Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου 2012

Κινέζοι «επιχειρηματίες» στα Γιάννινα παράτησαν τα... ρούχα και δραστηριοποιούνται πλέον στο χώρο των φωτοβολταϊκών

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε τους κινέζους από τα μαγαζιά που έχουν ανοίξει στην πόλη μας πουλώντας ρούχα, παπούτσια κι άλλα είδη κυρίως για το σπίτι.Όπως φαίνεται όμως η... μόδα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας χτύπησε και τους κινέζους στα Γιάννινα αφού πρόσφατα κάποιοι απ' αυτούς προχώρησαν στην αγορά μιας εταιρίας εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων και ενός φωτοβολταϊκού πάρκου, κάνοντας μια πολύ μεγαλύτερη επιχειρηματική κίνηση απ' αυτή των ομοεθνών τους που συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται σε πιο παραδοσιακούς χώρους.Οι επιχειρηματίες αυτοί μάλιστα γράφτηκαν και ως μέλη στο Επιμελητήριο Ιωαννίνων, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο πρώτον να είναι καθόλα εντάξει με τη νομοθεσία της χώρας μας και δεύτερον να δείξουν πως προσπαθούν να γίνουν κομμάτι της επιχειρηματικότητας των Ιωαννίνων.Εκτός αυτών, σύμφωνα με τα μητρώα του Επιμελητηρίου, μέλη του ήταν στην αρχή του χρόνου 7 κινέζικες επιχειρήσεις, δύο από τις οποίες δεν είναι πια, ενώ η νέα εγγραφή αφορούσε τη νέα επιχειρηματική κίνηση στον χώρο των ΑΠΕ.Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Δημήτρης Δημήτριου, είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια τέτοια κίνηση από ξένους επιχειρηματίες και δη κινέζους και πρόκειται για μια δύσκολη απόφαση αφού επέλεξαν να αφήσουν την παραδοσιακή συνταγή της πώλησης φτηνών ρούχων και να επενδύσουν σε έναν κλάδο με περισσότερο ανταγωνισμό στον οποίο δραστηριοποιούνται ήδη με επιτυχία δεκάδες εταιρίες.

1,8 δισ. ευρώ επενδύουν στην Ελλάδα οι Κινέζοι
Όπως φαίνεται όμως αυτή η «κίτρινη» στροφή στην ενέργεια δεν είναι τυχαία.Αυτό γιατί περισσότερα από όσα είναι όλα μαζί τα εγκατεστημένα σήμερα φωτοβολταϊκά πάρκα στην Ελλάδα σχεδιάζει να κατασκευάσει την περίοδο 2012-2016 στην Ελλάδα ο κινεζικός ενεργειακός κολοσσός Hanergy Holding Group.Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας tanea.gr, το επιχειρηματικό σχέδιο του ομίλου, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, εγκρίθηκε τον Αύγουστο από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και προβλέπει επενδύσεις 1.000 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών την προσεχή τετραετία, όταν σήμερα η εγκατεστημένη ισχύς της χώρας δεν ξεπερνά τα 650 μεγαβάτ.Το σχέδιο της Hanergy εγκρίθηκε από την ολομέλεια της ΡΑΕ ως προς τη δυνατότητα της τεχνικοοικονομικής υλοποίησης των έργων και την εξασφάλιση χρηματοδότησης.Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο χρηματοδότης είναι η κρατική τράπεζα επενδύσεων της Κίνας China Development Bank (CDB).Μάλιστα στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει συμφωνία χρηματοδοτικής συνεργασίας μεταξύ της κρατικής τράπεζας επενδύσεων της Κίνας και της Hanergy, συνολικού ποσού 5 δισ. δολαρίων.Τέτοιου είδους συμφωνίες έβαλαν τα θεμέλια για την «εισβολή» κινεζικών εταιρειών φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη και ειδικά στη Γερμανία.Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο η Hanergy εξαγόρασε τη γερμανική Solibro GmbH, που εξειδικεύεται στην κατασκευή φωτοβολταϊκών τεχνολογίας λεπτού υμενίου, και έγινε η τρίτη κινεζική εταιρεία που μέσα σε λίγους μήνες εξαγόρασε μια τόσο σημαντική γερμανική ενεργειακή εταιρεία.

Έρευνα για παράνομη μείωση τιμών των κινεζικών
 ηλιακών συλλεκτών από την Κομισιόν
Την ίδια ώρα πάντως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι άνοιξε έρευνα για το εάν και κατά πόσον οι κινεζικές κατασκευάστριες ηλιακών συλλεκτών μειώνουν παρανόμως τις τιμές στα προϊόντα που διαθέτουν στην ενιαία αγορά της ΕΕ, στην μεγαλύτερη υπόθεση αντιντάμπινγκ που έχει υπάρξει ποτέ στην Ένωση βάσει αξίας εισαγωγών. Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι θα κλιμακώσει τις εντάσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές σε ό,τι αφορά το εμπόριο. Η ΕΕ έχει στο παρελθόν επιβάλει εξισωτικούς δασμούς σε διάφορα προϊόντα, από χαρτί ως πλακίδια, που κατηγορούσε την Κίνα ότι διέθετε σε τιμές χαμηλότερες από τις κρατούσες στην διεθνή αγορά με στόχο την κατάκτησή της ευρωπαϊκής αγοράς. Οι ηλιακοί συλλέκτες και τα κύρια συστατικά τους ωστόσο είναι ένας πολύ πιο σημαντικός στόχος. Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη κατασκευάστρια ηλιακών συλλεκτών διεθνώς, με περίπου το 65% της παγκόσμιας παραγωγής...

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Κάνουν πίσω οι Αλβανοί για την ΑΟΖ ανοιχτά της Ηπείρου!

Τι αναφέρει απόρρητη έκθεση του Αλβανικού ΥΠ.ΕΞ. για τις θαλάσσιες ζώνες
Άτακτη… οπισθοχώρηση κάνουν οι Αλβανοί στο θέμα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στην περιοχή πάνω από την Ήπειρο, όπου σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων και κυρίως φυσικού αερίου.Όπως έγινε γνωστό, οι γείτονες βλέπουν ως αναγκαστικό το συμβιβασμό με την Ελλάδα, καθώς αντιλαμβάνονται ότι τυχόν εμμονή τους στην αυθαίρετη απόφαση του Συνταγματικού τους δικαστηρίου, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας!

Αυθαίρετα…
Υπενθυμίζεται, ότι επί Καραμανλή, είχε υπογραφεί διμερής συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα, την οποία όμως εντελώς αυθαίρετα και από μόνοι τους (!) οι Αλβανοί ακύρωσαν στο Συνταγματικό τους δικαστήριο, για δήθεν τεχνικούς λόγους.Πλέον, βλέπουν ότι δεν μπορούν να επιμένουν σε αυτή την «απόφαση», όπως αποκαλύπτεται σε εμπιστευτική έκθεση του υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας Εντμόν Παναρίτι προς τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Αλβανικής Βουλής. Την έκθεση αποκάλυψε μάλιστα ο Αλβανικός Τύπος, δημιουργώντας σοβαρούς πολιτικούς τριγμούς στη γείτονα.

Τι αναφέρεται…
Η έκθεση αναφέρει, ότι η Ελλάδα δεν διατίθεται να επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία, γιατί τη θεωρεί ολοκληρωμένη και κατοχυρωμένη (όπως άλλωστε και είναι). Ακόμη, σημειώνεται πως η επαναδιαπραγμάτευση από ελληνικής πλευράς εμποδίζεται (!) από τις εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες στην Ελλάδα.Σημειώνεται επίσης, ότι η Ελλάδα …ίσως σιωπήσει για την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας και ζητήσει την επικύρωσή της από την αλβανική πλευρά, όταν τα Τίρανα θα έχουν την ανάγκη διεθνούς στήριξης της Αθήνας.Ένα ακόμη σενάριο, σύμφωνα με την έκθεση, είναι η τυχόν απόφαση της ελληνικής πλευράς να μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να αποκτήσει η Αλβανία καθεστώς υπό ένταξη χώρας στην Ένωση.

Μειονεκτική θέση…
Μάλιστα, οι Αλβανοί κάνουν λόγο για μειονεκτική θέση της χώρας τους σε σχέση με την πιθανή προσφυγή στους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς από την Ελλάδα.Επικαλούνται δε το γεγονός ότι η επίτευξη της συμφωνίας έγινε βάσει της καλής διμερούς βούλησης και τονίζουν πως η εσωτερική νομοθεσία δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην εφαρμογή μιας διεθνούς συμφωνίας!

Φόβος…
«Ουσιαστικά, οι Αλβανοί με αυτή την έκθεση, που φανερώνει ακόμη και… φόβο για τη νομιμότητα, αποδεικνύουν την αυθαίρετη απόφασή τους και με καθυστέρηση αρκετών ετών ανάβουν το πράσινο φως για την τήρηση της συμφωνίας» εξηγούν αναλυτές.Και τονίζουν, ότι όπως και να έχει αυτή η στάση τους αποδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται και ενεργούν πάνω σε πολύ σοβαρά θέματα, που έχουν σχέση με την Ελλάδα.«Συνεχίζουν να λειτουργούν με εθνικιστικά κριτήρια. Και δεν είναι μόνο το παραπάνω θέμα, αλλά και μια σειρά άλλων περιπτώσεων, που αφορούν τις σχέσεις με τους Βορειοηπειρώτες, αλλά και με την Ελλάδα, όπως στην περίπτωση των απανωτών προκλήσεων των «Τσάμηδων» κ.α.» σημειώνουν, μεταξύ άλλων.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Επείγουσα ανάγκη για αίμα

Η Σοφία Καλύβα Μητέρα δύο παιδιών νοσηλεύεται στο πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων με όγκο στον δωδεκαδάχτυλο και το λεπτό έντερο.Πρέπει να χειρουργηθεί άμεσα και χρειάζεται αίμα.Παρακαλώ ας βοηθήσουμε!

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Αλβανοί επιτεθηκαν σε αστυνομικούς και τους τραυμάτισαν!

Συνελήφθησαν, σήμερα λίγο μετά τα μεσάνυχτα στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας με τη συνδρομή του Αστυνομικού Τμήματος Ηγουμενίτσας και της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., δύο αλλοδαποί, υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 27 και 25 ετών, οι οποίοι, κατά τη διαδικασία της σύλληψής τους, επιτέθηκαν απρόκλητα σε αστυνομικούς, τραυματίζοντάς τους.Ειδικότερα, σήμερα λίγο μετά τα μεσάνυχτα, οι αστυνομικοί κλήθηκαν να επιληφθούν σε επεισόδιο που έλαβε χώρα σε καφετέρια – μπαρ στην Ηγουμενίτσα, ύστερα από καταγγελία 24χρονου αλλοδαπού για απρόκλητη σωματική επίθεση σε βάρος του από τους δύο συλληφθέντες.Εκεί, μόλις οι αστυνομικοί επιχείρησαν να συλλάβουν τους δύο αλλοδαπούς, ο 27χρονος χτύπησε έναν αστυνομικό με γυάλινο μπουκάλι, τραυματίζοντας τον στο κεφάλι ενώ ο άλλος χρησιμοποιώντας τη ζώνη του παντελονιού του, επιτέθηκε σε άλλον αστυνομικό.Οι τραυματίες αστυνομικοί μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας και στη συνέχεια στο Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών.Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηγουμενίτσας ενώ την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηγουμενίτσας.

Συνέντευξη Τύπου δίνει από το Βελλίδειο ο Αλέξης Τσίπρας

Συνέντευξη τύπου παραχωρεί αυτήν την ώρα από το συνεδριακό κέντρο «Ι.Βελλίδης» της Θεσσαλονίκης, ο Αλέξης Τσίπρας. Μιλώντας χθες, Σάββατο, στον ίδιο χώρο ο ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά πως εξαπάτησε το λαό, προτού αναλάβει την πρωθυπουργία και επανέλαβε την άποψη ότι ο λαός πρέπει να απαλλαγεί από το «μνημόνιο της καταστροφής».Ο κ. Τσίπρας απηύθυνε «πατριωτικό και δημοκρατικό προσκλητήριο για συμπαράταξη σε ένα ευρύ κοινωνικό μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ για την απαλλαγή από το Μνημόνιο» και εξαπέλυσε σκληρή επίθεση κατά της συγκυβέρνησης, μιλώντας για «τριανδρία της χρεοκοπίας του λαού και του τόπου», ενώ χαρακτήρισε επικίνδυνη αυταπάτη την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους, τονίζοντας ότι παρατείνει το μαρτύριο του Μνημονίου και επιβαρύνει τη χώρα με νέα δάνεια.Παράλληλα, παρουσίασε το σχέδιό του για τη σταθεροποίηση της οικονομίας και την ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης, που θα στηρίζεται σε πέντε άξονες: στον αγροτοδιατροφικό, στον τουριστικό, στον ενεργειακό, στον βιομηχανικό και στον κατασκευαστικό. Τρεις ακόμα τομείς στους οποίους εστιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η αύξηση των δημοσίων εσόδων, η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος με περιουσιολόγιο και ένα νέο διεκδικητικό πλαίσιο με την ΕΕ (με αναστολή πληρωμής τόκων, διαγραφή τόκων με ρήτρες ανάπτυξης και με δημιουργία Τράπεζας Ειδικού Σκοπού).Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου σχολίασε: «Με το σημερινό του σόου, ο κ. Τσίπρας, απέδειξε και στους πλέον δύσπιστους, ότι πολιτεύεται ως Μαυρογιαλούρος παλαιάς κοπής που τάζει στους πάντες τα πάντα. Το μόνο που δεν διευκρίνισε είναι σε ποιο… νόμισμα θα υλοποιήσει τις εξαγγελίες του, καθώς και οι πλέον αδαείς στα οικονομικά, γνωρίζουν ότι ευρώ 'κόβει' μόνο η ΕΚΤ. Τις… δραχμές που ονειρεύονται και τυπώνουν στα εκτυπωτήρια του ΣΥΡΙΖΑ, μπορούν να τις χρησιμοποιούν για τις συναλλαγές των συνιστωσών τους. Η χώρα, δυστυχώς για τον κ. Τσίπρα και τους συνεταίρους του, και ευτυχώς για την Πατρίδα, είναι και θα παραμείνει στο ευρώ».

Δύο χρυσά και ένα ασημένιο από την Ελληνική κωπηλασία

Δύο χρυσά και ένα αργυρό είναι ο απολογισμός για τα ελληνικά «κουπιά» στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας που ολοκληρώνεται σήμερα στο Βαρέζε. Τα τρία από τα πέντε πληρώματα της ΕΚΟΦΝΣ συμμετείχαν στους τελικούς των αγωνισμάτων τους καταφέρνοντας να ανέβουν στο βάθρο. Το τελευταίο χρονικά ελληνικό πλήρωμα που αγωνίστηκε σήμερα, οι Παναγιώτης Μαγδανής και Σπύρος Γιάνναρος, κατέκτησαε το χρυσό μετάλλιο στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών των ανδρών, όπως είχε κάνει νωρίτερα σήμερα και η τετράκωπος των ανδρών.Συγκεκριμένα, στον τελικό του διπλού σκιφ ελαφρών βαρών των ανδρών οι Παναγιώτης Μαγδανής και Σπύρος Γιάνναρος πέρασαν πρώτοι τη γραμμή τους φίνις με χρόνο 6:21.58, στον τελικό. Το ασημένιο μετάλλιο με επίδοση 6:22.27 κατέκτησαν οι Πορτογάλοι Πέδρο Φράγκα και Νούνο Μέντες, ενώ τρίτοι ήταν οι Βρετανοί Κρις Μπόντι και Μάικλ Μότραμ (6:23.34).Στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου ανέβηκε η ελληνική τετράκωπος νωρίτερα σήμερα. Το ελληνικό πλήρωμα, αποτελούμενο από τ' αδέλφια Γκουντούλα -Απόστολο και Νίκο- και τους Γιάννη Χρήστου, Γιώργο Τζιάλλα πέρασε πρώτο το γραμμή του τερματισμού στον τελικό με χρόνο 5:56.03. Το ασημένιο μετάλλιο κατέκτησε η Ρουμανία (5:57.37) και το χάλκινο η Σερβία (5:58.72).Με το αργυρό μετάλλιο «συμβιβάστηκαν» οι Χριστίνα Γιαζιτζίδου και Αλεξάνδρα Τσιάβου, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Στον τελικό του διπλού σκιφ ελαφρών βαρών, οι «χάλκινες» στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου τερμάτισαν δεύτερες τη γραμμή του τερματισμού, με χρόνο 6:57.62. Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησαν οι Ιταλίδες, Λάουρα Μιλάνι/Ελισαμπέτα Σανκασάνι, με επίδοση 6:53.39, ενώ το χάλκινο μετάλλιο κρέμασαν στο λαιμό τους οι Βρετανίδες, Ρουθ Ουάλτσακ/Αϊμόγκεν Ουόλς, με χρόνο 6:58.87.Την 8η θέση κατέλαβαν στη δίκωπο, οι Κωνσταντίνος Χρηστομάνος και Απόστολος Λαμπρίδης, καθώς στον «μικρό τελικό» για τις θέσεις 7-11 τερμάτισαν 2οι με χρόνο 6:46.31.Την 10η θέση κατέλαβαν οι Ελένη Διαμαντή και Κατερίνα Νικολαϊδου, έχοντας τον 4ο καλύτερο χρόνο (7:18.71) στον «μικρό τελικό» στο διπλό σκιφ για τις θέσεις 7-10.

Ασημένιο μετάλλιο για την Αλεξάνδρα Τσιάβου και Χριστίνα Γιαζιτζίδου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας

Το δεύτερο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας πανηγυρίζει η ελληνική αποστολή. Οι Αλεξάνδρα Τσιάβου και Χριστίνα Γιαζιτζίδου κάνοντας χρόνο 6.57.62, ανέβηκαν στο δεύτερο σκαλί του βάθρου στον τελικό του διπλού σκιφ ελαφρών βαρών, αν και στο μεγαλύτερο διάστημα «φλέρταραν» έντονα με την πρώτη θέση.Τελικά όμως οι Ιταλίδες έκαναν εξαιρετικό τελείωμα, προσπέρασαν τις Ελληνίδες πρωταθλήτριες και με χρόνο 6.53.39 πήραν το χρυσό μετάλλιο. Στην τρίτη θέση τερμάτισαν οι Βρετανίδες 6.58.87.

«Παραλύει» η Δικαιοσύνη από τη Δευτέρα λόγω αποχής των δικαστικών

Σε εικοσαήμερη αποχή από τη Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου, λόγω των σχεδιαζόμενων περικοπών των αποδοχών τους, προχωρούν οι δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώνοντας τη φωνή τους με εκείνη των μελών της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που έχουν ήδη κηρύξει εξαήμερη αποχή.Ειδικότερα, οι δικαστές του ανώτατου δημοσιονομικού δικαστηρίου αποφάσισαν από την έναρξη του νέου δικαστικού έτους και έως τις 6 Οκτωβρίου να κατεβαίνουν από τις έδρες στις 10:30 έως τη λήξη του ωραρίου στις 3:30.Παράλληλα, το 20ήμερο αυτό διάστημα αναστέλλεται η δημοσίευση αποφάσεων, όπως επίσης αναστέλλεται η έκδοση πράξεων και πρακτικών προληπτικού ελέγχου συμβάσεων μεγάλων έργων και προμηθειών.Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων έχει ήδη αποφασίσει εξαήμερη αποχή από τις 17 έως τις 22 Σεπτεμβρίου και οι δικαστές θα κατεβαίνουν από τις έδρες στις 10 πμ έως το τέλος του ωραρίου τους.Επίσης, στο εξαήμερο αυτό, δεν θα γίνεται καμία δημοσίευση απόφασης ποινικού και πολιτικού δικαστηρίου.

Τα πολυβολεία του Χότζα γίνονται... ξενώνες!

Θα τρίζουν τα κόκαλα του Εμβερ Χότζα εκεί που είναι. Είχε γεμίσει όλη την Αλβανια με οχυρωμένα πολυβολεια και καταφυγια--σε 750.000 τα μέτρησαν κάποιοι υπομονητικοί Γερμανοί επισκεπτες--αλλά το μόνο που δεν μπορούσε να φανταστεί είναι αυτό στο οποίο πρόκειται να χρησιμεύσουν σύντομα: Σε ξενώνες για "τουρίστες χαμηλών εισοδημάτων".Η ιδέα είναι κάποιων φοιτητών του πανεπιστημίου του Μαιντς στη Γερμανία και άρχισε να υλοποιείται όταν η Ιβα Στρέπι, μια φοιτήτρια από την Αλβανία, πήρε σαν θέμα της διατριβής της την τρέλα του δικτατορία της χώρας της να εξασφαλίσει (;) το καθεστώς του σε περίπτωση εισβολής "εχθρικών δυνάμεων" μετατρέποντας τη χώρα σε απέραντη "ζώνη υψηλού κινδύνου".Το...ερευνητικο--και επιχειρησιακο--πνεύμα του καθηγητή της Μαρκους Πρέτναρ και η οικονομική κρίση που ακόμη και στη Γερμανία είναι αισθητή έβγαλαν ένα πρακτικό συμπέρασμα από την διατριβή της Στρέπι. Οτι τα πυροβολεία μπορούν να δώσουν πρόχειρη στέγη στις χιλιάδες νέους και νέες που, με ένα σάκο στη ράχη και (σχεδόν) άδειες τσέπες "κάνουν φτηνό τουρισμό" οδοιπορώντας σε όλη την Ευρώπη και περνώντας τις νύκτες τους κάτω από ένα αντίσκηνο.Αμ έπος αμ έργον! Αυτή τη στιγμή δέκα Γερμανοί και δέκα Αλβανοί φοιτητές μεταμορφώνουν ένα "πολεμικό καταφύγιο" στην παράλια της Τάλε, καπου 50 χλμ από τα Τίρανα, σε ξενώνα που θα μπορεί να στεγάσει ως και οκτώ ατομα. Το εξοπλίζουν όχι με πολυβόλα και κανόνια που πρόβλεπε ο Εμβερ Χότζα αλλά με πρόχειρη κουζίνα, κρεβάτια, στρώματα, τραπέζι κλπ.Αυτή τη στιγμή πέντε άλλα οχυρά σε παράλιες της Αδριατικής και στον ορεινό όγκο της βόρειας Αλβανίας είναι "υπό διαπραγμάτευση" για να μεταμορφωθούν σε ξενώνες. Κάποιοι Αλβανοί, Γερμανοί και Ιταλοί μικροεπιχειρηματίες προβλέπουν ότι ίσως του χρόνου μπορεί να ξεπεράσουν τους χίλιους.Με τοίχους και στέγη μπετόν και δυο τρία ανοίγματα τα "οχυρά του Χότζα" έγιναν περιουσία των δήμων και των χωριών της περιοχής τους με την κατάρρευση του κομουνιστικού καθεστώτος. Οι νέοι ιδιοκτήτες τους "ευχαρίστως μας τα νοικιάζουν σε καλή τιμή", δήλωσε ένας Γερμανός φοιτητής. Πιστεύει ότι "όχι περισσότερο από 8 εύρω" θα στοιχίζει σε οποίον θέλει να περάσει τη νύχτα του στο Bunkerkunft, στο Καταφυγο-αναπαυτηριο σε πρόχειρη μετάφραση.

Πήρε τη σιδερογροθιά του και... πήγε γήπεδο!!!

Έξω από το Εθνικό Στάδιο Ιωαννίνων, και λίγο πριν την έναρξη του αγώνα του ΠΑΣ με τον Ολυμπιακό, οι αστυνομικοί συνέλαβαν έναν 26χρονο.Στην κατοχή του νεαρού βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μια σιδερογροθιά και ένας σουγιάς.Όπως προέκυψε από την έρευνα, ο δράστης το μεσημέρι με την απειλή της σιδερογροθιάς προσέγγισε έναν άνδρα και τον ανάγκασε να του δώσει τη μπλούζα και το κινητό του τηλέφωνο.

Συνελήφθησαν παράνομοι μετανάστες στην Ηγουμενίτσα

Συνελήφθησαν παράνομοι μετανάστες, οι οποίοι δεν είχαν τα κατάλληλα έγγραφα παραμονής στην χώρα, το Σάββατο.Συγκεκριμένα ένας 58χρονος αλλοδαπός οδηγός οχήματος συνελήφθη στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας γιατί μετέφερε τέσσερις παράνομους μετανάστες, οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα.Στο ίδιο λιμάνι συνελήφθη 40χρονος αλλοδαπός καθώς διευκόλυνε την παράνομη έξοδο δύο παράνομων μεταναστών αλλά και πέντε ακόμα αλλοδαποί χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα.Προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.

Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει η διοργάνωση του 1ου μαραθώνιου αγώνα ορεινού ποδηλάτου Τζουμέρκων

Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει η διοργάνωση του 1ου μαραθώνιου αγώνα ορεινού ποδηλάτου Τζουμέρκων, του Tzoumerka Bike Marathon. Συνδιοργανωτές της εκδήλωση είναι οι φορείς, Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ορεινή Σύγκλιση (ΚΕΔΡΟΣ), Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων, Δήμος Βορείων Τζουμέρκων και Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων. Η εκδήλωση θα γίνει στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου 2012 και περιλαμβάνει τους παρακάτω αγώνες:

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου
Tzoumerka Bike Marathon 85 χλμ. Ο αγώνας ξεκινάει από το Δασικό Χωριό στον Καταρράκτη και αφού κάνει το γύρο του βουνού τερματίζει και πάλι στο Δασικό Χωριό, αφού περάσει από Καταρράκτη, Άγναντα, Πράμαντα, Μελισσουργούς, Κάτω Κωστηλάτα και Βουργαρέλι. Πρόκειται για έναν απαιτητικό αγώνα με σύνολο υψομετρικής διαφοράς ανάβασης 2.750 μ, διασχίζοντας 25,7 χλμ άσφαλτο, 55,4 χλμ χωματόδρομους, 1,4 χλμ, μονοπάτια και 2,4 χλμ, τσιμεντένιους δρόμους. Στον αγώνα αυτό μπορούν να πάρουν μέρος σε χωριστή κατηγορία και αθλητές με ηλεκτρικά ποδήλατα.

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου
Tzoumerka Bike 26,5 χλμ. Για τους εραστές του ποδηλάτου θα διοργανωθεί ένας μικρότερος αγώνα. Η εκκίνηση θα δοθεί από το χωριό Πράμαντα, ακολουθώντας άσφαλτο, δασικούς δρόμους και μονοπάτια διασχίζοντας τα χωριά Άγναντα, Καταρράκτη για να καταλήξουν στο Δασικό Χωριό. Ο αγώνας αυτός είναι πιο εύκολος και προσφέρεται για όλους όσους ασχολούνται με την ορεινή ποδηλασία. Έχει σύνολο υψομετρικής διαφοράς ανάβασης 930 μ, και χωρίζεται τμηματικά σε 5.700 μ άσφαλτο, 18.900 μ. χωματόδρομους και 900 μ μονοπάτι. Στον αγώνα αυτό μπορούν να πάρουν μέρος σε ξεχωριστή κατηγορία και αθλητές με ηλεκτρικά ποδήλατα.

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου
Τρέχω με το σκύλο μου, 3 χλμ. Επιδιώκοντας τη προώθηση φιλοζωικών αισθημάτων, θα διοργανωθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα και ένας αγώνας όπου οι συμμετέχοντες θα πρέπει να τρέχουν μαζί με το σκύλο τους σε ανηφορικό χωματόδρομο και μονοπάτι. Η εκκίνηση αυτού του αγώνα θα δοθεί στο χωριό Μικροσπηλιά και ο τερματισμός θα γίνει στο Δασικό Χωριό.
Για τα παιδιά και τους fun του ποδηλάτου θα γίνουν μικρότεροι αγώνες ταχύτητας και δεξιοτεχνίας στο Δασικό Χωριό.Όσοι αθλητές εγγραφούν μέχρι την μέχρι την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου η διοργάνωση θα τους ασφαλίσει ομαδικά για τους αγώνες. Οι αθλητές που δεν θα δηλώσουν εγκαίρως, θα συμμετέχουν στους αγώνες χωρίς να είναι ασφαλισμένοι.

Χωρίς φάρμακα οι καρκινοπαθείς στην Πρέβεζα

Το παράρτημα Πρέβεζας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, έγινε αποδέκτης πολλών τηλεφωνημάτων από ασθενείς με καρκίνο, μέσα από τα οποία καταγγέλλεται η μεγάλη καθυστέρηση στην απόδοση των φαρμάκων από το φαρμακείο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Πρέβεζας (και όπως γνωρίζουμε από το σύνολο σχεδόν των φαρμακείων του νέου φορέα Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) καθυστερήσεις οι οποίες φθάνουν και τις 15 -30 ημέρες, χρονικό διάστημα κατά το οποίο έχουν χάσει ήδη έναν κύκλο χημειοθεραπείας , είτε ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στην αντιμετώπιση της νόσου είτε των οξέων και απειλητικών καταστάσεων με αποτέλεσμα να απαιτείται νοσηλεία και να αυξάνεται δραματικά η ταλαιπωρία αυτών των ανθρώπων αλλά και τελικά το ίδιο το κόστος παροχής περίθαλψης υγείας.Επιπλέον, δεν μπορούν να προμηθευτούν τα φάρμακα για την θεραπεία τους από φαρμακεία της πόλης, καθώς οι φαρμακοποιοί δεν δύναται πλέον να πιστώσουν τις ασφαλισμένες ασθενείς με τη δαπάνη του φαρμάκου.Το παράρτημα Πρέβεζας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας καταγγέλλει την έλλειψη βασικών αναντικατάστατων ογκολογικών φαρμάκων, από Δημόσια Νοσοκομεία και το Φαρμακείο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., καθώς και την μη πίστωση των ασφαλισμένων ασθενών από τα φαρμακεία. Το γεγονός αυτό αποκλείει τη συνέχιση της θεραπευτικής αγωγής σε μια μεγάλη μερίδα ασθενών με καρκίνο και θέτει άμεσα σε κίνδυνο την ζωή τους.Ως εκ’ τούτου, το παράρτημα Πρέβεζας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας ζητά από τον υπουργό Υγείας, να δώσει άμεση λύση στο πρόβλημα, καθώς οι ασθενείς με καρκίνο δεν έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν εβδομάδες και μήνες, προκειμένου να υποβληθούν στις απαιτούμενες θεραπείες.

Ενιαίο φόρο στα ακίνητα από το 2013 προωθεί η κυβέρνηση

Εφόσον ο σχεδιασμός της κυβέρνησης λάβει το πράσινο φως της τρόικας, οι ιδιοκτήτες κάθε είδους ακινήτων θα πληρώνουν από το 2013 έναν ενιαίο φόρο που θα ενσωματώσει το «χαράτσι» της ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.Η εφημερίδα Το Βήμα της Κυριακής παρουσιάζει σε αποκλειστικότητα την κλίμακα του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, την οποία όμως θα πρέπει να συζητήσουν το επόμενο διάστημα το υπουργείο Οικονομικών, η τρόικα και τα τρία κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση.Ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα επιβαρύνει κάθε φυσικό πρόσωπο ξεχωριστά για το σύνολο της οικογενειακής περιουσίας, με αφορολόγητο όριο 100.000 ευρώ για κάθε φορολογούμενο.Ο φορολογικός συντελεστής έχει καθοριστεί από την κυβέρνηση στο 0,1% για συνολική αντικειμενική αξία από 100 έως 200 χιλιάδες ευρώ (100 ευρώ φόρος) και ανεβαίνει κλιμακωτά μέχρι το 1% για ακίνητη περιουσία άνω των 2.100.001 ευρώ (φόρος 10.000 ευρώ).