Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2011

Ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία

Με τον αποκλεισμό της γραμματείας των εξωτερικών ιατρείων ξεκίνησαν χθες οι κινητοποιήσεις που εξήγγειλαν για όλη την εβδομάδα οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, ενώ την ίδια ώρα ανάλογη κινητοποίηση πραγματοποίησαν και οι συνάδελφοί τους στο «Χατζηκώστα».Αύριο Τετάρτη από τις 10 μέχρι στις 12 το πρωί θα αποκλειστεί η λεωφόρος Νιάρχου στο ύψος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.Την απόφαση αυτή πήραν οι εκπρόσωποι πρωτοβάθμιων σωματείων της πόλης, μετά από συνάντηση συνάντησή που είχαν τη Δευτέρα κατόπιν καλέσματος του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο Χατζηκώστα.Σε αυτή παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου, Σωματείο μετάλλου, ΕΛΜΕ Ιωαννίνων, Ένωση Αδιόριστων Εκπαιδευτικών, σωματείο Γεωπόνων Ιδιωτικών υπαλλήλων Ηπείρου - Λευκάδας, Σωματείο εργαζομένων PRAKTIKER Ιωαννίνων, Σωματείο εργαζομένων στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο. Την Πέμπτη θα υπάρξει νέα Γενική Συνέλευση και ακολούθως παράσταση διαμαρτυρίας όλων των εργαζομένων στα Νοσοκομεία της Ηπείρου (ΠΓΝΙ, Γεν. Νοσοκομείο «Χατζηκώστα», Νοσοκομεία, Πρέβεζας, Άρτας και Φιλιατών) έξω από την Περιφέρεια Ηπείρου, όπου θα επιδιωχτεί και συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη, αλλά και επίδοση των ειδοποιητηρίων για την έκτακτη εισφορά.Το απόγευμα της ίδιας μέρας στις 18:30, θα πραγματοποιηθεί πανεκπαιδευτικό - πανεργατικό συλλαλητήριο.Τέλος την Παρασκευή θα υπάρξει διανομή ενημερωτικού φυλλαδίου στους πολίτες στο χώρο του νοσοκομείου και νέα Γενική Συνέλευση.Τη Δευτέρα θα υπάρξει επανεκτίμηση των κινητοποιήσεων αυτών και θα παρθούν αποφάσεις για τυχόν νέες.Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων στο ΠΓΝΙ, Γιάννης Γάγας, οι συνάδελφοί του με τις κινητοποιήσεις αυτές θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα στην πολιτική ηγεσία, ότι δεν αντέχουν άλλες περικοπές και νέα χαράτσια.

Κινητοποιήσεις μέχρι τις 20 Οκτωβρίου
Κινητοποιήσεις έως και τις 20 Οκτωβρίου αποφάσισε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), αντιδρώντας στην εργασιακή εφεδρεία, τις περικοπές μισθών και συντάξεων και αναφέροντας ότι «η ψυχική υγεία, τα ναρκωτικά, οι πολιτικές Υγείας - Πρόνοιας δεν αντέχουν σε νέες περικοπές. Η υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση ήδη τις έχουν πλήξει ανεπανόρθωτα».Η αρχή των κινητοποιήσεων προγραμματίζεται για την Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, με 4ωρη στάση εργασίας 11.00 -15:00 και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας.Στις 5 Οκτωβρίου η ΠΟΕΔΗΝ θα συμμετάσχει στην 24ωρη απεργία που κήρυξαν ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ, για τις 13 Οκτωβρίου τα μέλη της Ομοσπονδίας αποφάσισαν 4ωρη στάση εργασίας από τις 11.00 έως τις 15:00 και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας και για τις 19 Οκτωβρίου πανελλαδική πανεργατική απεργία.Στον νέο κύκλο κινητοποιήσεων συμμετέχουν και οι νοσοκομειακοί γιατροί με 3ωρη στάση εργασίας (11.00 -14.00), την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου, και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας.Οι γιατροί διαμαρτύρονται για «επαναλαμβανόμενα χαράτσια και τις έκτακτες εισφορές, τις τροποποιήσεις των οργανισμών και την εργασιακή εφεδρεία, την είσοδο ιδιωτών και ασφαλιστικών εταιρειών στα νοσοκομεία».

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

ΑΡΤΑ:Τον πρόλαβαν πριν αυτοκτονήσει!

Την ύστατη στιγμή σώθηκε ένας επιχειρηματίας, λίγο πριν «βουτήξει» με το αυτοκίνητό του σε έναν γκρεμό κάτω από την απόγνωση στην οποία τον είχε βυθίσει η οικονομική κρίση! Για καλή του τύχη, οι δικοί του είχαν αντιληφθεί ότι σκόπευε να βάλει τέλος στη ζωή του και ειδοποίησαν την Αστυνομία που κινητοποιήθηκε άμεσα.Το βάρος από τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε το τελευταίο διάστημα, ήταν ασήκωτο για τον ιδιοκτήτη ενός καταστήματος από την Άρτα. Μπροστά στα μάτια των συγγενών του, μπήκε στο αυτοκίνητό του και ξεκίνησε με προορισμό έναν γκρεμό στην περιοχή Κορφοβούνι! Όμως, η οικογένειά του ενημέρωσε αμέσως την Αστυνομία.Δεκάδες αστυνομικοί έσπευσαν ταχύτατα στην περιοχή και, μέσα σε λίγα λεπτά, εντόπισαν το αυτοκίνητο του επίδοξου αυτόχειρα και το κύκλωσαν ώστε να μην μπορεί να μετακινηθεί. Μια ειδική διαπραγματεύτρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Άρτας άρχισε να συνομιλεί μαζί του και, μετά από πολύωρη συζήτηση, κατάφερε να τον μεταπείσει. Ο επιχειρηματίας μεταφέρθηκε προληπτικά στο νοσοκομείο Άρτας, όπου παρακολουθείται από ειδικούς.

protothema

4 νέες θέσεις Συμβολαιογράφων στην Ήπειρο

Ολοκληρώνεται, την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων και δικαιολογητικών για τον γραπτό διαγωνισμό των Συμβολαιογράφων. Θα διατεθούν 160 κενές, οργανικές θέσεις.Η κατανομή των θέσεων στην Ήπειρο έχει ως εξής:
ΙΒ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Ειρηνοδικείο Πρέβεζας 1
Ειρηνοδικείο Θεσπρωτικού 1
Ειρηνοδικείο Μετσόβου 1
Ειρηνοδικείο Πάργας 1
Οι υποψήφιοι διαγωνίζονται σε θέματα:
α) Αστικού Δικαίου, β) Εμπορικού Δικαίου, γ) Πολιτικής Δικονομίας, δ) Κώδικα Συμβολαιογράφων, ε) Ειδικών νόμων της οροφοκτησίας και κάθετης ιδιοκτησίας, του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού, Δασικού Κώδικα, Φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων από οποιαδήποτε αιτία και τελών χαρτοσήμου, των νόμων για τη σύσταση και το σκοπό του Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεως Ελλάδος, για τη διαδικασία κτηματογράφησης, για τη δημιουργία Εθνικού Κτηματολογίου και για τη λειτουργία του Εθνικού Κτηματολογίου (του οργανωμένου συστήματος με το ν. 2664/1998) και για τις συμβάσεις επί κινητών ή απαιτήσεων υποκειμένων σε δημοσιότητα και για τις συμβάσεις παροχής ασφάλειας (ν. 2844/2000). Τα θέματα λαμβάνονται από την ύλη τη σχετική με τα καθήκοντα του Συμβολαιογράφου και η εξέταση των μαθημάτων γίνεται με συνθετική παρουσίαση πρακτικού θέματος και ερωτημάτων θεωρητικού χαρακτήρα.Οι υποψήφιοι εξετάζονται προαιρετικά σε μία έως δύο ξένες γλώσσες (αγγλική, γαλλική και γερμανική).
Πληρoφoρίες : 213-130-7234, 213-130-7232.

Αναγνώστης για την λεωφόρο Νιάρχου


Είναι εξωφρενικό αυτό που συμβαίνει καθημερινά στην κεντρική οδό που οδηγεί στην Πανεπιστημιούπολη των Ιωαννίνων. Την ώρα που δεκάδες μαγαζιά στην πόλη έβαλαν λουκέτο, αφήνονται δεκάδες τσιγγάνοι που προέρχονται από διάφορα μέρη της χώρας να καταλαμβάνουν ένα πάρκο ολόκληρο , να κρεμάνε στα κάγκελα της περίφραξής του δεκάδες χαλιά , ακριβώς πάνω στη στροφή του δρόμου, με ατυχήματα να έχουν συμβεί από κάποιους που σταματάνε να αγοράσουν.Το παραεμπόριο στην ακμή του. Τα άλλα κορόιδα πληρώνουν καταστήματα, υπαλλήλους, εφορίες ,ενοίκια ενώ οι τσιγγάνοι είναι πάνω από νόμους στη χώρα της χρεoκοπίας. Εκτός αυτού, δεν μπορούν πια να παίξουν τα παιδιά των παρακείμενων γειτονιών εκεί καθώς βρωμίζουν το χώρο κάνοντας επιτόπου την ανάγκη τους και όλα αυτά μπροστά στα μάτια χιλιάδων πολιτών που περνάνε μπροστά τους κατευθυνόμενοι προς το Πανεπιστήμιο αλλά και των οργάνων της τάξης που προσπερνούν αδιάφορα. Τι κρύβεται άραγε πίσω από αυτή την ασυλία στην κάλυψη της παρανομίας;

ένας αναγνώστης

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΤΣΗΣ:Η παραγωγή θα πρέπει να στηριχθεί


Η τοποθέτηση του Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Αρτας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Τάτση στην Εθνική Συνδιάσκεψη της 3ης Σεπτέμβρη αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Κινήματος.Ο Γραμματέας , ένας από τους λίγους Γραμματείς που τοποθετήθηκαν στην Συνδιάσκεψη, επεσήμανε καταρχήν ότι η Αρτα μπορεί να είναι από τις πιο φτωχές περιοχές στην Ελλάδα και σε εισόδημα και σε δείκτες ανάπτυξης ωστόσο οι άνθρωποί της «δεν το βάζουν κάτω».Ο κ.Τάτσης χαρακτήρισε ως κορυφαίο πολιτικό γεγονός την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αρτα σημειώνοντας πάντως ότι θα πρέπει να «κεφαλαιοποιηθούν» τα όσα ελέγχθησαν εκεί.«Θα ήθελα να τονίσω ότι οι πολίτες παρ' ότι αποστρέφονται τα κόμματα, παρ' ότι είναι απογοητευμένοι έχουν όμως και ένα μεγάλο ενδιαφέρον για το μέλλον τους και σίγουρα τα κόμματα επειδή είναι οι πυλώνες της δημοκρατίας από την αρχαιότητα είναι αυτά στα οποία τελικά στηρίζονται παρόλα όσα λένε και δείχνουν.» συνέχισε στην τοποθέτησή του ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Αρτας του ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζοντας ότι «Η κυβέρνηση σίγουρα έχει κάνει παραλείψεις, σίγουρα έχει κάνει λάθη, σίγουρα πολλά πράγματα θα έπρεπε να τα προχωρήσει πιο γρήγορα».Σύμφωνα με τον Δημή τρη Τάτση οι επιτυχίες της κυβέρνησης δεν υποστηρίζονται όπως πρέπει προς τα έξω και ιδιαίτερα προς την νεολαία μας την οποία προσπαθούν κομματικοί στρατοί του παρελθόντος να την επηρεάσουν και να την βάλουν στις τάξεις τους.Ο γραμματέας της Ν.Ε Άρτας του ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να έρθει και πάλι κοντά στα χαμηλά λαικά στρώματα, κοντά στον αγρότη που έχει εγκαταλείψει την γη του και πρέπει να επιστρέψει σε αυτή.Καταλήγοντας ο κ.Τάτσης καταθέτει και συγκεκριμένη πρόταση για το Νομό της Αρτας αναφέροντας τα εξής:«Είναι η ώρα να αλλάξουμε τον χάρτη της ανάπτυξης, γιατί η χώρα μας δυστυχώς στερείται από ανάπτυξη. Είναι μεγάλη η προσπάθεια που κάνει το Υπουργείο Ανάπτυξης και θα πρέπει να την εντείνει έτσι ώστε να μπορέσουμε μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα να έχουμε αποτελέσματα.Αυτό το οποίο λείπει από τη χώρα μας είναι η παραγωγή.Η παραγωγή θα πρέπει να στηριχθεί και εμείς το βλέπουμε και στην περιοχή μας και γι' αυτό θα ήθελα να το τονίσω, γιατί στην Άρτα η παραγωγή είναι σε πάρα πολύ χαμηλό βαθμό, τόσο στον πρωτογενή τομέα, όσο και στον δευτερογενή.Άρα λοιπόν όταν έχεις μια τόσο πλούσια πατρίδα σε πηγές πλούτου σε υπέδαφος, στο έδαφος, στο χώμα και δεν μπορείς να το εκμεταλλευθείς, είναι μια αδυναμία την οποία πρέπει να την αντιμετωπίσουμε άμεσα.Χώρες οι οποίες δεν έχουν αυτό το ανάγλυφο, αυτή την ευλογία, είναι πολύ πιο μπροστά από μας.Θεωρούμε λοιπόν σε μια περιοχή με χαμηλό οικονομικό επίπεδο ότι πρέπει να γίνουμε εμείς ένα πρότυπο ανάπτυξης και σε αντίστοιχες περιοχές της χώρας.»

Στρωματσάδα κοιμούνται στα σχολεία οι διευθυντές δύο Λυκείων στα Γιάννενα!!!

Έχουν βουήξει τα Γραφεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στα Γιάννενα,από την είδηση,ότι οι διευθυντές δύο Λυκείων στα Γιάννενα ξενυχτούν κάθε νύχτα μέσα στα σχολεία τους για να αποφύγουν την... κατάληψη των κτιρίων ν! Πιο συγκεκριμένα, αμέσως μόλις το σχολείο κλείσει στις 2.30 με 3 το μεσημέρι, ξεκινάνε τη... στρωματσάδα τους, δυσχαιρένοντας το... μπουκάρισμα των μαθητών. Μιλάμε για πραγματικούς κέρβερους, που έχουν μπλοκάρει ακόμα και τους τοπικούς ειδικούς στρατηγούς του μαθητικού της ΚΝΕ. Είναι όπως λέμε, όπου απουσιάζει ο έγκαιρος ενδοσχολικός διάλογος, πίπτει η... στρωματσάδα!

Κοπάδια βορά των λύκων στα χωριά του Πωγωνίου

Στο έλεος των λύκων βρίσκονται τους τελευταίους μήνες τα κοπάδια των κτηνοτρόφων στην περιοχή του Πωγωνίου Ιωαννίνων. Φόβος και τρόμος στα χωρία έχουν γίνει οι τουλάχιστον δυο αγέλες που απαρτίζονται από δέκα ως δώδεκα αγρίμια η καθεμία και δεν διστάζουν να κατασπαράξουν ακόμη και τα πιο μεγαλόσωμα ζώα!Τα πρόβατα και τα κατσίκια αποτελούν εύκολο στόχο για τους πεινασμένους λύκους που επιτίθενται σχεδόν καθημερινά εδώ και δυο μήνες στα κοπάδια που βόσκουν στις περιοχές Στρατίνιστα, Άνω και Κάτω Λάβδανη και Ραβένια. Όμως, συχνά γίνονται στόχος τους οι αγελάδες και τα μοσχάρια, μέχρι και τα γαϊδούρια της περιοχής!Οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς οι λύκοι σέρνουν μαζί τους τα ζώα που κατασπαράσσουν, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να βρουν τα κουφάρια τους ώστε να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ για την απώλεια του ζωικού κεφαλαίου. Έτσι, απειλούν να λάβουν μέτρα για να προστατεύσουν τα ζώα τους, έστω και με κίνδυνο της ζωής τους!

protothema

Ο Δήμαρχος Αρταίων πρώτος πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Ηπείρου


Ο Δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης εκλέχθηκε πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Ηπείρου. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για τη συγκρότηση του Δ.Σ. σε Σώμα, που έγινε σήμερα το μεσημέρι στα γραφεία της Π.Ε.Δ. στα Ιωάννινα, Αντιπρόεδρος εκλέχθηκε ο Ρογκότης Δημήτριος, Δήμαρχος Ζίτσας, Γραμματέας ο Παπαδιώτης Γεώργιος, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Ιωαννιτών και μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής ο Λιόλιος Αθανάσιος, Δήμαρχος Πάργας και η Μπραΐμη Μπότση – Σταυρούλα, Δήμαρχος Σουλίου

Απόπειρες καταλήψεων σήμερα τα ξημερώματα σε πολλά σχολεία των Ιωαννίνων

Οκτώ (8) συνολικά Γυμνάσια και Λύκεια των Ιωαννίνων (Μουσικό Γυμνάσιο,Γυμνάσιο Πραμάντων, ΓΕΛ 1ο, 3ο, 8ο, Ζωσιμαία, Κατσικά, 1ο ΕΠΑΛ,βρίσκονται σήμερα υπό κατάληψη, ενώ τις πρώτες πρωϊνές ώρες, σε πολλά σχολεία της πόλης είχμαε σκηνές ροκ με μαθητές να προσπαθούν να...μπουκάρουν με απίθανους τρόπους στα σχολεία για να τα καταλάβουν. Τα κατάφεραν μόνο στην περίπτωση του Μουσικού Γυμνασίου Ιωαννίνων -ενώ σύμφωνα με καταγγελίες μαθητών- στο 3ο ΕΠΑΛ ειδοποιήθηκε η Αστυνομία για να απωθήσει τους μαθητές.Εάν κάτι τέτοιο ισχύει και ανεξάρτητα από το πώς βλέπει κανείς τις κινητοποιήσεις των μαθητών και τους τρόπους προβολής των αιτημάτων τους, οφείλουμε να πούμε καθαρά πως τα εκπαιδευτικά ζητήματα δεν θα λυθούν με τη συνδρομή των αστυνομικών δυνάμεων και των εισαγγελέων. Μικροεπεισόδια με μικροφθορές στο σχολικό κτίριο είχαμε και στο 4ο Λύκειο Ιωαννίνων.

Απολογισμός έργων και δράσεων από τον Φίλιππα Φίλιο

Τον απολογισμό έργων και δράσεων, των πρώτων εννιά μηνών της Δημοτικής Αρχής, έδωσε στη δημοσιότητα ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος.Η διοικητική ανασυγκρότηση και το νοικοκύρεμα των οικονομικών, ήταν δύο τομείς στους οποίους δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα και ήδη τα αποτελέσματα είναι ορατά. Παράλληλα ο Δήμος αξιοποίησε κάθε ευκαιρία και δυνατότητα που παρέχει το ΕΣΠΑ και άλλα Κοινοτικά προγράμματα, εξασφαλίζοντας έργα προϋπολογισμού 150 περίπου εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς σε αυτά να περιλαμβάνονται τα εγκεκριμένα έργα της ΔΕΥΑΙ, προϋπολογισμού 70 εκατομμυρίων.«Κεντρική προεκλογική μας δέσμευση ήταν το νοικοκύρεμα του Δήμου και το κάνουμε πράξη, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες» τόνισε στη συνέντευξη τύπου ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος και ανέφερε τις ενέργειες που έγιναν μέχρι σήμερα.Σε αυτές περιλαμβάνονται:
-Η μείωση μιας σειράς τελών και η κατάργηση λειτουργιών που δεν προσέφεραν σημαντικό έργο, αλλά είχαν τραγικά υψηλό κόστος.
-Η μείωση ενοικίων σε κτίρια που μισθώνει ο Δήμος και η εξυπηρέτηση συμπολιτών που μισθώνουν ακίνητα του Δήμου.
-Δεν υπήρξε καμία αύξηση των ανταποδοτικών τελών
-Μειώθηκε το κόστος ηλεκτροφωτισμού και καυσίμων
-Ρυθμίστηκαν εκκρεμότητες ετών στον Οίκο Ευγηρίας, τη ΔΗΑΝΕΤΑΙ, την ΑΔΕΙ, το Δημοτικό Ραδιόφωνο, το Πνευματικό Κέντρο, το Θέατρο και ξεκίνησε η προσπάθεια εξόφλησης χρεών παρελθόντων ετών.
Το προσεχές διάστημα, κυρίαρχη προτεραιότητα για τη δημοτική αρχή, θα αποτελέσει το θέμα των ρυμοτομιών. Οι οφειλές από ρυμοτομίες ανέρχονται στα 11 εκατομμύρια ευρώ ενώ σε αυτό το ποσό πρέπει να προστεθούν τέσσερα ακόμη εκατομμύρια από υποχρεώσεις που πρέπει να εξοφληθούν εντός του 2011.«Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου έχουν ετοιμάσει έναν πλήρη κατάλογο της ακίνητης περιουσίας. Με δεδομένο ότι χρήματα δεν υπάρχουν, θα προτείνουμε σε όλους όσους οφείλουμε από ρυμοτομίες, να τους δώσουμε γη, ανάλογης αξίας. Θεωρούμε ότι είναι ένας δίκαιος και απολύτως διαφανής τρόπος ώστε να κλείσουν εκκρεμότητες ετών», υπογράμμισε ο κ. Φίλιος.Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε εκτενώς στα έργα που έχει δρομολογήσει ο Δήμος, αξιοποιώντας κάθε δυνατή χρηματοδοτική πηγή.«Στο διάστημα αυτό, καταφέραμε να πετύχουμε το μεγαλύτερο πακέτο έργων που έχει εγκριθεί ποτέ στο Δήμο Ιωαννιτών. Χαρακτηριστικά είναι δύο στοιχεία. Το συνολικό ποσό των έργων που έχουν υποβληθεί στο ΕΣΠΑ ανέρχεται στα 148,6 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, έχουν εγκριθεί, μπαίνουν δηλαδή στο στάδιο της υλοποίησης, έργα συνολικού προϋπολογισμού 98,3 εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα έργα 70 εκατομμυρίων έχει εξασφαλίσει η ΔΕΥΑΙ, μεταξύ αυτών και το συνολικό πρόγραμμα για την προστασία της Παμβώτιδας», υπογράμμισε ο Δήμαρχος.Ο κ. Φίλιος αναγνώρισε την αδυναμία που υπάρχει στην εκτέλεση μικρών έργων –παρεμβάσεις καθημερινότητας- λόγω της γενικότερης οικονομικής κατάστασης του Δήμου και των συνεχών περικοπών της κρατικής επιχορήγησης. Υπογράμμισε δε ότι το πρόβλημα αυτό θα αντιμετωπιστεί με την χρήση σταθερών, ιδίων πόρων και με το πρόγραμμα «Ελλάδα» όταν τεθεί σε εφαρμογή από το Υπουργείο Εσωτερικών.Σε διοικητικό επίπεδο, ο νέος Καλλικρατικός Δήμος, στήθηκε εκ του μηδενός, με οργάνωση όλων των υπηρεσιών, συγχώνευση επιχειρήσεων, ψήφιση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας, σύσταση Νομικών Προσώπων, εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου.«Δεσμευτήκαμε για διαφάνεια και το κάνουμε πράξη. Όλες οι αποφάσεις του Δήμου βρίσκονται στο «Διαύγεια». Όλα είναι στο φως. Δεσμευτήκαμε για ισονομία και ισότιμη αντιμετώπιση όλων των πολιτών. Το κάνουμε πράξη. Ενδεικτικό είναι ότι όλες οι προσλήψεις, ακόμη και τα δίμηνα, έγιναν με κριτήρια ΑΣΕΠ», τόνισε ο Δήμαρχος.
Ο κ. Φίλιος αναφέρθηκε αναλυτικά στην κατάσταση των δημοτικών ενοτήτων, υπογραμμίζοντας ότι αντιμετωπίζονται με την ίδια προσοχή και την ίδια μέριμνα και επιλύονται προβλήματα που υπάρχουν.Ερωτηθείς για το στρατόπεδο Βελισσαρίου, ο Δήμαρχος σημείωσε ότι πρόκειται για ένα θέμα που θα λυθεί με το Ρυθμιστικό και επανέλαβε την πάγια θέση της Δημοτικής Αρχής, όπως αυτή έχει κατατεθεί και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος:«Το στρατόπεδο δεν χτίζεται. Μπορεί να γίνει ανταλλαγή εκτάσεων. Να δώσουμε δηλαδή δημοτική γη για την πλήρη απελευθέρωσή του, ώστε να δημιουργηθεί ένα μεγάλο, Μητροπολιτικό Πάρκο. Εμείς δεν έχουμε την λογική οικοπεδοποίησης του στρατοπέδου. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη και έχει διατυπωθεί στο Υπουργείο», υπογράμμισε ο κ. Φίλιος.Ο Δήμαρχος έκανε γνωστό ότι στα ΤΟΛ του πρώην αεροδρομίου Κατσικά έχει μεταφερθεί ήδη το αρχείο της πολεοδομίας, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα διαμορφωθεί και χώρος εργοταξίου.Τέλος ύστερα από σύσκεψη που έγινε στη Δημοτική Ενότητα Παμβώτιδας, διαπιστώθηκε ότι προχωρά το αρδευτικό έργο και εκτιμάται ότι την ερχόμενη άνοιξη θα έχει ολοκληρωθεί, επιλύοντας έτσι σημαντικά προβλήματα του αγροτικού κόσμου.

Υποδειγματική συνεργασία εκπαιδευτικών φορέων και κατάληψη τέλος στο Λύκειο Ελεούσας

Άκρως εποικοδομητικές και γόνιμες αποδείχτηκαν οι πρωτοβουλίες που έλαβε χθες και σήμερα ο διευθυντής του Λυκείου Ελεούσας κ. Νίκος Παππάς, αφού η συνεργασία που είχε με τους καταληψίες μαθητές, το Σύλλογο Διαδασκόντων αλλά και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, έπεισε τους μαθητές να ανοίξουν το σχολείο και να αναζητήσουν νέες μορφές αγώνα. Βέβαια οι τελικές αποφάσεις των μαθητών θα ληφθούν αύριο σε νέα Συνέλευση, όμως ο διάλογος και η πειθώ πρυτάνευσαν και έδωσαν τέλος -ελπίζουμε οριστικό- στην άγονη αντιπαράθεση και τα αδιέξοδα λουκέτα.Μακάρι το παράδειγμά του να ακολουθήσουν και άλλοι διευθυντές και κυρίως ο διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ιωαννίνων, ο οποίος θα έπρεπε έγκαιρα να έχει δώσει κατευθύνσεις στους διευθυντές να αξιοποιήσουν τον ενδοσχολικό διάλογο προς όφελος της έυρυθμης λειτουργίας των σχολείων. Τώρα, κατόπιν εορτής είναι πλέον αργά!!! Ας
πρόσεχε...

Κινητοποιήσεις εργαζομένων στα Γιάννενα

Τη Δευτέρα 26/09 κατόπιν καλέσματος του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο Χατζηκώστα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη σωματείων για συντονισμό δράσης και των κινητοποιήσεών μας . Στη σύσκεψη πέρα από το σωματείου του νοσοκομείου παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου, Σωματείο μετάλλου, ΕΛΜΕ Ιωαννίνων, Ένωση Αδιόριστων Εκπαιδευτικών, σωματείο Γεωπόνων Ιδιωτικών υπαλλήλων Ηπείρου – Λευκάδας, Σωματείο εργαζομένων PRAKTIKER Ιωαννίνων, Σωματείο εργαζομένων στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο.Μετά από κουβέντα γύρω από τις πολιτικές εξελίξεις, τα νέα μέτρα που έρχονται από την κυβέρνηση, αλλά και αυτά που ήδη εφαρμόζονται και την κατάσταση στην οποία η ακολουθούμενη πολιτική έχει φέρει του εργαζόμενους στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα αποφασίσαμε το συντονισμό της δράσης για την αποτελεσματικότερη υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας και την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής.Καλούμε όλους :
-Την Τετάρτη 28/09 10:00 με 12:00 σε αποκλεισμό του κόμβου που οδηγεί στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο.
-Την Πέμπτη 29/09 στις 12:00 στην περιφέρεια (πρώην νομαρχία) σε παράσταση διαμαρτυρίας για την επιστροφή των ειδοποιητηρίων της εφορείας για την έκτακτη εισφορά.
-Την Πέμπτη 29/09 στις 18:30 σε πανεκπαιδευτικό – πανεργατικό συλλαλητήριο
Στη σύσκεψη του συντονιστικού πρωτοβάθμιων σωματείων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στο ΕΚΙ αμέσως μετά το τέλος της πορείας της Πέμπτης.

Τα κοινά των Ηπειρωτών στα χέρια της Πανηπειρωτικής


Του Χαράλαμπου Γαλιάνδρα-Αρτινού
Την υπόθεση Ήπειρος που μονίμως ταλανίζεται από πολλά και ποικίλα προβλήματα πήρε το φετινό καλοκαίρι στα χέρια της και τις πλάτες της, συνολικά και κυριολεκτικά, η κορυφαία οργάνωση των απανταχού Ηπειρωτών, η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας (ΠΣΕ).Οι παρεμβάσεις της σε κοινωνικά θέματα υπήρξαν καίριες, συγκροτημένες, αιτιολογημένες και αγωνιστικές. Το προεδρείο της ΠΣΕ και μέλη του διοικητικού συμβουλίου με επικεφαλής το δραστήριο πρόεδρό της, καταξιωμένο δικηγόρο κ. Γιώργο Οικονόμου δεν άφησαν θέμα που να μην ενδιαφερθούν, δραστηριοποιηθούν και επέμβουν κατά περίπτωση, νομό, χώρο και υπηρεσία καθ΄ όλη τη θερινή περίοδο.Μη φειδώμενοι χρόνου, κόπου και κόστους «όργωσαν» απ΄ άκρη σ΄ άκρη την Ήπειρο και όχι μόνο, διεκδικώντας και απαιτώντας λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα κοινωνικά, οικονομικά, τοπικά, πολιτιστικά. Με αγάπη για την πατρώα γη και τους ανθρώπους της αγκάλιασαν όλους και όλες συμπαριστάμενοι με προσωπικές επαφές, διαμαρτυρίες και ψηφίσματα για κάθε θέμα της επικαιρότητας που έχρηζε άμεσης λύσης, αλλά και διαχρονικά.Ο κατάλογος των παρεμβάσεων και των δραστηριοτήτων των μελών του διοικητικού συμβουλίου σημαντικός και πλούσιος. Ενδεικτικά και μόνο θα καταγράψουμε τις περιπτώσεις εκείνες που καταδεικνύουν τόσο το άμεσο ενδιαφέρον των μελών της Πανηπειρωτικής όσο και τη σπουδαιότητα και χρησιμότητα αυτών.Το πρώτο από τα κοινωνικά θέματα ήταν η παρέμβαση και συμπαράσταση στους κατοίκους της Πέρδικας και άλλων περιοχών εκ των οποίων θα διέρχεται ο αγωγός φυσικού αερίου. Ακολούθησε η συμπαράσταση στους εργαζόμενους και τους γαλακτοκτηνοτρόφους της «Δωδώνης» προκειμένου ν΄ αποφευχθεί η ιδιωτικοποίησή της. Για την προστασία του περιβάλλοντος, του Καλαμά, του Αράχθου, του Αμβρακικού Κόλπου και όλων των υδάτινων πόρων της Ηπείρου πραγματοποίησε επιστημονικές ημερίδες σε Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία, Αμφιλοχία και Βόνιτσα.Αντιπροσωπία της ΠΣΕ και επιτροπή κατοίκων των παρακαλάμιων χωριών έκαναν παράσταση στον πρόεδρο του ΚΤΕΛ Ιωαννίνων διεκδικώντας τη δρομολόγηση λεωφορείου που θα διέρχεται από την περιοχή τους, η οποία μετά την ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού απομονώθηκε, αφού τα λεωφορεία προς και από τη Θεσπρωτία διέρχονται πλέον μέσω αυτής.Επίσης εξέδωσε ψηφίσματα και πραγματοποίησε συσκέψεις με την ντόπια κοινωνία και αρμόδιους φορείς προς ανταλλαγή απόψεων σε θέματα όπως η ανάδειξη και αποπεράτωση του Θεάτρου Δωδώνης και τους περιβάλλοντες χώρους του Σουλίου και του Νεκρομαντείου. Συζήτησε με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ και έθεσε το σοβαρό θέμα ασφαλείας που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των ακριτικών χωριών, επιτυγχάνοντας την ενίσχυση της δύναμης των συνοροφυλάκων. Έθεσε το θέμα δημιουργίας συγκοινωνιακών κόμβων επί της Εγνατίας και τη σύνδεσή της με σημαντικές περιοχές των Ιωαννίνων, της Θεσπρωτίας και της Άρτας και το θέμα των επαχθών διοδίων διέλευσης τόσο από τη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, όσο και από τον ανύπαρκτο και επικίνδυνο κατ΄ επίφαση εθνικό δρόμο Πατρών-Κορίνθου.Κορυφαία κοινωνική παρέμβαση-εκδήλωση υπήρξε η απονομή από το «Ίδρυμα Νεολαίας» των ετήσιων χρηματικών βραβείων σε αριστεύσαντες μαθητές των παραμεθόριων περιοχών σε Γιάννινα, Θεσπρωτία και Κόντσικα , γενέτειρα του ιδρυτή αείμνηστου Στέφανου Βασιλάκου. Σημαντική ήταν και η παρέμβασή της, σε συνεργασία με την οργάνωση «Αγκαλιά του Παιδιού», για τη διεξαγωγή δωρεάν ιατρικών εξετάσεων μαθητών και κατοίκων είκοσι (20) ακριτικών χωριών.Πλούσια υπήρξε και η συνδιοργάνωση, συμμετοχή, παρουσία και συμπαράσταση σε πολιτιστικές εκδηλώσεις τόσο στην Αττική όσο και στην Ήπειρο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας όπου υπάρχουν παροικίες απόδημων Ηπειρωτών. Υπό την αιγίδα της πραγματοποιήθηκαν βραδιές πολυφωνικού τραγουδιού στο Θέατρο Δώρας Στράτου και ηπειρώτικου πολυθεάματος στο Θέατρο Πέτρας. Με πρωτοβουλία της οργανώθηκαν εκδηλώσεις στην Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου Διχουνίου και στο Κάστρο Ιωαννίνων αφιερωμένες στη μνήμη του αγωνιστή ιερομάρτυρα καλογήρου Διονυσίου του Φιλοσόφου.Πραγματοποιήθηκαν και φέτος οι «Ηπειρώτικες Όχθες» με εκδηλώσεις, ομιλίες, ξεναγήσεις, οδοιπορικά και ψυχαγωγικά προγράμματα στην Αρχαία Φοινίκη της Βορείου Ηπείρου, στις πηγές της Λαγκάβιτσας, στον Καλαμά, στο μονοπατι του Λάγγαρι, στις πηγές του Αχέροντα και στο Σιστρούνι Λάκκας Σουλίου, στις Πύλες του Άδη, στη Λίμνη Ζηρού και στον Αώο στην Κόνιτσα.Οι δραστηριότητες συνεχίστηκαν με αντιπροσωπευτική συμμετοχή σε πολιτιστικές εκδηλώσεις στα χωριά Αμμότοπος, Λεπτοκαρυά, Φιλιάτες, Κουκουλιούς, Μαζαράκι, Σκούπα, Παπαδάτες, Λίπα, Ρωμανό και δεκάδες άλλα.Φρόντισε όμως και τα του οίκου της. Άμεση υπήρξε η αντίδρασή της στο θέμα του οικοπέδου, το οποίο μετά απο15 χρόνια αγώνων και υποσχέσεων από όλες τις κυβερνήσεις, ήρθε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να της το στερήσει οριστικά. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος και την επιστροφή της προκαταβολής, ύψους 15 εκ. δραχμών, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με εν ενεργεία δικαστικούς και νομικούς, στη διάρκεια της οποίας το ζήτημα συζητήθηκε διεξοδικά και κατατέθηκαν προτάσεις.Όλες οι εκδηλώσεις, οι πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις έλαβαν ευρεία δημοσιότητα τόσο στα έντυπα όσο και στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. Γιατί φρόντισαν τόσο οι Έφοροι Δημοσίων Σχέσεων και Τύπου όσο και οι Ηπειρώτες εκδότες και δημοσιογράφοι. Πρωτίστως όμως η δημοσιότητα οφείλεται στον πρόεδρό της κ. Οικονόμου, ο οποίος με συνεχείς συνεντεύξεις του σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς και εφημερίδες έδινε έκταση σε θέματα στα οποία παρενέβη , κάνοντας τοιουτοτρόπως πασίγνωστα τα προβλήματα και τα αιτήματα των Ηπειρωτών. Συγκροτημένες, αιτιολογημένες και μεστές υπήρξαν και οι ομιλίες του, όπως αυτή που εκφώνησε στο Παγκόσμιο Συνέδριο Απόδημων Ηπειρωτών, που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννινα.Τέλος για την όλη προσφορά της στον πολιτισμό και την κοινωνία η Πανηπειρωτική βραβεύτηκε από την Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων σε πανηγυρική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο.Συγχαρητήρια στα μέλη της διοίκησης που συμμετείχαν στα κοινά και ιδιαιτέρως στον αεικίνητο πρόεδρο κ. Γ. Οικονόμου, ο οποίος όλο το καλοκαίρι «ξενιτεύτηκε» από την οικογένειά του, η οποία, ευελπιστούμε, να μην του δώσει τα… παπούτσια στο χέρι. Αλλά κι αν αυτό συμβεί, που το απευχόμαστε, ας μη στεναχωριέται. Γνωρίζουμε έναν πολύ καλό δικηγόρο, τον… Γιώργο Οικονόμου, τον οποίο ανεπιφύλακτα του συστήνουμε.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Η φύση έχει…κέφια


Όταν η φύση έχει κέφια μπορεί να κάνει να φυτρώσουν επάνω στη λεμονιά …αγγουράκια.Αυτό τουλάχιστον συνέβη στην λεμονιά του κ. Κώστα Αθανασίου στην οδό Γρηγορίου Λαμπράκη στην Πρέβεζα.Ο κ.Αθανασίου διαπίστωσε ότι επάνω στο δέντρο δίπλα στα υπόλοιπα κανονικά λεμόνια υπήρχε ένα που μόνο με λεμόνι δεν έμοιαζε αφού το σχήμα του παρέπεμπε σε αγγούρι ή πιπεριά.Όπως εξηγεί ο ιδιοκτήτης της λεμονιάς το καλοκαίρι κάτω από το δέντρο φύτευσε δύο αγγουριές οι οποίες αφού καρποφόρησαν ξεράθηκαν.Όμως έκπληκτος είδε επάνω στην λεμονιά να υπάρχει ο συγκεκριμένος καρπός ο οποίος έμοιαζε να έχει «ξεφύγει» από την αγγουριά.Ο κ. Αθανασίου απευθύνθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να εξηγήσουν το παράδοξο αυτό ενώ όπως υπογραμμίζει η πόρτα του είναι ανοιχτή προκειμένου όποιος επιθυμεί να δει τον παράξενο καρπό και να διαπιστώσει τι μπορεί να δημιουργήσει η φύση...

Ξανά πρόσκληση για συμπαραστάτη του Δημότη

Από τις 26 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 19 Οκτωβρίου μπορούν να υποβληθούν οι αιτήσεις όσων ενδιαφέρονται για τη θέση του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης στο Δήμο Ιωαννιτών.Οι υποψηφιότητες θα υποβληθούν με δήλωση συνοδευόμενη από αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα το οποίο θα πρέπει να κατατεθεί στο Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου.Σημειώνεται πως αιτήσεις που είχαν υποβληθεί με την προηγούμενη προκήρυξη δεν λαμβάνονται υπόψη.Ως Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης δεν μπορεί να επιλεγεί αιρετός δήμου, περιφέρειας ή βουλευτής. Η θητεία ακολουθεί αυτή των δημοτικών αρχών.Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στο γραφείο Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου.
Η επιλογή του Συμπαραστάτη του Δημότη, θα γίνει από το Δημοτικό Συμβούλιο, κατά την συνεδρίαση της 19ης Οκτωβρίου, η οποία θα γίνει στις επτά το βράδυ, στην ισόγεια αίθουσα του δημαρχείου.

Την Πέμπτη συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο


Την ερχόμενη Πέμπτη στη 1 το μεσημέρι θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων με 34 θέματα στην ημερήσια διάταξη. Μεταξύ των θεμάτων που θα απασχολήσουν το σώμα είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός του Δήμου μέχρι το 2014 καθώς και η προγραμματική σύμβαση, μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου, Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της 1ης Διαχειριστικής Ενότητας Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ιωαννιτών για τη δοκιμαστική λειτουργία του ΧΥΤΑ 1ης Διαχειριστικής Ενότητας (Νομός Ιωαννίνων) Περιφέρειας Ηπείρου.

Απεργούν εφοριακοί και τελωνειακοί

Απεργούν σήμερα, Τρίτη, και αύριο, Τετάρτη, οι εφοριακοί και οι τελωνειακοί, αντιδρώντας στη μείωση των αποδοχών τους, καθώς και στις κυβερνητικές εξαγγελίες περί εφεδρείας.Στην απεργία συμμετέχουν και οι υπάλληλοι του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, καθώς και του υπουργείου Οικονομικών.

Αδελφοποίηση του Δήμου Αρταίων με το Δήμο Σαλαμίνας

Την αδελφοποίηση του Δήμου Αρταίων με το Δήμο Σαλαμίνας, για ιστορικούς λόγους, αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας, που συζήτησε το θέμα στη συνεδρίαση του Σώματος, την Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011. Η αδελφοποίηση αφορά στους 23 δήμους – πόλεις που συμμετείχαν στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, μεταξύ των οποίων είναι και ο Δήμος Αρταίων.Η αρχαία Αμβρακία, συνέχεια της οποίας είναι ο Δήμος Αρταίων, συμμετείχε στη ναυμαχία με 7 πλοία. Ο Δήμος Σαλαμίνας με σχετικό έγγραφό του, καλεί τους Δήμους αυτούς, που αποτελούν την ιστορική συνέχεια των αρχαίων Πόλεων (κρατών) που συμμετείχαν με πλοία τους στην Ιστορική ναυμαχία να προβούν σε πράξη αδελφοποίησης μαζί του. Η τελετή αδελφοποίησης θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου, στις 20.30, στον Αρχαίο Λιμένα Αμπελάκια. Το Δήμο Αρταίων θα εκπροσωπήσουν στην εκδήλωση ο Δήμαρχος Γιάννης Παπαλέξης και ο Αντιδήμαρχος Θεόδωρος Γκούβας.

Παρουσία του Κάρολου Παπούλια οι εκδηλώσεις για το ολοκαύτωμα των Λιγκιάδων

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση μνήμης για το ολοκαύτωμα των Λιγκιάδων, που διοργανώνεται από την Περιφέρεια Ηπείρου και το Δήμο Ιωαννιτών σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα, τον Πολιτιστικό και τον Αγροτικό Σύλλογο Λιγκιάδων.Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν το Σάββατο 1 Οκτωβρίου και περιλαμβάνουν:
19:30 λαμπαδηδρομία, από την Εθνική Οδό Ιωαννίνων Τρικάλων προς Λιγκιάδες.
20:30 ιστορική αναδρομή των γεγονότων από τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Λιγκιάδων.
Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν την Κυριακή 2 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ακολουθεί:
11:30 Επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου
11:45 Άφιξη στο χώρο του Μνημείου
11:50 Κεντρική ομιλία από τον Δήμαρχο Φίλιππα Φίλιο
11:55 Προσκλητήριο νεκρών
12:05 Κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια
12:10 Λήξη τελετής

Συγκροτείται σε σώμα η ΠΕΔ Ηπείρου


Σήμερα Τρίτη, στη μία το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ Ηπείρου, προκειμένου να γίνει η εκλογή Προέδρου, Αντιπροέδρου, Γραμματέα και μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής. Την συνεδρίαση συγκαλεί ο πλειοψηφών σύμβουλος του συνδυασμού που κέρδισε τις εκλογές, Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιώργος Κάτσινος.

Ποια η βούλησή σας κε Φίλιο για τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά της πόλης;

Γράφει ο Μίλτος Μπόυκας

Την προηγούμενη εβδομάδα κατατέθηκε ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών από τον ΛΑΟΣ (Γ. Ανατολάκης) Βουλ. Πειραιώς για την ΚΕΝΑΝ ΜΕΣΑΡΕ. Ομολογώ ο πρώτος συνειρμός μου για το θέμα διαβάζοντας τους τίτλους του τοπικού τύπου ήταν ότι ο προσανατολισμός και το αντικείμενο της επερώτησης του συντηρητικού αυτού πολιτικού χώρου ήταν για την “ξενόφοβη” ονομασία της οδού λόγω Τούρκικης προέλευσης. Και όχι αδίκως όταν στις προηγούμενες Ευρωεκλογές ο χώρος των Οικολόγων Πράσινων στο πρόσωπο του Μιχ. Τρεμόπουλου είχε δεχθεί εκείνη την πρωτοφανή επίθεση “πατριδοκαπηλίας” και “τουρκοφαγίας” από τον ΛΑΟΣ για επικείμενη ονομασία κάποιας μικρής οδού στην Θεσσαλονίκη με την επωνυμία Κεμάλ Ατατούρκ που ήταν και πρόταση του σημερινού της Δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη. Αξιοσημείωτη λοιπόν πρόοδος ΛΑΟΣ έναντι ενός προοδευτικού δημάρχου Φ. Φίλιου!Εκείνο που ειλικρινά με θλίβει ως συντελεστή στήριξης της παρούσας Δημοτικής Αρχής με συνεισφορά στις προγραμματικές θέσεις για την ποιότητα ζωής και την βιώσιμη κινητικότητα στην πόλη είναι ότι ενώ είχαμε αποσπάσει σιωπηρή προεκλογική διαβεβαίωση από επιστολή συμπαράστασης (η μόνη) της επίλυσης του προβλήματος των κατοίκων της Κενάν Μεσαρέ, όλες εκείνες οι δεσμεύσεις κονιορτοποιήθηκαν…Το γεγονός ότι επιτρέπεται η συνέχιση αυτού του “γκέτου” και του διαμελισμού του σώματος της πόλης σε ασύνδετα κομμάτια εξαφανίζοντας κάθε ελεύθερο δικαίωμα στην αστική ασφάλεια και ποιότητα ζωής καταμαρτυρά του λόγου το αληθές. Τα Γιάννενα ως μια Ελληνική μεγαλόπολη υφίστανται τις συγκλονιστικές αλλαγές που επιβάλλουν κάποιοι εργολάβοι, επίδοξοι ξενοδόχοι και καταπατητές δημόσιας γης, ψάχνοντας να βρουν τη νέα αστική τους ταυτότητα μέσα από τα ρυθμιστικά σχέδια του εκάστοτε δήμου ή του κάθε Καλογιάννη. Ζούμε την πιο ακραία και άγρια μορφή εξωραϊσμού των εκάστοτε παρεμβάσεων που βαφτίζονται αναπλάσεις. Μέχρι την ψήφιση του προεδρικού Διατάγματος για την λίμνη θα ζήσουμε την πιο εκρηκτική και άναρχη μεταμόρφωση του λιμνιαίου οικοσυστήματος. Σήμερα κιόλας θεμελιώνεται ακόμη ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων – 93 κλίνες δίπλα στο ΚΕΚΟΠ με τι τίτλους μεταβίβασης από το δημόσιο και κυριότητας αλήθεια; Ο δήμος και το δεδηλωμένο του ενδιαφέρον για τις διπλανές αναπλάσεις και την πρόδηλη αδιαφορία για την αδόμητη παραλίμνια περιοχή πόσο θα πλήξει τον φυσικό της ιστό και με τι επιπτώσεις στις περιβαλλοντικές συνθήκες της πόλης; Όταν ακόμη και σήμερα η Κενάν Μεσαρέ εξακολουθεί να εκλαμβάνεται ως ουδέτερο φόντο για την καθημερινή ζωή των ανθρώπων; Όταν η χωροταξία επιτρέπει πίστες ταχύτητας σε κατοικημένο περιβάλλον; Όταν δεν προωθούνται στοιχειώδεις “τεχνικές επιλύσεις”… Όταν η ιδιόμορφη αυτή βία είναι καθοδηγούμενη και “εξωθεί” συμπολίτες μας σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης στην παλαιά γειτονιά τους; σε μια μόνιμη υποβάθμιση, με την κρίση αξίας ακινήτων και κοινωνικό αποκλεισμό;Ο άναρχος σχεδιασμός χωρίς συγκρότηση, η εμπορευματοποίηση του “κοινόχρηστου”, η διασπορά έργων προτεραιότητας έξω από αειφόρες δραστηριότητες και ανάγκες έξω από τοπικές συμμετοχικές διαδικασίες του πολίτη με μοντέλο ανάπτυξης που βασίζεται σε τσιμεντογόνες χρήσεις και την ταχύτητα κάποιων να δημιουργήσουν “τετελεσμένα” απέναντι στα αδιέξοδα του νόμου “περί βιοποικιλότητας” είναι απολύτως ορατός.Οφείλουμε ως πολίτες να κατοχυρώσουμε ένα ελάχιστο επίπεδο ποιότητας ζωής και αξιοπρέπειας, να σώσουμε λίγο από το μέλλον που μας κλέβουν.Πρέπει οι επόμενες γενιές να δεθούν με τη γη, να κατανοήσουν τους φυσικούς κύκλους και να διακοπεί η πορεία προς μια ολοένα και πιο αλλοτριωμένη πόλη.Κε Φίλιο θέλω να επισημάνω ότι δεν καθοδηγείται πλέον “άβουλες” και “αφελείς” μάζες. Οι πολίτες που συνειδητοποιούν την αξία της οικολογίας και της νέας στάσης ζωής που εμψυχώνει το πνεύμα του εθελοντισμού και του μερισμού σε όλα γίνονται όλο και περισσότεροι…Δεν ακούσαμε την άποψή σας για τα επικείμενα ξενοδοχεία που “αισίως” πληθαίνουν…!!! με θέα την λίμνη.Όλες αυτές οι σοβαρές περιπτώσεις περιβαλλοντικής υποβάθμισης με εφαρμογή νομολογιών στο κοινοτικό νομικό δίκαιο για την προστασία της φύσης, της βιοποικιλότητας, της διαχείρισης των υδατικών πόρων και της βιώσιμης κινητικότητας θάπρεπε ν’ αποτελούν εργαλεία άμεσης και έμμεσης παρέμβασης, έννομη υποχρέωση προστασίας του κοινωνικού πλαισίου του δήμου έναντι της επέκτασης της ιδιοκτησίας (στον αιγιαλό της λίμνης και στην γειτονιά) που βρίσκονται σε διαρκή και νόμιμη άμυνα σε κάθε είδους αναπτυξιακά συμφέροντα.Υπάρχει νομικός σύμβουλος του Δήμου που θα υπερασπιστεί το Αστικό Δίκαιο στο πλαίσιο της διαχείρισης και προστασίας των περιβαλλοντικών αγαθών και την συλλογική διεκδίκηση της περιβαλλοντικής προστασίας στην ραγδαία υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και των φυσικών πόρων που εξελίσσεται πλέον σε καθημερινότητα;Σ’ αυτές τις παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων, του περιβάλλοντος ως πεδίου ανάπτυξης των σύγχρονων διακινδυνεύσεων, ο Δήμος πρέπει να λειτουργήσει ως αρωγός προς ένα βιώσιμο ανθρώπινο πολιτισμό και ένα αβλαβές μέλλον ώστε να αποφευχθούν μη αναστρέψιμα εγκλήματα.Το αναχρονιστικό προνόμιο να υποβιβάζονται οι πολίτες σε ρόλους παθητικού θεατή και χειροκροτητή σε σχέση συνειδητής υποτέλειας μιας εκ των δύο μεγάλων πελατειακών πυραμίδων (ΠΑΣΟΚ εν προκειμένω) έχει περάσει ανεπιστρεπτή. Η προσπάθεια “απογαλακτισμού” η δική σας και κάποιων υμετέρων από το κυβερνών κόμμα με την συμμετοχή και την επαναφορά σας στα ανεξάρτητα αυτοδιοικητικά σχήματα (ο βασικός λόγος που προσωπικά σας στήριξα) μάλλον δημιουργεί συσκότιση… Η κοινωνία πρέπει να αποδομήσει την “φεουδαρχική” αντίληψη και τις πολιτικές κλίκες (βλ. εκλογές ΠΕΔ) και να οικοδομήσει μια πολιτική “ευταξία” που θα διέπεται από δημοκρατία, κοινωνία δικαίου, σ’ όλες τις δομές ξεκινώντας από την γειτονιά, ξεκινώντας λοιπόν από την Κενάν Μεσαρέ…

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:58χρονος συνελήφθη γιατί είχε 2 πιστόλια!

Συνελήφθη, χθες το μεσημέρι, στο Καρβουνάρι Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, ένας 58χρονος, ο οποίος κατηγορείται για παράνομη οπλοκατοχή.Ειδικότερα, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνα στην οικία του 58χρονου, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο (2) πιστόλια των 9 mm και δύο (2) γεμιστήρες.Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας, ενώ προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

Δεν είναι και σίγουρο ότι θα έρθει ο αγωγός φυσικού αερίου στην Ήπειρο

Μπορεί εδώ στην Ήπειρο να έχει γίνει μεγάλη συζήτηση για τη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου, φαίνεται όμως ότι δεν είναι σίγουρη ούτε καν η κατασκευή του. Κι αυτό γιατί υπάρχουν παραπάνω από ένα ανταγωνιστικά σχέδια αγωγών που διεκδικούν το κοίτασμα του αερίου στο Αζερμπαϊτζάν.Το παραδέχθηκε και ο Υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη εφ' όλης της ύλης που έδωσε χτες.Για τον αγωγό ITGI, είπε για την ακρίβεια: «Είμαστε σε στενή συνεργασία με τη ΔΕΠΑ, η οποία τις επόμενες ημέρες θα καταθέσει μαζί με τους άλλους δυο υποψήφιους, δηλαδή τον αγωγό ΤΑΠ και το Ναμπούκο, δεσμευτικές προσφορές στο Consortium Shakh Deniz, για να υπάρξει, ελπίζουμε μέχρι τέλος του έτους, μια απόφαση για μια από τις τρεις αυτές επιλογές. Σκοπεύω τις επόμενες εβδομάδες να επισκεφθώ τόσο το Αζερμπαϊτζάν όσο και το Λονδίνο, για να συζητήσουμε και να φανεί από την πορεία ότι η Ελληνική Κυβέρνηση στηρίζει πλήρως την επιλογή αυτή του ITGI, την πιστεύει και θέλει να είναι η επιλογή που θα γίνει με βάση βεβαίως χρηματοοικονομικά, τεχνικά αλλά και γεωστρατηγικά κριτήρια, η επιλογή που θα γίνει για τον εφοδιασμό από την περιοχή της Κασπίας. Ταυτοχρόνως υπάρχουν μια σειρά από άλλες συζητήσεις για τους αγωγούς. Σε αυτές συμμετέχουμε, επαναλαμβάνω σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο έχει ένα πάρα πολύ σημαντικό ρόλο να παίξει, γιατί η συζήτηση αυτή δεν είναι στενά ενεργειακή, αλλά και ευρύτερα γεωστρατηγική».Από τη δήλωση αυτή φαίνεται και η μάχη που θα δοθεί ανάμεσα στους τρεις αγωγούς. Ο ελληνο- ιταλικός αγωγός ITGI υποστηρίζεται πλήρως από την Ελλάδα και είναι αλήθεια ότι είναι και ο πιο «ώριμος» κατασκευαστικά. Γι' αυτό όπως φαίνεται πίεζε και η κυβέρνηση ώστε να λυθούν τα ζητήματα της διέλευσης, ακριβώς για να μην υπάρχουν εκκρεμότητες στο φάκελο του έργου και να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα περιβαλλοντικά ζητήματα.Το τι θα γίνει όμως εξαρτάται κι από τη διεθνή γεωστρατηγική όπως αφήνει να εννοηθεί και η κυβέρνηση. «Παρακολουθούμε από πολύ στενά ενεργά τη συζήτηση για το νότιο διάδρομο, τη συζήτηση για την εναλλακτική τροφοδότηση της Κεντρικής Ευρώπης μέσα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο», συμπληρώνει ο υπουργός.Για τη διείσδυση του φυσικού αερίου τώρα στην ελληνική περιφέρεια, σε διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης είναι το προσχέδιο για τον καθορισμό των όρων διενέργειας και των προϋποθέσεων συμμετοχής σε διεθνείς διαγωνισμούς για την ανάδειξη επενδυτών στις «ΣΕΠΑ» Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Πρόκειται για ένα επενδυτικό πρόγραμμα της τάξης των 150 εκ. ευρώ και με τη διείσδυση του φυσικού αερίου σε αυτές τις περιφέρειες θα αντικατασταθούν περίπου 500.000 τόνοι πετρέλαιο με μία κατασκευή δικτύων που δημιουργεί 5.000 περίπου θέσεις εργασίας, αλλά και εξυπηρετεί με φθηνό καύσιμο κοντά στα δύο εκατομμύρια κατοίκους.Σε περίπτωση που αποφασισθεί ότι ο νότιος διάδρομος θα είναι ο ελληνο-ιταλικός αγωγός, άμεση θα είναι και η δημιουργία του Σταθμού Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας.

ΠΡΩΙΝΝΑ ΝΕΑ

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου– Αώου και Πίνδου συμμετέχει στην Πανευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών 2011

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου– Αώου και Πίνδου, συμμετέχοντας στην φετινή «Πανευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών 2011»,που συντονίζει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (Ε.Ο.Ε.), διοργανώνει δύο παράλληλες εκδηλώσεις την Κυριακή 2 Οκτωβρίου και ώρα 10:00 – 14:00, στα Κέντρα Πληροφόρησης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου των Ασπραγγέλων Ζαγορίου και των Μαυραναίων Γρεβενών.Οι εκδηλώσεις απευθύνονται σε όλους όσους θέλουν να ενημερωθούν και να γνωρίσουν καλύτερα τα πουλιά και τις αξίες της φύσης γενικότερα. Περιλαμβάνουν: παρουσιάσεις – προβολές για το Εθνικό Πάρκο και τα πουλιά, παρατήρηση πουλιών με συνοδούς ορνιθολόγους (κιάλια, τηλεσκόπιο κ.ά.), κατασκευή φωλιών και ταϊστρών και περιβαλλοντικά παιχνίδια για παιδιά.Η Γιορτή των Πουλιών γιορτάζεται κάθε χρόνο σε περισσότερες από 30 Ευρωπαϊκές χώρες, το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου, και αποσκοπεί στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα που αφορούν τα πουλιά και τους βιοτόπους τους. Ειδικότερα φέτος η γιορτή εστιάζεται στα μεταναστευτικά πουλιά και στην ανάγκη προστασίας τους.

Ημερίδα με θέμα τη σχολική βία στην Πρέβεζα

Ημερίδα με θέμα «Σχολική βία. Η βία στο σχολείο και οι επιπτώσεις στον ψυχισμό των παιδιών» διοργανώνεται το Σάββατο 1 Οκτωβρίου.Η ημερίδα πραγματοποιείται από το Κέντρο Ψυχικής Υγείας – Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο, θα αρχίσει στις 5:30 το απόγευμα και θα γίνει στη Θεοφάνειο Αίθουσα Πρέβεζας. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της ημερίδας θα πραγματοποιηθούν ομιλίες από τον Επίκουρο Καθηγητή Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Αθηνών Χάρη Ασημόπουλο, τον Ψυχίατρο Πέτρο Σκαπινάκη και τον Κοινωνικό Λειτουργό Θεολόγο Χατζηπέμου. Η εκδήλωση θα κλείσει με μουσική συναυλία από το Μουσικό Γυμνάσιο Πρέβεζας, ενώ στο τέλος της ημερίδας θα δοθούν και βεβαιώσεις παρακολούθησης.

163 τροχαίες παραβάσεις στην Ήπειρο σε 6 ώρες!

Στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας για την πρόληψη και μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, οι Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Ηπείρου την 24/9 και κατά τις ώρες 18.00΄- 24.00΄πραγματοποίησαν στοχευμένες τροχονομικές δράσεις- ελέγχους, με τα ακόλουθα αποτελέσματα:
Βεβαιώθηκαν συνολικά 163 παραβάσεις και ειδικότερα:
Μέθη: 3
Ταχύτητα: 74
Κίνηση σε αντίθετο ρεύμα: 3
Κράνος:10
Ζώνη ασφαλείας:13
Στέρηση άδειας οδήγησης:3
Λοιπές: 57
Όπως ανακοίνωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση οι εξειδικευμένες αστυνομικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν.

Μέχρι την Παρασκευή η απολογία του ΠΑΣ για τα «στημένα»

Ακόμα και εντός της εβδομάδας ενδέχεται να αρχίσουν οι δίκες, στην αθλητική δικαιοσύνη, για την υπόθεση των «στημένων» παιχνιδιών.Μετά το δεύτερο «κύμα» διώξεων, των ποδοσφαιρικών εισαγγελέων της ΕΠΟ αναμένονται οι κλήσεις σε απολογία των ομάδων που εμπλέκονται στο μέγα σκάνδαλο του ελληνικού ποδοσφαίρου.Σήμερα η πειθαρχική επιτροπή της Σούπερ Λίγκα πιθανότατα θα ανακοινώσει τις κλήσεις για τις τρεις ομάδες της κατηγορίας. Αυτές θα αφορούν τον Αστέρα Τρίπολης, τον ΟΦΗ και τον ΠΑΣ Γιάννενα, οι οποίοι θα απολογηθούν, αν ασκηθούν σήμερα οι διώξεις, την ερχόμενη Παρασκευή (30/09), καθώς ο χρόνος είναι πολύτιμος ενόψει και της διακοπής του πρωταθλήματος για τους αγώνες της Εθνικής ομάδας.

Φωτιά σε τουριστικό λεωφορείο στο Ανήλιο Μετσόβου

Σε Σερβικό λεωφορείο που επέστρεφε από την Ιταλία και κατευθυνόταν προς την Θεσσαλονίκη, ενώ κινούνταν στην Εγνατία Οδό, στη σήραγγα Ανηλίου Μετσόβου, εκδηλώθηκε φωτιά στη μηχανή του.Ο οδηγός σταμάτησε έγκαιρα το αυτοκίνητο και με την βοήθεια διερχομένων και συνεργείων της Εγνατίας Οδού, έσβησαν την φωτιά πριν επεκταθεί στο υπόλοιπο λεωφορείο. Όταν έφθασε η Πυροσβεστική Μετσόβου, ήδη η φωτιά είχε τεθεί υπό έλεγχο. Κανένας από τους επιβάτες δεν τραυματίστηκε που συνέχισαν το ταξίδι τους με άλλο λεωφορείο.

Ζευγάρι συνταξιούχων στα Iωάννινα απεβίωσε με διαφορά λίγων ωρών

Μαζί στη ζωή, μαζί και στο θάνατο… Αυτό αποδείχτηκε για άλλη μια φορά σε ένα ζευγάρι συνταξιούχων που τα τελευταία χρόνια ζούσαν στο χωριό Πετράλωνα Ιωαννίνων, αφού για δεκαετίες εργάζονταν στο οπωροπωλείο που λειτουργούσαν στα Γιάννινα.Η Βασιλική Μπέχλη σε ηλικία 73 χρόνων, πέθανε ξαφνικά και μόλις ο 75χρονος σύζυγός της Κωνσταντίνος Μπέχλης το πληροφορήθηκε, σε λίγες ώρες πέθανε κι’ αυτός.Το ζευγάρι ζούσε μόνο του στα Πετράλωνα, αφού δεν είχαν παιδιά. Η κηδεία τους έγινε το απόγευμα στα Πετράλωνα και στην τελευταία τους κατοικία τους συνόδευσαν συγγενείς φίλοι και παλιοί πελάτες τους από τα χωριά της περιοχής και τα Γιάννινα.

ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ: Ζημίες 91,2 εκατ. το 2010


Επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης, η Εγνατία Οδός ΑΕ σύνηψε δάνεια περί το ένα δισ. ευρώ με ενέχυρο τα μελλοντικά έσοδα από τα διόδια και το ΦΠΑ (!).Τώρα τα δάνεια «τρέχουν», αλλά τα διόδια ξεχάστηκαν. Οι σταθμοί διοδίων κατασκευάζονται, οι συμβάσεις για την διαχείρισή τους υπογράφονται, αλλά δεν υπογράφεται η κοινή υπουργική απόφαση που θα τους θέσει σε λειτουργία. «Πως να υπογραφεί απόφαση όταν η σημερινή κυβέρνηση υπόσχονταν φθηνότερα διόδια στους αυτοκινητοδρόμους;», αναρωτιούνται όσοι ασχολούνται με τα δημόσια έργα.Ταυτόχρονα, ουδείς έχει καταλάβει ποια είναι η ακριβής στρατηγική του υπουργείου Υποδομών για την Εγνατία: Στην περίπτωση που παραχωρήσει την εκμετάλλευση και λειτουργία της σε ιδιώτες (μέσω του «τεμαχισμού» σε δύο ή τρία τμήματα) τι ακριβώς θα συμβεί με τους εργολάβους που έχουν ήδη υπογράψει συμβάσεις για διαχείριση των σταθμών διοδίων;Η διοίκηση της Εγνατία Οδός ΑΕ υπογράφει συμβάσεις διαχείρισης των σταθμών διοδίων με εργολάβους (είναι γνωστή η ιστορία με τους εργαζομένους της ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης – τα μοναδικά που λειτουργούν – που περίμεναν αρκετό καιρό τους μισθούς), ενώ αντίστοιχες συμβάσεις προωθούνται και για τη διαχείριση Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ). Μήπως, ο οδικός άξονας, που κατασκευάστηκε δια της σαλαμοποίησης σε εκατοντάδες συμβάσεις, παραχωρείται δια της σαλαμοποίησης;Στο υπουργείο επισημαίνουν πως οι συμβάσεις είναι διετείς και συνεπώς δεν θα υπάρξει πρόβλημα αν προχωρήσει η διαδικασία για παραχώρηση του συνόλου του οδικού άξονα σε ιδιώτες. Προς το παρόν θεωρείται δύσκολη η προσέλκυση επενδυτών, όταν τα υπόλοιπα οδικά έργα με συμβάσεις παραχώρησης είναι μπλοκαρισμένα εδώ και ένα χρόνο.

Έτοιμοι οι σταθμοί
Από το καλοκαίρι είναι έτοιμοι οι σταθμοί διοδίων στην Ανάληψη Θεσσαλονίκης, στο Μαλακάσι και τα Τύρια Ιωαννίνων και στον Ιασμο Κομοτηνής. Στο Μαλακάσι και τα Τύρια, για παράδειγμα, η ΑΚΤΩΡ κατασκεύασε προσωρινούς σταθμούς (μέχρι να κατασκευαστούν οι μόνιμοι σε 18 μήνες) ώστε να κερδηθεί χρόνος, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση των υπουργών Υποδομών και Οικονομικών για τη λειτουργία τους.Μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι έτοιμος και ο σταθμός διοδίων της Μουσθένης καθώς και ο σταθμός στο Κλειδί (συμπληρωματικών των Μαλγάρων). Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για τρεις ΣΕΑ (σε Ελευθεροχώρι Πιερίας, Σώστη Κομοτηνής και Αρδάνειο Εβρου), ενώ αυτές τις ημέρες επρόκειτο να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τους αναδόχους σε έξι νέους Σταθμούς Εξυπηρέτησης (σε Περιστέρι, Ταξιάρχη, Σιάτιστα, Πολύμυλο και Καρδάλη).Προς το παρόν, με την κίνηση να έχει περιοριστεί κατά 15% την τελευταία διετία και το ετήσιο κόστος συντήρησης των 670 χιλιομέτρων του οδικού άξονα στα 90 εκατ. ευρώ, η διοίκηση πιέζει για την έναρξη λειτουργίας των σταθμών διοδίων. Οι λυόμενοι σταθμοί διοδίων τοποθετήθηκαν για τον εξευμενισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Κομισιόν έχει φτάσει ένα βήμα πριν την διεκδίκηση επιστροφής των κοινοτικών κονδυλίων (ύψους άνω των τριών δισ. ευρώ) επειδή καθυστερεί η έναρξη λειτουργίας των διοδίων. Μέχρι να λειτουργήσουν οι σταθμοί διοδίων τα οικονομικά της Εγνατία Οδός ΑΕ θα παραμένουν εξαιρετικά δυσάρεστα. Το 2010 η εταιρεία είχε έσοδα περί τα 5 εκατ. ευρώ και υποχρεώσεις γύρω στα 810 εκατ. ευρώ! Οι ζημιές εκτοξεύθηκαν από τα 8 εκατ. το 2008 σε 91,2 εκατομμύρια ευρώ το 2010. Οσο για τις εξαγγελίες σύμφωνα με τις οποίες τα διόδια στην Εγνατία θα είναι κατά 25% φθηνότερα σε σύγκριση με τους υπόλοιπους οδικούς άξονες, δεν είναι αρκετές για να περιορίσουν τις αντιδράσεις κατοίκων.

euro2day

Συνάντηση για το νέο Νοσοκομείο Πρέβεζας


Συνάντηση με τον Υφυπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μιχάλη Τιμοσίδη είχαν τη Δευτέρα το πρωί οι βουλευτές του νομού Πρέβεζας Βαγγέλης Παπαχρήστος και Δημήτρης Τσουμάνης, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Στράτος Ιωάννου και ο δήμαρχος Πρέβεζας κ. Χρήστος Μπαίλης, με αντικείμενο την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ανέγερση του Νέου Νοσοκομείου Πρέβεζας.Ο κ. Υφυπουργός επαναβεβαίωσε τη δέσμευση τόσο του ιδίου όσο και του Υπουργού κ. Ανδρέα Λοβέρδου για την ανέγερση του Νέου Νοσοκομείου Πρέβεζας, εξήγησε τους λόγους της μέχρι τώρα καθυστέρησης, δεσμεύτηκε για την επιτάχυνση των διαδικασιών και αποσαφήνισε ότι βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Μιχάλη Χρυσοχοίδη για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ.Έτσι συμφωνήθηκε σήμερα Τρίτη να αποσταλεί επιστολή από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπ. Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης προς τον Δήμαρχο Πρέβεζας κ. Μπαίλη για την συμβολαιογραφική ολοκλήρωση παραχώρησης του οικοπέδου.Ταυτόχρονα συζητήθηκε και δρομολογήθηκε η διαδικασία εκπόνησης της μελέτης για την κατασκευή με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΠΑΝΟΜ κ. Γιάννη Φωτάκη.Στο πλαίσιο αυτό προσφέρθηκε η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας να αναλάβει τη χρηματοδότηση εκπόνησης των υποστηρικτικών μελετών (περιβαλλοντολογικών, γεωλογικών κλπ) ούτως ώστε το έργο να καταστεί το ταχύτερο δυνατόν ώριμο προς υλοποίηση.

Οδηγεί σε κατάθλιψη η οικονομική κρίση


Σε μείζον ιατρικό ζήτημα αναδεικνύονται οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην ψυχολογία των πολιτών, επιπτώσεις που εκφράζονται μέσα από την κατάθλιψη και τις αυτοκτονικές τάσεις.Από την έναρξη της κρίσης πραγματοποιήθηκαν μελέτες που δείχνουν αύξηση στα περιστατικά που χρήζουν ψυχιατρικής βοήθειας. Το πρόβλημα αφορά πολλές χώρες σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.Πρόσφατη μελέτη έδειξε πως πάνω από το 10% του πληθυσμού αντιμετωπίζει προβλήματα κατάθλιψης εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Από αυτό το 50% χρήζει ψυχιατρικής βοήθειας.Πριν μερικές ημέρες το φως της δημοσιότητας είδαν στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, όπου διαφαίνεται αύξηση των αυτοκτονιών στην Ελλάδα, το διάστημα 1999-2009. Σύμφωνα με τα στοιχεία το 2009 καταγράφηκαν 393 αυτοκτονίες (333 άντρες και 58 γυναίκες), σε σχέση με 328 αυτοκτονίες το 2007 (268 άντρες και 60 γυναίκες).Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας οι μη θανατηφόρες απόπειρες αυτοκτονίας εκτιμάται πως έχουν αυξηθεί κατά δέκα με είκοσι φορές.Σύμφωνα με τον καθηγητή Ψυχιατρικής, Πρόεδρο της Εταιρείας Προαγωγής Ψυχικής Υγείας Ηπείρου (ΕΠΡΟΨΥΗ) Βενετσάνο Μαυρέα, αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που να αποδεικνύουν την αύξηση των αυτοκτονιών, η εμπειρία και η γνώση αναδεικνύουν αυτή την ανησυχία. Είναι χαρακτηριστικό πως η αύξηση της ανεργίας κατά 1% οδηγεί σε αύξηση των αυτοκτονιών κατά 3%. Όπως σημείωσε ο κ. Μαυρέας, αυτό που διαφαίνεται αυτή τη στιγμή είναι η μεγαλύτερη αναζήτηση βοήθειας των πολιτών στις τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας για αυτοκτονίες. Βέβαια, επισήμανε πως αυτό το στοιχείο δεν σημαίνει και αύξηση των αυτοκτονιών, καθώς ο κόσμος απλά αναζητά βοήθεια και έναν τρόπο να εκφραστεί.

Αναμένουν στις δομές
ψυχικής υγείας

Εν τω μεταξύ, έντονη είναι η ανησυχία στο προσωπικό και τα μέλη των μονάδων ψυχικής υγείας μετά τις ανακοινώσεις για τη μείωση της χρηματοδότησης και τη σταδιακή ένταξη του προσωπικού τους στο σχέδιο της εργασιακής εφεδρείας.Σύμφωνα με τον κ. Μαυρέα, τόσο η ΕΠΡΟΨΥΗ, όσο και άλλες μονάδες ψυχικής υγείας της χώρας εξέφρασαν την αντίδρασή τους στο ενδεχόμενο περικοπής της χρηματοδότησής τους. Η περικοπή κατά 45% αφήνει στους λογαριασμούς των μονάδων το ποσό των 90.000 ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, με το οποίο αδυνατούν να καλύψουν τις πάγιες οικονομικές τους ανάγκες.Στην ΕΠΡΟΨΥΗ μέχρι στιγμής έχουν καλυφθεί οι περισσότερες υποχρεώσεις, τόσο απέναντι σε εργαζόμενους, όσο σε προμηθευτές και ενοικιαστές ακινήτων, όμως σε περίπτωση που δεν ξεκαθαρίσει η στάση της κυβέρνησης, θα δημιουργηθούν έντονα προβλήματα. Όπως τόνισε ο κ. Μαυρέας, το Υπουργείο Υγείας διαβεβαίωσε πως η χρηματοδότηση δεν θα περικοπεί σε τόσο υψηλό ποσοστό. Όμως, από τη στιγμή που το υπουργείο βρίσκεται υπό κατάληψη, είναι δύσκολο να υπάρξει σαφής ενημέρωση και να κινηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες, συμπλήρωσε.Ως προς την διαδικασία της εργασιακής εφεδρείας εκφράζεται η πλήρης αντίθεση των μονάδων ψυχικής υγείας. Όπως τόνισε ο κ. Μαυρέας από την πλευρά της ΕΠΡΟΨΥΗ θα κατατεθούν τα στοιχεία που ζητήθηκαν από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο. Όμως, παραμένει η αντίθεση στο ενδεχόμενο της εργασιακής εφεδρείας.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ