Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2011

Ένα βήμα πιο κοντά στην αντικατάσταση του ταρτάν στους «Ζωσιμάδες»


Το πρώτο βήμα για την αντικατάσταση του φθαρμένου πλαστικού τάπητα στο Εθνικό Στάδιο «Ζωσιμάδες» ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες ημέρες, μιας και η μελέτη που είχε ανατεθεί για αυτόν ακριβώς το σκοπό είναι πλέον έτοιμη.Τώρα αυτό που μένει είναι το δεύτερο και πιο καθοριστικό βήμα.Η χρηματοδότηση δηλαδή του έργου, που θα γίνει μέσω του ΕΣΠΑ και σίγουρα θα αλλάξει μια και καλή την αλγεινή εικόνα που έχει το ταρτάν το γηπέδου και που έχει αποτελέσει πολλές φορές την αιτία για να προκληθούν ατυχήματα στους αθλητές που προπονούνται εκεί.Ο πρόεδρος της Επιτροπής Σταδίου, Γιώργος Κρανάς, κάνοντας χθες δηλώσεις για το θέμα, δήλωσε αισιόδοξος για την αίσια έκβαση και της χρηματοδότησης, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις επαφές που είχε με την διοίκηση της ΔΕΥΑΙ για τη διευθέτηση των χρεών που έχουν δημιουργηθεί εδώ και οχτώ περίπου χρόνια.

Στόχος η χρηματοδότηση
Τη συγκεκριμένη μελέτη με εντολή του Γ.Γ. Αθλητισμού Παναγιώτη Μπιτσαξή εκπόνησε η Διεύθυνση Μελετών Αθλητικών Έργων της ΓΓΑ.Ο προϋπολογισμός για την ριζική αντικατάσταση του έργου ή καλύτερα την κατασκευή νέου έργου, αφού προβλέπεται και η κατασκευή καινούριων βατήρων ανέρχεται στο ποσό των 892.980,00 ευρώ.«Από τη μεριά μας έγινε το πιο ουσιαστικό βήμα που είναι η εκπόνηση μιας άρτιας μελέτης», τόνισε ο κ. Κρανάς προσθέτοντας όμως ότι δεν φθάνει αυτό, αφού απομένει η χρηματοδότηση.Βέβαια ένα έργο με έτοιμη μελέτη όχι μόνο είναι ώριμο για δημοπράτηση αλλά βοηθάει πολύ και την εθνική οικονομία, αφού με την ένταξή του σε πρόγραμμα συμβάλλει στην επιτάχυνση των ρυθμών απορρόφησης των πόρων του ΕΣΠΑ.«Από πλευράς μας θα ζητήσουμε τη χρηματοδότηση από τη Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης διοίκησης κ. Γεωργακοπούλου - Μπάστα, από τον Δήμαρχο Ιωαννίνων κ. Φ. Φίλιο, από τον πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ Ελλάδος, την Περιφέρεια Ηπείρου και βέβαια τη στήριξη των βουλευτών.Θεωρούμε πως μπορεί με λίγη προσπάθεια να ενταχθεί στον Άξονα Προτεραιότητας 6: «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής Ηπείρου» και στις θεματικές προτεραιότητες: Ολοκληρωμένα σχέδια για την αστική και αγροτική αναγέννηση ή Ανάπτυξη Πολιτιστικών υποδομών, μια και ο αθλητισμός εντάσσεται στο Υπ. Πολιτισμού & Τουρισμού», είπε κλείνοντας ο κ. Κρανάς.

Διακανονισμό με τη ΔΕΥΑΙ για τις οφειλές
Σε ότι αφορά το θέμα των οφειλών προς τη ΔΕΥΑΙ ο κ. Κρανάς ανέφερε πως στις 1 Ιουνίου είχε μια συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Επιχείρησης, Δημήτρη Θεμελή και τον Γενικό Διευθυντή Κώστα Γιωτάκη προκειμένου να συζητηθεί το αίτημα για επανεξέταση του τιμολογίου ύδρευσης του Εθνικού σταδίου « ΟΙ ΖΩΣΙΜΑΔΕΣ».Εκεί ο κ. Θεμελής έθεσε το θέμα των ανεξόφλητων λογαριασμών ύδρευσης ποσού μετά των προσαυξήσεων 69.677,35 (αρ. υδρομ. 204183) ευρώ και 277.591,91 ( αρ. υδρομ. 186166) που αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές από καταναλώσεις παρελθόντων ετών.Ο κ. Κρανάς ζήτησε τη μείωση της τιμής του τιμολογίου από 2,65 € σε 0,67€ ανά κυβικό μέτρο, καθότι δεν πρόκειται για οικιακό τιμολόγιο αλλά για τιμολόγιο ειδικών χρήσεων αλλά και τη ρύθμιση της οφειλής με βάση τις διατάξεις του άρθρου 54 του ψηφισθέντος νόμου περί Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και την διαγραφή των οφειλών που έχουν υποπέσει σε παραγραφή.Ο κ. Θεμελής διαβεβαίωσε την Επιτροπή Σταδίου ότι θα φέρει το αίτημα στο Διοικητικό Συμβούλιο με συγκεκριμένη πρόταση διακανονισμού.«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι στα πλαίσια της αμοιβαίας συνεργασίας θα βρεθεί η δίκαιη λύση που θα ικανοποιεί τα δύο μέρη. Ως Επιτροπή θα συνεχίσουμε να εξοφλούμε τους τρέχοντες λογαριασμούς μέχρι εξαντλήσεως της εγκεκριμένης με τον προϋπολογισμό μειωμένης σημαντικά πίστωσης», ανέφερε ο κ. Κρανάς.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Το μεσημέρι της Κυριακής αρχίζει η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης


Την Κυριακή το μεσημέρι θα αρχίσει στη Βουλή η συζήτηση για την ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής προς την κυβέρνηση.Η συνεδρίαση που να αναμένεται να διαρκέσει 5 με 6 ώρες, θα αρχίσει με ομιλία του Πρωθυπουργού και σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, δικαίωμα να πάρουν το λόγο έχουν όλοι ο πολιτικοί αρχηγοί. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τρίτης με τη διεξαγωγή φανερής ονομαστικής ψηφοφορίας.

ΓΣΕΕ: 48ωρη απεργία τις ημέρες συζήτησης και ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου


Σε 48ωρη γενική απεργία κατά τις ημέρες συζήτησης και ψήφισης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος στη Βουλή θα προχωρήσει η ΓΣΕΕ, όπως αποφασίστηκε κατά τη συνεδρίαση της ολομέλειας της διοίκησης της Συνομοσπονδίας.Επιπλέον, στις 21 Ιουνίου ημέρα πανευρωπαϊκής δράσης των συνδικάτων, θα πραγματοποιηθεί διάβημα διαμαρτυρίας στα γραφεία της ευρωπαϊκής ένωσης στην Αθήνα ενώ αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ θα συμμετάσχει στην ευρωδιαδήλωση την ίδια ημέρα στο Λουξεμβούργο.Η εκτελεστική επιτροπή της Συνομοσπονδίας έλαβε, τέλος, εξουσιοδότηση να καθορίσει τα επόμενα απεργιακά βήματα.

Τη Δευτέρα συναντάται με Μπαρόζο και Γιούνκερ ο Γιώργος Παπανδρέου


Για τη Δευτέρα ορίστηκε το ραντεβού του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με ελληνική κυβερνητική πηγή που επικαλείται το Reuters.Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μετά τον ανασχηματισμό της ελληνικής κυβέρνησης, από τον οποίο προσδοκάται μια νέα δυναμική στη μεταρρυθμιστική πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και εκτόνωση των αντιδράσεων στο εσωτερικό της χώρας.Εν όψει των επαφών ο πρωθυπουργός συγκάλεσε στο γραφείο του ενημερωτική σύσκεψη, μετά το τέλος του Υπουργικού Συμβουλίου, με τον αντιπροέδρο της κυβέρνησης και νέο υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και τον πρώην υπουργό Οικονομικών και νυν Περιβάλλοντος Γιώργο Παπακωνσταντίνου.Η σύσκεψη έγινε για να προετοιμαστεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες. Ο κ. Παπανδρέου, κατά πάσα πιθανότητα, θα συναντήσει το πρώι της Τρίτης τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι.Θα μεσολαβήσει την Κυριακή η συμμετοχή του Ευάγγελου Βενιζέλου στην έκτακτη σύνοδο του Eurogroup στο Λουξεμβούργο. Η συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τους κ.κ. Μπαρόζο και Γιούνκερ έρχεται μετά και τη συμφωνία μεταξύ του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί και της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ για μια λύση κατά το πρότυπο της «Πρωτοβουλίας της Βιέννης», δηλαδή η εθελοντική συμφωνία μετακύλισης του ελληνικού χρέους.Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών πρέπει να είναι εθελοντικού χαρακτήρα, να έχει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και να αποφευχθεί ένα «πιστωτικό επεισόδιο». «Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο» δήλωσε χαρακτηριστικά.Από την πλευρά της, η κ. Μέρκελ ανέφερε ότι η Γερμανία επιθυμεί να δοθεί άμεσα λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί όσον αφορά τη νέα οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα και διαβεβαίωσε ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα αποφασιστεί από κοινού με την ΕΚΤ.Ζητούμενο ακόμη, πάντως, είναι η συναίνεση, κάτι που φάνηκε και από τις σημερινές δηλώσεις του Ζοζέ Μπαρόζο, ο οποίος κάλεσε εκ νέου τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να στηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα, λέγοντας ότι η ίδια η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εργαστούν από κοινού προκειμένου να διασφαλιστεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη.«Καλώ όλες τις πολιτικές δυνάμειες να βάλουν όλη τους την δύναμη, ώστε να διασφαλιστεί ευρύτερη πολιτική στήριξη στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Ελλάδα. Είναι μεταρρυθμίσεις για το καλό του λαού και για το καλό της Ελλάδας» είπε ο κ. Μπαρόζο.Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup Γιούνκερ εξέφρασε τη διαφωνία του με το ενδεχόμενο να μετατεθεί για τον Σεπτέμβριο η απόφαση για τη χορήγηση του δεύτερου πακέτου οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.«Δεν συμφωνώ ότι πρέπει να δεχθούμε να καθυστερήσουμε τις αποφάσεις μέχρι τον Σεπτέμβριο» τόνισε, σχολιάζοντας τη φημολογία ότι η απόφαση ενδέχεται να αναβληθεί.

Αστυνομικοί συνέλαβαν επ’ αυτοφώρω τρεις νεαρές γυναίκες για διαρρήξεις στα Γιάννενα!


Στα Ιωάννινα, αστυνομικοί συνέλαβαν επ’ αυτοφώρω τρεις νεαρές γυναίκες την στιγμή που επιχειρούσαν να διαρρήξουν τρεις μονοκατοικίες, την μία μετά την άλλη! Οι δράστιδες είχαν γίνει αντιληπτές από τους γείτονες που κάλεσαν την Αστυνομία και τώρα θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Συνάντηση του Δημάρχου με την προισταμένη της ΛΓ’ ΕΠΚΑ


Συνάντηση με την προισταμένη της ΛΓ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας-Aρτας Χριστίνα Μερκούρη πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης.Η κ.Μερκούρη ενημέρωσε τον κ.Μπαϊλη για τις εργασίες που πραγματοποιούνται στην Αρχαία Νικόπολη-ενόψει και των παρεμβάσεων που σύντομα θα ξεκινήσουν μέσω του ΕΣΠΑ- ενώ συμφωνήθηκε να γίνει από κοινού επίσκεψή τους, μαζί με τον πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής για την Αρχαία Νικόπολη Κωνσταντίνο Ζάχο, στον αρχαιολογικό χώρο.Η προισταμένη της ΛΓ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων συζήτησε επίσης με τον Δήμαρχο Πρέβεζας την ανάδειξη της Αρχαίας Κασσώπης ενημερώνοντάς τον και για τις εργασίες που αφορούν την αποκατάσταση του αρχαίου αγωγού ύδρευσης Αγίου Γεωργίου-Νικόπολης στο ύψος του Αρχάγγελου.

Συνεδριάζει το νέο Υπουργικό Συμβούλιο μετά τον ανασχηματισμό


Σε εξέλιξη βρίσκεται το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο στη Βουλή με τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης. Στη συνεδρίαση ο πρωθυπουργός θα δώσει το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθηθεί από τους νέους υπουργούς. Την Κυριακή ξεκινά η συζήτηση στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης.Νωρίτερα, λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι, οι νέοι υπουργοί ορκίστηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο από τον μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας Ευσέβιο. Μετά το Υπουργικό θα γίνουν οι τελετές παράδοσης - παραλαβής στα υπουργεία.Θα τα συζητήσουμε όλα στα όργανα της Βουλής, απάντησε ο νέος υφυπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου, ερωτηθείς εάν πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Εκδήλωση της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων


Στα πλαίσια της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις, και με αφορμή τις πρώτες μεταμοσχεύσεις που έγιναν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων το τελευταίο διάστημα, ο Τομέας Εθελοντισμού της ΝΟ.Δ.Ε. Ιωαννίνων διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Δωρεά Οργάνων- Μεταμοσχεύσεις» την Τετάρτη 22/06/2011 στις 19:00 στο Συνεδριακό Κέντρο του ΔΙ.Κ.Ε.Π.Π.Ε.Ε. Στ. Νιάρχος στη Δουρούτη.Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι:
-η Βουλευτής της ΝΔ, Τομεάρχης Εθελοντισμού Έλενα Ράπτη,
-Ο Επίκουρος Καθηγητής Χειρουργικής & Μεταμοσχεύσεων Μιχάλης Μήτσης και
-ο Ψυχίατρος Φώτης Μωρόγιαννης.

Στα Γιάννινα το νέο εργοστάσιο εμφιάλωσης της μπύρας FIX!

Ισχυροί οι πυλώνες οικονομικής ανάπτυξης της Ηπείρου…

Στα Γιάννινα θα κατασκευαστεί το νέο εργοστάσιο εμφιάλωσης της μπύρας FIX, όπως ανακοίνωσε ο Αλκιβιάδης Χήτος (φωτό), εκ των ιδρυτών της ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ, που έχει τα δικαιώματα εμφιάλωσης της μπύρας.Αυτή ήταν η μεγαλύτερη είδηση από την ημερίδα για την ανάπτυξη της Ηπείρου που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης στα Γιάννινα και διοργανώθηκε από την οικονομική εφημερίδα «Εξπρές». Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκε ο Αλκιβιάδης Χήτος, που τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η κατασκευή του εργοστασίου θα είναι μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις της εταιρείας.

ΙΣΧΥΡΟΙ ΠΥΛΩΝΕΣ…
Ο Αντιπρόεδρος της ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ και Δημοτικός Σύμβουλος Ιωαννίνων Βασίλης Χήτος υπογράμμισε, ότι τα πλεονεκτήματα της Ηπείρου είναι πολλά. «Όλα μαζί και το καθένα ξεχωριστά μπορούν να αποτελέσουν τους ισχυρούς πυλώνες για την ανάπτυξη της οικονομίας. Θα πρέπει όμως άμεσα να διορθώσουμε τα λάθη, αφού ο χρόνος είναι πολύτιμος» είπε, μεταξύ άλλων.Ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ηπείρου, Δημήτρης Φίλης αναφέρθηκε και αυτός στους πυλώνες ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας, κάνοντας ειδική μνεία στον τουρισμό. «Υπάρχουν σημαντικά περιθώρια προσέλκυσης τουριστών όλο το έτος με αξιοποίηση του φυσικού κάλλους της περιοχής και των ιστορικών θρησκευτικών μνημείων καθώς και των μουσείων της Ηπείρου» είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Φίλης.Τέλος, στην ημερίδα μίλησαν εκπρόσωποι και άλλων Φορέων της Ηπείρου, ενώ την εκδήλωση χαιρέτισαν, μεταξύ άλλων, η Δήμητρα Γεωργακοπούλου – Μπάστα, Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας και ο Αντιπεριφερειάρχης Ιωαννίνων Παντελής Κολόκας.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Κοιτάμε το μέλλον της χώρας, όχι το κομματικό συμφέρον


Το θέμα είναι αν βγαίνει ενισχυμένη η χώρα, όχι το ΠΑΣΟΚ τόνισε κληθείς να σχολιάσει αν το κυβερνών κόμμα βγαίνει κερδισμένο από τον ανασχηματισμό, ο απερχόμενος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής.Προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου αναμένεται να ξεκινήσει η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει αστείρευτες δυνάμεις και ότι έχει αποδείξει ότι σκοπός του είναι να κοιτάξει το μέλλον της χώρας και όχι το στενό κομματικό συμφέρον.Ερωτηθείς αν η νέα κυβέρνηση θα έχει βραχυπρόθεσμη θητεία, σχολίασε ότι η κυβέρνηση έχει εκλεγεί για τέσσερα χρόνια.Χαρακτήρισε επίσης τον αντικαταστάτη του, κ. Μόσιαλο, εξαιρετικό επιστήμονα, ενώ όσον αφορά στο νέο του ρόλο στο κυβερνητικό σχήμα, παρατήρησε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει κάνει σημαντικές τομές όλο αυτό το διάστημα και ότι έχει μπροστά του ακόμη πολλή δουλειά.

«Προς συμβιβασμό» Μέρκελ-Σαρκοζί για τη βοήθεια στην Ελλάδα


Σε συμβιβασμό για τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στη χρηματοδότηση του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα θα καταλήξουν μάλλον η Αγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί, που συναντώνται σήμερα στο Βερολίνο, σύμφωνα με τον Γερμανό υφυπουργό Οικονομικών Βέρνερ Χόγερ.«Πιστεύω ότι η σημερινή συνάντηση θα οδηγήσει σε κάποια λύση», είπε ο Χόγερ στον γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ZDF. «Είμαι σίγουρος ότι θα καταλήξουν σε κάποιο συμβιβασμό», πρόσθεσε.Ερωτηθείς για το τι θα περιλαμβάνει ο συμβιβασμός, ανέφερε ότι δεν γνωρίζει, αλλά είναι αισιόδοξος ότι θα έχει επιτυχή κατάληξη.

Μια επαρχιακή οδός… κομμένη στη μέση

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΙΣ, Ο ΔΡΟΜΟΣ ΑΠΟ ΠΟΛΥΓΥΡΟ ΜΕΧΡΙ ΖΟΡΓΙΑΝΗ ΕΓΙΝΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ

Ο δρόμος από Πολύγυρο μέχρι Ζόργιανη έχει τα κακά του χάλια. Ιδίως ένα τμήμα περίπου 300 μέτρων στο ένα ρεύμα έχει καταστραφεί εντελώς, με αποτέλεσμα η διέλευση των αυτοκινήτων να μην είναι ιδιαίτερα ασφαλής. Το συγκεκριμένο σημείο του δρόμου, της 17ης επαρχιακής οδού που θεωρείται συνδετήριος δρόμος του Βουτσαρά με την Εγνατία οδό στο ύψος του κόμβου της Τύριας, «χτυπήθηκε» από τη θεομηνία του Νοεμβρίου, με τα νερά να παρασύρουν μεγάλο κομμάτι του εδάφους.Η αποκατάσταση της 17ης επαρχιακής οδού είναι ένα από τα έργα που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα των Κοινών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων. Μέχρι στιγμής, όμως, δεν έχει γίνει καμία ενέργεια αποκατάστασης της ζημιάς.Ο δήμαρχος Ζίτσας Δημήτρης Ρογκότης, μιλώντας στον «Ηπειρωτικό Αγώνα», αναφέρει ότι «έχουμε απευθύνει σχετικό έγγραφο στην Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία είχε προβλέψει ως πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων ένα ποσό 200.000 ευρώ για να γίνει το έργο». Το συγκεκριμένο έργο, όπως και άλλα οδικά έργα αποκατάστασης των ζημιών από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις του Νοεμβρίου, είχε εγκριθεί από το πρώην Νομαρχιακό Συμβούλιο τον περασμένο Δεκέμβριο. Για όλα τα συναφή έργα, είχε δοθεί από το υπουργείο Εσωτερικών έκτακτη επιχορήγηση ύψους 2 εκατ. ευρώ η οποία κατέληξε στον λογαριασμό των ΚΑΠ. Μέχρι τέλος Δεκεμβρίου, η πρώην Νομαρχία κατάφερε να αναθέσει κάποια μικρά έργα. Όσα όμως απαιτούσαν δημοπρασία (με προϋπολογισμό άνω των 80.000 ευρώ), δεν προχώρησαν. Κι αυτά τα έργα δεν είναι λίγα. Εκτός από την 17η επαρχιακή οδό, είναι η αποκατάσταση των επαρχιακών οδών Πραμάντων-Κηπίνας και Μεγάλης Γότιστας-Κράψης όπως και της γέφυρας Γκόγκου. Για να προχωρήσουν αυτά τα έργα από την Περιφέρεια Ηπείρου, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ψήφιση του προϋπολογισμού και του προγράμματος έργων. Το πρώτο έχει γίνει, το δεύτερο όχι.Όσον αφορά τη 17η επαρχιακή οδό, σύμφωνα με τον διευθυντή των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Ηπείρου Γιώργο Βελογιάννη, αυτή την περίοδο συντάσσεται μελέτη από τις υπηρεσίες. «Επισκέφτηκε την περιοχή και γεωλόγος και ελπίζουμε ότι σε λίγο καιρό θα είμαστε σε θέση να κάνουμε τη δημοπρασία» τονίζει.Είναι γεγονός ότι το έργο δεν είναι εύκολο. Και αυτό λόγω όχι μόνο της σοβαρότητας των κατολισθήσεων αλλά και γεωμορφολογίας της περιοχής. Εκτιμάται ότι θα χρειαστεί αρκετή αντιστήριξη για να μη συμβεί ξανά ένα τέτοιο φαινόμενο με τόση ένταση.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Παράνομο το έργο της «Κενάν – Μεσάρε» λένε οι κάτοικοι


«Παράνομο» ισχυρίζονται πως είναι το έργο της Κενάν Μεσσαρέ,λόγω της απαλλαγής από την υποχρέωση σύνταξης και έγκρισης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι ζητούν από την Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης και το δήμαρχο Ιωαννίνων να παρέμβουν και να ελέγξουν τις υπηρεσίες τους. Ταυτόχρονα προειδοποιούν ότι αν δεν παρέμβουν άμεσα για να ανασταλεί η λειτουργία του δρόμου και να συνταχθεί ΜΠΕ, θα προσφύγουν στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα και στην Ε.Ε η οποία συγχρηματοδότησε το έργο ενώ ήδη ζήτησαν τη συνδρομή του Συνηγόρου του Πολίτη.

Ετοιμάζονται στη Δωδώνη για τη γενική συνέλευση της 5ης Ιουλίου


Τα εμπόδια στο «δρόμο» για την πώληση της γαλακτοβιομηχανίας, «Δωδώνη», επιχειρεί να υπερκεράσει η ΑΤΕ, καθώς εν μέσω θέρους συγκαλείται έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων για να τροποποιήσει άρθρα του καταστατικού της επιχείρησης, τα οποία θα δώσουν τη δυνατότητα για προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή.Ειδικότερα, στις 5 Ιουλίου στα Ιωάννινα η συνέλευση καλείται να αποφασίσει την τροποποίηση 11 άρθρων του καταστατικού, την κατάργηση άλλων 5 και τον ορισμό νέου διοικητικού συμβουλίου. Το επίμαχο άρθρο του καταστατικού είναι το 8, το οποίο σήμερα προβλέπει ότι εάν η ΑΤΕ θέλει να αποχωρήσει από τη «Δωδώνη», οι μετοχές της πρέπει να επιστρέψουν στους αγροτικούς συνεταιρισμούς (που είναι και μέτοχοι μειοψηφίας στην επιχείρηση) και με βάση την αξία της εταιρείας, που καταγράφεται στους ισολογισμούς. Εφόσον μεταβληθεί αυτό το άρθρο, καθίσταται προφανές πως η ΑΤΕ μπορεί να πωλήσει το ποσοστό της σε τρίτο ιδιώτη επενδυτή, χωρίς να δεσμεύεται απέναντι στους συνεταιρισμούς.Στο μετοχικό κεφάλαιο της «Δωδώνη», συμμετέχουν με 67,77% η ΑΤΕ, με 24,78% η ΕΑΣ Ιωαννίνων, με 0,55% η ΕΑΣ Αρτας-Φιλιππιάδας, με 2,90% η ΕΑΣ Πωγωνίου, με 2,40% η ΕΑΣ Πρεβέζης και με 1,60% η ΕΑΣ Θεσπρωτίας. Ουσιαστικά από τις 5 Ιουλίου και έπειτα και αφού προηγηθεί αποτίμηση της αξίας της εταιρείας, η ΑΤΕ μπορεί να προχωρήσει μέσα από σχετική ανοιχτή διεθνή διαδικασία σε πώληση του ποσοστού της.Ωστόσο οι παραγωγοί-συνεργάτες της «Δωδώνη» τονίζουν πως το θέμα της εταιρείας είναι καταρχάς πολιτικό και στο πλαίσιο αυτό καλούν την κυβέρνηση να δώσει λύση, ενώ προειδοποιούν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Για τις μεταβολές στο καταστατικό, τόσο οι παραγωγοί, όσο και οι ΕΑΣ-μέτοχοι μειοψηφίας, έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θα δεχθούν αλλαγές και θα αντισταθούν με κάθε μέσο.Από την πλευρά τους και οι εργαζόμενοι της γαλακτοβιομηχανίας εκτιμούν ότι η επιχείρηση πρέπει να μεταβιβαστεί στους φυσικούς της φορείς, τους κτηνοτρόφους και τους εργαζομένους.Τέλος, στην έκτακτη γενική η αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου συνδέεται πιθανότατα με την εκπεφρασμένη θέληση των παραγωγών και των μετόχων μειοψηφίας για άμεση αλλαγή προσώπων, που απαρτίζουν το σημερινό management της «Δωδώνη».

Εξώδικο για το μνημόνιο και στους βουλευτές των Ιωαννίνων!


Με εξώδικη διαμαρτυρία προς τους βουλευτές του Νομού Ιωαννίνων Μιχάλη Παντούλα, Βαγγέλη Αργύρη, Θανάση Οικονόμου, Κώστα Τασούλα και Σταύρο Καλογιάννη, η Συντονιστική Επιτροπή και μέλη της Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών Ιωαννίνων με τον τίτλο «Σπίθα», καταγγέλλουν τους όρους του Μνημονίου και καλούν τους βουλευτές να μην ψηφίσουν το «μεσοπρόθεσμο» πρόγραμμα σταθερότητας. Το εξώδικο υπέγραψε η Συντονιστική Επιτροπή και μέλη της Κίνησης, ενώ συγκεντρώνονται υπογραφές υποστήριξης από τους πολίτες των Ιωαννίνων.

ΠΙΝΔΟΣ:Αγόρασε τη ΣΒΕΚΗ‎


Μετά από περίπου δύο χρόνια, ξανανοίγει η ΣΒΕΚΗ (Συνεταιριστική Βιομηχανία Επεξεργασίας Κρέατος Ηπείρου), η μεγαλύτερη εταιρεία στην Ηπειρο, που είχε κλείσει λόγω χρεών.Με περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ, στον πλειστηριασμό που έγινε, η ΣΒΕΚΗ αποκτήθηκε από τον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων «Πίνδος» που ήταν και ο μεγαλομέτοχος στη ΣΒΕΚΗ, πριν οδηγηθεί σε διαδικασία πλειστηριασμών. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της «Πίνδος» Μιχάλης Κασσής, το αμέσως επόμενο διάστημα θα επαναλειτουργήσει πλήρως η υποδομή του σφαγείου και κυρίως του τυποποιητηρίου κρέατος, αλλά σε νέα βάση, χωρίς τα λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν την εταιρεία στο κλείσιμο το Μάρτιο του 2010.

Τα κτιριακά προβλήματα του ΤΕΙ Ηπείρου σε σύσκεψη στην περιφέρεια


Tα προβλήματα που υπάρχουν με τις ημιτελείς κτιριακές εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Ηπείρου, σε Άρτα και Ηγουμενίτσα, εξετάστηκαν σήμερα στη διάρκεια σύσκεψης που έγινε στο γραφείο του Περιφερειάρχη, με τη συμμετοχή του Προέδρου του Ιδρύματος κ. Γρ. Γκίκα, του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Άρτας κ. Βασ. Ψαθά, αντιπροέδρων του ΤΕΙ και τεχνικών της Περιφέρειας.Από τη Διοίκηση του Τ.Ε.Ι. εκτέθηκαν αναλυτικά οι εκκρεμότητες που υπάρχουν, καθώς και οι παρεμβάσεις που απαιτούνται προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες, ώστε να ολοκληρωθούν τα κτίρια και να αποδοθούν σε χρήση των σπουδαστών.Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, δήλωσε πως θα συνδράμει τη διοίκηση του Ιδρύματος για την επίλυση του χρονίζοντος προβλήματος που ταλανίζει το Τ.Ε.Ι. Ηπείρου.Στο πλαίσιο αυτό οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας θα εξετάσουν τον φάκελο των έργων, ώστε στη συνέχεια - και αφού προηγουμένως υπάρξει απόφαση της Διοίκησης του Τ.Ε.Ι. για συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου που θα τεθεί προς έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο - να προχωρήσουν οι απαιτούμενες ενέργειες για την συνέχιση κατασκευής των κτιρίων.

Την Αλεξάνδρα Τσιάβου θα τιμήσει ο Δήμος Ηγουμενιτσας


Ο Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου Ηγουμενίτσας την Κυριακή 19 Ιουνίου 2011 θα τιμήσει την Ολυμπιονίκη και Παγκόσμια Πρωταθλήτρια, αθλήτρια της Εθνικής Ομάδας Κωπηλασίας κα. Αλεξάνδρα Τσιάβου μετονομάζοντας το Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο Ηγουμενίτσας σε ‘‘Κλειστό Γυμναστήριο Αλεξάνδρα Τσιάβου’’ και διοργανώνοντας προς τιμήν της τον ‘‘Λαϊκό Αγώνα Δρόμου Αλ. Τσιάβου’’.Το πρόγραμμα των δύο εκδηλώσεων έχει ως εξής:
Ώρα 10:30 έναρξη του Λαϊκού Αγώνα Δρόμου (4.000 μ. για γεννημένους από το 1995 και πριν, 2.000 μ. για γεννημένους από το 1996 έως το 1998, 1.000 μ. για γεννημένους από το 1999 και μετά, 1.000 μ., Ανεξαρτήτου ηλικίας για συμμετοχή εκτός συναγωνισμού).
Ώρα 11:30 έναρξη τελετής μετονομασίας του Δημοτικού Κλειστού Γυμναστηρίου Ηγουμενίτσας σε ‘‘Κλειστό Γυμναστήριο Αλεξάνδρα Τσιάβου’’

Άτυπη συνάντηση των ΔΕ των επιμελητηρίων της Ηπείρου


Άτυπη συνάντηση των τεσσάρων επιμελητηρίων των τεσσάρων ενοτήτων της Περιφέρειας Ηπείρου, πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα.Στη συνάντηση συμμετείχαν τα μέλη των διοικητικών επιτροπών και οι διευθυντές των υπηρεσιών των τεσσάρων Ηπειρωτικών Επιμελητηρίων. Κατά τις συζητήσεις εργασίας, αναπτύχθηκε διάλογος και ανταλλαγή απόψεων, πάνω στα κοινά τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο της Ηπείρου και ιδιαίτερα:
-Ο ρόλος και η πορεία των Αναπτυξιακών Εταιρειών, ιδιαίτερα η πορεία του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠ για τα προγράμματα Ανταγωνιστικότητας των ΜΜΕ και η πορεία του Κέντρου Επιχειρηματικότητας & Καινοτομίας (BIC-Ηπείρου)
- Ο αγωγός φυσικού αερίου, για τον οποίο το Επιμελητήριο Ιωαννίνων θεωρεί τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας - Ιταλίας (IGI - Ποσειδών) ως έργο εθνικής και τοπικής σημασίας, δεδομένου ότι η έλευση του φυσικού αερίου στην περιοχή (με την ίδρυση της ΕΠΑ Ηπείρου) θα συνεισφέρει στην εμπορική και οικονομική ανάπτυξη, ενισχύοντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων της Περιφέρειάς μας. Στο πλαίσιο αυτό, τηρώντας όλους τους περιβαλλοντικούς όρους και τις προϋποθέσεις που έχει θέσει το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας, θεωρεί ότι όλοι οι φορείς της Ηπείρου θα πρέπει να υποστηρίξουν το έργο.
- Η ανάπτυξη της Μακρο-Περιφέρειας Αδριατικής & Ιονίου και τέλος
- Οι άξονες της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για την Αναθεώρηση της Επιμελητηριακής Νομοθεσίας.
Από τις συζητήσεις αυτές προέκυψαν σημαντικές προτάσεις, που θα προωθηθούν άμεσα για αποφάσεις στα αντίστοιχα διοικητικά συμβούλια.Η διοργάνωση των συναντήσεων αυτών θα γίνεται εκ περιτροπής στις πρωτεύουσες των τεσσάρων νομών της Ηπείρου.

Μηχανική βλάβη του πλοίου «ΝΗΡΕΑΣ» στην Ηγουμενίτσα


Ενημερώθηκε χθες στις 20:51 η Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας, από τον Πλοίαρχο του Ε/Γ - Υ/Γ « ΝΗΡΕΑΣ» Ν.Π. 11816, το οποίο είχε αποπλεύσει για εκτέλεση προγραμματισμένου δρομολογίου με προορισμό το λιμένα της Κέρκυρας, για βλάβη στην αριστερή κύρια μηχανή του πλοίου.Το πλοίο επέστρεψε αυτοδύναμα στην Ηγουμενίτσα αποβιβάζοντας με ασφάλεια σαράντα επτά (47) επιβάτες, οι οποίοι προωθήθηκαν στον προορισμό τους με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας.Από την Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας απαγορεύτηκε ο απόπλους του «ΝΗΡΕΑΣ» μέχρι προσκόμισης βεβαιωτικού διατήρησης κλάσης από τον παρακολουθούντα νηογνώμονα.

Ποιες περικοπές προβλέπονται για τις συντάξεις και το εφάπαξ


Επιβολή έκτακτης εισφοράς στις κύριες συντάξεις και μειώσεις στις επικουρικές, «ψαλίδι» 10% στο εφάπαξ δημόσιου τομέα και 15% για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα προβλέπουν τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και εξειδικεύτηκαν από το υπουργείο Εργασίας.Επιπλέον, προβλέπονται και αλλαγές στα κριτήρια για τους δικαιούχους των κοινωνικών επιδομάτων.

Κύριες συντάξεις
Συγκεκριμένα, με τα νέα μέτρα αναπροσαρμόζονται οι συντελεστές της Ειδικής Εισφοράς Συνταξιούχων για όλες τις κλίμακες κύριας σύνταξης από 1.700 ευρώ και άνω. Από την επιβολή του μέτρου δεν θίγονται συνταξιούχοι οι οποίοι λαμβάνουν από το σύνολο των Ταμείων, σύνταξη κάτω των 1.700 ευρώ το μήνα.Για συνταξιούχο (πχ ταμείου ΔΕΚΟ ή Δημοσίου ή ΙΚΑ) που λαμβάνει σύνταξη 2.500 ευρώ /μήνα, μέχρι σήμερα το σύνολο της εισφοράς του ήταν 6% επί του συνόλου της σύνταξης, δηλαδή 150 ευρώ ανά μήνα. Με την αναπροσαρμογή του συντελεστή ειδικής εισφοράς, η κράτηση θα αυξηθεί κατά 75 ευρώ, αυξάνοντας το σύνολο της μηνιαίας κράτησης στα 225 το μήνα.Στο σύνολο των Ασφαλιστικών Ταμείων Κύριας Σύνταξης, σύνταξη πάνω από 1.700 ευρώ ανά μήνα λαμβάνουν μόλις 161.890 συνταξιούχοι, αριθμός ο οποίος αντιπροσωπεύει το 5% του συνόλου των συνταξιούχων.Επιβάλλεται επίσης, έκτακτη ειδική εισφορά επί του συνολικού ποσού της κυρίας σύνταξης στους συνταξιούχους εκείνους που είναι κάτω των 60 ετών και για ποσά άνω των 1.700 ευρώ/μήνα.Η ειδική εισφορά αφορά, κατά κύριο λόγο, τους συνταξιούχους των ΔΕΚΟ, με χρήση ειδικών διατάξεων συνταξιοδότησης πριν από το 60ο έτος ηλικίας, καθώς και των ευνοϊκών διατάξεων της εθελουσίας εξόδου.Ακόμη τους συνταξιούχους του Δημοσίου με ηλικία συνταξιοδότησης μικρότερη του 60ου έτους.Με τη ρύθμιση αυτή, ένας συνταξιούχος 57 ετών, ο οποίος βγήκε στη σύνταξη κάνοντας χρήση ειδικών διατάξεων (όπως λόγω εθελουσίας) και λαμβάνει σύνταξη 2.000 ευρώ θα επιβαρυνθεί:
α) από την αύξηση της εισφοράς υπέρ του ΑΚΑΓΕ (από τον συντελεστή 5% στο 7%) με 40 ευρώ (δηλ. από 100 ευρώ κράτηση, σε 140 ευρώ κράτηση),
β) από τη θέσπιση ειδικής εισφοράς 6% για συντάξεις 1.700-2.300 ευρώ/μήνα (μετά την κράτηση της εισφοράς υπέρ ΑΚΑΓΕ) 112 ευρώ/μήνα. Σε σύνολο κρατήσεων η μείωση στη μηνιαία σύνταξή του θα φθάσει τα 152 ευρώ/μήνα.
Αντίθετα, από το μέτρο δεν θίγονται οι συνταξιούχοι που προέρχονται είτε από υποχρεωτική είτε από αυτοδίκαιη απόλυση (πχ συνταξιούχοι σωμάτων ασφαλείας και ενόπλων δυνάμεων) και οι μητέρες με ανήλικα τέκνα οι οποίες έλαβαν σύνταξη βάσει ειδικών ασφαλιστικών διατάξεων πριν από το 60ο έτος της ηλικίας τους.

Επικουρικές συντάξεις
Επιβάλλεται ειδική κλιμακωτή εισφορά στις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ, για τη χρηματοδότηση χαμηλοσυνταξιούχων ελλειμματικών επικουρικών ταμείων.Συνταξιούχος που λαμβάνει επικουρική σύνταξη ύψους 610 ευρώ το μήνα, θα αποδώσει έκτακτη ειδική εισφορά σε ποσοστό 10% ή 61 ευρώ το μήνα. Έτσι, η επικουρική σύνταξη μετά τον υπολογισμό της εισφοράς, θα διαμορφωθεί στα 549 ευρώ το μήνα.Οι συνταξιούχοι με σύνταξη μεγαλύτερη των 300 ευρώ μήνα είναι 235.800 επί συνόλου 1.017.000 συνταξιούχων και αντιπροσωπεύουν το 23,18% του συνόλου.Στελέχη του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν ότι το μέτρο καθίσταται αναγκαίο, με δεδομένο ότι μόνο κατά το 2011 το έλλειμμα των Επικουρικών Ταμείων εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 750 εκατ. ευρώ.

Η μείωση του εφάπαξ
Κατά 10% θα μειωθεί το εφάπαξ του δημοσίου τομέα και κατά 15% το εφάπαξ του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Το ποσοστό αυτό αντιπροσωπεύει μείωση μεταξύ 4.000-5.000 ευρώ για τους εργαζομένους του δημοσίου και 10.000-15.000 ευρώ για τους εργαζομένους στις ΔΕΚΟ.Προωθείται η θέσπιση εισφοράς 1% επί του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) σε όλους τους εργαζομένους του Δημοσίου Τομέα, για τη χρηματοδότηση του συστήματος της απονομής του εφάπαξ. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ένας δημόσιος υπάλληλος με μεικτό μισθό 1.500 ευρώ ανά μήνα θα αποδίδει 15 ευρώ το μήνα για τη στήριξη του εφάπαξ.Θεσπίζεται ειδική εισφορά ύψους 2% στους συνταξιούχους του Δημοσίου που λαμβάνουν σύνταξη πάνω από 800 ευρώ/μήνα.Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, το μέτρο αυτό είναι αναγκαίο, προκειμένου το βάρος της στήριξης του συστήματος να μην πέσει μονομερώς στους σημερινούς εργαζομένους.Με την εφαρμογή της εισφοράς, ένας συνταξιούχος του δημοσίου με σύνταξη 1.000 ευρώ το μήνα θα καταβάλει ως ειδική εισφορά το ποσό των 20 ευρώ το μήνα.Οι αναγνωρισμένες οφειλές του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) έναντι ήδη συνταξιοδοτημένων υπαλλήλων είναι πάνω από 1,5 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, οι αναγνωρισμένες οφειλές του ΤΕΑΠΑΠ-ΔΕΗ αγγίζουν τα 119,4 εκατ. ευρώ.

Επιδόματα
Στον τομέα των κοινωνικών επιδομάτων αλλάζουν τα κριτήρια των δικαιούχων κοινωνικών παροχών, με σκοπό, όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας, «την ενίσχυση εκείνων που πραγματικά το έχουν ανάγκη» (π.χ. κριτήρια λήψης εποχικών επιδομάτων ΟΑΕΔ, αλλαγή κριτηρίων για επιδότηση ενοικίου και επιχορήγηση επιτοκίου δανείου κοκ).Ταυτόχρονα, στόχος είναι να αυξηθεί, με τη βοήθεια και των πληροφοριακών συστημάτων, η αποτελεσματικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών και η αποτροπή καταστάσεων καταδολίευσης.Από τον εξορθολογισμό των επιδομάτων του ΟΑΕΔ, προσδοκάται να προκύψουν οφέλη σε εκείνες τις ομάδες εργαζομένων οι οποίοι ενώ συμβάλλουν περισσότερο σε σχέση με άλλες ομάδες εργαζομένων, δεν δικαιούνται αντίστοιχες παροχές.Ως παράδειγμα, στελέχη του υπουργείου αναφέρουν πως ένας εργαζόμενος με 15ετή συνεχόμενη εργασία που μένει άνεργος, έχει τις ίδιες παροχές με έναν εποχικά εργαζόμενο με 5ετή προϋπηρεσία.Τα νέα κριτήρια θα ανακοινωθούν μετά την επανεξέταση των επιδομάτων, διαδικασία η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του μήνα.Μελετάται, επίσης, η επέκταση του ΕΚΑΣ σταδιακά μέχρι το 2015, με την καταβολή 30 ευρώ μηνιαίως σε 100.000 χαμηλοσυνταξιούχους με εισοδηματικά κριτήρια.Τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας πιστεύουν ότι με τις αλλαγές αυτές, τα επιδόματα θα γίνουν περισσότερο αποτελεσματικά εφόσον, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, τα ποσοστά κινδύνου φτώχειας (2009) βελτιώνονται μόνο κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες πριν και μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις πλην των συντάξεων - δηλαδή από 22,7% σε 19,7%.

Κρίσιμη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα του Μνημονίου


Κρίσιμη για το σύνολο της οικονομικής πολιτικής και τη χρηματοδότηση της χώρας από το ΔΝΤ και την ΕΕ θεωρείται η απόφαση που αναμένεται να λάβει την προσεχή εβδομάδα το Συμβούλιο της Επικρατείας αναφορικά με τη συνταγματικότητα ή όχι του Μνημονίου.Οι τελικές διασκέψεις του Ανώτατου Δικαστηρίου αναμένεται να πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα και την Τρίτη, ενώ ήδη έχουν προηγηθεί περισσότερες από πέντε διασκέψεις της Ολομέλειας στις οποίες εξετάσθηκαν οι προσφυγές αντισυνταγματικότητας που έχουν καταθέσει πλήθος φορέων, μεταξύ αυτών και οι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας. Σημειώνεται πως η Ολομέλεια του ΣτΕ δεν έχει καταλήξει σε απόφαση αν και το θέμα εκκρεμεί ήδη επτά μήνες.Οι εισηγήτριες του Συμβουλίου της Επικρατείας πρότειναν την απόρριψη των σχετικών προσφυγών επικαλούμενες ότι λόγοι υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος επέβαλαν την ψήφιση του Μνημονίου, ενώ για τη θέσπισή του τηρήθηκαν πλήρως οι αρχές της αναλογικότητας και της αναγκαιότητας. Σύμφωνα δε με πληροφορίες η πλειοψηφία του Σώματος τάσσεται υπέρ της συνταγματικότητας του Μνημονίου.Ωστόσο, κρίνοντας με βάση τις διατάξεις του ισχύοντος Συντάγματος, αλλά και του Ευρωπαϊκού Δικαίου πολλοί εκ των 60 δικαστών της Ολομέλειας θεωρούν πως το Μνημόνιο «πάσχει» στην αυξημένη πλειοψηφία των 180 ψήφων η οποία χρειαζόταν για την επικύρωση του Μνημονίου, καθότι κείμενο διεθνούς χαρακτήρα.Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι σε συνέντευξή του προ ημερών ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε επισημάνει πως η κυβέρνηση πρέπει να επιδιώξει το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο να επικυρωθεί πολιτικά από 180 βουλευτές, κάτι που είχε προτείνει και για το πρώτο Μνημόνιο. Ο ίδιος είχε ταχθεί στην ίδια συνέντευξη υπέρ της από κοινού διαπραγμάτευσης με την τρόικα, ενώ είχε εκτιμήσει ότι το να επιδιωχθεί η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου από 180 βουλευτές δεν θα οδηγούσε σε εκλογές.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος νέος «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας


Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα είναι ο νέος επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, καθώς παράλληλα με τα καθήκοντα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης ανέλαβε και υπουργός Οικονομικών.Αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών είναι ο Φίλιππος Σαχινίδης (ο οποίος ήταν υφυπουργός στο προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα) και ο Παντελής Οικονόμου.Ο κ. Βενιζέλος είναι το κεντρικό πρόσωπο του κυβερνητικού ανασχηματισμού και θα έχει την ευθύνη του συντονισμού όλων των οικονομικών -παραγωγικών- υπουργείων.Ο ανασχηματισμός ουσιαστικά αφορά στη ανα-σύνθεση του οικονομικού επιτελείου, καθώς ο Γ. Παπακωνσταντίνου, που είχε βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο της εσωκομματικής κριτικής, μετακινήθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Κρίσιμες συνομιλίες Μέρκελ - Σαρκοζί


Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα αναμένεται να βρεθεί σήμερα στο επίκεντρο της συνάντησης Μέρκελ - Σαρκοζί στο Βερολίνο.Χθες, σε ανακοίνωσή του το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι η Γαλλία έχει εμπιστοσύνη στην ικανότητα του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου να συνεχίσει το πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης που άρχισε η Ελλάδα.Εξάλλου, η καγκελαρία του Βερολίνου επιβεβαίωσε ότι πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Γ. Παπανδρέου και της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. Εκπρόσωπος της καγκελαρίας αρνήθηκε να αναφερθεί στο περιεχόμενο της συνομιλίας.Σύμφωνα με πληροφορίες, η καγκελάριος παρέσχε στήριξη στον κ. Παπανδρέου και ο πρωθυπουργός έδωσε την υπόσχεση ότι θα κάνει τα πάντα προκειμένου να ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις που θέτει το ΔΝΤ. Από την πλευρά της η καγκελάριος μετέφερε στον πρωθυπουργό την κατ΄ αρχήν πρόθεση της Γερμανίας να βοηθήσει στο θέμα του δεύτερου πακέτου στήριξης της Ελλάδας.Η Ελλάδα έχει κάνει αξιοσημείωτες προόδους στην αντιμετώπιση της κρίσης του χρέους της αλλά είναι σημαντικό να συνεχίσει η ελληνική κυβέρνηση τις μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο Τζέι Κάρνεϊ, εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα. Ο Λευκός Οίκος επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ικανή να ξεπεράσει την κρίση.Την πεποίθηση ότι την ερχόμενη Κυριακή το Eurogroup θα αποφασίσει για την εκταμίευση, στις αρχές Ιουλίου, της 5ης δόσης των δανείων, ύψους 12 δισ. ευρώ, προς την Ελλάδα, εξέφρασε στις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Ολι Ρεν, ενώ παράγοντες του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσαν ότι στο επικείμενο συμβούλιο των υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης αρκεί η συμφωνία στο βασικό πλαίσιο του νέου προγράμματος για την εκταμίευση της δόσης του Ιουλίου.Παράλληλα, ο Ολι Ρεν υπογραμμίζει ότι το Eurogroup της Κυριακής και της Δευτέρας θα συζητήσει το περιεχόμενο, τους όρους και τον χαρακτήρα της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, ώστε να ληφθούν αποφάσεις στο Eurogroup της 11ης Ιουλίου.Ο κοινοτικός επίτροπος κάλεσε ακόμη όλους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης να ξεπεράσουν τις διαφορές τους την ερχόμενη Κυριακή και να καταλήξουν σε υπεύθυνη συμφωνία.Βέβαια, όπως υπογραμμίζει ο Ολι Ρεν, μεγάλο μερίδιο ευθύνης «πέφτει στις πλάτες » των ελληνικών αρχών και όλων των Ελλήνων πολιτικών αρχηγών. Ο κ. Ρεν αναφέρει ότι αναμένει από την Ελληνική Βουλή να εγκρίνει το πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων, όπως συμφωνήθηκε, έως το τέλος Ιουνίου. «Είναι λυπηρό ότι οι προσπάθειες για εθνική ενότητα απέτυχαν χθες», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Ολι Ρεν, ο οποίος τονίζει ακόμη ότι οι αναγκαίες προσπάθειες για την αποφυγή της χρεοκοπίας - η οποία θα αποτελούσε καταστροφή για την Ελλάδα - είναι ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων.Σε ανακοίνωσή του το ΔΝΤ αναφέρει ότι η συνέχιση της δανειοδότησης της Ελλάδας εξαρτάται από το αν η Αθήνα θα υιοθετήσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη συμφωνηθεί.Οι ηγέτες του κόσμου δεν θα επιτρέψουν η κρίση της Ελλάδας να ξεφύγει από κάθε έλεγχο, με αποτέλεσμα να επαναληφθεί μια παγκόσμια οικονομική κρίση παρόμοια με εκείνη που προκάλεσε η κατάρρευση της Λίμαν Μπράδερς, τονίζεται σε ανάλυση του πρακτορείου Ρόιτερς.

Στο επίκεντρο των ξένων ΜΜΕ η πολιτική και οικονομική κρίση στην Ελλάδα


Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα και οι πολιτικές εξελίξεις κυριαρχούν για άλλη μία ημέρα στον ξένο Τύπο. Τα δημοσιεύματα επικεντρώνονται αφενός στις προσπάθειες να αποφευχθεί η χρεοκοπία και αφετέρου στις κινήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου που βρίσκεται αντιμέτωπος με διαφωνούντες βουλευτές του κόμματός του, αλλά και με μεγάλο μέρος της κοινωνίας που αρνείται να δεχθεί τα νέα μέτρα λιτότητας.Το Reuters επισημαίνει, μεταξύ άλλων, την στήριξη της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ ώστε να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση της χώρας και καταλήγει στο συμπέρασμα, επικαλούμενο αναλυτές, πως οι ξένοι ηγέτες δεν θα επιτρέψουν η κρίση της Ελλάδας να ξεφύγει από κάθε έλεγχο και να επαναληφθεί η παγκόσμια οικονομική κρίση που προκλήθηκε με την κατάρρευση της Lehman Brothers, το 2008.Το BBC τονίζει ότι ο Γ.Παπανδρέου προχωρά σε ανασχηματισμό σε μία προσπάθεια να περάσει τα νέα μέτρα λιτότητας, τα οποία έχουν προκαλέσει πολιτική κρίση. Το βρετανικό δίκτυο εκτιμά ότι ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου αναμένεται να αποχωρήσει από τη θέση του, σημειώνοντας ότι, την ίδια ώρα, Νικόλα Σαρκοζί και Άνγκελα Μέρκελ συναντώνται στο Βερολίνο για να συζητήσουν πώς μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα ώστε να αποφύγει τη χρεοκοπία.Ο ανασχηματισμός καθυστέρησε και θα ανακοινωθεί σήμερα, Παρασκευή, μεταδίδει το CNN. Το αμερικανικό δίκτυο αναφέρεται στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στις αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει τα νέα μέτρα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Υπάρχουν φόβοι, μεταδίδει, ότι τυχόν αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα είναι καταστροφική για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα, κάτι που έχει προκαλέσει πανικό στους επενδυτές, όπως έγινε το 2008 με Lehman Brothers.Η ελληνική κυβέρνηση παραπαίει εν μέσω του κινδύνου της χρεοκοπίας είναι ο τίτλος της Washington Post. Την Πέμπτη, γράφει η εφημερίδα, ο Γ.Παπανδρέου έδωσε μάχη για να παραμείνει στην εξουσία, προσπαθώντας από τη μία μεριά να σχηματίσει νέα κυβέρνηση και από την άλλη να πείσει την κοινωνία για την αναγκαιότητα των νέων μέτρων.Ο Guardian τονίζει πως ο Έλληνας πρωθυπουργός δίνει μάχη για να σχηματίσει νέα κυβέρνηση εν μέσω της οικονομικής κρίσης. Η ηρεμία επέστρεψε στην Αθήνα, υπογραμμίζει, αλλά οι περισσότεροι Έλληνες φοβούνται ότι ο ανασχηματισμός δεν θα καταφέρει να βγάλει τη χώρα από τη χειρότερη κρίση στη σύγχρονη ιστορία της.Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι ο εκτελών χρέη διευθυντή του ΔΝΤ Τζον Λίπσκι έχει υιοθετήσει ιδιαίτερα σκληρή στάση απέναντι στη Γερμανία και πως ζήτησε από το Βερολίνο να δεσμευθεί με συγκεκριμένο ποσό για τη βοήθεια προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας, το Βερολίνο υποχώρησε και λίγες ημέρες αργότερα η Ανγκελα Μέρκελ παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι η Αθήνα θα χρειαστεί νέο πακέτο διάσωσης.Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει άρθρο του Independent ότι οι δύο μεγάλες δυναστείες στη μεταπολιτευτική Ελλάδα, η οικογένεια Παπανδρέου και η οικογένεια Καραμανλή στήνουν ψεύτικες μάχες, προωθώντας όμως παρόμοιες πολιτικές. Σύμφωνα με την εφημερίδα, αυτό εξηγεί τη λαϊκή άρνηση στο ενδεχόμενη κυβέρνησης συνεργασίας που πρότεινε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το Μεσοπρόθεσμο


Κατόπιν και της ακρόασης των εκπροσώπων των κοινωνικών φορέων, υπερψηφίστηκε επί της αρχής στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής προσαρμογής.Ο εισηγητής της ΝΔ Χρ. Σταϊκούρας απέρριψε το δίλημμα «μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ή χρεοκοπία», όπως το κόμμα του είχε απορρίψει και το δίλημμα «Μνημόνιο ή χρεοκοπία», καθώς «η ΝΔ δεν πιστεύει σε μονοδρομήσεις»: «Αν έχουμε διαπιστώσει όλοι ότι το Μνημόνιο απέτυχε, γιατί δεν επικαιροποιούμε από τώρα το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, με βάση τα λάθη που καταγράφουμε στον πρώτο χρόνο εφαρμογής του Μνημονίου;», αναρωτήθηκε ο κ. Σταϊκούρας.Από πλευράς του, ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Παύλος Μαρκάκης περιορίστηκε να παρατηρήσει πως στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δεν περιλαμβάνεται κοστολόγηση της λαθρομετανάστευσης (παραεμπόριο, μη πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών) - και πως αυτό το ζήτημα θα πρέπει η κυβέρνηση να ξεκινήσει να το αντιμετωπίζει.Προηγουμένως, οι εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων, είχαν στο σύνολό τους εκφράσει αρκετές ενστάσεις για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Ανακοινώθηκε το νέο υπουργικό σχήμα


Ανακοινώθηκε το νέο κυβερνητικό σχήμα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Θα ακολουθήσει στη 1 το μεσημέρι η ορκωμοσία των νέων υπουργών.Το νέο υπουργικό σχήμα, έχει ως εξής:
*Αντιπρόεδροι της κυβέρνησης οι Θεόδωρος Πάγκαλος και Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος αναλαμβάνει και το υπουργείο Οικονομικών με αναπληρωτές υπουργούς τους Φίλιππο Σαχινίδη και Παντελή Οικονόμου
*Στο υπουργείο Εσωτερικών, Χάρης Καστανίδης με υφυπουργό τον Πάρη Κουκουλόπουλο
*Διοικητικής Μεταρρύθμισης, (νέο υπουργείο), Δημήτρης Ρέππας με υφυπουργούς τους Ντίνο Ρόβλια και Παντελή Τζωρτζάκη
*Υποδομών, Γιάννης Ραγκούσης με υφυπουργό τον Γιάννη Μαγκριώτη
*Εξωτερικών, ο ευρωβουλευτής Σταύρος Λαμπρινίδης με αναπληρωτή υπουργό τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και υφυπουργό τον Δημήτρη Δόλλη
*Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης, με υφυπουργό τον Κώστα Σπηλιόπουλο
*Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος με υφυπουργούς Μιχάλη Τιμοσίδη, Μάρκο Μπόλαρη και Χρ. Αηδόνη
*Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης με υφυπουργό τον Γιάνη Κουτσούκο
*Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής με υφυπουργό τον Μανώλη Όθωνα
*Περιβάλλοντος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου με αναπληρωτή υπουργό το Νίκο Σηφουνάκη και υφυπουργό τον Γιάννη Μανιάτη
*Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοίδης με αναπληρωτες υπουργούς τους Χάρη Παμπούκη και Σωκράτη Ξυνίδη και υφυπουργό τον Θάνο Μωραϊτη
*Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης με υφυπουργό τον Γιάννη Δριβελέγκα
*Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, με υφυπουργό τον Γιώργο Πεταλωτή
*Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος με υφυπουργό Τουρισμού τον Γιώργο Νικητιάδη
*Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου με αναπληρωτή τη Φώφη Γεννηματά και υφυπουργό την Εύη Χριστοφιλοπούλου
*Υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος ο Ηλίας Μόσιαλος

Ο αγώνας κατά της ιδιωτικοποίησης περνά από την έκτακτη γενική συνέλευση

Κτηνοτρόφοι και εργαζόμενοι για «Δωδώνη»

Στις γενικότερες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας και στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της «Δωδώνης», στις 5 Ιουλίου, είναι στραμμένη η προσοχή τόσο των κτηνοτρόφων, όσο και των εργαζομένων στην γαλακτοβιομηχανία, δεδομένου ότι η μεγαλομέτοχος Αγροτική Τράπεζα επιδιώκει με τροποποίηση άρθρων του καταστατικού να διευκολυνθεί στο στόχο της πώλησης του πακέτου των μετοχών της.Το κοινό μέτωπο, κτηνοτρόφων, εργαζομένων και Ενώσεων-μετόχων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση θα αντισταθεί με κάθε μέσο και τρόπο στην απόπειρα αλλαγής τόσο του άρθρου 8 του καταστατικού, όσο και στην μεταφορά της έδρας της εταιρείας στην Αθήνα.«Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει καμιά τέτοια αλλαγή», διεμήνυσαν χθες ο εκπρόσωπος του Πανηπειρωτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Μιχάλης Τζίμας και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Χρήστος Γεωργίου, οι οποίοι φιλοξενήθηκαν στην εκπομπή «Συνθέσεις και Αντιθέσεις» του δημοτικού ραδιοφώνου Ιωαννίνων.Η επόμενη κινητοποίηση έχει προγραμματιστεί για την Ηγουμενίτσα με αποκλεισμό του λιμανιού σε ημερομηνία που θα οριστεί, πάντως πριν τις 5 Ιουλίου, ώστε να σταλεί ένα ακόμη μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι η «Δωδώνη» πρέπει να περάσει, εφόσον τελικά η ΑΤΕ αποχωρήσει, στους φυσικούς φορείς, Ενώσεις και κτηνοτρόφους.Ως προς την αλλαγή προσώπων στη διοίκηση της εταιρείας αυτή θα πρέπει να συνοδεύεται και από αλλαγή στάσης έναντι των κτηνοτρόφων-συνεργατών και με βάση το καταστατικό, αλλά και των εργαζομένων οι οποίοι είχαν χάσει κάθε επαφή με την απερχόμενη διοίκηση.Το επίμαχο άρθρο 8 του ιδρυτικού καταστατικού της «Δωδώνης», το οποίο ως έχει προβλέπει ότι αν αποχωρήσει η ΑΤΕ οι μετοχές της πρέπει να μεταβιβαστούν στις Ενώσεις και τους Συνεταιρισμούς κτηνοτρόφων. Βέβαια η ΑΤΕ με το 67,77% που κατέχει και με τα ισχύοντα περί ανωνύμων εταιρειών μπορεί και να το αγνοήσει, αλλά σίγουρα δεν θα ήθελε να μένει ως επιχείρημα και νομικό «όπλο» στα χέρια των Ενώσεων και κτηνοτρόφων.Εξίσου σημαντικό είναι, όπως δήλωσε ο κ. Τζίμας και το θέμα της συνέλευσης που αφορά μεταφορά της έδρας από την Ελεούσα στην Αθήνα, αφού επιδιώκεται να συνεδριάζει η διοίκηση μακριά από το εργοστάσιο και να γίνονται και οι γενικές συνελεύσεις, ώστε να αποφεύγεται η πίεση που ασκούν με την παρουσία τους οι κτηνοτρόφοι και οι εργαζόμενοι.Και για τα δύο η αντίδραση θα είναι δυναμική, για να μην «περάσουν».Και ο κ. Τζίμας, αλλά και ο κ. Γεωργίου επανέλαβαν ότι το θέμα της «Δωδώνης» είναι μόνο πολιτικό και οφείλει η κυβέρνηση να τηρήσει τη δέσμευση για να στηριχθεί η κτηνοτροφία που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με αυτή γαλακτοβιομηχανία, που είναι κερδοφόρα.Τέλος σε ότι αφορά τη στάση των φορέων και των πολιτών, και οι δυο εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι, αλλά την ώρα του...δια ταύτα αναμένουν έμπρακτη στήριξη από την αυτοδιοίκηση και τους βουλευτές.

NEOI ΑΓΩΝΕΣ