Κυριακή, 10 Απριλίου 2011

Για απαράδεκτες και εξευτελιστικές συνθήκες κράτησης στις φυλακές Ιωαννίνων κάνει λόγο έκθεση του State Department!!!


Για απαράδεκτες και εξευτελιστικές συνθήκες των κρατουμένων στην Ελλάδα κάνει λόγο η ετήσια έκθεση του State Department για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που δόθηκε το Σάββατο στη δημοσιότητα.Σύμφωνα με την έκθεση, τον Μάιο, αξιωματούχος του Ο.Η.Ε. για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανέφερε πως η κατάσταση στις ελληνικές φυλακές είναι «εκρηκτική», καθώς το σωφρονιστικό σύστημα δεν τηρεί τις διεθνείς προδιαγραφές.Ένα από τα κυριότερα προβλήματα είναι ότι οι φυλακές γεμίζουν με πολλούς περισσότερους κρατούμενους από όσο κανονικά θα έπρεπε, προκαλώντας προβλήματα κυρίως στην υγιεινή και την ασφάλειά τους.H έκθεση του State Department,γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις φυλακές Ιωαννίνων,όπου Αμερικανός αξιωματούχος περιέγραψε την κατάσταση ως «απάνθρωπη και εξευτελιστική».Εξαιτίας της έλλειψης χώρου, οι συνθήκες κράτησης ήταν ανθυγιεινές, με τους κρατουμένους να κοιμούνται ακόμα και στο πάτωμα ο ένας πάνω στον άλλο, χωρίς να τους παρέχονται τα στοιχειώδη.Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός των κρατουμένων συνολικά ανέρχεται στους 11.674 , τη στιγμή που το σωφρονιστικό σύστημα «χωρά» 9.000 άτομα.

Παρέμβαση Δ.Τσιρώνη για τον Αμβρακικό Κόλπο


Την ανάγκη ύπαρξης και εφαρμογής ενός πλήρους και ολοκληρωμένου σχεδίου διάσωσης, προστασίας, αναζωογόνησης και ανάδειξης του Αμβρακικού κόλπου με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις, με τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου προγράμματος από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία,υπογράμμισε ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Άρτας Δημήτρης Τσιρώνης στην ομιλία - παρέμβαση που έκανε για τον Αμβρακικό Κόλπο, στην κοινή Ενημερωτική Συνάντηση των Επιτρόπων Περιβάλλοντος Janez Potocnik και Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας Μαρίας Δαμανάκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Απριλίου 2011 στην Αθήνα, στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στην ανωτέρω Συνάντηση το ελληνικό κοινοβούλιο εκπροσώπησαν ο Δημήτρης Τσιρώνης ως Αντιπροέδρος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και ο Κώστας Καρτάλης Πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής.

Ένα εκτροφείο για την ορεινή πέρδικα


Στη σκιά της Στρογγούλας, της κορυφής των Τζουμερκιώτικων βουνών, σε απόσταση λίγων μόλις χιλιομέτρων από τα Πράμαντα του δήμου Βορείων Τζουμέρκων, ξεκίνησε πριν από μερικούς μήνες και βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης, μία φιλόδοξη προσπάθεια της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου, σε συνεργασία με τον τοπικό Κυνηγετικό Σύλλογο Τζουμέρκων και τον οικείο δήμο.Αυτό που μέχρι πριν μερικά χρόνια θεωρούνταν αδύνατο να γίνει κυρίως λόγω της ευαισθησίας του είδους της ορεινής πέρδικας, της γνωστής στους κυνηγούς τουλάχιστον ως γκρέκα, είναι πλέον εφικτό όπως δείχνει η εμπειρία και η απόκτηση τεχνογνωσίας.Η δημιουργία εκτροφείου ορεινής πέρδικας αποτελούσε διαχρονικά ένα στοίχημα για κάθε διοίκηση της Ε’ ΚΟΗ, όμως διάφοροι λόγοι δεν επέτρεπαν την υλοποίησή του. Το νερό όμως μπήκε στο αυλάκι, μετά το πρώτο βήμα που έγινε και το οποίο αφορούσε στην παραχώρηση δημοτικής έκτασης περίπου 4 στρεμμάτων από τον πρώην δήμο Πραμάντων και νυν δήμο Βορείων Τζουμέρκων σε μία μαγευτική τοποθεσία, που θεωρείται και είναι ένας από τους πλουσιότερους βιοτόπους της ορεινής πέρδικας στην Ήπειρο.Η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο της εκπόνησης των αρχιτεκτονικών σχεδίων και μελετών για το εκτροφείο της ορεινής πέρδικας και πριν από λίγες ημέρες στελέχη της Ομοσπονδίας, με μηχανικούς βρέθηκαν στο σημείο προκειμένου να κάνουν την πρώτη αποτύπωση και να προσχωρήσει η εκπόνηση των σχεδίων.Όπως έχει τονίσει και στο πρόσφατο παρελθόν ο πρόεδρος της Ε’ ΚΟΗ Παν. Σκαμαντζούρας και άλλα μέλη του ΔΣ, πρόκειται ίσως για το μεγαλύτερο στοίχημα που έχει θέσει η Ομοσπονδία, καθώς αναφέρεται στην εκτροφή ενός είδους, που αποτελεί τη σφραγίδα ή την βασίλισσα, όπως αρέσκονται οι κυνηγοί να την αποκαλούν, των ηπειρωτικών βουνών. Καθοριστικής σημασίας φυσικά για την υλοποίηση αυτού του μεγαλεπήβολου σχεδίου ήταν η βοήθεια και η στήριξη του δήμου Βορ. Τζουμέρκων με το δημοτικό συμβούλιο του πρώην δήμου Πραμάντων να συναινεί στην παραχώρηση της δημοτικής έκτασης.Σύμφωνα με τον δήμαρχο Γ. Σεντελέ, η απόφαση αυτή υπαγορεύτηκε αρχικά, από την ανάγκη για την ενίσχυση της παρουσίας του είδους αυτού, που ενδημεί στα βουνά της Ηπείρου, καθώς επίσης και από την δραστηριοποίηση πλήθους κυνηγών στην περιοχή, όπως και την προσέλκυση άλλων από διάφορες περιοχές της χώρας στους κυνηγότοπους των Τζουμέρκων. «Είναι άλλωστε μία δραστηριότητα η οποία συμβάλλει καθοριστικά στην οικονομία της περιοχής και τη στήριξη πολλών τοπικών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα τους μήνες που επιτρέπεται η άσκηση της θήρας», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Σεντελές.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Κυβέρνηση: Σταθερότης μηδέν…


Η εντεινόμενη πίεση, εξωτερι­κή και εσωτερική, προς τον πρωθυπουργό από όλα τα μέτωπα δημιουργούν έντονο προβληματισμό για τη μακροημέρευση της παρούσας κυβέρνησης, αλλά και της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα. Σε αντίθεση με τις προσδοκίες που εί­χε καλλιεργήσει η κυβέρνηση, ότι αν η Σύνοδος Κορυφής στις 25 Μαρτίου επι­βεβαίωνε τις αποφάσεις της 11ης Μαρ­τίου τα πράγματα θα ηρεμούσαν, μέρα με τη μέρα σφίγγει ο κλοιός γύρω της προκαλώντας σενάρια κυβερνητικής ρευστότητας.Καταλυτική και καταληκτική ημερομη­νία μοιάζει να είναι η 15η Απριλίου, οπότε η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να παρουσιάσει το τριπλό πακέτο, της αξι­οποίησης της δημόσιας περιουσίας και των αποκρατικοποιήσεων ως το 2015, ύψους 50 δισ., τον οδικό χάρτη της ανά-πτυ ξης για τα επό μενα χρόνια, αλλά και το βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα μέτρων προκειμένου να τηρηθούν οι φετινές δεσμεύσεις του μνημονίου. Η υποδοχή του «πακέτου» από το ΠΑΣΟΚ και τους πολίτες είναι το σημαντικότερο βαρό­μετρο για την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας, όπως παραδέχονται συνερ­γάτες του πρωθυπουργού.Τα χτυπήματα λοιπόν που δέχεται ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση είναι συνεχή, για αυτό και η φημολογία προς προσφυγή στις κάλπες εντείνεται αφού:
♦ Καθημερινά διεθνείς αναλυτές, με­γάλα μέσα ενημέρωσης αλλά και υπη­ρεσιακοί παράγοντες αναφέρονται, υπαινίσσονται ή προβλέπουν αναδι­άρθρωση της ελληνικής οικονομίας. Η κατάσταση αυτή, που συμβάλλει να πα­ραμένουν τα σπρεντ στα ύψη, έχει πα­νικοβάλει την κυβέρνηση, με τον πρω­θυπουργό να απαιτεί (σχεδόν) από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένω­σης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να προστατεύσουν τη χώρα διαψεύδοντας τις φήμες περί χρεοκο­πίας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι πληροφορίες ότι τόσο ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρομπάι όσο και ο πρόεδρος της Ευρω­παϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλωντ Τρισέ πρόκειται εντός των ημερών να επισκεφτούν τη χώρα μας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν είναι μόνο τα σπρεντ που χαλάνε τη… σούπα ή η πλή­ρης απορρύθμιση της εσωτερικής αγο­ράς και της ψυχολογίας των πολιτών από την αναπαραγωγή της φιλολογίας περί χρεοκοπίας της χώρας μας, αλλά και το… ξεσάλωμα, όπως το χαρακτηρίζει μερίδα της αντιπολίτευσης, που μοιά­ζει να επενδύει στα πιο μαύρα σενάρια για πολιτικά οφέλη.

Στόχος... ο τσάρος
♦ Το κλίμα επιβαρύνθηκε και από την πλήρη αστοχία τιθάσευσης του ελλείμ­ματος, που επιβεβαιώθηκε το περα­σμένο Σαββατοκύριακο και ενίσχυσε τη φωνή όσων εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ προβάλλουν ως μια από τις πηγές της κακοδαιμονίας μας τη δράση του Γιώρ­γου Παπακωνσταντίνου. Ο υπουργός Οικονομικών δεν αποτελεί στόχο μό­νο της αντιπολίτευσης και δη της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και πολλών στελε­χών του ΠΑΣΟΚ. Ακόμα και υπουργοί πιέζουν για άμεση αντικατάσταση του υπουργού Οικονομικών, αφού θεω­ρούν ότι είναι από τις λίγες πράξεις που μπορούν να λειτουργήσουν ως ανά­χωμα στη ραγδαία αποσυσπείρωση των ψηφοφόρων του κόμματος, όπως αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις. Η διαφορά ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. τείνει να εκμη­δενιστεί κι αυτό παρά το γεγονός ότι η Ν.Δ. δεν εισπράττει από την κρίση, αλ­λά επωφελείται από την κατάρρευση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ.Ο πρωθυπουργός αποκρούει συστη­ματικά τις επιθέσεις υπουργών και βου­λευτών για τον Παπακωνσταντίνου, αν και γνωρίζει ότι κάποια στιγμή δεν θα μπορέσει να αντισταθεί στις πιέσεις αυτές. Το μόνο γεγονός που τον βοη­θά αυτήν την περίοδο είναι ότι διεθνώς δεν συγχωρούνται υπαναχωρήσεις, κα­θυστερήσεις και αναβολές στην υλο­ποίηση των δεσμεύσεων της χώρας και με αυτό το σκεπτικό οι συνεργάτες του πρωθυπουργού αρνούνται να ακού­σουν οτιδήποτε για αντικατάσταση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.Υπουργοί πάντως επιμένουν ότι στη μάχη που δίνουν θα δικαιωθούν στα τέ­λη Μαΐου, οπότε ο υπουργός Οικονομι­κών θα αναβαθμιστεί μετακινούμενος, προκειμένου η κυβέρνηση να κάνει επανεκκίνηση. Αν βέβαια στο μεταξύ δεν έχουν προκύψει εκλογές.Στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας Οικονομικών της Τρίτης ο Παπακωνσταντίνου τα ξανάκουσε από τους βουλευ­τές για την αέναη μετρολογία και τις αστοχίες του οικονομικού επιτελείου. Με αφορμή τη στήριξη των τραπεζών οι βουλευτές ξεσπάθωσαν εναντίον του και δεν άφησαν την ευκαιρία για εξάψαλμο να περάσει. Μετά κι απ’ αυ­τό, στενός συνεργάτης του πρωθυπουρ­γού επεσήμανε ότι δεν μπορεί να αντέ­ξει για πολύ στην καρέκλα του ο υπουρ­γός Οικονομικών, αφού έχει απαξιωθεί πλήρως στη συνείδηση υπουργών, βου­λευτών και στελεχών του κόμματος.

♦ Τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομά­δας του ΠΑΣΟΚ, από την άλλη, βρίσκο­νται σε κατάσταση απόγνωσης, αφού όντας χειροκροτητές σε μια κατάσταση που δεν ελέγχουν βρίσκονται συνεχώς να απολογούνται ή και να πέφτουν θύ­ματα τραμπουκισμού από πολίτες χω­ρίς να μπορούν να αντιδράσουν. Όπου υπάρχει αδύναμος – υπουργικός – κρί­κος παρεμβαίνουν, όπως η αξίωσή τους πρόσφατα να αποσυρθεί διάταξη για τη διπλή ανάπλαση Βοτανικού - γηπέ­δου ΠΑΟ στην Αλεξάνδρας αν δεν γίνει πλήρως κατανοητή η σκοπιμότητά της, με… θύμα τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Νίκο Σηφουνάκη.Σοβαρές δυσκολίες όμως προκαλεί και το νομοσχέδιο για τα τυχερά παι­χνίδια, όπου ακόμα δεν έχει κατατεθεί στην οριστική του μορφή, με πολλούς βουλευτές να διατυπώνουν ενστάσεις αν μπορεί η χώρα να γίνει ένα απέρα­ντο καζίνο.Από την κυβέρνηση επισημαίνουν ότι η ανάπτυξη του διαδικτύου δίνει τη δυνατότητα ανεξέλεγκτου τζόγου σε όποιον το επιθυμεί χωρίς καμία κρατι­κή παρέμβαση και η όποια προσπάθεια ελέγχου στον τομέα αυτό μόνο σε καλό μπορεί να βγει για τα δημόσια οικονομι­κά. Στην κυβέρνηση επισημαίνουν ότι το φορτίο που έχει πέσει στους ώμους του Βασίλη Έξαρχου είναι πολύ βαρύ για τη συγκυρία, αφού δεν μπορεί να συγκρα­τήσει την οργή των βουλευτών, με απο­τέλεσμα να παρεμβαίνει πυροσβεστικά συνεχώς η Ρεγγίνα Βάρτζελη, η οποία όχι μόνο δικαιώνει συχνά τους βουλευτές για τις αντιδράσεις τους, αλλά τους διαβε­βαιώνει ότι μεταφέρει με πιστότητα στον πρωθυπουργό τις ενστάσεις τους. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο κοινοβου­λευτικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπα­πας, ο οποίος δεν διστάζει να διατυπώνει δημόσια τις επιφυλάξεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ απέναντι σε υπουργικές ρυθ­μίσεις, σε μια προσπάθεια να εκτονώσει την ένταση. Ο πρωθυπουργός, ο οποίος γνωρίζει από πρώτο χέρι την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, έχει δώσει εντο­λές στα εμπλεκόμενα στελέχη αλλά και στους υπουργούς να αναλύουν διεξοδικά τις δράσεις της κυβέρνησης και τις προτεραιότητές της, να ενσωματώνουν τις παρατηρήσεις των βουλευτών και να στα­θούν πειστικά απέναντι στο πρόγραμμα που θα κατατεθεί στις 15 Απριλίου.Ειδικά για το τελευταίο θέμα, ο πρω­θυπουργός αναζητά τρόπους να εντάξει τους βουλευτές στη διαβούλευση που θα γίνει προκειμένου να πειστούν για την αναγκαιότητά του και να μην εναντιωθούν στο πακέτο. Μάλιστα σε ό,τι αφορά τους βουλευτές της Περιφέρειας (και δη τους νεότερους), σκέπτεται την αναβάθμιση της εικόνας τους δίνοντάς τους πρώτο ρό­λο στις περιοδείες που θα συνεχίσει το επόμενο διάστημα σε επιλεγμένες περιο­χές της Περιφέρειας.

«Ενισχυμένη» πλειοψηφία
Μέσα στον προβληματισμό που αναπτύσσεται είναι μή­πως η κυβέρνηση πετάξει το γάντι στην αντιπολίτευση και δη στη Νέα Δημοκρατία και τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό εισάγοντας το πακέτο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για έγκριση από τη Βουλή με ενισχυ­μένη πλειοψηφία 180 ψήφων. Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι όπως εξελίχθηκε η αντιμνημονιακή ρητορική της Ν.Δ. ήταν λάθος που πέρσι τον Μάιο δεν ζητήθηκε ενισχυμένη πλειοψηφία για την έγκριση του μνημονίου, ώστε να καταστεί συνυπεύθυνη, με δεδο­μένη την κατάσταση που άφησε στην οικονομία. Λένε ακόμα ότι ενώ το μνημόνιο είχε ορίζοντα τη θητεία της παρούσας κυβέρνησης, το πρόγραμμα αυτό ξεφεύγει της επόμενης τριετίας για αυτό και χρειάζεται ευρύτε­ρη συναίνεση.Ωστόσο υπάρχουν και άλλα στελέχη που εκτιμούν ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να δείξει προς τα έξω ότι παίζει με τους θεσμούς και διαλέγει ανάλογα με τη συγκυρία σε ποιον θα ρίξει τα βάρη. Επισημαίνουν ακόμα ότι αν η πίεση προς την κυβέρνηση συνεχιστεί, η έλλειψη πολι­τικής συναίνεσης για την εκτέλεση του προγράμματος θα μπορούσε να είναι μια πρώτης τάξεως αφορμή για προσφυγή σε εκλογές το φθινόπωρο, επιχείρημα που δεν θα υφίσταται αν τώρα η κυβέρνηση εκβιάσει την ψήφο προς τα δεξιά της με την απειλή της ενδεχόμενης χρεοκοπίας. Και σημειώνουν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να αποδεχτεί τη λογική της συνενοχής που διακηρύσ­σει η Ν.Δ. και θα πρέπει να συνεχίσει να αναλαμβάνει τις κυβερνητικές ευθύνες του με όποιο βραχυπρόθεσμο κόστος.Συνεργάτες του πρωθυπουργού επισημαίνουν ότι η υπερψήφιση του πακέτου θα αποσυμπιέσει την κυβέρ­νηση και θα δώσει τη δυνατότητα στον πρωθυπουργό να επιλέξει τα επόμενα βήματά του. Πολλοί υπουργοί και βουλευτές εύχονται να γίνει ανασχηματισμός αμέσως μετά, προκειμένου η κυβέρνηση να κάνει επανεκκίνηση. Πολλά στελέχη όμως αντιτάσσουν ότι ο ανασχηματισμός θα είναι πολύ πιο αναγκαίος όταν τα πράγματα βγουν από τον μαύρο κύκλο της απαισιοδοξίας και έχει πραγ­ματικά φανεί κάποιο φως στο τούνελ της οικονομικής κρίσης. Τότε, λένε, ενδεχομένως θα μπορεί να αποδώσει και δημοσκοπικά με προσπάθεια επανεκκίνησης.

Καραδοκούν οι εκλογές
Το ενδεχόμενο κοινοβουλευτικής «ανταρσίας» απέναντι στο τριπλό πακέτο έχει αναλυθεί ιδιαίτερα στις κλειστές κυβερνητικές συσκέψεις των τελευταίων ημερών και όλες οι δυνατότητες χειρισμών έχουν μπει στο μικροσκόπιο. Ο πρωθυπουρ­γός δέχεται εισηγήσεις να επιβά­λει κοινοβουλευτική πειθαρχία για την ψήφιση του πακέτου της 15ης Απριλίου, με τον ισχυρισμό πως αυ­τό απαντά στις αιτιάσεις των βου­λευτών ότι δεν υπάρχει σχέδιο και προοπτική για τη χώρα. Κι αυτό γι­ατί, σύμφωνα με τους συνεργάτες του Παπανδρέου, θα πρόκειται για ένα τριετές σχέδιο επώδυνων διαρθρωτικών αλλαγών στη χώρα, που όμως δίνει προοπτική ανάπτυξης και είναι η τελευταία ευκαιρία για να αποφευχθεί η χρεοκοπία.Ο πρωθυπουργός μοιάζει να μην αποδέχεται την ιδέα της κομματι­κής πειθαρχίας, αν και δεν κρύβει από τους συνεργάτες του ότι δεν μπορεί να «καταπιεί» οποιαδήπο­τε αρνητική ψήφο στη Βουλή. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το μήνυ­μα φρόντισε να το περάσει ο Χάρης Παμπούκης στους βουλευτές μιλώ­ντας στο ΚΤΕ παραγωγής τη Δευτέ­ρα, όπου είπε τη φράση «αντί να πάμε σε εκλογές με την οικονομία, θα μας πάει η οικονομία σε εκλογές». Συνεργάτες του πρωθυπουρ­γού επισημαίνουν ότι τις επόμενες μέρες θα γίνει σαφές από το Μέγα­ρο Μαξίμου ότι η κυβερνητική στα­θερότητα κρέμεται από μια κλωστή και είναι στα χέρια των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Επισημαίνουν μάλιστα ότι η κατάσταση είναι οριακή. Με την ενδεχόμενη καταψήφιση του πακέτου δεν διακυβεύεται μόνο η κυβερνητική σταθερότητα, αλλά και η πολιτική ομαλότητα στον τό­πο, αφού οι δημοσκοπήσεις δεί­χνουν ότι αν γίνουν εκλογές σ’ αυτή τη φάση είναι πολύ πιθανό να μην υπάρξει καν κυβερνητική λύση και η χώρα να μπει σε περιπέτειες.

topontiki

Δύσκολη εβδομάδα περιμένει τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή


Κρίσιμη για την κυβέρνηση είναι η εβδομάδα που ξεκινάει, καθώς κρίνονται η πορεία του κυβερνητικού σχηματισμού και οι αποκρατικοποιήσεις.Κάθε μέρα θα υπάρχει συνεδρίαση κυβερνητικού, κομματικού ή κοινοβουλευτικού οργάνου. Η αρχή της εβδομάδας πάντως θα γίνει με την επίσκεψη και ομιλία του πρωθυπουργού στην παρουσίαση του υπουργείου ανάπτυξης για την ίδρυση επιχειρήσεων σε μία μέρα ώστε να δοθεί και μια αισιόδοξη νότα την πρώτη μέρα της δύσκολης εβδομάδας που ξεκινά.Πιθανότατα το απόγευμα της Δευτέρας θα συνεδριάσει το άτυπο υπουργικό συμβούλιο όπου υπουργοί και αναπληρωτές υπουργοί θα μάθουν τι περιλαμβάνει το εθνικό σχέδιο 2012-2015 αλλά και θα πάρουν πρόγευση για τις αποκρατικοποιήσεις. Εκεί αναμένεται να βγουν και μαχαίρια, εναντίον του υπουργού των οικονομικών, καθώς είναι αρκετοί οι υπουργοί που δεν βλέπουν με καλό μάτι, πρώτον τις περικοπές στους προϋπολογισμούς των υπουργείων τους και δεύτερον τις αποκρατικοποιήσεις σε αυτή την χρονική στιγμή, με τις εισηγμένες ΔΕΚΟ να πωλούνται σε πολύ χαμηλές τιμές.Εν τω μεταξύ, την Τρίτη θα βρεθεί στην Αθήνα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι σε μια προσπάθεια να στηρίξει τον πρωθυπουργό και την ελληνική κυβέρνηση. Μάλιστα, δεν αποκλείεται την ίδια μέρα και εξαιτίας της επίσκεψης του κ. Ρομπέι να ανακοινωθεί μέρος του πακέτου των 50 δισεκ. ευρώ που θα αφορά τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο ΔΕΚΟ. Την Τετάρτη χωρίς πάντως να έχει ανακοινωθεί ακόμη θα συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Εκεί ο Γιώργος Παπανδρέου θα επιχειρήσει να θέσει του βουλευτές προ των ευθυνών τους, αλλά και να τους δώσει βήμα να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους. Μεγάλο μέρος της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ βάλει κατά του υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου με κάθε ευκαιρία και το ίδιο αναμένεται να γίνει και την Τετάρτη. Πολλοί βουλευτές θεωρούν πως ο λογαριασμός δεν βγαίνει και πως εδώ και τώρα θα πρέπει πρώτον να ειπωθεί όλη η αλήθεια στον ελληνικό λαό και δεύτερον να ξεκινήσει άμεσα διαπραγμάτευση για αλλαγή ων όρων του μνημονίου καθώς σύμφωνα με πολλά μέλη της Κ.Ο η περιοριστική οικονομική πολιτική απέτυχε. Πέμπτη ή Παρασκευή θα συνεδριάσει του υπουργικό συμβούλιο όπου ο υπουργός των οικονομικών θα παρουσιάσει τις λεπτομέρειες του εθνικού σχεδίου ενώ θα επιχειρηθεί με ανακοινώσεις αναπτυξιακών μέτρων να δοθεί έμφαση και στην ανάπτυξη.

Κόντρα Ε.Ε. - ΔΝΤ πάνω απ’ το πτώμα μας!


Το παιχνίδι με την αναδιάρθρω­ση του ελληνικού χρέους φαίνε­ται πως λαμβάνει πια εκρηκτι­κές διαστάσεις. Αυτό που είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε είναι ότι τόσο το ΔΝΤ όσο και το Βερολίνο έχουν διαπι­στώσει πως δεν υπάρχουν στο τραπέζι πολλές λύσεις πλην της αναδιάρθρω­σης. Απλώς ακόμη δεν έχει βρεθεί η φόρμουλα με την οποία θα γίνει, ώστε να μην χάσουν οι πιστωτές χρήματα με ένα πιθανό κούρεμα ομολόγων. Διότι η χασούρα ίσως να είναι μεγάλη.Το ίδιο φαίνεται πως διαπιστώνουν Κομισιόν και ΕΚΤ. Η λύση που φαίνε­ται πως επεξεργάζονται τα διάφορα κέντρα είναι να περιμένουμε μέχρι τον Ιούνιο, όταν θα αποφασιστεί το πώς θα χρησιμοποιηθούν τα αυξη­μένα κονδύλια του προσωρινού τα­μείου στήριξης EFSF. Από πλευράς Κομισιόν και ΕΚΤ επικρατεί η λογική ότι η Ελλάδα πρέπει να πάρει δάνειο (υπογράφοντας νέο μνημόνιο βεβαί­ως) ώστε να επαναγοράσει κρατικά ομόλογα που κατέχουν γερμανικές και γαλλικές τράπεζες. «Και μετά;» ρωτάμε εμείς.Μια τέτοια κίνηση μπορεί να δώσει πρόσκαιρη ανάσα και να κόψει προ­σωρινά μονάδες από το χρέος, όμως δεν το εμποδίζει από το να συνεχίσει την αυξητική του τάση. Και καθώς δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο συγκράτησής του, το πρόβλημα θα συνεχίσει να υπάρχει.Επίσης υπάρχουν φωνές εντός της Ε.Ε. που θεωρούν ότι μια αναδιάρθρω­ση του ελληνικού χρέους, με όποια μορφή και εάν γίνει, μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες τόσο για τη χώρα μας όσο και για την ευρωζώνη. Αφενός επειδή ακόμη δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε το πραγματικό ύψος του, αφού τα στοιχεία ακόμη... μαζεύονται, αφετέρου διότι η Ε.Ε. ανέκαθεν δεν μπορούσε να καταγρά­ψει με σαφήνεια τις τάσεις της ελλη­νικής οικονομίας και τη συμπεριφορά της. Άλλωστε... ανέκαθεν κρύβαμε και παραποιούσαμε τα στοιχεία.Το παράξενο στην όλη υπόθεση εί­ναι ότι το Βερολίνο, αντί να διαβου­λεύεται με την ΕΚΤ και την Κομισιόν για το τι θα γίνει με το ελληνικό χρέος, έχει ανοικτή επικοινωνία με το ΔΝΤ! Η διαρροή στο γερμανικό περιοδικό «Spiegel» δεν είναι καθόλου τυχαία.Όπως έχουμε γράψει, με το πρόσχη­μα ότι η Γερμανία δεν μπορεί να βάζει συνεχώς το χέρι στην τσέπη για να ξε­λασπώνει τις αμαρτωλές χώρες του Νότου, το Ταμείο κατάφερε να ανοίξει την κερκόπορτα της ευρωζώνης και να έχει ενεργό ρόλο και λόγο στις πολιτι­κές αποφάσεις.

Πού μας σπρώχνουν;

Όσον αφορά τη χώρα μας, η στάση ήταν εξαρχής η ίδια: Από την πρώτη μέρα υπογραφής του μνημονίου οι αξιωματούχοι του χειραγωγούσαν τις εξε­λίξεις και δεν παρείχαν ουσιαστικές συμβουλές και υποστήριξη, αφήνο­ντας την Κομισιόν να χαθεί μέσα στον κυκεώνα της σφικτής δημοσιονομικής πολιτικής και του φαύλου κύκλου ύφε­σης - νέων μέτρων - ύφεσης.Από τον περασμένο Δεκέμβριο δε, το ΔΝΤ έχει κρατήσει απόσταση ασφα­λείας καταγράφοντας απλώς τις προ­θέσεις της κυβέρνησης, χωρίς να προ­χωρά σε δικές του προβλέψεις.Το ΔΝΤ φαίνεται να περιμένει πότε η ευρωζώνη θα σηκώσει τα χέρια ψηλά για την Ελλάδα αδυνατώντας να παρά­σχει νέα βοήθεια. Βαρόμετρο για τις εξελίξεις θα είναι ο Ιούνιος και το αν η Γερμανία θα συναινέσει στη χρησιμο­ποίηση του EFSF για επαναγορά χρέ­ους ή για αγορά κρατικών ομολόγων. Εάν δεν γίνει αυτό, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ για την κυβέρνη­ση.Όπως έχει διαμηνύσει ουκ ολίγες φορές η Ουάσιγκτον στην Αθήνα, το ΔΝΤ είναι έτοιμο να παραχωρήσει νέα δάνεια στη χώρα μας και να υποβάλει ένα αναπτυξιακό σχέδιο δημοσιονομι­κής εξυγίανσης (όπως το ονομάζουν), το οποίο θα εμπεριέχει και μείωση των φόρων για τους αδύναμους κοι­νωνικούς κρίκους, ώστε να φαντάζει λυτρωτικό, αλλά και μείωση του φό­ρου για τις επιχειρήσεις, ώστε να γίνει εύκολα αποδεκτό από όλα τα στρώμα­τα της κοινωνίας. Βεβαίως θα παρέ­χει αλλεπάλληλα νέα δάνεια μικρής διάρκειας, ώστε η επιτήρηση να είναι ασφυκτική, και μακροχρόνια με τους - συνήθεις... - όρους του Ταμείου.Δεδομένου ότι η μεγάλη πλειονότη­τα των υπουργών έχουν αρχίσει τώρα τελευταία να μασούν την καραμέλα της... ανάπτυξης, μήπως τα πράγματα σπρώχνονται προς τα εκεί;

Το Ταμείο, οι Η ΠΑ και ο Γιώργος

Η Ελλάδα, όπως μας ενημέ­ρωσε στην ομιλία του στο Μουσείο Κλαδικής Τέχνης ο Τζορτζ Σόρος, βρήκε έναν απρόσμενο σύμμαχο στο πρόσωπο των Ηνωμένων Πολιτειών. Μάθαμε ότι ο Μπάρακ Ομπάμα έδωσε... μάχη και πίεσε τη Μέρ-κελ να πάρει η Ελλάδα την επιμήκυνση και το χαμηλό επιτόκιο, ενώ δεν θέλει με τίποτε να πτωχεύσουμε! Για το πόσο πραγματικά μας βοηθούν επιμήκυνση και χαμηλότερο επιτόκιο τα έχουμε γράψει πολλές φορές. Όπως και για τα ανταλλάγματα που δώσαμε για να λάβουμε τα... αυτο­νόητα.

Η... στήριξη

Κατά τα φαινόμενα, οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται ακρι­βώς να... σώσουν την Ελ­λάδα, καθώς έχουν πλήρη εμπιστοσύνη στους χειρι­σμούς του ΔΝΤ. Η στήριξη που παρέχουν φαίνεται να αφορά μόνο τον ίδιο τον Γ. Παπανδρέου. Άλλωστε μό­νο στο προσωπικό μέλλον του πρωθυπουργού μπορεί να έχει αντίκτυπο η παρού­σα στήριξη. Σε όποιο πόστο και εάν τοποθετηθεί.Ιστορικά το «βαθύ κράτος» που ουσιαστικά ασκεί την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ ενδιαφέρεται να συ­νεργάζεται με ανθρώπους που μπορούν να εκφράσουν τις επιδιώξεις τους στην Ε.Ε., το ΝΑΤΟ, τον ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας. Η εμπλοκή του πρωθυπουρ­γού στο θέμα της Λιβύης τις τελευταίες μέρες, που έκα­νε τον γύρο του κόσμου, δείχνει προς αυτή την κα­τεύθυνση, καθώς γίνονται προσπάθειες να αναβαθ­μιστεί το προφίλ του στην εξωτερική πολιτική και να μείνουν σε δεύτερη μοίρα οι λανθασμένοι χειρισμοί του στην οικονομία. Ίσως έτσι να εξηγείται και η επι­μονή του να κλείνει μάτια και αυτιά στις καμπάνες ότι η οικονομία πάει ολοταχώς για τα βράχια.

topontiki

ΟΛΙ ΡΕΝ: Αποκλείουμε την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους


Το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους απέκλεισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. και των κεντρικών τραπεζών.Ο Όλι Ρεν συμπλήρωσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας, που έχει σχεδιαστεί «πάρα πολύ προσεκτικά».Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, σε μία προσπάθεια να καθησυχάσουν τις αγορές μετά και την Πορτογαλία, εκφράζουν την πεποίθηση τους ότι η Ισπανία δεν θα ακολουθήσει στο μηχανισμό διάσωσης, αποτρέποντας την περαιτέρω εξάπλωση της κρίσης κρατικού χρέους.«Η Ισπανία δεν αποτελεί πρόβλημα», τόνισε η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών όταν ρωτήθηκε για τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας της ιβηρικής χερσονήσου.Ορισμένες κυβερνήσεις της Ε.Ε. θεωρούν ότι η Πορτογαλία άργησε πάρα πολύ να ζητήσει βοήθεια, ωστόσο η γνώμη των περισσότερων είναι ότι η κρίση κορυφώθηκε με την Πορτογαλία και ότι έχει περιοριστεί σημαντικά ο κίνδυνος μετάδοσης.«Ο κίνδυνος μετάδοσης έχει περιοριστεί», υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν εξαλειφθεί οι ανησυχίες μας, ωστόσο βρισκόμαστε σε καλό δρόμο».

Διχασμός στην Ευρώπη λόγω του ελληνικού χρέους


Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Dow Jones Newswires, επικαλούμενο απόσπασμα από το επόμενο τεύχος του Der Spiegel, έχει προκύψει σοβαρή διαφωνία ανάμεσα στον κεντρικό τραπεζίτη Jean Claude Trichet και ορισμένους υπουργούς Οικονομικών αναφορικά με την ικανότητα της Ελλάδας να εξυπηρετήσει το χρέος της και να βγει ξανά στις αγορές τον επόμενο χρόνο.Η διαφωνία αυτή καταγράφηκε σε σε τηλεφωνική συνδιάσκεψη του προηγούμενου Σαββάτου αναφέρει το δημοσίευμα του Der Spiegel. Ο Trichet, σύμφωνα με το δημοσίευμα αρνήθηκε να συζητήσει το θέμα, καθώς φοβάται ότι η Ευρωζώνη και οι τράπεζας που διαθέτουν ελληνικά ομόλογα θα υποστούν ζημιά από μία τέτοια συζήτηση.Εκτός από τον Trichet, στην τηλεφωνική συνδιάσκεψη έλαβαν μέρος οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας Christine Lagarde και Wolfgang Schaeuble καθώς και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Oli Rehn, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό. Οπως επισημαίνεται στο δημοσιευμα ο Wolfgang Schaeuble θεωρεί τη συμπεριφορά του Trichet στην αντιμετώπιση των αγορών κεφαλαίου υπερβολική και έως ένα βαθμό αναξιόπιστη.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ:Η κυβέρνηση δεν μπορεί να βάλει χέρι στο «λίπος»

Συνέντευξη στην Ειρήνη Σαββοπούλου στο περιοδικό Πολιτικά Θέματα

Με αριστερές καταβολές – προέρχεται από το ΚΚΕ, ήταν και υποψήφιος στην Πρέβεζα το 1995 –ο Βαγγέλης Παπαχρήστος είναι ο τέταρτος κατά σειρά βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που αποφάσισε να βγει από το μαντρί , χωρίς να φοβάται μήπως τον φάει ο λύκος . Λίγο πριν την ανεξαρτητοποίησή του , κάποιοι μάλλον είχαν υποτιμήσει τις διαθέσεις του, όταν σε ένα ΚΤΕ οικονομίας ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου τα βρήκε σκούρα.«Άλλο αισιοδοξία ,άλλο βαυκαλισμός σε απατηλές εμμονές»,απαντάει ο ανεξάρτητος βουλευτής στις ενέσεις αισιοδοξίας που προσπαθεί που προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση, γιατί η «κρίση ρηχαίνει», όπως θέλει να πιστεύει και ο «τσάρος».Χαρακτηρίζει αναποτελεσματικό τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου , ενώ από την κριτική του δεν ξεφεύγει ούτε η Ν.Δ που «έβαλε φωτιά στη χώρα και τώρα θέλει να βάλει το μπρικάκι για να ψήσει τον καφέ της».Πάντως ευθυγραμμίζεται με την άποψη Σαμαρά, ότι το Μνημόνιο δεν βγαίνει.

«Βρισκόμαστε προς το τέλος της ύφεσης», «ρηχαίνει η ύφεση»: Ενέσεις αισιοδοξίας από τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο η πράγματι αρχίζει να φαίνεται ένα αχνό φώς στο τούνελ; Γιατί εμείς δεν το βλέπουμε και λέμε μήπως έχετε κανένα καλό οφθαλμίατρο να μας συστήσετε;

Μάλλον με προσπάθεια ξορκισμού των “κακών πνευμάτων” και άσκηση αυθυποβολής του οικονομικού επιτελείου μου μοιάζει. Γιατί τα στοιχεία άλλα δείχνουν. Το 4ο τρίμηνο του 2010 είχαμε «βύθιση» του ΑΕΠ κατά 6,6% και οι ενδείξεις για το 1ο τρίμηνο του 2011 δεν δείχνουν αναστροφή αυτής της τάσης. Ελλοχεύει ο κίνδυνος που είχα επισημάνει το Νοέμβρη για αυτοτροφοδοτούμενη πορεία προς τα κάτω. Όμως πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι το βάθος της ύφεσης το 2010 ήταν μεγαλύτερο από εκείνο του 2009, ενώ η συνολική ζήτηση υποχώρησε το 2009 πολύ περισσότερο από την υποχώρηση του 2010. Και αυτό γιατί ενώ η μείωση της ζήτησης το 2009 απορροφήθηκε κατά τα 3/4 από τις εισαγωγές και κατά το ¼ από το παραγόμενο προϊόν, το 2010 συνέβη ακριβώς το αντίστροφο. Το μεγαλύτερο μέρος, τα ¾, απορροφήθηκε από τη μείωση του παραγόμενου προϊόντος. Η πτώση αυτή δείχνει τη διαμόρφωση μιας αρνητικής ψυχολογίας που πλέον επιδρά στην παραγωγή και γίνεται παράγοντας της διαμόρφωσης αυτοτροφοδοτούμενου κύκλου προς τα κάτω. Η λεκτική προσπάθεια κλίματος αισιοδοξίας από το οικονομικό επιτελείο για να τονώσει τις προσδοκίες βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με την πρακτική άσκηση της πολιτικής. Όταν προτείνει μέτρα τριπλάσια από αυτά που χρειάζονται για να μειωθεί το έλλειμμα το 2011 κατά 2%, αυτό σκοτώνει την ανάπτυξη και συμβάλει στην καθοδική πορεία της οικονομίας, ενώ η πρόβλεψη για πρόσθετα μέτρα στην περίοδο μέχρι το 2015 δυναμιτίζει την παραπέρα εμπιστοσύνη στην ανάκαμψη. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δίνει προτεραιότητα στις εύκολες λύσεις που κόβουν τα εισοδήματα των εργαζομένων ενώ αποδεικνύεται αναποτελεσματικό όταν επιχειρεί να βάλει χέρι εκεί που υπάρχει «λίπος» δηλαδή στην σπατάλη που οφείλεται στην κρατικοδίαιτη διαπλοκή. Άλλο λοιπόν αισιοδοξία και άλλο βαυκαλισμός σε απατηλές εμμονές και αδιέξοδες επιλογές.

Τελικά το μνημόνιο δεν βγαίνει κ. Παπαχρήστο όπως υποστηρίζει η Ν.Δ;

Η Ν.Δ έβαλε φωτιά στη χώρα και τώρα θέλει να βάλει και το μπρικάκι της για να ψήσει το καφέ της. Το μνημόνιο άλλωστε είναι προϊόν του υπερβολικού χρέους και των μεγάλων ελλειμμάτων στα οποία οδήγησε η ανερμάτιστη πολιτική της. Το Μνημόνιο ήλθε επειδή η πολιτική της δεν έβγαινε. Αλλά ούτε και το «Μνημόνιο» βγαίνει.Η συντριπτική πλειοψηφία των αναλυτών αναγνωρίζει ότι το υπέρογκο χρέος της χώρας, που στο μεγαλύτερό του μέρος είναι εξωτερικό χρέος, δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί μακροχρόνια χωρίς την ύπαρξη τεράστιων πρωτογενών πλεονασμάτων, τέτοιων που θα δυναμιτίζουν την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή της χώρας. Θα οδηγηθεί αναγκαστικά σε επαναδιαπραγμάτευση του χρέους. Το πιο πιθανό είναι η επαναδιαπραγμάτευση να είναι σε όφελος των πιστωτών με μεγάλο βάρος για τους πολίτες αφού όσο περνάει ο καιρός χάνουμε διαπραγματευτικά εργαλεία.

Πολλοί, ακόμη και υπουργοί, λένε τελευταία πως πρέπει ο λαός να μάθει όλη την αλήθεια για την οικονομία. Τι μας κρύβει η κυβέρνηση; Ξερετε κάτι παραπάνω;
Είχα πει στην αρχή της κρίσης, ότι «άλλο να δέχεσαι τους όρους του τοκογλύφου και άλλο να δέχεσαι τη λογική του». Η κυβέρνηση μέχρι πρόσφατα δικαιολογούσε τα μέτρα ως αναγκαστικό προϊόν της επιβολής των όρων για το δανεισμό από τους “διασώστες” μας. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωνε ότι τα μέτρα αυτά είναι έξω από τη φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα οι εκκλήσεις «να πούμε την αλήθεια στο λαό» είναι κάλεσμα να παύσει η κυβέρνηση να έχει τέτοιες ενοχές για την πολιτική της. Είναι ένα βήμα να παρουσιαστεί η λογική του τοκογλύφου πλέον ως «δική μας πολιτική». Δηλαδή αναγνώριση ότι αφού δεν μπορούμε να αλλάξουμε πολιτική ας αλλάξουμε φυσιογνωμία. Το δηλώνουν αυτό πιο κυνικά και πιο ξεκάθαρα κοινοτικοί παράγοντες των Βρυξελλών όταν διαμηνύουν ότι: “Η Πολιτική Ηγεσία της Ελλάδας θα πρέπει να πείσει τις αγορές ότι η εφαρμογή του μνημονίου είναι όχι μόνο υποχρεωτική αλλά και αρεστή”. Αυτό λοιπόν είναι το μυστικό που δυσκολεύεται να ομολογήσει μερίδα της κυβέρνησης.

Διάβασα πρόσφατα ότι εάν είχατε μπροστά σας τον πρωθυπουργό θα του λέγατε «Αλλάξτε πορεία, έχετε ακόμη χρόνο». Γιατί πιστεύετε πως δεν τον κάνει; Δεν θέλει, δεν μπορεί; Πιστεύετε πως υπάρχει επιστροφή;
Δεν είμαι αυτός που κάνει “δίκη προθέσεων” αλλά ανάλυση δεδομένων. Και η ανάλυση δείχνει ότι η ακολουθούμενη πορεία δεν λύνει το πρόβλημα της υπερχρέωσης της χώρας, στραγγαλίζει την ανάπτυξή της και συνθλίβει τους πολίτες της. Ταυτόχρονα εκτιμώ ότι για λίγο χρόνο ακόμα, έχουμε στα χέρια μας διαπραγματευτικά χαρτιά. Έχουμε την αναγνώριση ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι και δικό τους. Αυτό σημαίνει όταν λένε ότι το ελληνικό χρέος αποτελεί «συστημικό κίνδυνο». Και δεύτερον έχουμε ακόμη το χαρτί της ψήφου γιατί οποιαδήποτε αλλαγή της συνθήκης απαιτεί ομοφωνία. Όμως προσοχή, αλλαγή πορείας δεν σημαίνει επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση.Σημαίνει μια πολιτική βαθιών δημοκρατικών αλλαγών στο κράτος και την οικονομία και στους κοινωνικούς θεσμούς που θα δυναμώνουν τη θέση της χώρας και θα βελτιώνουν αντί να καταβαραθρώνουν το βιοτικό επίπεδο των πολιτών της. Έχω όμως την αίσθηση ότι η κυβέρνηση λειτουργεί πλέον ως ένας μηχανισμός με αποκλειστικό αντικείμενο το Μνημόνιο, έχει χάσει την επαφή με τις δυνάμεις που μπορούσαν να την στηρίξουν, δεν έχει ουσιαστικές διεθνείς συμμαχίες και έτσι συνεχίζει να υφίσταται το μαρτύριο της σταγόνας.

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει στη βουλή το μεσοπρόθεσμο, μαζί με τις αποκρατικοποιήσεις, όποια διορθωτικά για το 2011 και ένα πακέτο αναπτυξιακών και κοινωνικών δράσεων ως ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο για την οικονομία που θα ξεπερνά το μνημόνιο. Θα το ψηφίσετε;
Όταν καταψήφισα το νομοσχέδιο για τον «εκβαρβαρισμό» των εργασιακών σχέσεων, διατύπωσα με απόλυτη διαύγεια και υπευθυνότητα τα κριτήρια με τα οποία θα τοποθετούμαι απέναντι στα νομοσχέδια: Θα καταψηφίζω νομοσχέδια που εμπνέονται από τη λογιστική λογική και θα ψηφίζω νομοσχέδια που τροφοδοτούν την ανάπτυξη και συμβάλουν στην έξοδο από την κρίση. Σήμερα η κυβέρνηση δεν έχει η ίδια οριστικοποιήσει τι ακριβώς προτείνει. Φοβούμαι ότι το νέο πακέτο θα είναι το πικρό φάρμακο ενός «δεύτερου Μνημονίου», πασαλειμμένο με ανώδυνες διακηρύξεις περί ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ KAI ΝΗΣΩΝ

θέλουμε ένα Γεωτεχνικό Επιμελητήριο αποτελεσματικό ικανό να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών και των μελών του

Εν όψει των εκλογών για την ανάδειξη των οργάνων του Επιμελητηρίου, καλούμε όλους τους Γεωτεχνικούς να συμμετέχουν στις εκλογικές διαδικασίες και να ενισχύσουν με την ψήφο τους εκείνους που εξασφαλίζουν πραγματικές δυνατότητες για τις προοπτικές του ΓΕΩΤ.Ε.Ε, απέναντι στην Πολιτεία, στις ανάγκες της κοινωνίας, της οικονομίας και τις σύγχρονες επιστημονικές προκλήσεις.Η Δημοκρατική Συμπαράταξη Γεωτεχνικών επιθυμεί ένα ΓΕΩΤ.Ε.Ε. που θα είναι πολύτιμο θεσμικό εργαλείο για το Γεωτεχνικό κόσμο και την Πολιτεία και μοχλός για την ανάδειξη των γεωτεχνικών προτεραιοτήτων.Η Δημοκρατική Συμπαράταξη Γεωτεχνικών με προοδευτικό και σύγχρονο πνεύμα και δημοκρατική αντίληψη, συνεχίζει να προβάλλει την ανάγκη ουσιαστικών διαδικασιών και την διαφάνεια στο πλαίσιο λειτουργίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε, ώστε το Επιμελητήριό μας να λειτουργήσει αποτελεσματικότερα μέσα από τη συλλογική δράση των ίδιων των γεωτεχνικών.Κατά την παρελθούσα περίοδο η Δημοκρατική Συμπαράταξη Γεωτεχνικών αν και δεν είχε την πλειοψηφία ήταν αυτή που συνέβαλε αποτελεσματικά στην συγκρότηση και λειτουργία της Δ.Ε. του Παραρτήματος Ηπείρου και Νήσων και το ίδιο υποσχόμαστε ότι θα συμβεί και στο μέλλον.Ως Δημοκρατική Συμπαράταξη Γεωτεχνικών λειτουργήσαμε με άξονα το συμφέρον των γεωτεχνικών, συμμετείχαμε στα όργανα και στις επιτροπές εργασίας, κάτι που μπορεί να ακούγετε ως αυτονόητη υποχρέωση, δεν ακολουθήθηκε όμως δυστυχώς από όλους και κυρίως από την πλειοψηφούσα παράταξη.Η Δημοκρατική Συμπαράταξη Γεωτεχνικών θα συνεχίσει να δίνει την μάχη για το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο που πιστεύουμε:Ένα επιμελητήριο αξιόπιστο, δυναμικό και αποτελεσματικό.Στόχος μας είναι η υπηρέτηση βασικών δημοκρατικών αξιών όπως είναι η διαφάνεια , η αξιοκρατία και η συλλογικότητα σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας του Επιμελητηρίου.Στο παράρτημα Ηπείρου και Νήσων είναι εγγεγραμμένοι 1489 συνάδελφοι. Η ψηφοφορία την 10/4/2011 θα αναδείξει:
Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΓΕΩΤΕΕ.
Τα μέλη των Διοικουσών Επιτροπών των παραρτημάτων του ΓΕΩΤΕΕ.
Τους αντιπροσώπους των κλάδων για τη συνέλευση των παραρτημάτων και για την Γενική Συνέλευση του ΓΕΩΤΕΕ.
Στις εκλογές αυτές συμμετέχουν παρατάξεις και ανεξάρτητοι υποψήφιοι από όλους τους κλάδους.Εμείς σαν Δημοκρατική Συμπαράταξη Γεωτεχνικών συγκροτώντας ένα ψηφοδέλτιο που συνδυάζει την πείρα με την ανανέωση, τον ιδιωτικό με το δημόσιο τομέα και που αντιπροσωπεύει δίκαια όλους τους κλάδους ζητούμε την ψήφο των συναδέλφων και δηλώνουμε ότι:Θα συνεργαστούμε με όλες τις παρατάξεις αλλά και τους ανεξάρτητους υποψήφιους όλων των κλάδων, για να κατοχυρώσουμε τον ρόλο του Επιμελητηρίου σαν επίσημου συμβούλου της πολιτείας σε Γεωτεχνικά Θέματα.Σε τοπικό επίπεδο δεσμευόμαστε ότι θα έχουμε παρεμβάσεις όπου η περιοχή μας το απαιτεί.Θα αναδείξουμε τα προβλήματα όλων των συναδέλφων τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα και από κοινού θα παλέψουμε για την αντιμετώπισή τους.Τέλος δηλώνουμε και από τη θέση αυτή, ότι θα στηρίξουμε τα μέλη του επιμελητηρίου και ιδιαίτερα τους νέους συναδέλφους στα ποικίλα εργασιακά τους προβλήματα.
ΚΑΛΟΥΜΕ, τους συναδέλφους Γεωτεχνικούς να α γ ω ν ι σ τ ο ύ μ ε όλοι μαζί για ένα Γεωτεχνικό Επιμελητήριο
• που θα λειτουργεί με διαφάνεια, αξιοκρατία και συλλογικότητα
• που θα στηρίζει και θα στηρίζεται στον Γεωτεχνικό
• που θα δώσει όραμα και προοπτικές για το μέλλον στους νέους συναδέλφους
Ένα Επιμελητήριο αποτελεσματικό και σύγχρονο, που θα δικαιώνει τελικά το θεσμικό του ρόλο και τις προσδοκίες των γεωτεχνικών.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ

ΨΗΦΟ∆ΕΛΤΙΟ ΕΚΛΟΓΗΣ ΜΕΛΩΝ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΗΠΕΙΡΟΥ - ΝΗΣΩΝ
ΓΕΩΠΟΝΟΙ

1. ΑΡΑΒΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ

2. ΖΙΝ∆ΡΙΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟ∆ΟΥΛΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ

3. ΘΕΟ∆ΩΡΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΧΡΗΣΤΟΥ

4. ΙΩΑΝΝΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ

5. ΛΑΛΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του ΑΡΕΤΑΙΟΥ

6. ΜΑΤΣΑΓΚΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ του ΙΩΑΝΝΗ

7. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΜΙΧΑΗΛ

8. ΦΟΥΡΚΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ του ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ

ΔΑΣΟΛΟΓΟΙ

1. ΓΕΩΡΓΟΥΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΧΡΗΣΤΟΥ

2. ΧΑΤΖΗΡΟΥΜΠΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΧΡΗΣΤΟΥ

ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΙ

1. ΖΗΣΙ∆ΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΧΡΗΣΤΟΥ

2. ΚΕΝΤΑΡΧΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ

3. ΝΑΣΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΚΩΝ/ΝΟΥ

4. ΤΣΟΛΙΟΥ ΗΛΙΑΝΑ του ΚΩΝ/ΝΟΥ

ΓΕΩΛΟΓΟΙ

1. ΓΑΡΙ∆ΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΧΡΗΣΤΟΥ

2. ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΣΠΥΡΙ∆ΩΝ του ΑΝ∆ΡΕΑ

3. ΚΟΝΤΟΣΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

ΙΧΘΥΟΛΟΓΟΙ

1. ΖΑΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΧΡΗΣΤΟΥ