Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2011

1,5 εκ. ευρώ για την ύδρευση της Ανατολής


Την ένταξη του έργου «Ολοκλήρωση αντικατάστασης δικτύου ύδρευσης Δημοτικής Κοινότητας Ανατολής» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας- Στερεάς- Ηπείρου και στον άξονα προτεραιότητας «Αειφόρος Ανάπτυξη και ποιότητα ζωής Ηπείρου» ενέκρινε η Περιφέρεια Ηπείρου.Δικαιούχος είναι ο Δήμος Ιωαννιτών και ο προϋπολογισμός ανέρχεται στο 1.550.000 ευρώ.Η πρόταση η οποία εγκρίθηκε και θα περάσει άμεσα στο στάδιο της υλοποίησης προβλέπει την αντικατάσταση 11.209 μέτρων εσωτερικού δικτύου ύδρευσης σε τμήμα της νέας επέκτασης σχεδίου του τοπικού διαμερίσματος της Ανατολής. Πιο συγκεκριμένα η αντικατάσταση του δικτύου θα γίνει στο τμήμα που περιβάλλεται από τις οδούς Σταδίου, Αγίας Σοφίας, Λεωφόρο Ειρήνης και Λεωφόρο Ιωνίας.Το έργο αυτό θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με τα όσα εκτελέστηκαν και θα περιορίσει στο μέγιστο βαθμό τις απώλειες νερού στην περιοχή.Η Δημοτική Αρχή, είχε δεσμευτεί για ισότιμη αντιμετώπιση όλων των διαμερισμάτων του νέου Δήμου και στις προτεραιότητές της είναι η επίλυση προβλημάτων που χρονίζουν, ειδικά στον τομέα των υποδομών.Με τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει μέχρι σήμερα, τόσο στην ύδρευση όσο και στην αποχέτευση, θέτει τις βάσεις για έργα πνοής, τα οποία θα απαντήσουν αποτελεσματικά όχι μόνο στα σημερινά προβλήματα, αλλά και στα προβλήματα της επόμενης δεκαετίας.

Συνάντηση Καχριμάνη με τον Θάνο Μωραΐτη


Συνάντηση με τον Υφυπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Θ. Μωραΐτη είχε σήμερα το πρωί ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης με τον οποίο συζήτησε θέματα που αφορούν το ΕΣΠΑ.Στη συνάντηση παραβρισκόταν επίσης υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου και η προϊσταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Ηπείρου κ. Ελ. Ρόκου.Ο Περιφερειάρχης, ενημέρωσε τον Υφυπουργό για τα προβλήματα που εντοπίζονται στο Π.Ε.Π. που αφορά την Ήπειρο, τις μηδενικές απορροφήσεις που παρουσιάζουν τα τομεακά προγράμματα, καθώς και τον κίνδυνο που υπάρχει για μείωση των διαθέσιμων κονδυλίων του Π.Ε.Π. Ηπείρου, από τη μείωση της Εθνικής συμμετοχής στο 15%, το οποίο μεταφράζεται σε 50 περίπου εκατομμύρια ευρώ. Ο Υφυπουργός υποσχέθηκε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα αυτό, ζητώντας να προωθηθούν, προς ένταξη, ώριμα έργα. Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε επίσης τον Υφυπουργό και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου, ότι η Περιφέρεια Ηπείρου έχει ήδη ολοκληρώσει τη διαδικασία συγκέντρωσης προτάσεων για ώριμα έργα από όλους τους φορείς της Ηπείρου, λαμβάνοντας μάλιστα, πριν από ένα και πλέον μήνα, σχετική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, διαδικασία που τώρα ο Υφυπουργός, ανακοίνωσε ότι, ετοιμάζεται να ζητήσει να πράξουν και οι άλλες περιφέρειες.

Ηλεκτρονικός έλεγχος των βιολογικών καθαρισμών για την προστασία του Υδάτινων Συστημάτων της Ηπείρου


Με ομόφωνη απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο έδωσε το «πράσινο φως» για τον ηλεκτρονικό έλεγχο των απορροών των βιολογικών καθαρισμών των επιχειρήσεων που έχουν ως αποδέκτη υδάτινα συστήματα της Ηπείρου. Πρόκειται για αξιοποίηση της εμπειρίας που αποκτήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, από ανάλογου είδους πρωτοβουλία στην πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων, επέκταση και συμπλήρωσής της. Όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, στόχος της Περιφέρειας είναι να αντιμετωπιστεί η ρύπανση και να παρθούν μέτρα προστασίας για τους ποταμούς Καλαμά, Άραχθο, Λούρο, Αώο, Αχέροντα, τον Αμβρακικό και τη λίμνη Παμβώτιδα.Όλες οι μονάδες – συμπλήρωσε- που διαθέτουν σύστημα βιολογικής ή και χημικής επεξεργασίας υγρών αποβλήτων και έχουν υδάτινο αποδέκτη, θα πρέπει απαραίτητα και σε διάστημα ενός έτους να εφοδιαστούν με μετρητή καταγραφικό των τιμών ποιοτικών χαρακτηριστικών, προκειμένου να είναι δυνατός ο άμεσος έλεγχος για το κατά πόσο αυτά τα απόβλητα δύνανται να διατίθενται σε υδάτινους αποδέκτες. Τα αποτελέσματα θα γνωστοποιούνται τα στοιχεία στην Περιφέρεια με on line σύνδεση. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των επιχειρήσεων θα ανακαλείται η άδεια λειτουργίας τους.«Πρέπει να γνωρίζουμε τι βγάζει ο κάθε βιολογικός καθαρισμός, για να προστατεύουμε το περιβάλλον», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης που αναφέρθηκε και στους αιφνιδιαστικούς ελέγχους που πραγματοποιεί το Ειδικό Κλιμάκιο που έχει συγκροτηθεί με απόφασή του, και το οποίο ως τώρα, μεταξύ άλλων, έχει ελέγξει τους Βιολογικούς καθαρισμούς Πάργας, Ηγουμενίτσας, «ΠΙΝΔΟΥ», «ΝΙΤΣΙΑΚΟΥ», επιχειρήσεων Πάργας κ.α.

Στους Συνοριακούς Σταθμούς Κακαβιάς και Μέρτζανης η Γενική Γραμματέας


Τις συνθήκες λειτουργίας και τις κτιριακές υποδομές των μεθοριακών σταθμών Κακαβιάς και Μέρτζανης της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων είδε από κοντά η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα στη διάρκεια της επίσκεψής της την Τετάρτη. Η Γενική Γραμματέας συνοδευόμενη από υπηρεσιακούς παράγοντες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ενημερώθηκε από τους προϊσταμένους των τελωνείων, τους διοικητές των αστυνομικών τμημάτων και το προσωπικό (πολιτικό και αστυνομικό) για τις συνθήκες εργασίας και την κατάσταση των κτιριακών κυρίως υποδομών.Όπως είναι γνωστό με την εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης» στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις συστήνονται Τμήματα Συνοριακών Σταθμών τα οποία είναι αρμόδια για τη διοίκηση, διαχείριση και εκμετάλλευση των χερσαίων Συνοριακών σταθμών, καθώς και για την άρτια λειτουργία τους. Στο πλαίσιο αυτό η Γενική Γραμματέας έχει ξεκινήσει νέο κύκλο επαφών στους Συνοριακούς Σταθμούς, Τελωνεία που ανήκουν στην αρμοδιότητα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας.Μετά την επίσκεψή της στο Μαυρομάτι Θεσπρωτίας, στη Νίκη και την Κρυσταλλοπηγή Φλώρινας, σειρά είχαν η Κακαβιά και η Μέρτζανη όπου ενημερώθηκε για τις συνθήκες λειτουργίας των Σταθμών και είδε τις εγκαταστάσεις και τις υποδομές τους. Κυρίαρχο αίτημα που τέθηκε στη Γενική Γραμματέα είναι η κάλυψη των κενών θέσεων προσωπικού προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι αυξημένες ανάγκες των Σταθμών καθώς η κίνηση διαρκώς αυξάνεται γεγονός που και η ίδια διαπίστωσε κατά την επίσκεψή της στην Κακαβιά όπου από το πρωί ως τις 12.00 το μεσημέρι της Τετάρτης είχαν καταγραφεί 4.000 διελεύσεις.Η Γενική Γραμματέας από την πλευρά της, συνεχάρη το πολιτικό και αστυνομικό προσωπικό των δύο Σταθμών για τις επιτυχίες τους στην αντιμετώπιση παραβατικών συμπεριφορών (διακίνηση ναρκωτικών, κλεμμένων οχημάτων κ.λ.π.) και τους διαβεβαίωσε πως οι υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης θα βρίσκονται στο πλευρό τους και σε συνεργασία μαζί τους θα προχωρούν στη δρομολόγηση συγκεκριμένων ενεργειών προκειμένου να αντιμετωπίζονται άμεσα τα προβλήματα που παρουσιάζονται. Ταυτόχρονα τους ζήτησε να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να είναι έτοιμοι για να ανταποκριθούν στην αυξημένη κίνηση ατόμων και αγαθών, που παρατηρείται ενόψει του Δεκαπενταύγουστου, καθώς και οι δύο σταθμοί αποτελούν τις κύριες πύλες της χώρας από και προς τη γειτονική Αλβανία.

Στην Άρτα αύριο ο Γιώργος Παπανδρέου


Την Άρτα θα επισκεφθεί την Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011 ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, συνοδευόμενος από επιτελείο Υπουργών της Κυβέρνησης. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής ανακοινωθέντα, αφού το πλήρες πρόγραμμα της επίσκεψης δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, ο κ. Παπανδρέου γύρω στις 10.30 με 11.00 το πρωί θα είναι στο ξενοδοχείο ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΝ όπου θα δεχτεί σε κλειστή σύσκεψη τους φορείς της περιοχής με τους οποίους θα συζητήσει προτάσεις ανάπτυξης για το νομό. «Η σύσκεψη είναι κλειστή όχι για κανένα άλλο λόγο αλλά γιατί πρέπει να γίνει μια ουσιαστική δουλειά για την ανάπτυξη της περιοχής της Άρτας που όπως γνωρίζετε είναι οικονομικά απ’ τις ασθενέστερες περιοχές στην Ελλάδα και στην Ευρώπη» δήλωσε ο γραμματέας της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Άρτας Δημήτρης Τάτσης.Η κομματική οργάνωση του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται ήδη σε διαδικασία κινητοποίησης για την προετοιμασία της επίσκεψης του κ. Παπανδρέου. Ο κ. Τάτσης ανέφερε σχετικά: «Υποδεχόμαστε αύριο τον Πρωθυπουργό της χώρας Γιώργο Παπανδρέου και καλούμε τα μέλη, τους φίλους αλλά και τους πολίτες της Άρτας να έρθουν στην υποδοχή. Θεωρούμε ότι εμείς και σαν φορέας κομματικός αλλά και οι βουλευτές του Νομού, και η Δημοτική Αρχή, ο Δήμαρχος και οι άλλοι φορείς της περιοχής μας έχουμε υποβάλει αναπτυξιακές προτάσεις, ο Πρωθυπουργός έχει υπ’ όψιν του αυτά τα πράγματα και θεωρούμε ότι είναι μια καλή ευκαιρία να ακούσει ο ίδιος από πρώτο χέρι, από τους ίδιους τους φορείς αυτά τα οποία θα πρέπει να συζητηθούν προκειμένου να υπάρξει αυτή η πολυαναμενόμενη ανάπτυξη του τόπου μας. Θεωρούμε ότι είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για όλους και για το Νομό μας να πάει μπροστά ο τόπος μέσα από τον φορέα που λέγεται Πρωθυπουργός της χώρας».Για την περίπτωση ο κ. Παπανδρέου να επισκεφθεί και κάποια άλλα σημεία ή φορείς της περιοχής ο κ. Τάτσης ανέφερε: «Το πρόγραμμα προς το παρόν δεν έχει κάτι άλλο γιατί είναι και «σφιχτό». Θα διαρκέσει γύρω στις 3-4 ώρες η σύσκεψη, γιατί όπως σας είπα ο Πρόεδρος και Πρωθυπουργός της χώρας θέλει πάντα ν’ ακούει πρώτα τους παριστάμενους και μετά αυτός να εκφράζει την άποψή του. Στη συνέχεια θα φύγει με το επιτελείο του για την Αθήνα. Το επιτελείο του θα είναι Υπουργοί οι οποίοι έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη δηλαδή το Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Υποδομών, το Αγροτικής Ανάπτυξης, το Περιβάλλοντος. Ακριβώς δεν έχει διαμορφωθεί το πρόγραμμα ακόμα. Ακόμα συζητάμε γι’ αυτό το θέμα στην Αθήνα και πιστεύω το μεσημέρι θα έχει κλείσει».

Για το τι θα πρέπει να περιμένουμε ως νομός από την επίσκεψη του πρωθυπουργού και αν αυτή πρόκειται να συνοδευτεί και από κάποιες ανακοινώσεις για το ΞΕΝΙΑ ή για άλλα θέματα που εκκρεμούν στην περιοχή ο κ. Τάτσης είπε: «Αυτό δεν το ξέρω, το αφήνω στα χείλη του πρωθυπουργού που θα ‘ναι τα το πιο επίσημα της χώρας μας. Η Άρτα έχει πάρα πολλές προοπτικές ανάπτυξης. Κατ’ αρχής έχει τον πλουτοπαραγωγικό χώρο που λέγεται Αμβρακικός κόλπος, έχει τα βουνά της Ηπείρου, έχει τον κάμπο άρα λοιπόν έχει πάρα πολλές δυνατότητες ανάπτυξης και είναι στο χέρι μας αλλά και στο χέρι των κυβερνώντων να συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση».Η επίσκεψη του κ. Παπανδρέου δεν είναι αιφνίδια σύμφωνα με τον κ. Τάτση αλλά είναι εντάσσεται στο πλαίσιο των επισκέψεων που συνηθίζει να πραγματοποιεί σε πρωτεύουσες νομών. Ειδικότερα ο κ. Τάτσης ανέφερε: «Ο Πρόεδρος και Πρωθυπουργός της χώρας έχει επιβάλει ένα πρόγραμμα στο οποίο επισκέπτεται κάθε φορά κάποιες πρωτεύουσες νομών. Τώρα ήταν η σειρά της πόλης μας. Είχε πάει στο Ναύπλιο όπως ξέρετε σε μια επιτυχημένη σύσκεψη εκεί, παλιότερα πριν από έναν-δύο μήνες περίπου είχε πάει στη Λευκάδα άρα είναι στα πλαίσια αυτών των επισκέψεων».

Ανακοίνωση του ΚΚΕ Ιωαννίνων για το ΚΠΕ Πωγωνιανής


Η μεταφορά 30 ανήλικων μεταναστών στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Αρρένων Πωγωνιανής , αποδεικνύει περίτρανα ότι Κυβέρνηση, Κόμματα του Κεφαλαίου, και τοπικοί «ένθερμοι» υποστηρικτές τους, αντιμετωπίζουν τους μετανάστες και τις οικογένειές τους σαν δεύτερης διαλογής ανθρώπους, σαν φτηνά εργατικά χέρια, γρανάζια της καπιταλιστικής μηχανής. Στόχος τους στην προκειμένη περίπτωση είναι να «αποθηκευτούν» οι ανήλικοι μετανάστες σε έναν ακατάλληλο χώρο, χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό, ώστε να απαλλαγεί το Κράτος από την ευθύνη της προστασίας τους, να τους «αδειάσει» στο έλεος της τύχης και των διακινητών.Η λογική του μικρότερου κακού και της δήθεν ευαισθησίας και ελεημοσύνης (καλύτερα στην Πωγωνιανή παρά στον Έβρο) επιστρατεύεται για να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη.Στην ίδια γραμμή συντάσσονται και οι δυνάμεις του οπορτουνισμού ΝΑΡ/ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που με ανακοίνωσή τους στοχοποιούν το ΚΚΕ. Ανεύθυνα, επιφανειακά και χωρίς καν να είναι παρόντες αξιοποιούν δημοσιεύματα και πληροφορίες για να χτυπήσουν το Κομμουνιστικό Κόμμα και να παρουσιαστούν οι ίδιοι σαν τιμητές ανθρωπιστικών πρωτοβουλιών. Παραλείπουν να ξεκαθαρίσουν ότι κεντρική πολιτική κατεύθυνση ήταν το Κέντρο Μέριμνας Πωγωνιανής να παίξει το ρόλο «χωματερής» ανθρώπων, ότι την επόμενη κιόλας μέρα επιβεβαιωθηκαν οι θέσεις μας και στο Κέντρο Μέριμνας είχαν απομείνει μόλις 9 ανήλικοι μετάναστες.Οι θέσεις και η δράση του ΚΚΕ αποδεικνύονται και στα Γιάννενα με το ζήτημα των απλήρωτων Σενεγαλέζων εργατών από την επιχείρηση του Καλπακίου, με τη δράση του στο ζήτημα των Ινδών εργατών στην επιχείρηση Καριππίδης, με τα μαθήματα Ελληνικών που διοργανώνονται κάθε χρόνο για τους οικονομικούς μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα.Ξεκάθαρα απαιτούμε και παλεύουμε για :
Την κατάργηση όλων των κέντρων κράτησης μεταναστών. Να διαμορφωθούν δημόσιοι ανθρώπινοι, αξιοπρεπείς και υγιεινοί κρατικοί χώροι φιλοξενίας των άστεγων μεταναστών, όπου θα παρέχονται δωρεάν σίτιση, στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή. Όχι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης ούτε στη «φιλανθρωπία» των ΜΚΟ.
Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες και μετανάστες να φιλοξενούνται χωριστά από τους ενήλικες σε ειδικούς ξενώνες που οφείλει να κατασκευάσει η Πολιτεία πλαισιώνοντας τους με ειδικό και εξειδικευμένο προσωπικό εξειδικευμένο σε θέματα εκπαίδευσης, ιατρικής περίθαλψης και ολόπλευρης ψυχολογικής υποστήριξης.
Άμεση νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα. Απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης και ανανέωσης των αδειών διαμονής, εργασίας και οικογενειακής επανένωσης. Κατάργηση όλων των παραβόλων.
Νομιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις των παιδιών μεταναστών που γεννιούνται ή μεγαλώνουν στην Ελλάδα. Εγγραφή στα δημοτολόγια και έκδοση πιστοποιητικού γέννησης. Ιθαγένεια με την ενηλικίωση για όσους το επιθυμούν.
Ειδική φροντίδα για την ισότιμη πρόσβαση των παιδιών όλων των μεταναστών στις δομές της ελληνικής δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, που θα περιλαμβάνει και την εκμάθηση της μητρικής γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού τους.
Δημιουργία πολύγλωσσων δημόσιων κέντρων για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού για τους ενήλικες μετανάστες.
Παύση των τρομοκρατικών επιχειρήσεων και απελάσεων των μεταναστών χωρίς χαρτιά. Χορήγηση ασύλου ή προσωρινού ανθρωπιστικού καθεστώτος στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικής κατοχής και εμφυλίων. Να επιτραπεί η έξοδός τους προς τα κράτη - μέλη της ΕΕ που επιθυμούν. Να καταργηθεί το ΠΔ 81/2009 που προβλέπει διαδικασίες ουσιαστικής κατάργησης του ασύλου.
Όχι στην εκχώρηση της φρούρησης των συνόρων σε Νατοϊκούς και ευρωενωσιακούς μηχανισμούς, όπως ο FRONTEX και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης Συνόρων, με πρόσχημα τους μετανάστες.
Απειθαρχία στη νομοθεσία της ΕΕ (Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, Κανονισμός Δουβλίνο ΙΙ, Συνθήκη Σένγκεν κλπ.).
Άμεση αποχώρηση των ελληνικών δυνάμεων από τις ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Ο ΔΗΜΟΣ ΖΗΡΟΥ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΠΕ


Με ιδιαίτερη λύπη ενημερωθήκαμε για την αναστολή λειτουργίας λόγω «οργανωτικών αδυναμιών» δέκα ΚΠΕ της χώρας και μεταξύ αυτών και του ΚΠΕ Φιλιππιάδας (αρ.απόφ.83688/Γ7 22-7-2011) που αποφάσισε η ηγεσία του ΥΠΔΒΜΘ.Το πλήγμα για τα σχολεία και την περιβαλλοντική εκπαίδευση θα είναι μεγάλο, όπως επίσης και για τον τόπο καθώς αποτελούσε σημαντική ανάσα ζωής για την ευρύτερη περιοχή, συνέβαλε στην τόνωση της τοπικής οικονομίας, την προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής.Tο ΚΠΕ Φιλιππιάδας ιδρύθηκε με την 101102/Γ7 29-7-08 (ΦΕΚ1972τ.β.24-9-2009) απόφαση του υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και λειτουργεί από την 1-9-2009 αφού στελεχώθηκε κανονικά με εκπαιδευτικούς.Το ΚΠΕ Φιλιππιάδας λειτούργησε στις εγκαταστάσεις της παλαιάς Παιδόπολης «Άγιος Αλέξανδρος» στη λίμνη Ζηρού οι οποίες ανακαινίστηκαν γι’ αυτόν το σκοπό με δαπάνες του Δήμου Φιλιππιάδας της Ν.Α. Πρέβεζας και της Περιφέρειας Ηπείρου που ανήλθαν μέχρι του ποσού 1.000.000 ευρώ περίπου, μεταξύ αυτών και η πρόσφατη διάθεση πόρων 570.000 ευρώ για την αντικατάσταση των στεγών αμιάντου.Στο λίγο σχετικά χρόνο λειτουργίας του έχει υλοποιήσει πολλά προγράμματα για μαθητές και δράσεις που έχουν στόχο την ευαισθητοποίηση των κατοίκων σε θέματα αειφορίας. Ημερίδες, συνεργασίες με φορείς, σεμινάρια, τοπικές, εθνικές και διεθνείς δράσεις, εκδηλώσεις, προγράμματα και άλλες δραστηριότητες για μαθητές, εκπαιδευτικούς και την τοπική κοινωνία.και συγκεκριμένα :
-Ανέπτυξε 4 προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
-Παρήγαγε εκπαιδευτικό υλικό ανταποκρινόμενο στις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες.
-Δέχθηκε επισκέψεις σχολείων και συγκεκριμένα :
α. 40 σχολικές μονάδες κατά το σχ.έτος 2009-20010 και 1070 μαθητές και
β. 65 σχολικές μονάδες κατά το σχ.έτος 2010-2011 και 2018 μαθητές για μονοήμερα προγράμματα και 133 σε πολυήμερα προγράμματα .
-Ανέπτυξε δράσεις για την τοπική κοινωνία όπως για παράδειγμα τη Γιορτή Περιβάλλοντος
-Διοργάνωσε ημερίδες σε συνεργασία με φορείς όπως το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
-Ανέπτυξε συνεργασίες με άλλα ΚΠΕ και φιλοξένησε την απολογιστική συνάντηση της ΣΕ ΚΠΕ Ηπείρου.
-Ανέπτυξε συνεργασίες με τοπικούς φορείς όπως ο Δήμος Ζηρού κ.α. και Συλλόγους.
Μας δημιουργεί εντύπωση επομένως η αιτιολογία της « oργανωτικής ανεπάρκειας» που επικαλείται η σχετική Υπουργική Απόφαση για την κατάργηση του κέντρου. Αιτιολογία που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την εικόνα που έχει αποκομίσει, τόσο η Εκπαιδευτική Κοινότητα όσο και η Τοπική Αυτοδιοίκηση από την πλούσια δράση του.Για τους λόγους αυτούς, αιτούμαστε την ανάκληση της απόφασης 83688/Γ7 22-7-2011 ΥΠΔΒΜΘ η οποία αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη κάθε Περιβαλλοντολογικής Εκπαίδευσης.

Ο Δήμαρχος

Γιολδάσης Δημήτριος

Εθελοντικές οργανώσεις… μαϊμούδες!


Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου, έχει γίνει αποδέκτης καταγγελιών για την δράση αγνώστων προσώπων που εμφανίζονται ως δήθεν μέλη εθελοντικών οργανώσεων και εξαπατούν πολίτες ή και ακόμη κάνουν ψευδή χρήση διακριτικών της Πολιτικής Προστασίας για δικούς τους σκοπούς.Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου έχοντας υπόψη αυτά τα περιστατικά, συστήνει σε όλους τους πολίτες που ενδιαφέρονται να προσφέρουν εθελοντικές υπηρεσίες να απευθύνονται στις κατά τόπους Διευθύνσεις Πολιτικής Προστασίας για να ενημερώνονται πριν προχωρήσουν σε οποιαδήποτε κίνηση, είτε για συμμετοχή σε σεμινάρια, είτε για την αγορά κουπονιών κλπ. Παράλληλα όταν εντοπίζουν οχήματα, που φέρουν διακριτικά Πολιτικής Προστασίας και προκαλούν με τις κινήσεις τους, να ενημερώνουν, είτε τις Διευθύνσεις Πολιτικής Προστασίας, είτε τις κατά τόπους Αστυνομικές Αρχές, για την πάταξη και τιμωρία των επιτήδειων.

Συνεχίζεται η περιoδεία του ΔΗΠΕΘΙ


Μετά τις παραστάσεις που έδωσε σε Άρτα, Καναλάκι, Γιάννινα (με «ρεκόρ» εισιτηρίων για την τελευταία τουλάχιστον 10ετία), Ανατολή, Δροσοχώρι και Καστρίτσα το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων την συνεχίζει τη θερινή του περιοδεία με το έργο «Τα μάγια της πεταλούδας» του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα. (Σήμερα Πέμπτη 28 Ιουλίου το έργο παίζεται στο Πνευματικό Κέντρο Ροδοτοπίου, αύριο Παρασκευή 29 Ιουλίου η παράσταση παρουσιάζεται στο δημοτικό σχολείο Πεδινής, Σάββατο στην Τύρια (γήπεδο μπάσκετ) και Κυριακή στο υπαίθριο θέατρο Μονοδενδρίου. Οι παραστάσεις του Αυγούστου ξεκινούν για το ηπειρωτικό θέατρο την Τρίτη, 2 του μήνα, στο Πνευματικό Κέντρο Κάτω Ζαλόγγου και συνεχίζονται την Τετάρτη 3 Αυγούστου στο Ρωμανό. Οι παραστάσεις αρχίζουν στις 9.30’ το βράδυ και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Εκδηλώσεις στο Βουργαρέλι Άρτας


Ομιλίες, προβολές ντοκιμαντέρ για τον πολιτισμό και την τέχνη και έκθεση εικαστικών έργων θα πραγματοποιηθούν στο Βουργαρέλι, την έδρα του δήμου κεντρικών Τζουμέρκων. Το Σάββατο 30 Ιουλίου στις 7.30 το απόγευμα, στην αίθουσα του δημαρχείου θα γίνει ομιλία-συζήτηση και προβολή σχετικού υλικού με θέμα «ο πολιτισμός, ο τόπος, η τέχνη» με ομιλητές τον ζωγράφο Βασίλη Σταύρου και τον Βασ. Παπαϊωάννου εκ μέρους του μουσείου "Θ. Παπαγιάννης". Στη συνέχεια, το κοινό θα μεταβεί στην κόκκινη εκκλησιά όπου στην αίθουσα εκθέσεων του παλαιού σχολείου θα γίνουν τα εγκαίνια εικαστικής έκθεσης με έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, σχεδίων και χαρακτικής των καλλιτεχνών: Β. Καζάκου, Α. Μπούρα, Α. Μπενάκη, Θ. Παπαγιάννη, Σ. Παπαγιάννη, Α. Πειρουνίδου, Β. Σταύρου, Σ. Σταύρου, Γ. Τσιούρη.Στις 17 Αυγούστου, 7.30 το απόγευμα θα γίνει βραδιά ντοκιμαντέρ με θέμα «Τα συμπόσια τέχνης στην Ελλάδα». Θα προβληθούν οι ταινίες του Άγγελου Πανάγου «Περίπατος με τη Σαπφώ», «Λήμνος – ώχρα και πέτρα» και «Το βλέμμα του ζώου», η οποία προβλήθηκε στην Άρτα και τα Γιάννενα στα πλαίσια εκθέσεων του Β. Σταύρου. Στην εκδήλωση αυτή θα παρευρεθεί ο ίδιος ο σκηνοθέτης των ταινιών, καθώς και ο γλύπτης- καθηγητής Θ. Παπαγιάννης, οι οποίοι και θα μιλήσουν για τα συμπόσια τέχνης. Την επιμέλεια των εκδηλώσεων έχει ο ζωγράφος Βασίλης Σταύρου, με την στήριξη του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, του συλλόγου Βουργαρελιωτών και του «Tzoumerka art festival».Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Αυγούστου και θα είναι ανοιχτή καθημερινά 10-2π.μ. και 6-9μ.μ.. Πληροφ. 26853 6219 - 26853 6213.

Ξεκίνησαν οι «Ηπειρωτικές Όχθες 2011»


Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας,η κορυφαία αποδημική οργάνωση των Ηπειρωτών, διοργανώνει και φέτος για δεύτερη φορά τις «Ηπειρωτικές Όχθες». Οι εκδηλώσεις ακολουθούν τη ροή ποταμών και λιμνών της Ηπείρου και ξεκίνησαν από χτες ενώ θα κρατήσουν έως και τις 30 Ιουλίου με τους ακόλουθους σταθμούς:
- Πέμπτη 28/7. 9 π.μ. - 12 μ.μ. Πεζοπορική διαδρομή στο μονοπάτι του Λάγγαρη, κάτω από τα χωριά Κεραμίτσα και Μαλούνι Θεσπρωτίας, με οδηγό τον Πρόεδρο του Κέντρου Ιστορικών Μελετών Θεσπρωτίας Μιχάλη Πασιάκο. Κολύμπι στη θέση Βόθνες, σε καθαρό παραπόταμο του Καλαμά. Ακολουθεί σταθμός στο Θεογέφυρο ( 2-5 μ.μ), ενημέρωση και συζήτηση για τον Καλαμά με τη συμμετοχή της Κίνησης «Καθαρός Καλαμάς». Το βράδυ μουσική και κινηματογραφική βραδιά (10 μ.μ.) δίπλα στο Γεφύρι του Αώου στην Κόνιτσα. Συμμετέχουν η ηπειρώτικη κομπανία του Λευτέρη Γκιώκα, rock και έντεχνα συγκροτήματα από τα Γιάννενα ενώ θα προβληθούν αποσπάσματα από ταινίες του Στράτου Στασινού και από επιτόπιες καταγραφές του Αρχείου Πολυφωνικού Τραγουδιού.
- Παρασκευή 29/7. 9 π.μ. παράσταση διαμαρτυρίας και ενημέρωσης στα ΚΤΕΛ Ιωαννίνων για το θέμα των δρομολογίων στην παλιά οδό Ιωαννίνων - Ηγουμενίτσας. 11 π.μ. παρουσίαση του τετραημέρου και μικρή συνέντευξη τύπου της Π.Σ.Ε. στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, περιήγηση και ενημέρωση για το χώρο του Θεάτρου. 1 μ.μ. καλωσόρισμα στο χωριό Λίππα. 3 μ.μ. γεύμα στη Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος Ρωμανού. 7 μ.μ. μουσικοχορευτική εκδήλωση στις πηγές του Αχέροντα, στο Σιστρούνι με τη συμμετοχή της ηπειρώτκης κομπανίας «Λαλητάδες» και χορευτικών των συλλόγων και των Αδελφοτήτων της περιοχής.
- Σάββατο 30/7. 9 π.μ. - 12 μ.μ. πεζοπορία και κολύμπι από το Πολυστάφυλλο στις Πύλες του Άδη με οδηγό τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο Θεσπρωτικού. 1 - 3 μ.μ. Λίμνη Ζηρού, ενημέρωση για την περιβαλλοντική κατάσταση της λίμνης, συζήτηση αποτίμησης του τετραημέρου και ολοκλήρωση των εκδηλώσεων. Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων συνεργάζονται φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Ομοσπονδίες και Αδελφότητες, πολιτιστικοί σύλλογοι και περιβαλλοντικές κινήσεις.Η υλικοτεχνική υποδομή και η τεχνογνωσία της διοργάνωσης των εκδηλώσεων αποτελεί προσφορά της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας «Άπειρος» / Διεθνές Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιού. Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη, χωρίς εισιτήριο.Με τις «Ηπειρωτικές Όχθες» συνταξιδεύει η ελεύθερη περιοδεύουσα Πανηπειρωτική Κατασκήνωση που στήνεται κάθε βράδυ στο χώρο των εκδηλώσεων προσκαλώντας ιδιαίτερα τους νέους μας που θέλουν να ανακαλύψουν την απαράμιλλη ομορφιά της Ηπείρου με τον πιο όμορφο τρόπο.Για δηλώσεις συμμετοχής στα μέσα κοινής μετακίνησης, για πληροφορίες για τα σημεία συνάντησης και το περιεχόμενο των εκδηλώσεων μπορείτε να επικοινωνείτε με τον Έφορο Πολιτισμού της Π.Σ.Ε. Αλέξανδρο Λαμπρίδη στο 6973342113 και τον Έφορο Νεολαίας Νίκο Ζέκη στο 6974 123992.

Μαχαίρωσαν νεαρό Αφγανό στα Γιάννενα


Στο νοσοκομείο Ιωαννίνων μεταφέρθηκε 17 χρονος Αφγανός ,με τραύματα στα άκρα την κοιλιά και τον θώρακα ,καθώς όπως είπε στους αστυνομικούς δέχθηκε επίθεση από τέσσερις ομοεθνής του οι οποίοι τον λήστεψαν.Ο ανήλικος δέχθηκε την επίθεση από τα 4 άτομα ,τα οποία βγήκαν από το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν και του επιτέθηκαν.Οπως είπε στους αστυνομικούς του απέσπασαν 120 ευρώ και ένα κινητό τηλέφωνο.

Σημαντικό έργο της αρχαιολογικής υπηρεσίας στην Κληματιά του δήμου Ζίτσας


Το πρώτο έργο αρχαιολογικής υπηρεσίας στην Ήπειρο με παράλληλο αρχαιολογικό και όχι μόνο ενδιαφέρον, που είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην Κληματιά του δήμου Ζίτσας.Η 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων έχει ξεκινήσει εδώ και μερικούς μήνες το έργο της αποκατάστασης του αρχαιολογικού πάρκου μεταβυζαντινών μνημείων, όπως ονομάζεται το σύνολο των 5 μνημείων στην ευρύτερη περιοχή, που θεωρείται ένα από τα κορυφαία έργα της υπηρεσίας, μέσα από την ολοκλήρωση του οποίου, θα προκύψουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την ιστορική, κοινωνική και οικονομική ζωή της μεταβυζαντινής περιόδου.Σύμφωνα με την προϊσταμένη της 8ης ΕΒΑ Βαρβάρα Παπαδοπούλου στα τρία από τα πέντε συνολικά μνημεία του προγράμματος έχουν βρεθεί σημαντικές τοιχογραφίες και στην εκκλησία του Αγ. Δημητρίου στην Κληματιά γίνεται ουσιαστικά ένα πιλοτικό βήμα, για να διαπιστωθεί τι μπορεί να προκύψει ως πληροφορία και γνώση για την περίοδο κατασκευής των μνημείων.Επίκεντρο των εργασιών τους πρώτους μήνες υλοποίησης του έργου είναι ο ναός του Αγίου Δημητρίου στο κέντρο της Κληματιάς, στο οποίο από τις αρχές Απριλίου εξελίσσονται εργασίες καθαρισμού των σπάνιων τοιχογραφιών του, ενώ προηγήθηκαν κάποιες εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο στα τέλη του 2010.Στο σύνολο των εργασιών που πρόκειται να γίνουν περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων επισκευές στεγών, τοποθέτηση νέων παραθύρων όπου αυτό απαιτείται, αποξήλωση παλαιών και τοποθέτηση νέων ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και άλλα.Βασική προτεραιότητα ωστόσο σύμφωνα με την κα Παπαδοπούλου είναι ο καθαρισμός, η συντήρηση και η ανάδειξη των τοιχογραφιών. Τοιχογραφίες που ανάγονται στα μέσα του 16ου αιώνα, όμως το σημαντικότερο είναι ότι επιβεβαιώνεται πλέον ότι πρόκειται για έργο των σπουδαίων Θηβαίων ζωγράφων του 16ου αιώνα, αδελφών Φράγκου και Γεώργιου Κονταρή που εργάστηκαν σε πολλά μνημεία της Ηπείρου την ίδια περίοδο.Πολλά πράγματα και πολλές απορίες θα είχαν ήδη λυθεί εάν υπήρχε η κτητορική επιγραφή του ναού, όμως αυτή έχει χαθεί, πιθανότατα στα μέσα του προηγούμενου αιώνα, όταν έγινε η επέκταση του ναού.«Από την τεχνοτροπία ωστόσο μπορούμε με βεβαιότητα να εντάξουμε το έργο αυτό στο εργαστήριο των αδερφών Κονταρή, που ξέρουμε ότι έχουν εργαστεί και στην εκκλησία Μεταμόρφωσης Σωτήρος στην ίδια περιοχή.Θα προσπαθήσουμε στην πορεία να διαπιστώσουμε εάν εργάστηκαν και οι δύο ή ο ένας εξ’ αυτών στον Άγ. Δημήτριο ή εάν εργάστηκαν άτομα από το εργαστήριό τους. Είναι ωστόσο μία πολύ καλή ζωγραφική, χαρακτηριστική της σχολής ΒΔ Ελλάδας, ένα κορυφαίο έργο τους και είμαστε ευτυχείς που ξεκινάμε από αυτό», σημείωσε η κα Παπαδοπούλου.Η αρχαιολόγος Πολυξένη Δημητρακοπούλου που είναι και υπεύθυνη του έργου τόνισε, ότι ο ναός χρονολογείται το 1558, ωστόσο οι τοιχογραφίες προσδιορίζονται τη δεκαετία μέχρι το 1568.«Είναι σίγουρα το ίδιο συνεργείο που εργάστηκε στο ναό της Μεταμόρφωσης, κάτι που συμπεραίνουμε με τον παραλληλισμό της εικονογράφησης. Με την πρόοδο των εργασιών μπορούμε να διαπιστώσουμε εάν έστω ο ένας εκ των αδελφών Κονταρή εργάστηκε σε αυτόν το ναό», σημείωσε.

Αρκετές δυσκολίες
Το έργο του καθαρισμού και της συντήρησης των τοιχογραφιών δεν είναι εύκολο, ειδικά μάλιστα από τη στιγμή που σύμφωνα με τον Μπάμπη Αποστολίδη, συντηρητή αρχαιοτήτων οι τοιχογραφίες ήταν εξαρχής καλυμμένες από αιθάλη, αλλά και σε διάφορα σημεία με λαδομπογιά, ασβέστη, βερνίκι και τσιμέντο.«Είναι αλήθεια, ότι δεν περιμέναμε τόσο μεγάλη δυσκολία στον καθαρισμό και στη διατήρηση των τοιχογραφιών, αλλά περιμέναμε σαφώς καλύτερα αποτελέσματα. Ουσιαστικά περιμέναμε να είναι πιο ανθεκτικές», τόνισε, ενώ η Βάσια Αυδίκου, επίσης συντηρήτρια αναφέρθηκε στην προσωπική ικανοποίηση που έχει ένας συντηρητής αποκαλύπτοντας τη μαγεία μίας τοιχογραφίας που ουσιαστικά παραμένει κρυμμένη από τα μάτια των πολιτών για αιώνες.Εκτός από τους δύο προαναφερθέντες στο ναό του Αγ. Δημητρίου εργάζονται ακόμη οι συντηρητές Κωνσταντίνος Τσιάγκρας, Αρετή Πρίγγη, ενώ για ένα δίμηνο στο πρώτο στάδιο των εργασιών, δούλεψε και η Βάσω Γκιοξάρη.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος στο ΚΤΕΛ Ιωαννίνων!


Παράσταση διαμαρτυρίας της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος στο ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, για την επαναλειτουργία της καταργηθείσας λεωφοριακής γραμμής, της παλαιάς εθνικής οδού Ιωαννίνων - Ηγουμενίτσας,αύριο Παρασκευή 29 Ιουλίου στις 09.00' το πρωί.Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, της κορυφαίας αποδημικής οργάνωσης των Ηπειρωτών, σε συνεδρίαση του, στις 30 Ιουνίου 2011, αποφάσισε να διαμαρτυρηθεί εντονότατα προς το ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, την Περιφέρεια Ηπείρου και το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, για την κατάργηση των δρομολογίων της λεωφοριακής γραμμής, που καλύπτει τις συγκοινωνιακές ανάγκες της Ηγουμενίτσας προς τα Ιωάννινα και αντίστροφα, μέσω της παλαιάς εθνικής οδού Ιωαννίνων - Ηγουμενίτσας, έτσι ώστε να τεθεί σε λειτουργία τουλάχιστον ένα δρομολόγιο την ημέρα προς και από, την πρωτεύουσα της Ηπείρου.Στα πλαίσια του πολιτιστικού και περιβαλλοντικού τετραήμερου κύκλου εκδηλώσεων της ΠΣΕ ''Ηπειρώτικες 'Οχθεις 2011'', που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην παραμεθόριο Ήπειρο, η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία, έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμα της, για την Παρασκευή 29 Ιουλίου, στις 09.00' το πρωί, παράσταση διαμαρτυρίας και ενημέρωσης στα ΚΤΕΛ Ιωαννίνων για να καταδείξει και πάλι με άλλη μορφή, το έντονο ενδιαφέρον της για την επαναλειτουργία της παλαιάς λεωφοριακής γραμμής Ιωαννίνων - Ηγουμενίτσας, που επί δεκαετίες εξυπηρετούσε τους κατοίκους των ακριτικών χωριών που διείρχετο.Έτσι, την Παρασκευή 29 Ιουλίου, και ώρα 09.00' το πρωί, όλοι όσοι συμμετέχουν στο πολιτιστικό και περιβαλλοντικό τετραήμερο ''Ηπειρώτικες Όχθεις 2011'', με επικεφαλή τον Πρόεδρο της ΠΣΕ Γιώργο Οικονόμου και τα άλλα μέλη του Δ.Σ., θα διαμαρτυρηθούν στη διοίκηση του ΚΤΕΛ Ιωαννίνων και προς τον σκοπό αυτό καλούν τους πολίτες των Ιωαννίνων και όλους αυτούς που βλάπτονται από την κατάργηση του δρομολογίου, να συμπαρασταθούν στην προσπάθεια της κορυφαίας αποδημικής οργάνωσης, ευελπιστώντας στην ικανοποίηση του εύλογου και υλοποιήσιμου αυτού αιτήματος.

Αποκατάσταση ύδρευσης στην Αμφιθέα Ιωαννίνων


Ολοκληρώθηκε χθες, από την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ιωαννίνων, η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης στο τοπικό διαμέρισμα της Αμφιθέας.Έτσι το πρόβλημα ελλιπούς υδροδότησης που αντιμετώπιζαν οι κάτοικοι την τελευταία εξαετία λύθηκε οριστικά, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Ιωαννιτών. Όπως διαπιστώθηκε, στο δίκτυο ύδρευσης είχαν συγκεντρωθεί μεγάλες ποσότητες αλάτων, με αποτέλεσμα να στενέψει η διάμετρος παροχής νερού και τους θερινούς μήνες να φτάνει ελάχιστο ή και καθόλου στα σπίτια. Η ΔΕΥΑΙ, μετά τους ελέγχους και την αυτοψία που έκανε, διαπίστωσε ότι χρειάζεται αλλαγή του δικτύου, συνολικού μήκους δύο χιλιομέτρων περίπου. Η απαραίτητη μελέτη έγινε και το έργο ολοκληρώθηκε στα τέλη Ιουνίου. Με την αποπεράτωσή του, διαπιστώθηκε ότι τα σπίτια που βρίσκονται στα υψηλά σημεία του οικισμού, εξακολουθούσαν να αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Η ΔΕΥΑΙ προχώρησε σε νέα μελέτη και στη συνέχεια στην αντικατάσταση δικτύου επτακοσίων μέτρων και των παροχών. Το έργο ολοκληρώθηκε και το πρόβλημα υδροδότησης λύθηκε οριστικά

Δημιουργία αντιπυρικής ζώνης στη μεθόριο


Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες δημιουργίας αντιπυρικής ζώνης στα Ελληνοαλβανικά σύνορα, με σκοπό να αποτραπούν κίνδυνοι από «εισαγόμενες» πυρκαγιές για τις τοπικές κοινότητες Καστανής, Κτισμάτων, Χαραυγής του Δήμου Πωγωνίου.Οι εργασίες γίνονται με επίβλεψη και χρηματοδότηση της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, ύστερα από συνεννόηση με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και σε συνεργασία με την 8η Μεραρχία και το Δασαρχείο Ιωαννίνων. Εν τω μεταξύ στην τελευατία της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας ενέκρινε δαπάνη ύψους 19.240 πλέον Φ.Π.Α. για τη μεταφορά 5.940 τόνων αδρανών υλικών που έγινε στη χωματερή της Δουρούτης κατά το πρώτο διήμερο της πυρκαγιάς που είχε προκληθεί στην περιοχή.

Απεργούν οι Ηπειρώτες οδοντίατροι


Κλειστά θα έχουν τα ιατρεία τους σήμερα οι οδοντίατροι της Ηπείρου,συμμετέχοντας στην πανελλαδική απεργία που κήρυξε η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία για το άνοιγμα του επαγγέλματος. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Άρτας και η οποία υπογράφεται από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του Οδοντιατρικού Συλλόγου Άρτας Βασίλη Μπαλάσκα και τη Γραμματέα Θεοδώρα Κούτσικου, αναφέρονται τα εξής: «Γιατί καταγγέλλουν οι Οδοντίατροι τον Υπουργό Υγείας: Γιατί ο Υπουργός Υγείας οφείλει να είναι ο βασικός θεματοφύλακας και εγγυητής προστασίας της δημόσιας υγείας. Οι Έλληνες Οδοντίατροι ουδέποτε τοποθέτησαν το συντεχνιακό συμφέρον υπεράνω του δημόσιου συμφέροντος. Και η αντίδρασή μας στο ψευδεπίγραφο άνοιγμα του επαγγέλματος αφορά στην προσπάθεια να διασφαλίσουμε την υψηλή ποιότητα παρεχόμενων οδοντιατρικών υπηρεσιών.Εφόσον ιδιώτες μη οδοντίατροι θα μπορούν να ιδρύσουν εταιρείες παροχής οδοντιατρικών υπηρεσιών χρησιμοποιώντας του γιατρούς αποκλειστικά σαν υπαλλήλους τότε θα περάσει στα χέρια τους το είδος παροχής υπηρεσίας και η επιλογή της θεραπείας, ο σχεδιασμός, τα υλικά και η νοσηλεία δε θα βρίσκονται στη δικαιοδοσία των επιστημόνων αλλά των εμπόρων που το κύριο κίνητρό τους είναι το κέρδος.Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η ιατρική επιστήμη εκτός από επάγγελμα είναι και λειτούργημα και στηρίζεται σε ανθρωπιστικές αξίες, που είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένες και που προέρχονται από τις αρχαίες διδασκαλίας και παραδόσεις του Ασκληπιού και του Ιπποκράτη. Οι αξίες αυτές, αναγνωρίστηκαν από τους Ευρωπαίους εταίρους ως «λόγοι δημοσίου συμφέροντος», και κανονικά θα έπρεπε να δημιουργήσουν αν μη τι άλλο κάποιες ηθικές αναστολές στον Υπουργό Υγείας όταν λαμβάνει αποφάσεις και μάλιστα «νύχτα».Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία προκηρύσσει Πανελλαδική Οδοντιατρική Απεργία την ημέρα ψήφισης του Νομοσχεδίου Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011 και ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Άρτας συμμετέχει στην απεργία.Η κυβέρνηση αποφάσισε να αθετήσει την υπόσχεσή της για την παράταση του ανοίγματος κλειστών επαγγελμάτων που έληγε στις 15-9-11, ώστε να δοθεί χρόνος για τις προτάσεις των φορέων. Έτσι αιφνιδιαστικά την Πέμπτη 28 Ιουλίου ψηφίζεται το Νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων και για το επάγγελμά μας η απελευθέρωση αφορά την άρση γεωγραφικών περιορισμών στην άσκηση του επαγγέλματος μας.Αντιδρούμε στις μεθοδεύσεις για την «απελευθέρωση» του επαγγέλματός μας, που θα πλήξουν ανεπανόρθωτα τον κλάδο μας: -Μια άδεια, ένας Οδοντίατρος. -Όχι σε υποκαταστήματα έξω από την Περιφέρεια που ανήκει ο αδειούχος - Όχι στην εμπορευματοποίηση της υγείας».

Αυτοκίνητο χτύπησε θανάσιμα αρκουδάκι


Θανάσιμα τραυματίστηκε ένα μικρό αρσενικό αρκουδάκι, ηλικίας μόλις οκτώ μηνών και βάρους περίπου 15 κιλών, όταν χτυπήθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο σε επαρχιακό δρόμο κοντά στο συνοριακό σταθμό Κρυσταλλοπηγής.Σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής, τους τελευταίους μήνες στην περιοχή της Κρυσταλλοπηγής εμφανίστηκε μία αρκούδα με δύο μικρά αρκουδάκια. Όπως εκτιμούν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, το αρκουδάκι που έπεσε θύμα του τροχαίου είναι το ένα εκ των δύο.Από τις αρχές του 2011, συνολικά τέσσερις αρκούδες έχουν τραυματιστεί θανάσιμα από τροχαίο ατύχημα. Ως βασικά αίτια των τροχαίων στα οποία εμπλέκονται αρκούδες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αναφέρουν την ακατάλληλη περίφραξη του αυτοκινητόδρομου καθώς και την απουσία ή ελλιπή διαμόρφωση κατάλληλων διαβάσεων για την άγρια πανίδα.Κατά την περίοδο του θέρους οι αρκούδες, εξαιτίας της υποβάθμισης των βιοτόπων και προκειμένου να τραφούν, πλησιάζουν καλλιέργειες και κατοικημένες περιοχές, με αποτέλεσμα συχνά να διασχίζουν αυτοκινητόδρομους και να διατρέχουν τον κίνδυνο να παρασυρθούν από αυτοκίνητα.

400 κιλά χασίς βρέθηκαν στην Ηγουμενίτσα!


Μεγάλη ποσότητα χασίς εντόπισαν και κατέσχεσαν λιμενικοί στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Ηγουμενίτσας χθες το απόγευμα.Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τα πληρώματα πλωτών σκαφών του Λιμενικού κατά την διάρκεια περιπολίας εντόπισαν τρια ναυτικά μίλια ανοικτά της Ηγουμενίτσας, κοντά στη νήσο Πρασούδι, τέσσερις μαύρους ταξιδιωτικούς σάκους που όπως διαπιστώθηκε περιείχαν 133 μικρά δέματα ακατέργαστης ινδικής κάνναβης βάρος περίπου 400 κιλών.Οι σάκοι περισυνελλέγησαν και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Οι αξιωματικοί του Λιμενικού εκτιμούν πως οι διακινητές, που ενδεχόμενως τα μετέφεραν από τις αλβανικές προς τις ελληνικές ακτές, τα πέταξαν στη θάλασσα για να αποφύγουν την σύλληψη.

Εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας


Κατά πλειοψηφία και με παρατηρήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου.Ο Οργανισμός αποτελεί απαραίτητη προυπόθεση, για τη συγκρότηση των υπηρεσιών με βάση τις σύγχρονες ανάγκες αλλά και τις αρμοδιότητες που μεταφέρονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σε εφαρμογή του Καλλικράτη.«Ο Οργανισμός συντάχθηκε με στόχο την καλύτερη απόδοση των υπηρεσιών και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη», υπογράμμισε ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος στην αρχική του τοποθέτηση και διευκρίνισε ότι διέπεται από συγκεκριμένους κανόνες που διασφαλίζουν και την έγκρισή του.Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Γιώργος Μαρούφωφ, αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπήρξαν μέχρι τώρα, προκειμένου να ενσωματωθούν οι υπηρεσίες και να λειτουργήσουν στις επιταγές του Καλλικράτη και τόνισε πως ο Οργανισμός είναι ευέλικτος και δίνει τη δυνατότητα αρτιότερης λειτουργίας στο Δήμο.Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Ιωαννίνων καθώς και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, καταθέτοντας παρατηρήσεις, εκφράζοντας διαφωνίες ενώ από ορισμένους ζητήθηκε και η αναβολή της ψήφισης.Εκ μέρους της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας κατέθεσαν προτάσεις οι δημοτικοί σύμβουλοι Άννα Ασημακοπούλου και Φώτης Μπουραντάς. Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Νίκος Γκόντας υποστήριξε ότι ο οργανισμός είναι εναρμονισμένος με τις κυβερνητικές εντολές, προβλέπει μείωση θέσεων εργασίας και κατά τον ίδιο, υπάρχει κίνδυνος απόλυσης εργαζομένων.Αντιλαϊκό χαρακτήρισε τον Οργανισμό, ο επικεφαλής της Λαικής Συσπείρωσης Δημήτρης Τασούλας, καθώς όπως είπε, εξυπηρετεί τις κυβερνητικές επιλογές.Ο επικεφαλής της παράταξης «3 κλικ Αριστερά» Χρήστος Μαντάς, εξέφρασε πολλές επιφυλάξεις για την διατήρηση των θέσεων εργασίας και υποστήριξε πως ο Δήμος θα δυσκολευτεί να ανταποκριθεί στις αρμοδιότητες που μεταφέρει ο Καλλικράτης.Απαντώντας σε όλες τις παρατηρήσεις και τις αιτιάσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος τόνισε πως «απολύσεις, εξυπηρετήσεις και βολέματα είναι έξω από τη λογική της Δημοτικής Αρχής».Ο Οργανισμός έλαβε υπόψιν του δύο παραμέτρους: Τις αρμοδιότητες και το προσωπικό. Με ένα συγκεκριμένο ανθρώπινο δυναμικό καλύπτονται όλες οι αρμοδιότητες του νέου δήμου, υπογράμμισε ο Δήμαρχος.Ο Οργανισμός εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με θετική ψήφο από τους συμβούλους της Δημοτικής Αρχής. Καταψήφισαν και οι τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Σήμερα το σύνολο των υπηρετούντων στο Δήμο Ιωαννιτών είναι 769. Εξ αυτών, οι 393 υπάλληλοι είναι μόνιμοι, οι 106 καλύπτουν προσωποπαγείς θέσεις και οι 270 είναι αορίστου χρόνου.Ο νέος Οργανισμός προβλέπει 554 νέες θέσεις εργασίας. Το σύνολο των οργανικών θέσεων ανέρχεται στις 947, που αποτελεί το άθροισμα των μόνιμων και των νέων θέσεων. Οι βασικές αρχές που ακολουθήθηκαν στη σύνταξη του Οργανισμού είναι:
- Οργάνωση των δημοτικών υπηρεσιών για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.
- Όσο το δυνατόν καλύτερη οργάνωση του Δήμου ώστε να καταστεί φορέας προώθησης και υποστήριξης της τοπικής ανάπτυξης.
-Ομαλή συγχώνευση των υπηρεσιών των πρώην «Καποδιστριακών» Ο.Τ.Α. στο νέο διευρυμένο «Καλλικρατικό» Δήμο Ιωαννιτών.
- Οργάνωση νέων υπηρεσιών για τις μεταφερόμενες από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων αρμοδιότητες.