Κυριακή, 3 Σεπτεμβρίου 2017

ΕΣΕΕ: 217.000 επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο τα τελευταία χρόνια… ΣΒΗΝΟΥΝ ΟΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ!

Αντί συγκεκριμένων μέτρων και κυρίως για την ενίσχυση της ρευστότητας ο Αλ. Τσίπρας τους είπε χθες ότι ακόμη… «υπάρχει χαραμάδα ελπίδας»!
 - ΕΛΣΤΑΤ: Μόλις 0,8% η ανάπτυξη το β’ τρίμηνο του έτους
Την ώρα που η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωνε χθες την αναιμική αύξηση  0,8% της ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας για το β΄ τρίμηνο του...
2017,  ( 1% κάτω των κυβερνητικών προβλέψεων), ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εμφανιζόταν ενώπιον του επιχειρηματικού κόσμου, χωρίς το παραμικρό σχέδιο για τη βελτίωση της σημερινής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι μικρομεσαίοι.
 Στις συναντήσεις που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με το προεδρείο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, αλλά και της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, δεν παρουσίασε κανένα συγκεκριμένο μέτρο για τον επιχειρηματικό κόσμο, αλλά ούτε έδωσε απαντήσεις στα συγκεκριμένα ζητήματα που του τέθηκαν και ιδιαίτερα αυτό της ρευστότητας. Αντίθετα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, προσπάθησε να τους… εμψυχώσει λέγοντας ότι «υπάρχει μια χαραμάδα ελπίδας»!
Τα στοιχεία όμως που παρέθεσαν οι συνδικαλιστές εμπόρων και επιχειρηματιών, μιλούν από μόνα τους για την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει και τη συνεχιζόμενη απορρύθμιση της αγοράς, που παίρνει νέες διαστάσεις μετά και τα δυσβάσταχτα ασφαλιστικά και φορολογικά μέτρα που έχει ψηφίσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, αλλά και τα capital controls, που ακόμη ισχύουν. Φυσικά δεν αποτελεί λύση για την οικονομία, η δυνατότητα που παρέχεται από χθες για ανάληψη 1.800 ευρώ το μήνα σε μια συναλλαγή (σχετικό ρεπορτάζ στην σελίδα 6).
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, καθώς τα τελευταία  χρόνια τα λουκέτα ανήλθαν και ίσως ξεπέρασαν τις 217.000! Ένας μεγάλος αναλογικά αριθμός αφορά και την Ήπειρο, στην οποία καθημερινά «ξεφυτρώνουν» αδειανά καταστήματα ακόμη και σε κεντρικούς δρόμους των μεγάλων πόλεων, ενώ ακόμη πιο δύσκολη είναι η κατάσταση παραγωγικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα είναι και εμφανής η τάση «συγκέντρωσης» των εμπορικών δραστηριοτήτων σε μεγάλους ομίλους, γεγονός που μεγεθύνει την ανασφάλεια και σε όσους μικρομεσαίους αντέχουν ακόμη.
 Τρία βασικά αιτήματα
Τα τρία βασικά προαπαιτούμενα που έθεσαν οι μικρομεσαίοι για να «επιζήσουν» όπως τα ανέφερε ο κ. Κορκίδης είναι τα εξής: «α) ο ειδικός επιχειρηματικός λογαριασμός που θα δίνει τη δυνατότητα να υπάρχουν ακατάσχετα ποσά για να πληρώνει κανείς τις υποχρεώσεις του στο Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τη μισθοδοσία των εργαζομένων β) η ρύθμιση των 120 δόσεων, κάτι που μπορεί να γίνει μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού με πιο απλό τρόπο γ) οι παρενέργειες που δημιουργεί στην ελληνική αγορά η υπερφορολόγηση των τελευταίων οκτώ χρόνων των μνημονίων».
«Αυτό που είπαμε», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, «είναι ότι μπορούμε να κάνουμε υπομονή, αλλά είμαστε μεταξύ κόπωσης και παραίτησης και ως εκ τούτου αυτό που πρέπει να γίνει είναι επιτέλους κάποιος κάποτε ν' αναγνωρίσει την οικονομική συνέπεια -είτε είναι επιχειρηματική είτε εργοδοτική- η οποία δεν είναι αυτονόητη πλέον, ούτε είναι ο κανόνας, είναι η εξαίρεση και πρέπει να επιβραβευτεί με κάποια μείωση αυτών των βαρύτατων υποχρεώσεων που έχουμε, είτε φορολογικών είτε ασφαλιστικών».
Ο Πρωθυπουργός φάνηκε ότι δεν ήταν έτοιμος να απαντήσει, αλλά ούτε και να τους προϊδεάσει για συγκεκριμένα μέτρα. Για τον ακατάσχετο «επιχειρηματικό λογαριασμό»- που τον είχε εξαγγείλει πέρυσι- επιχείρησε να ρίξει την ευθύνη στους δανειστές, τους οποίους- επί ένα χρόνο δηλαδή …- προσπαθεί να πείσει και  έτερο αυτού, ουδέν.
 Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ
Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, ανοίγοντας τη συζήτηση στο Μέγαρο Μαξίμου, αφού ανακοίνωσε την αποχώρηση τέλους του χρόνου από την Προεδρία, ανέφερε  χαρακτηριστικά: «Όλα αυτά τα χρόνια παίξαμε άμυνα, ενώ θα μπορούσαμε να παίξουμε επίθεση. Δηλαδή, αντί να λειτουργήσουμε δημιουργικά, προσπαθήσαμε να περισώσουμε ό,τι περισσότερο μπορούσαμε, ειδικά στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. 830.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις συρρικνωθήκαμε σε 613.000, ήταν ένα σοκ» είπε.
 Ο Αλέξης Τσίπρας, μετά από σχεδόν τρία χρόνια στην πρωθυπουργία, περιορίστηκε  σε γενικόλογες αναφορές λέγοντας ότι «πρέπει να δούμε και τις παθογένειες και τις στρεβλώσεις και της προηγούμενης περιόδου. Αυτό το ενδιαφέρον έχει και η συζήτηση για το νέο παραγωγικό μοντέλο, το νέο μοντέλο ανάπτυξης, γιατί πρέπει να ξαναχτίσουμε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα σε πιο υγιή βάση».
Η ΓΣΕΒΕΕ
Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό είχε  χθες και η Διοίκηση της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδος με επικεφαλής τον Πρόεδρό της Γιώργο Καββαθά.
Τα αιτήματα που υποβλήθηκαν ήταν σχεδόν παρόμοια με αυτά της ΕΣΕΕ, χωρίς όμως ούτε αυτή  να πάρει συγκεκριμένες απαντήσεις από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος εξαντλήθηκε σε ευχολόγια και… δεσμεύτηκε ότι η Κυβέρνηση θα μελετήσει προσεκτικά τις προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ, ώστε να τις ενσωματώσει στην κυβερνητική πολιτική για την ανάπτυξη ενός υγιούς παραγωγικού μοντέλου!
Η ΕΛΣΤΑΤ
Η χθεσινή  δημοσίευση των στοιχείων για το ΑΕΠ κατά το Β' τρίμηνο του έτους, προσγείωσε ανώμαλα την Κυβέρνηση, η οποία παρά ταύτα, επιχειρεί να παρουσιάσει ως «επίτευγμα» την αύξηση του 0,8% σε σύγκριση  δηλαδή με το Β' τρίμηνο του 2016.
Η κυβέρνηση ποντάρει πλέον στο Γ' τρίμηνο του έτους, που είναι συνήθως καλύτερο λόγω του τουριστικού κύματος, καθώς στο Δ' και τελευταίο τρίμηνο, οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις έχει παρατηρηθεί ότι «γονατίζουν» τα νοικοκυριά και την οικονομία.
Σε κάθε περίπτωση, ο ασθενικός ρυθμός ανάπτυξης κατά το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, καθιστά πάρα πολύ δύσκολη την επίτευξη ακόμη και του πολύ «χαμηλωμένου» στόχου για ανάπτυξη 1,8% του ΑΕΠ το 2017 που περιλαμβάνεται στο Μεσοπρόθεσμο.
Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν τον Νοέμβριο του 2016 ανέμενε ανάπτυξη 2,7% το 2017 και 3,1% το 2018 η οποία θα γέμιζε τα ταμεία του κράτους με έσοδα από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.
«Πυρά» από Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ
Επίθεση κατά της Κυβέρνησης εξαπέλυσαν χθες για το ΑΕΠ, η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα. Η Νέα Δημοκρατία, δια του αρμόδιου τομεάρχη της Χρήστου Σταϊκούρα, τονίζει ότι διευρύνεται πλέον το χάσμα με την υπόλοιπη Ευρώπη, που έχει μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης, το διαθέσιμο εισόδημα θα μειωθεί ακόμη περισσότερο από τις νέες περικοπές συντάξεων και του αφορολόγητου που πλέον έρχονται όλο πιο κοντά, ενώ συρρικνώνονται και οι επενδύσεις. «Ο λογαριασμός μέτρων του κ. Τσίπρα θα ανέλθει πλέον στα 15 δις ευρώ» προσθέτει.
Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του, αναφέρει ότι υπάρχει υστέρηση 1% έναντι των κυβερνητικών προβλέψεων. «Αυτό οφείλεται σε συγκεκριμένους λόγους για τους οποίους ευθύνεται η Κυβέρνηση: μηδενική ανάπτυξη το 2016, καθυστέρηση β΄ αξιολόγησης, αβεβαιότητα, μη συμπερίληψη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Υπενθυμίζεται ότι τη διετία 2015-2016 αντί ανάπτυξης 6,5% σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις των διεθνών οργανισμών είχαμε ύφεση -0,2%»
ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ