Δευτέρα, 21 Μαΐου 2012

Δύο νέοι παιδικοί σταθμοί από το Δήμο Ιωαννιτών

Τη νέα σχολική χρονιά θα λειτουργήσουν στα Γιάννινα δύο νέοι Παιδικοί Σταθμοί. Ο ένας θα είναι στην περιοχή του Βοτανικού, επί της οδού Οπλαρχηγού Παλάσκα ( δίπλα από το Νηπιαγωγείο) και ο άλλος στα Καρδαμίτσα, επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως 63.Όσοι συμπολίτες μένουν στις περιοχές αυτές και επιθυμούν να εγγράψουν τα παιδιά τους στους νέους παιδικούς σταθμούς θα πρέπει να υποβάλλουν αιτήσεις στην Διεύθυνση των Παιδικών Σταθμών , που βρίσκεται στην οδό Αβέρωφ 6, στον 2ο όροφο.Οι εγγραφές γίνονται καθημερινά από 21 Μαΐου έως 30 Ιουνίου. Πληροφορίες δίνονται στο τηλέφωνο 2651181028.

Ανακοινώθηκε η συνεργασία ΝΔ-ΔΗΣΥ

Τη συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία ανακοινώσαν ο Αντώνης Σαμαράς και η Ντόρα Μπακογιάννη στην πρώτη κοινή τους εμφάνιση από τις ημέρες της διεκδίκησης της αρχηγίας του κόμματος.«Ήρθε η ώρα να παραμερίσουμε τις διαφορές για την Ελλάδα και να φτιάξουμε ένα ευρωπαϊκό μέτωπο κατά του λαϊκισμού» τόνισε.Η ίδια έσπευσε πάντως να ξεκαθαρίσει ότι οι πληγές του παρελθόντος είναι ανοικτές, ωστόσο, το διακύβευμα των εκλογών είναι πολύ μεγάλο.Ο Αντώνης Σαμαράς υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να αφήσουμε τις δυνάμεις του τυχοδιωκτισμού και του λαϊκισμού να επικρατήσουν στη χώρα.«Απέναντί μας έχουμε τις συνιστώσες της οπισθοδρόμησης και της συντήρησης» ανέφερε χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι η πρόσκληση για συστράτευση παραμένει ανοικτή.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Δημοπρατείται η αποχέτευση Φιλιατών

Στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή προώθησε την υλοποίηση ενός ακόμη σπουδαίου περιβαλλοντικού έργου: Πρόκειται για την «αποχέτευση ακαθάρτων και εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων Φιλιατών», έργο, του οποίου εγκρίθηκε η δημοπράτηση με προϋπολογισμό 8.173.350 ευρώ. Είναι ενταγμένο στο Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α. και δημοπρατούσα Αρχή είναι η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Θεσπρωτίας.

Ανακοίνωση- απάντηση της Δημοτικής Αρχής

Η Δημοτική Αρχή είναι αποφασισμένη να διαχειριστεί το νομικό κενό που προέκυψε με τον πλέον πρόσφορο τρόπο για το Δήμο και για όσο διάστημα απαιτηθεί ωσότου εγκριθούν οι θέσεις που πολύ έγκαιρα έχει ζητήσει.Η Δημοτική Αρχή εκφράζει την ικανοποίησή της, γιατί η προσπάθεια που ξεκίνησε από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της, στηρίζεται αφιλοκερδώς από ένα πλήθος ανθρώπων. Ο καθένας προσφέρει στον τομέα του συνδράμοντας το έργο της και παράλληλα συμβάλλοντας στην πόλη.Ο αριθμός των εθελοντών που προσφέρει στο Δήμο και στα Νομικά Πρόσωπα είναι μεγάλος. Η Δημοτική Αρχή όλους αυτούς τους αγκαλιάζει, τους ευχαριστεί κι εύχεται να υπάρξουν κι άλλοι που θα θελήσουν να προσφέρουν.Η μακρά ιστορία σε προσφορά επαναβεβαιώνεται και μάλιστα σε μία περίοδο κρίσης. Σε μία τέτοια περίοδο η προσφορά αποτελεί βασική προϋπόθεση για την κοινωνική συνοχή και για την κοινωνική αλληλεγγύη. Τουλάχιστον για όσους γνωρίζουν πραγματικά την κοινωνία.Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού. Είναι φτηνή πολιτική.Η Δημοτική Αρχή δεν θα παγιδευτεί σε διαδικασίες που θέλουν ορισμένοι να την σύρουν και θεωρεί το θέμα λήξαν.

Την Τετάρτη αρχίζει η λειτουργία της πίστας εξέτασης υποψηφίων οδηγών Ιωαννίνων

Την Τετάρτη 23 Μαΐου 2012 ξεκινά η λειτουργία της πίστας εξέτασης υποψηφίων οδηγών της Π.Ε. Ιωαννίνων (στην περιοχή της Ανατολής – πίσω από το ΤΕΙ). Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Μεταφορών της Περιφέρειας Ηπείρου (Π.Ε. Ιωαννίνων), η λειτουργία της πίστας θα ξεκινήσει με την πρακτική δοκιμασία των κατηγοριών Α1, Α, Γ, Γ+Ε, Δ, Δ+Ε+ΠΕΙ.Με την έναρξη λειτουργίας της πίστας βελτιώνονται οι συνθήκες εξέτασης των υποψηφίων οδηγών όλων των κατηγοριών, ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση σε οδούς της πόλης των Ιωαννίνων, στις οποίες μέχρι σήμερα πραγματοποιείται η εκπαίδευση και η εξέταση των υποψηφίων οδηγών.Η πίστα εξέτασης υποψηφίων οδηγών είναι μία από τις συνολικά τέσσερις (4) πιλοτικές πίστες που είχε εγκρίνει το Υπουργείο Μεταφορών. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από τομεακό πρόγραμμα του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης με φορέα υλοποίησης την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Τριήμερες εκδηλώσεις μνήμης του Ολοκαυτώματος του Σουλίου

Το Ολοκαύτωμα του Σουλίου και τη μνήμη του καλόγερου Σαμουήλ και των Σουλιωτών, για τη θυσία τους υπέρ της ελευθερίας, τιμούν η Περιφέρεια Ηπείρου, η Π.Ε. Θεσπρωτίας και ο Δήμος Σουλίου, με εκδηλώσεις που έχουν προγραμματίσει για το τριήμερο 25- 27 Μαΐου 2012.Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Παρασκευή 25 Μαΐου στην Παραμυθιά με ποδηλατικό αγώνα από μαθητές σχολείων του Δήμου, σε συνεργασία με αθλητικούς συλλόγους της περιοχής. Ο ποδηλατικός γύρος θα ξεκινήσει στις 19:30.Το Σάββατο 26 Μαΐου θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Γ. Καραμπελιά «Συνωστισμένες στο Ζάλογγο», στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Καρκαμίση» στην Παραμυθιά στις 19:15. Θα ακολουθήσει, στις 20:30, συνάντηση χορευτικών και περιδιάβαση χορευτών με παραδοσιακές στολές, συνοδεία παραδοσιακής μουσικής στην πόλη της Παραμυθιάς, ενώ στις 21:00 στο Δημοτικό Σχολείο Βούλγαρη (Παραμυθιά) θα παρουσιαστούν δημοτικοί χοροί από χορευτικά συγκροτήματα της περιοχής και άλλων περιοχών της Ελλάδας.Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την Κυριακή 27 Μαΐου στον Ιστορικό Χώρο του Σουλίου. Στις 7:00 θα πραγματοποιηθεί Θεία Λειτουργία στον Παλαιοχριστιανικό Ναό Αγίου Δονάτου, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Παραμυθιάς, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας κ.κ. Τίτου, και θα ακολουθήσει Δοξολογία στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας.Στις 10:45 θα γίνει τοπογραφική ενημέρωση από αξιωματικό των Ενόπλων Δυνάμεων και θα ακολουθήσουν ο χαιρετισμός του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλ. Καχριμάνη, η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας και η αναπαράσταση της ανατίναξης του Κουγκίου.Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται στις 12:00 με Επιμνημόσυνη Δέηση, κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των Σουλιωτών και του Ολοκαυτώματος, χαιρετισμό από τη Δήμαρχο Σουλίου και παραδοσιακούς χορούς.Παράλληλα, την Κυριακή 27 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί ο «1ος Ορεινός Αγώνας Δρόμου θυσίας Σουλιωτών». Η έναρξη του αγώνα δρόμου είναι στις 8:00 από την τοπική κοινότητα Γλυκής και ο τερματισμός στις 11:00 στον χώρο του Βουλευτηρίου των Σουλιωτών.

Ανάδοχοι για έργα ύδρευσης

Δύο έργα, με τα οποία αντιμετωπίζονται προβλήματα ύδρευσης, υλοποιούνται στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας, ανέδειξε τους αναδόχους τους. Το πρώτο αφορά την αντικατάσταση των παροχών ύδρευσης στις Τ.Κ. της Δ.Ε. Σελλών του Δήμου Δωδώνης, προϋπολογισμού 280.000 ευρώ και το δεύτερο την αξιοποίηση γεώτρησης Γ3 Λογγάδων, προϋπολογισμού 183.000 ευρώ. Ανάδοχος και για τα δύο έργα αναδείχτηκε η ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΤΕΒΕ.

Δημοσιεύτηκε ΚΥΑ για την Πιστοποίηση Φορέων Παροχής Υπηρεσιών Κοινωνικής Φροντίδας

Από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Ηπείρου ανακοινώνεται ότι στο ΦΕΚ 1163/τ.Β/ 10-4-2012 δημοσιεύτηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση για την Πιστοποίηση Φορέων Παροχής Υπηρεσιών Κοινωνικής Φροντίδας του Ιδιωτικού Τομέα μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα και Μ.Κ.Ο Εθελοντικού Χαρακτήρα.Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι Φορείς, που επιθυμούν να πιστοποιηθούν, να απευθύνονται στις κατά τόπους Περιφερειακές Ενότητες.
Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων τηλέφωνο 26513 64131
Περιφερική ενότητα Άρτας τηλέφωνο 26813 63512
Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας τηλέφωνο 26823 60256
Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας τηλέφωνο 26653 60187

Σε μια ώρα η κοινή συνεδρίαση των Πολιτικών Συμβουλίων ΝΔ και Δημοκρατικής Συμμαχίας!

Στις 6 σήμερα το απόγευμα,θα πραγματοποιηθεί η κοινή συνεδρίαση των Πολιτικών Συμβουλίων της Νέας Δημοκρατίας και της Δημοκρατικής Συμμαχίας,στο Ίδρυμα Κακογιάννη στην Αθήνα,όπου θα διευθετηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες και θα ανακοινωθεί επισήμως η συνεργασία.Εν τω μεταξύ συνεδριάζει αυτή την ώρα η Εκτελεστική Γραμματεία της ΝΔ υπό την προεδρία του κ. Αντώνη Σαμαρά,ενώ πριν από λίγα λεπτά τέλειωσε και η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της Δημοκρατικής Συμμαχίας,στην οποία συμμετείχε και ο Νίκος Γερασιμίδης.Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης,η Ντόρα Μπακογιάννη ανακοίνωσε την αναστολή της λειτουργίας της Δημοκρατικης Συμμαχίας.

Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων ετοιμάζει να στείλει αντιπροσωπεία στην Σερβία

Υλοποιούνται οι πρωτοβουλίες του Συνδέσμου Ελληνοσερβικής Φιλίας
Το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου Ελληνοσερβικής Φιλίας νομού Ιωαννίνων με ιδιαίτερη χαρά διαπιστώνει ότι ορισμένες από τις πρωτοβουλίες που είχε πάρει, σε συνεργασία με φορείς του νομού, έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται.Ανάμεσα σε αυτές η θετική ανταπόκριση που εκφράστηκε εγγράφως από τα Επιμελητήρια του Ποζάρεβατς, του Νις και του Βελιγραδίου στην πρόσκληση που απεύθυνε το Επιμελητήριο Ιωαννίνων για ανταλλαγή αντιπροσωπειών με στόχο τη διερεύνηση των δυνατοτήτων εμπορικών συνεργασιών (εξαγωγών – εισαγωγών) μεταξύ επιχειρηματιών του νομού και αντίστοιχων των δύο αυτών πόλεων.Θυμίζουμε ότι το Διοικητικό Συμβούλιου του Συνδέσμου διατύπωσε την πρόταση αυτή στην συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων κ. Δημήτρη Δημητρίου στην οποία είχε διευκρινίσει ότι αναλαμβάνει αυτό να φέρει σε πέρας τη διαδικασία ανταλλαγής επιστολών.Είναι αλήθεια ότι οι ενέργειες του κ. Δημητρίου ήταν άμεσες και αποτελεσματικές. Πέρασε την πρότασή μας σύντομα από την Διοικούσα Επιτροπή, πήρε την έγκριση και μας έδωσε το κείμενο πρόσκλησης το οποίο μεταφράσαμε στην Σερβική γλώσσα και στείλαμε στα Επιμελητήρια του Ποζάρεβατς, του Νις και του Βελιγραδίου.Μετά την ολοκλήρωση των διαδικαστικών – οργανωτικών αυτών ενεργειών το επόμενο διάστημα αντιπροσωπεία του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων θα μεταβεί στην Σερβία προκειμένου να διερευνήσει με τα Σέρβικα Επιμελητήρια τις προοπτικές συνεργασιών. Ο Σύνδεσμος από την πλευρά του έκανε γνωστό στο Επιμελητήριο ότι, εφόσον επιθυμεί, θα διαθέσει στην αποστολή άτομο για διερμηνέα.
Ελπίζουμε και ευχόμαστε να πάνε όλα καλά, να βρεθούν κοινά επιχειρηματικά ενδιαφέροντα και να προχωρήσουν, μια και στο στάδιο αυτό ολοκληρώνεται η παρέμβαση που μπορούσε να κάνει το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου.

Ανταποκρίθηκε και η ΚΟΠΙ
Στο μεταξύ θετική στην πιθανότητα να οργανώσει τριήμερο προβολών σέρβικο κινηματογράφου και η Κινηματογραφική Ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Την προβολή των ταινιών ζητήσαμε μεταξύ των άλλων, ως διοικητικό συμβούλιο κατά την συνάντησή μας με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλο Αλμπάνη.Ο χρόνος προβολής θα ερευνηθεί αν και όλα δείχνουν ότι αυτό θα συμβεί από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο μια και η ΚΟΠΙ βρίσκεται στην ολοκλήρωση της χειμερινής δραστηριότητας.


Διαπολιτισμικό Σχολείο
Οι δράσεις όμως του Συνδέσμου δεν ολοκληρώνονται εδώ μια και μετά από αίτηση εκπαιδευτικών του Διαπολιτισμικού Σχολείου ο Σύνδεσμος θα πάρει μέρος στην εβδομάδα εκδηλώσεων που οργανώνει και αφορά, μεταξύ των άλλων, μουσικές και χορούς από χώρες των Βαλκανίων. Για το σκοπό αυτό μέλη του Συνδέσμου θα διδάξουν έναν παραδοσιακό σέρβικο χορό τον οποίο θα παρουσιάσουν μαθητές του σχολείου, θα μεριμνήσουν ώστε στον χώρο που θα αναφέρετε στην Σερβία να υπάρχουν παραδοσιακά ποτά και φαγητά ενώ, τέλος, θα μεριμνήσουν να εξασφαλίσουν ένα βίντεο που θα αναφέρετε στην Σερβία και το οποίο θα προβληθεί στον χρόνο που οι οργανωτές επιλέξουν.

Ελληνική Τράπεζα: Δωρεά σε επαγγελματικό Λύκειο των Ιωαννίνων

Η Ελληνική Τράπεζα, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης προχώρησε σε δωρεά εκπαιδευτικού υλικού στο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Ιωαννίνων (ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Α’ Βαθμίδας).Πιο συγκεκριμένα, τη Δευτέρα, 14 Μαΐου 2012, η Γενική Διευθύντρια Ελλάδος, κα Αικατερίνη Σιακαλλή και ο Διευθυντής του Καταστήματος Ιωαννίνων της Ελληνικής Τράπεζας, κ. Δημήτρης Τζινιέρης, πραγματοποίησαν συνάντηση με την Διευθύντρια του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Ιωαννίνων, κα Αφροδίτης Χατσίδου, στην οποία παρέδωσαν ένα laptop.Η Γενική Διευθύντρια Δικτύου Καταστημάτων Ελλάδος, κ. Αικατερίνη Σιακαλλή, δήλωσε ότι: «Η Ελληνική Τράπεζα είναι ένας ανθρώπινος και κοινωνικά ευαισθητοποιημένος Οργανισμός, ο οποίος, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στηρίζει την κοινωνία και αποδεικνύει έμπρακτα το ανθρώπινο πρόσωπό της και την ευαισθησία της συμπαραστέκοντας στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.» 

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: Αιτήσεις για τα Δημοτικά Ιατρεία

Μία ακόμη δράση του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας- Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής συμπληρώνει το δίκτυ κοινωνικής προστασίας που δημιουργείται στο Δήμο Ιωαννιτών. Πρόκειται για τα Δημοτικά Ιατρεία Αλληλεγγύης, το Δημοτικό Φαρμακείο και το Δημοτικό Φυσικοθεραπευτήριο.Με αφορμή την έναρξη λειτουργίας των δομών αυτών ο ΟΚΠΑΠΑ κάνει γνωστό ότι όσοι συμπολίτες είναι ανασφάλιστοι ή έχουν χάσει τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα το οποίο θα παρέχεται δωρεάν.Οι αιτήσεις για την έγκριση της κάρτας παροχών υγείας του Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. γίνονται στα γραφεία, Αβέρωφ 6 , 2ος όροφος και ώρες 9.00 – 13.00.Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2651077077

Διαμαρτυρία του ΠΑΜΕ σε super market της Παραμυθιάς

Μέλη του ΠΑΜΕ και του εργατικού κέντρου Θεσπρωτίας, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα το πρωί σε γνωστό super market της Παραμυθιάς, γιατί όπως αναφέρουν υπάρχουν καθυστερήσεις στην μισθοδοσία, και απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, ενώ οι υπάλληλοι του super market πραγματοποίησαν 3ωρη στάση εργασίας.Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από την συγκέντρωση διαμαρτυρίας καθώς και τι δήλωσαν στην κάμερα της Paramythia-online.gr τα μέλη του ΠΑΜΕ.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ


Εκλογές με δίλημμα, Σαμαράς ή Τσίπρας; Όχι, Ευχαριστώ!

Του Μίλτου Μπούκα

Η πρώτη μετεκλογική σφυγμομέτρηση της Δημοσκοπικής μας Δημοκρατίας, έφερε στο φως την πρώτη φουρνιά πολιτικών γκάλοπ, ανοίγοντας ουσιαστικά την αυλαία σε μια σύντομη μετεκλογική μα συνάμα και προεκλογική περίοδο! Καταγράφονται κιόλας “διαπαραταξιακές διαρροές” κομματαρχών που διαμορφώνουν καινούριες πολιτικές προτεραιότητες και συμπεράσματα.Ο θυμός και η τιμωρία ήταν ο οδηγός των προηγούμενων ψηφοφόρων. Ιεραρχούνται και μένει να αποδειχθεί εάν τα κυρίαρχα ερωτήματα της επόμενης αναμέτρησης θα είναι συναισθήματα λογικής, αυτοσυνείδησης, κρίσης, διακυβέρνησης, αντιπροσωπευτικής υπευθυνότητας, ανθρώπινων δικαιωμάτων, διαλεκτικής και προγραμματικού λόγου;Από τους Οικολόγους Πράσινους χάθηκε σε νεκρό χρόνο, την τελευταία εβδομάδα μια μικρή αλλά κρίσιμη μάζα ψήφων της τάξης του 0,07% η οποία και μας στέρησε την είσοδο στην Βουλή. Η οριακή αυτή απώλεια που αντανακλούσε κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα- Θεσσαλονίκη), αναλώθηκε στο επικοινωνιακό παιχνίδι της ωφέλιμης και χρήσιμης ψήφου, για το μέτωπο της Αριστερής Διακυβέρνησης! Δημιούργησε την γνωστή πόλωση στο πολιτικό σκηνικό, εισάγοντας σε ανέφικτα διλήμματα, σε ώρα κρίσης, όπου περίσσευαν τόσο οι φωνές λαϊκισμού και εθνικισμού όσο κι αυτές των αναπαραγόμενων αδιεξόδων. Ίσως ο σοφός λαός τώρα να κατανοήσει, ότι άλλο πράγμα η εντολή του κι άλλο πράγμα πως την διαχειρίζονται όσο την λαμβάνουν…Η πολιτική εντυπώσεων από τηλεοπτικού βήματος όπως την εκφράζουν για τους Οικολόγους Πράσινους, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ, έχουν ως στρατηγική αυτό που λέγεται “εποικοδομητική ασάφεια” (;) που Αντί για συγκεκριμένες προτάσεις,καταθέτουν συνθήματα και οικοδομούν ισορροπίες ανάμεσα στους ανταγωνιστικούς πολιτικούς χώρους.Ένας γνώριμός τους γέρων της Αριστεράς ο Η. Ηλιού έλεγε “…στην πολιτική 1 + 1 δεν κάνουν 2…”Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε αδιαπραγμάτευτο το πράσινο και αυτόνομο προφίλ μας, έχοντας στο μυαλό μας ότι η Πολιτική Οικολογία είναι μεγάλο στοίχημα (εδώ και στην Ευρώπη), δεν θα εγκαταλείψουμε τις Αρχές μας, τις Ιδέες μας και τους Πολίτες που εκφράζουμε πολιτικά και αξιακά και να γίνουν τμήμα ενός Τομέα Οικολογίας οποιουδήποτε Αριστερού ή Συντηρητικού Κόμματος…Οι πράσινες Αξίες είναι δομική λύση στο χτίσιμο εναλλακτικών αξιών στην κοινωνία που θα οδηγήσει σε θεσμούς λιγότερο ολοκληρωτικούς, πιο δημοκρατικούς, πιο συμμετοχικούς.Οι Οικολόγοι Πράσινοι σαν δύναμη ανατροπής έχουμε προτάσεις επεξεργασμένες για την επίλυση της κρίσης αλλά και για την διαμόρφωση βιώσιμης κυβερνητικής λύσης διασφαλίζοντας την Ευρωπαϊκή προοπτική της Χώρας, την συνοχή της κοινωνίας με πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και κοινωνικής οικονομίας, την προστασία του περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής, την πράσινη μεταρρύθμιση της οικονομίας, την δημιουργία θέσεων εργασίας και την στήριξη των πλέον αδυνάτων.Οι Οικολόγοι Πράσινοι σ’ αυτή την ιστορική πολιτική συγκυρία, οφείλουμε ν’ αποδείξουμε ότι είμαστε ικανοί να λειτουργήσουμε ως καταλύτης, χωρίς τα επικοινωνιακά τεχνάσματα και το πολιτικό παρασκήνιο των άλλων, αντιτάσσοντας στον αριστερό, σοσιαλιστικό και φιλελεύθερο λαϊκισμό τον Πράσινο Ρεαλισμό.Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι έχουν επανειλημμένα ασκήσει έντονη κριτική στα μονόπλευρα μέτρα Δημοσιονομικής Λιτότητας, που πλήττουν την πραγματική οικονομία και κοινωνική συνοχή. Με εισήγηση του Νίκου Χρυσόγελου Ευρωβουλευτού μας, επεξεργάζονται ένα Σχέδιο Προτάσεων για αλλαγές στους όρους τους Μνημονίου που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους με κοινωνικά δίκαιο και ισορροπημένο τρόπο, και όχι με τη διάλυση της κοινωνικής συνοχής με ύφεση και ανεργία. Εστιάζουν σε άμεσες λύσεις, που θα συμβάλλουν στην επιβίωση όσων βρίσκονται σε οριακή κατάσταση. Ακόμη δημιουργούν ομάδα εργασίας που επεξεργάζεται μέσα από Διάλογος με ελληνικούς κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς προτάσεις για αναζωογόνηση και πράσινη μεταρρύθμιση της οικονομίας.Θα συνεχίσουμε τις πρωτοβουλίες διαλόγου με όλο το κοινωνικό φάσμα που μπορεί να αντιληφθεί την πράσινη αντίληψη.
Πράσινη αντίληψη σημαίνει αλλαγή του παραγωγικού και καταναλωτικού μοντέλου.
Πράσινη αντίληψη σημαίνει ότι γνωρίζω πως σε μια περιοχή Natura δεν ανοίγω αυτοκινητόδρομους.
Πράσινη αντίληψη σημαίνει ότι δεν υφίσταται ο όρος λαθρομετανάστης και ότι αποδέχομαι την διαφορετικότητα του φύλου.
Πράσινη αντίληψη σημαίνει ότι στην πολιτική μου ατζέντα κυρίαρχα ζητήματα είναι η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και η προστασία της βιοποικιλότητας.
Πράσινη αντίληψη σημαίνει ότι δεν βάζω κόκκινες γραμμές εν είδει επικεφαλίδας και ότι δύναμαι να τις υπερασπίζομαι.
Πράσινη αντίληψη σημαίνει ότι δεν κάνω εκπτώσεις στις θέσεις μου για να μπω στη Βουλή και μετά βλέπουμε…

Δημοπρατούνται τα έργα αποκατάστασης των ΧΑΔΑ Ηπείρου

Θέματα που αφορούν κυρίως, την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, απασχόλησαν τη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου.Συγκεκριμένα η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε τη δημοπράτηση των έργων αποκατάστασης των ΧΑΔΑ στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες, με τα οποία θα αντιμετωπιστεί μια σοβαρή περιβαλλοντική εκκρεμότητα της Περιφέρειάς μας. Πρόκειται για πέντε ξεχωριστά έργα συνολικού προϋπολογισμού 2.933.850 ευρώ.Αναλυτικά:
Το έργο αποκατάστασης ΧΑΔΑ Π.Ε. Θεσπρωτίας έχει προϋπολογισμό 598.400 ευρώ.
Το έργο αποκατάστασης ΧΑΔΑ Π.Ε. Πρέβεζας έχει προϋπολογισμό 515.550 ευρώ.
Το έργο αποκατάσταση ΧΑΔΑ Π.Ε. Ιωαννίνων έχει προϋπολογισμό 599.800 ευρώ.
Το έργο αποκατάστασης ΧΑΔΑ Π.Ε. Άρτας έχει προϋπολογισμό 457.900 ευρώ.
Το έργο αποκατάστασης ΧΑΔΑ Ηγουμενίτσας και Φιλιατών έχει προϋπολογισμό 762.200 ευρώ.

Άρχισαν οι εργασίες βελτίωσης του οδικού δικτύου της Θεσπρωτίας

Ξεκίνησε σήμερα το έργο «Συντήρηση οδικού δικτύου Π.Ε Θεσπρωτίας» προϋπολογισμού 150.000 €.Σε αυτό περιλαμβάνονται:
α) Βελτιώσεις στο τμήμα της παραλιακής οδού έναντι του κτιρίου της Π.Ε Θεσπρωτίας
β) Βελτίωση στο τμήμα του οδικού άξονα Ηγουμενίτσας –Πλαταριά, από τη θέση Γωνιά έως πριν το κάμπιγκ Καλάμι.
γ) Βελτίωση του δρόμου πρόσβασης προς το ΚΤΕΟ της Π.Ε Θεσπρωτίας.
Για την υλοποίηση του ανωτέρω έργου προηγήθηκαν:
1. Απόφαση Οικονομικής Επιτροπής 15/374/9-6-2011 για συγκρότηση επιτροπής διαγωνισμού έργων για το έτος 2011
2. Απόφαση Οικονομικής Επιτροπής 30/942?11-11-2011 για έγκριση των όρων δημοπράτησης
3. Δημοπράτηση του έργου 13-12-2011
4. Απόφαση Οικονομικής Επιτροπής 37/1129/23-12-2011 για κατακύρωση του αποτελέσματος δημοπρασίας προς την ανάδοχο εταιρεία «Ηρακλής Τσόγκας & ΣΙΑ Ε.Ε»
5. Πράξη νομιμοποίησης 10/2012 Ελεγκτικού Συνεδρίου νομού Ιωαννίνων για υπογραφή σύμβασης
6. Υπογραφή εργολαβικού συμφωνητικού μεταξύ αναδόχου εταιρείας και Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας στις 20-4-2012 με την αριθμ. πρωτ. 35188/624 σύμβαση.Την ικανοποίησή του για την έναρξη των εργασιών εξέφρασε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Θεσπρωτίας κ. Θωμάς Πιτούλης, ο οποίος δήλωσε και τα εξής:«Η βελτίωση του οδικού άξονα Ηγουμενίτσα-Πλαταριά κάνει πιο ασφαλή τη διέλευση των κατοίκων της περιοχής, αλλά και των τουριστών που τον χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους. Ταυτόχρονα με τις βελτιώσεις που γίνονται στο τμήμα της παραλιακής, που μας ταλαιπωρούσε χρόνια μπροστά από το κτίριο της Π.Ε Θεσπρωτίας, ολοκληρώνουν ένα έργο που είχα ξεκινήσει ως Δήμαρχος Ηγουμενίτσας στους τρεις κυριότερους δρόμους της πόλης. Την Παραλιακή, την οδό Κύπρου και την Εθνικής Αντιστάσεως».

ΤΑ ΝΕΑ Επίσκεψη μαθητών του 3ου Δημοτικού Σχολείου Άρτας στο Δημαρχείο

Το Δημαρχείο Άρτας επισκέφθηκαν σήμερα Δευτέρα 21 Μαΐου 2012 οι μαθητές των τμημάτων της Ε’ και ΣΤ’ τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Άρτας συνοδευόμενοι από την Διευθύντρια του Σχολείου, Πανωραία Δόση και τους δασκάλους τους, Στεργιανή Γεροδήμου και Σπύρο Λυμούρη. Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο εκπαιδευτικής εκδρομής. Οι μαθητές συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο Αρταίων Γιάννη Παπαλέξη και τον Αντιδήμαρχο Φώτη Γεωργίου από τους οποίους ενημερώθηκαν γύρω από τις αρμοδιότητες και τη λειτουργία του Δήμου και των Υπηρεσιών του. Προηγήθηκε μια εικονική συνεδρίαση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου με τους μαθητές σε ρόλο συμβούλων, μια εμπειρία χρήσιμη που θα βοηθήσει τα παιδιά να κατανοήσουν καλύτερα τη λειτουργία του θεσμού.

Ανακοίνωση της παράταξης του Νίκου Γκόντα

Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου ο επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» κ. Νίκος Γκόντας, αποκάλυψε αλλά και κατήγγειλε την μετατροπή της διαχείρισης του Δήμου από τη Δημοτική αρχή Φίλιου σε «οικογενειακή υπόθεση». Τότε, όρθιος ο Δήμαρχος και σε έντονο ύφος, προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, χωρίς όμως να δώσει ουσιαστικά καμία απολύτως απάντηση. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να το κάνει, όταν οι πράξεις του μιλούν από μόνες τους και δεν χρειάζονται εξήγηση;Η μετατροπή του Δήμου Ιωαννιτών σε «οικογενειακή ιστορία» συζύγων και στενών συνεργατών Δημάρχου ή Αντιδημάρχων, είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός που δεν μπορεί να κρυφτεί και πλέον γίνεται απροκάλυπτα. Τέτοιες πρακτικές, χαρακτηρίζουν όσους τις χρησιμοποιούν και φυσικά κρίνονται από τους πολίτες. Ούτε άστοχες και ανεπαρκείς δικαιολογίες, ούτε τακτικές παραπλάνησης των Δημοτών μπορούν να καλύψουν αυτές τις μεθοδεύσεις και τους σκοπούς που εξυπηρετούν.Η «παρέλαση» των «εθελοντών» καλά κρατεί στο Δήμο.Τα «αποκαλυπτήρια» αυτής της Δημοτικής αρχής όμως, θα συνεχιστούν.

Επικαιροποίηση του σχεδιασμού για τα απορρίμματα ζητά η ΠΕΔ Ηπείρου

Την επικαιροποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού για την διαχείριση των στερεών απορριμμάτων στην Ήπειρο ζητά με ομόφωνη απόφασή της η Περιφερειακή Ένωση Δήμων. Η απόφαση ελήφθη κατά την τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου όπου ετέθησαν και τα προβλήματα λειτουργίας στους ΧΥΤΑ Ελληνικού και Καρβουναρίου.Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης ο οποίος ενημέρωσε αναλυτικά για τα μέτρα που θα ληφθούν και ζήτησε από τους δημάρχους να ετοιμάσουν άμεσα τις προτάσεις τους για τη δημιουργία σταθμών μεταφόρτωσης.Σύμφωνα με την απόφαση της ΠΕΔ η αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού θα γίνει με κριτήρια την υφιστάμενη κατάσταση, την περιβαλλοντική όχληση και τα οικονομικά κριτήρια. Επίσης κρίθηκε επιβεβλημένη η εφαρμογή του σχεδιασμού στο σύνολό του και όχι αποσπασματικά, με έμφαση στην ανακύκλωση ώστε να υπάρχει μείωση των απορριμμάτων στην πηγή.

Μάγειρας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου δεν λαμβάνει την σύνταξη που δικαιούται!

Μάγειρας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ιωαννίνων, πατέρας 7 παιδιών, -όπως ανέδειξε ο δημοσιογράφος Βασίλης Χήτος- μετά από 22 χρόνια εργασίας, συνταξιοδοτήθηκε αναγκαστικά, αφού έχει ανεύρυσμα στο κεφάλι, αλλά το εμπαίζουν και δεν του δίνουν τη σύνταξη που δικαιούται.Ο υποψήφιος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» κάλεσε τον Βαγγέλη Χαρίτο στο στούντιο του ΗΧΩ FM (που αναμεταδίδει τον ΑΝΤΕΝΝΑ) όπου και ο πολύτεκνος πατέρας του αποκάλυψε με έγγραφα, που του κοινοποίησαν ότι θα έπαιρνε σύνταξη από το 2011, τη στιγμή που μόλις πριν από μια εβδομάδα, του ανακοίνωσαν πως τελικά (;)θα λάβει τη σύνταξή του το 2014.

Μήνυμα Φίλιππα Φίλιου για τις πανελλαδικές εξετάσεις

Με αφορμή την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Θέλω να ευχηθώ σε όλα τα παιδιά κουράγιο και δύναμη και να αξιοποιήσουν στο μέγιστο βαθμό τις γνώσεις που έχουν την ώρα που γίνονται οι εξετάσεις. Οι Πανελλαδικές παρέχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τα ταλέντα τους, την ευφυΐα τους και τη δύναμη να ανοίξουν δρόμο για το μέλλον. Τους ευχόμαστε καλή επιτυχία. Πρέπει ωστόσο να γνωρίζουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους ότι οι εξετάσεις αυτές δεν είναι η μοναδική ευκαιρία που έχουν για να κατακτήσουν το μέλλον. Θα τους δοθούν κι άλλες έτσι ώστε να αξιοποιήσουν τις δεξιότητές τους και να φανούν χρήσιμοι στην κοινωνία». Με αφορμή την ολοκλήρωση του σχολικού έτους ο Δήμαρχος απευθύνει έκκληση σε όλους τους μαθητές να μην καταστρέψουν βιβλία και τετράδια γεμίζοντας με χαρτί τις σχολικές αυλές. Το βιβλίο είναι ένα δημόσιο αγαθό το οποίο οφείλουμε όλοι να σεβόμαστε. Παράκληση του Δήμου προς το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι το χάρτινο υλικό που δεν χρειάζεται πλέον να τοποθετείται στους κάδους ανακύκλωσης.

Χωρίς νερό για άρδευση μένουν αγρότες του κάμπου Αχέροντα

Για αυθαιρεσία και αδιαφορία καταγγέλουν αγρότες του κάμπου Αχέροντα τον πρόεδρο του τοπικού ΤΟΕΒ, ο οποίος, όπως υποστηρίζουν, αυθαίρετα τους κόβει το νερό, κυρίως όταν βρέχει, με αποτέλεσμα να απειλούνται με καταστροφή εκατοντάδες στρέμματα αγροτικής παραγωγής. Κι αυτό τη στιγμή, όπως λένε, που οι ταμιακές τους υποχρεώσεις απέναντι στον ΤΟΕΒ είναι τακτοποιημένες. Για το συγκεκριμένο θέμα ενημερώθηκαν από τους αγρότες της περιοχής τόσο ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης ο οποίος έχει αναλάβει να βρει λύση στο πρόβλημα, το οποίο αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Η ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΕΝΑΝΤΙΩΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΖΩΝΩΝ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος αποφάσισε ομόφωνα να αντιδράσει για την απόφαση που πήραν ο Δήμος Πωγωνίου, ο Δήμος Σουλίου, Φιλιατών και Ηγουμενίτσας με την συναίνεση και την έγκριση της αιρετής Περιφέρειας Ηπείρου, για την δημιουργία στα όρια τους ειδικών οικονομικών ζωνών (Ε.Ο.Ζ).
Οι σχεδιασμοί για την δημιουργία Ε.Ο.Ζ προχωρούν κατ’ απαίτηση τόσο των διεθνών όσο και των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων που σε συνθήκες οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης θέλουν να επενδύσουν τα υπερσυσωρευμένα κεφάλαια για να αποκτήσουν περισσότερα κέρδη.Το άθλιο καθεστώς των ειδικών οικονομικών ζωνών είναι το επόμενο στάδιο του ζοφερού μέλλοντος που απεργάζονται οι διεθνείς δυνάμεις των τοκογλύφων δανειστών αποσκοπώντας στη λεηλασία και τον διαμελισμό του τόπου.Τι είναι όμως αυτές οι ζώνες; Που στοχεύουν και πως λειτουργούν όπου εφαρμόστηκαν;Με τον όρο αυτό προσδιορίζονται διάφορες οριοθετημένες περιοχές οι οποίες, έχουν διαφορετικό φορολογικό, εργασιακό, ασφαλιστικό καθεστώς σε σχέση με την υπόλοιπη επικράτεια της χώρας. Αφού λοιπόν μετέτρεψαν την χώρα σε τριτοκοσμική, ακολουθεί άμεσα το τελικό σχέδιο που θα συνδυαστεί με το διαμελισμό της πατρίδας μας σε τιμάρια διαφορετικών εδαφών μέσω εφαρμογής ειδικών οικονομικών ζωνών εξαθλίωσης, όπως τα έχουμε γνωρίσει σε 120 τριτοκοσμικές χώρες στην Ασία, την Αφρική, την Λατινική Αμερική και την Ανατολική Ευρώπη.Οι Ε.Ο.Ζ είναι διακριτές διοικητικές περιφέρειες όπου διεξάγονται ποικίλες οικονομικές δραστηριότητες με συγκεκριμένο εξαγωγικό χαρακτήρα. Εντός αυτών ισχύουν ειδικές εργασιακές, δασμολογικές, φορολογικές σχέσεις με διοικητικά προνόμια που σκοπό έχουν να παράγεται φτηνό προϊόν και υψηλά κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.
Οι συνέπειες εγκαθίδρυσης ειδικών οικονομικών ζωνών κωδικοποιούνται
-πλήρης κατάρρευση εσωτερικής αγοράς
-πλήρης εξωστρέφεια της τοπικής οικονομίας
-κατάρρευση δημοσίων εσόδων
- Μετακύλιση φορολογίας στους πολίτες
- κατάρρευση ασφαλιστικού συστήματος
- Διόγκωση ανεργίας
- αμφισβήτηση του εγγείου ιδιοκτησιακού καθεστώτος
- περιορισμός Εθνικής κυριαρχίας.
Ζητούμε από το περιφερειακό συμβούλιο και τους παραπάνω Δήμους να επανεξετάσουν τις θέσεις τους και να ακυρώσουν τις ληφθείσες απόφασεις για δημιουργία Ε.Ο.Ζ. στις περιοχές τους.
Η ΠΣΕ πέρα από την απόκρουση τέτοιων εγχειρημάτων, θα αναλάβει πρωτοβουλίες ενημέρωσης των μελών της και θα οργανώσει αγώνες όχι μόνο για την ακύρωση τέτοιων πρωτοβουλιών, αλλά και για αμοιβές, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες διευρυμένες κοινωνικές ανάγκες.

Τι θα δείχνει την επόμενη των εκλογών το δάχτυλο των πολιτών

Του Χρήστου Κατσούρα*

Η προεκλογική περίοδος των πρόσφατων εκλογών είχε ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Το δάκτυλο των περισσότερων πολιτών έδειχνε προς το ΠΑΣΟΚ ως απάντηση σε κάθε επώδυνη ερώτηση και σε κάθε αναζήτηση υπαιτίου.Όμως όλοι γνωρίζουμε ότι χρειάστηκε πλημμελής διακυβέρνηση πολλών ετών για να σωρευτούν προβλήματα αυτού του μεγέθους στην χώρα. Βοήθησε τα μέγιστα η στρεβλή λειτουργία του ιδιωτικού τομέα που στην χώρα μας έφτασε να είναι στο μεγαλύτερο τμήμα του κρατικοδίαιτος. Ενισχύθηκε πολύ από την παγιωμένη άποψη μεταξύ των περισσοτέρων ότι το δημόσιο είναι ο τομέας που απορροφά κάθε πτυχιούχο ή μη, και δυνητικά τον μετατρέπει σε υποαπασχολούμενο με σίγουρο μισθό και ελάχιστη συνεισφορά στην λειτουργία του. Γιγαντώθηκε σιγά - σιγά αλλά σταθερά από την γραφειοκρατική δομή που άρχισε να αναπτύσσεται, με προφανείς ιδιοτελείς στόχους, οδηγώντας σε υπηρεσίες χωρίς ποιότητα, χωρίς ευθύνη, αλλά με αμέτρητους μικρούς δικτατορίσκους που εκμεταλλεύονταν την «εξουσία» τους, πνίγοντας τις φιλότιμες προσπάθειες των ευσυνείδητων λειτουργών. Και τελικά έφτασε στην πλήρη του ανάπτυξη από την μετριότητα στην καλύτερη περίπτωση πολλών διοικούντων που είχαν δεθεί σφιχτά στα γρανάζια των κάθε λογής συμφερόντων και αλληλοπροωθούνταν στους κυβερνητικούς θώκους.Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα δεν δημιουργήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια όπως είναι προφανές για κάθε νοήμονα πολίτη. Δεν είναι προφανές βέβαια αλλά θεωρήθηκε ένα πολιτικό κόμμα ως η μόνη γενεσιουργός αιτία όλων των λαθών και των λάθος επιλογών αντιμετώπισής τους. Η άποψη αυτή οδήγησε στην καθολική άρνηση σε οτιδήποτε έκαναν οι κυβερνήσεις των δύο τελευταίων ετών. Ακολούθησε η άρνηση σε οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγών που επιβάλλονταν κύρια από τον ευρωπαϊκό και διεθνή παράγοντα.Τον παράγοντα που μέχρι εκείνη την ώρα είχαμε υποτιμήσει για κάποιους ή υπερεκμεταλευτεί κατά άλλους (και στις δύο περιπτώσεις ίσως λόγω ενός ιδιότυπου περιφερειακού εθνικισμού που ενδημεί στη Χώρα μας), που με την βοήθεια των δυσμενών παγκόσμιων οικονομικών εξελίξεων «αυτοορίσθηκε» ως ο μόνος πάροχος βοήθειας, δανειστής με απαιτήσεις. Και τότε μπήκε στο στόχαστρο. Όχι όταν αποφασίστηκε η βοήθεια που ήταν ευπρόσδεκτη, αλλά όταν άρχισε να παίρνει την μορφή του γνωστού ενιαίου πακέτου «δάνεια με σκληρά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και λιτότητας» όπως το έβλεπε η Ευρώπη αλλά όχι εμείς για προφανείς και όχι αναίτιους όπως αποδείχθηκε από πολλούς χειρισμούς, λόγους. Δεν θα υπερασπιστώ ούτε την μία άποψη του «πατριώτη - τζαμπαζή» που οι άλλοι έχουν μόνον υποχρεώσεις απέναντί του ούτε την άλλη βέβαια του «συστήματος - μεγαλοτραπεζίτη» που αγνοεί τις κοινωνικές συνέπειες σκληρών προγραμμάτων λιτότητας.Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορεί κανείς να σου ορίζει τα του οίκου σου με την έπαρση του γνωρίζοντος τα πάντα. Από την άλλη εμείς οι ίδιοι το επιτρέψαμε. Ήταν θέμα χρόνου να καταρρεύσει το οικοδόμημα που εμείς είχαμε φτιάξει σταδιακά. Εύκολα ξεγυμνώθηκε το κτίσμα και φάνηκαν τα σαθρά του θεμέλια. Και βέβαια «στο σάπιο έδαφος καλό δεν φυτρώνει». Ακόμα και σήμερα που η χώρα ασφυκτιά από τις επιπτώσεις των μέτρων, αυτές οι ίδιες οι δομές που προκάλεσαν την δημοσιονομική παρέκκλιση είναι που αντιστέκονται. Οι δομές των δικτυωμένων που αυτοεξαιρούνται σε κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού του κράτους και θεσμικών αλλαγών.Όχι, δεν φταίει μόνον ένα κόμμα. Φταίει η δομή του πολιτικού συστήματος με τις πελατειακές αρχές που παλεύουν και επικρατούν ακόμη. Κυρίως βέβαια τα δύο κόμματα που μοιράστηκαν διαδοχικά την εξουσία για τέσσερις δεκαετίες. Αλλά και η αντιπολίτευση που δεν στάθηκε στο ύψος που της αναλογεί. Με μικρότερες βέβαια αλλά με υπαρκτές και σημαντικές τις δικές της ευθύνες. Αν το αρνείται, είναι γιατί έχει και αυτή σχεδόν σύσσωμη προσχωρήσει στην πολιτική αίρεση του κυβερνητισμού, σύμφωνα με την οποία μόνον με την κυβέρνηση μπορείς να κάνεις πολιτική και να επηρεάσεις την κοινωνία και τις εξελίξεις στη Χώρα και μόνον με την κυβέρνηση έχεις ευθύνη. Οι περισσότεροι βέβαια δεν ξέρουν αν θέλουν να συμμετέχουν σε κυβερνητικά σχήματα.Έχουμε όμως μπροστά μας μια ακόμα εκλογική αναμέτρηση. Το αποτέλεσμα όπως λένε οι δημοσκοπήσεις θα απαιτεί και πάλι συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων. Αν το δεχθούμε, και αν δεχθούμε ότι τα επιτελεία των κομμάτων των μεγάλων ή πρώην μεγάλων, αλλά και των μικρών ή πρώην μικρών, το ξέρουν, δεν είναι εγκληματικά αδιάφορη προς τον πολίτη η πρόσφατη συμπεριφορά της απαξίωσης κάθε προσπάθειας εξεύρεσης λύσης διακυβέρνησης της χώρας;Αν οι κάθε είδους δυσκολίες, διεθνείς και εγχώριες, επιτρέψουν να φτάσουμε ομαλά στις εκλογές του Ιουνίου, τότε η όποια κυβέρνηση προκύψει θα έρθει αντιμέτωπη όχι μόνον με «βολικούς εχθρούς», όχι μόνον με τις συντηρητικές ευρωπαϊκές δυνάμεις και την πολιτική τους, αλλά και με τα δικά μας σοβαρά και υπαρκτά προβλήματα που συνηθίσαμε να τα βάζουμε κάτω από το τραπέζι του διαλόγου. Και τότε, εκπαιδευμένοι όλοι μας για χρόνια διαφορετικά, θα δείχνουμε με το δάκτυλο προς πολλές κατευθύνσεις.

*Ιατρός Καρδιολόγος-Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων-Πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Συγκλονιστική μαρτυρία κρατουμένου στο αλλοδαπών

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία κρατουμένου λαθρομετανάστη στο τμήμα κράτησης αλλοδαπών Ηγουμενίτσας, που μας έστειλε  και δύο φωτογραφίες, τις οποίες τράβηξε με το κινητό του.Εμείς ούτε υιοθετούμε ούτε απορρίπτουμε τα λεγόμενά του. Νιώθουμε ως υποχρέωσή μας να τα μεταφέρουμε και αυτό κάνουμε. Ακόμη να διευκρινίσουμε από την αρχή ότι την ευθύνη για τις συνθήκες κράτησης δεν έχει σε καμία περίπτωση η αστυνομική διεύθυνση Θεσπρωτίας, αλλά το κράτος, που δεν φροντίζει να εξασφαλίσει καλύτερες και ανθρωπινότερες προϋποθέσεις.Ο λαθρομετανάστης είναι αποκαλυπτικός: "Σαν τα σκυλιά μάς βάζουν 40 και 50 ανθρώπους σ' ένα χώρο 10 ατόμων. Δεν έχουμε παράπονο είναι ευγενείς οι αστυνομικοί, αλλά ο ένας κρατούμενος κοιμάται πάνω στον άλλο, ενώ για να χωρέσουμε αναγκάζονται κάποιοι από μας να κοιμούνται με το μισό σώμα τους έξω από την πόρτα. Υπάρχει μόνο μια τουαλέτα, που την καθαρίζουν μια φορά κάθε πρωί, ενώ δεν έχουμε που να βάλουμε τα πράγματά μας. Η μπόχα είναι αφόρητη μέσα στο "κοτέτσι", που μας κρατάνε, γι' αυτό συχνές είναι οι λιποθυμίες. Έχουμε και κρούσματα ψώρας. Οι αστυνομικοί δεν πλησιάζουν μέσα, και καλά κάνουν, μήπως και κολλήσουν από τη βρωμιά νοσήματα".

katoci.com

ΠΡΕΒΕΖΑ:Η σορός που βρέθηκε στην Καστροσυκιά, ανήκει στον 40χρονο δεύτερο μηχανικό του λαθρεμπορικού σκάφους «Ίλιον»!

Η σορός που βρέθηκε σε προχωρημένη αποσύνθεση σε απόκρημνο σημείο στην παραλία Καστροσυκιά της Πρέβεζας, ανήκει κατά πάσα πιθανότητα στον 40χρονο δεύτερο μηχανικό του λαθρεμπορικού σκάφους «Ίλιον» που είχε εξαφανιστεί με μυστηριώδη τρόπο λίγο πριν ανακαλυφθούν στο σκάφος 7.560 κούτες με λαθραία τσιγάρα!Οι συγγενείς του άτυχου ναυτικού έχουν ενημερωθεί να μεταβούν στα Ιωάννινα, όπου θα γίνει η νεκροτομή για να διαπιστωθούν τα αίτια θανάτου, για να επιβεβαιωθεί από την εξέταση DNA αν πράγματι είναι αυτός ο νεκρός. Όμως, ο σωματότυπος του θύματος ταιριάζει με εκείνον του μηχανικού που είχε εξαφανιστεί πέφτοντας στο νερό 17 ναυτικά μίλια δυτικά της Κεφαλονιάς στις 5 Μαρτίου. Ο ίδιος ο 59χρονος αλλοδαπός πλοίαρχος είχε δηλώσει τότε ότι αγνοείται αλλά, παρά την επιχείρηση που στήθηκε για τον εντοπισμό του, δεν βρέθηκε.Η έρευνα του Λιμενικού, ωστόσο, είχε αποκαλύψει το φορτίο από λαθραία τσιγάρα στο υπό σημαία Σιέρα Λεόνε επιβατηγό καταμαράν. Το αρχικό φορτίο ήταν πολύ μεγαλύτερο καθώς, σύμφωνα με τις καταθέσεις μελών του πληρώματος, είχαν πετάξει στη θάλασσα άλλες 16.000 κούτες με λαθραία τσιγάρα. Για την υπόθεση,εκτός από τον πλοίαρχο, είχαν συλληφθεί ακόμη ένας 69χρονος αλλοδαπός και τρεις Έλληνες μέλη του πληρώματος.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Σκάφος με 53 λαθρομετανάστες εντοπίστηκε από το Λιμεναρχείο και την Frontex


Πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, σε γενόμενο έλεγχο περιπολικού σκάφους του FRONTEX, στο οποίο επέβαινε σύνδεσμος της Λιμενικής Αρχής Πρέβεζας, εντοπίστηκε το Ε/Γ-Θ/Γ «CORFU I» Ν. Χαλκίδας 421, στο οποίο επέβαιναν πενήντα τρεις (53) αλλοδαποί στερούμενοι ταξιδιωτικών εγγράφων.Το ανωτέρω σκάφος, κατέπλευσε ασφαλώς συνοδεία του περιπολικού στο λιμάνι της Πρέβεζας, ενώ συνελήφθη ένας ημεδαπός ηλικίας 64 ετών ως χειριστής του.

Χωρίς οράματα και αρχές – γεμάτο υποκρισίες και ψέματα

Του Νίκου Κοτζιά
Βαθιά είναι η ανησυχία μου για το μέλλον της πατρίδας. Το παλιό πεθαίνει και θέλει στη διάβα του να καταστρέψει ότι βρίσκει. Το καινούργιο δεν μπορεί να ωριμάσει. Το κυριότερο: για άλλη μια φορά οι κυρίαρχες δυνάμεις της χώρας δείχνουν ανίκανες να διατυπώσουν πειστικά οράματα και σχέδιο για τη χώρα. Το μόνο που κάνουν είναι να υποκρίνονται για το ένα ή το άλλο και να παράγουν ψέματα. Με υποκρισίες, όμως, και ψέματα δεν διαμορφώνεται μέλλον για τον τόπο. Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς; Στις αρχές της δεκαετίας του εξήντα, πριν δηλαδή πενήντα χρόνια, οι ίδιες δυνάμεις προσπαθούσαν να φοβίσουν τον λαό λέγοντας ότι «η Ένωση Κέντρου με την αριστερά θα σας πάρουν τη δραχμή». Στην πραγματικότητα πίσω από αυτό το σύνθημα ετοίμαζαν κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα και την αποστασία. Τελικά η χώρα κατέληξε στην δικτατορία των τανκς. Σήμερα λένε «θα σας πάρουν το Ευρώ». Μετά από πενήντα χρόνια οι κυρίαρχες δυνάμεις στη χώρα το μόνο πράγμα που άλλαξαν είναι αντί να λένε «θα σας πάρουν τη δραχμή» να λένε «θα σας πάνε στη δραχμή». Όπως πριν πενήντα χρόνια, έτσι και σήμερα δεν έχουν κανένα σχέδιο για την Ελλάδα. Μια καινούργια διήγηση, ένα νέο όραμα, μια δημιουργική αντίληψη για τη θέση της χώρας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Το μόνο που έχουν είναι το ψέμα, η υποκρισία, ο εκφοβισμός.Οι δυνάμεις του κατεστημένου, η ολιγαρχία της διαπλοκής, παραδόθηκε για άλλη μια φορά στον ξένο παράγοντα, στην τρόικα, τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις. Μέσα από αυτά πραγματοποιήθηκε μια τεράστια ανακατανομή εισοδημάτων και πλούτου σε βάρος του λαού. Αυτή την παράδοση της κυριαρχίας (τόσο ως προς τις αρμοδιότητες του κοινοβουλίου, δηλαδή της δημοκρατίας, όσο και της κυριαρχίας του κράτους, δηλαδή της εθνικής κυριαρχίας), και την ανακατανομή την δικαιολόγησε με ένα και μοναδικό επιχείρημα, εκείνο του μονόδρομου. Τα μνημόνια και οι παραγγελίες των ξένων δυνάμεων έγιναν ένα μονοδρομικό πρόσταγμα. Αυτό συνοδεύτηκε με δηλώσεις ότι «όταν χρωστάς δεν μπορείς να διαπραγματεύεσαι». Σήμερα, για λόγους σκοπιμότητας, «ξαφνικά» ανακάλυψαν τη δυνατότητα και της διαπραγμάτευσης και των αλλαγών στον μέχρι χθες μονόδρομο. Ασφαλώς και δεν το πιστεύουν, διαφορετικά δεν θα έλεγαν ότι έλεγαν εδώ και δύο χρόνια. Δεν έχουν πρόθεση να τσακωθούν με τις ίδιες τις υπογραφές τους. Το λένε για να στριμώξουν τις δημοκρατικές αντιμνημονιακές δυνάμεις. Ως δικαιολογία και τεκμήριο της δήθεν ειλικρίνειάς τους, επικαλούνται τα εκλογικά αποτελέσματα και τη θέληση του λαού όπως αυτή εκφράστηκε. Δεν απαντούν, όμως, εάν όσα έπραξαν ήταν με τη θέληση του λαού. Διότι δεν ήταν. Αντίθετα, εκείνοι εγκλημάτησαν σε βάρος του. Ο λαός ψήφισε για να αλλάξει η πολιτική. Και ασφαλώς αυτή την αλλαγή δεν την αναζητά στα πρόσωπα που έφεραν την χώρα μέχρι εδώ.Οι δυνάμεις που εδώ και δεκαετίες κυριάρχησαν στη χώρα δεν έχουν όραμα για την πατρίδα, τους έλληνες, την σωτηρία της χώρας. Έχουν μόνο τακτικές επιλογές για το πώς θα παραμείνουν στην εξουσία. Ως μοναδική πολιτική γραμμή προβάλουν πώς θα στριμώξουν δημοκρατικές αντιμνημονιακές δυνάμεις, ιδιαίτερα τον Σύριζα. Ως μοναδικό όραμα καμώνονται ότι έχουν, την συμπερίληψή του σε μια κυβέρνηση. Λανθασμένα ο Σύριζα περιορίζεται στο να εξηγεί για ποιους πράγματι ορθούς λόγους δεν έχει πρόθεση να συμμετάσχει σε κυβερνήσεις με τα στελέχη του μονόδρομου και της καταστροφής. Όφειλε, όμως, να έχει πάει από καιρό τη συζήτηση αλλού: τι Ελλάδα οραματίζεται, με ποιο σχέδιο, ποια μέσα, ποιες δυνάμεις. Προσωπικά είμαι ταγμένος στις απαντήσεις αυτών των ερωτημάτων.

ΑΡΤΑ: Πρόεδρος του ΤΕΙ ο Κώστας Μπουραντάς

Ο Αρτινός καθηγητής Αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κώστας Μπουραντάς, είναι ο πρώτος πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης του ΤΕΙ Ηπείρου, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε η νεοεκλεγείσα διοίκηση του ιδρύματος.Απομένει να αποφασιστεί και το ποιοι θα αποτελούν τα υπόλοιπα τρία μέλη της διοίκησης, που μαζί με τα πέντε εκλεγμένα μέλη του ΤΕΙ, θα αποτελούν τη νέα διοίκηση του ιδρύματος.Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με το νέο νόμο, για την λειτουργία των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, τις διοικήσεις αποτελούν πέντε μέλη προερχόμενα απ' το ίδρυμα και τέσσερα εξωτερικά μέλη, εκ των οποίων εκλέγεται ο πρόεδρος, που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο καθηγητής Ιατρικής Κώστας Μπουραντάς.Αναμένεται νέα συνεδρίαση των εσωτερικών μελών της διοίκησης του ΤΕΙ Ηπείρου, στην οποία θα αποφασιστεί και ποια θα είναι τα υπόλοιπα τρία εξωτερικά μέλη της διοίκησης του ΤΕΙ Ηπείρου. Υποψήφιοι για τις τρεις αυτές θέσεις είναι δέκα οχτώ, εκ των οποίων οι περισσότεροι κατάγονται απ' τα Ιωάννινα.

Ο Νίκος Γερασιμίδης στην κρίσιμη συνεδρίαση για τον "πολιτικό" γάμο Ντόρας-Σαμαρά

Στην σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της "Δημοκρατικής Συμμαχίας",που ξεκινά σε λίγα λεπτά στην Αθήνα, θα συμμετέχει ο Νίκος Γερασιμίδης.Αμέσως μετά αναμένεται να  υπάρξει η ανακοίνωση της συνεργασίας μεταξύ της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμμαχίας, γεγονός που σηματοδοτεί ουσιαστικά την επιστροφή της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη στο κόμμα από το οποίο διεγράφη πριν από δύο χρόνια.Τελικά, παρά τις διαφορετικές απόψεις που υπήρξαν κατά τη συνάντηση που είχαν οι ηγέτες των δύο κομμάτων στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, θα πρόκειται για συνεργασία των δύο κομμάτων και όχι για συγχώνευση της Δημοκρατικής Συμμαχίας στη ΝΔ. Η κυρία Μπακογιάννη θα διατηρήσει μεν το κόμμα της, το οποίο όμως δεν θα κατέλθει στις εκλογές. Στα πρόσωπα έχει επιτευχθεί επίσης συμφωνία και σε εκλόγιμες θέσεις θα τοποθετηθούν οι τρεις πρώην βουλευτές οι κ. Κοντογιάννης, Μαρκογιαννάκης και Αυγενάκης. Στις λίστες θα είναι πιθανότατα και οι δύο στενοί συνεργάτες της κυρίας Μπακογιάννη, κ. Ζαφειριάδης και Οικονόμου, αλλά μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχε αποσαφηνιστεί σε ποιες περιφέρειες θα τοποθετηθούν και εάν θα είναι σε εκλόγιμη σειρά ή όχι.Σε ό,τι αφορά το κείμενο που θα «συνοδεύσει» την ανακοίνωση της συνεργασίας, είναι βέβαιο ότι θα τονίζεται η προσήλωση της ΝΔ στις φιλελεύθερες αρχές και αξίες, στην ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του Μνημονίου και στήριξης των χαμηλών εισοδηματικά τάξεων. Παράλληλα, θα δίνεται έμφαση στην προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών και στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, θέσεις στις οποίες αφιέρωσε την προεκλογική της καμπάνια η κυρία Μπακογιάννη.

Έκθεση αφιερωμένη στο Νικηφόρο Βρεττάκο από την Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κόνιτσας

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κόνιτσας με αφορμή την ανακήρυξη του 2012 ως έτους «Νικηφόρου Βρεττάκου», διοργανώνει από τις 22 Μαΐου έως την 1η Ιουνίου 2012, έκθεση αφιερωμένη στο μεγάλο ποιητή.Ο Νικηφόρος Βρεττάκος αποτελεί έναν από τους κορυφαίους εκπροσώπους της νεοελληνικής λογοτεχνίας, ο οποίος συνέδεσε τη ζωή και το έργο του με τις πνευματικές, πολιτικές και κοινωνικές αναζητήσεις του ελληνισμού κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα. Η διαχρονικότητα του έργου του (ποίηση και πεζογραφία, δοκίμια) είναι δεδομένη καθώς εξακολουθεί να διαβάζεται και να συγκινεί τους αναγνώστες του. Επικεντρώνεται στην ανθρώπινη ύπαρξη γράφοντας για τη συγκίνηση και τα αισθητήρια, την έννοια της ομορφιάς μέσα στη Φύση, τη δύναμη της μνήμης, την ελληνικότητα μέσα από τη γλώσσα, την ουσία του πολιτισμού.Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κόνιτσας συμμετέχοντας στις επετειακές εκδηλώσεις που διοργανώνονται από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που πραγματοποιούνται από το Αρχείο «Νικηφόρου Βρεττάκου», που βρίσκεται στο αποθετήριο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης, θα φιλοξενήσει την κινητή έκθεση, η οποία θα συνοδεύεται από σχετικό εκπαιδευτικό υλικό.Η έκθεση θα λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00- 14:00, Τρίτη και Πέμπτη και 19:00-20:00. Δηλώσεις συμμετοχής για επισκέψεις σχολείων γίνονται στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Κόνιτσας και στο τηλέφωνο 2655022298 κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Συνελήφθη Αφγανός στα Ιωάννινα, γιατί οδηγούσε κλεμμένο ποδήλατο

Συνελήφθη προχθές το μεσημέρι, στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., ένας 29χρονος υπήκοος Αφγανιστάν, διότι βρέθηκε στην κατοχή του ποδήλατο, το οποίο είχε κλαπεί το βράδυ της 11-02-2012 στην πόλη των Ιωαννίνων.Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων ενώ το ποδήλατο αποδόθηκε στην ιδιοκτήτριά του.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Εκδηλώσεις μνήμης για τους αγώνες του Σουλίου

Ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου το πρόγραμμα της ετήσιας εκδήλωσης μνήμης των αγώνων του Σουλίου, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή 25, 26 και 27 Μαΐου.Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την Παρασκευή 25 Μαΐου στις 19:30 στην Παραμυθιά, ποδηλατικό αγώνα από μαθητές των σχολείων του Δήμου, σε συνεργασία με τους αθλητικούς συλλόγους.Το Σάββατο στις 19:15 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στην Παραμυθιά θα γίνει, παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Καραμπελιά «Συνωστισμένες στο Ζάλογγο» και θα ακολουθήσει στις 20:30 συνάντηση χορευτικών στο Δημαρχείο Σουλίου και περιδιάβαση των χορευτών με παραδοσιακές στολές, συνοδεία παραδοσιακής μουσικής, στην πόλη της Παραμυθιάς και στις 21.00 Δημοτικοί χοροί από τα χορευτικά συγκροτήματα Φιλοπρόοδου Όμιλου Παραμυθιάς, Καρβουναρίου, Μεσολογγίου, Κόνιτσας, Αμύνταιου και Βλαχών Θεσπρωτίας.Την Κυριακή στο Σούλι στις 07:00 Θεία Λειτουργία στον Παλαιοχριστιανικό Ναό Αγίου Δονάτου και ακολούθως, 10:15 Δοξολογία στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας Αγίου Δονάτου, 10:45 Μετάβαση των επισήμων στο Αμφιθέατρο, χαιρετισμοί, ομιλίες, εκφώνηση πανηγυρικού και αναπαράσταση της ανατίναξης του Κουγκίου.11:35 Μετάβαση στον χώρο Βουλευτηρίου των Σουλιωτών, υποδοχή των επισήμων στο κατάστημα της Δημοτικής Ενότητας Σουλίου, επιμνημόσυνη δέηση, προσκλητήριο πεσόντων, κατάθεση στεφάνων – ενός λεπτού σιγή – εθνικός ύμνος, χαιρετισμός Δημάρχου Σουλίου, παραδοσιακοί εθνικοί χοροί.

2ος Διαγωνισμός παιδικής ζωγραφικής απ’ τη Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας

Η Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας «Γ. Μόραλης», έπειτα από την επιτυχημένη διεξαγωγή του περσινού 1ου Διαγωνισμού παιδικής ζωγραφικής, προκηρύσσει τον 2ο Διαγωνισμό Παιδικής Ζωγραφικής για τους μαθητές της Ε΄ και Στ΄ τάξης των Δημοτικών Σχολείων του νέου Δήμου Αρταίων. Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 26 Μαΐου 2012 και ώρα 10:00 στο 2ο δημοτικό σχολείο Άρτας, σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Το θέμα θα δοθεί εκείνη την στιγμή, όπως και την προηγούμενη χρονιά ενώ τα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιήσουν όποιο υλικό ζωγραφικής επιθυμούν.Όλα τα έργα θα εκτεθούν στην Δημοτική Πινακοθήκη για διάρκεια 10 ημερών περίπου, τον μήνα Σεπτέμβριο.Τιμητικοί έπαινοι θα απονεμηθούν σε όλους τους συμμετέχοντες ενώ ιδιαίτερα θα βραβευθούν τα 2 καλύτερα έργα, που θα επιλεχθούν από καλλιτεχνική επιτροπή. Το πρώτο βραβείο ισοδυναμεί με ετήσια υποτροφία στα μαθήματα ζωγραφικής που θα πραγματοποιηθούν στην Πινακοθήκη την επόμενη χρονιά και το δεύτερο βραβείο με υποτροφία του μισού κύκλου μαθημάτων ζωγραφικής (4 μήνες).Η παιδική ματιά και ο αισιόδοξος τρόπος που αντιμετωπίζουν τα πράγματα είναι κάτι που όλοι το έχουμε ανάγκη στις μέρες μας περισσότερο από ποτέ.Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Πινακοθήκη για υποβολή αιτήσεων συμμετοχής και για περισσότερες πληροφορίες.Ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων 23 Μαΐου.Τηλ. επικοινωνίας : 2681 - 0 -24946.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Ανησυχία εκφράζει ο ΟΛΗΓ για τα έργα του Λιμανιού

Με ανακοίνωσή του ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας, εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τη μη ολοκλήρωση των έργων της Β' φάσης του Λιμένα Ηγουμενίτσας.Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ο Οργανισμός έχει προγραμματίσει την υποδοχή κρουαζιερόπλοιων για τα έτη 2012 και 2013, για την άφιξη των οποίων βασική προϋπόθεση είναι η ολοκλήρωση του έργου της Β’ φάσης του Νέου Λιμένα Ηγουμενίτσας.Σημειώνεται δε «ότι το παραπάνω έργο έχει σημαντικές καθυστερήσεις έχει ξεπεραστεί η αρχική προθεσμία εκτέλεσης του».Η Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε., τέλος επισημαίνει τον κίνδυνο να καταλήξουν όλες οι προσπάθειες προσέλκυσης κρουαζιέρας στο κενό με την μη ολοκλήρωση του έργου έως το 2013, καθώς καθίσταται εν αμφιβόλω η αξιοπιστία του λιμένα ως προορισμού κρουαζιέρας.

Όλα έτοιμα για τις πανελλαδικές

Οι πανελλαδικές εξετάσεις ξεκινούν σήμερα και η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ηπείρου κ. Φιλιώ Νόκα- Ζαράχη σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι όλος ο μηχανισμός είναι έτοιμος για να διασφαλίσει το αδιάβλητο των διαδικασιών και την αντικειμενικότητα των αποτελεσμάτων.«Καλούμε τους υποψήφιους της Περιφέρειάς μας να αντιμετωπίσουν αυτές τις μέρες της μεγάλης προσπάθειας με ηρεμία, αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία. Τους υπενθυμίζουμε πως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει σε τι ύψη μπορούν να πετάξουν. Ούτε και οι ίδιοι δεν το ξέρουν, προτού ανοίξουν τα φτερά τους.Ας δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους με δύναμη ψυχής και επιμονή στο στόχο τους!Καλούμε επίσης τους γονείς-κηδεμόνες των υποψηφίων μας να συνεχίσουν με ψυχραιμία, δύναμη και διακριτική παρουσία την πολύπλευρη στήριξη των παιδιών τους.Καλή επιτυχία σε όλους!», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η κ. Νόκα - Ζαχαράκη.

Συνέλευση των μελών και φίλων του μετώπου ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Άρτα

Πραγματοποιήθηκε στις 17/05/2012, στο ξενοδοχείο ΚΡΟΝΟΣ, συνέλευση των μελών και φίλων του μετώπου ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Άρτα κατά την οποία συζητήθηκε το αποτέλεσμα των εκλογών τοπικό και πανελλαδικό και οι δράσεις του μετώπου το επόμενο διάστημα. Σε σχετικό δελτίο τύπου του Μετώπου ΑΝΤΑΡΣΥΑ Άρτας αναφέρεται: «Στη συνέλευση πήραν μέρος και σύντροφοι από την Κ.Ο. ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ. Μετά από σύντομη εισήγηση ακολούθησε γόνιμη συζήτηση στην οποία έλαβαν το λόγο πολλοί σύντροφοι και φίλοι. Κοινή διαπίστωση όλων ήταν ότι το αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Μάη σηματοδοτεί πρώτα απ’ όλα την εκκωφαντική καταδίκη της ΤΡΟΙΚΑΣ και τον καταποντισμό των κομμάτων της συγκυβέρνησης. Υπήρξε στροφή του λαού προς την αριστερά, αλλά ο αγώνας για την αριστερά της νικηφόρας ανατροπής συνεχίζεται. Ο αγώνας για την αποδέσμευση από ΔΝΤ-ΕΕ-ΝΑΤΟ θα συνεχιστεί αμείωτος κύρια στους δρόμους. Το εκλογικό αποτέλεσμα για το μέτωπο ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο εκτιμήθηκε από όλους ως ικανοποιητικό. Για πρώτη φορά η εξωκοινοβουλευτική αριστερά είναι υπαρκτό ρεύμα στην ελληνική κοινωνία. Συμφωνήθηκε από όλους ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρέπει να διατηρήσει την ενότητά της και να διαφυλάξει την αυτοτέλειά της. Στις εκλογές της 17 Ιούνη η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρέπει να συμμετάσχει από κοινού με αγωνιστές, αγωνίστριες συλλογικότητες και ρεύματα που δυο χρόνια τώρα δίνουμε μαζί μάχες ενάντια στην αντιδραστική πολιτική Κεφαλαίου - Ε.Ε. –ΔΝΤ».

Μήνυμα δημάρχου Ηγουμενίτσας για τις Πανελλαδικές

Αγαπητές μαθήτριες-Αγαπητοί μαθητές
Οι Πανελλαδικές εξετάσεις οι οποίες ξεκινούν σήμερα αποτελούν έναν σημαντικό αγώνα στη ζωή σας, αλλά όχι τον μοναδικό. Η αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος περνά μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία, αλλά δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση την τελευταία σας ευκαιρία στο στίβο της ζωής.Η διαδρομή την οποία διανύσατε ήταν δύσκολη, αλλά αναγκαία για να πετύχετε τους στόχους σας. Σε αυτήν, είχατε άξιους συμπαραστάτες τους γονείς σας, αλλά και τους καθηγητές σας.Αυτό που πρέπει τώρα να κάνετε είναι να επιδείξετε την απαιτούμενη σοβαρότητα και ψυχραιμία, μα πάνω από όλα να πιστέψετε στον εαυτό σας και στις ικανότητές σας.Η οποιαδήποτε αποτυχία, την οποία και απεύχομαι, δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο στα όνειρά και στους στόχους σας. Να θυμάστε ότι η ζωή προσφέρει πολλές ευκαιρίες και εμείς οφείλουμε να τις εκμεταλλευτούμε σωστά.Εύχομαι ολόψυχα καλή δύναμη σε μαθητές, γονείς και καθηγητές.Καλή επιτυχία στις εξετάσεις σας.

Γεώργιος Κάτσινος
Δήμαρχος Ηγ/τσας

Η Αγνή Σμπόνια στέλνει το μήνυμά της στους μαθητές, που ρίχνονται στην μάχη για μία θέση στα Α.Ε.Ι. και Α.Τ.Ε.Ι της χώρας μας

Εύχομαι από καρδιάς καλή επιτυχία και δύναμη σε όλους τους μαθητές που συμμετέχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις.Οι εξετάσεις, αυτές, είναι από τις πρώτες «μάχες», που καλείστε να δώσετε στην ζωή σας αλλά είναι και η αφετηρία για να θέσετε νέους στόχους και για να ξεκινήσετε νέες προσπάθειες.Μιλώντας από το μετερίζι του δασκάλου, αλλά και σαν ένας νεος άνθρωπος που δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τις δικές του πανελλήνιες εξετάσεις, σας προτείνω αυτές τις μέρες να οπλιστείτε με υπομονή, ψυχραιμία και ελπίδα για να φτάσετε στον στόχο σας.Θα πρέπει να έχετε πάντα κατά νου, ότι είναι απλά μια στάση στην μεγάλη διαδρομή της ζωής σας.Εξάλλου, πλέον, ο αγώνας είναι δυστυχώς, διαρκής και οι εξετάσεις καθημερινές και χωρίς τέλος.Τα επόμενα χρόνια θ' ανοίξουν νέοι ορίζοντες που θα σας δώσουν τη δυνατότητα να κατακτήσετε τη γνώση, να ζήσετε νέες εμπειρίες και να αποκτήσετε τα κατάλληλα εφόδια για να κτίσετε το δικό σας μέλλον αλλά και το μέλλον του τόπου μας.Πιστεύω απόλυτα στη δύναμη των νέων και στην ικανότητά σας να πετύχετε αυτό που προσδοκάτε!Εύχομαι και πάλι, καλή επιτυχία σε σας και στις οικογένειές σας υγεία και κουράγιο για να σας στηρίζουν σε όλες σας τις επιλογές.


Αγνή Σμπόνια
Πολιτευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Πρέβεζας

Στόχος, έσοδα, καθαρή και λειτουργική πόλη

Τάξη στην υπαίθρια διαφήμιση και στα περίπτερα
Παρεμβάσεις για να τεθούν κανόνες και να βελτιωθεί η αισθητική στην πόλη με έσοδα για το δήμο, ως προς το κομμάτι της υπαίθριας διαφήμισης και κατά της αφισορύπανσης, αλλά και αποφάσεις για να μπει ... τάξη στη λειτουργία των περιπτέρων που εμποδίζουν την κίνηση πεζών δρομολογεί η δημοτική αρχή Ιωαννίνων.Ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος απαντώντας  σε σχετικές ερωτήσεις και με ανακοινώσεις του περιέγραψε το πλέγμα των δράσεων για να αλλάξει η κατάσταση, προαναγγέλλοντας και μετακινήσεις περιπτέρων, κυρίως στο κέντρο.Επίσης, παραδέχτηκε ότι ήταν αυστηρή η απαγόρευση της χρήσης των πλατειών Πύρρου και Μαβίλη για εκδηλώσεις και εμπορικές-ψυχαγωγικές δραστηριότητες και τροποποιείται ο σχετικός κανονισμός.Ως προς το χάλι των λακκουβών και των φθαρμένων πεζοδρομίων, συνέστησε ...ψυχραιμία και υπομονή, αφού... λεφτά δεν υπάρχουν, αναμένεται να δοθούν λύσεις με το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, μόλις τελειώσουν οι εκλογές.

Μόνον οι πύργοι και μικρές πινακίδες, προσεχως... Βαρκελώνη
Για να αλλάξει η εικόνα της πόλης και να τεθούν κανόνες στην υπαίθρια διαφήμιση η δημοτική αρχή ετοιμάζει νέο κανονισμό. Ταυτόχρονα ο δήμος προχώρησε σε διαγωνισμό και ανέθεσε σε ιδιώτη την εκμετάλλευση των τριών «πύργων» στο κέντρο της πόλης και μικρών ταμπλό, δεδομένου ότι οι μεγάλες πινακίδες στις εισόδους της πόλης επί εθνικών οδών και οι δυο ηλεκτρονικές στο Άλσος και στο Δικαστικό Μέγαρο, είναι παράνομες και έχουν σταματήσει, οι ηλεκτρονικές να λειτουργούν. Ο δήμαρχος απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι ως αντιπολίτευση κατήγγειλε την πρώην δημοτική αρχή για αυτές τις πινακίδες, εξήγησε ότι σύμφωνα με το νόμο οι μεγάλες πινακίδες σε οδικούς άξονες και οι ηλεκτρονικές απαγορεύονται. Ξεκαθάρισε ότι η καταγγελία αφορούσε την απευθείας ανάθεση αρχικά, αλλά στην πορεία κριθήκαν παράνομες.Αντίθετα, οι τρεις «πύργοι» και άλλες μικρότερες πινακίδες είναι νόμιμες, είχε τελειώσει προ πολλού η μίσθωση και έγινε νέος διαγωνισμός. Τις ανέλαβε εταιρεία η οποία καταβάλλει ενοίκιο στο δήμο. Ο δήμαρχος διαβεβαίωσε ότι η ανάθεση έγινε μετά από διαγωνισμό και όχι απευθείας.Όπως ανέφερε ο δήμαρχος, υπάρχουν και κάποια άλλα σημεία στην πόλη που δέχονται σήμερα εμπορική διαφήμιση, είναι σε κακή κατάσταση και παρουσιάζεται συχνά το φαινόμενο να κολλάνε παντού αφίσες.Έκανε γνωστό ότι δόθηκε εντολή στην αρμόδια υπηρεσία να συντάξει πρόταση προς την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής για τα σημεία ου μπορούν να τοποθετηθούν εμπορικές πινακίδες. Ετοιμάζεται και ο σχετικός κανονισμός που δεν υπάρχει στο δήμο και η σκέψη είναι να χρησιμοποιηθεί περισσότερο η κατακόρυφη ανάρτηση πανό σε κολώνες όπως γίνεται στη Βαρκελώνη, για να μειωθεί το χαρτί. Τα πανό αυτά θα είναι πλαστικοποιημένα και για να απομακρύνονται εύκολα και για να μειωθεί η χρήση του χαρτιού που ρυπαίνει. Την διαδικασία αυτή θα αναλάβει ιδιωτική εταιρεία αφού δεν διαθέτει τέτοιο μηχανισμό ο δήμος.


Δώδεκα περίπτερα... μετακομίζουν
Τα συμφωνηθέντα με τους ιδιοκτήτες ή μισθωτές περιπτέρων δεν έχουν τηρηθεί, ως προς τους χώρους που καταλαμβάνουν σε πεζοδρόμια και οι έλεγχοι τόσο από τη Δημοτική Αστυνομία, όσο και από την ΕΛ.ΑΣ έχουν αναδείξει σοβαρό πρόβλημα. Εκτός των προστίμων που επιβάλλονται και είναι υψηλά, για δώδεκα περίπτερα, κυρίως του κέντρου, επίκειται... μετακόμιση.«Έδωσα εντολή, αυτά που έχει σημειώσει η Δημοτική αστυνομία και η ΕΛ.ΑΣ να έρθουν στο δημοτικό συμβούλιο για μετακίνηση, πέραν των προστίμων που επιβάλλονται σε όσους καταλαμβάνουν μεγαλύτερο του προβλεπομένου χώρου», δήλωσε σχετικά ο δήμαρχος, μιλώντας για .. εκκρεμότητες που υπάρχουν και σε αυτόν τον τομέα. Υπάρχει η ανάγκη μετακίνησης ορισμένων περιπτέρων που εμποδίζουν την κίνηση πεζών, είπε και έδειξε ότι σύντομα θα επιχειρηθεί να μπει τάξη με τις μετακινήσεις και τον περιορισμό στην έκταση που προβλέπεται για άλλα.Είναι φανερό ότι πολλά περίπτερα έχουν.. .απλωθεί και μετατράπηκαν σε ...σουπερμάρκετ.

Άρση απαγόρευσης χρήσης πλατειών
Η αρχική απαγόρευση για κάθε είδους εμπορική-ψυχαγωγική δραστηριότητα σε πλατείες, με την κανονιστική απόφαση που ψηφίστηκε πέρυσι από το δημοτικό συμβούλιο, δεν τηρήθηκε πλήρως, αφού δόθηκαν κατά καιρούς οι πλατείες Πύρρου και Μαβίλη για εκδηλώσεις.Η δημοτική αρχή... έβαλε νερό στο κρασί της, τροποποιώντας την κανονιστική, αντιλαμβανόμενη ότι η απόφαση, όπως παραδέχτηκε χθες ο δήμαρχος, είχε καταργήσει τη χρήση πλατειών για όλες τις δραστηριότητες. «Διαπιστώσαμε στην πορεία ότι κατά κάποιο τρόπο «αποστειρώσαμε» τους χώρους, κάτι που ήταν αποτρεπτικό και για εκδήλωση μιας μέρας, μια εμπορική δραστηριότητα, ήταν αυστηρή η κανονιστική διάταξη», σημείωσε ο κ. Φίλιος. Αφορά στην ουσία τις πλατείες Πύρρου και Μαβίλη, αφού τα «Λιθαρίτσια» θα αναπλαστούν και δεν θα μισθώνονται. .«Επιτρέψαμε να μπουν κάποιες δραστηριότητες στην πλατεία Μαβίλη, από Γιαννιώτες», είπε ο δήμαρχος, προσθέτοντας ότι στην πλατεία Πύρρου με τα προβλήματα στις πλάκες, υπάρχει πρόβλημα αντικατάστασης και ουσιαστικά δεν προσφέρεται για εκδηλώσεις. Πάντως κι σε αυτή έχουν γίνει αρκετές εμπορικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις.

Αναμονή και ψυχραιμία για πεζοδρόμια και λακκούβες
Με τη φράση, «αναμονή και ψυχραιμία, δεν υπάρχουν λεφτά», απάντησε ο δήμαρχος σε ερώτημα για το ... χάλι με τις λακκούβες και τα φθαρμένα πεζοδρόμια που ταλαιπωρούν τους πολίτες. «Όλα τα μικρά έργα που απαιτούν μικρές εργολαβίες, εφόσον δεν έρχεται η ΣΑΤΑ δεν μπορούμε να τα εκτελέσουμε. Τα ίδια έσοδα του δήμου αρκούν μόνο για το προσωπικό, κάποιες προμήθειες υλικών και να συντηρούμε ότι μπορούμε», ανέφερε ο κ. Φίλιος, υπενθυμίζοντας ότι για την επούλωση λακκουβών υπάρχουν δυο εργολαβίες που εξελίσσονται.Το πρόβλημα με τα πεζοδρόμια μάλλον ... θα περιμένει να περάσουν οι εκλογές και να επιτραπούν οι προσλήψεις.Ο δήμος σχεδίαζε να παρέμβει για την αποκατάσταση των ζημιών με υλικά που προμηθεύτηκε και τεχνίτες ή εργάτες που θα προσλάβει μέσα από το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, αλλά οι εκλογές το σταμάτησαν. Τα αποτελέσματα με όσους προσλαμβάνονται για πέντε μήνες, έχουν βγει, αλλά η πρόσληψη θα γίνει μετά τις νέες εκλογές.Άλλος τρόπος για να γίνουν οι εργασίες αυτές δεν υπάρχει, αφού τα χρήματα από τη ΣΑΤΑ, πληρώνουν παλιά έργα και οφειλές.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ