Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2011

Περιορίζεται η πυρκαγιά στο Αργυροχώρι


Καλύτερη είναι η εικόνα από το πύρινο μέτωπο στο Αργυροχώρι του Δήμου Πωγωνίου,όπου οι φλόγες κατακαίνε δασική έκταση και στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος 21 πυροσβέστες με οχήματα και μία ομάδα πεζοπόρο τμήμα.

Δήλωση Χρήστου Κατσούρα για την αναδιάταξη των μονάδων υγείας στην Ήπειρο


Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αλλά όχι με έκπληξη, παρακολουθώ τις τελευταίες ημέρες τις αντιδράσεις στο νομό μας, για την πιθανή λειτουργική διασύνδεση του νοσοκομείου Φιλιατών με άλλο νοσοκομείο. Αντιδράσεις που ακολούθησαν την πρόταση προς διαβούλευση του Υπουργείου Υγείας για διασύνδεση με το νοσοκομείο Χατζηκώστα, αλλά και τη σύσκεψη που είχα με τον αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας, τους δημάρχους και τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσπρωτίας. Στη σύσκεψη αυτή ήταν σαφές πως είμαστε μπροστά σε τρεις επιλογές: Διασύνδεση με το νοσοκομείο Χατζηκώστα (όπως πρότεινε το υπουργείο), διασύνδεση με το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων (ΠΝΙ) ή τρίτον παραμονή διοικητικής αυτοτέλειας.Δε θα σταθώ στα φαιδρά που ακολούθησαν, π.χ. αυτοδιοικητικοί παράγοντες να αλλάζουν θέση εντός 48 ωρών, διοικητικοί παράγοντες να θέλουν να καθορίσουν την πολιτική στο νομό, φήμες να διασπείρονται για κλείσιμο του νοσοκομείου (ενώ η επέκτασή του εντάχθηκε πρόσφατα στο ΕΣΠΑ), άλλες φήμες να αφορούν απολύσεις εργαζομένων κλπ. Αυτά δεν είναι πρωτόγνωρα. Άλλωστε και αυτά μαζί με τις αντιλήψεις που υποκρύπτουν οδήγησαν τη χώρα στο σημείο που είναι σήμερα.Όμως αλήθεια, στάθηκε κανείς από τους οπαδούς της πλήρους άρνησης κάθε συνένωσης δυνάμεων υγείας σε μία περιφέρεια, στις πιθανές αλλαγές στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας;Σκέφτηκε κανείς αν θα κερδίσει ή όχι από τη συνεργατικότητα το ίδιο το νοσοκομείο Φιλιατών και κυρίως οι ασθενείς του νομού μας;Σκέφτηκε κανείς αν θα είναι προς όφελος του ΤΕΠ στην Ηγουμενίτσα η άμεση σύνδεσή του και με το νοσοκομείο Φιλιατών αλλά π.χ. και με το ΠΝΙ;Σκέφτηκε κανείς αν τα Κέντρα Υγείας του νομού έχουν κάτι να χάσουν από μία ενδεχόμενη διασύνδεση;Όραμά μας θα έπρεπε να είναι οι υπηρεσίες υγείας στο νομό μας, στην περιφέρειά μας, στη χώρα μας να αναβαθμίζονται συνεχώς προς ένα ευρωπαϊκό επίπεδο. Όραμά μου ειδικότερα είναι ένα νοσοκομείο που θα παρέχει πρότυπες υπηρεσίες υγείας. Και θα γίνει. Με τους εργαζόμενους (γιατρούς , νοσηλευτές, διοικητικούς υπαλλήλους) αλλά και την ανανέωση της λειτουργίας του. Αυτό το όραμα (και το ξέρουν αυτό όχι μόνο οι υγειονομικοί αλλά κυρίως οι περισσότεροι Θεσπρωτοί) εξυπηρετείται καλύτερα με τη διασύνδεση των δυνάμεων στο χώρο της υγείας. Η αναδιάταξη των μονάδων υγείας στη χώρα αποτελεί προϋπόθεση για την επιβίωση του ΕΣΥ. Πρότεινα στο Υπουργείο Υγείας τη διασύνδεση όλων των δυνάμεων υγείας στη περιφέρεια Ηπείρου γύρω από ένα νοσοκομείο με τριτοβάθμια ανάπτυξη. Αυτό θα δημιουργούσε προϋποθέσεις αποτελεσματικότερης και ποιοτικότερης λειτουργίας του συστήματος. Επέλεξαν το δρόμο της «ολίγης» μεταρρύθμισης υποκύπτοντας σε λογικές αυτοσυντήρησης διαφόρων δυνάμεων του χώρου. Η διασύνδεση του νοσοκομείου Φιλιατών με το ΠΝΙ είναι πράγματι ένας δρόμος για την αναβάθμιση και του νοσοκομείου και των υπηρεσιών υγείας στο νομό συνολικά. Η μη διασύνδεση των υπολοίπων καθυστερεί το όραμα μιας περιφερειακής διάστασης στο χώρο της υγείας που εκ των πραγμάτων η ζωή οδηγεί ήδη προς τα εκεί.

ΥΓ1. Προφανώς και καμία μονάδα νεφρού δεν κλείνει.
ΥΓ2. Όσοι μετράνε κλίνες ας περιμένουν το πέρας της επέκτασης του νοσοκομείου και τη λειτουργία του ΤΕΠ στην Ηγουμενίτσα για να μην εκτεθούν.

Δήλωση Δημάρχου Φίλιππα Φίλιου για το τραμ


Με αφορμή την σύσκεψη που έγινε σήμερα για την παρουσίαση της μελέτης γραμμής τραμ στα Γιάννινα ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Το τραμ αποτελεί καινοτόμα και ριζοσπαστική λύση για μία πόλη μεγέθους όπως τα Γιάννινα.Η παρουσίαση της μελέτης αποδεικνύει πολλά ενθαρρυντικά στοιχεία για τη δυνατότητα υλοποίησης του έργου.Υπάρχουν προς διερεύνηση τρία βασικά θέματα:Το πρώτο είναι ο βαθμός συμμετοχής των τοπικών εταιρειών και ιδιαίτερα του Αστικού και Υπεραστικού ΚΤΕΛ, του σωματείου των ΤΑΞΙ και άλλων ενδιαφερόμενων επενδυτών.Το δεύτερο αφορά στη δυνατότητα άντλησης των απαιτούμενων κεφαλαίων είτε από ευρωπαικές, είτε από τραπεζικές πηγές.Το τρίτο, είναι η ριζική αλλαγή της μέχρι σήμερα κατάστασης που επικρατεί στην πόλη (ΙΧ, λεωφορεία) και ο σχεδιασμός μιας εντελώς διαφορετικής νοοτροπίας και συμπεριφοράς.Το θέμα παραμένει ανοιχτό στην ατζέντα του Δήμου και θα συζητηθεί τους επόμενους μήνες».

Οι ιδιοκτήτες ταξί από όλη την Ήπειρο θα κλείσουν το λιμάνι της Ηγουμενίτσας


Οι ιδιοκτήτες ταξί από όλη την Ήπειρο θα μεταβούν το Σάββατο στην Ηγουμενίτσα με πρόθεση να αποκλείσουν το λιμάνι της πόλης, την Παρασκευή θα πραγματοποιήσουν πεζοπορία στο κέντρο της πόλης, θα επισκεφθούν τα πολιτικά γραφεία των βουλευτών στους οποίους προκειμένου να επιδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας, ενώ για την Κυριακή έχει προγραμματιστεί μετάβαση στο Άκτιο όπου θα ανοίξουν τα διόδια χωρίς να αποκλείσουν την υπόγεια σήραγγα.Κατά τα άλλα τον κόμβο στα ΙΚΕΑ επί της εθνικής οδού Ιωαννίνων - Αθηνών έκλεισαν στις 11:30 το πρωί της Πέμπτης οι ιδιοκτήτες οδηγοί αυτοκινήτων ταξί της πόλης των Ιωαννίνων. Ο αποκλεισμός έληξε γύρω στην μία και μισή με τους ταξιτζήδες να κάνουν πορεία στους δρόμους της πόλης. Να θυμίσουμε ότι χθες Τετάρτη οι ιδιοκτήτες ταξί απέκλεισαν για δύο περίπου ώρες τον κόμβο στο αεροδρόμιο.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Απάντηση του Περιφερειάρχη στην παράταξη "Ήπειρος Τόπος να Ζεις"


Άγνοια και μικροπολιτική σκοπιμότητα διακατέχει την παράταξη του κ. Ευάγγελου Αργύρη. Δεν μας εκπλήσσει η χθεσινή ανακοίνωση της παράταξης του κ. Ευ. Αργύρη «ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ». Πρόκειται για συνδυασμό απόψεων που προέρχονται από άγνοια και μικροπολιτική σκοπιμότητα. Γνωρίζει ή θα έπρεπε να γνωρίζει ότι η διαδικασία των τοποθετήσεων διευθυντών, τμηματαρχών και υπαλλήλων, έχει καθοριστεί από τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», τον οποίο εφαρμόζει σε απόλυτο βαθμό η Περιφέρεια Ηπείρου, όπως και όλες οι Περιφέρειες της χώρας. (Εγκύκλιοι 53/2010 και 34/2011).Γνωρίζει ή θα έπρεπε να γνωρίζει ότι για τη μεταφορά των υπηρεσιών (όπως και για επιμέρους διευθετήσεις) έχει δοθεί παράταση από το Υπουργείο Εσωτερικών (Έγγραφα 26151/24 Ιουνίου 2011 και 30147/28 Ιουνίου 2011). Αν δεν μεταφερθούν οι υπηρεσίες του Δήμου Ιωαννιτών που συστεγάζονται στο Διοικητήριο της Περιφέρειας (ΚΕΠ, Πολεοδομία, Πρόνοια) είναι αδύνατο να γίνει η μεταφορά υπηρεσιών της Περιφέρειας.Όταν η παράταξη του κ. Αργύρη αναφέρεται σε «λίστες ευνοημένων κλπ» είναι προφανές ότι εξ ιδίων κρίνει τα αλλότρια. Πολύ δε περισσότερο όταν ο κ. Περιφερειάρχης στην πολύχρονη θητεία του στο χώρο της Αυτοδιοίκησης έχει δώσει δείγματα γραφής για τα κριτήρια αξιοποίησης του έμψυχου δυναμικού.Οφείλουμε όμως να παραδεχθούμε ένα «λάθος» που διέπραξε η Διοίκηση της Περιφέρειας. Και αυτό δεν είναι άλλο, από την …παράλειψή της να απευθυνθεί στο πολιτικό γραφείο του κ. Αργύρη για να της υποδείξει ποιους και σε τι θέσεις θα τοποθετήσει.

Από το Χατζηκώστα στο... Πανεπιστημιακό πάει το νοσοκομείο Φιλιατών!!!


Άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς. Αυτό το λαϊκό ρητό ταιριάζει απόλυτα στην περίπτωση της απόφασης του υπουργείου Υγείας αναφορικά με την συνένωση των νοσοκομείων της περιοχής. Το μόνο που άλλαξε αναφορικά με την συνένωση του νοσοκομείου Φιλιατών είναι ότι αντί να συνενωθεί με το νοσοκομείο Χατζηκώστα κάτω από μια ενιαία διοίκηση συνενώνεται τελικά με το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων, ενώ καταργείται η θέση υποδιοικητή στο Χατζηκώστα.Αυτό προβλέπει η τελική Απόφαση - Πρόταση ΚΕΣΥΠΕ, 21/07/2011 (Δ.Υ.Πε. - Υ.Υ.Κ.Α.) διασυνδεόμενων Νοσοκομείων ΕΣΥ με βάση προτεινόμενες οργανικές κλίνες, η οποία ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης.Η εξέλιξη αυτή σε καμία περίπτωση δεν ικανοποιεί το αίτημα του δήμου Φιλιατών, των εργαζομένων στο νοσοκομείο και των τοπικών φορέων αντιπροσωπεία των οποίων προχθές Τρίτη συναντήθηκε με τον υφυπουργό Υγείας κ Τιμοσίδη ο οποίος έδειξε να κατανοεί το δίκαιο του αιτήματος αλλά, όπως φάνηκε, μόνο στα λόγια.Μετά από αυτά απομένει να δει κανείς αν ο δήμαρχος Φιλιατών, Μηνάς Παππάς, το δημοτικό συμβούλιο Φιλιατών και ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ νομού Θεσπρωτίας κ. Πανταζής θα υλοποιήσουν την απειλή τους για παραίτηση σε περίπτωση που δεν αποκατασταθεί το αυτοδιοίκητο του νοσοκομείου.Θυμίζουμε ότι στις κινητοποιήσεις των φορέων του δήμου Φιλιατών την περασμένη Βδομάδα που κατέληξαν στο συμβολικό κλείσιμο του λιμανιού της Ηγουμενίτσας ο Δήμαρχος Φιλιατών κ. Παππάς χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα στις δηλώσεις του, τονίζοντας τη διάθεσή του να παραιτηθεί, σε περίπτωση που η πρόταση του Υπουργείου, συνεχίσει ως έχει.Ο κ. Παππάς υπογράμμισε ότι συμμερίζεται την ανησυχία των εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας ενάντια σε μια πιθανή συνδιοίκηση του Νοσοκομείου Φιλιατών και στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε η πορεία στην Ηγουμενίτσα και ο αποκλεισμός του λιμανιού.Εξέφρασε δε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι μόνο το Νοσοκομείο των Φιλιατών περνά σε συνδιοίκηση με Νοσοκομείο των Ιωαννίνων, εν αντιθέσει με τα υπόλοιπα της Ηπείρου, ενώ εντύπωση του προκάλεσε, όπως ανέφερε, πως ενώ πρόσφατα... μπήκε στο ΕΣΠΑ η επέκταση - νέα πτέρυγα για το Νομαρχιακό Νοσοκομείο, τώρα... έρχεται η εν λόγω απόφαση η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, εκτός της διοικητικής συνένωσης, προβλέπει και μείωση των κλινών, αλλά και κατάργηση μονάδων.«Αν δεν δικαιωθούμε, θα παραιτηθούμε, τόσο εγώ ως Δήμαρχος, όσο και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο», είχε δηλώσει.

«Στη διάθεση του κόμματος η κομματική μου ιδιότητα»
Είδηση ωστόσο βγήκε από τις δηλώσεις του Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Θεσπρωτίας κ. Πανταζή, ο οποίος μίλησε ανοιχτά για παραίτησή του, αν δεν αλλάξει ο σχεδιασμός.Ο κ. Πανταζής έκανε λόγο για ένα Νοσοκομείο το οποίο δεν εξυπηρετεί μόνο τη Θεσπρωτία αλλά και μεγάλο αριθμό επισκεπτών, ενώ μίλησε για αιφνιδιασμό από όσα παρουσίασε ο Υπουργός Υγείας. Είπε ότι δεν πείθεται απ' όσα λέγονται περί αναβάθμισης του Νοσοκομείου, λαμβάνοντας υπόψη του τη συγκεκριμένη πρόταση, αφού αντίθετα προβλέπει συρρίκνωση, μέσω της μείωσης των κλινών.«Λυπάμαι πολύ και ντρέπομαι», σημείωσε και προϊδέασε και για δική του παραίτηση, σε περίπτωση που δεν υπάρξει διοικητική αυτοτέλεια στο Νοσοκομείο.

Τραγέλαφος
Σε κάθε περίπτωση η τελική πρόταση μόνο ως μια ασυναρτησία αίσχιστου είδους θα μπορούσε να την χαρακτηρίσει κανείς και εξηγούμε γιατί:Η αρχική πρόταση προέβλεπε τη διατήρηση στο νοσοκομείο Φιλιατών εκατό κλινών. Αριθμός έξω από κάθε πραγματικότητα αφού το νοσοκομείο σήμερα έχει ανεπτυγμένες 76 κλίνες (120 προβλέπει ο Οργανισμός). Αν στον αριθμό αυτό προσθέσουμε τις 27 κλίνες που έχει το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών το οποίο ολοκληρώθηκε στην Ηγουμενίτσα, αλλά και τις 24 κλίνες που προβλέπετε να δημιουργηθούν από την κατά 7.000 τ.μ. επέκταση του νοσοκομείου Φιλιατών (έργο το οποίο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ) τότε ο αριθμός των κλινών του νοσοκομείου Φιλιατών ανέρχεται στις 127.Η πρώτη πρόταση του υπουργείου προέβλεπε, όλως παραδόξως, 100 κλίνες.Όσο για τη δεύτερη; Αυτή προβλέπει ακόμη μικρότερο αριθμό κλινών. Μόλις 90!!!Ο παραλογισμός σε όλο του το μεγαλείο.

Διαφοροποιήσεις
Να σημειώσουμε όμως τώρα και τις διαφοροποιήσεις που υπάρχουν ανάμεσα στην πρώτη και δεύτερη (βελτιωμένη υποτίθεται) πρόταση του υπουργείου και οι οποίες είναι σημαντικές σε ότι αφορά τα νοσοκομεία Πρέβεζας και Λευκάδας.Η πρώτη λοιπόν πρόταση προέβλεπε για το νοσοκομείο Πρέβεζας 100 κλίνες ενώ η δεύτερη τελική προβλέπει 110 κλίνες.Για το νοσοκομείο Λευκάδας η πρώτη πρόταση προέβλεπε 80 κλίνες και η δεύτερη 120. Τι μπορεί να σημαίνει πολύ απλά αυτό; Ότι τελικά η Λευκάδα κερδίζει την μάχη κατασκευής νέου νοσοκομείου σε βάρος της Πρέβεζας. Γιατί είναι λογικό ότι εφόσον είχε επιλεγεί η Πρέβεζα για την κατασκευή νέου νοσοκομείου τότε δεν θα ήταν λογικό να υπάρχει πρόβλεψη αύξησης του αριθμού των κλινών στο νοσοκομείο Λευκάδας....Να σημειώσουμε κάποιες ακόμη επιμέρους διαφοροποιήσεις.Ο διοικητής του νοσοκομείου Φιλιατών υποβιβάζεται σε υποδιοικητή και στο νοσοκομείο Χατζηκώστα καταργείται η θέση του υποδιοικητή.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Εισέβαλε στο Ελληνικό έδαφος η φωτιά στο Πωγώνι


Εισέβαλε τελικά στο Ελληνικό έδαφος,η μεγάλη Πυρκαγιά από την Αλβανία,στην περιοχή του Πωγωνίου.Οι φλόγες έχουν πλησιάσει σε περιοχές κοντά στο Ορεινό Ξηροβάλτου και το Αργυροχώρι του Δήμου Πωγωνίου,όπου επιχειρούν 10 Πυροσβέστες με 4 οχήματα,ένα πεζοπόρο τμήμα και ένα ελικόπτερο.

Ανακοίνωση της Β'ΔΟΥ Ιωαννίνων για το Φ.Π.Α.


Από τη Β΄ Δ.Ο.Υ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ γίνονταιι γνωστά τα παρακάτω που αφορούν την καταβολή του Φ.Π.Α.Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 27 του Ν.3943/2001 οι φορολογούμενοι που οφείλουν Φ.Π.Α. και υποβάλλουν εμπρόθεσμα την περιοδική δήλωση, μπορούν να καταβάλλουν ποσοστό τουλάχιστον 40% από το ποσό που οφείλεται συνολικά. Το ποσό που υπολείπεται μπορεί να καταβάλλεται το πολύ σε δύο (2) δόσεις, προσαυξημένες όμως με ποσοστό 2% και με την προϋπόθεση ότι το ποσό κάθε δόσης θα πρέπει να είναι ίσο ή μεγαλύτερο από 300,00 ευρώ, εκτός από το ποσό της τελευταίας δόσης.

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ Β΄ Δ.Ο.Υ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ
ΕΦΟΡΙΑΚΟΣ ΠΕ/Α
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

Απόλυτα ικανοποιημένος με την μεταγραφή του στον ΠΑΣ ο Κουέβας


Απόλυτα ικανοποιημένος με την ολοκλήρωση της μεταγραφής του στον ΠΑΣ Γιάννενα εμφανίστηκε ο Έκτορ Κουέβας, κατά την άφιξή του στην Ελλάδα."Είμαι ενθουσιασμένος που βρίσκομαι εδώ. Έχω μεγάλη όρεξη να προσφέρω στην ομάδα, για την οποία γνωρίζω πάρα πολλά", τόνισε στις πρώτες δηλώσεις του ο Αργεντινός επιθετικός.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Σύλληψη 18χρονου φυγόδικου στην Άρτα


Συνελήφθη χθες το βράδυ στην Άρτα από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Άρτας, ένας (1) υπήκοος Ρωσίας, ηλικίας 18 ετών, διότι εκκρεμούσε σε βάρος του ένταλμα σύλληψης και ένταλμα προσωρινής κράτησης.Συγκεκριμένα, εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης και προσωρινής κράτησης του Ανακριτή Άρτας για τα αδικήματα της απόπειρας ανθρωποκτονίας και παράνομης οπλοχρησίας και οπλοφορίας.Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Νέα πυρκαγιά από Αλβανία απειλεί το Πωγώνι


Λίγες εκατοντάδες μέτρα χωρίζουν μια νέα εισαγόμενη από την Αλβανία πυρκαγιά να εισέλθει στο Eλληνικό έδαφος από την περιοχή του Πωγωνίου και συγκεκριμένα σε έκταση κοντά στο τοπικό διαμέρισμα Ορεινού,του Δήμου Πωγωνίου.Σε πλήρη ετοιμότητα οι πυροσβεστικές δυνάμεις, ετοιμάζονται να αναχαιτίσουν τον πύρινο εφιάλτη.

Εισαγόμενη πυρκαγιά από Αλβανία στη λωρίδα Σαγιάδας

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Μεγάλης έκτασης πυρκαγιά που μαινόταν στη γειτονική Αλβανία, πέρασε πριν λίγο τα σύνορα στην περιοχή του Φτελιά Σαγιάδας. Μιλάμε για την περιοχή της λωρίδας Σαγιάδας, όπου ως γνωστό υπάρχει μεγάλος αριθμός ιχθυοκαλλιεργειών. Η πυρκαγιά καίει χορτολιβαδική έκταση και δε δείχνει να ανησυχεί ιδιαίτερα τους άνδρες της Πυροσβεστικής που ήδη έχουν σπεύσει για την κατάσβεσή της.

Επικίνδυνη φωτιά στον Αγιο Θωμά Πρέβεζας


Σε εμπρησμό οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα η φωτιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην θέση « κεραίες» του Αγίου Θωμά.Οι πρώτες φλόγες έγιναν αντιληπτές γύρω στις 4 και αμέσως έσπευσαν επιτόπου 5 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πρέβεζας με 12 άνδρες και επικεφαλής τον διοικητή της Π.Υ Βασίλη Κώνστα και ρίχθηκαν στην μάχη της πυρόσβεσης.Όπως διαπίστωσαν οι πυροσβέστες υπήρχαν δύο εστίες σε μακρινή απόσταση η μία από την άλλη γεγονός που ενισχύει το «σενάριο» του εμπρησμού. Η περιοχή είναι δύσβατη και οι πυροσβέστες αντιμετώπισαν προβλήματα από την πυκνή θαμνώδη βλάστηση ωστόσο λίγο πριν τα μεσάνυχτα κατάφεραν να την σβήσουν.Από την φωτιά κάηκαν περίπου 5 στρέμματα δασικής έκτασης ενώ η υπηρεσία διενεργεί προανάκριση για να εντοπίσει περισσότερα στοιχεία που θα οδηγήσουν στην εξιχνίαση της υπόθεσης.

Οδηγοί ταξί από την Πρέβεζα, την Βόνιτσα και την Αμφιλοχία, απέκλεισαν τα διόδια της υποθαλάσσιας σήραγγας Πρέβεζας-Ακτίου


Κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους οι ιδιοκτήτες ταξί από την Πρέβεζα, την Βόνιτσα, την Αμφιλοχία ακόμη από το Αγρίνιο και την Λευκάδα «συναντήθηκαν» σήμερα το μεσημέρι στα διόδια της υποθαλάσσιας σήραγγας Πρέβεζας-Ακτίου.Οι ιδιοκτήτες των 80 περίπου ταξί αποφάσισαν να «ανεβάσουν» την μπάρα της ζεύξης αφήνοντας τα αυτοκίνητα να περνούν ελεύθερα για μία περίπου ώρα. «Οσο υπάρχει αδιαλλαξία από πλευράς της κυβέρνησης στο θέμα της απελευθέρωσης του επαγγέλματός μας εμείς θα συνεχίζουμε να βρισκόμαστε στον δρόμο» δηλώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ταξί Πρέβεζας Αλέκος Ντόντορος και συνεχίζει:«Ο κλάδος μας βρίσκεται σε αναβρασμό και αδιέξοδο αφού δέχεται ένα ακόμη μεγάλο πλήγμα. Χιλιάδες επαγγελματίες ιδιοκτήτες ταξί στην χώρα μαζί με τις οικογένειές τους κινδυνεύουν από τη μία μέρα στην άλλη να χάσουν την δουλειά τους αφού η μικρή οικογενειακή επιχείρηση που είναι το ΤΑΞΙ θα αφανιστεί. Βρίσκεται όμως σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση αποφασισμένος να αντιδράσεις με κάθε δυνατό τρόπο και να αγωνιστεί μέχρι τέλος για την ανατροπή της κατάστασης αυτής» καταλήγει ο κ.Ντόντορος.Για μια ακόμη φορά δε οι ιδιοκτήτες ταξί στρέφονται κατά του Υπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Ιωάννη Ραγκούση θεωρώντας ότι η άρνησή του να υπογράψει το διάταγμα Ρέππα (το οποίο έθετε όρους στην απελευθέρωση του επαγγέλματος) οδηγεί στο σημερινό αδιέξοδο!

Επιστολή Αντώνη Μπέζα στον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο για το Νοσοκομείο Φιλιατών


Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Στην «πρόταση λειτουργικών αναδιατάξεων των Μονάδων Υγείας του ΕΣΥ», που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το Υπουργείο σας, προβλέπεται μεταξύ άλλων η λειτουργική διασύνδεση - συνδιοίκηση του Γ.Ν.- Κ.Υ. Φιλιατών Θεσπρωτίας με το Γ.Ν. Ιωαννίνων – Γ. Χατζηκώστα.Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι επιχειρούμενες αλλαγές, όπως η συγκεκριμένη, έχουν συνδεθεί στην κοινή γνώμη με το οξύ δημοσιονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα και το Μνημόνιο. Βρισκόμαστε πράγματι σε πολύ δύσκολη κατάσταση και είναι αυτονόητο ότι σε μια τέτοια εποχή κρίσης χρέους και ελλείμματος όπως η τωρινή, χρειάζεται περιορισμός των δαπανών, δημοσιονομική πειθαρχία και ορθολογική διαχείριση. Η περιστολή της σπατάλης στο ΕΣΥ, πιστεύω μάλιστα, ότι είναι μια ανάγκη που υπήρχε και νωρίτερα, πριν από την κρίση, όπως υπάρχει σε κάθε χώρα που επιθυμεί να έχει ένα αξιοπρεπές για τους πολίτες της και βιώσιμο σύστημα υγείας.Επειδή ανήκω σε μια παράταξη που έχει ως θεμελιώδη πολιτική της τον περιορισμό της σπατάλης και τη μείωση του κράτους, προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη και έξοδος από την κρίση, δεν μπορεί παρά να στέκομαι θετικά απέναντι σε κάθε προσπάθεια που έχει τους συγκεκριμένους στόχους.Εκείνο στο οποίο διαφωνούμε, είναι στους τρόπους για την επίτευξη αυτών των στόχων, αφού στο χώρο της υγείας δε θα πρέπει να παραβιάζουμε κόκκινες γραμμές, όπως η υψηλή ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και η αποκεντρωμένη ανάπτυξη των υγειονομικών δομών, των σημείων δηλαδή που ο πολίτης συναντιέται με το οργανωμένο κράτος, στις πιο ευαίσθητες στιγμές της ζωής του.Εκτίμησή μου είναι, ότι η βιασύνη με την οποία το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανακοινώνει μέτρα προκειμένου να παρουσιάσει εξοικονόμηση στελεχιακού δυναμικού και πόρων μέσα από τη συγκράτηση των δαπανών, μόνο αναστάτωση θα προκαλέσει αφού οδηγεί στη μείωση των ποιοτικών δεικτών της υγείας και σε στρεβλώσεις στην περιφερειακή διάρθρωση των μονάδων της.Πρόκειται για ένα απλοϊκό σχέδιο «συγχωνεύσεων» χωρίς σαφή και ξεκάθαρη στόχευση, γεμάτο αοριστίες και στατιστικές αλχημείες, στο οποίο απουσιάζουν τα αναλυτικά οικονομικά μεγέθη και δε τεκμηριώνονται τα οικονομικά οφέλη. Είναι χαρακτηριστικό, επίσης, ότι πολλά νοσοκομεία συνενώνονται «στα χαρτιά», όπως των Φιλιατών και των Ιωαννίνων, ενώ βρίσκονται σε απόσταση τέτοια που καθιστά την καθημερινή τους λειτουργία υπό κοινή διοίκηση προβληματική.Το Νοσοκομείο Φιλιατών έχει συνδεθεί με την ιστορία αυτού του ακριτικού τόπου, εξυπηρετεί ένα νομό με μεγάλα έργα υποδομής, (Εγνατία Οδός, Λιμένας Ηγουμενίτσας), που αποτελεί βασική πύλη της χώρας προς την υπόλοιπη Ευρώπη και στηρίζει τους ομογενείς μας και άλλους πολίτες στη νότια Αλβανία, στο πλαίσιο ενός σχεδιασμού για την επανασύνδεση της Θεσπρωτίας και της πατρίδας μας γενικότερα με το ζωτικό αυτό οικονομικά χώρο.Παράλληλα, διαθέτει πλέον, μέσα από μια μεγάλη προσπάθεια που έγινε τα προηγούμενα χρόνια, και για την οποία έχω ιδία αντίληψη, σημαντικές νέες κτηριακές υποδομές, όπως η εξαώροφη επέκταση-νέα πτέρυγα, με την οποία τριπλασιάζεται η υπάρχουσα επιφάνεια και διπλασιάζεται η δυναμικότητά του σε κλίνες καθώς και το πιο σύγχρονο στην πατρίδα μας Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών με έδρα την Ηγουμενίτσα, το οποίο υπάγεται λειτουργικά στο Νοσοκομείο.Η διοικητική συνένωση με οποιοδήποτε άλλο Νοσοκομείο της Ηπείρου - πέρα από τα όποια ελάχιστα επιμέρους οφέλη, που μπορεί να επιτευχθούν και με άλλο τρόπο- είναι βέβαιο ότι θα υποθηκεύσει το μέλλον του και θα οδηγήσει σε υποβάθμισή του και επομένως σε υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες της Θεσπρωτίας, ενώ το ζητούμενο και το αναγκαίο είναι η ενίσχυση και περαιτέρω ανάπτυξή του.
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Από την κοινοβουλευτική μου θητεία γνωρίζετε προσωπικά ότι προσπαθώ να προσεγγίζω τα ζητήματα με υπεύθυνο τρόπο. Πιστεύω επίσης ότι ο φόβος του πολιτικού κόστους δεν πρέπει να κλείνει ερμητικά τα στόματα των πολιτικών, ούτε να οδηγεί τον πολιτικό λόγο στη στρογγυλοποίηση και την ασάφεια, προκειμένου να θωπεύσει τους πολίτες και να αναβάλλεται η ανάληψη των ευθυνών.Δεν με ενδιαφέρει δηλαδή, με άλλα λόγια, να «χαϊδέψω» τα αυτιά των συμπολιτών μου, ούτε να προκαλέσω πολιτική αντιπαράθεση, αλλά να διατυπώσω την αλήθεια, έτσι όπως την αντιλαμβάνομαι μέσα από την ευθύνη του πολιτικού.Με αυτή την ευθύνη, σας ζητώ να μην υλοποιήσετε την τεχνοκρατική πρόταση για διοικητική συνένωση του Νοσοκομείου Φιλιατών. Αν υπάρξει συνένωση, καμία πρόσθετη διαβεβαίωση δεν μπορεί να διασφαλίσει την προοπτική του, καθώς οι εξελίξεις μετά τις συνενώσεις θα παραμένουν θολές. Η μόνη αποδεκτή λύση, είναι η πολιτική απόφαση για τη διατήρηση της διοικητικής αυτονομίας του.

Με εκτίμηση,
Αντώνης Μπέζας
πρ. Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών
πρ. Βουλευτής Θεσπρωτίας της Ν.Δ.

Διαψεύδει ο Δήμος κάθε ενδεχόμενο στάσης πληρωμών


Στα οικονομικά του Δήμου Ιωαννιτών αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Ιωαννίνων Φ. Φίλιος επισημαίνοντας ότι γίνεται συντονισμένη προσπάθεια για είσπραξη των οφειλών.Σχετικά με το πρόγραμμα εξυγίανσης του Υπουργείου Εσωτερικών που θα αφορά στους υπερχρεωμένους ΟΤΑ, ο Δήμαρχος είπε ότι θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα μόλις γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειές του.Πέρα από την γνωστή οικονομική κατάσταση του Δήμου Ιωαννιτών, πρέπει να επισημανθούν δύο ακόμη σοβαρά ζητήματα που έχουν ανακύψει. Πρόκειται για τη μείωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων και την περικοπή της ΣΑΤΑ.Ο Δήμαρχος υπογράμμισε ότι η μείωση των ΚΑΠ δεν θα πρέπει να γίνει οριζόντια, ενώ σχετικά με τη ΣΑΤΑ σημείωσε πως εξ αιτίας της απώλειας κονδυλίων επιβάλλεται η αναμόρφωση του προγράμματος έργων. Ο κ. Φίλιος, τέλος, διέψευσε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο στάσης πληρωμών.

Εισέβαλε με μαιχαίρι στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας!

Έτρεχαν για να σωθούν από την μανία του νοσηλευτές,ασθενείς και συνοδοί!!!

Αντιμέτωποι με τον τρόμο,βρέθηκαν νοσηλευτές,ασθενείς και συνοδοί,χθες το πρωι στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας,όταν άγνωστος άνδρας,προσήλθε στο Νοσοκομείο με μηχανή μικρού κυβισμού και κορνάροντας συνεχώς,ζητούσε να του γράψουν κάποια φάρμακα. Στη συνέχεια,κινήθηκε απειλητικά προς μια νοσηλεύτρια και ένα τραυματιοφορέα. Ακολούθησαν σκηνές χάους!Ο άγνωστος άνδρας,πήρε από το μηχανάκι του ένα μαχαίρι καταδύσεων και κατευθύνθηκε προς τα εξωτερικά ιατρεία. Νοσηλευτές,ασθενείς και συνοδοί,έτρεχαν για να γλυτώσουν. O άγνωστος,εγκλώβισε έναν τραυματιοφορέα στο Ιατρείο εμβολίων και προσπαθούσε για πολύ ώρα να σπάσει την πόρτα!Μετά από 15 περίπου λεπτά,ο άγνωστος αποχώρησε από τον χώρο του Νοσοκομείου ανενόχλητος!!!Αξίζει να σημειωθεί,πως αρκετά παρόμοια περιστατικά έχουν συμβεί στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας τα τελευταία χρόνια και οι εργαζόμενοι αναρωτιούνται τι θα συμβεί σε περίπτωσή που χαθεί ανθρώπινη ζωή;Θα καταλογιστούν ευθύνες;

Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού στηρίζει τον Γύρο της Λίμνης


Το έντονο ενδιαφέρον της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για την στήριξη του Γύρου της Λίμνης καταγράφηκε στην συνάντηση που είχαν με τον Γενικό Γραμματέα Πάνο Μπιτσαξή ο αντιπεριφερειάρχης Παντελής Κολόκας, ο υπεύθυνος του τομέα Αθλητισμού του Δήμου Ιωαννιτών Δημήτρης Παπαδόπουλος και ο πρόεδρος του Συλλόγου «Ποσειδώνας» Ηλίας Σπυριούνης.Το ενδιαφέρον αυτό, μεταφράζεται σε έμπρακτη συμβολή στην διοργάνωση, την οποία ο κ. Μπιτσαξής χαρακτήρισε ιδιαίτερης σημασίας, όχι μόνο για την Ήπειρο αλλά για ολόκληρη τη χώρα.Ο Γύρος της Λίμνης θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου και αναμένεται να φέρει στα Γιάννινα εκατοντάδες αθλητές, οι οποίοι θα διανύσουν μία μεγάλη και πανέμορφη απόσταση, περιμετρικά της Παμβώτιδας.Η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Ιωαννιτών στηρίζουν την διοργάνωση, επιδιώκοντας την αναβάθμισή της και την καθιέρωσή της, ως ένα γεγονός διεθνούς ακτινοβολίας.«Θεωρούμε εξαιρετικής σημασίας τον Γύρο της Λίμνης. Όχι μόνο γιατί φέρνει στην πόλη μας πολλούς αθλητές, αλλά επειδή είναι μία διαδρομή που αναδεικνύει το περιβάλλον της περιοχής, και στέλνει το μήνυμα για την ανάγκη προστασίας της Παμβώτιδας. Η συνεργασία μας με την Περιφέρεια Ηπείρου και τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού είναι άριστη και αποδίδει τα καλύτερα αποτελέσματα», σημείωσε ο υπεύθυνος του τομέα αθλητισμού του Δήμου Δημήτρης Παπαδόπουλος.

ΑΡΤΑ:Διακινούσε ναρκωτικά με λεωφορείο του ΚΤΕΛ!!!


Με… λεωφορείο του ΚΤΕΛ διακινούσε τα ναρκωτικά που είχε αγοράσει από την Αθήνα στην Άρτα και τις γύρω περιοχές ένας 45χρονος σεσημασμένος για παρόμοια αδικήματα. Έχοντας μαζί του πάνω από 500 δόσεις ηρωίνης, έκανε το δρομολόγιο Αθήνα - Άρτα με στάσεις στην Φιλιππιάδα, την Μεγάρχη και το Κομπότι, όπου όμως τον… περίμεναν άνδρες της Δίωξης Ναρκωτικών και τον συνέλαβαν.

Δήλωση Στ.Καλογιάννη για την Εγνατία Οδό


Σχετικά με τις δηλώσεις του Προέδρου της «Εγνατία Οδός ΑΕ» κ. Μουρατίδη στα Ιωάννινα, ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Δημοσίων Έργων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ιωαννίνων Σταύρος Καλογιάννης δήλωσε:«Πέρασαν σχεδόν δύο χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ και, στον τομέα των δημοσίων έργων, το μόνο που κατάφερε η σημερινή Κυβέρνηση είναι η πλήρης διάλυση του κλάδου των δημοσίων έργων, όπως επιβεβαιώνεται καθημερινά, καθώς υπάρχουν τεράστιες οφειλές του Δημοσίου προς τους εργολήπτες, νέα έργα δεν δημοπρατούνται, οι Τράπεζες «στραγγαλίζουν» τις τεχνικές επιχειρήσεις.Με χθεσινές δηλώσεις του στα Ιωάννινα, ο Πρόεδρος της Εγνατία Οδός ΑΕ ανακοίνωσε την πρόθεση να «υπογράψει προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Ιωαννιτών προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες χρηματοδότησης κόμβων της Εγνατίας στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων»!Υπενθυμίζω ότι προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ «μοίραζε» αφειδώς κόμβους, με απίστευτη ευκολία, κατά μήκος της Εγνατίας. Μετά τις εκλογές δεν προχώρησε το παραμικρό και σήμερα ακούμε για μελλοντικές προγραμματικές συμβάσεις.Δυστυχώς για τον τόπο, η απραξία του Υπουργείου Υποδομών δεν αποκρύπτεται.Υπενθυμίζω ότι το Ρυθμιστικό Σχέδιο Ιωαννίνων, το οποίο έχει παραπεμφθεί στις καλένδες από την «πράσινη» Κυβέρνηση, προέβλεπε την κατασκευή κλειστής παράκαμψης από το κόμβο του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων -στην σημερινή παρακαμπήρια αρτηρία- έως το προτεινόμενο γήπεδο ποδοσφαίρου, με στόχο τη χρήση του ημικόμβου Κουτσελιού της Εγνατίας για την μείωση των κυκλοφοριακών πιέσεων στον υφιστάμενο κόμβο της Εγνατίας με την Εθνική οδό Ιωαννίνων - Αθήνας.Επίσης, ως ΥΠΕΧΩΔΕ και σε συνεργασία με τις τότε δημοτικές Αρχές, είχαμε παραδώσει φάκελο προμελέτης για δημιουργία εξόδου προς το Πέραμα, στο τμήμα Μέτσοβο – Ιωάννινα ή στην Μπαλντούμα.Συνεπώς όχι μόνο δεν χρειάζεται καμία νέα προγραμματική σύμβαση, δηλαδή παραπομπή και αυτού του θέματος στις καλένδες, αλλά αναρωτιόμαστε τι ακριβώς «μελετούσε», για τα θέματα των κόμβων, η Εγνατία Οδός ΑΕ επί δύο χρόνια.

Δήλωση του Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας για τις πυρκαγιές


Την Τετάρτη 20 Ιουλίου στα διοικητικά όρια της Θεσπρωτίας εκδηλώθηκαν δύο πυρκαγιές. Η πρώτη περίπου στις 12.30 επί της Εθνικής οδού Ηγ/τσας- Πρέβεζας, κοντά στο Τ.Δ Πολυνερίου του Δήμου Ηγουμενίτσας.Άμεσα τέθηκε υπό έλεγχο από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής αλλά και πολίτες που προσέτρεξαν προς βοήθεια.Λίγο πριν την ολοκληρωτική κατάσβεση της η Πυροσβεστική υπηρεσία ενημερώθηκε με νέο σήμα, για νέα εκδήλωση πυρκαγιάς στον Αετό Φιλιατών, πιθανότατα από κολώνα της Δ.Ε.Η.Η ανταπόκριση της Πυροσβεστικής ήταν άμεση. Η φωτιά ήταν σε δύσβατη περιοχή και χρειάστηκε η συνδρομή εναερίων μέσων, τέθηκε δε υπό έλεγχο αργά το βράδυ.Ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας παρών και στα δύο συμβάντα, εξάρει και ευχαριστεί το Διοικητή της Πυροσβεστικής υπηρεσίας καθώς και όλο το προσωπικό μόνιμους και εποχιακούς για την άμεση επέμβαση και την αποτελεσματικότητα στο έργο κατάσβεσης των δύο πυρκαγιών, τους πολίτες που με την συνδρομή τους βοήθησαν την όλη επιχείρηση και τον Αντιδήμαρχο Φιλιατών κ. Μάνο Κωνσταντίνο που για πολλοστή φορά ήταν δίπλα στα κλιμάκια, συνδράμοντας τα μέγιστα.Τέλος θέλουμε να εφιστήσουμε την προσοχή στους πολίτες, αυτές τις επικίνδυνες μέρες για εκδήλωση πυρκαγιών να είναι προσεκτικοί ώστε να προστατέψουμε όλοι μαζί με κάθε τρόπο αυτό που απλόχερα στην Θεσπρωτία μας χάρισε η φύση, «το πράσινο».

Δημοπρατήσεις Έργων της ΔΕΥΑΙ


Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φ. Φίλιος ανακοίνωσε χθες την πρώτη απόφαση δημοπράτησης υποέργου που περιλαμβάνεται στην πράξη ολοκληρωμένης διαχείρισης λυμάτων Δήμου Ιωαννιτών για την προστασία της λίμνης Παμβώτιδας.Η πρόταση της ΔΕΥΑΙ, η μεγαλύτερη σε προϋπολογισμό από ιδρύσεως της επιχείρησης, είχε υποβληθεί για ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος.Η Διοίκηση της επιχείρησης έλαβε απόφαση για την δημοπράτηση του πρώτου υποέργου που αφορά στην κατασκευή δικτύου αποχέτευσης στην πόλη των Ιωαννίνων. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 2,9 εκατομμύρια ευρώ και στόχος είναι να καλυφθούν όλα τα σημεία του παλιού δήμου προκειμένου να λυθούν οριστικά τα προβλήματα.Τέλος ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στα προβλήματα υδροδότησης που σημειώνονται στο λεκανοπέδιο. Τόνισε ότι οι απώλειες στο δίκτυο είναι τεράστιες καθώς ανέρχονται, ανάλογα την περιοχή, από 30 μέχρι 70%. Έκανε έκκληση να αποφεύγεται η αλόγιστη χρήση, επαναλαμβάνοντας ότι το νερό είναι για ύδρευση και όχι για άρδευση.

Δηλώσεις Κ.Τασούλα για το θέμα των κινητοποιήσεων του κλάδου των ταξί


Στο θέμα των κινητοποιήσεων του κλάδου των ταξί αναφέρθηκε ο βουλευτής Ιωαννίνων και Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ κ.Κώστας Τασούλας στο δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων. Ο κ.Τασούλας μεταξύ άλλων είπε:«Η προσωπική βεντέτα Ραγκούση – Ρέππα και το κυβερνητικό “ράβε – ξήλωνε” δημιούργησαν νέο σοβαρό πρόβλημα στις συγκοινωνίες, ενώ υπονομεύουν και πλήττουν τη διεθνή εικόνα της χώρας, σε μια κρίσιμη στιγμή, που κορυφώνεται η τουριστική περίοδος.Άμεσα και απόλυτα υπεύθυνος είναι ο κ. Ραγκούσης, ο οποίος ανεξήγητα, χωρίς καμιά λογική και χωρίς να έχει κανένα σχέδιο, ακύρωσε τη συμφωνία του προκατόχου του με τον κλάδο των ταξί.Από την άλλη πλευρά και παρά την κυβερνητική ανευθυνότητα, ο κλάδος των ταξί πρέπει να επιδείξει στάση ευθύνης. Αποκλεισμός αεροδρομίων και λιμανιών δεν μπορούν να γίνουν δεκτά, όπως δεν μπορεί να γίνει δεκτό οτιδήποτε θίγει το κοινωνικό σύνολο και την εθνική οικονομία.Οσον αφορά τις κυβερνητικές αθλιότητες περί δήθεν υποκίνησης των κινητοποιήσεων από την Ν.Δ. ο απάντηση είναι πως δεν χρειάζεται, δυστυχώς, καμμία υποκίνηση σήμερα για να αντιδρούν προς την κυβερνητική πολιτική όλοι οι Ελληνες και οι Ελληνίδες και ιδιαίτερα τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.Η κυβέρνηση από το να επιρρίπτει αποκλειστικά δική της ευθύνη στην Ν.Δ. καλά θα κάνει να λύσει τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί.Καλούμε, , τον κ. Ραγκούση να ξεκινήσει άμεσα, ουσιαστικό διάλογο με τους εκπροσώπους του κλάδου των ταξί.Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Απελευθέρωση του επαγγέλματος με τους ίδιους κανόνες που ισχύουν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.Επαναλαμβάνουμε, όμως, ότι οι οδηγοί ταξί θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα τον αποκλεισμό των αεροδρομίων και των λιμανιών της χώρας».

Θέμα με τις τοποθετήσεις υπαλλήλων στην Περιφέρεια Ηπείρου


Σε δελτίο Τύπου που απέστειλε η Παράταξη "Ήπειρος Τόπος να Ζεις" και αναφέρεται στις τοποθετήσεις υπαλλήλων στην αιρετή Περιφέρεια Ηπείρου, σημειώνονται τα εξής:Για μια ακόμη φορά η Περιφερειακή Αρχή αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων και επιβεβαίωσε δυστυχώς, όλα τα αρνητικά στοιχεία που της αποδίδουμε και για τα οποία είχαμε και προεκλογικά τοποθετηθεί γνωρίζοντας την τακτική και την πρακτική του σημερινού Περιφερειάρχη.Από την 1η. Ιουλίου τοποθετήθηκαν στην Αιρετή Περιφέρεια υπάλληλοι που μέχρι τότε υπηρετούσαν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.Στις τοποθετήσεις αυτές συνέβησαν τραγελαφικά γεγονότα που φανερώνουν τη νοοτροπία, τον τρόπο λειτουργίας και την επικινδυνότητα της σημερινής Περιφερειακής Αρχής.Οι τοποθετήσεις πραγματοποιήθηκαν μόνο και μόνο για να μπορεί να γίνει και να νομιμοποιηθεί η εκκαθάριση της μισθοδοσίας.Να καλυφθεί, δηλαδή, το τυπικό μέρος της όλης διαδικασίας αγνοώντας το ουσιαστικό μέρος, που είναι η σωστή, αποτελεσματική και ευέλικτη λειτουργία των υπηρεσιών με σκοπό την εξυπηρέτηση των πολιτών και του τόπου.Διαπιστώσαμε ότι, χωρίς να γίνει καταγραφή των αναγκών, χωρίς να γίνει ο απαιτούμενος προγραμματισμός ανάπτυξης των υπηρεσιών, χωρίς καμία εκπαίδευση των υπαλλήλων στα νέα τους καθήκοντα, έγιναν τοποθετήσεις με βάση το βόλεμα των “δικών μας παιδιών”, με βάση το ποιοι φρόντισαν να περάσουν από το γραφείο του κ. Περιφερειάρχη και να εγγραφούν στη σχετική λίστα των ευνοημένων που είχε δημιουργηθεί, αδικώντας κατάφορα όσους θέλησαν να διατηρήσουν την αξιοπρέπειά τους, μη συμμετέχοντας σε τέτοιες διαδικασίες.Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής είναι να διαλύονται υπηρεσίες που έχει ανάγκη ο πολίτης και να δυσλειτουργούν άλλες που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην πραγματοποίηση βασικών στόχων της Περιφέρειας Ηπείρου.Υπάλληλοι που μετακινήθηκαν στο κτίριο της πρώην Νομαρχίας, δεν είχαν ούτε γραφεία να καθίσουν και αφού διαπιστώθηκε η τραγικότητα της κατάστασης με διαλυμένες υπηρεσίες , μετά από 10 μέρες εκδόθηκαν νέες αποφάσεις για ανάθεση παράλληλων καθηκόντων σε υπαλλήλους. Παράλληλα καθήκοντα σε υπηρεσίες όπου απέχουν μεταξύ τους κάποια χιλιόμετρα και η άσκηση των καθηκόντων μάλλον πρέπει να γίνεται με τηλεδιάσκεψη!!!!Άτομα που βρίσκονται στα πρόθυρα της σύνταξης και χωρίς την απαιτούμενη γνώση και εκπαίδευση, τοποθετήθηκαν σε νέα καθήκοντα που δεν γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν και χωρίς ούτε καν να ερωτηθούν.Άτομα με γνώσεις και εξειδικευμένη κατάρτιση, βρίσκονται παροπλισμένα και χωρίς γραφείο επειδή δεν είναι αρεστοί στην Περιφερειακή Αρχή.Για την ιστορία…. έχουμε κάποιες απορίες προς την Περιφερειακή Αρχή:
Επί 7 μήνες κάνατε κάποιο σχεδιασμό τοποθέτησης υπαλλήλων για κάλυψη κενών θέσεων, για κάλυψη αναγκών των υπηρεσιών από αποχωρήσεις και για στελέχωση των νέων υπηρεσιών;
Ζητήσατε ενημέρωση για κάθε υπηρεσία (αντικείμενο, ελλείψεις, ανάγκες, προβλήματα κλπ) και δεν σας παρασχέθηκε;
Έγιναν πρωτόκολλά παράδοσης και παραλαβής την 1η Ιουλίου μεταξύ παλαιών και νέων Διευθυντών που, χωρίς ούτε στοιχειώδη κριτήρια, επιλέξατε;
Οι τοποθετήσεις ήταν αποτέλεσμα ενημερώσεων και συνεργασιών με τις υπηρεσίες;
Δυστυχώς οδηγούμαστε πολύ νωρίς σε συμπεράσματα: να μην περιμένει και πολλά η Ήπειρος από την Περιφέρεια με την παρούσα Αρχή.

Στο ΕΣΠΑ το αποχετευτικό του Δήμου Πάργας


Με απόφαση που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Θεσσαλία –Στερεά Ελλάδα – Ήπειρος» το έργο «Αποχέτευση Δημοτικών Διαμερισμάτων και Οικισμών του Δήμου Πάργας».Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 13.349.766, με πίστωση για το τρέχον έτος 300.000 ευρώ. Η χρονική διάρκεια υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου της πράξης είναι 40 μήνες. Στο πλαίσιο του έργου θα υλοποιηθεί έργο πλήρους κατασκευής δικτύου συλλογής ακαθάρτων των Δ.Δ Αγιάς και Ανθούσας της σημερινής Δημοτικής Ενότητας Πάργας (του πρώην Δήμου Πάργας) και των οικισμών Αγ. Κυριακής, Βάλτου και Λύχνου της Δ.Ε. Πάργας του ομώνυμου Δήμου μήκους 45,9 χλμ. με την κατασκευή 1466 φρεατίων επίσκεψης δικτύου ακαθάρτων και 28 μικρών και μεγάλων αντλιοστασίων κατάθλιψης ακαθάρτων προκειμένου το έργο να είναι λειτουργικό άμεσα.

Νέα φωτοβολταϊκά πάρκα σε Γιάννενα και Πρέβεζα


Στον Όμιλο της Positive Energy, που δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων στην παροχή ολοκληρωμένων λύσεων στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ανέθεσε ο Όμιλος Pindos Ενεργειακή, την υλοποίηση του επενδυτικού της πλάνου με τον πρώτο κύκλο να περιλαμβάνει τρία φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 1,7 MWp στους Νομούς Ιωαννίνων, Πρέβεζας και Φλώρινας.Οι σταθμοί αναμένεται να παράγουν συνολικά σε ετήσια βάση τουλάχιστον 2.600.000 kWh ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ από τη λειτουργία τους αναμένεται συνολικά η εξοικονόμηση ετησίως άνω των 2.500 τόνων διοξειδίου του άνθρακα (CO2), δηλαδή όσο απορροφά ένα δάσος 120.000 δέντρων μέσα από τη φωτοσύνθεσή του.Η ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται σε ετήσια βάση ισοδυναμεί με την ηλεκτρική ενέργεια που θα κατανάλωναν σε ετήσια βάση περίπου 600 νοικοκυριά.

2.799.189 ευρώ στη Θεσπρωτία από προτάσεις που υποβλήθηκαν το 2009 για το ΙNTERREG Ελλάδας – Ιταλίας


Την Παρασκευή 15 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα η συνεδρίαση της Επιτροπής παρακολούθησης του ΙNTERREG Ελλάδα – Ιταλία όπου παρουσιάστηκαν οι προτάσεις που είχαν εγκριθεί.Στην συνεδρίαση εκ μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου και της Τ.Ε.Δ.Κ Θεσπρωτίας συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης μαζί με υπηρεσιακούς παράγοντες. Οι προτάσεις είχαν υποβληθεί το 2009, από το Δήμο Ηγουμενίτσας, την Τ.Ε.ΔΚ Θεσπρωτίας, τον Οργανισμό Λιμένος και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσπρωτίας. Ο συνολικός προϋπολογισμός των 9 προτάσεων που εγκρίθηκαν και στις οποίες συμμετέχουν οι παραπάνω φορείς της Θεσπρωτίας είναι 12.355.215 ευρώ και η συμμετοχή των φορέων της Θεσπρωτίας ανέρχεται σε 2.799.189 ευρώ. Αναλυτικά ο Δήμος Ηγουμενίτσας συμμετέχει σε 3 δράσεις (στη μια ως επικεφαλής εταίρος) με προϋπολογισμό 1.011.712 ευρώ, η Τ.Ε.Δ.Κ σε 2 δράσεις (στη μία ως επικεφαλής εταίρος) με προϋπολογισμό 842.600 ευρώ, η Ο.Λ.ΗΓ Α.Ε σε 3 δράσεις με προϋπολογισμό 804.477 ευρώ και η πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και νυν Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας σε 2 δράσεις με προϋπολογισμό 140.400 ευρώ.

Περιφερειακή συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμμαχίας σήμερα στα Γιάννενα


Περιφερειακή συνδιάσκεψη στελεχών της Περιφέρειας Ηπείρου διοργανώνει η Δημοκρατική Συμμαχία,σήμερα Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011 στα Ιωάννινα στις 20:00.Ομιλητές θα είναι: Δημήτρης Ζαφειριάδης, Εκπρόσωπος Τύπου και Υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού, Νίκος Γερασιμίδης, Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου, Γεώργιος Παπαγεωργίου, Μέλος Πολιτικού ΣυμβουλίουΜε θέμα συζήτησης: Η στρατηγική επικοινωνίας της Δημοκρατικής Συμμαχίας, σημεία πολιτικού λόγου, το εναλλακτικό οικονομικό σχέδιο που προτείνει η Δημοκρατική Συμμαχία

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Σύλληψη διεθνώς διωκόμενου


Έναν 44χρονο Αλβανό, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, συνέλαβαν το μεσημέρι της Τρίτης αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Σαγιάδας Θεσπρωτίας. Το ένταλμα σύλληψης είχε εκδοθεί από τις ιταλικές αρχές για εκτέλεση υπολοίπου ποινής για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. Ο 44χρονος οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Εφετών Κέρκυρας.

Με αγάπη για την Πρέβεζα


Την φθορά του χρόνου αλλά και τα σημάδια που άφησαν επάνω του ο καιρός και οι ανθρώπινες παρεμβάσεις απομάκρυνε από το άγαλμα του Οδυσσέα Ανδρούτσου στην πλατεία της Πρέβεζας ο πρεβεζάνος σκηνοθέτης Μπάμπης Τσόκας.Ο κ,Τσόκας αξιοποιώντας τις γνώσεις του στην γλυπτική χρησιμοποίησε σύγχρονες μεθόδους και μέσα καθαρίζοντας το άγαλμα και την βάση του δίνοντάς του την αίσθηση του καινούριου.Τόσο τα έξοδα όσο και η πρωτοβουλία ανήκουν στον Πρεβεζάνο καλλιτέχνη ο οποίος μπορεί να ζει στην Σουηδία όμως αγαπά ιδιαίτερα την Πρέβεζα και την επισκέπτεται σε κάθε ευκαιρία.«Το άγαλμα είχε να καθαριστεί από όταν τοποθετήθηκε» τόνισε ο κ.Τσόκας δηλώνοντας ευχαριστημένος που το είδε να ανακτά και πάλι την παλιά του αίγλη. Μάλιστα πλέον είναι ευανάγνωστη και η υπογραφή που υπάρχει στην βάση του αγάλματος και οι επισκέπτες μπορούν να πληροφορηθούν για την ιστορία του αλλά και για το στενό δεσμό του Οδυσσέα Ανδρούτσου με την Πρέβεζα.Η νέα εικόνα του αγάλματος είναι εντυπωσιακή και μοιάζει να τοποθετήθηκε μόλις χθες ενώ έχουν περάσει 45 χρόνια από την εγκατάστασή του.Ο κ.Τσόκας όμως δεν σταματά εκεί αφού επόμενο βήμα του είναι ο καθαρισμός του Μνημείου της Αγάπης.Ο γνωστός δημιουργός τέλος, παρουσιάζει το Σάββατο 30 Ιουλίου και ώρα 9 το βράδυ στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου τη νέα του ταινία με τίτλο «Που πορευθώ».Η ταινία αναφέρεται στην αγάπη για την πόλη της Πρέβεζας.Γυρίστηκε από τον κΤσόκα κατά την περίοδο 2006-2011 στην Πρέβεζα και ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του2011 στην Στοκχόλμη. Είναι μια ταινία όπου τρεις Πρεβεζάνοι μιλούν για την ζωή τους τις εμπειρίες τους, τα όνειρά τους, την καθημερινότητά τους. Και οι τρεις σε διαφορετικές ηλικίες περιγράφουν την ζωή του τότε και του σήμερα. Περιγράφουν τον κόσμο που έζησαν και τον ωραίο κόσμο που ονειρεύονται…

Δράσεις και έργα Πυροπροστασίας από το Δήμο Άρτας


Την αποδοχή πίστωσης Πολιτικής Προστασίας από το ΥΠΕΣΔΔΑ (πυροπροστασία), αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της Δευτέρας 18 Ιουνίου 2011. Το ύψος της επιχορήγησης προς το Δήμο Αρταίων ανήλθε στο ποσό των 57.613€. Το ποσό αυτό θα κατανεμηθεί σύμφωνα με τις υποδείξεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και τις εκτιμήσεις της Υπηρεσίας του Δήμου στις εξής δράσεις και έργα:
Α. Την πρόσληψη τριών (3) δασοφυλάκων για ένα δίμηνο με σκοπό τον έλεγχο, τον εντοπισμό αναφλέξεων, την αποτροπή εμπρησμών και την αποφυγή της αλόγιστης ρίψης μπαζών στο περιαστικό Δάσος.
Β. Την κοπή χόρτων και καθαρισμού του περιαστικού δάσους, παραποτάμιας ζώνης, αγροτικών δρόμων αλλά και οικοπέδων. Σκοπός της συγκεκριμένης ενέργειας είναι, η αποψίλωση των χόρτων κατά μήκος των δασικών δρόμων του περιαστικού δάσους με χειροκίνητα μέσα ή με τη χρήση καταστροφέα και η συλλογή των σκουπιδιών με μηχανικά μέσα ή με τα χέρια, σε μια ζώνη πλάτους 10 περίπου μέτρων. Επίσης, θα γίνει συλλογή και απομάκρυνση όλων των σκουπιδιών, άχρηστων αντικειμένων και εύφλεκτων υλικών, με μηχανικά μέσα ή με τα χέρια και η αποψίλωση από χορτάρια και καλάμια σε όλη την παραποτάμια ζώνη (πάρκο, Γέφυρα, θερινός κινηματογράφος, Εισαγγελία – Δικαστήρια) και στο αλσύλιο Αγ. Αναργύρων για την αποτροπή εκδήλωσης πυρκαγιάς.
Θα γίνει επίσης καθαρισμός των καλαμιών και των βάτων κατά μήκος αγροτικών οδών στα δημοτικά διαμερίσματα, με χρήση ειδικού μηχανήματος (καταστροφέα).
Γ. Διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών κατά μήκος της παραποτάμιας ζώνης και όπου άλλού κριθεί αναγκαίο σύμφωνα πάντα με τις υποδείξεις της Πυροσβεστική Υπηρεσία Άρτας.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Έκλεψαν… σαλιγκάρια!!!


Περίπου 300 κιλά σαλιγκάρια έκλεψαν άγνωστοι την Τρίτη από μονάδα εκτροφής σαλιγκαριών, ιδιοκτησίας 55χρονου. Η κλοπή καταγγέλθηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας μία ημέρα αργότερα και ενεργείται προανάκριση από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

7ος κολυμβητικός διάπλους Αμβρακικού Κόλπου


Τη επόμενη Κυριακή 31-7-2011 θα διεξαχθεί ο 7ος κολυμβητικός διάπλους Αμβρακικού Κόλπου. Οι αθλητές θα κολυμπήσουν 11 χιλιόμετρα, ξεκινώντας τη διαδρομή από τη Βόνιτσα Αιτ/νίας με κατάληξη το λιμανάκι της Κορωνησίας. Η κολυμβητική διαδρομή στόχο έχει, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, τη μεταφορά του μηνύματος «Σώστε τον Αμβρακικό», και στηρίζεται από το Σύλλογο Ενεργών Πολιτών Αμβρακικού. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με την ευγενική χορηγία του Δήμου Αρταίων, μιας και η Κορωνησία υπάγεται πλέον στο Δήμο Αρταίων. Η 1ος κολυμβητικός διάπλους είχε πραγματοποιηθεί το έτος 2005 από ένα μόνο αθλητή τον κ. Γεώργιο Τσαφούλη, εμπνευστή της ιδέας αυτής, ο οποίος μέχρι σήμερα αποτελεί τη ψυχή της εκδήλωσης. Ακολούθησαν οι επόμενες χρονιές, και σιγά-σιγά πλαισίωναν την εκδήλωση περισσότεροι αθλητές, με αποτέλεσμα την περσινή χρονιά να διασχίσουν τον Αμβρακικό και αθλητές από άλλες περιοχές της Ελλάδας, θέλοντας και αυτοί να μεταφέρουν το μήνυμα της διάσωσης του Αμβρακικού Κόλπου.Τηλέφωνο επικοινωνίας για συμμετοχή: 2681-0-41482 κ. Γεώργιος Τσαφούλης.

Μνημόσυνο στη μνήμη των εκτελεσθέντων από τα στρατεύματα κατοχής στην Μουσιωτίτσα


Μνημόσυνο στη μνήμη των 152 εκτελεσθέντων της τέως κοινότητας Μουσιωτίτσας από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής οργανώνουν το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Ιουλίου ο Δήμος Δωδώνης, το τοπικό συμβούλιο και οι φορείς της Μουσιωτίτσας.Οι εκδηλώσεις ξεκινούν το Σάββατο στις 7 το απόγευμα με τρισάγιο στον τόπο της εκτέλεσης «Σπιθάρι», δρόμο θυσίας από Σπιθάρι έως Άγιο Νικόλαο (Κάτω Μουσιωτίτσας), απονομή μεταλλίων και στη συνέχεια λαμπαδηδρομία μέχρι το Μνημείο Πεσόντων.Την Κυριακή στις 10.30 το πρωί θα τελεστεί δοξολογία στον Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου νέας Μουσιωτίτσας και θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση και προσκλητήριο νεκρών στο Μνημείο Πεσόντων.

Αγώνας Ελπίδων Ελλάδας – Λευκορωσίας στα Γιάννενα


Επίσημος αγώνας μεταξύ των Εθνικών Ομάδων Ελπίδων Ελλάδας – Λευκορωσίας θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Αυγούστου στις 7:00 το απόγευμα στο Εθνικό Στάδιο Ιωαννίνων «οι Ζωσιμάδες».

Να γιατί κόλλησαν στην λίμνη Παμβώτιδα τα πυροσβεστικά αεροσκάφη

Καθυστέρησαν για άλλη μια χρονιά να τα συντηρήσουν

Με πολύ μεγάλη καθυστέρηση έγινε για άλλη μια χρονιά η συντήρηση των πυροσβεστικών αεροσκαφών, σύμφωνα με την επίσημη απάντηση του Υπουργού Άμυνας κ. Πάνου Μπεγλίτη στην Ερώτηση που κατέθεσε πριν από λίγες ημέρες,ο Βουλευτής Ηλείας της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιώργος Κοντογιάννης.Όπως προέκυπτε από την απάντηση του αρμόδιου Υπουργού, στα τέλη Ιουλίου θα ήταν σε πλήρη ετοιμότητα όλα τα πυροσβεστικά αεροσκάφη, γεγονός που προκαλεί εύλογα ερωτηματικά σχετικά με το γιατί η διαδικασία δεν ξεκίνησε νωρίτερα ώστε να μην χρειαστεί να μείνει ακάλυπτη η χώρα μας απέναντι σε ενδεχόμενες πυρκαγιές το μισό καλοκαίρι.Συγκεκριμένα στην απάντησή του ο κ. Μπεγλίτης ανέφερε τα εξής:«Η ετήσια συντήρηση των πυροσβεστικών Α/Φ CL-215/415 της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), βρίσκεται στα τελευταία στάδια ολοκλήρωσής της. Μέχρι την 30 Μαΐου είχαν αποδοθεί από ετήσια συντήρηση για επιχειρησιακή χρήση (10) Α/Φ CL-215/415, ενώ εκτιμάται η απόδοση:α. Πέντε (5) Α/Φ, σταδιακά μέχρι την 15 Ιουνίου 2011, από την ΕΑΒ ΑΕ.β. Πέντε (5) Α/Φ, σταδιακά μέχρι την 15 Ιουνίου 2011, από τους φορείς συντήρησης της ΠΑ κι ενός επί πλέον περί τα μέσα Ιουλίου.Τέλος σας γνωρίζω ότι η ΠΑ έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να εξασφαλισθεί η υποστήριξη των πυροσβεστικών Α/Φ από το διατιθέμενο τεχνικό προσωπικό, κατά τη διάρκεια της πυροσβεστικής περιόδου».Με καθυστέρηση γίνεται για άλλη μια χρονιά η συντήρηση των πυροσβεστικών αεροσκαφών, σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργού Άμυνας κ. Π. Μπεγλίτη στην Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Ηλείας της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιώργος Κοντογιάννης. Όπως προκύπτει από την απάντηση του αρμόδιου Υπουργού, στα μέσα Ιουλίου θα ήταν σε πλήρη ετοιμότητα όλα τα πυροσβεστικά αεροσκάφη.Συγκεκριμένα στην απάντησή του ο κ. Μπεγλίτης έλεγε τα εξής:«Η ετήσια συντήρηση των πυροσβεστικών Α/Φ CL-215/415 της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), βρίσκεται στα τελευταία στάδια ολοκλήρωσής της. Μέχρι την 30 Μαΐου είχαν αποδοθεί από ετήσια συντήρηση για επιχειρησιακή χρήση (10) Α/Φ CL-215/415, ενώ εκτιμάται η απόδοση:
α. Πέντε (5) Α/Φ, σταδιακά μέχρι την 15 Ιουνίου 2011, από την ΕΑΒ ΑΕ.
β. Πέντε (5) Α/Φ, σταδιακά μέχρι την 15 Ιουλίου 2011, από τους φορείς συντήρησης της ΠΑ κι ενός επί πλέον περί τα τέλη Ιουλίου.
Τέλος σας γνωρίζω ότι η ΠΑ έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να εξασφαλισθεί η υποστήριξη των πυροσβεστικών Α/Φ από το διατιθέμενο τεχνικό προσωπικό, κατά τη διάρκεια της πυροσβεστικής περιόδου».

Υπό πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά


Η φωτιά, που είχε κρατήσει στο πόδι τέσσερα χωριά κατά τη διάρκεια της νύχτας και απείλησε προχθές,μέχρι και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο που βρίσκονται στις παρυφές της πόλης, έσβησε νωρίς το πρωί, με λίγες μικρές εστίες να καίνε ακόμη.Από τις 6 και 18 πρώτα λεπτά,μέχρι και πριν από λίγη ώρα, επιχειρούσαν στην περιοχή και εναέρια μέσα,προκειμένου να βοηθήσουν τις Πυροσβεστικές δυνάμεις να την θέσουν υπό πλήρη έλεγχο.Στην περιοχή παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής,προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος των αναζωπυρώσεων,μιας και στο λεκανοπέδιο,πνέουν ισχυροί δυτικοί άνεμοι.

Δηλώσεις Φ. Φίλιου για τη φωτιά και το έργο κατάσβεσης


Το έργο όλων όσων μετέχουν στην κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς που ξεκίνησε προχθες το μεσημέρι από το Νεοχωρόπουλο και πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις σε πολλά μέτωπα και τον συντονισμό των αρμοδίων υπηρεσιών, εξήρε ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.Η φωτιά, μετά από πολύωρη μάχη τέθηκε υπό έλεγχο, ενώ από τις υπηρεσίες του Δήμου συνεχίζεται η προσπάθεια για την πλήρη κατάσβεσή της στο πρώτο διάζωμα της χωματερής στη Δουρούτη.Ο Δήμαρχος επεσήμανε την ανάγκη μόνιμης παρουσίας του ελικοπτέρου Έρικσον στην περιοχή και απεύθυνε έκκληση προς τους κατοίκους να αποφεύγουν το άναμμα φωτιάς για οποιονδήποτε λόγο.«Δόθηκε μία μάχη σε πολλά μέτωπα. Κινητοποιήθηκε όλος ο μηχανισμός.Πυροσβεστική, Αστυνομία, Πολιτική Προστασία, ΕΚΑΒ, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας και η Γραμματέας της Δήμητρα Γεωργακοπούλου,η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, η Πολιτική Προστασία και ο υπεύθυνος Δημήτρης Μαυρογιώργος.Θέλουμε να ευχαριστήσουμε διπλά, όλες τις εθελοντικές οργανώσεις της περιοχής, αλλά και τους δεκάδες ανώνυμους εθελοντές που έσπευσαν στον τόπο της φωτιάς και συνέβαλαν στο έργο της κατάσβεσης με κάθε τρόπο και όπου και όπως τους ζητήθηκε», τόνισε στη συνέντευξη ο κ. Φίλιος.Από την πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκε όλος ο μηχανισμός του Δήμου. Πολιτική ηγεσία και υπηρεσίες.Ο Δήμαρχος, οι αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, ο υπηρεσιακός μηχανισμός βρέθηκαν στα μέτωπα της φωτιάς. Πολλοί εργαζόμενοι προσήλθαν εθελοντικά για να βοηθήσουν.Ο συντονισμός όλων υπήρξε αποτελεσματικός και ουσιαστικός.Με την ευκαιρία αυτή και επειδή βρισκόμαστε στη μέση του θέρους, ο Δήμαρχος απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να αποφεύγουν το άναμμα φωτιάς για οποιονδήποτε λόγο.«Είδαμε χθες το απόγευμα ότι μία σπίθα αρκεί να φέρει την καταστροφή.Οφείλουν να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους από ξερά χόρτα και κλαδιά και για κανέναν λόγο να μην ανάβουν φωτιά», υπογράμμισε ο κ. Φίλιος και σημείωσε ότι χρίζει ιδιαίτερης μέριμνας το αισθητικό δάσος της πόλης.Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε αναλυτικά και στην κατάσταση που επικρατεί στην χωματερή της Δουρούτης.«Κάναμε μεγάλη προσπάθεια για να μην μπει η φωτιά στη χωματερή της Δουρούτης. Το προσωπικό του Δήμου εργάστηκε με αυτοθυσία κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Οφείλω να το εξάρω…Σήμερα η κατάσταση είναι υπό έλεγχο. Μεταφέρονται τόνοι χώματος, κινήθηκαν πολλά μηχανήματα και ελπίζουμε ότι τις επόμενες ώρες θα έχουν ενταφιαστεί πλήρως τα ελαστικά ώστε να απαλλαγούμε κι από αυτή την βαριά ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί στο λεκανοπέδιο», σημείωσε ο κ. Φίλιος.Κλείνοντας την αναφορά του υπογράμμιση την ανάγκη μόνιμης παρουσίας στα Γιάννινα του ελικοπτέρου Έρικσον, λόγο της επιχειρησιακής του ικανότητας και της μορφολογίας της περιοχής.

Τρία τα μέτωπα των πυρκαγιών στην Ήπειρο


Αρκετές είναι οι αναζωπυρώσεις στη μεγάλη φωτιά των Ιωαννίνων, αλλά σε πολύ μικρότερη έκταση απ’ ό,τι χθες το μεσημέρι. Το βάρος των πυροσβεστών, δίδεται στις περιοχές Σταυρακίου, Κάτω Μαρμάρων και Νεοχωρόπουλου,όπου όλη την νύχτα έδιναν μάχη για να μην υπάρξουν μεγάλες αναζωπυρώσεις και σύμφωνα με όλα τα στοιχεία,η φωτιά πλέον βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο.Οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού βλέπει η Πυροσβεστική και η Πολιτική Προστασία πίσω από την πυρκαγιά.Σύμφωνα με οσα δήλωσε ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπέιρου κ. Χρήστος Σταυρόπουλος χθες βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ITV,όλα δείχνουν πως πρόκειται για πολλαπλό εμπρησμό από πρόθεση.Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται φωτιά στην περιοχή Αετός Φιλιατών Θεσπρωτίας, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα, όπου καίγεται δασική έκταση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά αυτή πέρασε στο ελληνικό έδαφος από την Αλβανία. Στην περιοχή επιχειρούν 25 πυροσβέστες με 7 οχήματα και ένα αεροσκάφος «Κάναντερ» έκανε συνεχείς ρίψεις μέχρι τη δύση του Ηλίου.Μια τρίτη φωτιά εκδηλώθηκε στους οικισμούς Καρτέρι και Αργυρότοπος Θεσπρωτίας. Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, χάρη στην άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ηγουμενίτσας, με 5 οχήματα και 30 άνδρες. Κάηκε μικρή δασική έκταση στις παρυφές του δρόμου Ηγουμενίτσας - Μαργαριτίου.

Tο θέατρο του παραλόγου στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων


Με αφορμή το όσα διαδραματίστηκαν τις τελευταίες ώρες στην πόλη μας με την καταστροφική φωτιά, θέλω να επισημάνω μια απίστευτη ιστορία που συμβαίνει στο τοπικό μας αεροδρόμιο. Το πολυδιαφημισμένο έργο που δεν τελειώνει ποτέ, ενώ δαπανήθηκαν μέχρι σήμερα απίστευτα ποσά, όπως κάποια εκατομμύρια ευρώ για οπτική ίνα στην περίφραξη του αεροδρομίου χωρίς κανένα ουσιαστικό λόγο και πενταόροφος πύργος ελέγχου ενώ υπάρχει και λειτουργεί επαρκώς ο υφιστάμενος. Στο όλο θέατρο του παραλόγου, εντάσσεται και η νέα πίστα η οποία ενώ έχει τελειώσει δεν παραλαμβάνεται από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και την διεύθυνση του αεροδρομίου, πράγμα που δημιουργεί συνωστισμό στην παλιά πίστα όπως σήμερα με τα Canadair, το Ericson, το C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας και της τακτικής πτήσης της Ολυμπιακής, που συναντήθηκαν ταυτόχρονα και δεν υπήρχε χώρος. Η νέα πίστα είναι έτοιμη ,έχει συνδεθεί με τον διάδρομο και μπορεί να φιλοξενήσει πάνω από 15 αεροσκάφη,αλλά κανείς “υπεύθυνος” δεν την παραλαμβάνει!!Είναι προφανές πως κάποιοι παχυλότατα αμοιβόμενοι υπάλληλοι, δεν θέλουν αεροπλάνα στα Γιάννενα και για το λόγο αυτό εφευρίσκουν δικαιολογίες για να μην δέχονται πτήσεις ιδιωτικών αεροπλάνων στην πόλη μας με άμεση αρνητική συνέπεια στον τουρισμό μας. Παρόμοια περιστατικά συμβαίνουν σε πολλά αεροδρόμια, όπου οι υπάλληλοι “διώχνουν” τα αεροπλάνα προκειμένου να μένουν “ήσυχοι”, όπως στην περίπτωση της Σαντορίνης, όπου υποβλήθηκαν μηνύσεις εναντίον τους. Ελπίζουμε κάποιοι τοπικοί “άρχοντες” να ασχοληθούν και κάποια στιγμή με σοβαρότερα προβλήματα από το τοπικό ποδόσφαιρο.......

Δήλωση Β.Αργύρη για την απεργία των ταξί


Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς σχολιάζει τη συνεχιζόμενη απεργία των ιδιοκτητών ΤΑΞΙ και τις επιπτώσεις που αυτή έχει στη χώρα, ο Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ, κ. Βαγγέλης Αργύρης , προσερχόμενος στη Βουλή, δήλωσε τα εξής:«Η χώρα σήμερα δίνει μία πολύ σκληρή «μάχη» για να μπορέσει να πετύχει όρους και προϋποθέσεις εξόδου από την πιο σοβαρή κρίση της μεταπολεμικής της Ιστορίας.Αυτή τη μάχη πρέπει όλοι οι Έλληνες να τη δώσουμε μαζί και να διαφυλάξουμε την ομαλότητα και την ηρεμία ιδιαίτερα σε τομείς από τους οποίους περιμένουμε θετικά οφέλη όπως είναι ο Τουρισμός.Είναι ταυτόχρονα υποχρέωση της Κυβέρνησης αλλά και όλου του πολιτικού κόσμου να αποφύγουμε τις ακρότητες, τη μικροπολιτική και τις οξύνσεις και να προσφύγουμε στο διάλογο και τη συνεννόηση.Αυτή είναι η θέση μου και στο θέμα της απεργίας των ιδιοκτητών ΤΑΞΙ όπου είναι απαραίτητο να βρεθεί κοινά αποδεκτή, βιώσιμη, λύση για τον κλάδο, στη βάση των ήδη συμφωνηθέντων σχετικά με το άνοιγμα του επαγγέλματος, αποδεικνύοντας πως η Πολιτεία έχει πλέον συνέπεια και συνέχεια».

"Νεκροταφείο" για την καρέτα-καρέτα αποτελεί ο Αμβρακικός μια και «ξεβράστηκαν» νεκρές πάνω από 20 χελώνες!!!


Ανησυχία προκαλούν τα περιστατικά με τις θαλάσσιες χελώνες καρέττα-καρέττα, αρκετές εκ των οποίων (πάνω από πέντε) το τελευταίο διάστημα, έχουν «ξεβραστεί» νεκρές στα παράλια της Πρέβεζας, ενώ δύο ακόμη εντοπίστηκαν μόλις χθες στο Βράχο και στο Καλαμίτσι Πρέβεζας.Την ίδια στιγμή μάρτυρας μιας μακριάς λίστας νεκρών χελωνών έχει γίνει ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού τις οποίες καταγράφει ενώ ταυτόχρονα ενημερώνει τις αρμόδιες υπηρεσίες, διερευνά τα αίτια θανάτου και συνδράμει στην ασφαλή απομάκρυνσή τους.Οι καταγραφές αυτές δείχνουν να αυξάνονται ανησυχητικά. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μόνο για το 2011 έχουν καταγραφεί ήδη πάνω από 20 νεκρές χελώνες, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι πολλές από αυτές πλέουν νεκρές μέχρι να παρασυρθούν σε κάποια όχθη από τα θαλάσσια ρεύματα και να γίνουν αντιληπτές από τους φύλακες του Φορέα Διαχείρισης.Όπως εξηγεί η βιολόγος του Φορέα Μαρία Κατσικάτσου οι καταγραφές δείχνουν να αυξάνονται ανησυχητικά οι νεκρές χελώνες. Η ίδια εξηγεί ότι οι χελώνες μέχρι πριν από λίγα χρόνια είχαν αρκετές θέσεις ωοτοκίας εντός του Αμβρακικού Κόλπου, ενώ πλέον με τις παρεμβάσεις του ανθρώπου τα κατάλληλα ενδιαιτήματα έχουν πλέον υποβαθμιστεί και οι χελώνες δεν τα προτιμούν. Καλό είναι όμως να γνωρίζουμε ότι η χελώνα Caretta caretta διατηρεί ακόμα κάποια σημαντικά πεδία τροφοληψίας, τα οποία είναι κρίσιμο να διατηρηθούν. Εξάλλου δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η θαλάσσια χελώνα αποτελεί το μεγαλύτερο εχθρό των μεδουσών, οι πληθυσμοί των οποίων παρουσιάζουν έξαρση τα τελευταία χρόνια.

Αλιευτικά εργαλεία και σκουπίδια

Σύμφωνα με τους ειδικούς η συνηθέστερη αιτία θανάτου των χελωνών είναι ο πνιγμός από αλιευτικά εργαλεία ή από σκουπίδια νάιλον. Τα πλαστικά σκουπίδια στις θάλασσες αποτελούν δυστυχώς χαρακτηριστικό του σύγχρονου ανθρώπινου «πολιτισμού» και απαιτείται μακροχρόνια συλλογική προσπάθεια για την απομάκρυνσή τους από τις ακτές.Επιπρόσθετα, οι αλιείς με τη συνεχή παρουσία τους μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην αποτελεσματική προστασία των χελωνών, είτε συμβάλλοντας στην ασφαλή απελευθέρωσή τους από τα αλιευτικά εργαλεία, είτε με τη διάσωση των τραυματισμένων ατόμων και την έγκαιρη ενημέρωση των υπηρεσιών για την παροχή των πρώτων βοηθειών.Η κ. Μαρία Κατσικάτσου αναφέρει πως κάνοντας αυτή την άχαρη καταγραφή των νεκρών χελωνών ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού, βρίσκεται συχνά στη δυσάρεστη θέση να καταγράφει περιπτώσεις χελωνών που έχουν κατακρεουργηθεί.Σε μια πρόσφατη περίπτωση η νεκρή χελώνα φαίνεται να κακοποιήθηκε βάναυσα, όπως φαίνεται και από τη σχετική φωτογραφία.«Η εξέλιξη αυτή μας λυπεί ιδιαίτερα, καθώς φαίνεται ότι οι χρήστες της περιοχής δεν είναι καλά ενημερωμένοι για τις αξίες της φύσης και τις υπηρεσίες της»«ενώ έχουμε κοντά μας όλα τα προνόμια της Φύσης, προσπαθούμε με κάθε τρόπο, να την μεταχειριστούμε στα μέτρα μας. Με τη συστηματική ενημέρωση-ευαισθητοποίηση των πολιτών και των χρηστών στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού, ελπίζουμε να μπει ένα φρένο σε αυτές τις ειδεχθείς τακτικές». συνεχίζει η βιολόγος και προσθέτει πως

Βλέπεις χελώνα στο φως της ημέρας

Να θυμίσουμε ότι ο Αμβρακικός είναι από τα ελάχιστα μέρη στην Ελλάδα όπου μπορεί κανείς να δει μια χελώνα Καρέτα στο φως της ημέρας και ακόμη ότι στο Εθνικό Πάρκο συναντάμε ποικιλόμορφα και περίπλοκα οικοσυστήματα που στηρίζουν τη ζωή πολλών σπάνιων ειδών και τη δημιουργία ιδιαίτερων οικοτόπων.Είναι γνωστό τέλος ότι ο Αμβρακικός Κόλπος και οι Υγρότοποι γύρω του συνθέτουν ένα ενιαίο οικοσύστημα που αντιστέκεται σε πείσμα των πιέσεων που δέχεται. Ένα οικοσύστημα που βάλλεται από την κλιματική αλλαγή και από ανθρωπογενείς πιέσεις, παρόλα αυτά αντιδρά ακόμα προκειμένου να εξισορροπήσει τις αλλαγές αυτές. Ο μεγάλος πλούτος του Αμβρακικού φαίνεται ιδιαίτερα από τα ρινοδέλφινα και τις θαλάσσιες χελώνες Caretta caretta που συνεχίζουν να διαβιούν σε αυτόν και είναι είδη σπάνια, όπως και τα υδρόβια πτηνά.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ