Παρασκευή, 6 Μαΐου 2011

Αναστολή της λειτουργίας του Πανεπιστημίου την Τετάρτη 11 Μαΐου


Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η οποία συνεδρίασε την Πέμπτη αποφάσισε ομόφωνα την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του Ιδρύματος την Τετάρτη 11 Μαΐου 2011, διαμαρτυρόμενη για τις πολιτικές επιλογές του Υπουργείου Παιδείας και συνολικότερα της Κυβέρνησης, οι οποίες, όπως αναφέρεται και στο ψήφισμα που εξέδωσε, οδηγούν σε μαρασμό τα Πανεπιστήμια.Συγκεκριμένα, η Σύγκλητος εκφράζει τη βαθύτατη αγωνία της για το μέλλον του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων γιατί αν και η Προγραμματική Συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, προέβλεπε, με αμοιβαία δέσμευση, το ποσό των 14.200.000 ευρώ, ως κρατική επιχορήγηση του Ιδρύματός για το 2011, τελικά, η προβλεπόμενη επιχορήγηση περιορίζεται στο ποσό των 7.224.000 ευρώ.Η μη τήρηση από πλευράς της Κυβέρνησης της ως άνω επίσημης συμβατικής υποχρέωσης, καθιστά πλέον σχεδόν αδύνατη την ομαλή λειτουργία του Πανεπιστημίου, αναφέρει το ψήφισμα, αναφέροντας μια σειρά άλλων «παρενεργειών» εξαιτίας των περικοπών όπως:Το «πάγωμα» των διορισμών εκλεγμένων μελών Δ.Ε.Π. των Τμημάτων του Πανεπιστημίου, των προκηρύξεων θέσεων Δ.Ε.Π., λόγω παραιτήσεων, αποχωρήσεων, άγονων εκλογών και νέων θέσεων, των προκηρύξεων εξελίξεων μελών ΔΕΠ, των προκηρύξεων νέων θέσεων, λόγω παραίτησης, Ειδικού Εκπαιδευτικού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.Ε.ΔΙ.Π.), Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (ΕΤΕΠ) και Διοικητικού Προσωπικού,θέτει σε άμεσο κίνδυνο την εκπαιδευτική λειτουργία των Εργαστηρίων και των Τμημάτων του Πανεπιστημίου.Στην ίδια Συνεδρία της η Σύγκλητος, πέραν της συμβολικής αναστολής λειτουργίας του Ιδρύματος στις 11-5-2011 στο διδακτικό και διοικητικό του έργο, αποφάσισε και τα εξής:
-Συμμετοχή της Συγκλήτου στην πορεία της προγραμματισμένης απεργίας ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ στις 11-5-2011.
-Συνέντευξη τύπου της Συγκλήτου την ίδια μέρα (11-5-2011 και ώρα 9.00)
-Συνεργασία με τα άλλα Πανεπιστήμια της χώρας για κοινή αντιμετώπιση της κρισιμότητας της κατάστασης.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Σεμνά…


Καλά, είπαμε οτι ο Ιωάννου (ο πρώην νομάρχης ντε) παίζει στα δάχτυλα τα επικοινωνιακά θέματα, ενίοτε ωστόσο γλιστρούσε σε υπερβολές και κινδυνεύει να καεί από κάτι τέτοιες πρακτικές και σ’αυτή τη φάση.Τι διθυραμβικό δελτίο τύπου ήταν εκείνο περί επίσκεψής του στην Πάργα; Ούτε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός να είχε πάει!Διότι μην μας πει ο πρώην νομάρχης πως δεν ήξερε τι θα ανακοίνωνε ο Δήμαρχος!Το σεμνά και ταπεινά δεν εξευτελίστηκε ως αξία στην πολιτική επειδή η παραίνεση Καραμανλή στο παρελθόν δεν έπιασε τόπο. Να το θυμούνται όσοι βάζουν πλώρη για νέα αξιώματα.


Εφημερίδα «Φωνή του αγρότου»

Απάντηση Δήμου Ιωαννιτών στην Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία


Η Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία με τη σημερινή της ανακοίνωση αποδεικνύει ότι έχει απολέσει την επαφή με την πραγματικότητα, όπως είχε απολέσει προ πολλού την επαφή με την αλήθεια.Προσπερνά το γεγονός ότι ο Δήμος Iωαννιτών μπαίνει σε μερική επιτήρηση, εξ αιτίας των δανείων και των υποχρεώσεων που δημιούργησε και των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων που άφησε πίσω της.Προσπερνά επίσης το γεγονός ότι άλλοι 250 από το σύνολο των Καλλικρατικών Δήμων της χώρας δεν βρίσκονται αντιμέτωποι με κανενός είδους οικονομικό πρόβλημα, ούτε περιλαμβάνονται στις λίστες των υπό επιτήρηση.Ίσως να είναι ικανοποιημένη επειδή ο Δήμος Ιωαννιτών δεν περιλαμβάνεται στην «κόκκινη» λίστα, γεγονός που θα κόστιζε πολύ ακριβά στην πόλη.Οι ανακοινώσεις του Υπουργείου Εσωτερικών είναι απολύτως σαφείς. Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες οικονομικές γνώσεις για να γίνουν πλήρως κατανοητές από τους πολίτες. Αν κάποιοι θεωρούν ότι με ψεύδη και με την τακτική να παρουσιάζουν το άσπρο- μαύρο, μπορούν να δημιουργούν εντυπώσεις, κάνουν τεράστιο λάθος.Η αλήθεια είναι πολύ σκληρή για την τραγική πολιτική που ακολούθησε ο κ. Γκόντας και η παράταξή του, όσο κι αν κάνουν πως δεν την βλέπουν και δεν την καταλαβαίνουν.Πρόταση της Δημοτικής Αρχής είναι να συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης, όπου θα κληθεί ο κ. Γκόντας για να παρουσιάσει όλα τα οικονομικά «αριστεία» της θητείας του.Εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής θα κατατεθούν μόνο τα στοιχεία των αρμοδίων υπηρεσιών, που αποδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος και το ύψος του δανεισμού, όπως ακριβώς είχε γίνει στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Εκεί η Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία δεν τα είχε αμφισβητήσει.

Ανακοίνωση της παράταξης Γκόντα για τα οικονομικά του Δήμου Ιωαννιτών


Ένας ακόμη προεκλογικός μύθος που καλλιέργησε η νέα Δημοτική Αρχή και που χρησιμοποίησε κατ’ αρχήν ως κορωνίδα του προεκλογικού της αγώνα και στη συνέχεια ως κύρια δικαιολογία για την πλήρη ανυπαρξία της, κατέρρευσε ακολουθώντας την πορεία όλων των υπολοίπων προεκλογικών και μετεκλογικών μύθων που δημιούργησε για να παραπλανήσει τους πολίτες.Και προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά η εικόνα που διατύπωνε για την οικονομική κατάσταση του Δήμου Ιωαννιτών δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την πραγματική εικόνα τους, αλλά και με τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Υπουργού Εσωτερικών κ. Ραγκούση.Η νέα Δημοτική Αρχή διατύπωνε σε όλους τους τόνους μια εικόνα για «άθλια» οικονομική κατάσταση του Δήμου, για αδυναμία παραγωγής έργου λόγω των οικονομικών, για «μνημόνιο Γκόντα» στο Δήμο, για οικονομικά του Δήμου στο «κόκκινο». Η εικόνα αυτή διαψεύδεται από την πραγματικότητα και καταρρέει πλήρως μετά τις ανακοινώσεις του κ. Ραγκούση.Οι δικαιολογίες και τα ψέματα τελείωσαν για τη νέα Δημοτική Αρχή. Η θεωρία της «καμένης γης» κατέρρευσε.


ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ

ΚΩΣΤΑΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ:Τροπολογία στο νομοσχέδιο για τα πρότυπα σχολεία


Τροπολογία στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων με την οποία επαναφέρονται πραγματικά τα πρότυπα σχολεία, ως σχολεία αρίστων, υπέβαλε η ΝΔ διά των βουλευτών κ.κ. Κ.Τασούλα, Α.Σπηλιωτόπουλου, Σ.Ταλιαδούρου και Α.Λυκουρέντζου.Με την τροπολογία καλείται η Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της ως προς την ανάγκη επαναφοράς ενός θεσμού που καταξιώθηκε και που άστοχα και λαϊκίστικα καταργήθηκε το 1985.Σημειώνεται πως στην όλη πρωτοβουλία που εδώ και χρόνια έχει αναληφθεί για την επαναλειτουργία των προτύπων σχολείων πρωτοστατεί ο Σύλλογος Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων.

Ανακοίνωση Δήμου Ιωαννιτών για τα οικονομικά


Η Δημοτική Αρχή, τοποθετήθηκε με απόλυτη ειλικρίνεια για την οικονομική κατάσταση που παρέλαβε. Είπε με απόλυτη σαφήνεια την πλήρη αλήθεια και την παρουσίασε με αναλυτικά στοιχεία στο Δημοτικό Συμβούλιο.Παρουσίασε παράλληλα το πρόγραμμα, τις δράσεις και τις πολιτικές για την εξυγίανση της υφιστάμενης κατάστασης, ιεραρχώντας την μάλιστα ως τη σημαντικότερη προτεραιότητα. Άλλωστε στον προϋπολογισμό που πρόσφατα ψηφίστηκε περιλαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα προς την κατεύθυνση του νοικοκυρέματος του Δήμου, όπως είχαμε δεσμευτεί και προεκλογικά.Το γεγονός ότι ο Δήμος Ιωαννιτών περιλαμβάνεται σε αυτούς που από το Υπουργείο Εσωτερικών χαρακτηρίστηκαν «πορτοκαλί» και θα ενταχθεί σε πρόγραμμα εξυγίανσης σαφώς η Δημοτική Αρχή δεν το επεδίωκε, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι έτοιμη να το διαχειριστεί.Η Δημοτική Αρχή αναμένει την πλήρη αποσαφήνιση των μέτρων από το Υπουργείο Εσωτερικών. Τότε θα τοποθετηθεί με ακρίβεια στα νέα δεδομένα. Και δεσμεύεται ότι θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να μην στερήσει υπηρεσίες και έργα από τους πολίτες και να υλοποιήσει στο ακέραιο το πρόγραμμά της.

Συνάντηση Θανάση Οικονόμου με τον Υφυπουργό Τουρισμού. Γ. Νικητιάδη

Ημερίδα για τον ορεινό τουρισμό μέχρι αρχές Ιουνίου

Με τον υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Γ. Νικητιάδη, συναντήθηκε ο Θανάσης Οικονόμου σε μία κοινή προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα θέματα του τουρισμού στην Ήπειρο και ειδικότερα στα Γιάννενα. Όπως τόνισε ο κ. Οικονόμου στον Υφυπουργό ο τουρισμός στα Γιάννενα παρουσιάζει πτώση, ειδικά μετά τον Ιανουάριο, γεγονός που προβληματίζει τους πάντες και ειδικότερα τους επιχειρηματίες των σχετικών κλάδων. Στη συνάντηση ο Θανάσης Οικονόμου αναφέρθηκε στη σημασία που έχει ο τουρισμός για την περιοχή και τις τοπικές οικονομίες αλλά και την ειδική προστιθέμενη αξία που αποδίδουν σε αυτόν οι γιαννιώτες στην κατεύθυνση της εξωστρέφειας αλλά και «προβολής και αξιοποίησης της ηπειρωτικής ταυτότητας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.Ο Υφυπουργός Τουρισμού από την πλευρά του επαναβεβαίωσε τη σημασία που αποδίδει το Υπουργείο για την αντιμετώπιση των ειδικών προβλημάτων που αφορούν τον τουρισμό στα Γιάννενα και στην Ήπειρο γενικότερα, δεσμευόμενος για τη διοργάνωση μίας μεγάλης ημερίδας για τον ορεινό τουρισμό στο νομό μας και συγκεκριμένα μέχρι τις αρχές Ιουνίου. Στο πλαίσιο αυτό, καλούνται όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, οι σύλλογοι αλλά και οι ιδιώτες να προετοιμάσουν τις προτάσεις τους.Παράλληλα, ο Θανάσης Οικονόμου με την ιδιότητα του Γραμματέα της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής συμμετείχε σε συνάντηση με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Τουρισμού του Γερμανικού Κοινοβουλίου.Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της ανταλλαγής απόψεων για το σχεδιασμό και την προώθηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, καθώς και τη στήριξη της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας από τη Γερμανία, ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης του ευρωπαϊκού τουριστικού προϊόντος συνολικά, καθώς εκτιμά ότι μία τέτοια πανευρωπαϊκή προσπάθεια θα συμβάλει πέρα από το προφανές οικονομικό όφελος, στην εμπέδωση της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών και των λαών της Ευρώπης. Προσκάλεσε δε τους αντιπροσώπους να επισκεφτούν τα Γιάννενα, υπενθυμίζοντας τη ροή Γερμανών τουριστών στην περιοχή μας και ειδικότερα στο Ζαγόρι και τα Τζουμέρκα, «μία παράδοση που δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε, πόσο μάλλον που οι ηπειρώτες μετανάστες μας στη Γερμανία αποτελούν ένα διαρκή και ζωντανό σημείο επαφής».Οι Γερμανοί βουλευτές από την πλευρά τους επεσήμαναν το ενδιαφέρον τους για την αποκατάσταση της εικόνας της Ελλάδας στη Γερμανία, καθώς και την αύξηση των επενδύσεων στη χώρα μας. Τέλος, πρότειναν την πραγματοποίηση «Συνόδου Κορυφής» σε διμερές επίπεδο το Φθινόπωρο στο Βερολίνο, με συμμετοχή κοινοβουλευτικών και μεγάλων φορέων των δύο χωρών από το χώρο του τουρισμού και το σχεδιασμό ενός «master plan» με διατυπωμένους σαφείς στόχους. Η ελληνική πλευρά καλωσόρισε την πρόταση.

Σε πρόγραμμα εξυγίανσης ο Δήμος Ιωαννιτών λόγω χρεών


Σε πρόγραμμα εξυγίανσης θα μπουν 58 υπερχρεωμένοι δήμοι της χώρας, που έχουν συνολικό χρέος, σε σχέση με τα τακτικά τους έσοδα, πάνω και το 100% των εσόδων τους.Ο δήμος Ιωαννιτών, συγκαταλέγεται σε αυτούς, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκανε χθες ο Υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, με χρέος πάνω από το 100% των τακτικών εσόδων του. Το πρόγραμμα εξυγίανσης, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργού, θα προβλέπει πάγωμα προσλήψεων, πάγωμα χρηματοδότησης εκδηλώσεων δημοσίων σχέσεων και υποχρέωση υλοποίησης του προγράμματος εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει και μέτρα όπως επιμήκυνση αποπληρωμής δανείων, χαμηλότερο επιτόκιο και χορήγηση περιόδου χάριτος για ορισμένες περιπτώσεις δήμων.

"Καταγγέλλω την αδιαφορία και την ανοργάνωτη αστυνομική διοίκηση στον Δήμο Φιλιατών"


Καταγγέλλω την αδιαφορία και την ανοργάνωτη αστυνομική διοίκηση στον Δήμο Φιλιατών.Πολλοί είναι οι Πολίτες που παραπονιούνται για την αδιαφορία και την κακή οργάνωση των αστυνομικών που προκαλεί αγανάκτηση.Ενα παράδειγμα είναι η καταγγελία πολίτη που λέγει στους αστυνομικούς υπηρεσίας πως : όχημα είναι στο πεζοδρόμιο (Γάιδαρος στο πεζοδρόμιο)και πως ο ιδιοκτήτης του το κάνει επίτηδες και κατ’ εξακολούθηση.Η απάντηση είναι να τηλεφωνεί ο επικεφαλής στον πολίτη που καταγγέλλει την παράβαση, να προσαχθεί στο αστυνομικό τμήμα την επόμενη ημέρα για να τους τα πει ,όταν επί ημέρες γίνεται ημερήσια καταγγελία για την παράβαση.Πρέπει ο Αστυνομικός Διευθυντής Θεσπρωτίας να ενημερωθεί για το ΑΣΥΛΟ που έχουν κάποιοι πολίτες και γιατί το έχουν;;

Νίκος Κουτούκης

Προεκλογικές ετοιμασίες ...


Μπορεί στην Άρτα η Νέα Δημοκρατία να ετοιμάζει τις υποψηφιότητές της, ή αν θέλετε να διαγκωνίζονται οι μνηστήρες ποιος θα είναι στο ψηφοδέλτιο.Τα ίδια όμως γίνονται και στο ΠΑΣΟΚ αλλά στο νομό Πρέβεζας. Εκεί οι διαγκωνιζόμενοι μνηστήρες έχουν αρχίσει σχεδόν την προεκλογική εκστρατεία, λες και είμαστε σε προεκλογική περίοδο. Τώρα μάλιστα που οι νέοι μνηστήρες εκτιμούν ότι θα λείπει από το ψηφοδέλτιο ο Βαγγέλης Παπαχρήστος, άρχισαν να συμπεριφέρονται ως υποψήφιοι- μερικοί δε ως σίγουροι βουλευτές.Κάτι επισκέψεις σε δημαρχεία και δηλώσεις για τις επισκέψεις αυτές, κάτι βραβεύσεις παλαίμαχων ποδοσφαιριστών και συχνή παρουσία στην Πρέβεζα, κάτι συνεντεύξεις σε τοπικά κανάλια, κάτι συγκεντρώσεις σε ταβέρνες, δείχνουν ότι μερικοί έχουν κλείσει τις υποψηφιότητές τους και απλά περιμένουν να τους δώσει ο Παπανδρέου το βάπτισμα για την προεκλογική τους εκστρατεία.Τα σημάδια λένε ότι δεν λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο, τουλάχιστον κατά ένα μέρος. Το αν θα είναι μόνο αυτοί υποψήφιοι και άρχισαν από τώρα την προεκλογική εκστρατεία, θα εξαρτηθεί και από πολλούς άλλους παράγοντες. Όπως για παράδειγμα αυτό που ακούγεται ότι ο Βαγγέλης Παπαχρήστος δεν είναι στα αζήτητα και όπως επίσης ότι το γνωστό όνομα του ιατρικού χώρου της Πρέβεζας, δεν έχει πει ακόμα τον τελευταίο λόγο.Γι’ αυτό ας μην βιάζονται μερικοί.

Εφημερίδα «Φωνή του Αγρότου»

Σφυρίζει αδιάφορα η δημοτική αρχή

Καταγγελλία κατοίκων της περιοχής που μιλούν αθέτηση προεκλογικών δεσμεύσεων

Για κατάληψη και κακοποίηση του πάρκου Κατσάρη από συγκεκριμένες επιχειρήσεις καφέ οι οποίες λειτουργούν στην οδό Γαριβάλδη, κάνουν λόγο κάτοικοι της περιοχής με ενυπόγραφη επιστολή τους προς την αρμόδια αντιδήμαρχο Παρασκευή Τσίλη.Σύμφωνα με την επιστολή οι κάτοικοι ανησυχούν γιατί ακόμα, μετά 4 μήνες αφότου ανέλαβε τη διοίκηση του Δήμου η νέα Δημοτική Αρχή, συνεχίζεται η παράνομη κατάληψη των πλακοστρώτων, με φυσική πέτρα, τμημάτων του Πάρκου Κατσάρη και η κακοποίησή του από τα καταστήματα της οδού Γαριβάλδη.Ειδικότερα καταγγέλουν ότι τα καταστήματα "Macanundo", και "Remezzo", έχουν καταλάβει τις πλακόστρωτες εισόδους του πάρκου και την εφαπτόμενη με το πεζοδρόμιο πλακόστρωτη μικρή πλατεία εμποδίζοντας εντελώς τη δυνατότητα εισόδου στο πάρκο, από την οδό Γαριβάλδη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όσοι μπορούν εισέρχονται πατώντας στο πράσινο καταστρέφοντάς το.Οι κάτοικοι καταγγέλουν ακόμη ότι τα καταστήματα αναρτούν στα δέντρα του πάρκου ηχεία και παίρνουν ηλεκτρικό ρεύμα από τους φανοστάτες του Πάρκου Κατσάρη!Καταγγελία η οποία εφόσον αποδειχτεί αληθινή είναι πολύ σοβαρή γιατί πρόκειται για υποκλοπή ρεύματος από δημοτικό φωτισμό.Συνεχίζοντας στην καταγγελία τους οι κάτοικοι της περιοχής ισχυρίζονται ότι η καφετέρια "Macanundo" έχει τοποθετήσει εντός του Πάρκου Κατσάρη μια παλιά βάρκα -για ντεκόρ, χωρίς την άδεια κάποιας υπηρεσίας του Δήμου, αλλά υπό την ανοχή του πρώην Δημάρχου (!), όπως τους πληροφόρησε η υπηρεσία πρασίνου του Δήμου.Παράλληλα τα άλλα καταστήματα που αναπτύσσουν, χωρίς άδεια, τραπεζοκαθίσματα στο πλακόστρωτο -με πλάκες βιομηχανικές- που κατασκεύασε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή καταστρέφοντας μεγάλο τμήμα του πρασίνου, χρησιμοποιούν για την εξυπηρέτησή τους πλατιά λωρίδα του υπάρχοντος πρασίνου...για να τοποθετούν πάγκους σερβιρίσματος (πάσα), σπασμένες καρέκλες, κλούβες για να τοποθετούν τις γνωστές μαύρες σακκούλες απορριμμάτων κ.λπ..

Καταργήθηκε το πάρκο

Όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα, υποστηρίζουν οι καταγγέλλοντες, ουσιαστικά έχει καταργηθεί το τμήμα του Πάρκου Κατσάρη που εφάπτεται της οδού Γαριβάλδη, από την οποία δεν υπάρχει καμιά είσοδος προς αυτό, ενώ οι μεθυσμένοι των καταστημάτων αυτών τις πρωϊνές ώρες επιδίδονται στην καταστροφή των εγκαταστάσεων της εκεί παιδικής χαράς, χρησιμοποιώντας τους χώρους της ως τουαλέτες και σπάζοντας φιάλες μπίρας.Και προσθέτουν:«... Αντιλαμβάνεστε, πιστεύουμε τους τεράστιους κινδύνους για την υγεία των παιδιών που επισκέπτονται την παιδική χαρά, αλλά και κακοποίηση της εικόνας της πόλης.
Κυρία Αντιδήμαρχος!
Μετά απ' αυτά ζητούμε:
- Να απομακρύνει το Δήμος άμεσα τα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων "Macanundo" και "Remezzo" από τις πλακόστρωτες εισόδους και από την πλακόστρωτη πλατεία, που είναι φυσικά τμήματα του πάρκου Κατσάρη.
- Να ξηλωθεί το πλακόστρωτο που κατασκεύασε η απελθούσα Δημοτική Αρχή καταστρέφοντας το πράσινο και να αποδοθεί στους πολίτες το Πάρκο Κατσάρη όπως προεκλογικά δεσμεύθηκε ο Δήμαρχος κ. Φ. Φίλιος.
Ωσότου ξηλωθεί το πλακόστρωτο να απομακρυνθούν τα τραπεζοκαθίσματα, να επιτραπούν μόνο στο πεζοδρόμιο μπροστά από τα καταστήματα με αυστηρές προδιαγραφές-αυστηρή οριοθέτηση στο μισό πλάτος του πεζοδρομίου με καλαίσθητα ξύλινα κιγκλιδώματα κατά τις υποδείξεις των υπηρεσιών του Δήμου. Το κόστος να αναλάβουν οι καταστηματάρχες.Να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία και απελευθέρωση του πάρκου και των δέντρων του από τις ασχήμιες που εκθέσαμε παραπάνω, αλλά και την αποκατάσταση και περίφραξη των εγκαταστάσεων της Παιδικής Χαράς.Παρακαλούμε, αφού σας υπενθυμίσουμε ότι η Περιοχή Σιαράβα είναι κομμάτι του Ιστορικού Κέντρου της πόλης των Ιωαννίνων που προστατεύεται από Ειδικές Διατάξεις, να ενεργήσετε άμεσα και αποφασιστικά για την αποκατάσταση της ευνομίας και της σωστής λειτουργίας στο Πάρκο Κατσάρη, σε συνδυασμό με την κανονιστική απόφαση της Δημοτικής Αρχής για τη μουσική, τα μουσικά όργανα και τα τραπεζοκαθίσματα που αναμένουμε. Επιτέλους η Δημοτική Αρχή είναι ανάγκη να εφαρμόσει όσα προεκλογικά διακήρυξε και όσα και εσείς προσωπικά έχετε δηλώσει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.Γι' αυτά δεν αμφιβάλλουμε γιατί έχουμε δείγματα της ευαισθησίας σας για τα δικαιώματά μας ως κατοίκων αυτής της πόλης στην ησυχία και στον ύπνο, την ευνομία, την ποιότητα ζωής που τόσο κακοποιούνται στην περιοχή μας από την αυθαίρετη, παράνομη, αντικοινωνική και επιζήμια για την ταυτότητα της πόλης μας συμπεριφορά και λειτουργία των περισσότερων καταστημάτων της οδού Γαριβάλδη.

Ποιοι υπογράφουν
Την επιστολή υπογράφουν οι: Σόλων Παππάς, καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης, Μενέλαος Παπαχρήστος, Συν/χος Δάσκαλος, Αγγελική Σταυροπούλου, καθηγήτρια πανεπιστημίου, Παναγιώτης Χόνδρης, συνταξιούχος επιχειρηματίας, Νικόλαος Βραζιτούλης, καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης, Κώστας Στεφάνου, Οικονομολόγος, Νατάσα Χοτούρα, παιδίατρος, Ανδρομάχη Παπαδοπούλου, δημόσιος υπάλληλος, Γεώργιος Νάκος, σκηνοθέτης - ηθοποιός, και Αγγελική Παλούκα Συν/χος Καθηγήτρια και την κοινοποιούν:
- Στον Πρόεδρο Δημ. Συμβουλίου Δ. Ιωαννιτών κ. Γιωτίτσας με την παράκληση για την Κοινοποίηση στους Δημοτικούς Συμβούλους και στους Αντιδημάρχους.
- Στην Γ.Γρ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Γεωργακοπούλου
- Στον Πρόεδρο Δημ. Κοινότητας Ιωαννίνων κ. Μέμο με την παράκληση να κοινοποιήσει το παρόν σε όλα τα μέλη του Συμβουλίου.
- Στην Δ/νση Περιβάλλοντος Περιφέρειας Ηπείρου και
- Στην Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Αυτά είναι τα «Νέα Γιάννενα;»- Προεκλογικές εξαγγελίες στα σκουπίδια

Γράφει ο Μίλτος Μπόυκας

Όπως κατέδειξε η μελέτη βιωσιμότητας και σκοπιμότητας για το τραμ στα Γιάννενα (Β΄ Φάση) που αφορούσε στην διαμόρφωση, ανάλυση και αξιολόγηση προτάσεων διαδρομών χάραξης εταιρείας Συμβούλων, η τεχνοοικονομική εκτίμησή τους είναι ότι η γραμμή Πανεπιστήμιο - Τ.Ε.Ι. - κέντρο πόλης - αεροδρόμιο θα είναι βιώσιμη, θα «βγαίνει» οικονομικά σαν μέσο μαζικής τροχιάς.Σ’ ένα ευρύτερο πλαίσιο επίτευξης ποιοτικών στόχων πράσινης πόλης για καλύτερες κυκλοφοριακές συνθήκες όταν μιλάμε για βιώσιμες μεταφορές δεν το εννοούμε απαραίτητα με απόλυτους οικονομικούς όρους απόσβεσης κεφαλαίου.Εκείνο που προέχει κε Αντιδήμαρχε Έργων είναι η ανάπτυξη εσωτερικών δικτύων και συγκοινωνιακών υποδομών με την βελτίωση των ήδη υπαρχόντων και σε συνδυασμένη χρήση (Δημοτική πρωτοβουλία + ιδιωτικές αστικές συγκοινωνίες) συνδιαμορφώνοντας ένα φιλοπεριβαλλοντικό μεταφορικό μέσο.Βιώσιμη κινητικότητα σημαίνει ευκολία μετακινήσεων και όχι «κυκλοφοριακό έμφραγμα» της αυτοκίνησης, συνεπάγεται σημαντική μείωση διακίνησης και κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων, κατάργηση υποδομών που απαιτούν πολύτιμο χώρο και μεγάλα κεφάλαια, όπως το υπόγειο γκαράζ της πλατείας (πρέπει να το γνωρίζετε ως κατασκευαστής, αλλά και ως ένθερμος υποστηρικτική αυτής της επένδυσης). Ο αστικός σας σχεδιασμός Έργων κε Μασσαλά θέτει το τραμ άκριτα στην αποτρεπτική σφαίρα του φαντασιακού «…ένα πολύ όμορφο όνειρο για να είναι αληθινό…»και ότι -άκουσον, άκουσον- «…ότι τα Γιάννενα έχουν φτιαχθεί με γνώμονα το αυτοκίνητο και όχι για κάποιο εναλλακτικό μέσο μετακινήσεων…» τούτο αποτελεί παραδοχή και στρέβλωση της έννοιας περί βιωσιμότητας και αειφορίας των πόλεων καθώς και ακύρωση της συμμετοχής μας στις διεθνείς υποχρεώσεις για την κλιματική αλλαγή που εκπροσωπούμε ως οικολογικός χώρος!Δεν αντιλαμβανόμαστε έτσι την βελτίωση της κινητικότητας και την διαμόρφωση ενός φιλόξενου περιβάλλοντος και τους εναλλακτικούς τρόπους διακίνησης των συμπολιτών μας. Για την απόκτηση βέλτιστων επιπέδων ποιότητας του λεκανοπεδίου και την δημιουργία υγιούς πόλης (επίπεδα ηχορύπανσης, εξοικονόμηση χώρου, ποιότητα του αέρα, προσδόκιμο ζωής, ετήσια μείωση εκπομπών CO2) η πρόταση δεν είναι σαφώς «ο βασιλιάς Αυτοκίνητο»!!!…Οι ατυχείς αυτές δηλώσεις καταδεικνύουν έλλειψη οράματος, έλλειψη πολιτικών, έλλειψη κοινωνικής ευθύνης σ’ έναν επαναλαμβανόμενο κοντόφθαλμο και ατελή σχεδιασμό που έφερε και την σημερινή κυκλοφοριακή κρίση θέτοντας ευθέως σε κίνδυνο την δημόσια υγεία των πολιτών στα Ιωάννινα.Τα Γιάννενα ήταν το 2006 η 7η πιο μολυσμένη πόλη της Ευρώπης, από την ρύπανση των αυτοκινήτων σε μικροσωματίδια ΡΜ10 και ΡΜ2,5. Έκτοτε δεν άλλαξε κάτι. Το αναχρονιστικό μοντέλο που επικαλείσθε σαν Δήμος επιτείνει τον κυκλοφοριακό φόρτο. Η συνεργασία των Οικολόγων Πράσινων και εμού προσωπικά ως υποψηφίου που συμμετείχα και στην διαμόρφωση θέσεων της Παράταξης «Ενότητα Πολιτών τα νέα Γιάννενα» είχε ως βάση εκκίνησης ένα πρόταγμα οργάνωσης πόλης, πληθυσμιακής συγκράτησης, αποκέντρωση και του πολυκεντρισμού της οικολογικής αειφορίας. Η εξυπηρέτηση της αστικής περιοχής με τα πολυδύναμα κέντρα (Πανεπιστήμιο-Νοσοκομείο-κέντρο πόλης-Αεροδρόμιο) θα έπρεπε να γίνεται πλέον -το συντομότερο δυνατό- από σύγχρονα συγκοινωνιακά μέσα σταθερής τροχιάς όπως το τράμ, γιατί εκτός των άλλων αποτελούν και «οχήματα» κοινωνικής συνοχής και κοινωνικού χαρακτήρα (για τα πιο λαϊκά στρώματα, φοιτητές) με προσιτό εισιτήριο ή κάρτα αστικής χρήσης ενθαρρύνοντας τις μετεπιβιβάσεις.Η τιμολόγηση της φορολόγησης με τέλη κυκλοφορίας ανάλογα με τις επιπτώσεις ρύπανσης αποτελεί περιβαλλοντική πολιτική της χώρας μας απέναντι στην Ε.Ε.. Υπάρχει άμεση ανάγκη για αποθάρρυνση της κυριαρχίας του Ι.Χ. αυτοκινήτου και διευκόλυνση όλων των ήπιων μορφών κυκλοφορίας. Από τις 27 χώρες της Ε.Ε. η Ελλάδα καταλαμβάνει την τελευταία θέση στο μερίδιο των μεταφορών που πραγματοποιούνται με σιδηρόδρομο και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (Μ.Μ.Μ.).Ο Δήμος Ιωαννιτών πρέπει να αξιοποιήσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως είναι το JESSICA για έργα βιώσιμης πράσινης Ανάπτυξης από το ΠΕΠ Ηπείρου και αυτός είναι άλλωστε και ο ρόλος του να καταφύγει και σ’ άλλα αναπτυξιακά προγράμματα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και να δημιουργήσει στην πόλη ένα πλέγμα σύγχρονων, λειτουργικών, πράσινων και φιλικών προς το περιβάλλον αστικών συγκοινωνιών.Ατυχώς δεν επιδείξατε τα δέοντα αντανακλαστικά ούτως ώστε να επιτευχθούν τα παραπάνω. Αντίθετα στην περίπτωση της ένταξης στο ΕΣΠΑ του μπαζωμένου χώρου στο Πέραμα για …«ήπια» αξιοποίηση (μέσα στην κόκκινη γραμμή της λίμνης!!) επιδείξατε υπερβάλλοντα ζήλο! Εδώ απωλέσατε την νομιμότητα; Αυτό είναι μια άλλη ιστορία -στην οποία δεσμεύεται να επανέλθω στο μέλλον- καταδεικνύει όμως τις προθέσεις και τις προτεραιότητες της «νέας» δημοτικής αρχής. Έτσι, πέντε μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων σας, μας λέτε κατάμουτρα ότι η ιδέα του τραμ (το οποίο περιλαμβάνονταν και στις προεκλογικές εξαγγελίες της παράταξης) είναι μια ωραία, ρομαντική ιδέα για αιθεροβάμονες… Για το νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα και τα ζητήματα οριοθέτησης λίμνης στο Πέρασμα λαϊκίζετε επικίνδυνα. Για το ζήτημα της μετεγκατάστασης του ΚΤΕΛ τηρείται σιγήν ιχθύος. Για την ανάπλαση και προβολή του ιστορικού κέντρου και την αναβάθμιση του λιμνιαίου οικοσυστήματος δεν φαίνεται -προς το παρόν- να ανησυχείτε. Μόνο οι φιλότιμες προσπάθειες του κ. Μωυσή Ελισάφ στο Πνευματικό Κέντρο θυμίζουν το ευαίσθητο προφίλ που είχε διαμορφώσει προεκλογικά η παράταξη του κ. Φίλιου-είναι όμως αυτό αρκετό;Αυτά είναι τα «νέα Γιάννενα» που ευαγγελιζόμασταν;

Προς συγχώνευση "Πίνδος" και "Συνεταιρισμός Αρτας"


Στη δημιουργία μίας από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες τροφίμων στην Ελλάδα, με τζίρο που προσεγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ, στοχεύει η προωθούμενη συγχώνευση του leader της εγχώριας πτηνοτροφικής αγοράς, του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Πίνδος» και του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας.

Παραγωγή

Από τον πιθανό «γάμο» των δύο επιχειρήσεων θα προκύψει ένας όμιλος που θα ελέγχει πάνω από το 30% της εγχώριας παραγωγής πουλερικών με καθετοποιημένη δραστηριότητα, ισχυρό πανελλαδικό δίκτυο και πλειάδα τελικών προϊόντων. Το εργατικό δυναμικό των δύο συνεταιρισμών υπερβαίνει τα 1.000 άτομα και πιθανώς να είναι και ένα από τα σημεία που θα προκύψουν περικοπές, εάν η συμφωνία ευοδωθεί.Σύμφωνα με την εφημερίδα "Ημερησία" To deal έχει συζητηθεί και στο παρελθόν, αλλά η κρίση που πλήττει περισσότερο τον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό της Άρτας επιτάχυνε τις εξελίξεις.Στο πλαίσιο αυτό, οι διοικήσεις των δύο εταιρειών βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις, καθώς με τη συνένωση δυνάμεων προβλέπουν ότι θα αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά τα όποια προβλήματα ρευστότητας, συρρίκνωσης των πωλήσεων ή του περιθωρίου κέρδους.Σημειώνεται ότι η «Πίνδος» ως όμιλος έχει τζίρο άνω των 200 εκατ. ευρώ και ο Συνεταιρισμός της Άρτας κύκλο εργασιών 80 εκατ. ευρώ.ζητηση.O εγχώριος κλάδος της πτηνοτροφίας κινδυνεύει να περιέλθει σε αδιέξοδο, καθώς η κάμψη της ζήτησης τελικών προϊόντων φτάνει έως και το 15%, ενώ απαιτούνται διπλάσια κεφάλαια κίνησης, εξαιτίας της τεράστιας ανόδου στις τιμές των ζωοτροφών, ακόμη και κατά 100%.Οι επιχειρήσεις του κλάδου (περίπου πενήντα σε αριθμό και με συνολικό τζίρο 800 εκατ. ευρώ) επιδιώκουν αυτή την περίοδο να λάβουν ως ενισχυτικό για τη ρευστότητά τους δάνειο κεφαλαίου κίνησης με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, λόγω της αυξημένης διαφοράς στην τιμή των σιτηρών.

Σε "γαλάζια" χέρια ο τηλεοπτικός σταθμός των Ιωαννίνων ΗΡΤ


Σε γαλάζια χέρια, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, πέρασε εδώ και μερικές ημέρες ο τηλεοπτικός σταθμός των Ιωαννίνων ΗΡΤ. Πίσω από τη μεταβίβαση του σταθμού βρίσκεται ο πρώην δήμαρχος της πόλης Νικόλαος Γκόντας-που συζήτησε αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα με τον μεγαλομέτοχο κ. Λευτέρη Νάση- και μπροστά από αυτή άνθρωποι του περιβάλλοντός του και επικοινωνιακοί του σύμβουλοι. Πληροφορίες από το χώρο της τοπικής δεξιάς αναφέρουν ότι στις διαπραγματεύσεις συμμετείχαν ακόμα, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο βουλευτής και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τασούλας.Πολύ σύντομα θα βγει στον αέρα το νέο πρόγραμμα του σταθμού όπου εκεί οι μάσκες όλων θα πέσουν. Τα ονόματα που ακούγονται για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού είναι δύο. Λίγη υπομονή και θα δούμε.

Ο Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης την Πέμπτη στην Άρτα


Από την Περιφέρεια Ηπείρου ανακοινώνεται ότι ο Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης Περιφέρειας Ηπείρου κ. Απόστολος Οικονόμου, την Πέμπτη 12 Μαΐου 2011 και ώρα 10 π.μ., θα βρίσκεται στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας (Πλατεία Εθνικής Αντίστασης), για να δεχτεί αιτήματα και καταγγελίες πολιτών και επιχειρήσεων της περιοχής.

Σαν κλέφτης χθες βράδυ στην Πολύτσιανη ο Καχριμάνης


Δεν «έκατσε ήσυχα» κι αυτή τη φορά ο Καχριμάνης. Χθες το βράδυ μόλις έπεσε η νύχτα με λίγους κολλητούς του και τον υποψήφιο του νεο-μπερισικού κόμματος ΜΕΓΚΑ για την επαρχία Πωγωνίου Τάκη Μεϊντή, ο Καχριμάνης μπούκαρε στην Πολύτσιανη μήπως και μαζέψει καμιά ψήφο για τον καημένο Τάκη.Ο υποψήφιος του νεο-μπερισικού ΜΕΓΚΑ βλέπει να παίρνει τον κατήφορο της ήττας, ώστε εσπευσμένα να φωνάξει τον Καχριμάνη για βοήθεια και συμπαράσταση.Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει προσωπική «εξωτερική πολιτική» στηρίζοντας στη Βόρειο Ήπειρο τους ανθρώπους του Σαλί Μπερίσα. Το ίδιο έκανε και στις βουλευτικές εκλογές του 2009 στηρίζοντας στο Αργυρόκαστρο τον βουλευτή του Σαλί Μπερίσια και σήμερα υπουργό κ. Σπύρο Ξέρα.Ωστόσο εκ της θέσεώς του ο κ. Καχριμάνης οφείλει να γνωρίζει πως το κόμμα ΜΕΓΚΑ, υποψηφίους του οποίου στηρίζει, στηρίζονται και από την αποκαλούμενη «Συμμαχία για τον πολίτη» του αλβανού πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα όπου συμμετέχει και το ακραίο ανθελληνικό τσάμικο κόμμα του PDIU.Συνεπώς δυο τινά συμβαίνουν. Ή ο Καχριμάνης δεν ξέρει τι του γίνεται «χαράζοντας» από μόνος του προσωπική εξωτερική πολιτική σε ευαίσθητα για την Ελλάδα θέματα και ζητήματα ή απλά παρασέρνεται από τις κουμπαριές και τις προσωπικές προτιμήσεις.

deropoli.com

Συνάντηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη με τον Δήμαρχο Ηγουμενίτσας για το θέμα των λαθρομεταναστών


O Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής συναντήθηκε χθες με τον Βουλευτή Ν. Θεσπρωτίας του ΠΑΣΟΚ, Χρήστο Κατσούρα και με τον Δήμαρχο Ηγουμενίτσας,Γιώργο Κάτσινο, με τους οποίους συζήτησε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας από την παρουσία μεγάλου αριθμού παράνομων μεταναστών που επιδιώκουν να μεταβούν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Ο κ. Παπουτσής, διευκρίνισε, ότι η Κυβέρνηση συμμερίζεται πλήρως την αγωνία των πολιτών της περιοχής για τα προβλήματα που δημιουργούνται στην πόλη και στο λιμάνι της πόλης και διαβεβαίωσε επίσης ότι η συνεργασία των δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής θα ενισχυθεί. Καθώς και οι έλεγχοι των παράνομων μεταναστών θα ενταθούν στην ευρύτερη περιοχή. Όπως επίσης, θα γίνουν και συντονισμένες προσπάθειες για την απομάκρυνση των παράνομων μεταναστών από το την Ηγουμενίτσα.Παράλληλα, τόνισε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες σε ολόκληρη τη χώρα για την εξεύρεση χώρων που προσφέρονται για τη δημιουργία Κέντρων Πρώτης Υποδοχής και Κράτησης των Μεταναστών. Τόνισε, δε, ότι η δημιουργία αυτών των Κέντρων θα διευκολύνει τις αρχές στις επιχειρήσεις αντιμετώπισης παράνομων μεταναστών.Νωρίτερα, ο κ. Παπουτσής, απαντώντας για το ίδιο θέμα, σε ερώτηση του Βουλευτή της ΝΔ, Αθανασίου Νάκου στο Κοινοβούλιο, τόνισε πως είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί λύση αν η τοπικοί φορείς δεν υποδείξουν χώρο για τη δημιουργία Κέντρου Υποδοχής.

«Αντίστροφη μέτρηση» για το ΚΤΕΛ

ΚΑΘΑΡΟΓΡΑΦΗΚΕ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΟΥ ΚΗΡΥΣΣΕΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΤΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΗΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία κάνει «έξωση» στο σταθμό του υπεραστικού ΚΤΕΛ στην Παπανδρέου, καθαρογράφτηκε.Μέσα στην επόμενη βδομάδα θα κοινοποιηθεί και επίσημα πλέον στους εμπλεκόμενους φορείς στα Γιάννενα και μετά, το λόγο θα έχουν πλέον οι αρχές της δικαιοσύνης, για το μέλλον της εγκατάστασης του σταθμού στην οδό Παπανδρέου, το οποίο πάντως, μόνο ευοίωνο δεν είναι. Η απόφαση που πήρε το ΣτΕ τον περασμένο Ιανουάριο δικαιώνει τους πολίτες και τους φορείς που προσέφυγαν, καθώς με ψήφους 2 προς 1 διαπιστώνει ότι στην Παπανδρέου λειτουργεί κανονικός σταθμός και όχι «σταθμός μετεπιβίβασης». Αυτή ήταν η «φόρμουλα» που βρήκε το ΚΤΕΛ ώστε να πάρει άδεια από την τέως νομαρχία, με τον κ. Αλέκο Καχριμάνη να φέρει βεβαίως την πολιτική ευθύνη για την αδειοδότηση. Το θέμα φυσικά είναι, τι θα γίνει τώρα που η απόφαση επισημοποιήθηκε. Καθώς θεωρείται τυπικό θέμα, πολύ δύσκολα θα λέει κάτι διαφορετικό από την εισήγηση και την απόφαση, η οποία ουσιαστικά ζητάει να φύγει ο σταθμός από το συγκεκριμένο σημείο γιατί είναι παράνομος. Η διαδικασία περιλαμβάνει διαβίβαση της απόφασης στις εισαγγελικές αρχές και τις αρμόδιες υπηρεσίες που θα πρέπει να «αναλάβουν δράση». Αν γίνουν όλα αυτά, όπως προβλέπονται, τότε η πόλη θα «πληρώσει για ακόμα μια φορά την προχειρότητα και τον «ετσιθελισμό» φορέων και επιχειρήσεων, που επιμένουν να δρομολογούν πράξεις παρά το γεγονός ότι ενίοτε, δεν συμφωνούν με το γράμμα του νόμου. Όλοι αυτοί θα πρέπει να λογοδοτήσουν στους πολίτες και τους επιβάτες για τη νέα ταλαιπωρία που πρόκειται να υποστούν. Δυστυχώς, ο σταθμός του ΚΤΕΛ έγινε ένα πολεοδομικό δεδομένο τον τελευταίο χρόνο που λειτουργεί και τώρα, ένα από τα επόμενα προβλήματα που έχει να επιλύσει η δημοτική και η περιφερειακή αρχή, είναι η τοποθεσία που θα τον φιλοξενήσει.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Σχεδιάζει τον κάθετο άξονα Ηγουμενίτσα – Σαγιάδα το υπουργείο Μεταφορών


«Η κατασκευή του κάθετου άξονα της Εγνατίας που θα συνδέει την Ηγουμενίτσα με την Αλβανία, μέσω Σαγιάδας, είναι στο σχεδιασμό του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.Το Υπουργείο θα ξεκινήσει σε πρώτη φάση τη μελετητική ωρίμανση του έργου και στη συνέχεια θα προχωρήσει στη χρηματοδότηση της κατασκευής του», αναφέρεται σε έγγραφο του υφυπουργού Υποδομών Ι. Μαγκριώτη το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση σχετικής ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ κ. Σταύρου Καλογιάννη. Ο κ. Καλογιάννης, με ερώτηση του, είχε καλέσει την κυβέρνηση να απαντήσει γιατί δεν συμπεριέλαβε στους νέους κάθετους άξονες της Εγνατίας και τον άξονα Ηγουμενίτσα-Σαγιάδα-Μαυρομάτι και να ενημερώσει αν είναι στις προθέσεις του Υπουργείου Υποδομών να χρηματοδοτήσει τον συγκεκριμένο άξονα ο οποίος έχει μεγάλη εθνική σημασία.

ΑΡΤΑ: Την Δευτέρα η ψήφιση του προϋπολογισμού του Δήμου


Συνεδριάζει τη Δευτέρα 9-5-2011 και ώρα 8:00μμ το Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας με αποκλειστικό θέμα την ψήφιση προϋπολογισμού Δήμου Αρταίων οικ. έτους 2011. Η συνεδρίαση θα διεξαχθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Καταστήματος. Θα ακολουθήσει και δεύτερη συνεδρίαση στις 9:30μμ.

Αντιδρά η Πάργα στο αποδέκτη του βιολογικού καθαρισμού του Δήμου Σουλίου


H απόφαση της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας για διάθεση των επεξεργασμένων αστικών λυμάτων από τον βιολογικό καθαρισμό της Παραμυθιάς στον Κοκυτό και κατ’ επέκταση στον Αχέροντα,αφού ο Κοκυτός είναι παραπόταμός του, προκάλεσε αντιδράσεις στο Δήμο Πάργας αλλά και στην Πρέβεζα γενικότερα. Η Απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας που καθορίζει τον Κοκυτό ως αποδέκτη αστικών λυμάτων του βιολογικού καθαρισμού Παραμυθιάς, θεωρούν ότι υποβαθμίζει τον ποταμό Αχέροντα και την παραλία της Αμμουδιάς. Ο Δήμαρχος Πάργας Αθανάσιος Λιόλιος, σε δηλώσεις του τις τελευταίες ημέρες, εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για το ότι η απόφαση πάρθηκε χωρίς να ενημερωθεί η Δημοτική Αρχή και το δημοτικό Συμβούλιο της Πάργας. Ταυτόχρονα και ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου θα συναντηθεί τις επόμενες ημέρες με την Δήμαρχο Σουλίου αλλά και τον αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας προκειμένου να συζητήσει το θέμα, ενώ την έντονη αντίδραση των κατοίκων του Δήμου Πάργας μετέφερε ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης Ήπειρος τόπος να ζεις, Γιώργος Ζάκας στην Δήμαρχο Σουλίου σε συνάντηση που είχαν στο Δημαρχείο στην Παραμυθιά. Ο κ. Ζάκας μεταφέροντας τις προτάσεις και των άλλων περιφερειακών συμβούλων της Περιφερειακής ενότητας Πρέβεζας του κ .Αρβανίτη και της κας.Αναγνώστου, ζήτησε να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες που η σημερινή τεχνολογία προσφέρει, για να αποφευχθεί η περαιτέρω υποβάθμιση τόσο του ποταμού Αχέροντα όσο και της παραλίας της Αμμουδιάς σε βάρος της επιχειρούμενης τουριστικής αξιοποίησης της περιοχής.Η κα. Μπραϊμη αφού ενημέρωσε για τις έως τώρα ενέργειές της έδειξε πρόθυμη να συνεργαστεί για οποιαδήποτε εφικτή λύση, καταλήγει η κοινή ανακοίνωση των τριών περιφερειακών συμβούλων.

Δημόσια περιουσία και ΔΕΗ στη Βουλή


Σε επίκαιρες ερωτήσεις του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη, σχετικά με τον περιορισμό της συμμετοχής του δημοσίου στη ΔΕΗ κάτω του 51%, και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, για την εκποίηση του δημόσιου πλούτου αναμένεται να απαντήσει ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, στο πλαίσιο της "Ωρας του Πρωθυπουργού", στη Βουλή.Μέχρι τις 17 ή 18 Μαΐου αναμένεται να γίνει η κατάθεση στη Βουλή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Σταθερότητας, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. "Θα ακολουθηθούν όλες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες και θα ψηφιστεί με απλή πλειοψηφία", διευκρίνισε ο κ. Πεταλωτής.Χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε στη Βουλή, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, ευρεία σύσκεψη για την οικονομία.

Συμφωνία για τη χρηματοδότηση ΙΚΑ και ΟΑΕΔ


Επιτεύχθηκε τελικά συμφωνία μεταξύ των τεχνικών εμπειρογνωμόνων της τρόικας και της γενικής γραμματέως του υπουργείου Εργασίας Αθ. Δρέττα για την έκτακτη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του ΙΚΑ και του ΟΑΕΔ. Η χρηματοδότηση θα είναι ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Τα 600 εκατ. θα δοθούν στο ΙΚΑ και τα 500 στον ΟΑΕΔ, οι ανάγκες του οποίου εκτιμώνται στα 700 εκατ. ευρώ.Οι εμπειρογνώμονες της τρόικας είχαν εκφράσει κατ' αρχήν επιφυλάξεις για την ενίσχυση του ΟΑΕΔ και του ΙΚΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, επικαλούμενοι τις δεσμεύσεις του μνημονίου που απαγορεύει χρηματοδότηση επιδομάτων από τον προϋπολογισμό. Τελικά αποδέχθηκαν τα επιχειρήματα του Υπουργείου Εργασίας, ότι η υστέρηση που υπάρχει στη χρηματοδότηση φορέων που εποπτεύονται από το Υπουργείο οφείλεται στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και την αύξηση των δαπανών για επιδόματα λόγω της μείωσης των αμοιβών και της διογκούμενης ανεργίας.

Από τη Δευτέρα η δωρεάν διάθεση εκπτωτικών καρτών σε νέους


Σε δωρεάν διάθεση 10.000 εκπτωτικών καρτών, οι οποίες απευθύνονται σε νέους από 13 έως 30 ετών προχωρά από τη Δευτέρα η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς.Οι κάρτες εξασφαλίζουν στους κατόχους τους εκπτώσεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών (εκπαίδευση, αγορές, ψυχαγωγία, ταξίδια κ.ά.).Αξίζει να σημειωθεί ότι από πέρσι πάνω από 800 επιχειρήσεις προστέθηκαν στη λίστα των συνεργατών, σύμφωνα με το «Έθνος».Οι κάρτες θα διανέμονται με προτεραιότητα τους άνεργους νέους που είναι κάτοχοι της κάρτας του ΟΑΕΔ.Μετά το πέρας της διάθεσης των δωρεάν καρτών, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να την αποκτήσουν με ετήσια συνδρομή 10 ευρώ.Οι νέοι θα μπορούν να λαμβάνουν δωρεάν την κάρτα τους:
* Από την επίσημη ιστοσελίδα www.europeanyouthcard.gr
* Από τα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και του Ινστιτούτου Νεολαίας (Αχαρνών 417, Αθήνα)
* Από τα ειδικά διαμορφωμένα σημεία εξυπηρέτησης που θα βρίσκονται στις στάσεις Μετρό Αγ.Αντώνιος (12:00 το μεσημέρι με 6 το απόγευμα) και Κεραμεικός (4 το μεσημέρι με 10 το βράδυ).

Στάση εργασίας γιατρών-νοσηλευτών


Στάση εργασίας γιατρών και νοσηλευτών των Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά, από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας για τα συσσωρευμένα χρόνια προβλήματα που αφορούν τη Δημόσια Υγεία.

Απεργιακές κινητοποιήσεις στη ΔΕΗ


Από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις στη ΔΕΗ, καθώς η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΕΝΟΠ που συνεδρίασε χθες το βράδυ αποφάσισε συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ την ερχόμενη Τετάρτη.Είναι πιθανό η ΓΕΝΟΠ να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις από την επόμενη ημέρα (Πέμπτη) με επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες. Αυτό, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ κ. Ν. Φωτόπουλος, θα εξαρτηθεί από το χρόνο κατάθεσης του νομοσχεδίου αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις και τις προβλέψεις του για περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ. Η ΓΕΝΟΠ επιδιώκει να ξεκινήσει την απεργία μια εβδομάδα πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου. Η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί τη Δευτέρα.Στο μεταξύ, η διοίκηση της ΓΕΝΟΠ έχει ζητήσει συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα Τ. Μπιρμπίλη ζητώντας να αποτραπεί περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ.

Να μετρηθούμε σωστά για να κάνουμε το δήμο μας καλύτερο


Την κρισιμότητα της απογραφής πληθυσμού που ξεκινά σε λίγες ημέρες για την πορεία του Δήμου Ιωαννιτών, τα επόμενα δέκα χρόνια, επεσήμαναν κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν χθες, ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος και ο Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου.Το προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου, αποτελεί και την επιτροπή που έχει την ευθύνη της μεγάλης εκστρατείας που έχει ξεκινήσει ο Δήμος, ώστε να πείσει την συντριπτική πλειοψηφία των μόνιμων κατοίκων να απογραφεί στον τόπο κατοικίας του.Η απογραφή διενεργείται τον πρώτο χρόνο κάθε δεκαετίας και τα στοιχεία που προκύπτουν αποτελούν την βασική πηγή για την χάραξη αναπτυξιακών, κοινωνικών και άλλων πολιτικών.Το σημαντικότερο όμως είναι ότι αποτελούν το κριτήριο για την κατανομή των κρατικών πόρων και την οικονομική ενίσχυση των ΟΤΑ για όλη την διάρκεια της δεκαετίας.«Το Δημοτικό Συμβούλιο, ομόφωνα, ανέλαβε την πρωτοβουλία της καμπάνιας θεωρώντας ότι είναι επιτακτική ανάγκη η απογραφή των μόνιμων κατοίκων στον τόπο διαμονής τους», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του σώματος Δημήτρης Γιωτίτσας και συνοψίζοντας τους λόγους επεσήμανε:
-Έχουμε υποχρέωση να απογραφούμε στον τόπο διαμονής μας.
-Στον τόπο που μένουμε έχουμε ανάγκη από υποδομές που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα μας.
-Χρειαζόμαστε περισσότερες και καλύτερες υποδομές.
-Χρειαζόμαστε έργα υποδομής.
Ο πληθυσμός του ενιαίου δήμου Ιωαννιτών ανέρχεται σήμερα στις 97.657 κατοίκους και υπολείπεται κατά πολύ του πραγματικού. Η μέση κατά κεφαλήν επιχορήγηση του Δήμου ανέρχεται στα 236 ευρώ ανά κάτοικο. Αν στην απογραφή, που θα γίνει από τις 10 μέχρι τις 24 Μαίου, απογραφούν 120 χιλιάδες κάτοικοι τότε ο Δήμος θα λαμβάνει ετησίως 5,3 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον, και σε μία δεκαετία το όφελος θα είναι μεγαλύτερο των πενήντα εκατομμύριων. Ταυτόχρονα δημιουργείται η δυναμική για άντληση κι άλλων πόρων από εθνικές και κοινοτικές πηγές.«Αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι το όφελος για το δήμο και τους κατοίκους θα είναι πολλαπλάσιο. Η απογραφή δεν θα πρέπει να συνδέεται με τον συναισθηματισμό για τον τόπο καταγωγής του καθενός μας», τόνισε ο κ. Γιωτίτσας.Την κρισιμότητα της απογραφής για το μέλλον του Δήμου επεσήμανε και ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βασίλης Βλέτσας κι αυτό επειδή από το αποτέλεσμά της εξαρτάται η χρηματοδότηση του Δήμου.«Η διαδικασία είναι απλή. Δεν χρειάζεται επίδειξη εγγράφων και με βάση την ελληνική και διεθνή νομοθεσία τηρείται το απόρρητο των στοιχείων. Καλούμε όλους τους κατοίκους να απογραφούν στο Δήμο γιατί έτσι μπορούν να βοηθήσουν ώστε να βελτιώσουμε την πόλη μας. Δίνω δύναμη στο Δήμο και τα Γιάννινα κερδίζουν», τόνισε ο κ. Βλέτσας.Ιδιαίτερη έκκληση στους μετανάστες και στους ρομά ώστε να απογραφούν στο Δήμο έκανε ο γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Κιτσούλης. Τα έντυπα της απογραφής είναι μεταφρασμένα στη γλώσσα τους και ο απογραφέας θα συνοδεύεται και από ένα άτομο που θα κάνει καθήκοντα διερμηνέα. Η απογραφή δε, δεν συνδέεται με τη νομιμότητα ή όχι της παραμονής τους στην Ελλάδα.

Σύσκεψη για τα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου


Την προσπάθεια του Σωματείου Διάσωσης Αρχαίων Θεάτρων «ΔΙΑΖΩΜΑ» και προσωπικά του Προέδρου του (πρώην Υπουργού) κ. Σταύρου Μπένου για την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου, εξήρε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που έγινε σήμερα το πρωϊ στην Περιφέρεια Ηπείρου.Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε τον κ. Μπένο και τους συνεργάτες του για την παρουσία τους στην Ήπειρο, υπογραμμίζοντας ότι στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία, μόνο με τέτοιου είδους προσπάθειες μπορεί να βοηθηθεί ο Πολιτισμός μας και ιδιαίτερα η ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων, που είναι και το αντικείμενο δράσης του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ». Δεσμεύτηκε να υπάρχει συνεχής συνεργασία, στο πλαίσιο υλοποίησης του ΕΣΠΑ, αλλά και να κάνει κοινωνούς όλους τους Περιφερειακούς Συμβούλους, του έργου που προσφέρει το «ΔΙΑΖΩΜΑ», ώστε να υπάρξει και η ανάλογη βοήθεια από το Περιφερειακό Συμβούλιο.Ο Περιφερειάρχης, ακολούθως μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη, αρμόδιο για θέματα Πολιτισμού κ. Π. Κολόκα, παραβρέθηκαν στην επίσκεψη του κ. Στ. Μπένου και των συνεργατών του στο Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης. Οι επισκέψεις του κλιμακίου του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» - που γίνονται με τη συνδρομή και τη συμπαράσταση της Περιφέρειας Ηπείρου – θα συνεχιστούν το επόμενο τριήμερο στις άλλες περιφερειακές ενότητες.

Νέος πλειστηριασμός για την ΣΒΕΚΗ Α.Ε


Εκποιείται ακίνητο ,μεγάλης αξίας στην περιοχή του Ροδοτοπίου, με τιμή εκκίνησης ενός εκατομμυρίου ευρώ(1.000.000)σε πλειστηριασμό που θα γίνει την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011.Πρόκειται για την Συνεταιριστική Βιομηχανία Επεξεργασίας Κρεάτων Ηπείρου (Σ.Β.Ε.Κ.Η.Α.Ε) που βρίσκεται στο Ροδοτόπι Ιωαννίνων ,στα όρια της βιομηχανικής περιοχής.Οι εγκαταστάσεις έχουν έκταση 80.684 τετραγωνικά μέτρα ,υπάρχει ποιμνιοστάσιο επιφάνειας 450 μέτρων , χώρος επεξεργασίας υποπροϊόντων ,χώροι συντήρησης κρεάτων -ψυκτικοί θάλαμοι, μονάδα βιολογικού καθαρισμού ,μονάδα αδρανοποίησης παραπροϊόντων.

Πληροφορίες στα τηλέφωνα 26510-31125 και 6972317857 ΔΙΚ. Κος ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ ΗΛΙΑΣ