Δευτέρα, 2 Μαΐου 2011

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΣΣΑΛΑΣ:"Πρέπει να λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ στο Ελληνικό"


"Πρέπει να λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ στο Ελληνικό",ανέφερε πριν από λίγη ώρα ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων κ. Βασίλης Μασσαλάς,ο οποίος μάλιστα ρώτησε τον δήμαρχο Βορείων Τζουμέρκων κ.Γιάννη Σεντελέ,"που θα πάμε τα απορρίμματα,τώρα που θα κλείσει η χωματερή της Δουρούτης;".

Αρχίζει η υποβολή δηλώσεων για μισθωτούς - συνταξιούχους


Αρχίζει την Τρίτη η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για μισθωτούς και συνταξιούχους, η οποία θα διαρκέσει ως τις 31 Μαΐου, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ των φορολογουμένων.Οι φορολογούμενοι που θα υποβάλουν την δήλωση τους στην ΔΟΥ ή θα την αποστείλουν ταχυδρομικά υποχρεούνται να προσκομίσουν και τον φάκελο με τις αποδείξεις δαπανών. Όσοι επιλέξουν τον ηλεκτρονικό τρόπο υποβολής υποχρεούνται να κρατήσουν το φάκελο στο σπίτι τους για τον επιδείξουν στις αρχές σε περίπτωση ελέγχου.Για ατομικό εισόδημα ως 6.000 ευρώ δεν απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων δαπανών, ενώ όταν οι δαπάνες είναι περισσότερες από τις απαιτούμενες - και μέχρι 15.000 ευρώ ατομικά ή 30.000 ευρώ για οικογένεια -, ο φορολογούμενος δικαιούται και μείωση φόρου ίση με το 10% της διαφοράς μεταξύ των δηλούμενων και των απαιτούμενων δαπανών.Ακόμη, όταν οι δαπάνες είναι λιγότερες από τις απαιτούμενες, ο φορολογούμενος επιβαρύνεται με ποσοστό φόρου ίσο με το 10% του ποσού των δαπανών που υπολείπεται.Το υπουργείο Οικονομικών ενημερώνει τους φορολογούμενους ότι στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που προκύπτει πιστωτικό υπόλοιπο μέχρι 1.500 ευρώ θα γίνονται διασταυρώσεις μέσω του TAXIS για επαλήθευση. Στις δηλώσεις που προκύπτει πιστωτικό υπόλοιπο μεγαλύτερο των 1.500 ευρώ θα διενεργείται από τις Εφορίες έλεγχος των σχετικών παραστατικών.Επίσης προειδοποιεί ότι στις περιπτώσεις που τα δικαιολογητικά αποδείξεων δαπανών που επικαλούνται αποδειχθεί ότι είναι πλαστά, διαπράττεται αξιόποινη πράξη στις οποίες θα επιβάλλονται τα σχετικά πρόστιμα.

Η "Δημοκρατική Συμμαχία" Ιωαννίνων για τον θάνατο του Τάσου Σιαφάκα


Η Δημοκρατική Συμμαχία Ιωαννίνων εκφράζει τη λύπη της για την απώλεια του μαχητή Τάσου Σιαφάκα, ενός ανθρώπου που υπηρέτησε με πάθος, ήθος και ανιδιοτέλεια και προσέφερε όσο λίγοι στα κοινά της πόλης μας. Θερμά συλλυπητήρια στους δικούς του ανθρώπους.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΝΤΕΛΕΣ:"Δεν μπορούμε να ξέρουμε,αν ο ΧΥΤΑ στο Ελληνικό θα λειτουργήσει μόνο για 3 χρόνια"


"Ζούμε σε μια χώρα,στην οποία κανείς δεν μπορεί να πιστέψει όλα όσα υπόσχονται οι κρατούντες. Έτσι,δεν μπορούμε να ξέρουμε,αν ο ΧΥΤΑ στο Ελληνικό θα λειτουργήσει μόνο για 3 χρόνια",σημείωσε μιλώντας πριν απο λίγο,στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων,ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων κ. Γιάννης Σεντελές,ο οποίος ζήτησε από τον Δήμο Ιωαννιτών να στηρίξει τον αγώνα που κάνουν οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής.

Κινητοποιήσεις του δήμου και φορέων της πόλης της Ηγουμενίτσας για την παρουσία των παράνομων μεταναστών


Ο Δήμος Ηγουμενίτσας, φορείς της πόλης και η Επιτροπή Αγώνα σε κοινή συνεδρίαση, αποφάσισαν την παραπέρα κλιμάκωση των αγώνων και τον αποκλεισμό του νέου Λιμένα Ηγουμενίτσας, από αύριο στις 5 το απόγευμα και δεν θα επιτρέψουν καμία επιβίβαση ή αποβίβαση αυτοκινήτων από τα οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν δρομολόγια προς και από ιταλικά λιμάνια. Από την ίδια ώρα θα κλείσουν και τα καταστήματα της πόλης.Είναι ο δεύτερος αποκλεισμός του λιμανιού τις τελευταίες εβδομάδες και γίνεται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους εκατοντάδες λαθρομετανάστες που έχουν κατακλύσει το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, με την ελπίδα να επιβιβαστούν παράνομα σε κάποιο πλοίο με προορισμό την Ιταλία. Οι λαθρομετανάστες έχουν δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην πόλη, από κλοπές, διαρρήξεις, συμπλοκές μεταξύ τους και με κατοίκους, προκαλώντας αγανάκτηση στην μικρή κοινωνία της πόλης.Όπως τονίζουν σε κοινή τους ανακοίνωση οι φορείς της πόλης, «…το πρόβλημα από την παρουσία των παράνομων μεταναστών στην πόλη μας, ακυρώνει κάθε προσπάθεια που έγινε στο παρελθόν ή που πρόκειται να γίνει στο μέλλον και που αφορά την ανάπτυξη του τόπου μας. Ο νομός μας έχει αποκλειστεί και τα προσδοκώμενα οφέλη από τη λειτουργία των μεγάλων έργων , Εγνατία Οδός και Λιμάνι , έχουν καταργηθεί στη πράξη…».

Δ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:"Να τιμήσει ο Δήμος τον Λάκη Σάντα"


Ο Λάκης Σάντας, υπήρξε σύμβολο των αγώνων κατά της γερμανικής κατοχής και του φασισμού αλλά και σημείο αναφοράς μιας ηρωικής εποχής.Ο δημοτικός σύμβουλος Ιωαννίνων κ. Δημήτρης Παπαδόπουλος,ζήτησε πρίν απο λίγο,από τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου,ο Δήμος Ιωαννιτών τιμώντας τη μνήμη του Λάκη Σάντα,να δώσει το όνομά του σε οδό της πόλης.

ΡΙΣΤΑΝΗΣ:"Για το θέμα των συμβασιούχων της ΑΔΕΙ φταίμε όλοι"


"Για το θέμα των συμβασιούχων της ΑΔΕΙ φταίμε όλοι",ανέφερε πριν από λίγο μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων,ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Επαμεινώνδας Ριστάνης,αφήνοντας για μια ακόμη φορά αιχμές κατά της δημοτικής αρχής Γκόντα.Ο κ. Ριστάνης,έριξε ένα ακόμη..."καρφί" στον Νίκο Γκόντα,λέγοντας ακόμη πως "έχει διαγραφεί από την πρώην ομάδα του και όχι από την παράταξη του,γιατί κανείς δεν έχει την δυνατότητα να σε γράψει από την παράταξη"

Από κοινού κτηνοτρόφοι και Ενώσεις απαιτούν να τηρηθεί το καταστατικό


Την τήρηση του καταστατικού της γαλακτοβιομηχανίας θα απαιτήσουν από την ΑΤΕ και την κυβέρνηση, τόσο οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών-μέτοχοι, όσο και οι κτηνοτρόφοι για να περάσουν στους φυσικούς φορείς οι μετοχές της τράπεζας που απεμπλέκεται από τη «Δωδώνη», όπως δηλώθηκε πλέον και επίσημα.Οι αντιδράσεις για την πώληση του ποσοστού της Αγροτικής τράπεζας με αποτίμηση και διεθνή διαγωνισμό θα αρχίσουν να εντείνονται και όσο η κυβέρνηση αφήνει την ΑΤΕ να κάνει τις ανακοινώσεις χωρίς η ίδια να τοποθετείται επί των δικών της δεσμεύσεων για μη ιδιωτικοποίηση, υπάρχει και πολιτικό ζήτημα.Επιπλέον αμφισβητείται και τα κατά πόσο ηθικά και πολιτικά ο διοικητής της ΑΤΕ Θεόδωρος Πανταλάκης μπορεί να καθορίζει το μέλλον της εταιρείας και η κυβέρνηση να μην παίρνει θέση. Κτηνοτρόφοι και Ενώσεις πάντως πάνε χέρι, χέρι στον αγώνα να αποτρέψουν την ιδιωτικοποίηση και θα καλέσουν τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να στηρίξουν τις θέσεις τους.

Εμμένουν στις θέσεις τους οι Ενώσεις

Ήδη οι τέσσερις Ενώσεις-μέτοχοι έχουν ρητώς και κατηγορηματικώς ζητήσει από την ΑΤΕ να τηρήσει το καταστατικό, δηλαδή αν αποχωρήσει η ίδια να περάσουν οι μετοχές στους άλλους μετόχους και στους κτηνοτρόφους και κατέθεσαν εκ νέου τις θέσεις τους για το ιδιοκτησιακό μέλλον της εταιρείας, ενώ ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιωαννίνων Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης απάντησε στα περί Τρόικας που είπε ο διοικητής της ΑΤΕ, ότι δεν ρωτήθηκαν ως Έλληνες πολίτες και κτηνοτρόφοι για όσα υπογράφηκαν...Οι Ενώσεις αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία για πανηπειρωτική συγκέντρωση των κτηνοτρόφων στην οποία θα καθοριστεί η κοινή στάση και αντίδραση στις εξελίξεις, προκειμένου να προλάβουν κινήσεις που γίνουν, όπως αναμένεται από την ΑΤΕ και με πρόταση που θα γίνει να καλέσουν τις πολιτικές δυνάμεις της Ηπείρου και ευρύτερα να στηρίξουν το αίτημα για μη ιδιωτικοποίηση της»Δωδώνης».«Θα ζητήσουμε τη στήριξη βουλευτών, κομμάτων και όλων των φορέων στο δίκαιο αίτημα μας και όλοι θα κριθούν από τη στάση και τις θέσεις που θα εκφράσουν», τόνισε ο κ. Μπαλτογιάννης, καλώντας την κυβέρνηση να τοποθετηθεί.

Πολιτικό το θέμα, η κυβέρνηση να πάρει θέση
Χαρακτηριστική για το κατά πόσο το θέμα είναι καθαρά οικονομικό και ποιος είναι αρμόδιος, ήταν η δήλωση (μετά από συνάντηση με την ΕΑΣ Ιωαννίνων) του εκπροσώπου του Πανηπειρωτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού και Γραμματέα του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Μιχάλη Τζίμα: «Ο κ. Πανταλάκης δεν έχει το δικαίωμα να μιλά για μια εταιρία που δεν του ανήκει, δεν ιδρύθηκε η εταιρία από την Αγροτική τράπεζα αλλά από κτηνοτρόφους και κράτος. Είναι ρητά κατοχυρωμένο στο καταστατικό και είναι θέμα της κυβέρνηση αν αποφασίσει αν θέλει να απεμπλακεί ή όχι από την γαλακτοβιομηχανία». Βέβαια η «Δωδώνη» είναι θυγατρική της ΑΤΕ και μάλιστα κατέχει το 67,7% και άρα έχει ευχέρεια κινήσεων και αποφάσεων (υπάρχει εκκρεμοδικία για το πώς απέκτησε το 7,7% από Ενώσεις που πούλησαν), δηλαδή με το ισχύον καθεστώς της δίνεται η δυνατότητα, όπως σημείωσε ο κ. Τζίμας, να προχωρήσει σε αυτή τη διαδικασία την οποία όμως, πρόσθεσε, « θεωρούμε πολιτικά και ηθικά παράνομη και επιβεβαιώνεται ότι είναι θέμα πολιτικής παρέμβασης και θέσης και αυτό θα ζητήσουμε για το μέλλον της «Δωδώνης».

Καταστατικό εναντίον...Τρόικας
Σύμφωνα με τον κ. Τζίμα, «υπάρχει το καταστατικό της βιομηχανίας που λέει ρητά ότι σε περίπτωση απεμπλοκής της ΑΤΕ οι μετοχές μεταφέρονται στους συνεταιρισμούς που συμμετέχουν στη βιομηχανία και αυτό θα απαιτήσουμε να γίνει.Αυτά που επικαλέστηκε ο κ. Πανταλάκης, πρόσθεσε, ότι υπάρχουν δεσμεύεις από την Τρόικα αυτά κάποιοι τα υπέγραψαν δεν τα υπογράψαμε εμείς. Τα υπέγραψε η κυβέρνηση και αυτή θα πρέπει να τα ανακαλέσει».Επίσης ο κ. Τζίμας σημείωσε ότι υπάρχουν οι Ενώσεις-μέτοχοι που έχουν να παίξουν ρόλο στη διαδικασία αυτή γιατί τους αφορά άμεσα και έχουν και οικονομικό όφελος γιατί αν πουληθεί χάνουν περιουσιακό στοιχεία.

Συσπείρωση κτηνοτρόφων μαζί με τις Ενώσεις

Εκ των πραγμάτων πλέον δεν χωράνε διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις, την ώρα που η ιδιωτικοποίηση της «Δωδώνης» είναι προ των πυλών και αυτό το έχουν αντιληφθεί και οι Ενώσεις και οι κτηνοτρόφοι.«Θα προχωρήσουμε άμεσα σε πρωτοβουλίες τέτοιες με στόχο τη συσπείρωση των κτηνοτρόφων για το επόμενο βήμα και από την άλλη να φτιάξουμε ένα μοχλό πίεσης προς την κυβέρνηση», τόνισε ο εκπρόσωπος του Πανηπειρωτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Μ. Τζίμας, σημειώνοντας και το εξής σημαντικό:«Οι ΕΑΣ και οι κτηνοτρόφοι από κοινού να καθορίσουν τη στάση τους και οι πολιτικοί να έρθουν αρωγοί στην προσπάθεια αυτή». Ίδια ήταν και η άποψη του προέδρου της ΕΑΣΙ και φαίνεται ότι υπάρχει καλό επίπεδο συνεννόησης.Σύντομα θα οργανωθεί σύσκεψη όλων των κτηνοτροφών της περιοχής για να καθοριστεί το πλαίσιο της παρέμβασής τους και τα επόμενα βήματα.

Υπέρ του σημερινού ιδιοκτησιακού
καθεστώτος ο Αντ. Φούσας

Στην βασική του θέση, όπως έχει κατατεθεί εδώ και χρόνια, εμμένει ο πρώην υπουργός Αντώνης Φούσας, «ότι η γαλακτοβιομηχανία»Δωδώνη», κάτω απ΄ οποιεσδήποτε συνθήκες, πρέπει να παραμείνει υπό το σημερινό ιδιοκτησιακό καθεστώς, δηλ. να έχει την πλειοψηφία των μετοχών η ΑΤΕ, για να είναι, όπως ήταν μέχρι σήμερα, εγγύηση για την άριστη λειτουργία της και απόδοση, για τη στήριξη του εισοδήματος των κτηνοτρόφων και της οικονομίας της περιοχής και βεβαίως και των εργαζομένων».Με αφορμή όσα ανακοινώθηκαν στη Γ.Σ της ΑΤΕ ο κ. Φούσας, προφανώς μην πειθόμενος ότι η ΑΤΕ απομπλέκεται, σε γραπτή δήλωση του αναφέρει και τα εξής: «Εάν, τελικώς, υλοποιηθεί η απόφαση της Διοίκησης της ΑΤΕ και κατ΄ επέκταση και της σημερινής Κυβέρνησης και μετεβιβασθεί η «Δωδώνη» σε ιδιωτικά χέρια, είναι αυτονόητο, ότι οι ευθύνες των αρμοδίων, που θα πάρουν τελικώς την απόφαση αυτή και όσων θα την στηρίξουν, θα είναι μεγάλες και θα πρέπει να εξηγήσουν από τώρα στους Ηπειρώτες Κτηνοτρόφους, ποια είναι τα κίνητρα μιας τέτοιας απόφασης και ιδίως εάν, όπως διαδίδεται, θα είναι εισπρακτικά και στα πλαίσια του γνωστού Μνημονίου και της Τρόϊκας. Και ακόμη, θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί προεκλογικά ο σημερινός Πρωθυπουργός έλεγε, ότι η «Δωδώνη» δεν θα πουληθεί και γιατί τώρα η Κυβέρνηση άλλαξε στάση και εξαγγέλλεται η πώλησή της;»

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ:Eναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος του έργου ADRIMOB


Η εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος του έργου ADRIMOB (MOBILE IN ADRIATIC) , πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη και Παρασκευή 28 & 29 /10/2008 από την Περιφέρεια Ηπείρου ,Περιφερειακό Ενότητα Θεσπρωτίας, παρουσία του κ. Αντιπεριφερειάρχη κ. Θωμά Πιτούλη , του κ. Αντιπεριφεριεάρχη Πρέβεζας κ. Στρατού Ιωάννου των υπολοίπων εταίρων του προγράμματος (Περιφ. Ραβέννας Ιταλίας επικεφαλής, Οργανισμός λιμένος Μπάρι Ιταλίας , Οργαν . Λιμένος Μπαρ Μοντενέγκρο, Δήμος Ροβίνκο Κρατίας ,Οργαν. Λιμένος Μπάρι ,Περιφ. Ρίμινι Ιταλίας , Περιφέρεια Βενετίας Ιταλίας ,δήμος Τσεζενάτικο Ιταλίας ,Περιφ. Πέζαρο Ιταλίας ,και Πριμόσκο Κοράσκα Κροατίας), και εκπροσώπων των ΜΜΕ η εναρκτήρια συνάντηση για το ανώτερο έργο.Το έργο ADRIMOB χρηματοδοτήθηκε από την κοινοτική πρωτοβουλία IPA ADRIATICA 2007-2013 III , Άξονας 3 , βιώσιμες πράσινες μεταφορές στις ακτές της Αδριατικής (Sustainable coast MOBility in the ADRIatic area) και έχει ως στόχο την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών μέσα από την καλυτερέψει των θαλασσίων και επίγειων μεταφορών καθώς και την παροχή πληροφοριών στο διαδίκτυο (δρομολογίων ,γραφείων ενοικιάσεων αυτοκίνητων ,παροχές λιμένος κ.α) στους επισκέπτες του κάθε τόπου εφαρμογής του προγράμματος, ,με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση του χρηστή-επισκέπτη και την όσο δυνατόν καλύτερη διασύνδεση των περιοχών που περνούν μέρος στο έργο αυτό.Στο έργο συμμετέχουν συνολικά 7 εταίροι , δημόσιοι φορείς ,καθένας από τους οποίους είχε αναλάβει την εκπόνηση διάφορων οδηγιών και τοπικών παρεμβάσεων.Η Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας έχει αναλάβει τον ρόλο του συντονιστή προβολής και δημοσιότητας του έργου σε όλα τα εμπλεκόμενα μέλη-κράτη καθώς και την δημιουργία ενός συστήματος οικολογικής κίνησης- εξυπηρέτησης από το Νέο λιμάνι και κατά μήκος της παραλιακής ζώνης της πόλης της Ηγουμενίτσας για την διευκόλυνση των επισκεπτών αλλά και των δημοτών της πόλης μας.Το συνολικό σχέδιο, μέρος του οποίου θα υλοποιηθεί σε διάρκεια τριών χρονών και αποτελείται από 7 πρωτοποριακά σχέδια κίνησης (pilot project) και χρηματοδοτείτε κατά 85 % από τα ταμεία της Ε.Ε και κατά 15 % από εθνικούς πόρους .

ΠΡΕΒΕΖΑ: Ζημιές δεκάδων χιλιάδων ευρώ από κλοπή υλικων στον ΤΟΕΒ Λάμαρης


Την επίσκεψη ομάδας παραγωγών από τονΛούρο και τον Ωρωπό δέχτηκε σήμερα στο γραφείο του ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης.Οι παραγωγοί ενημέρωσαν τον κ.Μπαϊλη για το μεγάλο πρόβλημα που τους δημιούργησε η κλοπή σωλήνων και άλλων υλικών από τα αντλιοστάσια του ΤΟΕΒ Λάμαρης(η οποία σημειώθηκε την Παρασκευή) με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν άμεσα καλλιέργειες 20 χιλιάδων περίπου στρεμμάτων.Ο ΤΟΕΒ δεν έχει σε καμία περίπτωση την δυνατότητα να αντικαταστήσει τα υλικά αυτά(αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ) και αν δεν βρεθεί άμεσα μια λύση οι παραγωγοί δεν θα μπορέσουν να ποτίσουν τα χωράφια τους.Ο Δήμαρχος Πρέβεζας επικοινώνησε με την Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου –Δυτικής Μακεδονίας Δήμητρα Γεωργακοπούλου –Μπάστα η οποία δεσμεύτηκε ότι αύριο κιόλας θα αποστείλει συνεργείο από την ΔΕΣΕ προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση και να απογράψει τις ζημιές.Μάλιστα ο κ.Μπαϊλης τόνισε ότι εφόσον χρειαστεί ο ίδιος μαζί με εκπροσώπους των παραγωγών θα επισκεφθεί τις αρμόδιες υπηρεσίες έτσι ώστε να δρομολογηθεί το συντομότερο δυνατό η διαδικασία για την αντικατάσταση των υλικών και την απρόσκοπτη λειτουργία του ΤΟΕΒ.

«Πράσινο» Αγροτικής στην πώληση Δωδώνης, ΕΒΖ, ΣΕΚΑΠ, Ζωοτροφώ

ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ ΦΕΡΝΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

Μεγάλες αναταράξεις προκαλούν στον αγροτικό κόσμο όσα συμβαίνουν στην Αγροτική Τράπεζα, μετά και τη γενική συνέλευση των μετόχων που αποφάσισε την πώληση όλων των μη χρηματοπιστωτικών θυγατρικών εταιρειών της τράπεζας κι αυτό που διαφαινόταν στον ορίζοντα έγινε και πραγματικότητα.Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης φέρεται πως χάραξε κόκκινη γραμμή στο θέμα της συμμετοχής του Δημοσίου στην Αγροτική Τράπεζα σημειώνοντας ότι 80% του αγροτικού κλήρου είναι υποθηκευμένος σ' αυτήν. Ο ίδιος φέρεται να ζήτησε το Δημόσιο να κρατήσει έστω το 51% των μετοχών, από το 77% που διαθέτει σήμερα, αντί για 34%, όπως προοιωνιζόταν να κρατήσει το Δημόσιο, κάτι που τελικά έγινε δεκτό.Πράγματι, τυχόν μεγαλομέτοχος της ΑΤΕ θα μπορούσε να έχει στα χέρια του σχεδόν τα 4/5 των περιουσιών των Ελλήνων αγροτών, των συνεταιρισμών και των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών.Μετά την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων την περασμένη Παρασκευή, η ΑΤΕ πήρε το πράσινο φως για την πώληση των μετοχών της σε: Δωδώνη Α.Ε., Ελληνική Βιομηχανία Ζωοτροφών, Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ.Ηπειρώτες παραγωγοί έχουν χαρακτηρίσει επανειλημμένως αιτία πολέμου τυχόν πώληση της Δωδώνη Α.Ε., αφού η γαλακτοβιομηχανία παίζει κομβικό ρόλο στην οικονομία και τον κοινωνικό ιστό της περιοχής. Η άποψη αυτή επιβεβαιώθηκε και στη γενική συνέλευση, που έγινε με τη συμμετοχή των ΕΑΣ την περασμένη εβδομάδα στα Ιωάννινα.Το θέμα της γαλακτοβιομηχανίας έφτασε ξανά στη Βουλή, με ερώτηση του βουλευτή Ν.Δ. Σταύρου Καλογιάννη.Πληροφορίες ανέφεραν ότι ήδη ξένες εταιρείες και όχι ελληνικές έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για την κερδοφόρα γαλακτοβιομηχανία.

Τα σενάρια για «Δωδώνη»

Τα σενάρια που κυκλοφορούν είναι τα εξής:
* Συνεννόηση της ΑΤΕ με τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της Ηπείρου ώστε να πωληθεί ολόκληρη η Δωδώνη Α.Ε. και όχι μόνο το ποσοστό της Αγροτικής Τράπεζας, ώστε να πάρουν το μερίδιό τους και, αν θέλουν ν' αποχωρήσουν· κάτι που είναι αμφίβολο ότι θα δεχτούν οι συνεταιριστές.
* Πώληση μόνο του μεριδίου της ΑΤΕ, κι εφόσον υπάρξει βούληση και χρήμα από πλευράς των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων να το αγοράσουν εκείνοι· κάτι που δεν είναι εύκολο λόγω έλλειψης ρευστότητας των Ενώσεων.
* Πώληση της γαλακτοβιομηχανίας σε ξένη εταιρεία υπό την προϋπόθεση να κρατηθεί το μάνατζμεντ και η ταυτότητα του προϊόντος σε ελληνικά χέρια και να παραμείνουν οι ΕΑΣ.

enet

Υποχρεωτική διδασκαλία Θρησκευτικών θέλει η Εκκλησία!


Απαραίτητη κρίνει η Εκκλησία την υποχρεωτική διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών σε όλες τις τάξεις και για όλους τους μαθητές και τη δίωρη διδασκαλία του σε όλες τις τάξεις του Λυκείου.Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ιερά Μονή Πεντέλης, οι φορείς που συμμετείχαν σε αυτήν, κατέληξαν ομόφωνα ότι:Κατά την διάρκεια της συζητήσεως εξέθεσαν τις απόψεις τους όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων και η Σύσκεψη κατέληξε ομόφωνα ότι:
α) Ενώ αριθμητικά οι ώρες διδασκαλίας του Μαθήματος των Θρησκευτικών στο Νέο Λύκειο φαίνεται να παραμένουν οι ίδιες ουσιαστικά στην πράξη μειώνονται από πέντε σε τρεις υποχρεωτικές ώρες, καθότι προφανώς ο μαθητής της Γ Λυκείου θα προτιμήσει να επιλέξει κάποιο από τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας που τον ενδιαφέρει, παρά το Μάθημα των Θρησκευτικών.
β) Είναι τουλάχιστον παράδοξο, το Μάθημα των Θρησκευτικών να μετατρέπεται σε μονόωρο στην Β Λυκείου, σε αντίθεση με την επίσημη πρόταση του Υπουργείου Παιδείας δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, στην οποία επισημαίνεται ότι τα μονόωρα μαθήματα παύουν να υφίστανται για παιδαγωγικούς και διδακτικούς λόγους.
γ) Η διδασκαλία του Μαθήματος των Θρησκευτικών σχετίζεται με θεμελιώδεις μορφωτικές, παιδαγωγικές και ανθρωπιστικές ανάγκες του σύγχρονου μαθητή και πολίτη.

Ρίχνουν αστικά λύματα τον παραπόταμο του Αχέροντα Κοκκυτό!


Την έντονη διαμαρτυρία του για την απόφαση που έλαβε η Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας για διάθεση των επεξεργασμένων αστικών λυμάτων από τον βιολογικό καθαρισμό της Παραμυθιάς στον παραπόταμο του Αχέροντα Κοκκυτό, εκφράζει ο Δήμαρχος Πάργας Αθανάσιος Λιόλιος.Ο κ.Λιόλιος εκφράζει την έκπληξή του για το ότι η απόφαση πάρθηκε «ερήμην» της Δημοτικής Αρχής και του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάργας και μάλιστα αναιρεί προηγούμενη κοινή απόφαση που είχαν λάβει οι πρώην Νομάρχες Πρέβεζας και Θεσπρωτίας Βασίλης Ιωάννου και Ηλίας Λιάκος απαγορεύοντας οποιοδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα στον ποταμό Αχέροντα.Ο Δήμαρχος Πάργας αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η μελέτη για τον βιολογικό καθαρισμό του Καναλλακίου προβλέπει εναλλακτικούς τρόπους διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων (και συγκεκριμένα την διάθεσή τους είτε για άρδευση είτε για εμπλουτισμό του υδροβιότοπου της περιοχής)προκειμένου να προστατευθεί ο ποταμός Αχέροντας.«Ούτε καν διανοηθήκαμε να προτείνουμε ως αποδέκτη τον Αχέροντα και τώρα η Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας έρχεται να το κάνει» συνεχίζει ο κ.Λιόλιος ο οποίος ήδη απέστειλε έγγραφο προς τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη.Δηλώνει δε ότι στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο θα παραστεί ο ίδιος προκειμένου να καταθέσει την έντονη διαμαρτυρία του και να ζητήσει ακύρωση της απόφασης την οποία χαρακτηρίζει παράνομη δεδομένου ότι –όπως αναφέρει- έχει ληφθεί μονομερώς και παρανόμως..

Κανονικά η κατανομή των πιστώσεων για τη μεταφορά μαθητών από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας


Με αφορμή τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες και τη διαμαρτυρία των ΚΤΕΛ για τη μη καταβολή των πιστώσεων για εξόφληση των οφειλών από τη μεταφορά των μαθητών η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας τονίζει τα εξής:
* Από τη Διεύθυνση Οικονομικού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης έχουν ολοκληρωθεί έγκαιρα όλες οι διαδικασίες για την κατανομή της πίστωσης των 9,1εκατ. ευρώ, προς τις Περιφέρειες Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας προκειμένου να καλύψουν τις δαπάνες για τη μεταφορά των μαθητών. Ειδικότερα:
* Το Υπουργείο Οικονομικών στις 4/4/11 ενέκρινε το συγκεκριμένο ποσό για να πληρωθούν οι οφειλές του 2010 προς τους μεταφορείς των μαθητών (ΚΤΕΛ, Ταξί και ιδιώτες). Αμέσως ενημερώθηκαν οι Περιφέρειες και στις 11/4/11 με απόφαση της Γενικής Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Δήμητρας Γεωργακοπούλου-Μπάστα το ποσό των 9.110.000,00ευρω κατανεμήθηκε ως εξής: 4.660.000,00ευρώ στην Περιφέρεια Ηπείρου, και 4.450.000,00 ευρώ στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Ως εκ τούτου από την πλευρά της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και των υπηρεσιών της δεν υπήρξε θέμα καθυστέρησης στη διαδικασία για την εξόφληση των οφειλών του 2010 προς τους μεταφορείς των μαθητών.

Την παραίτησή του υπέβαλε και δεύτερος αντιδήμαρχος στο Δήμο Άρτας!!!


Την παραίτησή του από τη θέση του Αντιδημάρχου Πολεοδομίας – Χωροταξίας & Υποδομών υπέβαλλε σήμερα Δευτέρα 02/05/2011 ο κ. Γιάννης Κοτσαρίνης στον Δήμαρχο Αρταίων κ. Γιάννη Παπαλέξη. Ο κύριος Δήμαρχος ευχαρίστησε τον κύριο Κοτσαρίνη για την έως τώρα συνεργασία και έκανε αποδεκτή την παραίτησή του

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΛΕΞΗΣ: «Περισσότερη διαλογή σημαίνει λιγότερα σκουπίδια»


Την εφαρμογή και λειτουργία σύγχρονων μεθόδων διαχείρισης των απορριμμάτων είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά οι Δήμαρχοι της Ηπείρου οι οποίοι μαζί με την Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δήμητρα Γεωργακοπούλου – Μπάστα και υπηρεσιακούς παράγοντες, συμμετείχαν στην αποστολή από την Ήπειρο που επισκέφθηκε τη Βαρκελώνη της Ισπανίας λίγο πριν από το Πάσχα, όπου εκεί λειτουργούν αντίστοιχα εργοστάσια. Η εμπειρία αυτής της επίσκεψης θα είναι πολύτιμη εν’ όψει της χωροθέτησης εργοστασίου επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων στην Ήπειρο. Εντυπωσιασμένος από τις μεθόδους διαχ/σης των αστικών απορριμμάτων που είδε να εφαρμόζονται στη Βαρκελώνη δήλωσε ο Δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης ο οποίος συμμετείχε στην αποστολή. Σε δηλώσεις του ο κ. Παπαλέξης ανέφερε:"Με αφορμή την χωροθέτηση του εργοστασίου επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη περιμένοντας τα αποτελέσματα της μελέτης επισκεφθήκαμε μαζί με τους υπόλοιπους Δημάρχους της Ηπείρου, την Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης κυρία Γεωργακοπούλου –Μπάστα και υπηρεσιακούς παράγοντες ένα ανάλογο εργοστάσιο στην Ισπανία. Ο σκοπός της επίσκεψης ήταν να δούμε από κοντά την λειτουργία ενός εργοστασίου αλλά και τον τρόπο συγκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη όπως η Βαρκελώνη της Ισπανίας.Τα σκουπίδια είναι πλούτος πλέον όσο κι αν αυτό φαίνεται παράξενο γιατί οτιδήποτε πετάγεται στον κάδο απορριμμάτων είναι ανακυκλώσιμο (χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο). Είναι τα πάντα, είναι οργανική ύλη είναι δηλαδή τα απορρίμματα απ’ τα φαγητά απ’ τα οποία μπορεί να βγει λίπασμα. Όλα αυτά όμως κοστίζουν και πρέπει ν’ αποφασίσουμε τι εργοστάσιο θα κάνουμε δηλαδή εάν θα έχουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό την επεξεργασία των σκουπιδιών οπότε πάμε σε ένα εργοστάσιο το οποίο είναι ακριβό ή άμα θέλουμε μικρότερη επεξεργασία που σημαίνει μεγαλύτερο απόρριμμα στο ΧΥΤΑ, μένει δηλαδή πολύ ανεπεξέργαστο σκουπίδι και τότε υπάρχει μικρότερο κόστος. Εκεί λοιπόν θα κληθούμε κάποια στιγμή ν’ αποφασίσουμε ποιο κόστος θ’ αντιμετωπίσουμε".

Συλλυπητήριο μήνυμα της παράταξης «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία για το θάνατο του Τάσου Σιαφάκα


Η «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» και ο επικεφαλής της, Νίκος Γκόντας, εκφράζουν τα θερμά συλλυπητήριά τους καθώς και τη βαθύτατη λύπη τους στην οικογένεια του Τάσου Σιαφάκα που έχασε τη μάχη με την επάρατη νόσο. Ο εκλιπών διετέλεσε για δύο θητείες πρόεδρος της ΝΟΔΕ της ΝΔ Ιωαννίνων, ενώ εκλέχτηκε με την παράταξή μας δημοτικός σύμβουλος και υπηρέτησε με συνέπεια και δυναμισμό το Δήμο Ιωαννιτών από τη θέση του προέδρου σε οργανισμούς του δήμου. Ο Τάσος Σιαφάκας αγάπησε και δούλεψε για την αυτοδιοίκηση άοκνα και με ανιδιοτέλεια και αφήνει πίσω του μια σπουδαία παρακαταθήκη για όλους μας. Η τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και η «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» θα είναι πλέον φτωχότερες μετά την απώλειά του.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ

Σάρωσε στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων

Με 25 μετάλλια στο Σχινιά, παραμένει στην κορυφή για μια ακόμη χρονιά

Για μία ακόμη χρονιά ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων κυριάρχησε στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας που διεξήχθη επί ένα τετραήμερο στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά. Ο Ν.Ο.Ι. σάρωσε στην κυριολεξία τα μετάλλια, κατακτώντας 25 διακρίσεις στο σύνολό τους, εκ των οποίων 14 χρυσές, 7 ασημένιες και 4 χάλκινες.Έτσι, κατετάγη πρώτος στους πίνακες των μεταλλίων και της βαθμολογίας, αφήνοντας πολύ πίσω του το Ναυτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης ο οποίος απέσπασε συνολικά 12 μετάλλια, λιγότερα δηλαδή απ’ τα μισά σε σχέση με το Ν.Ο.Ι.! Η διαφορά στην πρωτιά του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων στην α΄ φάση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Κωπηλασίας ουσιαστικά τον στέφει από νωρίς Πολυνίκη και Πρωταθλητής Ελλάδος, αφού στην β΄ φάση της διοργάνωσης που θα διεξαχθεί τον ερχόμενο Ιούλιο στην Καστοριά, είναι σχεδόν αδύνατο να τον ισοφαρίσει κάποιο άλλο από τα 30 σωματεία που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα. Έτσι, ο Ν.Ο.Ι. συμπληρώνει φέτος 23 συνεχή χρόνια στην κορυφή της Ελληνικής Κωπηλασίας –από το 1988 ξεκινάει το σερί- ρεκόρ που δύσκολα πλέον μπορεί να καταρριφθεί.Την μεγάλη ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα των αγώνων εξέφρασε ο πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων κ. Σωτήρης Στάμος. Όπως τόνισε, «η συγκίνησή μου είναι πολύ μεγάλη διότι τα παιδιά του Ν.Ο.Ι. δικαιώθηκαν στην προσπάθεια που έχουν κάνει. Έκαναν μία πολύ μακρά και επίμονη, αλλά σημαντική προετοιμασία, η οποία δικαίωσε τις προσδοκίες μας». Παράλληλα, συνεχάρη αθλητές και προπονητές για τα αποτελέσματα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα.« Τα συγχαρητήρια για τις νέες μεγάλες επιτυχίες στο Πανελλήνιο αξίζουν σε όλους, αθλητές, προπονητές, γονείς, παράγοντες. Η συλλογική προσπάθεια έχει αποδειχθεί ότι φέρνει πάντα αποτελέσματα», δήλωσε την Κυριακή, αμέσως μετά το τέλος των αγώνων, ο επικεφαλής προπονητής του Ν.Ο.Ι. κ. Θύμιος Βλάχος, ο οποίος εξέφρασε παράλληλα την βεβαιότητα ότι ο Όμιλος έχει εξασφαλίσει και τον φετινό τίτλο του Πρωταθλητή και Πολυνίκη Ελλάδος.

Οι Θεσπρωτοί κλείνουν ξανά αύριο το λιμάνι Ηγουμενίτσας

Nέα κινητοποίηση για τους μετανάστες

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των κατοίκων της Ηγουμενίτσας για την δραματική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή εξαιτίας των χιλιάδων παράνομων μεταναστών που έχουν συσσωρευθεί σ’ αυτήν.Έτσι, αύριο, Τρίτη κάτοικοι και Φορείς της Ηγουμενίτσας προχωρούν σε νέο αποκλεισμό του λιμανιού της για να διαμαρτυρηθούν προς την Κυβέρνηση, ζητώντας για πολλοστή φορά να δράσει άμεσα, δίνοντας λύση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει. Για το λόγο αυτό οι διοργανωτές καλούν τους πολίτες της Θεσπρωτίας να προσέλθουν μαζικά στο λιμάνι.Στο μεταξύ, επαγγελματίες του τουρισμού της περιοχής εκφράζουν έντονα την ανησυχία τους, ενόψει έναρξης της νέας της τουριστικής περιόδου, καθώς τα πρώτα σημάδια δείχνουν σαφή μείωση της άφιξης τουριστών στην Ηγουμενίτσα, λόγω της παραμονής των λαθρομεταναστών στην ευρύτερη περιοχή και των προβλημάτων που δημιουργούνται απ’ αυτούς.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Καταγγελία για το Δημοτικό Σχολείο Κρανούλας


Καταγγέλλω της υπηρεσίες εκπαίδευσης Ιωαννίνων διότι αποφάσισαν στο τριθέσιο Δημοτικό Σχολείο Κρανούλας του Δήμου Ιωαννίνων οι μαθητές τον τάξεων τρίτης και τετάρτης να μην κάνουν μάθημα για μια εβδομάδα λόγο αδείας γάμου της εκπαιδευτικού!Παρακαλώ αν έχετε την καλοσύνη να το δημοσιεύσετε.Ευχαριστώ !

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Σταματάνε από σήμερα τις μεταφορές μαθητών τα ΚΤΕΛ


Τα ΚΤΕΛ σταματάνε τις μεταφορές των μαθητών από σήμερα Δευτέρα 2 Μαΐου που ξεκινάνε τα σχολεία μετά τις Πασχαλινές διακοπές.Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αυτοκινητιστών Υπεραστικών ΚΤΕΛ προχώρησε σε αυτή την απόφαση διαμαρτυρόμενη για τη μη πληρωμή των αυτοκινητιστών για τις μεταφορές, το πρώτο τρίμηνο του χρόνου. Ο πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων κ. Γρηγόρης Γκίκας, ανέφερε πως εξαιτίας της μη αποπληρωμής τα ΚΤΕΛ σε όλη τη χώρα αντιμετωπίζουν πλέον μεγάλο οικονομικό πρόβλημα. Και στη Θεσπρωτία, όπως ενημέρωσε ο Πρόεδρος του ΚΤΕΛ κ. Χαρίσης, δεν έχουν από σήμερα προγραμματιστεί δρομολόγια μαθητικών λεωφορείων.

Καρακιτσαριό by PAS στο Φανάρι


Σαν μεγάλη επιτυχία προσπαθούν να μας παρουσιάσουν τα τοπικά ΜΜΕ την ιδιωτική επίσκεψη του προέδρου του ΠΑΣ κ. Χρηστοβασίλη στο Φανάρι, μια επίσκεψη που μόνο προσκυνηματικό χαρακτήρα δεν είχε, αφού όπως διαβάζουμε στο δελτίο τύπου που εξέδωσε το τοπικό ΤΑΠ, έγινε ανταλλαγή απόψεων για τα... ελληνοτουρκικά!!! Παιδιά ηρεμείστε και προσγειωθείτε. Δεν δημιουργούμε εντυπώσεις και δεν παίζουμε με κρίσιμα εθνικά θέματα. Ως τι και από ποιος εξουσιοδοτήθηκε ο συμπαθής κ. Χρηστοβασίλης να συζητήσει με τον Πατριάρχη για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας; Αμ το άλλο με τη φανέλλα που το πάτε. Τη φανέλα του ΠΑΣ, διαβάζουμε, με το όνομα Βαρθολομαίος χάρισε ο πρόεδρος στον Πατριάρχη. Τι άλλο θα δούμε. Λίγος σεβασμός στο πρόσωπο αλλά και τον οικουμενικό θεσμό που εκπροσωπεί δεν βλάπτει. Δεν είναι τσίρκο το Φανάρι. Μη μας κάνετε να θυμόμαστε επισκέψεις star Ελλάς και νικητριών eurovision στο Προεδρικό. Πάλι καλά, που όπως διαβάζουμε στο δελτίο τύπου του ΤΑΠ το Δ.Σ. της ομάδας μας αποφάσισε ομόφωνα να κάνει τον Παναγιότατο επίτιμο μέλος της ομάδος. Φανταστείτε να είχε συμβεί αυτό
με... οριακή πλειοψηφία.

Συνεδριάζει σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων


Σήμερα Δευτέρα, στις 7 το απόγευμα, θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων.Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται 40 συνολικά θέματα. Στη συνεδρίαση θα γίνει συζήτηση και επί των αιτήσεων ακύρωσης που ασκήθηκαν στο Σ.τ.Ε από τους πρώην Δήμους Παμβώτιδας και Κατσανοχωρίων για τη λειτουργία Χ.Υ.Τ.Α. στην περιοχή του Ελληνικού.

ΑΡΤΑ:Σύλληψη για παράνομη μεταφορά και πώληση ναρκωτικών ουσιών


Στις 10.30΄ χθες,στη Συκούλα Αιτ/νίας από αστυνομικούς της ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφαλείας Άρτας συνελήφθη ένας Αλβανός, κάτοικος Αμπελοκήπων Αττικής, για παράνομη μεταφορά και πώληση ναρκωτικών ουσιών.Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια επιχείρησης που οργανώθηκε μετά από πληροφορίες για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, κατελήφθη ο ανωτέρω δράστης να παραδίδει σε αστυνομικό που εμφανίστηκε ως υποψήφιος αγοραστής μία συσκευασία που περιείχε ποσότητα ηρωίνης συνολικού βάρους (102,30) γραμμαρίων και τρεις συσκευασίες που περιείχαν ποσότητα κοκαΐνης συνολικού βάρους (31) γραμμαρίων αντί του χρηματικού ποσού των τριών χιλιάδων οκτακοσίων (3.800) ΕΥΡΩ. Ο δράστης μετέβη στο προσυμφωνηθέν σημείο αγοραπωλησίας με Ι.Χ.Ε αυτ/το ιδιοκτησίας του και συνελήφθη μετά την παραλαβή του χρηματικού ποσού.Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημ/κων Άρτας, ενώ τα ναρκωτικά, το όχημα και το χρηματικό ποσό των τετρακοσίων πενήντα (450) ΕΥΡΩ που βρέθηκε στην κατοχή του δράστη κατασχέθηκαν από το Τμήμα Ασφαλείας Άρτας που διενεργεί την προανάκριση.

Η ΝΟΔΕ Ιωαννίνων για τον θάνατο του Τάσου Σιαφάκα


Η ΝΟ.Δ.Ε. Ιωαννίνων σε έκτακτη συνεδρίασή της την Κυριακή 1/05/2011, μετά τον άδικο χαμό του Πρώην Προέδρου ΝΟ.Δ.Ε. Ιωαννίνων Αναστάσιου Σιαφάκα, κατέληξε στο ακόλουθο ψήφισμα:
* Στέλνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συγγενείς του εκλιπόντος και
* Εις ένδειξη σεβασμού στη μνήμη του η ΝΟ.Δ.Ε. Ιωαννίνων θα καταθέσει χρηματικό ποσό στην Ιερά Μονή Ντουραχάνης.

Απεβίωσε ο Τάσος Σιαφάκας μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο


Απεβίωσε ο Τάσος Σιαφάκας, μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο. Ο Τάσος Σιαφάκας, συνταξιούχος του ΟΤΕ, διακρίθηκε για την συνδικαλιστική και πολιτική του δράση στα κοινά της πόλης.Διετέλεσε για δύο θητείες πρόεδρος της ΝΟΔΕ της ΝΔ Ιωαννίνων, ενώ εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος με την Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία του Νίκου Γκόντα και υπηρέτησε τον Δήμο Ιωαννιτών από τη θέση του προέδρου σε οργανισμούς του δήμου. Τον τελευταίο καιρό νοσηλευόταν στη Θεσσαλονίκη. Η κηδεία του εκλιπόντος θα γίνει την Τετάρτη στις 4 το μεσημέρι από την Περίβλεπτο.

Ο Βασίλης Ψαθάς νέος πρόεδρος στην ΕΤΑΝΑΜ


Ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς είναι ο νέος πρόεδρος στην ΕΤΑΝΑΜ. Συγκεκριμένα την Πέμπτη 14-04-2011 στα γραφεία της ΕΤΑΝΑΜ Α.Ε. ΟΤΑ στην Πρέβεζα, μετά την συνέλευση των Μετόχων για την εκλογή και αντικατάσταση των φορέων ΟΤΑ, Περιφερειών και των ΤΕΔΚ στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου με τη νέα του σύνθεση για την ανασυγκρότηση και κατανομή των αξιωμάτων. Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΑΝΑΜ Α.Ε. ΟΤΑ έχει ως εξής:
-Περιφερειακή Ενότητα Άρτας: Βασίλειος Ψαθάς - Πρόεδρος
-Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας: Ευστράτιος Ιωάννου – Διευθύνων Σύμβουλος
-Περιφερειακή Ενότητα Αιτ/νίας: Γεώργιος Παππάς - Αντιπρόεδρος
-Δήμος Άρτας: Ιωάννης Παπαλέξης - Γραμματέας
-Ε.Α.Σ. Πρέβεζας: Δημ. Ντούσκας - Εντεταλμένος Σύμβουλος
-Δήμος Πρέβεζας: Χρήστος Μπαΐλης - Μέλος
-Δήμος Ζηρού: Δημήτριος Γιολδάσης – Μέλος
-Δήμος Ακτίου-Βόνιτσας: Αθανάσιος Κασόλας - Μέλος
-Ε.Β.Ε. Άρτας: Καλλιόπη Γεωργή - Μέλος
-Ε.Α.Σ. Άρτας –Φιλ/δας: Ευάγγελος Βαγγέλης – Μέλος

ΠΡΕΒΕΖΑ:Βιολογικός καθαρισμός στο Λούρο


Πίστωση συνολικού ύψους 1.855.686 ευρώ για το έργο «Κατασκευή δικτύου Αποχέτευσης ακαθάρτων και βιολογικού καθαρισµού λυμάτων ∆ήµων Λούρου και Θεσπρωτικού» ενέκρινε με απόφασή του το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. "Η πίστωση θα δοθεί στο ∆ήµο Πρέβεζας. Το έργο είναι ενταγμένο στον Άξονα Προτεραιότητας 2:Προστασία και ∆ιαχείριση Υδατίνων Πόρων»-Θεµατική Προτεραιότητα «Επεξεργασία Νερού (Λύµατα)» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ). Η κατασκευή του συγκεκριμένου έργου χαρακτηρίζεται σημαντική για την περιβαλλοντική προστασία του Αμβρακικού Κόλπου.

Με δύο πορείες γιορτάστηκε η Εργατική πρωτομαγιά στα Γιάννενα


Τιμήθηκε και στα Γιάννενα χθες η εργατική Πρωτομαγιά. Οι πορείες ήταν δύο: η μία του Εργατικού Κέντρου, της ΑΔΕΔΥ, των πρωτοβάθμιων σωματείων, της αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού ρεύματος που ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 κι αφού ανέβηκε την Αβέρωφ, έφτασε στην Ακαδημία και κατέληξε στην κεντρική πλατεία. Η δεύτερη, του ΠΑΜΕ, ξεκίνησε περίπου την ίδια ώρα από το δημαρχείο και αφού πέρασε από την κεντρική πλατεία κατέληξε στην Ακαδημία.Κυριάρχησαν συνθήματα ενάντια στις απολύσεις, τα κυβερνητικά μέτρα και το ΔΝΤ.

Καμπάνια για την απογραφή στο Δήμο Αρταίων


Σε καμπάνια ενημέρωσης για την απογραφή πληθυσμού η οποία θα πραγματοποιηθεί από 10-24 Μαΐου 2011 θα προβεί ο Δήμος Αρταίων. Για το σκοπό αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίασή του την Παρασκευή 29-4-2011 ενέκρινε ομόφωνα την ψήφιση πίστωσης 3.500 Ευρώ. Το θέμα έφερε ως έκτακτο στο Δ.Σ. ο Δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης. Αντίστοιχες καμπάνιες γίνονται και σε άλλους Δήμους επειδή παρατηρούνται τα ίδια φαινόμενα, δηλ. της μη πραγματικής αποτύπωσης του πληθυσμού, ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Χρήστος Γεώργος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για ένα Δήμο και τις χρηματοδοτήσεις που δικαιούται να λαμβάνει από την πολιτεία. Ο κ. Γεώργος επεσήμανε ότι ενώ ο πληθυσμός στην πόλη μας αγγίζει περίπου τις 40.000 σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, στην προηγούμενη απογραφή είχαν απογραφεί μόνο 21.000 κάτοικοι. Άρα υπάρχει μεγάλη απόκλιση στην αποτύπωση του πραγματικού πληθυσμού.

Τέλος στην περίοδο ανοχής από τη δημοτική αρχή


Τέλος στην περίοδο της ανομίας και ανοχής σε κάθε είδους αυθαιρεσία βάζει η δημοτική αρχή, προκειμένου να μπει ένα φρένο στην ανεξέλεγκτη ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων από καφετέριες και χώρους εστίασης σε περιοχές που παρουσιάζουν μεγάλη κίνηση, όπως η οδός Γαριβάλδη, η πλατεία Πάργης, όπως και η πλ. Χατζή στους Αμπελόκηπους.Το μήνυμα αυτό έγινε ευδιάκριτο χθες το πρωί με τη διακοπή των εργασιών που εκτελούνταν χωρίς καμία άδεια από κατάστημα στη συμβολή των οδών Γαριβάλδη και Γιοσέφ Ελιγιά, με την αστυνομία να οδηγεί στο αυτόφωρο τον υπεύθυνο των εργασιών τοποθέτησης ενός μεταλλικού στεγάστρου στο πεζοδρόμιο, σε απόσταση περίπου ενός μέτρου από το οδόστρωμα!Σε δηλώσεις του αμέσως μετά, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για τη λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας Δημήτρης Νάστος τόνισε, πως η δημοτική αρχή δεν πρόκειται να δεχθεί το καθεστώς της παρανομίας, των αυθαιρεσιών και της πλήρους ανομίας, που επικράτησε στην πόλη τα προηγούμενα χρόνια.Αντιθέτως, κάλεσε και όσους πολίτες διαπιστώνουν πως κάποιοι επιχειρούν να κατασκευάσουν αυθαίρετες κατασκευές, ή να αναπτύσσουν τα τραπεζοκαθίσματα σε χώρους, που δεν επιτρέπεται να ενημερώνουν άμεσα τη Δημοτική Αστυνομία.«Προειδοποιούμε όσους σκέφτονται ότι μπορούν να συνεχίσουν την παρανομία ή να κάνουν ό,τι και άλλοι τα προηγούμενα χρόνια, ότι αυτή η κατάσταση έχει τελειώσει. Το μήνυμα αυτό στέλνεται σε κάθε κατεύθυνση και σύντομα θα εκδοθεί και η σχετική κανονιστική απόφαση του δήμου που θα δίνει λεπτομέρειες για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων που θα καθορίζει επίσης και ποιοι είναι αυτοί που έχουν το δικαίωμα να βγάζουν τραπεζοκαθίσματα», τόνισε ο κ. Νάστος.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Κατάληψη στο ΥΠΟΙΚ από επιτυχόντες του ΑΣΕΠ


Υπό κατάληψη το υπουργείο Οικονομικών από επιτυχόντες σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ που δεν έχουν προσληφθεί ακόμα.Ζητούν την άμεση πρόσληψη τους.Στο σημείο βρίσκονται και αστυνομικές δυνάμεις.

«Εμφύλιος» στην αστυνομία μεταξύ ομάδων Δέλτα και Ζήτα!


«Εμφύλιος» λαμβάνει χώρα στους κόλπους της αστυνομίας, καθώς επανέρχεται στο προσκήνιο η διαμάχη μεταξύ του προσωπικού που υπηρετεί στις ομάδες Δέλτα και Ζήτα, μετά την καταγγελία οδηγού λεωφορείου.Το απόγευμα του Σαββάτου, οδηγός λεωφορείου που μετέφερε οπαδούς της ΑΕΚ στο Ολυμπιακό Στάδιο για τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, κατήγγειλε πως αστυνομικοί της ομάδας Δέλτα προκάλεσαν ζημιές στο όχημα του.Οι αστυνομικοί που φέρονται να εμπλέκονται στο περιστατικό εκλήθησαν για κατάθεση στην Κρατική Ασφάλεια και εκεί αστυνομικοί της ομάδας Ζήτα επιβεβαίωσαν την καταγγελία του οδηγού του λεωφορείου.Αυτό ήταν, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, η σπίθα που άναψε τη φωτιά και προκάλεσε οργή στις τάξεις των αστυνομικών της ομάδας Δέλτα.Μάλιστα δεκάδες από τους αστυνομικούς της συγκεκριμένης υπηρεσίας κατέθεσαν αίτηση για μετάθεση σε άλλη υπηρεσία καθώς θεωρούν πως αδικούνται από τις «επιθέσεις» που δέχονται.Να σημειωθεί πως το βράδυ του Σαββάτου στην Κρατική Ασφάλεια βρέθηκε σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Αττικής, μαζί με δικηγόρο, σε ένδειξη συμπαράστασης στους αστυνομικούς της ομάδας Δέλτα.Διεξάγεται Ένορκη Διοικητική Εξέταση για το περιστατικό, οι αστυνομικοί δεν έχουν ξεσηκωθεί, δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Πρώτη Γραμμή», ο εκπρόσωπος τύπου της ΕΛ.ΑΣ Θανάσης Κοκαλάκης.

Σήμερα το σχέδιο κατά της φοροδιαφυγής


Εξονυχιστικούς ελέγχους πόθεν έσχες με εκτεταμένες διασταυρώσεις ακινήτων, σκαφών και καταθέσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό, σχεδιάζει για το επόμενο διάστημα το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο παρουσιάζει σήμερα, το τριετές επιχειρησιακό πλάνο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Στόχος, η είσπραξη 3,5 δισεκατομμυρίων Ευρώ από βεβαιώσεις φόρων και πρόστιμα.Παράλληλα, ειδική ομάδα του υπουργείου Οικονομικών θα ασχοληθεί με τις μεγάλες ληξιπρόθεσμες οφειλές επαγγελματιών, προμηθευτών μεγάλων επιχειρήσεων, ιδιοκτητών ακινήτων, καλλιτεχνών και συμβολαιογράφων.Στο στόχαστρο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα βρεθούν επίσης παράγοντες του ποδοσφαίρου, συμβολαιογράφοι, φαρμακοποιοί, γιατροί, προμηθευτές ηλεκτρονικών ειδών και πολυκαταστημάτων, τεχνικές εταιρίες και ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής.Παράλληλα στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ θα βρεθούν και οι χίλιες μεγαλύτερες από πλευράς τζίρου επιχειρήσεις και όλες οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο.Έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν και σε όσους έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία και την ίδια στιγμή οφείλουν φόρους ή έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο.

Σε επίπεδα ρεκόρ η αμόλυβδη


Σκέψεις για επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων, σε περιοχές της χώρας όπου διαμορφώνονται σε αδικαιολόγητα υψηλά επίπεδα, εξετάζει το οικονομικό επιτελείο, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις.Η τιμή της αμόλυβδης παρουσιάζει συνεχή αυξητική πορεία τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω των ανατιμήσεων στη διεθνή αγορά, και διαμορφώνεται σε επίπεδα - ρεκόρ. Χθες, η μέση τιμή ήταν 1,716 ευρώ το λίτρο, και έχει αυξηθεί κατά 5,8 λεπτά τον τελευταίο μήνα (από τις 24 Μαρτίου, οπότε ξεκίνησαν οι αλυσιδωτές ανατιμήσεις).Ωστόσο, σε αρκετές περιοχές της χώρας οι τιμές διαμορφώνονται έως και 18 λεπτά πάνω από τη μέση τιμή, ενώ η απόκλιση του φθηνότερου από το ακριβότερο πρατήριο πλησιάζει τα 30 λεπτά το λίτρο, ποσό που δεν δικαιολογείται από τα μεταφορικά ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο κόστους. Η μέγιστη τιμή σήμερα είναι 1,893 ευρώ (Κυκλάδες) και η ελάχιστη 1,624 (Μαγνησία).Για το πετρέλαιο θέρμανσης, η χειμερινή περίοδος ολοκληρώνεται με μέση τιμή στα 91,9 λεπτά το λίτρο.

Οξεία αντιπαράθεση Μεϊμαράκη-Καρατζαφέρη


Σε υψηλούς τόνους συνεχίστηκε και χθες η αντιπαράθεση μεταξύ του Γιώργου Μεϊμαράκη και του Γιώργου Καρατζαφέρη, η οποία ξεκίνησε κατά τη συζήτηση για τα υποβρύχια στη Βουλή. Σε συνέντευξή του στο "Πρώτο Θέμα", ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κατηγορεί τον τέως υπουργό Άμυνας πως "επανάφερε τον παλιό κακό του εαυτό από την εποχή της Βόλβης, εκβιάζοντας", όπως λέει, "στο περιστύλιο της Βουλής με τις βρωμιές του προκειμένου να μην ασχοληθεί ο ΛΑΟΣ με τη δική του περίοδο". "Ο κ. Καρατζαφέρης έχει κάνει ιστορικές κωλοτούμπες", τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης χθες το βράδυ στη ΝΕΤ, επαναλαμβάνοντας τις δηλώσεις του για "νονούς" και "λαμόγια".

Κατηγορηματικές διαψεύσεις των σεναρίων αναδιάρθρωσης


Κατηγορηματικό όχι λέει για άλλη μία φορά η κυβέρνηση στα σενάρια αναδιάρθρωσης, ενώ την ίδια ώρα στην τελική ευθεία μπαίνουν οι βασικές κυβερνητικές πρωτοβουλίες για να κινηθεί με γρηγορότερους ρυθμούς η οικονομία και να αντιστραφεί το δυσμενές κλίμα στις διεθνείς αγορές.Πολλές και διαφορετικές φωνές ακούγονται τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό για το θέμα της αναδιάρθρωσης.Ήδη τις αρνητικές συνέπειες στο ασφαλιστικό και τραπεζικό σύστημα από μία ενδεχόμενη αναδιάρθρωση, επισημαίνουν με δηλώσεις τους στον κυριακάτικο Τύπο ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης και οι υπουργοί Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος.«Το κούρεμα του χρέους θα οδηγήσει τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες στα «τάρταρα» και θα χρειαστεί όσο ποσό κουρέψουμε να το αναπληρώσουμε εκδίδοντας καινούριο χρέος», τόνισε ο Φίλιππος Σαχινίδης στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία».Για τις αποκρατικοποιήσεις ο κ.Σαχινίδης τονίζει πως πρέπει να γίνουν στοχευμένα και με γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον, και όχι να προτάσσεται μία στείρα άρνηση που αναπαράγει πρότυπα του παρελθόντος.«Ευρωπαϊκή Ένωση και Ελλάδα έχουμε αποκλείσει το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης χρέους. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν αρνητική και για την Ευρωζώνη αλλά και για την Ελληνική Οικονομία», επισημαίνει στο «Έθνος της Κυριακής» ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδής.«Η επίσημη και απόλυτη διαβεβαίωση από την Ε.Ε την ΕΚΤκαι το ΔΝΤ, ότι η Ελλάδα θα καλύψει τις δανειακές της ανάγκες όσο χρόνο απαιτηθεί. Η διαβεβαίωση της ΕΚΤ ότι τίποτε δεν πρόκειται να θίξει τη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος», δηλώνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος στο «Βήμα της Κυριακής».Το ταχύτερο δυνατόν να αντιστρέψουμε την κατάσταση, γιατί όσο πλανάται αυτή η δυσπιστία τα προβλήματα θα είναι ίδια, τόνισε σήμερα ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση στην Κέρκυρα, και τάχθηκε υπέρ της επιτάχυνσης των διαρθρωτικών αλλαγών.Πάντως ο διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης επενδυτικής εταιρείας, Pimco Μοχάμεντ Ελ Εριάν, με συνέντευξη του στην «Καθημερινή», επιμένει ότι η αναδιάρθρωση είναι αναγκαία.«Όσο περισσότερο καθυστερεί η αναδιάρθρωση τόσο πιο ανεξέλεγκτα θα κινούνται οι αγορές για τα ελληνικά ομόλογα, και θα αυξάνεται ο κίνδυνος για μεγαλύτερες παράπλευρες απώλειες», τονίζει ο Έλ Εριάν επισημαίνοντας ωστόσο ότι η αναδιάρθρωση από μόνη της δεν αρκεί αν δεν γίνουν μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα.

Βιώσιμο χαρακτηρίζει το ελληνικό χρέος ο Γ.Παπακωνσταντίνου


Βιώσιμο χαρακτήρισε το ελληνικό χρέος ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη που παρεχώρησε στην γαλλική εφημερίδα Liberation και δημοσιεύεται σήμερα, Δευτέρα.Ο κ. Παπακωνσταντίνου, ερωτηθείς για τα σενάρια που μιλούν για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, τόνισε ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και ότι δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσής του.«Υπάρχει κόσμος που σκέφτεται ότι (η αναδιάρθρωση) είναι αναπόφευκτη. Αλλά υπάρχουν και αυτοί που έχουν στοιχηματίσει πολλά χρήματα στην χρεωκοπία της Ελλάδας. Αυτό εξηγεί τις γελοίες φήμες των τελευταίων εβδομάδων. Δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης», δήλωσε ο υπουργός.Αναφερόμενος στη βιωσιμότητα του χρέους ο κ. Παπακωνσταντίνου παρουσιάσθηκε καθησυχαστικός, σημειώνοντας πως η χώρα θα βοηθηθεί από την απόφαση για επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων που λαμβάνει στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης των 110 δισ. ευρώ.

Νέο τριήμερο εμπάργκο των προμηθευτών στα νοσοκομεία


Νέος γύρος προβλημάτων ξεκινά στα νοσοκομεία, καθώς οι προμηθευτές προχωρούν για τρεις ημέρες (από σήμερα, Δευτέρα έως την Τετάρτη) σε αναστολή των παραδόσεων. Τις ημέρες αυτές τα νοσοκομεία δεν θα προμηθεύονται αναλώσιμα υλικά (γάντια, γάζες κλπ), βηματοδότες, αντιδραστήρια και άλλα ιατροτεχνολογικά προϊόντα.Ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών και Υγείας, Π.Αρναούτης εκτιμά ότι οι οφειλές των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές ανέρχονται σε 850 εκατομμύρια ευρώ.Μιλώντας στη ΝΕΤ, τόνισε ότι το υπουργείο Υγείας είχε υποσχεθεί την εξόφληση όλων των οφειλών του 2010, ωστόσο, όπως είπε, δεν έχει μπει ρευστό στις επιχειρήσεις. Πρόσθεσε ότι από τις οφειλές του 2010 μόνο το 30% έχει εξοφληθεί.«Είμαστε σε απόγνωση, αλλά είμαστε και υπεύθυνοι» τόνισε, διαβεβαιώνοντας πως ό,τι επείγον χρειαστούν τα νοσοκομεία αυτές τις ημέρες, θα παραδίνεται. «Τα νοσοκομεία δεν θα έχουν πρόβλημα. Εάν υπάρξει θα το καλύψουμε αμέσως» υποσχέθηκε.Ο υποδιοικητής της 2ης ΔΥΠΕ, Σωτήρης Ζώτος, από την πλευρά του, διαβεβαίωσε τους προμηθευτές ότι εντός 15 ημερών θα γίνουν νέες πληρωμές και τόνισε ότι οι οι ενστάσεις είναι αυτές που καθυστερούν τους διαγωνισμούς για τις προμήθειες των νοσοκομείων.«Εμείς πληρώνουμε πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με το παρελθόν. Κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να δώσουμε και μετρητά» υπογράμμισε.

Με το νέο σύστημα πληρωμής οι συντάξεις του ΟΓΑ


Με πίστωση στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους ή λογαριασμούς ΕΛ.ΤΑ, που έχουν επιλέξει για την πληρωμή των συντάξεων (νέο σύστημα πληρωμής του ΟΓΑ), καταβάλλεται σήμερα η σύνταξη Μαΐου, σε 812.048 συνταξιούχους του ΟΓΑ.Ο ΟΓΑ ενημερώνει ότι η καταβολή των συντάξεων του ΟΓΑ, από τον μήνα Μάιο 2011 θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο με πίστωση τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού ΕΛ.ΤΑ.Η συνολική δαπάνη για την καταβολή των συντάξεων μηνός Μαΐου 2011 ανέρχεται σε 345.344.063,00 ευρώ.

Τριάντα πέντε χρόνια από το θάνατο του Αλέκου Παναγούλη


Στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής τελέστηκε στο πρώτο νεκροταφείο της Αθήνας, το μνημόσυνο για τα 35 χρόνια από το θάνατο του Αλέκου Παναγούλη.Σύμβολο της αντιδικτατορικής αντίστασης, της ελευθερίας, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ο Αλέκος Παναγούλης έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 38 ετών, έπειτα από τροχαίο δυστύχημα την Πρωτομαγιά του 1976, με το θάνατό του να αποτελεί ακόμη και σήμερα μυστήριο.Η ενέργειά του να τοποθετήσει εκρηκτικά στο 31ο χιλιόμετρο της Αθηνών - Σουνίου για να ανατινάξει το αυτοκίνητο που μετέφερε τον δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο στις 13 Αυγούστου 1968, του στοίχισε βασανιστήρια και φυλάκιση, τα οποία άντεξε μέχρι την αποφυλάκιση του.

Αναζητείται φόρμουλα για τη μεταφορά των μαθητών


Σε νέο σχεδιασμό για την μεταφορά μαθητών, αλλά και γενικότερα την εξυπηρέτηση των δημοτών, μέσα από την συνεργασία με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, φαίνεται πως προσανατολίζονται το υπουργείο Εσωτερικών και τα συναρμόδια υπουργεία.Ένα από τα σενάρια για την μεταφορά των μαθητών με μικρότερο κόστος, προκύπτει από τις συζητήσεις του υπουργείου Εσωτερικών με τους εκπροσώπους των υπεραστικών ΚΤΕΛ της χώρας.Η συνεργασία αφορά στην ενδεχόμενη μεταφορά των μαθητών σε συνδυασμό με το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ», όπου σημαντικό ρόλο στο σχεδιασμό των δρομολογιών με βάση τις ανάγκες της κάθε περιοχής θα παίζουν οι Δήμοι.Το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ» ξεκίνησε το 2008 και δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες τόσο στο υπεραστικό ΚΤΕΛ και τους Δήμους, όσο και στους Δημότες για τους οποίους υπήρχε επιδότηση μέρους τους εισιτηρίου.Βέβαια, το πρόγραμμα έληξε «άδοξα» πριν ενάμιση χρόνο περίπου και ακόμη οφείλονται στο υπεραστικό ΚΤΕΛ τα κονδύλια.Παρ’ όλα αυτά, το πρόγραμμα είχε εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα στο σύνολο σχεδόν των δημοτικών διαμερισμάτων των Δήμων όπου εφαρμόστηκε, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων Γρηγόρη Γκίκα.«Υπάρχουν συζητήσεις με το υπουργείο Εσωτερικών για να δούμε πως θα προχωρήσουμε τη μεταφορά μαθητών από το Σεπτέμβριο και μετά. Πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να συνδυαστεί με το πρόγραμμα, εάν υπάρχει η πολιτική βούληση από την πλευρά της κυβέρνησης», σημείωσε.

Οφειλές στα γρανάζια
της γραφειοκρατίας

Τα κονδύλια από το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ», σχεδόν 560.000 ευρώ, δεν έχουν καταβληθεί στο υπεραστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων την ώρα που εκκρεμούν πιστώσεις για την μεταφορά των μαθητών πάνω από 1 εκ. ευρώ, αλλά και για την μεταφορά των ΑμεΑ και των στρατιωτικών.Ειδικότερα σε ότι αφορά τις μεταφορές των μαθητών, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο με τα υπεραστικά ΚΤΕΛ να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Μάλιστα με έγγραφό της η Ομοσπονδία ζητά άμεσα την καταβολή των πιστώσεων για το 2010, διαφορετικά σκέφτεται και το ενδεχόμενο διακοπής των μεταφορών τις επόμενες ημέρες.Σύμφωνα με τον κ. Γκίκα τα κονδύλια για το 2010, μειωμένα κατά 20% χωρίς την σύμφωνη γνώμη της Ομοσπονδίας, αν και έχουν εκταμιευθεί από το υπουργείο Οικονομικών έχουν «κολλήσει» στην εμπλοκή αρμοδιοτήτων μεταξύ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της Αιρετής Περιφέρειας.Ακόμη η πίστωση των κονδυλίων για την μεταφορά των μαθητών από τις αρχές του 2011 έως σήμερα ύψους 42 εκ ευρώ, αν και έχει υπογραφεί από το υπουργείο Οικονομικών έχει «βαλτώσει» στο υπουργείο Εσωτερικών.Την ίδια ώρα τα υπεραστικά ΚΤΕΛ, όπως και οι υπόλοιποι μεταφορείς μαθητών, ιδιοκτήτες ταξί και αστικό ΚΤΕΛ, έχουν προπληρώσει τον απαιτούμενο χώρο και τον ΦΠΑ.«Οφείλει τουλάχιστον η κυβέρνηση να σεβαστεί τις συμβάσεις και ας επιτρέψει να μην γίνεται τιμολόγηση για χρήματα που δεν έχουμε λάβει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γκίκας.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ