Κυριακή, 5 Ιουνίου 2011

Μεγάλο το κύμα διαμαρτυρίας


Μεγαλύτερη σε όγκο από κάθε άλλη φορά είναι η σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας των "Αγανακτισμένων" στην πλατεία Συντάγματος, δωδέκατη ημέρα των κινητοποιήσεων. Όσο περνάει η ώρα ο κόσμος που συρρέει στο κέντρο της Αθήνας αυξάνει ενώ οι δρόμοι πέριξ του Συντάγματος είναι κλειστοί. Το μεγάλο πλήθος των διαδηλωτών, όλων των ηλικιών, ένωσε τις φωνές του με αυτές των συγκεντρωμένων στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις, διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική της ΕΕ, την αυξανόμενη ανεργία και τη λιτότητα.Δεν έλειψε και σήμερα το πάθος. Οι διαδηλωτές, φωνάζοντας συνθήματα, σφυρίζοντας και κρατώντας πανό, ελληνικές, ισπανικές, ιρλανδικές, πορτογαλικές σημαίες όπως επίσης και σημαίες της Αιγύπτου, της Τυνησίας και της Υεμένης, διαμαρτύρονται για τα μέτρα που φέρνει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, το χρέος, και τους πολιτικούς.Με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών, αλλά και εκατοντάδων μοτοσικλετιστών, πραγματοποιείται η καθιερωμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των "Αγανακτισμένων", και στην πλατεία του Λευκού Πύργου στη Θεσσαλονίκη. Εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Λαμίας, στην πλατεία Πάρκου της πόλης. Μαζί τους και οι ιδιοκτήτες φορτηγών αυτοκινήτων οι οποίοι απέκλεισαν με τα φορτηγά το κέντρο της Λαμίας. Στην Ισπανία, χιλιάδες "Αγανακτισμένοι" παραμένουν και σήμερα στην πλατεία της Μαδρίτης 'Πουέρτα ντελ Σολ'. Συνολικά, μέχρι σήμερα, έχουν στηθεί καταυλισμοί από σκηνές σε 56 μεγάλες πλατείες, σε όλη την Ισπανία.Αναμένεται το κίνημα των "Αγανακτισμένων" να κινηθεί ακόμα πιό δραστήρια την 11η Ιουνίου, οπότε αναλάμβάνουν επίσημα καθήκοντα οι πρόσφατα εκλεγμένοι τοπικοί άρχοντες. Συγκεκριμένα, γιά την ημέρα εκείνη σχεδιάζεται πέντε "καραβάνια Αγανακτισμένων", από διάφορα μέρη της Ισπανίας, να συγκλίνουν στην πρωτεύουσα Μαδρίτη.

"Πάει καλύτερα το πρόγραμμα στην Ελλάδα"


Το πρόγραμμα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα πάει πολύ καλύτερα απ' ό,τι νομίζουν μερικοί και πολλοί στόχοι έχουν ήδη επιτευχθεί, τόνισε ο Πόουλ Τόμσεν, αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος Ευρώπης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ για την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα. Ειδικότερα, επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει περαιτέρω αποφασιστική προσπάθεια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.Μεταξύ άλλων, το στέλεχος του ΔΝΤ υποστήριξε ότι το μνημόνιο αλλάζει, γιατί αλλάζουν οι συνθήκες, όπως είπε, επισημαίνοντας ότι είναι σαν ένας ζωντανός οργανισμός που πρέπει να προσαρμόζεται στις καινούριες ανάγκες.Ο κ. Τόμσεν ανέφερε επίσης ότι τέτοιου είδους προγράμματα, όπως αυτό που εφαρμόζεται στην χώρα μας, παρουσιάζουν πάντα προβλήματα και ότι ξεπερνιούνται όταν υπάρχει προσήλωση στους στόχους.Στο μεταξύ, το "πράσινο φως" για την εκταμίευση της 5ης δόσης, η οποία θα διατεθεί, πιθανότατα, στις αρχές Ιουλίου, έδωσε η τρόικα. Όπως ανακοινώθηκε από το κλιμάκιο των στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, υπήρξε συμφωνία με την κυβέρνηση σε μια δέσμη οικονομικών και χρηματοπιστωτικών πολιτικών, που απαιτούνται για να επιτευχθούν οι στόχοι του οικονομικού προγράμματος της χώρας. Η αυστηρή εφαρμογή τους, επισημαίνεται από την τρόικα, θα βοηθήσει να αποκατασταθεί η δημοσιονομική βιωσιμότητα, να διαφυλαχθεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα και να δοθεί ώθηση στην ανταγωνιστικότητα, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη και απασχόληση.Οι δεσμεύσεις, σύμφωνα με την τρόικα, που ανέλαβε να υλοποιήσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του οικονομικού προγράμματος, αφορούν μεταξύ άλλων, τη σημαντική μείωση της απασχόλησης στο Δημόσιο, τον εξορθολογισμό επιδομάτων και τη μείωση φοροαπαλλαγών.Στο πακέτο μέτρων για την κάλυψη της υστέρησης των εσόδων του 2011 περιλαμβάνονται, η έκτακτη εισφορά στα ακίνητα, αύξηση των τελών κυκλοφορίας, αύξηση της φορολογίας σε σκάφη και πολυτελή Ι.Χ. αυτοκίνητα, ειδικός φόρος κατανάλωσης στα μη αλκοολούχα ποτά και στο φυσικό αέριο, καθώς και αύξηση του φόρου στα τσιγάρα.

Οργισμένη αντίδραση της κυβέρνησης στα περί «επιτρόπων» της τρόικας στα υπουργεία


Τα δημοσιεύματα περί τοποθέτησης «ανθύπατων» της τρόικας για την επιτήρηση του έργου των ελληνικών υπουργείων διαψεύδει η κυβέρνηση, κάνοντας λόγο σε ανακοίνωσή της την Κυριακή για «επικίνδυνη παραπληροφόρηση που διαμορφώνει κλίμα σύγχυσης».«Όλοι καλούνται πλέον να αναλάβουν τις ευθύνες τους» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, την στιγμή που και υπουργικά στελέχη απορρίπτουν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο τοποθέτησης «επιτρόπων» στα χαρτοφυλάκιά τους.Η κυβέρνηση «καταγγέλλει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, την επικίνδυνη παραπληροφόρηση Μέσων Ενημέρωσης τα οποία δηλητηριάζουν την κοινή γνώμη, είτε με ανύπαρκτες "πληροφορίες" για "ξένους Επιτρόπους - Ανθύπατους στα υπουργεία", είτε με ανοίκειες και ανιστόρητες εκφράσεις περί "κατοχής" στην Ελλάδα» αναφέρει η ανακοίνωση.«Με τη συμβολή, με τις θυσίες του Ελληνικού λαού, δίνουμε εδώ και πολλούς μήνες έναν τιτάνιο αγώνα για να σώσουμε την Ελλάδα από την χρεοκοπία, για να διαφυλάξουμε την εθνική μας αξιοπρέπεια, αγώνα», σημειώνει η ανακοίνωση, «στον οποίο οφείλουν εν πολλοίς την επιβίωσή τους και τα Μέσα Ενημέρωσης, καθώς η κατάρρευση της χώρας θα σήμαινε και τη δική τους κατάρρευση».Αναφέροντας χαρακτηριστικά πως η «παραπληροφόρηση είτε εδράζεται είτε όχι σε σκοπιμότητες, στρέφεται εναντίον του δημόσιου συμφέροντος», η ανακοίνωση υπογραμμίζει: «Αρκετά πια λοιπόν με την ανευθυνότητα, τα ψέματα τελείωσαν και όλοι καλούνται πλέον να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Σε τρίωρες στάσεις εργασίας από τη Δευτέρα οι δικαστικοί υπάλληλοι


Σε τρίωρες στάσεις εργασίας προχωρούν από τη Δευτέρα και μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή οι δικαστικοί υπάλληλοι, διαμαρτυρόμενοι για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.Με απόφαση της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ), οι στάσεις εργασίας θα πραγματοποιούνται από τις 12 το μεσημέρι έως τη λήξη του ωραρίου, στις 15:00.Παράλληλα, την ερχόμενη Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2011, η ΟΔΥΕ αποφάσισε την πραγματοποίηση παναττικής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στο Πρωτοδικείο Αθηνών (πρώην Σχολή Ευελπίδων) με τη συμμετοχή των δικαστικών υπαλλήλων της Αθήνας και του Πειραιά.Η συγκέντρωση θα γίνει στη 1 μετά το μεσημέρι.

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος


Ζούμε, αναπνέουμε, τρεφόμαστε σ΄ ένα περιβάλλον που φτιάχτηκε για μας, αλλά δεν το φροντίζουμε. Τι κι αν γιορτάζουμε την παγκόσμια μέρα περιβάλλοντος, τι κι αν δηλώνουμε ότι συμμετέχουμε στην ώρα ή τη μέρα της γης.Το περιβάλλον αργοπεθαίνει, με την κλιματική αλλαγή να αποτελεί τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική οικονομική και κοινωνική κρίση στην ιστορία της ανθρωπότητας.Επιστήμονες και κυβερνήσεις παγκοσμίως συμφωνούν: οι κλιματικές αλλαγές έχουν προκληθεί από ανθρώπινες δραστηριότητες και οι επιπτώσεις τους θα είναι καταστροφικές. Χωρίς δραστικές μειώσεις των εκπομπών, επιβλαβών αερίων η μέση πλανητική θερμοκρασία θα αυξηθεί ως το τέλος του αιώνα μέχρι 7°C, σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.Για να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που παράγουμε, καταναλώνουμε και αντιλαμβανόμαστε την ενέργεια. Πρέπει να πετύχουμε μία πραγματική Ενεργειακή Επανάσταση.Tη στιγμή που πολλές κυβερνήσεις σκέφτονται να εγκαταλείψουν την ενέργεια λόγω του πυρηνικού συναγερμού που σήμανε στην Ιαπωνία, 25 χρόνια μετά την τραγωδία στο Τσέρνομπιλ, οι πλούσιες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες του Κόλπου συνεχίζουν να σχεδιάζουν μεγάλες επενδύσεις για να κατασκευάσουν πυρηνικά. Την ώρα που η Γερμανία αποφάσισε να εγκαταλείψει οριστικά την πυρηνική ενέργεια έως το 2022, η Ελβετία ανέστειλε τα σχέδιά της για τρεις νέους πυρηνικούς σταθμούς και η Ιταλία αποφάσισε οριστική αναστολή του προγράμματος για κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων, η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να κατασκευάσει 16 πυρηνικούς αντιδραστήρες έως το 2030.Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος αποτελεί το κύριο όχημα του ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τα περιβαλλοντικά προβλήματα. Φετινό σύνθημα είναι το «Δάση: Η Φύση στην Υπηρεσία μας».Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στο μήνυμα του για το περιβάλλον αναφέρεται στην περιβαλλοντική εκπαίδευση που θα ξεκινάει από τα πρώτα σχολικά χρόνια, και κάνει ιδιαίτερη μνεία στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας και την προστασία της βιοποικιλότητας.Στη χώρα μας έχουν προγραμματιστεί δράσεις στις 13 περιφέρειες υπό την αιγίδα του προέδρου της Δημοκρατίας και με την υποστήριξη των υπουργείων Περιβάλλοντος και Τουρισμού. Δράσεις για τον καθαρισμό παραλιών, δασών, πάρκων και γειτονιών Δράσεις που ενισχύουν την περιβαλλοντική συνείδηση και δίνουν συμβολικά το μήνυμα για ένα καλύτερο περιβάλλον στο οποίο θέλουμε να ζούμε. Δράσεις όμως μόνο για σήμερα; Μόνο εδώ; Kαι αύριο;

Μέσα σε 20 μήνες έγιναν όσα δεν έγιναν χρόνια ολόκληρα


Μέσα σε 20 μήνες έγιναν όσα δεν έγιναν χρόνια ολόκληρα και πετύχαμε ήδη πολλά, αναφέρεται σε βίντεο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ελληνικής κυβέρνησης με αφορμή τον απολογισμό του έργου των 20 πρώτων μηνών της κυβέρνησης.Για να γλυτώσουμε από την χρεοκοπία εξασφαλίσαμε ένα πρωτόγνωρο μηχανισμό στήριξης ύψους 110 δισ. ευρώ και για να εξασφαλίσουμε το μέλλον των παιδιών μας καταφέραμε την μεγαλύτερη μείωση του ελλείμματος που πέτυχε ποτέ χώρα στην ευρωζώνη, υπογραμμίζεται στο βίντεο.Για να βγούμε από την κρίση καλύτεροι ως χώρα και ως πολίτες, αφήνουμε πίσω όσα μας έβλαψαν και παλεύουμε για μια νέα νοοτροπία, με μεγαλύτερη διαφάνεια παντού, με όλες τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, με όλες τις υπογραφές και τις αποφάσεις στο διαδίκτυο και με τη δημιουργία ανεξάρτητης στατιστικής αρχής.Για ένα κράτος που σέβεται τα χρήματα των πολιτών του, βάζουμε τάξη στο αχανές και άναρχο δημόσιο, με τον Καλλικράτη, με μείωση κατά 2 δισ. ευρώ των λειτουργικών δαπανών του δημοσίου, με μείωση των ελλειμμάτων των ΔΕΚΟ κατά 20% το 2010, με μείωση των δαπανών των δημόσιων νοσοκομείων, με την ηλεκτρονική συνταγογράφιση και με την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού που εξασφαλίζει τις συντάξεις των παιδιών μας, αναφέρεται στο βίντεο.Για μια κοινωνία πιο δίκαιη, πιο ασφαλή, πιο όμορφη με μείωση τιμών σε χιλιάδες φάρμακα , με μείωση φορολογίας για εισοδήματα μέχρι 40.000 ευρώ, με καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με πρόστιμα 3,4 δισ. ευρώ το 2010 και κατάσχεση 555 σκαφών, με 5.000 αστυνομικούς δίπλα στον πολίτη στις γειτονιές, με τους πρώτους δασικούς χάρτες για την θωράκιση των δασών μας, με τις επιδοτήσεις των αγροτών στην ώρα τους, με χιλιάδες αποσπασμένους εκπαιδευτικούς και πάλι στα σχολεία, με το ψηφιακό σχολείο και με περισσότερους γιατρούς στην υπηρεσία των ασφαλισμένων.Για μια χώρα που κινείται με ορμή προς τα εμπρός, με ίδρυση επιχείρησης σε μια ημέρα , one stop shop, με κατάργηση του καμποτάζ και περισσότερα κρουαζιερόπλοια στα ελληνικά λιμάνια, με απελευθέρωση δεκάδων κλειστών επαγγελμάτων και με αύξηση των εξαγωγών κατά 35% το τελευταίο εξάμηνο.Για να νοιώσουμε και πάλι αισιόδοξοι, περήφανοι και δυνατοί, συνεχίζουμε. Έχουμε δρόμο μπροστά μας αλλά θα τα καταφέρουμε….Αλλάζουμε μαζί, είναι το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση κάνοντας τον απολογισμό του έργου της, στους 20 πρώτους μήνες.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Εταιρία παροχής φυσικού αερίου δημιουργείται στην Ήπειρο

Οριστικά στο Φλωροβούνι το εργοστάσιο

Οριστικά στη θέση Φλωροβούνι θα εγκατασταθεί ο σταθμός συμπίεσης φυσικού αερίου σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο υφυπουργός ΥΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, στον τοπικό τύπο.Μεταξύ άλλων ο κ. Μανιάτης σημείωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθεί άμεσα εταιρία παροχής φυσικού αερίου Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, κάτι που αυτόματα σημαίνει ότι το αίτημα όλων των φορέων της περιοχής μας ώστε ο αγωγός που θα περάσει από την Ήπειρο και θα ενώνει την Ελλάδα με την Ιταλία, να μην είναι μόνο διέλευσης αλλά να παρέχει φυσικό αέριο σε Γιάννινα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα και Άρτα, γίνεται πραγματικότητα.Αυτή είναι σαφώς μια πολύ θετική εξέλιξη, ενώ σε ότι αφορά τη χωροθέτηση του εργοστασίου η αρμόδια επιστημονική επιτροπή της ΔΕΠΑ, αποφάνθηκε πως η θέση που είχε προταθεί από τους φορείς της Θεσπρωτίας ως εναλλακτική σε αυτές που είχαν αρχικά προκριθεί, πληροί όλες τις προδιαγραφές.Τώρα μένει να καμφθούν και οι τελευταίες αντιδράσεις που υπάρχουν από μερίδα κατοίκων της Πέρδικας, που επιμένουν να αντιδρούν στη διέλευση του αγωγού.

NEOI AΓΩΝΕΣ