Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2011

Έκθεση κόλαφος του State Department για τις φυλακές Ιωαννίνων!!!


Απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης και συνεχείς κακοποιήσεις κρατουμένων, ελλιπής παροχή υγειονομικής περίθαλψης και δραματική έλλειψη ιατρών συνθέτουν το σκηνικό στις Φυλακές Ιωαννίνων, σύμφωνα με την ετήσια έκθεσης του State Department για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που αφορά την Ελλάδα.Σύμφωνα με την έκθεση, αξιωματούχος του Ο.Η.Ε. για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανέφερε πως η κατάσταση στις ελληνικές φυλακές είναι «εκρηκτική», καθώς το ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα δεν τηρεί τις διεθνείς προδιαγραφές.Συγκεκριμένα, για τις φυλακές Σταυρακίου Ιωαννίνων περιέγραψε την κατάσταση ως «απάνθρωπη και εξευτελιστική» υπογραμμίζοντας ότι οι συγκεκριμένες φυλακές είναι υπερπλήρεις. Εξαιτίας της έλλειψης χώρου, οι συνθήκες κράτησης είναι ανθυγιεινές, με τους κρατουμένους να κοιμούνται ακόμα και στο πάτωμα, χωρίς να τους παρέχονται τα στοιχειώδη, ενώ δεν προσφέρονται δυνατότητες για οργανωμένες δραστηριότητες όπως εργασία, εκπαίδευση, επαγγελματική κατάρτιση και αθλητισμός.Επίσης, είναι σοβαρές οι ανησυχίες που εκφράζονται για την ελλιπή παροχή υγειονομικής περίθαλψης στους κρατουμένους.Με απόφασή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δικαίωσε προσφεύγοντα που είχε κρατηθεί στις φυλακές Ιωαννίνων. Ο προσφεύγων είχε καταδικαστεί για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών και κρατήθηκε για περίπου 1 χρόνο στις φυλακές Ιωαννίνων σε ένα κελί 50 τ.μ. μαζί με άλλους 30 κρατουμένους.Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο προσφεύγων υπέστη μεγάλο συγχρωτισμό το διάστημα που κρατούνταν στις Φυλακές Ιωαννίνων, καθώς η επιφάνεια που του αναλογούσε στο κελί ήταν της τάξεως των 1,65 τ.μ, που είναι κατώτερο από το ανθρωπιστικά ελάχιστο των 6 τ.μ. Το ελάχιστο όριο των 6 τ.μ αποτελεί κανόνα, τόσο σύμφωνα με το εσωτερικό δίκαιο της χώρας όσο και με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόληψη των βασανιστηρίων.Επίσης, ο προσφεύγων υποβλήθηκε σε έντονη αποδοκιμασία, που υπερβαίνει το αναπόφευκτο επίπεδο ανοχής, που είναι σύμφυτο με τη φυλάκιση και υποβλήθηκε σε απάνθρωπη και εξευτελιστική διαδικασία, όπως αποφάνθηκε το ΕΔΔΑ καταδικάζοντας την Ελλάδα να πληρώσει στον προσφεύγοντα το ποσό των 10 χιλιάδων ευρώ ως χρηματική αποζημίωση για την ηθική του βλάβη και το ποσό των 2,5 χιλιάδων ευρώ για τη δικαστική του δαπάνη.

Ακυρώθηκαν οι εκλογές στο δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων της Άρτας


Τι Συμβούλιο της Επικρατείας με χθεσινή του απόφαση ακύρωση τις δημοτικές εκλογές του δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων δεχόμενο ότι η παράταξη του κ. Μαρίνου Γαρνέλη που κέρδισε κακώς συμμετείχε σε αυτές γιατί δεν είχε τον εκ του νόμου απαραίτητο αριθμό υποψηφίων γυναικών. Σύμφωνα με τον νόμο για το δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων ο υποχρεωτικός αριθμός υποψηφίων γυναικών σε κάθε παράταξη ήταν εννιά.Η παράταξη του κ. Γαρνέλη είχε οχτώ υποψήφιες γυναίκες και ως εκ τούτου κακώς είχε επικυρωθεί η συμμετοχή τους στις εκλογές.Κατά της νομιμότητας των εκλογών είχε προσφεύγει με ένσταση που κατέθεσε στο Διοικητικό Πρωτοδικείοη κ. Σταυρούλα Καραβασίλη η οποία ήταν υποψήφια δήμαρχος και κατέλεβε την τρίτη θέση έχοντας διαφορά 15 ψήφων από την δεύτερη παράταξη του κ. Γαρνέλη ο οποίος στο δεύτερο γύρο κέρδισε και τις εκλογές. Ένσταση η οποία απορρίφθηκε. Στη συνέχεια η κα Καραβασίλη προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο ακύρωσε την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου και ζητά από τον Περιφερειάρχη να μεριμνήσει για την διεξαγωγή εκλογών μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο με τη συμμετοχή σε αυτές μόνο των παρατάξεων που είχαν νόμιμα ανακηρυχτεί. Γεγονός που σημαίνει ότι στις επαναληπτικές εκλογές δεν μπορεί να πάρει μέρος η παράταξη Γαρνέλη και φυσικά κανένα νέο σχήμα.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Ερώτηση Οικονόμου για εξετάσεις εισαγωγής Ομογενών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση


Την Βόρεια Ήπειρο επισκέφτηκε ο Θανάσης Οικονόμου όπου είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους ομογενείς μας σε μία περίοδο όπου ο ευρωπαϊκός δρόμος για την γείτονα χώρα Αλβανία, αποκτά τα χαρακτηριστικά μαραθωνίου με κομβικό σημείο τον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.Ο Θανάσης Οικονόμου στις συνομιλίες του με τους ομογενείς σημείωσε τον σταθερό προσανατολισμό της ελληνικής πολιτείας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων, «εξέλιξη που πολλαπλασιάζει τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες του ελληνισμού σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο».Όπως προέκυψε από τις συναντήσεις, τους ομογενείς μας αυτή την περίοδο απασχολεί έντονα το ζήτημα της εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καθώς όπως προκύπτει στην Αλβανία μόλις λίγες μέρες πριν ολοκληρώθηκαν οι απολυτήριες εξετάσεις στο σύνολο της επικράτειας, με αποτέλεσμα τα απολυτήρια και των ομογενών να καθυστερήσουν αρκετά. Την ίδια ώρα, η καταληκτική προθεσμία που η ελληνική Πολιτεία έχει δώσει προκειμένου να καταθέσουν οι ομογενείς μας τα δικαιολογητικά τους για την είσοδο στα ελληνικά ΑΕΙ/ΤΕΙ λήγει στις 15 Ιουλίου, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι η έκδοση των απολυτηρίων των ομογενών, δεν θα «προλάβει» τις ημερομηνίες που έχουν τεθεί.Για το ζήτημα αυτό, ο Θανάσης Οικονόμου κατέθεσε ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας, κα. Άννα Διαμαντοπούλου, ζητώντας με τον τρόπο αυτό να υπάρξει επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο κατά πόσον είναι διατεθειμένο να δώσει παράταση λίγων ημερών στις προθεσμίες υποβολής των δικαιολογητικών ή κατ’ εξαίρεση να κατατεθούν τα δικαιολογητικά τον Σεπτέμβριο μαζί με τις εξετάσεις γλώσσας, αναλογιζόμενο όχι μόνο την ιδιαίτερη εθνική ευαισθησία του ζητήματος, αλλά και το γεγονός ότι επί της ουσίας πρόκειται για έναν πολύ μικρό αριθμό ενδιαφερομένων, που «κινδυνεύουν να μείνουν εκτός της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, χωρίς μάλιστα δική τους ευθύνη».

ΑΡΤΑ:Καθαρισμός παραποτάμιων εκτάσεων


Η πρόσφατη πυρκαγιά στα παραποτάμια μπορεί να τέθηκε υπό έλεγχο και να καταγράφηκαν μικρές ζημιές όμως ο κίνδυνος για την εκδήλωση μιας νέας πυρκαγιάς στη συγκεκριμένη περιοχή δεν παύει να είναι υπαρκτός. Για το λόγο αυτό και με σκοπό την άμεση παρέμβαση, με καθαρισμό της παραποτάμιας έκτασης από την περιοχή του δικαστικού μεγάρου έως το κτίριο της Αστυνομίας, έτσι ώστε να μην έχουμε επανάληψη τέτοιων φαινομένων, επισκέφθηκαν την εν λόγω περιοχή, σήμερα το μεσημέρι, οι Αντιδήμαρχοι Αρταίων κ.κ. Φώτιος Φώτης, υπεύθυνος Τεχνικών Έργων και Φώτης Γεωργίου, υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας.Ο κ. Φώτης μεταξύ άλλων είπε: «Αυτή τη στιγμή έχουμε κάνει έναν δρόμο περιφερειακά για να μπορούν τα οχήματα της Π.Υ. να επέμβουν εάν χρειαστεί – που ευχόμαστε όλοι μας να μην χρειαστεί ποτέ να ‘ρθουν εδώ για να κάνουν μια επέμβαση κατάσβεσης πυρκαγιάς. Πάντα σε επαφή με την Π.Υ. και με τον αντιδήμαρχο τον κ. Γεωργίου ο οποίος είναι υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας εντοπίσαμε κάποιους δρόμους οι οποίοι θα βοηθήσουν εάν υπάρξει πρόβλημα. Παρόλα αυτά είδαμε όμως ότι η συγκεκριμένη περιοχή δεν είχε καθαριστεί ποτέ αυτή ή αν καθαρίστηκε έγινε εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Τα μηχανήματα που έχει στη διάθεσή του ο Δήμος δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν και αναγκαστικά βάλαμε ένα μεγαλύτερο μηχάνημα για να προχωρήσει στον καθαρισμό, πάντα με την καθοδήγηση της Πυροσβεστικής και του Αντιδημάρχου που είναι υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας. Η συνεργασία μας με την Π.Υ. θα είναι συνεχής και αδιάλειπτη και θα είμαστε στη διάθεσή της για ό,τι μας ζητηθεί. Ο καθαρισμός θα επεκταθεί σε όλη την παραποτάμια έκταση από το σημείο που είμαστε μέχρι το κτίριο της Αστυνομίας γιατί εκεί εντοπίστηκε και το μεγάλο πρόβλημα με ξερά χόρτα και βάτα».Ο κ. Γεωργίου ανέφερε ότι ο Δήμος στα πλαίσια των δυνατοτήτων του και έπειτα από τις όποιες υποδείξεις της Π.Υ. θα παρεμβαίνει με στόχο την δημιουργία απαραίτητων διόδων σε περιοχές με υψηλή επικινδυνότητα έτσι ώστε να διευκολύνεται το έργο της Π.Υ. Στόχος είναι σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου να δημιουργηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ζώνες πυροπροστασίας στις περιοχές που η Π.Υ. θα μας υποδείξει όπου ο βαθμός επικινδυνότητας για ανάφλεξη πυρκαγιάς είναι μεγάλος».

Σύσκεψη για το Αποχετευτικό δίκτυο Συβότων


Με αντικείμενο οργανωτικά ζητήματα που αφορούν την προώθηση των διαδικασιών ωρίμανσης της μελέτης κατασκευής του αποχετευτικού δικτύου Συβότων και άλλων οικισμών, καθώς και της κατασκευής Βιολογικού Καθαρισμού, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στην Περιφέρεια, με την προεδρία του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη.Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Θεσπρωτίας κ. Θ. Πιτούλης, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Γ. Κάτσενος, ο Αντιδήμαρχος κ. Κ. Δημητρίου, εκπρόσωποι της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής, εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας και υπηρεσιακοί τεχνικοί παράγοντες της Περιφέρειας και του Δήμου.Στη διάρκεια της σύσκεψης καθορίστηκε το πλαίσιο, ώστε η μελέτη να είναι έτοιμη τον επόμενο χρόνο, προκειμένου στη συνέχεια να προωθηθεί προς ένταξη το έργο στο ΕΠΠΕΡΑΑ.Η μελέτη χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και είναι μοναδική που έχει εγκριθεί ως τώρα στην Ήπειρο. Θα υλοποιηθεί μέσω προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου (δια της Π.Ε. Θεσπρωτίας) και του Δήμου Ηγουμενίτσας, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κληθεί προς υπογραφή της σύμβασης η ανάδοχος εταιρεία.

Σύλληψη νεαρών στα Γιάννενα για ναρκωτικά


Συνελήφθησαν χθες στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, δύο (2) Έλληνες ηλικίας 29 ετών, οι οποίοι κατηγορούνται για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης και παράνομη οπλοκατοχή.Ειδικότερα, χθες το βράδυ στα Ιωάννινα οι αστυνομικοί, ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, πραγματοποίησαν έλεγχο σε 29χρονο, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε και κατασχέθηκε ποσότητα κάνναβης βάρους (543) γραμμαρίων, συσκευασμένη σε τρεις συσκευασίες, που ήταν τοποθετημένες μέσα σε σάκο.Σε έρευνα που ακολούθησε στο σπίτι του 29χρονου στα Ιωάννινα, δεν βρέθηκε κάτι παράνομο ενώ κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των ογδόντα ευρώ (80) ευρώ που βρέθηκε πάνω του, ως προερχόμενο από διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι ο συλληφθείς είχε προμηθευτεί τις ναρκωτικές ουσίες, από άλλο ημεδαπό, ηλικίας 29 ετών και τις προόριζε για πώληση.Σε έρευνα στο σπίτι του 29χρονου προμηθευτή ο οποίος εντοπίστηκε και συνελήφθη, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
-Μία (01) νάυλον συσκευασία που περιείχε κάνναβη βάρους (501) γραμμαρίων.
-Μία (01) χάρτινη συσκευασία που περιείχε κάνναβη βάρους (1,8) γραμμαρίων.
-Μία (01) ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας.
-Ένα μονόκαννο κυνηγετικό όπλο μάρκας Baikal.
-Δεκατρία (13) φυσίγγια κυνηγετικού όπλου.
-Έξι (6) δενδρύλλια κάνναβης σε γλάστρες, ύψους από 50 έως 70 εκατοστά, στην αυλή του σπιτιού.
-Το χρηματικό ποσό των πεντακοσίων πενήντα (550) ευρώ, ως προερχόμενο από εμπορία ναρκωτικών ουσιών.
Επίσης, κατασχέθηκαν τα κινητά τηλέφωνα των δύο δραστών ως μέσα διευκόλυνσης στη διακίνηση ναρκωτικών.Προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων.Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Στο ευρωκοινοβούλιο φέρνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι το θέμα της χάραξης του ελληνοϊταλικού αγωγού φυσικού αερίου


Στο ευρωκοινοβούλιο φέρνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι το θέμα της χάραξης του ελληνοϊταλικού αγωγού φυσικού αερίου. Με ερώτηση του Μιχ. Τρεμόπουλου τίθενται υπόψη της Κομισιόν οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών της Ηπείρου στην περιοχή του τουριστικού τόξου Πάργα-Πέρδικα-Σύβοτα, οι επισημάνσεις τους για ανεπαρκή διερεύνηση των εναλλακτικών διαδρομών του αγωγού, οι επιπτώσεις στο περιβάλλον αλλά και η διάσταση της ασφάλειας, ιδιαίτερα στα τελευταία χιλιόμετρα του αγωγού ανάμεσα στο σταθμό συμπίεσης αερίου και την ακτή.Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων ζητά από την Κομισιόν να λάβει υπόψη της, για ενδεχόμενη χρηματοδότηση του έργου, την πληρότητα των μελετών κοινωνικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων, καθώς και το σεβασμό των ευρωπαϊκών Οδηγιών και Κανονισμών στον τομέα της ασφάλειας. Ρωτά επίσης αν έχει συνεκτιμηθεί, στις μελέτες του έργου, η προοπτική συσσώρευσης κι άλλων αγωγών αερίου στην περιοχή όπως ο South Stream, αλλά και το ενδεχόμενο επιπλέον υποδομών φυσικού αερίου, όπως εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής.«Το φυσικό αέριο μπορεί να είναι αποδεκτό μόνο ως μεταβατική λύση απεξάρτησης από το πετρέλαιο και το λιγνίτη, και ως γέφυρα προς την καθαρή και ήπια ενέργεια», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Οι υποδομές του πρέπει λοιπόν να σχεδιάζονται με μεγάλη προσοχή, ιδιαίτερα στα θέματα του περιβάλλοντος και της ασφάλειας. Οι προοπτικές μετατροπής του Ιόνιου σε ενεργειακό κόμβο με αγωγούς, εξορύξεις υδρογονανθράκων και εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής, είναι φυσικό να ανησυχούν τις τοπικές κοινωνίες: το Ιόνιο δεν πρέπει να γίνει Κασπία.Για τον ελληνοϊταλικό αγωγό στηρίζουμε το αίτημα για πλήρεις μελέτες επιπτώσεων και ασφάλειας και για επιλογή της βέλτιστης περιβαλλοντικά διαδρομής. Παράλληλα θεωρούμε αυτονόητο ότι πρέπει να τροφοδοτεί και τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις των περιοχών που διασχίζει. Κύριο ζητούμενο όμως, για τις περιοχές που έμειναν έξω από τη μέχρι τώρα καταστροφική ανάπτυξη, είναι να επενδύσουμε σε ένα ήπιο ενεργειακό και οικονομικό μέλλον. Απέναντι σε μια κρίση που είναι και οικονομική και κοινωνική και περιβαλλοντική, χρειαζόμαστε ταυτόχρονες απαντήσεις και για τα τρία».

Άρχισε να μιμείται τον Γκόντα ο Καχριμάνης!


Την ανευθυνότητα του πρώην δημάρχου Νίκου Γκόντα βάλθηκε να μιμηθεί ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης που λίγους μήνες μετά τις εκλογές δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα των κατοίκων του Ελληνικού να ζήσουν στο μέλλον χωρίς τον τοξικό εφιάλτη των απορριμμάτων. Μετά λοιπόν τον Νίκο Γκόντα που εφάρμοζε την πρακτική του καρότου και υποσχόνταν τα πάντα στους πάντες, ήρθε η σειρά του Καχριμάνη να αρπάξει το μαστίγιο και να προσπαθεί να τους υποχρεώσει να δεχτούν τον ΧΥΤΑ όχι για 3 χρόνια όπως είχε αρμοδίως συμφωνηθεί αλλά για τουλάχιστον... δέκα (10)!!! Αυτό αποφάσισε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου για να τιμωρήσει τους Κατσανοχωρίτες που δεν τον ψήφισαν στις πρόσφατες εκλογές, αφού όπως τόνισε: «Θα προχωρήσουμε στις απαραίτητες ενέργειες για την έναρξη λειτουργίας του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό, για τρία, πέντε, δέκα χρόνια». Οι Γιαννιώτες γνωρίζουν πολύ καλά πως ο ΧΥΤΑ είναι η αχίλλειος πτέρνα του Καχριμάνη, καθώς στα 16 χρόνια που ήταν Νομάρχης και δήμαρχος στο Μέτσοβο όχι μόνο λύση δεν έδωσε αλλά έκανε και πολλές απίστευτες γκάφες. Τι να πρωτοθυμηθούμε; Τις μαύρες σημαίες και τα μπλόκα στο Μέτσοβο (ως δήμαρχος) για να μην χωροθετηθεί επί Ζαρμπαλά εκεί ο ΧΥΤΑ; Τον ξερόλα Νομάρχη που με ακατανόητο νταϊλίκι προσπάθησε εν κρυπτώ να χωροθετήσει τον ΧΥΤΑ στην Αετορράχη, που όπως γνωμοδότησε το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, ήταν ακατάλληλη ως θέση; Μιλάμε για απίστευτο λαϊκισμό και απύθμενη ανευθυνότητα που παραπέμπει στο ύφος διακυβέρνησης του ομοϊδεάτη του, Νίκου Γκόντα. Ο Νομάρχης που στα οκτώ χρόνια θητείας του (πέρα από ασφαλτοστρώσεις και "φαραωνικά" εγκαίνια τύπου Χούντας) δεν άφησε ούτε ένα έργο ως παρακαταθήκη στον τόπο, έρχεται τώρα να οδηγήσει για ακόμη μία φορά τα πράγματα κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού. Κρίμα για τον ίδιο που θα υποχρεώσει τους πολίτες του Ελληνικού να πληρώσουν τα λάθη και την ανικανότητά του.

Στο ΣτΕ η απόφαση για το Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων


Το Συμβούλιο της Επικρατείας θα κληθεί να αποφανθεί για το αν θα υπάρξουν επαναληπτικές δημοτικές εκλογές στο δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων του Ν. Άρτας, μετά από την ένσταση που κατέθεσε η υποψήφια Σταυρούλα Καραβασίλη, κατά του κύρους των εκλογών του 2010.Το Εφετείο έκρινε ότι ήταν νόμιμη η συμμετοχή του συνδυασμού του εκλεγέντος δημάρχου Μαρίνου Γαρνέλη, απορρίπτοντας την ένσταση της κ. Καραβασίλη για μη νόμιμη ποσόστωση και η ίδια προσέφυγε στο ΣτΕ. Η κ. Καραβασίλη είχε καταλάβει την τρίτη θέση στις εκλογές, με διαφορά 15 ψήφων από τον κ. Γαρνέλη ο οποίος πέρασε στο δεύτερο γύρο και εξελέγη δήμαρχος. Μέχρι το τέλος του έτους θα εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ για επανάληψη ή μη των εκλογών. Ο Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων είναι ο μοναδικός δήμος της Ηπείρου στον οποίο υπάρχει δικαστική εκκρεμότητα.

35χρονος συνελήφθη στην Ηγουμενίτσα για διάθεση κλεμμένων αυτοκινήτων στην Αλβανία


Ένας 35χρονος, κατηγορούμενος για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, συνελήφθη το απόγευμα της Δευτέρας από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας.Ο 35χρονος εντοπίστηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας στην περιοχή Λωρίδα Σαγιάδας Θεσπρωτίας, να οδηγεί αυτοκίνητο για το οποίο έχει δηλωθεί κλοπή. Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο δράστης είχε σκοπό να μεταφέρει το αυτοκίνητο στην Αλβανία σε άτομο Αλβανικής καταγωγής, αγνώστων στοιχείων, έναντι αμοιβής.Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας, ενώ το όχημα κατασχέθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση.

Ερώτηση Παπαδημούλη στη βουλή για την πώληση της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη


Ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών,για το θέμα της πώλησης της Γαλακτοβιομηχανιας "ΔΩΔΩΝΗ",κατέθεσε στην βουλή,ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.Στην ερώτηση του ο κ. Παπαδημούλης αναφέρει τα εξής:" Η γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ συγκαταλέγεται ανάμεσα στις μεγαλύτερες Ελληνικές γαλακτοκομικές μονάδες από άποψη οικονομικών μεγεθών και είναι η κορυφαία εξαγωγική εταιρία στο τομέα των τυροκομικών προϊόντων Προμηθεύεται γάλα από 7.000 παραγωγούς - κτηνοτρόφους, συναλλάσσεται με 350 προμηθευτές και 1200 πελάτες, ενώ απασχολεί 150 μόνιμους εργαζομένους, 250 εποχιακούς και 130 παραλήπτες γάλακτος, παίζοντας έτσι έναν καθοριστικό ρόλο στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα της περιφέρειας Ηπείρου. Υπενθυμίζεται ότι, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία η Δωδώνη κατάφερε το 2010 να βελτιώσει τα μεγέθη της. Οι ενοποιημένες πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 112,8 εκατ. ευρώ (110,7 εκατ. ευρώ το 2009) και τα κέρδη στα 2,52 εκατ. ευρώ από 1,27 εκατ. ευρώ το 2009. Είναι φανερό ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΑΤΕ δεν οφείλονται στη μόνη κερδοφόρα επιχείρηση που συμμετέχει με πλειοψηφικό κεφάλαιο.Ο κ. Πρωθυπουργός σε προεκλογική του ομιλία-συγκέντρωση στα Γιάννενα είχε αναφέρει σχετικά με την ΔΩΔΩΝΗ: «Η συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ είναι δημιούργημα των Ηπειρωτών κτηνοτρόφων, του καθημερινού τους μόχθου για την παραγωγή γάλακτος υψηλής ποιότητας. Είναι απαράδεκτο σήμερα που το εισόδημα τους καταρρέει, η βιομηχανία να στηρίζει με τα κέρδη της το χαρτοφυλάκιο της ΑΤΕ και τα προνόμια των μεγαλοστελεχών της. Το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται ότι τα κέρδη της επιχείρησης θα παραμένουνε στην Ήπειρο και τους παραγωγούς».Ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί:
· Ποίο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για το μέλλον της ΔΩΔΩΝΗΣ; Σκοπεύει με την πώληση της σε ιδιώτες να ενδυναμώσει και άλλο το καρτέλ του γάλακτος που δρα ανενόχλητο στην χώρα και απομυζεί τα εισοδήματα τόσο των κτηνοτρόφων όσο και των καταναλωτών;
· Θα εφαρμοσθεί το Άρθρο 8 του καταστατικού της εταιρείας, το οποίο προβλέπει ότι σε περίπτωση που η Αγροτική θέλει να αποεπενδύσει από τη ΔΩΔΩΝΗ, οι μετοχές της πρέπει να επιστρέψουν στους αγροτικούς συνεταιρισμούς και με βάση την αξία της εταιρείας που αναφέρεται στους ισολογισμούς;"

Χωρίς νερό το χωριό Κλειστό Άρτας


Είναι ντροπή εν έτη 2011, ολόκληρα χωριά να παραμένουν χωρίς νερό τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες. Απέχοντας μόλις 10 χιλιόμετρα από την Άρτα, το χωριό Κλειστό που ανήκει στον ιστορικό δήμο Νικολάου Σκουφά, πρώην Δήμο Πέτα, εδώ και μια εβδομάδα περίπου να παραμένει χωρίς νερό από το μεσημέρι και μετά.Αυτό που μας εξοργίζει περισσότερο δε ως κάτοικοι του Κλειστού, που αριθμεί περί τους 150 κατοίκους, είναι ότι ενώ η υποδομή υπάρχει εδώ και 7 περίπου χρόνια. Πιο συγκεκριμένα η τότε δημοτική αρχή μαζί με τους κατοίκους του χωριού και ύστερα από συνεχείς συναντήσεις με τη Νομαρχία Άρτας αρχικά, και την Περιφέρεια Ηπείρου έπειτα κατάφεραν να χρηματοδοτηθεί το έργο σύνδεσης του χωριού Κλειστού με το Πέτα, με αγωγό και με κατασκευή δεξαμενής ενδιάμεσα με σκοπό να υποβοηθάει την υπάρχουσα γεώτρηση από την οποία υδροδοτείτε το χωρίο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.Ως κάτοικοι λοιπόν αυτού του χωριού, που μας στερούν ακόμη και τα αγαθά, απαιτούμε από το Δήμο Νικολάου Σκουφά να βρεθεί άμεσα μια λύση για να σταματήσει να υφίσταται πια αυτό το πρόβλημα ή τουλάχιστον να μας δώσουν μια επίσημη απάντηση για το τι μέλει γενέσθαι, χωρίς να μας αναγκάσουν να κινηθούμε με άλλα μέσα.

ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΠΕΤΑ

Περιοδεία ευρωβουλευτών σε Μακεδονία και Ήπειρο


Αποστολή στην Ελλάδα πραγματοποιεί η Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Η αποστολή των ευρωβουλευτών θα περιοδεύσει στη Μακεδονία και την Ηπειρο σήμερα, Τετάρτη 13 και αύριο, Πέμπτη 14 Ιουλίου, προκειμένου να εξετάσει επί τόπου την πρόοδο έργων που εκτελούνται με ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση, όπως η κατασκευή του Μετρό της Θεσσαλονίκης αλλά και η αποκατάσταση της λίμνης Κορώνειας.Στη Θεσσαλονίκη τα μέλη της Επιτροπής, θα ενημερωθούν από τον υφυπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης, εκπροσώπους της Περιφέρειας και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης σχετικά με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που περιλαμβάνεται στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007-2013.Σήμερα το απόγευμα οι ευρωβουλευτές θα επισκεφθούν τα έργα του Μετρό της Θεσσαλονίκης και αύριο το πρωΐ τη λίμνη Κορώνεια. Στη διαδρομή τους προς την Κοζάνη θα ξεναγηθούν στην Εγνατία Οδό από εκπρόσωπο της εταιρείας.Στην Κοζάνη θα επισκεφθούν παρουσία τοπικών φορέων τη Δημοτική Επιχείρηση διαχείρισης αποβλήτων ΔΙΑΔΥΜΑ, θα ενημερωθούν για το ευρυζωνικό δίκτυο "Smart Village" που εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Ψηφιακή Σύγκλιση του ΕΣΠΑ, και θα παρακολουθήσουν παρουσίαση του έργου του μελλοντικού «φωτοβολταϊκού πάρκου» των 200 MW.Επόμενος σταθμός θα είναι η πόλη της Καστοριάς ως τμήμα του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών της Εγνατίας Οδού και τελικός προορισμός τα Ιωάννινα. Εκεί, το πρωΐ της Παρασκευής 15 Ιουλίου έχει προγραμματισθεί ενημερωτική συνάντηση-συζήτηση με τις αιρετές τοπικές αρχές της περιοχής.Στα Ιωάννινα η αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί το Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων του Ελληνικού, το τεχνολογικό πάρκο, το νέο τμήμα του Νοσοκομείου Χατζηκώστα, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το οικολογικό πάρκο της λίμνης των Ιωαννίνων.

Εκδηλώσεις τιμής στους ήρωες του έπους του '40, οργανώνει η Περιφέρεια Ηπείρου


Η μνήμη της γυναίκας της Πίνδου, των αξιωματικών Κων/νου Δαβάκη, Αλέξανδρου Διάκου και όλων των ηρώων του έπους του 1940, θα τιμηθούν με εκδηλώσεις που διοργανώνει η Περιφέρεια Ηπείρου με τη συνεργασία του δήμου Κόνιτσας και της τοπικής κοινότητας Φούρκας, την Τετάρτη, 20 Ιουλίου, στη Φούρκα.Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στο ύψωμα «Προφήτης Ηλίας» και θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, δοξολογία, επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων και στέψη των προτομών Κων/νου Δαβάκη και Αλέξανδρου Διάκου.

Κινδύνευσε η ζωή ενός αυτόπτη μάρτυρα σε διάρρηξη μιας μονοκατοικίας στον Κατσικά!


Άμεσα κινδύνευσε η ζωή ενός αυτόπτη μάρτυρα σε διάρρηξη μιας μονοκατοικίας στον Κατσικά των Ιωαννίνων, όταν ο ένας από τους δράστες τον ακινητοποίησε με την απειλή μαχαιριού, ώσπου ο συνεργός του να ολοκληρώσει την κλοπή! Οι κακοποιοί έφυγαν με τα κλοπιμαία ανά χείρας, αλλά ο 18χρονος Ρώσος που απείλησε τον περαστικό συνελήφθη από αστυνομικούς της Ασφάλειας Άρτας. Ο 24χρονος Έλληνας συνεργός του κατάφερε να διαφύγει με τα κλεμμένα κοσμήματα και παιδικά ρούχα αξίας 2.300 ευρώ και αναζητείται.

Πρόκληση η ανάδειξη της γιαννιώτικης ασημουργίας στην δύσκολη οικονομική συγκυρία


Το στοίχημα της ανάδειξης της γιαννιώτικης αργυροχρυσοχοϊας και λαϊκής τέχνης θέτει η νέα διοίκηση του Κέντρου Παραδοσιακής Βιοτεχνίας Ιωαννίνων.Στο σύγχρονο δύσκολο οικονομικό πλαίσιο και παρά τον έντονο προβληματισμό, το ΚΕΠΑΒΙ διατηρεί ψηλά τον πήχυ, προσπαθώντας να προσελκύσει μέσω της μοναδικότητας της γιαννιώτικης τέχνης νέους πελάτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.Τη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου ανέλαβε εκ νέου ο Σωτήρης Χορέβας, που διαθέτει πλούσια εμπειρία στην διαχείριση των ζητημάτων του Κέντρου και της τοπικής αργυροχρυσοχοϊας.Μιλώντας στο ITV ο κ. Χορέβας δεν έκρυψε το προβληματισμό του για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος, στο ευρύτερο οικονομικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί για το σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.Όπως σημείωσε, το ΚΕΠΑΒΙ είναι ουσιαστικά η ένωση 43 μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που καλούνται να αντιμετωπίσουν όλα τα νέα φορολογικά και οικονομικά μέτρα, που προκαλούν δυσβάσταχτο βάρος.Σύμφωνα με τον κ. Χορέβα, πολλές επιχειρήσεις αδυνατούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά στα νέα δεδομένα, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό ακόμη και για στάση πληρωμών. Ήδη το 50% των αυτοαπασχολούμενων της χώρας, όπως είναι και οι τεχνίτες αργυροχρυσοχοϊας, αδυνατούν να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές και μένουν χωρίς ασφάλιση, συμπλήρωσε.
Σε αυτό το ήδη επιβαρημένο κλίμα, το ΚΕΠΑΒΙ καλείται να αντιμετωπίσει την αύξηση της τιμής του ασημιού σε παγκόσμιο επίπεδο και τη διάθεση στην αγορά κακής ποιότητας προϊόντων λαϊκής τέχνης. Όπως σημείωσε ο κ. Χορέβας, παρά τις συντονισμένες προσπάθειες για να στηριχθεί η γνήσια γιαννιώτικη ασημουργία, δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον από τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς.


ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Απαγόρευση κυκλοφορίας στους Εθνικούς Δρυμούς


Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη για την αποτροπή κινδύνων πρόκλησης πυρκαγιών, απαγορεύεται η κυκλοφορία των πάσης φύσεως οχημάτων και μηχανημάτων ως και της παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και περιοχές ειδικής προστασίας σε ημέρες και ώρες που ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς θεωρείται υψηλός. Η απόφαση ισχύει από την υπογραφή της και μέχρι λήξης της αντιπυρικής περιόδου, ήτοι την 31-10-2011. Η απαγόρευση εφαρμόζεται από ώρα 21.00 έως 06.00 στους Εθνικούς Δρυμούς του Νομού και σε περιοχές των Δασαρχείων Ιωαννίνων, Κόνιτσας και Μετσόβου.

Συνεδριάζει σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας για τα ελλείμματα


Συνεδριάζει σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο της Ηγουμενίτσας, με πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη, την παρουσίαση και παραλαβή της έκθεσης επισκόπησης των εισπράξεων πληρωμών των Δημοτικών Ενοτήτων.Η έκθεση των ορκωτών λογιστών, η οποία παραδόθηκε πρόσφατα στο Δήμο Ηγουμενίτσας εντόπισε ταμειακά ελλείμματα σε πρώην Καποδιστριακούς Δήμους, για τη χρήση του 2010.Ήδη συνεδρίασε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου η οποία με ομόφωνη απόφασή της, εξουσιοδότησε το Δήμαρχο κ. Γιώργο Κάτσινο, να παραδώσει στην εισαγγελία την έκθεση των ορκωτών λογιστών, να παραγγείλει τη διενέργεια ΕΔΕ, καθώς επίσης να ζητήσει από την Περιφέρεια να διενεργήσει διαχειριστικό έλεγχο για την τελευταία πενταετία.

Λυρική Παμβώτιδα, στο γραφικό νησάκι


Η Εταιρία Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου διοργανώνει για 6η συνεχή χρονιά την Λυρική Παμβώτιδα, στο νησί των Ιωαννίνων. Πρόκειται για τον κορυφαίο θεσμό της ΕΛΣΗ, στον οποίο συμμετέχουν όλοι οι ποιητές μέλη της Εταιρίας. Αυτή την χρονιά θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως Νήσου, την Κυριακή 21 Αυγούστου, στις 7:30 το απόγευμα.Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με το περιοδικό «Ηπειρωτικά Γράμματα», την Περιφέρεια Ηπείρου, τον Δήμο Ιωαννιτών το Πνευματικό Κέντρο και με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Ημερίδα με θέμα «Τεχνολογία, Περιβάλλον και Κτηματολόγιο. Συνλειτουργία και αλληλεπίδραση»


Ημερίδα με θέμα «Τεχνολογία, Περιβάλλον και Κτηματολόγιο. Συνλειτουργία και αλληλεπίδραση» πραγματοποιείται την Παρασκευή 15 Ιουλίου από τις 9:30 το πρωί στο Πνευματικό Κέντρο Δωδώνης Ιωαννίνων.Η ημερίδα συνδιοργανώνεται από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Αγρονόμων – Τοπογράφων – Μηχανικών, Περιφερειακό Τμήμα Ηπείρου και από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Τμήμα Ηπείρου. Κατά την διάρκεια της ημερίδας θα μιλήσουν ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γεώργιος Σμύρης για τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης, ο Αναπληρωτής Καθηγητής του ΤΕΙ Αθήνας Βασίλης Παγούνης για τη χρήση των σύγχρονων γεωδαιτικών τεχνικών για την τεκμηρίωση μνημείων, καθώς και επιστήμονες που έχουν να κάνουν με το κτηματολόγιο, όπως ο Μιχάλης Γιάννιου, επιστημονικός σύμβουλος της «Κτηματολόγιο Α.Ε.», ο Χριστόδουλος Δανέζης τοπογράφος μηχανικός, ο Μάριος Χαϊνταρλής δικηγόρος, η Έφη Δημοπούλου Επίκουρη Καθηγήτρια του ΕΜΠ και η Ευαγγελία Νικολογιάννη τοπογράφος – μηχανικός από την «Κτηματολόγιο Α.Ε.».Οι δύο πρώτες ενότητες που προαναφέρθηκαν αφορούν την τεχνολογία και το κτηματολόγιο, ενώ η τρίτη που θα πραγματοποιηθεί μετά τις 2 το μεσημέρι στον ίδιο χώρο αφορά το περιβάλλον με ομιλητές τον συντονιστή του φορέα διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου – Αώου Μιχάλη Βάκκα, τους εκπροσώπους της Διεύθυνσης Δασικών Χαρτών Λένα Γρηγοροπούλου και Μανώλη Παπουτσάκη και τέλος την Καθηγήτρια του ΕΜΠ Χρυσή Πότσιου.

Δύο Ηπειρώτες Αθλητές στο Βαλκανικό πρωτάθλημα στίβου


Δύο αθλητές των σωματείων της Ηπείρου επιλέχτηκαν να συμμετάσχουν με την Εθνική Ομάδα στο Βαλκανικό πρωτάθλημα στίβου Εφήβων-Νεανίδων που θα γίνει στην Αδριανούπολη στις 16 και 17 Ιουλίου. Πρόκειται για τον Κώστα Βλάχα του ΑΓΣ Ιωαννίνων στα 1.500 μ. και τον Ευτύχιο Σουλιώτη του ΣΚΑ Παραμυθιάς στα 800 μ.

Μια πεταλούδα με... μάγια από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων


Με την κωμωδία του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα “Τα μάγια της πεταλούδας” δίνει φέτος το παρών στα καλοκαιρινά θεατρικά δρώμενα το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.Πρόκειται για το πρώτο θεατρικό έργο του συγγραφέα, μια αλληγορική ιστορία, στην οποία η ποίηση κυριαρχεί τόσο στη μορφή όσο και στο περιεχόμενο. Ο μεγάλος ανδαλουσιανός ποιητής και δραματουργός με τη νεανική ορμή του δημιουργεί ένα σκοτεινό ποιητικό δράμα (“κωμωδία” την αποκαλεί ο ίδιος ο Λόρκα), όπου έρωτας και θάνατος γίνονται ένα. Με τη μοναδική δύναμη της ποίησής του ταξιδεύει από την “ελάχιστη σάρκα του κόσμου” “στο αστέρι του το απόκρυφο” και μέσα από την προσπάθεια μιας πληγωμένης πεταλούδας για πέταγμα και ενός σκαθαριού για μεταμόρφωση μας προτείνει τη λύτρωση μέσω της τέχνης. Η ιστορία διαδραματίζεται στην ύπαιθρο, σε ένα χωριό σκαθαριών, όπου όλα κυλούν ήσυχα ωσότου ένα από τα σκαθάρια ερωτεύεται και επιδιώκει να κυνηγήσει το άπιαστο. Ο συγγραφέας επιλέγει για πρωταγωνιστές του έντομα, για να σηματοδοτήσει την αξία κάθε ύπαρξης και για να τονίσει την ενότητά της. Η παράσταση του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Ιωαννίνων θα παρουσιαστεί στη νέα μετάφραση του Δημήτρη Τσεκούρα, σε σκηνοθεσία Ρηνιώς Κυριαζή και Ορέστη Τάτση, με σκηνικά και κοστούμια Κωνσταντίνου Ζαμάνη, μουσική του Νίκου Βελιώτη, επιμέλεια κίνησης και χορογραφία Κικής Μπάκα. Ο θίασος αποτελείται από τους ηθοποιούς Κώστα Βασαρδάνη, Δήμητρα Γκλιάτη, Βίκυ Καλπάκα, Ρηνιώ Κυριαζή, Μιχάλη Μπίζιο, Άρη Τσαμπαλίκα, Μαρία Τσιμά. Η επίσημη πρεμιέρα του έργου θα δοθεί στις 24 Ιουλίου στο θέατρο ΕΗΜ στα Ιωάννινα και θα ακολουθήσει περιοδεία.

1ος Μαραθώνιος Ορεινού Τρεξίματος από το Δήμο Ζαγορίου


Ο Δήμος Ζαγορίου διοργανώνει τον 1ο Μαραθώνιο Ορεινού Τρεξίματος με επίκεντρο την Χαράδρα του Βίκου και την Τύμφη στις 24/07/2011. Σε μια προσπάθεια να συνδυαστεί ο αθλητισμός, ο εθελοντισμός και το ευ αγωνίζεσθαι με το μοναδικό περιβάλλον και την αρχιτεκτονική του Ζαγορίου, με την ελπίδα τόσο οι Ζαγορίσιοι όσο και οι επισκέπτες να συμμετάσχουν και να αγαπήσουν την περιοχή, διοργανώνεται απ’ το Δήμο Ζαγορίου για πρώτη φορά ο συγκεκριμένος αθλητικός αγώνας. Στο site www. zagori.gov.gr σε σχετική φόρμα μπορείτε να βρείτε τις λεπτομέρειες του αγώνα και να δηλώσετε συμμετοχή.

Πρωτοβουλία για την ανάπτυξη του φυσιολατρικού τουρισμού στο Δήμο Πωγωνίου


Την Κυριακή 24 Ιουλίου στον ιστορικό δρόμο «Ντερβένι» στον Δήμο Πωγωνίου, οργανώνεται ιππασία, ορεινή ποδηλασία και πεζοπορία.Οι δραστηριότητες, που εντάσσονται στο πλαίσιο των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του Δήμου Πωγωνίου, αποτελούν μέρος της πρωτοβουλίας, που έχει στόχο την ανάπτυξη του φυσιολατρικού τουρισμού στην περιοχή.Η διοργάνωση, των παραπάνω εκδηλώσεων, έχει σκοπό την ανάδειξη ενός αρχαίου δρόμου, όπως ήταν το Ντερβένι για την προβιομηχανική περίοδο πριν την χρήση του αυτοκινήτου, που η μετακίνηση αγαθών και ανθρώπων γινόταν με άμαξες και άλογα, ως άξονα ανάπτυξης ήπιων και εναλλακτικών δραστηριοτήτων, όπως η Ιππασία, η ορεινή ποδηλασία και η πεζοπορία.Το προηγούμενο χρονικό διάστημα με σεβασμό στον χαρακτήρα και την ιστορικότητα της διαδρομής του Ντερβενιού καθαρίστηκε σε μήκος έξι χιλιομέτρων από τα κλαδιά και αποκαταστάθηκε η βατότητα σε όλο το μήκος που ανήκει στον Δήμο Πωγωνίου (39 χιλιόμετρα από τα 57συνολικά μέχρι τα Ιωάννινα) και δόθηκε προς χρήση στους δημότες μας, ώστε να πραγματοποιούνται εκεί διάφορες ήπιες εναλλακτικές δραστηριότητες, όπως ιππασία, πεζοπορία, ορεινή ποδηλασία.Στον σχεδιασμό του Δήμου Πωγωνίου είναι, με άξονα το Ντερβένι, που διασχίζει ακριβώς στη μέση τον Δήμο μας, να συνδεθούν με μονοπάτια οι όμορες περιοχές και να αναδειχθούν όλα τα μνημεία της προβιομηχανικής περιόδου που υπάρχουν εκατέρωθεν αυτού, μέχρι τα Ελληνοαλβανικά σύνορα.Έτσι θα καταγραφούν, θα καθαρισθούν, θα προσαρμοστούν σε χάρτες, θα διαφημιστούν ηλεκτρονικά και σε ειδικά φυλλάδια και θα καταστούν επισκέψιμα, στους περιηγητές και τους επισκέπτες του Δήμου μας οι νερόμυλοι, τα παλιά γεφύρια, οι βυζαντινές εκκλησίες και τα μοναστήρια, τα αμυντικά οχυρωματικά έργα και τα πολυβολεία του έπους του `40, ο φυσικός καταρράκτης, οι λίμνες Ριαχόβου και Ζαραβίνας, τα χάνια και γενικά ότι υπάρχει αξιόλογο προς επίσκεψη στην περιοχή.

ΑΡΤΑ:«Καραϊσκάκεια 2011» το Σάββατο 23 Ιουλίου στη Σκουληκαριά


Kάθε χρόνο το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου γιορτάζονται στη Σκουληκαριά της Άρτας, γεννέτειρας του Γιώργου Καραϊσκάκη, τα Καραϊσκάκεια. Έτσι και φέτος το Σάββατο 23 Ιουλίου ο Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη οργανώνει μεγάλη εκδήλωση με δοξολογία, καταθέσεις στεφάνων στο άγαλμα του ήρωα, εκφώνηση πανηγυρικού και μουσική παραδοσιακή εκδήλωση για όλους τους κατοίκους του Δήμου. Οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν στις 19.00'. Η μουσική εκδήλωση που θα είναι δωρεάν για όλους θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία της Σκουληκαριάς.

1o RIVER PARTY Πλατανούσας (Άραχθος)


Σας περιμένουμε με ανυπομονησία στο 1ο διήμερο RIVER-PARTY που θα γίνει στην Πλατανούσα Ιωαννίνων ( http://www.syllogosplatano​usas.gr/el/mapvillage ) τις μέρες Πέμπτη 11 και Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011.Ο ποταμός Άραχθος θα μας "φιλοξενήσει" σε ένα μαγευτικό και παρθένο τοπίο, το οποίο έχει μείνει ανέγγιχτο από ανθρώπινη παρέμβαση. Γι΄αυτό το λόγο οφείλουμε να σεβαστούμε το χώρο και να τον προστατέψουμε.Στο χώρο θα λειουργεί camping, οπότε όλοι μπορείτε να έρθετε με τις σκηνές σας!!! Επίσης θα μπορείτε να γεμίσετε το χρόνο σας με δραστηριότητες όπως beach volley, ρακέτες, κολύμπι, τεχνικές rafting και ψαρέματος. Το bar θα είναι στη διάθεσή σας συνεχώς και τα δύο 24ώρα.Η είσοδος, το camping και οι λοιπές δραστηριότητες προσφέρονται δωρεάν.Και τις 2 μέρες, δεν θα μπορούσε να λείπει η μουσική!!! Ένα dj set έχει αναλάβει τη διασκέδασή μας.

ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ.

ΠΡΕΒΕΖΑ: "ΔΙΟΓΕΝΕΙΑ 2011" στην Νέα Σινώπη


O Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νέας Σινώπης Πρέβεζας «ΔΙΟΓΕΝΗΣ», διοργανώνει τριήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων «ΔΙΟΓΕΝΕΙΑ 2011» , που είναι αφιερωμένο στα 30 χρόνια από την ίδρυση του Συλλόγου ( 1981-2011), και θα πραγματοποιηθούν στις 14-15-16 Ιουλίου στη Νέα Σινώπη.
ΠΕΜΠΤΗ 14 ΙΟΥΛΙΟΥ: Ποντιακή κωμωδία « Ο ΧΩΡΕΤΕΣ» ,από τη θεατρική ομάδα του πολιτιστικού συλλόγου «ΜΠΕΛΛΕΣ» Δήμου Μουριών Κιλκίς. Ώρα έναρξης 8:00 Ακολουθεί επετειακό χορευτικό αντάμωμα Πολιτιστικών Συλλόγων.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΙΟΥΛΙΟΥ: Ποντιακή παραδοσιακή βραδιά με τον Δημήτρη Καρασαββίδη.
ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ: Σεργιάνι στη Δημοτική Παράδοση και στη Μικρά Ασία με τους Νίκο Φιλιππίδη , Χρήστο Τζιτζιμίκα και Μάνο Κουτσαγγελίδη.

ΑΡΤΑ: Πολιτιστική βραδιά απ’ τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κεραματών


Πολιτιστική βραδιά διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κεραματών, την Παρασκευή 15 Ιουλίου, στο δημοτικό σχολείο Κεραματών. Στην εκδήλωση θα λάβουν μέρος τα χορευτικά των Κεραματών και των Κωστακιών. Θα υπάρχει ζωντανή ορχήστρα με τους Δημήτρη Τζουμερκιώτη, Ζωή Ράπτη και Μπάμπη Λούκα (κλαρίνο).

Προβληματισμός στον ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ


Για όσα συζητήθηκαν στο Eurogroup ενημέρωσε τον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Στη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρξαν διαξιφισμοί μεταξύ βουλευτών, αλλά και επικρίσεις προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Π. Οικονόμου, σχετικά με τις δηλώσεις του περί ΦΠΑ ενώ τέθηκε και το θέμα της «επιλεκτικής χρεοκοπίας».Ο κ. Βενιζέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αρνήθηκε ότι υπάρχει συζήτηση για «επιλεκτική χρεοκοπία», ούτε και απέρριψε αυτό το σενάριο, επαναλαμβάνοντας ότι υπάρχουν στο τραπέζι 36 σενάρια.Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι το πρόβλημα σήμερα αποδεικνύεται πολύ πιο περίπλοκο απ΄ ότι είχε εκτιμηθεί. Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι αν επρόκειτο μόνο για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, το χρέος αυτών των χωρών καλύπτει το 4% του χρέους της ευρωζώνης. Προστιθέμενων, όμως, των χρεών της Ισπανίας και της Ιταλίας, το ποσοστό ανεβαίνει στο 40% του χρέους της ευρωζώνης. Γι αυτό, τόνισε, η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με ενιαίο, συνολικό και σταθερό τρόπο.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟY:"Ώρα ιστορικών αποφάσεων"


Η Ευρώπη πρέπει να πάρει αποφάσεις ιστορικής σημασίας, τόνισε στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.Παράλληλα πρόσθεσε ότι η Ελλάδα πρέπει να βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση και να είναι συνεπής στην τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει.Ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε επισημάνει από την αρχή ότι η κρίση δεν είναι μόνο ελληνική και πρότεινε συγκεκριμένους τρόπους παρέμβασης της Ευρώπης, αλλά - όπως επεσήμανε - η συντηρητική πλειοψηφία της Ένωσης δεν εισάκουσε. Τώρα, πρόσθεσε, όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει.Οριστική λύση, που θα διασφαλίζει τη μακρόχρονη βιωσιμότητα, τη μείωση των επιτοκίων και την επιμήκυνση του δημόσιου χρέους, πριν από τη 15η Σεπτεμβρίου και την 6η δόση, επιδιώκει η κυβέρνηση και, στο πλαίσιο αυτό, δηλώνει «ανοικτή» σε όλα τα θέματα. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατέστησε σαφές, σε συνέντευξη Τύπου, ότι:
- Η λέξη «επιλεκτική χρεοκοπία» τρομάζει χωρίς λόγο. Δεν είναι πραγματική χρεοκοπία, δεν είναι πραγματικό οικονομικό γεγονός. Είναι αξιολόγηση των τριών οίκων αξιολόγησης στα ομόλογα. Εάν είμαστε ψύχραιμοι, συνετοί και έχουμε σχέδιο να εφαρμόσουμε, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα πάντα προς όφελός μας. Όλα γίνονται για να δοθεί μια λύση και διέξοδος.
- Ο όρος «εμπράγματες εγγυήσεις» στο επίσημο ανακοινωθέν του Eurogroup, δεν αφορά την Ελλάδα, αλλά την επίθεση στο ευρώ. Όμως, καλό είναι να υπάρχει στο τραπέζι. Εάν αντιμετωπίσουμε θέματα εγγυητικών μηχανισμών, πρέπει να το κάνουμε. Με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει μείωση επιτοκίων, επιμήκυνση του χρέους και επαναγορά ομολόγων, εάν τεθούν τέτοια θέματα. Σε κάθε περίπτωση το όλο ζήτημα των εγγυήσεων συνδέεται με τον ρόλο του νέου μηχανισμού χρηματοοικονομικής σταθερότητας.
Ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί ένα «κρυστάλλινο» και ισχυρό μήνυμα και απόλυτη κάλυψη για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, είτε από την ΕΚΤ, είτε από τα κράτη- μέλη και άλλους θεσμούς, όπως το EFSF. «Η θέση μου στο Eurogroup», είπε, «ήταν ότι εμείς είμαστε έτοιμοι να μπούμε σε ένα νέο πρόγραμμα, αλλά θέλουμε όλα αυτά να κινηθούν τώρα, τις επόμενες εβδομάδες, πριν από τη 15η Σεπτεμβρίου και την 6η δόση».

Νομιμοποίηση αυθαιρέτων εξετάζει η κυβέρνηση


Τον τρόπο τακτοποίησης των αυθαιρέτων, εντός και εκτός σχεδίου, εξετάζει η κυβέρνηση.Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Σηφουνάκης, κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε με θέμα την παρουσίαση προγράμματος εκπόνησης μελετών για τη θεσμοθέτηση μορφολογικών κανόνων στη δόμηση και την αρχιτεκτονική σε μικρούς οικισμούς της χώρας και σε περιοχές εκτός σχεδίου, χρησιμοποίησε τον όρο «νομιμοποίηση» για την πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος στα αυθαίρετα, παραπέμποντας ωστόσο σε λογική τακτοποίησης κατά το πρότυπο των ημιυπαίθριων.Αναφερόμενος στους σχεδιασμούς που γίνονται στο πλαίσιο του σχετικού νομοσχεδίου, το οποίο προωθείται, ο υφυπουργός μίλησε για τη θεσμοθέτηση του «περιβαλλοντικού ισοζυγίου», ως εργαλείου που θα συνεισφέρει στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής προστασίας και στην οριστική διευθέτηση του ζητήματος.Για τα υπάρχοντα αυθαίρετα εντός σχεδίου, σύμφωνα με την τοποθέτηση, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να αγοράσει συντελεστή δόμησης, προκειμένου να νομιμοποιήσει την πολεοδομική παρανομία που έχει κάνει, όταν αύξησε τον κτιριακό όγκο του ακινήτου χωρίς την απαιτούμενη οικοδομική άδεια.Παραλλήλως, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να αποκτήσει πιστοποιητικό αρχιτεκτονικής- πολεοδομικής ένταξης, βάσει του οποίου θα τακτοποιήσει τις πολεοδομικές παραβάσεις, πληρώνοντας ένα πρόστιμο που εικάζεται ότι θα είναι μικρότερο από τα ισχύοντα.Οον αφορά στα αυθαίρετα εκτός σχεδίου πόλεως, θα προβλέπεται, πέραν των νέων προστίμων ανέγερσης και διατήρησης, το ύψους των οποίων θα καθοριστεί ανάλογα με την κατηγορία που θα υπαχθεί το ακίνητο, η αντιστάθμιση των νόμιμων προϋποθέσεων δόμησης, είτε με χρηματικό αντάλλαγμα, που θα δίδεται προς το δήμο για την υλοποίηση περιβαλλοντικών δράσεων, είτε με εισφορά γης.Για το πρόγραμμα εκπόνησης μελετών για τη θεσμοθέτηση μορφολογικών κανόνων, για τη δόμηση και την αρχιτεκτονική στους μικρούς οικισμούς της χώρας και σε περιοχές εκτός σχεδίου, που παρουσίασε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Νίκος Σηφουνάκης, τόνισε ότι έχει στόχο τη διαμόρφωση εξειδικευμένων πλαισίων δόμησης για κάθε περιοχή της χώρας, που θα αναδεικνύουν την ποικιλία της τοπικής αρχιτεκτονικής και πολεοδομικής φυσιογνωμίας.Σύμφωνα με το πρόγραμμα, σε κάθε περιφερειακή ενότητα (τέως νομό) -πλην της Αττικής και του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης- θα εκπονηθεί μια μελέτη για την αναγνώριση της τοπικής αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας και τη θεσμοθέτηση μορφολογικών κανόνων δόμησης. Το πρόγραμμα αφορά συνολικά στην ανάθεση 48 μελετών, που θα καλύπτουν το σύνολο της επικράτειας.Οι μελέτες έχουν χωριστεί σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες, ανάλογα με τη γεωγραφική μορφολογία και έκταση του χώρου, καθώς και το πλήθος των οικισμών που η μελετητική ομάδα καλείται να καλύψει.Αντικείμενο των μελετών, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί, οι εξειδικευμένοι κανόνες δόμησης που θα παραχθούν για κάθε περιοχή της χώρας, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις σύγχρονες απαιτήσεις του σχεδιασμού.

«Προσκλητήριο μάχης» απηύθυνε ο Σαμαράς


«Προσκλητήριο μάχης» ενόψει των πολιτικών εξελίξεων απηύθυνε σε όλα τα στελέχη της ΝΔ ο πρόεδρος του κόμματος κ. Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στα στελέχη της Εκτελεστικής Γραμματείας.«Τις εκλογές τις ζητήσαμε και τις θέλουμε, μπορεί να γίνουν ανά πάσα στιγμή, γι αυτό απευθύνω προσκλητήριο μάχης για όλους. Εφέτος δεν έχει διακοπές» ανέφερε ο κ. Σαμαράς. Συνέχισε λέγοντας ότι «δεν θα επιτρέψω αδράνεια και προσωπικές στρατηγικές. Είμαστε όλοι μαζί με την κοινωνία δίπλα στον λαό. Στόχος μας είναι να προσεγγίσουμε κάθε πολίτη, ότι κι αν ψήφιζε μέχρι σήμερα και να τον πείσουμε. Δεν είναι συνηθισμένες οι στιγμές ούτε το προσκλητήριο αγώνα που απευθύνω».Ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε αισιόδοξος και βέβαιος ότι θα κερδίσει τις εκλογές και ανάφερε ότι «θα κυβερνήσουμε για να κάνουμε τομή με το χθες και να διορθώσουμε τα λάθη του παρελθόντος. Η Ελλάδα διαθέτει αστείρευτο πλούτο, έμψυχο και άψυχο. Δεν είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Οι πολιτικές τους απέτυχαν, όχι η Ελλάδα. Οι απόψεις μας βρίσκουν αναγνώριση και διεθνή στήριξη. Στο προσκλητήριο αγώνα δεν υπάρχει εχθρός παρά μόνο ο κακός μας εαυτός».Ο κ. Σαμαράς εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση κατηγορώντας της ότι απέτυχαν οι προβλέψεις της: «το έλλειμμα αντί να μειωθεί κατά 4% που είχαν προβλέψει το πρώτο εξάμηνο, είχε άνοδο κατά 28% και αν δεν έκοβαν το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων θα ήταν αυξημένο κατά 70%».

Διαδικασίες-εξπρές για αδικήματα διαφθοράς


Το «πράσινο φως» έδωσε το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες το απόγευμα, για το νομοσχέδιο με το οποίο οι υπουργοί, υφυπουργοί, γενικοί και ειδικοί γραμματείς, οι διοικητές δημοσίων οργανισμών κ.λπ. θα δικάζονται με διαδικασίες-εξπρές για αδικήματα διαφθοράς (κακουργήματα και πλημμελήματα) τα οποία διαπράττουν επωφελούμενοι της ιδιότητάς τους (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος κ.λπ.) και τα οποία (αδικήματα) δεν υπάγονται στο νόμο περί ευθύνης υπουργών.Κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε: «Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας έχει ταλαιπωρηθεί από μεγάλα σκάνδαλα, στα οποία ως πρωταγωνιστές φέρονται πολιτικοί και κρατικοί αξιωματούχοι. Τα σκάνδαλα αυτά έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στην πολιτική και τους πολιτικούς και έχουν συμβάλει στην επιδείνωση της δημοσιονομικής κρίσης.

Νέα μείωση των αποδοχών των βουλευτών


Νέα μείωση των αποδοχών των βουλευτών μέσα σε ένα χρόνο αποφάσισε η Βουλή, δεχόμενη την εισήγηση του προέδρου Φ. Πετσάλνικου, ο οποίος τόνισε πως πρόκειται για έναν ισχυρό συμβολισμό εκ μέρους του Κοινοβουλίου, ότι η συμμετοχή όλων σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση είναι αναγκαία.Με αυτή τη νεώτερη απόφαση, μειώνεται η αποζημίωση των βουλευτών για την συμμετοχή τους στις κοινοβουλευτικές Επιτροπές στα 150 ευρώ ανά συνεδρίαση από 245 ευρώ. Πρόκειται για την δεύτερη μείωση που υφίστανται τα μέλη του Κοινοβουλίου, τα οποία συμμετέχουν σε Επιτροπές καθώς πέρσι μειώθηκε η αμοιβή τους από τα 300 ευρώ στα 245 για κάθε συνεδρίαση. Συνολικά δηλαδή, η περικοπή της συγκεκριμένης αμοιβής φτάνει το 50%, ποσοστό μείωσης που σε ετήσια βάση φτάνει κατά μέσο όρο τα 6.000 ευρώ.Αναφορικά με τα βουλευτικά αυτοκίνητα ο κ. Πετσάλνικος προανήγγειλε την ορθολογικοποίηση στην χρήση τους. Συγκεκριμένα είπε ότι πρόθεσή του είναι οι βουλευτές του Λεκανοπεδίου να μετακινούνται με αυτοκίνητα που ο κυβισμός τους δεν θα ξεπερνά τα 1.400 κυβικά ενώ για τους βουλευτές της επαρχίας, καθώς αυτοί μετακινούνται στις εκλογικές τους περιφέρειες και διανύουν μεγάλες αποστάσεις, θα χρησιμοποιούν αυτοκίνητα μέχρι 1800 κυβικών.Όπως επίσης τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, το συνολικό κόστος της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας (μετά και τις μειώσεις των βουλευτικών αμοιβών) δεν υπερβαίνει το 3 τοις χιλίοις του κρατικού προϋπολογισμού.Εκ μέρους των κομμάτων οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Ν. Δένδιας (ΝΔ), Σπ. Χαλβατζής (ΚΚΕ), Μ. Βορίδης (ΛΑΟΣ) και Θ. Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ) δήλωσαν την ομόθυμη συμφωνία τους στην εισήγηση του προέδρου της Βουλής για τις νεώτερες μειώσεις των βουλευτών.

Στην τελική ευθεία η έρευνα για το "νέο παραδικαστικό"


Στην τελική ευθεία εισέρχεται η μεγάλη έρευνα του Εισαγγελέα Εφετών Ισίδ. Ντογιάκου για την υπόθεση του λεγόμενου «νέου παραδικαστικού κυκλώματος», οι δραστηριότητες του οποίου σε πλειστηριασμούς ακινήτων, αποκαλύφθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο.Ο Εισαγγελέας εντόπισε και ήδη έχει καλέσει σε καταθέσεις με την ιδιότητα του υπόπτου, πέντε δικαστικούς λειτουργούς, δύο γυναίκες και τρεις άντρες εφέτες, όλοι τους εν ενεργεία, οι οποίοι καλούνται σε εξηγήσεις για την διάπραξη του κακουργήματος της εγκληματικής οργάνωσης.Ο κ. Ντογιάκος φαίνεται ότι έφθασε στα ίχνη της δράσης των πέντε δικαστικών λειτουργών μετά από άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου φερόμενων ως μελών της οργάνωσης που λυμαίνονταν ακίνητα σε όλη την Αττική, αλλά και από ενδελεχή έλεγχο που διενήργησε σε σωρεία αποφάσεων δικαστηρίων στις συνθέσεις των οποίων μετείχαν οι σημερινοί «ύποπτοι» δικαστές.

«Μας κυβερνούν παιδάκια» τονίζει η γαλλική εφημερίδα Le Monde!!!


Σκληρή κριτική ασκούν στους ηγέτες της Ευρώπης και των ΗΠΑ με άρθρα τους η γαλλική εφημερίδα «Le Monde» και η βρετανική «Financial Times», κατηγορώντας τους για εφησυχασμό αλλά και ανευθυνότητα και ολιγοψυχία μπροστά στην ανάγκη να λάβουν γενναίες αποφάσεις για να αντιμετωπιστεί η κρίση και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.Σε άρθρο της με τίτλο: «Αυτά τα παιδάκια που μας κυβερνούν», η «Le Monde» αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η κατάσταση απαιτεί ενηλίκους και ενήλικοι δεν υπάρχουν, ούτε στην Ουάσιγκτον, ούτε στις Βρυξέλλες».Αλλά και οι «Financial Times» καταλογίζουν εφησυχασμό στους ευρωπαίους ηγέτες «που θεωρούν ότι η κρίση μπορεί να περιμένει για μετά τις διακοπές» και, επικρίνοντας κυρίως το Βερολίνο, καταλήγουν λέγοντας ότι «η Ιστορία δεν έχει συγχωρήσει όσους απλώς ήταν θεατές όταν η Ρώμη καιγόταν».Όπως επισημαίνει η εφημερίδα Τα Νέα, η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κατάσταση είναι κρίσιμη, απαιτούνται γενναίες αποφάσεις, δηλαδή χρειάζονται ηγέτες με όλη τη σημασία της λέξης και όχι «παιδάκια» με τους όρους της «Le Monde».

Πρόσκληση Βενιζέλου σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων


Στην είσπραξη 164 εκατ. ευρώ την ημέρα από αποκρατικοποιήσεις θα πρέπει να προχωρεί η Κυβέρνηση τις επόμενες 79 ημέρες (μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου) προκειμένου να πετύχει τον στόχο του επικαιροποιημένου Μνημονίου για έσοδα 1,3 δισ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο του 2011.Ωστόσο, το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου δεν είναι ακόμη ενεργό, κάτι που δυσκολεύει την επίτευξη του στόχου, όπως και το ότι οι σύμβουλοι αποκρατικοποιήσεων δεν έχουν στο σύνολο τους ολοκληρώσει τις διαδικασίες και μελέτες που απαιτούνται για την προώθηση των λεγομένων ώριμων ιδιωτικοποιήσεων.Σημειώνεται πως μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου πρέπει να υλοποιηθούν έξι αποκρατικοποιήσεις και άλλες 17 μέχρι το τέλος του 2011, ώστε να εισπραχθούν εφέτος συνολικά 5 δισ. ευρώ ή 2,2% του ΑΕΠ. Έτσι, το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ή η Ειδική Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου να εισπράξουν 1,3 δισ. ευρώ από την διάθεση ποσοστών στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», τον ΟΠΑΠ, τον ΟΛΘ, την ΕΥΑΘ και την πώληση των Κρατικών Λαχείων.Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος προανήγγειλε την Τρίτη την ανάληψη πρωτοβουλίας στο επόμενο διάστημα υπό την μορφή επιστολής προς τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης με την οποία θα παρουσιάζει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και θα καλεί τους Ευρωπαίους να πάρουν μέρος στο πρόγραμμα αυτό με απολύτως διαφανείς και ανταγωνιστικούς όρους.Όπως επεσήμανε χθες ο κ. Βενιζέλος δεν αρκεί να διαθέτεις κάποιο περιουσιακό στοιχείο στη διεθνή αγορά, πρέπει να υπάρχει και διαθεσιμότητα πιθανόν αγοραστών ώστε αυτό να λειτουργήσει με πραγματικούς κανόνες ανταγωνισμού και διαφάνειας.Η πρωτοβουλία αυτή που αναμένεται να λάβει αρχικά την έγκριση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΑΑ), αναμένεται να αυξήσει τον αριθμό τον ενδιαφερομένων, ενώ θα διαφοροποιήσει αρκετά την εντολή που έχουν λάβει οι σύμβουλοι αποκρατικοποιήσεων του Ελληνικού Δημοσίου για την προώθηση του προγράμματος δράσης αναδιαρθρώσεων, αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας.

Επαναγορά ελληνικού χρέους από τη δευτερογενή αγορά εξετάζει η Ευρωζώνη


Την επαναγορά ελληνικού χρέους από τη δευτερογενή αγορά εξετάζουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, ως λύση για την βελτίωση της βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών της χώρας με τους Financial Times Deutschland να κάνουν σήμερα Τετάρτη λόγο για τεράστιο πρόγραμμα επαναγοράς του ελληνικού χρέους στο 50% της ονομαστικής του αξίας.Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης «σπάνε τα ταμπού» στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την κλιμακούμενη κρίση χρέους στη ζώνη του ευρώ και σχεδιάζουν πρόγραμμα μεγάλη κλίμακας για την επαναγορά ελληνικών ομολόγων. Το σχέδιο περιλαμβάνει την χρηματοδότηση της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ώστε να προβεί στην επαναγορά του χρέους στις τιμές αγοράς.Σύμφωνα με τους Financial Times Deutschland εάν η Ελλάδα κατέβαλε για την εξόφληση των ομολόγων κατά μέσο όρο μόνο το 50% της ονομαστικής αξίας τους αυτό θα ήταν ένα είδος εθελοντικής περικοπή του χρέους που θα αντικαθιστούσε τις υπάρχουσες προσεγγίσεις στη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών.Εξάλλου, και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) κ. Φιλίπ Μεϊστάντ επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι η ζώνη του ευρώ εξετάζει το ενδεχόμενο να επαναγοράσει στην τρέχουσα τιμή τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου, για να ελαφρώσει τα δημόσια οικονομικά της Αθήνας.«Υπάρχει μια πρόταση που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την οποία θα συζητήσουμε και η οποία θα επιτρέψει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να επαναγοράσει τους τίτλους του ελληνικού χρέους στις τιμές της αγοράς», δήλωσε ο κ. Φιλίπ Μεϊστάντ στο βελγικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL-TVI.Ο ίδιος αναγνώρισε πάντως πως σε γενικές γραμμές οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να είναι διχασμένοι σχετικά με το πώς θα βοηθήσουν την Ελλάδα. «Υπάρχει μια συμφωνία όσον αφορά το στόχο, δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία σχετικά με το πώς θα επιτευχθεί», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΤΕπ, ο οποίος συμμετείχε στην σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.«Ο στόχος είναι σαφής: πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το χρέος του ελληνικού κράτους θα γίνει πιο ανεκτό, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μειώσουμε την αναλογία του χρέους προς το ΑΕΠ της Ελλάδας. Μια επαναγορά μέρους του χρέους θα μπορούσε να χρησιμεύσει σε αυτό», σημείωσε.

Αυξημένη παρακράτηση φόρου από 1η Ιουλίου


Οδηγίες για τον τρόπο που θα γίνεται η αυξημένη παρακράτηση φόρου στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους από 1 Ιουλίου 2011 δίνει με εγκύκλιο του το υπουργείο Οικονομικών.Η παρακράτηση θα γίνεται με βάση τη νέα φορολογική κλίμακα που προβλέπει ο εφαρμοστικός νόμος του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για την οικονομία στην οποία το αφορολόγητο όριο μειώνεται στα 8.000 ευρώ και στο εισόδημα από το όριο αυτό έως τα 12.000 ευρώ επιβάλλεται φορολογικός συντελεστής 10%.

Πτώση των βάσεων στις πανελλαδικές


Μεγάλη αναμένεται η πτώση των βάσεων και στα πέντε επιστημονικά πεδία, όπως εκτιμούν οι καθηγητές, μετά τη δημοσιοποίηση από το υπουργείο Παιδείας του Γενικού Βαθμού Πρόσβασης (ΓΒΠ) των υποψηφίων, που επιτρέπει καλύτερη προσέγγιση του επιπέδου των βάσεων.Ο αριθμός των υποψηφίων κάτω από τη βάση μεγαλώνει, ενώ μικραίνει ο αριθμός των αριστούχων. Η πτώση σε ορισμένες σχολές, ενδέχεται να πλησιάσει τα 2000 μόρια, αλλά σε Ιδρύματα στην περιφέρεια. Όμως, το σημαντικότερο όλων είναι ότι διαφαίνεται πτώση σε περιζήτητες σχολές, όπως για παράδειγμα οι ιατρικές στην περιφέρεια αλλά και στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου η πτώση δεν αποκλείεται να ξεπεράσει τα 150 μόρια.Μεγάλη πτώση αναμένεται στις φυσικομαθηματικές σχολές, όπως επίσης και στους μηχανολόγους, μηχανικούς υπολογιστών κ.λπ. Μεγάλη αναμένεται η πτώση και στις περιζήτητες νομικές σχολές, ιδιαίτερα της περιφέρειας, που δεν αποκλείεται η πτώση να είναι εντυπωσιακή. Επίσης, σε πτωτική τάση είναι τα παιδαγωγικά τμήματα της περιφέρειας, ενώ εντυπωσιακή αναμένεται η πτώση και των σχολών του πέμπτου πεδίου με τις οικονομικές σχολές, που δεν αποκλείεται να αγγίξει -αν δεν ξεπεράσει σε ορισμένα τμήματα- και τα 1500 μόρια.

Σε ένα μήνα οι ανακοινώσεις για το δεύτερο κόμβο της Εγνατίας στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων


Στο τέλος του καλοκαιριού, σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, θα πρέπει να αναμένονται ανακοινώσεις από την πλευρά της Εγνατία Οδός Α.Ε στο ζήτημα του δεύτερου κόμβου στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, αλλά και σε μια σειρά από άλλα ζητήματα που έχουν τεθεί από τοπικούς φορείς της Ηπείρου κατά τη διάρκεια συσκέψεων στο παρελθόν.Χθες, επρόκειτο να γίνει η πρώτη παρουσίαση των προτάσεων των μελετητών και εμπειρογνωμόνων στη Θεσσαλονίκη, κάτι που επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε Αναστάσιος Μουρατίδης μιλώντας στην εφημερίδα «Ελευθερία», χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το αν υπάρχει κάτι το δεδομένο ως προς τις θέσεις που έχουν επιλεγεί και τις κατασκευαστικές λύσεις που προκύπτουν.«Πρόκειται για μία πρώτη παρουσίαση και είναι σίγουρο πως θα υπάρξουν στη συνέχεια τροποποιήσεις και διορθώσεις. Εκτιμώ πως μέσα στον επόμενο μήνα θα υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο», τόνισε χαρακτηριστικά.Η εξέλιξη αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί θετική, από τη στιγμή που όλοι είχαν διαμορφώσει την άποψη ότι το ζήτημα έχει «παγώσει», προφανώς λόγω του κόστους που θα προκύψει, αλλά και των εξελίξεων που οδηγούν σε ιδιωτικοποίηση του μεγαλύτερου αυτοκινητόδρομου της χώρας.Το ότι κάτι κινείται είναι παρήγορο, ωστόσο ακόμη και αν η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ καταλήξει στην τελική πρόταση, είναι αβέβαιο αν θα προχωρήσει στην υλοποίησή της, με δεδομένο ότι τα ταμεία είναι άδεια και αποτελεί ειλημμένη απόφαση η παραχώρηση της εκμετάλλευσης του οδικού άξονα.
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η διαδικασία κινείται με ιδιαίτερα βραδείς ρυθμούς. Έχει περάσει ένας και πλέον χρόνος από τη σύσκεψη στην Ήπειρο υπό την προεδρεία του υφυπουργού Υποδομών Γιάννη Μαγκριώτη, ο οποίος χαρακτήριζε αναγκαίο έναν ακόμη κόμβο ανατολικά της πόλης και πρόσθετε ότι εξετάζονται όλες οι δυνατές λύσεις για να γίνει η καλύτερη επιλογή, με δεδομένο ότι στην περιοχή αυτή υπάρχουν πολλά προβλήματα λόγω του ανάγλυφου του εδάφους και περιβαλλοντικών περιορισμών.Στην ίδια εκείνη σύσκεψη ο κ. Μαγκριώτης είχε πει πως η αξιολόγηση των αιτημάτων για κόμβους θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2010 με προτεραιότητα στην περιοχή των Ιωαννίνων, κάτι το οποίο ουδέποτε συνέβη.Περισσότερες λεπτομέρειες αναμένεται να γίνουν γνωστές σήμερα, καθώς είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.Ενδιαφέρον, πέρα από την τύχη του ανατολικού κόμβου των Ιωαννίνων, έχει να μάθουμε και αν θα κατατεθούν προτάσεις για άλλους κόμβους και εισόδους – εξόδους στην Εγνατία, όπως στο Μεγάλο Περιστέρι και στην περιοχή κοντά στον κόμβο της Τύριας.Ακόμη, ενδεχομένως να κατατεθεί πρόταση για τον κατ’ ευφημισμό κόμβο των Ιωαννίνων, που σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτει τις υπάρχουσες ανάγκες, αλλά και για την οριστική άρση του προβλήματος με τις πλημμύρες στην περιοχή της Πεδινής.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ