Τρίτη, 6 Ιουνίου 2017

ΓΙΑΝΝΕΝΑ:Διακόσιοι χορευτές, τραγουδιστές και μουσικοί θα παρουσιάσουν τη μουσικοχορευτική παράδοση της Ηπείρου

Την Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017, στις 21:00, στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τίτλο: «Όταν το χθες μιλάει με το σήμερα - Οι μουσικές γέφυρες, τα δάνεια και τα αντιδάνεια της ηπειρωτικής μουσικοχορευτικής παράδοσης», την οποία διοργανώνουν η Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμος Δωδώνης, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών και η Αδελφότητα Σκλιβανιτών Ιωαννίνων.
Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν εκφραστικές μορφές λαϊκών τεχνών-παραδοσιακή μουσική, τραγούδι και χορός - που συνιστούν την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Ηπείρου, η οποία μας «παραδόθηκε» και χρησιμοποιείται  σήμερα από τις τοπικές κοινωνίες ως διακριτό «πολιτιστικό φαινόμενο»
Διακόσιοι χορευτές, τραγουδιστές και μουσικοί θα...
παρουσιάσουν τη μουσικοχορευτική παράδοση της Ηπείρου, την οποία χαρακτηρίζουν η ρευστότητα και οι αλλαγές στο διάβα του χρόνου. Θα αναδειχτούν οι επιρροές και οι ενσωματώσεις στο χώρο και στο χρόνο μέσα από ένα μουσικοχορευτικό ταξίδι στο Ανατολικό μεσογειακό δίκτυο, με το οποίο ήρθαν σε επαφή οι ηπειρώτες (Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Κάιρο κ.λ.π.), με τη βαλκανική (Αλβανία, Ρουμανία), τις βλάχικες πολιτιστικές διαδρομές και θα δοθεί έμφαση στα τοπικά ιδιότυπα ακούσματα που ανάγονται στη μακρινή αρχαιότητα.
Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει αντιπροσωπευτικό μουσικό συγκρότημα από την Πρεμετή της Αλβανίας-θα παρουσιάσει τις μουσικές γέφυρες της περιοχής με την Ήπειρο-και μουσικοχορευτικό συγκρότημα από τα Γρεβενά, το οποίο θα αναδείξει τη βλάχικη παράδοση και τις επιρροές της στην Ήπειρο.
Καταξιωμένες ηπειρώτικες κομπανίες (Ν.Τάσση, Μιχάλη Μπραχόπουλου, Βασίλη Παπαγεωργίου), τραγουδιστές (Στέργιος Μπάος, Κώστας Λεοντίδης, Κώστας Ζούμπας, Mαρία Γκάντζου) και χορευτικά συγκροτήματα θα αποδώσουν την πολυειδία και πολυηχία της ηπειρώτικης μουσικοχορευτικής παράδοσης όπως αυτή διαμορφώθηκε μέχρι σήμερα, με τα δάνεια και τα αντιδάνεια που έχουν εντοπίσει και έχουν καταγράψει οι επιστήμονες-μελετητές.
Έρευνα-παρουσίαση: Παναγιώτης Τζόκας