Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2011

Τραγωδία στα Σύβοτα: Βρήκαν το 11χρονο παιδί τους νεκρό στο ξενοδοχείο


Σε κατάσταση σοκ βρίσκονται οι Βρετανοί γονείς ενός 11χρονου που βρέθηκε νεκρός σε ξενοδοχείο στα Σύβοτα Θεσπρωτίας.Το άτυχο αγοράκι βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από τους ίδιους τους γονείς του μέσα στο δωμάτιο και αμέσως ειδοποιήθηκε ασθενοφόρο. Δυστυχώς για το ανήλικο παιδί ήταν πλέον αργά καθώς στο Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας που μεταφέρθηκε απλά διαπιστώθηκε ο θάνατός του.Το άψυχο σώμα του 11χρονου βρετανού έχει μεταφερθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων το οποίο διεξάγει τη νεκροψία-νεκροτομή.Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, ο θάνατός του οφείλεται σε παθολογικά αίτια.Η αστυνομία, ωστόσο, εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα επί του παρόντος.

star

Ανύπαρκτες οι υποδομές υγειονομικού ελέγχου στις πύλες εισόδου της χώρας στην Ήπειρο με εξαίρεση την Κακαβιά!


«Ανοχύρωτη» είναι η Ήπειρος ως προς τους Υγειονομικούς Ελέγχους στις πύλες εισόδου, αφού μόνο στην χερσαία Κακαβιά υπάρχει η υποδομή, όπως διαπιστώθηκε από την Περιφέρεια με αφορμή επιτόπιους ελέγχους για να εφαρμοστεί η υποχρέωση της χώρας να λειτουργεί, ιδίως στα λιμάνια, Τμήμα Υγειονομικού Ελέγχου όσων μπαίνουν στη χώρα μας, ώστε να ελέγχεται η μετάδοση λοιμωδών νοσημάτων.Η Περιφέρεια θα συνδράμει για τις υποδομές, αλλά για το προσωπικό και το κόστος λειτουργίας ζητείται η συνδρομή του υπουργείου.

Επείγον έγγραφο του υπουργείου Υγείας
Επιτόπιες επισκέψεις στις πύλες εισόδου, πραγματοποίησαν ο αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για θέματα Μεταφορών - Επικοινωνιών Γιάννης Καραμπίνας και ο Γενικός Διευθυντής Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Γιάννης Νικόπουλος, σε συνεργασία με τον αντιπεριφερειάρχη αρμόδιο για θέματα Υγείας Οδ. Πότση και τους κατά Π.Ε. αντιπεριφερειάρχες. Σε αυτές τις επισκέψεις εξετάστηκαν οι υπάρχουσες υποδομές, η κίνηση επιβατών -οχημάτων, η στελέχωση και οι ελλείψεις που υπάρχουν στα Τμήματα Υγειονομικού Ελέγχου.Το θέμα της λειτουργίας των Τμημάτων Υγειονομικού Ελέγχου και ειδικά αυτών που εξυπηρετούν τα λιμάνια, ζητά από όλες τις Περιφέρειες με επείγον έγγραφό του το Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να υπάρξει συμμόρφωση της χώρας μας με τον Αναθεωρημένο Διεθνή Υγειονομικό Κανονισμό, να αντιμετωπιστούν σοβαρά υγειονομικά προβλήματα που κατά διαστήματα υπάρχουν και να εντοπιστούν εγκαίρως λοιμώδη νοσήματα, ιδίως στα Λιμάνια.

Προτεραιότητα στο λιμάνι Ηγουμενίτσας
Οι πύλες εισόδου στην Ήπειρο, είναι σε: Κακαβιά Μέρτζανη (Π.Ε. Ιωαννίνων), Λιμάνι Ηγουμενίτσας- Μαυρομάτι (Π.Ε. Ηγουμενίτσας) και Λιμάνι Πρέβεζας.Προτεραιότητα, κατά σειρά, σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας δίνεται στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, το οποίο είναι εξουσιοδοτημένο για την έκδοση πιστοποιητικών Υγειονομικού Ελέγχου Πλοίων, ενώ το ίδιο λιμάνι, όπως και αυτό της Πρέβεζας έχουν καθοριστεί ως εξουσιοδοτημένα λιμάνια έκδοσης πιστοποιητικών Υγειονομικού Ελέγχου - Απαλλαγής Υγειονομικού Ελέγχου Πλοίων και παράτασης ισχύος Πιστοποιητικών Πλοίων.Στο δεύτερο κύκλο, εντάσσονται τα Κέντρα Υγειονομικού Ελέγχου στις χερσαίες διαβάσεις.

Χρειάζεται η οικονομική συνδρομή της πολιτείας

Την κατάσταση που διαπιστώθηκε στους σταθμούς εισόδου, συνόψισε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Καραμπίνας, αναφέροντας τα εξής:«Υπάρχουν σημαντικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Οι υποδομές με εξαίρεση την Κακαβιά,(σ.σ εκεί δημιουργήθηκαν από χρόνια λόγω μεταδιδόμενων νοσημάτων και του κτηνιατρικού ελέγχου που γίνονταν) είναι υποτυπώδεις έως ανύπαρκτες, ενώ προσωπικό δεν υπάρχει και τα επείγοντα ζητήματα που ανακύπτουν αντιμετωπίζονται εκ των ενόντων. Η Διοίκηση της Περιφέρειας, σε ό,τι αφορά το θέμα των υποδομών θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την βελτίωσή τους, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει η ανάλογη οικονομική συνδρομή της Πολιτείας. Όσον αφορά το ζήτημα του προσωπικού, θα απευθυνθούμε στα συναρμόδια υπουργεία για να μεριμνήσουν για την εξεύρεσή του».

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Περιφερειακή Συνδιάσκεψη Στελεχών της "Δημοκρατικής Συμμαχίας"


Η Δημοκρατική Συμμαχία ανακοινώνει ότι θα πραγματοποιήσει Περιφερειακή Συνδιάσκεψη στελεχών της Περιφέρειας Ηπείρου την Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011 στο ξενοδοχείο Du Lac στα Ιωάννινα στις 20:00.Ομιλητές:
Δημήτρης Ζαφειριάδης, Εκπρόσωπος Τύπου και Υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού
Νίκος Γερασιμίδης, Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου
Γεώργιος Παπαγεωργίου, Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου
Με θέμα συζήτησης:"Η στρατηγική επικοινωνίας της Δημοκρατικής Συμμαχίας.Σημεία πολιτικού λόγου.Το εναλλακτικό οικονομικό σχέδιο που προτείνει η Δημοκρατική Συμμαχία"

ΓΙΟΡΤΗ ΠΕΣΤΡΟΦΑΣ 2011


Ο Πολτιστικός μας Σύλλογoς διοργανώνει για 18η χρονιά, την εκδήλωση "ΓΙΟΡΤΗ ΠΕΣΤΡΟΦΑΣ" στη Bουλιάστα Ιωαννίνων. Η εκδήλωση θα γίνει την 1η Αυγούστου ημέρα Δευτέρα, στις όχθες του ποταμού Λούρου.Η γιορτή θα ξεκινήσει με χαιρετισμό που θα εκφωνήσει εκπρόσωπος του Συλλόγου και στη συνέχεια θα ακολουθήσει αναφορά από εκπρόσωπο του Ιχθυογεννητικού Σταθμού για την ιστορική αναδρομή της Πέστροφας, της περιοχής Λούρου, με παρουσίαση slides. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει Δημοτική βραδυά με τον Δόκιμο στο κλαρίνο και τους: Χρήστο Σταύρου, Έλλη και Τάσο Παντέλη στο τραγούδι. Ο χορός θα είναι ελεύθερος για όλους. Οι τιμές των ποτών θα είναι: Μπύρα 2 ευρώ, Αναψυκτικά 1,5 ευρώ, Κρασί 15 ευρώ. Η τιμή του εισητηρίου θα ανέρχεται στα 5 ευρώ, η οποία θα περιλαμβάνει έτοιμα πιάτα με τηγανιτές και καπνιστές Πέστροφες της περιοχής.Στην είσοδο θα διανέμονται φυλλάδια με παραδοσιακές συνταγές της Πέστροφας.

Σε πρόγραμμα διπλών προπονήσεων και πάλι ο ΠΑΣ


Στο πρόγραμμα των διπλών προπονήσεων επέστρεψαν οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΣ Γιάννινα τη Δευτέρα, μετά το απογευματινό ρεπό της Κυριακής, που τους έδωσε τη δυνατότητα να ξεκουραστούν και να πάρουν πολύτιμες ανάσες, ενόψει της δύσκολης συνέχειας.Φιλική αναμέτρηση με τη Λάρισα θα δώσει η ομάδα του Στεφάν Ντεμόλ, στις 18 Αυγούστου.Στον τομέα της φυσικής κατάστασης έριξε βάρος το προπονητικό τιμ του ΠΑΣ Γιάννινα στην πρωινή προπόνηση της Δευτέρας. Οι παίκτες δούλεψαν κυρίως σε ασκήσεις ενδυνάμωσης με PRX, ενώ το απόγευμα οι παίκτες θα πραγματοποιήσουν ασκήσεις με μπάλα.Την Τρίτη ο ΠΑΣ θα πραγματοποιήσει την τελευταία του προπόνηση στο Ελατοχώρι και στη συνέχεια θα πάρει το δρόμο της επιστροφής για την πόλη των Ιωαννίνων.

Νέο Δ.Σ στην Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ιωαννίνων-Θεσπρωτίας


Από την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ιωαννίνων-Θεσπρωτίας, νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου αρμοδιότητας Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, ανακοινώθηκε αλλαγή στο Διοικητικό Συμβούλιο.Νέος πρόεδρος τοποθετήθηκε ο στρατηγός Γκορέζης Γεώργιος και αντιπρόεδρος ο στρατηγός Παππάς Αθανάσιος.

Επισκέψεις του γραμματέα της Δημοκρατικής Αριστεράς Ιωαννίνων


Η Δημοκρατική Αριστερά , στα πλαίσια της επιδίωξής της να έχει ουσιαστική επαφή με την κοινωνία της περιφερειακής ενότητας Ιωαννίνων και τα βασικά προβλήματα που την απασχολούν, πραγματοποίησε , αυτές τις μέρες, έναν πρώτο κύκλο σχετικών συναντήσεων.Συγκεκριμένα, πολιτική εκπροσώπηση της Δημοκρατικής Αριστεράς με επικεφαλή το Γραμματέα Τάσο Βασιλείου, επισκέφτηκε το Εργατικό Κέντρο, την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, τον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό«ΠΙΝΔΟΣ»και τον ΟΑΕΔ Ιωαννίνων, είχε ενημέρωση από τις διοικήσεις τους για την κατάσταση και τις δραστηριότητές τους και ανταλλαγή απόψεων για τα κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζουν, με αναφορά και στις θέσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς γι’ αυτά.Από τις παραπάνω επαφές διαπιστώθηκαν οι καταλυτικές επιπτώσεις που συνεπάγεται η εφαρμογή της αδιέξοδης κυβερνητικής πολιτικής, των αλλεπάλληλων μνημονίων, στους καίριους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής και πλήττουν ανελέητα τα ασθενέστερα στρώματα του τόπου.Επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες κλείνουν. Άλλες αδυνατούν να πληρώσουν το προσωπικό τους από έλλειψη ρευστότητας και για μακρά χρονικά διαστήματα. Εργαζόμενοι χάνουν τη δουλειά τους ή απασχολούνται με αποδοχές πολύ κάτω των νομίμων. ΄Αλλοι, υπό συνθήκες αδήλωτης και μαύρης εργασίας, παίρνουν μεροκάματα πείνας. Και η ανεργία καλπάζει σε πρωτόγνωρα ύψη!.Το μέλλον της«ΔΩΔΩΝΗΣ» είναι αβέβαιο και μαζί της εξίσου και των κτηνοτρόφων της περιοχής . Οι πτηνοτροφικές επιχειρήσεις δοκιμάζονται, αβοήθητες, από τις υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές των δημητριακών. (Είναι γνωστή η θέση μας για τη ΔΩΔΩΝΗ η οποία εκφράστηκε και με σχετικές ερωτήσεις στη Βουλή, ότι πρέπει να παραμείνει στους φυσικούς της φορείς που είναι οι σημερινοί μέτοχοι Συνεταιρισμοί και στους παραγωγούς κτηνοτρόφους μέσω των συλλογικών τους οργάνων, η δε μεταβίβαση των μετοχών της Αγροτικής Τράπεζας να γίνει σύμφωνα με την ιδρυτική πράξη της Βιομηχανίας, αφού πρώτα επιστραφούν οι μετοχές που υπεξαιρέθηκαν με πολιτικές πιέσεις, στους αρχικούς μετόχους).Η Δημοκρατική Αριστερά , έγκαιρα, μέσω του προέδρου της , Φ. Κουβέλη , επισήμανε την ανάγκη για την διεκδίκηση, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, μιας άλλης οικονομικής πολιτικής, διεξόδου από την κρίση, με αναπτυξιακή βάση και δίχτυ προστασίας των αδύνατων στρωμάτων και των εργασιακών δικαιωμάτων που πλήττοντα άγρια από την κυβερνητική πολιτική.Οι επαφές μας με τους φορείς θα συνεχιστούν στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, αλλά και στις περιφέρειες Άρτας, Θεσπρωτίας και Πρέβεζας με κλιμάκιο του Περιφερειακού Γραφείου της Δημοκρατικής Αριστεράς.

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΙΤΩΝ: Παρεμβάσεις στον τομέα της καθαριότητας


Δύο προγράμματα, αυτό της πλύσης όλων των κάδων, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα και της πλύσης των πεζοδρόμων και των πεζοδρομίων, υλοποιεί ο τομέας καθαριότητας του Δήμου Ιωαννιτών.Το πρόγραμμα πλύσης κάδων έχει υλοποιηθεί κατά το ήμισυ ενώ τις ημέρες αυτές καθαρίζονται συστηματικά πεζοδρόμια και πεζόδρομοι.«Κάνουμε το αυτονόητο, αυτό που δεν συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Η καθαριότητα απαιτεί διαρκή προσπάθεια. Και από το Δήμο και από τους πολίτες. Ο Δήμος, εξαντλώντας όλες του τις δυνατότητες, παρεμβαίνει καθημερινά. Ζητούμε μεγαλύτερη συνεργασία και συνέπεια και από τους πολίτες», υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος Θωμάς Μπέγκας.Ο Δήμος Ιωαννιτών για μία ακόμη φορά απευθύνεται στους επαγγελματίες ζητώντας τους να τοποθετούν τα απορρίμματα μέσα στους κάδους. Πρέπει να αποφεύγουν κατά τη μεταφορά, να σέρνουν τις σακούλες στα πεζοδρόμια, γιατί πολύ συχνά ανοίγουν με αποτέλεσμα να διασκορπίζονται σκουπίδια και υγρά υπολείμματα και να δυσχεραίνει το έργο του τομέα καθαριότητας.Μία ακόμη χαρακτηριστική περίπτωση υγρού αποβλήτου, που καταλήγει στους κάδους απορριμμάτων, χωρίς την κατάλληλη συσκευασία, είναι τα λάδια των καταστημάτων σίτισης, μετά τη χρήση τους.Πρόκειται για ένα είδος αποβλήτου που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, καθώς συχνά διαρρέει από τους κάδους, καταλήγει στο οδόστρωμα και προκαλεί ολισθηρότητα και κίνδυνο ατυχήματος.Η Δημοτική Αστυνομία, το αμέσως επόμενο διάστημα, θα κάνει αυστηρούς ελέγχους ώστε να επιβληθούν τα αναλογούντα πρόστιμα στους επιχειρηματίες που δεν συμμορφώνονται.

Συλλήψεις παράνομων μεταναστών και διακινητών τους στην Ηγουμενίτσα


Συνελήφθησαν πρωινές ώρες σήμερα, στην πύλη του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, κατά τη διάρκεια ελέγχου από προσωπικό της Λιμενικής Αρχής, 31χρονος οδηγός φορτηγού οχήματος (επικαθήμενο), καθώς και η 20χρονη αλλοδαπή συνοδηγός του, διότι μετέφεραν κρυμμένους τέσσερις (04) αλλοδαπούς, στην δεξιά παλετοθήκη του φορτηγού οχήματος, που δεν κατείχαν ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα, οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν.Προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, ενώ το φορτηγό όχημα κατασχέθηκε.

Aποστολή Ισραηλινών δημοσιογράφων στην Ήπειρο


Με τις καλύτερες εντυπώσεις για τη φιλοξενία, το φυσικό περιβάλλον και τον πολιτιστικό πλούτο της Ηπείρου, αναχώρησε το Σάββατο η αποστολή των Ισραηλινών που επί ένα τετραήμερο ξεναγήθηκε σε περιοχές των τεσσάρων περιφερειακών ενοτήτων.Στην αποστολή μετείχαν δημοσιογράφοι, παραγωγοί τηλεοπτικών προγραμμάτων και τουριστικοί πράκτορες. Η επίσκεψη έγινε ύστερα από πρόσκληση της Περιφέρειας κατά τη διάρκεια συναντήσεων που είχαν γίνει στη διάρκεια της Διεθνούς Τουριστικής Έκθεσης της Λευκωσίας «ΤΑΞΙΔΙ 2011» και εντάσσεται στο σχεδιασμό της Περιφέρειας για άνοιγμα σε νέες τουριστικές αγορές.Κατά τη διάρκεια της παραμονής των Ισραηλινών φιλοξενούμενων στην Ήπειρο πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με αιρετούς της Αυτοδιοίκησης και επιχειρηματίες, κατά τις οποίες έγινε εκτενής συζήτηση για την προώθηση των διάφορων μορφών τουρισμού που ενδιαφέρουν την Ισραηλινή αγορά.Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης με αφορμή την επίσκεψη της Ισραηλινής Αποστολής, υπογράμμισε ότι η Διοίκηση της Περιφέρειας στοχεύει αφενός στην προσέλκυση τουριστών από νέες αγορές και αφετέρου στην διάχυσή τους σε όλη την Ήπειρο.Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης (Π.Ε. Πρέβεζας) αρμόδιος για θέματα τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Στράτος Ιωάννου, τόνισε ότι από τη συγκεκριμένη επίσκεψη προέκυψαν θετικές ενδείξεις για περαιτέρω συνεργασία, προσθέτοντας ότι θα αξιοποιηθεί κάθε ευκαιρία για την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της Περιφέρειας μας.

Την ερχόμενη Πέμπτη θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων


Την ερχόμενη Πέμπτη, στις οκτώ το βράδυ, θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων. Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται 64 θέματα. Μεταξύ των άλλων, το Συμβούλιο θα συζητήσει την αναμόρφωση του τεχνικού προγράμματος έργων, όπως και την αναμόρφωση του προϋπολογισμού.

Σε εξέλιξη αστυνομική έρευνα για τον εντοπισμό 27χρονου που μετέφερε μεγάλη ποσότητα χασίς


Χθες το μεσημέρι, στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων – Κακαβιάς στο Χάνι Δελβινακίου, εντοπίσθηκε από αστυνομικούς του Α΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου, Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο ιδιοκτησίας 32χρονου αλλοδαπού, υπηκόου Αλβανίας, το οποίο οδηγούσε ένας άντρας.O οδηγός δεν σταμάτησε στο σήμα των αστυνομικών για έλεγχο, ακολούθησε καταδίωξη και τελικά εγκατέλειψε το όχημα κοντά στη διασταύρωση Κρυονερίου Δελβινακίου Ιωαννίνων, τράπηκε σε φυγή και εξαφανίστηκε σε παρακείμενη δασώδη περιοχή. Στο εσωτερικό του αυτοκινήτου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο μεγάλοι σάκοι που περιείχαν πενήντα πέντε (55) δέματα με κάνναβη συνολικού βάρους (57. 675) γραμμαρίων.Επιπλέον στο όχημα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πιστωτικές κάρτες, βιβλιάρια τραπεζών και άλλα προσωπικά αντικείμενα που αντιστοιχούν σε 27χρονο υπήκοο Αλβανίας, o οποίος όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα ήταν και ο οδηγός του οχήματος.Οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του 27χρονου δράστη συνεχίζονται.Προανάκρισης επελήφθη το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων.

Εκλέγουν νέα Διοίκηση οι Μετακινούμενοι Κτηνοτρόφοι της Ηπείρου


Εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου στην Ένωση Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 28 Ιουλίου στα «Λιθαρίτσια»
Ο Πρόεδρος της Ένωσης κ. Γιάννης Δεκόλης μιλώντας στο «Ήπειρος TV1» κάλεσε τα μέλη της Ένωσης να δώσουν «παρών», αφού τα προβλήματα της μετακινούμενης κτηνοτροφίας είναι αρκετά.Μάλιστα, υποστήριξε, ότι δεν πρέπει να υπάρχει βοσκότοπος στην Ήπειρο που να μην αξιοποιηθεί. «Πιστεύω, ότι πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε να υπάρξουν και νέοι κτηνοτρόφοι στην ύπαιθρο» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Χωρίς ταξί σήμερα και αύριο στα Γιάννενα


Με νέες κινητοποιήσεις απαντούν στην Κυβέρνηση οι ιδιοκτήτες ταξί και στα Γιάννενα, που αντιδρούν στον τρόπο με τον οποίο γίνεται το άνοιγμα του επαγγέλματός τους.Για σήμερα, Δευτέρα και αύριο Τρίτη η Πανελλήνια Ομοσπονδία κήρυξε προειδοποιητική απεργία.

Η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ στις υγιέστερα αναπτυσσόμενες βιομηχανικές επιχειρήσεις για το 2011


Η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ, κατέχοντας ηγετική θέση στον κλάδο των εμφιαλωμένων νερών και λειτουργώντας διαχρονικά με απόλυτη υπευθυνότητα σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της, βραβεύτηκε ακόμη μια φορά, λαμβάνοντας τη διάκριση «Diamonds – The Most Admired Enterprises 2011».Η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ, το φυσικό μεταλλικό νερό ΖΑΓΟΡΙ, συμπεριλήφθηκε στις υγιέστερα αναπτυσσόμενες βιομηχανικές επιχειρήσεις την περίοδο της κρίσης, που παρουσιάζονται στον ετήσιο Επιχειρηματικό Οδηγό «Diamonds 2011», της STAT BANK. Η επιλογή πραγματοποιήθηκε μεταξύ των 3.500 μεγαλύτερων επιχειρήσεων της χώρας, βάσει 10 οικονομικών δεικτών, που ορίστηκαν ως κριτήρια πιστοποίησης της αξιοπιστίας και της υγιούς τους πορείας.

Ορεινός Μαραθώνιος στο Ζαγόρι στις 24 Ιουλίου


Ο Δήμος Ζαγορίου διοργανώνει τον 1ο Ορεινό Μαραθώνιο αγώνα ZAGORI MOUNTAIN RUNNING. H διαδρομή είναι 39 χιλ. με υψομετρική διαφορά +2.522/-2105, έχει σχεδιαστεί από τον Νίκο Καλοφύρη, τον Βασίλη Τζουμάκα και την ομάδα FIFTH ELEMENT. O αγώνας θα διεξαχθεί την Κυριακή 24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011 στις 7.00 π.μ.Η εκκίνηση θα δοθεί στην γέφυρα Κόκκορη στο χωριό Κουκούλι στο ποτάμι του Βοϊδομάτη, ενώ οι αθλητές θα τερματίσουν στην Πασχάλειο σχολή Καπεσόβου. Οι σταθμοί κατά μήκος της διαδρομής θα είναι συνολικά οχτώ: Εκβολές Μεζαριάς, Κλήμα, Πηγές Βοϊδομάτη, Μικρό Πάπιγκο, Ενδιάμεσο Καταφύγιο, Ρομπόζι, Αυγερινός και Βραδέτο.Στα πλαίσια του αγώνα θα πραγματοποιηθεί και ένας 2ος μικρότερος αγώνας 10km με υψομετρική διαφορά +370m. Σκοπός του αγώνα είναι να φέρει σε επαφή νέους αθλητές με το ορειβατικό τρέξιμο.
Η Διαδρομη : Γέφυρα Κόκκορη - Διάσχιση της χαράδρας του Βίκου - Πηγές Βοϊδομάτη - Μικρό Πάπιγκο - Καταφύγιο Αστράκας - Λούτσα Ρομπόζι - Κρούνα -Αυγερινός - Μπελόη - Βραδέτο - Σκάλα Βραδέτου - Καπέσοβο.
Ήδη δήλωσαν συμμετοχή γνωστοί αθλητές όπως ο Μίκαελ Ορλεάνου, οΑλέξης Γκούνκο, ο Σλαβομίρ Μάτρας, ο Νίκος Καλοφύρης, ο Ηρακλής Μωυσίδης και άλλοι.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Άλλος έχει τη χάρη κι άλλος το όνομα …


Το ΄λεγε και το ξανάλεγε από παλιά ο ανεξάρτητος βουλευτής Βαγγέλης Παπαχρήστος για το προαπαιτούμενο της αναδιάρθρωσης του χρέους πριν μπούμε στον νέο μηχανισμό και υπογράψουμε τη νέα δανειακή συνθήκη .Τώρα οι περισσότεροι κυρίως βουλευτές του ΠΑΣΟΚ , τον κυκλώνουν στο καφενείο της βουλής προκειμένου να τους πει και το τι θα ακολουθήσει.Αν και συνηθίζεται να λέγεται «μάντης Τειρεσίας» ο άλλος ανεξάρτητος βουλευτής , Παναγιώτης Κουρουμπλής ,τον τίτλο τον κατέχει ο Βαγγέλης …

Από την εφημ. ΑΞΙΑ του Σαββάτου

Nέα Κερατέα στην Πρέβεζα;


Μετά από τόσες αντιδράσεις και αγώνες στην Κερατέα, μετά το πρόσφατο "χαστούκι" από το Ελεγκτικό Συνέδριο, που "τινάζει στον αέρα" όλο το σχέδιο διαχείρισης απορριμάτων στην Αττική, αποδεικνύοντας ότι είχε γραφτεί στο πόδι, κάποιοι επιμένουν να προσπαθούν να δημιουργήσουνε τετελεσμένα και στην Πρέβεζα, γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια οτιδήποτε και οποιονδήποτε δεν συμφωνεί με τα σχέδιά τους...Προτιμάνε να τα βάλουνε με τους πολλούς, παρά να ...χαλάσουνε τις σχέσεις τους με τους λίγους ισχυρούς... Ναι, ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαίλης, αντί να συνεργήσει να εγκατασταθεί ο ΣΜΑ (Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμάτων) Πρέβεζας στην Βιομηχανική Περιοχή Πρέβεζας όπως αρχικά είχε αποφασιστεί, τόσο από την Περιφέρεια Ηπείρου,και την αρμόδια Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής ενότητας Πρέβεζας, όσο και από το Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας, προκειμένου να ικανοποιήσει κάποιους ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες της περιοχής, ποδογετεί την Πολιτεία, να το εγκαστασταθεί σε μία περιοχή απείρου φυσικού κάλους, με αποτέλεσμα την καταστροφή της...Αλλά ο Μπαίλης λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο. Που στην προκειμένη περίπτωση, είναι οι κάτοικοι των χωριών Μυρσίνης και Μεγαδένδρου, που αποτελούν την πρώην κοινότητα Μυρσίνης, που αρχικά είχε ενταχθεί στον Καποδιστρικό Δήμο Ζαλόγγου Πρέβεζας και σήμερα στον Καλλικρατικό της Πρέβεζας.Κάτι μου λέει, ότι μιά νέα Κερατέα στην Πρέβεζα, είναι υπό εξέλιξη...Ο Μπαίλης και οι λοιποί, που σχεδιάζουν στα κρυφά, δεν ξέρει ότι οι Μυρσινιώτες και οι Μεγαδεντρίτες δεν παίζουν. Και πάνω από όλα, έχουν εκείνους, που θα του σμπαραλιάσουν τα σχέδια και πολιτικά και νομικά.Δημοσιεύουμε την σχετική ανακοίνωση των κατοίκων της περιοχής Μυρσίνης - Μεγαδένδρου.''Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η κατασκευή του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην τοπική κοινότητα Μυρσίνης. Έληξε η διαδικασία της έγκρισης της ΜΠΕ και ακολουθεί η διαδικασία δημοπράτησης του έργου.Αδιαφορώντας πλήρως για την άποψη των κατοίκων, οι αρμόδιοι προχωρούν. Στα ερωτήματα που είχαν απασχολήσει όλους εμάς τους κατοίκους Μυρσίνης -Μεγαδένδρου, για το ποιοι και με ποιες διαδικασίες , έλαβαν την απόφαση να χωροθετήσουν την συγκεκριμένη περιοχή και να προχωρήσουν στην κατασκευή του έργου, δόθηκαν οι απαντήσεις . Απαντήσεις που αναδεικνύουν την προσπάθεια κάποιων να κάνουν τα πάντα έτσι ώστε οι άμεσοι ενδιαφερόμενοι να πάρουν είδηση ότι το έργο θα κατασκευασθεί όταν δουν τον εργολάβο να εγκαθίσταται. Απαντήσεις που αναδεικνύουν το μέγεθος της κοροϊδίας στην οποία επιδίδονται αυτοί που σήμερα έχουν την πολιτική ευθύνη διοίκησης του Δήμου μας.Τώρα μάθαμε ότι το έργο κυοφορείτο από το 2004 και επιταχύνθηκε η διαδικασία κατασκευής του το 2010 σε χώρο που καθόρισε κάποιος «γραφειοκράτης» του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, χωρίς να υπάρχει αντίρρηση από τον τότε δήμο Ζαλόγγου. Τώρα μάθαμε πως οι σχετικές γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών που συνοδεύουν την ΜΠΕ , έγιναν στα «κρυφά» μέσα στο 2010, και όλες -μα όλες- ήταν θετικές για τον συγκεκριμένο χώρο. Αν όμως τις διαβάσουμε καλά μόνο η ΛΓ Εφορεία Αρχαιοτήτων διαφωνεί με μια «δεύτερη προτεινόμενη θέση» . Οι άλλες δεν φέρουν καμία αντίρρηση για άλλες προτεινόμενες θέσεις.Τώρα μάθαμε ότι υπήρχαν και άλλες δύο προτεινόμενες θέσεις η ΒΙΠΕ και ο «Κούκος». Την ΒΙΠΕ ακόμα και σήμερα η αρμόδια Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας την θεωρεί και υποστηρίζει ότι είναι η πλέον κατάλληλη. Και αν τον «Κούκο» τον αποκλείουν λόγω «άμεσης οπτικής επαφής» αλλά και γιατί σήμερα είναι στην διαδικασία αποκατάστασης του ΧΑΔΑ Πρέβεζας, την ΒΙΠΕ γιατί την αποκλείουν; Η απάντηση είναι απλή γιατί «ισχυρά οικονομικά τοπικά συμφέροντα» δεν έχουν πεισθεί για την «ασήμαντη περιβαλλοντική όχληση» που προκαλεί το συγκεκριμένο έργο και χρησιμοποιούν την «ισχύ τους » για να το αποτρέψουν ακόμα και με αιωρούμενες απειλές στις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους. Την ΜΠΕ την γράφουν εκεί που ξέρουν, προφανώς γιατί εξ ιδίας πείρας γνωρίζουν πως εφαρμόζονται στην πράξη οι μελέτες.Τώρα μάθαμε ότι «άμεση οπτική επαφή» στον «Κούκο» έχουν πολλοί.Τώρα μάθαμε ότι το η αρμόδια Επιτροπή του Περιφερειακού Συμβουλίου γνωμοδότησε αρνητικά για την ΜΠΕ, γνωρίζοντας ότι την «γνώμη» τους, αυτοί που θα αποφασίσουν, δεν την υπολογίζουν. Στο παρασκήνιο υπεύθυνοι του έργου ( κρατική περιφέρεια κλπ) υπόσχονται ότι με τίποτε δεν θα προχωρήσει το έργο στην Μυρσίνη.Και το αποκορύφωμα όλων : Ο Δήμαρχος Πρέβεζας , τον οποίο επισκέπτεται η επιτροπή των κατοίκων, δηλώνει ότι το έργο ΣΜΑ στην Μυρσίνη δεν πρόκειται να γίνει γιατί ο δήμος Πρέβεζας (για τα σκουπίδια αυτού του δήμου μιλάμε) κατασκευάζει ΣΜΑ στον «Κούκο». Οι υποστηριχτές της θέσης του δημάρχου περιφέρουν ως «απόδειξη» απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας της 15/6/2011, στην οποία ψηφίσθηκε η εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας στο θέμα « Μεταφορά απορριμμάτων δήμου Πρέβεζας στον ΧΥΤΑ Καρβουναρίου» . Όλοι όμως γνωρίζουν ότι ΣΜΑ στον «Κούκο» δεν κατασκευάζουν. Τον πρόχειρο τρόπο μεταφοράς των απορριμμάτων της Πρέβεζας αποφασίσανε. Τίποτε άλλο. Ο κ. δήμαρχος το γνωρίζει καλύτερα από όλους. Γιαυτό λίγες μέρες μετά, σε συγκέντρωση κατοίκων του Μιχαλιτσίου, λέει ότι ΣΜΑ στον «Κούκο» δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει.Ποιοι κοροϊδεύουν ποιους;Εμάς τους κατοίκους της Μυρσίνης - Μεγαδένδρου σίγουρα όχι . Έστω και αργά μάθαμε το μάθημα. Αυτοί θεωρούν ότι δεν μας πέφτει λόγος.Εμείς είμαστε σίγουροι ότι τον τελευταίο λόγο θα τον έχουμε εμείς. Δεν μας πείθουν τα μεγάλα λόγια περί «αναγκαιότητας του έργου» και «ελάχιστης όχλησης» στο περιβάλλον.Το έργο ΣΜΑ στην Μυρσίνη , ανάμεσα στα πολλά προβλήματά του , έχει και ένα, το πιο σημαντικό . Πάσχει από δημοκρατική νομιμοποίηση. ΓΙ ΑΥΤΟ και ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ.

Κάτοικοι της Μυρσίνης και του Μεγαδένδρου Πρέβεζας''.AΡΕΘΩΝ.

Μειωμένη κατά 20% η ΣΑΤΑ στο Δήμο Ιωαννιτών


Μειωμένη κατά 20% ήρθε η πρώτη δόση της ΣΑΤΑ για το 2011, στο Δήμο Ιωαννιτών, γεγονός που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην αποπληρωμή και τον σχεδιασμό των έργων και επιδεινώνει την ήδη δύσκολη οικονομική κατάσταση, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Ιωαννιτών.Αντί του ποσού του 1,1 περίπου εκατομμυρίου ευρώ που είχε προϋπολογίσει ο Δήμος, με βάση την κατανομή του 2010, από το Υπουργείο Εσωτερικών εστάλη το ποσό των 833 χιλιάδων ευρώ.Η περικοπή αυτή, έρχεται ως συνέχεια αυτής που έχει γίνει στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους και επηρεάζει τον συνολικό προγραμματισμό του Δήμου στον τομέα των έργων και της αποπληρωμής οφειλών προς τους εργολάβους, όπως σημειώνει στην ίδια ανακοίνωση ο Δήμος.

Ούτε αγγλικά δεν γνώριζαν για να μιλήσουν μαζί τους!


Πολύ φασαρία για το τίποτα. Αυτό βγήκε τελικά ως συμπέρασμα για την επίσκεψη της αντιπροσωπείας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιφερειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, βρέθηκαν την περασμένη Παρασκευή για επίσκεψη στα Γιάννενα για να εξετάσουν την πορεία των συγχρηματοδοτούμενων έργων στην Ήπειρο. Μια κακοστημένη και φυσικά πολυδάπανη φιέστα, ένα πανηγυράκι για να προβληθεί το... "ευρωπαϊκό" προφίλ Καχριμάνη. Ένα τσούρμο παρατρεχάμενοι συνόδευαν το πούλμαν της αποστολής των ευρωβουλευτών που νόμιζε κανείς ότι μεταφέρει στην πόλη κανένα μεταγραφικό απόκτημα του ΠΑΣ Γιάννενα. Η μεγάλη πλάκα ήταν ότι κανείς από το επιτελείο της Περιφερειακής Αρχής δεν μπορούσε να συννενοηθεί με τους ευρωβουλευτές, αφού δεν γνώριζαν καν αγγλικά, με αποτέλεσμα να τυς κοιτούν σαν εξωγήινους. Δεν καλούσαν τουλάχιστον την Άννα Ασημακοπούλου, η εμπειρία της οποίας σε ευρωπαϊκά θέματα αλλά και σε ζητήματα διαχείρισης ευρωπαϊκών προγραμμάτων θα τους έβγαζε ασπροπρόσωπους. Αλλά βλέπεται η Άννα προκαλεί φοβικά σύνδρομα στην υπερφιλόδοξη αυλή Καχριμάνη, οπότε αν και το σκέφτηκε δεν το τόλμησαν. Το γιατί είναι προφανές...

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Σύλληψη ενός διακινητή και τεσσάρων μη νόμιμων μεταναστών


Συνελήφθησαν χθες (17-07-2011) στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, ένας (1) διακινητής, υπήκοος Ιράκ ηλικίας 36 ετών και δύο (2) μη νόμιμοι μετανάστες με τα δύο (2) ανήλικα τέκνα τους, επίσης υπήκοοι Ιράκ.Ειδικότερα, οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας εντόπισαν τον 36χρονο, κοντά στην είσοδο του Νέου Λιμένα Εξωτερικού Ηγουμενίτσας, να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν οι παραπάνω τέσσερις (4) μη νόμιμοι μετανάστες.Μετά από αστυνομικό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι ο 36χρονος έφερε τρία πλαστά διαβατήρια Τουρκίας (για τον ίδιο και τους δύο ομοεθνείς του), στα οποία ήταν προσκολλημένες πλαστές γερμανικές άδειες παραμονής, με σκοπό να μεταβούν στην Ιταλία.Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 36χρονος διακινητής, έφερε γερμανικές πινακίδες κυκλοφορίας, οι οποίες είχαν δηλωθεί ως κλεμμένες στο Τμήμα Ασφάλειας Αμαρουσίου Αττικής, ενώ και για το ίδιο το όχημα είχε δηλωθεί κλοπή την 12-07-2011 στο Τμήμα Ασφάλειας Θηβών.Το παραπάνω αυτοκίνητο και τα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα κατασχέθηκαν.Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

Οι Ηπειρώτες δεν αποθαρρύνονται λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα μας


Παρά τα ογκώδη προβλήματα που βιώνει η Ελλάδα μας σήμερα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού αποφάσισε να πραγματοποιήσει το Β΄ Συνέδριό του στα Ιωάννινα, την πρωτεύουσα της Ηπείρου, στις 29 - 30 Ιουλίου 2011.«Γνωρίζουμε ότι μερικές ομάδες ακύρωσαν τις εκδηλώσεις τους στην Ελλάδα, λόγω της έντονης οικονομικής κρίσης και των διαδηλώσεων κατά των μέτρων λιτότητας, που επιβάλλονται στον ελληνικό λαό», δήλωσε ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού κ. Χρυσόστομος Δήμου. «Αλλά θεωρούμε ότι είναι ζωτικής σημασίας να φερθούμε αλληλέγγυα προς το λαό της Ηπείρου σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Γι αυτό το λόγο εμείς θα πραγματοποιήσουμε το Β΄ Συνέδριο μας στα Γιάννενα, όπως είχε προγραμματιστεί».Ο κ. Χρ. Δήμου δήλωσε, επίσης, ότι περίπου 100 αντιπρόσωποι αναμένονται στο Β΄ Συνέδριο που εκπροσωπούν Απόδημους Ηπειρώτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τον Καναδά, την Ευρώπη, την Αφρική και την Αυστραλία. «Ορισμένοι εκπρόσωποι, εξέφρασαν την ανησυχία τους και τον προβληματισμό τους όσον αναφορά τα επαναλαμβανόμενα γεγονότα στην Ελλάδα, αλλά κανείς, εξ αιτίας αυτών, δεν ακύρωσε την συμμετοχή του στο συνέδριο μας. Αυτή είναι η μεγαλοψυχία των Ηπειρωτών».Οι εργασίες του συνεδρίου, θα πραγματοποιηθούν στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Γκράντ Σεράι – Ξενία, στην καρδιά της πόλης των Ιωαννίνων. Σε αυτό το ξενοδοχείο, που συνδυάζει την παραδοσιακή διακόσμηση, τη διάχυτη πολυτέλεια με τις υψηλές παροχές και την νέα αντίληψη της φιλοξενίας, θα συναντηθεί η Ηπειρωτική αποδημία.«Ήμουν στα Γιάννενα πριν από λίγες εβδομάδες και αισθάνθηκα τόσο ήρεμος και ασφαλής σαν να βρισκόμουν στην Αμερική και πιθανώς περισσότερο», δήλωσε ο επίτιμος πρόεδρος του Π.Σ.Η.Ε. κ. Νίκολας Γκέιτζ, και συνεχίζει λέγοντας ότι, « διαχρονικά οι Ηπειρώτες του εξωτερικού στηρίζουν πάντα την πατρίδα τους, και είμαι σίγουρος ότι δεν θα πράξουν και τώρα κάτι το αντίθετο».Εξ άλλου, τα περισσότερα από τα μεγάλα ιδρύματα που εδρεύουν στην Ελλάδα μετά την ανεξαρτησία της, χρηματοδοτήθηκαν από Ηπειρώτες που ευημερούσαν στο εξωτερικό και προσέφεραν τις περιουσίες τους για να βοηθήσουν την ανοικοδόμηση και τον εκσυγχρονισμό της μητέρας πατρίδας. «Η Ελλάδα είχε πολλά σκαμπανεβάσματα ανά τους αιώνες, αλλά ποτέ δεν χάνει την μαγεία της», ολοκλήρωσε ο κ. Νίκολας Γκέιτζ.Εκτός από τους Απόδημους Ηπειρωτες, σύνεδροι και των φίλοι, μπορούν να παρευρεθούν στο συνέδριο και όσοι επιθυμούν, από οποιαδήποτε πόλη της Ελλάδας, ως παρατηρητές.Στο παρελθόν, πολλοί σύνεδροι παρέμειναν μετά το τέλος του συνεδρίου να περιηγηθούν στα αξιοθέατα της όμορφης Ηπείρου, και να απολαύσουν τις καθαρότατες παραλίες του Ιονίου. «Ευελπιστούμε να είναι το ίδιο όμορφα και εφέτος».

Γνωρίζει η κυβέρνηση ή έχει γίνει θύμα της τύφλας της;

Του Νίκου Κοτζιά

Η κυβέρνηση, όπως πετυχημένα γράφεται στα μπλοκ, θεωρεί ένα γιαούρτι σε βουλευτή (που κακώς κάκιστα πετάγεται) ως πράξη βίας, αλλά τους τόνους χημικών, που μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και καρκίνο, τους παρουσιάζει ως δείγμα δημόσιου διαλόγου και ανοικτής διακυβέρνησης. Το πρόβλημα εδώ είναι ότι αναφερόμενη η κυβέρνηση σε πραγματικά γεγονότα χρησιμοποιεί δύο μέτρα και δύο σταθμά. Υπερβάλλει ως προς τον εαυτό της, αδιαφορεί ως προς την άλλη μεριά.Το ερώτημα είναι: γνωρίζει ή όχι η κυβέρνηση ότι οι αντιδράσεις στην πολιτική της είναι πολύ ευρύτερης βάσης και προέλευσης από εκείνη που τους αποδίδει; Δεν άκουσε εκείνο το μέλος του ΛΑΟΣ που ομολόγησε στο Πρώτο Θέμα ότι αυτός ήταν ο οποίος γιαούρτωσε τον Θ.Πάγκαλο; Δεν άκουσε τη διάψευση των όσων υποστηρίζει η κυβέρνηση για τα γεγονότα των Τρικάλων από τον ίδιο τον πρώην γραμματέα της ν.ΠΑΣΟΚ στον ομώνυμο νομό; Κάποιος μπορεί να πει ότι γνωρίζει, αλλά παριστάνει ως να μην γνωρίζει. Και πάλι δεν θέλω να το πιστέψω. Νομίζω ότι συμβαίνει κάτι άλλο.Η κυβέρνηση πιστεύει ότι είναι σε «αποστολή σωτηρίας» της χώρας. Αυτό της δημιουργεί το ιδεολογικό υπόβαθρο που της επιτρέπει να μην είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στην κοινωνία και στις διαμαρτυρίες της. Συχνά, μάλιστα, δίνει την εντύπωση ότι είναι στρατηγική της να αποφεύγει να έχει πραγματική εικόνα του κοινωνικού γίγνεσθαι ώστε να μην αποκτήσει πλήρη συνείδηση του πόσο άδικη είναι η πολιτική της και πόσο υποφέρουν οι πολίτες. Με αυτό τον τρόπο επιδιώκει να αποκτήσει ένα είδος «κυβερνητικού πλεονεκτήματος» ώστε να αυτό-απαλλάσσεται από τις ευθύνες της. Στόχος, μέσα από την «αυτοτύφλωση λόγο αποστολής», να μην έχει αναστολές στην υλοποίηση της μονόπλευρης και άδικης πολιτικής που ακολουθεί.Με αυτή την αυτοτύφλωση – αυτολογοκρισία από την αλήθεια, η κυβέρνηση δημιουργεί στον εαυτό της έναν «παράλληλο κόσμο» που συνίσταται, ανάμεσα στα άλλα, και από τα εξής:
- Πρώτον, επί ένα χρόνο έλεγε στο εξωτερικό ότι παρά την άδικη πολιτική λιτότητας, ο λαός την στηρίζει. Προς αυτό τον σκοπό διάβαζε λανθασμένα τα αποτελέσματα των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών.
- Δεύτερον, τις αυθόρμητες αντιδράσεις του κόσμου -ως αυθόρμητες είναι και ανεξέλεγκτες- δεν θέλει να τις αναγνωρίσει ως τέτοιες, προτιμά να τις χρεώνει στην αριστερά και έτσι να ξεμπερδεύει με το πραγματικό πρόβλημα.
- Τέλος, τρίτον, το 2007-8, για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ο εχθρός ήταν η διαπλοκή, οι φοροκλέπτες, τα μεγάλα συμφέροντα, η ακροδεξιά, και εκείνοι οι ξένοι παράγοντες που ήθελαν να παριστάνουν την «Ύπατη Αρμοστία» σε βάρος της χώρας. Σήμερα, ο εχθρός είναι οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι μικρομεσαίοι και ο Συνασπισμός. Αντίθετα φίλοι είναι όσοι διατελέσαν προηγούμενα εχθροί. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι κυβερνητικοί παράγοντες, κάνουν κοινωνική παρέα μόνο με τους τελευταίους.
Οι τρεις προαναφερθέντες παράγοντες έχουν ως αποτέλεσμα την αποκοπή της κυβέρνησης από ένα σημαντικό κομμάτι της πραγματικότητας. Να ορίζει δε τον εχθρό, τυφλωμένη από την αποστολή της, με τρόπο αυθαίρετο και συχνά ανήθικο. Ο σημερινός αετονύχης καπιταλισμός στην Ελλάδα δίνει, από ότι φαίνεται, τη δυνατότητα σε κάποιους στην κορυφή του συστήματος, να χάνουν το μέτρο, να θεωρούν ότι μπορούν να υποστηρίζουν ότι υπερβολικό και εξωπραγματικό τους βολεύει, να παραβλέπουν την πραγματικότητα. Με αυτό τον τρόπο χάνεται, όμως, η ουσία της πολιτικής. Η κυβερνητική στάση εν τέλει, συμβαδίζει με τον τρόπο που συμπεριφέρονται οι τραπεζίτες φίλοι της: έχει την αυταπάτη ότι δικαιούται να λέει και να κάνει τα πάντα. Οι μεν τραπεζίτες θέλουν κέρδη από την κρίση, για την οποία είναι συνυπεύθυνοι. Η δε κυβέρνηση κατηγορεί όποιον τις αντιστέκεται με χαρακτηρισμούς και μεθόδους που έχουν την ίδια ποιότητα και στόχους με την πολιτική της.

Εθνικό θέμα η αντιμετώπιση της κρίσης


Η αντιμετώπιση της κρίσης αποτελεί για την Ελλάδα εθνικό θέμα, δεν καλλιεργούνται υψηλές προσδοκίες και απαιτείται ψυχραιμία, επισημάνθηκε από κυβερνητικές πηγές σε ό,τι αφορά το Έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη. Τονίστηκε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να σχολιάζει δημοσιεύματα και δηλώσεις.Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, με την συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου και υπηρεσιακών παραγόντων, προκειμένου να διαμορφωθούν οι ελληνικές προτάσεις και οι θέσεις ενόψει της Συνόδου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής.

Συγκρότηση νέας Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής αποφάσισε ο ΣΥΡΙΖΑ


Την απόφαση για συγκρότηση νέας Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής και τη λειτουργία της με συναίνεση, προκειμένου να υλοποιηθούν αποφάσεις που δεν έχουν εφαρμοστεί, έλαβε η 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν την Κυριακή στο ΣΕΦ. Μεταξύ άλλων, στο κείμενο της απόφασης υπογραμμίζεται ότι στόχος είναι η ανατροπή της κυβέρνησης και του Μνημονίου και η συγκρότηση «νέας λαϊκής πλειοψηφίας, ενός νέου συνασπισμού εξουσίας, με πυρήνα την Αριστερά».Όπως ανακοινώθηκε, η Συντονιστική Επιτροπή θα συγκροτηθεί με συναίνεση και θα ορίσει και την Εκτελεστική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στα άμεσα καθήκοντά της είναι η υλοποίηση αποφάσεων που δεν έχουν εφαρμοστεί.Αναφορικά με τις αποφάσεις, η Συνδιάσκεψη κατέληξε στο ότι αυτές επιδιώκεται να λαμβάνονται σε όλη την κλίμακα του ΣΥΡΙΖΑ συναινετικά και όπου αυτό δεν επιτυγχάνεται οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με αυξημένη πλειοψηφία τουλάχιστον των 2/3. Επίσης, για σημαντικά ζητήματα μπορεί από την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή να ζητείται η γνώμη του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ.Η επόμενη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2011.

Eπανεξέταση των κριτηρίων για το ύψος των τελών κυκλοφορίας


Την επανεξέταση των τελών κυκλοφορίας των ΙΧ αυτοκινήτων που ανακοινώθηκαν πρόσφατα βάζει στο τραπέζι το υπουργείο Οικονομικών, με την προσθήκη των κριτηρίων οικογενειακής κατάστασης και παλαιότητας, σε μια προσπάθεια να γίνουν δικαιότερα.Όπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα, τα μέχρι 13% ακριβότερα από πέρυσι τέλη κυκλοφορίας που προβλέπει ο εφαρμοστικός νόμος πρόκειται, σύμφωνα με τις πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, να επαναξιολογηθούν προκειμένου η επίπτωση του μέτρου να μην είναι «οριζόντια», δηλαδή να μην επιβαρύνει το ίδιο όλους ανεξαιρέτως τους ιδιοκτήτες.Ο στόχος είναι να μην επιβαρύνονται το ίδιο δύο κάτοχοι αυτοκινήτων, για παράδειγμα 1.800 κυβικών, που το ένα ταξινομήθηκε φέτος και το άλλο πριν από δέκα χρόνια.Το δεύτερο κριτήριο που εξετάζεται για τη διαμόρφωση του ύψους του τέλους είναι η οικογενειακή κατάσταση του κατόχου του οχήματος. Αν δηλαδή στο προηγούμενο παράδειγμα ο κάτοχος του αυτοκινήτου έχει δύο παιδιά, δεν θα πληρώσει το ίδιο τέλος με έναν φορολογούμενο χωρίς παιδιά, ο οποίος έχει το ίδιου κυβισμού όχημα.Τα δύο αυτά νέα κριτήρια βρίσκονται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο τραπέζι του αρμόδιου για τη φορολογία αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου με το σκεπτικό να λειτουργήσουν συνδυαστικά, που σημαίνει ότι το αντίτιμο του σήματος θα υπολογίζεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του φορολογουμένου και την ηλικία ταξινόμησης του αυτοκινήτου.

Σημειώματα περαίωσης έως το τέλος Αυγούστου σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις


Σημειώματα για περαίωση θα αρχίσει να στέλνει το υπουργείο Οικονομικών σε περίπου 500.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Οι επιτηδευματίες θα έχουν την ευκαιρία να κλείσουν χωρίς έλεγχο τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις της περιόδου 2000-2009 με την καταβολή 300 έως 1.000 ευρώ για κάθε ανέλγκτη χρήση.Σύμφωνα με την εφημερίδα Ημερησία, το υπουργείο Οικονομικών επανέρχεται με νέα περαίωση, έχοντας στόχο την είσπραξη 850 εκατ. ευρώ για να περιοριστεί η «τρύπα» των 3,3 δισ. ευρώ που εμφανίζουν τα έσοδα του προϋπολογισμού.Όμως αυτή τη φορά για να πεισθούν οι φορολογούμενοι, το εκκαθαριστικό σημείωμα της περαίωσης θα έρθει μαζί με την ειδοποίηση για έλεγχο και θα δίνεται προθεσμία πέντε ημερών ώστε να δεχθούν το ποσό που προκύπτει με τη διαδικασία της περαίωσης. Σε διαφορετική περίπτωση η Εφορία θα προχωρά σε φορολογικό έλεγχο με διαδικασίες - εξπρές.

Στα ύψη μέχρι και την Τρίτη ο υδράργυρος, ανάσα δροσιάς στο τέλος της εβδομάδας


Μέχρι και την Τρίτη θα συνεχιστεί το κύμα καύσωνα που πλήττει τη χώρα, με το θερμόμετρο να παραμένει κολλημένο στους 40 βαθμούς Κελσίου.Σύμφωνα, μάλιστα, με μετρήσεις του Δικτύου Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας της Αθήνας παρατηρήθηκε σήμερα, Κυριακή υπέρβαση στις τιμές του όζοντος.Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν οι εξής υπερβάσεις: Στο σταθμό Νέα Σμύρνη, στις 13:00, με τιμή 212 μg/m³, στο σταθμό Λυκόβρυση, στις 13:00, με τιμή 194 μg/m³, στο σταθμό Αγ. Παρασκευή, στις 13:00, με τιμή 223 μg/m³.Tο όριο ενημέρωσης κοινού είναι το 180 μg/m³ και το όριο συναγερμού το 240 μg/m³.


Ο καιρός της εβδομάδας
Πιο συγκεκριμένα,σήμερα Δευτέρα, ο καιρός θα είναι αίθριος, οι άνεμοι θα πνέουν με ένταση 4-5 μποφόρ και τοπικά 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 38-39 βαθμούς.Θερμότερη θα είναι η Τρίτη, με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει ξανά στους 40 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν με ένταση 4-5 μποφόρ.Μικρή ανάσα αναμένεται από την Τετάρτη, όπου η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μία μικρή πτώση, ωστόσο στα ανατολικά της χώρας θα παραμείνει σε υψηλές τιμές. Οι άνεμοι θα πνέουν με ένταση 4-5 μποφόρ και τοπικά στα νότια 6.Την Πέμπτη, η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή πτώση σε όλη τη χώρα και οι άνεμοι στα πελάγη θα έχουν ένταση από 4 έως 6 μποφόρ.

Διαβουλεύσεις στην Ευρώπη για το χρέος


O πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ κλιμάκωσε την αντιπαράθεση για το δεύτερο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας μεταθέτοντας την ευθύνη αποκλειστικά στις κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης. Σε περίπτωση που η απόφαση των κυβερνήσεων οδηγήσει σε μερική, ή, ολική στάση πληρωμών «πρέπει οι κυβερνήσεις να φροντίσουν ώστε να τεθούν στη διάθεση του συστήματος του ευρώ διασφαλίσεις τις οποίες θα μπορεί να αποδεχτεί» λέει ο κ. Τρισέ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Financial Times Deutschland ‚ (FTD), που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της εφημερίδας. Το σύστημα του ευρώ συναποτελούν η ΕΚΤ και οι 17 Κεντρικές Τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης. Με την παρέμβασή του αυτή ο κ. Τρισέ απαντά στα σενάρια λύσεων που προκρίνουν «κούρεμα» του χρέους της Ελλάδας, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μερική, ή, ολική στάση πληρωμών, γράφει η εφ. FTD. Για την περίπτωση αυτή η ΕΚΤ ανήγγειλε ότι δεν θα αποδέχεται ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο για να διασφαλίζει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών. Αυτό θα είχε ως συνέπεια την κατάρρευση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.Ο πρόεδρος της ΕΚΤ απέρριψε και την ιδέα της θέσπισης ευρωομολόγων για την αντιμετώπιση της κρίσης. Το Συμβούλιο της ΕΚΤ εξέτασε διάφορες προτάσεις θέσπισης ευρωομολόγων, «προς το παρόν δεν τις συμμερίζεται», είπε ο κ. Τρισέ.Παράλληλα, πήρε σαφείς αποστάσεις από την κριτική που ασκείται στην καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ ότι εξαιτίας καθυστερήσεων είναι συνυπεύθυνη για την κλιμάκωση της παρούσας κρίσης. Ερωτηθείς αν συμμερίζεται αυτή την εκτίμηση, ο κ. Τρισέ είπε: «Επ ουδενί. Θεωρώ μία τέτοια συζήτηση στη σημερινή κατάσταση παντελώς λανθασμένη».Στο μεταξύ, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ παίρνει αποστάσεις από προτάσεις για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, χωρίς όμως και να την αποκλείει κατηγορηματικά. "Δεν εργάζομαι προς αυτή την κατεύθυνση" είπε η κ. Μέρκελ σε συνέντευξή της στο πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ARD. "Προσπαθούμε να κάνουμε όλα όσα μπορούμε για να αποφύγουμε κάτι το οποίο είναι πολύ σκληρότερο", πρόσθεσε η καγκελάριος.Διαμήνυσε πάντως ότι η έκτακτη σύνοδος της Πέμπτης θα πρέπει να καταλήξει σε συγκεκριμένες αποφάσεις. "Θα μεταβώ μόνον αν υπάρχει αποτέλεσμα", είπε η κ. Μέρκελ. Σε κάθε περίπτωση διαμόρφωσε το πρόγραμμά της έτσι ώστε την Πέμπτη να έχει στη διάθεσή της χρόνο.Kατά την καγκελάριο υπάρχει μία κρίση χρέους ορισμένων χωρών και υπάρχουν και μεγάλες διαφορές στο βαθμό ανταγωνιστικότητας των χωρών. Κατά συνέπεια το δέον γενέσθαι είναι μείωση του χρέους και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Κακά μαντάτα για Ιόνια και διόδια...


Άγνωστο παραμένει το πότε θα γίνει η επανεκκίνηση των πέντε μεγάλων αυτοκινητοδρόμων παραχώρησης, μεταξύ αυτών και της Ιόνιας οδού, αφού η συμφωνία της κυβέρνησης με τις τράπεζες δεν επιτεύχθηκε, παρά τις αρχικές ενδείξεις για θετική στάση και το μνημόνιο συνεργασίας που είχε μονογραφηθεί μεταξύ υπουργείου Υποδομών και παραχωρησιούχων το οποίο προέβλεπε και μείωση των διοδίων. Τα κακά μαντάτα δεν ήταν αναμενόμενα, αλλά οι τράπεζες είχαν άλλη γνώμη...Παρόλα αυτά ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης εμφανίστηκε αισιόδοξος μιλώντας στη βουλή, παραδέχτηκε όμως, εμμέσως, ότι τα πράγματα δεν είναι και τόσο εύκολα, αφού οι τράπεζες θεωρούν μη βιώσιμα τα έργα και αρνούνται την επαναχρηματοδότησή τους.Λίγες ώρες αργότερα από τις Βρυξέλλες και τη συμφωνία που πέτυχε η χώρα μας για το ΕΣΠΑ, ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, δήλωσε ότι ο στόχο για επανεκκίνηση των πέντε έργων παραχώρησης μπορεί να επιτευχθεί και ο ένας λόγος που επικαλέστηκε είναι η πληρωμή από το ΕΣΠΑ, εξολοκλήρου, του κόστους των απαλλοτριώσεων.

Οι ευθύνες στις Τράπεζες και τους παραχωρησιούχους

«Δεν έχει γίνει πράξη η μείωση των διοδίων, γιατί οι τράπεζες θεωρούν ότι τα έργα δεν είναι βιώσιμα. Η ευθύνη είναι στην πλευρά των τραπεζών. Εμείς διαφωνούμε με αυτή την εκτίμηση. Τους καλούμε να ξεκινήσουν την επαναχρηματοδότηση ώστε να ολοκληρωθούν τα έργα και φυσικά να μειωθούν ταυτόχρονα και τα διόδια» είπε ο κ. Μαγκριώτης απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου.«Παρότι η κυβέρνηση μέσα από αυτό το ενδιάμεσο σχέδιο έχει εγγυηθεί σε απόλυτο βαθμό τα έργα και τις επόμενες κινήσεις, οι τράπεζες αρνούνται να επαναχρηματοδοτήσουν τα έργα γιατί συνεχίζουν να θεωρούν ότι δεν είναι βιώσιμα. Εγώ είμαι αισιόδοξος ότι και η χώρα θα πάει μπροστά και τα έργα είναι βιώσιμα. Πάνω από όλα είναι το συμφέρον της χώρας και του φορολογούμενου πολίτη. Με αυτή την έννοια κάθε όρος που βάζουν οι τράπεζες δεν σημαίνει ότι από τη δική μας πλευρά θα γίνει δεκτός» τόνισε ο κ. Μαγκριώτης.Ο υφυπουργός εξήγησε, επίσης, πως για οποιαδήποτε αλλαγή στις συμβάσεις των οδικών έργων θα πρέπει να συμφωνήσουν και οι δύο πλευρές ή το Δημόσιο να καταγγείλει μονομερώς την σύμβαση.Κατά το πρώτο σκέλος, ο κ. Μαγκριώτης είπε πως η συμφωνία η οποία είχε γίνει -με την υπογραφή μάλιστα μνημονίου συναντίληψης- ακυρώθηκε από την άλλη πλευρά(παραχωρησιούχους) κι έτσι δεν μπορεί να έρθει στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση την οποία είχε προγραμματίσει η κυβέρνηση, ώστε να μειωθούν τα διόδια.Κατά το δεύτερο μέρος, ο αρμόδιος υφυπουργός είπε πως αν το Δημόσιο καταγγείλει μονομερώς τις συμβάσεις τα έργα θα σταματήσουν και θα υπάρξει πολλαπλή ζημία.

Στόχος η επανεκκίνηση, αλλά ...
Από τις Βρυξέλλες ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης εμφανίστηκε περισσότερο αισιόδοξος μετά την συμφωνία για το ΕΣΠΑ, μιλώντας για ξεμπλοκάρισμα και επανεκκίνηση των μεγάλων έργων ύψους 11 δις ευρώ. Το 40% της ύφεσης οφείλεται, όπως είπε στο σταμάτημα των μεγάλων έργων και περίπου 7.000 εργαζόμενοι τους οδικούς άξονες βρίσκονται χωρίς δουλειά και περιμένουν πότε θα πάρουν μπρος ξανά τα έργα.Στόχος μας, είπε ο υπουργός, είναι να ξεκινήσουν πάλι τα 5 μεγάλα έργα παραχώρησης: η Ιόνια Οδός, ο Βορειοδυτικός Άξονας Πελοποννήσου, ο Ε65, ο άξονας Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα και ο άξονας Μαλιακός-Κλειδί.Περιέγραψε δυο αναγκαία βήματα για αν επιτευχθεί ο στόχος:
-Οι αρμόδιες Ελληνικές Αρχές οριστικοποιούν άμεσα το πλαίσιο εφαρμογής των συμβάσεων παραχώρησης σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
-Αναθεωρείται το πλαίσιο συγχρηματοδότησης για τις συμβάσεις παραχώρησης που είναι ενταγμένες στο ΕΣΠΑ, το οποίο θα περιλαμβάνει το συνολικό κόστος της δημόσιας και ιδιωτικής δαπάνης. Με βάση την τροποποίηση αυτή θα καλυφθεί το σύνολο του κόστους των απαλλοτριώσεων που δεν μπορούμε να πληρώσουμε με εθνικούς πόρους, από το ΕΣΠΑ.

Χωρίς εργοτάξια, από καιρό, στην Ιόνια...
Κανένα εργοτάξιο σε λειτουργία δεν υπάρχει εδώ και πολλούς μήνες κατά μήκος της χάραξης της Ιόνιας οδού και εκτός του γεγονότος ότι χάνεται χρόνος, το 2013 αποκλείεται να ολοκληρωθεί το έργο, πολλοί άνθρωποι έμειναν άνεργοι.Μπορεί να έφταιγαν οι απαλλοτριώσεις που καθυστέρησαν, για την ανάπτυξη εργοταξίων, υπάρχουν και άλλες αιτίες.Η ουσία είναι ότι η Ιόνια οδός παραμένει στα χαρτιά με ελάχιστα τμήματα να έχουν ξεκινήσει, για να σταματήσουν στη συνέχεια (παράκαμψη Αμφιλοχίας, σήραγγα Αμπελιάς και τμήμα στη Μυροδάφνη στο νομό Ιωαννίνων) και να ...καμαρώνουμε τις δυο παρακάμψεις Άρτας-Φιλιππιάδας (με εκρεμμότητες στον κόμβο Αγίου Δημητρίου Πέτα) και Αγρινίου, τμήματα που έγιναν ως δημόσια έργα και κράτησε χρόνια η κατασκευή τους. Υπάρχει πρόβλημα με την Κλόκοβα (Παλιοβούνα) για τη λύση που επιλέχθηκε και έγινε προσφυγή στο ΣτΕ καθώς και άλλα προβλήματα με τις μελέτες και τις απαλλοτριώσεις. Ουσιαστικά η Ιόνια είναι στην αρχή, ως έργο παραχώρησης και αν εξελιχθούν αρνητικά, όπως διαφαίνεται, τα πράγματα, θα περάσουν αρκετά χρόνια για να γίνει ο αυτοκινητόδρομος και τουλάχιστον να μην επαληθευτούν οι φόβοι για ...μισή Ιόνια.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Αποχώρησαν από την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου γιατί ήταν...κουραστική!!!


Χθες Κυριακή,πραγματοποιήθηκαν δύο συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων.Οι συνεδριάσεις πραγματοποιήθηκαν στην νέα αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Σχολείου Πραμάντων.Το πρώτο συμβούλιο με ώρα έναρξης την 11η πμ διήρκησε αρκετή ώρα και είχε ως θέμα την Έγκριση απογραφής πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων, απαιτήσεων και υποχρεώσεων καθώς και διαθέσιμων χρηματικών μέσων Δήμου Βορείων Τζουμέρκων.Το δεύτερο συμβούλιο, που άρχισε λίγο μετά τη μια το μεσημέρι,περιείχε 50 θέματα.Κατά τη διάρκεια του υπήρξε αρκετή ένταση. Ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης, Γιάννης Αργύρης και οι σύμβουλοι της παράταξης του αποχώρησαν, ενώ η συνεδρίαση βρισκόταν σε εξέλιξη στο 25ο θέμα, χωρίς να προσδιορίσουν ακριβώς το λόγο. Η δικαιολογία ήταν ότι τα θέματα ήταν πολλά και η συνεδρίαση κουραστική!!! Το συμβούλιο ολοκληρώθηκε με την παράταξη του δημάρχου Γιάννη Σεντελέ και την παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Ηθελε για την αφεντιά του πολυθρόνα 2.500 ευρώ...


Η μεγαλομανία κάποιων τελικά δεν περιορίζεται ό,τι κι αν γίνεται στη χώρα."Βασιλική" και όχι λιτή "διευθυντική", όπως αναγράφεται- πολυθρόνα τύπου Tiger, κόστους 2.527,75 ευρώ, ζήτησε με γραπτό αίτημά του προς την οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου ο αντιπεριφερειάρχης Θωμάς Πιτούλης. Μέχρι και οι σύμβουλοι της "γαλάζιας" παράταξης έγιναν έξω φρενών, όταν έφερε στο φως και ανέδειξε το θέμα η αντιπολίτευση. Eτσι κλήθηκε να τοποθετηθεί επί του θέματος και ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης. Με σωφροσύνη, ο κ. Καρχιμάνης είπε τελικά ότι το κονδύλι που θα διατεθεί για την πολυθρόνα του αντιπεριφερειάρχη του δεν θα ξεπεράσει τα 1.000 ευρώ. Γιατί είναι λίγα αυτά τα χρήματα τις εποχές που διανύουμε κύριε περιφερειάρχα, για να κάθεται αναπαυτικά ο "Tiger" αντιπεριφερειάρχης σας; Για πολυθρόνα ενδιαφέρεστε ή για μεταχειρισμένο ΙΧ;...

ethnos