Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2010

Επίσχεση εργασίας εκπαιδευτικών σε δημοτικά σχολεία!


Αιτήσεις επίσχεσης εργασίας στις διευθύνσεις πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κατέθεσαν εκατοντάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί οι οποίοι στελεχώνουν το νέο πρόγραμμα των 800 αναμορφωμένων δημοτικών σχολείων που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, ζητώντας την καταβολή δεδουλευμένων τους.Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς η μισθοδοσία των 5.800 αναπληρωτών που απασχολούνται στο πρόγραμμα καθυστερεί από 10 Σεπτεμβρίου 2010.«Η επίσχεση ήδη θορύβησε τις Διευθύνσεις εκπαίδευσης, καθώς τηλεφωνικά μας ενημερώνουν ότι θα πληρωθούμε», αναφέρουν σε σχετική τους ανακοίνωση, στην οποία δηλώνουν ότι θα επιστρέψουν στα καθήκοντά τους αμέσως μετά την εξόφληση των δεδουλευμένων τους. Μέχρι τότε, προσθέτουν, «όλο και περισσότεροι αναπληρωτές θα προσφύγουμε στην μοναδική και τελευταία λύση της επίσχεσης εργασίας. Μας τελείωσαν τα λεφτά, οι αντοχές, η υπομονή, αλλά μας έμεινε η αξιοπρέπεια».Καλούν μάλιστα και τους υπόλοιπους αναπληρωτές να προχωρήσουν, ανά διεύθυνση σε επίσχεση εργασίας, ενώ προετοιμάζονται για κινητοποιήσεις στο υπουργείο Παιδείας. Ζητούν τέλος από τους διευθυντές εκπαίδευσης να καταβάλουν άμεσα το δώρο Χριστουγέννων, ειδάλλως τους προειδοποιούν πως με αντίστοιχες καταγγελίες από 22/12 θα αντιμετωπίσουν την αυτόφωρη διαδικασία.

Σύσκεψη της παράταξης «Ήπειρος Τόπος να Ζεις»


Σύσκεψη για τον προγραμματισμό της δράσης τους πραγματοποίησαν τα 16 αιρετά μέλη της παράταξης «Ήπειρος Τόπος να Ζεις» αμέσως μετά την ορκωμοσία του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου της Ηπείρου.Στη σύσκεψη, στην οποία προήδρευσε ο επικεφαλής της παράταξης Βαγγέλης Αργύρης, αποφασίστηκαν ομόφωνα τα εξής :
1. Η παράταξη «Ήπειρος Τόπος να Ζεις» θα ασκήσει όλα τα καθήκοντα που προβλέπονται στο νέο θεσμικό πλαίσιο για την περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Προς τούτο θα επιδιώξει τη συνεννόηση και τη συνεργασία με όλες τις παρατάξεις που απαρτίζουν το Περιφερειακό συμβούλιο ώστε με συναινετικό πνεύμα να ξεκινήσει ο νέος θεσμός με τις ευοίωνες προοπτικές. Στο πλαίσιο αυτό ο επικεφαλής της παράταξης Βαγγέλης Αργύρης εξουσιοδοτήθηκε να έχει επαφές με τους ομολόγους των άλλων παρατάξεων για να συζητήσουν ζητήματα που άπτονται με την ανάληψη θέσεων ευθύνης στα όργανα της αιρετής περιφέρειας.
2. Συγκροτήθηκε τριμελής ομάδα δουλειάς για τα θέματα των προβλημάτων που συσσωρεύτηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και η οποία θα καταγράψει τα προβλήματα, θα προτείνει άμεσες ενέργειες αλλά και μακροπρόθεσμο πρόγραμμα αποκατάστασης και αποφυγής της επανάληψής τους.
3. Σχηματίστηκε ομάδα εργασίας που κατόπιν επαφών με τους φορείς εκπροσώπησης του κτηνοτροφικού κόσμου και τους μετόχους της ΔΩΔΩΝΗΣ θα εξειδικεύσει τις θέσεις της παράταξής μας για το μέλλον της γαλακτοβιομηχανίας επιμένοντας στην τήρηση των προεκλογικών εξαγγελιών για διατήρηση του Ηπειρωτικού και Συνεταιριστικού χαρακτήρα της .
4. Συστάθηκε τριμελής επιτροπή που θα παρακολουθεί από κοντά θέματα σχετικά με την οργάνωση της Περιφέρειας και τα τη νέα δομή που αυτή θα αποκτήσει.
5. Τέλος συγκροτήθηκε επιτροπή, η οποία θα αναλάβει την επικαιροποίηση και περαιτέρω εξειδίκευση του προγράμματός μας μέσα στο επόμενο τρίμηνο και την παρακολούθηση όλων των θεμάτων που αφορούν την αναγκαία στρατηγική Ανάπτυξης της Περιφέρειας.

Ενημερωτική σύσκεψη για τους αιρετούς της Ηπείρου


Η Περιφέρεια Ηπείρου θέλοντας να συμβάλει στην εκστρατεία ενημέρωσης των νεοεκλεγέντων αιρετών, που έχει ξεκινήσει το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με στόχο την ομαλή μετάβαση στη νέα διοικητική διάρθρωση της χώρας πραγματοποιεί ενημερωτική σύσκεψη αύριο Τρίτη, στις 10.00 το πρωί στην αίθουσα συσκέψεων της Περιφέρειας.Την σύσκεψη, στην οποία θα προεδρεύσει η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα, έχουν κληθεί να παρακολουθήσουν ο αιρετός Περιφερειάρχης, οι επικεφαλείς της αντιπολίτευσης και οι αιρετοί Δήμαρχοι που εκλέχθηκαν στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου.Οι αυτοδιοικητικοί θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν από στελέχη και υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας για θέματα που αφορούν στους τομείς άσκησης πολιτικής, στην οργάνωση και τους πόρους, στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα που με το πρόγραμμα «Καλλικράτης» μεταβιβάζονται στις αρμοδιότητές τους.Ειδικότερα, θα ενημερωθούν για:
* Την πορεία υλοποίησης των έργων του ΕΣΠΑ
* Την πορεία υλοποίησης των Αναπτυξιακών Προγραμμάτων
* Τις διαδικασίες κατά την υλοποίηση έργων και
* Διοικητικά θέματα.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΥΤΥ

Θα ακολουθήσει, στις 13.00μ.μ. η σύσκεψη που είχε αναβληθεί λόγω καιρικών συνθηκών με αντικείμενο την παρουσίαση στους αυτοδιοικητικούς, της μελέτης χωροθέτησης του εργοστασίου επεξεργασίας στερεών αποβλήτων και την πορεία του ΠΕΣΔΑ.

ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ:Δεν θα λειτουργήσουν διόδια στο Δροσοχώρι, βεβαιώνει ο Υφυπουργός Υποδομών τον Σταύρο Καλογιάννη

Άγνωστο πότε τελικά θα δοθεί την κυκλοφορία η γέφυρα Περιστερίου

Δεν προβλέπεται η λειτουργία σταθμού διοδίων στο Δήμο Παμβώτιδας βεβαιώνει ο Υφυπουργός Υποδομών κ. Γιάννης Μαγκριώτης τον βουλευτή Σταύρο Καλογιάννη απαντώντας σε σχετική Ερώτησή του στη Βουλή.Σύμφωνα με την απάντηση, το Υπουργείο Υποδομών σε συνεργασία με την Εγνατία οδό ΑΕ δρομολογεί την εγκατάσταση συστήματος ηλεκτρονικών διοδίων, το οποίο εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει το 2012, στο σύνολο της Εγνατίας.Μέχρι το 2012 «ενδέχεται να λειτουργήσουν, προσωρινά, σταθμοί διοδίων σε ορισμένα σημεία» και στο πλαίσιο αυτό διερευνώνται πέντε νέοι σταθμοί κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου. Για την χωροθέτηση των σταθμών μελετώνται θέσεις που διαθέτουν τις απαραίτητες προδιαγραφές.Για τη γέφυρα Περιστερίου, για την απόδοση της οποίας στην κυκλοφορία είχε ερωτήσει εκ νέου το Υπ. Υποδομών ο Σταύρος Καλογιάννης, ο κ. Μαγκριώτης επικαλείται «γεωτεχνικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν σε επίχωμα ανατολικά της γέφυρας. Η Εγνατία οδός ΑΕ εκπόνησε μελέτη προσωρινών μέτρων για την βελτίωση της ευστάθειας του επιχώματος». Για το θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπόνηση μελετών οι οποίες εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν μέχρι 31 Ιανουαρίου 2011 και στη συνέχεια θα δρομολογηθεί η υλοποίηση των μέτρων σταθεροποίησης.Σε δήλωσή του ο Σταύρος Καλογιάννης αναφέρει:«Η απάντηση του Υφυπουργού για το σταθμό διοδίων είναι θετική. Η γέφυρα Περιστερίου όμως, μετά την απάντηση του Υπουργείου, είναι άγνωστο πότε θα δοθεί στην κυκλοφορία. Δυστυχώς σχετικές παλαιότερες ανακοινώσεις του Υπουργείου δείχνουν ότι έγιναν λανθασμένες εκτιμήσεις, οι οποίες καθυστερούν την απόδοση του έργου επί ένα έτος».

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ:Εξοικονόμηση ενέργειας σε δημόσια κτίρια μέσω του ΕΣΠΑ


Την ευκαιρία να αξιοποιήσουν κονδύλια του ΕΣΠΑ για έργα και δράσεις που θα συμβάλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας σε δημόσια κτίρια με τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών φιλικών προς το περιβάλλον, αποκτούν οι Δήμοι και Δημόσιοι Οργανισμοί της Ηπείρου.Η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα, συμβάλλοντας στην υλοποίηση της εθνικής ενεργειακής πολιτικής και με στόχο την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος καθώς και τη βελτίωση της ενεργειακής επάρκειας σε τοπική κλίμακα, υπέγραψε την πρόσκληση για υποβολή προτάσεων στο Ε.Π. «Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας-Ηπείρου 2007-2013» και στον τομέα «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Υδροηλεκτρική, Γεωθερμική και άλλες».Η πρόσκληση αυτή, συνολικής δημόσιας δαπάνης 2.000.000,00€, έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων αποφάσεων (εγκρίσεις περιβαλλοντικών όρων για την εγκατάσταση του πρώτου αιολικού πάρκου στην Ήπειρο, αλλά και για εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών πάρκων) της Γενικής Γραμματέα Περιφέρειας που αποδεικνύουν την πρόθεση της να στηρίξει την προσπάθεια για παραγωγή και εξοικονόμηση ενέργειας μέσα από τις Ανανεώσιμες Πηγές, ενισχύοντας ταυτόχρονα την εθνική προσπάθεια για παραγωγή «καθαρής» ενέργειας, στο πλαίσιο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Άλλωστε, η προώθηση της «πράσινης ανάπτυξης» που αποτελεί και μία από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης ήταν και παραμένει κυρίαρχος στόχος της Περιφέρειας Ηπείρου.

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ
Προτάσεις για «Πρότυπα επιδεικτικά έργα αξιοποίησης ΑΠΕ σε δημόσια κτίρια» σύμφωνα με την πρόσκληση, μπορούν να υποβάλουν τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, οι Μονάδες Υγείας, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η Περιφέρεια Ηπείρου προκειμένου, να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 3 «Υποδομές και Υπηρεσίες Προσπελασιμότητας Ηπείρου» του Επιχειρησιακού Προγράμματος.Ειδικότερα, οι προτάσεις που θα υποβληθούν θα αφορούν πιλοτικές εφαρμογές εξοικονόμησης ενέργειας σε δημόσια κτίρια (ΑΕΙ, σχολεία, νοσοκομεία, λοιπά δημόσια κτίρια) με αξιοποίηση της αβαθούς γεωθερμίας μέσω της χρήσης γεωθερμικών αντλιών θερμότητας (και εναλλακτών). Τα γεωθερμικά συστήματα μπορεί να είναι ανοικτού ή κλειστού τύπου και να καλύπτουν ανάγκες τόσο θέρμανσης όσο και δροσισμού.Να σημειωθεί, πως οι παρεμβάσεις που θα χρηματοδοτηθούν αφορούν στη βελτίωση ενεργειακής αποδοτικότητας υφιστάμενων κτιρίων και όχι υπό κατασκευή ή ημιτελών. Αποκλείεται η χρηματοδότηση προτάσεων από ΟΤΑ για τους οποίους υπήρχε δυνατότητα ένταξής τους στο πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ».

"ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ κ. ΣΚΡΟΥΤΖ" στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών


Για εσάς που θέλετε να δείτε μια παράσταση ευρωπαϊκών προδιαγραφών και δεν θα πάτε στο Λονδίνο, η Ocean Productions παρουσιάζει μια φαντασμαγορική παράσταση για όλους.Το κλασσικό αριστούργημα του Τσαρλς Ντίκενς για το πνεύμα των Χριστουγέννων που ακόμη δεν έχει χαθεί από τον πικραμένο κο Σκρουτζ – μετατρέπεται σε μιούζικαλ παρουσιάζοντας την επίσκεψη της νεραϊδας από το παρελθόν, του πνεύματος από το παρόν και του φαντάσματος από το μέλλον που τον φέρνουν αντιμέτωπο με αλήθειες που διστάζει να παραδεχτεί. Ο σκληρόκαρδος Σκρουτζ πρέπει να ανοίξει όχι μόνο τα μάτια, αλλά και την καρδιά του … πριν είναι αργά.Ένα έργο που μιλάει για το θαύμα της αγάπης των χριστουγέννων και όχι μόνο.Μια καταπληκτική παράσταση δοσμένη σε μια καινούργια διασκευή με πολλά τραγούδια και χορό από 13 ηθοποιούς. Ο Σκρουτζ, ο Κράτσετ, ο Φρεντ, τα Φαντάσματα και όλοι οι άλλοι ήρωες της κλασσικής Χριστουγεννιάτικης ιστορίας που έχει κατακτήσει τις καρδιές μας, ζωντανεύουν σε μια θεατρική υπερπαραγωγή.Μια τρυφερή, αγαπημένη, οικογενειακή, μοναδική ιστορία, που αναδεικνύει την δύναμη της αγάπης και της αλληλεγγύης που είναι τόσο αναγκαία στις μέρες μας.Η παράσταση ανεβαίνει παράλληλα σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας με δύο θιάσους.Μια παράσταση για κάθε ηλικία που δεν πρέπει να χάσετε.Ρωτήστε αυτούς που την είδαν.

Η θεατρική παράσταση «ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΥΡΙΕ ΣΚΡΟΥΤΖ» θα βρίσκεται στα Ιωάννινα για δύο μοναδικές παραστάσεις
Δευτέρα 27 /12 στις 8:00μ.μ.
Τρίτη 28 /12 στις στις 8:00μ.μ.

Άλλοι σκύβουν με καμάρι, κι άλλοι σκύβουν απ' τα βάρη

thumb

Από το Μαρικάκι

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατά τη διάρκεια συζήτησης του τύποις Προϋπολογισμού, μας πληροφόρησε ότι την ώρα που η αχάριστος κοινωνία επιδίδεται σε ανούσιον επαναστατική γυμναστική και εν μέσω κρίσης αναγκάζει τους άνδρες των ΜΑΤ να σπαταλούν απεριόριστες ποσότητες χημικών σε ψεκασμούς διαδηλωτών, η κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη φάση επικύψεων ενώπιον της τρόικας. «Είμαστε» είπε ο Γεώργιος Παπακωνσταντίνου «στην πιο δύσκολη κάμψη». Εεε, συγνώμη «καμπή». Τώρα, η κυβέρνηση των «Georges & Friends» αντιμετωπίζει και το τεράστιο δίλημμα: πόσο βαθιά θα πρέπει να είναι η επόμενη φάση επικύψεων; Να φιλήσει τα παπούτσια του αξιότιμου γιατρού - λυτρωτή Στρος Καν, ως άλλη εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή... Ή μήπως να εγκαταλείψει κάθε σκέψη να δείξει χαρακτήρα και να ευθυγραμμμιστεί κατευθείαν με το πάτωμα ως χαλάκι για πάσα χρήση... Τω όντι, «δύσκολες αποφάσεις»...Από τις επικύψεις αυτού του είδους εξαιρείται ο Πάγκαλος, λόγω σωματότυπου, ο οποίος όμως δεν παραλείπει κάθε τρεις και λίγο να επιδεικνύει με αξιομνημόνευτο ζήλο τη σχετική προδιάθεση: γι’ αυτόν, ακόμα και αυτή η ζωτική διαδικασία της αναπνοής περιλαμβάνει εισπνοή καθαρού αέρα – ει δυνατόν απαλλαγμένου από δακρυγόνα δηλαδή– εκπνοή διοξειδίου του άνθρακα ενισχυμένου με αφορισμούς, ύβρεις και απειλές για το τέλος του «βολεμένου» και "συντεχνιάζοντος μικρομεσαίου που κλείνει στο άψε σβήσε το Σύνταγμα και δεν μπορούν να ολοκληρώσουν την επέλασή τους τα τάγματα της τρόικας και του τοποτηρητή της Γιώργου Β’ του Βάρβαρου.Την ώρα που το βαρύ πρόγραμμα οσφυοκαμψίας συνεχίζεται και μάλιστα επιτυχώς, επικουρούμενο, για λόγους ισορροπίας και προστασίας της οσφυϊκής μοίρας από την ατροφία , από άρση βαρών – τόνων ψεύδους και αυθαιρεσίας – η κοινωνία λυγίζει κάτω από το βάρος του αγώνα για επιβίωση που υπόσχεται να γενικευτεί και να γίνει αγριότερος.Προς το παρόν οι περισσότεροι πολίτες αυτής της χώρας σκύβουν για άλλους λόγους:Με το βλέμμα στο οδόστρωμα για κανένα ευρώ, για κανέναν απολεσθέντα «θησαυρό»...Πάνω από σκουπίδια για τρόφιμα, ρούχα, και ό,τι μπορεί να φανεί χρήσιμο σε έναν άστεγο, σε έναν συνταξιούχο των 300 και 400 ευρώ, σε έναν μετανάστη, σε έναν χρονίως άνεργο, σε έναν μεροκαματιάρη οικογενειάρχη που πλέον δεν τα βγάζει πέρα...Χτυπημένοι από τα κλομπ και ψεκασμένοι από επικίνδυνα χημικά...Μελαγχολικοί, από την αίσθηση αδυναμίας μπροστά στην ασύλληπτη βία που ορθώνεται γύρω τους ως «εξυγίανση», «αλλαγή νοοτροπίας», «πόλεμος κατά της διαφθοράς και του σπάταλου κράτους», «τέλος της Μεταπολίτευσης», «νέα Ελλάδα»...Απελπισμένοι από το πισωγύρισμα...Στοιχειωμένοι από το χυδαίο «μαζί τα φάγαμε»...Ντροπιασμένοι που πίστεψαν το παραμύθι....Όμως, η πολιτική, φυσική και ψυχολογική βία που πλέον βιώνουμε καθημερινά με την βοήθεια Πρετεντέρηδων που το μόνο που βλέπουν είναι η «βία του όχλου» η οποία στρέφεται εναντίον ομοϊδεατών τους(χτυπώντας τους το καμπανάκι ότι μπορεί να’ ρθει και η σειρά τους), είναι η περίτρανη απόδειξη της επιχείρησης επιβολής των άδικων και απάνθρωπων επιταγών του (νεοφιλελεύθερου) ισχυρού, απέναντι στον οποίο επιβάλλεται να μη σκύψουμε το κεφάλι...Κι αυτό δεν είναι προτροπή προς έναν «αψυχολόγητο» κι «ανεύθυνο» ελληνικό τσαμπουκά, όπως νυχθημερόν υποστηρίζουν τα παπαγαλάκια στακανιβαλοκάναλα, αλλά όρος επιβίωσης της κοινωνίας ως τέτοιας και όχι ως ζούγκλας.

topontiki

Εως 31 Δεκεμβρίου τα τέλη κυκλοφορίας


Δεν θα δοθεί παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών και καλεί τους φορολογούμενους ιδιοκτήτες ΙΧ να προμηθευτούν έγκαιρα τα σήματα.Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο αναφέρει ότι ολοκληρώθηκε, την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου, η εκτύπωση και η αποστολή όλων των ειδοποιητηρίων τελών κυκλοφορίας του 2011 από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών. Συνολικά, από τις 2 Νοεμβρίου μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου, εκτυπώθηκαν και έχουν αποσταλεί 6.877.296 ειδοποιητήρια. Η τελευταία παρτίδα περιελάμβανε τα ειδοποιητήρια αριθμών κυκλοφορίας που λήγουν σε 9 ή 0.Η προθεσμία για την προμήθεια του σήματος λήγει την Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου.

Τοποθέτηση του Θανάση Οικονόμου κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2011 στην Ολομέλεια της Βουλής


«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που έχουμε αυτή τη στιγμή δεν απορρέει μόνο από το δημόσιο χρέος. Απορρέει και από το φόβο να αναγνωρίσουμε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι μόνο δημοσιονομικό. Είναι και διαρθρωτικό και θεσμικό. Αφορά την αξιοπιστία των πυλώνων της Δημοκρατίας. Την απόφαση μας να προχωρήσουμε σε θεσμική και λειτουργική ανασυγκρότηση, μέσα από την διαδικασία της εξυγίανσης αλλά και της κάθαρσης. Και αυτό αφορά πρώτιστα εμάς τους ίδιους μέσα σε αυτή την αίθουσα. Οφείλουμε, λοιπόν, να “διαβάσουμε” τον φετινό προϋπολογισμό ως αυτό που είναι και όχι στη βάση κριτηρίων μιας άλλης εποχής. Για να διαμορφώσουμε μία συλλογική συνείδηση που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές μας ανάγκες και όχι στο εφήμερο. Με σοβαρό παραγωγικό μοντέλο στην οικονομία και την οργάνωση της κοινωνίας, με απονομή ευθυνών, με δράσεις που οδηγούν σε μία Ελλάδα που ξέρει ότι μπορεί “και αλλιώς”. Γιατί οι Έλληνες θέλουμε να προχωρήσουμε “αλλιώς”. Αυτό ήταν, άλλωστε, με τον έναν ή άλλο τρόπο εδώ και μια δεκαετία η ύψιστη κοινωνική απαίτηση».Με αυτές τις επισημάνσεις, τοποθετήθηκε ο Θανάσης Οικονόμου επί του κρίσιμου Προϋπολογισμού του 2011 στην ολομέλεια της Βουλής, δηλώνοντας εξαρχής ότι ο φετινός προϋπολογισμός «δεν είναι κοινωνικός με τον ιδιότυπο τρόπο που το λέγαμε μέχρι τώρα. Δεν δίνει παροχές ή έστω υποσχέσεις παροχών. Ούτε είναι αναπτυξιακός με τον τρόπο που μέχρι σήμερα χρησιμοποιούσαμε τον όρο. Δεν διαβάζεται με όρους πολιτικής ορθότητας. Αλλά με όρους κοινωνικής υπευθυνότητας. Περιγράφει μία νέα κοινωνική ισορροπία. Περιγράφει όσα επιτέλους πρέπει να κάνουμε, όσα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια, για να μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη, για προσδοκίες, για κοινωνική συνοχή. Και ως εξ αυτού, είναι η μόνη σοβαρή στρατηγική πρόταση που μπορούμε να έχουμε».«Η Ελλάδα που στους καλούς καιρούς ήταν νούμερο επιθεωρήσεων, αλλά σήμερα είναι αριθμοί ανεργίας και δείκτες χαμηλής ποιότητας Δημοκρατίας, πρέπει να τελειώσει οριστικά», επεσήμανε ξεκαθαρίζοντας ότι τα μέτρα που προβλέπονται για την στήριξη της πραγματικής οικονομίας, «προφανώς δεν λύνουν όλα τα προβλήματα. Όμως δείχνουν σαφώς ότι αυτό που υπάρχει περιθώριο κάθε φορά να δοθεί, δίνεται. Και πως έχουμε βαθιά επίγνωση της βίαιης οικονομικής και κοινωνικής αναπροσαρμογής που επιχειρείται, που εμπεριέχει μαζί με τον απαραίτητο εξορθολογισμό πιθανές αστοχίες ή αδικίες για πλατιά τμήματα της κοινωνίας. Αυτά θα είναι τα πρώτα που θα ωφεληθούν, όταν ξεπεράσουμε τους κραδασμούς της κρίσης», κατέληξε.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Στην τελευταία συνεδρίαση της ΕΝΑΕ ο Βαίλης Ιωάννου


Την τελευταία συνεδρίαση του πραγματοποίησε το Δ.Σ. της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος, την Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου και αμέσως μετά ακολούθησε η τελετή παράδοσης στους εκπροσώπους της αιρετής Περιφέρειας. Στη συνεδρίαση, η ατμόσφαιρα ήταν φορτισμένη συναισθηματικά. Όλα τα μέλη ευχαρίστησαν για το καλό κλίμα που υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας της ΕΝΑΕ και κυρίως για την συνεργασία μεταξύ των παρατάξεων, που αποδείχθηκε ιδιαίτερα ωφέλιμη για το θεσμό της Ν.Α.Παρών στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΝΑΕ ο Νομάρχης Πρέβεζας κος Βασίλης Ιωάννου, ο οποίος στην τοποθέτηση του τόνισε μεταξύ των άλλων:«Στην μακρόχρονη διαδρομή μου στο θεσμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, η συμμετοχή μου στο Δ.Σ. της ΕΝΑΕ αποτελεί μια σημαντική κατάκτηση από την οποία απέκτησα μεγάλη εμπειρία.Αισθάνομαι γι’ αυτό ιδιαίτερα περήφανος αφού έκανα για μια ακόμη φορά το χρέος μου. Στα τέσσερα χρόνια της συμμετοχής μου προσπάθησα να ανταποκριθώ στις αυξημένες απαιτήσεις της ΕΝΑΕ και θέλω γι’ αυτό να ευχαριστήσω όλα τα μέλη του Δ.Σ., τόσο και για τη συνεργασία όσο και για το υψηλό επίπεδο ευθύνης που επέδειξαν.Η ΕΝΑΕ μετά από 16 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς κλείνει το ιστορικό της κύκλο αφήνοντας παρακαταθήκη ένα σημαντικό έργο.Εύχομαι καλή δύναμη στους αιρετούς Περιφερειάρχες και τους συνεργάτες τους και καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο τους.»

Εικαστικό bazaar στα Γιάννενα


Πενηνταπέντε εικαστικοί, από τους χώρους της ζωγραφικής, της χαρακτικής, της γλυπτικής και των κατασκευών συμμετέχουν στο εικαστικό bazaar που πραγματοποιείται από τις 6 Δεκεμβρίου έως τις 9 Ιανουαρίου στη Γκαλερί «Τεχνοχώρος» στα Ιωάννινα.Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Σύλλογο Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος (Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε.) και συγκεντρώνει έργα με μια ποικιλία εκφραστικών μέσων και προσεγγίσεων.Τα έργα του εικαστικού bazaar θα έχουν χαμηλές τιμές, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να κάνουν μοναδικά δώρα αλλά και να αποκτήσουν έργα ξεκινώντας ή διευρύνοντας μια προσωπική συλλογή.

«Ψαλίδι» στις φετινές εορταστικές δαπάνες


Μεγάλες περικοπές των Χριστουγεννιάτικων δαπανών, δυσμενής οικονομική κατάσταση, λιγότερα δώρα προς συγγενείς και φίλους και περιορισμός στις απολύτως απαραίτητες αγορές, είναι το «μενού» των φετινών γιορτών.Έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων «Interview», που εντάσσεται στο πλαίσιο των στατιστικών μετρήσεων του δείκτη NGBI 500 (Northern Greece Business Index 500), καταδεικνύει ότι το 76,6% απαντά πως η οικονομική του κατάσταση τα φετινά Χριστούγεννα είναι χειρότερη σε σχέση με τα περσινά.Τα Χριστούγεννα του 2009, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 44,2%, ενώ παράλληλα πέρσι το 12,8% τόνιζε πως είχε καλύτερη οικονομική κατάσταση σε σχέση με το 2008, ποσοστό που φέτος έχει περιοριστεί στο ισχνό 5,2%.Σημαντική είναι η μεταβολή και στο ποσοστό όσων επισημαίνουν πως δεν έχει μεταβληθεί η οικονομική κατάσταση τους, καθώς πέρσι αυτό ήταν 43% και φέτος 18,2%.Εύλογο είναι ότι οι εορταστικές δαπάνες για τα φετινά Χριστούγεννα έχουν «πιαστεί» στη «δίνη» της οικονομικής κρίσης, καθώς ένα ποσοστό της τάξης του 62,3% σκοπεύει να κάνει λιγότερα δώρα σε φίλους και συγγενείς, ενώ πέρσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 41,8%.Επίσης, 70,9% των ερωτηθέντων (πέρσι 43,5%) απαντά πως θα χρησιμοποιήσει την πιστωτική του κάρτα λιγότερο φέτος σε σύγκριση με το 2009, το 27,3% (τα προηγούμενα Χριστούγεννα ήταν 33,9%) θα την αξιοποιήσει όσο και πέρσι και μόλις το 1,8% (πέρσι ήταν 22,6%) περισσότερο κατά τη διάρκεια της φετινής εορταστικής περιόδου.Το τελευταίο ερώτημα της έρευνας επιχειρεί να «χαρτογραφήσει» το τοπίο των φετινών εορταστικών αγορών καταγράφοντας ποια προϊόντα ή υπηρεσίες εξακολουθούν να αποτελούν προτεραιότητα τα Χριστούγεννα, εν μέσω της οικονομικής κρίσης.Τα κύρια συμπεράσματα είναι τα ακόλουθα:

- Ποσοστό 10,4% (πέρσι 16,3%) δηλώνει ότι δεν πρόκειται να αναβάλλει καμία αγορά, ενώ εξετάζοντας ξεχωριστά τις γυναίκες και τους άνδρες, διαπιστώνεται πως οι πρώτες παρόλες τις οικονομικές δυσκολίες δεν πρόκειται σε ποσοστό 16,2% ( το 2009 22%) να αναβάλλουν καμία εορταστική αγορά φέτος. Το αντίστοιχο ποσοστό για τους άνδρες είναι μόλις 5% (πέρσι 11,1%).

- Κερδισμένα σε κάθε περίπτωση παραμένουν τα μικρά παιδιά, που και φέτος σε αρκετά μεγάλο βαθμό θα λάβουν τα δώρα τους, καθώς οι γονείς και οι συγγενείς δεν θα αναβάλλουν τις σχετικές αγορές. Αυτό αποδεικνύεται από το συνολικό ποσοστό της τάξης του 24,7% (17,5% στους άνδρες και 32,4% στις γυναίκες), που δηλώνει ότι φέτος δεν θα αγοράσει δώρα για τα παιδιά. Πάντως στην περσινή μέτρηση το αντίστοιχο συνολικό ποσοστό ήταν μόλις 12,8% (11,1% για τους άνδρες και 14,6% για τις γυναίκες), που σημαίνει ότι και τα παιχνίδια για τα παιδιά έχουν μπει μέχρι ενός βαθμού στη «μέγγενη» της κρίσης.

- Μετά τα δώρα ακολουθεί η ένδυση-υπόδηση, όπου το 39% (πέρσι 27,9%) θα αναβάλλει φέτος σχετικές αγορές προϊόντων, λόγω οικονομικής στενότητας. Αξιοσημείωτο το γεγονός πως οι γυναίκες δείχνουν όσον αφορά στην ένδυση-υπόδηση να είναι πολύ πιο ολιγαρκείς, σε σχέση με τα περσινά Χριστούγεννα, ανατρέποντας μάλιστα την διαφορά, που είχαν με τους άνδρες. Έτσι φέτος το 40,5% (πέρσι το ποσοστό ήταν 24,4%) των γυναικών της έρευνας δηλώνει πως δεν θα προχωρήσει σε αγορές ειδών ένδυσης-υπόδησης και το αυτό για φέτος απαντά το 37,5% (πέρσι 31,1%) των ανδρών.

- Η 3η κατηγορία, που θα μείνει σε κάποιο βαθμό αλώβητη, είναι η διασκέδαση (πέρσι στη θέση αυτή ήταν τα καλλυντικά), όπου το 48,1% δεν θα θελήσει να «ξεδώσει» κατά την περίοδο των εορτών.

- Έπειτα από αυτές τις 3 πρώτες κατηγορίες, σε όλες τις υπόλοιπες υφίστανται μεγάλα ποσοστά (άνω του 50%) από όσους απαντούν πως φέτος θα αναβάλλουν αυτές τις αγορές. Έτσι έπονται τα καλλυντικά με 54,5%, τα ταξίδια (με 58,4%), η αγορά ηλεκτρονικού υπολογιστή (με 64,9%), η αγορά καινούργιου κινητού τηλεφώνου (με 66,2%), η απόκτηση καινούργιων ηλεκτρικών συσκευών (τηλεόρασης, κάμερας, DVD player κ.α. με ποσοστό 75,3%) και κοσμημάτων-αξεσουάρ (με 76,6%). Όλα τα σχετικά αυτά ποσοστά είναι κατά πολύ υψηλότερα, σε σχέση με την αντίστοιχη μέτρηση των Χριστουγέννων του 2009.

ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ


Στο Διοικητήριο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων, στο οποίο από την 1η Ιανουαρίου θα λειτουργεί η Περιφέρεια Ηπείρου, ορκίστηκε σήμερα το μεσημέρι ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, οι αντιπεριφερειάρχες Άρτας κ. Κων. Παππάς, Θεσπρωτίας κ. Θωμάς Πιτούλης, Ιωαννίνων κ. Θοεδώρα (Τατιάνα) Καλογιάννη και Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου και οι περιφερειακοί σύμβουλοι.Στην τελετή παρέστησαν ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Θεόκλητος, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, νεοεκλεγέντες και νυν δήμαρχοι, εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών και πλήθος κόσμου. Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης κ. Αλεξ. Καχριμάνης και οι επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας κ.κ. Ευ. Αργύρης, Κων. Κωτσαντής, Ιω. Παπαδημητρίου, Νικ. Ζήκος.

Συνέχιση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και το 2011


Τη συνέχιση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» για το 2011 ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, μετά την εξασφάλιση συγχρηματοδότησης της δράσης, έπειτα από δίμηνη διαβούλευση με τον Επίτροπο Laslo Andor και τη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.Όπως αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση το υπουργείο, με τον τρόπο αυτό διασφαλίζονται οι 4.500 θέσεις εργασίας των εργαζομένων στις 1.050 δομές του προγράμματος, που εξυπηρετεί περισσότερους από 80.000 ηλικιωμένους και ΑμεΑ ετησίως με σημαντικά θετικά αποτελέσματα, ιδιαίτερα στην ελληνική περιφέρεια.Η δράση θα υλοποιηθεί μέσω εξατομικευμένου συστήματος κουπονιών (vouchers) προς τους ωφελούμενους. Οι ωφελούμενοι της δράσης είναι άτομα - συνήθως συγγενικά - με εξαρτώμενα μέλη στις οικογένειές τους (εξυπηρετούμενοι) και οι οποίοι είτε ως άνεργοι που αποδεδειγμένα αναζητούν εργασία, είτε ως εργαζόμενοι επαπειλούμενοι με ανεργία, ωφελούνται από το πρόγραμμα, καθώς αποδεσμεύονται από την φροντίδα των συγγενικών τους προσώπων.Η ανακοίνωση του υπουργείου αφήνει αιχμές κατά της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, η οποία όπως επισημαίνει, εγκατέλειψε κάθε προσπάθεια εξασφάλισης της βιωσιμότητας και συνέχισης του προγράμματος την περίοδο 2008-2009. «Με αυτούς τους άστοχους χειρισμούς», τονίζει το υπουργείο, «το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για την περίοδο Σεπτέμβριος 2008 - Δεκέμβριος 2010 επιβαρύνθηκε περισσότερο από 150 εκατ. ευρώ, καθώς το πρόγραμμα σταμάτησε να χρηματοδοτείται από κοινοτικούς πόρους».«Με πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών στις αρχές του 2010», σημειώνεται, «συστάθηκε διυπουργική ομάδα εργασίας που εξέτασε εναλλακτικά σενάρια για τη βιωσιμότητα του συστήματος. Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Εργασίας τους τελευταίους 2 μήνες ανέλαβε και διερεύνησε όλες τις δυνατότητες και προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, έτσι ώστε να αντιστραφεί αυτή η πορεία και να εξασφαλισθεί η συγχρηματοδότηση του προγράμματος».

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΞΥΝΙΔΗΣ: Προϋπολογισμός ευθύνης


Να υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2011 κάλεσε τη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Σωκράτης Ξυνίδης, «ως συνέχεια της μεγάλης προσπάθειας που καταβάλλουμε ένα χρόνο τώρα και που θα αποτελέσει τη βάση για θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2012».Κάνοντας λόγο για «προϋπολογισμό ευθύνης», ο κ. Ξυνίδης τόνισε ότι αναλαμβάνει το κόστος της προσαρμογής της οικονομίας στα δεδομένα που ορίζουν οι δυνατότητές μας και η ανάγκη διασφάλισης των προοπτικών του μέλλοντος της πατρίδας.Ο αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε πως η κυβέρνηση σήμερα δημιουργεί συνθήκες έκφρασης των νέων κοινωνικών δυνάμεων, «μιας χρυσής εφεδρείας της κοινωνίας μας» και κάλεσε αυτούς τους πολίτες να αδράξουν τη συγκυρία ώστε «να χτίσουμε την Ελλάδα του κόσμου και της Ευρώπης, των πολιτών που έχουν προνομιακή σχέση όχι με συστήματα εξουσίας, αλλά με την παιδεία, τη γνώση, τις τέχνες τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την περιβαλλοντική συνείδηση, την αειφορία».Όπως είπέ, «σήμερα είναι ευθύνη μας να ανασυντάξουμε τους στόχους και να προδιαγράψουμε τις προοπτικές μας, και αυτό κάνει ο νέος προϋπολογισμός».Αναφερόμενος στην κρίση, ο κ. Ξυνίδης τόνισε πως είτε το ονομάσουμε δημοσιονομική κατάρρευση, είτε δημοσιονομική κρίση που κατέληξε σε κρίση δανεισμού, είτε επίθεση των παγκόσμιων κερδοσκόπων, επίθεση της παγκόσμιας άρχουσας τάξης, «η σταθερά είναι παρούσα και λέγεται κίνδυνος κατάρρευσης της χώρας».Ζήτησε κατόπιν τούτου να «σταματήσουμε να διαπιστώνουμε και να συζητούμε για τα αίτια και την ερμηνεία τους» και να επικεντρωθούμε στις επιλογές που έχουμε.Επιπλέον, ο κ. Ξυνίδης καταλόγισε στη ΝΔ ότι «δραπέτευσε από την εξουσία» παραδίδοντας μια «ωρολογιακή βόμβα που έγραφε μηδέν». Σημείωσε ότι η χώρα δεν έπρεπε να πτωχεύσει, έπρεπε να έχει δανεικά για να παλέψει, σε χρόνο ρεκόρ να ανατρέψει τη δημοσιονομική πραγματικότητα, να τα αλλάξει σχεδόν όλα, να βρει τις δυνάμεις και την αυτοπεποίθησή της.«Αυτό είναι το έργο μας. Παλεύουμε και θα το πετύχουμε. Να κάνουμε το άλμα. Δεν υπάρχουν για μας αδιέξοδα. Το κοινωνικό και οικονομικό κόστος που πληρώνουμε τώρα για μας είναι το αντίτιμο του εισιτηρίου για το μέλλον. Το Μνημόνιο είναι μια στιγμή στην ιστορία μας, όμως η ιστορία γράφεται από εμάς, από τον ελληνικό λαό. Οι θυσίες του ελληνικού λαού αυτή τη φορά δεν θα πάνε χαμένες. Κοιτάμε μπροστά, αλλάζουμε την Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ολοκληρώθηκε η καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης στους αγρότες


Την ολοκλήρωση της καταβολής της ενιαίας ενίσχυσης για το 2010 ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, ήδη από το Σάββατο το πρωί έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς των αγροτών το 1,1 δισ. ευρώ των άμεσων ενισχύσεων. Ολοκληρώνεται έτσι η καταβολή του 100% των ποσών που ξεκίνησε με το 1,1 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο.«Ολοκληρώνουμε με συνέπεια την πληρωμή της ενιαία ενίσχυσης 2010 για τους αγρότες» δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης. Πρόσθεσε πως με την έγκαιρη καταβολή των ενισχύσεων «συμβάλουμε αποτελεσματικά στην τόνωση της αγροτικής παραγωγής και της υπαίθρου σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο».Παράλληλα μέσα στην εβδομάδα ολοκληρώνεται η καταβολή των 45 εκατ. ευρώ που υπολείπεται για την εξισωτική αποζημίωση του 2009. Επίσης εκκρεμούσες ενστάσεις που αφορούν τα έτη 2006-2008 ύψους 10εκατ. ευρώ καταβάλλονται τώρα.Επιπλέον, την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου, θα καταβληθούν αποζημιώσεις ύψους 820.000 ευρώ σε κτηνοτρόφους όλης της χώρας για ζημιές που υπέστη το ζωικό τους κεφάλαιο το 2010. Και 23-24 Δεκεμβρίου θα δοθούν ακόμη 22 εκατ. ευρώ σε γεωργούς για ζημιές που υπέστησαν στη φυτική τους παραγωγή φέτος.Αναλυτικά στοιχεία αναρτώνται στην ιστοσελίδα του ΕΛΓΑ www.elga.gr.

Εγνατία: κακοτεχνίες και… ντουφέκια

ΚΥΝΗΓΟΙ ΚΥΝΗΓΑΝΕ ΑΠΟ ΤΟ ΟΔΟΣΤΡΩΜΑ

Μέχρι τώρα ξέραμε την Εγνατία (οδό) των χρονοδιαγραμμάτων που… τριπλασιάζονταν. Την Εγνατία του Σουφλιά που έκανε δεκάδες εγκαίνια τμημάτων των τριών χιλιομέτρων!Που δεν άφηνε τον υφυπουργό του Καλογιάννη να εγκαινιάσει ούτε… μέτρο! Που εν όψει εκλογών έδινε εντολή να δουλεύουν τα συνεργεία με χιόνι, νεροποντές και θερμοκρασίες κάτω του μηδενός. Έτσι, μάθαμε πρόσφατα την Εγνατία των κακοτεχνιών, των υποχωρήσεων του οδοστρώματος, και τέλος της πλημμύρας του ενός μέτρου! Μάθαμε την Εγνατία που από Ηγουμενίτσα μέχρι Βέροια δεν έχει ούτε πρατήριο. Μάθαμε την Εγνατία ξέφραγο αμπέλι. Το μόνο που δεν περιμέναμε να δούμε είναι η «Εγνατία των ντουφεκιών»!Την Τετάρτη, στις 2.30 το μεσημέρι επιστρέφαμε από Ηγουμενίτσα και ανηφορίζαμε για τη σήραγγα της Δωδώνης. Κάπου 300 μέτρα πριν τη σήραγγα, στο σημείο του κόμβου της Δωδώνης, αντιληφθήκαμε από μακριά (ευτυχώς) τρεις άνδρες με στολή στρατιωτικής παραλλαγής και φωσφορίζουσες πορτοκαλί λωρίδες. Δίπλα τους είχαν ένα τζιπ. Ξαφνικά, ο ένας από αυτούς εισέβαλε στο οδόστρωμα και στάθηκε στη μέση! Μειώσαμε αμέσως ταχύτητα διαπιστώνοντας ότι «κάτι συμβαίνει».Πλησιάζοντας σε μικρή σχετικά απόσταση είδαμε έκπληκτοι αυτόν που βρισκόταν καταμεσής στο οδόστρωμα, αλλά και τον άλλο που μπήκε επίσης ένα μέτρο μέσα στο οδόστρωμα, να σηκώνουν από ένα ντουφέκι, και να πυροβολούν προς την απέναντι πλευρά! Δύο δευτερόλεπτα μετά τους πυροβολισμούς, περάσαμε ανάμεσά τους. Δεν τους κάηκε καρφί! Ήταν κυνηγοί! Κυνηγούσαν μέσα από το οδόστρωμα της Εγνατίας! Εμείς τη γλυτώσαμε παρά-τρίχα, κι’ αυτούς ούτε που τους ένοιαξε! Ειδοποιήσαμε αμέσως την Εγνατία Α.Ε. δεν ξέρουμε τη συνέχεια.Τελική διαπίστωση: Αυτά δε συνέβαιναν ούτε στην Ουγκάντα επί Αμίν Νταντά! Ας το έχει υπόψη του ο Κυνηγετικός Σύλλογος!

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Ε, όχι και μαθήματα ηθικής πολιτικής συμπεριφοράς από τον κ. Δρούτσα!!!


Θέλησε να κάνει και ο κ.Δημήτρης Δρούτσας μαθήματα ηθικής πολιτικής συμπεριφοράς στον Βαγγέλη Παπαχρήστο. Ποιος; Αυτός που παρίστανε τον καθηγητή!Εμφανίστηκε στην πολιτική ως καθηγητής πανεπιστημίου της Αυστρίας, όπως έγραφε το βιογραφικό του στο ΠΑΣΟΚ.Αργότερα στο βιογραφικό του στο ΥΠΕΞ εμφανίστηκε ως «βοηθός καθηγητής».Το πανεπιστήμιο του, όμως, τον εμφανίζει ως απόφοιτο, χωρίς καμία ιδιότητα καθηγητή. Έχει υπάρξει senior assistant στο ερευνητικό κέντρο του Πανεπιστημίου της Βιέννης, αλλά αυτό δεν συνιστά καθηγητική βαθμίδα. Δεν θα μπορούσε άλλωστε, καθώς δεν...διαθέτει διδακτορικό!!!Ο δοτός και ντροπή του υπουργείου! Ο άνθρωπος που ο Τάσος Παπαδόπουλος θεωρούσε πως δεν έχει εθνική συνείδηση! Ο άνθρωπος που ήταν σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου στο υπουργείο εξωτερικών και για αρκετά χρόνια δεν είχε καν ελληνική υπηκοότητα! Ο άνθρωπος που παριστάνει τον φίλο της Κύπρου «όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια» και ακόμα δεν μας έχει πει με ποια ακριβώς αποστολή είχε στείλει η χούντα τον πατέρα του στην Κύπρο, στο γραφείο τύπου της ελληνικής πρεσβείας που προετοίμαζε το πραξικόπημα! Λίγο πιο σεμνά και ταπεινά, καλό θα έκανε κ. Δρούτσα.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Να ανατεθεί στις αιρετές Περιφέρειες η αναθεώρηση των Περιφερειακών Πλαισίων Χωροταξικού Σχεδιασμού


Να ανατεθεί στις αιρετές Περιφέρειες η αναθεώρηση των Περιφερειακών Πλαισίων Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης προτείνει στους Υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος ο βουλευτής Ν. Ιωαννίνων και πρώην Υφυπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλογιάννης. Στην Ερώτησή του (αρ.πρωτ.:7824/14.12.2010), αναφέρει:"Η εκπόνηση και εφαρμογή του χωροταξικού σχεδιασμού στην Ελλάδα ακολούθησε μία μη ορθολογική διαδικασία παρά τις προβλέψεις της σχετικής νομοθεσίας.Ειδικότερα σύμφωνα με το Ν. 2742/1999 περί «Χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης» (άρθρο 8 παρ. 2), τα Περιφερειακά Πλαίσια χωροταξικού σχεδιασμού εναρμονίζονται με τις κατευθύνσεις του Γενικού και των Ειδικών Πλαισίων χωροταξικού σχεδιασμού, εξειδικεύουν και συμπληρώνουν τις βασικές προτεραιότητές τους, με στόχο τον συντονισμό των επιλογών χωρικής ανάπτυξης σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.Παράλληλα, ο Ν. 2742/1999 καθορίζει μια σαφή σχέση ιεράρχησης των Περιφερειακών Πλαισίων προς το Γενικό και τα Ειδικά Πλαίσια.Η σχετική διάταξη του Νόμου όμως έμεινε ανεφάρμοστη και βιώσαμε το παράδοξο και χρονικά ανακόλουθο φαινόμενο της έγκρισης, το 2003, των 12 Περιφερειακών Πλαισίων1, πριν την εκπόνηση του Γενικού και των Ειδικών Χωροταξικών Πλαισίων!Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα Περιφερειακά Πλαίσια χωροταξικού σχεδιασμού να μην δίνουν συγκεκριμένες κατευθύνσεις προς τα κατώτερα επίπεδα σχεδιασμού (Ρυθμιστικά Σχέδια, ΓΠΣ, ΣΧΟΟΑΠ), αλλά να είναι απλώς ασύνδετα γενικόλογα κείμενα, που δεν υπακούουν ούτε σε αρχές ούτε σε κανόνες.Στα Περιφερειακά Πλαίσια πρέπει να καταγράφονται και να αξιολογούνται: η θέση κάθε Περιφέρειας στο διεθνή και στον ευρωπαϊκό χώρο, οι λειτουργίες δια-περιφερειακού χαρακτήρα που αυτή μπορεί να αναπτύξει, οι παράγοντες που επηρεάζουν την μακροπρόθεσμη ανάπτυξή της. Παράλληλα προσδιορίζονται, με προοπτική δεκαπενταετίας, οι στρατηγικές επιλογές για την ολοκληρωμένη και αειφόρο ανάπτυξη του χώρου στο επίπεδο της Περιφέρειας.Επίσης, τα Περιφερειακά Πλαίσια πρέπει να υποδεικνύουν τις κατευθύνσεις για τη χωρική διάρθρωση των δικτύων υποδομής, για τη χωροθέτηση των βασικών παραγωγικών δραστηριοτήτων του πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα, για την ισόρροπη διάρθρωση του περιφερειακού οικιστικού δικτύου και τις προτεραιότητες για την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Περιφέρειας.Είναι συνεπώς προφανής ο ρόλος και η σημασία των Περιφερειακών Πλαισίων.Σήμερα είναι απολύτως αναγκαία και επείγουσα η ριζική αναθεώρηση των υφιστάμενων Περιφερειακών Πλαισίων για τους παρακάτω λόγους:
1. Αυτό προβλέπεται από τη νομοθεσία2.
2. Έχει εκπονηθεί και θεσμοθετηθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ εθνικός χωροταξικός σχεδιασμός στη χώρα μας με το Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού3 και τα τρία Ειδικά χωροταξικά Πλαίσια: για τις ΑΠΕ4, τη Βιομηχανία5 και τον Τουρισμό6, με τις κατευθύνσεις των οποίων οφείλουν να συμμορφωθούν τα Περιφερειακά Πλαίσια.
3. Στα υφιστάμενα Περιφερειακά δεν περιλαμβάνονται οι στρατηγικές κατευθύνσεις του σημαντικότερου εργαλείου χρηματοδότησης της περιφερειακής ανάπτυξης στη χώρα, του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ), το οποίο εγκρίθηκε το 2007.
4. Έχει θεσμοθετηθεί το Πρόγραμμα «Καλλικράτης7» με το οποίο συγκροτήθηκε ο δεύτερος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης, η αιρετή Περιφέρεια.
5. Βάσει του Προγράμματος «Καλλικράτης» κάθε Περιφέρεια οφείλει να καταρτίσει Πενταετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα8 και μάλιστα εντός του πρώτου εννεάμηνου της θητείας της, με τριετή διάρκεια εφαρμογής (για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα επισημαίνω ότι το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει καν εκδώσει τη σχετική Απόφαση ορισμού διαδικασιών κατάρτισής του!).
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) ανακοίνωσε ότι προτίθεται να προκηρύξει μελέτες για την αναθεώρηση των Περιφερειακών Πλαισίων Χωροταξικού Σχεδιασμού. Όμως η διαδικασία αυτή δεν αποτελεί λύση στη σημερινή συγκυρία για πολλούς λόγους, όπως: χρονοβόρες διαδικασίες ανάθεσης, μεγάλη έλλειψη προσωπικού και μη επαρκής γνώση ορισμένων τοπικών και περιφερειακών θεμάτων στο ΥΠΕΚΑ, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την αποτελμάτωση, εδώ και 14 μήνες, των Ρυθμιστικών Σχεδίων πόλεων της Περιφέρειας.Προτείνω όπως η αναθεώρηση των Περιφερειακών Πλαισίων Χωροταξικού Σχεδιασμού ανατεθεί στις αιρετές Περιφέρειες. Αυτό προβλέπεται από τη νομοθεσία (άρθρο 8, παρ. 3 του Ν. 2742/1999) και οι Περιφέρειες πλέον, ως έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας, αποτελούν θεμελιώδη θεσμό του δημόσιου βίου της χώρας μας. Άλλωστε στο Ν. 3852/2010 ρητά ορίζεται (άρθρο 186) ότι στις αρμοδιότητες των Περιφερειών περιλαμβάνονται και: ο περιφερειακός αναπτυξιακός σχεδιασμός, ο προγραμματισμός και η υλοποίηση των σχετικών με αυτών δράσεων και η γνωμοδότηση επί των Περιφερειακών Χωροταξικών Σχεδίων, πριν αυτά εγκριθούν από τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος.Παράλληλα με την αναθεώρηση των πεπαλαιωμένων Περιφερειακών Πλαισίων, οι Περιφέρειες θα ετοιμάσουν ρεαλιστικά και εφαρμόσιμα Πενταετή Επιχειρησιακά Προγράμματα, εφαρμόζοντας την αποκέντρωση στην πράξη.Σε διαφορετική περίπτωση, εάν δηλαδή αναλάβει το Υπουργείο να προκηρύξει τις μελέτες, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η πρώτη περιφερειακή περίοδος θα λήξει χωρίς καν να αναθεωρηθούν τα Περιφερειακά Χωροταξικά Πλαίσια. Όμως εάν δεν αναθεωρηθούν εγκαίρως τα Πλαίσια αυτά, είναι προφανές ότι οι αιρετές Περιφέρειες θα πορεύονται χωρίς εξειδικευμένους στρατηγικούς άξονες αειφόρου και δίκαιης ανάπτυξης, ενώ θα είναι αδύνατο να σχεδιαστεί και τεκμηριωθεί οποιοδήποτε «πενταετές επιχειρησιακό πρόγραμμα»."Την πρότασή του ο Σταύρος Καλογιάννης κοινοποίησε σε όλους τους αιρετούς Περιφερειάρχες της χώρας.

Διαδοχικές συσκέψεις της Δημοκρατικής Αριστεράς στα Γιάννενα


Κατά τις τελευταίες μέρες συνήλθαν σε δύο διαδοχικές συσκέψεις τα μέλη της Δημοκρατικής Αριστεράς Ιωαννίνων με θέματα ημερήσιας διάταξης:
1.Την παρουσίαση και συζήτηση της πρόσφατης πολιτικής απόφασης της Πανελλαδικης Πολιτικής Επιτροπής , για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος των αυτοδιοικητικών εκλογών , την πολιτική πρόταση της ΔΗΜ.ΑΡ,για διέξοδο από την οικονομική κρίση- και όχι μόνο - και την διεξαγωγή του ιδρυτικού συνεδρίου της, στις αρχές του προσεχούς Απρίλη 2011.
2.Τον προγραμματισμό των προσυνεδριακών διαδικασιών και της δράσης του κόμματος, στην ίδια περίοδο,με τομείς αιχμής την Τ.Α. και τα οξυμμένα προβλήματα της περιοχής , μπροστά στη μεγάλη οικονομικοκοινωνική κρίση που διέρχεται η χώρα και στην επίθεση ενάντια στα εργασιακά δικαιώματα και το λαϊκό εισόδημα που βάζουν σε άγρια δοκιμασία τους εργαζόμενους και τα ασθενέστερα,γενικώτερα, στρώματα: Για δημιουργικές και εφαρμόσιμες προτάσεις αντιμετώπισής τους. Για αποτελεσματικούς κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες του λαού.
3.Την εκλογή Πολιτικής Επιτροπής Ιωαννίνων,που έχει προσωρινό χαρακτήρα,μέχρι το συνέδριο,και αποτελείται από τα παρακάτω μέλη:1)Βασιλείου Τάσο, 2)Γκόγκο Θεόδωρο, 3)Ευθυμίου Μπάμπη, 4) Καπελλίδη Μανώλη , 5) Κοτζαμποπούλου Ελένη , 6) Κρικώνη Πάνο, 7) Μασσαλά Βασίλη, 8) Μπαζούκα Βίκτωρα, 9) Παπανικολάου Φίλιππα, 10) Σκοπούλη Γιάννη 11) Σόφη Αλέκο, 12) Σπύρου Γιώργο και 13) Φαρμάκη Χρήστο

Εγκλώβισαν το μέλλον της χώρας – Την επιστρέφουν στο Μεσαίωνα

Του Νίκου Κοτζιά

Η πολιτική μετρά εκ του αποτελέσματος. Η πολιτική της κυβέρνησης έχει τουλάχιστον προς το παρόν τα εξής αποτελέσματα:Πρώτον, μια άγρια ανακατανομή πλούτου και εισοδήματος υπέρ των δυνάμεων που οδήγησαν την χώρα στην κρίση. Χαμένα είναι τα χαμηλά εισοδήματα που προέρχονται από μισθούς και συντάξεις, καθώς και μεσαία εισοδήματα μισθωτών και μικρομεσαίων επιχειρηματιών.Δεύτερον, μια συνεχή ύβρη στην ίδια τη ύπαρξη των μισθωτών, ιδιαίτερα του δημοσίου. Αντί να απαξιώσει η κυβέρνηση την φοροκλοπή και φοροδιαφυγή, το μαύρο χρήμα, τις παράνομες συμφωνίες, το αεριτζίδικο κεφάλαιο και τη λαμογιά επιτέθηκε κύρια στους δημόσιους υπάλληλους. Το έπραξε τόσο με τα μέτρα που έλαβε, όσο και με την καμπάνια ηθικής απαξίωσής σε βάρος τους. Καμπάνια που διεξήγαγε μαζί με εκείνα από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που επιβιώνουν χάρη στην στήριξη του δημοσίου (ακόμα και με φορονομικό τρόπο) και των τραπεζών. Μέσα από τις καμπάνιες της, η κυβέρνηση έδειξε ποιόν ήθελε να πλήξει. Ενάντια σε ποιόν επιλέγει να κάνει πολιτική.Tρίτον, μια πολύπλευρη στήριξη εκ μέρους της κυβέρνησης, με όλα τα μέτρα που έλαβε, των τραπεζιτών φίλων της. Τους διασφάλισε φθηνό ευρωπαϊκό χρήμα με επιτόκιο 1% προκειμένου να δανείζεται το ελληνικό δημόσιο από αυτές με επιτόκιο 6%. Το καλοκαίρι τους κατέστησε κράτος εν κράτει. Τους προσκάλεσε και τους κατέστησε συνδιαπραγματευτές στο τραπέζιο εκπόνησης του δεύτερου μνημονίου, ή αλλιώς του «μνημονίου της κόλασης». Εκείνο που μπροστά του η πρώτη συμφωνία δίνει την εικόνα αγίας βίβλου. Τους εξασφάλισε ακόμα και νομοθεσία περί των εργασιακών σχέσεων με τη δυνατότητα να σπάσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων στις τράπεζες. Μέσα, Τραπεζίτες, Κυβέρνηση, χαρακτηρίζουν τις κατακτήσεις των τραπεζοϋπαλλήλων ως «προνόμια». Ενώ τα προνόμια των ελληνικών τραπεζών τα ανάγουν σε κάποια «οικονομική αναγκαιότητα». Τέλος, δεν προχωρά ακόμα η κυβέρνηση στην άμεση και έγκαιρη δημιουργία ενός δημόσιου τραπεζικού πυλώνα με τον οποίο θα μπορούσε να κάνει πραγματική πολιτική στην αγορά.Τέταρτο, την απόσυρση από την ίδια την κυβέρνηση μέτρων που είχε αναγγείλει ως εξισοροποιιτικά ισορροπία έναντι των μέτρων καταστολής που εφαρμόζει για τους μισθωτούς, όπως είναι η κατάργηση της πρόβλεψης για φορολόγηση με 20% των καναλιών. Η απόσυρση αυτή διέγραψε και την καλύτερη στιγμή του Υπουργού Οικονομικών ο οποίος τα είχε ανακοινώσει ο ίδιος. Για την απόσυρση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε τουμπεκί ψιλοκομμένο όπως αυτό περιγράφεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Πέτρου Πικρού. Ταυτόχρονα έδωσε σε μεγάλα συγκροτήματα τη δυνατότητα αγορών και δανεισμού με επιτόκια και όρους που ακόμα ονειρεύονται οι υπόλοιπες επιχειρήσεις. Τα έκανε αυτά, τόσο γιατί είναι δέσμια της λογικής της υποταγής στα μεγάλα συμφέροντα, όσο και διότι μπαίνει όλο και πιο βαθιά στον κόσμο της αυταπάτης ότι θα την γλυτώσουν τα συγκροτήματα από την οργή που ήδη σκάει μύτη. Δεν έμαθε τίποτα από τα παθήματα του Κ.Καραμανλή.Πέμπτο, έδωσε χωρίς διαγωνισμούς δουλειές στη διαπλοκή μακριά από τον δημόσιο έλεγχο. Απέδειξε ότι η λεγόμενη «ανοικτή διακυβέρνηση» αποτελεί ένα φύλο συκής για να κοροϊδεύει ο κυβερνητικός μηχανισμός τους απλούς πολίτες, πίσω από το οποίο κρύβονται τα πιο άθλια κόλπα της αγοράς. Είτε αυτό αφορά τον κόσμο του Ιντερνετ, είτε των υποδομών.Έκτο, η κυβέρνηση διέγραψε το μεγαλύτερο τμήμα από τα χρέη προς το δημόσιο που συνυπολόγιζε στα μελλοντικά έσοδα. Πρόκειται για μια πολιτική που βρίσκεται στην ίδια ευθεία με την Περαίωση. Την τελευταία την εφάρμοσε και για πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, κάνοντας την πιο άδικα από ποτέ. Είναι, βέβαια, άξιον απορία πώς η λεγόμενη Τρόικα το επέτρεψε. Διότι αν είναι κάτι που θα έπρεπε να μην επιτρέψει η Τρόικα είναι η περαίωση. Από τη σκοπιά του κοινοτικού δικαίου η περαίωση αποτελεί σαφή καταστρατήγηση των κανόνων του ανταγωνισμού. Άλλο κόστος έχει ο επιχειρηματίας που πληρώνει κανονικά τους φόρους του, και άλλο εκείνος που περιμένει την περαίωση και πληρώνει λιγότερο και από έναν φτωχό μισθωτό.Έβδομο, η κυβέρνηση θέλει να ρίξει το φόρο των επιχειρήσεων στο 20%, ακόμα και πιο κάτω. Μπορεί, αν θέλει να το πάει και στο 10% που βρισκόταν η Ιρλανδία της επίσης βαθιάς κρίσης. Η λογική της είναι βαθιά δεξιόστροφη και δεν μπορεί πια –πολύ φοβάμαι- να αλλάξει.Έχει καταλήξει στο δόγμα ότι οι μισθωτοί δεν πολυχρειάζονται σε αυτό τον τόπο (αν μάλιστα αρχίσουν να πεθαίνουν νεότεροι δεν θα υπάρχει και ζήτημα στο ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό σύστημα! Αγαπημένοι μου λογιστές μια σκέψη έκανα…). Η κυβέρνηση είναι δέσμια του δόγματος ότι αποκλειστικός παράγοντας που συμβάλλει στην ανάπτυξη είναι οι επιχειρηματίες και ότι από τα δικά τους κέρδη εξαρτώνται όλα. Πρόκειται για μια χυδαία αντίληψη που είχε λόγο ύπαρξης στις θεωρίες που διακινούνταν στον 16ο και 17ο αιώνα, τότε που οι ανερχόμενοι βιοτέχνες-μανουφακτούρα και ο υπό γέννηση καπιταλισμός προσπαθούσαν να αποδείξουν την ανωτερότητά τους έναντι της φεουδαρχίας. Όμως, ως γνωρίζουμε, στη συνέχεια, εμφανίστηκαν από τους φυσιοκράτες μέχρι τον μαρξισμό θεωρίες που απέδειξαν τον παραγωγικό χαρακτήρα της απελευθερωμένης από τσιφλικάδες αγροτικής οικονομίας και την ιδιαιτερότητα της παραγωγικής ικανότητας της μισθωτής εργασίας. Κανείς σοβαρός οικονομολόγος στον κόσμο δεν πιστεύει πια ότι όλα αρχίζουν και τελειώνουν στους επιχειρηματίες και στα «Επιχειρηματικά δαιμόνιά τους». Αφήνω δε στο παρόν κείμενο ασχολίαστο το γεγονός ότι αυτό το δαιμόνιο δεν φαίνεται να δόθηκε απλόχερα σε πολλούς Έλληνες μεγαλοεπιχειρηματίες.Όγδοο, δεν στηρίζει η κυβέρνηση τους τομείς της παραγωγής στην ίδια τη χώρα και τις ατμομηχανές της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι η οικοδομή και ο ορυκτός πλούτος. Επανήλθε στην ίδια πολιτική με εκείνη της ΝΔ. Επιδοτήσεις και απαλλαγές για εισαγόμενα προϊόντα, όπως είναι τα αυτοκίνητα, έλλειψη ανάλογων μέτρων για την ελληνική παραγωγική βάση. Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα της κρίσης στηρίζει αλλότριες οικονομίες, κλάδους στους οποίους δεν έχει προστιθέμενη αξία, αλλά ούτε και προοπτικές. Αυξάνει, όμως, και τα ελλείμματά της. Οι κυβερνητικοί θα μου απαντήσουν ότι οι κλάδοι εισαγωγών απασχολούν πολλούς εργαζομένους και η ύφεση που υπάρχει σε αυτούς δημιουργεί προβλήματα. Από μια σκοπιά το επιχείρημα έχει την λογική του. Αλλά από ποια σκοπιά; Αν υπάρχουν στην οικονομία χρήματα για κατανάλωση, εάν γίνονται επαρκείς εξαγωγές και υπάρχει διαθέσιμο συνάλλαγμα. Αλλά όταν η χώρα πεινά προκειμένου να περιορίσει, έτσι μας λένε, τα ελλείμματα, τότε προηγείται η υποστήριξη στην εγχώρια παραγωγή και αν είναι δυνατό στην παραγωγή που είναι προσανατολισμένη στις εξαγωγές και όχι στις εισαγωγές.Ένατο, η κυβέρνηση προχώρησε στην κατάργηση δικαιωμάτων των εργαζομένων. Την επίθεση ηθικής απαξίωσης των εργαζομένων, την συνόδευσε η επίθεση στο εισόδημά τους. Τώρα η επίθεση αυτή βρίσκεται στην τρίτη φάση της, στην φάση υπονόμευσης κατακτήσεων και κοινωνικών δικαιωμάτων που χρειάστηκαν δεκαετίες αγώνων, κόπων και θυσιών. Μέσα σε μια ψηφοφορία η κυβέρνηση εγκλώβισε το μέλλον της χώρας και επέστρεψε στον Μεσαίωνα. Ακόμα και για αυτή την επιστροφή έχουν βρεθεί απολογητές και υπηρέτες.Δέκατο, όλα τα πιο πάνω μέτρα η κυβέρνηση τα έλαβε με τρόπο που υπονομεύει τη δημοκρατία, τους δημοκρατικούς θεσμούς και διαδικασίες. Αντί να προστατεύσει τη δημοκρατία στις δύσκολες στιγμές που περνά η Πατρίδα, αντί να στηριχθεί στη συλλογικότητα των πολιτών αυτού του τόπου, επέλεξε τον αυταρχισμό. Επέλεξε τις αποφάσεις στα παρασκήνια. Επέλεξε να διαπραγματεύεται με τους μεγαλοεργοδότες και την διαπλοκή, παρά με τον κόσμο της εργασίας και τα συνδικάτα. Έφτιαξε ειδική κατασκευή ώστε ο υπουργός οικονομικών να κάνει ότι θέλει. Αντί τα ουσιαστικά ζητήματα να συζητούνται δημόσια και στη βουλή συζητούνται στις παρακάμερες της πολιτικής. Αντί να αποτελούν αντικείμενο συλλογικής απόφασης γίνονται νεοφιλελεύθερες ενοράσεις.Τέλος, οι κυβερνητικοί και κρατικοί παράγοντες λειτουργούν ως να είναι ιδιοκτήτες της δημόσιας ζωής και της δημόσιας περιουσίας. Προκλητικά πρόεδρος δημόσιας επιχείρησης ομιλεί με το «εγώ προτιμώ να πουλήσω παρά να νοικιάσω δημόσια περιουσία», λες και ομιλεί για τα μαχαιροπήρουνα της μάνας του και την προίκα της γυναίκας του. Οι έννοιες του δημόσιου συμφέροντος και των δημόσιων αγαθών έχουν εξαφανιστεί και σταλεί στην έρημο της εξορίας. Η χώρα γίνεται προσπάθεια να πειστεί ότι δεν πληρώνει φόρους για να διασφαλίσει τα δημόσια αγαθά, αλλά προκειμένου να ικανοποιήσει τους διεθνείς τοκογλύφους. Και οι τελευταίοι αφού διασφάλισαν τα κέρδη τους από την τοκογλυφία , τώρα χαϊδολογούν τους πολιτικούς εγγυητές των κερδών τους που καμαρώνουν σαν τα παγώνια για κάθε καλό λόγο και βραβείο των τοκογλύφων.

«Υπό κατάρρευση τα παλαιά αρχοντικά της πόλης των Ιωαννίνων»


Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, βουλευτής Α΄ Πειραιώς και Νήσων του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Βαΐτσης Αποστολάτος κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλο Γερουλάνο σχετικά με τα παλαιά αρχοντικά της πόλης των Ιωαννίνων,τα οποία κινδυνεύουν με κατάρρευση.Αναλυτικά στην ερώτηση του ο κ. Αποστολάτος αναφέρει τα εξής:"Θησαυρός ανεκτίμητης πολιτιστικής και ιστορικής αξίας είναι για την πόλη των Ιωαννίνων τα διατηρητέα κτίρια στο κέντρο και στο παλιό κομμάτι της πόλης, που έχουν μείνει όρθια, αντιστεκόμενα στη φθορά του χρόνου. Ωστόσο, η ιδιαίτερη αξία των περισσοτέρων από αυτά δεν αρκεί σήμερα για να εξασφαλίσει την επιβίωση των παλιών αυτών οικοδομημάτων. Με εξαίρεση λίγα διατηρητέα, που οι ιδιώτες ιδιοκτήτες τους ή οι φορείς στους οποίους ανήκουν έχουν φροντίσει για την συντήρηση, ανάδειξη και αξιοποίησή τους, τα περισσότερα κτίρια αυτού του είδους έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους και τη φθορά του χρόνου, με αποτέλεσμα να αποτελούν μια θλιβερή εικόνα για την σημερινή πόλη των Ιωαννίνων.Συνεπώς ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:Σε ποιες ενέργειες θα προβεί άμεσα για τη διάσωση των ιστορικών κτιρίων και την ανάδειξή τους, καθώς αποτελούν αναπόσπαστο ιστορικό κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς;"

Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για τις ζημιές


Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων, επί τρεις σχεδόν μήνες, δίνει καθημερινή μάχη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προξένησαν στο Νομό τα ακραία και πρωτοφανή για τον τόπο μας καιρικά φαινόμενα. Στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας ανέλαβε μάλιστα και υποχρεώσεις, που ήταν και είναι αρμοδιότητα άλλων υπηρεσιών οι οποίες για διάφορους λόγους αδυνατούσαν να ανταποκριθούν στο έργο τους.Η Ν.Α.Ι. με έγγραφά της, αλλά και προσωπικές παραστάσεις του Νομάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, προς τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, αλλά και τους βουλευτές του Νομού, έχει εκθέσει την πλήρη έκταση των προβλημάτων, ζητώντας την οικονομική συνδρομή της Πολιτείας για την αποκατάσταση των ζημιών και των πληγέντων και την κήρυξη του Νομού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, πράγμα που μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει.Κάθε πρωτοβουλία και πρόταση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων είναι ευπρόσδεκτη, αρκεί να μη λειτουργεί αποπροσανατολιστικά από το κύριο ζητούμενο που αυτή την περίοδο είναι η εξασφάλιση των απαιτούμενων χρηματοδοτήσεων για την κάλυψη των αναγκών που υπάρχουν.Στη μεταβατική περίοδο που διανύουμε, στόχος όλων πρέπει να είναι η στήριξη της Διοικητικής Μεταρρύθμισης και η ενίσχυση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα της Περιφερειακής, η οποία, εκτός των άλλων, μπορεί και πρέπει να παίξει τον κύριο και καθοριστικό ρόλο του ενιαίου κέντρου συντονισμού όλων των υπηρεσιών που εμπλέκονται στα θέματα αποκατάστασης των ζημιών και των πληγέντων.Για την επίτευξη του σκοπού αυτού δεν απαιτείται η δημιουργία νέων υπηρεσιών και ατελέσφορων οργάνων, αλλά παρεμβάσεις και νομοθετικές πρωτοβουλίες, μέσω των οποίων η νέα Περιφέρεια, από την 1η Ιανουαρίου να έχει στη διάθεσή της πόρους και το «νομικό οπλοστάσιο» προκειμένου να προχωρήσει στο σχεδιασμό και τις παρεμβάσεις που απαιτούνται.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Εντυπωσίασε το ΙΚΕΑ που άνοιξε στα Γιάννινα

Επίσημοι και πλήθος κόσμου στα εγκαίνια

Άνοιξε τις πύλες του και στα Γιάννινα, το πρωί του Σαββάτου το γνωστό πολυκατάστημα ΙΚΕΑ.Το πρόγραμμα των εγκαινίων ξεκίνησε στις 8:00 το πρωί στο εστιατόριο του συγκροτήματος με παραδοσιακό σουηδικό πρωινό για τους επίσημους προσκεκλημένους, ενώ πριν τον καθιερωμένο αγιασμό και την παραδοσιακή κοπή «σουηδικού κορμού» από το Σύμβουλο της Σουηδικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, κ. Kaarlo Laakso και το Νομάρχη Ιωαννίνων, κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος του Ομίλου Fourlis κ. Βασίλης Φουρλής, o κ. Henny Van Veen, Project Manager της ΙΚΕΑ, ο κ. Kaarlo Laakso, Σύμβουλος της Σουηδικής Πρεσβείας στην Ελλάδα και o Νομάρχης Ιωαννίνων, κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Ο ΒΑΣ. ΦΟΥΡΛΗΣ

Ανοίγοντας την εκδήλωση ο Πρόεδρος της εταιρίας κ. Βασίλης Φουρλής καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και έκανε μία σύντομη αναφορά στην ΙΚΕΑ, αλά και στον όμιλο Fourlis. Όπως τόνισε το κατάστημα στα Γιάννινα είναι το μεγαλύτερο και το πλέον σύγχρονο σε ολόκληρο την Ελλάδα και προσφέρει κυρίως έπιπλα σε πολύ συμφέρουσες τιμές.«Σε μία εποχή όπου το κόστος των πρώτων υλών δεν είναι σταθερό, η ΙΚΕΑ έχει επιτύχει να μειώσει το κόστος παραγωγής και να προσφέρει συνεχώς ανταγωνιστικά προϊόντα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «η ΙΚΕΑ παγκοσμίως είναι η αδιαμφισβήτητη ηγετική παρουσία στον οικιακό εξοπλισμό, με πωλήσεις 20 δις ευρώ ετησίως! Ο όμιλος Fourlis είναι υπερήφανος που συνεργάζεται με μια τέτοια εταιρία».

250 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Ο κ. Φουρλής επεσήμανε επίσης ότι η ανάπτυξη της ΙΚΕΑ στην Ελλάδα γίνεται από μία αμιγώς ελληνική εταιρία, η οποία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο και έχει χιλιάδες μετόχους και μικρομετόχους που την στηρίζουν. «Έχουμε έως τώρα επενδύσει 200 εκ. ευρώ και απασχολούμε 3.000 άτομα, 250 από τα οποία στο νέο κατάστημα ΙΚΕΑ στα Γιάννινα», τόνισε αναφέροντας παράλληλα ότι σκοπός της εταιρίας είναι να επενδύσει τα επόμενα χρόνια ακόμη 150 εκ. ευρώ, αυξάνοντας τον αριθμό των εργαζομένων σε Βουλγαρία, Ελλάδα, Κύπρο και Ρουμανία. Δεν παρέλειψε να τονίσει πόσο σημαντικό είναι ότι οι επενδύσεις αυτές γίνονται σε μία δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα.

Ο ΑΛ. ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ
Στον χαιρετισμό του ο Νομάρχης Ιωαννίνων Αλ. Καχριμάνης ευχαρίστησε τον δήμαρχο της περιοχής Αγίου Δημητρίου Χρήστο Παπαδήμα, ο οποίος δεν δίστασε σ’ αυτό το μεγάλο επιχειρηματικό εγχείρημα να πει αμέσως το «ναι».«Σήμερα που πέφτουν τα σύνορα, σήμερα που η ανάπτυξη περνάει από παντού, εμείς καλωσορίζουμε τα ΙΚΕΑ στα Γιάννινα και είμαστε ευχαριστημένοι που σε τόσο δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, ανοίγει μία τέτοια επιχείρηση στην περιοχή», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Καχριμάνης.Μετά τους χαιρετισμούς οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν και να γνωρίσουν από κοντά τους χώρους του νέου καταστήματος. Ας σημειωθεί ότι σε όλη τη διάρκεια των εγκαινίων, face painters, ξωτικά, animateurs και ο Άγιος Βασίλης διασκέδαζαν μικρούς και μεγάλους. Η γιορτινή ατμόσφαιρα στο πολυκατάστημα θα διαρκέσει μέχρι και 31 Δεκεμβρίου. Από την πρώτη μέρα δέχτηκε πλήθος επισκεπτών – αγοραστών που εντυπωσιάστηκαν από την ποικιλία των εκθεμάτων για το σπίτι και τις πολύ φθηνές τιμές.Εκτός από τους εκθεσιακούς χώρους το κατάστημα διαθέτει εστιατόριο για 250 άτομα, κατάστημα με αυθεντικά σουηδικά τρόφιμα, γλυκά και ποτά, ένα café στην έξοδο, ενώ για τους μικρούς επισκέπτες υπάρχει ο ειδικά φυλασσόμενος παιδότοπος Småland.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Και τα σενάρια συνεχίζονται στην ΝΟΔΕ και ΟΝΝΕΔ Ιωαννίνων...


Ο λόγος για τον κύριο Στάθη Φωτιάδη. Μέλος της κεντρικής επιτροπής της Νέας δημοκρατίας που θεάθηκε να πίνει το ποτό του με τον κύριο Άκη Μπαφα πρώην στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας και νυν στέλεχος της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Πρωτεργάτης δηλαδή και βασικό στέλεχος πλέον του νέου κόμματος της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη. Και αναρωτιέμαι εγώ ο καημένος, ο πιστός ψηφοφόρος της Νέας Δημοκρατίας στα Ιωάννινα. Ετοιμάζεται κι ο κύριος Φωτιάδης να προσχωρήσει στο νέο κόμμα ή παίζει το ρόλο του Αρτέμη Μάτσα στη Νέα Δημοκρατία; Οφείλει ο κύριος Παπαθανασίου να πάρει θέση σε αυτό και να ενημερώσει και τα κεντρικά του κόμματος. Άραγε μόνο ο κύριος Φωτιάδης θα προσχωρήσει ή και ο μέντορας του ο γνωστός πια «αιώνιος» φοιτητής της πόλης των Ιωαννίνων και μαζί του όλο το συφερτό της ΔΑΠ-ΝΑΔΦΚ που ελέγχει και δεν αναγνωρίζει τον κύριο Ανδρέα Παπαμιμίκο πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ αλλά ούτε και τον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος Αντώνη Σαμαρά;


Αναγνώστης (Προβληματισμένος Νεοδημοκράτης)

Στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας ο Μιχάλης Παντούλας


Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Ιωαννίνων κ. Μιχάλης Χρ. Παντούλας με την ιδιότητα του επικεφαλής της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) μετέβη στη Γενεύη.Σκοπός της επίσκεψης ήταν η επίσημη συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών (ΠΣΕ) αιδ. Δρα Olav Fykse Triet (Λιθουρανό ιερέα) και το Γενικό Γραμματέα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εκκλησιών αιδ. καθηγητή Πανεπιστημίου Viorel Ionita (Ρουμάνο ορθόδοξο ιερέα). Από μέρους της ΔΣΟ συμμετείχαν, επίσης, ο βουλευτής Πειραιά κ. Αναστ. Νεράντζης, ο Ρώσος βουλευτής κ.Konstantin Zatulin, ο Αρμένιος βουλευτής κ. Maktich Minosyan και ο σύμβουλος της ΔΣΟ Δρ Κώστας Μυγδάλης.Κατά τη συνάντηση έγινε αλληλοενημέρωση για τους σκοπούς και το έργο που επιτελεί ο κάθε φορέας, ανιχνεύτηκαν κοινές προτεραιότητες και αντίστοιχες δράσεις σε παγκόσμιο επίπεδο και διερευνήθηκε η δυνατότητα ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών να παραστεί και να μιλήσει στην επόμενη γενική συνέλευση της ΔΣΟ στο Παρίσι.Η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ επισκέφτηκε, επίσης, το Οικουμενικό Ινστιτούτο του ΠΣΕ, όπου συναντήθηκε με το Διευθυντή και τους ορθόδοξους σπουδαστές, το Μητροπολίτη Ελβετίας κ. Ιερεμία, το Δντή του Διορθόδοξου Κέντρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Επίσκοπο Λαμψάκου κ. Μακάριο και εκπροσώπους της Ρωσικής και Αρμενικής Εκκλησίας.Τέλος, η ελληνική αντιπροσωπεία επισκέφτηκε στην οικία του το Γέροντα πρ. Μητροπολίτη Ελβετίας κ. Δαμασκηνό Παπανδρέου, ο οποίος αποτελεί μία από τις πλέον εξέχουσες μορφές της οικουμενικής ορθοδοξίας.

Την ανακάλυψη του ανακτόρου του Οδυσσέα στην Ιθάκη, ανακοίνωσαν σε εκδήλωση καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων


Την ανακάλυψη του ανακτόρου του Οδυσσέα στην Ιθάκη, ανακοίνωσε για πρώτη φορά η επιστημονική κοινότητα σε εκδήλωση της Βορέειου Βιβλιοθήκης του Δήμου Αμαρουσίου.Τις αρχαιολογικές έρευνες που έφεραν στο φως το ανάκτορο του Οδυσσέα στην Ιθάκη και πιστοποιούν την ιστορικότητα του Ομηρικού βασιλέα, παρουσίασαν για πρώτη φορά οι ερευνητές - πανεπιστημιακοί καθηγητές στη διάρκεια επιστημονικής διάλεξης που διοργάνωσε η Βορέειος Βιβλιοθήκη του Δήμου Αμαρουσίου στο Δημαρχείο της πόλης.Η πρόεδρος της Βορέειου Βιβλιοθήκης, Γλυκερία Μόστρου, στον εναρκτήριο χαιρετισμό της μετέφερε, μεταξύ άλλων, τις ευχαριστίες του Δημάρχου Αμαρουσίου, Γιώργου Πατούλη, προς τους καθηγητές Πανεπιστημίου για την ιδιαίτερη τιμή να ανακοινώσουν στην πόλη τους, για πρώτη φορά, αυτή την τόσο σημαντική επιστημονική ανακάλυψη.Οι υπεύθυνοι της αρχαιολογικής σκαπάνης, ακαδημαϊκοί, Αθανάσιος Παπαδόπουλος, τακτικός καθηγητής προϊστορικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και η Σπυριδούλα Κοντορλή - Παπαδοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια προϊστορικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μοιράστηκαν με το ακροατήριο την εμπειρία των ερευνών τους που οδήγησαν στα ίχνη του ομηρικού παλατιού στο μικρό νησί του Ιονίου, και που μαρτυρούν και αποδεικνύουν ότι ο Οδυσσέας ήταν υπαρκτό ιστορικό πρόσωπο.Με τη σειρά του, ο καθηγητής κ. Παπαδόπουλος, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Γιώργο Πατούλη για την ευκαιρία που τους προσέφερε για την πρώτη επιστημονική ανακοίνωση της ανακάλυψης τους, «μίας ανακάλυψης μεγάλης ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας για την Ελλάδα αλλά και τη διεθνή αρχαιολογική κοινότητα», όπως τόνισε.Ανάμεσα σε άλλους, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Ιθάκης, κ. Βασιλόπουλος, καθηγητές Πανεπιστημίου από την Ελλάδα και τη Σουηδία, αρχαιολόγοι φιλόλογοι, δημοσιογράφοι και πλήθος κόσμου.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Δήλωση Α.Μπέζα για την επαναδημοπράτηση της Γ΄ Φάσης του Λιμανιού


Ο πρώην Υφυπουργός Οικονομικών κ. Αντώνης Μπέζας με αφορμή τη δημοσιοποίηση από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων της προκήρυξης για τη Γ1 Φάση του νέου Λιμένα Ηγουμενίτσας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:«Η επαναδημοπράτηση της Γ΄ Φάσης, έστω και με καθυστέρηση 1,5 περίπου έτους, αποτελεί θετική εξέλιξη. Οι αντιδράσεις στη Θεσπρωτία και η κινητοποίηση που έγινε στη Βουλή μέσω της διαδικασίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου οδήγησαν στο να αντιληφθεί η κυβέρνηση ότι η συνεχής αναβάθμιση του Λιμένα Ηγουμενίτσας αποτελεί εθνική προτεραιότητα.H κυβέρνηση όμως πρέπει να απαντήσει σε δύο βασικά ερωτήματα:Πρώτον, σε ποιους λόγους οφείλεται αυτή η μεγάλη καθυστέρηση σε ένα έργο για το οποίο υπήρχαν έτοιμες μελέτες, οι αναγκαίες εγκρίσεις και διασφαλισμένη χρηματοδότηση;Δεύτερον, γιατί ο νέος διαγωνισμός έχει προϋπολογισμό πολύ μικρότερο από τον αρχικό (60 εκατ. ευρώ από τα 110 εκατ. ευρώ του διαγωνισμού της Νέας Δημοκρατίας) και σημαντικά ποσά που είχαν προβλεφθεί στο ΕΣΠΑ για το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας μεταφέρονται εκτός Θεσπρωτίας; Περικόπτεται έτσι το φυσικό αντικείμενο και προβλέπεται η κατασκευή μέρους μόνο της Γ΄ Φάσης από το εγκεκριμένο προγραμματικό σχέδιο του νέου Λιμένα (γι’ αυτό εξάλλου και χαρακτηρίζεται ως Γ1 Φάση).Την ώρα που η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών περιδιαβαίνει τη χώρα εξαγγέλλοντας νέα μεγάλα έργα πολλών δις ευρώ,(πριν από λίγες εβδομάδες στη Θεσσαλονίκη ανακοινώθηκαν στους εμβρόντητους πολίτες, όχι μία, αλλά δύο υποθαλάσσιες αρτηρίες και μία ζεύξη του Θερμαϊκού!), στη Θεσπρωτία χάνονται συστηματικά πόροι ενώ κάποιοι αισθάνονται δικαιωμένοι… για τα αυτονόητα, για ένα έργο δηλαδή που έπρεπε ήδη να εκτελείται με τον κανονικό του προϋπολογισμό ».

Ερωτήσεις Τασούλα για τα λουκέτα σε υπηρεσίες στην Κόνιτσα και το Μέτσοβο


Τέσσερις ερωτήσεις για την πρόθεση της Κυβέρνησης να βάλει λουκέτο σε κρατικές υπηρεσίες ορεινών περιοχών του Νομού Ιωαννίνων, κατέθεσε στη Βουλή ο Γενικός Γραμματέας της Κ. Ο. Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Ιωαννίνων Κώστας Τασούλας.Οι ερωτήσεις του κ. Τασούλα,απευθύνονται προς τους Υπουργούς Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, Εργασίας Λούκα Κατσέλη και Εθνικής Άμυνας Βαγγέλη Βενιζέλο για το ενδεχόμενο κλείσιμο των Δ.Ο.Υ. Μετσόβου και Κόνιτσας, του Τελωνείου Μέρτζανης, του ΙΚΑ Μετσόβου και του 583 ΤΠ Κόνιτσας.

Ο Χρήστος Αρ. Παπακίτσος στην «Εθνική Λογοτεχνών»

Α΄ ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε.Λ. ΣΤΟΝ ΗΠΕΙΡΩΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ


Του Χαράλαμπου Γαλιάνδρα Αρτινού
Ένας ακόμη Ηπειρώτης πνευματικός δημιουργός συγκαταλέγεται από τον περασμένο μήνα στην… Εθνική Ελλήνων Λογοτεχνών.Είναι ο διακεκριμένος Τζουμερκιώτης δάσκαλος, συγγραφέας και λαογράφος κ. Χρήστος Αρ. Παπακίτσος, ο οποίος με το πόνημά του «Ζωντανή αφίσα» απέσπασε το πρώτο βραβείο στο φετινό διαγωνισμό ποίησης και διηγήματος που διοργανώνει κατ΄έτος η Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών (Ε.Ε.Λ.).Το μεγάλο λογοτεχνικό βραβείο θ΄απονεμηθεί στο νικητή του διαγωνισμού σε πανηγυρική εκδήλωση της Ε.Ε.Λ. που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου, στις 18.00, στην αίθουσα εκδηλώσεων Υπαλλήλων Εθνικής Τραπέζης, Σίνα 16, στην Αθήνα.Η κατάκτηση του Α΄ βραβείου διηγήματος από τον κ. Παπακίτσο χαροποίησε πάρα πολλούς, ιδιαίτερα Ηπειρώτες, στους οποίους το πολυποίκιλο και πλούσιο έργο του έγινε κτήμα τους εδώ και πολλά χρόνια. Και δεν εξέπληξε ουδένα, αφού οι περισσότεροι το χαρακτήρισαν ως φυσικό επακόλουθο, έχοντας κατά νου τη μεγάλη προσφορά του πολυτάλαντου δασκάλου στα γράμματα, τη λαογραφία, την ηθογραφία και την ιστοριογραφία του τζουμερκιώτικου χώρου και των ανθρώπων του και ιδιαίτερα των Αγνάντων Άρτας απ΄ όπου έλκει την καταγωγή του ο αξιέπαινος αυτός πατριδολάτρης. Κάτι που απέδειξε με την πολυετή ενασχόλησή του με τη συλλογή και συγγραφή άγνωστων, λιγότερο γνωστών και διάσπαρτων ιστορικών στοιχείων και ακουσμάτων της περιοχής, που έτειναν να εξαφανιστούν στο βάθος του χρόνου από την αλλοίωση του τρόπου διαβίωσης, το μαρασμό και την εγκατάλειψη, τον ξεριζωμό και τον ξενιτεμό, την αδιαφορία των υπεύθυνων φορέων και βεβαίως της πολιτείας.Ο βραβευθείς δημιουργός έσκυψε με επιμονή και υπομονή πάνω απ΄ όλα αυτά που εξυφάνθηκαν στον τζουμερκιώτικο χώρο, διαιωνίζοντας ήθη και έθιμα διαβιούντων σ΄ αυτόν ανθρώπων, συνέλεξε, αξιολόγησε, κατέγραψε και διέσωσε σημαντικά ιστορικά, λαογραφικά, κοινωνικά, πολεμικά, γεωργικά, κτηνοτροφικά, εμπορικά και, κυρίως, γλωσσικά και ηθικογραφικά στοιχεία που διέγραψαν ανά τους αιώνες ένα τεράστιο λαμπρό τόξο και που χάρη στην έρευνα και τη γλαφυρή πένα του κ. Παπακίτσου παραδίδονται στις επόμενες γενιές αλώβητα ως πολιτιστική κληρονομιά και αμύθητη παρακαταθήκη στην ιστοριογραφία των Τζουμέρκων.Κορυφαίο έργο του κ. Παπακίτσου το αθάνατο έργο του «Από την Τζουμερκιώτικη Λαλιά στη Λαϊκή μας Παράδοση», που κυκλοφόρησε το 2006 από το Δήμο Αγνάντων, βάζοντας ένα σημαντικό λιθαράκι για περαιτέρω διερεύνηση και από άλλους ερευνητές του προαιώνιου ιστορικού τόξου των αθάνατων Τζουμέρκων και των Τζουμερκιωτών.Σ΄αυτό το σπουδαίο έργο, όπως σημειώνει προλογίζοντας το πόνημα ο δήμαρχος Αγνάντων κ. Χρήστος Χασιάκος, «… διασώζονται η ντοπιολαλιά, η ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα, οι θρύλοι και οι παραδόσεις, ο τρόπος σκέψης και δράσης των προγόνων και όλα εκείνα τα στοιχεία που εμπότιζαν επί αιώνες τις γενιές των Τζουμερκιωτών και τις έκαναν ανθεκτικές σε ό,τι απειλούσε την ιδιοπροσωπία τους».Πλούσιο το βιογραφικό του κ. Παπακίτσου, όπως οι δραστηριότητες και τα γραπτά του. Σπούδασε στην τότε Πάντειο Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών, στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ιωαννίνων, δίδαξε στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση του νομού Άρτας, φοίτησε στη Σχολή Προσωπικού και την Ανώτατη Τηλεπικοινωνιακή Σχολή του ΟΤΕ, χρημάτισε ανώτατο διευθυντικό στέλεχός του και διετέλεσε επί δεκαπενταετία καθηγητής και μέλος του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου των Σχολών του ΟΤΕ.Χείμαρρος και η συγγραφική του πένα μας έδωσε χιλιάδες λαογραφικά και χιουμοριστικά κείμενα, κριτικές, σχόλια, άρθρα, χρονογραφήματα, κοινωνικά θέματα. Τελευταίο σπουδαίο δημιούργημά του ο «Τζουμερκιώτικος γάμος» όπου περιγράφεται αναλυτικά όλο το σκηνικό πριν, κατά και μετά την τέλεση του μυστηρίου όπως ελάμβανε χώρα παλιότερα. Η αναπαράσταση του οποίου πραγματοποιήθηκε το περασμένο καλοκαίρι στη Σκούπα Άρτας, σε θεατρική διασκευή του κ. Χρήστου Τούμπουρου.Φίλτατε κ. Παπακίτσο οι Ηπειρώτες σε συγχαίρουν, σε ευχαριστούν και σε ευγνωμονούν και για όσα τους έδωσες και γιατί τους έκανες για άλλη μια φορά περήφανους για την καταγωγή τους.

Πλήθος κόσμου στην ορκωμοσία Δημάρχου και Συμβούλων στο Δήμο Ζαγορίου


Χθες Κυριακή 19-12-2010 το πρωί, στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο των Ασπραγγέλων, τελέσθηκε η ορκωμοσία του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου του νέου ενιαίου πλέον Δήμου Ζαγορίου.Στην τελετή χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ. Θεόκλητος. Ο Δήμαρχος κ. Γαβριήλ Παπαναστασίου στην ομιλία του, δεσμεύθηκε να εργαστεί ο ίδιος και οι συνεργάτες του για το καλό του Ζαγορίου και ζήτησε την συμπαράσταση όλων για την επιτυχία στο έργο της νέας Δημοτικής Αρχής. Ακολούθως ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης απηύθυνε μήνυμα ενότητας για να βγει η Χώρα από την κρίση και ευχήθηκε καλή δύναμη στη νέα Δημοτική Αρχή.Στην εκδήλωση παρέστησαν αρκετοί συγγενείς και φίλοι των ορκισθέντων μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και του Δημάρχου, στους οποίους παρατέθηκε μικρή δεξίωση.

iliochori

Παράταση για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο έως 31 Ιανουαρίου


Παράταση υποβολής αιτήσεων για ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, έως την 31η Ιανουαρίου 2011 (από 15/12/2010 που είχε αρχικά οριστεί) έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, λόγω της αύξησης του ρυθμού υποβολής αιτήσεων, οι οποίες σύμφωνα με το υπουργείο, φτάνουν τις 10.000 την ημέρα.Το ΚΟΤ απευθύνεται σε ευπαθείς ομάδες καταναλωτών, στις οποίες γίνεται έκπτωση 20- 30% στα οικιακά τιμολόγια που θα ισχύσουν από 1/1/2011.Οι ενδιαφερόμενοι που υποβάλουν αίτηση χρειάζεται μόνο να γνωστοποιούν τα στοιχεία της παροχής τους (Κωδικό Ηλεκτρονικής Πληρωμής και Αύξοντα Αριθμό Λογαριασμού), καθώς και τα στοιχεία της Αστυνομικής τους Ταυτότητας και το ΑΦΜ τους (και του/της συζύγου, εφόσον είναι έγγαμοι).Όπως διευκρινίζεται, σε περίπτωση που η παροχή ρεύματος δεν είναι στο όνομά τους και χρειάζεται αλλαγή ονόματος :
- Δεν απαιτείται η υποβολή Υπεύθυνης Δήλωσης Εγκαταστάτη (ΥΔΕ), ακόμη κι αν αυτή έχει λήξει.
- Δεν χρειάζεται η καταβολή της προκαταβολής κατά την υπογραφή του συμβολαίου.
- Στις ελάχιστες περιπτώσεις που έγινε καταβολή προκαταβολής θα πραγματοποιηθεί συμψηφισμός μέσω ισόποσης πίστωσης του πρώτου λογαριασμού.
Η υποβολή της αίτησης γίνεται στα ΚΕΠ από την ιστοσελίδα της ΔΕΗ [DEHr.AT] Σχετικά άρθρα (www.dei.gr) και τηλεφωνικά στα 210 9797400 & 210 9298000.Υπενθυμίζεται ότι αιτήσεις μπορούν υποβάλλονται οποτεδήποτε από τους δικαιούχους του ΚΟΤ και μετά την παρέλευση της παραπάνω προθεσμίας. Οι δικαιούχοι που θα υποβάλλουν αιτήσεις μετά την 31/1/2011 θα εντάσσονται στο ΚΟΤ από τον πρώτο λογαριασμό κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος που θα εκδίδεται μετά από τον έλεγχο των στοιχείων τους και την ένταξη τους στο ΚΟΤ.

Χωρίς δώρο οι εργαζόμενοι στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Ηγουμενίτσας!


Αγαπητό Epirusgate,
Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι οι εργαζόμενοι στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Ηγουμενίτσας ενημερώθηκαν πως το δώρο Χριστουγέννων αναβάλλεται!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.
Το σίγουρο είναι πώς δεν τα χρήματα για τη μισθοδοσία των εργαζομένων "δεν τα φάγαμε μαζί" και όσοι τα φάγανε να τα επιστρέψουν ή εν πάση περιπτώσει να τιμωρηθούν.

Αναγνώστης

Σήμερα η τελετή ορκωμοσίας των Συμβούλων του Δήμου Ιωαννιτών


Σήμερα στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα «Βασίλειος Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων, θα πραγματοποιηθεί η τελετή ορκωμοσίας όλων των νέων Δημοτικών και Τοπικών Συμβούλων του διευρυμένου Δήμου Ιωαννιτών έτσι όπως προέκυψαν από το αποτέλεσμα των εκλογών αυτοδιοίκησης του Νοεμβρίου 2010.

ΑΡΤΑ:Εγκαινιάζεται η σήραγγα Γκρόπας


Εγκαινάζεται σήμερα από τον υφυπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννη Μαγκριώτη, η σήραγγα Γκρόπας, μήκους 1.500 μέτρων, η οποία συνδέει τα Τρίκαλα με την Αρτα μέσω Πύλης-Στουρναρέϊκων-Μεσοχώρας. Με την κατασκευή της σήραγγας, παρακάμπτεται ο Αυχένας Γκρόπας που παρουσιάζει έντονα προβλήματα καταπτώσεων και η κυκλοφορία συχνά διακόπτεται τους χειμερινούς μήνες λόγω των χιονοπτώσεων.

"ΟΧΙ" στο κλείσιμο του ΙΚΑ και της Εφορίας Μετσόβου από τον Εμπορικό Σύλλογο


Την αντίδρασή του για το πιθανό κλείσιμο των καταστημάτων ΙΚΑ και Εφορίας στο Μέτσοβο, εκφράζει με επιστολή του προς τους βουλευτές Ιωαννίνων, το Επιμελητήριο Ιωαννίνων και προς τον Υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο Εμπορικός Σύλλογος Μετσόβου.Στην επιστολή του, ο Εμπορικός Σύλλογος Μετσόβου επισημαίνει μεταξύ άλλων την έντονη ανησυχία και τον μεγάλο προβληματισμό των μελών του για την φορολογική πολιτική που επιβάλλεται από το μνημόνιο και που οδηγεί όπως τονίζει σε τραγικά αδιέξοδα τους μικρούς εμπόρους και επαγγελματίες και κατά συνέπεια την ελληνική οικονομία.Επίσης στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι το πιθανό κλείσιμο των καταστημάτων ΙΚΑ και Εφορίας στο Μέτσοβο, μόνο προβλήματα μπορεί να επιφέρει στην μικρή κοινωνία του Μετσόβου, ενώ τονίζεται ακόμη πως οι επιχειρήσεις χρειάζεται να σταθούν ξανά στα πόδια τους, να δώσουν την δυναμική εικόνα που πάντα είχαν και να αποτελέσουν και πάλι την ραχοκοκαλιά της ελληνικής κοινωνίας.

Ορκίζεται το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου


Η ορκωμοσία του πρώτου αιρετού Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου θα πραγματοποιηθεί σήμερα Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου στις 12:00 το μεσημέρι στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ιωαννίνων.

Σήμερα η ορκωμοσία του Δ.Σ. Άρτας


Ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση προς όλους τους δημότες να παρευρεθούν στην ορκωμοσία του νέου Δημάρχου και των Δημοτικών & Τοπικών Συμβούλων του νέου Δήμου Αρταίων που θα γίνει σήμερα στις 11 το πρωί στην αίθουσα του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου «Ο Σκουφάς».