Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2011

ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:Να αναληφθούν άμεσα πολιτικές πρωτοβουλίες για την απεμπλοκή των επενδύσεων


Την πρότασή της, μέσα από σειρά στοχευμένων παρεμβάσεων να αναληφθούν άμεσα πολιτικές πρωτοβουλίες για την απεμπλοκή των επενδύσεων που καθυστερούν ακόμη και σήμερα να υλοποιηθούν, εξέφρασε σήμερα η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, κ. Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα, στη Σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στην Αντιπροεδρία, παρουσία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, κ. Θεόδωρου Πάγκαλου. Η Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή όλων των Γ.Γ. Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, καθώς και των Γ.Γ. Υπουργείων, στο πλαίσιο λειτουργίας των Ομάδων Εργασίας Απεμπλοκής Επενδύσεων, με στόχο τον καλύτερο δυνατό συντονισμό όλων των εμπλεκομένων φορέων, ώστε μέσα από την εποικοδομητική συνεργασία να δοθούν το προσεχές δίμηνο, όλες εκείνες οι απαιτούμενες λύσεις, που θα απεγκλωβίσουν από τη γραφειοκρατία, την ανάπτυξη των επιχειρηματικών δράσεων. «Με δεδομένη την πρωτοφανή οικονομική κρίση που δημιουργεί έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, η υφιστάμενη γραφειοκρατία και οι συμπληγάδες πολλών συναρμόδιων υπηρεσιών, αποτελούν σημαντικούς ανασταλτικούς παράγοντες στην προώθηση των ιδιωτικών επενδύσεων και κατά συνέπεια και στην τόνωση της περιφερειακής οικονομίας», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα. Ειδικότερα για την περιοχή της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας, εστίασε τα προβλήματα στην πολυπλοκότητα της δασικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας, στη μεγάλη καθυστέρηση που εμφανίζεται στης περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, στο ιδιότυπο ιδιοκτησιακό καθεστώς μεταξύ δασικών και μη δασικών εκτάσεων, στην εμπλοκή πολλών όμορων υπηρεσιών στο στάδιο των γνωμοδοτήσεων (ιδιαίτερα στις παραμεθόριες περιοχές), στην έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού σε νευραλγικές θέσεις του δημόσιου τομέα αλλά και στις μεγάλες καθυστερήσεις που εμφανίζονται στην παγίωση και εφαρμογή ενός σύγχρονου και λειτουργικού χωροταξικού σχεδιασμού χρήσεων γης.Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, σε περιπτώσεις επενδυτών που λόγω των δαιδαλωδών διαδρομών που θα έπρεπε να ακολουθήσουν εγκατέλειψαν την προσπάθεια αλλά και σε άλλους που ακόμη και μετά από την έγκριση των επενδύσεων, αποθαρρύνθηκαν από την απίστευτη και γραφειοκρατία του ελληνικού δημοσίου. Τέλος, υπογράμμισε με νόημα, πως: «Στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία απαιτείται να συμβάλουμε στην προώθηση συντονισμένων πολιτικών, που θα συμβάλλουν στην απλοποίηση της γραφειοκρατικής διαδικασίας με στόχο να δοθεί ένα επιπλέον κίνητρο στους επιχειρηματίες και τους επενδυτές προς την κατεύθυνση εξόδου από την κρίση, που δεν είναι άλλος από την πραγματική οικονομία, την πραγματική επένδυση και την πραγματική απασχόληση».

Συμμετοχή της Περιφέρειας σε προγράμματα Απασχόλησης

Την Περιφέρεια Ηπείρου, εκπροσώπησε ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Οδυσσέας Πότσης, στη συνάντηση των εκπροσώπων των 13 Περιφερειών που έγινε τη Δευτέρα στην Αθήνα με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γ. Κουτρουμάνη, με αντικείμενο τα προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης. Όπως ανέφερε σε σημερινές του δηλώσεις, από τη συνάντηση προέκυψαν θετικές εξελίξεις για την Περιφέρεια, καθώς το Υπουργείο έκανε δεκτό αίτημα του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, να συμμετέχουν ως εταίροι στις συμπράξεις των Τοπικών Σχεδίων Απασχόλησης και οι Περιφέρειες μέσω των Αναπτυξιακών τους Εταιριών. Για το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, η πρόσκληση για την Ήπειρο, αναμένεται εντός του επόμενου δεκαημέρου. «Το μνημόνιο που υπέγραψε η Περιφέρεια Ηπείρου με φορείς, έτυχε της καλύτερης αξιολόγησης και σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του Υπουργού στην Ήπειρο οι θέσεις απασχόλησης, που θα καλυφθούν μέσω δομών των Μ.Κ.Ο. και άλλων, ανέρχονται σε 2.900», ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης, ο οποίος πρόσθεσε και τα εξής: «Το πρόβλημα της ανεργίας είναι τεράστιο στην Ήπειρο. Βασανίζει πολλές οικογένειες, προκαλεί μεγάλα κοινωνικά προβλήματα. Με τα προγράμματα που προωθούνται δεν λύνονται τα προβλήματα αυτά, ωστόσο επιδιώκεται η άμβλυνσή τους. Στόχος της Περιφερειακής Αρχής είναι η εξάντληση όλων των πόρων που συμβάλλουν στην απασχόληση και στη μείωση της ανεργίας, και για αυτό το σκοπό καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια». Το συνολικό εγχείρημα, όσον αφορά την εγκυρότητα των ωφελουμένων τελεί υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ.

Θανατηφόρο τροχαίο στην ΦιλιππιάδαΘανατηφόρο τροχαίο,σημειώθηκε πριν από λίγη ώρα, στην αρχή της Ιόνιας έξω από το στρατόπεδο Φιλιππιάδας,όταν αγροτικό αυτοκίνητο έφυγε από την πορεία του και προσέκρουσε σε εικονοστάσι.Θύματα δυο ηλικιωμένοι,ο οδηγός του οχήματος,που ανασύρθηκε νεκρός και ο συνεπιβάτης που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο πολύ βαριά τραυματισμένος,μετά από πολύωρη προσπάθεια απεγκλωβισμού.


Γιώργος απο Γιάννενα

Άνετα καταλαμβάνει έδρα η Αριστερά στα Γιάννενα


Σε κατάστασης αποσύνθεσης βρίσκεται ο δικομματισμός αφού και τα δύο κόμματα (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) μαζί δεν μπορούν να ξεπεράσουν το... 37%!!! Μιλάμε για πρωτόγνωρες καταστάσεις που θα ανατρέψουν τα δεδομένα που μέχρι σήμερα γνωρίζαμε. Την αυτοδυναμία θα πρέπει να την ξεχάσουν και οι δύο αφού απαιτεί ποσοστό τουλάχιστον 40% για τον πρώτο (151 μόλις έδρες) με 7κομματική βουλή (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΚΚΕ-ΛΑΟΣ-ΔΑΡ-ΣΥΡΙΖΑ-Οικολόγοι Πράσινοι). Εάν τελικά μπει και η Ντόρα και πάμε για 8κομματική βουλή το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 43%. Πράματα και θάματα θα δούμε στις εκλογές όποτε και αν αυτές γίνουν. Διαφωνεί κανείς ότι η Αριστερά θα καταλάβει έδρα στα Γιάννενα; Ξεχάστε την κατανομή εδρών 3-2 για τον πρώτο και τον δεύτερο. όποιος πρόλαβε-πρόλαβε...

Σύσκεψη για την Δωδώνη αύριο στα Γιάννενα


Συζήτηση για το μέλλον της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη Α.Ε.» θα διεξαχθεί αύριο, Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου, στις 4 το απόγευμα στην πόλη των Ιωαννίνων κατά την διάρκεια εκδήλωσης της περιφέρειας. Στην συζήτηση όπως έχει γίνει γνωστό θα συμμετάσχει και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Αστέριος Ροντούλης.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ: «Ξεμπλοκάρουν» οι απαλλοτριώσεις


Μετά από αρκετά χρόνια στασιμότητας, οι αναγκαστικές πια απαλλοτριώσεις για την Ιόνια οδό στο νομό Ιωαννίνων προχωρούν. Στις 12 Φεβρουαρίου 2012 θα βρεθούν ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ιωαννίνων περίπου 200 ιδιοκτήτες και συνιδιοκτήτες 700 στρεμμάτων σε Αμπελειά, Πεδινή και Κοσμηρά για τον καθορισμό προσωρινής τιμής μονάδας αποζημίωσης, μετά από αίτηση του Ελληνικού Δημοσίου που στην περιοχή μας εκπροσωπείται από τη γενική γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας.Tη σχετική ειδοποίηση προς τους ιδιοκτήτες 130 αγρών δημοσιεύει σήμερα ο "Ηπειρωτικός Αγώνας". Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών η αξία των ακινήτων φτάνει στα 2,1 εκατ. ευρώ περίπου. Αναμένεται δε να ακολουθήσει και σχετική ειδοποίηση προς ιδιοκτήτες του πρώην δήμου Αγίου Δημητρίου.Επί του παρόντος, με την αίτησή του, το Ελληνικό Δημόσιο δεν ζητά μόνο τον καθορισμό της προσωρινής τιμής, αλλά και να διαταχθεί η αποβολή όσων ιδιοκτητών παραμένουν στις επίδικες εκτάσεις. Με το «κλείσιμο» αυτής της διαδικασίας, η κατασκευαστική εταιρία μπορεί να ξεκινήσει εργασίες για την κατασκευή της Ιόνιας οδού σε εκτάσεις που ανήκουν σε ιδιώτες, χωρίς να περιμένει τον καθορισμό της οριστικής τιμής, Βέβαια, η κατασκευαστική εταιρία έχει το δικαίωμα και τώρα να μπει στις ιδιωτικές, υπό απαλλοτρίωση, εκτάσεις μετά την πρόσφατη απόφαση του Εφετείου Ιωαννίνων στις 21 Σεπτεμβρίου. Στο Εφετείο είχε καταθέσει ειδική αίτηση το Ελληνικό Δημόσιο, από τις αρχές του καλοκαιριού, ζητώντας να πάρει άδεια να πραγματοποιήσει εργασίες στις ιδιοκτησίες κατοίκων των πρώην δήμων Αγίου Δημητρίου και Μπιζανίου, πριν από τον προσωρινό ή οριστικό προσδιορισμό της τιμής. Την ημέρα της εκδίκασης της αίτησης, δεκάδες ιδιοκτήτες, παρόντες στα δικαστήρια, εξέφρασαν τις ενστάσεις τους για την αποτίμηση της περιουσίας τους από το σώμα των ορκωτών εκτιμητών, θεωρώντας ότι γίνεται σε πολύ χαμηλά, σχεδόν εξευτελιστικά, επίπεδα.Το Εφετείο Ιωαννίνων πάντως δέχτηκε την αίτηση του Δημοσίου με απόφασή του που δημοσιεύτηκε στις 31 Οκτωβρίου υπό τον όρο ότι το Δημόσιο θα κατέθετε στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το 70% της εκτιμώμενης αξίας των ακινήτων, πριν από την κατάληψη του ακινήτου (κάτι που προβλέπεται εξάλλου και στον Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων). Το σημαντικό είναι ότι με την απόφαση αυτή δόθηκε το πράσινο φως για την πραγματοποίηση εργασιών στα ακίνητα. Λόγω βέβαια της στασιμότητας που υπάρχει στο έργο της Ιόνιας οδού, δεν χρειάστηκε να ξεκινήσουν εργασίες. Η κυβέρνηση καταρτίζει έναν επανασχεδιασμό του έργου, με την ονομασία «Δαίδαλος», που αποτελεί πρόταση συμβούλων του Δημοσίου για την επανέναρξη της χρηματοδότησης των μεγάλων οδικών έργων.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Οι Πρόεδροι των Φορέων Διαχείρισης συναντιούνται στα Γιάννενα


Οι Πρόεδροι των Φορέων Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών της Ελλάδας ανέλαβαν την πρωτοβουλία οργάνωσης μιας 3ημερης Συνάντησης Εργασίας (9, 10 και 11 Δεκεμβρίου 2011) στα Ιωάννινα, με θέμα την ανασκόπηση της σημερινής κατάστασης των Φορέων Διαχείρισης της χώρας μας και κυρίως την αυριανή προοπτική τους.

Σύλλογος Εφοριακών Ιωαννίνων: Η ενοποίηση προκάλεσε πολλά προβλήματα στη Δ.Ο.Υ.


Καθημερινά είναι τα προβλήματα στην Εφορία των Ιωαννίνων, μετά τη συνένωση Α’ και Β’ Δ.Ο.Υ. Αυτό τονίζει ο Σύλλογος Εφοριακών Ιωαννίνων σε χθεσινή ανακοίνωσή του. «Η ενοποίηση έχει γίνει πρόχειρα και μόνο σε επίπεδο διεύθυνσης και όχι στο πληροφοριακό σύστημα του TAXIS. Το γεγονός αυτό δημιουργεί καθημερινές δυσχέρειες τόσο στις συναλλαγές με τους φορολογούμενους, όσο και στη διαχείριση των ανθρωπίνου δυναμικού στην υπηρεσία μας» αναφέρει, μεταξύ άλλων ο Σύλλογος, που ζητά άμεση λύση του προβλήματος. Παράλληλα, διαμαρτύρεται για την εργασιακή εφεδρεία, χαρακτηρίζοντας το μέτρο πρωτόγνωρο και ανάλγητο. «Δημιουργεί προβλήματα γιατί το κενό που θα αφήσουν καταξιωμένοι και έμπειροι συνάδελφοί μας είναι τεράστιο» αναφέρει ο Σύλλογος.

Το νέο Δ.Σ.
Στο μεταξύ, σε σώμα συγκροτήθηκε το νέο Δ.Σ. του Συλλόγου: Πρόεδρος είναι ο Γ. Μέρτζιος, Αντιπρόεδρος ο Δ. Λάμπρου, Γραμματέας ο Κ. Πανταζής, Ταμίας ο Α. Νάτσικας και μέλη οι Π. Σακκάς, Γ. Ρόφτσιας και Α. Μπινέρη. Τέλος, να σημειωθεί, ότι ο Σύλλογος συμμετέχει με 6 αντιπροσώπους στο 25ο Συνέδριο της ΠΟΕ-Δ.Ο.Υ. που ολοκληρώνεται αύριο στην Αθήνα.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Πρωτοπορεί όχι μόνο στη γνώση αλλά και στη χρήση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και Επικοινωνίας το Λύκειο Ελεούσας


Ενδιαφέρουσα βρήκαμε τη νέα ιστοεσελίδα του Γενικού Λυκείου Ελεούσας, που αναδεικνύει την πρόθεση της Διεύθυνησης της Σχολικής Μονάδας αλλά και του Συλλόγου Διαδασκόντων να προωθήσουν στους μαθητές τους, τη χρήση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ), ώστε αυτοί να αποκομίσουν παιδαγωγικά, κοινωνικά αλλά και πολιτισμικά οφέλη. Γι' αυτό και υπάρχει link για τις Ερευνητικές Εργασίες στο Νέο Λύκειο, προκειμένου οι εκπαιδευτικοί αλλά και οι ίδιοι οι μαθητές να μπορούν να προγραμματίσουν την εκπόνηση των Ερευνητικών Εργασιών. Ταυτόχρονα, στο ιστολόγιο περιλαμβάνονται πληροφορίες για τη δράση του προγράμματος Δια Βίου Μάθησης e-twinning, που στηρίζει την εποικοδομητική συνεργασία των Ευρωπαϊκών σχολείων. Και πάλι μπράβο!

Προπονήθηκαν στην Παμβώτιδα και αναχωρούν ξανά για Σχινιά οι πέντε επίλεκτοι του Ν.Ο.Ι.


Στα νερά της Παμβώτιδας συνέχισαν την προπόνησή τους τις τελευταίες ημέρες οι πέντε πρωταθλητές του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων που πρόσφατα ολοκλήρωσαν με επιτυχία το πρώτο προπονητικό κοινόβιο της νέας περιόδου, στο οποίο είχαν κληθεί από την Εθνική Ομάδα της Κωπηλασίας.Οι Γιώργος Τζιάλλας και Γιάννης Τσίλης προπονήθηκαν με το ελληνικό εθνικό συγκρότημα στην κατηγορία των Ανδρών, ο Χρήστος Κουτσιαύτης και ο Αποστόλης Λαμπρίδης στην κατηγορία Νέων Ανδρών και η Ελένη Διαμάντη στην κατηγορία Νέων Γυναικών. Μετά την ολοκλήρωση του πρόσφατου κοινοβίου όλοι τους επέστρεψαν στα Γιάννινα όπου συνέχισαν την προετοιμασία στην λίμνη αλλά και στις εγκαταστάσεις του Ν.Ο.Ι. υπό την επίβλεψη του Γιαννιώτη ομοσπονδιακού τεχνικού Τόλη Παλαιοπάνου. Την ερχόμενη Πέμπτη οι πέντε επίλεκτοι κωπηλάτες επιστρέφουν στο Σχινιά για να πα΄ρουν μέρος σε ένα ακόμη κοινόβιο με την Εθνική Ομάδα, το οποίο θα διαρκέσει για δύο περίπου εβδομάδες.«Η προσπάθεια που κάνουμε φέτος είναι πολύ μεγάλη, καθώς μας περιμένει μία χρονιά με πολλές αγωνιστικές υποχρεώσεις. Βασικός στόχος είναι η συμμετοχή με τα πληρώματα της Εθνικής Ομάδας σε πανευρωπαϊκές και διεθνείς κωπηλατικές διοργανώσεις. Το βλέμμα μας όμως είναι στραμμένο κυρίως στο επόμενο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα», ανέφερε σε δηλώσεις του ο πολλά υποσχόμενος νεαρός πρωταθλητής του Ν.Ο.Ι. Χρήστος Κουτσιαύτης.

«Θα δώσουμε όλες μας τις
δυνάμεις για την προβολή της Ηπείρου…»

Ένας είναι ο μεγάλος στόχος την επόμενη χρονιά για τους Γιώργο Τζιάλλα και Γιάννη Τσίλη. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου, για τους οποίους έχουν ήδη εξασφαλίσει την πρόκριση. Πέρα από την κατάκτηση ενός μεταλλίου στο Λονδίνο, οι δύο Γιαννιώτες πρωταθλητές θα έχουν, μαζί με την Θεσπρωτή πρωταθλήτρια της Κωπηλασίας Αλεξάνδρα Τσιάβου και άλλη μία σημαντική αποστολή. Να προβάλουν τουριστικά την Ήπειρο!Την πρωτοβουλία για την ανακήρυξη των τριών αθλητών ως πρεσβευτών της Ηπείρου είχε ο αντιπεριφερειάρχης Παντελής Κολόκας. Οι Γ. Τσίλης και Γ. Τζιάλλας δεν παρέλειψαν σε δηλώσεις τους να εκφράσουν τις θερμές τους ευχαριστίες τόσο προς τον κ. Κολόκα προσωπικά όσο και προς την Περιφέρεια Ηπείρου, για την απόφαση να τους αναθέσουν το σημαντικό έργο της προβολής της περιοχής μας αλλά και για την διάθεση να στηρίξουν την προσπάθεια που θα κάνουν στο Λονδίνο. «Οι εποχές που διανύουμε είναι πολύ δύσκολες για όλους. Και για εμάς αποκτά ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι θα προβάλλουμε με τον τρόπο μας την Ήπειρο στο εξωτερικό. Η αποστολή που μας ανατίθεται είναι ένα ακόμη μεγάλο κίνητρο για να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για την διάκριση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Τζιάλλας.«Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε αγωνιζόμενοι στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου για να προβάλλουμε τα Γιάννινα και την Ήπειρο σ’ όλο τον κόσμο, ώστε η περιοχή μας να προσελκύσει ακόμη πιο πολλούς τουρίστες, αλλά και για να ανέβει η ντόπια Κωπηλασία ακόμη πιο ψηλά», τόνισε από την πλευρά του ο Γιάννης Τσίλης.

Απαντήσεις σε καίρια ζητήματα της εποχής θα δοθούν στο Epirus Business Forum που διοργανώνεται στα Ιωάννινα

Ποιοι είναι οι τρόποι αντιμετώπισης των ραγδαίων αλλαγών, της μαζικής προσαρμογής και της συμμόρφωσης στις νέες συνθήκες; Ποιος είναι ο πιο οργανωμένος, κλιμακωτός και εύχρηστος δρόμος; Πως μπορώ να προσαρμοστώ στο νέο επιχειρηματικό περιβάλλον που διαμορφώνει η κρίση; Πώς έχει διαμορφωθεί η καταναλωτική εμπιστοσύνη; Είναι μερικά από τα ερωτήματα που απασχολούν τον σύγχρονο επιχειρηματία. Στόχος του Epirus Business Forum 2012 είναι να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά!Με γνώμονα τα στρατηγικά πλεονεκτήματα ανάπτυξης που διαθέτει η Ήπειρος, καθώς αναδεικνύεται βασικός κόμβος των Διευρωπαϊκών Δικτύων στην Ανατολική και Δυτική Μεσόγειο επιλέχθηκε ως τόπος πραγματοποίησης του Business Forum 2012.Η διοργάνωση τίθεται υπό την αιγίδα του Οικονομικού επιμελητηρίου της Ελλάδος (Τμήμα Ηπείρου) και του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ιωαννίνων και εξελίσσεται μέσα από έξι (6) θεματικές ενότητες που καλύπτουν τους μεγάλους επιχειρηματικούς τομείς, με τη συμμετοχή ενός δυναμικού πάνελ σαράντα (40) επώνυμων ομιλητών - επιχειρηματίες και πανεπιστημιακούς ειδικούς σε θέματα επιχειρηματικότητας. Μεταξύ των ομιλητών θα είναι ο Γενικός Διευθυντής της PROTERGIA (Όμιλος Μυτιληναίος) κ. Ντίνος Μπενρουμπή στη θεματική ενότητα «Ενέργεια στην Ήπειρο», ο Πρόεδρος του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κρόκου Κοζάνης κ. Νικόλαος Πατσιούρας, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΛΓΗ Α.Ε. Σπειρουλίνα Σερρών, στη θεματική ενότητα «Τουρισμός και Ελληνικά Προϊόντα: Δυναμική επένδυση σε περίοδο κρίσης». Στόχος του forum είναι να προταθούν ιδέες και τεχνικές απαραίτητες για τη σύγχρονη επιχείρηση – στοχεύοντας στην ενημέρωση χιλίων (1.000) επιχειρηματιών της Περιφέρειας Ηπείρου. Αξίζει να αναφερθεί, ότι σε συνεργασία με το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος (Τμήμα Ηπείρου) θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σχετικά με τις νέες διαμορφωμένες συνήθειες και συμπεριφορές του καταναλωτή στην Ελλάδα.Το Epirus Business Forum 2012 θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27/01/2012 και το Σάββατο 28/01/2012 στο Συνεδριακό Κέντρο του Ξενοδοχείου Grand Serai στα Ιωάννινα με στόχο να αποτελέσει το επιχειρηματικό γεγονός της νέας χρονιάς στην Ήπειρο. Οι 6 θεματικές ενότητες που θα συζητηθούν και θα αναπτυχθούν αλληλοσυμπληρώνονται και συνθέτουν το σύνολο των σύγχρονων αναγκών της Επιχειρηματικότητας στην Ήπειρο και επιγραμματικά είναι:
-Περιφέρεια Ηπείρου: Στρατηγική θέση - Διεθνής Αγορά - Agenda 2012-2020
-Ενέργεια στην Ήπειρο
-Ήπειρος: Εξωστρέφεια στην Παγκόσμια Αγορά
-Τουρισμός και Ελληνικά Προϊόντα: Δυναμική επένδυση σε περίοδο κρίσης
-Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη Ηπείρου: Τοπικοί πρωταθλητές - Ειδικά βραβεία
-Έρευνα: «Καταναλωτική Εμπιστοσύνη: Ποιος είναι ο καταναλωτής της κρίσης;»
Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να λαμβάνουν πληροφορίες μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Epirus Business Forum www.epirusbusinessforum.gr, η οποία θα ενημερώνεται συνεχώς με νέα και εξελίξεις που θα αφορούν σε οτιδήποτε σχετίζεται με τη μεγαλύτερη διοργάνωση Forum Επιχειρηματικότητας στην Ήπειρο καθώς και στο τηλέφωνο 2651029600.

Στην Ηγουμενίτσα η Νατάσα Ράγιου

Ο Πρόεδρος και τα μέλη της ΝΟ.Δ.Ε. Θεσπρωτίας σας ενημερώνουμε ότι ο Τομέας Γυναικών του κόμματος διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση με θέμα:ΓΥΝΑΙΚΑ … ΣΕ ΚΡΙΣΗ.Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011 και ώρα 19:00 στο "ANGELIKA PALACE" στην Ηγουμενίτσα.Κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση θα είναι η Αναπληρώτρια της Γραμματείας Γυναικείων Θεμάτων της Ν.Δ. κα. Νατάσα Ράγιου.

Ιρανός που συνελήφθη με 1 κιλό όπιο στην Ηγουμενίτσα αφέθηκε ελεύθερος απο το δικαστήριο με 5.000 ευρώ !!!

Η δικαιοσύνη , στην Ηγουμενίτσα είναι τυφλή, πράγματι;Δεν το νομίζω, κύριε Εισαγγελεύ του Αρείου Πάγου.Οι λιμενικοί έπιασαν έναν Ιρανό, με τη συνδρομή εκπαιδευμένου σκίλου με ένα κιλό όπιο.Το τριμελές, εκεί, στην Ηγουμενίτσα τον άφησε ελεύθερο με... 5.000 ευρώ,σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες !!!Αμ πώς, που έλεγε κι ο αείμνηστος ο Χατζηχρήστος.Δεύτερο περιστατικό, μέσα σε λίγες μέρες...Ιδιοκτήτης τριών ιταλικών, που πιάστηκε, σε 3 οχήματα να κρύβει 4-5 μετανάστες στο καθένα αφέθηκε ελεύθερος με 8.000 ευρώ, πάλι, από το Τριμελές στην Ηγουμενίτσα !Αμ πως, κύριε Εισαγγελεύ του Αρείου Πάγου.Οι λιμενικοί κι οι αστυνομικοί κάνουν τη δουλειά τους κι οι δικαστές , παρακαλώ πολύ, τι ακριβώς κάνουν;Επιληφθείτε άμεσα , γιατί η δικαιοσύνη, φοβάμαι, πως... εθελοτυφλεί στην Θεσπρωτία!!!

ΠΕΙΡΑΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κατά του χαρατσιού τα Βόρεια Τζουμέρκα


Ο δήμος Βορείων Τζουμέρκων συντάσσεται με όσους Δήμους έχουν αποφασίσει να αντιταχθούν στο χαράτσι μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.Η εκτελεστική του επιτροπή συνεδρίασε επί του θέματος και αποφάσισε ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ο ηλεκτρισμός ως φοροεισπρακτικός μηχανισμός και ζητάει να απαλλαχθεί η πρώτη κατοικία ως 80 τ.μ., οι χαμηλοσυνταξιούχοι και χαμηλόμισθοι, αλλά και να μην κόβεται η παροχή σε όσους έχουν πληρώσει μόνο το αντίτιμο υπέρ ΔΕΗ στο λογαριασμό. Ο Δήμος ορίζει επίσης υπάλληλο που θα ενημερώνει τους πολίτες για το συγκεκριμένο θέμα και τους παρέχει βοήθεια. Ο Δήμος ζητάει να επανεξεταστεί ο τρόπος επιβολής του τέλους και σημειώνει ότι «έχουμε πολλούς ετεροδημότες που διατηρούν δευτερεύουσες κατοικίες στην περιοχή, την οποία επισκέπτονται περιοδικά. Η επιβολή του νέου τέλους και η προοπτική μόνιμης καθιέρωσής του οδηγούν σε σκέψεις εγκατάλειψης των κατοικιών, με ό, τι αυτό συνεπάγεται».

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Στο πλευρό των πολιτών που δεν μπορούν να πληρώσουν την έκτακτη εισφορά ο Δήμος της Πρέβεζας

Στο πλευρό των πολιτών που “αποδεδειγμένα” δεν μπορούν να πληρώσουν την έκτακτη εισφορά στους λογαριασμούς της ΔΕΗ στέκεται ο Δήμος της Πρέβεζας.Όπως τονίζει ο Δήμαρχος Χρήστος Μπαίλης η Δημοτική Αρχή παρεμβαίνει για τέτοιες περιπτώσεις στην ΔΕΗ έτσι ώστε να μην κόβεται το ρεύμα στους ανθρώπους εκείνους που δεν έχουν την δυνατότητα να ανταποκριθούν στους «φουσκωμένους» λογαριασμούς με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό.«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια «ομπρέλλα» προστασίας για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και για όσους συμπολίτες βρίσκονται σε πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση» αναφέρει ο κ.Μπαίλης συμπληρώνοντας ότι ο ένας θα πρέπει να στηρίζει τον άλλο σε αυτή την δύσκολη συγκυρία που βιώνει η χώρα μας.Την ίδια στιγμή με την συνεργασία της Πρωτοβουλίας Πολιτών και του Δήμου Πρέβεζας στο Δημαρχείο λειτουργεί γραφείο το οποίο συγκεντρώνει τα αιτήματα των Δημοτών που αδυνατούν να πληρώσουν τον λογαριασμό της ΔΕΗ και παράλληλα παρέχει πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να πληρώσουν μόνο το ποσό της κατανάλωσης του ηλεκτρικου.Τις τελευταίες μέρες έχουν προσέλθει περισσότερα από 100 άτομα τα οποία ζητούν να μάθουν την σχετική διαδικασία ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που δηλώνουν αδυναμία πληρωμής και ζητούν την παρέμβαση του Δήμου.Χθες μέλη της πρωτοβουλίας επισκέφθηκαν τον Δήμαρχο και από κοινού-έχοντας και την υποστήριξη του δικηγορικού συλλόγου Πρέβεζας-αποφάσισαν να λειτουργήσει οργανωμένο γραφείο πληροφοριών στον χώρο του ΚΕΠ για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Το γλέντησαν Ηπειρώτικα στον Σύλλογο Ηπειρωτών Αγίων Αναργύρων

Στην πράξη τελικά αποδεικνύεται το έργο και η προσφορά κάθε Συλλόγου και η αποδοχή που έχει από το κοινωνικό σύνολο, για αυτό.Και την αποδοχή αυτή την αισθάνθηκαν δυνατά, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, του Συλλόγου Ηπειρωτών Αγίων Αναργύρων ''Ο ΠΥΡΡΟΣ'', με την μαζική συμμετοχή των Ηπειρωτών και των φίλων της Ηπείρου της περιοχής, στο Ηπειρώτικο γλέντι που διοργάνωσαν την Κυριακή το μεσημέρι 4 Δεκέμβρη σε ταβέρνα της περιοχής.Ηπειρώτες και Ηπειρώτισσες της περιοχής, αλλά και φίλοι της Ηπείρου, γλέντησαν με την ''ψυχή'' τους, μέχρι τις βραδυνές ώρες σε ένα γνήσιο παραδοσιακό αντάμωμα που είχε σαν κύριο χαρακτηριστικό την ρήση της ακατάβλητης Πρόεδρου του Συλλόγου, Αθηνάς Σούκα-Ζάγκα, με καταγωγή από το Μαλούνι Θεσπρωτίας, ''ότι ηπειρώτικα γλεντάμε και διασκεδάζουμε και ξεπερνάμε την οικονομική κρίση''. Στο θετικό κλίμα συνέδραμε και η ηπειρώτικη μουσική ζυγιά του Γλένη που έπαιζε ακατάπαυστα και ικανοποίησε τις επιθυμίες όλων των παρευρισκομένων που έσυραν τον χορό.Στο Ηπειρώτικο αυτό αντάμωμα παρευρέθησαν ο Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων- Καματερού Νίκος Σαράντης, ο Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Κώστας Κωνής, εκπροσωπώντας την κορυφαία αποδημική οργάνωση των Ηπειρωτών, ο Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Καματερού Ζήσης Μπότσης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γ.Στάθης, Π.Τερζόγλου και Κ.Ρέππας, ο Πρόεδρος της αδελφότητας Κεραμίτσας Θεσπρωτίας και Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Αλλίμου Δ. Τσέκας και ο Πρόεδρος της αδελφότητας Μαλουνίου Θεσπρωτίας Ν. Παπαθανασίου.Προσφωνώντας τους παρευρισκόμενους, η δραστήρια και αποτελεσματική Πρόεδρος του Συλλόγου Αθηνά Σούκα-Ζάγκα, αναφέρθηκε στο ρόλο που παίζει ο τοπικός Ηπειρωτικός Σύλλογος στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής και στις δρασεις του, της προηγούμενης περιόδου του 2011, τον προγραμματισμό των δράσεων για το νέο χρόνο, αλλά και τη στήριξη που παρέχει ο Σύλλογος στην νεολαία της περιοχής, μιας και έχει μετατραπεί σε ένα εργαστήρι για την νεολαία, με το θεατρικό, αλλά και το χορευτικό τμήμα που διαθέτει. Διεξοδικά ανέφερε και τις νέες πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει, μέχρι τέλους του έτους, όπως η δημιουργία τράπεζας αίματος και η εθελοντική αιμοδοσία που θα γίνεται κατά τακτά χρονικα διαστήματα, αρχής γενομένης από την επόμενη εβδομάδα. Κλείνοντας τόνισε, τον ενθουσιασμό της για την αποδοχή που έχει ο Σύλλογος στους Ηπειρώτες της περιοχής

Κάμερες ασφαλείας σε κομβικά σημεία της κοινότητας Σκλίβανης!


Κάμερες ασφαλείας σε κομβικά σημεία της κοινότητας Σκλίβανης Ιωαννίνων εγκατέστησαν κάτοικοι μετά από απόπειρες διάρρηξης κατοικιών στην περιοχή.Οι κάτοικοι εκτιμούν ότι με αυτό τον τρόπο η αστυνομία θα έχει στοιχεία για τον εντοπισμό και την σύλληψη κακοποιών που θα επιχειρήσουν νέες διαρρήξεις.Επίσης, δημιούργησαν και ομάδες περιπολίας στο χωριό για να προφυλάσσουν σπίτια κυρίως ηλικιωμένων.

ΑΡΤΑ:Ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την ενίσχυση των απόρων

Στην έγκριση ποσού 3.000 ευρώ με το οποίο ο Δήμος Αρταίων θα συμβάλει για την ανακούφιση των απόρων εν’ όψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, προχώρησε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας, στη συνεδρίασή του τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου. Η ενίσχυση θα είναι υπό τη μορφή προσφοράς ειδών πρώτης ανάγκης, τα οποία θα συμπληρώνουν τις χορηγίες των επιχειρήσεων της περιοχής, ώστε να συγκεντρωθεί μία ικανή ποσότητα, τόνισε στην εισήγησή της η Αντιδήμαρχος Αρταίων Βίκυ Βασιλάκη - Μητρογεώργου. Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Γιάννης Παπαλέξης υποσχέθηκε μια πιο οργανωμένη προσπάθεια του χρόνου.

Επίσκεψη Αντιπεριφερειάρχη Τ. Καλογιάννη στις Βρυξέλλες


H Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδια για θέματα Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών, κ. Τατιάνα Καλογιάννη εκπροσωπώντας την αιρετή περιφερειακή αρχή της Ηπείρου, παραβρέθηκε σε ενημερωτικές συναντήσεις στις Βρυξέλες κατά το χρονικό διάστημα από 28 έως και 30 Νοεμβρίου. Η πρόσκληση για την επίσκεψη αυτή ήταν πρωτοβουλία των Ευρωβουλευτών Γιώργου Σταυρακάκη, και Γιώργου Χατζημαρκάκη, αφορούσε τις Περιφερειακές διοικήσεις (αιρετές και αποκεντρωμένες) και εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο οργάνωσης αντίστοιχων συναντήσεων με φορείς και πολιτικούς υπεύθυνους της χώρας μας.

ΑΡΤΑ: Ημερίδα για την καρκίνο του μαστού και της μήτρας

Πίστωση έως 1.600 ευρώ με απόδοση λογαριασμού για τη διοργάνωση ημερίδας για τον καρκίνο του μαστού και τον καρκίνο της μήτρας ενέκρινε ομόφωνα το Δ.Σ. Άρτας τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου. Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης, η οργάνωση της συγκεκριμένης ημερίδας αποτέλεσε πρόταση του συντοπίτη μας γιατρού κ. Κώστα Τσίκου και είναι μια προσφορά προς τις γυναίκες της περιοχής.

Ρεκόρ αιώνα η ανομβρία στην Ήπειρο το φθινόπωρο

Από το ένα άκρο… στο άλλο πέρασε η περιοχή των Ιωαννίνων μέσα σε έναν χρόνο σε ότι αφορά στις βροχοπτώσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία του εργαστηρίου Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, από το πιο υγρό φθινόπωρο, αυτό του 2010, φτάσαμε στο πιο ξηρό, αυτό του 2011, με την ανομβρία να καταγράφει το ρεκόρ του αιώνα!Ο μήνας Νοέμβριος ήταν καθοριστικό στην ακραία αυτή μεταβολή, αφού το 2010 καταγράφηκαν 350 χιλιοστά βροχής, ενώ το 2011 μόλις 1 χιλιοστό. Τα ενδιαφέροντα στοιχεία έδωσε ο καθηγητής Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άρης Μπαρτζώκας, επισημαίνοντας πως πρόκειται για μια μεταβολή ακραίων καταστάσεων, που δημιουργεί κάποια ανησυχία.Πιο συγκεκριμένα, το φετινό φθινόπωρο είναι το πιο ξηρό που έχει καταγραφεί για την πόλη των Ιωαννίνων από το 1915, οπότε υπάρχουν μετρήσεις, με το ποσό της βροχόπτωσης να φτάνει τα 91 χιλιοστά, όταν η μέση τιμή αγγίζει τα 335 χιλιοστά.Αντίθετα το 2010, η περιοχή έγινε «αποδέκτης» 756 χιλιοστών βροχής, γεγονός που οδήγησε βέβαια στις καταστροφικές πλημμύρες της προηγούμενης χρονιάς.«Αυτό είναι λίγο ανησυχητικό, αν και θα πρέπει να συγκεντρώσουμε περισσότερα στοιχεία όχι μόνο από τα Γιάννινα και την Ελλάδα αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου για να έχουμε πλήρη εικόνα. Είναι γνωστό πάντως πως πολλά μετεωρολογικά μοντέλα προβλέπουν για το τέλος του αιώνα μεταβολές ακραίων καταστάσεων και αυτή είναι μια ακραία μεταβολή ασυνήθιστη», σημείωσε ο κ. Μπαρτζώκας.Η βροχή πάντως που αναζητούσε η γη της περιοχής, μετά από αρκετούς μήνες ανομβρίας ουσιαστικά ξεκίνησε την Κυριακή και αναμένεται να συνεχιστεί, με μια μικρή «ανάπαυλα» στο μέσο της εβδομάδας.Η ανώτερη τιμή θερμοκρασίας αυτές τις ημέρες θα κυμανθεί στους 13 βαθμούς και ίσως χαμηλότερα σήμερα και αύριο, σύμφωνα με το μοντέλο πρόγνωσης του Εργαστηρίου μετεωρολογίας, RiskMed, το οποίο έχει εμπλουτιστεί με μετεωγράμματα και προηγμένα μετεωγράμματα, όπου κάθε πολίτης μπορεί στοχευμένα να αναζητήσει τη θερμοκρασία, την πρόγνωση βροχής και την υγρασία για δεκάδες πόλεις και κωμοπόλεις της Ηπείρου, των Ιονίων Νησιών, της Αιτωλοακαρνανίας, ακόμη και της Αλβανίας.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: Διαχειριστική επάρκεια για τον ΟΚΠΑΠΑ


Μέσα σε χρόνο ρεκόρ ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας- Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής, κατάφερε να αποκτήσει διαχειριστική επάρκεια.Πρόκειται για τον μοναδικό Οργανισμό τέτοιας μορφής, σε όλη την Ελλάδα που αποκτά επάρκεια, όταν όλοι οι άλλοι στηρίζονται στις αντίστοιχες πιστοποιήσεις των δήμων.Όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Φίλιππας Τσουμάνης, η απόκτηση της διαχειριστικής επάρκειας, δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής του Οργανισμού σε κοινοτικά και συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα κοινωνικής προστασίας.Μπορεί δηλαδή να αξιοποιήσει κοινοτικές πρωτοβουλίες για την απασχόληση, τη στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων κι άλλες, γεγονός με πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία στην σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία.Αξίζει να σημειωθεί ότι η πιστοποίηση του ΟΚΠΑΠΑ έγινε χωρίς να δαπανηθούν χρήματα για συμβουλευτική υποστήριξη, καθώς αυτή την είχε αναλάβει εξ ολοκλήρου ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού και δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Παπαδόπουλος.