Δευτέρα, 2 Ιουλίου 2012

Προσφορές για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων

4 μνηστήρες για το Καλπάκι Ιωαννίνων
Εξαιρετικά επιτυχής παρά το δυσμενές επενδυτικό περιβάλλον και την κινδυνολογία που αναπτύχθηκε το τελευταίο διάστημα κρίνεται η συμμετοχή των αιτήσεων συμμετοχής στο διεθνή διαγωνισμό "Ανοικτής πρόσκλησης" για παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε τρεις περιοχές στη Δ. Ελλάδα.Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, συνολικά 11 εταιρίες με διεθνή παρουσία και εμπειρία, οι δύο μεμονομένα και οι υπόλοιπες εννέα συγκροτώντας τέσσερις κοινοπραξίες, κατέθεσαν οκτώ προσφορές στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στο πλαίσιο της "Διεθνούς Δημόσιας Ανοικτής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές Πατραϊκός κόλπος (δυτικά) και Κατάκολο και στη χερσαία περιοχή Ιωάννινα".Αιτήσεις συμμετοχής κατέθεσαν:
Για την περιοχή Καλπάκι Ιωαννίνων
1. Ελληνικά Πετρέλαια A.E, Edison International SPA, Melrose Resources Plc
2. Energean Oil and Gas, Petra Petroleum, Schlumberger (strategic technical partner)
3. Arctic Hunter Energy Inc., K.O. Enterprises Inc.
4. Chariot Oil and Gas LimitedΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: Αιτήσεις για 70 θέσεις Κοινωφελής Εργασίας στον ΟΚΠΑΠΑ


Μία ακόμη πρωτοβουλία του ΟΚΠΑΠΑ περνάει στην φάση της υλοποίησης. Πρόκειται για την πρόταση που είχε υποβάλλει σε συνεργασία με το Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ για τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης μέσω του προγράμματος της Κοινωφελούς Εργασίας.Η πρόταση είχε εγκριθεί και από σήμερα  ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για την κάλυψη των 70 θέσεων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, διάρκειας πέντε μηνών.«Με την υλοποίηση του προγράμματος αυτού θα συμβάλλουμε από την πλευρά μας ώστε να δημιουργηθεί έστω κι ένα μικρό ανάχωμα στο σοβαρό πρόβλημα της ανεργίας. Παράλληλα όμως θα καταφέρουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τις δομές μας και να παράσχουμε περισσότερες υπηρεσίες στους συμπολίτες μας», σημείωσε σε δήλωσή του ο Πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Φίλιππας Τσουμάνης.Οι ειδικότητες που έχουν εγκριθεί για τον Οργανισμό Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ιωαννιτών περιλαμβάνονται στον ακόλουθο πίνακα:


Α/Α
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ
1
ΠΕ ή ΤΕ Κοινωνικοί λειτουργοί
9
2
ΠΕ κοινωνιολόγοι
3
3
ΠΕ ή ΤΕ ή ΔΕ Νοσηλευτές
7
4
ΥΕ Οικογενειακοί βοηθοί
4
5
ΥΕ Εργάτες Γενικών καθηκόντων
5
6
ΠΕ Ψυχολόγοι
2
7
ΤΕ Φυσικοθεραπευτές
2
8
ΤΕ Εργοθεραπευτές
4
9
ΠΕ ή ΤΕ ή ΔΕ Διδάσκαλοι μουσικών οργάνων
3
10
ΠΕ Νηπιαγωγοί
2
11
ΠΕ ή ΔΕ Διδάσκαλοι μουσικών χορών
3
12
ΤΕ ή ΔΕ Εκπαιδευτές Εικαστικών
5
13
ΔΕ Μάγειρες
2
14
ΔΕ Ηλεκτρολόγοι
1
15
ΔΕ Υδραυλικοί
1
16
ΔΕ Ελαιοχρωματιστές
2
17
ΥΕ Εργάτες καθαριότητας
5
18
ΔΕ Χειριστές Η/Υ
3
19
ΠΕ ή ΤΕ Δημοσίων σχέσεων
1
20
ΠΕ ή ΤΕ Διοικητικού
1
21
ΠΕ ή ΤΕ Οικονομολόγοι
1
22
ΠΕ Φιλολογίας ή Παιδαγωγικής
1
23
ΤΕ ή ΔΕ Βρεφονηπιοκόμοι
3

ΣΥΝΟΛΟ
70
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν σχετική αίτηση από την Δευτέρα 2 Ιουλίου μέχρι τις 11 Ιουλίου στα γραφεία του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, στο 2ο χιλιόμετρο της λεωφόρου Πανεπιστημίου. Περισσότερες πληροφορίες δίνονται στο τηλέφωνο 26510 44727.

Την Τετάρτη η συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Ιωαννίνων

Την Τετάρτη 4 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Ιωαννίνων, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφέρειας Ηπείρου, στον 2ο όροφο του κτιρίου της στοάς Σάρκα (πρώην ΕΛΚΕΠΑ).Στην πρώτη αυτή μετεκλογική συνάντηση των μελών και των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ, θα κουβεντιάσουμε για το εκλογικό αποτέλεσμα πανελλαδικά και τοπικά και θα αποφασίσουμε την περαιτέρω δράση μας σε πολιτικό και οργανωτικό επίπεδο. Έχοντας ήδη πραγματοποιηθεί οι εργασίες της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ το Σ/Κ που μας πέρασε, θα υπάρξει ενημέρωση πάνω στις αποφάσεις της.Τέλος, η συνέλευση στα πλαίσια της οργανωτικής ανασυγκρότησης του χώρου, θα συζητήσει και θα ορίσει την δομή και την στελέχωση του νέου συντονιστικού οργάνου για τα Γιάννενα, ικανού να ανταποκριθεί στις αγωνίες και τις προσδοκίες της κοινωνίας, υπό το βάρος αλλά και την δυναμική του 27% και των 71 βουλευτών.

Τα βρήκαν για το γλυπτό, τα χάλασαν στο όνομα της πλατείας

Κάτοικοι του Κάστρου και Δημοτική Αρχή
Την έντονη αντίδραση των κατοίκων του Κάστρου έχουν προκαλέσει δύο ομόφωνες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Ιωαννιτών που αφορούν την τοποθέτηση ενός γλυπτού στην πλατεία ανθόκηπου όπως την ονομάζουν αλλά και στην μετονομασία της σε πλατεία Μάτσα, προς τιμήν της οικογένειας Μάτσα που κατάγεται από τα Ιωάννινα.Ο Πολιτιστικός ΣύλλογοΚάτοικοι του Κάστρου και Δημοτική Αρχής των κατοίκων διαμαρτύρεται για την χωροθέτηση του εν λόγω έργου καθώς όπως υποστηρίζει η τοποθέτησή του στο κέντρο της πλατείας κόβει τον κοινόχρηστο χώρο στη μέση και δεν αφήνει έτσι περιθώριο στα παιδιά που ζουν εκεί να παίξουν, ενώ αναφορικά με το όνομα της πλατείας, δεν δέχονται σε καμία περίπτωση να πάρει αυτό της οικογένειας Μάτσα προτείνοντας να φέρει το όνομα κάποιας οικογένειας που ζούσε μέσα στο Κάστρο και έχει προσφέρει στον τόπο.

Εκεί που τα βρήκαν...
Η όλη ιστορία ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα όταν συνεργία του δήμου εφαρμόζοντας την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου έφτασαν στην πλατεία που βρίσκεται μέσα στο κάστρο κοντά στο ΚΑΠΗ προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες για την τοποθέτηση του γλυπτού.Οι κάτοικοι όμως της περιοχής μόλις πληροφορήθηκαν τι πρόκειται να γίνει τους απέτρεψαν.Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κώστας Τσάγκας μάλιστα, επικοινώνησε με τον Δήμαρχο, Φίλιππα Φίλιο στον οποίο εξήγησε τους λόγους της εναντίωσής τους στην τοποθέτηση του γλυπτού στη μέση της πλατείας.Όπως τόνισε και παρά την θετική ανταπόκριση εκ μέρους του κ. Φίλιου τα συνεργία του δήμου επανήλθαν μετά από δύο μέρες προσπαθώντας ξανά να τοποθετήσουν την βάση του έργου στο ίδιο σημείο, χωρίς όμως να τα καταφέρουν και πάλι.Τελικά χθες το πρωί στην πλατεία ήρθε ο αντιδήμαρχος έργων, Βασίλης Μασσαλάς, ο οποίος συνοδεία υπαλλήλων του δήμου συνομίλησε με τους κατοίκους της περιοχής.Αυτοί του τόνισαν ότι έχουν εξασφαλίσει ακόμα και την συγκατάβαση του δημιουργού του έργου προκείμενου να τοποθετηθεί αυτό σε ένα σημείο ώστε να μην εμποδίζει κι έτσι αφού και οι υπηρεσίες άναψαν το πράσινο φως το θέμα λύθηκε.

... Κι εκεί που τα χάλασαν
Οι δηλώσεις που έκανε όμως ο κ. Μασσαλάς στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης επί του θέματος έφεραν στην επιφάνεια και μία άλλη απόφαση του Δημοτικού Συμβούλιου που αφορά στην ονομασία της πλατείας που πλέον θα λέγεται πλατεία Μάτσα.Στο άκουσμα της είδησης αυτής, οι κάτοικοι εξαγριώθηκαν και προς στιγμήν επικράτησε ένταση μεταξύ ορισμένων και του αντιδημάρχου με τους μεν να φωνάζουν πως δεν έχει το δικαίωμα η δημοτική αρχή να δίνει ονόματα σε πλατείες χωρίς να ρωτά τους κατοίκους της περιοχής και τον αντιδήμαρχο να απαντά πως η απόφαση αυτή είναι ομόφωνη από το δημοτικό συμβούλιο και έχει παρθεί εδώ και μήνες.Τελικά και με την αποχώρηση του αντιδημάρχου από το σημείο οι εκπρόσωποι των κατοίκων και του Πολιτιστικού Συλλόγου επισήμαναν πως δεν ρωτήθηκαν ποτέ αν συμφωνούν στην μετονομασία της πλατείας τους και προειδοποίησαν ότι αν δεν αλλάξει απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο τότε δεν θα επιτρέψουν να πραγματοποιηθεί ούτε η τοποθέτηση του γλυπτού.Ετοιμάζουν μάλιστα και επιστολή προς τον Δήμαρχο με το αίτημά τους να πάρει η πλατεία αυτή το όνομα «Καστρινών» ευεργετών της πόλης.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Άρχισαν τα …όργανα

Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για το μεγάλο Αιολικό Πάρκο στο Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων (σύνορα Θεοδωριάνων- Αθαμανίου)
Του Δημήτρη Στεργιούλη*

Στις 4 Μαΐου του 2012, δύο μόλις μέρες πριν τις εκλογές, ο τότε υπουργός Π.Ε.Κ.Α κ. Παπακωνσταντίνου μεταξύ πληθώρας άλλων αποφάσεων και σχετικών υπογραφών (από τις 2 ως τις 4 του ίδιου μήνα υπέγραψε τουλάχιστον 50 αποφάσεις έγκρισης περιβαλλοντικών όρων νέων έργων), υπέγραψε και την Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για το μεγάλο αιολικό πάρκο στην κορυφογραμμή Ξέρακας- Περδικόβρυση στα σύνορα Θεοδωριάνων και Αθαμανίου.Είχε προηγηθεί ανάλογη θετική γνωμοδότηση κατά πλειοψηφία επί της ΜΠΕ του έργου από την Επιτροπή Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου (26-10-2011), καθώς και Θετική γνώμη από το Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού πάρκου Τζουμέρκων (3-2-2012) με την υποχρέωση τήρησης των περιβαλλοντικών όρων. Το θέμα, αν και πολύ σοβαρό, δεν απασχόλησε ποτέ το Δήμο και το Δημοτικό συμβούλιο, άρα δεν υπάρχει και σχετική γνωμοδότηση. Πρόσφατα ο όμορος σε μας Δήμος Πύλης γνωμοδότησε αρνητικά σχετικά με την εγκατάσταση αιολικού πάρκου στην περιοχή μεταξύ πρώην δήμου Πινδέων και πρώην κοινότητας Νεράιδας. Παλιότερα το 2007 το κοινοτικό συμβούλιο Θεοδωριάνων είχε συμφωνήσει ομόφωνα στην κατασκευή του έργου αυτού. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων έπρεπε να μείνει αμέτοχος και απαθής στην υπόθεση αυτή. Έπρεπε κατά τη γνώμη μου να εμπλακεί στο θέμα και να ζητήσει ο ίδιος να γνωμοδοτήσει, όπως έγινε με το μικρό υδροηλεκτρικό στην Κυψέλη, μετά από ανοιχτή διαδικασία διαβούλευσης με τους φορείς και τα συμβούλια τοπικών κοινοτήτων του Δήμου μας.Μετά από αυτά οι μπουλντόζες φαίνεται να ετοιμάζουν τις μηχανές τους αφού μένουν, τουλάχιστον σε ότι έχει να κάνει με την αδειοδότηση, οι άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας του έργου. Ωστόσο παραμένουν μερικά αγκάθια, που έχουν να κάνουν με την χρηματοδότηση του έργου και με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής.Η εταιρεία κατασκευής του αιολικού πάρκου ΑΙΟΛΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Α.Ε. & ΣΙΑ ΑΡΤΑ Α.Ε., έχει αιτηθεί από τη ΡΑΕ την προκαταρκτική εξέταση τροποποίησης της άδειας παραγωγής ως προς τη μετοχική σύνθεση της κατόχου εταιρείας ως εξής:
Προηγούμενη μετοχική σύνθεση:

RENINVEST S.A
90,0%
ΑΙΟΛΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Α.Ε.
10,0%Νέα μετοχική σύνθεση:
WINDKRAFT A.E.E.
100,0%

και ως προς τα πρόσωπα που εξασφαλίζουν την χρηματοδότηση του έργου από RENINVEST S.A σε ΑΙΟΛΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΡΤΑ Α.Ε και μέσω τραπεζικής χρηματοδότησης. Η αναφερόμενη RENINVEST S.A είναι Ελβετική εταιρεία, ενώ η WINDKRAFT A.E.E. κατά πάσα πιθανότητα είναι Γερμανική εταιρεία, που δραστηριοποιείται στο χώρο κατασκευής ανεμογεννητριών και εγκατάστασης αιολικών πάρκων.Σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς το τοπίο είναι ομιχλώδες. Μπορεί στην ΜΠΕ του έργου να φαίνεται ότι η περιοχή εγκατάστασης είναι δημόσια και ανήκει στο Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων, που περιλαμβάνει την πρώην κοινότητα Θεοδωριάνων και τον πρώην Δήμο Αθαμανίας, ωστόσο το κομμάτι που φαίνεται να ανήκει στον πρώην δήμο Αθαμανίας διεκδικείται από το Συνεταιρισμό Αθαμανίου ως ιδιόκτητο. Σύμφωνα με πληροφορίες η κατασκευάστρια εταιρεία έχει έρθει σε επαφή με το Συνεταιρισμό Αθαμανίου για τον καθορισμό ετήσιου μισθώματος για τις ανεμογεννήτριες, που θα εγκατασταθούν στην περιοχή του Αθαμανίου. Όσο για τις Α/Γ που θα εγκατασταθούν στην περιοχή της πρώην κοινότητας Θεοδωριάνων, ποσοστό 1,7% από τα έσοδα θα πηγαίνουν, σύμφωνα με το σχετικό νόμο, στο Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων, ενώ ποσοστό 1% θα πιστώνεται στα τιμολόγια της ΔΕΗ κατά προτεραιότητα των κατοίκων Θεοδωριάνων και Αθαμανίου.Οι υποσχέσεις που είχαν δοθεί εγγράφως το 2007 από την εταιρεία στην Κοινότητα Θεοδωριάνων, για δημιουργία θέσεων εργασίας τόσο κατά την κατασκευή όσο και κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης λειτουργίας του και για παραχώρηση 2% ελεύθερων μετοχών στην κοινότητα Θεοδωριάνων, πέραν του ποσοστού 3% που ίσχυε τότε και θα πήγαινε στα ταμεία της κοινότητας, δεν ήταν τίποτε άλλο παρά …χάντρες στους ιθαγενείς. Το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στην Ευρώπη έχει τρεις μόνιμους υπαλλήλους.Πέρα από αυτά το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για μια πολύ μεγάλη επέμβαση, που σίγουρα θα έχει δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Το αιολικό πάρκο συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 34 MW, αποτελείται από 12 Α/Γ ισχύος 3 ΜW η κάθε μια. Θα εγκατασταθεί στην κορυφογραμμή Ξέρακας– Περδικόβρυση σε μήκος 3.600 μέτρων και η επιφάνειά του θα καλύπτει 1.431 στρέμματα. Το ύψος της κάθε Α/Γ μαζί με τα πτερύγια θα φτάνει τα 120 μέτρα και θα χρειαστεί για κάθε μία ισόπεδο πλάτωμα 50X55 μέτρων. Συνολικά για την εδραίωση των Α/Γ θα απαιτηθούν εκσκαφές της τάξης των 6.511 κυβικών μέτρων.Απαιτείται βελτίωση υφιστάμενης οδοποιίας σε μήκος 6.486 μέτρων και πλάτους 5 μέτρων και διάνοιξη νέας οδοποιίας για την προσπέλαση και την επικοινωνία των Α/Γ μήκους 3.429 μέτρων και πλάτους 5 μέτρων. Εδώ τίθενται σοβαρά ερωτηματικά κατά πόσο θα μπορέσουν τα τεράστια φορτηγά με τα πτερύγια 40-45 μέτρων να περάσουν σε στροφές προδιαγραφών δασικού δρόμου Γ’ κατηγορίας πλάτους 5 μέτρων όπως προβλέπονται στην ΕΠΟ και πως μία τόσο σοβαρή επέμβαση σε μήκος χιλιομέτρων σε δασική περιοχή "διέφυγε" της προσοχής των αρμόδιων δασικών υπηρεσιών που γνωμοδοτούν επί της ΜΠΕ, αλλά και εγκρίνουν τη μελέτη δασικής οδοποιίας, αλλά και όλων των άλλων υπηρεσιών που εμπλέκονται στη διαδικασία περιβαλλοντική αδειοδότησης από την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου μέχρι την τελική αδειοδοτούσα αρχή του ΥΠΕΚΑ. Έχουμε παραδείγματα από άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως στον Κάνδανο της Κρήτης, όπου κατά παράβαση έγινε διαπλάτυνση δρόμων στα 10 με 12 μέτρα.Οι Α/Γ έχουν διάρκεια ζωής τα 20 με 25 χρόνια. Εδώ εύλογα τίθεται το ερώτημα τι θα γίνει από κει και πέρα; Θα εγκαταλειφτεί το αιολικό πάρκο και θα μετατραπεί η περιοχή σε απέραντο νεκροταφείο χιλιάδων τόνων παλιοσιδηρικών και μπετόν;Η περιοχή εγκατάστασης του αιολικού πάρκου ανήκει στη Ζώνη ΙΙΙ του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, όπου σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα επιτρέπεται η εγκατάσταση και λειτουργία αιολικών σταθμών. Επίσης το έργο θα κατασκευαστεί εντός προστατευόμενης περιοχής δικτύου ΝΑΤΟΥΡΑ 2000, αφού έχει χαρακτηριστεί Ζώνη Ειδικής Προστασίας (SPA) της ορνιθοπανίδας. Σύμφωνα με το Τυποποιημένο Δελτίο Δεδομένων της περιοχής τα είδη που πληρούν τα κριτήρια για το χαρακτηρισμό της περιοχής σε Ζώνη Ειδικής Προστασίας είναι το Όρνιο, ο Χρυσαετός, ο Φιδαετός, ο Πετρίτης και ο Σφηκιάρης. Η Ορνιθολογική Μελέτη που συνοδεύει την ΜΠΕ, αναφέρει ότι στην ευρύτερη περιοχή του έργου κρίσιμη είναι η παρουσία των ειδών Όρνιου και Χρυσαετού. Οι κίνδυνοι για τα πτηνά αφορούν στον κίνδυνο πρόσκρουσης στις Α/Γ και στη θανάτωσή τους.
Με βάση την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, το αιολικό πάρκο εκτείνεται εντός περιοχής εξάπλωσης του ζαρκαδιού και γειτνιάζει με περιοχή εξάπλωσης αγριόγιδου, ενώ ταυτόχρονα κατά περιόδους η περιοχή αποτελεί βιότοπο για την αρκούδα. Τέλος ένα μικρό τμήμα της περιοχής εγκατάστασης του έργου εμπίπτει στο Καταφύγιο Άγριας Ζωής (ΚΑΖ) Αθαμανίου-Θεοδωριάνων.Και όμως παρόλο το αυξημένο καθεστώς προστασίας της περιοχής, όπως περιγράφεται παραπάνω, η ελληνική νομοθεσία επιτρέπει την εγκατάσταση ΑΠΕ και μεγάλων αιολικών πάρκων ακόμα και σε τέτοιες περιοχές, καθιστώντας τες ουσιαστικά βιομηχανικές ζώνες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, έρμαιο σε μεγάλα κερδοσκοπικά συμφέροντα.Η εγκατάσταση του αιολικού αυτού πάρκου για τη δική μας περιοχή του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων αποτελεί μόνο την αρχή. Βέβαια οι επιβουλές στον τεράστιο φυσικό πλούτο της περιοχής έχουν αρχίσει εδώ και δεκατέσσερα χρόνια με τα υδροηλεκτρικά στα Θεοδώριανα και το μεγάλο αγώνα των κατοίκων που ακόμα δεν έχει τελειώσει, και το μεγάλο υδροηλεκτρικό στον Άραχθο, του οποίου η κατασκευή του πλανάται ακόμα σαν μπαμπούλας στα Τζουμερκοχώρια και έχει προκαλέσει γενικό ξεσηκωμό.Στις δεκάδες άδειες παραγωγής που έχουν δοθεί στο Δήμο μας για μικρά υδροηλεκτρικά, έχει προστεθεί τελευταία μία ακόμα άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό 21.5 MW στη θέση «Κοκκινόλακα» στα όρια της Δημοτικής Ενότητας Αθαμανίας και της Δημοτικής Ενότητας Τετραφυλίας. Υπάρχουν και τρεις ακόμα άδειες για αιολικούς σταθμούς στα ορεινά του νομού μας, δύο στις θέσεις «Πλατοβούνι»(25,5 MW) και «Πύργοι»(18,7MW) του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη και μία στη θέση «Αετός» (26 MW) της Δημοτικής Ενότητας Τετραφυλίας.Το κερασάκι στην τούρτα έρχεται να βάλει μια αίτηση για άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που έχει κατατεθεί στη ΡΑΕ (10-10-2011) από την εταιρεία ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ για τεράστιο αιολικό πάρκο 50 MW αποτελούμενο από 25 ανεμογεννήτριες, σε όλη την κορυφογραμμή των Κεντρικών Τζουμέρκων. Εκτείνεται σε μια τεράστια περιοχή στα σύνορα Βουργαρελίου, Αθαμανίου, Καταρράχτη, Μελισσουργών και φυσικά Θεοδωριάνων. Ξεκινά από την κορυφή «Τρία Σύνορα», συνεχίζει στην ψηλότερη κορυφή των Τζουμέρκων στο «Καταφίδι» και φτάνει πέρα από τον αυχένα τον Μελισσουργιώτικο.Εδώ όμως αρχίζουν τα παράδοξα που αφήνουν πολλά ερωτηματικά. Η περιοχή εγκατάστασης ανήκει στη Ζώνη ΙΙ του Πάρκου Τζουμέρκων στην οποία ΔΕΝ επιτρέπονται τα αιολικά πάρκα. Η ΡΑΕ στο γεωπληροφοριακό χάρτη της είχε στην αρχή κανονικά χωροθετημένες τις Α/Γ, χωρίς να έχει την περιοχή στις περιοχές αποκλεισμού εγκατάστασης αιολικών πάρκων. Μετά από αυτό στείλαμε σαν ΟΡΕΙΝΟΙ έγγραφο στη ΡΑΕ για να μας εξηγήσει τι ακριβώς συμβαίνει. Απάντηση δεν λάβαμε ποτέ, αλλά στον χάρτη απεικόνισης έχουν πλέον την περιοχή σαν περιοχή αποκλεισμού αιολικών πάρκων και τις Α/Γ κανονικά χωροθετημένες εντός της ζώνης αποκλεισμού(!).Πρόκειται για λάθος της εταιρείας ή της ΡΑΕ; Μάλλον όχι, αφού έχει φροντίσει η πρώην ηγεσία του ΥΠΕΚΑ να αφήσει παράθυρα σε μια διάταξη του Ν.3851/2010 και στο άρθρο 10 του Ν.4014/2011 για εγκατάσταση υδροηλεκτρικών και αιολικών σε όλες τις Ζώνες του Εθνικού Πάρκου ακόμα και σε περιοχές προστασίας του ΝΑΤΟΥΡΑ, που περιέχουν οικότοπους και είδη προτεραιότητας.Η υπόθεση αυτή, αν τελικά η ΡΑΕ προχωρήσει στην έκδοση Άδειας Παραγωγής για το τεράστιο αιολικό στην κορυφογραμμή των Τζουμέρκων, αναμένεται να ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στην περιοχή.Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε διατεθειμένοι να αφήσουμε ότι απόμεινε ακόμα ανέπαφο και αμόλυντο στην περιοχή μας, το φυσικό και πολιτιστικό κεφάλαιο των Τζουμέρκων, βορά σε τεράστια οικονομικά συμφέροντα συνήθως μεγάλων ενεργειακών ομίλων.

*Ο Δημήτρης Στεργιούλης είναι πρόεδρος του συλλόγου «Οι Ορεινοί»

Στο Δημοτικό Συμβούλιο η μελέτη της Όασης

Την ερχόμενη Τετάρτη στη μία το μεσημέρι θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων. Μοναδικό θέμα της συνεδρίασης είναι η έγκριση της μελέτης για την αποκατάσταση του διατηρητέου κτιρίου και την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου της Όασης και η υποβολή πρότασης για ένταξη του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας- Στερεάς και Ηπείρου.Η μελέτη έχει εκπονηθεί από τις υπηρεσίες του Δήμου Ιωαννιτών και έχει εγκριθεί ήδη από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων.Στη συνεδρίαση της Τετάρτης έχουν κληθεί το ΤΕΕ Ηπείρου, το Οικονομικό Επιμελητήριο και το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, ενώ μπορούν να παραστούν εκπρόσωποι φορέων και πολίτες προκειμένου να ενημερωθούν για τον σχεδιασμό και να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Συλλήψεις παράνομων μεταναστών στην Ηγουμενίτσα

Στην Ηγουμενίτσα,συνελήφθη ο οδηγός φορτηγού διότι μετέφερε κρυμμένους σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη στα αξόνια του φορτηγού, τέσσερις αλλοδαπούς με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα, οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν.Προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, ενώ κατασχέθηκε το φορτηγό όχημα.

ΑΡΤΑ:Διήμερο χορευτικό φεστιβάλ από τον Π.Σ. «Ο Μακρυγιάννης»

Χορευτικό φεστιβάλ με τη συμμετοχή όλων των χορευτικών του συγκροτημάτων πραγματοποίησε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άρτας «Ο Μακρυγιάννης» την Τετάρτη 27 και την Πέμπτη 28 Ιουνίου στο Θέατρο Κάστρου. Συμμετείχαν και τα χορευτικά του Συλλόγου «Άγος Αθανάσιος» Κοζάνης. Συνδιοργανωτές των εκδηλώσεων ήταν ο Δήμος Αρταίων και η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας. Το κοινό απόλαυσε δύο όμορφες βραδιές γεμάτες από παραδοσιακή μουσική, χορό και τραγούδι από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Η πρόεδρος του «Μακρυγιάννη» κυρία Δήμητρα Αξιώτη ευχαρίστησε όλους όσους στηρίζουν τις προσπάθειες του συλλόγου. Τις εκδηλώσεις παρακολούθησε και ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Γιάννης Παπαλέξης ο οποίος συνεχάρη τους συντελεστές και μαζί με την πρόεδρο του συλλόγου απένειμαν στο τέλος του προγράμματος αναμνηστικά δώρα στους συμμετέχοντες.Σήμερα στο "Μακρυγιάννη" λειτουργούν 14 χορευτικά τμήματα, που πλαισιώνονται από 350 περίπου χορευτές ηλικίας 6-60 χρόνων.Το χορευτικό τουσυλλόγου συμμετείχε την Παρασκευή 29 Ιουνίου στο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών Πρεβέζης ενώ στη διάρκεια του καλοκαιριού έχουν προγραμματιστεί ακόμη οι ακόλουθες εμφανίσεις:
-Συμμετοχή της Εφηβικής χορωδίας του συλλόγου στο φεστιβάλ χορωδιών στα Σέρβια Κοζάνης στις 6 και7 Ιουλίου.
-Συμμετοχή του χορευτικού τμήματος στο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στα Σέρβια Κοζάνης στις 6 και7 Ιουλίου.
-Συμμετοχή του χορευτικού τμήματος στο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών της Κύπρου στις 3, 4, 5, 6 και 7 Αυγούστου.

Τουρνουά Σκάκι – Πύρρος της Ηπείρου

Τελείωσε το πρώτο μισό του τουρνουά Πύρρος και στην κορυφή του πρωταθλήματος αήττητοι με τρεις βαθμούς βρίσκονται οι Filippas Sebastian, Καίσαρης Άγγελος και Παναγιώτης Αυγούστης.Η έκπληξη του δεύτερου γύρου έγινε στην παρτίδα Κάντα - Γεωργάκης, όπου η νεαρά μαθήτρια του νηπιαγωγείου (!) απέσπασε την ισοπαλία. Η Κωνσταντίνα, μιας και δεν της είχαν απομείνει άλλα κομμάτια στη σκακιέρα, κατέφυγε στην άμυνα πατ. Δηλαδή έβαλε τον βασιλιά της σε ένα σημείο, όπου δεν μπορούσε να απειληθεί και ταυτόχρονα δεν μπορούσε να κάνει καμία άλλη νόμιμη κίνηση. Εύγε!Την Κυριακή, στις 8/7, το μεσημέρι και πριν την έναρξη του έκτου και τελευταίου γύρου θα γίνει μια μικρή απονομή, στην οποία θα βραβευτούν η πιο μικρή σκακίστρια του τουρνουά καθώς και ο νεαρότερος σκακιστής. Επίσης θα γίνει η κλήρωση για τους δύο τυχερούς λαχνούς, με τους οποίος θα δοθεί ένα σκακιστικό βιβλίο και μια σκακιέρα.

Νέα τεχνολογία που διπλασιάζει το χρόνο συντήρησης των φρέσκων ψαριών ανέπτυξαν φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων!

Νέα τεχνολογία που διπλασιάζει το χρόνο συντήρησης των φρέσκων ψαριών ανέπτυξαν φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η φοιτητική ομάδα του Εργαστηρίου Χημείας Τροφίμων, που, σε συνεργασία με ομάδα του Ανοικτού Πανεπιστημίου, επινόησε πέρσι το οικολογικό παριζάκι θαλασσινών και βραβεύτηκε για την καινοτομία αυτή, δεν εφησυχάζει.Στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ερευνητές- μέλη της ομάδας με επικεφαλής τον καθηγητή Μιχάλη Κοντομηνά δούλεψαν σκληρά και κατόρθωσαν να πετύχουν ήδη τον πρώτο στόχο τους: να βρουν έναν... υγιεινό τρόπο ώστε τα φρέσκα ψάρια να αντέχουν στη συντήρηση όχι μόνο 3-4 μέρες αλλά 8-9, ακόμη και 10.Με μεράκι και επιμονή εργάστηκαν σκληρά επί πέντε χρόνια, έκαναν πειράματα σε πολλά ψάρια και ανέπτυξαν μια καινοτόμα τεχνολογία. Η καλή είδηση, που φέρει... ελληνική σφραγίδα, φαίνεται πως θα κάνει σύντομα το γύρο του κόσμου, αφού αναμένεται η ανακοίνωσή της σε επιστημονικό περιοδικό διεθνούς κύρους. «Το αποτέλεσμα της έρευνάς μας εντάσσεται στην προσπάθειά μας στο εργαστήριο εδώ και 25 χρόνια να βρίσκουμε μη θερμικές μεθόδους συντήρησης τροφίμων. Βασισμένοι στη φιλοσοφία της ''πράσινης αντιμετώπισης'', αναζητούμε τρόπους να συντηρούμε τα τρόφιμα με φυσικά μόρια, είτε από το φυτικό ή από το ζωικό βασίλειο, που έχουν αντιμικροβιακή και συντηρητική δράση και δεν είναι καρκινογόνα», επισήμανε στην εφημείδα «Αγγελιοφόρος» ο κ. Κοντομηνάς.


Οικολογική τεχνολογία

Η πρωτοπόρα τεχνολογία βασίζεται στη χρήση φυτικών ουσιών που προέρχονται από το ζωικό βασίλειο. «Οι ουσίες αυτές, σε αντίθεση με τα φωτοχημικά, έχουν την ικανότητα να φτιάχνουν μια μεμβράνη. Αν λοιπόν βυθίσουμε το ψάρι στο διάλυμα με την ουσία, τότε θα δημιουργηθεί γύρω από το ψάρι ένα φιλμ, δηλαδή μια μεμβράνη. Στη συνέχεια βάζοντας το ψάρι στον πάγο, όπως ήδη κάνουν οι ιχθυοπώλες αλλά για λίγες ημέρες, θα πετύχουμε την επιμήκυνση του χρόνου συντήρησης», εξηγεί ο κ. Κοντομηνάς.Αν και δεν αποκαλύπτει ακόμα ποιες είναι οι ουσίες που χρησιμοποιούν οι ερευνητές καθώς επίκειται η δημοσίευση της εργασίας, ο κ. Κοντομηνάς διευκρινίζει ότι η νέα τεχνολογία θα είναι προσιτή στους ιχθυοπώλες και στους εξαγωγείς ψαριών, ωστόσο είναι χρήσιμη και για τους καταναλωτές.«Πρόκειται για ουσίες ασφαλείς, η χρήση των οποίων επιτρέπεται από το νόμο και κυρίως δεν αποτελούν χημικά συντηρητικά. Οι ιχθυοπώλες θα μπορούν σύντομα να χρησιμοποιούν την τεχνολογία για τη συντήρηση των ψαριών, όπως και οι εξαγωγείς. Για παράδειγμα, για τις τσιπούρες και τα λαβράκια ιχθυοκαλλιέργειας που εξάγονται στην Ιταλία περνούν 2 μέρες μέχρι να συσκευαστούν. Η τεχνολογία όμως θα έχει μεγάλη πρακτική αξία και για τον καταναλωτή. Οπως γνωρίζουμε, το ψάρι δεν παθαίνει τίποτα στην κατάψυξη. Ωστόσο, όταν το αγοράζεις φρέσκο έχει καλύτερα χαρακτηριστικά, από πλευράς οσμής και γεύσης, τα οποία είναι σημαντικό να καταφέρεις να διατηρήσεις με μια μέθοδο συντήρησης όπως αυτή που αναπτύξαμε», τονίζει κ. Κοντομηνάς.


Καταστρέφουν τα λιπάσματα στα οπωροκηπευτικά

Η ερευνητική ομάδα πειραματίστηκε και σε μια ακόμα πρωτοποριακή μέθοδο που αφαιρεί τα λιπάσματα από τα οπωροκηπευτικά. Τις τελευταίες μέρες βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση της τεχνικής, σε συνεργασία με Κύπριους επιστήμονες. Μέσω της τεχνολογίας του όζοντος, οι ερευνητές κατάφεραν να καταστρέψουν τα υπολείμματα λιπασμάτων σε φρούτα και λαχανικά. «Τα αποτελέσματα των ερευνών δείχνουν ότι εμβαπτίζοντας τα οπωροκηπευτικά σε διάλυμα όζοντος για λίγα δευτερόλεπτα διασπάται το φυτοφάρμακο πάνω από 65%. Ακόμη και αν σε ένα προϊόν εντοπιστεί ποσότητα φυτοφαρμάκου κατά 50% μεγαλύτερη από το επιτρεπόμενο όριο, μπορούμε βυθίζοντάς το στο διάλυμα να ελαττωθεί η ποσότητα και να γίνει εμπορεύσιμο», αναφέρει ο κ. Κοντομηνάς. Οπως εξηγεί, το όζον είναι αέριο με οξειδωτικές ιδιότητες και διασπά οργανικά όρια, όπως τα φυτοφάρμακα.Οσο για το καινοτόμο... γκουρμέ, το παριζάκι θαλασσινών, που «παντρεύει» τη γεύση και το φιλικό προς το περιβάλλον χαρακτήρα συνδυάζοντας τη διατροφική αξία των θαλασσινών και την οικολογική αξιοποίηση των παραπροϊόντων της βιομηχανίας τροφίμων, σύμφωνα με τον κ. Κοντομηνά αναμένεται να κυκλοφορήσει στο εμπόριο εντός του 2012.

Άνοιγμα Κέντρου Έρευνας και Πληροφόρησης στη Σαλαώρα του Αμβρακικού

Το καλοκαίρι μπήκε φέτος για τα καλά και ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού ανοίγει και φέτος το Κέντρο Έρευνας και Πληροφόρησης της Σαλαώρας. Το Κέντρο βρίσκεται στον πυρήνα του Εθνικού Πάρκου, ανάμεσα στη θάλασσα και δύο λιμνοθάλασσες και θα είναι ανοιχτό στα πλαίσια της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού κάθε Κυριακή τις πρωινές ώρες 09:00 έως 14:00. Το Κέντρο θα ανοίγει προκειμένου να επιτελέσει τον αρχικό σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε, έστω και για αυτές τις καλοκαιρινές ημέρες, στο πλαίσιο υλοποίησης της πράξης «Προστασία και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού», στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013».Για μεγαλύτερες ομάδες επισκεπτών της περιοχής παρακαλούμε επικοινωνήστε εγκαίρως με το Φορέα Διαχείρισης στο τηλ. 26810 71919.Νέα επιτυχίες της ΕΚΑ Δωδώνη στο Πανελλήνιο Εφήβων-Νεανίδων

Με δύο χρυσά και ένα αργυρό μετάλλιο επέστρεψε η αποστολή της ΕΚΑ Δωδώνη από τη Λάρισα όπου έγινε το Πανελλήνιο πρωτάθλημα Εφήβων και Νεανίδων. Η Κορίνα Πολίτη ήταν πρώτη σε 100 και 200μ με 12΄΄41 και 24΄΄80 αντίστοιχα πετυχαίνοντας νέα ατομικό ρεκόρ, με επιδόσεις που είναι από τις καλύτερες όλων των εποχών. Μεγάλη επιτυχία και για τον άλλο αθλητή του Κώστα Λώλη τον Δημήτρη Βλάχα που στα 400μ με 49΄΄22 πήρε την δεύτερη θέση στους έφηβους. Επόμενη αγωνιστική δραστηριότητα για τους δυο πρωταθλητές του Γιαννιώτικου σωματείου θα είναι η εκπροσώπηση με την Εθνική ομάδα στο Βαλκανικό πρωτάθλημα στίβου που θα γίνει στο Βελιγράδι στις 14-15 Ιουλίου.

Ένοπλη ληστεία στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας

Ένοπλη ληστεία πραγματοποίησαν 3 άγνωστοι δράστες, σήμερα το πρωί στις 9.15, σε βάρος ταχυδρόμου, του ταχυδρομείου Παραμυθιάς.Συγκεκριμένα οι 3 δράστες, οι οποίοι επέβαιναν σε ΙΧ, έκλεισαν τον δρόμο στο ΙΧ του ταχυδρόμου, στο 2ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Αγίας Κυριακής (Πόποβο) - Πετουσίου, και με την απειλή πιστολιού, του αφαίρεσαν συνολικά 22.500 ευρώ, τα οποία προορίζονταν για τις συντάξεις, το κινητό του τηλέφωνο και τα κλειδιά του οχήματος του.Οι 3 δράστες στην συνέχεια, τράπηκαν σε φυγή, με κατεύθυνση προς την Παραμυθιά και αναζητούνται από άντρες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσπρωτίας, η οποία διενεργεί και την προανάκριση.

Στις 7 και 8 Ιουλίου τα Περαμιώτικα 2012

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Περάματος στο πλαίσιο των δημιουργικών δραστηριοτήτων του, διοργανώνει στις 7 και 8 Ιουλίου τις καθιερωμένες ετήσιες εκδηλώσεις του με την επωνυμία ΠΕΡΑΜΙΩΤΙΚΑ 2012.Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει:
ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΙΟΥΛΙΟΥ: Παρουσίαση παιδικών χορευτικών τμημάτων και γλέντι μέχρι πρωίας με το συγκρότημα του Θωμά Χαλιγιάννη.
ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ: 3η συνάντηση χορευτικών τμημάτων με τη συμμετοχή των Πολιτιστικών Συλλόγων Περάματος Ιωαννίνων, Κατσικάς, Πλαταριάς, Νέας Σελεύκειας και Αργολίδας.
ΏΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ 21:00.Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο χώρο του λιμανιού του Περάματος.Η είσοδος και ο χορός, είναι ελεύθερα.

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: Ένταξη εσωτερικής οδοποιίας Ανατολής

Το δρόμο της υλοποίησης παίρνει το έργο διαμόρφωσης της εσωτερικής οδοποιίας στον οικισμό της Ανατολής, το οποίο εντάχθηκε στο Αγροτικής Αναγέννησης.Το έργο έχει προϋπολογισμό 1,2 εκατομμύρια ευρώ και περιλαμβάνει τη διαμόρφωση εσωτερικής οδοποιίας συνολικού μήκους 1.330 μέτρων με οδοστρωσία, αποχέτευση ομβρίων υδάτων, κατασκευή πεζοδρομίων και ηλεκτροφωτισμό.Αναλυτικά οι οδοί που περιλαμβάνονται στο έργο είναι οι ακόλουθες:
- Οδός Δεξαμενής στο σύνολό της.
- Οδός Αγίας Σοφίας, στο τμήμα μεταξύ της λεωφόρου Ειρήνης και της οδού Παναγίας Σουμελά.
- Οδός Ομήρου, στο τμήμα μεταξύ των οδών Δεξαμενής και Ζωσιμαδών.
- Οδός Προφήτη Ηλία, στο τμήμα μεταξύ των οδών Δεξαμενής και Ζωσιμαδών.
- Οδός Ιερέα Εμμανουηλίδη, στο τμήμα μεταξύ των οδών Δεξαμενής και Παναγίας Σουμελά.
- Οδός Ζωσιμαδών, στο τμήματα μεταξύ των οδών Αγίας Σοφίας και Προφήτη Ηλία.
Μετά την έγκριση ένταξης της συγκεκριμένης πρότασης οι υπηρεσίες του Δήμου Ιωαννιτών είναι έτοιμες να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς τις διαδικασίες για τη δημοπράτηση του έργου, το οποίο θα βελτιώσει σημαντικά την καθημερινότητα των κατοίκων στην Ανατολή.

Εγκαίνια Δημοτικών Ιατρείων Αλληλεγγύης

Την ερχόμενη Τετάρτη στις οκτώ το βράδυ θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια στα Δημοτικά Ιατρεία Αλληλεγγύης «Νίκος Σκοπούλης» και στο Δημοτικό Φαρμακείο Αλληλεγγύης, τα οποία στεγάζονται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους στο ΚΕΠΑΒΙ.Πρόκειται για μία ακόμη πρωτοβουλία του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Ιωαννιτών, που στοχεύει στην παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ανασφάλιστους συμπολίτες και εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο δράσεων στήριξης των ευπαθών ομάδων πληθυσμού.

Ποδηλατική Διαδρομή Φιλιάτες – εκβολές Καλαμά

Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου Φίλων Ποδηλάτου Ιωαννίνων καλούν τα μέλη και τους φίλους του ποδηλάτου να συμμετέχουν στην Ποδηλατική Διαδρομή Φιλιάτες – εκβολές Καλαμά, την οποία συνδιοργανώνουν με το Δήμο Φιλιαταίων «Για έναν Καθαρό Καλαμά», την Κυριακή 08 Ιουλίου 2012.
ΔΙΑΔΡΟΜΗ: Ξεκινάμε από λεωφόρο Δωδώνης (στρατολογία) ώρα 08.30 ακριβώς για Φιλιάτες με λεωφορείο και φορτηγό για τα ποδήλατα. Ποδηλατική διαδρομή από Φιλιάτες μέχρι τις εκβολές του Καλαμά και τερματισμός στη Σαγιάδα, περίπου 25 χιλιόμετρα, με ενδιάμεση επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της ΓΙΤΑΝΗΣ.Επιστροφή στα Ιωάννινα περίπου ώρα 18.30.Δήλωση συμμετοχής στο Ε-mail: info@ofpi .gr, ή στο Φαξ: 2651037522 μέχρι την Παρασκευή06-07-2012. Λόγω περιορισμένου αριθμoύ συμμετεχόντων θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας, σύμφωνα με τη δήλωση συμμετοχής. Πληροφορίες: 6974083835.

Εγκαίνια Μουσείων στο Νησί

Σε ένα πραγματικό κόσμημα για την περιοχή έχουν μετατραπεί τα Μουσεία Επαναστατικής Περιόδου και Αλή Πασά στο Νησάκι των Ιωαννίνων. Εμπλουτισμένα με τις συλλογές του Φώτη Ραπακούση αποτελούν πόλο έλξης για τους τουρίστες προβάλλοντας γνωστές αλλά κι άγνωστες πλευρές της ιστορίας μας.Τα εγκαίνια στα Μουσεία Επαναστατικής Περιόδου και Αλή Πασά, θα γίνουν την Κυριακή 8 Ιουλίου στις δώδεκα το μεσημέρι από τον Δήμαρχο Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιο και τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Ελεούσας π. Φιλόθεο Δέδε.

Με υπογραφή Καλογιάννη το... "ξεπούλημα" της Δωδώνης;

Για εταιρεία λαϊκής βάσης μιλούσε τον Μάρτιο ο σημερινός αν. υπουργός Ανάπτυξης. Σήμερα όμως;
Μια "καυτή πατάτα" συνάντησε με το καλημέρα στο υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών ο Γιαννιώτης αναπληρωτής υπουργός κ. Σταύρος Καλογιάννης. Αυτή δεν είναι άλλη από την προδιαγεγραμμένη ιδιωτικοποίηση της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ, που αποτελεί την επιχείρηση-σύμβολο της Ηπειρωτικής συνεταιριστικής κτηνοτροφίας. Έλα όμως που τα όσα αβίαστα έλεγε ως βουλευτής της αντιπολίτευσης ο Γιαννιώτης πολιτικός, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με α όσα σήμερα ετοιμάζεται να υλοποιήσει. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, μόλις τον περασμένο Μάρτιο, με δήλωσή του έβαζε φρένο στα σενάρια ιδιωτικοποίησης της βιομηχανίας και πρότεινε ως εναλλακτική λύση την προώθηση της πρότασης για σύσταση εταιρείας λαϊκής βάσης, η οποία θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να διεκδικήσει την πλειοψηφία των μετοχών της βιομηχανίας!!! Αλήθεια κ. Καλογιάννη συνεχίζετε και σήμερα τέσσερις μήνες μετά να έχετε την ίδια άποψη ή μήπως αλλάξατε ρότα και αν γιατί; Πάντως ο προϊστάμενός σας υπουργός κ. Χατζηδάκης διαφωνεί κάθετα μαζί σας ή μήπως κάνουμε λάθος; Ούτως ή άλλως πλησιάζει η ώρα των αποφάσεων οπότε θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν σας χαρακτηρίζει μετεκλογική συνέπεια ή ασυνέπεια.

Εγγραφές νέων αθλητών στο Ναυτικό Όμιλο Ιωαννίνων

Κάλεσμα στα Γιαννιωτόπουλα να γνωρίσουν την Κωπηλασία
Νέους αθλητές και αθλήτριες δέχεται στα τμήματα αρχαρίων του ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων και απευθύνει κάλεσμα στα Γιαννιωτόπουλα να δοκιμάσουν την εμπειρία της Κωπηλασίας και τις δυνατότητές τους στο άθλημα, αξιοποιώντας των ελεύθερο χρόνο τους μέσα στο καλοκαίρι. Φέτος γίνονται δεκτά αγόρια και κορίτσια που έχουν γεννηθεί κατά τα έτη 1997 – 2000 και οι προπονήσεις για την θερινή περίοδο έχουν ήδη αρχίσει. Γίνονται καθημερινά 5 με 7 μ.μ..Οι αρχάριοι αθλητές περνούν καταρχήν από ένα εισαγωγικό στάδιο εκμάθησης της Κωπηλασίας, που διεξάγεται στις εγκαταστάσεις του Ν.Ο.Ι. και του ΕΑΝΚΙ και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τεστ κολύμβησης, και στη συνέχεια ξεκινούν μαθήματα μέσα στην λίμνη με τις βάρκες του Ομίλου.Ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων, Πρωταθλητής και Πολυνίκης Ελλάδος επί 23 συνεχή χρόνια, διαθέτει προπονητικά Τμήματα όλων των επιπέδων από την κατηγορία Αρχαρίων μέχρι την κατηγορία Ανδρών – Γυναικών. Οι προπονήσεις γίνονται υπό την επίβλεψη του έμπειρου και εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού του Ομίλου στον υγρό στίβο της Παμβώτιδας, αλλά και στις πλήρως εξοπλισμένες κλειστές εγκαταστάσεις του Ν.Ο.Ι.. Η εγγραφή και οι προπονήσεις προσφέρονται σε όλους τους αθλητές εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!Εγγραφές στα τμήματα αρχαρίων του Ν.Ο.Ι. γίνονται καθημερινά στις εγκαταστάσεις του Ομίλου (Κανάρη 10, Λιμνοπούλα, είσοδος από το Camping στην Λεωφόρο Γ. Παπανδρέου). Πληροφορίες στον υπεύθυνο προπονητή κ. Δημήτρη Δερέκα (6948186010) και στα γραφεία του Ν.Ο.Ι., τηλ.: 26510 – 38060 (εργάσιμες ημέρες 6 με 8 μ.μ.).

Καθημερινά με στελέχη της τοπικής ΝΟΔΕ, η Νατάσσα Τύρου

Τι κι αν οι εκλογές τελείωσαν και οι υποψήφιοι βουλευτές όλων ανεξαιρέτως των κομμάτων εξαφανίστηκαν από προσώπου γης. Η προερχόμενη από τη ΔΗ.ΣΥ. πολιτευτής της Ν.Δ. στο νομό Νατάσσα Τύρου, βρίσκεται σε μόνιμη επικοινωνία με τον στενό κομματικό πυρήνα της τοπικής Ν.Δ. Συνεργάτης του EpirusGate την εντόπισε σε κεντρικό καφέ της πόλης να απολαμβάνει το καφεδάκι της με το μέλος της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων, Βασίλη Γιουλιάδη. "Παλιά καραβάνα" ο ίδιος, κουβαλά πολύτιμη πολιτική εμπειρία την οποία μεταφέρει στο νεώτερο ηλικιακά μέλος της 7άδας του γαλάζιου τοπικού ψηφοδελτίου των πρόσφατων εκλογών.

Το Άσυλο Ανιάτων Ιωαννίνων επισκέφτηκαν τα μέλη της Λέσχης Λάιονς

Το Άσυλο Ανιάτων Ιωαννίνων επισκέφτηκαν τα μέλη της Λέσχης Λάιονς Ιωαννίνων, «Σελλοί» και προσέφεραν στους τροφίμους πίτες, γλυκά και αναψυκτικά, ενώ συζήτησαν, τραγούδησαν και χόρεψαν μαζί τους.Τα μέλη της Λέσχης υποσχέθηκαν στην Διευθύντρια του Ιδρύματος κ. Λώλου ότι θα επανέλθουν, για να επεκτείνουν τη δενδροφύτευση που είχαν πραγματοποιήσει παλαιότερα στην αυλή των νέων εγκαταστάσεων του Ασύλου.

Επιστημονική ημερίδα για τον Καλαμά

« Προστασία του Φυσικού Περιβάλλοντος», είναι το θέμα Επιστημονικής ημερίδας που διοργανώνει το Σάββατο 7 Ιουλίου 2012 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Βουτσαρά , ο Δήμος Ζίτσας σε συνεργασία με το Δήμο Πωγωνίου, την Πανελλήνια Κίνηση Πολιτών Καθαρός Καλαμάς, τον Φορέα Διαχείρισης στενών και εκβολών Καλαμά και Αχέροντα και τις Ομοσπονδίες Πωγωνίου και Καλαμά, στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Δράση στον ποταμό Καλαμά 2012».

Νέο κτίριο και σύστημα επικοινωνίας-Οι στόχοι του ΕΚΑΒ για την περιοχή μας

Ανεπηρέαστο, ευτυχώς, από την οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα και τις περικοπές που γίνονται στις δαπάνες, προσφέρει τις σημαντικές υπηρεσίες του το ΕΚΑΒ στην περιοχή μας, ωστόσο υπάρχει μια σημαντική εκκρεμότητα με την προμήθεια των 11 νέων ασθενοφόρων για να ανανεωθεί ο στόλος του, χρειάζεται ενίσχυση με προσωπικό σε ορισμένους τομές, αλλά τίθενται και δυο βασικοί στόχοι για να λειτουργήσει ακόμη καλύΖητείται οικόπεδο για νέες εγκαταστάσειςτερα.Ο πρώτος είναι η εγκατάσταση του συστήματος ψηφιακής επικοινωνίας TETRA που θα λύσει όλα τα προβλήματα διαχείρισης των ασθενοφόρων και της ταχύτατης ανταπόκρισης και ο δεύτερος, η μεταφορά του κέντρου του από το παλιό «Χατζηκώστα» σε νέες σύγχρονες και λειτουργικές εγκαταστάσεις, ζήτημα που έμεινε στάσιμο, δυστυχώς και πλέον αναζητείται οικόπεδο για να ανεγερθούν.Για το επόμενο δίμηνο που η τουριστική κίνηση στα παράλια της Ηπείρου αυξάνεται, το ΕΚΑΒ αναμένεται να «περιπολεί» με δυο μονάδες του από Ηγουμενίτσα μέχρι Πλαταριά και από Πάργα μέχρι Λυγιά, προκειμένου να επεμβαίνει άμεσα.Ως προς νέους τομείς, Μέτσοβο, Τύρια, τα πάντα έχουν «παγώσει», αλλά δεν εγκαταλείπονται ως στόχοι για περαιτέρω ανάπτυξη του ΕΚΑΒ.

Καθυστερεί ο διαγωνισμός
Με εξασφαλισμένα χρήματα από το ΕΣΠΑ (ΠΕΠ Ηπείρου για την ακρίβεια) η 7η Περιφέρεια του ΕΚΑΒ ( οι νομοί της Ηπείρου και όχι Κέρκυρα και Λευκάδα που ανήκουν σε άλλη Περιφέρεια) θα ενισχυθεί με 11 νέα ασθενοφόρα τα οποία είναι υπεραναγκαία, αφού τα περισσότερα είχαν αποκτηθεί προ των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και σήμερα δεν μπορούν να ανταποκριθούν, οι βλάβες είναι πολλές η συντήρηση τους κοστίζει ακριβά. ΜόλΖητείται οικόπεδο για νέες εγκαταστάσειςΖητείται οικόπεδο για νέες εγκαταστάσειςις τρία ασθενοφόρα από την δωρεά των Ελλήνων εφοπλιστών (200 σε όλη τη χώρα) προστέθηκαν από το 2004 στη δύναμη του ΕΚΑΒ στην Ήπειρο.Με απόφαση που είχε υπογράψει η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα εντάχθηκε στον Άξονα Προτεραιότητας «06-Αειφόρος Ανάπτυξη και ποιότητα ζωής Ηπείρου» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας-Ηπείρου 2007-2013» η πράξη για την προμήθεια 11 ασθενοφόρων για τις ανάγκες του Ε.Κ.Α.Β. στην Ήπειρο προϋπολογισμού 770.000 ευρώ.Όμως ο διαγωνισμός ακόμη εκκρεμεί, αν και πέρασε μεγάλο χρονικό διάστημα.Η τελευταία εξέλιξη είναι ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία σύνταξης των προδιαγραφών από την αρμόδια επιτροπή και η διοίκηση του ΕΚΑΒ κεντρικά θα προχωρήσει άμεσα στην προκήρυξη. Η εκτίμηση είναι ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα υπάρξει αποτέλεσμα, ωστόσο θεωρείται υπερβολική η καθυστέρηση για μια προμήθεια με εξασφαλισμένα τα χρήματα από το ΕΣΠΑ, δείγμα του πόσο γρήγορα αξιοποιούνται οι κοινοτικοί πόροι.

Ασθενοφόρα τύπου «Β»
Πρόκειται για οχήματα «VAN» κλειστού τύπου που πληρούν τις απαιτήσεις των Ευρωπαϊκών προτύπων CEN EN 1789:2007 για ασθενοφόρα τύπου «Β». Ουσιαστικά αποτελούν μονάδες με τον εξοπλισμό που διαθέτουν.Το ασθενοφόρο τύπου «Β» έχει την δυνατότητα βασικής υποστήριξης ζωτικών λειτουργιών και μεταφοράς του πάσχοντος και δυνητικά (σε έκτακτες περιστάσεις) μεταφορά και υποστήριξη δύο ασθενών. Επίσης προβλέπονται, ανάλογο ύψος του εσωτερικού χώρου του θαλάμου ασθενούς, ώστε να επιτρέπει την παροχή αποτελεσματικής ιατρικής και διασωστικής παρέμβασης, όταν επιβάλλεται, κατά την μεταφορά του ασθενούς, καθώς και κατάλληλη εσωτερική διαρρύθμιση και σχεδιασμός του θαλάμου ασθενούς, που να επιτρέπει την μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του χώρου, από εργονομικής άποψης.

Αναγκαίο το σύστημα TETRA
Την προμήθεια και εγκατάσταση του συστήματος ψηφιακής ασύρματης επικοινωνίας TETRA που έχει αντικαταστήσει όλα τα υπάρχοντα συστήματα ραδιοεπικοινωνιών VHF/UHF, έχει θέσει ως άμεσο στόχο η 7η Περιφέρεια του ΕΚΑΒ, όπως μας ενημέρωσε ο Διευθυντής της Βασίλης Παπαδιώτης. Σήμερα το υπάρχον ασύρματο σύστημα παρουσιάζει πολλά προβλήματα και δεν... πιάνει σε πολλές περιοχές της Ηπείρου με αποτέλεσμα να επικοινωνούν με κινητά τηλέφωνα τα πληρώματα για να ενημερώσουν το κέντρο.Ήδη το χρησιμοποιεί το ΕΚΑΒ στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και η περιοχή μας φιλοδοξεί να είναι η επόμενη που θα το αποκτήσει, δεδομένου ότι το κόστος δεν είναι μεγάλο. Μεγάλα είναι τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το TETRA και προορίζονται να καλύψουν τα κενά των υπηρεσιών επείγουσας ανάγκης, οι απαιτήσεις των οποίων λειτούργησαν - σε αρκετές περιπτώσεις καθοριστικά - για τη δημιουργία των προδιαγραφών.Η εταιρεία που ανέλαβε να το εγκαταστήσει στη Θεσσαλονίκη, είχε ανακοινώσει ότι το σύστημα επικοινωνίας και διαχείρισης στόλου οχημάτων, στηριζόμενο στις τεχνολογίες του δορυφορικού συστήματος GPS και των ραδιοτηλεπικοινωνιακών διασυνδέσεων ψηφιακής τεχνολογίας TETRA, μέσω του Δημοσίου δικτύου OTElink του ΟΤΕ, έχει ως στόχο να ενισχύσει την αξιοπιστία του ΕΚΑΒ και, παράλληλα, να αναβαθμίσει και να βελτιώσει τις παρεχόμενες προς τους πολίτες υπηρεσίες του. Τέλος, πιστεύεται ότι θα συμβάλει στην ορθότερη και αποδοτικότερη χρησιμοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και των οχημάτων του, με ταυτόχρονη μείωση του κόστους λειτουργίας του.Το TETRA επιτρέπει ταυτόχρονη χρήση του δικτύου σε περισσότερους από έναν οργανισμούς, (δηλαδή μπορούν να συνδέονται η αστυνομία, η πυροσβεστική που συνεργάζονται με το ΕΚΑΒ) προσφέροντας ασφάλεια και ανεξαρτησία σε καθέναν από αυτούς.

Ζητείται οικόπεδο για νέες εγκαταστάσεις
Μόνο λειτουργικό δεν είναι το κτίριο στο παλιό «Χατζηκώστα» που στεγάζει εδώ και 15 χρόνια το ΕΚΑΒ στα Γιάννινα, αφού πλην της παλαιότητας, δεν υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργηθούν υποστηρικτές εγκαταστάσεις για τον στόλο των ασθενοφόρων, τη συντήρηση και την αποθήκευση υλικού.Η μεταστέγαση σε άλλο κτίριο που αποτέλεσε αίτημα των τελευταίων ετών δεν είχε αποτέλεσμα, άλλωστε δεν είναι εύκολο να βρεθεί και να καλύπτει τις προδιαγραφές που τίθενται. Η λύση να φιλοξενηθεί το ΕΚΑΒ στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο με το έργο της επέκτασης δεν φαίνεται να υιοθετείται, ούτε και προσφέρθηκε κάποιο κτίριο από την αυτοδιοίκηση ή το δημόσιο.Με αυτά τα δεδομένα, δηλαδή πλήρη στασιμότητα, ο στόχος άλλαξε και όπως σημειώνει ο Διευθυντής του ΕΚΑΒ. Θα ζητηθεί από το δήμο, την Περιφέρεια ή το δημόσιο η παραχώρηση ενός κατάλληλου οικοπέδου κοντά στους οδικούς άξονες, Εγνατία και Ιόνια, προκειμένου να δημιουργηθούν σε αυτό νέες σύγχρονες και λειτουργικές εγκαταστάσεις. Για το σκοπό αυτό υπάρχου διαθέσιμα κονδύλια από το ΕΣΠΑ για το κεντρικό ΕΚΑΒ που θα μπορούσαν να διατεθούν.Για να υλοποιηθεί αυτός ο σημαντικός στόχος, προϋπόθεση είναι να βρεθεί η κατάλληλη έκταση και η αυτοδιοίκηση καλείται να συμβάλλει.


ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Ματαιώθηκε η Συνάντηση Χορευτικών Συγκροτημάτων και Φίλων της Παράδοσης στα χωριά της Πρέβεζας!!!

Mε την παρούσα ανακοίνωση θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως η 7η Συνάντηση Χορευτικών Συγκροτημάτων και Φίλων της Παράδοσης στα χωριά της Πρέβεζας, που ήταν προγραμματισμένη για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 6, 7 και 8 Ιουλίου δεν θα πραγματοποιηθεί.Οδηγηθήκαμε σε αυτή την απόφαση ύστερα από ώριμη σκέψη με στόχο τη διαφύλαξη του κύρους της συνάντησης και την προστασία του θεσμού.Η εκδήλωση στα 6 συναπτά έτη που πραγματοποιείται έχει δώσει τα δικά της δείγματα γραφής.Από την πρώτη στιγμή βάλαμε τον πήχη ψηλά και πετύχαμε κάθε χρόνο να τον ανεβάζουμε ακόμη ψηλότερα.Τόσο οι εισηγητές στα μαθήματα του χορού και του τραγουδιού, όσο και οι μουσικοί από όλη την Ελλάδα, που έχουν συμμετάσχει μέχρι στιγμής, είναι ό,τι καλύτερο διαθέτει η χώρα μας. Οι άνθρωποι αυτοί έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και σε συνδυασμό με τη μεγάλη συμμετοχή των συνέδρων και των ντόπιων κατοίκων δημιούργησαν μια ιδανική ατμόσφαιρα γλεντιού που πάντα έχει ως γνώμονα τη γνώση και την προαγωγή του σεβασμού στην παραδοσιακή μουσική και στο χορό.Η οικονομική κρίση, που όλοι βιώνουμε, είχε ως συνέπεια τη μαζική ακύρωση συμμετοχών, ιδίως το διάστημα μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων. Ακυρώσεις που κορυφώθηκαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο και συνολικά ανήλθαν στον αριθμό των 202 ατόμων. Το παραπάνω σε συνδυασμό με τη μη στήριξη της εκδήλωσης από την Περιφέρεια Ηπείρου, εξάλειψαν και τις τελευταίες πιθανότητες να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τους όρους που έχουμε θέσει για την επιτυχή έκβασή της.Αποφασίσαμε, λοιπόν, πως είναι καλύτερα να μην πραγματοποιηθεί φέτος η Συνάντηση από το να υπολείπεται, έστω και στο ελάχιστο, από τα προηγούμενα χρόνια.Σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε να κάνουμε εκπτώσεις στην ποιότητα.Θέλουμε να ευχαριστήσουμε για την αμέριστη κατανόηση και συμπαράσταση στην απόφασή μας τους 6 εισηγητές, τους 22 μουσικούς και τους 110 περίπου συνέδρους που επρόκειτο να συμμετάσχουν στη φετινή Συνάντηση.Επίσης, το Δήμο και το Επιμελητήριο Πρέβεζας καθώς και τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Λυγιάς, Καναλίου και Σαρακατσαναίων Πρέβεζας για τον κόπο στην προετοιμασία της εκδήλωσης όλους αυτούς τους μήνες.Ευελπιστούμε η κατάσταση στη χώρα μας να καλυτερέψει και με αισιοδοξία του χρόνου τον Ιούλιο να ανταμώσουμε στην 7η Συνάντηση με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις και με τη μαζικότερη δυνατή συμμετοχή.Σας ευχόμαστε από καρδιάς Καλό Καλοκαίρι!

Φιλικά,
Γιάννης Αλεξίου
Κώστας Μήτσης

ΑΡΤΑ:Συνελήφθησαν Αφγανοί για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών

Συνελήφθησαν χθες  το βράδυ στην Άρτα, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, τρεις (3) αλλοδαποί, υπήκοοι Αφγανιστάν, ηλικίας 30, 18 και 23 ετών, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της κατοχής και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και παράνομης εισόδου στη χώρα. Ειδικότερα, ύστερα από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στους τρεις συλληφθέντες, βρέθηκαν στην κατοχή τους και κατασχέθηκαν δύο νάιλον συσκευασίες που περιείχαν ποσότητα κάνναβης συνολικού βάρους (1.340) γραμμαρίων.Επίσης, κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των (500) ευρώ, ως προερχόμενο από διακίνηση ναρκωτικών.Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.

Επιστολή της Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας στον Περιφερειάρχη

Αγαπητέ κ. Περιφερειάρχα
Σας απευθύνομε την παρούσα επιστολή για ένα ακόμη θέμα που απασχολεί την περιοχή μας, εδώ, στις Ανατολικές ¨εσχατιές¨ της Περιφέρειας Ηπείρου, με την βεβαιότητα ότι θα τύχει της δέουσας προσοχής σας και φροντίδας για την επίλυσή του .Είναι αυτό της ασφαλτόστρωσης του δρόμου από Πηγές Άρτας προς την Ιερά Μονή Σέλτσου μήκους 5 χιλιομ. που μας ταλαιπωρεί εδώ και δεκαετίες.
Η Μονή Σέλτσου, ευρισκομένη στην περιοχή Πηγών Άρτας, Ιστορική έδρα του δήμου Γ. Καραϊσκάκη, αποτελεί -όπως γνωρίζετε- ένα από τα σημαντικότερα μεταβυζαντινά μνημεία της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας αλλά και της περιοχής Ραδοβυζίων του Δήμου Γ. Καρϊσκάκη. Εν συντομία αναφέρουμε ιστορικό της . «Μετά την πτώση του Σουλίου και την συνθηκολόγηση με τον Αλή Πασά, οι Σουλιώτες εγκατέλειπαν τα χωριά τους προς κάθε κατεύθυνση. 1.148 από αυτούς, με τα γυναικόπαιδα τους και με επικεφαλής τους Κίτσο και Νότη Μπότσαρη, κατέφυγαν στη μονή Σέλτσου (24 Δεκ 1803), όπου αντιμετώπισαν νέα πολιορκία του Αλή Πασά επί 4 μήνες. Στις 23 Απρ. 1804 άσιτοι και χωρίς εφόδια υπέστησαν ολοκαύτωμα επιχειρούντες έξοδο η θάνατον΄Ηρωος, όπως αναφέρει και ο ιστορικός Πουκεβίλ. Από αυτούς διασώθηκαν μόλις 40 άτομα μεταξύ αυτών και ο 13χρονος –τότε- Μάρκος Μπότσαρης . Οι γυναίκες πάνω από 250 τον αριθμό, με τα παιδιά τους, επαναλαμβάνοντας το παράδειγμα του Ζαλόγγου, έπεσαν από τους βράχους στον Αχελώο. Έτσι η Μονή Σέλτσου έμελε να καταστεί αιώνιος θεματοφύλακας και κιβωτός της υπέρτατης αυτής θυσίας των Σουλιωτών».Την τελευταία εικοσαετία οι τοπικοί φορείς της περιοχής μαζί με την Αδελφότητα Πηγιωτών έκαναν μια τεράστια προσπάθεια ανάδειξης της Μονής, διοργανώνοντας σημαντικές εκδηλώσεις, δημοσιεύοντας άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά τοπικής και πανελλήνιας κυκλοφορίας, καταχωρώντας στοιχεία σε τουριστικούς οδηγούς, αναρτώντας πληροφορίες στο διαδίκτυο, επιτυγχάνοντας με τον τρόπο αυτό να απλωθεί η φήμη της, πέρα από τα στενά όρια της περιοχής. Την τελευταία διετία με την βοήθεια της Δημοτικής Αρχής και με τη διοργάνωση σχετικών ημερίδων, τη φιλοξενία και ενημέρωση εκπροσώπων ευρωπαϊκών φορέων και με την πρόσκληση τηλεοπτικών δικτύων με παγκόσμια κάλυψη, όχι μόνον έδωσε νέες διαστάσεις στη φήμη του εν λόγω μνημείου αλλά έκανε ευρέως γνωστό ένα σημαντικό αγνοούμενο τμήμα τής νεότερης ιστορίας του Ελληνικού Έθνους. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η διαρκής αύξηση της τουριστικής κίνησης τόσο από μεμονωμένους επιστήμονες κυρίως φιλολόγους, ιστορικούς, αρχαιολόγους θεολόγους όσο και από οργανωμένες ομάδες επισκεπτών όπως μαθητές σχολείων, σπουδαστές εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, Σουλιώτες άλλων περιοχών που θέλουν να δούν την περιοχή που γράφηκε η τελευταία σελίδα του δράματος των προγόνων τους, προσκυνητές θρησκευτικού τουρισμού κ.α. Όμως εδώ αρχίζει το πρόβλημα. Η Μονή Σέλτσου η οποία ήδη αποτελεί πόλο έλξης της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής, και συνεπώς θα έπρεπε να έχει οδική προσβασιμότητα όλο το χρόνο, έχει πρόσβαση μόνον τη θερινή περίοδο και κυρίως το χρονικό διάστημα γύρω από την ημερομηνία εορτής της μονής (23 Αυγούστου).Η μονή έχει οδική πρόσβαση μέσω της κεντρικής πλατείας των Πηγών από την οποία απέχει 5,1 χιλιόμετρα. Εξ αυτών μόνον το πρώτο χιλιόμετρο του δρόμου είναι τσιμεντοστρωμένο ενώ το υπόλοιπο τμήμα θεωρείται δευτερεύων χωματόδρομος κακής ή μεταβαλλόμενης βατότητας. χωρίς καμία υποδομή, παρουσιάζει ποικιλία προβλημάτων στην βατότητα όπως λακκούβες, λάσπες, διάβρωση και νεροφαγώματα μετά τις βροχές, βαθιές ροδιές από τρακτέρ ή τζιπ, πτώσεις λίθων, εγκάρσια κλίση οδοστρώματος κλπ. ανοιγμένος πρόχειρα στο έδαφος, χωρίς έργα ομβρίων, χωρίς γεφυράκια στα ρέματα . Κατά τη χειμερινή περίοδο , λόγω χιονιού, κατολισθήσεων, διάβρωσης ή άλλων προβλημάτων, ο δρόμος μπορεί να είναι εντελώς αδιάβατος.. ακόμα και σήμερα η πρόσβασή στην ιερά μονή Σέλτσου του είναι προβληματική για μικρά και μεγάλα οχήματα-λεωφορεία καθ’ όλη την διάρκεια του έτους πλην του 10 ημέρου των εκδηλώσεων, αλλά και τότε ακόμη με τον κουρνιαχτό της σκόνης αφόρητο. Οι επισκέπτες που συρρέουν για προσκύνημα φτάνουν μέχρι το κέντρο των Πηγών είτε με πούλμαν είτε με ι.χ και απογοητευμένοι παίρνουν το δρόμο της επιστροφής αφού μόνο δε τα πόδια μπορούν πλέον να μεταβούν μέχρι τη μονή η με κάποιο Ι.Χ φορτηγό 4χ4 που συνήθως δεν υπάρχει.Η κατασκευή του δρόμου αυτού από τις Πηγές Άρτας προς την Ιστορική Μονή Σέλτσου ήταν και είναι και συνεχίζει να είναι υπόσχεση ζωής για εμάς τους Πηγιώτες, πού ξεκίνησε το 1971 με την σκαπάνη, πάνω σε ένα σχεδόν ανύπαρκτο και επικίνδυνο μονοπάτι πού σε πολλές περιπτώσεις χρειαζόταν κάποιος να το ανέβει ¨στα τέσσερα¨ για να προσκυνήσει το αιματοβαμμένο μοναστήρι. Προχώρησε μέτρο-μέτρο με μεγάλο μόχθο ανθρώπων που πίστεψαν στην κατασκευή του. Ζητιανέψαμε παντού κατά το κοινώς λεγόμενο για την εξεύρεση χρημάτων. Βλέπετε το Σέλτσο τότε ήταν παντελώς άγνωστο όπως άγνωστη ήταν και η ένδοξη ιστορία του. Η διάνοιξη του δρόμου ολοκληρώθηκε υποτυπωδώς το 1997 . Από τότε και για 15 χρόνια μέχρι σήμερα δεν δόθηκε ούτε ένα ευρώ για την βελτίωσή του. Μόνο μια φορά το χρόνο πριν την γιορτή του Σέλτσου στις 23 Αυγούστου καθαρίζεται από τις πέτρες και τα χώματα που πέφτουν .και ρίχνουν νερό με υδροφόρα για τη σκόνη.Θα θυμάστε, βέβαια, κ. Περιφερειάρχα κατά την ημερίδα για την αναστήλωση της γέφυρας Κοράκου που έγινε τον Αύγουστο του 2010 στις Πηγές Άρτας όπου, παρευρισκόμενος ως υποψήφιος Περιφερειάρχης, μας είχατε υποσχεθεί ένθερμα και την ασφαλτόστρωση του δρόμου μέχρι την Μονή Σέλτσου.. Είναι νομίζουμε ώριμος χρόνος να ξεκινήσει η υλοποίηση της υπόσχεσή σας- σε βάθος τετραετίας- με την έστω τμηματική ασφαλτόστρωσή του. Όσα κονδύλια και αν διατεθούν για την προστασία του ιστορικού αυτού μνημείου θα είναι μάταια αν δεν ολοκληρωθεί η ασφαλής οδική πρόσβαση σ’αυτό.Το έργο αυτό είναι έργο προτεραιότητας για την περιοχή μας διότι θα σημάνει και το τέλος της αφάνειας στην οποία ευρίσκετο το ιστορικό αυτό μνημείο. Πρόσθετος λόγος χρηματοδότησης, είναι και η πρόβλεψη του σχεδίου ΚΑΛΙΚΡΑΤΗΣ για χορήγηση επιπρόσθετων κονδυλίων στις ιστορικές έδρες δήμων για την ανάδειξη ιστορικών μνημείων όπως είναι οι Πηγές Άρτας για τον δήμο Γ. Καραϊσκάκη. Εξ άλλου τον ορισμό τους ως Ιστορική έδρα τον οφείλουν κυρίως, στην ίδια την Μονή Σέλτσου , το επονομαζόμενο «Νέο Ζάλογγο » της Άρτας . Δεν παραβλέπουμε ομως την σημαντική προσπάθεια και φροντίδα όλων [Περιφέρεια, Αντιπεριφέρεια, Δήμος]για την προστασία του ίδιου του ιστορικού μνημείου και τα χρήματα που έχουν διατεθεί εκ μέρους σας –η έχουν προγραμματισθεί να διατεθούν. Όμως δρόμος και προστασία μνημείου είναι αλληλένδετα .Δεν νοείται από μόνο του κανένα. Είναι και τα δύο άμεσης προτεραιότητας.Ελπίζουμε κ .Περιφερειάρχα ότι η πρότασ –αίτημα μας να τεθεί ως προτεραιότητα για τα έργα της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας . Πιστεύουμε ότι η ισότιμη αντιμετώπιση όλων των γεωγραφικών περιοχών της Περιφέρειας είναι κανόνας δικαίου αλλιώς η διακριτική μεταχείριση τινών εξ αυτών λειτουργεί εις βάρος των άλλων περιοχών. Είμαστε όλοι παιδιά την ιδίας μάνας της αθάνατης Ηπείρου. Πιστεύουμε ότι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας εργάζονται με αυτόν τον κανόνα. Βέβαια δεν παραβλέπουμε την δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα μας με τον αντίκτυπο που έχει στις ήδη περιορισμένες δυνατότητες της περιφέρειας. Όμως δεν παύουμε να διεκδικούμε στο πλαίσιο αυτό την ανάλογη ανταπόκριση στο αίτημα μας Εμείς βέβαια δεν γνωρίζουμε την ιεράρχηση των, έργων, για μελέτες ,εντάξεις αυτών σε προγράμματα, χρονοδιαγράμματα αλλά, περιμένουμε την υλοποίηση των .. Μετά από τα παραπάνω θεωρούμε ότι είναι επιβεβλημένη πλέον και χρονικά υπερώριμη η ασφαλτόστρωση του υπόλοιπου δρόμου προς τη Μονή Σέλτσου ώστε με τον οικονομικότερο, ταχύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο να υλοποιηθεί. Η ολοκλήρωσή του θα συνεισφέρει τα μέγιστα στην γενικότερη προσπάθεια που απαιτείται, για να αποκτήσει η Μονή τη θέση που της αξίζει στον τόπο και στην ιστορία . Οι 1.300 ¨αγνοούμενοι¨ της ιστορίας το δικαιούνται.

Αγαπητέ κ. Περιφερειάρχα.
Πιστεύουμε ότι το αίτημά μας αυτό,θα τύχει ιδιαίτερου προσωπικού ενδιαφέροντος.
Ελπίζουμε δε σε επίσκεψη σας στο Σέλτσο στις 23 Αυγούστου 2012 ώστε να μας τιμήσετε με την παρουσία σας στην εκδήλωση μνήμης προς τους Σουλιώτες μάρτυρες του ολοκαυτώματος που υπέστησαν στον ιερό αυτό τόπο.Ευελπιστούμε ότι τότε θα είστε εις θέσιν να ανακοινώσετε και τη υλοποίηση της υπόσχεση πού μας δώσατε.Ευχόμεθα καλή δύναμη για την συνέχιση του σπουδαίου έργου σας προς το καλό της Ηπείρου με την επιτυχή θητεία σας ως Περιφερειάρχη.Οι λοιποί αποδέκτες της παρούσας, κ.κ Αντιπεριφερειάρχης Άρτας, Δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη, Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος και η Ομοσπονδία Ραδοβυζινών, παρακαλούνται για την έμπρακτη ανάληψη πρωτοβουλιών στον τομέα ευθύνης και δράσης του καθενός, για την στήριξη και υλοποίηση του παραπάνω δίκαιου αιτήματός μας ώστε να μην μείνει στο χαρτί¨ ένα ακόμη αίτημα φορέα ¨

Μετά τιμής
Ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Πηγιωτών