Σάββατο, 1 Ιανουαρίου 2011

Τι αλλάζει για το πορτοφόλι μας το 2011


Νέοι συντελεστές ΦΠΑ ισχύουν πλέον από την Πρωτοχρονιά, με τον μειωμένο να αυξάνεται από 11% σε 13% και τον υπερμειωμένο κατά 50% να αυξάνεται από 5,5%, σε 6,5%, ενώ ο "κανονικός" συντελεστής παραμένει στο 23%, Οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές οι οποίοι ισχύουν σε συγκεκριμένες νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου, διαμορφώνονται σε 16%, 9% και 5%, από 16%, 8% και 4% αντίστοιχα.Ως αποτέλεσμα των αλλαγών αυτών, θα ανατιμηθούν κατά 2% τα είδη διατροφής, τα εμφιαλωμένα νερά, τα αναψυκτικά, τα σερβιριζόμενα φαγητά, τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, τα κόμιστρα των ταξί και τα εισιτήρια λοιπών θεαμάτων, τα οποία θα επιβαρύνονται πλέον με συντελεστή 13%. Επίσης, αυξάνονται κατά 20 λεπτά τα τσιγάρα, λόγω της αναπροσαρμογής του πάγιου φόρου από το 10% στο 15%. Οι αυξήσεις στο ΦΠΑ και στα τσιγάρα έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία οι τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου θέρμανσης έχουν πάρει την ανηφόρα λόγω των αυξήσεων στη διεθνή αγορά πετρελαίου.Ταυτόχρονα με τις αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ, όμως, διευρύνεται η εφαρμογή του υπερμειωμένου συντελεστή, του 6,5%, σε φάρμακα, βιβλία για παιδιά και υπηρεσίες διαμονής, μειώνοντας έτσι τις τιμές για τον καταναλωτή.

Μείωση στα φάρμακα
Οσον αφορά ατα φάρμακα, η μετάταξη σκευασμάτων από τον συντελεστή ΦΠΑ 11% στον χαμηλό συντελεστή 6,5%, οδηγεί σε σημαντικές μειώσεις τις τιμές 12.242 φαρμακευτικών προϊόντων. Οι μειώσεις αυτές έρχονται να προστεθούν σε εκείνες που είχαν προκύψει από τη νέα τιμολογιακή πολιτική του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και η οποία οδήγησε σε µέση μείωση τιμών κατά 30%. Στις περιοχές που ισχύουν μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ τα φάρμακα θα πωλούνται σε λιανικές τιμές μειωμένες κατά 1,41%.Αλλαγές πλέον ισχύουν και στα τιμολόγια της ΔΕΗ, τα οποία θα είναι μειωμένα από 20% έως 30% για 1.200.000 νοικοκυριά, που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Αναλυτικά προβλέπεται:
-Μείωση από 17% έως 3% της μέσης τιμής ηλεκτρικού ρεύματος για 1.500.000 περίπου μικρομεσαίες εμπορικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις.
-Μείωση από 20% έως 30% σε 1.200.000 νοικοκυριά (άνεργοι, ΑΜΕΑ, οικογένειες με τρία παιδιά και χαμηλό εισόδημα, χαμηλοσυνταξιούχοι, χαμηλόμισθοι), οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ).
-Σταθερότητα της μέσης τιμής για 2.500.000 νοικοκυριά με καταναλώσεις από 800- 2000 kWh.
-Το αγροτικό τιμολόγιο παραμένει το χαμηλότερο από όλα τα υπάρχοντα τιμολόγια, παρά την αύξηση του 6%.
-Αύξηση 11%, στην κατηγορία πελατών των 0 - 800 kWh και αντιστοιχεί σε μέση επιβάρυνση 5,5 ευρώ, το τετράμηνο.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:Καμία απόλυση δημοσίου υπαλλήλου


Χωρίς καμία απόλυση δημοσίου υπαλλήλου, γίνονται πράξη οι μεταρρυθμίσεις που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση, τονίζει ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, σε συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία".Σύμφωνα με τον κ. Ραγκούση, το νέο μισθολόγιο σε καμία περίπτωση δεν θα αποτελεί "ισοπέδωση, ούτε αγνόηση της ιδιαίτερης ευθύνης που συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων έχουν".Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Ραγκούση:

1. Είστε, λέτε, σε σύγκρουση με το κράτος της μεταπολίτευσης. Ωστόσο δεν μας λέτε ότι, σε μεγάλο βαθμό, αυτό το κράτος το έχτισε το ΠΑΣΟΚ.
Σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τα σωρευμένα προβλήματα της μεταπολίτευσης. Παρά την προσφορά της, πραγματικά μεγάλη σε πολλούς τομείς, είχε μια γκρίζα πλευρά, στην οποία κανείς δεν αρνήθηκε ότι και το ΠΑΣΟΚ έχει ευθύνη. Ένα στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης, επίπλαστης ανταγωνιστικότητας, βασισμένης στα ελλείμματα και στις διαρκείς υποτιμήσεις του εθνικού νομίσματος επί δεκαετίες, από τη μια. Kαι ένα πελατειακό κράτος και πολιτικό σύστημα, τα οποία μας έφτασαν στο χείλος της χρεοκοπίας, από την άλλη. Δεν υπάρχει όμως καμιά αμφιβολία ότι τα 5,5 χρόνια των κυβερνήσεων Καραμανλή πολλαπλασίασαν με ακραίο τρόπο τα αρνητικά φαινόμενα αυτά. Για αυτό το δίλημμα σήμερα είναι: είτε υποταγή στην πελατειακή νοοτροπία, τα ελλείμματα, σε αυτή την γκρίζα πλευρά της μεταπολίτευσης, είτε σύγκρουση μαζί τους.Εμείς για να προστατεύσουμε το δημόσιο συμφέρον και για να υπηρετήσουμε το συμφέρον των πολιτών, επιλέξαμε τη μέχρις εσχάτων σύγκρουση.

2. Το πελατειακό κράτος δεν αλλάζει με διακηρύξεις…

Προωθούμε με συνέπεια την οικοδόμηση μιας πολιτείας αξιών, ενός κράτους κανόνων. Από την πρώτη μέρα. Δείτε τις προγραμματικές δηλώσεις, τότε που δεν υπήρχε καν στον ορίζοντα τρόικα και μνημόνιο. Υπό αυτή την έννοια και οι προοδευτικές μεταρρυθμίσεις της "Δι@ύγεια" και του "Καλλικράτη", της υπαγωγής κάθε πρόσληψης στο ΑΣΕΠ , της αξιοκρατικής - πρώτη φορά στην ιστορία- ανάδειξης προϊσταμένων στο Δημόσιο, οι σύγχρονες διατάξεις για τον Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, με τις οποίες πρώτη φορά δίπλα στο δίκαιο του αίματος εισάγουμε το δίκαιο του εδάφους συνιστούν ριζοσπαστικές συγκρούσεις με αυτό το παρελθόν. Μαζί με τη νέα χρονιά ο "Καλλικράτης" τίθεται σε πλήρη εφαρμογή. Απαιτήθηκε μετά το νόμο ένα τιτάνιο επιχειρησιακό σχέδιο. Είμαστε έτοιμοι. Εκδόθηκαν 21 Προεδρικά Διατάγματα, 30 Υπουργικές Αποφάσεις , εκτελέστηκαν πάνω από 250 έργα ενοποίησης λειτουργικών συστημάτων, οργανώθηκαν εκτεταμένες επιμορφωτικές διαδικασίες.

3. Πρώτη φορά, πάντως, οι δημόσιοι υπάλληλοι αισθάνονται απειλούμενοι.Εκσυγχρονισμός χωρίς απολύσεις;

Με σχέδιο και αυστηρή προσήλωση στις αρχές μας μπορούμε να πετυχαίνουμε τους στόχους μας. Μέσα στο 2011, με την κάρτα του πολίτη περνάμε στη μετά-ΚΕΠ εποχή. Προχωράμε στο νέο μισθολόγιο που σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ισοπέδωση ούτε αγνόηση της ιδιαίτερης ευθύνης που συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων έχουν - χωρίς καμία απόλυση δημοσίου υπαλλήλου- και στον "Καλλικράτη" στο κράτος. Και επιτέλους, θα ολοκληρώσουμε τον περιφερειακό σχεδιασμό για το μέγα ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Θα συγκρουστούμε με συμφέροντα αλλά και δημαγωγικές αντιλήψεις που καθηλώνουν την Ελλάδα στην τριτοκοσμική αθλιότητα των ανεξέλεγκτων χωματερών. Θα προχωρήσουμε σε όλα τα μέτωπα, γιατί πουθενά δεν έχουμε δικαίωμα να υποταχθούμε στις νοοτροπίες που κόντεψαν να καταστρέψουν τη χώρα.

4.Θα έχετε κόστος. Έχετε συμφιλιωθεί με την ιδέα της εκλογικής ήττας;

Έχουμε συνειδητοποιήσει την ιστορική μας ευθύνη για το μέλλον του τόπου. Δεν υπάρχει την ώρα ενός πολέμου οικονομικής επιβίωσης τίποτε άλλο από το δημόσιο συμφέρον. Τα προσωπικά, εκλογικά, κομματικά συμφέροντα δεν έχουν καμία αξία. Άλλωστε, είδατε την κατάληξη του κ. Καραμανλή που επέλεξε και έπραξε το αντίθετο.Για αυτό δεν έχω κανέναν δισταγμό να σας πω ότι αν ετίθετο δίλημμα, η επιλογή μας είναι αταλάντευτη: Προτιμούμε να είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που θα θυσιάσει το μέλλον της αλλά όχι το μέλλον της χώρας, παρά μια ακόμη κυβέρνηση, που για να μην θυσιάσει το μέλλον της θα θυσιάσει το μέλλον της χώρας.

5. Η τρόικα σας στηρίζει, και μάλιστα κάνει συστάσεις στην αντιπολίτευση να βάλει πλάτη...

Οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. του ΔΝΤ και της ΕΚΤ επιδιώκουν πραγματικά να πετύχει το σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας και εργάζονται συστηματικά για αυτό. Η πολιτική αντιπαράθεση όμως των κομμάτων είναι αποκλειστική υπόθεση των εκπροσώπων του ελληνικού λαού. Για αυτό κριτική ή σχόλια στα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι δική μας και μόνο δική μας δουλειά και αντίστροφα. Άρα όταν υπάρχουν ακόμη και καλοπροαίρετα από τρίτους και μπορούν να θεωρηθούν παρέμβαση στην πολιτική ζωή της χώρας, δεν μας βρίσκουν σύμφωνους και προσωπικά τα θεωρώ ανεπίτρεπτα.

6. Πάντως, οι περισσότεροι πολίτες θεωρούν τα μέτρα άδικα.

Κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι το δίλλημα με το οποίο ο ελληνικός λαός βρίσκεται αντιμέτωπος είναι αν θα αναγκαστούμε να πάρουμε μέτρα ή αν θα τα αποφύγουμε. Δεν υπάρχει περίπτωση ο λογαριασμός της μεταπολίτευσης να μην πληρωθεί. Λέει ψέματα και υποκύπτει στη δημαγωγία, όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο. Το ερώτημα είναι ένα και μοναδικό: Ο λογαριασμός της μεταπολίτευσης θα πληρωθεί από εμάς ή από τα παιδιά μας; Εμείς θα αναλάβουμε το σωρευμένο βάρος της μεταπολίτευσης ή θα το μετακυλήσουμε στα παιδιά μας; Γνωρίζοντας ότι δεν θα το αντέξουν. Γνωρίζοντας ότι έτσι θα ακυρώσουμε το μέλλον τους.Και αν πυρήνας της πολιτικής μας σοσιαλιστικής παράταξης είναι η αποκατάσταση της αδικίας, δεν υπάρχει μεγαλύτερη αδικία από το να ζούμε σε βάρος των επόμενων γενεών. Αν η πολιτική ταυτότητά μας, η αυτοσυνειδησία μας, η πολιτική μας ύπαρξη ταυτίζεται με τον αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη, τότε δεν δικαιούμαστε να διστάσουμε ούτε στιγμή:Εμείς. Σε εμάς έλαχε. Εμείς και μόνον εμείς οφείλουμε να σηκώσουμε το βάρος, να υποστούμε τις συνέπειες. Να πάρουμε όλες τις δύσκολες, αλλά λυτρωτικές αποφάσεις.

7. Η αξιωματική αντιπολίτευση προετοιμάζεται για πρόωρες εκλογές. Το δίλημμα που θέσατε στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών που περιείχε την απειλή των πρόωρων εκλογών ήταν μιας χρήσεως;

Το ερώτημα αυτό απαντήθηκε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο στις 7 και 14 Νοεμβρίου. Η αντιπολίτευση απαίτησε την απονομιμοποίηση της κυβέρνησης και ο ελληνικός λαός με ηχηρό τρόπο απέρριψε την απαίτησή της αυτή. Άλλωστε, ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ζήτησαν ευθέως την απάντηση στο ερώτημα για τις πρόωρες εκλογές να τη δώσει ο λαός. Ο ελληνικός λαός διασφάλισε μια καθαρή τριετία κυβερνητικής σταθερότητας που ο τόπος έχει ανάγκη όσο ποτέ. Μόνο ανώμαλες εξελίξεις μπορούν να διακόψουν τον ομαλό δημοκρατικό βίο που χάραξαν οι εκλογές του Οκτωβρίου του 2009 και επιβεβαίωσαν οι εκλογές του Νοεμβρίου του 2010. Αυτό οφείλουν να το αντιληφθούν όλοι όσοι φαντάζονται ότι υπάρχουν περιθώρια πολιτικής αποσταθεροποίησης.

8. Έχετε δεσμευθεί ότι θα αλλάξετε τον εκλογικό νόμο. Μπορεί να εκφράσουν αντιρρήσεις και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Δεν θα ολοκληρώσουμε το ξερίζωμα των αιτίων που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία αν δεν συγκρουστούμε με την γκρίζα, πελατειακή, παρασιτική πλευρά του κομματικού συστήματος της μεταπολίτευσης. Αυτό είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε όπως έχει διακηρύξει ο ίδιος ο πρωθυπουργός και με τον τρόπο εκλογής των βουλευτών. Ακούστε: Η μεταπολίτευση πρόσφερε πολλά. Παρήγαγε όμως δημοσιονομικά και πολιτικά απορρίμματα, τα οποία αφήσαμε να μας δηλητηριάζουν. Ήρθε η ώρα της οριστικής "ταφής" αυτών των απορριμμάτων, της αδιαφάνειας, της αναξιοκρατίας, της πελατειακής λογικής και του παρασιτισμού.

9. "Βάλτε κάποιον φυλακή" σας λένε οι πολίτες. Μέχρι τώρα φως δεν έχει προκύψει από τη διερεύνηση των σκανδάλων. Κορυφαίο παράδειγμα η ιστορία της Siemens...
Αν συζητάμε για τη Siemens είναι γιατί ο πρωθυπουργός πήρε την απόφαση και έδωσε την εντολή να μην αφεθεί τίποτε στο σκοτάδι και η υπόθεση να ξανανοίξει. Μια υπόθεση που - σας θυμίζω - είχε κλείσει από την κυβέρνηση Καραμανλή. Τώρα με το πόρισμα, ο λαός απαιτεί όχι μόνο να μας δοθεί η δυνατότητα να μάθουμε τι έγινε στο παρελθόν, αλλά και να τιμωρηθούν επιτέλους οι ένοχοι. Έρχεται η ώρα της αλήθειας για όλους. Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει τη θέση μας. Και δια στόματος πρωθυπουργού έχουμε πει "είμαστε αποφασισμένοι να ματώσουμε".

Μήνυμα Κ.Παπούλια για την στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων


Την αισιοδοξία του ότι, παρά τις δυσκολίες, το 2011 θα ανοίξει ένας δρόμος που θα οδηγήσει σταδιακά τη χώρα στην έξοδο από την κρίση εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καλώντας παράλληλα τους κρατούντες να ενισχύσουν τους οικονομικά ασθενέστερους.«Το 2011 θα έχει δυσκολίες, αλλά πιστεύω ότι ανοίγει σιγά σιγά ένας δρόμος που θα πέσουμε στο 2012», επισήμανε ο κ. Παπούλιας από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου αντάλλαξε τις καθιερωμένες ευχές για το νέο έτος με τους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά και εκπροσώπους της θρησκευτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους αν φοβάται κοινωνικές αντιδράσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την εκτίμηση ότι παρόλο που υποφέρουν τα ασθενέστερα στρώματα του ελληνικού λαού, έχουν καταλάβει ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος.«Πρέπει να βαδίσουμε αυτό το δρόμο. Και βλέπετε γι'αυτό και έχουν μια επιμονή, που είναι ό,τι θαυμάζω. Αλλά από την άλλη μεριά επειδή έχω περάσει κι εγώ δύσκολες περιόδους στη ζωή μου, ο ελληνικός λαός τις αντιμετώπισε αυτές τις περιόδους με μεγάλο θάρρος και με την ελπίδα ότι το αύριο θα είναι καλύτερο», ανέφερε χαρακτηριστικά.«Και νομίζω ότι αυτό γίνεται και σήμερα, παρόλο που οι κρατούντες πρέπει οπωσδήποτε να διευκολύνουν αυτή την ανοχή που τους δίνει ο ελληνικός λαός. Και όταν λέω να διευκολύνουν είναι ότι πρέπει οπωσδήποτε να ενισχύσουν οικονομικά, τουλάχιστον, τα χαμηλότερα εισοδήματα», πρόσθεσε στη συνέχεια.Ο κ. Παπούλιας επανέλαβε ακόμη ότι προϋπόθεση για την κοινωνική συνοχή είναι η πάταξη των αδικημάτων που διαπράττονται σε βάρος του ελληνικού λαού. «Δεν μπορεί να διαφεύγουν αυτοί που πρέπει να πληρώσουν φόρους και ύστερα να τρέχουν στα κρατικά νοσοκομεία να θεραπευτούν. Αυτό είναι απαράδεκτο», σημείωσε.

Οι καλλικρατικοί δήμοι χρωστούν τα κέρατά τους...


Αμαρτίες του παρελθόντος και σκληρούς όρους δανεισμού θα κληθούν να πληρώσουν από Δευτέρα οι νέες δημοτικές αρχές. Οι καλλικράτειοι δήμοι, στη συντριπτική τους πλειονότητα, είναι χρεωμένοι με πολλά εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι προϋποθέσεις και οι όροι που μπαίνουν από τον νόμο για τη σύναψη νέων δανείων ενδέχεται να είναι αρκετά δύσκολοι και «επίπονοι» για τους περισσότερους νέους δήμους.Το συνολικό χρέος των δήμων μέχρι σήμερα φτάνει σε 1.742.135.952 ευρώ, με πρώτους στη λίστα τον Πειραιά (131.128.767 ευρώ), την Αθήνα (129.492.613), τη Ρόδο (61.996.640), τις Αχαρνές (55.248.842) και το Μαρούσι (52.216.609).

Νέοι όροι δανεισμού

Οι δήμοι και οι περιφέρειες θα μπορούν να συνομολογούν δάνεια με αναγνωρισμένα πιστωτικά ιδρύματα ή χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς της Ελλάδας και του εξωτερικού αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση επενδύσεων και τη χρηματοδότηση χρεών τους, εφόσον συντρέχουν, σωρευτικά, οι πιο κάτω προϋποθέσεις:

α. Το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης της δημόσιας πίστης κάθε δήμου ή περιφέρειας δεν υπερβαίνει το 20% των ετήσιων τακτικών του εσόδων. Το ποσοστό αυτό μπορεί να αναπροσαρμόζεται με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, ύστερα από γνώμη της ΚΕΔΚΕ και της Ένωσης Περιφερειών.

β. Το συνολικό χρέος του δήμου και της περιφέρειας που δανείζεται δεν υπερβαίνει ένα ποσοστό των συνολικών εσόδων του, που καθορίζεται με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών έπειτα από γνώμη της ΚΕΔΚΕ και της Ένωσης Περιφερειών.

Για τη σύναψη δανείων για την εκτέλεση έργων ή προμηθειών ισχύουν τα εξής:

1. Πρέπει να υπάρχει εγκεκριμένη προκαταρκτική μελέτη ή προμελέτη ή οριστική μελέτη των έργων ή προμηθειών για τα οποία θα συνομολογηθεί το δάνειο.

2. Απαγορεύεται να χρησιμοποιηθεί το δάνειο για σκοπό άλλον από εκείνον για τον οποίο συνομολογήθηκε.

3. Οι διατάξεις που επιβάλλουν την παράσταση δικηγόρων κατά τη σύνταξη δανειστικών συμβολαιογραφικών εγγράφων δεν εφαρμόζονται για τις περιφέρειες. Οι συμβάσεις για τη συνομολόγηση των δανείων δεν επιβαρύνονται με τέλη και δικαιώματα υπέρ τρίτων.

4. Τα συμβολαιογραφικά δικαιώματα στις συμβάσεις συνομολόγησης δανείων εκ μέρους περιφερειών μειώνονται στο 50%. Τα κάθε είδους δικαιώματα εμμίσθων ή αμίσθων υποθηκοφυλάκων, για την εγγραφή υποθήκης, προσημειώσεως ή κατασχέσεως σε βάρος περιφέρειας, μειώνονται επίσης στο 50%.

5. Εγγυήσεις του Δημοσίου για τη σύναψη δανείων παρέχονται με κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών. Η εγγύηση μπορεί να παρέχεται με όρους που αφορούν τη χρονική διάρκεια, τις προϋποθέσεις για την παροχή και εξόφληση του δανείου και τις ασφάλειες που πρέπει να παράσχει ο δανειζόμενος, στις οποίες μπορεί να περιλαμβάνεται και η εκχώρηση πόρων.

6. Η διάρκεια και η είσπραξη των φόρων, τελών, δικαιωμάτων και εισφορών που είχαν εκχωρήσει οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις ή εκχωρούν οι περιφέρειες για την ασφάλεια και την εξυπηρέτηση των δανείων παρατείνεται αυτοδικαίως έως την πλήρη εξόφληση των δανείων αυτών.

Μνημόνιο για τα δάνεια

Το ΥΠΕΣ θα προσπαθήσει να σταματήσει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας των νέων δήμων μέσω του προγράμματος εξυγίανσης που προβλέπει ο «Καλλικράτης». Το πρόγραμμα, όπως αναμένεται, θα βάλει «ψαλίδι» στις λειτουργικές δαπάνες και η ένταξη των δήμων σε αυτό θα γίνεται είτε υποχρεωτικά είτε προαιρετικά. Σε περίπτωση υποχρεωτικής ένταξης, το υπουργείο θα αποφασίζει με βάση τα στοιχεία της Διεύθυνσης Οικονομικών των ΟΤΑ ποιοι δήμοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά, ενώ στη δεύτερη περίπτωση οι δήμοι θα εντάσσονται όταν πληρούν τα εξής κριτήρια:

1. Αν οι ετήσιες τοκοχρεολυτικές δόσεις υπερβαίνουν το 20% των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων του δήμου.

2. Αν το συνολικό χρέος υπερβαίνει συγκεκριμένο ποσοστό (το υπουργείο προσανατολίζεται να το ορίσει στο 80%) των ετήσιων εσόδων (συμπεριλαμβανομένων των δημοτικών τελών).

Δημοτικά τρόικα

Με άλλα λόγια θα έχουμε τρόικα και... μνημόνιο για τους νέους δήμους, με τους δημότες τους να πληρώνουν όχι μόνο τα «σπασμένα» των παλιών δήμων, αλλά και τον δανεισμό των νέων. Το βασικό ερώτημα όμως είναι πόσα θα χρειαστεί να δανειστούν οι νέοι δήμοι δεδομένου ότι και η χρηματοδότησή τους από τον προϋπολογισμό θα είναι μειωμένη. Για να αποκτήσουμε όμως μια πληρέστερη κατ’ αρχήν εικόνα, ας δούμε αναλυτικά τι χρωστάνε ήδη οι νέοι δήμοι...

Οι κορυφαίοι... μπαταχτσήδες της επικράτειας

Πειραιώς 131.128.767

Αθηναίων 129.492.613

Ρόδου 61.996.640

Αχαρνών (Αν. Αττικής) 55.248.842

Αμαρουσίου 52.216.609

Φυλής (Δυτ. Αττικής) 46.932.422

Θεσσαλονίκης 42.794.931

Ασπροπύργου (Δυτ. Αττικής) 41.738.337

Νίκαιας - Αγ. Ιωάννη Ρέντη 40.036.401

Ιωαννίνων 38.356.912

Περιστερίου 37.984.492

Κερκύρας 30.606.986

Ζωγράφου 26.486.485

Τρικκαίων 23.835.870

Καρδίτσας 22.049.232

Πατρέων 19.908.792

Λαρισαίων 17.435.199


topontiki

Ευχές για Καλή Χρονιά από τη Δ.Γεωργακοπούλου


Ευχές για Καλή Χρονιά δίνει η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα. Στο μήνυμά της αναφέρει: «Αγαπητοί πολίτες της Ηπείρου, Διανύουμε τις τελευταίες ώρες του 2010 και ετοιμαζόμαστε να υποδεχτούμε το νέο έτος, με υψηλές προσδοκίες αλλά και με μεγάλες ευθύνες. Σε λίγο ξεκινά και τυπικά η εφαρμογή της νέας αυτοδιοικητικής αρχιτεκτονικής του “Καλλικράτη”, η οποία επιφέρει το τέλος μιας εποχής και την απαρχή μιας καινούργιας σελίδας στη διοίκηση του κράτους. Το χρέος που έχουμε αναλάβει, μας υποχρεώνει για τη νέα χρονιά να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις, απέναντι στους πολίτες και τον τόπο και να εργαστούμε αποτελεσματικά για την ενίσχυση της περιφερειακής παραγωγικότητας, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Θα πρέπει όλοι μας να συνδράμουμε στη μεγάλη εθνική προσπάθεια που δεν είναι άλλη, από το να οδηγήσουμε τον τόπο και τη χώρα στην έξοδο από τη σημερινή κρίση. Από τη χρονιά που φεύγει μας μένουν έντονα σημάδια δικαίωσης και ικανοποίησης για τα όσα σημαντικά καταφέραμε. Μας μένουν όμως και διδάγματα σε τομείς που θα πρέπει να βελτιωθούμε. Στόχος και ευχή μου για τη νέα χρονιά, είναι να καταφέρουμε, όλοι μαζί, μέσα από τη συλλογική προσπάθεια να ενισχύσουμε την προοπτική και την ελπίδα μας για ένα καλύτερο αύριο. Η κατάκτηση στόχων, απαιτεί συνένωση δυνάμεων, συγκροτημένο σχέδιο, όραμα και σκληρή προσπάθεια. Αυτό κάναμε στη διάρκεια του περασμένου έτους στην Περιφέρεια Ηπείρου και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε με αμείωτους ρυθμούς, μέσα από τα νέα δεδομένα που μας οδηγεί ο «Καλλικράτης». Εύχομαι από καρδιάς για το 2011, Χρόνια πολλά, Υγεία, Ευημερία και κάθε Οικογενειακή και προσωπική ευτυχία, σε όλους σας.».

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΗΠΕΙΡΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗ


Μια δύσκολη χρονιά έφτασε στο τέλος της. Έρχεται μια νέα, την οποία ας υποδεχθούμε με την προσμονή να είναι καλύτερη από αυτή που μας άφησε.Το 2010 ανήκει πλέον στην ιστορία. Στη διαδρομή του έφερε στην πλειονότητα των πολιτών, πολλές δυσκολίες, πολλές δοκιμασίες, αγωνία για το αύριο.Έφερε όμως και ένα νέο θεσμό: Την Αιρετή Περιφέρεια, με την οποία φιλοδοξούμε να δώσουμε μια νέα αναπτυξιακή ώθηση στην Ήπειρο.Τα προβλήματα είναι αρκετά. Στεκόμαστε πάνω από αυτά.Αγωνιζόμαστε για την οργάνωση της Περιφέρειας, που ξεκινά από μηδενική βάση.Στόχος μας είναι μέσα στο 2011 να βάλουμε τις βάσεις που θα μας οδηγήσουν στην ενιαία Ήπειρο.Μας προβληματίζει το δύσκολο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον.Καταλαβαίνουμε τις δυσκολίες του κόσμου και γνωρίζουμε ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε μια στιγμή.Η Ήπειρος έχει δυνατότητες, έχει το ανθρώπινο δυναμικό.Όλοι μαζί θα κάνουμε ο, τι είναι δυνατό για να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες που θα δώσουν προοπτικές ανάπτυξης για τον τόπο μας, για την ευημερία των Ηπειρωτών, μόνιμων κατοίκων και αποδήμων.Σήμερα ας αφήσουμε στην άκρη τους προβληματισμούς. Ας γιορτάσουμε τον ερχομό του νέου χρόνου. Ας βάλουμε τους στόχους μας και από αύριο με πίστη στις δυνάμεις μας, ξεκινάμε τον αγώνα για να ξαναγεννηθεί η ελπίδα, για να επιστρέψει η αισιοδοξία.Εμείς οι Ηπειρώτες τα καταφέραμε σε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες. Με συνεργασία και κοινωνική αλληλεγγύη θα τα καταφέρουμε και τώρα…

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

Ευχές Δημάρχου Ηγουμενίτσας Γιώργου Κάτσινου


Την ευχή να ξεπεράσει ο εμπορικός κόσμος της Ηγουμενίτσας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει από την οικονομική κρίση,εξέφρασε μεταξύ άλλων στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του,ο νέος δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Γιώργος Κάτσινος.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Μήνυμα Πρωτοχρονιάς από τον Γ. Παπαλέξη


Στο Πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο νέος Δήμαρχος Άρτας Γιάννης Παπαλέξης αναφέρει: «Αγαπητοί συνδημότες Καλωσορίζοντας το νέο χρόνο απευθύνω προς όλες και όλους σας τις θερμότερες ευχές μου για υγεία, δύναμη, δημιουργία και προκοπή. Για την Άρτα και το Δήμο Αρταίων , εύχομαι το 2011 να είναι χρόνος - ορόσημο, χρόνος επιτυχιών, χρόνος κατακτήσεων όλων, όσα δικαιούται με τη συνεργασία και τη σύμπνοια των πολιτών και των φορέων. Υποδεχόμαστε τον καινούργιο χρόνο μέσα σε ένα ζοφερό περιβάλλον με τα αρνητικά χαρακτηριστικά της γενικευμένης αβεβαιότητας και των πολλαπλών ανατροπών σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής, της επαγγελματικής, της οικογενειακής και της προσωπικής μας ζωής. Η πατρίδα μας βρίσκεται στο μεταίχμιο αναζήτησης διεξόδου από τα μεγάλα προβλήματα της οικονομικής δυσπραγίας, της ύφεσης, της ανεργίας. Για το Δήμο μας αυτή η Πρωτοχρονιά σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής. Η υλοποίηση της νέας διοικητικής οργάνωσης που αρχίζει από αύριο δημιουργεί προβλήματα και δυσκολίες, αλλά παρουσιάζει και προκλήσεις, ελπίδες και δυνατότητες. Η διαδοχή του παλιού από το καινούργιο εμπεριέχει την προσδοκία, την αισιοδοξία, την ελπίδα για το μέλλον. Υποδεχόμαστε το 2011 με προσδοκίες, ευελπιστώντας να είναι για όλους μας η αφετηρία μιας νέας δημιουργικής εποχής. H νέα χρονιά που ανατέλλει, μας γεμίζει με αισιοδοξία, ελπίδα, αλλά και ευθύνη, γιατί σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα, μια νέα αρχή.Από την καθημερινή επαφή μαζί σας γνωρίζω, ότι οι προσδοκίες σας είναι μεγάλες. Ως νέα δημοτική αρχή είμαστε έτοιμοι να αναμετρηθούμε με τα προβλήματα και να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που μας δίνει το Πρόγραμμα «Καλλικράτης», για ένα καλύτερο αύριο για την Άρτα. Με ανατροπές στη δομή, τη λειτουργία και τις κατεστημένες αντιλήψεις. Με αξιοποίηση του πλούσιου ανθρώπινου δυναμικού της περιοχής μας, καθώς και κάθε ρηξικέλευθης ιδέας, κάθε πρωτότυπης πρότασης.Από αύριο αρχίζει μια φιλόδοξη και δημιουργική πορεία, στον πρώτο χρόνο της οποίας δεσμευόμαστε:να ανταποκριθούμε στη λαϊκή εντολή και να προσφέρουμε σύγχρονες υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στον πολίτη,να βάλουμε τα θεμέλια της συγκρότησης, της οργάνωσης, της ενοποίησης και της ανάπτυξης του Δήμου μας,να δώσουμε ανάσα στην καθημερινότητα των δημοτών μας, αντιμετωπίζοντας άμεσα τα μεγάλα προβλήματα της καθαριότητας, του κυκλοφοριακού, της ευταξίας στη λειτουργία της πόλης…να μεθοδεύσουμε τη σύντονη αναζήτηση πηγών χρηματοδότησης και αξιοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων να οργανώσουμε ένα Δήμο πρότυπο λειτουργίας και ανάπτυξης.Είμαστε αισιόδοξοι, ότι θα ανταποκριθούμε με αξιώσεις στις απαιτήσεις των καιρών και στις υψηλές προσδοκίες σας, γιατί έχουμε εμπιστοσύνη στη δημιουργική σας διάθεση, γιατί γνωρίζουμε ότι θα σας έχουμε συμπαραστάτες. Με τις απόψεις σας, με τις προτάσεις σας, με τη συμμετοχή σας, με την εποικοδομητική κριτική σας. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε και περισσότερα και καλύτερα, ώστε να δώσουμε πολύ γρήγορα στο νέο Δήμο Αρταίων τη θέση που του αξίζει..Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου, ο νέος χρόνος να σας φέρει υγεία και ευτυχία, προσωπική και οικογενειακή και εκπλήρωση όλων των ευγενών φιλοδοξιών σας.

Χρόνια πολλά!
Ευτυχισμένος και δημιουργικός ο καινούργιος χρόνο
ς!».

ΟΑΕΕ: Τη Δευτέρα συντάξεις-επιδόματα


Τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου, μαζί με τη σύνταξη Ιανουαρίου, θα καταβληθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση χαμηλοσυνταξιούχων στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ. Το επίδομα δικαιούνται όσοι έχουν συμπληρώσει το 60ο έτος ηλικίας έως τις 31-12-2010 (εκτός αναπηρίας - θανάτου) και δεν είναι συνταξιούχοι του ΟΓΑ.

Ποδαρικό με αυξήσεις σε χιλιάδες προϊόντα!


Με αυξήσεις σε χιλιάδες προϊόντα και υπηρεσίες, αλλά και σημαντικές μειώσεις σε 12.242 φάρμακα θα κάνει ποδαρικό ο νέος χρόνος. Τα φάρμακα μετατάσσονται από τον συντελεστή ΦΠΑ 11% στον χαμηλό συντελεστή 6,5%, ενώ αυξάνεται ο ΦΠΑ από το 11% στο 13% για πολλά προϊόντα και υπηρεσίες.Συγκεκριμένα, θα ανατιμηθούν αυτόματα κατά 2% τα είδη διατροφής, τα εμφιαλωμένα νερά, τα αναψυκτικά, τα σερβιριζόμενα φαγητά, τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, τα κόμιστρα των ταξί και τα εισιτήρια λοιπών θεαμάτων, τα οποία θα επιβαρύνονται πλέον με συντελεστή 13%.Επίσης, αυξάνονται κατά 20 λεπτά τα τσιγάρα, λόγω της αναπροσαρμογής του πάγιου φόρου από το 10% στο 15%.Οι αυξήσεις στο ΦΠΑ και στα τσιγάρα έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία οι τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου θέρμανσης έχουν πάρει την ανηφόρα λόγω των αυξήσεων στη διεθνή αγορά πετρελαίου.Σημαντικές μειώσεις σε 12.242 φαρμακευτικά προϊόντα επέρχονται από την 1η Ιανουαρίου μετά την μετάταξή τους από τον συντελεστή ΦΠΑ 11% στον χαμηλό συντελεστή 6,5%. Το μέτρο, πέρα από την προφανή κοινωνική του διάσταση αναμένεται να συνδράμει σημαντικά και στην προσπάθεια της Κυβέρνησης, για εξοικονόμηση δαπανών ύψους 1,4 δισ. ευρώ το 2011 τόσο από τη μείωση των τιμών όσο και από τις αλλαγές στις διαδικασίες των προμηθειών και τον έλεγχο της συνταγογράφησης.

«Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά κι αρχή καλός μας χρόνος...»


Η Πρωτοχρονιά αντιπροσωπεύει το ξεκίνημα του νέου έτους και μαζί μ’ αυτό την αρχή για μία νέα ζωή. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι φεύγοντας ο παλιός χρόνος παίρνει μαζί του κι ό,τι κακό είχε και περιμένουν να έρθει ο νέος με τα δώρα του. «Γέρε χρόνε φύγε τώρα, πάει η δική σου η σειρά, ήρθε ο νέος με τα δώρα, με τραγούδια, με χαρά».Ο καινούργιος χρόνος φορτωμένος με όνειρα, ελπίδες και υποσχέσεις για τη ζωή, κάνει την εμφάνισή του χαμογελαστός, χαρούμενος γεμάτος αισιοδοξία και οι άνθρωποι τον υποδέχονται με πυροτεχνήματα, γιορτάζοντας και ελπίζοντας σε κάποια αλλαγή, σε μία καλύτερη και πιο ευτυχισμένη ζωή.Ο εορτασμός του νέου έτους είναι μία από τις αρχαιότερες γιορτές. Πολλοί πιστεύουν ότι ξεκίνησε στην αρχαία Βαβυλώνα περίπου 4.000 χρόνια πριν, την Άνοιξη, κατά το πρώτο νέο φεγγάρι μετά την εαρινή ισημερία.Για πολλά χρόνια, οι Ρωμαίοι γιόρταζαν ως Πρωτοχρονιά, την πρώτη Μαρτίου. Το 46 π.Χ., όμως, ο Ιούλιος Καίσαρας εφάρμοσε ένα νέο ημερολόγιο, αυτό που ισχύει και σήμερα, με αποτέλεσμα να μετρά ως πρώτη του χρόνου, η πρώτη Ιανουαρίου. Ο μήνας αυτός έχει πάρει το όνομά του από τον Θεό των Ρωμαίων Ιανό (Janus), o οποίος πάντα απεικονίζεται με δύο πρόσωπα, με το ένα να κοιτάζει πίσω στον παλιό χρόνο και το άλλο, μπροστά, στο νέο έτος.Οι γιορτές των Ρωμαίων ονομάζονταν Calends (calendar=καλεντάρι=ημερολόγιο) και οι άνθρωποι στόλιζαν τα σπίτια τους και αντάλλασσαν δώρα.Η ορθόδοξη εκκλησία της εποχής κυρίως του Μεγάλου Κωνσταντίνου, επειδή ήθελε να χωρίσει τους χριστιανούς από τους ειδωλολάτρες, απαγόρευε στους πρώτους να γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά, όπως οι δεύτεροι. Τα αποτελέσματα της απαγόρευσης αυτής ήταν πολύ μικρά. Απαλείφθηκαν μόνο τα στοιχεία εκείνα που έρχονταν σε ευθεία αντίθεση προς τη χριστιανική ηθική.

Μηνύματα ελπίδας για το 2011


Την ελπίδα το 2011 να είναι χρονιά με λιγότερες δοκιμασίες για την πατρίδα μας εκφράζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ.Παπούλιας, στο Πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του.«Βλέπω τα αδιέξοδα της νέας γενιάς που κληρονομεί από τις προηγούμενες ένα τεράστιο χρέος. Συναισθάνομαι την οργή για την κοινωνική αδικία, το συλλογικό αίτημα για παραδειγματική τιμωρία όσων πλούτισαν παράνομα και για σύλληψη της γκρίζας οικονομίας», τονίζει ο Κ. Παπούλιας."H χρονιά που έρχεται, το 2011, είναι η χρονιά των μεγάλων αλλαγών, τονίζει ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και σημειώνει πως «η συμμετοχή όλων μας είναι προϋπόθεση για να πετύχουμε. Και όταν λέω συμμετοχή, δεν εννοώ συμμετοχή σε νέα βάρη. Εννοώ συμμετοχή στις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η Ελλάδα»."Σε τέτοιες συνθήκες, οι καθιερωμένες ευχές των πολιτικών ακούγονται, ίσως, κούφια λόγια. Αρμόζει περισσότερο η υπόσχεση ότι θα αγωνιστούμε να φύγει το σύννεφο του φόβου από την πατρίδα μας. Να φύγει το γκρίζο από τη ζωή μας. Να φύγει η αγωνία από την καρδιά μας και η ανασφάλεια από την καθημερινότητά μας. Να στρέψουμε το κεφάλι μας ψηλά, για να πάρουμε φώτιση κι ελπίδα", υπογραμμίζει ο αρχηγός της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς."Ο σοσιαλισμός είναι ρεαλιστικός, επίκαιρος, αλλά και αναγκαίος όσο ποτέ άλλοτε", τονίζει το ΚΚΕ και προσθέτει πως το 2011 μπορεί να γίνει χρονιά γόνιμη για το λαό.

Καλή χρονιά σε όλους!!!


Το epirusgate,εύχεται σε όλους τους αναγνώστες του και κυρίως στους απόδημους Ηπειρώτες,καλό νέο έτος με υγεία, χαρά και ευτυχία.