Τρίτη, 4 Ιανουαρίου 2011

ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ...ΕΣΠΑ!

Νέο πακέτο στήριξης μελετά η Ευρ. Ένωση για την ανάπτυξη Περιφερειών της Ν.Α. Ευρώπης με κατά κεφαλήν ΑΕΠ κάτω του 75%

Και στη μετά ΕΣΠΑ εποχή θα πρέπει να κοιτούν οι νέοι αιρετοί στην Ήπειρο, αν θέλουν να συνεχιστεί η χρηματοδότηση για σημαντικά έργα. Σε δυο χρόνια τελειώνει το συγκεκριμένο πρόγραμμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έτσι πολλά έργα και παρεμβάσεις θα μείνουν ανολοκλήρωτα, λόγω μεγάλων καθυστερήσεων στις εντάξεις. Αν και η Κυβέρνηση ανακοίνωσε, ότι η απορρόφησή του ΕΣΠΑ υπερέβη τα όρια του Μνημονίου για φέτος, σε πολλές περιπτώσεις το κράτος δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του και καθυστερεί να καταβάλλει τα χρήματα από το πρόγραμμα.Ωστόσο, σημαντική ευκαιρία για την Ήπειρο είναι η συνέχιση της κοινοτικής χρηματοδότησης για Περιφέρειες που δεν έχουν πιάσει το στόχο σύγκλισης με τις υπόλοιπες. Μέσα σε αυτές είναι και η Ήπειρος μαζί με άλλες 7 Ελληνικές (από τις 13 συνολικά στη χώρα), κάτι που φανερώνει, ότι η χρηματοδότηση για αναπτυξιακά έργα θα συνεχιστεί και μετά το 2013.

ΑΝΑΣΑ…
Κάτι τέτοιο, αναμένεται να δώσει «ανάσα» στους δημάρχους και τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, αφού θα μπορούν να εντάξουν μεγάλα έργα, που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της περιοχής.Με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων να ψαλιδίζεται σημαντικά και τα οικονομικά των Δήμων να μην αντέχουν μεγαλεπήβολα έργα, το νέο πρόγραμμα, εφόσον υλοποιηθεί, θα είναι το σημαντικότερο «εργαλείο» ανάπτυξης.Εξάλλου, η Νοτιοανατολική Ευρώπη, στην οποία κεντρική θέση έχει η Ήπειρος, αποτελεί στοίχημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς επιθυμεί την σύγκλισή σε όλα τα επίπεδα με άλλες Περιφέρειες της Ένωσης.«Είναι μια ευκαιρία που, αν τελικά πραγματοποιηθεί, θα πρέπει οι τοπικές αρχές στην Ήπειρο να την αρπάξουν από τα μαλλιά» λένε πηγές. Μάλιστα, υπογραμμίζουν, ότι εν μέσω κρίσης για την χώρα και ενώ η Κυβέρνηση δεν κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για την μεγαλύτερη απελευθέρωση πόρων, η ανάσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι ζωτική, αρκεί να την εκμεταλλευθούν κατάλληλα.

ΤΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ...

Βασικό κριτήριο για το πού θα πάνε τα κονδύλια της επόμενης προγραμματικής περιόδου είναι το επίπεδο σύγκλισης που έχουν επιτύχει οι ελληνικές περιφέρειες, το οποίο μετριέται με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ κάθε περιοχής.Το συγκεκριμένο όριο είναι σήμερα το 75% του μέσου ευρωπαϊκού κατά κεφαλήν ΑΕΠ και όσες Περιφέρειες το έχουν επιτύχει τίθενται εκτός της κοινοτικής χρηματοδότησης για την επόμενη προγραμματική περίοδο.Όπως ανέφερε η «Καθημερινή», οι διαπραγματεύσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν ήδη ξεκινήσει.

Η ΚΑΤΑΝΟΜΗ

Σημειώνεται, ότι η κατανομή των πόρων του ΕΣΠΑ έγινε με βάση, ότι οκτώ περιφέρειες υπολείπονταν του 75% του μέσου κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ευρώπη. Πρόκειται για περιοχές του «Στόχου 1», δηλαδή την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, την Hπειρο, τη Θεσσαλία, τη Δυτική Ελλάδα, τα Ιόνια Νησιά, την Πελοπόννησο, το Βόρειο Αιγαίο και την Κρήτη, που απορροφούν, όπως φαίνεται από τη χρηματοδοτική κατανομή, τον κύριο όγκο των κοινοτικών κονδυλίων.Περιοχές όπως η Κεντρική και Δυτική Μακεδονία και η Αττική, αν και παρέμειναν στον «Στόχο 1», χρηματοδοτούνται με χαμηλότερα κονδύλια, μιας και έχουν υπερβεί το όριο του 75%, ενώ Περιφέρειες όπως η Στερεά Ελλάδα και το Νότιο Αιγαίο ανήκουν στον «Στόχο 2» και χρηματοδοτούνται μόνο για συγκεκριμένες δράσεις, όπως η ανάπτυξη της τεχνολογίας και η έρευνα.

ΤΟ ΕΤΟΣ ΒΑΣΗΣ

Κρίσιμο θέμα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων είναι και το έτος αναφοράς που θα χρησιμοποιηθεί ως βάση για να μετρηθεί το ευρωπαϊκό ΑΕΠ.Η προοπτική να τεθεί το 2007 δεν κερδίζει έδαφος. Και αυτό γιατί λόγω της κρίσης, το βιοτικό επίπεδο πολλών οικογενειών και στην Ήπειρο, αλλά και στην υπόλοιπη χώρα, έχει μειωθεί σημαντικά, ενώ πεσμένη είναι και η ανταγωνιστικότητα πολλών ελληνικών περιφερειών.

ΤΟ ΕΣΠΑ

Το ΕΣΠΑ, όμως, εξακολουθεί να είναι σημαντική ευκαιρία για την Ήπειρο. Για την ακρίβεια, ειδικά για το 2011 και το 2012 θα είναι η μόνη ευκαιρία ανάπτυξης.Αν και κινείται αργά, όσον αφορά τη χρηματοδότηση, πολλές επενδύσεις έχουν ήδη ενταχθεί, ενώ οι νέοι αιρετοί θα πρέπει να δουλέψουν ακόμη περισσότερο για να εντάξουν έργα. «Είναι πλέον το μοναδικό χρηματοδοτικό εργαλείο» λένε δήμαρχοι.

Ο ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ
Στο μεταξύ, στην τελική ευθεία πριν από την ψήφισή του από την Ολομέλεια της Βουλής μπήκε χθες ο Αναπτυξιακός Νόμος. Ο Υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρέδωσε το Νομοσχέδιο στην Επιτροπή Παραγωγής της Βουλής και η Κυβέρνηση στοχεύει να έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση μέχρι και αύριο Τετάρτη, για να μπει στην Ολομέλεια όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.Υπενθυμίζεται, ότι ο νέος αναπτυξιακός είναι αρκετά δυσκίνητος, αφού οι πρώτες επενδύσεις θα αξιολογηθούν τον Ιούνιο!Πολλές Οργανώσεις και Ομοσπονδίες έχουν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους για το νέο Νόμο και ζητούν επιτακτικά να αλλάξουν κάποιες ρυθμίσεις, όμως μέχρι στιγμής η Κυβέρνηση είναι ανυποχώρητη…

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Ουρές στα ελληνοαλβανικά σύνορα από μετανάστες που επιστρέφουν


Κύμα Αλβανών μεταναστών που επιστρέφει από τους εορτασμούς για το Νέο Έτος με τις οικογένειές τους συνωστίστηκαν σε χερσαία συνοριακά σημεία ελέγχου με την Ελλάδα. Η Αλβανική αστυνομία ανέφερε ότι παρείχε περισσότερους αστυνομικούς για να διαχειριστούν τη συρροή ωστόσο δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η Ελλάδα ήταν αργή στη διαχείριση της κατάστασης. Περίπου 22.000 μετανάστες μετέβησαν στα σύνορα σε Κακαβιά και Καπστίτσα τις τελευταίες 24 ώρες. Περίπου 70.000 μετανάστες εισήλθαν στην Αλβανία πριν τις εορτές μόνο μέσω του συνοριακού σημείου Καπστίτσα. Η αστυνομία αναμένει το κύμα μεταναστών που επιστρέφει στην Ελλάδα να αυξηθεί τις προσεχείς ημέρες.

ΑΡΤΑ:Ποδαρικό με δύο πυρκαγιές στο 2011


Φωτιά εκδηλώθηκε σήμερα στις 12.45 σε σπίτι (μονοκατοικία) στους Αγίους Αναργύρους Άρτας από την οποία τραυματίστηκε, ευτυχώς ελαφρά, η 18χρονη κόρη της οικογένειας. Η φωτιά ξεκίνησε από το δωμάτιο της κουζίνας, αλλά χάρη στην άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Άρτας δεν πρόλαβε να επεκταθεί.Κάηκε μόνο…το φαγητό και αλλοιώθηκε ο χρωματισμός του χώρου. Η φωτιά σβήστηκε μισή ώρα αργότερα αφότου εκδηλώθηκε.Επίσης στις 00.50 τα ξημερώματα,εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε ξενώνα στο Βουργαρέλι Άρτας με αποτέλεσμα να τραυματιστεί η σύζυγος του ιδιοκτήτη η οποία ήταν η μοναδική που βρισκόταν εκείνη την ώρα στο κτίριο. Η γυναίκα υπέστη κακώσεις, εισπνοή διοξειδίου του άνθρακα και ψυχολογικό σοκ και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Άρτας, μαζί με το σύζυγό της, ο δεύτερος κυρίως για προληπτικούς λόγους. Στον ξενώνα προκλήθηκαν μεγάλες υλικές ζημιές. Στον πρώτο όροφο του κτιρίου κάηκαν δύο δωμάτια 30 τ.μ., τα δε υπόλοιπα 120 τ.μ. του ορόφου διαβράχηκαν λόγω του νερού. Η σοφίτα του ξενώνα, 150τ.μ. κάηκε ολοσχερώς, η δε σκεπή της σοφίτας κάηκε κι αυτή ολοσχερώς και κατέρρευσε. Άθικτο από τη φωτιά έμεινε το ισόγειο (150τ.μ.) το οποίο δεν έπαθε καμία απολύτως ζημιά. Η φωτιά σβήστηκε από το κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Άρτας που είναι στο Αθαμάνιο. Τα αίτια της πυρκαγιάς παραμένουν άγνωστα. Την προανάκριση διενεργεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία Άρτας η οποία εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα.

Την Παρασκευή η εκδίκαση της ένστασης του Γ. Ζάψα

Διεκδικεί έδρα στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Αναβολή για την Παρασκευή 7 Ιανουαρίου πήρε η εκδίκαση της ένστασης που είχε καταθέσει η παράταξη «Ήπειρος των Οριζόντων», με επικεφαλής των Γιώργο Ζάψα με την οποία διεκδικεί μία έδρα στο πρώτο αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο της Ηπείρου.Η δικάσιμος είχε οριστεί για σήμερα, όμως δόθηκε αναβολή κι έτσι θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι την Παρασκευή για να μάθουμε αν το Περιφερειακό Συμβούλιο θα παραμείνει ως έχει ή όχι.Να θυμίσουμε πως ο κ. Ζάψας στην ένστασή του κάνει λόγω για εσφαλμένη εφαρμογή του νόμου 3852/2010, που είχε ως αποτέλεσμα, σε πρώτο βαθμό, τον αποκλεισμό του συνδυασμού του, από την εκπροσώπησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, καθώς, όπως υποστηρίζει, από την εφαρμογή του Καλλικρατικού νόμου 3852/10, δικαιούται μια έδρα από τις τρεις αδιάθετες έδρες της Α' κατανομής, ως επιλαχών συνδυασμός με το 3ο καλύτερο αχρησιμοποίητο υπόλοιπο, αυτό των 4.419 ψήφων που συγκέντρωσε ο συνδυασμός στην Περιφέρεια, δεδομένου ότι ο επιτυχών συνδυασμός δεν μπορεί να καταλαμβάνει αδιάθετη έδρα.Σε περίπτωση που η ένσταση του κ. Ζάψα γίνει δεκτή, ο συνδυασμός του Β. Αργύρη θα χάσει μία έδρα στα Γιάννινα κι έτσι ο νεοεκλεγείς γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου, Στέφανος Ζούμπας θα αναγκαστεί να παραχωρήσει την έδρα του στον επικεφαλής της «Ηπείρου των Οριζόντων».

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Με κόσμο κόντρα στον ΟΦΗ ο ΠΑΣ

Δεκτή από την Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ η έφεση της ομάδας

Δεκτή έκανε η επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ την έφεση που είχε καταθέσει ο ΠΑΣ Γιάννενα κατά της απόφασης για μία αγωνιστική «κεκλεισμένων των θυρών», για τα επεισόδια που έγιναν στο παιχνίδι με τη Βέροια. Έτσι, το ντέρμπι της τελευταίας αγωνιστικής του πρώτου γύρου της Β΄Εθνικής με τον ΟΦΗ θα γίνει με την παρουσία κόσμου.Επιπλέον, η επιτροπή εφέσεων επέβαλε πρόστιμο 45 χιλ. ευρώ στους Γιαννιώτες, τη στιγμή που πρωτόδικα τους είχε επιβληθεί πρόστιμο 60 χιλ. ευρώ.Αναλυτικά η απόφαση της Επιτροπής εφέσεων της ΕΠΟ:"Κατά την τελευταία της συνεδρίαση, η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ έλαβε την εξής απόφαση: Δέχεται την έφεση της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα κατά της υπ' αριθμ. 489/2010 απόφασης της ΠΕ/Football League και επιβάλλει στην ΠΑΕ χρηματική ποινή 45.000 ευρώ (σε πρώτο βαθμό στην ΠΑΕ είχε επιβληθεί ποινή διεξαγωγής ενός αγώνα χωρίς θεατές και χρηματική ποινή 60.000 ευρώ για τον αγώνα με τη Βέροια στις 24/10/2010)."

Συνάντηση Φ.Φίλιου με την διοίκηση της ΑΔΕΙ


Προ των ευθυνών του έθεσε ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΔΕΙ, σχετικά με το θέμα των 150 εργαζομένων της επιχείρησης και της νομιμότητας των συμβάσεών τους.Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΔΕΙ, υφίσταται νομίμως, τόνισε ο Δήμαρχος και είναι το μόνο αρμόδιο για να επιλύσει το πρόβλημα. Να ελέγξει δηλαδή τις συμβάσεις, να τις εγκρίνει, να τις αποστείλει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας και τον ΑΣΕΠ ώστε στην συνέχεια να δημοσιευθεί η απόφαση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.«Κατά την άποψη του Νομικού Συμβούλου του Δήμου δεν υφίστανται συμβάσεις αορίστου χρόνου. Αυτή που υπεδείχθη είναι η μόνη, νόμιμη πράξη, που μπορεί να κάνει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΔΕΙ και οφείλει να το πράξει ώστε να λύσει το πρόβλημα. Κατέστησα σαφές ότι πρέπει να κάνουν αυτές τις απαραίτητες ενέργειες»,υπογράμμισε στις δηλώσεις του, αμέσως μετά την συνάντηση ο κ. Φίλιος.Να σημειωθεί ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΔΕΙ υφίσταται νομίμως και μπορεί νόμιμα να λειτουργεί ωσότου το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίσει την διάλυση της επιχείρησης και την μετατροπή της σε Νομικό Πρόσωπο, με βάση τις αρχές του Καλλικράτη.Εκτίμηση της Δημοτικής Αρχής, είναι ότι λύση μπορεί να δοθεί μόνο πολιτικά. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο Δήμαρχος βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και με δημάρχους άλλων δήμων της χώρας που αντιμετωπίζουν ανάλογο πρόβλημα. Να σημειωθεί ότι σχετικό έγγραφο εστάλη και σήμερα στο Υπουργείο.«Δεσμεύτηκα στην συνάντηση που είχε γίνει με την επιτροπή των εργαζομένων ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα κάνω ότι είναι δυνατό. Το κλείσιμο του δημαρχείου όμως δεν βοηθά για την λύση του προβλήματος. Η ενέργεια της κατάληψης είναι ατελέσφορη», υπογράμμισε ο κ. Φίλιος.Τέλος ο Δήμαρχος έκανε γνωστό πως στις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής είναι να προχωρήσει σε έλεγχο νομιμότητας πράξεων της ΑΔΕΙ και οικονομικό έλεγχο όλης της επιχείρησης.

Καταστρέφεται η Λιμνοπούλα της Παραμυθιάς

Στο αρδευτικό δίκτυο που κατασκευάζεται δεν τηρούνται οι όροι Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων υποστηρίζουν περιβαλλοντικοί φορείς

Μία κατεστραμμένη περιοχή του ευρωπαϊκού δικτύου NATURA 2000 είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που αντικρίζει κανείς μπαίνοντας στη χώρα μας από την Ηγουμενίτσα. Πρόκειται για τον υγρότοπο της Λιμνοπούλας Παραμυθιάς, όπου εδώ και τρία χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή του αρδευτικού έργου Χότχοβας Θεσπρωτίας.«Καταστράφηκε μία λίμνη. Τα πουλιά ήδη μετακόμισαν», τονίζει ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στενών και Εκβολών ποταμών Αχέροντα και Καλαμά, Θόδωρος Κομνηνός, στην εφημερίδα REAL NEWS, ενώ όπως επισημαίνει ετοιμάζεται να καταγγείλει το θέμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να ζητήσει αποκατάσταση του υγροτόπου.Η νομαρχία Θεσπρωτίας, από την πλευρά της, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της εβδομαδιαίας εφημερίδας των Αθηνών, τονίζει πως «οι περιβαλλοντικοί όροι τηρούνται μέχρι κεραίας» και ότι, αντιθέτως, με το έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη ο υγρότοπος θα αναβαθμιστεί.Το έργο, το οποίο γίνεται για λογαριασμό της νομαρχίας Θεσπρωτίας, περιλαμβάνει την «κατασκευή αρδευτικού δικτύου, με σύστημα κλειστών αγωγών υπό πίεση, σε έκταση 3.100 στρεμμάτων».

Μπάζωσαν τον υγρότοπο

Ωστόσο, οι εργασίες κατασκευής δεν έγιναν σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην περιβαλλοντική μελέτη και στερούν χιλιάδες ζώα και πουλιά από το καταφύγιό τους, καταγγέλλει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.«Η Λιμνοπούλα είναι ένα υγρό λιβάδι που πλημμυρίζει περιοδικά. Αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές στάσεις διατροφής, ξεκούρασης και διαχείμασης για χιλιάδες υδρόβια πουλιά, με μία από τις μεγαλύτερες πυκνότητες σε όλη την Ελλάδα, αναλογικά με την έκταση», τονίζει ο δασολόγος και μέλος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, Ρήγας Τσιακίρης.Στην «καρδιά» αυτού του υγρότοπου κατασκευάστηκε ταμιευτήρας με βάθος αρκετών μέτρων - αντίθετα με αυτά που προέβλεπε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων - ο οποίος δεν αποτελεί πλέον κατάλληλο ενδιαίτημα για τα περισσότερα είδη υδρόβιων πουλιών που χρειάζονται ρηχές εκτάσεις για να τραφούν.Επιπλέον, «με το υλικό των εκσκαφών μπαζώσανε και ό,τι απέμεινε από τον υγρότοπο, καταστρέφοντάς τον συνολικά», λέει ο ίδιος. Σύμφωνα με τα όσα προέβλεπε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, έκταση 470 στρεμμάτων ανατολικά του ταμιευτήρα θα έπρεπε να διατηρηθεί ως υγρολίβαδο.«Πρόκειται κυριολεκτικά για μία "τρύπα στο νερό", για την οποία κατασπαταθήληκαν δημόσιοι πόροι, αφού τα χρήματα που επενδύονται δεν θα επιστρέψουν ποτέ στις τσέπες ούτε του κράτους ούτε των τοπικών κατοίκων», υποστηρίζει ο Ρ. Τσιακίρης.Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία είχε επανειλημμένα παρέμβει με επιστολές της, ενώ πρόσφατα ζήτησε να σταματήσουν οι εργασίες για την ολοκλήρωση του έργου, προϋπολογισμού 4.900.000 ευρώ.Για «ολοκληρωτική και σκανδαλώδη καταστροφή του υγρότοπου» κάνει λόγο και ο πρόεδρος του φορέα διαχείρισης.Η περιοχή της Λιμνοπούλας δεν περιλαμβάνεται σήμερα στα όρια ευθύνης του φορέα, ωστόσο το επόμενο διάστημα αναμένεται να προκηρυχθεί από την Περιφέρεια Ηπείρου η εκπόνηση Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για την ένταξή της.

Τι απαντά η νομαρχία
«Ο βιότοπος όχι μόνο διατηρείται, αλλά και αναβαθμίζεται», αντιτείνει ο πολιτικός μηχανικός της νομαρχίας Θεσπρωτίας και επιβλέπων του έργου, Παύλος Αλεξίου, όπως συνεχίζει στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα.Όπως εξηγεί, ο ταμιευτήρας, έκτασης 200 στρεμμάτων, θα αποθηκεύει τις χειμερινές παροχές και με τη λειτουργία υπερχειλιστών θα διοχετεύει νερό στον υγρότοπο και το καλοκαίρι, περίοδο κατά την οποία ξεραίνεται.«Τα 500 στρέμματα θα παραμείνουν υγρότοπος. Η επίχωσή τους με τα χώματα των εκσκαφών προβλεπόταν από την περιβαλλοντική μελέτη », τονίζει ο ίδιος.

Καταφύγιο σπάνιων πουλιών τον χειμώνα
Η περιοχή στην οποία γίνονται τα έργα περιλαμβάνεται εντός των ορίων του Τόπου Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ) «Λιμνοπούλα Παραμυθιάς», σύμφωνα με την Οδηγία 92/43/ΕΚ, με κωδικό GR2120003 και έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000.Το ιδιαίτερο οικοσύστημα της Λιμνοπούλας είναι ένας χαρακτηριστικός υγρότοπος, ο οποίος προμηθεύει με νερό τη γύρω περιοχή και παρέχει υγρά λιβάδια για βόσκηση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.Στον συγκεκριμένο υγρότοπο φιλοξενούνται το χειμώνα παπιά σε μία από τις μεγαλύτερες πυκνότητες σε όλη την Ελλάδα, αναλογικά με την έκταση.Υπάρχουν επίσης αρπακτικά, όπως κραυγαετοί, ενώ αξιοσημείωτοι είναι οι πληθυσμοί των λευκοπελαργών που τρέφονται εκεί και φωλιάζουν στην γύρω περιοχή.Είδη ενδημικών ψαριών, μεγάλοι πληθυσμοί αμφιβίων και βαλτοχελώνων, καθώς και ένα σπάνιο είδος ακρίδας περιλαμβάνονται μεταξύ των σημαντικών «κατοίκων» και «επισκεπτών» της περιοχής, που χρήζουν προστασίας.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Έτος εθελοντισμού στα συντρίμμια της εργασίας

thumb

Από το Μαρικάκι

Οι επίσημες προβλέψεις της ΕΕ για την ανεργία την Ελλάδα το 2011 βλέπουν εκτίναξη στο 15% περίπου, ενώ αναλυτές και συνδικάτα την υπολογίζουν πολύ παραπάνω. Την ίδια ώρα η επιδείνωση των συνθηκών εργασίας και η πίεση για μείωση του εργασιακού κόστους σε ολόκληρη την Ευρώπη εξαιτίας της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη που καθιστά μία μία τις χώρες υποψήφιες για το μηχανισμό στήριξης, απειλούν με γενίκευση της αύξησης των ποσοστών της ανεργίας στην ευρωπαϊκή ήπειρο.Αυτή την ώρα λοιπόν που οι ζωές εκατομμύρίων ελλήνων κι ευρωπαίων πολιτών ανατρέπονται από τα σκληρότερα μέτρα της χειρότερης συστημικής κρίσης και οδηγούνται στην εξαθλίωση και τη φτώχεια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι αρμόζει για να εμβαθύνουν στην ιδέα και την πρακτική του εθελοντισμού.Το 2011 λοιπόν έχει επισήμως ανακηρυχθεί σε έτος Εθελοντισμού!Βέβαια, οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι έχουν αρχίσει να εμπεδώνουν το γεγονός πώς ό,τι κάνουν απο δω και στο εξής θα κινείται περίπου σε εθελοντικά επίπεδα, με τους μισθούς να πέφτουν κατακόρυφα και τα εργασιακά δικαιώματα που αποκτήθηκαν μέσα σε μια εκατοταεντία και πλέον, να έχουν εξανεμιστεί σε διάστημα λίγων μηνών. Στα αυτιά των εργοδοτών η πλήρης και μόνιμη θέση εργασίας ηχεί σαν βρισιά, σαν αμαρτία γι’ αυτό η κυβέρνηση έσπευσε να τους συντρέξει με νομοθετικές ακτεδαφίσεις των ασφαλιστικών κι εργασιακών δικαιωμάτων. Οι εργοδότες πλέον προστατεύονται από το νόμο. Τι μένει στους εργαζόμενους; Να καθαγιαστούν στην κολυμπήθρα του εθελοντισμού και της κοινωνίας των πολιτών που μέρχι σήμερα στηρίχθηκε από τον εσμό των ΜΚΟ.Δυστυχώς δεν είναι αστείο. Πέρα από το γεγονός ότι μια σειρά από περιοχές προνοιακού χαρακτήρα του κοινωνικού κράτους του οποίου έχει πλέον κηρυχθεί το τέλος, εναποτίθενται πια στη φιλανθρωπία των ισχυρών και τον εθελοντισμό των αδυνάτων, κομμάτι της ίδιας της εργασίας μετατρέπεται επισήμως σε εθελοντικό.Μπορεί να μην είναι το ισχυρότερο παράδειγμα είναι όμως ενδεικτικό: ο Γερουλάνος, αυτός ο πρωτοπόρος του Πολιτισμού (ή μήπως απλώς φίλος του πρωθυπουργού;) , αξίωνε το καλοκαίρι από τους αρχαιοφύλακες του ΥΠΠΟ να εργαστούν εθελοντικά κρατώντας ανοιχτούς τους αρχαιολογικούς χώρους για το αυγουστιάτικο φεγγάρι της 24ης Αυγούστου. Εν μέσω έντονων αντιδράσεων των εργαζομένων εκείνος εκθείαζε τα καλά του εθελοντισμού- ειδικά στον τουρισμό που παρουσιάζεται ως βαριά βιομηχανία της χώρας άρα οι εργαζόμενοι έχουν την ηθική υποχρέωση να τον στηρίξουν αυτή τη δύσκολη ώρα που η χώρα βάλλεται - τον οποίο εμφάνιζε ως τάση στην οποία αξίζει να ενδώσουμε κι από τότε έχει τεθεί και σημαιοφόρος.Γιατί τα συσσίτια, θέλουν τον Γερουλάνο τους...Από την άλλη, μήπως μέρος των εφημεριών των γιατρών στα νοσοκομεία δεν έχει γίνει με το ζόρι "εθελοντικό";Μπορούμε να φανταστούμε λοιπόν τις δόσεις της προπαγάνδας που θα δεχτούμε το τρέχον έτος υπέρ της αξίας της εθελοντικής προσφοράς, της μεγάλης ιδέας που θεμελιώνεται πάνω στα συντρίμμια τις εργασίας...Και για να το κάνουμε πιο λιανά, το πρόβλημα δεν είναι ο ίδιος ο εθελοντισμός, που μοιραία ως τάση θα ενισχυθεί στις γειτονιές και στις συνοικίες, όπου παρίσταται ανάγκη για βοήθεια σε αδύναμες κοινωνικές κατηγορίες - ας πούμε ότι μια τάση εθελοντισμού προερχόμενου από τα κάτω θα είναι αυτή - αλλά ο εξαναγκασμός σε "εθελοντισμό" και η φθηνή, με δήθεν ηθικό επίχρισμα, υποκατάσταση της εργασίας και ταυτόχρονα η απεμπόληση του κράτους εκπλήρωσης βασικών υποχρεώσεών του...

topontiki

ΔΗΜΟΣ ΣΟΥΛΙΟΥ:Χωρίς ολομέλεια το πρώτο δημοτικό συμβούλιο


Κατά την πρώτη πανηγυρική αλλά χωρίς να υπάρχει ολομέλεια (;;;) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σουλίου, ορίστηκαν και οι 2 πρώτες επιτροπές.Η οικονομική επιτροπή όπου θα ασχολείται με την οικονομική διαχείριση του Δήμου και η επιτροπή βελτίωσης της ποιότητας ζωής που σαν αντικείμενο θα έχει την επίλυση των προβλημάτων που αφορούν την καθημερινότητα των δημοτών. Και οι 2 επιτροπές θα εργάζονται σαν ανεξάρτητο όργανο πάντα με την συνεργασία των αντιδημάρχων και της Δημάρχου.Η πρώτη συνεδρίαση είχε και μια πρωτοτυπία. Έλειπαν οι 2 εκπρόσωποι της παράταξης «Δημιουργική Συνεργασία».Υπενθυμίζουμε πως το νέο Δημοτικό Συμβούλιο Παραμυθιάς αποτελείτε από τους:Κωσταράς Σταύρος, Γκέγκας Κωνσταντίνος, Ντούκας Χρήστος, Τζίμα-Φούρκα Δήμητρα, Λάππας Θωμάς, Χρήστου Δημήτριος, Ντόκος Μιχαήλ, Πέτσιος Πέτρος, Ντίνος Χρήστος, Κούρτης Ευάγγελος, Πανταζής Γεώργιος, Στάθης Γεώργιος, Μπρέστας Δημήτριος, Φράγκος Θωμάς, Μπέλλος Θεοφάνης, Μούτσιος Χρήστος, Γούσιας Σπύρος, Μαμούρης Δημήτριος, Λύγκας Γεώργιος, Παππάς Αθανάσιος, Διαμάντης Βασίλειος, Ζορκάδης Δημήτριος, Μπολότσης Ανδρέας, Θεοχάρης Σπυρίδων, Μαρέτας Αριστείδης, Παππάς Παναγιώτης και Ντρίτσος Ηλίας.

paramythia-online

"Άντε έρχομαι τον τοίχο- τοίχο, άντε και για σύνθημα θα βήχω..."


Της Τζένης Κ.

Πολλά θα είναι τα οφέλη από το χτίσιμο του τείχους στον Έβρο για την παρεμπόδιση της διέλευσης των λαθρομεταναστών κι ας ισχυρίζονται μερικοί ότι πρόκειται για ημίμετρο που δε διασφαλίζει τη βελτίωση της κατάστασης.Πρώτα και κύρια, αν αναλάβει το έργο ο σωστός ο εργολάβος, ο πρόστυχος κι αν παρέμβει δημιουργικά στο σχεδιασμό και κανένας αρχιτέκτονας της προκοπής, (έστω κάποιος εγχώριος Κακατράβα …), το τείχος μπορεί να υπερβεί την αρχική του στόχευση και να αποτελέσει ευρύτερη ατραξιόν για την περιοχή που, ως γνωστόν, παραπαίει εγκαταλελειμμένη από όλες τις μέχρι σήμερα Κυβερνήσεις…Ένα δεύτερο σινικό τείχος ημιορατό απ’ το φεγγάρι (ας έρθουν να μας το φτιάξουνε οι Κινέζοι, που έχουνε το νό- ου χά- ου), μια μεγεθυμένη αρχιτεκτονική απομίμηση του ορεινού περάσματος των Θερμοπυλών (μόνο ρε παιδιά, προσοχή και πάλι στον εργολάβο, γιατί μπορεί να κάνει το τείχος τζούφιο και να συμπεριλάβει και Εφιάλτες στο έργο), ένα ακόμα τείχος σαν εκείνο του Βερολίνου που θα χωρίζει την Ε.Ε, από τη μη Ε.Ε., ένα φράγμα του Ασουάν μετονομασμένο καταλλήλως από το βαφτιστικό όνομα του πρώτου επίδοξου εισβολέα που θα το κατουρήσει από την έξω πλευρά (φράγμα του Ασίφ π.χ.) ή και ένα μοντέρνο πολυτείχος μπογιατισμένο από 140 ηνωμένους δημιουργούς γκράφιτι… θα μπορούσε να δώσει νέα πνοή στην περιοχή των συνόρων…Απορώ πώς δεν το σκέφτηκαν ακόμα οι πράσινοι κυνηγοί των επενδύσεων, να ενσωματώσουν και Εμπορικά Κέντρα, καζίνο ή σπα, για να ξεπεζεύει εκεί, μαζί με τις λίρες της η Τουρκία και να συνεκμεταλλεύεται μαζί μας τα αγαθά της ελεύθερης αγοράς…Κι είναι και το άλλο. Το τείχος δε θα προστατεύσει μόνο τα σύνορα της χώρας. Θα την οριοθετήσει κιόλας, για να γνωρίζει ο Στρος- Καν πόσο μεγάλο είναι το δοβλέτι. Από καθαρή ευγένεια δεν μας έμπηξαν παλούκια ως τα σήμερα οι άνθρωποι ολοτρόγυρα. Ας τους διευκολύνουμε λοιπόν μ’ αυτό το διακριτικό και λειτουργικό τρόπο… Να έρχεται για επιθεώρηση ο Πόλ Τόμσεν και να μην τον χαίρεται μονάχα η πρωτεύουσα. Να πηγαίνει και στον Έβρο τραγουδώντας στον ΓΑΠ: « Άντε έρχομαι τον τοίχο- τοίχο, άντε και για σύνθημα θα βήχω…».Τέλος, θα ήθελα να πω ότι, προσωπικά, δεν έχω κανένα πρόβλημα με το στρουθοκαμηλισμό. Αντιθέτως, πιστεύω ότι ένα πρόβλημα παύει να υπάρχει, όταν επιλέγεις να μην το βλέπεις. Αν η Κυβέρνησή μας φρονεί ότι κρύβοντας το μικρό της κεφαλάκι πίσω από το τείχος, θα πάψουν να υπάρξουν κυκλώματα, λαθρέμποροι και λαθρομετανάστες, είμαι κι εγώ μαζί της…Έκαστος και οι ορίζοντές του…

topontiki

Αντεπίθεση Χρήστου Παπουτσή για το τείχος του Έβρου


Για υποκρισία έκανε λόγο ο Χρήστος Παπουτσής απαντώντας σε όσους αντιδρούν στην πρόθεση της Ελλάδας να δημιουργήσει φράχτη στα χερσαία σύνορα για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.«Είναι υποκρισία όταν κάποιοι μέχρι σήμερα καταγγέλλουν την Ελλάδα ότι αδυνατεί να φυλάξει τα σύνορά της σύμφωνα με τη Συνθήκη του Σένγκεν, να εμφανίζονται τώρα ως επικριτές της επειδή θέλει το αυτονόητο , να ενισχύσει τη φύλαξη των συνόρων της», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη."Τον τελευταίο χρόνο η Ελλάδα κλήθηκε να αντιμετωπίσει την είσοδο περίπου 128.000 παράνομων μεταναστών. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο αριθμός αυτός άγγιξε τους 512 χιλιάδες. Μόνο από την Τουρκία το πρώτο 11μηνο του 2010 μπήκαν περίπου 50 χιλιάδες παράνομοι μετανάστες, εξ αυτών οι 43.500 από τον Έβρο. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα και έχουμε ευθύνη απέναντι στον Έλληνα πολίτη να την αντιμετωπίσουμε", υπογράμμισε ο Χρ. Παπουτσής.Ο κ. Παπουτσής επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει στην εγκατάσταση αποτρεπτικών μέσων των ανεξέλεγκτα εισερχομένων μεταναστών, δηλαδή στην εγκατάσταση του φράχτη στα χερσαία σύνορα.

Αντιδράσεις κομμάτων

«Με μεμονωμένα μέτρα και "μπαλώματα", όπως τα "συρματοπλέγματα στον Έβρο", το μεγάλο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης δεν λύνεται», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Π. Παναγιωτόπουλος, ενώ το ΚΚΕ τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι "η κατασκευή φράχτη στον Έβρο δεν θα θα σταματήσει τη μαζική μετανάστευση και προσφυγιά". «Εδώ δεν μπορούν να φράξουν την Πλατεία Αγίου Παντελεήμονα. Τον Έβρο θα φράξουν;», σχολίασε ο ΛΑ.Ο.Σ.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Ειδική παρουσίαση της νέας ταινίας του Νίκου Τζίμα "ΤΟ ΠΕΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΚΥΚΝΟΥ"

Μια ταινία που γυρίστηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος της στην Ήπειρο

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, η κορυφαία αποδημική οργάνωση των Ηπειρωτών, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της, παρουσιάζει στους απόδημους Ηπειρώτες τη νέα ταινία του Ηπειρώτη σκηνοθέτη Νίκου Τζίμα «Το πέταγμα του Κύκνου», μια ταινία που γυρίστηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος της, στην Ήπειρο.Ο Ηπειρώτης σκηνοθέτης Νίκος Τζίμας μετά τις ταινίες «Ο άνθρωπος με τα Γαρύφαλλο» « Ο Αστραπόγιαννος» « Τα χρόνια της θύελλας» « Ο Τάφος των εραστών», κ.α., επιστέφει με μια διεθνή συμπαραγωγή γεμάτη δράση και με ένα εντυπωσιακό καστ Ελλήνων και ξένων ηθοποιών.Το «Πέταγμα του Κύκνου» είναι το πέταγμα της ψυχής στην ελευθερία, στην ομορφιά, στη μαγεία της φύσης και του έρωτα.Είναι μια αναφορά σε ότι χάνουμε, στη δίνη του σύγχρονου τρόπου ζωής, κάπου ανάμεσα στις συμπληγάδες της καριέρας και της οικονομικής επιτυχίας.Η ταινία που θα ανέβει την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου σε 70 αθηναϊκούς κινηματογράφους και θα έχει «Επίσημη Πρώτη» την Δευτέρα 17 Ιανουαρίου στον κινηματογράφο «ΑΤΤΙΚΟΝ», προσφέρεται ΔΩΡΕΑΝ στους Ηπειρώτες της Αθήνας από την Πανηπειρωτική, την Κυριακή 16 Ιανουαρίου και ώρα 12 το μεσημέρι, στο κινηματογράφο «ΟΠΕΡΑ» Ακαδημίας και Ιπποκράτους γωνία. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη και χωρίς προσκλήσεις.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΤΡΕΙΛΕΡ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

Χαμογελαστά φερέφωνα, ανόητοι και ψεύτες

thumb

Του Δημήτρη Μυ

Θα θέλαμε να συμμεριστούμε την αισιοδοξία του πρωτοχρονιάτικου μηνύματος του Πρωθυπουργού και να ζωγραφιστεί αυθόρμητα ένα χαμόγελο αισιοδοξίας για την «νέα πορεία ανάπτυξης» στην οποία εισέρχεται η χώρα. Δεν μας το επιτρέπει, ωστόσο, η πραγματικότητα των αριθμών.Τους αριθμούς αυτούς μπορούν να τους αντιμετωπίσουν με χαμόγελο είτε οι ψεύτες, είτε τα φερέφωνα, είτε οι ανόητοι. Ας τους ρίξουμε μια ματιά, καθώς με την ακρίβειά τους περιγράφουν με σαφήνεια την (προδιαγεγραμμένη) πορεία της χώρας προς τη «συντεταγμένη» πτώχευση.

◆ Με το ξεκίνημα του 2011 τα spread (το χάσμα του επιτοκίου δανεισμού Ελλάδας και Γερμανίας) για τα ελληνικά ομόλογα σκαρφάλωσαν στις 950 μονάδες. Αυτό, πολύ απλά σημαίνει ότι η Ελλάδα δανείζεται με επιτόκιο πιστωτικής- καταναλωτικής κάρτας. Χαρακτηριστικό είναι ότι το επιτόκιο του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 12,46%!

◆ Την ερχόμενη Τρίτη 11 Ιανουαρίου η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να αναζητήσει χρήμα στις αγορές καθώς λήγουν γραμμάτια που πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν ύψους πάνω από 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αξίζει τον κόπο να προσέξουμε τι ακριβώς είναι και τι προορισμό έχουν αυτά τα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ που θα δανειστεί η χώρα μέσα στον πρώτο μήνα του νέου χρόνου. Πρόκειται, με πιο απλά λόγια για την αναχρηματοδότηση βραχυπρόθεσμων δανείων του περασμένου χρόνου. Με ακόμη πιο απλά λόγια, η χώρα δανείζεται (με τοκογλυφικό επιτόκιο που αγγίζει το 13%) για να «ξεπληρώσει» αυτά που δανείστηκε τον περασμένο χρόνο ως εξής:

◆ Στις 19 Οκτώβρη του 2010 ,1,44 δισ με έκδοση έντοκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας

◆ Στις 13 Ιούλη 2010 , 2 δισ με την έκδοση εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας

◆ Στις 12 Γενάρη 2010, 1,04 με την έκδοση εντόκων γραμματίων διάρκειας ενός έτους.

Εκτός από αυτούς τους βραχυπρόθεσμους (και με ασύλητο τοκογλυφικό επιτόκιο) δανεισμούς – οι οποίοι εξασφαλίζουν τη ρευστότητα που είναι απαραίτητη για τη στοιχειώδη λειτουργία του κράτους-- οι δανειακές ανάγκες της χώρας για το 2011 θα καλυφθούν κατά κύριο λόγο μέσω του δανείου του μηχανισμού στήριξης. Από εκεί (με επιτόκιο 5,5%) η Ελλάδα θα αντλήσει 46,5 δισ.. Είναι περιττό να σημειώσουμε ότι το σύνολο σχεδόν αυτών των χρημάτων καταβάλλονται αυτόματα για την εξυπηρέτηση τοκοχρεολυσίων παλαιότερων δανείων.Το ελληνικό αδιέξοδο περιγράφεται από το γεγονός ότι για το 2012 από το μηχανισμό βοήθειας η χώρα θα λάβει 24 δισ. ευρώ και τα υπόλοιπα που απαιτούνται για την κάλυψη του ελλείμματος και τις πληρωμές χρεολυσίων, θα αντληθούν υποτίθεται από τις αγορές...Συμπέρασμα; Η χώρα οδηγείται σε «συντεταγμένη» χρεοκοπία και το μόνο πολιτικό επίδικο, για το οποίο μάλιστα δεν έχει καν λόγο η κυβέρνηση της χώρας, είναι ποιος μηχανισμός θα αναλάβει τη διαχείριση.

Υ.Γ θα θέλαμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με ένα χαμόγελο αισιοδοξίας. Αλλά όπως είπαμε τέτοιες ώρες χαμογελούν οι ανόητοι, τα φερέφωνα και οι ψεύτες


topontiki

Κλειστά στις 7 και 8 Ιανουαρίου τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ


Απεργία για την Παρασκευή και το Σάββατο εξήγγειλαν οι πράκτορες του ΟΠΑΠ, ενώ απειλούν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους το επόμενο διάστημα, διαμαρτυρόμενοι για το νέο τρόπο φορολόγησής τους.Σε ανακοίνωσή της, η πανελλήνια ομοσπονδία των πρακτόρων, η ΠΟΕΠΠΠ, ζητεί να καταργηθεί η υποχρέωση τήρησης βιβλίων την οποία προβλέπει ο νέος φορολογικός νόμος.«Το υπουργείο (Οικονομικών) δεν έχει βρει την απαιτούμενη λύση στο φορολογικό μας πρόβλημα που προέκυψε από ...την μεταφορά των πρακτορείων στο λογιστικό προσδιορισμό», αναφέρει η ΠΟΕΠΠΠ και σημειώνει:«Πρόσφατα καλέσαμε τους αρμόδιους και τους ενημερώσαμε για την απόφαση της γενικής συνέλευση για απεργία στις 7 και 8 Ιανουαρίου και επαναλαμβανόμενες σε τακτά χρονικά διαστήματα μέχρι να αποφασίσουν την επίλυση του προβλήματός μας για όσο καιρό και αν χρειαστεί».Οι πράκτορες ζητούν επίσης την αποκλειστική διάθεση όλων των παιχνιδιών της ΟΠΑΠ μέσα από τα πρακτορεία, φοβούμενοι την απελευθέρωση της αγοράς τυχερών παιχνιδιών που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Ποιά θέματα συζήτησαν Φίλιος-Καχριμάνης στην συνάντηση τους


Την πρώτη εφ΄όλης της ύλης συζήτηση για ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος είχαν κατά την σημερινή τους συνάντηση ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη.Στην συνάντηση αυτή συμφωνήθηκε το αμέσως επόμενο διάστημα να γίνει ευρεία σύσκεψη, με την συμμετοχή κι άλλων εμπλεκομένων φορέων, προκειμένου να συζητηθούν τρία από τα μεγαλύτερα θέματα της περιοχής. Πρόκειται για την διαχείριση των απορριμμάτων και την λειτουργία του ΧΥΤΑ, το Ρυθμιστικό του Λεκανοπεδίου και το Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία της Λίμνης.Στην συνάντηση του Δημάρχου με τον Περιφερειάρχη έγινε αναλυτική ενημέρωση για τις σχολικές υποδομές, αρμοδιότητα την οποία είχε η νομαρχία και πλέον μεταφέρεται στο δήμο.Επισημάνθηκε ότι αρκετά κτίρια, κυρίως νηπιαγωγείων, είναι μισθωμένα, γεγονός που αυξάνει κατά πολύ το κόστος λειτουργίας και τονίστηκε η ανάγκη κατασκευής νέων μονάδων. Μία από αυτές μπορεί να ξεκινήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα, στην έκταση του παλιού Χατζηκώστα, που έχει παραχωρηθεί από το Υπουργείο στη Νομαρχία και μεταβιβάζεται πλέον στον Δήμο.Αναλυτική συζήτηση έγινε για την αντιπλημμυρική προστασία του λεκανοπεδίου. Στις λαγκάτσες γίνονται έργα καθαρισμού, προέχει όμως η οριοθέτησή τους, όπως και η οριοθέτηση των ρεμάτων.Συμφωνήθηκε ακόμη να ενισχυθεί με υπαλλήλους το ΚΕΠ που στεγάζεται σε χώρους της Περιφέρειας Ηπείρου ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή εξυπηρέτηση των πολιτών.Στις δηλώσεις τους, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων επεσήμαναν ότι επρόκειτο για μία γόνιμη και εποικοδομητική συνάντηση, η οποία θα έχει συνέχεια.«Έγινε συζήτηση επί της ουσίας για θέματα υπηρεσιών, κτιριολογικά και για έργα και υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για ζητήματα όπως το Ρυθμιστικό, το Προεδρικό Διάταγμα της Λίμνης και η Ιόνια Οδός. Η συνάντηση ήταν εποικοδομητική και παραγωγική και θα υπάρχει διαρκής συνεργασία για την καλύτερη απόδοση έργου», δήλωσε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος.Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου έκανε γνωστό ότι πολύ σύντομα θα ακολουθήσει δεύτερη συνάντηση, με δική του πρωτοβουλία αυτή την φορά και με σκοπό την προώθηση λύσεων σε ζητήματα της περιοχής.«Είναι ευχάριστο ότι υπάρχει προσέγγιση και ταύτιση απόψεων σε πολλά θέματα. Πρέπει να προωθήσουμε ζητήματα για το καλό του τόπου. Έγινε αναλυτική συζήτηση για τα σχολεία, για έργα, για μελέτες που ετοιμάζονται για το ΕΣΠΑ και είμαι σίγουρος ότι με συνεχή συνεργασία θα προχωρήσουμε μπροστά», ανέφερε στις δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης.

Αυξάνονται τα διόδια αλλά τα οδικά έργα καθυστερούν

Ακόμη να παραδοθεί η παράκαμψη της Άρτας…

Τη στιγμή που πολλοί Ηπειρώτες αναμένουν πρόοδο στα έργα κατασκευής της Ιόνιας Οδού και του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδος Ε-65, φαίνεται πως το μόνο που ζητούν οι εταιρίες, οι οποίες κατασκευάζουν οδικά έργα και η Κυβέρνηση είναι χρήματα από τους οδηγούς!Έτσι, για να εκτελεστούν έργα στην Ιόνια Οδό, φαίνεται πως το τίμημα θα πληρώσουν οδηγοί που κινούνται στην Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης. Ήδη εκεί τα διόδια αυξήθηκαν σημαντικά, όμως τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου, αφού τα έργα της Ιόνιας δεν προχωρούν, είναι μεγάλα.Σημαντική καθυστέρηση έχει παρατηρηθεί στην παράδοση της παράκαμψης της Άρτας, αν και θα έπρεπε να είχε ήδη δοθεί σε χρήση εδώ και εβδομάδες. Το έργο προσφέρει ασφάλεια στη μετακίνηση, ενώ μειώνει σημαντικά το χρόνο του ταξιδιού από και προς την Αθήνα, ακόμη όμως οι υπεύθυνοι δεν το δίνουν στην κυκλοφορία, ενώ όπως έχουν δηλώσει στο παρελθόν, είναι έτοιμο.

Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Παράλληλα, πολλές φορές έχει γίνει λόγος για τους δρόμους- καρμανιόλες που πρέπει κάποιος να περάσει από και προς την Ήπειρο. Η Κορίνθου - Πατρών, αλλά και η Εθνική Οδός Αντιρρίου – Ιωαννίνων δεν δίνουν ασφάλεια στους οδηγούς, ενώ πολύ συχνά είναι τα τροχαία, που κοστίζουν τη ζωή σε δεκάδες πολίτες. «Αυξάνονται τα διόδια, αλλά όχι και η ασφάλεια, που είναι το πιο σημαντικό. Από τη μια το κράτος απαιτεί να πληρώσουμε τους δρόμους, από την άλλη δεν βλέπουμε να παραδίδονται νέα κομμάτια και να πιάνουν τόπο τα λεφτά μας» λένε οδηγοί.

ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ

Οι νέες αυξήσεις των διοδίων αφορούν την τιμαριθμική προσαρμογή, που εφαρμόζεται με βάση τις συμβάσεις παραχώρησης στις αρχές κάθε χρόνου. Έτσι, τα διόδια σε πολλές περιοχές από Αθήνα έως και Θεσσαλονίκη αυξάνονται, ώστε να εξασφαλιστούν πόροι για την Ιόνια Οδό, που θα συνδέσει το Αντίρριο με τα Γιάννενα.Οι κάτοικοι σε αυτές τις περιοχές αντιδρούν έντονα και ήδη ετοιμάζουν κινητοποιήσεις, ενώ καταφέρονται και εναντίον της εταιρίας «Νέα Οδός», που κατασκευάζει την Ιόνια Οδό.Για τα ΙΧ στα διόδια των Αφιδνών αναπροσαρμόζονται στα 2,05 ευρώ από 1,90 ευρώ, ενώ για τα μεγάλα φορτηγά στα 7,25 ευρώ από 6,80 ευρώ. Κατά 0,05 λεπτά αυξάνονται τα διόδια για τα ΙΧ σε Καπανδρίτι, Μαλακάσα, Οινόφυτα και στα πλευρικά διόδια Θήβας, ενώ μεγαλύτερες είναι οι αυξήσεις στα μετωπικά διόδια Θήβας και στα μετωπικά Τραγάνας (από 2,25 σε 2,40 ευρώ).Αναπροσαρμοσμένη είναι η χρέωση για τα δίκυκλα σε 1,10 από 1 ευρώ και τα ΙΧ σε 1,55 από 1,50 ευρώ στον σταθμό της Αγίας Τριάδας στη Λαμία. Για τα λεωφορεία και τα μεσαία φορτηγά τα διόδια διαμορφώνονται σε 3,95 ευρώ (από 3,75), ενώ για τα μεγάλα φορτηγά από τα 5,25 ευρώ στα 5,55 ευρώ.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

ΑΡΤΑ:Φωτιά σε σπίτι στην πλατεία Αγίων Αναργύρων!


Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Άρτας αυτή την ώρα, για την κατάσβεση της φωτιάς που ξέσπασε λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι σε οικία, στην πρώτη πλατεία των Αγίων Αναργύρων και η οποία είναι σε εξέλιξη. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά περισσότερα στοιχεία. Χθες το βράδυ επίσης, προκλήθηκε πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στο Βουργαρέλι Άρτας με αποτέλεσμα να τραυματιστεί η σύζυγος του ιδιοκτήτη, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες νοσηλεύεται εκτός κινδύνου. Η πυρκαγιά σβήστηκε από άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Άρτας. Άγνωστα παραμένουν προς το παρόν τα αίτια των πυρκαγιών.

Άρχισαν οι πρώτες γκρίνιες των στελεχών της παράταξης Καχριμάνη


Την ώρα που το νέο περιφερειακό συμβούλιο δεν έχει ξεκινήσει ουσιαστικά τη λειτουργία του, οι γκρίνιες και οι δυσαρέσκειες από πολλούς συμβούλους άρχισαν ήδη να εκδηλώνονται στους κόλπους της παράταξης της πλειοψηφίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πολλοί σύμβουλοι από τους τρεις γειτονικούς νομούς της περιφέρειας που εξελέγησαν με την πλειοψηφούσα παράταξη δεν είναι σε θέση να πηγαινοέρχονται στα Γιάννενα, δεδομένου ότι η όποια συμμετοχή τους σε επιτροπές θα είναι άμισθη. Οι σύμβουλοι όμως από την Άρτα,τη Πρέβεζα και τη Θεσπρωτία,γκρινιάζουν και για την επιλογή των θεματικών αντιπεριφερειαρχών.Ο Αλέκος Καχριμάνης προσπαθεί με πολλή δυσκολία να κρατήσει τις ισορροπίες μέσα στην παράταξή του και για τον λόγο αυτό,καθυστέρησε η ανακοίνωση των ονομάτων.Αρχικά είχαν επιλεγεί τρεις Γιαννιώτες: Οι κ.κ. Οδυσσέας Πότσης,Παντελής Κολόκας και Γιάννης Καραμπίνας.Οι αντιδράσεις όμως ήταν έντονες και έτσι ο κ. Καχριμάνης δείχνει να έχει καταλήξει στις παρακάτω επιλογές:
Την Οικονομική επιτροπή αναλαμβάνει ο Καραμπίνας Ιωάννης(1ος σε ψήφους στα Ιωάννινα).Την επιτροπή Ανάπτυξης αναλαμβάνει ο Τσιρογιάννης Χρήστος(1ος σε ψήφους στην Άρτα) .Την επιτροπή Κοινωνικών Θεμάτων αναλαμβάνει ο Πότσης Οδυσσέας(2ος σε ψήφους στα Ιωάννινα). Οι επίσημες ανακοινώσεις,αναμένονται εντός των επομένων ημερών...

«Στοπ» σε χειρουργεία από έλλειψη υλικών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία των ασθενών

Ο... κόμπος έφθασε στο χτένι για πολλούς ασθενείς στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, αφού τις πρώτες ημέρες του νέου χρόνου δεν υπάρχουν υλικά ούτε για δείγμα, με αποτέλεσμα αρκετές προγραμματισμένες επεμβάσεις να μην γίνονται!Χθες, με τη δικαιολογία, ότι δεν είχαν δοθεί από το Υπουργείο νέες τιμές για αγορά υλικών, δεν έγιναν χειρουργεία σε κάποιες κλινικές, με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς, αλλά και συγγενείς τους, να ζητούν άμεσες εξηγήσεις από την Διοίκηση του Νοσηλευτικού Ιδρύματος.

ΠΟΛΛΕΣ ΟΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ
Το πρόβλημα με την απουσία υλικών δεν είναι καινούργιο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.Εδώ και καιρό, τόσο το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και οι ασθενείς ταλαιπωρούνται από ελλείψεις σε βασικά υλικά, όπως γάζες, εργαλεία κτλ, ενώ πολλές είναι οι κλινικές που υπολειτουργούν.Και όλα αυτά έρχονται μετά την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας Νίκου Πολύζου στα Γιάννινα, που έκανε λόγο για λουκέτο σε κάποια Νοσοκομεία της Ηπείρου και συγχώνευσή τους με άλλα!Η Κυβέρνηση βαφτίζει… «επανασχεδιασμό του Υγειονομικού Χάρτη της χώρας» το πιθανό «λουκέτο» σε Νοσοκομεία, με τη δικαιολογία της εξοικονόμησης πόρων.Υπενθυμίζεται ότι ως μια χαρακτηριστική περίπτωση «κακής χωροθέτησης μονάδων υγείας», αναφέρεται η Ήπειρος στη σχετική εισήγηση της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, για την οποία τονίζεται ότι «Άρτα, Πρέβεζα, Φιλιάτες, Ηγουμενίτσα: Τρεις νομοί, τέσσερις πόλεις και ισάριθμα νοσοκομεία. Κάθε πόλη διαθέτει το δικό της, ωστόσο ο όγκος των ασθενών μετακινείται συστηματικά προς τα νοσοκομεία Ιωαννίνων, «Χατζηκώστα» και Πανεπιστημιακό».

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Το Υπουργείο απορρίπτει την αίτηση υπαγωγής επένδυσης της ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ Α.Ε. στο αναπτυξιακό


Την ίδια ώρα που το υπουργείο Οικονομικών ανάβει "πράσινο φως" για ρύθμιση οφειλών των πτηνοτροφιών επιχειρήσεων, το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με σχετική απόφασή του απορρίπτει την αίτηση υπαγωγής επένδυσης της ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ στο αναπτυξιακό Ν.3299/2004.Συγκεκριμένα δύο χρόνια μετά την αίτηση της για υπαγωγή στις διατάξεις του Ν.3299/2004 επένδυσης της η πτηνοτροφική επιχείρηση Νιτσιάκος, μια από τις μεγαλύτερες του κλάδου, το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας απορρίπτει εν τέλει την εν λόγω αίτηση.Συγκεκριμένα στη σχετική απόφαση του σημειώνεται ότι η αίτηση απορρίπτεται διότι το επενδυτικό σχέδιο έχει αλλοιωθεί σε σημαντικό βαθμό µε αποτέλεσμα αφενός να µην μπορεί να θεωρηθεί ως ολοκληρωμένο καθώς έχουν καταργηθεί σημαντικές δαπάνες παραγωγικού εξοπλισμού ενώ έχουν μείνει κυρίως δαπάνες βοηθητικού εξοπλισμού (μεταφορικά μέσα, λοιπός εξοπλισμός κλπ) και αφετέρου δεν είναι εφικτή η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του καθώς αυτή βασιζόταν ουσιαστικά στον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων στην ΒΙ.ΠΕ.Ιωαννίνων που αποτελεί και την βασική παραγωγική μονάδα της επιχείρησης.Σημειώνεται ότι η αίτηση της επιχείρησης αφορούσε στην κατηγορία ολοκληρωμένου πολυετούς επιχειρηματικού σχεδίου στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις της στους νομούς Ιωαννίνων, Άρτας, Θεσσαλονίκης και Σερρών, συνολικού ύψους 16.594.321 ευρώ.

Η ΕΚΟΦΝΣ τιμά το Ναυτικό Όμιλο Ιωαννίνων και τους αθλητές του


Άλλη μία τιμητική διάκριση θα δεχθούν την ερχόμενη εβδομάδα ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων που αναδείχθηκε Πρωταθλητής και Πολυνίκης Ελλάδος για την περασμένη χρονιά και οι αθλητές του, οι οποίοι διακρίθηκαν για τις επιτυχίες τους στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας και στις μεγάλες Ευρωπαϊκές και παγκόσμιες διοργανώσεις του 2010.Αυτή τη φορά ο Ν.Ο.Ι. και οι Γιαννιώτες πρωταθλητές της Κωπηλασίας θα τιμηθούν από την Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία (ΕΚΟΦΝΣ) την ερχόμενη Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου και ώρα 7 μ.μ. στα πλαίσια της εκδήλωσης κοπής της Πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ομοσπονδίας, που θα γίνει στο κτίριο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής στην Αθήνα.Οι αθλητές του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων που θα τιμηθούν από την ΕΚΟΦΝΣ είναι οι Γιάννης Τσίλης, Γιώργος Τζιάλλας, Μιχάλης Ναστόπουλος, Απόστολος Λαμπρίδης, Ελένη Διαμάντη, Λυδία Νταλαμάγκα, Αντώνης Γεώργιος, Κων/νος Μαγκλάρας, Χρήστος Κρούτια και Ηλίας Κούρος.

Ακριβά τα τέλη, αλλά σχεδόν όλοι τα πλήρωσαν

Δεν υπήρξαν ουρές χθες στις Εφορίες - Αύριο λήγει η προθεσμία

Αύριο λήγει η παράταση που δόθηκε για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας και την κατάθεση των πινακίδων των οχημάτων στις κατά τόπους Εφορίες.Η μαζική προσέλευση στις Εφορίες μέχρι και την τελευταία ημέρα, στις 31 Δεκεμβρίου, οδήγησε το υπουργείο στην απόφαση να δώσει παράταση για μια ακόμη χρονιά, σε μια προσπάθεια να εξυπηρετηθούν οι πολίτες.Μειωμένη ήταν η προσέλευση χθες το πρωί στις αρμόδιες υπηρεσίες για τα τέλη και τις πινακίδες. Σύμφωνα με τον διευθυντή της Β’ ΔΟΥ Ιωαννίνων Αλέξανδρο Φαρμάκη, το 90-95% των πολιτών έχει προχωρήσει τις απαιτούμενες διαδικασίες και για αυτό δεν αναμένεται αυξημένη προσέλευση σήμερα και αύριο.Παράλληλα περισσότεροι από 150 πολίτες αποφάσισαν να καταθέσουν τις πινακίδες των οχημάτων τους, είτε γιατί δεν τα μετακινούν καθόλου, είτε γιατί δεν διέθεταν το απαιτούμενο ποσό για να παραλάβουν το «πολυπόθητο» σήμα.Βέβαια, ο κ. Φαρμάκης κάλεσε όσους έχουν αφήσει αυτή την εκκρεμότητα να μην προσέλθουν στην Εφορία την τελευταία στιγμή, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα τόσο για τους ίδιους όσο και για τις υπηρεσίες. Παρ’ όλα αυτά, οι υπηρεσίες έχουν ενισχυθεί με επιπλέον προσωπικό για να επιταχύνεται η εξυπηρέτηση των πολιτών, που σύμφωνα με τον κ. Φαρμάκη δεν ξεπερνά τα πέντε λεπτά.Να σημειωθεί πως η κατάθεση των πινακίδων των οχημάτων θα πρέπει να γίνεται από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες ή από τρίτους, απαραιτήτως με την απαιτούμενη εξουσιοδότηση.

Ενημέρωση για το ΦΠΑ

Ο κ. Φαρμάκης ενημέρωσε ακόμη για τις αλλαγές στους συντελεστές του ΦΠΑ που ξεκίνησαν στις αρχές του 2011. Πλην του 23% που παραμένει σταθερό, παρατηρούνται αυξήσεις, ενώ σε ορισμένες μόνο δασμολογικές κλάσεις παρατηρείται μείωση.Σύμφωνα με τον κ. Φαρμάκη, πολλοί είναι οι επαγγελματίες που επικοινωνούν με τις υπηρεσίες της εφορίας για να ενημερωθούν για τις αλλαγές που έχουν σημειωθεί στο ΦΠΑ. Ειδικότερα ο συντελεστής 11% αυξήθηκε σε 13%.Μείωση από 6,5% σε 5,5% σημειώνεται στα φάρμακα δασμολογικής κλάσης 3003 και 3004, στα εμβόλια για ανθρώπους δασμολογικής κλάσης 3002, στα βιβλία με εικόνες για παιδιά δασμολογικής κλάσης 4903, καθώς και στις υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και καταλύματα.Στις 28 Ιανουαρίου αναμένεται να λήξει και η παράταση που δόθηκε για την περαίωση σε υποθέσεις που αφορούν την φορολογία εισοδήματος και λοιπές φορολογίες.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Κουκουλοφόροι έκλεψαν ανήλικους στο κέντρο των Ιωαννίνων


Χθες και ώρα 12.45΄ στα Ιωάννινα, τρεις άγνωστοι δράστες έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπά τους προσέγγισαν παρέα τριών ανήλικων παιδιών και με την απειλή κατσαβιδιού αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των (25) ευρώ και ένα κινητό τηλέφωνο. Προανάκριση για την ληστεία διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ιωαννίνων.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Τούρκος οδηγός μετέφερε 37 λαθρομετανάστες


Στη 01.00΄ σήμερα τα ξημερώματα, στην είσοδο του Νέου Λιμένα Ηγουμενίτσας αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηγουμενίτσας μετά από αξιοποίηση πληροφορίας, συνέλαβαν έναν Τούρκο οδηγό, γιατί κατελήφθη να μεταφέρει με φορτηγό ιδιοκτησίας τούρκικης εταιρείας, τριάντα επτά (37) λαθρομετανάστες με τελικό προορισμό την Ιταλία.Ο συλληφθείς και οι λαθρομετανάστες, οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημ/κών Θεσπρωτίας, ενώ το όχημα κατασχέθηκε από το Τμήμα Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση.

Νέο ...στοπ στο έργο του αεροδρομίου

Ο ανάδοχος δεν πληρώνεται και ζήτησε διάλυση της σύμβασης

Η δραματική μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων δεν επιτρέπει να προχωρήσουν έργα που χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους και μοιραία η καθυστέρηση και τα προβλήματα, χωρίς να ευθύνονται οι ανάδοχοι, είναι πολλά.Κλασικό παράδειγμα το έργο επέκτασης και εκσυγχρονισμού του αεροδρομίου Ιωαννίνων που ...καρκινοβατεί για χρόνια και αποτελεί το σύγχρονο...γεφύρι της Άρτας. Αν και προ λίγων εβδομάδων διαφάνηκε ότι θα πληρωθεί ο ανάδοχος μέρος των οφειλομένων για να συνεχίσει τις εργασίες, αυτό δεν συνέβη τελικά και κατέθεσε αίτημα διάλυσης της σύμβασης!Οι απλήρωτοι λογαριασμοί φτάνουν τα 2,5 εκ. ευρώ και όπως συμβαίνει στο τέλος κάθε έτους, το δημόσιο αποφεύγει να πληρώσει για δημοσιονομικούς λόγους, πόσο μάλλον τώρα που δεν υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι.Έτσι η ανάδοχος εταιρεία ΤΟΜΗ ΑΒΕΤΕ πρόσφατα έκλεισε το εργοτάξιο, έδιωξε το προσωπικό και αναμένει πληρωμή, αλλιώς η σύμβαση μπορεί να διαλυθεί και το έργο να μπει σε νέες περιπέτειες.

Πιέζει για να πληρωθεί και με το δίκιο του
Η πρακτική αυτή των αναδόχων είναι η συνήθης και προβλέπεται εκ του νόμου και αποσκοπεί στο να πιέσει τον κύριο του έργου που εν προκειμένω είναι το υπουργείο Υποδομών, να καταβάλει τα οφειλόμενα.Υπάρχει άλλωστε προθεσμία τριών μηνών από την αίτηση για να μπορεί να διαλύσει την σύμβαση, αλλά ελπίζεται ότι στις αρχές του 2011 θα δοθούν χρήματα.Υπήρχαν άλλωστε διαθέσιμα 1,3 εκ. ευρώ αλλά ούτε κι αυτά δόθηκαν. Το ποσό αυτό ήταν εγγεγραμμένο ως πίστωση για το 2010 και είχε μπλοκαριστεί από το υπουργείο Οικονομικών, προφανώς λόγω των προβλημάτων που ταλανίζουν την οικονομία και τη χώρα και περικόπτουν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.Με αυτό το ρυθμό χρηματοδότησης και τη νέα διακοπή εργασιών, είναι αβέβαιο αν θα επαρκέσει και η δεύτερη παράταση που δόθηκε για ολοκλήρωση του έργου τον Μάιο του 2012, δηλαδή σε 17 μήνες από τώρα.Αν γινόταν, έστω, η πληρωμή του 1,3 εκ. ευρώ η ανάδοχος διατίθονταν να αρχίσει την κατασκευή του κτιρίου του νέου σταθμού, αλλά δεν συνέβη...Έτσι σταμάτησε κάθε εργασία και αναμένει να πληρωθεί. Μέχρι τότε απλά το αεροδρόμιο παραμένει εργοτάξιο, δεν εμποδίζεται η λειτουργία του, αλλά προκαλεί αλγεινή εντύπωση η όλη κατάσταση με το έργο που ... σέρνεται για χρόνια.Η κατασκευή του νέου σταθμού, του πύργου ελέγχου και η ολοκλήρωση του αμαξοστασίου και του χώρου στάθμευσης αποτελούν το κυρίως έργο και ακόμη βρίσκονται στα χαρτιά, πλην του σκελετού του αμαξοστασίου.

Με το...σταγονόμετρο οι πιστώσεις
Τον περασμένο Απρίλιο ξεκαθαρίστηκε ότι το έργο δεν θα χρηματοδοτηθεί από το ΠΕΠ Ηπείρου στο ΕΣΠΑ, αλλά μόνο η εγκατάσταση του Συστήματος Τυφλής Προσγείωσης, το ILS, εφόσον βρεθεί λύση.Αν και είχε δεσμευθεί το ο αρμόδιο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ότι θα χρηματοδοτήσει την ολοκλήρωση με εθνικούς πόρους, όπως αρχικά ξεκίνησε το έργο, οι πιστώσεις δίνονται με το ... σταγονόμετρο.Περίπου 5,5 εκ. ευρώ από τα 25 εκ. ευρώ που είναι η σύμβαση μετά την μεγάλη έκπτωση που δόθηκε στον προϋπολογισμό των 52 εκ. ευρώ, είχαν πληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι και έκτοτε τίποτε...Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι οι συχνότατες διακοπές εργασιών και τώρα το αίτημα για διάλυση της σύμβασης.

Αλλαγές στον αρχικό σχεδιασμό

Πέρα από την ροή της χρηματοδότησης που δεν επέτρεψε να παρουσιάσει πρόοδο το έργο και να βρίσκεται τρία χρόνια πίσω από το πρώτο χρονοδιάγραμμα παράδοσης, ρόλο έπαιξε και η καθυστέρηση για την αλλαγή του αρχικού σχεδιασμού.Μετά από πολλές αναβολές και συζητήσεις αποφασίστηκε από τους αρμοδίους ότι ο νέος σταθμός δεν πρέπει να κατασκευαστεί στη θέση του υπάρχοντος, με κατεδάφιση του και προσωρινή μεταφορά και λειτουργία στο κτίριο που προορίζεται για αμαξοστάσιο. Κι αυτό λόγω αυξημένου κόστους, αλλά και της αναστάτωσης που θα επέφερε στην λειτουργία του αεροδρομίου όσο θα διαρκούσαν οι εργασίες. Έτσι επιλέχθηκε να διατηρηθεί ο σταθμός και να κατασκευαστεί ο νέος δίπλα, προς το σημερινό πάρκινγκ. Εκεί ξεκίνησε τις προετοιμασίες ο ανάδοχος, όμως η ανέγερση σταμάτησε και η αιτία είναι η μη πληρωμή του.Ο πύργος ελέγχου κρίθηκε από την ΥΠΑ ότι πρέπει να αλλάξει θέση και να μεταφερθεί στην άλλη άκρη από το σημείο που είναι σήμερα, δηλαδή προς το Αεροπορικό Απόσπασμα και το αμαξοστάσιο και αυτό για να μην εμποδίζει στο μέλλον την τοποθέτηση του...περίφημου Συστήματος Τυφλής Προσγείωσης, του γνωστού και...άφαντου ILS. Αυτή είναι μια άλλη...πονεμένη ιστορία, αφού ακόμη δεν έχουν καταλήξει για την τοποθέτηση του, παρόλο που υπάρχουν χρήματα στο ΠΕΠ Ηπείρου.

Το κυρίως έργο δεν εκτελέστηκε

Μέχρι τώρα έχει ολοκληρωθεί, σχεδόν, η νέα πίστα στάθμευσης αεροσκαφών, έγινε εν μέρει η σύνδεση με τον κεντρικό διάδρομο και προσωρινά δόθηκαν ξανά σε χρήση τα 2,4 χλμ, του διαδρόμου προσγειώσεων-απογειώσεων, που είχε μειωθεί στα 1350 μέτρα λόγω των έργων.Ο νέος σταθμός που θα σηματοδοτούσε την αλλαγή στο χώρο του αεροδρομίου και αποτελεί το μεγάλο κομάτι του έργου, δυστυχώς έμεινε στα...προκαταρκτικά.Κατασκευάστηκε προ πολλού μόνο ο σκελετός του κτιρίου που προορίζεται για αμαξοστάσιο. Επίσης τοποθετήθηκε ο περιφερειακός φωτισμός, έγιναν περιφράξεις κ.α.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Συνέντευξη του εκλεγμένου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Δήμο Ιωαννίνων

Πάλη για την προστασία της λαϊκής οικογένειας και των ανέργων

Μια σειρά από μέτρα ανακούφισης του γιαννιώτικου λαού, απαιτώντας παράλληλα να μη χάσει τη δουλειά του κανένας συμβασιούχος εργαζόμενος των δημοτικών επιχειρήσεων πρόβαλε, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, η «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Δήμο Ιωαννίνων. Ο επικεφαλής και δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Τασιούλας αναφέρθηκε αρχικά στα συνεχιζόμενα βάρβαρα αντεργατικά αντιλαϊκά μέτρα κυβέρνησης - τρόικας - κεφαλαίου, την πολιτική αυτή ανάπτυξης με γνώμονα την επιχειρηματική κερδοφορία που έχει σαν συνέπεια η ανεργία στο νομό να βρίσκεται στο 30%, η απλήρωτη εργασία να διευρύνεται, τα λουκέτα για τους επαγγελματοβιοτέχνες να αυξάνουν και η μικρομεσαία αγροτιά να δέχεται το τελειωτικό χτύπημα με την ιδιωτικοποίηση της ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ «ΔΩΔΩΝΗ».Αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική που μέσα από τον «Καλλικράτη» εξειδικεύεται στους δήμους και την οποία υπηρετούν η νέα δημοτική αρχή του ΠΑΣΟΚ και η παράταξη της ΝΔ, ο Δημήτρης Τασιούλας κάλεσε τους εργαζόμενους και το λαό να την αντιπαλέψουν, μέσα από το ταξικό εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ. Να την ανατρέψουν και να δημιουργήσουν το μέτωπο για τη λαϊκή εξουσία.Απαίτησε την άμεση κατάργηση των ανταποδοτικών τελών, του τέλους αποχέτευσης, των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς, τη μείωση της τιμής του νερού σε πρώτη φάση κατά 50%, την κατάργηση του ΤΑΠ στις μικρές ιδιοκτησίες.Για τους συμβασιούχους εργαζόμενους των ΑΔΕΙ και ΔΕΤΑΙ, που βρίσκονται σε εργασιακή ανασφάλεια και αβεβαιότητα, υπογραμμίστηκαν οι σοβαρές διαχρονικές ευθύνες των παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, καθώς αποδέχθηκαν και υλοποίησαν την καταστρατήγηση της μόνιμης εργασίας διατηρώντας την εργασιακή και πολιτική ομηρία των εργαζομένων. Απαίτησε η δημοτική αρχή να μην προχωρήσει σε καμία απόλυση και όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις να μεταφερθούν σε υπηρεσίες του δήμου, να καταβληθούν τα δεδουλευμένα. «Το δικαίωμα, πρόσθεσε, στη δουλειά είναι νόμιμο και αδιαπραγμάτευτο».

Στις σημαίες της χώρας γράφεται η λέξη ατιμωρησία

Του Νίκου Κοτζιά

Πολλοί αναγνώστες ρωτάνε το λόγο για τον οποίο ουδείς τιμωρείται σε αυτό τον τόπο. Οι απαντήσεις πολλές και σύνθετες. Σήμερα θα ήθελα να παρουσιάσω μια από αυτές: την ιστορική παράδοση καθώς και την πολιτική-ηθική ατμόσφαιρα που δημιουργεί αυτή στη χώρα σήμερα.Ο εμφύλιος στον 20ο αιώνα μας κληρονόμησε έναν άκρως αρνητικό παράγοντα: στον σχηματισμό των κυρίαρχων ελίτ συμμετείχαν συνεργάτες της τριπλής κατοχής, ιδιαίτερα των Γερμανών. Πολλοί εξ’ όσων είχαν πλουτήσει στη διάρκεια της κατοχής ως δωσίλογοι, μαυραγορίτες, εγκληματίες του κοινού ποινικού κώδικα. Το αποτέλεσμα αυτής της συμμετοχής ήταν η δημιουργία της αίσθησης στην Ελλάδα, αλλά και της πεποίθησης, ότι σε αυτό τον τόπο ακόμα και το χειρότερο έγκλημα και προδοσία μένει ατιμώρητο. Από την άλλη, ότι όποιος θυσιάζει την βόλεψή του προκειμένου να αντιπαλέψει την κατοχή, τον κάθε φορά δοσιλογισμό, το παρακράτος και την παραοικονομία στο τέλος μπορεί και να βρεθεί μπλεγμένος.Η ατμόσφαιρα της ατιμωρησίας στη χώρα, και μάλιστα ως κερδοφορία των ατιμώρητων, ενισχύθηκε στην εποχή του ανώμαλου μεταεμφυλιακού καθεστώτος. Στην εποχή που οι Γερμανοί εγκληματίες πολέμου απελευθερώνονταν από τις ελληνικές αρχές και η ίδια η Γερμανία απαλλάσσονταν από τα χρέη που είχε έναντι της Ελλάδας και των Ελλήνων. Στην εποχή που αποστάτες και αποστασία συνέθλιψαν μαζί με τα επερχόμενα τανκ, την λειτουργία της ελληνικής δημοκρατίας. Οι ατιμώρητοι διατήρησαν ακόμα και το δικαίωμα παρουσίας στα μεταχουντικά δρώμενα του πολιτικού συστήματος.Η ατιμωρησία απέκτησε νέο βάθος, όταν οι συνεργάτες της χούντας, πλην εξαιρέσεων, καθώς και εκείνοι που έκαναν λεφτά στη διάρκεια της επταετίας, δεν τιμωρήθηκαν. Διατήρησαν τα υλικά «κεκτημένα τους» και στην μεταπολίτευση. Το γεγονός αυτό προστέθηκε ως ένα νέο «σύννεφο» στην ατμόσφαιρα και στην αίσθηση ότι σε αυτό τον τόπο, πλην εξαιρέσεων, κανείς και τίποτα δεν τιμωρείται. Ότι αντίθετα η αντίσταση και το να βαδίζει κανείς όρθιος, δεν επιβραβεύεται. Ακόμα περισσότερο συνέτεινε σε αυτή την ατμόσφαιρα η βαθιά αντιπατριωτική απόφαση που είχε ληφθεί, να μην αποκαλυφτούν οι ένοχοι της κυπριακής τραγωδίας και κατά προέκταση να μην τιμωρηθούν. Η απαίτηση να ανοίξουν τα τρία μπαούλα που κρύβουν τα μυστικά της Κυπριακής προδοσίας και βρίσκονται στο αρμόδιο υπουργείο ακούγεται σαν παραξενιά ανθρώπων όπως ο υπογράφων.Στην μεταπολίτευση έγιναν πολλά καλά και ορισμένα στραβά. Αρκετά πράγματα άλλαξαν και εξελίχθηκαν. Όμως, ως προς το ζήτημα της ηθική ή υλικής τιμωρίας εκείνων που ευθύνονταν για τα «υπερβολικά και σκόπιμα στραβά» η ατμόσφαιρα παράμεινε η ίδια: ατιμωρησία. Οι ισχυροί που παραβιάζουν τους νόμους, που καταστρατηγούν τους κανόνες, που πλούτισαν και πλουτίζουν σε βάρος της κοινωνίας και του μέλλοντος της χώρας, έμειναν, επίσης, όπως πάντα, ατιμώρητοι. Και όχι μόνο έμειναν ατιμώρητοι, αλλά και σήμερα παριστάνουν τους εισαγγελείς της χώρας. Σε αυτούς έχουν προστεθεί και πολλοί από εκείνους που έχουν άμεση ευθύνη για τη σημερινή κρίση. Όλοι αυτοί που έχουν την πρώτη ευθύνη για την οικονομική πολιτική που ακολουθήθηκε, πρώην υπουργοί, πρώην τραπεζίτες, πρώην διοικητές. Χωρίς ούτε μια λέξη αυτοκριτικής μας κάνουν δημόσια μαθήματα εξόδου από την κρίση με περιεχόμενο μια και μοναδική φράση: η πολιτεία οφείλει να στηρίζει τα συμφέροντα και την ατιμωρησία των αφεντικών τους.

Συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας οι εργαζόμενοι στη ΑΔΕΙ


Στην απόφαση να συνεχίσουν την επίσχεση εργασίας από σήμερα έλαβαν χθες οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι της πρώην ΑΔΕΙ κατά τη διάρκεια της συνέλευσής τους που έγινε στα Λιθαρίτσια. Η συνάντηση που είχαν χθες πρωί με το Δήμαρχο Φίλιππα Φίλιο δεν έδωσε κάποια οριστική λύση στα αιτήματά τους κι έτσι αποφασίστηκε η συνέχιση των κινητοποιήσεων. Οι συμβάσεις των εργαζομένων έληξαν στις 31/12 όμως οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι η αόριστη μορφή των συμβάσεών τους αποδεικνύονται μέσω των εισφορών τους στα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και της καθημερινής παρουσίας τους στις θέσεις εργασίας τους.

H γιορτή που δεν έγινε

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΑ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δεν ήταν λίγοι οι Γιαννιώτες που λίγο πριν από την αλλαγή του χρόνου, ανηφόρισαν προς πλατεία μεριά, για να δουν τα πυροτεχνήματα. Η γιορτή των πυροτεχνημάτων, της κοπής της πίτας και της μουσικής, καθιερωμένη τα τελευταία χρόνια στα Γιάννενα, δεν έγινε. Ο χρόνος δεν άλλαξε πανηγυρικά στην πόλη.Κι αυτό επειδή η πρώην πια δημοτική αρχή δεν είχε κάνει καμία ετοιμασία για τη βραδιά αυτή. Αποχώρησε από την εξουσία νωρίτερα.Όταν το ανακάλυψε η νυν δημοτική αρχή ήταν αρκετά αργά. Επιπλέον, δεν μπορούσε να «σηκώσει» το κόστος της τελευταίας στιγμής. «Η περσινή γιορτή κόστισε 12.000 ευρώ. Πολλά λεφτά. Δεν μπορούσαμε να δώσουμε τόσα χρήματα από τη στιγμή που υπάρχουν απλήρωτοι εργαζόμενοι στην ΑΔΕΙ» τονίζει ο δημοτικός σύμβουλος Μωϋσής Ελισάφ.Ωστόσο, η απόφαση αυτή του Δήμου δεν έφτασε εγκαίρως στα αυτιά των πολιτών, με αποτέλεσμα αρκετοί πολίτες παραμονή της Πρωτοχρονιάς να πάνε στην κεντρική πλατεία.Η περικοπή των πρωτοχρονιάτικων δαπανών έγινε αισθητή και την επόμενη μέρα, στη δεξίωση που παραχώρησε η δημοτική αρχή. Μετά από αρκετά χρόνια, η δεξίωση έγινε στο Δημαρχείο και όχι στο Πνευματικό Κέντρο και μάλιστα με έξοδα που καλύφθηκαν από χορηγίες.Το πνεύμα… των περικοπών θα κυριαρχήσει και στα επερχόμενα «Ελευθέρια». Σκοπός της δημοτικής αρχής είναι να κάνει λιγότερα έξοδα «κόβοντας» αρκετούς από τους προσκεκλημένους. «Πέρσι τα ‘Ελευθέρια’ κόστισαν 80.000 ευρώ. Φέτος θέλουμε και θα πετύχουμε να κάνουμε τα μισά έξοδα, να κάνουμε την ελάχιστη δυνατή δαπάνη, χωρίς βέβαια να ευτελίσουμε τον θεσμό» τονίζει ο κ. Ελισάφ.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Διαμαρτυρία της ΕΑΣΙ στην ΑΤΕ


Έγγραφη διαμαρτυρία στον διοικητή της ΑΤΕ η οποία κοινοποιήθηκε και στον διευθυντή του κεντρικού καταστήματος της ΑΤΕ στα Γιάννινα,απέστειλε η διοίκηση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων με αφορμή τις δεσμεύσεις καταθέσεων των πτηνοκτηνοτρόφων. Η επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρος της ΕΑΣΙ Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης, αναφέρει πως «το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποφάσισαν την παράταση λήξης πληρωμής και παράλληλα τη νέα ρύθμιση των άτοκων δανείων τα οποία χορηγήθηκαν το 2007 στις πτηνοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις της χώρας. Εντός δε των ημερών επίκειται η αποστολή της απόφασης η οποία δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 27-12-2010. Παρ΄ όλα όμως αυτά, τα υποκαταστήματα της ΑΤΕ στα Γιάννινα προχώρησαν σε δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών καταθέσεων κτηνοτρόφων παραγωγών προκειμένου να γίνει αποπληρωμή των δανείων. Γι΄αυτό ζητούμε άμεσα να σταματήσει με εντολή σας αυτή η αυθαίρετη ενέργεια και να αποδεσμευτούν τα χρηματικά ποσά των κτηνοτρόφων παραγωγών τα οποία δεσμεύτηκαν μέχρι σήμερα».

Αυξήσεις στα εισιτήρια του ΚΤΕΛ


Σε αύξηση των τιμών των εισιτηρίων προχώρησε το αστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων από 01/01/2011.Αναλυτικά οι τιμές των εισιτηρίων αναπροσαρμόζονται ως εξής:
• Τα «πράσινα» εισιτήρια (εντός πόλης) στοιχίζουν 1,10 ευρώ, από 0,90
• Τα «κόκκινα» εισιτήρια στις συγκοινωνίες με τα γειτονικά προς την πόλη χωριά στοιχίζουν 2 ευρώ από 1,60
• Τα «κίτρινα» εισιτήρια προς το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Δουρούτης 1,50 ευρώ από 1,30 ευρώ
• Τα φοιτητικά εισιτήρια από 0,70 ευρώ στοιχίζουν 0,80 ευρώ
• Τα «μωβ» εισιτήρια, των πολυτέκνων από 0,65 ευρώ σε 0,75 ευρώ) και
• Τα «μπλε» εισιτήρια, τα μαθητικά, από 0,50 ευρώ στοιχίζουν 0,60 ευρώ.

Κύμα ανατιμήσεων λόγω ΦΠΑ


Κύμα ανατιμήσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες πυροδοτεί η αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 13%, που ισχύει από την 1η του έτους. Αντίθετα, μειώνεται ο ΦΠΑ που αναλογεί στα φάρμακα, στις υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχειακά καταλύματα και στα παιδικά βιβλία, καθώς μεταφέρονται στο χαμηλό συντελεστή 6,5%, από το 11% που ήταν μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου. Πάντως, αντίβαρο στις αυξήσεις του ΦΠΑ, αναμένεται να αποτελέσουν οι μειώσεις τιμών σε περισσότερα από 500 προϊόντα ευρείας κατανάλωσης στο πλαίσιο της συμφωνίας του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης με τους επιχειρηματίες.

Στη Βουλή ο αναπτυξιακός νόμος


Ξεκίνησε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η συζήτηση για το νέο αναπτυξιακό νόμο, όπου ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, εξέφρασε τη βεβαιότητά του, ότι μέχρι τις 15 Μαρτίου θα προκηρυχθούν τα πρώτα επενδυτικά σχέδια με βάση το νέο επενδυτικό νόμο και τη φιλοδοξία να φτάσουν τα σχέδια αυτά για το 2011 τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ.Χαρακτηρίζοντας το νόμο «εργαλείο και όχι πανάκεια», ο κ. Χρυσοχοΐδης, τόνισε ότι δεν υπάρχουν μέσα στο νόμο φωτογραφικές διατάξεις, εξασφαλίζεται η διαφάνεια και η οικονομική αποτελεσματικότητα.Συνδυαστικά με τον αναπτυξιακό νόμο θα λειτουργήσει και το Ελληνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης που θα αντικαταστάσει το ΤΕΜΠΜΕ, γεγονός που θα καλυφθεί θεσμικά, με νομοσχέδιο την ερχόμενη εβδομάδα. Στόχος είναι να δίνονται χαμηλότοκα δάνεια σε μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις.Αναφερόμενος στο παρελθόν, ο κ. Χρυσοχοΐδης, προσδιόρισε σαν αιτία αποτυχίας των νόμων που προηγήθηκαν, ότι δεν στόχευαν σε επιθετική εξαγωγική πολιτική και είχαν χαμηλής ποιότητας επενδυτικά σχέδια, ενώ για σήμερα τόνισε ότι έχει καταγραφή αύξηση των εξαγωγών κατά 18με στόχο του χρόνου να φθάσουν στο 10% του ΑΕΠ και στο 14% το 2014.

ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΙ:Ανω των 2,5 δισ. τα συνολικά έσοδα


Σε 366.735 ανέρχεται ο αριθμός των αιτήσεων που κατατέθηκαν στις πολεοδομικές υπηρεσίες μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2010 για ρυθμίσεις των ημιυπαίθριων και άλλων χώρων που έχουν αλλάξει χρήση, έναντι 362.867 που ήταν στις 28 του ίδιου μήνα και 283.567 στις 6 του περασμένου Δεκεμβρίου.Ο αριθμός αυτός των αιτήσεων και των αντίστοιχων χώρων που αντιπροσωπεύουν εκτιμάται ότι θα αποδώσει έσοδα γύρω στις 800 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά υπολογίζεται ότι οι χώροι που θα ενταχθούν στη ρύθμιση είναι γύρω στο 1,5 εκατ. και τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από 2,5 δισ. ευρώ.Yπενθυμίζεται ότι η παράταση στην προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών για τη ρύθμιση των ημιυπαίθριων χώρων και αυτών που έχουν αλλάξει χρήση που δόθηκε για την αποφόρτιση του έργου των πολεοδομικών υπηρεσιών και τη διευκόλυνση των πολιτών λήγει στις 28 Φεβρουαρίου .

Επιλογή γιατρών στα βιβλιάρια ασθενείας του ΟΑΕΕ


Οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών ΟΑΕΕ μπορούν να διατηρήσουν στα βιβλιάρια ασθενείας για το 2011 τους ίδιους γιατρούς ή θεραπευτές που είχαν επιλέξει και το 2010, εφόσον είναι ταμειακά ενήμεροι, χωρίς να απαιτείται εκ νέου καταχώρηση των ιατρών στο βιβλιάριο ασθενείας τους.Νέες καταχωρήσεις γιατρών για το 2011, μπορούν να κάνουν οι νέοι ασφαλισμένοι, οι ασφαλισμένοι που απέκτησαν ταμειακή ενημερότητα για το έτος 2011 και όσοι επιθυμούν αλλαγή θεραπευτών ιατρών ή την προσθήκη νέων, από τους προσληφθέντες για το 2011.

Περιορισμός προσλήψεων στο Δημόσιο


Την αυστηρή τήρηση των εξαγγελιών της κυβέρνησης για μείωση των προσλήψεων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και στους ΟΤΑ, επαναβεβαιώνει με επείγουσα εγκύκλιό και με θέμα «Προγραμματισμός Προσλήψεων Προσωπικού έτους 2011», ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, που απέστειλε, χθες, σε όλους τους φορείς του δημοσίου, ενώ επισημαίνει ότι θα πρέπει «τα αιτήματα για προσλήψεις να περιοριστούν στα απολύτως απαραίτητα». Όπως τονίζεται στην εγκύκλιο, ο αριθμός των ετήσιων προσλήψεων και διορισμών μόνιμου προσωπικού και του προσωπικού με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος συνολικά από μία πρόσληψη ανά πέντε αποχωρήσεις, ενώ σε αυτές πρέπει να συνυπολογιστούν και οι μετατάξεις προσωπικού από φορείς ιδιωτικού δικαίου.Επίσης, σημειώνεται ότι «οι εγκρίσεις πρόσληψης προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και οι συμβάσεις μίσθωσης έργου για το έτος 2011 περιορίζονται κατά δεκαπέντε τοις εκατό (15%) σε σχέση με τις αντίστοιχες εγκρίσεις του έτους 2010», ενώ το ίδιο ισχύει και για τις εγκρίσεις πρόσληψης προσωπικού με συμβάσεις μίσθωσης έργου.Υπενθυμίζεται δε ότι οι εγκρίσεις έτους 2010 είχαν περιοριστεί κατά τριάντα τοις εκατό (30%) σε σχέση με τις εγκρίσεις του 2009 και στις δύο περιπτώσεις.Προστίθεται ότι «προκειμένου να γίνει ο προγραμματισμός προσλήψεων για το έτος 2011 και να εκδοθεί η κοινή Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών για τον καθορισμό των προτεραιοτήτων για τις προσλήψεις το έτος 2011, θα πρέπει τα αιτήματα να περιορισθούν στις απολύτως αναγκαίες προσλήψεις».

Ανοίγουν τα "κλειστά" επαγγέλματα


"Προχωρήστε άμεσα και με διάλογο στο άνοιγμα των "κλειστών" επαγγελμάτων, αυτή η μεταρρύθμιση θα κάνει φθηνότερες τις υπηρεσίες, θα μειώσει τη γραφειοκρατία και θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας", είπε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών, Υποδομών, Περιβάλλοντος, ο υφυπουργός Υγείας, Μιχάλης Τιμοσίδης, και ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης.Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης, οι αρμόδιοι υπουργοί θα πρέπει ως τα μέσα του μηνός να είναι σε διάλογο με τις διάφορες επαγγελματικές ομάδες ώστε στα τέλη Ιανουαρίου να έλθει στη Βουλή το "νομοσχέδιο-ομπρέλα" του υπουργείου Οικονομικών για το άνοιγμα των "κλειστών" επαγγελμάτων.Αν η Ευρώπη μείνει στη σημερινή "ερμαφρόδιτη" κατάσταση, οι πιέσεις των αγορών θα συνεχιστούν και (η Ευρώπη) θα ταλανίζεται από αλληλοκατηγορίες και εθνικισμούς, τόνισε ο Γ. Παπανδρέου, στη σύντομη παρέμβασή του, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής για το ευρωομόλογο.Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι αυτό που συζητείται είναι, ουσιαστικά, η μετεξέλιξη της οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρώπης και αυτά όλα "πρέπει να τα δούμε και από την πλευρά του συμφέροντος της χώρας αλλά και του ευρωπαϊκού συμφέροντος". Παράλληλα, εμφανίστηκε αισιόδοξος, τονίζοντας ότι υπάρχουν περιθώρια ευρύτερων συναινέσεων στην Ευρώπη.

Στο αυτόφωρο για μη απόδοση ΦΠΑ


Τη θέσπιση της διαδικασίας του αυτοφώρου για όσους συλλαμβάνονται να μην αποδίδουν ΦΠΑ προανήγγειλε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Δημήτρης Γεωργακόπουλος, αναφερόμενος στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή εντός του μηνός.

Ελπιδοφόρο τεστ εντοπισμού καρκινικών κυττάρων


Η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Johnson & Johnson ανακοίνωσε, σήμερα, ότι συμφώνησε με το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης για την εμπορική εκμετάλλευση ενός αιματολογικού τεστ, με το οποίο θα εντοπίζεται και το παραμικρό καρκινικό κύτταρο, ανοίγοντας το δρόμο για τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα της θεραπείας."Αυτή η νέα τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να παράσχει ένα εύκολο τεστ για τον εντοπισμό των καρκινικών κυττάρων και επίσης για να καθοριστούν τα βιολογικά χαρακτηριστικά" του όγκου, εξήγησε ο Ρόμπερτ Μακόρμακ, υπεύθυνος της πρωτοποριακής τεχνολογίας και στρατηγικής της Veridex, θυγατρικής της Johnson Johnson."Η συλλογή πληροφοριών στο πλαίσιο μιας κλινικής έρευνας μπορεί να βοηθήσει στην επιλογή της κατάλληλης θεραπείας και να δούμε πώς θα ανταποκριθούν στους ασθενείς" πρόσθεσε.Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το συγκεκριμένο αιματολογικό τεστ, που εντοπίζει τα καρκινικά κύτταρα στο αίμα, θα μπορούσε μια μέρα να αντικαταστήσει εξετάσεις όπως τη μαστογραφία, την κολονοσκόπηση, ακόμη και τη βιοψία.

Σε ισχύ η ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά


Από σήμερα, Τρίτη, ενεργοποιείται η δικαστική διαδικασία για τη ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων καταναλωτών, με την προϋπόθεση ότι προηγήθηκε προσπάθεια εξωδικαστικού συμβιβασμού των δύο πλευρών χωρίς αποτέλεσμα.Σύμφωνα με τη Γραμματεία Καταναλωτή, σε αυτή τη φάση, η ρύθμιση των οφειλών των φυσικών προσώπων που έχουν περιέλθει σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής δεν εξαρτάται από την προθυμία ή τη σύμφωνη γνώμη των πιστωτών ή πιστωτικών ιδρυμάτων. «Οι υπερχρεωμένοι αυτοί πολίτες αποκτούν διαπραγματευτική δύναμη, καθώς μπορούν να επιτύχουν με τη δικαστική διαδικασία τη ρύθμιση των οφειλών τους και την απαλλαγή μέρους αυτών. Η εφαρμογή του νόμου δημιουργεί μία νέα δυναμική στη φάση του εξώδικου συμβιβασμού, καθώς είναι πλέον προς το συμφέρον όλων - και ιδίως των ίδιων των πιστωτών - να αξιοποιηθεί η δυνατότητα συναινετικής ρύθμισης των οφειλών», σημειώνεται στην ανακοίνωση.Η ΓΓΚ έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της ( www.efpolis.gr ) υποδείγματα σχεδίων διευθέτησης των οφειλών, αιτήσεων, πιστοποιητικών, δηλώσεων, καταστάσεων πιστωτών, καθώς και χρήσιμες οδηγίες και διευκρινίσεις, προκειμένου να διευκολυνθούν οι οφειλέτες και οι φορείς που συνδράμουν στη συμπλήρωση των σχετικών εγγράφων. Για την ενημέρωση σχετικά με τις προϋποθέσεις υπαγωγής στο νόμο και τις προβλεπόμενες διαδικασίες λειτουργεί η ειδική τηλεφωνική γραμμή 8011197367.

Άνοδος 10,6% στα έσοδα Δεκεμβρίου


Σημαντική άνοδο σημείωσαν τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού τον Δεκέμβριο κατά 10,6%, κυρίως λόγω της περαίωσης των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, με αποτέλεσμα, σε ετήσια βάση, τα έσοδα να παρουσιάσουν αύξηση κατά 5,4% και να προσεγγίσουν τον στόχο του προϋπολογισμού του 2010, που ήταν 6%.Στο Υπουργείο Οικονομικών κρίνουν ιδιαίτερα ικανοποιητική την πορεία των εσόδων το 2010, καθώς, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η στέρηση τους περιορίστηκε τελικά στο ύψος των 280 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ συνολικά το ύψος των εσόδων του προϋπολογισμού του 2010 ανήλθε σε 51,1 δισ. ευρώ.

Στη δίνη της κρίσης ο τουρισμός στην Ήπειρο

Αναγκαίος όσο ποτέ ο επανασχεδιασμός της τουριστικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου

Η ανάγκη του άμεσου επανασχεδιασμού της τουριστικής δραστηριότητας και του τουριστικού χάρτη της Ηπείρου, προβάλλει πλέον ως επιτακτική, αφού η κρίση και τα απόνερά της έχουν φέρει σε απόγνωση τους επαγγελματίες του κλάδου, στερώντας παράλληλα από την οικονομία της περιοχής βασικά έσοδα πολλών εκ. ευρώ.Η περίοδος των Χριστουγέννων, όπως αυτή που διανύουμε, είναι μία από τις περιόδους, όπου οι επαγγελματίες του χώρου αναμένουν την αύξηση των εσόδων τους, όμως τα φετινά Χριστούγεννα είναι σίγουρα η χειρότερη σεζόν της τελευταίας δεκαετίας.Η πληρότητα στο νομό Ιωαννίνων δεν ξεπέρασε το 60%, ενώ ούτε ο καιρός βοήθησε, καθώς το γεγονός πως δε χιόνισε και δεν άνοιξαν τα χιονοδρομικά του Μετσόβου και της Βασιλίτσας στα Γρεβενά, είχε ως αποτέλεσμα πολλές ακυρώσεις μέχρι και την τελευταία στιγμή.Μία από τις σημαντικότερες παραμέτρους που μέχρι στιγμής δεν έχουν συζητηθεί επαρκώς έθεσε υπόψιν όλων των φορέων, που έχουν την ευθύνη και την αρμοδιότητα για τον τουρισμό, ο δήμαρχος Κ. Ζαγορίου και νεοεκλεγείς δήμαρχος του ενιαίου Ζαγορίου Γαβριήλ Παπαναστασίου, σημειώνοντας πως θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί ο τουριστικός χάρτης της περιοχής σε επίπεδο υποδομών, σε σχέση με τις ανάγκες που υπάρχουν όπως επίσης και με αυτές που έχει διαμορφώσει η οικονομική κρίση.«Βρισκόμαστε σε μία οικονομική δίνη που έχει πλήξει τους πάντες.Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι δεν φτάνει μόνο ο δικός μας σχεδιασμός σε τοπικό επίπεδο. Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τι θέλουμε και να αναδείξουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Δε γίνεται μέσω ενός αναπτυξιακού νόμου να συζητάμε μόνο για νέα καταλύματα και νέους χώρους εστίασης. Η Πολιτεία πρέπει να επαναπροσδιορίσει τι θέλει για την περιοχή. Έχουμε μονοπάτια, ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία, μοναδικούς γεωγραφικούς προσδιορισμούς, όμως κανείς δεν ασχολείται με αυτά, ώστε να δώσουμε εναλλακτικές επιλογές στον επισκέπτη», τόνισε ο κ. Παπαναστασίου.Σχετικά ικανοποιητική χαρακτήρισε την τουριστική κίνηση των ημερών στην περιοχή του Μετσόβου ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Ν. Τσομπίκος, σημειώνοντας όμως, ότι είναι πολύ κάτω σε σχέση με την περσινή και τις προηγούμενες αντίστοιχες εορταστικές περιόδους.Εξάλλου υπενθυμίζουμε πως μόνο λίγες ώρες πριν τα Χριστούγεννα ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων Κώστας Βλάχος είχε δηλώσει στο ITV πως η πληρότητα των καταλυμάτων και των ξενοδοχείων στην περιοχή άγγιζε το 70%.Οι ξενοδόχοι ήλπιζαν πως κάτι μπορεί να πάει καλύτερα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, που όμως όπως αποδείχθηκε η κίνηση ήταν μειωμένη, τουλάχιστον κατά 30% σε σχέση με άλλες χρονιές.

Έμειναν στα σπίτια τους
Σαφώς μειωμένη ήταν η φετινή χριστουγεννιάτικη έξοδος, μία από τις μικρότερες των τελευταίων ετών, με πολλές οικογένειες να μένουν στα σπίτια τους.Η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ, και ακόμη και σε πρατήρια στην Αθήνα «ανέβηκε» στο 1,60 ευρώ το λίτρο.Εκτός από την άνοδο της τιμής της βενζίνης, τους εκδρομείς επιβαρύνει και το αυξημένο κόστος των διοδίων.Για παράδειγμα:Για τη διαδρομή Αθήνα- Ζαγοροχώρια το κόστος των διοδίων (διόδια στην Ε.Ο. και γέφυρα Ρίου) είναι 35.20 ευρώ για τα ΙΧ. Με μέσο κόστος βενζίνης από 1,55- 1,790 ευρώ/ λίτρο, το μέσο κόστος μετακίνησης μόνο για τα Ι.Χ. είναι 160 ευρώ, δηλαδή περίπου 200 ευρώ μαζί με τα διόδια και την γέφυρα του Ρίου. Ανάλογα μειωμένη αναμένεται να είναι και η κατάσταση και για την έξοδο της Πρωτοχρονιάς.Τα μέτρα που ίσχυσαν για την έξοδο των Χριστουγέννων με σκοπό την ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων, πρόκειται να ισχύσουν και για την έξοδο της Πρωτοχρονιάς με σκοπό την όσο το δυνατόν πιο αναίμακτη επιστροφή των εκδρομέων.Έτσι, και για την έξοδο της Πρωτοχρονιάς θα υπάρχει αυξημένη αστυνόμευση στο οδικό δίκτυο ανά 20 χιλιόμετρα, αστυνόμευση των σημείων που σημειώνονται συχνά τροχαία ατυχήματα, τροχονόμοι σε διασταυρώσεις, καθώς και αυξημένοι έλεγχοι για αλκοτέστ και υπερβολική ταχύτητα.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ