Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ«ΕΝΟΤΗΤΑ» ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑΝ.ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Μας καταγγέλλουν γιατί δεν κηρύξαμε στάση εργασίας

Ότι το συνδικαλιστικό κίνημα πανελλαδικά δεν είναι στα καλύτερά του είναι σε όλους γνωστό. Αυτό φαίνεται καθαρά από τη , συμμετοχή των εργαζομένων στις  κοινοποιήσεις που έγιναν ενάντια στις πολιτικές της εξαθλίωσης που εφάρμοσαν κατ’εντολή της τρόικας (ΔΝΤ Ε.Ε. Ευρωπαϊκής  τράπεζας) όλες οι Ελληνικές κυβερνήσεις
  Όμως, Προϋποθέσεις  αντεπίθεσης υπάρχουν. Με τις αγωνιστικές...
κινητοποιήσεις  του καλοκαιριού αποτρέψαμε τις ιδιωτικοποιήσεις στη καθαριότητα  σε δύο δημοτικές ενότητες. Είχαμε την παράταση των συμβάσεων των συμβασιούχων, την δέσμευση της κυβέρνηση να  προκηρύξει περίπου 9000 θέσεις εργασίας μόνιμου προσωπικού, την επέκταση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας και τη μείωση ωρών εργασίας σε νέες ειδικότητες εργαζομένων.
Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις φέρνουν αποτελέσματα, η απάθεια  φέρνει το τέλμα.
Συνάδελφοι. Ασφαλώς και δεν μας ικανοποιούν μόνο αυτές οι κατακτήσεις, γι’αυτό , εμείς, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους εργαζόμενους θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την επίλυση των προβλημάτων, μακριά από λαϊκισμούς και τυχοδιωκτισμούς. Αφήνουμε στην κρίση σας τις ψευδείς  και συνεχείς συκοφαντικές ανακοινώσεις της λεγόμενης ΔΑΣ ΟΤΑ  που έχει πάθει κρίση εμμονής με την παράταξή μας την «ΕΝΟΤΗΤΑ». Συκοφαντούν- όπως και άλλοι παλαιότερα,- αδιαφορώντας για τις όποιες επιπτώσεις μπορεί αυτό να έχει γενικότερα στη δράση του συλλόγου.
  Τελευταία, μας καταγγέλλουν  γιατί  δεν κηρύξαμε στάση εργασίας την Παρασκευή 14-12-17 ημέρα απεργίας του Εργατικού Κέντρου και πήγαμε ’άκαιρα’ την Δευτέρα με τη   στάση της ΠΟΕ ΟΤΑ και ΑΔΕΔΥ .Eχαν όλο το δικαίωμα, εάν ήθελαν, δεν τους εμπόδιζε κανείς να ζητήσουν έκτακτο Δ.Σ. με αυτό το θέμα. όμως είναι δέσμιοι της απόφασής τους –το είπαν στο Δ.Σ –ότι δεν υπάρχουν  έκτακτα συμβούλια θέλουν πρόσκληση τουλάχιστον τρεις ημέρες πριν για  σύγκληση Δ.Σ. Τόση επαναστατικότητα.
  Ας πουν στους εργαζόμενους  αλήθειες,(καλά  εμείς γιαυτούς ξαφνικά δεν ήμαστε αγωνιστές) πόσοι από το ψηφοδέλτιό τους έκαναν απεργίες;3..4; Ότι δεν κάνουν  απεργίες ούτε μέλη τους στο  Δ.Σ. Ότι το πρωί είναι σε απεργιακή φρουρά και το απόγευμα  πηγαίνουν στη δουλειά με τη δικαιολογία  ότι δεν υπήρχαν άλλοι εργαζόμενοι να μαζέψουν τα σκουπίδια! Έχοντας τη κάλυψη της επικεφαλής τους (είναι στην πανελλαδική γραμματεία του ΠΑΜΕ ΟΤΑ)
   Στον ΟΚΠΑΠΑ (ΝΠΔΔ) από τις έξι (6) εργαζόμενες οι τρεις δέχτηκαν να κάνουν ασφαλιστικά μέτρα για την παράταση των συμβάσεων και τα κερδίσαμε, ενώ  στο δήμο Ζίτσας αν και το ψηφοδέλτιό τους είχανε επτά (7) υποψήφιους απολύθηκε ο ένας συμβασιούχος, κανένας τους δεν κινητοποιήθηκε. Εμείς ανάλογα, αν και δεν είχαμε κανέναν υποψήφιο όπως οφείλαμε κινητοποιηθήκαμε. Από ποιους ζητάνε ευθύνες;
   Συναντηθήκαμε ως Δ.Σ.-δεν ήρθε η ΔΑΣ- με τον πρόεδρο του ΟΚΠΑΠΑ και με την Διευθύντρια των παιδικών σταθμών , τους θέσαμε τα προβλήματα όπως μας τα είπαν οι εργαζόμενοι. Για την μη τήρηση του πρότυπου κανονισμού λειτουργίας. Ότι οι κυβερνήσεις απαγόρεψαν τις προσλήψεις προσωπικού ,όμως Ο ΟΚΠΑΠΑ μεταφέρει τις ευθύνες στις Διευθύντριες και αυτές καλούνται να υλοποιήσουν τις κατευθύνσεις τους με το υπάρχον προσωπικό που δεν φτάνει ακόμα και με αλληλοκάλυψη. Ότι δεν πήρανε παραπάνω προσωπικό μέσω ΕΣΠΑ
   Ενώ έχουν περάσει δύο (2)χρόνια από την κρίση των διευθυντών, δεν προχώρησαν στην κρίση των προϊσταμένων. Γιατί; Έχει σοβαρές ευθύνες Ο ΟΚΠΑΠΑ.
  Ο Πρόεδρος  μας απάντησε ,από αμέλεια της καθημερινότητας δεν προχώρησαν στις κρίσεις… όντως υπάρχει πρόβλημα με το προσωπικό να το δούμε για τη νέα χρόνιά καλύτερα. Τα λεφτά του ΕΣΠΑ φτάνουν μόνο για την μισθοδοσία. O Δήμος δεν δίνει τίποτα.
   Η Διευθύντρια μας είπε ότι φτάνει το προσωπικό, σπάνε τις τάξεις και εμφανίζεται πρόβλημα
   Συνάδελφοι . Με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. κινητοποιηθήκαμε με πανώ στο συνέδριο της ΚΕΔΕ   από την ΔΑΣ δεν ήρθαν, δικαίωμά τους Έχουν σηκώσει όμως θόρυβο για την τοποθέτηση του προέδρου με βάση το πρόγραμμα και τι θέσεις του συλλόγου μας που μέχρι πριν ένα χρόνο τις υιοθετούσαν.(Η παρέμβαση ήταν εκτός κειμένου) Yυπερτονίσαμε όπως οφείλαμε στους συνέδρους της ΚΕΔΕ ,την σοβαρή ευθύνη που φέρνουν για τη λειτουργία των παιδικών σταθμών, από την έλλειψη προσωπικού και αναγκάζονται οι καθαρίστριες να αλλάζουν «πάνες» στα παιδιά, να  μαγειρεύουν κ.λπ. και στενοχωρήθηκαν!! Με  τα ευτράπελα που μας απάντησε ο Δανιηλίδης δεν πειράχθηκαν !!!.Το ότι η εκπρόσωπος της ΠΑΣΥΝΒΙΝ στην τοποθέτησή της για την προσχολική αγωγή επιχειρηματολόγησε ότι τα νηπιαγωγεία  κλείνουν 2 ½   μήνες το καλοκαίρι και ο φτωχός κόσμος που δουλεύει δεν θα έχει που να αφήσει τα παιδιά του, ενώ οι παιδικοί σταθμοί κλείνουν μόνο ένα μήνα είναι και ανοιχτοί μέχρι της τέσσερις το απόγευμα ,ότι αυτά συμβαίνουν μόνο στην βόρεια Κορέα κ.λ.π.
 Αλήθεια δεν καταλαβαίνουν ότι με τέτοια επιχειρήματα βοηθάνε και επαναφέρουν αυτό που αντιμετωπίσαμε στο παρελθόν; ΟΤΙ εργάζονται οι γονείς όλο το καλοκαίρι, άρα, οι παιδικοί σταθμοί πρέπει να είναι ανοιχτοί όλο το χρόνο, μέχρι το βράδυ(parking δηλαδή ). Φαίνεται εντυπωσιάστηκαν τόσο πολύ από την τοποθέτησή της οι συναδέλφοισες που ήταν εκεί, που διέλυσαν το επιστημονικό τους σύλλογο για να γραφτούν στο ΠΑΣΙΝΒΙΝ. Τώρα καταλαβαίνουμε καλύτερα γιατί η  ΔΑΣ… δεν παρουσιάζει την πανελλαδική θέση για την προσχολική αγωγή.
  Δεν είχαμε σκοπό να απαντήσουμε στις απαράδεχτες και χαμηλού επιπέδου ανακοινώσεις της ΔΑΣ, όπως δεν το κάναμε μέχρι τώρα. Φτάσανε στο σημείο να λένε στο Δ.Σ. ότι δεν μηλάνε με αγράμματους συνδικαλιστές! - τη  ταξικό- να τη χαίρονται όσοι την πλαισιώνουν.
  Η τυφλή επίθεση στην παράταξή μας  τους έχει κάνει ” συμμάχους” της κυβέρνησης.  Μας είπαν ότι η κυβέρνηση δίνει πολλά χρήματα μέσω ΕΣΠΑ στους παιδικούς σταθμούς και τα τρώνε  στο δήμο. Εμείς λέμε, λίγα χρήματα δίνη η κυβέρνηση, ευθύνονται και οι δήμοι. Ότι για την κρίση προϊσταμένων το βάζουμε γιατί  θέλουμε την μοριοδότηση. Όπως είπαν εξάλλου δεν χρειάζεται κρίση, γιατί άξιες είναι όσες έχουν διοριστεί! Ότι  ενδιαφερόμαστε μόνο για το βοηθητικό προσωπικό και άλλα πολλά που σας λένε.
  Συνάδελφοισες , αυτό το παιχνίδ騻 που παίζεται το τελευταίο διάστημα στους παιδικούς σταθμούς είναι σικέ .Είναι το ίδιο παιχνίδι που παιζόταν πριν 15 χρόνια από συγκεκριμένη ομάδα για να ελέγχει με διάφορες μηχανορραφίες τη θέληση των εργαζομένων. τώρα, ενόψει του συνεδρίου της ΠΟΕ ΟΤΑ αυτό θα ενταθεί, στο χέρι σας είναι να μην υποκύψετε, να μην πέσετε στην ίδια παγίδα. Θέλουν τη «μονιμότητα» στα πράγματα, γιαυτό και δεν κάνανε εκλογές για 8 χρόνια στον επιστημονικό σύλλογο, για τον εκπρόσωπο των εργαζομένων, γιαυτό δεν θέλουν τις κρίσης προϊσταμένων.
   Λέμε, υπάρχει πρόβλημα προσωπικού, εκπαιδευτικό με την βοηθό, μάγειρα με βοηθό, τραπεζοκόμο, καθαρίστριες. Λέμε  αλήθειες . Όταν λύπη ο μάγειρας  μαγειρεύει η καθαρίστρια. Είναι φορές όταν λύπη εκπαιδευτικός να είναι μόνη της εκπαιδευόμενη. Γνώριζε η ΔΑΣ το πρόβλημα στον παιδικό σταθμό της Κόνιτσας(στέρηση μισθού ένα μήνα) από τον Σεπτέμβριο, ενημέρωσαν τον Δεκέμβριο και δεν εμφανίστηκαν καθόλου στη Κόνιτσα. Στις εκλογές όμως …ήταν εκεί
   Εμείς ως ΕΝΟΤΗΤΑ, ήμασταν και θα ήμαστε με τα δίκαια αιτήματα όλων των εργαζομένων και των παιδιών. Δεν μεταφέρουμε τις ευθύνες στους άλλους . Δεν κρύβουμε τα προβλήματα ,τα αναδεικνύουμε και μαζί με τους εργαζόμενους προσπαθούμε να τα λύσουμε. Δεν κρύβουμε τις αδυναμίες του συνδικαλιστικού κινήματος γι΄αυτό και είπαμε να γίνει σύσκεψη όλων των σωματείων, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και συνδικαλιστών της 28/2/2018 ώρα 6μμστη ΣΤΟΑ ΣΑΡΚΑ. Να γίνει συζήτηση ,να ακουστούν απόψεις ,να ανοίξουμε το ζήτημα της ανασύνταξης του συνδικαλιστικού κινήματος και την προοπτική του. Μας κατήγγειλαν και γι’αυτό.

Για την ΕΝΟΤΗΤΑ

ΜΕΝΤΗΣ         ΧΡΗΣΤΟΣ
ΜΠΕΝΕΚΟΥ   ΡΕΝΑ
ΔΟΒΑΝΑΣ      ΣΠΥΡΟΣ