Παρασκευή, 8 Ιουλίου 2011

Επιστολή Θανάση Οικονόμου προς τον Πρωθυπουργό για τα μισθώματα των ακινήτων του Δημοσίου


Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, με κοινοποίηση στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, απέστειλαν σήμερα οι βουλευτές Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Θανάσης Οικονόμου και Εύα Καϊλή όσον αφορά τα μισθώματα των ακινήτων του Δημοσίου.Στην επιστολή τους οι τρεις βουλευτές επισημαίνουν ότι το ελληνικό κράτος έχει στην κυριότητά του μια τεράστια ακίνητη περιουσία, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να καλύψει τις πάγιες στεγαστικές ανάγκες των δημοσίων υπηρεσιών. Πολλές φορές προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες αυτές, ακολουθείται η τακτική της ενοικίασης άλλων, ιδιωτικών κτιρίων.Ωστόσο, η τακτική της μίσθωσης χώρων για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των δημοσίων υπηρεσιών των Υπουργείων και των ΔΕΚΟ που απαντάται σε όλη την επικράτεια, ακολουθείται χωρίς να υπάρχει σαφής εικόνα για τον αριθμό των κτιρίων που ενοικιάζονται. «Κατά συνέπεια, ασάφεια υπάρχει και ως προς την εικόνα του ύψους των χρημάτων που δαπανά το Ελληνικό Κράτος για να καλύψει τις ανάγκες αυτές». Παρατηρείται επίσης το φαινόμενο, δημόσια κτίρια να παραμένουν αναξιοποίητα και άλλα, εγκαταλελειμμένα, να έχουν καταπατηθεί. Ταυτόχρονα τίθεται το ζήτημα της αποτελεσματικής διαχείρισης και αξιοποίησης των κληροδοτημάτων.«Οφείλουμε να φροντίσουμε ώστε να εξοικονομηθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τέτοιου είδους δαπάνες ως ένα πρώτο βασικό μέτρο για την μείωση του σπάταλου κράτους», επισημαίνουν οι βουλευτές.Προτείνουν δε, να κατατεθούν αναλυτικές λίστες με τους Δημόσιους Οργανισμούς που συγχωνεύτηκαν ούτως ώστε να ερευνηθεί τι απέγιναν τα ακίνητα των συγχωνευμένων οργανισμών. (π.χ. ποιοι από αυτούς τους οργανισμούς έχουν μεταπηδήσει σε ιδιόκτητα κτίρια; Ποια σε μισθωμένα και με ποιο κόστος; Σε ποιο επίπεδο και σε ποιες περιπτώσεις έχουν εξοικονομηθεί δαπάνες;).Και παράλληλα, να ενημερώσουν οι Υπουργοί τους Βουλευτές ανά νομό, για τα παραπάνω, με σκοπό να καταρτιστούν πίνακες με όλα τα ακίνητα που μισθώνουν για τη στέγαση των δημόσιων υπηρεσιών και των ΔΕΚΟ αρμοδιότητας του Υπουργείου τους, με αναφορά στο ύψος των μισθωμάτων και τη μεταβολή τους από το έτος 2009 στο έτος 2010. Ομοίως, να καταρτιστούν πίνακες με όλα τα αναξιοποίητα δημόσια κτίρια και τα κληροδοτήματα του κάθε νομού, ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την αποτελεσματική αξιοποίηση τους.Καταλήγουν αναφέροντας στον Πρωθυπουργό, ότι «η συμβολή των Βουλευτών που γνωρίζουν την πραγματικότητα της περιοχή τους θα βοηθήσει αποφασιστικά στη μείωση του σπάταλου κράτους».

Δυο μεγάλες πυρκαγιές στην Πρέβεζα

Kινδύνεψε να καεί μια ηλικιωμένη γυναίκα

Δύο μεγάλες πυρκαγιές οι οποίες εκδηλωθηκαν με διαφορά 24 περίπου ωρών σήμαναν συναγερμό στην Πυροσβεστική Υπηρεσία της Πρέβεζας.H πρώτη , εκδηλώθηκε στην θέση Μάζι του Αρχαγγέλου και είχε ως αποτέλεσμα να καούν 3 στρέμματα χορτολιβαδικής και ένα στρέμμα δασικής έκτασης ενώ κινδύνεψε να καεί και μια ηλικιωμένη γυναίκα.Η γυναίκα βρέθηκε λιπόθυμη και περικυκλωμένη από τις φλόγες από τους πυροσβέστες και όπως διαπιστώθηκε οποία έφερε εγκαύματα στα άνω και κάτω άκρα. Οι υπάλληλοι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πρέβεζας τη μετέφεραν σε ασφαλές και σκιερό μέρος, της έδωσαν τις πρώτες βοήθειες και ταυτόχρονα κάλεσαν ασθενοφόρο του Ε.Κ.Α.Β. το οποίο στη συνέχεια παρέλαβε την εγκαυματία και τη μετέφερε στο Νοσοκομείο Πρέβεζας για περαιτέρω ιατρική περίθαλψη.Πυρκαγιά σημειώθηκε όμως και στην θέση «Ανωγειατά» του Δήμου Ζηρού.Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς κινητοποιήθηκαν άμεσα πυροσβεστικές δυνάμεις από την Φιλιππιάδα, το Θεσπρωτικό , την Πρέβεζα και την Αρτα ενώ την μάχη της πυρόσβεσης συνέδραμε και ένα αεροσκάφος τύπου καναντέρ.έξι πυροσβεστικά οχήματα της Π.Υ.Φιλιππιάδας.Η πυρκαγιά κατασβέσθηκε πλήρως το βράδυ της ίδια μέρας ενώ κάηκαν τριάντα (30) στρέμματα χορτολιβαδικής και δέκα (10) στρέμματα δασικής έκτασης.Στον τόπο της πυρκαγιάς πέραν του Διοικητή της Π.Υ. Φιλιππιάδας και του Διοικητή της Π.Υ. Πρέβεζας, παρευρέθη και συντόνιζε την κατάσβεση ο Διοικητής της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου Αρχιπύραρχος Σταυρόπουλος Χρήστος.Η Πυροσβεστική Υπηρεσία και στις δύο ανωτέρω πυρκαγιές διαπίστωσε την ύπαρξη μεγάλης ποσότητας ξεραμένων χόρτων τα οποία σε συνδυασμό με τις άσχημες καιρικές συνθήκες, συνετέλεσαν στην εκδήλωση και γρήγορη εξάπλωση των πυρκαγιών.Οι αρμόδιοι εφιστούν στους πολίτες προσοχή και τους υπενθυμίζουν ότι μέχρι τέλους Οκτωβρίου απαγορεύεται οποιαδήποτε χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο και τους παρακαλούμε να έχουν αυξημένη την προσοχή τους στις υπαίθριες δραστηριότητές τους για να μην τεθούν σε κίνδυνο ιδιοκτησίες αλλά και ανθρώπινες ζωές. Η ετοιμότητα θα είναι ακόμη πιο αυξημένη τις επόμενες μέρες δεδομένου ότι αναμένονται υψηλές θερμοκρασίες στην περιοχή και ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς είναι μεγάλος..

Καταγγελίες των νοσοκομειακών γιατρών για παραποίηση στοιχείων του ΕΣΥ


Για «συνειδητή και εκτεταμένη παραποίηση των πραγματικών στοιχείων, που αφορούν τη λειτουργία του ΕΣΥ, με σκοπό να δικαιολογηθεί η προσπάθεια συρρίκνωσής του», κατήγγειλαν σήμερα το υπουργείο Υγείας, οι νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας.Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας τους (ΟΕΝΓΕ), Δ. Βαρνάβας, αναφέρθηκε ονομαστικά στον επικεφαλής της 6ης υγειονομικής περιφέρειας, Π.Γκούμα, για τον οποίο υποστήριξε ότι σε συνομιλία του με γιατρούς, τους αποκάλυψε ότι τα στοιχεία, που είχε δώσει για τα νοσοκομεία ευθύνης του ήταν διαφορετικά από αυτά του υπουργείου Υγείας, αφήνοντας ευθέως να εννοηθεί ότι το υπουργείο άλλαξε τα στοιχεία για να μπορέσει να προχωρήσει σε περικοπές.Οι νοσοκομειακοί γιατροί τόνισαν ότι έχουν ήδη ξεκινήσει οι αντιδράσεις σε όλη τη χώρα για τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων, αναφέροντας ενδεικτικά τις κινητοποιήσεις των τοπικών κοινωνιών στα Καλάβρυτα, τους Μολάους, την Κυπαρισσία, την Ικαρία και τα Κρέστενα.Τα 75 εκατ. ευρώ, που ευελπιστεί ότι θα εξοικονομίσει το υπουργείο Υγείας μέσα σε έναν χρόνο από τις συγχωνεύσεις, δεν είναι παρά το 0,2% των δημοσίων δαπανών υγείας, είπαν οι νοσοκομειακοί γιατροί και κατηγόρησαν όσους προχωρούν στις αλλαγές ότι «δεν έχουν συναίσθηση τού τι κάνουν».Ανέφεραν κάποια ακραία παραδείγματα του νέου σχεδίου για το ΕΣΥ, όπως τη συγχώνευση της ουρολογικής με την οφθαλμολογική κλινική, στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα» Ιωαννίνων. Επίσης, τόνισαν ότι καταργούνται κρεβάτια ΜΕΘ και πρόβλεψαν ότι ο αριθμός των θανάτων, λόγω μειώμενων κλινών, θα αυξηθεί τον επόμενο χρόνο.Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον κ. Βαρνάβα, σε περιστατικό στο νοσοκομείο της Ξάνθης, όπου τα μανταλάκια ομφάλιου λώρου, που χρησιμοποιήθηκαν σε νεογνά ήταν τα φθηνότερα και ελαττωματικά. Αποτέλεσμα ήταν να σπάνε και τα μωρά να παρουσιάζουν ακατάσχετες αιμορραγίες. Έδειξε μάλιστα φωτογραφίες στους δημοσιογράφους από τέτοια περιστατικά, λέγοντας: «καλή η οικονομία, αλλά τα υλικά στα νοσοκομεία πρέπει να επιλέγονται με τη συμφερότερη και όχι με βάση τη χαμηλότερη τιμή». Πάντως, ο διοικητής του νοσοκομείου έχει υποβάλει μήνυση στους γιατρούς για διασυρμό της υπηρεσίας, στην οποία εργάζεται.Η ΟΕΝΓΕ, που προχωρά σε στάση εργασίας την Πεμπτη, 14 Ιουλίου, από τις 11 το πρωι έως τις 3 μετά το μεσημέρι, κάνει λόγο για 9.000 απολύσεις γιατρών και 26.000 απολύσεις νοσηλευτών τα επόμενα χρόνια.

Διακοπή νερού, νέες παρεμβάσεις, ρυθμίσεις οφειλών από τη ΔΕΥΑΙ


Διακοπή νερού, θα σημειωθεί αύριο, στα όρια του παλιού Δήμου Ιωαννιτών, προκειμένου να συνδεθούν με το δίκτυο νέες γεωτρήσεις και η δεξαμενή που έχει κατασκευαστεί στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη.Με τη σύνδεση των νέων γεωτρήσεων και της δεξαμενής, θα εξυπηρετηθούν περίπου τρεις χιλιάδες νοικοκυριά στον Άγιο Ιωάννη, τους Αμπελοκήπους και τα Καρδαμίτσια.«Τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι κάτοικοι των περιοχών αυτών λύνονται οριστικά. Ζητούμε την κατανόηση των συμπολιτών μας για την πολύωρη διακοπή νερού, αλλά είναι επιβεβλημένο να γίνει προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες σύνδεσης», ανέφερε σε δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος και αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Δημήτρης Θεμελής.Η διακοπή έχει προγραμματιστεί από τις δώδεκα το μεσημέρι μέχρι τα μεσάνυχτα, εάν όμως γίνει λελογισμένη χρήση νερού, στα χαμηλά σημεία της πόλης μπορεί να διαρκέσει λιγότερο.Από την ΔΕΥΑΙ, ολοκληρώνεται η αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου και ιδιαίτερα προβληματικού δικτύου, μήκους 2,2 χιλιομέτρων στην Αμφιθέα ώστε να επιλυθούν οριστικά τα σοβαρά προβλήματα υδροδότησης του οικισμού, ενώ ανάλογο έργο είχε ολοκληρωθεί προ διμήνου και στο Κολωνιάτι.Η επιχείρηση κατασκεύασε δίκτυο δύο χιλιομέτρων και στο Νεοχωρόπουλο, έτσι ώστε να εμπλουτιστεί το δίκτυο του ΣΥΔΚΛΙ με νερό και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα διακοπών.Ο κ. Θεμελής τόνισε ότι αποτέλεσμα της πολύ καλής συνεργασίας με τη Διοίκηση του ΣΥΔΚΛΙ είναι η λειτουργία των γεωτρήσεων στους Λογγάδες, από τις οποίες θα υδρευθεί σε πρώτη φάση το διαμέρισμα Κατσικά και στη συνέχεια το Κουτσελιό. Έτσι θα αποδεσμευθούν ποσότητες νερού, οι οποίες θα διατεθούν στις περιοχές Ανατολής και Νεοχωρόπουλο. Οι παρεμβάσεις αυτές θα ολοκληρωθούν εντός της επόμενης εβδομάδας.Εν μεταξύ από την Διοίκηση της ΔΕΥΑΙ συνεχίζεται το νοικοκύρεμα στα οικονομικά της επιχείρησης. Τα αποτελέσματα που υπάρχουν μέχρι τώρα είναι εντυπωσιακά. Όπως είναι γνωστό οι ανείσπρακτες οφειλές προς τη ΔΕΥΑΙ ανέρχονταν στα 7,4 εκατομμύρια ευρώ. Στους μεγάλους οφειλέτες περιλαμβάνονται ΔΕΚΟ, Νοσοκομεία, Στρατόπεδα κι άλλες υπηρεσίες και οργανισμοί. Συνολικά τα χρέη αυτών προς την επιχείρηση έφταναν στα 3,5 εκατομμύρια. Το υπόλοιπο ποσό προέρχονταν από οφειλές επιχειρήσεων και νοικοκυριών.Σύμφωνα με τα στοιχεία της επιχείρησης, στις 31 Ιουνίου, είχε εισπραχθεί το 1,2 εκατομμύρια από το συνολικό ποσό. «Κατηγορούμαστε ότι δεν έχουμε κοινωνική ευαισθησία ή ότι κυνηγάμε τους εργαζόμενους και τις λαϊκές τάξεις. Η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Έχουν ειδοποιηθεί από την επιχείρηση όλοι όσοι οφείλουν ποσά άνω των πεντακοσίων ευρώ και όσοι έχουν ανεξόφλητους περισσότερους από τρεις λογαριασμούς να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους. Όσοι προσήλθαν στην ΔΕΥΑΙ ρύθμισαν τις οφειλές τους. Ρυθμίστηκε οφειλή ακόμη και των πενήντα ευρώ, σύμφωνα με τις δυνατότητες του καταναλωτή. Δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση που δεν ρυθμίστηκε οφειλή. Λειτουργούμε με βάση τις αρχές της ισονομίας και της ισοπολιτείας. Εάν δεν ακολουθήσουμε μία τέτοια πολιτική, πολιτική ίσης μεταχείρισης και νοικοκυρέματος τότε το πιθανότερο είναι η ΔΕΥΑΙ να μην μπορέσει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της και να ανταποκριθεί στα αιτήματα των πολιτών για νέα έργα», υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο κ. Θεμελής.

Η ΦΤΩΧΕΙΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΚΑΙ ΝΕΟ ΕΣΠΑ ΤΟ 2014


Και μετά το 2014 όταν θα τελειώσει το ΕΣΠΑ τι θα γίνει με τα ευρωπαϊκά κονδύλια προς την Ελλάδα; Το ερώτημα ταλαιπωρεί πολλούς όχι μόνο κεντρικά στην Αθήνα, αλλά κι εδώ πιο κοντά μας στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας. Γιατί πολλοί δεν το έχουν καταλάβει αλλά αυτή τη στιγμή ό,τι κινείται σε χρηματοδότηση για έργα είναι από το ΕΣΠΑ. Και εν μέσω κρίσης αυτή η κατάσταση θα κρατήσει χρόνια. Άλλωστε το έδειξαν και τα στοιχεία της Ένωσης Εργοληπτών χτες: Πολλοί δήμοι δεν έχουν καν προκηρύξει ένα έργο από την αρχή της χρονιάς.Το τι θα γίνει μετά το 2014 περιλαμβάνεται στη συζήτηση για την ατζέντα Ευρώπη 2020. Ένα λεπτό σημείο σε αυτή τη συζήτηση είναι το πώς θα υπολογίζεται ποια ευρωπαϊκή περιφέρεια θα χρειάζεται ενίσχυση και επιδοτήσεις.Στο ΕΣΠΑ από το 2007 χώρεσαν κατά πρώτο οι περιφέρειες, όπως η Ήπειρος, που το ΑΕΠ τους ανά κάτοικο ήταν χαμηλότερο από το 75% του μέσου εισοδήματος της Ε.Ε. Μετά υπήρχε και μία άλλη κατηγορία με υψηλότερο ΑΕΠ αλλά χαμηλότερο από το 75% του εισοδήματος των 15 κρατών που ήταν τα παλιότερα στην ΕΕ. Με αυτόν τον τρόπο μπόρεσαν να χρηματοδοτηθούν οι περισσότερες ελληνικές περιφέρειες.Το επόμενο διάστημα θα κριθούν δύο πράγματα για τη χρηματοδότηση μετά το 2014: Αν θα παραμείνουν τα ίδια κριτήρια αλλά και το πώς θα υπολογισθεί το ΑΕΠ κάθε περιφέρειας, με ποια αναθεωρημένα στοιχεία δηλαδή, θα μετρηθεί (κι εδώ δεν χωράνε πια greek statistics). Γιατί τι συνέβη στο μεταξύ; Πολλές περιφέρειες πλούτισαν, αύξησαν δηλαδή το ΑΕΠ τους, οπότε μπορεί να βγουν έξω από τα κριτήρια.Φαίνεται πάντως ότι το 75% θα παραμείνει ως βασικό κριτήριο και η Ήπειρος δεν το πιάνει ούτε αυτή τη φορά. Θα είναι μία από τις τρεις κατά πάσα πιθανότητα «φτωχές» περιφέρειες που θα συνεχίσουν να έχουν μεγάλη πρόσβαση στη χρηματοδότηση.

Κι άλλη κατηγορία
Ενθαρρυντική ήταν και μία ακόμα εξέλιξη. Στο Ευρωκοινοβούλιο την Τρίτη, 5 Ιουλίου η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών τάχθηκε υπέρ της πρότασης της Επιτροπής για τη δημιουργία μιας νέας κατηγορίας περιφερειών, οι οποίες θα μπορούν να λαμβάνουν ενισχύσεις στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής 2014-2020.Η πρόταση περιλαμβάνεται στην πέμπτη έκθεση της Επιτροπής για τη συνοχή και τη στρατηγική για την πολιτική συνοχής μετά το 2013.Αυτή η ενδιάμεση κατηγορία περιφερειών έχει ΑΕΠ που κυμαίνεται μεταξύ του 75% και 90% του μέσου ενωσιακού» και προτείνεται η ενίσχυση και αυτών ώστε να αποφευχθεί η άνιση μεταχείριση περιοχών παρά την παρεμφερή κατάστασή τους". Οπότε μπορεί να χρηματοδοτηθούν κι άλλες ελληνικές περιφέρειες.Τα σημερινά συστήματα, πάντως "σταδιακής κατάργησης" και "σταδιακής εφαρμογής" των ενισχύσεων θα αντικατασταθούν από ένα πιο ισορροπημένο και προβλέψιμο σύστημα, το οποίο θα παρέχει βοήθεια, κατά τη διάρκεια αυτών των επτά ετών, σε πενήντα περιοχές που βρίσκονται στην Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Πορτογαλία, τη Φινλανδία, την Αυστρία, την Ισπανία, τη Πολωνία, την Ιταλία και τη Μάλτα.Στα τέλη Σεπτεμβρίου, η Επιτροπή αναμένεται να προτείνει ένα νομοθετικό πακέτο που θα περιλαμβάνει ένα γενικό κανονισμό, καθώς και ειδικούς κανόνες για τη χρηματοδότηση των κοινωνικών ταμείων και των ταμείων συνοχής και περιφερειακής ανάπτυξης, καθώς και για τη χρηματοδότηση της διασυνοριακής συνεργασίας. Στο τέλος του 2011, θα ακολουθήσει μια πρόταση για μία κοινή στρατηγική πλαίσιο για όλα τα ευρωπαϊκά ταμεία.Ας μην περιμένουμε όμως πακτωλό χρημάτων. Ήδη είναι αποφασισμένο ότι τα νέα κονδύλια δεν θα πρέπει να πηγαίνουν σε υποδομές όπως συνηθίζουμε στην Ελλάδα. Αντίθετα θα ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα, η τεχνολογία και η καινοτομία και μάλιστα σε διαπεριφερειακό επίπεδο. Και το ακόμα πιο σημαντικό: Κάθε πρόταση για έργο θα κρίνεται και από το αν θα είναι βέβαιο και μετρήσιμο ότι θα συμβάλλει στην ανάπτυξη.Τις υποδομές δηλαδή πρέπει να τις φτιάξουμε με αυτό το ΕΣΠΑ που τρέχει και με το ΠΕΠ Ηπείρου. Και να προσπαθήσουμε μετά το 2014 να αξιοποιήσουμε τους ευρωπαϊκούς πόρους για να κάνει ένα βήμα πιο πέρα.

ΠΡΩΙΝΑ ΝΕΑ

Συλλήψεις νεαρών χρηστών και εμπόρου ναρκωτικών στα Γιάννενα


Συνελήφθησαν χθες βράδυ στα Γιάννενα,από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων τρεις νεαροί Γιαννιώτες ηλικίας 33 ετών γιατί ύστερα από έλεγχο, κατελήφθησαν να κατέχουν ποσότητα ηρωϊνης συνολικού βάρους 3,3 γραμμαρίων, σε δύο χάρτινες συσκευασίες. Σε έρευνες που ακολούθησαν στα σπίτια δύο εκ των τριών δραστών βρέθηκε και κατασχέθηκε στο σπίτι του ενός μισό ναρκωτικό χάπι.Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι είχαν προμηθευθεί τις ναρκωτικές ουσίες από άλλο νεραό, ηλικίας 28 ετών. Οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων εντόπισαν και συνέλαβαν τον 28χρονο έξω από το σπίτι του και ύστερα από σωματική έρευνα βρέθηκε να κατέχει το χρηματικό ποσό των (2.460) ευρώ, το οποίο και κατασχέθηκε ως προϊόν προερχόμενο από εγκληματική δραστηριότητα.Στην έρευνα που ακολούθησε στην οικία του 28χρονου ημεδαπού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν χάρτινη συσκευασία που περιείχε ποσότητα ηρωϊνης βάρους (2,2) γραμμαρίων υπολείμματα ηρωϊνης σε σελίδες βιβλίου και τηλεκάρτες, συνολικού βάρους (1) γραμμαρίου
-τρία τέταρτα ναρκωτικού χαπιού
-μία(1) ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας
-ένα (1) περίστροφο κρότου
-είκοσι δύο (22) αβολίδωτα φυσίγγια
Συνελήφθησαν επίσης δύο ημεδαποί, ηλικίας 52 και 57 ετών, οι οποίοι κατά τη στιγμή της σύλληψης του 28χρονου, επιτέθηκαν με τα χέρια στους αστυνομικούς προκειμένου να αποτρέψουν τη σύλληψη του και μία 22χρονη νεαρή, η οποία όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, πριν πραγματοποιηθεί έρευνα από τους αστυνομικούς στο σπίτι του 28χρονου απέρριψε στη λεκάνη της τουαλέτας ποσότητα ηρωϊνης βάρους δέκα (10) γραμμαρίων.Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Στην Πρέβεζα σήμερα ο Συμπαραστάτης του Πολίτη


O «Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης Περιφέρειας Ηπείρου» κ. Απόστολος Οικονόμου, σήμερα Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011 και ώρα 10 π.μ., θα βρίσκεται στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας στην Πρέβεζα για να δεχτεί αιτήματα και καταγγελίες πολιτών και επιχειρήσεων της περιοχής.

Εκτός πρίζας ο ψηφιακός μαστογράφος!

ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΚΑ ΜΕΡΕΣ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Την ενδέκατη μέρα χωρίς μαστογραφίες περνάει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, το οποίο είναι το μόνο δημόσιο νοσοκομείο στη Βορειοδυτική Ελλάδα που διαθέτει ψηφιακό μαστογράφο.Ο μαστογράφος τέθηκε εκτός λειτουργίας λόγω σοβαρής βλάβης, η οποία χαρακτηρίζεται μάλιστα από τους ειδικούς «ασυνήθιστη». Οι πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για επαναλειτουργία του διαγνωστικού αυτού σε δέκα μέρες. Όλα εξαρτώνται όμως από τη διάθεση της προμηθεύτριας εταιρίας σε συνάρτηση με το κόστος της επισκευής που κάθε άλλο παρά μικρό είναι.Όπως μας λέει ο καθηγητής και διευθυντής του Ακτινολογικού Τμήματος Κώστας Τσαμπούλας, «είναι μια βλάβη που κοστίζει αρκετά, περίπου 80.000 ευρώ, και δυστυχώς δεν καλύπτεται από την εγγύηση. Ελπίζουμε να υπάρχει μια καλή συνεννόηση με την εταιρία για να μπορέσουμε να τον ξαναλειτουργήσουμε σύντομα».Από τη στιγμή που σταμάτησε να λειτουργεί ο ψηφιακός μαστογράφος, το Ακτινολογικό Τμήμα προσπάθησε να έρθει σε επαφή με όλες τις γυναίκες που έχουν κλείσει ραντεβού για αυτό το χρονικό διάστημα, για να τις ενημερώσουν για τη βλάβη. Αυτό δεν κατέστη δυνατόν σε όλες τις περιπτώσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετά παράπονα για μη έγκαιρη προειδοποίηση.Πριν τη βλάβη, κάθε μέρα γίνονταν περίπου 30 μαστογραφίες, με τη λίστα αναμονής να έχει μικρύνει ιδιαίτερα. «Είχαμε καταφέρει να έχουμε έναν ρυθμό και δεν υπήρχε λίστα αναμονής πάνω έναν μήνα» τονίζει ο κ. Τσαμπούλας. Πριν από ενάμιση χρόνο, τα πράγματα δεν ήταν και τόσο καλά. Η λίστα αναμονής έφτανε και στους τέσσερις μήνες.Ο ψηφιακός μαστογράφος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου –στην πόλη μαστογράφο ίδιας τεχνολογίας διαθέτει μόνο ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο- αγοράστηκε έναντι 450.000 ευρώ πριν από τρία χρόνια μέσω του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Επρόκειτο πραγματικά για μια πολύ σημαντική προμήθεια εξοπλισμού, που αναβάθμισε το επίπεδο παροχών υγείας, και δη τον τομέα της έγκαιρης πρόληψης, στην περιοχή.Για αρκετό διάστημα, στο νοσοκομείο υπήρχε παράλληλα και αναλογικός μαστογράφος. Σημειωτέον ότι οι βασικές διαφορές της αναλογικής μαστογραφίας με την ψηφιακή είναι ότι η δεύτερη έχει την ικανότητα να διακρίνει εξαιρετικά μικρού μεγέθους ευρήματα αλλά και να επιτυγχάνει σημαντική μείωση της δόσης της ακτινοβολίας στην ασθενή. Πέρσι το καλοκαίρι, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο δώρισε τον αναλογικό μαστογράφο στο νοσοκομείο Φιλιατών που μέχρι τότε διέθετε έναν μαστογράφο «αντίκα» για το οποίο δεν έβρισκε καν ανταλλακτικά λόγω ακριβώς της παλαιότητάς του.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα έργα της Χότκοβας


Στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο έφερε το θέμα της λίμνης «Χότκοβας» ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων - Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος. Η λίμνη της Παραμυθιάς,εξαιτίας του αρδευτικού έργου που κατασκευάστηκε εκεί, έχει μετατραπεί σε «πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων» και ο ευρωβουλευτής κάνοντας χρήση το θεσμό των ερωτήσεων με αίτημα γραπτής απάντησης, ρωτά την επιτροπή τα εξής:
- Θεωρεί την εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου συμβατή με τα προβλεπόμενα από την οδηγία 92/43/ΕΚ και τη γενικότερη ευρωπαϊκή νομοθεσία;
- Προτίθεται να ζητήσει περαιτέρω ενημέρωση από το συγκεκριμένο κράτος μέλος;
- Θεωρεί ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αποφυγή περαιτέρω υποβάθμισης ή και αποκατάστασης του υγροτόπου και του υδρολογικού του ισοζυγίου;

Νέοι Αντιδήμαρχοι στην Άρτα


Από το γραφείο του Δημάρχου Αρταίων Γιάννη Παπαλέξη ανακοινώθηκαν νέοι αντιδήμαρχοι και νέες αρμοδιότητες, μετά τις πρόσφατες παραιτήσεις αντιδημάρχων.Ο δήμαρχος, με απόφασή του μεταβιβάζει τις αρμοδιότητες των θεμάτων Παιδείας στον Αντιδήμαρχο Γεωργίου Φώτη επί πλέον των αρμοδιοτήτων που του είχαν ανατεθεί, αφού επέμεινε στην παραίτησή του από το αξίωμα του Αντιδημάρχου Παιδείας - Πολιτισμού – Αθλητισμού ο κύριος Χρήστος Γεώργος, παραίτηση την οποία τελικά έκανε αποδεκτή ο Δήμαρχος Αρταίων.Επίσης ορίζει Αντιδήμαρχο Αρταίων τον Βλάρα Γρηγόριο και του μεταβιβάζει τις αρμοδιότητες του τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης οι οποίες ασκούνταν μέχρι πρότινος από τον Αντιδήμαρχο κ. Φώτη Γεωργίου.Τέλος ορίζει Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων τον κ. Φώτη Φώτιο.Σχετικά με τις κατά τόπους αρμοδιότητες ο Αντιδήμαρχος Φώτης Φώτιος αναλαμβάνει την Δ.Ε. Βλαχερνών, ο Αντιδήμαρχος κ. Βλάρας Γρηγόριος την Δ.Ε. Ξηροβουνίου, ο Αντιδήμαρχος κ. Παππάς Φίλιππος την Δ.Ε. Αμβρακικού και ο Αντιδήμαρχος κ. Γεωργίου Φώτης την Δ.Ε. Φιλοθέης.

12ωρη διακοπή νερού το Σάββατο στα Γιάννενα


Όπως ανακοινώθηκε από τη ΔΕΥΑΙ, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 12 το βράδυ του Σαββάτου θα υπάρχει διακοπή της υδροδότησης στην πόλη των Ιωαννίνων λόγω τεχνικών εργασιών στο κεντρικό αντλιοστάσιο της πόλης. Για να γίνουν εφικτές αυτές οι εργασίες, θα πρέπει να διακοπεί η παροχή ρεύματος από τη ΔΕΗ. Η ΔΕΥΑΙ ζητά συγγνώμη από τους καταναλωτές για την ταλαιπωρία και διαβεβαιώνει ότι θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια να μειωθεί στο ελάχιστο η διακοπή ύδρευσης.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας το θέμα του ΤΕΙ Ηπείρου


Η πρόταση του Προέδρου του ΤΕΙ Ηπείρου, για μεταφορά των τμημάτων του ΤΕΙ Πρέβεζας στην Άρτα είναι το πρώτο θέμα που θα συζητηθεί στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας σήμερα.Σε συνάντηση που προηγήθηκε μεταξύ του Δημάρχου Πρέβεζας κ. Χρήστου Μπαϊλη με τον πρόεδρο του Δ.Σ του ΤΕΙ Χρυσόστομο Νάτσιο τονίστηκε ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την παραμονή των τμημάτων στην Πρέβεζα και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούν οι προσπάθειες του Δήμου το επόμενο διάστημα.

Βραβεύεται η γυναικεία ομάδα μπάσκετ του ΠΑΣ


Βραβεύεται η γυναικεία ομάδα μπάσκετ του ΠΑΣ για την άνοδό της Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 08 Ιουλίου 2011 10:18 Παρασκευή, 08 Ιουλίου 2011 09:51 retweet0Τη γυναικεία ομάδα μπάσκετ του ΠΑΣ Γιάννινα που πριν από μερικές ημέρες κατέκτησε αήττητη την άνοδο στην Α2 εθνική κατηγορία θα βραβεύσει και θα τιμήσει η Διοικούσα Επιτροπή του ΠΑΣ, την Παρασκευή 8 Ιουλίου και ώρα 12 το μεσημέρι στο κλειστό γυμναστήριο του Ε.Α.Ν.Κ.Ι στη Λιμνοπούλα.Οι αθλήτριες του ΠΑΣ, στο περιθώριο της βράβευσης, θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με δημοσιογράφους, φίλους της ομάδας και αθλητές – αθλήτριες που συμμετέχουν στο 2ο Basketball Camp του ΠΑΣ Γιάννινα.

Προτάσεις Παντούλα για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση


Προτάσεις για την διοργάνωση και το περιεχόμενο των εκδηλώσεων της εκατοστής επετείου απελευθέρωσης των Ιωαννίνων από τον τουρκικό ζυγό,τον Φεβρουάριο του 2013, κατέθεσε με επιστολή του προς το δήμαρχο Φίλιππα Φίλιο, τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου και τους επικεφαλής των παρατάξεων, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Παντούλας.Μεταξύ άλλων, προτείνει να παραχωρηθεί στο Δήμο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα το ξίφος του Εσσάτ πασά, του τελευταίου Τούρκου στρατιωτικού διοικητή της πόλης, το οποίο ανήκει στην οικογένεια του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου, ο οποίος συμφώνησε, όπως μεταφέρει στην επιστολή του ο κ. Παντούλας. Επίσης ο κ. Παντούλας προτείνει να γίνει συνεννόηση με το μουσείο Ζυγομαλά για να παραχωρηθεί η τουρκική σημαία των οχυρών του Μπιζανίου, αλλά και την διοργάνωση περιοδικής έκθεσης «Στα ίχνη του βασιλιά Πύρρου» με παρουσίαση εκθεμάτων από την Δωδώνη. Ακόμη ο κ. Παντούλας εκφράζει τη διαφωνία του για ενδεχόμενη μεταφορά του Ηρώου Μπιζανομάχων στην πλατεία Πύρρου, μπροστά από την Περιφέρεια και προτείνει να ξεκινήσει η φιλοτέχνηση του μνημείου των Ηπειρωτών Εθνικών Ευεργετών και Διδασκάλων του Γένους, για να τοποθετηθεί εκεί και να αποκαλυφθεί στις εκδηλώσεις. Τέλος προτείνει να οργανωθεί μεγάλη έκθεση αργυροχρυσοχοϊας για να συνδεθεί το παρελθόν και το παρόν της Γιαννιώτικης τέχνης.

Κατά 600 στρέμματα μικρότερο το οικολογικό πάρκο στην Παμβώτιδα!

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΕΝ ΠΑΡΑΧΩΡΕΙ ΤΗΝ ΕΚΤΑΣΗ

Το οικολογικό πάρκο Παμβώτιδας, πίσω από το ανάχωμα, έχει «κλειδώσει» οριστικά και στο Ρυθμιστικό Σχέδιο του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων. Οι τοπικοί φορείς, εξαρχής, είχαν δεχτεί εξαρχής αυτό το πάρκο, το οποίο κατάφερε και ξέφυγε από την αιώνια αντιπαράθεση περιβάλλοντος και οικοδόμησης. Δεν ξέφυγε όμως από την αδιαφορία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο δεν παραχωρεί την έκταση του ΕΘΙΑΓΕ στον Κατσικά.Και πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο δεν λέει ούτε «ναι» ούτε «όχι»: Απλώς σιωπά. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι, αν δεν υπάρξει άμεσα κάποια θετική απάντηση, το οικολογικό πάρκο αυτή τη στιγμή «χάνει» 600 στρέμματα, το 1/3 δηλαδή της συνολικής έκτασής του.Ο φορέας διαχείρισης της λίμνης Παμβώτιδας, πάντως, κάθε άλλο παρά αισιοδοξεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι προωθεί τη μελέτη για τη διαμόρφωση του οικολογικού πάρκου χωρίς να «ποντάρει» στην έκταση του ΕΘΙΑΓΕ. «Έχουμε θέσει το αίτημά μας στο υπουργείο εδώ και έναν χρόνο. Καμία απάντηση. Να φανταστείτε ότι για μήνες, η γραμματεία μας τηλεφωνούσε σχεδόν καθημερινά στο υπουργείο. Δεν υπάρχει άλλη λύση πια από το να προχωρήσουμε εκτός των εκτάσεων του ΕΘΙΑΓΕ» αναφέρει στον «Ηπειρωτικό Αγώνα» ο πρόεδρος του φορέα διαχείρισης Πέτρος Τσουμάνης. Ο φορέας επείγεται για έναν βασικό λόγο: Για να έχει βάσιμες ελπίδες να εντάξει το έργο στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ).Για να γίνει αυτό όμως, πρώτα πρέπει να κάνει μια μελέτη. Πέρσι τον Ιούνιο, το πρώην κρατικό Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε μια σειρά από μελέτες, για τις οποίες η Διαχειριστική Αρχή του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) Ηπείρου έκρινε ότι μπορούν να δώσουν «ώριμα» έργα. Μία από αυτές τις μελέτες ήταν και η διαμόρφωση του οικολογικού πάρκου, με προϋπολογισμό 250.000 ευρώ. Το ποσό αυτό αφορά εθνικούς πόρους, που, όταν όμως γίνει το έργο, θα τους καλύψει το ΕΣΠΑ.Η μελέτη αυτή μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει. Σε πρώτη φάση μπήκε στον πάγο λόγω «Καλλικράτη». Δεδομένου δε ότι οι πρώην δήμοι Παμβώτιδας και Ανατολής είχαν τις αντιρρήσεις τους για την παραχώρηση των δημοτικών εκτάσεών τους, δεν έγινε καμία προσπάθεια προ «Καλλικράτη». Ο νέος, ενιαίος δήμος Ιωαννιτών έχει εμφανιστεί πρόθυμος να στηρίξει το οικολογικό πάρκο και να παραχωρήσει τις εκτάσεις. Το οικολογικό πάρκο, μεγάλο μέρος του οποίου σήμερα είναι υγρολίβαδα, εκτείνεται σε δημοτικές και σε δημόσιες (του ΕΘΙΑΓΕ) εκτάσεις.«Το επόμενό μας βήμα είναι να υπογράψουμε σύμβαση με τον δήμο Ιωαννιτών. Η προγραμματική σύμβαση είναι απαραίτητη γιατί εμείς δεν έχουμε τεχνικές υπηρεσίες και άρα δεν μπορούμε να προκηρύξουμε τη μελέτη» μας λέει ο κ. Τσουμάνης.Η διαμόρφωση του οικολογικού πάρκου δεν αφορά μόνο κάποιες δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού που μπορεί να αναπτυχθούν. «Το έργο αφορά στο να επιστρέψει ο υγρότοπος όπως ήταν» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του φορέα. Στη μελέτη θα εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο να σπάσει σε μερικά σημεία το ανάχωμα, χωρίς να υπάρξει όμως πρόβλημα εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων. «Η μελέτη θα μας πει τι διατομές πρέπει να γίνουν, τι υπερχειλίσεις θα έχουμε, θα μας δώσει πολλά στοιχεία» προσθέτει. Το πιο σημαντικό όφελος για τη λίμνη, αναμφίβολα, θα είναι όμως ότι το οικολογικό αυτό πάρκο θα αποτελέσει τον φυσικό φραγμό για την ανάσχεση και τον περιορισμό των έντονων οικιστικών πιέσεων που δέχεται η περιοχή.


ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Επιτάχυνση υλοποίησης του κυβερνητικού έργου


Κάθε μέρα πρέπει να μας φέρνει τα αποτελέσματα μιας εβδομάδας, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου σε σύσκεψη υπουργών στην οποία προέδρευσε και είχε ως αντικείμενο την επιτάχυνση της υλοποίησης του κυβερνητικού έργου.Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητική πηγή στη σύσκεψη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ενημέρωσε για τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ αποτυπώνοντας και το κλίμα της εν λόγω συνάντησης και των επαφών του στην Γερμανία, μίλησε για πολύ θετικό κλίμα από πλευράς των Γερμανών βιομηχάνων για επενδύσεις στην Ελλάδα.Στη συνέχεια τη σύσκεψη, απασχόλησαν συγκεκριμένα νομοσχέδια που θα καταθέσει η κυβέρνηση με πρώτο εκείνο του υπουργείου Παιδείας για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.Ειδικότερα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης το νομοσχέδιο θα κατατεθεί εντός του Ιουλίου και αναμένεται να ψηφιστεί περί τα τέλη Αυγούστου.Το επόμενο νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί αφορά τον νέο τρόπο έκδοσης πολεοδομικών αδειών.Σε ό,τι αφορά το επίκαιρο θέμα του αθλητισμού, η κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι αυτή την στιγμή διεξάγεται μια συζήτηση μεταξύ ΟΥΕΦΑ και ΕΠΟ και η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να παρέμβει σε αυτήν.

Η μείωση του αριθμού των βουλευτών ίσως ερωτηθεί στο επερχόμενο δημοψήφισμα


Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο μείωσης του αριθμού των βουλευτών από 300 που είναι σήμερα σε 200 ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης. Το ζήτημα πιθανότατα θα αποτελέσει θέμα του επερχόμενου δημοψηφίσματος, όπως είπε. Παράλληλα, ο κ. Καστανίδης προανήγγειλε νομοθετικές πρωτοβουλίες για το Πόθεν Έσχες των βουλευτών και για τα οικονομικά των κομμάτων.«Τίποτα δεν είναι κλειστό», ανέφερε ο κ. Καστανίδης σχετικά με την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για το πολιτικό σύστημα, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει έτοιμο προσχέδιο νόμου.Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, ο υπουργός Εσωτερικών παρατήρησε, πάντως, ότι ο αριθμός των ελλήνων βουλευτών είναι αντίστοιχος με εκείνον σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν ανάλογα πληθυσμιακά κριτήρια με την Ελλάδα.Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε ο κ. Καστανίδης, οι τελικές αποφάσεις για ζητήματα που αφορούν το πολιτικό σύστημα δεν είναι σωστό να λαμβάνονται σε έκτακτες περιστάσεις.Αντιθέτως άμεσα -και πιθανώς την ερχόμενη εβδομάδα- αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα το νέο πλαίσιο για τη διενέργεια δημοψηφισμάτων, σύμφωνα και με τις αρχές που απορρέουν από το Σύνταγμα, υπενθυμίζοντας ότι ρητά από τις διατάξεις του εξαιρούνται τα δημοσιονομικά ζητήματα.Δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο ένα από τα ερωτήματα που θα μπορούσε να τεθεί στην κρίση των πολιτών και να συμπεριληφθεί στα δημοψηφίσματα, να είναι και η μείωση του αριθμού των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων. «Βεβαίως θα μπορούσε να είναι ερώτημα δημοψηφίσματος», είπε.Ο κ. Καστανίδης προανήγγειλε επίσης την προώθηση νομοθετικών πρωτοβουλιών για τα οικονομικά των κομμάτων και τα πόθεν έσχες των βουλευτών, επιβεβαιώνοντας την αναδιάρθρωση της Επιτροπής Ελέγχου με τη συμμετοχή δικαστικών λειτουργών.Στόχος των αλλαγών αυτών είναι να αποφευχθεί το φαινόμενο οι ελεγχόμενοι να είναι και ελεγκτές -όπως ισχύει σήμερα, που η αρμόδια Επιτροπή απαρτίζεται από βουλευτές. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι το νέο όργανο στο οποίο θα ανατεθεί ο έλεγχος του πόθεν έσχες των πολιτικών δεν θα έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία «ώστε ουδείς να έχει την αίσθηση ότι το Κοινοβούλιο ελέγχει τον εαυτό του».Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Καστανίδης σε ενδεχόμενη επίτευξη ευρύτερης συναίνεσης, ώστε οι όποιες αλλαγές στο εκλογικό σύστημα να ψηφιστούν από τα 2/3 της Βουλής και να ισχύσουν αμέσως, ή στο ενδεχόμενο το σχετικό νομοσχέδιο να έχει μόνον τη στήριξη της απλής πλειοψηφίας με αποτέλεσμα να εφαρμοστεί από τις μεθεπόμενες εκλογές.

Δημοσιοποιήθηκε το επικαιροποιημένο μνημόνιο


Δημοσιοποιήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, το επικαιροποιημένο μνημόνιο στην ελληνική γλώσσα, το οποίο έχει εγκριθεί από το Eurogroup και δόθηκε στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.Το επικαιροποιημένο μνημόνιο περιλαμβάνει το αυστηρό χρονοδιάγραμμα των δεκάδων μέτρων (νομοσχέδια , κ.λπ.), τα οποία πρέπει να υλοποιηθούν έως το τέλος του έτους. Μεταξύ αυτών, είναι η θέσπιση της "εργασιακής εφεδρείας" στο Δημόσιο έως 12 μήνες και η "αποχώρηση" στη συνέχεια των υπαλλήλων, οι οικονομικοί ελεγκτές στα υπουργεία, η συγχώνευση και κατάργηση φορέων του Δημοσίου, το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο (θα αφορά και στις ΔΕΚΟ) που θα είναι σε αρμονία με τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, οι αυξήσεις (τουλάχιστον 25%) των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η περαιτέρω μείωση των ταμείων και η περικοπή επικουρικών συντάξεων, το όριο στις φοροαπαλλαγές, η "στοχοποίηση" μεγάλων εισοδημάτων για την αύξηση των φορολογικών εσόδων, καθώς και η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Εν τω μεταξύ, σήμερα αποφασίζει το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ για την επόμενη δόση του δανείου προς την Ελλάδα. Νέα έκκληση προς τα ελληνικά κόμματα να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, επιτυγχάνοντας συναίνεση απηύθυνε η νέα γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντλ.Κατηγορηματικά αντίθετη στην χρεοκοπία ή στην επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τόνισε ο πρόεδρός της, Ζαν Κλοντ Τρισέ, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου. "Αναφορικά με την περίπτωση της Ελλάδας λέμε "όχι" στα σενάρια χρεοκοπίας ή επιλεκτικής χρεοκοπίας. Τελεία και παύλα" υπογράμμισε κατηγορηματικά ο Ζαν Κλοντ Τρισέ.Παράλληλα, ο Ζαν Κλοντ Τρισέ τόνισε ότι η ΕΚΤ έδωσε "άμεση απάντηση" στον οίκο αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Moody's, αποφασίζοντας να συνεχίσει να δέχεται τα πορτογαλικά ομόλογα στις συναλλαγές της με τις τράπεζες της χώρας.Επίσης, ο πρόεδρος της ΕΚΤ εκτίμησε ότι μια "μικρή ολιγοπωλιακή δομή" των οίκων αξιολόγησης "δεν είναι επιθυμητή".

Παράθυρο αλλαγών στο χρονοδιάγραμμα ψήφισης του νομοσχεδίου για ΑΕΙ - ΤΕΙ


Το ενδεχόμενο να μετατεθεί η ψήφιση του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στα τέλη Αυγούστου, ή ακόμη και στις αρχές Σεπτεμβρίου, τέθηκε επί τάπητος στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή της υπουργού Παιδείας, κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου.Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται Το Βήμα, η τακτική αυτή, εφόσον επιλεγεί, θα έχει στόχο την διενέργεια διαλόγου με τους ενδιαφερόμενους φορείς και τα κόμματα, εφόσον υπάρξουν προτάσεις και υποβληθούν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ή τους πανεπιστημιακούς. Παρά ταύτα, στην ίδια σύσκεψη, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε τα πιεστικά χρονοδιαγράμματα που πρέπει να τηρηθούν και τόνισε μεταξύ των άλλων ότι «πρέπει να μετατρέψουμε τις ημέρες σε μήνες, σε σχέση με την αποτελεσματικότητά μας».«Αφού θέλουν κάποιο χρόνο για το διάλογο, εμείς είμαστε διατεθειμένοι να τους τον παρέχουμε. Δεν έχουμε περιθώριο για τρεις μήνες, αλλά ενάμισης μήνας μπορεί να δοθεί», σημείωσε κυβερνητικός παράγων μετά το τέλος της σύσκεψης.Πάντως πηγές του υπουργείου Παιδείας επισημαίνουν την ίδια στιγμή ότι δεν έχει αποφασιστεί καμία αλλαγή αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα και πάντως ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει χωρίς να υπάρχει αντικείμενο.Η παράταση του διαλόγου ήταν στα βασικά αιτήματα των πρυτάνεων, οι οποίοι συναντήθηκαν με τον κ. Αντώνη Σαμαρά και την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και την Παρασκευή θα συζητήσουν και με τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα.«Ζητούμε από την υπουργό να δώσει τον απαιτούμενο χρόνο αυτών των εβδομάδων, προκειμένου και η ακαδημαϊκή κοινότητα να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στο σχέδιο νόμου, αλλά και να μπορέσει η υπουργός να συνυπολογίσει τις απόψεις και τις προτάσεις της ΝΔ» δήλωσε ο υπεύθυνος του τομέα παιδείας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ήταν παρών στη συνάντηση με τον κ. Σαμαρά.Αλλά και η κυρία Μπακογιάννη, αφού σημείωσε ότι στο νομοσχέδιο υπάρχουν πολλά θετικά σημεία, κάλεσε την υπουργό Παιδείας «να προχωρήσει στον ουσιαστικό αυτό διάλογο άμεσα. Με καθαρές και ανοιχτές κουβέντες και όχι με καλυμμένες σκέψεις, οι οποίες κάποια στιγμή θα εμφανιστούν στο μέλλον».Την Πέμπτη συνεδρίασαν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και οι πρόεδροι των ΤΕΙ. Μέχρι το απόγευμα, οι πληροφορίες έφεραν τους προέδρους να συγκλίνουν και αυτοί στην άποψη ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος για διάλογο.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ:Δεν κλείνει κανένα νοσοκομείο, δεν απολύεται κανείς


«Η λειτουργική αναδιάταξη του ΕΣΥ δεν κλείνει κανένα νοσηλευτικό ίδρυμα. Ορισμένα θα αλλάξουν αντικείμενο, αλλά δεν πρόκειται να απολυθεί κανείς», ανέφεραν ο υπουργός και ο υφυπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος και Μιχάλης Τιμοσίδης, στο πλαίσιο ενημέρωσης της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, για τη συνένωση των μονάδων υγείας.«Δώσαμε παράταση στη διαβούλευση μέσω της 'ανοιχτής διακυβέρνησης', ώστε όσοι γιατροί θελήσουν να τοποθετηθούν επί του σχεδίου να το πράξουν. Την Κυριακή 17 Ιουλίου, ωστόσο, θα έχουμε απ’ όλους τους υπευθύνους των υγειονομικών περιφερειών της χώρας τις γραμμές των διατυπώσεων και στις 21 του μηνός, το κείμενο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης θα πάρει το δρόμο των υπογραφών και της δημοσίευσης στο ΦΕΚ για εφαρμογή», δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος. «Κάθε αντιπρόταση που θα προτείνει τη διατήρηση νοσοκομείων περισσότερων από τα 83 προβλεπόμενα θα αντιμετωπιστεί με μεγάλη δυσπιστία», προσέθεσε ο υπουργός. Στην πραγματικότητα, «δεν χρειαζόμαστε καταργήσεις δομών, αλλά συνενώσεις δυνάμεων και αυτό είναι το πολιτικό πρόταγμα που θα καθορίσει τη δουλειά μας», ανέφερε ο κ. Λοβέρδος. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση προχωρά σε συνενώσεις δομών που θα δώσουν τη δυνατότητα αλληλοβοήθειας ανάμεσα σε νοσοκομεία, τόσο σε ιατρικό όσο και σε τεχνικό-διοικητικό επίπεδο και με ενιαίες προμήθειες υλικού. Στόχος είναι -πρόσθεσε ο κ. Λοβέρδος- η βελτίωση των υπηρεσιών του ΕΣΥ, αλλά και ο περιορισμός της σπατάλης πόρων, ενταγμένος στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο. Οι εξηγήσεις του υπουργού Υγείας δεν στάθηκαν ικανές να κάμψουν τη δυσπιστία της αντιπολίτευσης, που στάθηκε έντονα επιφυλακτική, κατά την πρώτη αυτή ενημερωτική συνεδρίαση.

Το κάπνισμα επιτρέπεται ξανά στα νυχτερινά κέντρα, έναντι ειδικού τέλους!!!


Οι επιχειρηματίες των νυχτερινών κέντρων θα πληρώνουν και οι πελάτες θα μπορούν ανενόχλητοι να ανάβουν τσιγάρο, πλέον, καθώς η ελαστικοποίηση του αντικαπνιστικού νόμου είναι γεγονός. Όπως προβλέπεται στον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, τα νυχτερινά κέντρα άνω των 300 τμ και τα καζίνο θα καταβάλλουν ειδικό ετήσιο τέλος ύψους 200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, προκειμένου οι θαμώνες να μπορούν να καπνίζουν.Όπως δήλωσε στον Βήμα 99,5 ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Αντώνης Δημόπουλος, πρόκειται για ρύθμιση που στοχεύει στην ομαλή μετάβαση προς την πλήρη εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος.Υποστήριξε, επίσης, ότι μέχρι τώρα αυτά τα μαγαζιά εξαιρούνταν από τον αντικαπνιστικό νόμο, ενώ τώρα εντάσσονται σταδιακά στο καθεστώς που ισχύει για τα υπόλοιπα κέντρα διασκέδασης.Ο κ. Δημόπουλος παραδέχθηκε, πάντως, ότι παρά τα πρόστιμα, το κάπνισμα δεν έχει απαγορευτεί σε πολλά κέντρα διασκέδασης.Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο στον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου, «στα καζίνο και στα κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική εμβαδού άνω των 300 τμ μπορούν να δημιουργούνται χώροι καπνιζόντων, οι οποίοι δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν το ένα δεύτερο του συνολικού εμβαδού του καταστήματος. Για τη δημιουργία τέτοιων χώρων καταβάλλεται ετήσιο τέλος ποσού 200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο».Εκκρεμεί, ωστόσο, κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας, στην οποία θα καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας των χώρων καπνιζόντων, ο χρόνος καταβολής και η διαδικασία είσπραξης του ετήσιου τέλους.Πάντως, και σύμφωνα με τον εφαρμοστικό νόμο, η κυβέρνηση προσδοκά από το νέο μέτρο να γεμίσουν τα ταμεία του κράτους κατά τουλάχιστον 40 εκατ. ευρώ ετησίως. Η εκτίμηση αυτή προκύπτει, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, από το δεδομένο ότι ο αριθμός των καζίνων και των κέντρων διασκέδασης άνω των 300 τμ με ζωντανή μουσική στη χώρα ανέρχεται στις 3.000.Επιφυλάξεις, ωστόσο, τηρούν οι ειδικοί, επισημαίνοντας ότι πολλά από τα νυχτερινά κέντρα δεν έχουν καν άδεια λειτουργίας, συνεπώς το «τσιγαρόσημο» θα μείνει μόνον στα χαρτιά - ή στην καλύτερη περίπτωση το κέρδος θα είναι αρκετά μικρότερο από το προσδοκώμενο.Όπως δήλωσε στην εφημερίδα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου για τον έλεγχο του καπνίσματος Παναγιώτης Μπεχράκης: «Η κυβέρνηση έδειξε ισχυρή πολιτική βούληση σε ό,τι αφορά τον έλεγχο του καπνίσματος. Όμως κάποια συγκεκριμένα συμφέροντα που βλάπτονται από αυτήν τη θετική πορεία της Ελλάδας αντέδρασαν με τον τρόπο τους».

Μείωση των φορολογικών συντελεστών θα προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο


Τη μείωση των φορολογικών συντελεστών -με τρόπο δημοσιονομικά ουδέτερο- όσον αφορά στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, το φόρο εισοδήματος επιχειρήσεων και το ΦΠΑ, θα περιλαμβάνει το πλαίσιο νόμου για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα που αναμένεται να παρουσιαστεί έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Παράλληλα, θα περιλαμβάνει σχέδιο δράσεων για την καταστολή της φοροδιαφυγής, προτάσεις για θεσμικές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα και μέτρα για την αποτελεσματική και συντονισμένη λειτουργία των φορολογικών, δικαστικών και διωκτικών αρχών.Συγκεκριμένα, το πλαίσιο για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα θα είναι συμπληρωματικό του Εθνικού Επιχειρησιακού Προγράμματος για την Αντιμετώπιση της Φοροδιαφυγής της περιόδου 2011 – 2014.Το νέο πλαίσιο που θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο τις επόμενες ημέρες.Το εν λόγω στρατηγικό σχέδιο μεσοπρόθεσμων μεταρρυθμίσεων για τη διαχείριση των εσόδων θα θέτει τις προτεραιότητες και το χρονοδιάγραμμα για τη μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης μεθόδων διαχείρισης κινδύνου, της δημιουργίας μιας μονάδας για μεγάλους φορολογούμενους, της αναδιάρθρωσης των φορολογικών ελέγχων, της συλλογής ληξιπρόθεσμων χρεών, της επίλυσης διοικητικών διαφωνιών και της εισαγωγής υπηρεσιών προς τους φορολογούμενους.Στο ίδιο πλαίσιο το υπουργείο Οικονομικών :
-Θα συγχωνεύσει, μεταφέρει αρμοδιότητες και θα καταργήσει 200 τοπικές ΔΟΥ που εκτιμήθηκαν ως ανεπαρκείς αρχής γενομένης από τα τέλη Σεπτεμβρίου.
-Θα υιοθετήσει επιπρόσθετα μέτρα για την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, τη διεύρυνση των φορολογικών βάσεων και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών με τρόπο δημοσιονομικά ουδέτερο. Τα μέτρα αυτά θα αφορούν το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, το φόρο εισοδήματος επιχειρήσεων και το ΦΠΑ.
-Θα δημιουργήσει μια κεντρική γενική διεύθυνση για τη συγκέντρωση των χρεών και μία μονάδα για τους φορολογούμενους με μεγάλα εισοδήματα.
-Θα αναμορφώσει τη διοίκηση σε έναν πιο σύγχρονο λειτουργικά οργανισμό συμπεριλαμβανομένων του έργου των 5 ομάδων εργασίας που έχουν διαμορφώσει βραχυπρόθεσμα σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και έχουν εξακριβώσει τα εμπόδια που παρεμποδίζουν την αποτελεσματική διοίκηση και πρέπει να απομακρυνθούν.
-Θα απομακρύνει τα εμπόδια για την αποτελεσματική φορολογική διαχείριση μέσω της εφαρμογής των βασικών μεταρρυθμίσεων του νέου φορολογικού νόμου, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων επανεκτίμησης των προσόντων των φορολογικών ελεγκτών και της πρόσληψης νέων φορολογικών ελεγκτών.
-Θα κάνει λειτουργικό τον νέο οργανισμό διαιτησίας και θα καθορίσει μια ανεξάρτητη ταχύτατη διαδικασία επίλυσης των φορολογικών διαφωνιών προκειμένου να επιλύονται οι μεγάλες περιπτώσεις διαφωνιών εντός 90 ημερών.

Νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα με αιχμή την αναπροσαρμογή των επικουρικών συντάξεων


Νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα με αιχμή την αναπροσαρμογή των επικουρικών συντάξεων αναμένονται το επόμενο εξάμηνο σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που εμπεριέχονται στο αναθεωρημένο Μνημόνιο.Σύμφωνα με το Μνημόνιο, η κυβέρνηση θα πρέπει μέχρι το τέλους του έτους να προχωρήσει σε μια εις βάθος αναθεώρηση της λειτουργίας των επικουρικών δημόσιων συνταξιοδοτικών ταμείων, συμπεριλαμβανομένων των ταμείων πρόνοιας και καταβολής εφάπαξ.Η μεταρρύθμιση των επικουρικών ταμείων που σχεδιάζεται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ και ΔΝΤ θα επικυρωθεί από την Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής της ΕΕ.Ο στόχος της αναθεώρησης είναι η σταθεροποίηση των συνταξιοδοτικών δαπανών, η εξασφάλιση της δημοσιονομικής ουδετερότητας των συστημάτων αυτών, και η διασφάλιση της μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του συστήματος με τη δημιουργία ενός «οιονεί κεφαλαιοποιητικού» συστήματος επικουρικών συντάξεων.Η αναθεώρηση θα περιλαμβάνει περαιτέρω μείωση του αριθμού των υφιστάμενων ταμείων, την εξάλειψη των ανισορροπιών σε εκείνα τα ταμεία που έχουν ελλείμματα, την σταθεροποίηση των τρεχουσών δαπανών σε βιώσιμο επίπεδο, μέσω των κατάλληλων προσαρμογών που θα γίνουν από 1ης Ιανουαρίου 2012 και την αυστηρή σύνδεση εισφορών και παροχών. Επίσης, η κυβέρνηση θα παγώσει ονομαστικά τις επικουρικές συντάξεις και θα μειώσει τα ποσοστά αναπλήρωσης για τα κεκτημένα δικαιώματα σε ταμεία με ελλείμματα.Στο ίδιο πλαίσιο το υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να συντάξει κατάλογο με τα ασφαλιστικά ταμεία που πληρώνουν εφάπαξ ποσό συνταξιοδότησης δυσανάλογο με τις καταβαλλόμενες εισφορές και να προσαρμόσει τις πληρωμές, ώστε να περιορισθεί το συνολικό ποσοστό αύξησης των δαπανών του δημοσίου τομέα για συνταξιοδότηση σε κάτω από 2,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.Παράλληλα, οι επιτροπές υγείας που έχουν συσταθεί με τον νόμο 3863/2010 θα θέσουν σε λειτουργία τη σχεδιαζόμενη αναθεώρηση του καθεστώτος αναπηρίας και θα παραδώσουν μια πρώτη τριμηνιαία έκθεση των δραστηριοτήτων τους στα τέλη του Δεκεμβρίου 2011. Ο στόχος είναι να μειωθούν οι συντάξεις αναπηρίας σε ποσοστό που δεν θα υπερβαίνει το 10% του συνολικού αριθμού των συντάξεων. Για το σκοπό αυτό, ο ορισμός της αναπηρίας και των σχετικών κανόνων θα επανεξεταστούν μέχρι τα τέλη Αυγούστου 2011.Παρέμβαση θα υπάρξει ακόμη και στο συνταξιοδοτικό καθεστώς της Τράπεζας της Ελλάδος η οποία έχει δεσμευθεί να μην χορηγήσει προνόμια συνταξιοδότησης στο προσωπικό της και να αναθεωρήσει τις βασικές παραμέτρους του ταμείου συνταξιοδότησης του προσωπικού της προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με αυτές του ΙΚΑ.Τέλος, όλα τα ταμεία υποχρεωτικά θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα ηλεκτρονικό σύστημα ατομικών λογαριασμών συνταξιοδότησης, ώστε να καταστεί πιο εύκολος ο υπολογισμός και η έκδοση της σύνταξης, αλλά και η παρακολούθηση των οικονομικών των ασφαλιστικών ταμείων.

Κατά 17% αυξήθηκαν αυτοκτονίες στην Ελλάδα τη διετία 2007-2009!


Αύξηση της τάξεως του 17% παρουσίασαν οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα τη διετία 2007-2009, όπως προκύπτει από έρευνα Αμερικανών και Βρετανών επιστημόνων σε δέκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τις ηλικίες κάτω των 65 ετών, σε μία προσπάθεια να καταγράψουν τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη.Η χώρα μας έχει το χειρότερο ποσοστό, ενώ η μοναδική χώρα στην οποία μειώθηκαν οι αυτοκτονίες είναι η Αυστρία (-5%). Ακόμα και η Ιρλανδία έχει χαμηλότερο ποσοστό από την Ελλάδα, το οποίο ανέρχεται στο 13%.Στη Βρετανία το ποσοστό των αυτοκτονιών αυξήθηκε κατά 10%. Η μικρότερη αύξηση (5%) εντοπίστηκε στη Φινλανδία. Εκτός από τις παραπάνω χώρες, στο επίκεντρο της έρευνας βρέθηκαν επίσης η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Λιθουανία, η Ρουμανία και η Ολλανδία.«Υπήρξε πλήρης αλλαγή σκηνικού. Πριν την κρίση οι αυτοκτονίες μειώνονταν. Μετά άρχισαν να αυξάνονται σχεδόν σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη στα οποία επικεντρώνεται η έρευνα. Σίγουρα, η αύξηση αυτή συνδέεται με την οικονομική κρίση» δήλωσε ο Ντέιβιντ Στάκλερ, ένας εκ των ερευνητών.Οι επιστήμονες προειδοποιούν, επίσης, ότι η οικονομική κρίση μπορεί να έχει κι άλλες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων. Ειδικότερα, υποστηρίζουν ότι πιθανότατα θα αυξηθούν οι καρδιακές παθήσεις και τα περιστατικά εμφάνισης καρκίνου.Πάντως, οι ερευνητές κατέληξαν και σε ένα άλλο συμπέρασμα: η περιορισμένη χρήση αυτοκινήτου σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, επίσης λόγω της κρίσης, έχει οδηγήσει στη μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων. Σε σχέση με το 2008, το 2009 σημειώθηκαν λιγότερα τροχαία δυστυχήματα στη Λιθουανία, την Ουγγαρία και την Ολλανδία.Η συγκεκριμένη έρευνα ακολουθεί μία πρόσφατη μελέτη που παρουσίασε το BBC, βάσει της οποίας η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει στην αύξηση κατά 40% των συνταγογραφήσεων για αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

«Εξαφανίστηκε» το γήπεδο στον Κατσικά!


Δε χρειάζεται παρά μία πρωτόλεια ανάγνωση του σχεδίου Π.Δ. για το Ρυθμιστικό, που δόθηκε στους εκπροσώπους των τοπικών φορέων από το ΥΠΕΚΑ, μετά τη συνάντηση της Τετάρτης, για να αντιληφθεί οποιοσδήποτε ότι οι αλλαγές που προτείνονται σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο είναι ελάχιστες, δευτερεύουσας σημασίας, χωρίς να αλλάζουν την προοπτική για την οποία μιλούσε και η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ.Υπάρχουν ωστόσο κάποιες διαφοροποιήσεις σε θέματα που έχουν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας και ένα από αυτά έχει να κάνει με την αξιοποίηση του παλαιού στρατιωτικού αεροδρομίου στον Κατσικά, για το οποίο τα τελευταία τρία χρόνια εξελίσσεται η συζήτηση αναφορικά με την πρόταση της ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ να της παραχωρηθεί μία έκταση δεκάδων στρεμμάτων, προκειμένου να κατασκευάσει εκεί το ιδιόκτητο ποδοσφαιρικό γήπεδο. Όταν πριν από 20 ημέρες ο ΓΓΑ Π. Μπιτσαξής στη συνάντηση με τον κ. Χριστοβασίλη είχε προτείνει στον πρόεδρο της ΠΑΕ να εξετάσει σοβαρά την προοπτική κατασκευής του γηπέδου του ΠΑΣ στο Πανηπειρωτικό Στάδιο, πολλοί ήταν αυτοί που πίστεψαν ότι υπάρχει ένας γενικότερος σχεδιασμός, που οδηγεί στην απόρριψη του αρχικού σχεδίου του ΠΑΣ, αλλά και της πρότασης στο πρώτο σχέδιο του Ρυθμιστικού από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία. Ακολούθησε η δημοσιοποίηση στον αθηναϊκό τύπο της προοπτικής αξιοποίησης του στρατιωτικού αεροδρομίου, μέσω της πώλησής του στα πρώτα «φιλέτα» του Ελληνικού Δημοσίου που πρόκειται να εκποιηθούν. Στο Ρυθμιστικό που παρουσιάστηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Ν. Σηφουνάκη δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά για την προοπτική αθλητικών εγκαταστάσεων στο χώρο αυτό, αλλά αντιθέτως γίνεται αναφορά στη δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου «Κατσικά». Πρόκειται για μία περιοχή ανάπτυξης επιχειρήσεων και επενδύσεων που συνδυάζονται με τα διεθνή δίκτυα μεταφορών, εξυπηρετούν το χονδρεμπόριο και τις εμπορευματικές μεταφορές, με προορισμό την Ήπειρο και την αστική περιοχή της πόλης. Οι επιχειρήσεις που θα αναπτυχθούν θα απευθύνονται σε όλη την κλίμακα των επιχειρήσεων του χονδρεμπορίου (αποθήκες, εκθέσεις, υπηρεσίες υποστήριξης), καθώς και σε βιοτεχνικές - μεταποιητικές επιχειρήσεις μέσης και χαμηλής όχλησης. Η περιοχή θα αναπτυχθεί με χρήση ή των καθεστώτων πολεοδόμησης που προβλέπει η νομοθεσία ή το Ειδικό Πλαίσιο για τη βιομηχανία. Σε άλλο σημείο του Σχεδίου και στην σχετική παράγραφο για τον αθλητισμό και τους πόλους σχετικών δραστηριοτήτων, προτείνεται η αναβάθμιση του Πανηπειρωτικού Σταδίου. Έτσι, μπαίνει και επισήμως ταφόπλακα στην πρόταση και τα όνειρα του ΠΑΣ να κατασκευάσει το γήπεδό του στον Κατσικά και πλέον η μοναδική προοπτική είναι αυτή του Πανηπειρωτικού Σταδίου.

Νέοι πόλοι αθλητισμού
Στην ίδια παράγραφο που φέρει τον τίτλο «Τουρισμός-Πολιτισμός- Αναψυχή» προτείνεται και η κατασκευή νέων πόλων αθλητισμού, σε συνδυασμό με τους προτεινόμενους χώρους κοινοχρήστου πρασίνου. Ειδικότερα προβλέπεται η ανάπτυξη «Πάρκου Αθλητισμού – Πάρκου Αναψυχής Λιμνοπούλας», νέος αθλητικός πυρήνας τύπου Β’ είτε στη ζώνη της «Τεχνόπολις» είτε δυτικά του νότιου κέντρου της πόλης, είτε στην περιοχή Τσιφλικόπουλο. Ακόμη στο αστικό προάστιο Πέραμα-Αμφιθέα και στην περιοχή Βουνοπλαγιάς προβλέπεται η ανάπτυξη αθλητικών πυρήνων τύπου Α’, κάτι που προτείνεται επίσης στον Κατσικά, δίπλα στην Εγνατία Οδό. Η απαίτηση τέλος για την ανάπτυξη δύο κλειστών κολυμβητηρίων αντιμετωπίζεται με τη χωροθέτησή τους εναλλακτικά είτε σε χώρους αθλητισμού και πρασίνου, είτε σε χώρους των νέων εμπορικών – πολεοδομικών κέντρων σε συνδυασμό με εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας που μπορούν να εγκατασταθούν σε αυτούς.Ενδιαφέρον παρουσιάζει ακόμη η πρόταση για Πάρκο Αθλητισμού – Αναψυχής – Τουρισμού στη Λιμνοπούλα που θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με τις υφιστάμενες υποδομές του ΕΑΝΚΙ.Ως όρια περιοχής αυτής νοούνται η Πλατεία Μαβίλη, η οδός Παπανδρέου και ο αιγιαλός της λίμνης μέχρι τη Λιμνοπούλα.

Τα ίδια για νέο Δημαρχείο – Βελισσάριο
Στο σχέδιο Π.Δ. περιλαμβάνεται η πρόταση για τη χωροθέτηση νέου Δημαρχείου στο υφιστάμενο κτήριο της νυν Περιφέρειας Ηπείρου, που ικανοποιεί τις ανάγκες των κεντρικών δημοτικών υπηρεσιών, και εξυπηρετείται ως προς τη στάθμευση και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αντίστοιχα προτείνεται η μεταφορά των υπηρεσιών της πρώην Νομαρχίας στο πολιτιστικό πάρκο Βελισσαρίου. Αυτό θα έχει την επωνυμία «Πολιτιστικό Πάρκο Πρασίνου – Στρατόπεδο Βελισσαρίου - Πυρσινέλλα» διασυνδεδεμένο με γειτονικούς λόφους πρασίνου (Δομπόλη – Βελισσάριο), που θα περιλαμβάνει πολιτιστικές υποδομές καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, υποστήριξης καλών τεχνών, διοργάνωση φεστιβάλ για πολιτιστικά και μορφωτικά θέματα, αθλητισμό και αναψυχή και επέκταση του κοινόχρηστου χώρου πρασίνου και του Πάρκου Πυρσινέλλα. Προτείνεται τέλος η εκπόνηση ειδικής μελέτης διαμόρφωσης του χώρου με υπόδειξη της περιοχής που είναι κατάλληλη για διοικητικές δραστηριότητες, με δημιουργία πρασίνου και επαναχρησιμοποίηση των υφιστάμενων κτηρίων.


ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Απετράπη αυτοκτονία χάρη στην αυτοθυσία Ισπανού τουρίστα


Χάρη στην αυτοθυσία ενός Ισπανού τουρίστα απετράπη η αυτοκτονία ενός 35χρονου από χωριό των Ιωαννίνων, που θέλησε να βάλει τέλος στη ζωή του βουτώντας χθες το πρωί στα νερά της λίμνης Παμβώτιδας.Ο νεαρός άνδρας που είχε φτάσει με τον πατέρα του στα Γιάννινα, απομακρύνθηκε από αυτόν και χωρίς κανείς να αντιληφθεί τις προθέσεις του βούτηξε στη λίμνη και άρχισε να κολυμπά στα ανοιχτά, λίγο μετά τις 9:30 το πρωί στην περιοχή της πλατείας Μαβίλη.Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, ήταν προφανές ότι ήθελε να αυτοκτονήσει, καθώς δεν έκανε καμία απολύτως προσπάθεια να βγει προς τα έξω, αλλά ούτε και ανταποκρινόταν στις φωνές των περαστικών.Στην πλατεία Μαβίλη σε εξαιρετικά μικρή απόσταση είχε σταθμεύσει το αυτοκινούμενο τροχόσπιτο ο Ισπανός Μανουέλ Σάντσεθ, που έφτασε το πρωί στην Ηγουμενίτσα, από το Μπάρι, έχοντας προγραμματίσει οικογενειακές διακοπές στην Ελλάδα. Η μικρή του κόρη είδε από το παράθυρο του τροχόσπιτου το νεαρό άνδρα στη λίμνη και ειδοποίησε τον πατέρα της που βγήκε έξω και πήρε την απόφαση να βουτήξει για να σώσει τον παρ’ ολίγον αυτόχειρα, που είχε ήδη χάσει τις αισθήσεις του. «Ρώτησα μόνο αν η λίμνη έχει μεγάλο βάθος, μου είπαν όχι, και έπεσα στο νερό, για να τραβήξω έξω τον άνδρα. Ήταν μπρούμυτα στο νερό και όταν τον τράβηξα έξω, ήταν μελανιασμένος. Μόλις είχε φτάσει η αστυνομία και το ασθενοφόρο, και κατάφεραν να τον επαναφέρουν. Δεν αισθάνομαι ότι έκανα κάτι ηρωϊκό. Πιστεύω ότι ο οποιοσδήποτε θα μπορούσε να το κάνει», είπε ο Μανουέλ Σάντσεθ, μιλώντας στον τηλεοπτικό φακό του ITV.Οι προσπάθειες των διασωστών του ΕΚΑΒ κράτησαν αρκετή ώρα, αφού μετά την επαναφορά του νεαρού στη ζωή, αυτός αντιδρούσε έντονα. Χρειάστηκε η συνδρομή και των αστυνομικών προκειμένου να τον ηρεμήσουν και να τον μεταφέρουν στη συνέχεια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Με την αγωνία ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του και ο πατέρας του που δεν μπορούσε να πιστέψει ότι ο γιος του θέλησε να βάλει τέρμα στη ζωή του με αυτόν τον τρόπο, χωρίς να έχει πει τίποτε σχετικό στον ίδιο.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΣΟΥΠΕΡ- ΜΑΡΚΕΤ DIA ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ


Ποιος θα το πίστευε;Ένα χρόνο πριν, ακούγαμε για απλήρωτους εργαζόμενους και πιστεύαμε ότι αυτό δε θα συμβεί ποτέ σε μας. Ένα μήνα πριν ακούγαμε από το σωματείο για επίσχεση εργασίας, για κινητοποιήσεις, για σύγκρουση με την εργοδοσία και πιστεύαμε ότι αυτά είναι για βολεμένους εργαζόμενους ή για ονειροπόλους επαναστάτες.Ακούγαμε για απεργία και νιώθαμε ότι είναι ο εφιάλτης μας, ο εφιάλτης κάθε εργαζόμενου που δεν θέλει να χάσει ένα μεροκάματο. Γιατί από τη μια καταλαβαίναμε ότι πρέπει να παλέψουμε για τα προβλήματά μας αλλά από την άλλη φοβόμασταν ότι θα χάσουμε τη δουλειά μας. Ναι, αυτή τη δουλειά των 500 €.Ανακαλύψαμε όμως ότι η απεργία, η επίσχεση εργασίας και κάθε μορφή πάλης, είναι όπλα στα χέρια μας όταν μας κλέβουν τα δικαιώματά μας. Ανακαλύψαμε ότι το σωματείο μας δεν είναι απλά το καταφύγιό μας, είναι το στρατόπεδό μας και οι άλλοι εργαζόμενοι οι συμπολεμιστές μας. “Καλά”, θα πει κάποιος, “σε πόλεμο είμαστε;”. Ναι, σε πόλεμο είμαστε. Κι αυτό τώρα το μάθαμε!Γιατί, ενώ στην αρχή δείχναμε ανοχή απέναντι στο “καλό αφεντικό” μας, που “δυσκολευόταν” να μας πληρώσει, στην πορεία, όταν αποφασίσαμε να μη δείξουμε άλλη ανοχή, τότε είδαμε και την αλήθεια. Τότε καταλάβαμε ότι το αφεντικό δεν είναι και τόσο καλό όταν πρόκειται να υπερασπιστεί τα κέρδη του. Τότε μάθαμε ότι οι νόμοι, τα δικαστήρια και οι εισαγγελείς υπάρχουν αφενός για να υπερασπίζονται αυτό το δίκιο του εργοδότη και αφετέρου να μας φρονιμεύουν να μην σηκώνουμε κεφάλι. Κι αν τολμήσουμε να το σηκώσουμε, να μας κηρύσσουν παράνομους, εμάς και τις απεργίες μας.Τότε μάθαμε ότι και η αστυνομία δεν υπάρχει για να μας προστατεύει αλλά για να μας τρομοκρατεί και να μας μπουζουριάζει όταν αποφασίζουμε να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας για δουλειά, για πληρωμένη δουλειά και όχι για τζάμπα εργασία. Διμοιρίες των ΜΑΤ, σε βάρδιες, για να στηρίζουν τους απεργοσπάστες και να κρατούν ανοιχτό το κατάστημα του επιχειρηματία, αυτή είναι η “προστασία” που μας παρέχουν. Την ίδια “προστασία” που μας παρέχουν και οι ανήμποροι ελεγκτικοί μηχανισμοί σαν την επιθεώρηση εργασίας.Ανακαλύψαμε τελικά ότι τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν κι άλλοι εργαζόμενοι, σε άλλες δουλειές. Αρκετοί από αυτούς φώναζαν μαζί μας όταν απεργούσαμε, μας στήριζαν έξω από τα δικαστήρια και όταν μας συλλάβανε διαμαρτύρονταν για να μας αφήσουν ελεύθερες. Εκεί γνωρίσαμε και τους εργαζόμενους από την επιχείρηση Καριπίδη. Αυτοί το είχαν περάσει ήδη αυτό το “σχολείο”.Έτσι καταλάβαμε ότι δεν είχαμε να αντιμετωπίσουμε έναν κακό εργοδότη αλλά ολόκληρο μηχανισμό που τον στηρίζει. Καταλάβαμε ότι πίσω από τον επιχειρηματία-εργοδότη λειτουργούσε ολόκληρο σύστημα, με σχέδιο, με στόχους, με πολιτική. Αυτό που μας έλεγαν τα παιδιά του σωματείου, αστικό κράτος. Νάτος ο πόλεμος! Εργάτες από τη μια που δουλεύουν, παράγουν, μοχθούν για μια καλύτερη ζωή και από την άλλη επιχειρηματίες και βιομήχανοι που ζουν από τον ιδρώτα μας και επιδιώκουν να τους κοστίζουμε φθηνότερα.Κι αυτόματα γεννήθηκε μέσα μας το δικό μας σχέδιο. Το είχαμε ακούσει πολλές φορές αλλά τώρα το νιώθαμε δικό μας. Να φτιάξουμε το δικό μας κράτος, το κράτος όσων εργάζονται και μοχθούν. Μόνο τότε θα ησυχάσουμε. Θα απαλλαγούμε από το καθημερινό άγχος αν θα δουλέψουμε, αν θα σπουδάσουμε τα παιδιά μας, αν θα έχουμε γιατρό όταν θα αρρωστήσουμε.Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα. Αποκτήσαμε όμως και πολλή όρεξη. Θα αποκτήσουμε και εμπειρία. Δεν είμαστε στην αρχή. Την πείρα που έχουν αυτοί που μας άνοιξαν τα μάτια και όχι αυτοί που μας χτύπησαν την πλάτη φιλικά εκ των υστέρων, την πείρα του ταξικού μας σωματείου και του ΠΑΜΕ θα την κάνουμε και δική μας πείρα. Σ' αυτό τον πόλεμο πρέπει να γίνουμε καλοί πολεμιστές και να μάθουμε και τους άλλους να πολεμάν. Να δυναμώσουμε το στρατό μας, να γίνει γνωστό το σχέδιό μας.Το πιο σημαντικό όμως που αποκτήσαμε είναι ότι ΞΕΘΑΡΡΕΨΑΜΕ! Σπάσαμε τον φόβο. Τον καθημερινό μας φόβο να μη ζητάμε περισσότερα, να αρκούμαστε με λιγότερα με το φόβο μήπως χάσουμε περισσότερα και τελικά να χάνουμε τα πάντα. Δε φοβόμαστε πια να παλέψουμε. Όσο πιο αποφασιστικά το κάνουμε τόσα περισσότερα θα κερδίζουμε. Έχουμε σχέδιο. Έχουμε στόχο πια. Θα πείσουμε και τους άλλους εργαζόμενους να ξεθαρρέψουν. Αυτή είναι η δύναμή μας!
ΕΙΧΑΜΕ ΤΟ ΦΟΒΟ ΤΟΥΣ, ΤΩΡΑ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΦΟΒΟ.

Εργαζόμενες στα Dia στα Γιάννενα μετά τον πρώτο νικηφόρο αγώνα μας για τα δεδουλευμένα