Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2011

Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου


Τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 19.00, συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου της Περιφέρειας Ηπείρου, με 15 θέματα στην ημερήσια διάταξη.

Υπέρ της απελευθέρωσης των "κλειστών" επαγγελμάτων τάσσεται η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών


Υπέρ της απελευθέρωσης των "κλειστών" επαγγελμάτων τάσσεται η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, ενώ, επίσης, σε πολύ σημαντικό ποσοστό θεωρούν ότι το "άνοιγμά" τους θα λειτουργήσει υπέρ της οικονομίας.Παράλληλα, όμως, πιστεύουν ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στα super markets να πωλούν βενζίνη ή φάρμακα. Αυτό προκύπτει από την πανελλήνια δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο κατέθεσε σήμερα προς ψήφιση στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο.Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, σε ποσοστό 82% του δείγματος, οι πολίτες δηλώνουν ότι γνωρίζουν τι εννοείται με τον όρο "κλειστά" επαγγέλματα, ενώ σε ποσοστό 78% τάσσονται υπέρ του "ανοίγματός" τους και σε ποσοστό 15% κατά. Το 75% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το "άνοιγμα" των "κλειστών" επαγγελμάτων θα ωφελήσει την ελληνική οικονομία και το 16% ότι θα την βλάψει.Eιδικότερα, σε ποσοστό 84% θεωρούν ότι με το "άνοιγμα" θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, το 82% ότι ο καταναλωτής θα έχει καλύτερες υπηρεσίες λόγω ενίσχυσης του ανταγωνισμού και το 77% ότι ο καταναλωτής θα πληρώνει λιγότερα χρήματα. Επίσης, το 78% τάσσεται υπέρ της άρσης των γεωγραφικών περιορισμών στην άσκηση του επαγγέλματος του δικηγόρου.Παράλληλα, το 76% τάσσεται υπέρ του να μην υπάρχουν ελάχιστες προκαθορισμένες αμοιβές για τους δικηγόρους, το 76% για τους συμβολαιογράφους και το 75% για τους αρχιτέκτονες και τους μηχανικούς.Όσον αφορά στους φαρμακοποιούς, σε ποσοστό 72% οι ερωτώμενοι είναι θετικοί στο να απελευθερωθεί το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, και σε ποσοστό 70% πιστεύουν ότι πρέπει να μπορεί ένας φαρμακοποιός να ανοίξει φαρμακείο χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς. Πάντως, το 57% απάντησε να μην μπορούν τα super markets να πωλούν βενζίνη, το 63% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ του να μην υπάρχει προκαθορισμένο ποσοστό κέρδους στις τιμές φαρμάκων αλλά να προσδιορίζεται αυτό από το κάθε φαρμακείο και το 73% δεν θέλει τα super markets να πωλούν μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Επίθεση στη Δημοτική Αρχή για τα Αγαθοεργά

Από τον Σπ. Εργολάβο και απάντηση σε πολιτικούς... τύπου Μπέζα όπως χαρακτηριστικά τον αποκάλεσε

Τα όσα διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου της Δευτέρας σχετικά με την εκπροσώπηση του δήμου στα αγαθοεργά καταστήματα σχολίασε χθες ο πρόεδρος της Αγωνιστικής Δημοτικής Κίνησης και της Επιτροπής Αγώνα για τα Ηπειρωτικά κληροδοτήματα, Σπυρίς εργολάβος, χρησιμοποιώντας βαρύτατους χαρακτηρισμούς κατά της πλειοψηφίας, άλλα και των Φίλιππα Φίλιο και Δημήτρη Γιώτιτσα προσωπικά.Ο κ. Εργολάβος, ο οποίος είναι αντίθετος με την συμμέτοχη του δήμου στη Γενικής Συνέλευση των αγαθοεργών, έκανε λόγο για ιλαροτραγωδία, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις δηλώσεις Μπέζα, τον οποίο χαρακτήρισε ψεύτη.

Επίθεση σε Φίλιο και Γιωτίτσα
Στην επίθεσή του κατά των Φίλιππα Φίλιου και Δημήτρη Γιωτίτσα ο πρόεδρος της Επιτροπής Αγώνα για τα Ηπειρωτικά Κληροδοτήματα κατηγόρησε τον μεν πρώτο για προσπάθεια παραπλάνησης του Δημοτικού Συμβουλίου, με ανακριβή, όπως είπε στοιχεία, τον δε δεύτερο για παρεμπόδιση των μελών της Επιτροπής να αποκαλύψουν την αλήθεια.«Λυπάμαι για τη συμμετοχή του κ. Γιωτίτσα στα Αγαθοεργά», είπε ο κ. Εργολάβος, ο οποίος έκανε λόγο για θλιβερό θέαμα ο πρόεδρος ενός θεσμού πολιτικού και δημοκρατικού να συμπορεύεται με ένα θεσμό σύμβολο της πολιτικής και κοινωνικής παρακμής.

Συγχαρητήρια στην αντιπολίτευση
Τα πυρά του κ. Εργολάβου στράφηκαν βεβαίως και κατά όσων ψήφισαν υπέρ της εκπροσώπησης του δήμου στα Αγαθοεργά, στον αντίποδα όμως, εξήρε την στάση των υπόλοιπων δημοτικών παρατάξεων που αρνήθηκαν να ψηφίσουν, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα και στην άρνηση του δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας, Γιάννη Σκόπουλη, την οποία χαρακτήρισε ως αξιέπαινη.«Είναι τιμητική εξαίρεση η αξιοπρεπής στάση όλων των Δημοτικών Παρατάξεων της αντιπολίτευσης... και δίπλα σε αυτές η καθόλα αξιέπαινη στάση του Γιάννη Σκοπούλη, που συνέχισε την λαμπρή οικογενειακή του παράδοση», είπε χαρακτηριστικά.

Απάντηση στον Μπέζα

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Αγώνα, έδωσε και δημοσίως τη δική του απάντηση στον πρώην υφυπουργό Αντώνη Μπέζα, για τα όσα είπε ο δεύτερος αρνούμενος ότι επικαλέστηκε «άνωθεν εντολές» για να σταματήσει την προσπάθεια που έκανε τότε ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τα κληροδοτήματα.Ο κ. Εργολάβος σημείωσε ότι η άρνηση του κ. Μπέζα είναι ένα «χοντροκομμένο ψέμα» ενώ παρέθεσε και μια σειρά ημερομηνιών και συναντήσεων που είχε με τον πρώην υφυπουργό για να αποδείξει ότι όντως την περίοδο εκείνη ο κ. Μπέζας είχε δείξει έμπρακτο ενδιαφέρον για την υπόθεση των κληροδοτημάτων.Παρόλα αυτά η διάψευση του πρώην υφυπουργού για την ανάμειξή του στην υπόθεση ανάγκασε τον κ. Εργολάβο να κατήγγειλε τους πολιτικούς «τύπου Μπέζα», οι οποίοι, όπως είπε, «για να δικαιολογήσουν τις παλινωδίες τους ψεύδονται ασύστολα».

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Νομαρχιακή συνέλευση Πρέβεζας του ΑΥ.ΡΙ.Ο.


Πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα η Νομαρχιακή Συνέλευση Πρέβεζας της Περιφερειακής Παράταξης «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο». Στη Συνέλευση, στην οποία πήρε μέρος και ο Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης Γιάννης Παπαδημητρίου, εκλέχθηκαν τρία μέλη, που θα αποτελούν τη Νομαρχιακή Γραμματεία Πρέβεζας της παράταξης και ταυτόχρονα θα συμμετέχουν στην Πανηπειρωτική Γραμματεία της. Πρόκειται για τους Δημήτρη Αλμπάντη, Λάκη Μπέλλη και ο Ηλία Χάϊδα.Η Συνέλευση εξέφρασε τη στήριξή της στα αιτήματα για τη συνέχιση της λειτουργίας υπηρεσιών σε αγροτικά κέντρα του νομού.Πρόκειται για το σταθμό παραλαβής και πρόψυξης γάλακτος της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» στο Καστρί Φαναρίου, που συνδέεται με το γενικότερο αγώνα για τη Δωδώνη, και για την Κτηνιατρική Υπηρεσία στο Θεσπρωτικό. Ειδικά για την τελευταία περίπτωση, αντιπροσωπεία της παράταξης πήρε μέρος στη συγκέντρωση που διοργάνωσε το προηγούμενο Σάββατο στο Θεσπρωτικό η Επιτροπή Αγώνα, που έχει συσταθεί. Στον χαιρετισμό του ο Ηλίας Χάϊδας επισήμανε ότι η κατάργηση του Κτηνιατρείου εντάσσεται στη γενικότερη επίθεση στις κοινωνικές παροχές, που προβλέπει το Μνημόνιο και υλοποιεί η Κυβέρνηση, και στην αποδυνάμωση κρίσιμων αποκεντρωμένων υπηρεσιών, τις οποίες επιδιώκει να μεταφέρει σ’ ένα υδροκέφαλο κέντρο.Η Συνέλευση υιοθέτησε τις προτάσεις που κατέθεσε ο Γιάννης Παπαδημητρίου για την αναβάθμιση της λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, τη διευκόλυνση του κοινωνικού ελέγχου και τη, μερική τουλάχιστον, αντιμετώπιση του δημοκρατικού ελλείμματος και του συγκεντρωτισμού του Καλλικράτη.Παράλληλα η Συνέλευση επισημαίνει την υποβάθμιση, στην οποία οδηγούν το Περιφερειακό Συμβούλιο τόσο ο αραιός ρυθμός των συνεδριάσεων και η συσσώρευση στην ημερήσια διάταξη θεμάτων, που θα χρειαζόταν μια συνεδρίαση το καθένα, όσο και η καθυστέρηση στη σύνταξη και διανομή των εισηγήσεων, με αποτέλεσμα την ελλιπή προετοιμασία των περιφερειακών συμβούλων. Το ΑΥ.ΡΙ.Ο. καλεί τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου να αναλάβει τις ευθύνες του.

Παρέμβαση Δημήτρη Τσιρώνη στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ


Από το Γραφείο Τύπου του Βουλευτή Άρτας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Τσιρώνη εστάλη στα ΜΜΕ το κείμενο από την παρέμβαση του Βουλευτή στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, που πραγματοποιήθηκε υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου την Τετάρτη 26.1.2011 στη Γερουσία της Βουλής. Συγκεκριμένα αναφέρεται: ‘‘Χάρτα Κοινωνικών Δικαιωμάτων’’ για τους πολίτες και κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός της Χώρας κ. Γεώργιος Παπανδρέου κατά τις εργασίες της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 26.1.2011 στην Αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής. Αφορμή για την ανωτέρω εξαγγελία του Πρωθυπουργού αποτέλεσαν οι παρεμβάσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Άρτας Δημήτρης Τσιρώνης. Κατά το κλείσιμο των εργασιών της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος ονομαστικά στις παρεμβάσεις των βουλευτών Δημήτρη Τσιρώνη (για τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους), Παναγιώτη Κουρουμπλή (για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα) και της Κατερίνας Περλεπέ, τόνισε την αναγκαιότητα, με την συμμετοχή και των βουλευτών, για την σύνταξη ‘‘Χάρτας Κοινωνικών Δικαιωμάτων’’ για τους πολίτες και ειδικότερα για τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους ανέργους, τους άστεγους, τους πολυτέκνους και τα άτομα με ειδικές ανάγκες». Η αποστολή προς τα ΜΜΕ συνοδεύεται από αποσπάσματα με τα κυριότερα σημεία της παρέμβασης του κ. Τσιρώνη, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του: «Διαπιστώνω όμως κ. Πρόεδρε δύο μείζονα προβλήματα τα οποία αναζητούν άμεση λύση, καθώς έχουν δημιουργήσει τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα στις ομάδες του πληθυσμού που αφορά. Συγκεκριμένα αφορά στην περικοπή των μισθών και των συντάξεων κάτω των 1.000 ευρώ μηνιαίως και στους ανέργους. Σε ότι αφορά στους ανέργους απαιτούνται μέτρα ενίσχυσης των ανέργων και ιδιαίτερα των οικογενειών που δεν εργάζεται κανείς. Σε ότι δε αφορά στους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, θα πρέπει άμεσα ή έστω από την 1.1.2012, να γίνει επαναφορά και επαναχορήγηση των περικοπών στους μισθούς και τις συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ καθαρά μηνιαίως, συμπεριλαμβανομένων των δώρων και επιδόματος αδείας, ώστε να αποκατασταθεί η αδικία και η κοινωνική δικαιοσύνη. Για λόγους οικονομίας χρόνου και προκειμένου να μιλήσουν περισσότεροι συνάδελφοι, δεν θα αναφερθώ σε τοπικά ζητήματα, καθώς μόλις χθες παρέδωσα στον Γραμματέα της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ κ. Βασίλη Έξαρχο κατάλογο ανά Υπουργείο με τα προβλήματα και τα θέματα που απασχολούν το νομό Άρτας, προκειμένου να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στους κοινοβουλευτικούς τομείς εργασίας της Κ.Ο. με τους αρμόδιους Υπουργούς».

Αρθηκε το άσυλο στη Νομική από την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου

Εν αναμονή της επιχείρησης εκκένωσης από την αστυνομία

Ο χώρος γύρω από τη Νομική αποκλείστηκε από τις 5.30 μμ από αστυνομικές δυνάμεις ενώ αυτή την ώρα διμοιρίες των ΜΑΤ έχουν παραταχθεί στη Σόλωνος. Υπάρχει απόφαση του εισαγγελικής αρχής ύστερα από αίτημα των πρυτανικών αρχών για άρση του ασύλου. Εν αναμονή της εκκένωσης η αστυνομία. Κλειστή και η Ακαδημίας από δυνάμεις της αστυνομίας.Οι εκπρόσωποι των αλληλέγγυων οργανώσεων δήλωσαν ότι θα σταθούΝ στο πλευρό των μεταναστών μέχρι τέλους.

Υψηλοί τόνοι στη βουλή για τις προμήθειες των νοσοκομείων


Ανέβηκαν οι τόνοι στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση του συστήματος Υγείας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, με αιχμή τις προμήθειες των νοσοκομείων.Ειδικότερα, ο βουλευτής της ΝΔ Μάριος Σαλμάς εκτίμησε ότι η ρύθμιση που παρέχει τη δυνατότητα να δίνονται οι προμήθειες των νοσοκομείων του Δημοσίου σε ιδιώτες θα λειτουργήσει πιθανώς στο άμεσο μέλλον ως εστία παραγωγής διαπλοκής και διαφθοράς.Έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος ωστόσο ανέφερε ότι θα την αποσύρει αν πιεστεί, εξηγώντας όμως ότι δεν πρέπει να αφαιρεθεί η ρύθμιση γιατί ενδεχομένως μπορεί να χρησιμοποιηθεί το 2012 «ως φόβητρο» για τους προμηθευτές.Ο κ. Σαλμάς ρώτησε τον κ. Λοβέρδο αν γνωρίζει ότι με αυτή τη διάταξη που θεσμοθετεί, γίνεται «παιχνίδι» χρηματιστηριακών μετοχών και πως εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο προσπαθούσαν να πάρουν υπεραξίες στις μετοχές τους, σημειώνοντας ότι «έχουμε συνεννοηθεί με το υπουργείο να πάρουμε τις προμήθειες των νοσοκομείων».«Η αγορά λέει ότι έχετε συμφωνήσει άλλωστε και τις προμήθειες σε κάποιους από αυτούς και μάλιστα λένε ότι οι εταιρείες έχουν ήδη κλείσει συμβόλαια με μεγάλες προμηθευτικές εταιρείες του εξωτερικού, σκοπεύοντας να κάνουν την αγορά των δημόσιων προμηθειών υγείας ολιγοπωλιακή υπόθεση», επεσήμανε ο κ. Σαλμάς.

"Ο Σιαλμάς πλάθει ιστορίες"
Ο υπουργός Υγείας απάντησε πως δεν θα παρακολουθήσει το βουλευτή «γιατί πλάθει ιστορίες» χωρίς να υπάρχει κανένα έρεισμα.Διευκρίνισε ότι στο άρθρο 12, θεσπίζεται ένα ενδεχόμενο, «να πάμε σε ιδιώτες, ενδιαμέσους που χρησιμοποιείται κυρίως, ως απειλή για τους προμηθευτές του Δημοσίου».«Υπάρχει άρνηση ανατροπής των δεδομένων, που υποτίθεται ότι τους συντρίβουν. Διότι το κράτος πληρώνει κάθε πέντε χρόνια και αυτοί επί πέντε χρόνια αναγκάζονται να υπερτιμολογούν. Όταν τους λες όμως ότι αυτό θα αλλάξει, δεν το θέλουν. Λοιπόν, αυτό είναι μια ένδειξη, δεν είναι απόδειξη για κάτι, αλλά είναι μια ένδειξη του τι συμβαίνει ακριβώς στο χώρο», εξήγησε ο κ. Λοβέρδος.Απευθυνόμενος προς τον κ. Σαλμά υπογράμμισε επίσης: «Δεν το έχω σε τίποτα, κύριε συνάδελφε, να το αποσύρω. Μου κάνετε κακό όμως, διότι κάτι που το θέλουμε ως απειλή, ένα βέλος στη φαρέτρα μας, το αφαιρείτε. Δεν πρέπει να αφαιρεθεί. Και εσείς αν ήσασταν στη θέση μου, το ίδιο θα κάνατε».«Δεν ανέχομαι μύγα στο σπαθί μου. Δεν τα θέλω αυτά. Αλλά είναι σωστό να αφοπλίζεις έναν άνθρωπο, για ένα Υπουργείο, το οποίο επιτίθεται;» διερωτήθηκε.Καταλήγοντας, ο κ. Λοβέρδος σημείωσε ότι σε κάθε περίπτωση εάν χρειαστεί να αξιοποιηθεί το 2011 η ρύθμιση, το Δημόσιο θα είναι αυτό που θα καθορίζει την τιμή, τις προδιαγραφές και θα υπογράφει επίσης.

Ζητά ενημέρωση για τον ΧΥΤΥ η Δήμαρχος Σουλίου Σταυρούλα Μπραίμη


Με αφορμή την κατασκευή του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων αλλά και της σχετικής μελέτης η οποία διερευνά τα σχετικά σενάρια χωροθέτησης του νέου εργοστασίου με ΧΥΤΥ καθώς και την αξιοποίηση ή μη των υπαρχόντων εγκαταστάσεων, η Δήμαρχος του νέου Δήμου Σουλίου, τάσσεται μεν υπέρ της ολοκληρωμένης αειφορικής και βιώσιμης λύσης στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, εκφράζει όμως την ανησυχία της στο σενάριο που θέλει το ΧΥΤΑ Καρβουναρίου να είναι ο μοναδικός που θα δέχεται τα υπολείμματα του εργοστασίου επεξεργασίας.«Βεβαίως, η λειτουργία ενός εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων συμβάλει όχι απλά στην μείωση των ποσοτήτων προς τους ΧΥΤΑ αλλά και στην ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων μέσω της διαλογής και της επεξεργασίας του οργανικού κλάσματος των απορριμμάτων και μετατροπής των ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ», τονίζει η κ. Μραίμη.Σχετικά με τη χωροθέτηση του νέου εργοστασίου και του νέου ΧΥΤΥ θα πρέπει, όπως λέει, να γίνει αποκλειστικά και μόνο με βάση τα επιστημονικά κριτήρια, την κεντροβαρικότητα και την οικονομικότητα.Στην μελέτη συγκεκριμένα, εξετάστηκαν σε γενικές γραμμές τα σενάρια χωροθέτησης του εργοστασίου καθώς και αξιοποίησης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων σε συνδυασμό με την κατασκευή ή όχι νέου ΧΥΤΥ. Επίσης στην συγκεκριμένη μελέτη κατόπιν εντολής της επιβλέπουσας αρχής δεν εξετάζετε ΚΑΘΟΛΟΥ το σενάριο αξιοποίησης και του ΧΥΤΑ Ελληνικού.Δεδομένου ότι η χωρητικότητα στον ΧΥΤΑ Βλαχέρνας είναι περιορισμένη, ότι ο ΧΥΤΑ Κορύτιανης πλησιάζει στο τέλος της ζωής του, χωρίς ουσιαστικά να υπάρχουν βλέψεις επέκτασής του, εκφράζει την ανησυχία της ότι ενδεχομένως ο ΧΥΤΑ Καρβουναρίου να υποδειχθεί σαν ο μοναδικός αποδέκτης των υπολειμμάτων που θα προέρχονται από το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων.Θεωρεί ότι περιβαλλοντικά - διαχειριστικά - λειτουργικά κριτήρια επιβάλλουν για ευνόητους λόγους οι δύο μονάδες (εργοστάσιο επεξεργασίας Α.Σ.Α. και Χ.Υ.Τ. υπολειμμάτων) να κατασκευαστούν μαζί, ώστε να αποτελέσουν αναπόσπαστο μέρος μιας συνολικής, αειφόρου και βιώσιμης Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων.

Ερωτήματα και προβληματισμοί
Σε συνέχεια των παραπάνω, θέτει συγκεκριμένους προβληματισμούς και ερωτήματα σχετικά με τον περιβαλλοντικό σχεδιασμό στην Περιφέρεια Ηπείρου:
1.- Ο ΧΥΤΑ Καρβουναρίου χωροθετήθηκε και κατασκευάστηκε με τον ....γνωστό τρόπο και ακόμα επίσημα καμία αρμόδια αρχή δεν έχει πάρει θέση για πιθανές επιπτώσεις από την λειτουργία του σε μία τοπική κοινότητα με κύρια ενασχόληση την κτηνοτροφία. Θεωρούμε ότι περιβαλλοντικά - διαχειριστικά - λειτουργικά κριτήρια επιβάλλουν για ευνόητους λόγους η χωροθέτηση του εργοστασίου επεξεργασίας Α.Σ.Α. να βρίσκεται σε χώρους Χ.Υ.Τ. Υπολειμμάτων, ώστε οι δύο μονάδες να αποτελέσουν αναπόσπαστο μέρος μιας συνολικής, αειφόρου και βιώσιμης Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων.
2.-Ενδεχόμενη αξιοποίηση του σαν τον μοναδικό αποδέκτη των υπολειμμάτων είναι δεδομένο ότι θα αυξήσει την ημερήσια εισερχόμενη ποσότητα στερεών αποβλήτων κατακόρυφα. Ο συγκεκριμένος ΧΥΤΑ έχει σχεδιαστεί να διαχειρίζεται όχι παραπάνω από 120-130 τόνους στερεών αποβλήτων/ημέρα. (Θα θέλαμε και καλύτερη παρουσίαση στην μελέτη της ημερήσιας εκτιμώμενης παραγωγής υπολείμματος από το εργοστάσιο).Μπορεί λοιπόν λειτουργικά να εξυπηρετήσει αυξημένη είσοδο υπολειμμάτων; Το ενδεχόμενο αυτό έχει εξετασθεί ΜΟΝΟ από την πλευρά της χωρητικότητας του κυττάρου και όχι των υπολοίπων εγκαταστάσεων.
3.-Αυξημένες ποσότητες δεν σημαίνουν και αυξημένη περιβαλλοντική όχληση κάθε μορφής;
4.-Σχετικά με τον Καλλικράτη και τους νέους Δήμους, πως και από ποιόν ΧΥΤΑ θα εξυπηρετηθούν οι Δήμοι που προσχωρούν σε μεγαλύτερους; (Δ. Μαργαριτίου, Δ. Συβότων).
5.-Πως θα εξυπηρετηθεί η Διαχειριστική Ενότητα που αντιστοιχεί στον ΧΥΤΑ Κορίτιανης δεδομένου ότι η χωρητικότητα του κυττάρου εξαντλείται;
6.-Έχουν γίνει κάποιες ενέργειες για την επέκταση του και αν όχι, γιατί;
7.-Αν υπάρχει η σκέψη της εξυπηρέτησης της Ηγουμενίτσας και του Δήμου Φιλιατών από τον ΧΥΤΑ Καρβουναρίου, έχει γίνει σχετική ενημέρωση στον Σύνδεσμο Διαχείρισης 2ης Διαχειριστικής Ενότητας ούτως ώστε να γνωμοδοτήσει αν αυτό είναι εφικτό; Αν εξυπηρετηθούν από το ΧΥΤΑ Καρβουναρίου ποια θα είναι η χωρητικότητα του την χρονική στιγμή που θα ολοκληρωθεί η κατασκευή του εργοστασίου;
8.-Δοθείσης της οικονομικής συγκυρίας είναι δυνατό να εγκαταλείψουμε ένα έργο σύγχρονο και λειτουργικό (ΧΥΤΑ Ελληνικού) συνολικής δαπάνης ύψους 11.000.000. ΕΥΡΩ;
9.- Πως διαφυλάσσεται η άρτια λειτουργία όταν οι ΦΟΣΔΑ υπολειτουργούν, δεν εφαρμόζετε πρόγραμμα ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, υπάρχουν προβλήματα εσόδων και οι υποδομές για την μεταφόρτωση είναι ακόμη σε φάση μελετών;
10.-Δεν είναι περιβαλλοντικά ορθό να οδηγούνται τα υπολείμματα της Περιφέρειας Ηπείρου με αξιοποίηση όλων των υπαρχόντων εγκαταστάσεων, εξασφαλίζοντας έτσι την επιμήκυνση της ζωής τους και την ελαχιστοποίηση της περιβαλλοντικής τους όχλησης, αφού θα χειρίζονται μικρότερες ποσότητες από αυτές για τις οποίες έχουν κατασκευαστεί και περιβαλλοντικά αδειοδοτηθεί.

Ναι σε οριστική και βιώσιμη λύση

Συνοψίζοντας, τονίζει ότι είναι υπέρ μιας οριστικής, αειφορικής και βιώσιμης λύσης.«Σε καμία περίπτωση αυτό δεν σημαίνει αξιοποίηση μόνο του ΧΥΤΑ Καρβουναρίου», συνεχίζει και προσθέτει:«Οι αντιρρήσεις μας σε κάτι τέτοιο δεν εξαντλούνται μόνο στην φιλοσοφία του NIMBY(not in my backyard). Πηγάζουν από τις αντικειμενικές δυσκολίες που θα προκύψουν κατά γνώμη μας. Επειδή θέλουμε να συνεισφέρουμε σε μία αειφορική και δίκαιη λύση.Κάτι τέτοιο είναι σύμφωνο με το πνεύμα της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας και στα πλαίσια της αειφορικής ανάπτυξης.Ανεξάρτητα από όλα τα παραπάνω είναι επιτακτική ανάγκη να εφαρμοστούν προγράμματα ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ με διαλογή στην πηγή, αναφορικά με τα υλικά συσκευασίας και τα οργανικά απορρίμματα.Σε κάθε περίπτωση θεωρώντας απαραίτητη για ένα τόσο σοβαρό θέμα, την γνωμοδότηση από το δημοτικό συμβούλιο μετά από ενημέρωση αυτού από τους μελετητές και κάθε αρμόδιο, παρακαλούμε να μας δοθεί η χρονική δυνατότητα να κάνουμε τα δέοντα», καταλήγει.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Το άσυλο και οι «προστάτες» του

Γράφει ο Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος

Ακουσα χθες την Παπαρρήγα να δηλώνει πως «οι φοιτητές είναι σε θέση να χειριστούν το θέμα της κατάληψης της Νομικής». Ακουσα, επίσης, τον πρύτανη να λέει με ποιον τρόπο θα πρέπει να χειριστεί το θέμα η κυβέρνηση. Κι εκείνο που συνειδητοποίησα είναι πως ή δεν μπορούν να καταλάβουν τι συμβαίνει ή κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν.Κατανοώ απόλυτα τους λόγους που επιβάλλουν στη γενική γραμματέα του ΚΚΕ να διατυπώνει τον συγκεκριμένο ισχυρισμό, αλλά και η ίδια ξέρει πολύ καλά πως οι φοιτητές δεν είναι σε θέση να χειριστούν κανένα σοβαρό θέμα που να έχει σχέση με τη λειτουργία των πανεπιστημίων. Και ο λόγος είναι απλός: δεν διαθέτουν ένα όργανο που να τους εκπροσωπεί, όπως μια φορά κι έναν καιρό ήταν η ΕΦΕΕ. Το άλλοτε περήφανο φοιτητικό κίνημα είναι, εδώ και 30 χρόνια, ένα συνονθύλευμα ομάδων, μεγαλύτερων ή μικρότερων, που εκφράζουν τα κόμματα και τα γκρουπούσκουλα, στα οποία πρόσκεινται, αλλά όχι το σύνολο των φοιτητών και των φοιτητριών.Κατανοώ και τα όσα είπε ο πρύτανης, γιατί φυσικά του ήταν αδύνατο να ομολογήσει δημόσια ότι τόσο αυτός, όσο και οι συνάδελφοί του στα άλλα τριτοβάθμια ιδρύματα, δεν είναι σε θέση να πάρουν αποφάσεις σε σχέση με το άσυλο, επειδή όποια απόφαση κι αν πάρουν, θα τους φέρει αντιμέτωπους μ’ ένα μεγάλο τμήμα των φοιτητών τους. Το αποτέλεσμα το είδαμε χθες. Αντί ο πρύτανης να κάνει τη δουλειά του, που είναι να διαχειρίζεται, μαζί με τη σύγκλητο, το άσυλο, εμφανίστηκε να υποδεικνύει στην κυβέρνηση τι πρέπει να κάνει.Μ’ αυτά και μ’ αυτά, όμως, δεν είναι καθόλου περίεργο που πληθαίνουν οι φωνές, οι οποίες ζητάνε την κατάργηση του ασύλου. Κι όχι μόνο αυτό αλλά αρχίζει να μοιάζει και μονόδρομος. Οι φοιτητές δεν είναι σε θέση να εγγυηθούν τη λειτουργία του, γιατί άλλα θέλουν οι μεν και άλλα θέλουν οι δε. Και οι καθηγητές δεν τολμούν να παρέμβουν, γιατί δεν θέλουν να συγκρουστούν με τη μία ή την άλλη πτέρυγα των φοιτητών τους.Εδώ που φτάσαμε, το άσυλο θα το καταργήσουν οι δήθεν υπέρμαχοί του.

ethnos

Στο ΕΣΠΑ «Βοήθεια στο Σπίτι» και «Μονάδες Κοινωνικής Μέριμνας»


Στο ΕΣΠΑ εντάχθηκαν τα προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι» και «Μονάδες Κοινωνικής Μέριμνας», μέσω της πράξης «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής μέσω παροχής κατ' οίκον υπηρεσιών φροντίδας σε εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών ανέργων και αναγνωρισμένα επαπειλούμενων με ανεργία εργαζομένων που ωφελούνται από ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού», για την περίοδο από 1-1-2011 μέχρι 31-12-2011.Αυτό γνωστοποιεί με εγκύκλιο που απέστειλε προς τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας, ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος, ο οποίος σημειώνει ότι η δυνατότητα υλοποίησης των ανωτέρω κοινωνικών δομών σε δήμους και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου αυτών, εξασφαλίστηκε και από τη σχετική επιστολή του αρμόδιου επιτρόπου Λ. Αντορ.Όπως διευκρινίζει ο κ. Ντόλιος, σε περίπτωση που ο φορέας υλοποίησης του προγράμματος παραμένει ο ίδιος, ισχύουν τα προβλεπόμενα, βάσει της οποίας, το προσωπικό, που ήδη απασχολείται στα ανωτέρω προγράμματα με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες του, με την ίδια σχέση εργασίας, μέχρι την ενεργοποίηση των νέων προγραμμάτων και για την υλοποίηση αυτών μέχρι τη λήξη τους.Επομένως, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου του προσωπικού που απασχολείται στις δομές «Βοήθεια στο Σπίτι» και «Μονάδες Κοινωνικής Μέριμνας» ανανεώνονται ή παρατείνονται πέραν τις 31/12/2010 και μέχρι 31/12/2011, προκειμένου να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους ωφελούμενους.Στην περίπτωση που ο φορέας υλοποίησης δεν είναι δυνατόν να παραμείνει ο ίδιος, το πρόγραμμα υλοποιείται από τον κάθε ένα εξυπηρετούμενο δήμο. Στην περίπτωση αυτή, ο φορέας ΟΤΑ που αναλαμβάνει το πρόγραμμα, αναλαμβάνει και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις συμβάσεις που έχουν συναφθεί για την κάλυψη των αναγκών του προγράμματος. Επομένως, ο διάδοχος φορέας ανανεώνει ή παρατείνει τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου του προσωπικού με την προαναφερόμενη διαδικασία και αναλαμβάνει τις υφιστάμενες συμβάσεις έργου, μέχρι τη λήξη της διάρκειάς τους.

Κλιμάκωση κινητοποιήσεων για τα αφορολόγητα καύσιμα


Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με διαρκή αποκλεισμό του μεθοριακού σταθμού των Ευζώνων αν δεν ανακληθεί η απόφαση για πώληση αφορολόγητων καυσίμων στα σύνορα προσανατολίζεται η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος(ΟΒΕ).Ήδη χθες πραγματοποιήθηκε ολιγόωρος αποκλεισμός του σταθμού, από βενζινοπώλες του νομού Κιλκίς.Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΟΒΕ Μ. Κιούσης, ανέφερε ότι ήδη, κάθε μέρα 13.000 αυτοκίνητα διαβαίνουν τη μεθόριο για να βάλουν καύσιμα και να κάνουν διάφορες αγορές από γειτονικές χώρες, όπου οι τιμές είναι χαμηλότερες και ζήτησε «να μειωθούν οι φόροι ώστε να επανέλθει η τιμή της βενζίνης στο ένα ευρώ, να μπορεί ο καταναλωτής να αγοράζει φθηνά καύσιμα, να μπορούν να κινηθούν οι μεταφορείς και να επιβιώσουν τα βενζινάδικα».Ο πρόεδρος της Ένωσης Πρατηριούχων νομού Κιλκίς Γ. Μαγλουσίδης, ανέφερε ότι με την απόφαση για τα ΚΑΕ οποιοδήποτε φορτηγό θα μπορεί να γεμίζει αφορολόγητο πετρέλαιο και μετά το σύνορο να διαθέτει σε μπιτόνια το φτηνό πετρέλαιο.«Ήδη στον νομό έκλεισαν 25 πρατήρια από τη μείωση της κατανάλωσης και τη διαρροή των καταναλωτών. Το 70-80% των καταναλωτών της περιοχής περνάνε τα σύνορα για να βάλουν καύσιμα», υποστήριξε ο κ. Μαγλουσίδης.

«Ντου» νταβατζήδων για τα 15 δισ. του τζόγου

thumb

Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, αλλά κοστίζει... Για την ακρίβεια, όσο μεγαλύτερη είναι η απελπισία – όπως ακριβώς συμβαίνει αυτήν την περίοδο με την κατάρρευση της οικονομίας της χώρας – τόσο μεγαλώνει ο τζίρος των «μαγαζιών» που πουλούν ελπίδα. Ένα τέτοιο μαγαζί γωνία, ο ΟΠΑΠ, βρίσκεται στο στόχαστρο της παγκόσμιας βιομηχανίας του τζόγου, καθώς, σύμφωνα και με τους όρους της δανειακής σύμβασης που έχει υπογράψει με την τρόικα η ελληνική κυβέρνηση, κάθε ελληνική κότα που γεννά χρυσά αυγά είναι για (ξε)πούλημα.Είναι, προφανώς, δύσκολο να οικοδομήσει κανείς επιχειρήματα για το ξεπούλημα μιας επιχείρησης όπως ο ΟΠΑΠ, καθώς:

● Όχι μόνο δεν έχει ελλείμματα, αλλά «γράφει» κέρδη.

● Ο κύκλος των εργασιών του διευρύνεται.

Συνεισφέρει στην κοινωνική πολιτική.Έτσι, λοιπόν, για να εμπεδωθεί η «ανάγκη» της ιδιωτικοποίησης της κότας που γεννά τα χρυσά – ελπιδοφόρα – αυγά, απαιτούνται μεθοδεύσεις. Επτά μήνες από τότε που βγήκαν σε δημόσια διαβούλευση οι προτάσεις για το άνοιγμα της αγοράς των τυχερών παιχνιδιών (τεχνικών παιγνίων, όπως κομψά ονομάζονται τώρα), αλλά και του τζόγου γενικότερα, έχουμε:

Πρώτον: Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο το σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση της αγοράς παιγνίων που φιλοδοξεί να ρυθμίσει το απέραντο χάος που ονομάζεται τζόγος στην Ελλάδα (με τζίρους άνω των 10 δισ. ευρώ σε νόμιμα και παράνομα παιχνίδια, και κοντά στα 15 δισ. μαζί με τα λαχεία) προβλέπεται ρητά από το μνημόνιο (και μάλιστα ως προϋπόθεση της τρίτης και τέταρτης δόσης του δανείου), ώστε να εισπραχθούν κάπου 700 εκατ. ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια.

Δεύτερον: Στο διάστημα που μεσολάβησε (και μάλιστα πριν από μερικές μέρες) ο ΟΠΑΠ, ο οποίος έχει το αποκλειστικό δικαίωμα οργάνωσης και διεξαγωγής παιγνίων μέχρι το 2010, δέχθηκε ένα πολύ ισχυρό πλήγμα καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας παρέπεμψε στo Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) το μονοπώλιο του Οργανισμού, αμφισβητώντας τη νομιμότητά του.

Τρίτον: Η καθυστέρηση αφήνει μέχρι τώρα ελεύθερο το πεδίο στους ανεξέλεγκτους τζογαδόρους του παράνομου στοιχήματος να συνεχίζουν να καταστρέφουν ανθρώπους και οικογένειες. Και αυτό είναι ένα τεράστιο ερώτημα από ηθική άποψη, αφού το νέο νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει τη λεγόμενη «κάρτα παίκτη», η οποία θα θεσπίσει και ανώτατα όρια στοιχηματισμού κατ’ άτομο!

Ποιοι ωφελήθηκαν από την καθυστέρηση, που μην είστε σίγουροι ότι σταματά εδώ με την κατάθεση του σχεδίου νόμου; Μα βέβαια οι ξένοι τζογαδόροι, το παράνομο στοίχημα και κάποιοι ακόμη εγχώριοι.Είναι γνωστό ότι η δανειακή σύμβαση και το Μνημόνιο επιβάλλουν την πλήρη ιδιωτικοποίηση κάθε οικονομικού πόρου ιδιοκτησίας του Δημοσίου, κάθε υπηρεσίας ή οργανισμού που μπορεί να συμβάλει στα κρατικά έσοδα και την άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Απλώς και μόνο επειδή αποτελεί δημόσια περιουσία, έννοια απαγορευμένη σε έναν κόσμο στον οποίο κυριαρχούν απολύτως τα κέφια των αγορών. Και η κυβέρνηση Παπανδρέου συγκατανεύει αφού πρώτα αυτοδεσμεύθηκε σε μια τέτοια επιλογή στο όνομα της προστασίας των μισθών και των συντάξεων.Η ιδέα και μόνο του τζόγου είναι ίσως απεχθής σε πάρα πολλούς. Και ίσως πολλοί να τάσσονταν υπέρ μιας κυβέρνησης που θα τον απαγόρευε ή, ίσως, θα αποδυόταν σε μια μεγάλη προσπάθεια για τη μείωσή του στο ελάχιστο.Η πραγματικότητα όμως είναι σκληρή. Ο τζόγος υπήρχε και θα υπάρχει παράγοντας μάλιστα υπερκέρδη. Το ερώτημα είναι γιατί θα έπρεπε τα έσοδα που προκύπτουν απ' αυτόν να περιέρχονται εξ ολοκλήρου στη διάθεση των ιδιωτών «επενδυτών» αφήνοντας ψίχουλα για τα κρατικά ταμεία. Ακόμη και στο πλαίσιο των «αγορών» θα μπορούσε να υπάρχει ένας κρατικός οργανισμός δίπλα στους ιδιωτικούς. Και ο ανταγωνισμός ας έδινε τη δική του διέξοδο.Όμως στην Ελλάδα εδώ και αρκετά χρόνια η είσοδος των ιδιωτών σε κάθε τομέα οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας γίνεται με όρους διάλυσης του δημόσιου τομέα. Τώρα, υπό τις ευλογίες και τις δεσμεύσεις της δανειακής σύμβασης και του Μνημονίου που τη συνοδεύει, (και) αυτή η επιλογή είναι «μονόδρομος».Το σημερινό μεγάλο ρεπορτάζ του «Π» (σελίδες 3 και 16-18) είναι με το παραπάνω αποκαλυπτικό για το έχει συμβεί. Επί της ουσίας προδιαγράφει το μέλλον κάθε επιχείρησης και περιουσίας που αποτελεί δημόσια περιουσία...

topontiki

Καταζητούμενος για τους «Πυρήνες» ο 23χρονος συλληφθείς


Στον ειδικό εφέτη ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» οδηγείται ο 23χρονος, που συνελήφθη χθες κοντά στην τροχαία Κηφισιάς, έχοντας στην κατοχή του οπλισμό.Οπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, ο 23χρονος είναι ένας από τους τέσσερις καταζητούμενους για συμμετοχή στις δραστηριότητες της οργάνωσης.Πρόκειται για τον καταζητούμενο Μιχάλη Νικολόπουλο του Παναγιώτη και της Μαρίας, γεν. το 1988 στο Μαρούσι Αττικής. Σε βάρος του εκκρεμούσαν δύο εντάλματα σύλληψης, ένα για τη συμμετοχή στους «Πυρήνες» και ένα για την αποστολή παγιδευμένων δεμάτων σε πρεσβείες και άλλους στόχους.Στην κατοχή του 23χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα πιστόλι τύπου γκλοκ με γεμιστήρα των 15 φυσιγγίων, άλλη μία γεμιστήρα με 15 φυσίγγια, μία χειροβομβίδα ρέπλικα, μία κάμερα-στιλό και μία πλαστή ταυτότητα με τη φωτογραφία του, με την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε ενοικιαστεί ένα από τα σπίτια της οργάνωσης.

Ο μετανάστης Ασεμπίγιο

thumb

Της Gold Finger

Οι φήμες λένε ότι ο Καταλανός αρχιτέκτονας Χοσέ Ασεμπίγιο, υπό την καθοδήγηση ορισμένων ενοίκων του Μαξίμου, σκέφτεται σοβαρά να κάνει κατάληψη στο Πολυτεχνείο και να ζητήσει άσυλο και κάρτα «ελευθέρας» για να κάνει επιτέλους πράξη το όραμά του για το Ελληνικό.Η επιλογή του εμβληματικού Πολυτεχνείου, δεν είναι, βέβαια, τυχαία… Ως αρχιτέκτονας ο ίδιος και ως «εργολάβοι» οι υποστηρικτές του, αυτό που επί της ουσίας επιδιώκουν είναι η κατάργηση του ασύλου μετά τη συναδελφική «σφαλιάρα» που έφαγαν από τους έλληνες Πανεπιστημιακούς αρχιτέκτονες με την 308 σελίδων μελέτη τους ΕΜΠ για το Ελληνικό. Οι Ασεμπιγικοί, βλέπετε, δεν ανέχονται την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, πολύ περισσότερο όταν αυτές κλείνουν στόματα και αποδεικνύουν ότι η μετατροπή των 5.500 στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου σε Μητροπολιτικό Πάρκο είναι αναγκαία, εφικτή και φθηνή λύση!Για να καταλάβουμε το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται, αδιέξοδο που τους οδηγεί στην απονενοημένη κατάληψη αρκούν δυο στοιχεία… Οι μελετητές του ΕΜΠ αποκαλύπτουν στη μελέτη τους ότι:

- το κόστος κατασκευής του πάρκου προϋπολογίστηκε στα 700 εκατομμύρια ευρώ, έως και 16 φορές ακριβότερο από τα αντίστοιχα έργα αναπλάσεων πρώην αεροδρομίων ή κατασκευής αντίστοιχων πάρκων στον ευρωπαϊκό χώρο. Το φέσι δεν μπήκε βέβαια τυχαία αλλά πλασαρίστηκε συστηματικά έτσι ώστε δεδομένης της οικονομικής κρίσης να αιτιολογηθούν τα σχέδια παραχώρησης της έκτασης και εκμετάλλευσής από ιδιώτες

- τα τελευταία 7 χρόνια δεν εισπράττονταν κανονικά τα μισθώματα , από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται μέσα στο Ελληνικό κατά παράβαση των συμβάσεων που είχαν υπογράψει. Εάν εισπράττονταν «στα 5 έτη τα έσοδα του πάρκου θα ανέρχονταν σε 91,8 εκ. ευρώ, στα 10 έτη σε 183,6 εκ. και σε 15 έτη 275,5 εκ. ευρώ. Εκτιμάται ότι με 275 εκατομμύρια ευρώ θα μπορούσαν να κατασκευαστούν 2-3 πάρκα του μεγέθους του Ελληνικού».

Υ.ΓΟι πληροφορίες που λένε ότι η κατάληψη του Πολυτεχνείου από τους Ασεμπιγικούς θα προστατεύεται από δυνάμεις των ΜΑΤ, ελέγχονται ως ανακριβείς.topontiki

ΑΡΤΑ:Συνάντηση για θέματα Πολιτισμού


Συνάντηση γνωριμίας με την κυρία Χριστίνα Μερκούρη, Προΐσταμένη της ΛΓ’ ΕΠΚΑ Πρέβεζας – Άρτας είχε σήμερα στο γραφείο του ο Δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης. Κατά τη συζήτηση, που έγινε με την παρουσία και της Αρχαιολόγου της Εφορείας Ανθής Αγγέλη, τέθηκαν τα θέματα πολιτισμού και ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων της περιοχής. Ο Δήμαρχος έκανε λόγο για μια νέα εποχή συνεργασίας που ξεκινάει με την Αρχαιολογία. Ο Δήμαρχος κ. Παπαλέξης δήλωσε τα εξής:«Η Άρτα, όπως όλοι γνωρίζουμε, διαθέτει πλήθος από κρυμμένους αρχαιολογικούς θησαυρούς τους οποίους ο Δήμος Αρταίων σε συνεργασία με την ΛΓ’ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων οφείλει να αναδείξει και να αξιοποιήσει με στόχο την πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Η συνεργασία για μας είναι δεδομένη. Μαζί θα συζητάμε, μαζί θα βλέπουμε τις λεπτομέρειες και θα είμαστε συμπαραστάτες σε κάθε προσπάθεια της Υπηρεσίας. Πιστεύω ότι κάποια στιγμή το σύνολο του αρχαιολογικού πλούτου μας πρέπει να αναδειχθεί και ν’ αξιοποιηθεί. Στην προσπάθεια αυτή θα πρέπει να αλλάξει και η νοοτροπία που είχαμε στο παρελθόν όταν θεωρούσαμε τις αρχαιολογικές εκσκαφές σαν κάτι κακό, σαν πρόβλημα που δυσκόλευε τη ζωή μας και να περάσουμε σε μια νέα εποχή όπου όλοι μαζί θα βοηθήσουμε έτσι ώστε οι αρχαιολογικές ανασκαφές να αναδείξουν και να συμπληρώσουν τα ήδη υπάρχοντα μνημεία τα οποία και αποτελούν πρεσβευτές για την πόλη μας. Η σωστή διαχείριση όλων των παραπάνω εκτός απ’ την προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς μπορούν να φέρουν πόρους, εισόδημα και πλούτο στην περιοχή. Εμείς λοιπόν σαν Δήμος σας καλωσορίζουμε και σας ευχόμαστε καλή διαμονή. Η διάθεση συνεργασίας τουλάχιστον απ’ την πλευρά μας είναι άριστη».Απ’ την πλευρά της η κυρία Μερκούρη είπε: «Υπάρχουν πάρα πολλά θέματα πέρα από τα έργα του ΕΣΠΑ, τα μεγάλα έργα που έχουν σχέση με την κατασκευή της Ιονίας οδού και κάποια άλλα έργα που συνδυάζονται, που μάλλον γίνονται με φορείς υλοποίησης ή το πρώην Υπουργείο Μεταφορών καθώς και έργα σε συνεργασία με τρίτους φορείς και τα οποία έχουν σα σκοπό τη διενέργεια σωστικών αρχαιολογικών ερευνών, εργασιών και αρχαιολογικών ερευνών ευρύτερα για την ανάδειξη των αρχαιολογικών θησαυρών της Άρτας, την ανάπλαση των χώρων και την προβολή τους. Και σ’ αυτό θα θέλαμε τη βοήθεια του Δημάρχου».

Διορία δύο μηνών στην Ελλάδα για τα κολέγια


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε σήμερα από τη χώρα μας να μεριμνήσει ώστε οι κανόνες της νομοθεσίας της σχετικά με την εγκατάσταση και τη λειτουργία ιδιωτικών κέντρων μεταλυκειακής εκπαίδευσης να είναι σύμφωνοι με τους κανόνες της ΕΕ για την ελευθερία εγκατάστασης και την ελεύθερη παροχή και αποδοχή υπηρεσιών.Η Επιτροπή κρίνει ότι οι ισχύοντες κανόνες στην Ελλάδα είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε στρεβλώσεις στην εσωτερική αγορά υπηρεσιών ιδιωτικής εκπαίδευσης. Το αίτημα της Επιτροπής προς την Ελλάδα υποβλήθηκε με τη μορφή αιτιολογημένης γνώμης. Αν η Ελλάδα δεν δώσει ικανοποιητική απάντηση εντός δύο μηνών, η Επιτροπή ενδέχεται να παραπέμψει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Την Δευτέρα η πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Άρτας


Η πρώτη σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αρταίων μετά τις αρχαιρεσίες, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, με 48 θέματα στην ημερήσια διάταξη. Σύμφωνα με την πρόσκληση την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του Δ.Σ. Θωμάς Τσιρογιάννης, η συνεδρίαση θα διεξαχθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Καταστήματος, Περιφερειακή οδός και Αυξεντίου, τη Δευτέρα 31-1-2011 και ώρα 7:30μμ.

Στον ενιαίο πια Δήμο Ιωαννιτών το ΑΣΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ δεν αποτελεί προϋπόθεση…

Γράφει ο Μίλτος Μπούκας

Η προστασία του περιβάλλοντος είναι μια επιταγή που ενισχύεται διεθνώς, Ευρωπαϊκά και στο πεδίο της Εθνικής πολιτικής. Είναι ταυτόχρονα και μια πολιτική επιταγή αλλά και θεμελιακή ζήτηση από την ίδια την κοινωνία για την αειφορία για την βιωσιμότητα της ζωής και του πολιτισμού για την υγεία και την ποιότητα της ζωής όσων συναποτελούν το ανθρωπογενές περιβάλλον του λεκανοπεδίου των Ιωαννίνων. Το υπό διαβούλευση Π.Δ. το οποίο προοιωνίζει την αειφόρο ανάπτυξη δεν περιορίζεται μόνο σε περιβαλλοντικά θέματα του λιμνιαίου οικοσυστήματος και της μεγάλης λεκάνης απορροής κα του υδραυλικού της συστήματος αφορά και την ενσωμάτωση στρατηγικών και χρήσεων για την υλικοτεχνική ανάπτυξη χωρίς ωστόσο το ανάλογο το ενδιαφέρον για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις στο περιβάλλον και συνεπώς τις συνθήκες διαβίωσης στην ανθρώπινη ευημερία και την δημόσια υγεία. Η κυρίαρχη αντίληψη της “οικοανάπτυξης” που χαρακτηρίζει το Π.Δ. της Λίμνης αποτελεί το οικολογικό περίβλημα στην ειδυλλιακή της εικόνα.Οι μεγάλες λίμνες του Ελλαδικού χώρου αποτελούν ύψιστης σημασίας περιβαλλοντικά αγαθά. Η διαχείριση των φυσικών πόρων της Παμβώτιδας πρέπει να υπακούσει στα περιβαλλοντικά της χαρακτηριστικά και όχι στα οργανωμένα τουριστικά, οικοπεδικά και άλλα συμφέροντα.Αυτά περιλαμβάνουν:
α) την ποιότητα των νερών στη λεκάνη απορροής τόσο επιφανειακά όσο και υπόγεια στον υδροφόρο ορίζοντα
β) τον υδροβιότοπο με την παραλίμνια ζώνη κα την ορνιθοπανίδα της
γ) τα μοναδικά της ενδιαιτήματα (τσίμα-κιρκινέζι παγκοσμίως απειλούμενα)
δ) το ευρύτερο περιβάλλον, το Μιτσικέλι ο προϊστορικός λόφος της Καστρίτσας με αρχαιολογικό ενδιαφέρον που προσδιορίζουν περιβαλλοντικά στοιχεία με ποικίλο και πλούσιο τοπίο, με εποχικό πλουραλισμό ικανά ν’ αποτελέσουν αλληλοσυμπληρώμενες θεματικές από λιμνιαίο οικοσύστημα Natura 2000, ημιορεινό αγροτικό τοπίο (Λογγάδες, Αμφιθέα, Καστρίτσα, Βασιλική) με γη υψηλής παραγωγικότητας ολοκληρώνοντας την διαδρομή με Ορεινό (Λιγγιάδες) και Ζαγόρι (Πάρκο Βόρειας Πίνδου) αναδεικνύοντας μια άγνωστη δυναμική σαν εναλλακτικός τουρισμός περιπέτειας.
Το πλέγμα του εναλλακτικού τουρισμού με τον πλουραλισμό των δράσεων ενισχύουν τα μάλλα το περιβαλλοντικό προφίλ της περιοχής προσφέροντας άριστο οικολογικό προϊόν με πολλαπλές συνέργειες (αθλητισμός, ποδήλατο, μονοπάτια, πολιτισμός, εκπαίδευση, περιβάλλον). Το σύμπλεγμα λιμνιαίας και ορεινής διάδρασης παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ο δυναμικός συνδυαστικός αυτός τουριστικός πόρος, ήπιας έντασης, αποτελεί ολοκληρωμένο πακέτο “ενεργητικών διακοπών” με την σήμανση μονοπατιών. Τούτο δεν αντιμετωπίστηκε έως σήμερα ανταποδοτικά για την προστασία της λίμνης, και με όρους ποιοτικής διαβίωσης για τους κατοίκους στους πρόποδες του Μιτσικελιού υπό το φάσμα ενιαίας στρατηγικής. Ένα τέτοιο πλαίσιο ανάληψης δράσης για την αειφόρο ανάπτυξη θα μπορούσε να διαμορφώσει η πρωτοβουλία τοπική Ατζέντα 21 και να αναδείξει προστιθέμενες όλες αυτές τις ελκυστικές αξίες οικοτουρισμού με υψηλές προϋποθέσεις πράσινου βιώσιμου προϊόντος. Η συνεπής και δυναμική προοπτική στον τριτογενή τομέα (τουρισμός) της περιοχής αποτελεί πρόκληση.Η τοπική ατζέντα 21 υιοθετεί αυτές τις βασικές αρχές και θα μπορούσε να μετεξελίξει σε πλεονέκτημα το μέχρι τούδε έλλειμμα κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Οι περιβαλλοντικές και κοινωνικές ιδιαιτερότητες των οικισμών Αμφιθέα, Λογγάδων, Καστρίτσας, Βασιλικής, επιβάλλουν την ήπια αγροτουριστική κατεύθυνση ως στρατηγική επιλογής ενισχύοντας την προστασία των υγρολίβαδων και του φυσικού αποθέματος της περιοχής (παραγωγικότητα γης).Το εγχείρημα τοπική Ατζέντα 21 πρέπει να υλοποιηθεί από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και να αξιοποιηθεί στο Προεδρικό Διάταγμα της Λίμνης με όρους σεβασμού σαν παρακαταθήκη στην φυσική και πολιτιστική κληρονομιά των έργων της φύσης και του ανθρώπου, σε πλαίσια κανόνων προστασίας εντός και εκτός ορίων της περιοχής ΝΑTURA.Κάθε προσπάθεια δαιμονοποίησης του Νομοσχεδίου της Βιοποικιλότητας (περιοχές Natura) για την αύξηση της αρτιότητας στα 10 στρέμματα από την πλευρά του Δήμου Ιωαννιτών θ’ αποτελούσε φαυλότητα που αναπαράγει το ελληνικό πελατειακό πολιτικό σύστημα την ύστερη αυτή ώρα της δημόσιας διαβούλευσης. Οι αρμόδιοι για θέματα περιβάλλοντος πρέπει να αποστασιοποιηθούν από το “Ρουσφέτι” και την πολιτική πατρωνία και τα “παραθυράκια” που αφήνουν οι παρεκκλίσεις και οι κατατμήσεις οικοπέδων.Οι ενστάσεις που θα διατυπωθούν περί δόμησης αποτελούν το θλιβερό απομεινάρι της νοοτροπίας με την οποία η σύγχρονη ελληνική κοινωνία “πλιατσικολόγησε” τον Εθνικό χώρο και το ιδιαίτερό μας τοπίο.Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι να κινήσει τις σχετικές διαδικασίες με την Τοπική Ατζέντα 21 και να παρέχει την δυνατότητα αξιοποίησης όλης αυτής της εμπειρίας με σεμινάρια και διαλέξεις ευαισθητοποίησης.Το πεδίο οικοτουρισμού και αγροτουρισμού με μικρές μονάδες πιστοποιημένων προϊόντων μπορούν να ικανοποιήσουν βασικές ανάγκες των κατοίκων λειτουργώντας ταυτόχρονα σε κατεύθυνση διατήρησης και προστασίας.Η συνεργασία των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τους τοπικούς επιχειρηματίες-χρήστες που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον θα αναβαθμίσει το ρόλο των δεύτερων εισάγοντάς τους την περιβαλλοντική συνειδητοποίηση και οικονομική δραστηριότητα με αναγωγές προσέλκυσης (οφέλη) στον αστικό τουρισμό της πόλης των Ιωαννίνων.Ο αγροτικός τομέας έχει δυναμική στην περιοχή εάν εγκαταλειφθούν οι συμβατικές καλλιέργειες (φυτοφάρμακα) και στραφούμε προς φιλικότερες στο περιβάλλον και την ΜΗ τροφική επιβάρυνση της Παμβώτιδας.Δύναται ν’ αναπτυχθεί τοπικό δίκτυο (βιολογικών προϊόντων, αγροτο-κτηνοτροφικό) δημιουργώντας καινούρια αγορά με συνθήκες ολοκληρωμένης παραγωγής-πώλησης παραδοσιακών προϊόντων χωρίς μεσάζοντες.Ο συνδυασμός πρωτογενή και δευτερογενή τομέα με την συνδρομή της μεταποίησης και τον τριτογενή τομέα από δημοτικά δίκτυα προώθησης (λαϊκές αγορές), πιστοποίησης επώνυμων δημοτικών προϊόντων (γαλακτοκομικά, αγροτικά και οίνου) είναι ζωτικής σημασίας για τους παραγωγούς του ενιαίου δήμου.Ο σχεδιασμός και η ορθή διαχείριση του περιβάλλοντος θα μεγιστοποιήσει τα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη της περιοχής και θα περιόριζε ταυτόχρονα την οικολογική υποβάθμιση και τις πολιτισμικές συνέπειες.Η ταυτότητα πολύπλευρης οικονομικής μεγέθυνσης μιας άλλης “ΟΙΚΟανάπτυξης” θα ενίσχυε και την κοινωνική εταιρική ευθύνη με την διαμόρφωση ενός κοινού κώδικα δεοντολογίας που θα είχε σαν αφετηρία την ρητορική της περιβαλλοντικής ευθύνης σε τοπικό επίπεδο και όχι την κερδοσκοπία γης.

Στον υπουργό Εσωτερικών οι περιφερειάρχες


Με τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννη Ραγκούση θα συναντηθούν την Παρασκευή οι 13 αιρετοί Περιφερειάρχες.Κατά την διάρκεια της συνάντησης θα συζητηθούν θέματα διοικητικά και οικονομικά που αφορούν την ΕΝ.Π.Ε.Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Ανακοίνωση του Σταύρου Καλογιάννη για την απόρριψη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της συγχώνευσης Aegean Airlines και Olympic Air


Για την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνιστικότητας σύμφωνα με την οποία δεν εγκρίνεται η συγχώνευση των εταιρειών Aegean Airlines και Olympic Air ο Σταύρος Καλογιάννης έκανε την παρακάτω δήλωση:«Η απαγόρευση, από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της συγχώνευσης των αεροπορικών εταιρειών Aegean Airlines και Olympic Air είναι θετική για τους Έλληνες πολίτες, ιδίως για τους Ηπειρώτες, καθώς από πέρυσι το καλοκαίρι, μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης των δύο εταιρειών να συγχωνευθούν, δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα στην Ήπειρο.Υπενθυμίζω ότι μέχρι το τέλος του 2009, τα Ιωάννινα συνδέονταν με την Αθήνα με τρεις έως τέσσερις πτήσεις καθημερινά από την Οlympic και την Aegean, το πρωί, το μεσημέρι και το απόγευμα. Ξαφνικά οι δύο εταιρείες, σαν να ήλθαν σε συμφωνία, τροποποίησαν τα δρομολόγιά τους, περιέκοψαν την πρωινή πτήση της Olympic Air και δρομολόγησαν τις μεσημβρινές πτήσεις τους, από Ιωάννινα προς Αθήνα, με διαφορά μόλις είκοσι λεπτών της ώρας!Παράλληλα, η Aegean υποβάθμισε περισσότερο τη συγκεκριμένη γραμμή δρομολογώντας σε αυτή μικρά ελικοφόρα αεροπλάνα και μάλιστα μισθωμένα από τρίτη εταιρεία, έναντι των μεγαλύτερων τετρακινητήριων αεροσκαφών που δρομολογούσε τα προηγούμενα χρόνια.Στις 13 Σεπτεμβρίου 2010, η Aegean διέκοψε αναιτιολόγητα τη μοναδική πτήση της από Αθήνα προς Ιωάννινα, με αποτέλεσμα τα Ιωάννινα να εξυπηρετούνται πλέον μόνο με τις πτήσεις της Olympic Air, του μοναδικού αερομεταφορέα που απέμεινε στην γραμμή. Αυτό σημαίνει ότι οι δύο εταιρείες είχαν προχωρήσει σε συντονισμό πριν καν εγκριθεί η συγχώνευσή τους, δηλαδή σε μια περίοδο που ήταν υποχρεωμένες να λειτουργούν ανεξάρτητα και ανταγωνιστικά, χωρίς περιορισμούς.Αυτή η απουσία επιλογής είχε θέσει τους συμπολίτες μας υπό την ομηρία μίας μόνον εταιρείας, η οποία μπορούσε πλέον να αυξάνει και την τιμή των εισιτηρίων, όπως και έκανε.Είχα επανειλημμένα φέρει το θέμα στη Βουλή, τονίζοντας τις σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις του. Δυστυχώς η Κυβέρνηση ένιπτε τας χείρας της, καθώς ο αρμόδιος Υφυπουργός απάντησε σε Ερώτησή μου στη Βουλή ότι «η Κυβέρνηση κρατά επί του θέματος ουδέτερη στάση»! Κατόπιν αυτού προσέφυγα στον αρμόδιο Επίτροπο Ανταγωνιστικότητας κ. Joaquin Almounia, τον οποίο ενημέρωσα για τις μεγάλες επιπτώσεις που θα είχε για τους συμπολίτες μας η συγχώνευση. Του επισήμανα δε ότι το απλό δρομολόγιο Αθήνα – Ιωάννινα κόστιζε 164 ευρώ, όσο δηλαδή το εισιτήριο Αθήνα – Βρυξέλλες aller – retour!Από εδώ και πέρα πρέπει η Κυβέρνηση να σκύψει με προσοχή πάνω στο θέμα και να διασφαλίσει συνθήκες ανταγωνισμού διότι ο υγιής ανταγωνισμός των αεροπορικών εταιρειών μόνον όφελος θα έχει για τους συμπολίτες μας».

Σε πρακτορείο της Ηγουμενίτσας κατατέθηκε τo ''χρυσοφόρο'' δελτίο του ΛΟΤΤΟ που κερδίζει 900.000 ευρώ!!!


Σε πρακτορείο της Ηγουμενίτσας κατατέθηκε τo ''χρυσοφόρο'' δελτίο του ΛΟΤΤΟ που κερδίζει 900.000 ευρώ.Ο υπετυχερός δεν έχει εμφανιστεί ακόμη στο πρακτορείο του κ. Θεόφιλου Νοτίδη,ο οποίος δήλωσε πως δεν έχει μιλήσει για την ώρα με τον νικητή και ευχήθηκε τα χρήματα να καταλήξουν σε κάποιον που τα είχε πραγματικά ανάγκη.

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ:Παρετήθηκε από μέλος της ΝΔ η πολιτευτής Αλέκα Κοτσώνη!

"Eναντιώθηκα στα «λαμόγια», τους «άρπαγες» και σε όσους ζημίωσαν και πλήγωσαν την Παράταξη"


Την διαγραφή της από την Νέα Δημοκρατία,ζητά με επιστολή της προς τα μέλη της ΝΟΔΕ Θεσπρωτίας, η Πολιτευτής Ν.Δ.-τέως αντινομάρχης Θεσπρωτίας κ. Αλέκα Κοτσώνη-Μητσάκη.Η κ. Κοτσώνη στην επιστολή της αναφέρει τα εξής:"Κύριοι,
Παρακαλώ όπως κάνετε αποδεκτή την παραίτησή μου από τη Ν.Δ., μια Παράταξη ιστορική, που υπηρέτησα δυναμικά, απρόσκοπτα και ανυστερόβουλα από τα γεννοφάσκια μου μέχρι σήμερα, ως φοιτήτρια στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ως υπάλληλος (αρχικά στον ιδιωτικό και εν συνεχεία στο δημόσιο τομέα) από το χώρο του συνδικαλισμού, αυτοδιοικητικά το 2006 και πρόσφατα ως υποψήφια στο νομό στις βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου του 2009, βγάζοντας την Παράταξη από το αδιέξοδο, συγκρατώντας 2.500 περίπου χιλιάδες πικραμένους οπαδούς της Ν.Δ. και την ήττα της, σε τοπικό επίπεδο, στο 12,6%.Μια Παράταξη που, δυστυχώς και τώρα, συνεχίζει τις πολιτικές πρακτικές του παρελθόντος, πρακτικές που δε συνάδουν με τη δική μου, τουλάχιστον, πολιτική κουλτούρα και φιλοσοφία, το ήθος και τις αρχές μου ως άτομο. Πρακτικές που αποδείχτηκαν, άλλωστε, αποτυχημένες, που μας οδήγησαν τον Οκτώβριο του 2009 στην αντιπολίτευση και που πολύ φοβάμαι ότι θα μας κρατήσουν εκεί για αρκετό καιρό ακόμη, παρά τα σκληρά, αντιλαϊκά και αντικοινωνικά μέτρα διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.Όμως, μια Παράταξη με υπονομεύσεις, εμπαιγμούς και «χτυπήματα κάτω από τη ζώνη» σε στελέχη της (χαρακτηριστικά αναφέρω τη δική μου περίπτωση, που προφανώς πληρώνω ακριβά το τίμημα ότι δεν υποτάχθηκα αλλά εναντιώθηκα στα «λαμόγια», τους «άρπαγες» και σε όσους ζημίωσαν και πλήγωσαν την Παράταξη, αγωνίστηκα, εν ολίγοις, ενάντια στα «βαρίδια» της Παράταξης, όπως χαρακτηριστικά τους αποκάλεσε και ο ίδιος ο Πρόεδρός της σε κεντρικές του ομιλίες), μια Παράταξη με λάθος επιλογές σε πρόσωπα και θεσμούς, με αδιαφανείς διαδικασίες, με ανυπαρξία ή έλλειψη συμμετοχής και διαλόγου στα όργανα, μια Παράταξη που συνεχίζει να ερωτοτροπεί προκλητικά με ψηφοφόρους άλλων χώρων, και κύρια με ψηφόρους από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, σε βάρος των δικών της αγωνιστών, γεγονός που τη συρρικνώνουν από Παράταξη σε κόμμα, που συνεχίζει να μην παίρνει, ή μάλλον που στρουθοκαμηλίζει και εθελοτυφλεί στα μηνύματα των εκλογών και στα ποσοστά αποχής, μια Παράταξη που αδιαφορεί για αξιοκρατία, ηθικά πρότυπα και αρχές, κάθε άλλο παρά Παράταξη «αξιών και αξίων» θυμίζει, όπως περίτρανα διακηρύττει ο Πρόεδρός της, σύνθημα που, αναμφίβολα θαρρώ, βρίσκει απόλυτα σύμφωνους όλους μας.Ωστόσο, επειδή τόσο εγώ προσωπικά, όσο και η οικογένειά μου, γαλουχημένη από τους γονείς μου και τους παππούδες μου, με αρχές, αξίες και ιδανικά, δεν μπορώ, αλλά ούτε και πρέπει άλλωστε, να συμβιβαστώ με τέτοιου είδους πολιτικές τακτικές και μεθοδεύσεις, αιτούμαι την παραίτηση και διαγραφή μου από την κατάσταση μελών αυτής της Μεγάλης και Ιστορικής Παράταξης της Ν.Δ., συνεχίζοντας, αλώβητη, να περπατώ με το κεφάλι ψηλά και να κοιτάζω κατάματα τους συντοπίτες μου, τους αγνούς και ανυστερόβουλους Θεσπρωτούς, τους ανθρώπους της αγροτιάς και του μόχθου, τους οποίους τάχθηκα να υπηρετώ απρόσκοπτα, αφουκραζόμενη τα προβλήματα και τις πικρίες τους και παλεύοντας αγωνιστικά, από όποια θέση ανέλαβα, υπόσχεση που θα τηρήσω άλλωστε και στο μέλλον, από οποιοδήποτε μετερίζι ταχθώ, στον κοινωνικό και πολιτικό μου βίο.-

Η αιτούσα διαγραφής
ΚΟΤΣΩΝΗ - ΜΗΤΣΑΚΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ
- Πολιτευτής Ν.Δ.
- Γραμματέας ΔΑΚΕ Β/θμιας Εκπ/σης Θεσπρωτίας
- τέως αιρετός ΠΥΣΔΕ Θεσπρωτίας
- τέως Αντινομάρχης

Εντείνονται οι έλεγχοι για το κάπνισμα από το Δήμο Ιωαννιτών


Στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κυρίως στην Δημοτική Αστυνομία πέφτει το κύριο βάρος εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου.Το Υπουργείο Υγείας έχει ανακοινώσει ήδη την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους και την αυστηρή εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας.O Δήμος Ιωαννιτών, δια της δημοτικής αστυνομίας, καθ΄όλη την διάρκεια της εβδομάδας αυτής, θα προβαίνει σε ενημέρωση των επαγγελματιών για την υποχρέωσή τους να συμμορφωθούν με τις διατάξεις του νόμου.O νόμος που απαγορεύει το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους, προβλέπει πρόστιμα από 50 έως 500 ευρώ στους καπνιστές και πρόστιμα, που φθάνουν έως και 5 χιλιάδες ευρώ για τους καταστηματάρχες. Επίσης, δίνει διορία έως στις 31 Μαΐου του 2011 στα μεγάλα κέντρα διασκέδασης άνω των 400 τετραγωνικών να συμμορφωθούν με τις ρυθμίσεις.Ο Δήμος ζητά την συνεργασία όλων για την τήρηση του μέτρου ώστε να μην βρεθεί στην δυσάρεστη θέση επιβολής προστίμων. «Αναγνωρίζουμε ότι οι επαγγελματίες, όπως και όλοι οι κλάδοι, διέρχονται μία δύσκολη οικονομικά περίοδο. Ο στόχος μας λοιπόν δεν είναι να επιβάλλουμε πρόστιμα. Δεν επιθυμούμε να το πράξουμε. Για αυτό ζητούμε την συνεργασία τους ώστε να μην βρεθούμε σε αυτή την δυσάρεστη θέση», τόνισε σε δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Νάστος. Ο αντιδήμαρχος συναντήθηκε ήδη με τους προέδρους των σωματείων των εμπλεκόμενων επαγγελματιών, τους οποίους ενημέρωσε για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν και ζήτησε την συνεργασία τους ώστε να μην αναγκαστεί η Δημοτική Αστυνομία να προχωρήσει στην επιβολή προστίμων.Ο κ. Νάστος αναφέρθηκε και στο θέμα του παράνομου παρκαρίσματος, σημειώνοντας απευθύνοντας έκκληση στους οδηγούς ώστε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν το νόμο.Οι έλεγχοι από την Δημοτική Αστυνομία είναι συνεχείς. «Δεν κάνουμε διακρίσεις και δεν σβήνεται καμία κλήση» διαμήνυσε ο κ. Νάστος.

Μια Γιαννιώτισα υποψήφια για το Όσκαρ κοστουμιών!


Η 46χρονη Αρετή Μαρία Ζαφειροπούλου, γνωστή ως Μαίρη Ζόφρις, διεκδικεί Βραβείο Όσκαρ για τα κοστούμια της ταινίας των αδελφών Κόεν «Αληθινό θράσος».Η Μαίρη Ζόφρις γεννήθηκε στην Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών και κατάγεται από τα Γιάννενα. Σπούδασε Ιστορία της Τέχνης. Από μικρή είχε ιδιαίτερη αδυναμία στην ένδυση και εργάστηκε σε κατάστημα ρούχων που διατηρούσαν οι γονείς της.Η Ελληνοαμερικανίδα ενδυματολόγος είναι περιζήτητη στο Χόλιγουντ και έχει φτιάξει κοστούμια για αρκετές κινηματογραφικές ταινίες, ενώ συνεργάστηκε με κορυφαίους Αμερικανούς σκηνοθέτες, όπως ο Στίβεν Σπίλμπεργκ.Στην τελετή για την απονομή των βραβείων Όσκαρ στις 27 Φεβρουαρίου θα διεκδικήσει επίσης Όσκαρ η ελληνική ταινία «Κυνόδοντας» στην κατηγορία των ξενόγλωσσων ταινιών.

Αναγνώστης για τα γραφεία της ΑΔΚΙ και τον Σπύρο Εργολάβο


Ο κ. Σπύρος Εργολάβος με τα κληροδοτήματα,δεν είδα να απάντησε σε αυτά που δημοσιεύτηκαν σε βάρος του. Εκτός αν μου διέφυγε η ανακοίνωσή του. Καλό θα ήταν να απαντήσει σε όσους του καταλογίζουν ευθύνες για τηλέφωνα,γραφεία,γραμματείς κλπ.Οσον αφορά τα κληροδοτήματα ας γίνει όπως όρισε ο διαθέτης.Γιατί μην ξεχνάμε οτι αν περιέλθουν στους δήμους ,για ό,τι κακό θα συμβεί...και καταλαβαίνετε τί εννοώ,ο επόμενος δήμαρχος θα κατηγορεί τον προηγούμενο με αποτέλεσμα κανείς να μην τιμωρείται, και η περιουσίες των ευεργετών να....λιγοστεύουν.κ.Εργολάβε περιμένω την απάντησή σας.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Πολλά λεφτά στα ενοίκια

600.000 ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΔΙΝΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΤΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΕΙ

Ένα έξοδο που θέλει να περιορίσει η δημοτική αρχή, είναι τα ενοίκια του δήμου Ιωαννιτών. Μέχρι στιγμής, ο Δήμος δίνει κάθε μήνα 55.000 περίπου ευρώ (περί τα 660.000 ευρώ το χρόνο) σε ενοίκια για τη στέγαση κάθε λογής υπηρεσίας και δομής. Για την ακρίβεια, πληρώνει περίπου 30.000 ευρώ για τη στέγαση των διοικητικών του υπηρεσιών.Αυτές, είναι η οικονομική υπηρεσία στα κτίρια της οδού Καπλάνη 7 και 9, οι διοικητικές υπηρεσίες (μητρώα κ.λπ.) στην οδό Κωλέττη, τα γραφεία της οδού Αβέρωφ, εκατέρωθεν του δρόμου, τα γραφεία των κοινοτήτων Μαρμάρων, Νεωχορόπουλου και Σταυρακίου, τα γραφεία στην οδό Πυρσινέλλα 6 και δίπλα στο δημαρχείο, απέναντι από το Ρολόι, κ.α.Τα υπόλοιπα, είναι τα «ανελαστικά» ενοίκια: Αυτά των δέκα ΚΑΠΗ ανέρχονται σε 14.000 ευρώ περίπου, των δύο ΚΔΑΠ στους Αμπελόκηπους σε 1.500, ενώ των παιδικών σταθμών είναι κάτι παραπάνω από 6.000 ευρώ για τον 3ο, τον 5ο, τον 6ο παιδικό σταθμό και τον παιδικό σταθμό Σταυρακίου.Εκτός αυτών, ο Δήμος πλήρωνε μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο 2 ευρώ μαζί με ΦΠΑ ανά άτομο, για τις συνελεύσεις του συλλόγου εργαζόμενων στους ΟΤΑ του νομού Ιωαννίνων, στα «Λιθαρίτσια», καθώς επίσης και 293 ευρώ στο Πνευματικό Κέντρο επ’ αόριστο, για το κτίριο στην Αγίας Μαρίνας 55.Περίπου 3.500 ευρώ κόστιζαν τα ενοίκια για τα 4 δημοτικά γυμναστήρια στις οδούς Σπύρου Λάμπρου, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, Αγίου Κοσμά και Μαρίκας Κοτοπούλη, τα μισθώματα των οποίων όμως έληξαν μέσα στο 2010.Ήδη, από το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο ο Δήμος αναζητάει κτίριο επιφάνειας 1.300 τετραγωνικών μέτρων, μέσα στην πόλη και σε κάποιο κεντρικό σχετικά σημείο, ώστε να μεταστεγαστούν εκεί όλες οι υπηρεσίες του, συγκεντρωμένα, σε ένα κτίριο. Σήμερα, η έκταση που καλύπτουν τα κτίρια των κεντρικών υπηρεσιών είναι πάνω από 5.000 τ.μ. και φυσικά, κάποιες δεν πρόκειται να μεταφερθούν στην καινούργια στέγη. Η δημοτική αρχή έχει τονίσει ήδη ότι οι υπηρεσίες που θα μεταφερθούν, είναι σήμερα σε 17 από τα 47 συνολικά κτίρια που νοικιάζει.Αυτές οι υπηρεσίες είναι και εκείνες που θα παραμείνουν στο κέντρο της πόλης, δηλαδή όσες έχουν άμεση σχέση με τους πολίτες (ταμεία, μητρώα κ.λπ.). Οι υπόλοιπες, οι οποίες όμως είναι και λιγότερες, θα μεταφερθούν σε ιδιόκτητα κτίρια των παλιών Δήμων, σε Παμβώτιδα, Πέραμα, Ανατολή.

Λύση για τις παρατάξεις
Επίσης, η δημοτική αρχή αναζητάει λύση μέχρι το τέλος του μήνα για να στεγαστούν και οι παρατάξεις που εκπροσωπούνται στο δημοτικό συμβούλιο. Ήδη, έγινε μια πρώτη συζήτηση για να φύγουν τα γραφεία της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας από την οδό Πυρσινέλλα λόγω του υψηλού ενοικίου, αλλά ο επικεφαλής της παράταξης Νίκος Γκόντας πρότεινε στο δημοτικό συμβούλιο να συμβάλλει η παράταξη στο ποσό του ενοικίου, για να μην μετακινηθούν τα γραφεία.

Και το γραφείο της Γούναρη

Ο δήμος Ιωαννιτών πλήρωνε μέχρι και την 1/1/2011 520 ευρώ μηνιαίως, το ενοίκιο για τα γραφεία της οδού Γούναρη 3Β, όπου στεγάζονται τα γραφεία της Επιτροπής Αγώνα για τα Ηπειρωτικά Κληροδοτήματα, της ΑΔΗΚ, της Εταιρίας Λογοτεχνών Συγγραφέων Ηπείρου και του Συνδέσμου Αποφοίτων Ζωσιμαίας σχολής. Τα γραφεία, μόλις 36 τετραγωνικά, χαρακτηρίζονται ως «κεντρικές υπηρεσίες» στην κατάσταση ενοικίων του Δήμου, παρότι μόνο τέτοιες δεν στεγάζονται εκεί. Από μικροφώνου, ο δήμαρχος είχε κατηγορήσει τον κ. Γκόντα στο δημοτικό για το γεγονός ότι όχι μόνο ο Δήμος πλήρωνε τα γραφεία, παρότι η ΑΔΗΚ δεν κατέβηκε καν στις εκλογές του 2006, αλλά και ότι είχε παραχωρηθεί υπάλληλος της ΔΕΥΑΙ για να εκτελεί χρέη γραμματέα εκεί. Η υπάλληλος επέστρεψε στη ΔΕΥΑΙ, ενώ οι φορείς που στεγάζονται στην οδό Γούναρη έχουν τονίσει ότι το ενοίκιο που πλήρωνε ο Δήμος «υπερκαλυπτόταν» με τα βιβλία που παραχωρούσε ο Σύνδεσμος (δικές του εκδόσεις), για τις βραβεύσεις των αριστούχων μαθητών της πόλης.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Προειδοποίηση για έκτακτα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα


Από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, εκδόθηκε για σήμερα Πέμπτη και για αύριο Παρασκευή έκτακτο Δελτίο Πρόγνωσης Επικίνδυνων Καιρικών Φαινόμενων. Σύμφωνα με αυτό από σήμερα το βράδυ θα υπάρξει επιδείνωση του καιρού στα Δυτικά με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τα χιόνια σε όλα τα ορεινά καθώς και σε περιοχές της Ηπείρου με χαμηλό υψόμετρο. Επίσης προβλέπονται θυελλώδεις νοτιοανατολικοί άνεμοι στο Ιόνιο που θα φθάσουν τα 9 μποφόρ.Έχοντας υπόψη την ανωτέρω ανακοίνωση, η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου, με έγγραφό της προς όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες, εφιστά την προσοχή τους και ζητά να τεθούν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας για την αντιμετώπιση προβλημάτων που τυχόν παρουσιαστούν.

Αναγνώστης για τα τέλη ύδρευσης στον Δήμο Πάργας


Αγαπητό blog Epirusgate
Διαβάζοντας στα blog σχετικά με την αύξηση που αποφασίστηκε στο δήμο Πάργας κατά 235% στα τέλη ύδρευσης θα ήθελα, από την ιστοσελίδα σας ,να ρωτήσω τον δήμαρχο.Αληθεύει ότι υπάρχουν μερικά άτομα καθώς και επιχειρήσεις που οφείλουν στην Πάργα ΑΠΙΘΑΝΑ ποσά από τέλη ύδρευσης;Και Επειδή , όπως όλοι ξέρουν , οι Έλληνες είναι ίσοι στα δικαιώματα και στις υποχρεώσεις τους και επειδή στην Πάργα υπάρχει και ισχύει εγκεκριμένος κανονισμός ύδρευσης , Ρωτάμε λοιπόν απλά για ποιόν λόγο δεν εφαρμόσθηκε πρώτα ο κανονισμός και ύστερα να αποφασιστούν, αν ήταν αναγκαίο, οι αυξήσεις. Είναι σωστό και δίκαιο ,ιδιαίτερα την περίοδο αυτή,να μην πληρώνουν το νερό που κατανάλωσαν στις επιχειρήσεις τους χρόνια τώρα οι ίδιοι πάντοτε άνθρωποι;Πόσο μακριά θα πάει αυτή η βαλίτσα;Γιατί συνεχίζετε στο θέμα αυτό η ίδια πάντοτε πολιτική;Ως πότε θα ανεχόμαστε να πίνουν εις υγείαν των κορόϊδων οι «καθ'έξιν και κατ'επάγγελμα» συγκεκριμένοι οφειλέτες ,που είναι και κακοπληρωτές στην ''αγορά'' , ενώ παράλληλα έχουν σημαντικές περιουσίες;Πως σκέπτεστε δήμαρχε και δημοτικό συμβούλιο του δήμου να αντιμετωπίσετε το θέμα;Και τέλος θα αναρτηθεί καμιά φορά ο κατάλογος με αυτούς τους οφειλέτες;Περιμένοντας με Μηδαμινές ελπίδες κάποια απάντηση σας ευχαριστώ για την φιλοξενία.

Αναγνώστης

Βασικά σημεία της τοποθέτησης του Χρήστου Κατσούρα στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ


Κύριε πρόεδρε, Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,Βρισκόμαστε σε μια στιγμή όπου η ευρύτερη περίοδος, πιθανά στο μέλλον, θα χαρακτηριστεί όχι ως μεταπολιτευτική αλλά ως η περίοδος της ελληνικής κρίσης. Η ελληνική συνιστώσα αυτής τη κρίσης θα χαρακτηρίζεται ως μια τραγωδία. Για την ακρίβεια μια αττική τραγωδία, αποτέλεσμα μιας αττικής διαχείρισης των προβλημάτων της χώρας.Οι κρίσεις όμως, όσο σοβαρές κι αν είναι, δεν είναι φαινόμενο μοναδικό στην ιστορία. Υπήρξαν στο παρελθόν και παγκόσμια και στη χώρα μας, υπάρχουν και θα υπάρξουν στο μέλλον. Κάποια στιγμή θα ξεπεραστεί και η δική μας κρίση.Το ερώτημα που τίθεται είναι τι έκανε αυτήν την κρίση ιδιαίτερη.Κατά τη γνώμη μου ήταν η έλλειψη εργαλείων διαχείρισης και επίλυσης μεγάλων προβλημάτων, η ανεπάρκεια των θεσμών, το έλλειμμα προσανατολισμού της χώρας και η ομολογία ενοχής, συνήθως έμμεσα, πιο σπάνια και άμεσα, του ίδιου του πολιτικού συστήματος.Τι κάναμε μέχρι τώρα; Κάναμε μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού και η χώρα αρχίζει και νεωτερίζεται αποκτώντας ισχύ μέσα από αναγκαίες δομικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.Φτάνει όμως αυτό;Στη χώρα παραμένει ένα θεσμικό έλλειμμα που αφορά δυο κύτταρα της δομής του πολιτεύματος. Το κόμμα και την κοινοβουλευτική ομάδα. Για το κόμμα δεν είναι η στιγμή και ο τόπος να αναφερθούμε. Για την κοινοβουλευτική ομάδα απαιτείται μία πιο άμεση και αποτελεσματική συμμετοχή του βουλευτή έτσι ώστε να υπάρχει αίσθηση της κοινής ευθύνης και όχι μόνο της κοινής μοίρας. Έχετε πει στο παρελθόν ότι θέλετε τους βουλευτές επαναστάτες. Προς το παρόν παραμένουν επαίτες μιας συμμετοχής αλλά και μιας συνευθύνης στη διαμόρφωση διαφόρων πραγμάτων. Πάρτε λοιπόν άμεσα πρωτοβουλία για αναβάθμιση του κοινοβουλευτικού - νομοθετικού ρόλου, που η συμμετοχή τους είναι μικρή, αλλά και όλου του πολιτικού συστήματος.Τα υπόλοιπα όποτε ξαναγίνει η κοινοβουλευτική ομάδα...

Συνελήφθη ζευγάρι εμπόρων ναρκωτικών στην Πρέβεζα


Στις 12.15΄ στην Πρέβεζα αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Πρέβεζας μετά από αξιοποίηση πληροφοριών συνέλαβαν ζευγάρι Πρεβεζιάνων,γιατί σε νομότυπη έρευνα που διενεργήθηκε στην οικία τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δώδεκα (12) ναρκωτικά χάπια, υπολλείματα σκόνης, προφανώς ναρκωτικής ουσίας ηρωίνης και το χρηματικό των (2.140) ΕΥΡΩ προερχόμενο από εμπορία ναρκωτικών ουσιών.Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημ/κών Πρέβεζας , ενώ οι ναρκωτικές ουσίες και το χρηματικό ποσό κατασχέθηκαν από το Τμήμα Ασφαλείας Πρέβεζας που διενεργεί την προανάκριση.

Σύλληψη με...Γιαννιώτικο «άρωμα» στην υπόθεση της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς»!

Σε 23χρονο αντιεξουσιαστή βρέθηκε ταυτότητα που εκδόθηκε στα Γιάννενα

Ως ένα από τα πιο σημαντικά πλήγματα στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» θεωρούν οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας τη σύλληψη, το μεσημέρι της Τρίτης στη Νέα Κηφισιά, από τέσσερις άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ, ενός 23χρονου αντιεξουσιαστή για τον οποίο φέρεται να είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για συμμετοχή στη συγκεκριμένη οργάνωση. Στην κατοχή του βρέθηκε ένα πιστόλι μάρκας Glock, με σφαίρα στη θαλάμη, δύο γεμιστήρες, μία αμυντική χειροβομβίδα, μία κάμερα-στυλό που συνδέεται με ηλεκτρονικό υπολογιστή, ένα σπρέι πιπεριού, ένα μικρό κλειδί για χειροπέδες, δύο πορτοφόλια- εκ των οποίων το ένα είχε κολλημένο πάνω του σήμα της Αστυνομίας- και ένα κινητό τηλέφωνο. Ολα τα ευρήματα στάλθηκαν στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια.Στην κατοχή του βρέθηκε μια ταυτότητα με τα στοιχεία «Κώστας Δ. του Αναστασίου και της Ευγενίας» που φέρεται να έχει εκδοθεί στα Ιωάννινα το 1989. Με την ίδια ταυτότητα φέρεται να είχε ενοικιαστεί κατάλυμα μελών της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» στην οδό Κάσου στο Χαλάνδρι, που εντοπίστηκε προ ενός μηνός. Μόλις οι αστυνομικοί προσέγγισαν τον 23χρονο αυτός φέρεται να τους είπε ότι έχει στην κατοχή του χειροβομβίδα και ακολούθησε σύντομος διάλογος προκειμένου να μην την ενεργοποιήσει στη διάρκεια του σωματικού ελέγχου.Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι ο συλληφθείς αλλά και ο συνεργός του, που διέφυγε της σύλληψης, βρίσκονταν στη φάση προετοιμασίας ένοπλης επίθεσης. Επισήμαναν δε ότι κοντά στο σημείο της σύλληψης υπάρχουν δύο αστυνομικές υπηρεσίες αλλά και σπίτια πολιτικών, δικαστών και επιχειρηματιών. Αργά το βράδυ γινόταν ενδελεχής έλεγχος στις καταγραφές του στυλό-κάμερας.Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νεαρός αρνήθηκε να δώσει αποτυπώματα όταν οδηγήθηκε στη Σήμανση, με αποτέλεσμα να μην έχουν εξακριβωθεί δακτυλοσκοπικά τα στοιχεία της ταυτότητάς του και να μην γνωρίζει η ακόμη η αντιτρομοκρατική,για το εάν είναι όντως ο Κώστας Δ. του Αναστασίου και της Ευγενίας,από τα Γιάννενα.

ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ:Λάθος η πολιτική για την εκτός σχεδίου δόμηση


«Λανθασμένη και αντιεπιστημονική» χαρακτηρίζει την πολιτική του υπουργείου Περιβάλλοντος για την εκτός σχεδίου δόμηση ο Σταύρος Καλογιάννης.Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας εκφράζει εκ νέου τη διαφωνία με τις ρυθμίσεις που προωθεί το νομοσχέδιο για βιοποικιλότητα, σημειώνοντας πως «οι ρυθμίσεις για την εκτός σχεδίου δόμηση δεν είναι κάτι καινούριο».

Δοκιμασίες για την Εθνική Ομάδα περνούν ξανά οι αθλητές του Ν.Ο.Ι.

Δηλώσεις του ομοσπονδιακού Τεχνικού Τ. Παλαιοπάνου

Νέα σειρά από εργομετρικές δοκιμασίες περνούν αυτές τις ημέρες οι αθλητές του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων, με απώτερο τόχο την συμμετοχή στην Εθνική Ομάδα της Κωπηλασίας. Τα εργομετρικά τεστ διοργανώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Κωπηλασίας (ΕΚΟΦΝΣ) και η συμμετοχή σ’ αυτά είναι προαπαιτούμενη, προκειμένου οι αθλητές να λάβουν μέρος στον 2ο αγώνα αξιολόγησης της Εθνικής Ομάδας που θα πραγματοποιηθεί στις 12 και 13 Μαρτίου στον Σχινιά.Τη διενέργεια των δοκιμασιών στο Ναυτικό Όμιλο Ιωαννίνων επιβλέπει ο Γιαννιώτης ομοσπονδιακός τεχνικός Τόλης Παλαιοπάνος, ο οποίος σε δηλώσεις του εμφανίστηκε βέβαιος για τις καλές επιδόσεις των αθλητών του Ν.Ο.Ι.. «Όπως είναι γνωστό, ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων παίρνει την… μερίδα του λέοντος στην Εθνική Ομάδα, στελεχώνοντας με αθλητές του τον μεγαλύτερο κορμό όλων των κατηγοριών της. Αυτό είναι σίγουρο ότι θα γίνει και φέτος», υπογράμμισε ο κ. Παλαιοπάνος.Οι εργομετρικές δοκιμασίες πραγματοποιούνται στο κλειστό γυμναστήριο του Ν.Ο.Ι. και θα ολοκληρωθούν σήμερα.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΖΗΡΟΥ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ


Την Κυριακή 23 Ιανουαρίου ο Δήμαρχος Ζηρού Δημήτρης Γιολδάσης είχε την ευκαιρία να επικοινωνήσει με ετεροδημότες της Αθήνας, στα πλαίσια των εκδηλώσεων κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας των Αδελφοτήτων Φιλιππιάδας, Γοργομύλου και Άσσου.Ο Δήμαρχος στην άμεση επικοινωνία με τους συνδημότες της πρωτεύουσας συνομίλησε μαζί τους και απάντησε σε ερωτήσεις που αφορούν στην ανάπτυξη και στο μέλλον του νέου Δήμου Ζηρού.Στους χαιρετισμούς που απεύθυνε, ευχήθηκε για τη νέα χρονιά και τόνισε και πως η Δημοτική Αρχή θα βρίσκεται σε συνεχή και ουσιαστική επαφή με τους συλλόγους και τους φορείς, αναγνωρίζοντας πως ο ήδη ο σπουδαίος ρόλος τους πρέπει να αναβαθμιστεί στην νέα διοικητική εποχή.Το Δήμαρχο συνόδευαν η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θ. Ιατρού, οι αντιδήμαρχοι Κ.Παπαδιώτης και Ζ.Ρεμπής και οι δημοτικοί σύμβουλοι Αικ. Λάππα και Δ.Βάσσης.

Προτείνει Τύρια και όχι Παραμυθιά ο Μ.Παντούλας


Υπέρ της δημιουργίας τμήματος ΕΚΑΒ στο δήμο Σελλών, και συγκεκριμένα στον οικισμό της Τύριας, τάσσεται ο βουλευτής Ιωαννίνων Μιχάλης Παντούλας.Σε ερώτησή του προς τον υπουργό Υγείας αναφέρει πως στη συγκεκριμένη υπάρχουν ήδη οι αναγκαίες υποδομές και διευκρινίζει πως ο οικισμός βρίσκεται επί της Εγνατίας Οδού. Επίσης, εκφράζει τη διαφωνία του με τον ενδεχόμενο σχεδιασμό του ΕΚΑΒ να ιδρυθεί ο τομέας στην Παραμυθιά.

Πρόταση Β.Αργύρη για τα Κέντρα Υγείας του Νομού Ιωαννίνων


Να ενταχθούν στη Τρίτη ζώνη τα κέντρα υγείας του νομού Ιωαννίνων προτείνει ο βουλευτής Βαγγέλης Αργύρης στον αρμόδιο υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο. Όπως εξηγεί στην ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, τα κέντρα υγείας του νομού βρίσκονται σε ορεινές, παραμεθόριες και ορεινές περιοχές και παρέχουν υπηρεσίες σε ιδιαίτερα ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Τέλος, αναφέρει πως έτσι θα παρέχονται καλύτερες υπηρεσίες υγείας και ταυτόχρονα ζητά να αντιμετωπιστούν οι όποιες ελλείψεις σε ειδικευμένο προσωπικό.

Την 6 Κυριακή Φεβρουαρίου η Πίτα του Ηπειρώτη


Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, η κορυφαία οργάνωση των αποδήμων Ηπειρωτών, με τις 400 και πλέον οργανώσεις που εκπροσωπούν 600.000 και πλέον Ηπειρώτες στο λεκανοπέδιο της Αττικής, μας προσκαλεί στην ετήσια πανηγυρική της εκδήλωση «Η ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ».Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011, στις 10 π.μ., στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, το μεγαλύτερο ετήσιο αντάμωμα των αποδήμων Ηπειρωτών, η κορυφαία πολιτιστική εκδήλωση της Πανηπειρωτικής. Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας καθώς και εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας του τόπου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.Η «ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ» είναι αφιερωμένη στους Ηπειρώτες που ανταμώνουν, αγωνίζονται και δημιουργούν. Με μια άγρα από τους πιο όμορφους ανθούς της ηπειρώτικης παράδοσης, με τον ανθό της ηπειρώτικης νεολαίας.Με τη συμμετοχή ογδόντα και πλέον χορευτικών συγκροτημάτων από όλη την χώρα, με τη συμμετοχή 2.500 και πλέον χορευτών, με μια πληθώρα κορυφαίων δεξιοτεχνών της ηπειρώτικης μουσικής παράδοσης καθώς και καταξιωμένων Ηπειρωτών τραγουδιστών, η «ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ» αποτελεί ένα τρίωρο υπερθέαμα που αναδεικνύει την πλούσια μουσικοχορευτική παράδοση της Ηπείρου.Τραγούδια για την αγάπη και την ξενιτιά, την Ιστορία και τον ίδιο τον τόπο, διανθισμένα με ποίηση Ηπειρωτών ποιητών και στίχους από την απαράμιλλη Ηπειρώτικη λαϊκή ποίηση ορίζουν τη δομή μιας πραγματικά πρωτότυπης πολιτιστικής εκδήλωσης. Παρουσιαστές της τρεις από τους καλύτερους νέους Ηπειρώτες ηθοποιούς, η Ρηνιώ Κυριαζή, η Παρασκευή Κατσάνη και ο Νίκος Αρβανίτης. Σκηνοθέτης ο Αλέξανδρος Λαμπρίδης, Έφορος Πολιτισμού της Π.Σ.Ε.. Στοιχείο της εκδήλωσης η παράλληλη προβολή πλούσιου οπτικού υλικού από την Ηπειρώτικη φύση καθώς και τις διαδρομές των Ηπειρωτών στο χρόνο.Ξεχωριστή στιγμή της εκδήλωσης η βράβευση Ηπειρωτών για την προσφορά τους στον Πολιτισμό, το Περιβάλλον, τη Νεολαία, την Ηπειρώτικη Αποδημία. Η αξία των βραβευόμενων κοσμεί τη φετινή μας εκδήλωση.«Η ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ» φέτος, με τρόπο νέο και εμπνευσμένο, φιλοδοξεί να σταθεί αντάξια στη σημασία μιας τέτοιας Πανηπειρωτικής σύναξης σε τέτοιους, δύσκολους καιρούς. Τώρα που, περισσότερο από άλλοτε, το ίδιο το Ηπειρώτικο αντάμωμα έχει ξεχωριστή σημασία. Τώρα που χρειάζεται να ανακαλύψουμε ξανά την αξία της συλλογικής έκφρασης και δημιουργίας. Κι είναι για αυτό που φέτος η συμμετοχή των συμπατριωτών μας και των φίλων της Ηπείρου θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Γιατί τώρα το νιώθουμε περισσότερο από άλλοτε: Όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα!Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.

Επιτροπή Αγώνα κατά Α.Μπέζα για κληροδοτήματα


Εντείνεται η αντιπαράθεση για τα κληροδοτήματα της Ηπείρου. Η επιτροπή αγώνα χαρακτηρίζει αναληθή τη δήλωση διάψευσης του πρώην υφυπουργού Αντώνη Μπέζα ότι ουδέποτε ανέφερε πως το αίτημα να περιέλθουν τα κληροδοτήματα στο δήμο Ιωαννιτών σταμάτησε με άνωθεν εντολή. Ισχυρίζεται, μάλιστα, πως ενώπιον τριών μελών της επιτροπής δήλωσε ότι δεν προχωρά η διαδικασία εκκαθάρισης «κατόπιν άνωθεν εντολής και προκειμένου να μην διαταραχθούν οι σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας».

«Παγώνει» τα τιμολόγια νερού ο Δήμος Ιωαννιτών


Καμιά αύξηση δεν πρόκειται να επιβάλλει η δημοτική αρχή Ιωαννίνων στα τιμολόγια ύδρευσης και αποχέτευσης για το 2011.Την κατηγορηματική αυτή διαβεβαίωση έδωσε ο Φίλιππας Φίλιος κατά τη διάρκεια των προγραμματικών του δηλώσεων, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και για μειώσεις των τιμολογίων, αν φυσικά κάτι τέτοιο είναι εφικτό από τις μελέτες που θα συντάξει η ΔΕΥΑΙ. Καμιά μεταβολή δεν πρόκειται να υπάρξει και στα τιμολόγια ύδρευσης και αποχέτευσης των γειτονικών δήμων, ενώ στόχος της δημοτικής αρχής είναι να προχωρήσει στην ενοποίηση του τομέα ύδρευσης στο Λεκανοπέδιο.

Νέα σελίδα στις σχέσεις του Δήμου με το Πανεπιστήμιο


Νέα σελίδα ανοίγει στις σχέσεις μεταξύ του δήμου Ιωαννιτών και του πανεπιστημίου Ιωαννίνων μετά τη χθεσινή συνάντηση του δημάρχου Φίλιππα Φίλιου με τον πρύτανη Τριαντάφυλλο Αλμπάνη.Μετά τη συζήτηση και οι δύο ανέφεραν πως η συνεργασία θα είναι μόνιμη, διαρκής και ουσιαστική, με τον πρύτανη να δεσμεύεται πως ο μεγαλύτερος επιστημονικός φορέας της περιοχής μπορεί να συμβάλλει με το δυναμικό του και την εμπειρία του στην επίλυση καίριων ζητημάτων του Δήμου. Κοινά θέματα αποτελούν η λίμνη Παμβώτιδα, τα ζητήματα που αφορούν στη στέγαση των φοιτητών και τη φθηνότερη μετακίνησή τους μέσω του αστικού ΚΤΕΛ καθώς και το κυνοκομείο. Ακόμη, Δήμος και Πανεπιστήμιο θα συνεργαστούν προκειμένου να γιορτάσουν τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης, το 2013, και για τη συμπλήρωση των πενήντα χρόνων, το 2014, από την ίδρυση του εκπαιδευτικού ιδρύματος.

ΑΡΤΑ:Παρεμβάσεις στην Καθαριότητα


Στην οργάνωση της Καθαριότητας προχωρά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αρταίων Θεόδωρος Γκούβας προσβλέποντας στη βελτίωση της απόδοσης της Υπηρεσίας προς όφελος των δημοτών και της πόλης. «Δεν θα δώσω καμία ανοχή στη ρύπανση" διαμηνύει ο κ. Γκούβας ενώ αναφέρεται και στις παρεμβάσεις οι οποίες σχεδιάζονται να γίνουν. Η δημιουργία Αμαξοστασίου με Γραφείο Κίνησης στην Καθαριότητα, η αξιοποίηση της εθελοντικής εργασίας, η εξ’ αρχής χωροθέτηση και αύξηση του αριθμού των κάδων απορριμμάτων, ο εμπλουτισμός του στόλου της Υπηρεσίας ο οποίος είναι πεπαλαιωμένος και δημιουργούνται συχνά προβλήματα στη λειτουργία των οχημάτων λόγω βλαβών, η ενίσχυση της ανακύκλωσης, η ενημέρωση στα σχολεία για θέματα περιβαλλοντικής συνείδησης, η δεντροφύτευση του νέου Κοιμητηρίου και η αισθητική βελτίωση της εικόνας των δύο εισόδων της πόλης με παρεμβάσεις καθαριότητας και φύτευσης πρασίνου, είναι μερικές μόνο από τις παρεμβάσεις που σχεδιάζει ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας & Πρασίνου Θ. Γκούβας στους αντίστοιχους τομείς. Όπως διαπιστώνει, η διαθεσιμότητα των μέσων καθ/τητας (αποριμματοφόρων κλπ.) είναι οριακά και ήδη καταβάλλει προσπάθειες για την εξασφάλιση άμεσα ενός απορριμματοφόρου, το οποίο υποσχέθηκε ότι θα δώσει ο Αντιδήμαρχος Καθ/τητας του Δήμου Αθηναίων κ. Βαρελάς με τον οποίο ο κ. Γκούβας συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα. Μ’ αυτό, αν αποκτηθεί, πιστεύει ότι θα λυθεί ένα σημαντικό κομμάτι της διαθεσιμότητας. Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και με το ανθρώπινο δυναμικό το οποίο είναι κι αυτό οριακά. «Για την ώρα δεν μπορούμε να δώσουμε ούτε τις άδειες του 2010. Περίπου σε ημερήσια βάση έχουμε γύρω στα 25 άτομα πλην όμως εκκρεμούν οι κανονικές άδειες του προσωπικού απ’ το 2010» ανέφερε ο κ. Γκούβας σχετικά με το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού που αντιμετωπίζει η Καθαριότητα.