Τρίτη, 28 Δεκεμβρίου 2010

Συλλήψεις για ναρκωτικά στην Ηγουμενίτσα


Συνελήφθη, σήμερα στις 10:30, εντός του λιμένα εξωτερικού της Ηγουμενίτσας, από προσωπικό της τοπικής Λιμενικής Αρχής, κατόπιν ένδειξης από αστυνομικό σκύλο ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών, 45χρονος αλλοδαπός, οδηγός φορτηγού οχήματος, διότι σε έλεγχο που διενεργήθηκε, βρέθηκε στην κατοχή του, ποσότητα ακατέργαστης ινδικής κάνναβης, συνολικού μεικτού βάρους 66,4 γραμμαρίων.Από τη Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας, που διενεργεί την προανάκριση κατά την αυτόφωρη διαδικασία, κατασχέθηκαν η ναρκωτική ουσία καθώς και το φορτηγό όχημα.

Στα 1.699 το λίτρο η βενζίνη στην Πάργα!


Από το site του Υπουργείου Ανάπτυξης, χωρίς κανένα σχόλιο,αντιγράφουμε απλά τους παρακάτω πίνακες των τιμών για τηνΑμόλυβδη Βενζίνη, και την έρευνα του Υπουργείου 17-12-2010.
(είναι στο http://www.ypan.gr/flash_fuel/other/other.htm).

Διεύθυνση Περιοχή ΣΗΜΑ TIMH

--------------------------------------------------------------------------------------
5χλμ Ηγουμενίτσας-Ιωαννίνων ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ AVIN 1,599

3 '' '' '' '' BP 1,609

28ης Οκτωβρίου 17 '' JETOIL 1,625

----------------------------------------------------------------------------------------
1 xlm Αρτας-Ιωαννίνων ΑΡΤΑ SUNOIL 1,579

2 '' '' Αγρινίου '' REVOIL 1,579

Κρυστάλλη 154 '' SHELL 1,587

-----------------------------------------------------------------------------------------
Λ.Ιωαννίνων 378 ΠΡΕΒΕΖΑ ΑΠ 1,544

Λ.Ιωαννίνων 289 '' BP 1,559

Λ.Ιωαννίνων 375 '' CYCLON 1,559

-----------------------------------------------------------------------------------------
Δομπολη 10 ΙΩΑΝΝΙΝΑ EKO 1,459

Δομπολη 28 '' ΕΛΙΝ 1,483

6 χλμ.Ιωαννίνων-Ηγουμενίτσας '' BP 1,493

------------------------------------------------------------------------------------------
Στην περιοχή της Πάργας ,που λειτουργεί πλέον Ένα (1) μόνον ένα πρατήριο,η τιμή της Αμόλυβδηςείναι σταθερή στα 1.699 Εuro.

Αναγνώστης από Πάργα

640.000€ από το Π.Δ.Ε. για να ξεκινήσουν εργασίες αποκατάστασης σε μνημεία της Ηπείρου

Στο ΕΣΠΑ και η Μονή Ρογκοβού

Με σταθερά βήματα προχωρά η Περιφέρεια Ηπείρου την ενίσχυση σημαντικών αρχαιολογικών και βυζαντινών μνημείων μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας –Ηπείρου» με στόχο την αποκατάσταση και συντήρησή τους προκειμένου να αναδειχθούν, να διατηρηθούν αναλλοίωτα στο χρόνο και να καταστούν επισκέψιμα.Ήδη από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τη ΣΑΕ 014/8 εξασφαλίστηκαν πιστώσεις ύψους 640.000€ για να ξεκινήσουν οι εργασίες σε πέντε αρχαιολογικά και βυζαντινά μνημεία της Ηπείρου που είχαν ενταχτεί στο ΕΣΠΑ το καλοκαίρι.Ταυτόχρονα, η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα ενέκρινε την ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας- Ηπείρου 2007-2013» της αποκατάστασης της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου Προδρόμου Ρογκοβού στο Τσεπέλοβο Ζαγορίου συνολικού προϋπολογισμού 1.790.000.000€.Ειδικότερα, από το Π.Δ.Ε. εγκρίθηκε η χρηματοδότηση των κατά τόπους Εφοριών Αρχαιοτήτων (8ης Ε.Β.Α.,ΛΓ’ Ε.Π.Κ.Α., ΛΒ’ Ε.Π.Κ.Α., ΙΒ’ Ε.Π.Κ.Α.) προκειμένου να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες όπως πρόσληψη έκτακτου προσωπικού για τα έργα :
* «Προστασία- ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου Μεγάλου Γαρδικίου» στο Δήμο Πασσαρώνος 20.000€
* «Ανάδειξη Κάτω Πόλης Γιτάνων Θεσπρωτίας» 200.000€
* «Ανάδειξη- Ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων Αμβρακίας: Δυτική Νεκρόπολη-Ναός Απόλλωνα-Μικρό Θέατρο» 300.000 €
* «Αρχαιολογικό Πάρκο Μεταβυζαντινών Μνημείων Κληματιάς» 60.000€ και
* «Αρχαιολογικό Πάρκο Βυζαντινού-Μεταβυζαντινού Οικισμού Ουζντίνας» 60.000€
Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των εργασιών στερέωσης και αποκατάστασης στο μεταβυζαντινό Καθολικό της Μονής Ρογκοβού, του σημαντικού αυτού ιστορικού διατηρητέου μνημείου τόσο για την περιοχή του Ζαγορίου, όσο και για ολόκληρο το νομό Ιωαννίνων γίνεται από τον Άξονα Προτεραιότητας 6 «Αειφόρος ανάπτυξη και ποιότητα ζωής Ηπείρου» και στον κωδικό θεματικής προτεραιότητας 58 «Προστασία και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς», του Ε.Π. «Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας - Ηπείρου 2007-2013». Δικαιούχος του έργου είναι η Διεύθυνση Αναστύλωσης Βυζαντινών & Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού Τουρισμού.«Οι παρεμβάσεις θεωρούμε πως θα καταστήσουν τους χώρους της Μονής ακόμη πιο επισκέψιμους, αλλά πρωτίστως θα συμβάλλουν στην διάσωσή της. Το ξεχωριστό αρχιτεκτονικό τοπίο του παραδοσιακού οικισμού Τσεπελόβου σε συνδυασμό με την ανάδειξη του διατηρητέου βυζαντινού μνημείου δίνουν προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν της περιοχής. Η Μονή Ρογκοβού που εντάξαμε προ ημερών στο ΕΣΠΑ, καθώς και τα άλλα μνημεία που με τη χρηματοδότησή τους ξεκινούν άμεσα οι εργασίες αποτελούν μερικά από τα σημαντικότερα Αρχαιολογικά, Βυζαντινά και Μεταβυζαντινά σύνολα της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Ηπείρου. Θα δώσουν δυνατότητες ανάπτυξης στις περιοχές τους και θα συμβάλουν στην προσέλκυση επισκεπτών και στην ανάπτυξη του τουρισμού», τονίζει η Γενική Γραμματέας με αφορμή την υπογραφή της ένταξης και της χρηματοδότησης.Να σημειωθεί, ότι η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Προδρόμου Ρογκοβού, είναι κηρυγμένη ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο με την Υπουργική Απόφαση 4499/12-6-64 (ΦΕΚ 239/Β/30-6-64) και είχε προταθεί η ένταξή της στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα τον περασμένο Μάρτιο στη συνάντηση εργασίας που είχε πραγματοποιηθεί στην Περιφέρεια Ηπείρου μεταξύ της Γενικής Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη και της Γενικής Γραμματέα Περιφέρειας, Δήμητρας Γεωργακοπούλου-Μπάστα στη διάρκεια της οποίας εξειδικεύθηκαν οι προτάσεις για την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής, αλλά και τα κονδύλια που διατίθενται στο πλαίσιο της 4ης προγραμματικής περιόδου και του αναμορφωμένου ΕΣΠΑ.

ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΡΟΓΚΟΒΟΥ

Το μνημείο σήμερα παρουσιάζει βλάβες όπως: ρηγματώσεις μεγάλου εύρους, φθορές κονιαμάτων, αποκολλήσεις εγκάρσιων τοίχων και αντηρίδων, απόκλιση από την κατακόρυφο πεσσών και κιόνων, μετατοπίσεις τμημάτων τοίχων, θόλων και δομικών στοιχείων (π.χ. κλειδιών τόξων), οι οποίες οφείλονται σε διαφορική καθίζηση, στην ελλιπή διαφραγματική λειτουργία λόγω της φθοράς των ελκυστήρων, στην γήρανση των υλικών, στις περιβαλλοντικές συνθήκες και στις σεισμικές δράσεις. Ως πιθανή αιτία για την καθίζηση, αναφέρεται η μεταβολή της φυσικής υγρασίας λόγω εποχιακών μεταβολών καθώς και η φυσική διαχρονική διεργασία συμπύκνωσης του αργιλικού στρώματος των επιφανειακών επιχώσεων, πάνω στις οποίες είναι χτισμένο το μνημείο.
Οι εργασίες που θα εκτελεστούν στο Καθολικό αφορούν:
α) τη στερέωση και ενίσχυση της φέρουσας ικανότητας του κτίσματος και της θεμελίωσής του,
β) την αποκατάσταση και ανάδειξη της μορφολογίας του μνημείου και
γ) εργασίες αποκατάστασης των τοιχογραφιών, του τέμπλου και των εικόνων. Θα εκτελεστούν από τη ΔΣΝΜΑ και έχουν προγραμματιστεί να γίνουν σε τρεις γενικές φάσεις:
Η Α’ φάση θα υλοποιηθεί πριν από την έναρξη των αναστηλωτικών επεμβάσεων και θα περιλαμβάνει σύμφωνα με την εγκεκριμένη τεχνική έκθεση τα ακόλουθα: απομάκρυνση από το εσωτερικό του ναού του συνόλου των κινητών αντικειμένων, προστασία του τέμπλου στη θέση που βρίσκεται, εργασίες σφράγισης των ρωγμών στο εσωτερικό του ναού που διατρέχουν τα τοιχογραφημένα τμήματα, εργασίες στερέωσης των αποκολλημένων τοιχογραφημένων τμημάτων, αφαίρεση των τσιμεντοκονιαμάτων, εργασίες περιμετρικής συγκράτησης στα όρια των τοιχογραφιών και στα σημεία που υπάρχουν απώλειες τμημάτων.
Η Β’ φάση περιλαμβάνει την παρακολούθηση από μικρό συνεργείο συντηρητών όλων των εργασιών αναστήλωσης που θα πραγματοποιηθούν και τέλος, Η Γ΄ φάση περιλαμβάνει όλες τις εργασίες συντήρησης και αισθητικής αποκατάστασης του συνόλου του διακόσμου του ναού του τέμπλου και των εικόνων.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Επίσκεψη Νομάρχη στον Μητροπολίτη Μελέτιο


Επίσκεψη πραγματοποίησε ο Νομάρχης Πρέβεζας Βασίλης Ιωάννου στον Μητροπολίτη κκ Μελέτιο, προκειμένου να του δώσει τις ευχές και τις ευχαριστίες του. Στην επίσκεψη στο Μητροπολίτη ο Νομάρχης συνοδεύτηκε από τους Αντινομάρχες Μ. Ζέρβα και Δ. Κώστα, τον εντεταλμένο Σύμβουλο Θ. Βέργο, το Γενικό Γραμματέα της Ν.Α. Πρέβεζας κο Γρ. Γιάγια και το Νομαρχιακό Σύμβουλο κο Π. Τσούτση. Ο Νομάρχης ευχαρίστησε το Μητροπολίτη για την ηθική υποστήριξη όλα αυτά τα χρόνια, ενώ ο Μητροπολίτης Μελέτιος εξήρε το έργο του Νομάρχη και του ευχήθηκε καλή επιτυχία για τη συνέχεια.Ο Νομάρχης κατά την επίσκεψη στο Μητροπολίτη δήλωσε:«Ολοκληρώνοντας τη θητεία μας στη Νομαρχία αισθανθήκαμε βαθιά την ανάγκη να επισκεφθούμε το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κκ Μελέτιο, να του ευχηθούμε καλή υγεία και μακροημέρευση, να τον ευχαριστήσουμε για την καλή συνεργασία και την αμέριστη συμπαράσταση που είχαμε στο έργο μας. Οι πατρικές συμβουλές και οι ευλογίες του, όλα αυτά τα χρόνια, ήτανε για μας ιδιαίτερα πολύτιμες και μας βοήθησαν σημαντικά στην άσκηση των καθηκόντων μας».

Παράταση για την περαίωση


Παρατείνεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου η προθεσμία υπαγωγής στην περαίωση, προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι, οι οποίοι δεν έλαβαν μέχρι σήμερα εκκαθαριστικό σημείωμα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών.Παράλληλα, όσοι έχουν ήδη υποβάλει αίτηση διόρθωσης του αρχικού σημειώματος ή αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση, διατηρούν το δικαίωμα υπαγωγής τους σε αυτήν, οι δε ΔΟΥ είναι υποχρεωμένες να εκδώσουν το σχετικό σημείωμα μέχρι τις 24 Ιανουαρίου 2011.Η αποδοχή-καταβολή του αναλογούντος ποσού μπορεί να γίνει μέχρι τις 28 Ιανουαρίου 2011. Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010 μπορούν να υποβληθούν αιτήσεις για δικαστικές εκκρεμότητες.Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών, μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου 2010 υπήχθησαν στην περαίωση 522.000 φορολογούμενοι, εισπράχθηκαν 891 εκατ. ευρώ και βεβαιώθηκαν 1,958 δισ. ευρώ.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Εκδήλωση ‘‘Σπονδή στις Ρίζες μας’


Eξαιρετική επιτυχία, παρά τη συνεχόμενη απογευματινή βροχή, σημείωσε η Πνευματική και Πολιτιστική εκδήλωση ‘‘Σπονδή στις Ρίζες μας’’, που οργάνωσαν από κοινού, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Πρέβεζας και η Θε.Λο.Πο.Λα. Εστία Ηπειρωτών, χθες, Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πρέβεζας, για την παρουσίαση του βιβλίου και του ψηφιακού δίσκου ‘‘Περιήγηση στο δημοτικό τραγούδι’’ του Σωκράτη Βασιλείου.Η εντυπωσιακή αίθουσα ‘‘Νικόλαος Κονεμένος’’ του Πολιτιστικού Κέντρου, κόσμημα του Δήμου Πρέβεζας, γέμισε από τους φίλους της Παράδοσης και του Πολιτισμού, που προσήλθαν από τα χωριά του νομού και την πόλη της Πρέβεζας.Φίλοι από την Αηδονιά, από τη Ροδαυγή, από τον Άσσο, από τις Παπαδάτες, από το Ζερβό, από το Γαλατά, από τη Φιλιππιάδα, από την Άρτα, από τη Σμυρτούλα, από την Καμαρίνα, από τον Αρχάγγελο, και άλλα χωριά, έδωσαν το δικό τους παρόν στην εκδήλωση και απόλαυσαν μια σπουδαία παράσταση λόγου, μουσικής και χορού.Οι συντελεστές της εκδήλωσης, η δημοσιογράφος- συντονίστρια της εκδήλωσης Αθηνά Παππά, με τη γνωστή εκφραστική της δύναμη, ο συγγραφέας του βιβλίου Σωκράτης Βασιλείου, με τη σύντομη παρέμβασή του, ο δ/ντής παραγωγής του ψηφιακού δίσκου, Κώστας Μήτσης, με τη δική του παραδοσιακή αυθεντική ερμηνεία των δημοτικών τραγουδιών, ο Γιώργος Βασιλείου με τη μεστή παρέμβασή του, ο καθηγητής της Λαογραφίας Βαγγέλης Αυδίκος, με τη στοχαστική και ουσιαστική ομιλία του, η καθηγήτρια του χορού και στέλεχος του Λυκείου των Ελληνίδων, Αγγελική Καραγεώργου, με το απαράμιλλο και ευγενικό λυρικό της ήθος, το παραδοσιακό μουσικό συγκρότημα του Κώστα Βέρδη, με τις αυθεντικές ερμηνείες των δημοτικών τραγουδιών και η χορευτική ομάδα του Καγκελάρη Παπαδατών, πρόσφεραν ένα εξαίρετο θέαμα και ακρόαμα στο πολυπληθές κοινό, που παρακολούθησε με αδιάλειπτο ενδιαφέρον την εκδήλωση και χειροκρότησε θερμά.Δεν εφείσθησαν επαίνων, για την όλη πνευματική και πολιτιστική παρουσία του συγγραφέα Σωκράτη Βασιλείου, τόσο για τη συγγραφική του δημιουργία, όσο και για την προβολή του τόπου και της Ηπείρου, μέσα από τις σελίδες του Περιοδικού ‘‘Ήπειρος Άπειρος Χώρα’’, του οποίου ο συγγραφέας είναι ο δημιουργός, στους χαιρετισμούς τους, οι απερχόμενοι τοπικοί άρχοντες, ο νομάρχης Πρέβεζας Βασίλης Ιωάννου και ο δήμαρχος Πρέβεζας Μιλτιάδης Κλάπας.Ανάμεσα στους εκλεκτούς φίλους και λάτρεις της Παράδοσης και των εκδηλώσεων Πνεύματος και Πολιτισμού επιπέδου και ποιότητας, που οργανώνουν οι ίδιοι συντελεστές, ο βουλευτής Δημήτρης Τσουμάνης, ο νέος δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης, Περιφερειακοί, Νομαρχιακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι Πολιτιστικών Συλλόγων κ.α.

Οδηγίες για την αυτοπεραίωση


Διευκρινίσεις για την υπαγωγή επιχειρήσεων και επαγγελματιών στη διαδικασία του αυτοελέγχου των φορολογικών τους δηλώσεων δίνει το υπουργείο Οικονομικών με εγκύκλιό του προς τις εφορίες.

ΝΔ: Εμπαιγμός με τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ


«Οι επικείμενες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ [DEHr.AT] Σχετικά άρθρα επιβαρύνουν δυσανάλογα τις πλέον ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, που θα δουν άμεσα φουσκωμένους τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος», σχολιάζει ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Μ. Γιαννάκης.Υποστηρίζει ακόμη ότι «με τις αποφάσεις της, η κατά τα άλλα η πράσινη κυβέρνηση, επιδοτεί την υψηλή κατανάλωση και τους λίγους έχοντες, ενώ τιμωρεί τους πολλούς που αδυνατούν να πληρώσουν τις αυξήσεις που επιβλήθηκαν στο ηλεκτρικό ρεύμα».«Ακόμα και το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο που δημιούργησε η κυβέρνηση ως φερετζέ για να κρύψει το ανάλγητο πρόσωπό της απέναντι στους αδύναμους συμπολίτες μας, δεν λειτούργησε, αφού οι ενδιαφερόμενοι υπολείπονται σημαντικά του στόχου των 1,2 εκ. νοικοκυριών που έθεσε η ίδια η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ», συμπληρώνει ο κ. Δαβάκης.Επιπλέον τονίζει ότι «οι όποιες μειώσεις για τους εμπορικούς καταναλωτές προβλέπονται στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των τιμολογίων, αντισταθμίζονται πλήρως από την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και την τεράστια αύξηση του τέλους υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας».Καταλήγοντας, ο βουλευτής της ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι η τακτική του εμπαιγμού που ακολουθεί, μηδενίζει την αξιοπιστία της και δεν δίνει λύσεις στα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει η πολιτική της για τους Έλληνες πολίτες».

Λουκέτο στα βενζινάδικα που έχουν εγκαταστήσει ηλεκτρονικούς μηχανισμούς παρέμβασης στις αντλίες


«Λουκέτο», ακαριαία, στα βενζινάδικα που κλέβουν τους καταναλωτές «πειράζοντας» ηλεκτρονικά τις αντλίες θα βάζει το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Ο υφυπουργός Ντίνος Ρόβλιας ετοιμάζει τροπολογία, σύμφωνα με την οποία θα αφαιρείται η άδεια λειτουργίας των πρατηρίων τα οποία εντοπίζονται να έχουν εγκαταστήσει μηχανισμούς παρέμβασης στις μάνικες, με σκοπό την «κλοπή» των καταναλωτών. Ταυτόχρονα, στους παραβάτες θα επιβάλλεται και πρόστιμο διπλάσιο με την αξία της ποσότητας που παρακρατήθηκε.

Νεροπίστολα... τα όπλα κατά της εισφοροδιαφυγής

thumb

Από το Μαρικάκι

Μπορεί να χαρίζουν φόρους ύψους 24 δισ. ευρώ και να θεσμοθετούν την ανεργία και την εξαθλίωση της εργασίας με χίλιους δυο τρόπους αλλά τους πήρε ο πόνος για την εισφοροδιαφυγή. Μπορεί οι μισθοί να πιάσουν πάτο, οι πλήρεις θέσεις εργασίας να μετατρέπονται σε είδος πολυτελείας μπροστά στη δυνατότητα να τεμαχιστούν καταλλήλως για να βολευτεί η εκ περιτροπής εργασία, μπορεί οι εργαζόμενοι να χορεύονται στο ταψί από τους εργοδότες υπό την απειλή απόλυσης, και μάλιστα άνευ αποζημίωσης, αλλά χάρη στην γενναιοδωρία του αρμόδιου υπουργείου, η εργασία πλέον όχι μόνο δεν θα είναι αδούλωτη αλλά δεν θα είναι και αδήλωτη! Συγκινηθήκαμε. Ειλικρινά.Μετά το φιάσκο των… «διαπραγματεύσεων» (για τις οποίες σας είχαμε προειδοποιήσει πόσο … διαπραγματεύσεις επρόκειτο να είναι) με την τρόικα για τις κλαδικές συμβάσεις, τώρα το υπουργείο έρχεται σε συνθήκες καλπάζουσας ανεργίας και θεσμοθέτησης, από την ίδια την κυβέρνηση, της πάμφθηνης εργασίας να μαζέψει εισφορές με στόχο την αύξηση εσόδων των Ταμείων κατά 1,2 δισ. ευρώ το 2011! Ευχόμαστε καλή επιτυχία!Το κόστος της αδήλωτης εργασίας για τα Ταμεία, μας πληροφορεί το υπουργείο, ανέρχεται στο 25%, ενώ η συνολική εισφοροδιαφυγή αγγίζει το 30%, δηλαδή πάνω από 9 δισ. ευρώ το χρόνο.Λίγο καθυστερημένες οι διαπιστώσεις, μας πρόλαβαν άλλοι και συγκεκριμένα η εργασιακή ζούγκλα που ψηφίστηκε στις 14 Δεκεμβρίου!Σύμφωνα με το υπουργείο ο παραπάνω εισπρακτικός στόχος αφορά και την είσπραξη οφειλών παρελθόντων ετών! Εν μέσω ιστορικής κρίσης, όπου η κυβέρνηση έχει δώσει γη και ύδωρ στους εργοδότες, το υπουργείο Εργασίας θα έρθει να τους ζαλίσει τον έρωτα για ανείσπρακτες εισφορές παρελθόντων ετών…Ο έλεγχος της αδήλωτης εργασίας, λέει το υπουργείο, θα περάσει μέσα από την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας «η οποία θα βασίζεται στον ΑΜΚΑ και θα δίνει τη δυνατότητα ελέγχου των επιχειρήσεων χωρίς την παρουσία ελεγκτών». Αν καταλαβαίνουμε σωστά, επί της ουσίας μιλάμε όλο κι όλο για μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων που θα ενημερώνεται για την καταβολή των εισφορών, αλλά το υπουργείο δεν μας είπε ποιες θα είναι οι κυρώσεις όταν οι εισφορές δεν θα καταβάλλονται κανονικά. Εν ολίγοις το υπουργείο προσπαθεί να μας πείσει ότι η καταγραφή από μόνη της αρκεί για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής. Πώς όμως θα συμμορφώνονται οι ασυνεπείς εργοδότες; Στο μεταξύ για τις επιχειρήσεις η ένταξη στο σύστημα ηλεκτρονικών διασταυρώσεων θα γίνει με το αζημίωτο, καθώς προβλέπεται σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από 10% έως 25%!Όπως είπε και ο Στρατούλης χθες «όταν η κυβέρνηση με τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο, την εξαγγελμένη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 25%, τις χαριστικές ρυθμίσεις για τους κακοπληρωτές εργοδότες, τις μειώσεις μισθών και τις πολιτικές της που αυξάνουν δραματικά την ανεργία, μειώνει δραματικά τους πόρους της κοινωνικής ασφάλισης, είναι σαν να λέει ότι θα αντιμετωπίσει με νεροπίστολα την επίθεση με πυρηνικά της εισφοροδιαφυγής». Γίνεται; Δε γίνεται. Άλλη μια πλακίτσα για να περνάει η ώρα…

ΥΓ. Κάρτα εργασίας, κάρτα ανεργίας, φοροκάρτα, κάρτα κοινωνικής ασφάλισης, κάρτα του πολίτη. Σαν πολλές δεν μαζεύονται; Από χίλιες πλευρές θα διασταυρώνουν προσωπικά δεδομένα κυβέρνηση και τράπεζες. Βγάλτε μας και μια κάρτα του μαλάκα για να είμαστε πλήρεις…


topontiki

ΠΡΕΒΕΖΑ:Επίσκεψη Νομάρχη στο Γηροκομείο και την Ψυχαργώ


Διαδοχικές επισκέψεις στο Γηροκομείο Πρέβεζας και στο Ίδρυμα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης «Ψυχαργώ» πραγματοποίησε ο Νομάρχης Πρέβεζας, κ. Βασίλης Ιωάννου, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Ελένη την Τρίτη 28 Δεκεμβρίου.Επισκέψεις εθιμοτυπικές, αλλά και με βαθύτερο συμβολισμό, ανθρωπιάς και συμπαράστασης, σε αυτές τις δύσκολες μέρες που διανύουμε, σε ηλικιωμένους και ψυχικά νοσούντες συμπολίτες μας. Στο Γηροκομείο ο Νομάρχης με τη σύζυγό του Ελένη, συνομίλησε με τους ηλικιωμένους ενοίκους για τα προβλήματα τους, του ευχήθηκε για τις γιορτές και τους πρόσφερε δώρα. Οι υπερήλικες συμπολίτες μας ευχαρίστησαν το Νομάρχη που τους θυμάται και τους επισκέπτεται ανελλιπώς κάθε χρόνο ενώ ήταν έντονη η συγκίνηση. Ανάλογη ήταν η ατμόσφαιρα στον Ξενώνα Ψυχαργώ. Ο Νομάρχης επαίνεσε τους νοσηλευόμενους και το προσωπικό για την πρόσφατη πολιτιστική εκδήλωση που διοργάνωσαν, αλλά και γενικά για το έργο που επιτελούν. Οι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας, αλλά και οι νοσηλευόμενοι στο ίδρυμα «Ψυχαργώ», συγκινήθηκαν από την επίσκεψη του Νομάρχη και ανταπέδωσαν με γνήσιες και εγκάρδιες ευχές για τις γιορτές .

Η ΔΕΗ και ο δείκτης της ...ευτυχίας

thumb

Του Δημήτρη Μυ

Το «ζεστό» περιβάλλον υπό το φως κεριών μπορεί να είναι δείκτης ευτυχίας, όπως έχει προσδιορίσει τον όρο σε υπουργικό συμβούλιο ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Αρκεί, βέβαια, να μην είναι η ΔΕΗ που κόβει το ρεύμα, αλλά η ρομαντική μας διάθεση...Στην χρεοκοπημένη Ελλάδα το φως των κεριών δεν περιγράφει καμία ρομαντική διάθεση, καμία ευτυχία. Περιγράφει τη μαύρη φτώχεια η οποία είναι πια παντού, ανάμεσά μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό (Real Fm) είναι συγκλονιστικά: Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες πέρασαν τα Χριστούγεννα στο κρύο και το σκοτάδι, καθώς από την αρχή του χρόνου μέχρι τον Οκτώβριο η ΔΕΗ εξέδωσε 900.000 εντολές για διακοπή ηλεκτροδότησης και από αυτές υλοποιήθηκαν οι 200.000, ενώ 100.000 δεν έχουν καταφέρει να κάνουν επανασύνδεση μέχρι σήμερα!Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ οι 100.000 παροχές που δεν έχουν συνδεθεί, αφορούν σε νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις.Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ την τριετία 2011 – 2013. Σύμφωνα με τις προτάσεις που εξετάζονται η προτεινόμενη αύξηση πρέπει να υπολογίζεται σε 50% για τις χαμηλές καταναλώσεις έως 800 κιλοβατώρες, ενώ για τις μεσαίες καταναλώσεις η αύξηση να είναι από 7,5% έως 15%. Οι τιμές του ρεύματος για τους αγρότες αναμένεται να αυξηθούν κατά 25%-33% στην τριετία 2011 - 2013 και για τη βιομηχανία κατά 10%.Δεν χρειάζεται μεγάλη φαντασία για να δει κανείς το κοντινό μέλλον, τουλάχιστον σε ότι έχει να κάνει με τη δεδομένη μέχρι σήμερα πρόσβαση των Ελλήνων πολιτών στο αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας: Δεδομένης της αύξησης της ανεργίας, της μείωσης των μισθών και συντάξεων και της αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ, ολοένα και περισσότεροι από τους κατοίκους της Ελλάδας (του 21ου αιώνα) θα τη βγάζουμε με κεριά και σπαρματσέτα, όπως οι προπαππούδες μας...Η εικόνα ολοκληρώνεται με το ξεπούλημα της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, η οποία θα περιέλθει, σύντομα, στα χέρια των (ιδιωτών) πιστωτών μας οι οποίοι ξεκινώντας από τα ήδη υψηλά τιμολόγια, θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο τη τιμή του ρεύματος...

Υ.Γ.Καθώς διαβλέπουμε πως ο πρωθυπουργός έχει τη διάθεση φιλοσοφικών αναζητήσεων, και αφού εμπλούτισε τη σχετική συζήτηση με τη διάλεξή του σε υπουργικό συμβούλιο (αλήθεια είναι, δεν κάνουμε πλάκα) περί του δείκτη της ευτυχίας, σε ένα επόμενο υπουργικό συμβούλιο θα του προτείναμε να αναπτύξει και το αντίστροφο θέμα, αναζητώντας τους δείκτες της δυστυχίας. Αυτό είναι ένα πραγματικά δύσκολο θέμα γι αυτόν καθώς ουδέποτε είχε την παραμικρή επαφή με το αντικείμενο: πως είναι δηλαδή να μην έχει κανείς να πληρώσεις ούτε τη ΔΕΗ. Εκτός κι αν αυτό δεν είναι δυστυχία...


topontiki

Βολές ΣΥΝ κατά Γ.Ραγκούση για τις μετατάξεις στο Δημόσιο


Την ανησυχία του για τον περιορισμό του κοινωνικού κράτους και των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων εκφράζει ο ΣΥΝ, με αφορμή την έκδοση της χθεσινής εγκυκλίου του υπουργείου Εσωτερικών για τις μετατάξεις στο Δημόσιο.«Η ανάγκη για οργάνωση και καλύτερη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης είναι υπαρκτή», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ αναγνωρίζει ότι η ανάγκη για οργάνωση και καλύτερη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης είναι υπαρκτή, όπως υπογραμμίζει ωστόσο «ο κίνδυνος είναι η ανάγκη αυτή να είναι η αφορμή για την υπαγωγή της Δημόσιας Διοίκησης και των πραγματικών αναγκών της σε Μνημονιακές και Καλλικρατικές λογιστικές λογικές, που μοναδικό σκοπό έχουν την μείωση των δαπανών».Σύμφωνα με το ΣΥΝ, στα ερωτήματα αν οι μετατάξεις αυτές θα γίνονται μετά την σύνταξη των οργανισμών των υπηρεσιών, την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου σύμφωνα με τις προτάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος και την ύπαρξη περιγραμμάτων θέσεων εργασίας σε τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, «οι απαντήσεις του αρμοδίου υπουργού είναι η έκδοση αιφνιδιαστικών εγκυκλίων και οι ημερίδες με διορισμένα μεγαλοστελέχη».

Ανεστάλη η απεργία της ΟΣΥΠΑ - Κανονικά οι πτήσεις


Kανονικά θα εκτελεστούν αύριο και μεθαύριο οι πτήσεις από και προς τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, μετά την απόφαση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ), να αναστείλει τη 48ωρη απεργία.Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι στην ΥΠΑ θα προέβαιναν στην κινητοποίησης, αντιδρώντας στις μετατάξεις περίπου 500 μηχανικών και πιλότων της πρώην Ολυμπιακής. Η απεργία, μετά από προσφυγή της διοίκησης της ΥΠΑ , κηρύχθηκε από το διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών παράνομη και καταχρηστική.Σήμερα το προεδρείο της ΟΣΥΠΑ είχε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, στη διάρκεια της οποίας έλαβε διαβεβαιώσεις ότι θα ικανοποιηθούν διάφορα θεσμικά αιτήματά της.Σε δηλώσεις του ο Δημήτρης Ρέππας τόνισε ότι με την πώληση της Ολυμπιακής Αεροπορίας αποφασίστηκε το σύνολο των πιλότων και μηχανικών να τοποθετηθεί στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.Παραδέχθηκε όμως ότι ο αριθμός των πιλότων και μηχανικών είναι μεγάλος και δεν είναι δυνατόν να αξιοποιηθεί μόνο στην ΥΠΑ.Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, η κυβέρνηση έχει αναλάβει πρωτοβουλία να επιλύσει το θέμα με νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή αυτές τις ημέρες και το οποίο θα προβλέπει ότι «το κράτος, με τρόπο που ανταποκρίνεται στο συμφέρον της Διοίκησης και του κοινωνικού συνόλου, θα αποφασίσει πώς θα αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο το προσωπικό αυτό και σε άλλες υπηρεσίες που μπορεί να υπάρχουν θέσεις, οι οποίες πρέπει να καταληφθούν από πιλότους και μηχανικούς».Ο κ. Ρέππας ανέφερε τα πυροσβεστικά αεροσκάφη, τις υπηρεσίες του ΕΚΑΒ για τη διακομιδή ασθενών από τα νησιά και τις υπηρεσίες της Πολεμικής Αεροπορίας.

Επανεμφάνιση (;) των ιερόσυλων

Ανησυχία μετά τα ίχνη διάρρηξης στη μονή Εισοδίων της Θεοτόκου στα Κούρεντα του δήμου Μολοσσών

Κάποια ίχνη παραβίασης στην πόρτα της μονής Εισοδίων της Θεοτόκου ή αλλιώς Μονή Αγγελομάχου στα Κούρεντα του δήμου Μολοσσών, κινητοποίησαν τους κατοίκους της περιοχής και ειδικότερα των Κουρέντων, καθώς κανείς δε θέλει να σκέφτεται το ενδεχόμενο να πέσει η μονή για δεύτερη φορά σε διάστημα ενός έτους, θύμα άγνωστων διαρρηκτών.Οι κάτοικοι ειδοποίησαν τις αρχές, ενώ από τον έλεγχο που έγινε στο εσωτερικό του ναού, διαπιστώθηκε πως δεν υπάρχει κάτι που να επιβεβαιώνει το ότι οι άγνωστοι κατάφεραν να εισέλθουν σε αυτόν και να αφαιρέσουν κάποια αντικείμενα.Ωστόσο, η ανησυχία είναι εύγλωττη, ειδικά μετά το περιστατικό της διάρρηξης στις 30 Νοεμβρίου του 2009 στην ίδια εκκλησία, όταν άγνωστοι είχαν μπει σε αυτόν και είχαν αφαιρέσει τρεις εικόνες από το ξυλόγλυπτο τέμπλο της.Είναι επίσης γεγονός, ότι η δράση του κυκλώματος που είχε βάλει στο στόχαστρό του τις περιουσίες των ιερών ναών και ειδικότερα εκείνων που είναι σε απομονωμένες περιοχές, έχει ατονήσει τους τελευταίους μήνες, χωρίς αυτό να σημαίνει, ότι οι αρχές βρίσκονται κοντά στην ανακάλυψη των δραστών. Η άκρη του νήματος μπορεί να έχει βρεθεί, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, ωστόσο το κουβάρι είναι ακόμη πολύ μεγάλο, για να ξετυλιχτεί και να φέρει στο προσκήνιο όλες τις λεπτομέρειες. Οι έρευνες των αρχών έφτασαν μέχρι ένα σημείο και φάνηκε στη συνέχεια να σταματούν, όταν σταμάτησαν και τα κρούσματα διαρρήξεων σε εκκλησίες της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Δυτ. Μακεδονίας.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Αυξημένο κατά 5% το οικογενειακό καλάθι το δωδεκάμηνο Νοεμβρίου 2009-2010


Στο ποσό των 2.120,75 ευρώ διαμορφώθηκε τον Νοέμβριο του 2010 το οικογενειακό καλάθι ενός μεσαίου ελληνικού νοικοκυριού, σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2009 που κόστιζε 2.020,52 ευρώ. Σύμφωνα με έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Καταναλωτών (ΕΛΚΕΚΑ) η αύξηση άγγιξε το 5% και υπολογίζεται στα 100,23 ευρώ.Σύμφωνα με την έρευνα του ΕΛΚΕΚΑ, τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασαν τα αλκοολούχα ποτά και ο καπνός, η τιμή των οποίων αυξήθηκε κατά 19%. Στον τομέα των μεταφορών παρατηρείται αύξηση 16% και στον τομέα της στέγασης αύξηση 6%.

Αναζητούν λύση για τις οφειλές στους προμηθευτές νοσοκομείων


Συνάντηση με τους προμηθευτές νοσοκομειακού υλικού είχε το πρωί ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, σε αναζήτηση λύσης για την κάλυψη των οφειλών των νοσοκομείων προς τους επαγγελματίες του κλάδου.Ο κ. Λοβέδρος επανέλαβε το αίτημα του υπουργείου για έκπτωση 20%, προκειμένου να πληρώσει μέσα στον Ιανουάριο τοις μετρητοίς τις οφειλές των νοσοκομείων για τους πρώτους εννέα μήνες του 2010 και δεσμεύθηκε ότι από τα τέλη Ιανουαρίου οι πληρωμές προς τους προμηθευτές θα γίνεται εντός 45 ημερών.Υπενθυμίζεται ότι με ανακοίνωσή του την περασμένη εβδομάδα, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπεδικού Υλικού (ΠΑΣΥΠΟΥ) είχε απορρίψει το αίτημα του κ. Λοβέρδου για έκπτωση, κατηγορώντας το υπουργείο για «ωμό εκβιασμό». Σύμφωνα με τον ΠΑΣΥΠΟΥ, κατά τη διάρκεια του 2010 οι τιμές των προϊόντων των προμηθειών ορθοπεδικού υλικού έχουν υποστεί εκπτώσεις, 20%-35% από τις αρχές του 2010 και μετά και 35%-55% ακολούθως μετά την εφαρμογή του Παρατηρητηρίου Tιμών.

Έως τις 31/12 το σήμα κυκλοφορίας


Μέχρι και την τελευταία εργάσιμη ημέρα του έτους, στις 31 Δεκεμβρίου, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να προμηθεύονται από τις εφορίες το ειδικό σήμα κυκλοφορίας, στην περίπτωση που δεν τους έχει αποσταλεί ταχυδρομικώς το ειδοποιητήριο από τη γενική γραμματεία πληροφοριακών συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνισαν ότι δεν αναμένεται παράταση της σχετικής προθεσμίας.

Προς την έξοδο οι συμβασιούχοι

Ο ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΓΙΝΑΝ ΝΟΜΙΜΑ

Ένα από τα πιο σοβαρά κοινωνικά ζητήματα της πόλης, είναι αυτό των εργαζόμενων στο δήμο Ιωαννιτών. Ο νομικός σύμβουλος του δήμου Ιωαννιτών Γιώργος Δριγκόπουλος με γνωμοδότησή του αναφέρει ότι οι μετατροπές των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου για τους εργαζόμενους της τέως ΑΔΕΙ, δεν είναι νόμιμες και ουσιαστικά, ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να απολυθούν.Η γνωμοδότηση, η οποία γίνεται σε απάντηση σχετικής ερώτησης του νέου δημάρχου Φίλιππα Φίλιου, έρχεται να επιβεβαιώσει κάτι που υπάρχει ως καταγγελία από τη μέρα που η απερχόμενη δημοτική αρχή του Νίκου Γκόντα, ανακοίνωνε τη μονιμοποίηση συμβασιούχων. Τότε, οι παρατάξεις του συλλόγου εργαζόμενων, πλην της «οικείας» παράταξης του δημάρχου, της Ανεξάρτητης Κίνησης Δημοτικών Υπαλλήλων, κατήγγειλαν ότι υπάρχει πρόβλημα με τις συμβάσεις των εργαζόμενων. Η ΑΔΕΙ ούτως ή άλλως, έχει καταγγελθεί επανειλημμένα ως «αμαρτωλή» και ως υποδοχέας «ημέτερων». «Ημέτεροι» ή όχι όμως, αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται τώρα στο κατώφλι της ανεργίας αφού επένδυσαν σε υποσχέσεις, τόσο της δημοτικής αρχής, όσο και των φίλα προσκείμενων σε αυτή συνδικαλιστών της. Ο νομικός σύμβουλος αναφέρει χαρακτηριστικά στη γνωμοδότησή του ότι «οι καταρτισθείσες μεταξύ της κοινωφελούς δημοτικής επιχειρήσεως ΑΔΕΙ και των εργαζομένων συμβάσεις, με τις οποίες μετατράπηκαν οι αρχικά συναφθείσες συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου δεν βρίσκουν έρεισμα στο νόμο, αφού διαδοχικές συμβάσεις εργασίας συναπτόμενες υπό το κράτος της ισχύος του άρθρ.103 του Συντάγματος και του άρθρ.21 του Ν.2190/94 με το Δημόσιο, τους ΟΤΑ και όλους τους λοιπούς φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, στον οποίο υπάγονται και οι δημοτικές κοινωφελείς επιχειρήσεις, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση η ΑΔΕΙ, δεν μπορούν να μετατραπούν σε συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου, έστω και αν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και όχι πρόσκαιρες ή απρόβλέπτες». Συμπληρώνει ακόμη ότι οι συγκεκριμένες συμβάσεις δεν έχουν ούτε ημερομηνία κατάρτισης, ούτε ημερομηνία σύναψης, ούτε καν αναγράφουν τη διάρκεια της σύμβασης. Αυτό είναι και το πιο αδύναμο σημείο για τους εργαζόμενους, καθώς, προκειμένου να είναι «σίγουροι ψήφοι» υπέγραφαν ουσιαστικά λευκά χαρτιά.

Χριστούγεννα έξω από το δημαρχείο
Ήδη, οι εργαζόμενοι της ΑΔΕΙ βρίσκονται μαζί με αυτούς της ΔΕΤΑΙ έξω από το δημαρχείο, όπου έκαναν και Χριστούγεννα απλήρωτοι και έχοντας πάρει την τελευταία στιγμή ποσά έναντι, για το δώρο. Τα αυτόφωρα εις βάρος δημοτικών συμβούλων αποτράπηκαν την τελευταία στιγμή όταν υπήρξε επικοινωνία με την Επιθεώρηση Εργασίας και ο δήμος Ιωαννιτών πήρε προθεσμία να δώσει τα δώρα μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, καταβάλλοντας κάποια ποσά έναντι.Ο σύλλογος εργαζόμενων, μοιάζει οριστικά διασπασμένος: από τη μια, είναι οι παρατάξεις που προσεγγίζουν μεν το θέμα διαφορετικά η καθεμία, έχουν όμως προειδοποιήσει και καταγγείλει το γεγονός ότι η ΑΔΕΙ ειδικά ήταν «πρωταθλήτρια» σε σωρηδόν προσλήψεις που ουσιαστικά θα άφηναν ξεκρέμαστους τους εργαζόμενους την κρίσιμη ώρα. Επίσης, έχουν καταγγείλει τον τρόπο με τον οποίο έγιναν οι «μονιμοποιήσεις» την περασμένη άνοιξη, χωρίς πάντως να εισακουστούν από τη δημοτική αρχή. Από την άλλη, είναι η παράταξη της ΔΑΚΕ, η οποία ρίχνει το φταίξιμο στη νέα δημοτική αρχή και καλεί σήμερα στις 11 το πρωί τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο. Στην ανακοίνωσή της μάλιστα διαπιστώνει ότι «το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου ουσιαστικά δεν υφίσταται μέσα από συνεχείς αντιπαραθέσεις και αντιδικίες για το ποιος θα πάρει την καρέκλα του προέδρου». Ωστόσο, ο επικεφαλής της παράταξης Νίκος Κρικώνης ήταν εκείνος που προσέφυγε νομικά κατά του προεδρείου που συγκρότησαν οι άλλες παρατάξεις με πλειοψηφία. Η παράταξη της ΔΑΚΕ υποστηρίζει ότι οι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και ζητούν να παραμείνουν οι εργαζόμενοι στις θέσεις τους, μεταφερόμενοι στη νέα κοινωφελή επιχείρηση που θα δημιουργηθεί. Μέλη της παράταξης πάντως συχνά καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήματα εργαζόμενων, τους οποίους διαβεβαίωναν πριν τις εκλογές ότι «όλα είναι εντάξει» χωρίς να έχουν πειστικά επιχειρήματα.

Πρώτη «μάχη»
Η αντιπαράθεση είναι όμως γενικευμένη και είναι το πρώτο «καυτό» θέμα που έχει να λύσει η νέα δημοτική αρχή. Με ανακοίνωσή της, η Ενότητα Πολιτών υπενθυμίζει ότι και ο νέος δήμαρχος κ. Φίλιος είχε ρωτήσει στις 27 Σεπτεμβρίου, σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τον απερχόμενο κ. Γκόντα, εάν είναι νόμιμες οι μονιμοποιήσεις, για να πάρει καταφατική απάντηση. Ωστόσο, υπογεγραμμένες συμβάσεις δεν υπήρξαν πουθενά, εκτός από όσες διένειμε προεκλογικά ο πρόεδρος της ΑΔΕΙ Κώστας Τσάγκας, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Τον κ. Τσάγκα αναζήτησε και η Επιθεώρηση Εργασίας την προηγούμενη Παρασκευή για το θέμα της αργοπορίας του δώρου Χριστουγέννων, με τη συνομιλία να μην είναι… ειρηνική πάντως.Η Ενότητα Πολιτών, επισυνάπτοντας και υιοθετώντας τη γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του δήμου Ιωαννιτών, «κλείνει την πόρτα» του Δήμου στους συμβασιούχους, επί του παρόντος τουλάχιστον και σε ό,τι έχει να κάνει με τον τρόπο που επιχειρήθηκε η μονιμοποίησή τους από την απερχόμενη δημοτική αρχή. Για το άμεσο μέλλον πάντως τονίζει ότι «έχουν γίνει όλες οι ενέργειες προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, υπάρχει συνεχής επικοινωνία με άλλους Δήμους της χώρας, που αντιμετωπίζουν ανάλογο πρόβλημα και προσδοκούμε, ότι με την συνδρομή της ΚΕΔΚΕ, θα βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση». Ο κ. Φίλιος σε συνάντησή του με τους εργαζόμενους τόνισε ότι θα επιχειρηθεί να βρεθεί και προσωρινή λύση, παράλληλα με τις κινήσεις προς την ΚΕΔΚΕ και το υπουργείο Εσωτερικών. Το μέλλον πάντως των 130 συμβασιούχων της ΑΔΕΙ, δεν είναι καθόλοι ευοίωνο, όσον αφορά την παραμονή τους στο Δήμο.Η Ενότητα Πολιτών δεν παραλείπει να κατηγορήσει τον κ. Κρικώνη, επικεφαλής της ΔΑΚΕ στο σύλλογο εργαζόμενων για «κροκοδείλια δάκρυα» και τον καλεί να αναλογιστεί τις ευθύνες του.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Φουντώνουν τα σενάρια για τα ονόματα των τριών θεματικών αντιπεριφερειαρχών και του προέδρου


Τα ονόματα επτά εκλεγμένων Περιφερειακών συμβούλων της παράταξης «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου» απασχολούν το τελευταίο διάστημα το μυαλό του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη...Είναι το όνομα του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου και των τριών συν τριών θεματικών λεγόμενων, κατά το παράδειγμα των αντιδημάρχων, αντιπεριφερειαρχών. Πρόκειται για τους αντιπεριφερειάρχες, οι οποίοι ορίζονται με απόφαση του Περιφερειάρχη και γι' αυτή τουλάχιστον τη θητεία, ο χρόνος τους θα είναι ανισομερώς κατανεμημένος, αφού οι μεν πρώτοι τρεις θα υπηρετήσουν για δύο ολόκληρα χρόνια, ενώ οι τρεις επόμενοι για 20 περίπου μήνες - μέχρι τον Αύγουστο του 2014.Ο... «πονοκέφαλος» του απερχόμενου Νομάρχη έχει να κάνει με το γεγονός ότι πλέον υποχρεούται να τηρήσει και τις γεωγραφικές ισορροπίες, πέραν των προσωπικών που χειρίστηκε με αριστοτεχνικό τρόπο, κατά το οκτώ χρόνια της Νομαρχιακής του θητείας, εναλλάσσοντας σχεδόν όλους τους Νομαρχιακούς του συμβούλους σε θέσεις αντινομαρχών. Έτσι, κατάφερε να μην έχει εσωτερικές γκρίνιες και όλα τα μέλη της «Αειφόρου Ανάπτυξης» πέρασαν από πόστα ευθύνης, κερδίζοντας εμπειρίες διοίκησης. Για τούτο όμως, βοήθαγε και το ισχύον σύστημα της δυνατότητας αλλαγής των αντινομαρχών, κατ' έτος που του στερεί ο νόμος του «Καλλικράτη».Τώρα πλέον, ο αιρετός Περιφερειάρχης υποχρεούται να διαλέξει μόλις έξι από τους 31 συνολικά Περιφερειακούς συμβούλους της «Αξιοβίωτης Ανάπτυξης», συν ένα πρόσωπο που λογικά θα συμπληρώσει τη θητεία των 3,5 χρόνων από το πόστο του προέδρου του Περιφερειακού συμβουλίου. Άρα μένουν 24 άνθρωποι - «εστίες» πιθανής δυσαρέσκειας στο μέλλον...

Αρμοδιότητες;
Ο Περιφερειάρχης αναθέτει σε όλους τους Αντιπεριφερειάρχες την άσκηση τομέων αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας και μπορεί, επίσης, να τους μεταβιβάζει την άσκηση συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων του. Απαραίτητο βέβαια, είναι μέχρι τότε να γνωρίζει ο Περιφερειάρχης τις δικές του αρμοδιότητες, κάτι που έχει καθυστερήσει σημαντικά, κρίνοντας από τις δεσμεύσεις του Υπουργού Εσωτερικών για τα 28 Προεδρικά Διατάγματα του «Καλλικράτη»...

Τα σενάρια
Το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούν πολλές φήμες που ανάλογα με την προέλευσή τους, εμφανίζουν ως πρωταγωνιστές συγκεκριμένα πρόσωπα για την κατάληψη των τεσσάρων αξιωμάτων.Την ερχόμενη Κυριακή στις 11 το πρωί, θα γίνουν οι διαδικασίες για την εκλογή του προεδρείου του Περιφερειακού συμβουλίου και οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τον Αλ. Καχριμάνη αναγκασμένο να στερήσει τον «Νέστορα» Κώστα Πέτσιο από τη θέση του προέδρου, για τους λόγους γεωγραφικών ισορροπιών που προαναφέραμε.Οι πιθανοί συνδυασμοί είναι πολλοί και ένας εξ αυτών μπορεί να περιλαμβάνει πρόεδρο από τον δεύτερο τη τάξει Νομό της Ηπείρου, δηλαδή την Άρτα και ενδεχομένως έναν αντιπεριφερειάρχη από την Πρέβεζα, ή αντίστροφα.Οι προσωπικές ισορροπίες αναγκάζουν τον πρώτο αιρετό Περιφερειάρχη να ορίσει στην πρώτη διετία τουλάχιστον, δύο συμβούλους του από τα Γιάννενα αντιπεριφερειάρχες, λόγω και της προεκλογικής επιλογής που τον έφερε αντιμέτωπο με πολλούς συνεργάτες του, της παραχώρησης της εκλόγιμης θέση του αντιπεριφερειάρχη Ιωαννίνων στην Τ. Καλογιάννη. Οι θέσεις των θεματικών αντιπεριφερειαρχών λειτούργησαν ως «καταπραϋντικό» για την εκδηλωθείσα τότε δυσαρέσκεια στενών συνεργατών του που αναμένουν την ερχόμενη Κυριακή, την ευχάριστη είδηση.Ως τότε, δεν αναμένεται να διαρρεύσει καμία από τις... μύχιες σκέψεις του Νομάρχη και οι ανακοινώσεις στην παράταξη προβλέπεται να γίνουν μετά τη λήξη της συνεδρίασης, στην πρώτη ολομέλεια της παράταξης μετά τις εκλογές.

ΠΡΩΙΝΑ ΝΕΑ

Στη βουλή το θέμα της περίφραξης στην Εγνατία Οδο


Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων και την κα Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη,για την περίφραξη στην Εγνατία Οδό,κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης.Αναλυτικά στην ερώτηση του ο κ. Λαφαζάνης αναφέρει τα εξής:"Ανήμερα Χριστούγεννα ένα ακόμη αρκουδάκι έπεσε θύμα τροχαίου σε δευτερεύοντα δρόμο της Εγνατίας Οδού, στην έξοδο προς Βογατσικό, ανάμεσα στη Σιάτιστα και την Κρυσταλλοπηγή. Πρόκειται για τον τέταρτο θάνατο αρκούδας σε τροχαίο το 2010, ενώ είχαν προηγηθεί άλλα δέκα θανατηφόρα τροχαία το 2009.Λόγω του καιρού, σημειώνουν ειδικοί και αρμόδιοι φορείς προστασίας των ζώων, οι αρκούδες δεν έχουν πέσει φέτος ακόμη σε χειμερία νάρκη και κινδυνεύουν κατά τις μετακινήσεις τους στην περιοχή της Εγνατίας Οδού.Την ίδια ώρα, παρά τις σχετικές δεσμεύσεις και τα υψηλότατα διόδια που έχουν επιβληθεί, δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι εργασίες τοποθέτησης περιφράξεων κατά μήκος του κύριου οδικού άξονα της Εγνατίας και των δευτερευόντων αξόνων, ώστε να προστατεύονται τα ζώα και να μην εισέρχονται σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας.Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κος Υπουργός και η κα. Υπουργός:
1. Τι πρόκειται να πράξουν ώστε να σταματήσουν οι αρκούδες και άλλα ζώα να γίνονται σωρηδόν τα μοιραία θύματα τροχαίων ατυχημάτων στον κύριο και τους δευτερεύοντες άξονες της Εγνατίας;
2. Πότε θα ολοκληρωθούν οι περιφράξεις και τα άλλα απαραίτητα έργα κατά μήκος του κύριου και των δευτερευόντων αξόνων της Εγνατίας αλλά και άλλων δρόμων ταχείας κυκλοφορίας, ώστε να προστατεύονται όσο το δυνατόν τα ζώα από ατυχήματα;".

«Αυλαία» με παραφωνίες

ΠΡΟΧΕΙΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ

Διπλή θα είναι τελικά η τελευταία συνεδρίαση του δήμου Ιωαννιτών αύριο Τετάρτη. Στις 13.30 ξεκινάει η πρώτη συνεδρίαση με μοναδικό θέμα την έγκριση του ισολογισμού-απολογισμού του 2009.Μισή ώρα αργότερα ξεκινάει η δεύτερη συνεδρίαση, η οποία έχει 39 θέματα στην ημερήσια διάταξή της. Κανένα από αυτά όμως δεν φαίνεται να δικαιολογούν την πρεμούρα της «ύστατης στιγμής» όπως συνήθως έκανε η απερχόμενη δημοτική αρχή, τη στιγμή μάλιστα που έχει ορκιστεί ήδη η επόμενη. Και όμως, παρότι ο κώδικας δήμων και κοινοτήτων δεν καλύπτει τέτοιου είδους αποφάσεις για μη έκτακτα ζητήματα, εφόσον δηλαδή έχει εκλεγεί και ορκιστεί άλλη δημοτική αρχή να αποφασίζει η απερχόμενη πλειοψηφία, η δημοτική αρχή πάει την τελευταία στιγμή, στο τελευταίο της δημοτικό συμβούλιο. Φαίνεται τελικά ότι το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννιτών όπως το γνωρίσαμε (σύνθεση, λειτουργία, πλειοψηφία κ.λπ) την τελευταία δεκαετία, θα περάσει στην ιστορία με εντελώς άδοξο τρόπο. Από την 1η Ιανουαρίου άλλωστε δεν αλλάζει απλά ο δήμαρχος, αλλά και ο τρόπος λειτουργίας του και η σύνθεσή του συμβουλίου, ελέω «Καλλικράτη».

Τα θέματα

Ανάμεσα στα θέματα της ημερήσιας διάταξης, υπάρχουν και μερικά ενδιαφέροντα όπως για παράδειγμα η υποβολή προτάσεων για έργα στο ΕΣΠΑ, με εισηγήτρια την Άννα Ασημακοπούλου.Η πρώτη πρόταση είναι για τις πεζοδρομήσεις στο κέντρο της πόλης και το φωτισμό των διατηρητέων κτιρίων, έργο προϋπολογισμού 6 εκ. ευρώ, το οποίο θα υπαχθεί στις «Ολοκληρωμένες Αστικές Αναπλάσεις Ευρείας Κλίμακας», πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για τις οποίες είχε υπογράψει στις 10 Δεκεμβρίου η περιφερειάρχης Ηπείρου Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα.Ο δήμος Ιωαννιτών φάνηκε έτοιμος σε αυτόν τον τομέα, έχοντας καταρτίσει το σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Ανάπλασης. Εκεί, προτείνεται να πεζοδρομηθούν ή να αναπλαστούν οι εξής δρόμοι: Παπαδοπούλου, Παπάζογλου, Αραβαντινού. Λόρδου Βύρωνος, Κωλέττη, Κατσιμήτρου, Παλαιολόγου, Μιχαήλ Αγγέλου (από νομαρχία μέχρι Χαριλάου Τρικούπη), Γρηγορίου Σακκά (από Μιχαήλ Αγγέλου ως Ζυγομάλλη, Πουτέτση (από Χαριλάου Τρικούπη ως Βλαχλείδη), η οδός Βλαχλείδη και η οδός Ζυγομάλλη (από Γρ. Σακκά μέχρι Μελανίδη).Επίσης, το δημοτικό συμβούλιο θα παραλάβει το έργο της παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες και τους επισκέπτες, μέσω φορητών συσκευών που συνδέονται στο ασύρματο δίκτυο της πόλης, έργο που δεν έχει λειτουργήσει ακόμη ικανοποιητικά.Μαζί με τις πεζοδρομήσεις, προβλέπονται σύμφωνα με τη μελέτη, υποδομές για ποδηλατόδρομους, προσβάσεις ατόμων με αναπηρία, φυτεύσεις των δρόμων κ.α. Επίσης, σε πρώτη φάση προτείνεται ο φωτισμός των εξής διατηρητέων κτιρίων: Καπλάνειο, Παπαζόγλειος Υφαντική Σχολή, Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη και κτίριο Πυρσινέλλα.Στην πρόταση που θα υποβάλλει ο δήμος Ιωαννιτών, περιλαμβάνεται ακόμη ένα έργο, η ανάπλαση του πάρκου Κουραμπά.Ακόμη, το δημοτικό συμβούλιο θα ορίσει νέες διοικήσεις στις σχολικές επιτροπές και θα εγκρίνει τον οικονομικό απολογισμό τους, με τα σχολεία πάντως να έχουν παράπονα για την οικονομική στήριξή τους. Οικονομικής φύσης είναι και τα θέματα που αφορούν την έγκριση του απολογισμού του 2009 για τα ΚΑΠΗ και το ΔΗΠΕΘΙ, δύο οργανισμούς που δεν είναι δα και σε καλή οικονομική κατάσταση. Ακόμη, θα έρθουν προς συζήτηση θέματα κατασκευής πεζοδρομίων και δρόμων σε δημοτικά διαμερίσματα, επισκευών στις εργατικές κατοικίες Ανθούπολης, ονοματοδοσίας οδών κ.α.

Τι πεζοδρομείται
Παπαδοπούλου-Αραβαντινού-Λόρδου Βύρωνος-Κωλέττη-Κατσιμήτρου-Παλαιολόγου-Μιχαήλ Αγγέλου (από νομαρχία μέχρι Χ. Τρικούπη)-Γρηγορίου Σακκά (από Μ. Αγγέλου ως Ζυγομάλλη)-Πουτέτση (από Χ. Τρικούπη ως Βλαχλείδη),Βλαχλείδη-Ζυγομάλλη (από Γρ. Σακκά μέχρι Μελανίδη).

Τι φωτίζεται
Καπλάνειο-Παπαζόγλειος Υφαντική Σχολή-Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη-κτίριο Πυρσινέλλα

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Πολιτικώς εξαφανισμένος


Προβλήθηκε ως το νέο αστέρι που ανατέλλει στην Ήπειρο και ως σίγουρος βέβαια δήμαρχος στον Καλλικράτειο Δήμο της Πρέβεζας. Τις εκλογές τις έχασε καθώς κάτι πρωτοπαλίκαρα της Νέας Δημοκρατίας ξέρουν πώς να καθαρίζουν από νωρίς. Αυτό είναι το ένα. Το άλλο είναι ότι μετά τις εκλογές το χάσαμε το παλικάρι! Ο Στέργιος Γιαννάκης εξαφανίστηκε από την πολιτική σκηνή της πόλης. Ούτε φωνή, ούτε ακρόαση. Με την ευκαιρία. Αύριο ορκίζεται το νέο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας. Μην ξεχάσει να περάσει από κει!

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Διάρρηξη κοσμηματοπωλείου στην «καρδιά» της Άρτας


Το χρονικό διάστημα από 24-12-2010 έως 27-12-2010 στην Άρτα άγνωστοι δράστες αφού διέρρηξαν τα ρολά ασφαλείας κοσμηματοπωλείου ιδιοκτησίας κατοίκου της περιοχής,εισήλθαν και αφαίρεσαν ρολόγια και κοσμήματα συνολικής αξίας δεκαοκτώ (18.000) χιλιάδων ΕΥΡΩ, κατά δήλωση του παθόντα.Προανάκριση για την κλοπή διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Άρτας.

Η αμόλυβδη στα Γιάννενα ξεπέρασε το «φράγμα» του 1,60 ευρώ!

«ΚΑΙΝΕ» ΟΛΟΥΣ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ!

Σε μια εποχή που η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών μειώνεται δραματικά, ως αποτέλεσμα του ψαλιδίσματος μισθών και συντάξεων και η αγορά βρίσκεται αντιμέτωπη με μία κρίση που φαίνεται ότι θα κρατήσει πολύ, η άνευ προηγουμένου ανοδική πορεία που ακολουθεί η τιμή των καυσίμων και ιδιαίτερα της βενζίνης, έρχεται να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τον οικογενειακό προϋπολογισμό.Ήδη η αμόλυβδη και στο Νομό Ιωαννίνων ξεπέρασε το «φράγμα» των 1,60 ευρώ το λίτρο, δημιουργώντας έναν πρόσθετο πονοκέφαλο στους οδηγούς, που αναζητούν απεγνωσμένα το πιο φτηνό πρατήριο για να γεμίσουν το ρεζερβουάρ, αλλά και στους πρατηριούχους οι οποίοι επίσης βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται και το μέλλον των επιχειρήσεών τους να διαγράφεται αβέβαιο, αφού η μείωση της κατανάλωσης κυμαίνεται ήδη από 20 έως 50%(!). Σ΄ αυτά έρχονται να προστεθούν και πρόσφατα φαινόμενα κερδοσκοπίας που παρατηρούνται στην αγορά, τα οποία κάνουν ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή όλων μας.

Ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΟΛΟΚΑΣ

Κύριες αιτίες των απανωτών αυξήσεων το τελευταίο διάστημα στην τιμή διάθεσης της βενζίνης, οι οποίες όπως είναι φυσικό δημιουργούν αλυσιδωτές ανατιμήσεις και σε άλλα προϊόντα και υπηρεσίες (μεταφορές κ.λ.π.) είναι, σύμφωνα με τον Πρόεδρο των Βενζινοπωλών Ιωαννίνων κ. Παντελή Κολόκα, οι υψηλές τιμές που πουλάνε τα διυλιστήρια, αλλά και η ιδιαίτερα υψηλή φορολογία που επιβάλλει στα καύσιμα το υπουργείο Ανάπτυξης.

ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ!

Πρωτόγνωρες για τα ελληνικά δεδομένα είναι οι αυξήσεις που πήρε η τιμή της βενζίνης το τελευταίο δεκαήμερο, όπως ανέφερε χθες ο κ. Παντελής Κολόκας. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι μέσα σε μόλις ένα τριήμερο (από τις 20 ως τις 23 Δεκεμβρίου) η αμόλυβδη ακρίβυνε κατά 11 ευρώ ο τόνος! Το τελευταίο δεκαήμερο εξάλλου, σύμφωνα με τον Πρόεδρο των ντόπιων Πρατηριούχων, η βενζίνη αυξάνει καθημερινά από μισό έως 1 λεπτό, γεγονός που έχει οδηγήσει σήμερα την τιμή της πανελλαδικά, αλλά και στα Γιάννινα, πάνω από τα 1,60 ευρώ το λίτρο.

«ΦΤΑΙΝΕ ΤΑ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ…»
Σχολιάζοντας το… ράλι της αμόλυβδης στα πρατήρια ο κ. Κολόκας έκανε λόγο για τις αυξημένες τιμές διάθεσής της από τα διυλιστήρια. Όπως είπε χαρακτηριστικά, στις 23 Δεκεμβρίου αυτά διέθεταν την βενζίνη στα πρατήρια έναντι 1,45 ευρώ το λίτρο και πρόσθεσε ότι «από τα υπόλοιπα 15 λεπτά πρέπει να βγει το κέρδος της κάθε εταιρείας, το μεταφορικό κόστος, καθώς και το κέρδος των βενζινάδικων». Ουσιαστικά, οι πρατηριούχοι -τόνισε ο Πρόεδρος των Βενζινοπωλών Ιωαννίνων- έχουν καταλήξει να βγάζουν ως κέρδος ένα λεπτό το λίτρο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον των επιχειρήσεών τους.

ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΜΕΤΡΑ…
Ο κ. Κολόκας προειδοποίησε ότι, αν δεν ληφθούν μέτρα, μέσα στη νέα χρονιά κάποια από τα 93 πρατήρια που λειτουργούν σήμερα στο Νομό μας θα βάλουν λουκέτο -ήδη ένα βενζινάδικο έκλεισε πρόσφατα στην περιοχή μας. Όπως ανέφερε, οι συνολικοί φόροι σήμερα στα καύσιμα ανέρχονται στο 60% την τιμής τους. Αν δεν μειωθούν, τότε οι επιπτώσεις τόσο για τους πρατηριούχους όσο και για τους καταναλωτές θα είναι ιδιαίτερα αρνητικές.

ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 1,80 ΛΕΠΤΑ!
Περισσότερα από 8 λεπτά έχει αυξηθεί κατά μέσο όρο η τιμή της αμόλυβδης κατά τους τελευταίους τέσσερις μήνες στη χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων. Στις 27 Σεπτεμβρίου η αμόλυβδη πωλούνταν έναντι 1,50 λεπτά το λίτρο. Σήμερα, έχει αγγίξει σχεδόν τα 1,59 με 1,60 ευρώ, ενώ υπάρχουν περιοχές όπου η βενζίνη διατίθεται με τιμή κοντά στα 1,80 ευρώ!

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΑΝΤΛΙΕΣ…

Στο μεταξύ, ένα άλλο φαινόμενο που έχει ανακύψει στην αγορά καυσίμων και λειτουργεί φυσικά εις βάρος των καταναλωτών, είναι η παρέμβαση στις αντλίες των καυσίμων με την χρησιμοποίηση παράνομων μηχανισμών, εξαιτίας της οποίας οι πολίτες παραλαμβάνουν ελλειμματικές ποσότητες καυσίμου! Ήδη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων ((ΠΟΠΕΚ) με χθεσινή ανακοίνωσή της ζητά από το υπουργείο Ανάπτυξης να δει το θέμα και να αντιμετωπίσει τυχόν παραβάσεις αυτού του είδους που, εκτός από την τσέπη του καταναλωτή, έχουν επίσης ως συνέπεια την απώλεια δημοσίων εσόδων από την εκτεταμένη φοροδιαφυγή.

ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Ίδια με την σημερινή θα είναι στις αρχές του νέου έτους η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης από τα πρατήρια, αφού σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών από την 1η Ιανουαρίου δεν θα υπάρχει Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα τιμολόγια με τα οποία θα αγοράζουν οι βενζινοπώλες πετρέλαιο, οπότε δεν θα τον περνούν κι αυτοί με τη σειρά τους στον καταναλωτή. Παρόλα αυτά, οι πρατηριούχοι φοβούνται, όπως ανέφερε ο κ. Κολόκας, ότι η εξίσωση του Ε.Φ.Κ. του πετρελαίου θέρμανσης με αυτό της κίνησης, θα γίνει νωρίτερα από τις 15 Οκτωβρίου του 2011, όπως έχει δεσμευθεί το υπ. Οικονομικών.Η εξίσωση αναμένεται να εκτινάξει την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης από τα 77 με 80 λεπτά που διατίθεται κατά μέσο όρο σήμερα, στα 1.30 ευρώ! Δηλαδή αυτό θα αυξηθεί κατά περίπου 50 λεπτά!

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Ο Φίλιππας Φίλιος δεξιώνεται τις Αρχές των Ιωαννίνων


Τις Αρχές της πόλης θα δεξιωθούν την Πρωτοχρονιά, ώρα 12 μ.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων.Στη συνέχεια ο κ. Φίλιος θα επισκεφθεί το Γηροκομείο Ιωαννίνων όπου θα ανταλλάξει ευχές με το προσωπικό και τους φιλοξενούμενους του ιδρύματος.

Συνεργασία για να πάει μπροστά ο νέος δήμος Μετσόβου ζήτησε ο Νίκος Τσομπίκος


Τη συνεργασία όλων των παρατάξεων, φορέων και πολιτών για να γίνουν βήματα προόδου στον «Καλλικράτιο» δήμο Μετσόβου ζήτησε ο νέος δήμαρχος Νίκος Τσομπίκος στον χαιρετισμό του μετά την τελετή ορκωμοσίας την Κυριακή.Εποικοδομητική αντιπολίτευση υποσχέθηκε να ασκήσει ο απερχόμενος δήμαρχος Μετσόβου Κώστας Τζαφέας, για την ανάγκη συνεργασίας πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης μίλησε ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης.Ο δήμαρχος, το δημοτικό συμβούλιο και τα μέλη των τοπικών συμβουλίων έδωσαν τον καθιερωμένο όρκο στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο κλειστό γυμναστήριο του Μετσόβου, παρουσία του μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Θεόκλητου, του βουλευτή Μιχάλη Παντούλα και αιρετού Περιφερειάρχη και πλήθους πολιτών.Για μια νέα εποχή που έρχεται, μέσα από τον «Καλλικράτη», για την αυτοδιοίκηση, που δημιουργεί νέες ελπίδες, νέες υποχρεώσεις, έκανε λόγο στο χαιρετισμό του ο Αλέξανδρος Καχριμάνης, επισημαίνοντας ότι «βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη καμπή της Ελλάδας από τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο και τον εμφύλιο».Χρειάζεται, τόνισε ο αιρετός Περιφερειάρχης, ο πρώτος και ο δεύτερος βαθμός αυτοδιοίκησης και γενικά όλοι να συνεργαστούμε.Σύντομο απολογισμό της θητείας τους έκαναν τόσο ο δήμαρχος Μετσόβου (επικεφαλής στο νέο δήμο της μείζονος μειοψηφίας) Κώστας Τζαφέας, δηλώνοντας ότι θα ασκήσει με την παράταξη του εποικοδομητική αντιπολίτευση, όσο και ο δήμαρχος Εγνατίας Λάμπρος Κοκκώνης (δεν μετείχε στις εκλογές), σημειώνοντας ότι έγιναν αρκετά έργα υποδομής στο δήμο του και ότι δεν υπάρχουν σημαντικές υποχρεώσεις από δάνεια. Τις ευχές του στη νέα δημοτική αρχή να εργαστεί και συνεργαστεί για το καλό του νέου δήμου έδωσε και ο απερχόμενος πρόεδρος της κοινότητας Μηλιάς Ιωάννης Καπέτης.Ο νέος δήμαρχος Μετσόβου Νίκος Τσομπίκος σημείωσε στον χαιρετισμό του ότι με απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης αναλαμβάνει το νέο δήμο, σε μια δύσκολη εποχή και δεν μπορούμε, πρόσθεσε, να κοιτάμε παθητικά, αλλά να ενεργήσουμε θετικά διαφυλάσσοντας το κοινό μας συμφέρον. Δεν έχουμε, είπε, το μαγικό ραβδί αλλά διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του διαθέτουν ισχυρή βούληση για να κάνουν ουσιαστικά βήματα μπροστά.Ο «Καλλικράτης» εν μέσω της οικονομικής κρίσης μπορεί να αποτελέσει την ευκαιρία για νέα εποχή για το δήμο, υποστήριξε ο κ. Τσομπίκος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αν το πιστέψουμε μπορούμε να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία».«Ζητώ τη συμβολή και τη συμμετοχή όλων σας, ώστε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα, κανένας δεν περισσεύει στην προσπάθεια αυτή και οι ιδέες όλων είναι ευπρόσδεκτες», είπε σε άλλο σημείο ο δήμαρχος και κατέληξε: «Καλούμαστε να βάλουμε τα δυνατά μας για να φέρουμε τον τόπο μας εκεί που μπορούμε και του αξίζει».

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Υποκρισία και συνειδητά μονόπλευρες πολιτικές στην εποχή της κρίσης

Του Νίκου Κοτζιά

Τρόικα, κυβέρνηση, δημόσια και ιδιωτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, επιτήθονται με μανία σε πραγματικές αδυναμίες του δημοσίου. Στην πραγματικότητα, όμως, μιλάνε για τις αδυναμίες, ενώ στοχεύουν στη λεηλασία των καλύτερων πλευρών του. Ιδεολογικά και προπαγανδιστικά προετοιμάζεται, όπως έχω γράψει από πέρσι, η επίθεση στο δημόσιο, η καταλήστεψη της δημόσιας περιουσίας, με ταυτόχρονη διανομή συχωροχαρτιών σε απατεώνες, φοροκλέπτοντες, φοροδιαφεύγοντες.

Περί ΔΕΚΟ και δημοσίου τομέα
Τις τελευταίες εβδομάδες λέγονται πολλά για τα χρέη των ΔΕΚΟ, τους «υψηλούς μισθούς» που λαμβάνονται από κατηγορίες εργαζομένων σε αυτές, από τη δυσλειτουργία και αναποτελεσματικότητά τους. Η επίθεση αυτή έχει πολλαπλές μεθοδεύσεις.Πρώτον, η αναφορά γίνεται συστηματικά σε ελλειμματικές ΔΕΚΟ, αλλά συνειδητά αποκρύβεται ότι υπάρχουν κερδοφόρες ΔΕΚΟ. Στην πραγματικότητα το κύριο ενδιαφέρον όσων έχουν εξαπολύσει τις δημόσιες επιθέσεις ενάντια στις ΔΕΚΟ δεν είναι η μία ή άλλη πράγματι άχρηστη ή δυσλειτουργική ΔΕΚΟ, αλλά οι κερδοφόρες που αποτελούν τον πυρήνα των ΔΕΚΟ και οι οποίες με τα κέρδη τους μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση των δημόσιων ελλειμμάτων. Τα μεγάλα συμφέροντα ενδιαφέρονται για τον ΟΠΑΠ, τη ΔΕΗ, τον υπόλοιπο ΟΤΕ και άλλες ανάλογες επιχειρήσεις. Δεύτερον αποκρύβεται το γεγονός ότι η ΔΕΚΟ παράγουν κατά κανόνα δημόσια αγαθά και η πολιτική οφείλει να τις αντιμετωπίζει με βάση το δημόσιο συμφέρον και όχι τα κριτήρια των αγορών. Με την επίθεση γίνεται προσπάθεια να πειστεί η κοινή γνώμη, ενάντια στα συμφέροντά της, να αποδέχεται ότι το πρωτεύον είναι η κερδοφορία αυτών των επιχειρήσεων (όπως, επί παραδείγματι, στις δημόσιες συγκοινωνίες) και όχι η εξασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος. Εδώ, όμως, αυτόματα προκύπτει το ερώτημα: για πιο ακριβός λόγο πληρώνουν οι Έλληνες φόρους αν όχι για το δημόσιο συμφέρον και τα δημόσια αγαθά; Αν όχι για καλή παιδεία, υγεία, συγκοινωνίες, εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια; Η απάντηση είναι απλή: οι κυβερνώντες ξέχασαν και οι διαπλεκόμενοι δεν θέλουν να αναγνωρίσουν την ύπαρξη δημόσιων αγαθών. Στην πραγματικότητα αντιμετωπίζουν τους φόρους ως το λάφυρο για την τοκογλυφία, την λεηλασία του δημοσίου και την πληρωμή του εξωτερικού χρέους. Κατά συνέπεια το που και προς τι οι φόροι και οι δράσεις του δημοσίου αποτελούν ένα θεμελιακό ζήτημα κοινωνικής πάλης.Τρίτον, αρκετές ΔΕΚΟ ασφαλώς και δεν χρειάζεται να ανήκουν ή να πληρώνονται από το ελληνικό δημόσιο. Από την άλλη, όμως, πολλές αποτελούν επιχειρήσεις κλειδιά για το μέλλον του τόπου. Δρουν και αναπτύσσονται σε τομείς στρατηγικής σημασίας για τη χώρα. Όταν η Ελλάδα ετοιμάζεται να ξεπουλήσει τη ΔΕΗ, τον ΟΠΑΠ, τις δημόσιες τράπεζες, ελληνικούς δρομους (όπως η Εγνατία), η Γερμανία που παίζει αποφασιστικό ρόλο στις απαιτήσεις που διατυπώνονται μέσο της Τρόικας και στις οποίες ανταποκρίνεται το οικονομικό επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης πράττει τα εντελώς αντίθετα. Θα αναφέρω μόνο μερικά παραδείγματα για να πιστοποιήσω τη θέση μου:
α) Η Γερμανία έχει καθιερώσει την χρυσή μετοχή προκειμένου να ελέγχει όλες τις δημόσιες γερμανικές εταιρείες στρατηγικής σημασίας, όσες μετοχές τους και αν πουληθούν, αν πουληθούν. β) Η Κυβέρνηση της Μέρκελ έχει ψηφίσει νόμο με τον οποίο οποιαδήποτε εξαγορά δημόσιας επιχείρησης υπόκειται της έγκρισης των αρμόδιων εκλεγμένων αρχών της Γερμανίας, κύρια την κυβέρνηση και τη βουλή. γ) Η κυβέρνηση της Γερμανίας δίνει τον νυν υπέρ πάντων αγώνων προκειμένου η εταιρεία Hochtief, κατασκευαστική εταιρεία να μην περάσει στα χέρια της ισπανικής κατασκευαστικής εταιρείας ACS, η οποία κατέχει το 29,8% των μετοχών της Hochtief. Προκειμένου να αποτραπεί η κυριαρχία των Ισπανών «σε μια γερμανική εταιρεία» πουλήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα το 9,6% των μετοχών της στο Κατάρ, χωρίς ως όφειλαν οι Γερμανοί να ενημερώσουν την ACS. δ) Το κρατίδιο της Βάδης Βυδεμβέργης εξαγόρασε πριν από 10 ημέρες από τη Γαλλική Edf το πακέτο μετοχών που κατείχε η τελευταία στον τομέα της ενέργειας του κρατιδίου (ήτοι το 45% της EnBW) έναντι 5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό του κρατιδίου, Στέφαν Μάππους, ο τομέας ενέργειας είναι στρατηγικής σημασίας (λέγεμε ΔΕΗ) και δεν μπορεί «να εγκαταληφθεί σε τρίτους». Σε συνέντευξη του (στις 7.12.2010), ο Σ.Μάππους, μάλιστα, δήλωσε, «ότι δεν πρόκειται ποτέ να γίνει αποδεκτό, να πωληθεί η πλειοψηφία των μετοχών μιας τέτοιας στρατηγικής εταιρείας σε αλλοδαπούς επενδυτές»! Στις 8.12.2010 η μεγάλη συντηρητική εφημερίδα της Γερμανίας τιτλοφόρησε το ρεπορτάζ της με την φράση «Γερμανική εταιρείας ενέργειας επιστρέφει στα χέρια του κράτους».Με άλλα λόγια οι Γερμανοί δια της πρακτικής τους διαψεύδουν τους κυβερνητικούς μονόδρομους των Αθηνών και αποδεικνύουν ότι οι λεγόμενες μεγάλες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές της ελληνική κυβέρνησης κάθε άλλο παρά πρόκειται για ευρωπαϊκού τύπου εκσυγχρονισμό. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση πουλά στον ελληνικό λαό «φύκια για μεταξωτές κορδέλες» προκειμένου να πείσει ότι η πρακτική της είναι μονόδρομος!

Περί σκανδάλων και ιδιωτικής επιχειρηματικότητας
Πριν λίγες εβδομάδες είχα καταγγείλλει τον μη βιομήχανο πρόεδρο του ΣΕΒ ο οποίος ζητούσε μέτρα επιστροφής στο Μεσαίωνα. Είχα αναλύσει τις μεγάλες ευθύνες εκείνων των Ελλήνων επιχειρηματιών που ούτε επενδύουν στην έρευνα, ούτε παράγουν νέα προϊόντα. Επιχειρηματιών που ζούσαν και ζούνε με την αρπαχτή, με τη λεηλασία του κράτους (τους ονομάζω κρατοφάγοτους) αλλά και της δικής τους επιχείρησης. Όλα αυτά επιβεβαιώθηκαν στην περίπτωση του κ.Π.Ψωμιάδη και της τράπεζας Aspis. Σε έναν εξαιρετικά ενδιαφέρον ρεπορτάζ της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» (19.12.2010) αποκαλύψθηκαν τα εξής εκπληκτικά:
Α) Ότι ο Π.Ψωμιάδης, πέρναγε τις εισπράξεις των εταιρειών του σε προσωπικούς λογαριασμούς, επιβεβαιώνοντας την εκτίμησή μου ότι υπάρχουν Έλληνες επιχειρηματίες οι οποίοι επιλέγουν να πλουτίζουν όχι μόνο σε βάρος του δημοσίου και των μισθωτών στις επιχειρήσεις τους, αλλά και σε βάρος ακόμα και των επιχειρήσεών τους! Το γεγονός αυτό μιλά από μόνο του για την κύρια ευθύνη που έχουν οι επιχειρηματίες για το που έφτασε η χώρα και για το πόσο άδικη είναι η κυβέρνηση που κάνει «μόκο» γύρω από αυτές.
Β) Ότι ο Π.Ψωμιάδης είχε «τις πλάτες» μεγάλου τμήματος του Ελληνικού κατεστημένου. Τραπεζίτες, βιομήχανοι, άλλοι επιχειρηματίες τον κάλυπταν. Δείχνοντας ότι η περίπτωσή του μόνο εξαίρεση δεν ήταν. Το γεγονός δε αυτό επιβεβαιώνει όσα έγραφα σε παλαιότερο άρθρο στην Αξία, ότι η κυβέρνηση μαζί με κυρίαρχες ομάδες στην Ελλάδα, είναι εύκολη στους αδύναμους, ενώ όλο «το σκέφτεται» ως προς τους ισχυρούς.
Γ) Ότι ενώ οι εταιρείες της Ασπίς όδευαν προς την πτώχευση (και εξαιτίας της συμπεριφοράς των ιδιοκτητών της), τα μεγάλα στελέχη της, λάμβαναν αποζημιώσεις και μπόνους ύψους σχεδόν δέκα εκατομμυρίων ευρώ (ναι! Ύψους 10.000.000 ευρώ!). Ας συγκρίνει κανείς το τι είπε η κυβέρνηση και τα φερέφωνα της διαπλοκής για αυτά τα εκατομμύρια που δόθηκαν από μια υπό κατάρρευση επιχείρηση και το πόσο σκούζει και παριστάνει την μαύρη χείρα για μεικτούς μισθούς 3.000 ή 4.000 ευρώ στις ΔΕΚΟ. Αν αυτό δεν είναι «μονόπλευρή» υποκρισία τι είναι;
Δ) Ότι οι εποπτεύουσες αρχές του δημοσίου, ούτε είδαν, ούτε άκουσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα για το έγκλημα απάτης που γινόταν στο συγκρότημα της Ασπίς. Η Τράπεζα Ελλάδας, λαλίστατη για την ανάγκη να κλείσουν τα ΚΑΠΗ των φτωχών, δεν αντελήφθηκε επί χρόνια ως όφειλε, καθότι εκ του νόμου εποπτεύουσα αρχή, οτιδήποτε που να αφορά τις παρανομίες της τράπεζας Ασπίς. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που επόπτευε τις επενδύσεις της Ασπίς, που πήγαιναν σε τσέπες ιδιωτών, έκανε ως να μην τις έβλεπε. Τα ίδια ισχύουν για παλαιότερα για το αρμόδιο Υπουργείο. Η πλήρη παράδοση δημόσιων υπηρεσιών, αλλά και της επιτροπής ανταγωνισμού, στα συμφέροντα ολίγων προκειμένου αυτοί να παρανομούν ανενόχλητοι βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις επιθέσεις που εδώ και μήνες δέχονται δημόσιες υπηρεσίες, ΔΕΚΟ και δημόσιοι υπάλληλοι. Πρόκειται για την υποκρισία του αιώνα. Και μάλιστα, γιατί δεν μιλάνε όλα αυτοί που υβρίζουν τους μισθωτούς για τα σκάνδαλα των ιδιωτών και για τις επιλογές συγκεκριμένων δημόσιων υπηρεσιών που στηρίζουν τους ιδιώτες (ενεργητικά ή παθητικά δεν έχει σημασία) σε τέτοιες ενέργειες;Από τα πιο πάνω παραδείγματα και επισημάνσεις, γίνεται φανερό, ότι η μονόπλευρη λιτότητα και επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, η συνεχής αναφορά στις αδυναμίες του δημοσίου, από συγκεκριμένη σκοπιά, γίνεται με τρόπο υποκριτικό που εξυπηρετεί εκείνους που πράγματι μας έφεραν μέχρι εδώ. Ότι αυτή η υποκρισία καλύπτει μεγάλα προβλήματα και υπεύθυνους που οδήγησαν τη χώρα εδώ που την έφεραν και ετοιμάζουν στο όνομα πραγματικών αδυναμιών του δημόσιου τομέα, επίθεση φτηνής εξαγοράς των καλύτερων τμημάτων του.

Προεδρεία και Επιτροπές εκλέγουν την Κυριακή Περιφερειακό και Δημοτικό Συμβούλιο

Στις 11 το πρωί οι πρώτες συνεδριάσεις

Κάλπες θα στηθούν την Κυριακή 2 Ιανουαρίου, την πρώτη του νέου έτους για την εκλογή προεδρείων στο Περιφερειακό και τα Δημοτικά Συμβούλια και των επιτροπών που προβλέπει ο «Καλλικράτης».Οι πρώτες συνεδριάσεις, τόσο του αιρετού Περιφερειακού Συμβουλίου, όσο και του Δημοτικού του νέου «Καλλικράτιου» δήμου Ιωαννιτών θα γίνουν ταυτόχρονα στις 11 το πρωί.Το Περιφερειακό Συμβούλιο θα συνεδριάσει στην αίθουσα του πρώην νομαρχιακού (η οποία επεκτάθηκε για να χωρέσουν ο Περιφερειάρχης, οι τέσσερις αντιπεριφερειάρχες και οι 51 σύμβουλοι) στο διοικητήριο της νομαρχίας το οποίο αποτελεί πλέον έδρα της αιρετής Περιφέρειας. Θα εκλεγεί το προεδρείο του Συμβουλίου και η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας.Το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων θα εκλέξει το προεδρείο του με τον Δημήτρη Γιωτίτσα ως προτεινόμενο πρόεδρο και αντιπρόεδρο και γραμματέα από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, αλλά και δυο σημαντικές επιτροπής, την Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.Στις 12:30 της ίδιας μέρας θα πραγματοποιηθούν οι αρχαιρεσίες για την εκλογή προέδρου και αντιπροέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Ιωαννίνων, δηλαδή του συμβουλίου του πρώην δήμου Ιωαννιτών.Όπως ανακοινώθηκε από το δήμο, η καθιερωμένη δεξίωση του δημάρχου Φίλιππα Φίλιου και του δημοτικού συμβουλίου προς τις αρχές της πόλης, για το νέο έτος θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου 1η Ιανουαρίου. Στη συνέχεια ο κ. Φίλιος θα επισκεφθεί το γηροκομείο για ανταλλαγή ευχών.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Ερώτηση στη Βουλή για την παράκαμψη της Άρτας


Ερώτηση στη βουλή προς τον υπουργό Υποδομών κατέθεσαν οι βουλευτές Ιωαννίνων Σταύρος Καλογιάννης, Άρτας Κώστας Παπασιώζος και Πρέβεζας Δημήτρης Τσουμάνης,στην οποία αναφέρονται στο ιστορικό του έργου της παράκαμψης της Άρτας από τον κόμβο Σελλάδων μέχρι τον κόμβο του Αγίου Δημητρίου, ο οποίος ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2005. Οι τρεις Βουλευτές ρωτούν τον Υπουργό Υποδομών: Για ποιους λόγους δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα το τμήμα Σελλάδες - κόμβος Αγίου Δημητρίου της παράκαμψης Άρτας και πότε, επιτέλους, θα δοθεί στην κυκλοφορία το συγκεκριμένο τμήμα.

Τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου


Με δυο διαδοχικές συνεδριάσεις την Τετάρτη το μεσημέρι θα ολοκληρώσει τη θητεία του το απερχόμενο δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων.Η πρώτη συνεδρίαση ξεκινά στη 1:30 το μεσημέρι της Τετάρτης με μοναδικό θέμα την έγκριση των οικονομικών στοιχείων (απολογισμός και ισολογισμός) του δήμου για το έτος 2009 και στις 14:30 θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη συνεδρίαση με 39 θέματα. Μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν:
-Υποβολή προτάσεων στο ΕΣΠΑ, με τίτλους: «Αναπλάσεις-πεζοδρομήσεις στο κέντρο της πόλης και φωτισμός διατηρητέων κτιρίων» και «Διαμόρφωση παιδότοπου στον Κουραμπά».
-Έγκριση πρακτικών παραλαβής έργου με τίτλο: «Παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών μέσω φορητών συσκευών και ασύρματων ευρυζωνικών δικτύων για τον πολίτη-επισκέπτη και το προσωπικό του δήμου».
-Τροποποιήσεις αποφάσεων δημοτικού συμβουλίου περί συγκρότησης Δ.Σ σχολικών επιτροπών του δήμου Ιωαννιτών, συγκρότηση Δ.Σ χολικών Επιτροπών και έγκριση απολογισμών σχολικών επιτροπών για το 2009.
ενώ το δημοτικό συμβούλιο θα προχωρήσει και στην
-Έγκριση απολογισμού οικονομικού έτους 2009 της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Περιφερειακού Θεάτρου και του «ΚΑΠΗ πόλεως Ιωαννίνων».

Ξεχωριστά κάλαντα απ’ το Μουσικό Σχολείο Άρτας


Από τα ωραιότερα κάλαντα που ακούστηκαν αυτές τις μέρες, ήταν τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα που τραγούδησαν οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Άρτας κατά τις επισκέψεις τους την παραμονή των Χριστουγέννων στο Δημοτικό Σχολείο Γραμμενίτσας, στο εργοστάσιο της ΙΟΝ, στο Σύλλογο Γονέων και Φίλων παιδιών με ειδικές ανάγκες Ν. Άρτας «Αγία Θεοδώρα», στο Γηροκομείο και στην Παιδιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας.Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου παρουσίασαν κάλαντα των εορτών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας σκορπίζοντας νότες αισιοδοξίας και μελωδίες αγάπης σε συνανθρώπους μας που πραγματικά το έχουν ανάγκη, στους δύσκολους καιρούς που ζούμε. Μια δραστηριότητα του Μουσικού Σχολείου η οποία υπηρετεί παιδαγωγικούς στόχους, ερχόμενοι σε επαφή οι μαθητές με εργασιακούς χώρους και χώρους κοινωνικού ενδιαφέροντος αλλά και με τη διαφορετικότητα και η οποία συνάδει με την εξωστρέφεια που επιχειρεί το Μουσικό Σχολείο προς την τοπική κοινωνία.

Στα Γιάννενα ο γραμματέας του Συνασπισμού


Επίσκεψη στο Νομό Ιωαννίνων πραγματοποιεί σήμερα ο Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού Δημήτρης Βίτσας.Ο κ. Βίτσας θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στους εκπροσώπους των τοπικών μέσων ενημέρωσης, στις 2 το μεσημέρι.

Την υλοποίηση έργων αποκλειστικά από την αιρετή περιφέρεια ζητά η Ν.Α. Ιωαννίνων


Την υλοποίηση έργων αποκλειστικά από την αιρετή περιφέρεια υπό την εποπτεία του υπουργείου Πολιτισμού ζητά η νομαρχιακή αρχή Ιωαννίνων,με αφορμή το έργο της αποκατάστασης της Ιεράς Μονής Ρογκοβού, που πρόσφατα εντάχτηκε στο ΕΣΠΑ. Με ανακοίνωσή της η Ν.Α. Ιωαννίνων τονίζει πως «οι υπηρεσίες της αιρετής Περιφέρειας ευρισκόμενες εγγύτερα των μνημείων, είναι σε θέση να παρακολουθούν και να προωθούν άμεσα και χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια τις εκτελούμενες εργασίες». Στην ανακοίνωση, μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Η ένταξη του έργου «Στερέωση- αποκατάσταση Καθολικού Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννη Προδρόμου Ρογκοβού», με προϋπολογισμό 1.790.000 ευρώ, στο ΕΣΠΑ, αποτελεί θετική εξέλιξη και παράλληλα δικαιώνει τις πολύχρονες και επίπονες προσπάθειες της Νομαρχιακής Αρχής και των Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων, που εκπόνησαν τη μελέτη, συνέταξαν τον φάκελο και σε συνεργασία με το Δήμο Τύμφης κατάφεραν να επιλύσουν εκκρεμότητες και προβλήματα που υπήρχαν με το Κ.Α.Σ. από το 2001».

ΠΡΕΒΕΖΑ:Θανάσιμος τραυματισμός 82χρονου


Θανάσιμα τραυματίστηκε ένας 82χρονος στο Καστρί Πρέβεζας, όταν το δίκυκλο μοτοποδήλατο που οδηγούσε, ξέφυγε από την πορεία του και ανετράπη.Προανάκριση για το τροχαίο δυστύχημα διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Καναλλακίου Πρέβεζας.

Κύκλωμα διακίνησης λαθρομεταναστών στην Κέρκυρα


Οι λιμενικοί συνέλαβαν χθες τα ξημερώματα στο λιμάνι Σιδαρίου έναν 41χρονο και έναν 30χρονο, που μετέφεραν σε Ι.Χ. 12 μετανάστες οι οποίοι δεν είχαν χαρτιά και τους επιβίβασαν σε λέμβο. Η λέμβος εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ του ακρωτηρίου Δράστη και των Οθωνών από πλωτό περιπολικό του Λιμενικού Σώματος. Οι αρχές συνέλαβαν τους 12 μετανάστες, καθώς και τον χειριστή της. Το μεσημέρι συνελήφθησαν κι ένας 26χρονος, καθώς κι ένας 35χρονος, που φέρονται να συμμετείχαν στο κύκλωμα διακίνησης, ενώ αναζητείται ακόμη ένα άτομο.

Ένα ενεργειακό δέντρο στην καρδιά των Ιωαννίνων

Ευρεσιτεχνία του Γιαννιώτη Λεωνίδα Κόντου

Ένα διαφορετικό Δέντρο «ξεφύτρωσε» παραμονές Χριστουγέννων μπροστά στο κτίριο της Νομαρχίας, στην Κεντρική Πλατεία των Ιωαννίνων. Πρόκειται για ένα ενεργειακό δέντρο που παράγει ενέργεια και αποτελεί ευρεσιτεχνία του Γιαννιώτη Λεωνίδα Κόντου(ΦΩΤΟ), ιδιοκτήτη της εταιρείας ενεργειακών εφαρμογών Air - Sun Α.Ε.B.E.Η ανεμογεννήτρια AirTurbo, όπως την ονομάζει, είναι μια ανεμογεννήτρια «κάθετου άξονα», δηλαδή περιστρέφεται σε άξονα κάθετο προς το έδαφος, σε αντίθεση με τις γνωστές ανεμογεννήτριες που έχουν τη μορφή έλικα και που περιστρέφονται σε άξονα οριζόντιο προς το έδαφος.Το γεγονός αυτό δίνει στην AirTurbo τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί ανέμους οποιασδήποτε κατεύθυνσης, ακόμη και τυρβώδους ροής, στροβιλισμούς, ενώ αξιοποιεί ακόμη και ανερχόμενα ή κατερχόμενα ρεύματα!Το συγκεκριμένο μοντέλο που τοποθετήθηκε στην πλατεία των Ιωαννίνων οφείλει την κίνησή του σε μεγάλο ποσοστό στον αέρα που δημιουργείται από την κίνηση των αυτοκινήτων, καθώς η κίνηση αυτή δημιουργεί υποπίεση, προκαλώντας έτσι την κίνηση αερίων μαζών που έρχονται να εξισορροπήσουν την υποπίεση αυτή.Με άλλα λόγια, το ωστικό κύμα που παράγεται από την κίνηση των αυτοκινήτων, σε συνδυασμό με τον υπάρχοντα άνεμο περιστρέφουν την ανεμογεννήτρια η οποία, χάρις στο σχήμα κατασκευής της, εργάζεται με ανέμους από διαφορετικές κατευθύνσεις και με διαφορετικές ταχύτητες.Πρέπει δε να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο «Περί Επιτάχυνσης της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής» οι ανεμογεννήτριες αυτές αποτελούν το ιδανικό μέσον για παραγωγή και πώληση ενέργειας, σε συνδυασμό με φωτοβολταϊκά πάνελ ή αυτόνομα ενώ επιδοτείται και η εγκατάστασή τους.Το μικρό της μέγεθος, το σχήμα της που δεν καλύπτει μεγάλο χώρο, η δυνατότητα να δουλεύει συνεχώς με ανέμους οποιασδήποτε κατεύθυνσης και ταχύτητας καθώς και η δυνατότητα ενσωμάτωσής της σε διαφορετικών ειδών κατασκευές, από κτίρια έως μοντέρνα έργα τέχνης και η μηδενική περιβαλλοντική όχληση καθιστούν την ανεμογεννήτρια AirTurbo ιδανική για αστική χρήση.Επιπλέον, έχει τη μορφή δέντρου, στοιχείο που της δίνει την δυνατότητα να ενσωματώνεται εύκολα στο περιβάλλον, μη προκαλώντας οπτική όχληση.Κατά υπολογισμούς της Air-Sun, μια συστοιχία Ανεμογεννητριών AirTurbo, εγκατεστημένες στον κεντρικό δρόμο των Ιωαννίνων, θα αρκούσε όχι μόνο να τροφοδοτήσει με ρεύμα τον φωτισμό του κέντρου των Ιωαννίνων αλλά θα παρείχε και επιπλέον ισχύ για διάφορες άλλες χρήσεις.

Παραγγελίες από όλο τον κόσμο

Ο εφευρέτης αυτής της ανεμογεννήτριας, η οποία αποτελεί παγκόσμια πατέντα, με δηλώσεις του χθες στα τοπικά μέσα ενημέρωσης τόνισε πως η εταιρία του δέχεται ήδη παραγγελίες από όλα σχεδόν τα μέρη του κόσμου προκειμένου να εγκαταστήσει μερικά από τα «δέντρα» του.Πολλοί μάλιστα του ζητούν να αγοράσουν και την πατέντα, πράγμα που όμως, όπως λέει, δεν προτίθεται να το κάνει.Ο κ. Κόντος εξήγησε πως για ένα μέσο σπίτι η αγορά και η εγκατάσταση ενός τέτοιου ενεργειακού δέντρου κοστίζει περίπου 10.000 ευρώ με τη χρηματοδότηση όμως να γίνεται μέσω τραπέζης.Επιπλέον πρόσθεσε πως η απόσβεση των χρημάτων αυτών μέσω της πώλησης του ρεύματος στη ΔΕΗ, γίνεται σε διάστημα τριών ετών κάτι που σημαίνει ότι απομένουν άλλα 22 περίπου (αφού 25 είναι ο μέσος όρος ζωής τους) για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών ενός νοικοκυριού αλλά και την αύξηση των εσόδων του.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Αυστηρότερες ποινές σε βενζινοπώλες


"Λόγω της ανεπαρκούς κείμενης νομοθεσίας (Ν. 3668/2008 , άρθρο 1, παρ. 1), μετά την αφαίρεση των παράνομων μηχανισμών από τις αντλίες υγρών καυσίμων που διαπιστώθηκε από τους ελέγχους ότι έκλεβαν αποσφραγίζοντας τις αντλίες, χωρίς ουσιαστική και αποτρεπτική ποινή για τους δράστες'', γι' αυτό και το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας προωθεί την ψήφιση τροπολογίας με αυστηρότατες ποινές όπως είναι η αναστολή λειτουργίας των πρατηρίων που παρανομούν, έως και οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας, πέραν των χρηματικών προστίμων.Αυτό σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο, σημειώνοντας την έκπληξή του για ποιο λόγο ανακινήθηκε από τους πρατηριούχους το θέμα της δράσης κυκλωμάτων καταδολίευσης αντλιών υγρών καυσίμων στην αγορά ενώ είναι γνωστό, όπως σημειώνει το υπουργείο, ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα για την πάταξη τέτοιων φαινομένων.Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του υπουργείου σημειώνεται ότι για πρώτη φορά τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας προέβησαν σε 50 ελέγχους και εντόπισαν τον τελευταίο καιρό, μηχανισμούς καταδολίευσης αντλιών υγρών καυσίμων, που εξαπατούσαν και έκλεβαν τους καταναλωτές. Κατόπιν τούτου, προέβησαν σε σφράγιση των παράνομων αντλιών. Δυστυχώς, λόγω της ανεπαρκούς κείμενης νομοθεσίας (Ν. 3668/2008 , άρθρο 1, παρ. 1), μετά την αφαίρεση των παράνομων μηχανισμών αποσφραγίζονται οι αντλίες, χωρίς ουσιαστική και αποτρεπτική ποινή για τους δράστες.