Σάββατο, 7 Ιανουαρίου 2012

Κατολισθήσεις από την κακοκαιρία

Κατολισθήσεις από βροχοπτώσεις καταγράφηκαν στο 35ο χλμ. του εθνικού δρόμου Ιωαννίνων-Άρτας και 105ο χλμ. της παλιάς εθνικής οδού Ιωαννίνων-Κοζάνης μέσω Κόνιτσας.

Διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία οδό!

Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία οδό από τον κόμβο Κοίλων μέχρι τον κόμβο Καλαμιάς (σε μήκος δέκα περίπου χιλιομέτρων), στον νομό Γρεβενών, διακόπηκε και διεξάγεται εκ περιτροπής μόνο από το ένα ρεύμα (αυτό προς Γρεβενά), καθώς το άλλο ρεύμα προς Κοζάνη έχει σχεδόν κλείσει από όγκους χιονιού, που μεταφέρθηκαν από τους ισχυρούς ανέμους.

Δεν αποκλείει διάσπαση του ΠΑΣΟΚ ο Ν. Σαλαγιάννης!

Ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα - ακόμη και διάσπαση του ΠΑΣΟΚ - στο επικείμενο Εθνικό Συμβούλιο το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, λόγω της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί, «βλέπει» ο βουλευτής του κόμματος Νίκος Σαλαγιάννης..Μιλώντας στο Βήμα 99,5, ζήτησε καθαρές λύσεις και νέα ηγεσία πριν από τις εκλογές, για να μην οδηγηθεί το ΠΑΣΟΚ στην καταστροφή και από τους δελφίνους να χαμηλώσουν τους τόνους, ώστε να βρεθεί λύση που θα κρατήσει ενωμένο το κόμμα.Ο κ. Σαλαγιάννης κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου για οικογενειoκρατία, με αφορμή τα άρθρα του αδελφού του Νίκου ενώ αποτιμώντας την προεδρία Παπανδρέου είπε ότι από το... «άλλαξε τα όλα» έχουμε οδηγηθεί στο «διάλυσέ τα όλα».

Σε ποιες περιοχές της Ηπείρου χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

-Π.Ε.Ο. Ιωαννίνων-Κοζάνης από το 70 χλμ. έως το 84 χλμ. 
-Περιφέρεια Δήμου Ζαγορίου 
-Περιφέρεια Δήμου Κόνιτσας
-Περιφέρεια Δήμου Μετσόβου

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Χωρίς προβλήματα οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες μετά την εξασθένηση των ανέμων

Κανονικά πραγματοποιούνται σήμερα, Σάββατο, τα δρομολόγια των πλοίων από τo λιμάνι της Ηγουμενίτσας μετά την εξασθένηση των ανέμων και τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών.Σταδιακή ύφεση της κακοκαιρίας θα σημειωθεί το Σάββατο, με εξασθένηση των ανέμων, οι οποίοι δεν θα ξεπερνούν τα 7 μποφόρ.Παρόμοιο θα είναι το σκηνικό του καιρού και την Κυριακή, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα.

Απορρόφηση 38% για το ΠΕΠ Ηπείρου

Ψηλά στην απορρόφηση περίπου 38 %, αλλά και στις νομικές δεσμεύσεις, δηλαδή έργα με σύμβαση, «έκλεισε» το 2011 το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ηπείρου στο ΕΣΠΑ και αν εξαιρέσει κανείς δυο περιφέρειες που είναι εκτός στόχου 1,(έχουν ΑΕΠ πάνω από το 75% του μέσου όρου της Ε.Ε), είναι πρώτο μεταξύ των υπολοίπων Περιφερειακών Προγραμμάτων και πάνω από το μέσο όρο του ΕΣΠΑ που είναι περίπου 33%.Οι καλές επιδόσεις του ΠΕΠ Ηπείρου με την δουλειά της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής, την ανταπόκριση των τελικών δικαιούχων, προϋπήρχαν από το τέλος της περιόδου της κρατικής Περιφέρειας και στη συνέχεια από την αρχή του 2011, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Συνεχίζονται με τον ίδιο ρυθμό από τον περασμένο Ιούλιο με την εποπτεία και ευθύνη της αιρετής Περιφέρειας με νέες εντάξεις έργων και με αίτημα για αύξηση των πόρων.

Πληρώθηκαν 111 εκ. ευρώ
Η απορρόφηση έκλεισε στο τέλος του 2011 κοντά στο 38 % σε ότι αφορά το βασικό πρόγραμμα και ειδικότερα τα 293 εκ. ευρώ που είχαν διατεθεί στην κατανομή με την έγκριση του προγράμματος και αφορούν κονδύλια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης. Οι πληρωμές είναι περίπου 112 εκ. ευρώ, οι νομικές δεσμεύσεις στα 217 εκ. ευρώ και σε ποσοστό 74%. Με τα στοιχεία αυτά απομένουν σχετικά λίγα κονδύλια για εντάξεις νέων έργων για υποδομές και άλλες δράσεις, αφού πρόσφατα όπως ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης αυξήθηκε κατά 47 εκ. ευρώ το πρόγραμμα που αφορά τις επιχειρήσεις και το διαχειρίζονται οι τράπεζες. Το αίτημα για αύξηση πόρων στο ΠΕΠ ή μεταφορά έργων σε τομεακά παραμένει από την Περιφέρεια προς το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.


Πιο ψηλά στο σύνολο 
Το σύνολο του ΠΕΠ, δηλαδή και τα κονδύλια που μέσω τραπεζών αφορούν επιχειρήσεις και τον αναπτυξιακό νόμο ήταν για την Ήπειρο, ως δημόσια δαπάνη περίπου 370 εκ. ευρώ (με την ιδία συμμετοχή έφτανε στα 416 εκ. ευρώ) και οι πληρωμές συνολικά έφτασαν τα 191 εκ. ευρώ, ποσοστό 51,62%, ενώ οι νομικές δεσμεύσεις στα 343 εκ.ευρώ. Πέρα από αυτές τις επιδόσεις στα θετικά προστίθεται και το γεγονός ότι καλύφθηκαν όλοι οι στόχοι που είχαν τεθεί. Και αυτός που προβλέπεται στο μνημόνιο και ο κανόνας ν+2 και ν+3 που αφορά τις απορροφήσεις κατ΄ έτος σε σχέση με τα συμβασιοποιημένα έργα.

Η κατάταξη των Περιφερειών
Οι Περιφέρειες με τα υψηλότερα ποσοστά απορρόφησης είναι Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας. Με τη δεύτερη η Ήπειρος, μαζί και την Θεσσαλία βρέθηκαν στο ίδιο πρόγραμμα, προκειμένου να επωφεληθούν κι αυτές που ήταν εκτός στόχου 1, αποτελούν τις λεγόμενες «πλούσιες» Περιφέρειες για την Ε.Ε. Πίσω από την Ήπειρο ακολουθούν οι Περιφέρειες, Κεντρικής Μακεδονίας και Ιονίων Νήσων και έπονται με χαμηλές επιδόσεις στην απορρόφηση, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Αττικής Κρήτης, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου και Δυτικής Ελλάδας.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ