Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2010

Σύγκληση της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας


Συνεδριάζει αύριο το μεσημέρι η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ στους απόηχους των αυτοδιοικητικών εκλογών και του επικαιροποιημένου μνημονίου αλλά και των ενδοπαραταξιακών εξελίξεων που προκαλούν η ίδρυση της "Δημοκρατικής Συμμαχίας" και η αποχώρηση δύο βουλευτών του κόμματος.Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς ο οποίος μίλησε για σχέδιο αποδυνάμωσης του κόμματος δεν είναι διατεθειμένος να ανεχθεί το «μαρτύριο της σταγόνας» με τις σταδιακές αποχωρήσεις βουλευτών που συντηρούν το κλίμα εσωστρέφειας. Στην αυριανή συνεδρίαση θα ορίσει την στρατηγική του κόμματος, θα επιμείνει στην γραμμή κατά του μνημονίου και θα βάλει το πλαίσιο της συνεννόησης με την κυβέρνηση, εφόσον υπάρξει πρωτοβουλία από τον πρωθυπουργό.Ο κ. Σαμαράς θα αφήσει να εννοηθεί ότι όποιος δεν συμφωνεί με την πολιτική του κόμματος που δικαιώθηκε στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές καλό θα είναι να ξεκαθαρίσει την στάση του και να επιλέξει την πορεία του. Για όσους όμως έχουν ήδη αποχωρήσει θα πει ότι είναι θέμα πολιτικής ηθικής να αφήσουν τις βουλευτικές έδρες στο κόμμα με το οποίο εξελέγησαν.Η Ρηγίλλης εκτιμά ότι σε κάθε περίπτωση είναι «ελάχιστοι οι πρόθυμοι να στηρίξουν την κυβερνητική πολιτική ή να ακολουθήσουν την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη». Στα κομματικά γραφεία πάντως κυκλοφορούσαν σήμερα δύο ονόματα βουλευτών που έχουν σχέσεις με την κ. Μπακογιάννη ως «επίφοβα προς αποχώρηση».

Ανησυχία για την ανεργία


Η αύξηση των έμμεσων φόρων και ιδιαίτερα του ΦΠΑ (από 11% στο 13%) θα εντείνει περαιτέρω την ύφεση, στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία, με άμεσο αντίκτυπο τη μείωση των θέσεων απασχόλησης και τη δραματική αύξηση της ανεργίας. Οι συνέπειες αυτής της οικονομικής πολιτικής θα επηρεάσουν αρνητικά και τα έσοδα του Κράτους, δεδομένου ότι θα συρρικνώσουν επικίνδυνα την φορολογική του βάση. Αντίθετα μια μείωση του ΦΠΑ, έστω και κατά μία μονάδα, θα προσέφερε περισσότερα τόσο στην διατήρηση των θέσεων απασχόλησης όσο και στην βελτίωση της ψυχολογίας της αγοράς.Αυτό σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, εκφράζοντας τη θέση της για την απασχόληση και την ανεργία.Η ΓΣΕΒΕΕ υπενθυμίζει ότι πρόσφατα η Ελληνική Στατιστική Αρχή δημοσίευσε την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού, με τα στοιχεία για την απασχόληση και την ανεργία του Αυγούστου 2010. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν σημαντική αύξηση της ανεργίας από 9% σε 12,2%, σε σχέση με τον Αύγουστο του 2009 (ρυθμός μεταβολής της τάξης του 38%).Εάν όμως η τάση που δείχνουν τα στοιχεία της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού συνεχιστεί, προσθέτει η ΓΣΕΒΕΕ, τότε είναι πολύ πιθανό η απώλεια να υπερβεί τις 120.000 και να πλησιάσει τις 200.000 θέσεις μισθωτής εργασίας και τις 300.000 θέσεις συνολικής απασχόλησης (θέσεις μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων, εργοδοτών), όπως είχε εκτιμήσει το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ σε έρευνα, που παρουσιάστηκε τον Αύγουστο του 2010.

Στην τελική ευθεία για την χωροθέτηση του εργοστασίου και του ΧΥΤΥ

Συνεδριάζει τη Δευτέρα η αρμόδια Επιτροπή για τη μελέτη

Στο κρίσιμο στάδιο της επιλογής χώρου για τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων (η μέθοδος έχει επιλεγεί ήδη) και του ΧΥΤΥ, έφτασε πλέον η διαδικασία δε επίπεδο μελέτης και κατευθύνσεων από την αρμόδια επιστημονική επιτροπή που συγκροτήθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου.Την ερχόμενη Δευτέρα (10:30 το πρωί) συνεδριάζει εκ νέου, μετά την ανάπαυλα λόγω των εκλογών, η Επιτροπή Επίβλεψης και Παραλαβής της μελέτης για τη χωροθέτηση του εργοστασίου επεξεργασίας των Αστικών Στερεών Αποβλήτων(ΑΣΑ) και του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων(ΧΥΤΥ), όπως είναι ο πλήρης τίτλος της και σε αυτή τη συνεδρίαση αναμένεται να προωθηθεί η διαδικασία στο προτελευταίο βήμα πριν την διαβούλευση και την τελική απόφαση. Θα ακολουθήσει σύντομα, εκτιμάται, και η άλλη διαδικασία με την οποία ολοκληρώνεται και το αντικείμενο της μελέτης, δηλαδή η προέγκριση της χωροθέτησης και της ΜΠΕ.Τα σενάρια για το ποια θα είναι η τελική επιλογή είναι πολλά, όχι μόνο ως προς τις ζώνες στις οποίες χωρίστηκαν οι υποψήφιες περιοχές με επιμέρους εκτάσεις εντός αυτών, αλλά κυρίως για το αν θα επιλεγεί λύση που θα περιλαμβάνει και τους υπάρχοντες ΧΥΤΑ σε Καρβουνάρι και Βλαχέρνα ή όχι.Ουσιαστικά πρόκειται για δυο βασικές λύσεις, όπως είχε τονιστεί και στην τελευταία συνεδρίαση, στην οποία οι μελετητές παρουσίασαν τα δεδομένα για τα κριτήρια επιλογής και αποκλεισμού και ότι άλλο απαιτείται για να φτάσει σε αποτέλεσμα η διαδικασία.

Λύση με ή χωρίς ΧΥΤΑ σε ρόλο ΧΥΤΥ

Η μία λύση περιέχει και τους δυο ΧΥΤΑ Καρβουναρίου και Βλαχέρνας (ο μικρός ΧΥΤΑ Ηγουμενίτσας δεν προσφέρεται και ο ΧΥΤΑ Ελληνικού εξαιρείται με βάση την απόφαση και δέσμευση της ΓΓΠΗ) και η άλλη αφορά νέο ΧΥΤΥ και το εργοστάσιο σε κοντινή απόσταση.Αν επιλεγεί να αξιοποιηθούν οι υπάρχοντες ΧΥΤΑ προκύπτει διαφοροποίηση, εφόσον ταυτόχρονα δεν επιλεγεί λύση να κατασκευαστεί και ΧΥΤΥ και να μετατραπούν στην πορεία σε ΧΥΤΥ οι δύο ΧΥΤΑ.Αναλυτικά τα κυριότερα σενάρια που «παίζουν» άσχετα με το ποια ζώνη και περιοχή θα επιλεγεί για το εργοστάσιο, είναι:
-Να μετατραπούν σε ΧΥΤΥ και οι δυο ΧΥΤΑ (Καρβουναρίου και Βλαχέρνας) και να κατασκευαστεί μόνο εργοστάσιο σε περιοχή ανάμεσα τους.
-Να κατασκευαστεί ΧΥΤΥ και εργοστάσιο, αλλά να αξιοποιηθεί και ένας από τους δυο ΧΥΤΑ ή και οι δυο μαζί.
-Να κατασκευαστεί εργοστάσιο και σε κοντινή απόσταση ο ΧΥΤΥ, χωρίς αξιοποίηση των ΧΥΤΑ και ακόμη, να κατασκευαστεί το εργοστάσιο με πρόβλεψη και για ΧΥΤΥ στην πορεία και να λειτουργήσουν ως ΧΥΤΥ οι δύο ή ο ένας ΧΥΤΑ.
Ανάλογα με το ποιο σενάριο θα υπερισχύσει θα εξαρτηθεί και η διαδικασία χωροθέτησης για το εργοστάσιο με ή χωρίς νέο ΧΥΤΥ.

Επτά ζώνες με πολλές επιμέρους εκτάσεις
Από τα περιεχόμενα του 2ου παραδοτέου της μελέτης έχουν προκύψει 7 ζώνες και εντός αυτών αρκετές εκτάσεις που εξετάστηκαν από τους μελετητές, με κύριο χαρακτηριστικό την κεντροβαρικότητα και την εγγύτητα στους μεγάλους οδικούς άξονες Εγνατία και Ιόνια. Δηλαδή αποκλείστηκαν εξαρχής με την μέθοδο της εις άτοπον απαγωγής, περιοχές απομακρυσμένες και ορεινές ή αυτές που εκ των πραγμάτων δεν μπορούν για περιβαλλοντικούς και άλλους λόγους να υποδεχθούν τέτοια δραστηριότητα.Επομένως, καθοριστικός παράγοντας για την επόμενη φάση της αναζήτησης του κατάλληλου χώρου για να φιλοξενήσει το εργοστάσιο με ή χωρίς ΧΥΤΥ θα είναι η επιλογή του σεναρίου και αν θα αξιοποιηθούν οι δυο ΧΥΤΑ.Ρόλο βέβαια παίζουν και τα οικονομικά και άλλα δεδομένα, τα κόστη και οι αποστάσεις, μαζί με τα κριτήρια χωροθέτησης που έχουν τεθεί. Όλα αυτά αποτελούν το κρινόμενο της διαδικασίας και ο στόχος όπως πληροφορούμαστε είναι να δοθεί την Δευτέρα, ίσως, η απάντηση για το αν οι ΧΥΤΑ θα αποτελέσουν μέρος της λύσης ή θα πρόκειται για νέο ΧΥΤΥ και εργοστάσιο, άσχετα με τους ΧΥΤΑ.

Διαβούλευση πριν την επιλογή
Πάντως όποια κατεύθυνση και να δοθεί, πριν την επιλογή θα προηγηθεί δημόσια διαβούλευση τουλάχιστον 15 ημερών, προκειμένου να τοποθετηθούν, εφόσον το επιθυμούν και οι νεοεκλεγέντες στην αυτοδιοίκηση.Θυμίζουμε ότι η ΓΓΠΗ Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα ζήτησε επιστημονικά τεκμηριωμένες διαδικασίες και για τη χωροθέτηση, για να μην αμφισβητηθούν ποτέ.Σε ότι αφορά το εργοστάσιο, ήδη η Επιτροπή επέλεξε την μέθοδο επεξεργασίας των απορριμμάτων, με την κατασκευή μονάδας αερόβιας μηχανικής βιολογικής επεξεργασίας με ανάκτηση ανακυκλώσιμων ή και παραγωγή, μελλοντικά, και RDF(εναλλακτικό στερεό καύσιμο από απόβλητα) και μονάδα αναερόβιας χώνευσης προδιαλεγμένου οργανικού υλικού. Μια λύση με πολλές δυνατότητες και επιλογές που δεν συνάντησε αντιδράσεις. Όποια και να είναι η τελική επιλογή, οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης είναι αναγκαίοι και δυστυχώς ακόμη κανένας δεν κατασκευάστηκε, έστω στους τρεις νομούς, πλην Ιωαννίνων, που λειτουργούν οι ΧΥΤΑ...

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Προσήλωση στις θεσμικές αλλαγές ζήτησε ο Πρωθυπουργός


Τη σημασία των «μικρών ή μεγάλων» ουσιαστικών θεσμικών αλλαγών που πρέπει να προωθήσει η κυβέρνηση υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, επαναλαμβάνοντας πως το 2011 είναι «η χρονιά των μεγάλων μεταρρυθμίσεων».Όπως ανέφερε, οι αλλαγές αυτές αφορούν από το νοικοκύρεμα, μέχρι και στην εμπέδωση του αισθήματος Δικαίου, αλλά αφορούν και ένα άλλο πρότυπο ανάπτυξης, παραγωγικής, δημιουργικής, καινοτόμου, ποιοτικής, ανταγωνιστικής.Πρόσθεσε πως «έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο δεύτερο ημίχρονο» εξηγώντας ότι η φύση των αλλαγών είναι πολύ διαφορετική από το προηγούμενο έτος που, πολιτικά, ίσως να ήταν πολύ πιο δύσκολα αυτά που αποφασίσαμε πέρυσι, αλλά επιχειρησιακά ήταν πολύ πιο εύκολα.Αν και σημείωσε πως οι αλλαγές που προωθούνται μπορεί να συναντήσουν αντιστάσεις, διευκρίνισε πως «τώρα πια, δεν έχουμε τη γενικευμένη μείωση μισθών και συντάξεων, που βεβαίως ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση πολιτικά».Πρόσθεσε πάντως πως επιχειρησιακά πρέπει να ληφθούν πολύ πιο δύσκολες αποφάσεις, «που σημαίνει ότι το βάρος πέφτει πλέον στο κάθε υπουργείο, στις αλλαγές που θα μπορέσει να επιφέρει στη λειτουργικότητα της Δημόσιας Διοίκησης και, βεβαίως, με στόχο να στηρίξει τους πολίτες, την επιχειρηματικότητα και τη βιωσιμότητα της οικονομίας μας».Σε αυτό το πλαίσιο ζήτησε από τους υπουργούς να θέτουν στόχους σωστά και καθημερινά. «Ξέρω ότι καθημερινά υπάρχει η λεγόμενη "διαχείριση", ιδιαίτερα λόγω της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης και του δαιδαλώδους της γραφειοκρατίας, της πολυνομίας και των συναρμοδιοτήτων, πάνω σε χρονίζοντα προβλήματα. Υπάρχει η διαχείριση μικρών και μεγαλύτερων κρίσεων καθημερινά, που μπορεί να φάει σχεδόν όλο το χρόνο ενός Υπουργού» σημείωσε και συμπλήρωσε:«Αυτές, όμως, δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίσουν από τις μεγάλες ή μικρές, αλλά ουσιαστικές θεσμικές αλλαγές, που αναδιαρθρώνουν και πόρους και δυνάμεις, κινητοποιούν και απελευθερώνουν παραγωγικό δυναμικό και, βεβαίως, στοχεύουν πάντα στην αντιμετώπιση των βασικών προβλημάτων που βιώνει ο πολίτης».

Για την προσφυγή της Ιρλανδίας
Με αφορμή την προσφυγή της Ιρλανδίας σε ΕΕ και ΔΝΤ για παροχή βοήθειας, σημείσωε πως είμαστε ενώπιον μιας πολύ κρίσιμης διαπραγμάτευσης για το μόνιμο μηχανισμό, ο οποίος πρέπει να είναι κι ένας «έξυπνος» μόνιμος μηχανισμός.Παράλληλα, με αφορμή τους χειρισμούς του Ιρλανδού Πρωθυπουργού επέκρινε εκ νέου την κυβέρνηση της ΝΔ και προσωπικά τον κ. Κώστα Καραμανλή: «Παρότι συντηρητικός ο Μπράιαν Κόουεν, δεν ακολούθησε αυτό που έκανε ο Έλληνας ομόλογός του - ο κ. Καραμανλής - μπροστά σε παρόμοια κρίση.Είπε "αναλαμβάνω την ευθύνη, προτείνω διαρθρωτικές αλλαγές και ένα δύσκολο πρόγραμμα, θα το περάσω στο Κοινοβούλιο, θα περάσω τον προϋπολογισμό και μετά θα πάω σε εκλογές". Δηλαδή, δεν εγκατέλειψε το καράβι, πετάγοντας μια βόμβα στην επόμενη κυβέρνηση».

ΟΓΑ: Πληρωμή συντάξεων μέσω τραπεζικού λογαριασμού


Στην αλλαγή του τρόπου πληρωμής των παροχών του Οργανισμού, τις οποίες θα καταβάλλει με πίστωση τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού που θα τηρείται στα ΕΛΤΑ, κατ΄επιλογή του συνταξιούχου, προχωράει ο ΟΓΑ στο πλαίσιο υλοποίησης της πολιτικής εκσυγχρονισμού του.Η διαδικασία απογραφής των συνταξιούχων του ΟΓΑ (άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού) για την εφαρμογή του νέου τρόπου πληρωμής των συντάξεων θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2010.Ο ΟΓΑ έχει ξεκινήσει ήδη την ταχυδρομική αποστολή προς τους συνταξιούχους του των Απογραφικών Δελτίων και σχετικών ενημερωτικών εντύπων μέσω των οποίων ενημερώνει για τις ενέργειες τις οποίες πρέπει να κάνει ο συνταξιούχος του Οργανισμού για την απογραφή του και την ένταξή του στο νέο σύστημα πληρωμών.Με αυτό το νέο τρόπο πληρωμής των συντάξεων από τον ΟΓΑ, απλοποιούνται πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες και παρέχεται η δυνατότητα στους συνταξιούχους του Οργανισμού να εισπράττουν την σύνταξή τους μέσω της Τράπεζα της επιλογής του ή λογαριασμού του στα ΕΛ.ΤΑ.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Νέα 48ωρη απεργία αποφάσισε η ΠΝΟ


Τη συνέχιση των κινητοποιήσεών της μέχρι τις 06.00 π.μ. της Κυριακής αποφάσισε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία ΠΝΟ στη σημερινή συνεδρίασή της.Σημειώνεται ότι η απεργία των ναυτικών ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη και επρόκειτο να λήξει στις 6 το πρωί της Παρασκευής.Η απεργία αφορά τις κατηγορίες πλοίων για τις οποίες εκκρεμεί η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και συγκεκριμένα τα ακτοπλοϊκά επιβατηγά-οχηματαγωγά, τα μεσογειακά φορτηγά και τα ακτοπλοϊκά φορτηγά κάτω των 500 κόρων ολικής χωρητικότητας.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Τρεις μήνες απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στο «Ατλάντικ»

Ετοιμάζονται για επίσχεση εργασίας εντός του Δεκεμβρίου

Απλήρωτοι εδώ και τρεις μήνες είναι οι 65 εργαζόμενοι στα δύο καταστήματα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Ατλάντικ» που λειτουργούν στην Πρέβεζα.Ήδη οι περισσότεροι απ' αυτούς αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, αδυνατούντες ν' ανταποκριθούν στις καθημερινές ανάγκες της ζωής τους και βρίσκονται στα όρια της απόγνωσης.Σε περίπτωση που εντός του Δεκεμβρίου δεν τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας. Στο πλευρό των εργαζομένων βρίσκεται το Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας.«Είναι ανάγκη να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας» μας είπε ο πρόεδρος κ. Χ. Δημόπουλος.Ήδη οι εργαζόμενοι απευθύνθηκαν στην επιθεώρηση εργασίας του νομού, χωρίς όμως ως σήμερα να προκύψει χειροπιαστό αποτέλεσμα από τις συναντήσεις που είχαν.

Στον πτωχευτικό κώδικα

Η αλυσίδα των σούπερ μάρκετ που αντιμετώπιζε από καιρό οικονομικά προβλήματα αναζητά σωτηρία μέσω του άρθρου 99 του νέου πτωχευτικού κώδικα.Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών με απόφασή του (αρ. 1022/2010) έκανε δεκτή την υπαγωγή της εταιρείας στον πτωχευτικό κώδικα.

Τι σημαίνει αυτό;
Όπως τονίζεται στο άρθρο, «κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο το οποίο αποδεικνύει οικονομική αδυναμία, παρούσα ή προβλέψιμη, χωρίς να βρίσκεται σε κατάσταση παύσης των πληρωμών του, μπορεί να ζητήσει από το πτωχευτικό δικαστήριο το άνοιγμα της διαδικασίας συνδιαλλαγής. Στην αίτηση προς το πτωχευτικό δικαστήριο πρέπει να περιγράφεται η οικονομική κατάσταση του οφειλέτη, το μέγεθος και η κοινωνική σημασία της επιχείρησης από άποψη απασχόλησης, τα προτεινόμενα μέτρα χρηματοδότησής του και τα μέσα αντιμετώπισης της κατάστασης αυτής».Το σενάριο αυτό ήταν το καλό για την αλυσίδα. Πραγματογνώμονας θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με τους προμηθευτές και τις τράπεζες (εξαιρούνται το Δημόσιο, το Ι.ΚΑ. και οι εργαζόμενοι), προκειμένου να καθορίσει το «κούρεμα» των οφειλών.

«Καταστήματα αντί μετρητών»
Σύμφωνα μ' αυτή την εξέλιξη θεωρούνται ευνοημένοι όσοι έχουν πάρει καταστήματα από την «αλυσίδα» αντί για χρέη.Ως σήμερα τα «Ατλάντικ» παραχώρησαν τη χρήση καταστημάτων σε μεγάλους προμηθευτές τους, προκειμένου να συμψηφιστούν οι οφειλές, που έχουν απέναντί τους.Μεταξύ άλλων η «Ατλάντικ» έχει παραχωρήσει τη διαχείριση 10 καταστημάτων της στην Αθήνα, 2 στη Θεσσαλονίκη στην εταιρεία «Frost Eat», ενώ άλλοι δύο προμηθευτές έχουν πάρει από ένα κατάστημα στην Πάτρα και στο Γύθειο. Συνολικά η εταιρεία μέχρι στιγμής έχει παραχωρήσει πάνω από 15 καταστήματα, τα οποία είχε ενοικιάσει και τα οποία τώρα οι νέοι ιδιοκτήτες προσπαθούν να τα μισθώσουν σε άλλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, όπως για παράδειγμα στον ΑΒ, στα «Bazaar» κ.λ.π.Έντονη είναι η φημολογία και στην Πρέβεζα ότι επίκειται η μεταβίβαση των δύο καταστημάτων σε νέους ιδιοκτήτες, χωρίς όμως να επαληθεύονται από καμία πλευρά.

Στους νέους ιδιοκτήτες περνάνε
εξοπλισμός και προσωπικό

Στους νέους ιδιοκτήτες παραχωρείται ο εξοπλισμός των καταστημάτων, ενώ και το προσωπικό περνάει στη δικαιοδοσία των νέων ιδιοκτητών. Αυτό σημαίνει ότι ο νέος ιδιοκτήτης αναλαμβάνει την υποχρέωση να αποζημιώσει πλήρως τους υπαλλήλους στην περίπτωση που αποφασίσει την απόλυσή τους.Εκτιμάται ότι η απόφαση του δικαστηρίου να κάνει δεκτή την αίτηση πτώχευσης θα διευκολύνει την προσπάθεια μεταβίβασης των καταστημάτων σε νέους ιδιοκτήτες. Σημειώνεται ότι η εταιρεία έως τη στιγμή που υπέβαλε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 απασχολούσε περίπου 3.000 - 3.500 εργαζομένους από περίπου 4.000 που απασχολούσε πριν από έναν χρόνο.

Από το ένδοξο ξεκίνημα του 1980 στο άρθρο 99
«Ατλάντικ» ιδρύθηκε το 1980 από τον κ. Παναγιώτη Αποστόλου, ένα πρώην στέλεχος της Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος οργάνωσε τη δική του επιχειρηματική προσπάθεια.Από 5 μόλις καταστήματα το 1985, σήμερα έχει κατορθώσει να έχει δίκτυο σε όλη τη χώρα. Η εταιρεία είχε μεγάλα προβλήματα το τελευταίο διάστημα λόγω σειράς απαιτήσεων από τη μεριά του μετόχου μειοψηφίας, της οικογένειας Γαληνού Λαουτάρη.Ο τελευταίος έχει καταγγείλει σειρά παρατυπιών από τη μεριά της διοίκησης του κ. Αποστόλου, αλλά και από τη μεριά στελεχών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Τα πρόωρα προβλήματα παρουσιάστηκαν στην επιχείρηση ήδη από τον περασμένο Μάιο καθώς, αδυνατώντας να πληρώσει τα δώρα του προσωπικού, έδωσε στους εργαζομένους της κουπόνια αγορών.Αν και η συγκεκριμένη είδηση είχε διαρρεύσει τότε, ο κ. Αποστόλου την είχε διαψεύσει κατηγορηματικά. Οι επόμενοι μήνες, λοιπόν, είναι απολύτως κρίσιμοι και η επιβίωση της άλλοτε κραταιής αλυσίδας κρέμεται πλέον από μια κλωστή.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ:Ένταξη 13 επενδύσεων στον Αναπτυξιακό Νόμο


Δεκατρείς (13) επενδυτικές προτάσεις συνολικού ύψους 10.182.550,00€, εγκρίθηκαν κατά τη συνεδρίαση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, με την προεδρία της Γενικής Γραμματέα Περιφέρειας Ηπείρου, Δήμητρας Γεωργακοπούλου-Μπάστα στα γραφεία της Περιφέρειας.Οι επενδύσεις που εντάχθηκαν αφορούν στη μεταποίηση, στον τουρισμό, στην πτηνοτροφία και στη γεωργία, ενισχύοντας έτσι, την επιχειρηματικότητα και τα τοπικά εισοδήματα.Συγκεκριμένα, στην 212η συνεδρίαση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου, αποφασίσθηκε η ένταξη στα κίνητρα του Αναπτυξιακού Νόμου 3299/04 των παρακάτω επενδύσεων:
1. METALLI CON Ε.Π.Ε. (υπό σύσταση) με δ.τ. «METALLI.CON. Ε.Π.Ε.»: Ίδρυση βιοτεχνίας επεξεργασίας μετάλλου παραγωγής μεταλλικών κτιρίων, στη ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων, στο Δ. Πασσαρώνος, του Ν. Ιωαννίνων, συνολικού κόστους 1.729.000,00€ με ποσοστό επιχορήγησης 55%. Ε.Μ.Ε.: 5
2. ΠΑΠΠΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ & ΣΙΑ Ε.Ε. (υπό σύσταση): Ίδρυση μονάδας επεξεργασίας – τυποποίησης και συσκευασίας οσπρίων και ξηρών καρπών, στην κοινότητα Πέρδικας, του Ν. Θεσπρωτίας, συνολικού κόστους 659.000,00€ με ποσοστό επιχορήγησης 54,954%. Ε.Μ.Ε.: 6
3. ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Α.Ε.: Βελτίωση και εκσυγχρονισμός πτηνοτροφικής μονάδας παραγωγής βρωσίμων αυγών, στο 1ο χλμ. Ε.Ο. Μπιζανίου- Αμπελιάς, στο Δ. Ανατολής, του Ν. Ιωαννίνων, συνολικού κόστους 1.865.000,00€ με ποσοστό επιχορήγησης 50%.
4. ΠΑΠΠΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ: Εκσυγχρονισμός υφιστάμενης πτηνοτροφικής μονάδας δυναμικότητας 14.000 πατρογονικών ορνίθων, στο Δ.Δ. Ηλιόκαλη, στο Δ. Παμβώτιδος, του Ν. Ιωαννίνων, συνολικού κόστους 181.860,00€ με ποσοστό επιχορήγησης 50%.
5. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΡΕΝΤΖΑΣ: Εκσυγχρονισμός μονάδας εκτροφής πατρογονικών ορνίθων δυναμικότητας 11.700, στο Δ.Δ. Μουζακαίοι, στο Δ. Παμβώτιδος, του Ν. Ιωαννίνων, συνολικού κόστους 106.440,00€ με ποσοστό επιχορήγησης 50%.
6. ΚΩΝ/ΝΟΣ ΓΚΟΛΙΑΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.: Ίδρυση μονάδας παραγωγής προϊόντων άρτου και λοιπών αρτοσκευασμάτων, στο Δ.Δ. Πεδινή, στο Δ. Μπιζανίου, του Ν. Ιωαννίνων, συνολικού κόστους 277.174,00€ με ποσοστό επιχορήγησης 48%. Ε.Μ.Ε.: 1
7. ΜΠΑΣΙΟΥΚΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ – ΜΠΑΣΙΟΥΚΑ ΜΑΡΙΑ Ο.Ε. (υπό σύσταση): Ίδρυση ποιμνιοστασίου δυναμικότητας 299 αιγοπροβάτων, στο Δ.Δ. Αμφιθέας, στο Δ. Αθαμανίας, του Ν. Άρτας, συνολικού κόστους 426.700,00€ με ποσοστό επιχορήγησης 40%. Ε.Μ.Ε.: 1
8. MASTER ΧΑΡΤΟΠΟΙΪΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Α.Ε.: Εκσυγχρονισμός και επέκταση μονάδας παραγωγής χάρτου, στη ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων, στο Δ. Πασσαρώνος, του Ν. Ιωαννίνων, συνολικού κόστους 256.240,00€ με ποσοστό επιχορήγησης 54,805%.
9. ΤΖΑΚΟΣ – ΣΙΩΖΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.: Ίδρυση μεταποιητικής μονάδος παραγωγής ξυλείας για την οικοδομή, στο Δ.Δ. Χρυσαυγής, στο Δ. Παραμυθιάς, του Ν. Θεσπρωτίας, συνολικού κόστους 1.340.642,00€ με ποσοστό επιχορήγησης 49%. Ε.Μ.Ε.: 2
10. ΤΣΑΚΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.: Ίδρυση μονάδας παραγωγής προϊόντων από κρέας ζώων & πουλερικών, στο Τ.Δ. Ζωοδόχου, στο Δ. Πασσαρώνος, του Ν. Ιωαννίνων, συνολικού κόστους 623.869,00€ με ποσοστό επιχορήγησης 48%. Ε.Μ.Ε.: 4
11. ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΧΡΗΣΤΟΥ & ΣΙΑ Ο.Ε.: Μετατροπή παραδοσιακής διώροφης οικοδομής σε παραδοσιακό ξενώνα Α’ τάξης, δυναμικότητας 15 κλινών, επί της οδού Γιοσέφ Ελιγιά & Αετοράχης 13 Ιωάννινα, του Ν. Ιωαννίνων, συνολικού κόστους 616.723,00€ με ποσοστό επιχορήγησης 53%. Ε.Μ.Ε.: 2
12. ΑΦΟΙ ΜΠΛΕΤΣΟΥ Α.Ε.
: Ίδρυση ξενοδοχειακής μονάδας 3* αστέρων, δυναμικότητας 49 κλινών, στο Δ.Δ. Μετσόβου, στο Δ. Μετσόβου, του Ν. Ιωαννίνων, συνολικού κόστους 1.892.000,00€ με ποσοστό επιχορήγησης 53%. Ε.Μ.Ε.: 6
13. ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΜΕΤΣΟΒΟΥ ΒΙΚΤΩΡΙΑ Α.Ε.: Εκσυγχρονισμός ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχειακής μονάδας 3* αστέρων, 70 κλινών, στο Δ.Δ. Μετσόβου, στο Δ. Μετσόβου, του Ν. Ιωαννίνων, συνολικού κόστους 207.902,00€ με ποσοστό επιχορήγησης 58%.

ΟΑΕΔ: Επιχορήγηση εισφορών για την πρόσληψη 65.000 ανέργων


Την έναρξη υποβολής αιτήσεων από την προσεχή Δευτέρα 29 Νοεμβρίου για δύο νέα ειδικά προγράμματα διετούς και τετραετούς διάρκειας αντίστοιχα, που αφορούν στην προώθηση της απασχόλησης με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη συνολικά 65.000 ατόμων, ανακοίνωσε ο ΟΑΕΔ.Πιο συγκεκριμένα, ο Οργανισμός καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν αίτηση για υπαγωγή στο «Ειδικό διετές πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη 25.000 ανέργων» και για άτομα που θα προσλάβουν με καθεστώς μερικής απασχόλησης.Παράλληλα, ενημερώνει τις γυναίκες αυτοαπασχολούμενες που απασχολούν έως ένα άτομο, ότι μπορούν από την ερχόμενη Δευτέρα να ενταχθούν στο «Ειδικό τετραετές πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη 40.000 ανέργων» για τη δημιουργία μίας νέας θέσης εργασίας με σκοπό την υποστήριξη της λειτουργίας της ατομικής τους επιχείρησης, για χρονικό διάστημα από έξι έως 18 μήνες, κατά το διάστημα απουσίας τους από την επιχείρηση λόγω κυοφορίας, λοχείας ή φροντίδας παιδιών.Μετά τη λήξη του χρονικού διαστήματος για το οποίο θα ενταχθούν στο πρόγραμμα (από έξι έως 18 μήνες), εφόσον το επιθυμούν δύνανται να συνεχίσουν το πρόγραμμα για το υπολειπόμενο χρονικό διάστημα μέχρι την συμπλήρωση των 48 μηνών επιχορήγησης και της δέσμευσης των 12 μηνών χωρίς επιχορήγηση.Περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τα δύο προγράμματα, τις προϋποθέσεις καθώς και τη διαδικασία υπαγωγής σε αυτά, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού www.oaed.gr .

Προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες την Παρασκευή


Ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένεται να σημειωθούν την Παρασκευή σε Ιόνιο, Ήπειρο, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησο και πιθανώς στη Μακεδονία, Θράκη και Βορειοανατολικό Αιγαίο, ενώ παράλληλα θα πνέουν θυελλώδεις νότιοι άνεμοι έντασης 8 με 9 μποφόρ. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν σταδιακά από το Σάββατο.Με βάση την πρόβλεψη της ΕΜΥ, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ΓΓΠΠ έχει ενημερώσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας πολιτικής προστασίας.Παράλληλα εφιστά την προσοχή των πολιτών κατά το διήμερο αυτό και τους συστήνει όπως προβούν στις παρακάτω ενέργειες:
-Να ελέγξουν τις υδρορροές των κατοικιών τους (οροφές, μπαλκόνια, βεράντες κλπ) και να βεβαιωθούν για την ομαλή λειτουργία τους.
-Να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.
-Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζή ή με το αυτοκίνητο τους.
-Να ενημερώνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα για την πρόβλεψη του καιρού από τα ΜΜΕ.
Αναλυτικές πληροφορίες και συμβουλές για προστασία από καταιγίδες βρίσκονται αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας: http://www.gscp.gr/ggpp/site/home/ws/promote/fisikes/fenomena/kategides.csp

To πρόγραμμα της επίσκεψης του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη στα Γιάννενα


Επίσκεψη στα Ιωάννινα πραγματοποιεί την Παρασκευή 26/11/10 ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.Το πρωί, θα προεδρεύσει σε συνάντηση εργασίας με θέμα: «Πορεία υλοποίησης και επιτάχυνση του ΕΣΠΑ» που θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της Περιφέρειας Ηπείρου από 10.30-13.30, παρουσία του Υφυπουργού, Παναγιώτη Ρήγα και της Γενικής Γραμματέα Περιφέρειας Δήμητρας Γεωργακοπούλου-Μπάστα. Στη συνάντηση έχουν κληθεί να συμμετέχουν οι βουλευτές της Ηπείρου, ο αιρετός Περιφερειάρχης, Αλέξανδρος Καχριμάνης και οι Δήμαρχοι των Καλλικρατικών δήμων.Το απόγευμα, 19.00-20.30, ο Υπουργός, θα παραστεί και θα μιλήσει στο Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων στο ξενοδοχείο Grand Serai στα Ιωάννινα.

Στο 5,82% υποχώρησε η αγορά πετρελαιοειδών καυσίμων


Κατά 5,82% υποχώρησε το 2009 η ευρύτερη αγορά πετρελαιοειδών καυσίμων σε όγκο κατανάλωσης, σύμφωνα με κλαδική μελέτη που εκπόνησε η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της ICAP Group.Ειδικότερα, όσον αφορά τα καύσιμα εσωτερικής αγοράς (δηλ. βενζίνες, πετρέλαιο θέρμανσης - κίνησης, μαζούτ, υγραέρια, κηροζίνη και άσφαλτος) υπήρξε μικρή υποχώρηση κατά 1%, με την αγορά της βενζίνης να εμφανίζει σταθεροποιητικές τάσεις (άνοδος 0,2%). Η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης εμφάνισε σημαντική άνοδο (κατά 7,6%) ενώ πτωτική εμφανίζεται η κατανάλωση πετρελαίου κίνησης (μείωση 7,4%). Σημαντική ήταν η πτώση, (κυρίως λόγω της ύφεσης στη βιομηχανία αλλά και στην διείσδυση του φυσικού αερίου) στις κατηγορίες του υγραερίου αλλά και του βιομηχανικού μαζούτ στις οποίες σημειώθηκε μείωση 5,2% και 20,1% αντίστοιχα.Αναφορικά με τα καύσιμα "Διεθνούς Αγοράς" (ναυτιλιακά και αεροπορικά καύσιμα) η μείωση της κατανάλωσης διαμορφώθηκε στο 9,6% (με πτώση 11,5% στα αεροπορικά, 2,7% στο ναυτιλιακό πετρέλαιο και 10,2% στο ναυτιλιακό μαζούτ). Σημαντική ήταν και η πτώση της κατανάλωσης από τις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες (ενεργοβόρες βιομηχανίες και σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής) στις οποίες η κατανάλωση πετρελαίου και μαζούτ μειώθηκε κατά 12,6% και 22,8% αντίστοιχα.

ΑΡΤΑ:Σύσκεψη στο Επιμελητήριο για τη δημιουργία ΒΙΟΠΑ


Σύσκεψη για τη δημιουργία Βιομηχανικού Πάρκου στην Άρτα πραγματοποιεί το Επιμελητήριο Άρτας σήμερα στις 7μ.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου, ανταποκρινόμενο σε πρωτοβουλία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος σχετικά με την διενέργεια έρευνας για την απογραφή των προτεινόμενων περιοχών με σκοπό την δημιουργία νέων ΒΕΠΕ.Στη συνεδρίαση έχουν κληθεί να παραστούν τόσο ο νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης Ηπείρου όσο και οι νεοεκλεγέντες Δήμαρχοι Ν. Άρτας. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του Επιμελητηρίου, στη σύσκεψη επιβάλλεται να συμμετάσχουν και όλοι οι ιδιώτες επενδυτές (ανεξαρτήτως του είδους της δραστηριότητάς τους), που επιθυμούν να εγκαταστήσουν ή να μετεγκαταστήσουν τις επιχειρήσεις στο ΒΙΟΠΑ έτσι ώστε, με την παρουσία τους να συμβάλλουν και να συμπράξουν στην όλη προσπάθεια δημιουργίας Βιομηχανικού Πάρκου (ΒΙΟΠΑ) στο Νομό Άρτας.

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ:Oι βουλευτές δεν είναι πιόνια


«Η ορολογία του χθες δεν με αφορά. Εγώ επενδύω στο αύριο και εκεί θα δώσω τη μάχη», δήλωσε η αρχηγός της «Δημοκρατικής Συμμαχίας», Ντόρα Μπακογιάννη, κληθείσα να σχολιάσει τα περί νέας αποστασίας από τη ΝΔ.Σε ό,τι αφορά τις ανεξαρτοποιήσεις βουλευτών τόνισε ότι «οι βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου δεν είναι πιόνια και δεν λογοδοτούν, παρά μόνον σε αυτούς που τους έφεραν στη Βουλή. ’ρα είναι υπόλογοι στον κόσμο που τους ψήφισε».Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, τον οποίο ενημέρωσε για την ίδρυση της «Δημοκρατικής Συμμαχίας», υπογράμμισε ότι στόχος του νέου κόμματος είναι να καταστεί καταλύτης στο πολιτικό σύστημα, ώστε να «πιεστούμε όλοι για αλλαγές και ρήξεις, που θα δώσουν ελπίδα στην Ελλάδα να βγει από τη δυσμενή θέση στην οποία βρίσκεται».«Στόχος μας», πρόσθεσε η κ. Μπακογιάννη, «είναι η εθνική συναίνεση, όχι στην λογική των συμμαχικών κυβερνήσεων, αλλά στην εξεύρεση -από τις πολιτικές δυνάμεις- κοινού τόπου, κρατώντας ο καθένας τις διαφορές του».

Εξάψαλμος Γιώργου στους υπουργούς

Ζήτησε καλύτερο συντονισμό και αποτελέσματα, διαφορετικά η χώρα θα βυθιστεί στην ύφεση

Αυστηρές συστάσεις στους υπουργούς να επιταχύνουν άμεσα τις αναπτυξιακές δράσεις απηύθυνε χθες ο Γ. Παπανδρέου. Συγκεκριμένα, ζήτησε σχέδια δράσης για τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ, τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μέχρι το τέλος του έτους. Για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος ο πρωθυπουργός κατέστησε συνυπεύθυνους όλους τους υπουργούς που συμμετείχαν στη διυπουργική για την ανάπτυξη, η οποία συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου.Ζήτησε «καλύτερο συντονισμό, γρήγορες κινήσεις και αποτελέσματα εντός του 2011». Αλλιώς, η χώρα θα βυθιστεί στην ύφεση, η ανεργία θα χτυπήσει με σφοδρότητα την αγορά εργασίας και η καταβολή της τέταρτης δόσης θα γίνει «θρίλερ». Από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός είχε συνδέσει τη σταθεροποίηση της οικονομίας με τις μεταρρυθμίσεις. Αυτό έκανε και χθες, θέτοντας ως προτεραιότητα νόμο-πλαίσιο για την απελευθέρωση όλων των κλειστών επαγγελμάτων εντός του Δεκεμβρίου.Επιπλέον, επισήμανε στην υπουργό Περιβάλλοντος τη σημασία που έχει για την Ελλάδα η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, που θα πρέπει όμως να γίνει με τρόπο που θα ενισχύει την ελληνική παραγωγή. Αναφέρθηκε, ακόμη, στην ανάγκη να επιταχυνθούν οι ρυθμοί απορρόφησης του ΕΣΠΑ και να ξεμπλοκαριστούν τα έργα, τα οποία θα δώσουν θέσεις εργασίας και έσοδα στο κράτος. Ο πρωθυπουργός άφησε να διαφανεί και η δυσφορία του γιατί η επιτροπή για την ανάπτυξη που συνέστησε μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό, δεν συνεδρίασε ούτε μία φορά.Η ανάγκη συλλογικής δράσης και καθοδήγησης των υπουργών ήρθε, έτσι, για μία ακόμη φορά στο προσκήνιο. Στην παρούσα συγκυρία, όμως, όσοι ετοιμάζουν πρωτοβουλίες και σημειώματα για το θέμα τα κρατούν για τον εαυτό τους. Ο λόγος είναι απλός: «Η εξασφάλιση κάθε δόσης είναι μια πρόκληση για μας. Είναι και το ζητούμενο», σημείωσε στην πολιτική ενημέρωση ο Γ. Πεταλωτής και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα βάλει τέλος «στον αναχρονιστικό θεσμό των κλειστών επαγγελμάτων και στο πανηγύρι στον χώρο της Υγείας».Μήνυμα αγωνίας εξέπεμψε στη χθεσινή υπό τον πρωθυπουργό σύσκεψη ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν πως «παραμένουν οι αγκυλώσεις». Ο υπουργός Οικονομικών στάθηκε στον ρόλο του κράτους, που παραμένει υπερτροφικό και αναποτελεσματικό, και στις αποκρατικοποιήσεις που απομένουν να γίνουν. Σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ο Γ. Παπακωνσταντίνου θα εισηγηθεί την τοποθέτηση συντονιστών ανά υπουργείο για την εφαρμογή του μνημονίου. Στην ανάγκη η κυβέρνηση να ξεμπλοκάρει τα έργα που είναι ώριμα και αναμένουν τη δημοπράτησή τους αναφέρθηκε ο υπουργός Υποδομών Δ. Ρέππας.Με την ευκαιρία της παρέμβασής του σημείωσε και τον κίνδυνο φυγής επιχειρήσεων, καθώς το ελληνικό κράτος δεν έχει τηρήσει δεσμεύσεις που ανέλαβε και πάγιες υποχρεώσεις, όπως η επιστροφή του ΦΠΑ. Νομοσχέδια του υπουργείου Υποδομών (αξιοποίηση των αεροδρομίων με το μοντέλο του «Ελ. Βενιζέλος») θα περάσουν σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο, που θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του Γ. Παπανδρέου.Η Τ. Μπιρμπίλη αναφέρθηκε στις πολιτικές ανάπτυξης του τομέα της Ενέργειας, που περιλαμβάνουν έργα 44 δισ. ευρώ και 200 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας μέχρι το 2015. Για το κλίμα που επικρατεί στους διεθνείς επενδυτές για τη χώρα μας ενημέρωσε τους συμμετέχοντες ο Χ. Παμπούκης. Ο υπουργός Επικρατείας έκανε μία αναλυτική αναφορά στις επαφές που έχει πραγματοποιήσει, τόσο με διεθνή επενδυτικά σχήματα όσο και με Ελληνες ομογενείς. Στάθηκε, όμως, και αυτός στις αγκυλώσεις, καθώς η γραφειοκρατία βασιλεύει ακόμη και στη χώρα μας δεν έχουμε ολοκληρωμένη πολιτική γης.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος και οι υπουργοί: Γ. Παπακωνσταντίνου, Μ. Χρυσοχοΐδης, Τ. Μπιρμπίλη, Δ. Ρέππας, Κ. Σκανδαλίδης, Π. Γερουλάνος, Χ. Παμπούκης. Ο Γ. Παπανδρέου τους ζήτησε να τα λένε συχνά, έστω και χωρίς τη δική του παρουσία.

ethnos

Παρέμβαση Καραμανλή - Θα μετάσχει στην ΚΟ της ΝΔ


Παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στη ΝΔ και στην Κεντροδεξιά σημειώθηκε σήμερα. Κύκλοι προσκείμενοι στον πρώην πρωθυπουργό τόνιζαν χαρακτηριστικά πως "η ΝΔ είναι το σπίτι μας και στηρίζουμε το κόμμα μας". Πληροφορίες φέρουν τον Κώστα Καραμανλή να μετέχει αύριο στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ,που θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή, χωρίς, όμως, να λαβαίνει το λόγο για να τοποθετηθεί.

Τα νούμερα δείχνουν εκλογές

Γράφει η Κουκίδα

Βλέπουν και ξαναβλέπουν στην κυβέρνηση τις οδηγίες που άφησε πίσω της η Τρόικα για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν - και συνεπώς να ανακοινωθούν- μέχρι τον Φεβρουάριο, οπότε και θα μας ξανάρθουν για νέα ιερά εξέταση. Τα περισσότερα τα έχουν εξαγγείλει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.«Αλλάζουμε το κράτος» σημαίνει νέα μείωση των μισθών με το ενιαίο μισθολόγιο και αύξηση της άμεσης και έμμεσης φορολογίας.«Μεταρρυθμίζουμε τον δημόσιο τομέα» σημαίνει 300.000 απολύσεις μέχρι το 2013.«Ενισχύουμε τα έσοδα» σημαίνει αρχίζει το παζάρι του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας.«θα εξαγγείλουμε τον αναπτυξιακό νόμο» σημαίνει στοχευμένες φοροελαφρύνσεις για μεγαλοεπενδυτές και φυσικά το θρυλικό πλέον fast track που σημαίνει άρση των νόμων για τους ξένους επενδυτές (μπας και έρθουν).Αυτό όμως που αποφεύγουν επιμελώς να μας πουν οι δύο Γιώργηδες και το οποίο ανέφερε μόνο πλαγίως η τρόικα στο ανακοινωθέν που εξέδωσε, είναι τα μέτρα «που αναμένεται να διευκρινιστούν», και που θα είναι ύψους 14 δισεκατομμυρίων ευρώ. Θα αφορούν την επόμενη τριετία. Δηλαδή 2011-2013.Σύμφωνα με το επίσημο χρονοδιάγραμμα, η ανακοίνωση τους πρέπει να γίνει τον Φεβρουάριο του 2011. Τόσο η τρόικα όσο και η κυβέρνηση φοβούνται ότι θα δημιουργήσουν μεγάλη κοινωνική αναταραχή, καθώς θα διαφανεί πλέον ξεκάθαρα ότι τα «δύσκολα δεν είναι πίσω μας», όπως ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός αλλά μπροστά μας και για πολλά χρόνια ακόμα. Επίσης, τα εν λόγω μέτρα πρέπει να περάσουν από την βουλή και να γίνουν νόμος τον Μάρτιο.Το Μαξίμου φοβάται έντονες αντιδράσεις από τα στελέχη του έως και ανταρσία, κυρίως από τους βουλευτές της περιφέρειας.Χρονικά η ανακοίνωση του τριετούς πακέτου λιτότητας (αναφέρεται στο μνημόνιο ως medium term budget plan) μπορεί να συμπέσει και με το επιπλέον έκτακτο πακέτο μέτρων που ενδέχεται να λάβει η κυβέρνηση, εάν τα τελικά νούμερα του 2010 είναι εκτός στόχων.Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την επίσημη εγκατάλειψη πλέον οποιασδήποτε προσπάθειας για ενίσχυση των νοικοκυριών ώστε να ανακάμψουν τουλάχιστον καταναλωτικά, έχουν φέρει στο τραπέζι του Μαξίμου την πρόταση για πρόωρες εκλογές. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να τις προκηρύξει το συντομότερο δυνατόν «τώρα που η Ντόρα έχει κάνει κόμμα και η ΝΔ βράζει από τις εσωτερικές αψιμαχίες».Ακούγεται μάλιστα ότι ζήτησε και την άποψη του εκπροσώπου του ΔΝΤ για το θέμα. Ο Δανός, Πολ Τόμσεν, που φαίνεται πως ήρθε στη χώρα μας για να μείνει (για προσωπικούς λόγους...), έχει ξεκινήσει εκστρατεία επιθετικής ενημέρωσης ώστε να μαλακώσει το προφίλ του Οργανισμού στον μέσο Έλληνα πολίτη. Βλέπει συχνά (πάντα μόνος του) πολλούς πολιτικούς, μεγαλοστελέχη επιχειρήσεων, τραπεζών, δημοσιογράφους, βιομηχάνους και εφοπλιστές.Δεν έχει πει ξεκάθαρα στον ΓΑΠ εάν είναι υπέρ των πρόωρων εκλογών. Του μετέφερε όμως μήνυμα του Στρος-Καν ότι υπάρχει έτοιμο στο συρτάρι του ΔΝΤ νέο δάνειο ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ...

topontiki

Γ. Κουτρουμάνης: Οι επιχειρησιακές συμβάσεις δεν θα «σπάνε» τον κατώτατο μισθό


Οι επιχειρησιακές συμβάσεις δεν θα «σπάνε» τον κατώτατο μισθό των 740 ευρώ και θα έχουν ισχύ έως τρία χρόνια., διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα 99,5».Όπως ανέφερε ο κ. Κουτρουμάνης, οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα έχουν ισχύ έως τρία χρόνια, ενώ το σχετικό νομοσχέδιο με τους όρους υπό τους οποίους θα υπερισχύουν οι εν λόγω συμβάσεις έναντι των κλαδικών, βρίσκεται υπό κατάρτιση από το υπουργείο Εργασίας.Τόνισε επίσης ότι μέρος του κόστους για τη διάσωση των επιχειρήσεων που κινδυνεύουν, πρέπει να αναληφθεί από τις τράπεζες, μέσω ρύθμισης χρεών.

Καταιγίδες την Παρασκευή στη δυτική και βόρεια Ελλάδα


Νέο εκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικινδύνων καιρικών φαινόμενων εξέδωσε η ΕΜΥ, καθώς αύριο Παρασκευή αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο, την Ηπειρο, τη δυτική στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και πιθανώς στη Μακεδονία, τη Θράκη και το βορειοανατολικό Αιγαίο. Παράλληλα θα επικρατήσουν νότιοι άνεμοι 8 με 9 μποφόρ. Τα φαινόμενα το Σάββατο σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Μέχρι το τέλος του 2012 θα ολοκληρωθούν τα έργα στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων


Μέχρι το τέλος του 2012 θα κρατήσουν οι εργασίες στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων, όπως τόνισε χθες ο αερολιμενάρχης Βασίλης Μητσιμάρης.Μιλώντας στο «Ήπειρος TV1» σημείωσε, ότι τα έργα συνεχίζονται κανονικά. «Σε λίγες μέρες η νέα πίστα με την παλιά θα ενωθούν και θα δοθούν προς χρήση. Αυτή τη στιγμή γίνονται εργασίες για την κατασκευή του μέσου συνδετήριου άξονα. Ο άλλος που συνδέει τη νέα πίστα με το διάδρομο έχει τελειώσει. Έτσι, θα δοθεί σε χρήση όλος ο διάδρομος, το μήκος του οποίου φθάνει τα 2400 μέτρα. Τώρα είναι σε χρήση λόγω των έργων μόνο τα 1350 μέτρα» τόνισε.Υπογράμμισε δε, πως το «έργο γίνεται μεθοδικά. Δεν έκλεισε το αεροδρόμιο για να γίνουν οι εργασίες. Συνεχίζει να λειτουργεί και αυτό δημιουργεί περιορισμούς και στον εργολάβο, που πρέπει να σταματάει, κάθε φορά που έρχεται αεροπλάνο». Χαρακτήρισε επίσης, το νέο πύργο ελέγχου, ως το «πιο νευραλγικό σημείο του αεροδρομίου, αφού από εκεί περνούν πολλά καλώδια», ενώ τόνισε πως «η ανάπτυξη του αεροδρομίου θα το καταστήσει πόλο έλξης. Η νέα πίστα θα μπορεί να φιλοξενεί πέντε μεγάλα αεροσκάφη. Τη στιγμή που το αεροδρόμιο της Κέρκυρας έχει μεγάλη κίνηση, αυτό του Ακτίου είναι στρατιωτικό και της Αθήνας είναι ακριβό, θα υπάρξει η δυνατότητα να σταθμεύσουν εδώ τα αεροσκάφη, πληρώνοντας το αντίστοιχο αντίτιμο. Ήδη υπάρχουν εταιρίες που έχουν ενδιαφερθεί».

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Συναντήσεις του νέου δημάρχου Φίλιππα Φίλιου στην Αθήνα


Η πορεία του Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων, το Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία της Παμβώτιδας και το σχέδιο Δροσιάς- Πεντέλης, αποτέλεσαν τα βασικά αντικείμενα της συνάντησης που είχε ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος με τον αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Νίκο Σηφουνάκη.Της συνάντησης αυτής είχε προηγηθεί σύσκεψη υπό τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Ανδρέα Ανδρεόπουλο και με την συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων, όπου και τα τρία θέματα εξετάστηκαν σε βάθος.Ο κ. Φίλιος επεσήμανε ότι είναι μείζονος σημασίας για το νέο δήμο Ιωαννιτών και την ευρύτερη περιοχή η ολοκλήρωση των διαδικασιών για την θεσμοθέτηση του Ρυθμιστικού και η λειτουργία του Οργανισμού και τόνισε ότι πρέπει να κλείσουν άμεσα οι εκκρεμότητες τόσο με την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος της λίμνης, όσο και με το Σχέδιο της Δροσιάς.Από τον αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος δόθηκαν οι τελικές οδηγίες και για τα τρία θέματα. Ειδικά για το Ρυθμιστικό, συμφωνήθηκε να αναλάβει ομάδα υπηρεσιακών παραγόντων την ολοκλήρωση των διαδικασιών και συνάμα να προχωρήσει η σύνταξη του Προεδρικού Διατάγματος για την θεσμοθέτησή του.Το Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία της λίμνης, το οποίο χειρίζεται αποκλειστικά το Υπουργείο μπορεί να προχωρήσει άμεσα, ενώ για το Σχέδιο Δροσιάς διαπιστώθηκε πως μπορούν να διορθωθούν τάχιστα τα σημεία που έχει ζητήσει το Συμβούλιο της Επικρατείας ώστε να αποσταλεί εκ νέου.Ο κ. Φίλιος εξέφρασε την ικανοποίησή του από τις συναντήσεις στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, επισημαίνοντας ότι μπήκαν οι βάσεις για μία συνεχή συνεργασία προκειμένου να δοθούν λύσεις σε κρίσιμα ζητήματα της περιοχής.Ο νέος δήμαρχος Ιωαννίνων συναντήθηκε με στελέχη της ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης) όπου συζήτησε θέματα οργάνωσης και λειτουργίας του Δήμου, όπως επίσης και το ζήτημα της αξιοποίησης των κτιριακών υποδομών.Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, κατά την διάρκεια διημερίδας επιμόρφωσης των νέων αυτοδιοικητικών της χώρας, εντός του Δεκεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η έκδοση όλων των Προεδρικών Διαταγμάτων και των Υπουργικών Αποφάσεων για την πλήρη εφαρμογή του Καλλικράτη από την 1η Ιανουαρίου.«Ο χρόνος που έχουμε είναι λίγος και στο διάστημα αυτό θα πρέπει να γίνει πολύ καλή προετοιμασία ώστε να μην χαθεί ούτε μία ημέρα», υπογράμμισε ο κ. Φίλιος.Τέλος ο νέος δήμαρχος Ιωαννίνων είχε τις πρώτες συζητήσεις στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων επιδιώκοντας επαναδιαπραγμάτευση των δανείων της ΔΕΥΑΙ, καθώς η επιχείρηση θα κληθεί άμεσα να εκτελέσει μεγάλα έργα και θα πρέπει να έχει διασφαλίσει την ταμειακή της ρευστότητα.

Στο νοσοκομείο «Νίμιτς» μεταφέρθηκε εσπευσμένα ο Αλέκος Παπαδόπουλος

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες υπέστη εγκεφαλικό

Στο νοσοκομείο Ν.Ι.Μ.Τ.Σ. εισήχθη εκτάκτως σήμερα ο θεσπρωτός πρώην υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος.Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υπέστη εγκεφαλικό,αλλά δε διατρέχει κίνδυνο και θα υποβληθεί σε αιματολογικό και ακτινολογικό έλεγχο.

«Λουκέτο» στο κατάστημα της Citibank στα Γιάννενα!


Σε μεγάλη μείωση του δικτύου καταστημάτων στην Ελλάδα προχωράει η Citibank, κλείνοντας τα 31 από τα συνολικά 72 καταστήματα που λειτουργούν στην χώρα μας. Το κλείσιμο των καταστημάτων, σύμφωνα με πληροφορίες, εντάσσεται στη γενικότερη στρατηγική της Citibank για αναδιάρθρωση της παρουσίας στην Ελλάδα, λόγω και τρέχουσας οικονομικής κρίσης, που έχει επηρεάσει βασικούς τομείς εργασιών της εγχώριας τραπεζικής αγοράς, ειδικά στον τομέα λιανικής τραπεζικής. Στόχος είναι να επικεντρωθεί η Τράπεζα σε εργασίες που διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα, και ειδικότερα στις εργασίες διαχείρισης περιουσίας και στον τομέα των πιστωτικών καρτών, όπου κατέχει ηγετικά μερίδια αγοράς. Αναφορικά με τους εργαζόμενους, όπως αναφέρουν επιτελικά στελέχη της Citibank στην Ελλάδα, δεν θα υπάρξουν απολύσεις, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου. Οι εργαζόµενοι ενηµερώθηκαν την Τετάρτη από εκπροσώπους της διοίκησης της τράπεζας ότι έως τις 30 Νοεµβρίου θα κλείσουν 31 καταστήµατα, εκ των οποίων 28 στην Αττική, 2 στη Θεσσαλονίκη και 1 στα Γιάννενα.Εκπρόσωποι των εργαζοµένων λένε πως στους υπαλλήλους που απασχολούνται στα συγκεκριµένα καταστήµατα (140 στοδίκτυο καταστηµάτων και οι υπόλοιποι στα κεντρικά) δόθηκε περιθώριο έως το τέλος ?εκεµβρίου να υπαχθούν σε ένα από τα δύο προγράµµατα εθελουσίας εξόδου που έχει θέσει σε ισχύ η τράπεζα, µε εναλλακτική την απόλυση µετά την κατάργηση των θέσεων εργασίας.

Βλέπουν Παλαιοκώστα πίσω από τις ληστείες στην Ήπειρο!

Οι περιγραφές των αυτοπτών μαρτύρων για τον έναν εκ των δύο δραστών ταίριαζαν απόλυτα με τον επονομαζόμενο «βασιλιά των ορέων»

Τον διαβόητο κακοποιό Βασίλη Παλαιοκώστα βλέπουν ως οργανωτή και εκτελεστή τριών ληστειών τους τελευταίους μήνες σε Ηπειρο και Δυτική Ελλάδα οι αστυνομικές αρχές. Τα επαγγελματικά χτυπήματα, ο τρόπος δράσης, ο σωματότυπος και άλλα κοινά στοιχεία που παρουσιάζουν μεταξύ τους οι τρεις ληστείες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο διαβόητος δραπέτης ανέλαβε δράση.Ολα ξεκίνησαν το πρωινό της 25ης Ιουνίου, όταν δύο αδίστακτοι κακοποιοί έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπά τους μετέβησαν στο υποκατάστημα τράπεζας στην Πρέβεζα και επιτέθηκαν στον υπάλληλο τη στιγμή που ανεφοδίαζε με χρήματα το ΑΤΜ. Οι ληστές τού άρπαξαν το κουτί που περιείχε 190.000 ευρώ. Στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή με κλεμμένο αυτοκίνητο και παρά την άμεση κινητοποίηση των αρχών δεν εντοπίστηκαν. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν συλλέξει τότε οι αρχές, οι περιγραφές των αυτοπτών μαρτύρων για τον έναν εκ των δύο δραστών ταίριαζαν απόλυτα με τον επονομαζόμενο «βασιλιά των ορέων», ο οποίος λίγες ημέρες πριν από τη ληστεία στην Πρέβεζα είχε εντοπιστεί να κινείται με κλεμμένο αυτοκίνητο στην εθνική οδό Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας και είχε καταφέρει για ακόμη μία φορά να διαφύγει.Περίπου τέσσερις μήνες μετά, στις 15 Οκτωβρίου, στο στόχαστρο κακοποιών μπήκε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο το υποκατάστημα τράπεζας στο Αγρίνιο, με λεία 240.000 ευρώ. Τριάντα έξι δευτερόλεπτα ήταν αρκετά για να επιτεθούν οι κακοποιοί στην υποδιευθύντρια την ώρα που ανεφοδίαζε το ΑΤΜ. Επειτα τράπηκαν σε φυγή με μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού.Προχθές το πρωί, όμως, έκαναν και πάλι την επανεμφάνισή τους, αυτή τη φορά στα ΕΛ.ΤΑ. του Διασέλλου Αρτας.Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην εφημερίδα «Espresso» ο αστυνομικός διευθυντής Αρτας Γιώργος Ντοκομές, «δύο ένοπλοι δράστες εισέβαλαν στο κατάστημα και αφού χτύπησαν με τη λαβή του όπλου στο κεφάλι και τραυμάτισαν τον διευθυντή του ταχυδρομείου άρπαξαν το ποσό των 18.000 ευρώ. Στη συνέχεια διέφυγαν με κλεμμένο αυτοκίνητο, το οποίο εγκατέλειψαν στην περιοχή Φωτεινό, όπου επιβιβάστηκαν σε άλλο, “καθαρό” αυτοκίνητο και εξαφανίστηκαν. Εχουμε εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους και συλλέγουμε στοιχεία που θα μας οδηγήσουν στα ίχνη τους» τόνισε ο κ. Ντοκομές.Οπως αποκάλυψε ο ίδιος, «τα στοιχεία δείχνουν ότι τόσο στη ληστεία της Πρέβεζας, όσο και σε αυτή του Αγρινίου οι δράστες ήταν οι ίδιοι. Σε ό,τι αφορά το χτύπημα στην Αρτα, είναι ακόμη νωρίς για συμπεράσματα. Ωστόσο, να σημειώσουμε ότι και εδώ οι δράστες ήταν επαγγελματίες στο είδος και μιλούσαν καλά ελληνικά». Ερωτηθείς δε αν πίσω από τις ληστείες κρύβεται ο διαβόητος δραπέτης, σημείωσε: «Δεν αποκλείεται και δεν επιβεβαιώνεται τίποτα. Δεν ξέρουμε αν πρόκειται για δικές του δουλειές. Ολη η περιοχή έχει βουίξει από φήμες που θέλουν τον Βασίλη Παλαιοκώστα να κρύβεται πίσω από όλα. Αλλωστε, γνωρίζει την ορεινή περιοχή της Αρτας πολύ καλά, καθώς εδώ ήταν τα λημέρια του».Στο μεταξύ, οι αστυνομικές αρχές εξετάζουν με προσοχή το κλεμμένο από την περιοχή της Βούλας αυτοκίνητο που εγκατέλειψαν οι ληστές στην Αρτα, προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπάρχουν ίχνη του 46χρονου κακοποιού.

Χωματερή ... αστικού τύπου η προέκταση Γεννηματά

Και το Περιβαλλοντικό Πάρκο στην παραλίμνια περιοχή

Σε σκουπιδότοπο, μια χωματερή...αστικού τύπου, έχει μετατραπεί η περιοχή πέριξ της ...υπόλοιπης λεωφόρου Γεννηματά, από τη διασταύρωση με την οδό Βογιάννου και μέχρι το Ψυχαγωγικό Πάρκο, αλλά και σημεία της Ακτής Μιαούλη, στο Περιβαλλοντικό Πάρκο που προ μηνών ολοκλήρωσε ο Φορέας Διαχείρισης της Παμβώτιδας.Δεν έφταναν φαίνεται οι λακκούβες και οι λάσπες με τις οποίες ζουν οι κάτοικοι επί της προέκτασης της Γεννηματά, υπομένουν από καιρό τώρα και τα σκουπίδια και τα μπάζα που πετούν ανεξέλεγκτα κάποιοι, την ώρα που γύρω από το Ψυχαγωγικό Πάρκο η εικόνα είναι σαφώς καλύτερη, αφού εκεί μεριμνούν οι ιδιοκτήτες του.Μάλιστα η περιοχή στο τέρμα του χωματόδρομου αποτελεί και χώρο προσωρινής διαμονής αθίγγανων (όπως και μετά το Ψυχαγωγικό προς Ανατολή όπου συγκεντρώνουν και τα μεταλλικά αντικείμενα για ανακύκλωση) οι οποίοι αποχωρώντας αφήνουν πίσω τους τα ανάλογα σκουπίδια και παλιά ρούχα, ό,τι τους είναι άχρηστο.Ο δήμος είναι «απών» από την περιοχή (πέρυσι έστηνε παράγκες για το παζάρι και αυτό ήταν όλο) και το παράπονο που μας μετέφεραν κάτοικοι, μαζί με την οργή τους, είναι ότι θα περίμεναν η απερχόμενη δημοτική αρχή να ενδιαφερθεί έστω για την καθαριότητα, αφού για ασφαλτόστρωση της ... χωμάτινης προέκτασης της λεωφόρου έχει παραπεμφθεί στο ...κάποτε, αν αποφασιστεί η επέκταση της για να φτάσει στην Εγνατία.Η περιοχή τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει μεγάλη οικιστική ανάπτυξη με νέα καλαίσθητα κτίρια που δεν...δένουν όμως με το δρόμο που θυμίζει κάποια υπανάπτυκτη και μακριά από το κέντρο της πόλης περιοχή.Η απερχόμενη δημοτική αρχή το ελάχιστο που μπορεί να κάνει είναι να απομακρύνει τα μπάζα και τα σκουπίδια δίπλα από τα σπίτια και από το Περιβαλλοντικό Πάρκο στην Ακτή Μιαούλη, όπου κινούνται καθημερινά εκατοντάδες περιπατητές και κουνούν με νόημα το κεφάλι για το...θέαμα που αντικρίζουν.Η νέα δημοτική αρχή σαφώς και θα έχει πολλά να κάνει και για την αναβάθμιση της περιοχής και για την υπόλοιπη Γεννηματά. Προέχει όμως η καθαριότητα και ο σεβασμός στους ανθρώπους που επένδυσαν εκεί και έφτιαξαν τα σπίτια τους.Επιπλέον, είναι απαράδεκτο εντός της πόλης να υπάρχει τέτοια κατάσταση, τόσο κοντά στη λίμνη και στην ...βιτρίνα της, ως τουριστικού προορισμού.Και σίγουρα το Περιβαλλοντικό Πάρκο δεν έγινε για να μετατραπεί σε χωματερή.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Στο Στρασβούργο ο Βαγγέλης Παπαχρήστος


Στο Στρασβούργο βρίσκεται από χθες ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πρέβεζας Βαγγέλης Παπαχρήστος, για να συμμετάσχει στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης ως μέλος της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας. Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης, θα συζητηθούν μεταξύ άλλων θέματα όπως οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί, οι υδατικοί πόροι ως αιτία συγκρούσεων, η πυρηνική ενέργεια και το περιβάλλον. Ο κ. Παπαχρήστος επιστρέφει στην Αθήνα αύριο Παρασκευή και θα μεταβεί το βράδυ της ίδιας μέρας στην Πρέβεζα.

Η συγχώνευση Olympic Air – Aegean στη βουλή

Με πρωτοβουλία του Σταύρου Καλογιάννη

Το θέμα της συγχώνευσης της Olympic Air με την Aegean Airlines και των επιπτώσεών που θα έχει συζητήθηκε χθες στη Βουλή με πρωτοβουλία του βουλευτή Σταύρου Καλογιάννη, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωσή του: "Από τον αερολιμένα των Ιωαννίνων, το μοναδικό στην Ήπειρο, μετακινούνται καθημερινά προς την Αθήνα εκατοντάδες Ηπειρώτες. Την αεροπορική σύνδεση εξυπηρετούσαν μέχρι πρόσφατα δύο εταιρείες: η Οlympic Αir και η Aegean.Από τις 13 Σεπτεμβρίου 2010, η Aegean διέκοψε τη μοναδική πτήση της από Αθήνα προς τα Ιωάννινα, με αποτέλεσμα ολόκληρη η Ήπειρος να εξυπηρετείται πλέον μόνο με τις πτήσεις της Olympic Air, του μοναδικού αερομεταφορέα που απέμεινε στην γραμμή, ενώ είχαν προηγηθεί περικοπές πτήσεων και από τις 2 εταιρείες τους προηγούμενους μήνες. Αυτό σημαίνει ότι οι δύο εταιρείες έχουν προχωρήσει σε συντονισμό πριν καν εγκριθεί η συγχώνευσή τους, δηλαδή σε μια περίοδο που είναι υποχρεωμένες να λειτουργούν ανεξάρτητα και ανταγωνιστικά, χωρίς περιορισμούς.Χωρίς να παραγνωρίζεται η δύσκολη οικονομική συγκυρία, επισημαίνω ότι η απουσία επιλογής θέτει τους Ηπειρώτες υπό την ομηρία της νέας εταιρείας, η οποία θα μπορεί πλέον να αυξάνει κατά το δοκούν και την τιμή των εισιτηρίων. Ο παριστάμενος Υφυπουργός Μεταφορών κ. Σπύρος Βούγιας ανέφερε, εκ μέρους του Υπουργείου, ότι το θέμα έχει παραπεμφθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην οποία όπως επισήμανε το Υπουργείο έχει αποστείλει όλα τα σχετικά στοιχεία και αναμένει την απόφασή της εντός των προσεχών μηνών".

«Η ΖΩ-ΔΩ είναι βιώσιμη»

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΗΣ «ΔΩΔΩΝΗΣ»

Μια διαφορετική εκδοχή για την κατάσταση της ΖΩ-ΔΩ, τέως ΕΛΒΙΖ, του εργοστασίου ζωοτροφών δηλαδή, δίνουν οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση. Υποστηρίζουν δηλαδή ότι η εταιρία είναι κερδοφόρα, αντίθετα με ό,τι κυκλοφορεί με δηλώσεις στελεχών της «Δωδώνης» τους τελευταίους δέκα μήνες και ότι υάρχει σχέδιο πώλησής της, σε ιδιωτική εταιρία που μάλιστα δεν πληροί τους οικονομικούς όρους για να κάνει κάτι τέτοιο.Με ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν τον διευθύνοντα σύμβουλο της «Δωδώνης» Λευτέρη Κόντο, κατηγορώντας τον ότι πριν από λίγες μέρες επισκέφθηκε το εργοστάσιο και χρησιμοποίησε "εκβιαστικές μεθόδους" όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, για να τους πείσει να δεχθούν την πώληση του εργοστασίου. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, επιχειρήθηκε να γίνει το περασμένο καλοκαίρι αλλά η προσπάθεια απέβη άκαρπη.Αυτήν ακριβώς την εξέλιξη, οι εργαζόμενοι τη θεωρούν μεθοδευμένη. Αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι η «Δωδώνη» κρατάει κρυφό τον αγοραστή και διερωτώνται εάν γνώριζε το διοικητικό συμβούλιο της γαλακτοβιομηχανίας που έχει εξαγοράσει από πέρυσι τη ζωοτροφική εταιρία, την επίσκεψη του κ. Κόντου και τα λεγόμενά του στους εργαζόμενους.

Η εξαγορά
Η ΕΛΒΙΖ, συνεταιριστική εταιρία, εξαγοράστηκε πέρυσι από την προηγούμενη διοίκηση της «Δωδώνης». Η εξαγορά μόνο συμφέρουσα δεν ήταν για την επιχείρησηκαι καταγγέλθηκε επίμονα ως ζημιογόνα, για ένα εργοστάσιο που δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προδιαγραφές. Την εξαγορά οι εργαζόμενοι την προσπερνούν αποφεύγοντας να πάρουν θέση λέγοντας ότι έγινε «καλώς ή κακώς». Τότε, η διοίκηση υπό τον κ. Δρούγκα ενέταξε την εξαγορά στην «καθετοποίηση» της παραγωγής. Οι κτηνοτρόφοι δηλαδή θα μπορούσαν να αγοράζουν ζωοτροφές από τη ΖΩ-ΔΩ για να τροφοδοτούν με γάλα τη «Δωδώνη», έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής τους. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν επιτεύχθη ποτέ. Αντίθετα μάλιστα οι ζωοτροφές της ΖΩ-ΔΩ έφτασαν κατά περίπτωση να είναι... ακριβότερες από άλλες του εμπορίου, καταδικάζοντας το σχέδιο της καθετοποίησης σε αποτυχία και φορτώνοντας τη «Δωδώνη» με υποχρεώσεις. Η νέα διοίκηση κατήγγειλε την κίνηση, η οποία στην εποχή της καταγγέλθηκε επίσης από διάφορους φορείς.

«Έχουμε θετικούς ισολογισμούς»
Σήμερα όμως, οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι η βιομηχανία έχει θετικούς ισολογισμούς και όσα ακούγονται περί ζημίων δεν είναι αληθινά. Καταγγέλλουν μάλιστα τη διοίκηση της «Δωδώνης» ότι συντελεί στη δημιουργία αυτών των εντυπώσεων, όπως επίσης και τα στελέχη των διοικήσεων της εταιρίας ότι αντιμετωπίζουν τη ΖΩ-ΔΩ ως «ανταγωνιστική και όχι θυγατρική επιχείρηση» και τους μετόχους ότι «υποστηρίζουν ψευδώς ότι η επιχείρηση είναι ζημιογόνα».Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν επίσης την Αγροτική ότι την ίδια στιγμή που συνεχίζει να χρηματοδοτεί άλλη θυγατρική της, έχει κόψει τους πόρους προς τη ΖΩ-ΔΩ με αποτέλεσμα «να μειωθεί η παραγωγή και πώληση των προϊόντων». Τονίζουν ακόμη ότι «τα χρέη της ΑΤΕ δεν τα δημιουργούν οι θυγατρικές αλλά άλλοι».Στο τέλος της ανακοίνωσης δίνεται απάντηση και στο θέμα των τιμών. «Δεν παράγει η εταιρία, δεν μειώνει τις τιμές της γιατί τα κεφάλαιά της κάποιοι τα έχουν δώσει στον επίδοξο αγοραστή μεταφέροντας τις επιταγές του στο μέλλον» υποστηρίζουν και καταλήγουν ότι αν η εταιρία λειτουργήσει όπως πρέπει, θα προσφέρει καλά και φτηνά προϊόντα στους παραγωγούς, ζητώντας και από αυτούς να αντιδράσουν στην ενδεχόμενη πώλησή της.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Το μέλλον των ΔΕΥΑ σε περιφερειακή σύσκεψη


Η οικονομική κρίση , το μέλλον των ΔΕΥΑ καθώς και οι μεταβολές στις εργασιακές σχέσεις θα συζητηθεί σε περιφερειακή σύσκεψη εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Βορειοδυτικής Ελλάδος η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου και ώρα 10.30 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο της Πρέβεζας. Στην Περιφερειακή σύσκεψη τα θέματα θα εισηγηθεί ο Πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ κ. Θέμης Μπαλασόπουλος ενώ θα συμμετέχουν αντιπρόσωποι από 11 ΔΕΥΑ της Βορειοδυτικής Ελλάδος.

Τα πρώτα χιόνια στο Νομό Ιωαννίνων


Τα πρώτα χιόνια είδαν από χθες το πρωί ορεινά χωριά του Νομού Ιωαννίνων όπως η Μηλιά, η Αετομηλίτσα, η Φούρκα και η Βασιλίτσι, τόσο στις κορυφές των βουνών, όσο και μέσα στα χωριά. Μάλιστα στη Μηλιά Μετσόβου, το χιόνι έφτασε τους 15 πόντους και νωρίς το πρωί επικρατούσαν θερμοκρασίες που δεν ξεπερνούσαν τους 2 βαθμούς Κελσίου.Όμως, οι έντονες βροχοπτώσεις της νύχτας της Τρίτης προς Τετάρτη προκάλεσαν αρκετά προβλήματα και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του Νομού Ιωαννίνων όπου υπήρξαν καταπτώσεις.Οι σημαντικότερες κατολισθήσεις σημειώθηκαν στον Αμάραντο Κόνιτσας, αλλά και στα Κτίσματα. Στον Αμάραντο διεκόπη και η κυκλοφορία, η οποία όμως αποκαταστάθηκε μετά από μικρό χρονικό διάστημα, ενώ κατολισθήσεις σημειώθηκαν σε αρκετά σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΝΟΜΑΡΧΗ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ FOPPEN

Βασίλης Ιωάννου: «Τέτοιες επιχειρήσεις είναι απαραίτητες για να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας »

Μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία ανέλαβαν οι ιδιοκτήτες και η Δ/νση της εταιρείας Foppen στην Πρέβεζα, η οποία δραστηριοποιείται στην τυποποίηση ψαριών και συγκεκριμένα σολομού, χελιού και πέστροφας. Προκειμένου να παρουσιάσουν τις νέες εγκαταστάσεις της επιχείρησης, προσκάλεσαν τον Νομάρχη και τους συνεργάτες του, τις συναρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας που έχουν εμπλακεί στην αδειοδότηση της επιχείρησης, εκπροσώπους του Επιμελητηρίου και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της περιοχής με στόχο, όπως τόνιζαν στην πρόσκληση, να γνωρίσουν την επιχείρηση και να ενημερωθούν για την παραγωγή και τις προοπτικές της. Η ανταπόκριση ήταν ιδιαίτερα θετική, από όλους όσους προσκάλεσαν και από νωρίς την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου επισκέφθηκαν τις νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις της επιχείρησης στη ΒΙΠΕ Πρέβεζας.

Υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις
Η εταιρία Olympic (Eel and Salmon) που δραστηριοποιείται στην Πρέβεζα ανήκει στη μητρική Foppen Ολλανδίας, η οποία συσκευάζει και εμπορεύεται σολομό, χέλι και πέστροφα. Όπως ενημέρωσε ο υπεύθυνος της επιχείρησης στην Ελλάδα, η εταιρία Foppen, εκτός από την μονάδα της Πρέβεζας διαθέτει άλλες δύο μονάδες στην Ολλανδία.Πρόκειται για μια διεθνή εταιρία με παρουσία πάνω από 90 χρόνια, που εξάγει σε πολλές χώρες. Η παρουσία της Foppen στην Ελλάδα αποτελεί σημαντικό πυλώνα της εταιρείας ενώ υπάρχουν προοπτικές εξέλιξης.Οι προσκεκλημένοι ξεναγήθηκαν επί μακρόν στην μονάδα, ενημερώθηκαν για τον τρόπο παραγωγής των προϊόντων και διαπίστωσαν ότι οι εγκαταστάσεις είναι υπερσύγχρονες, ασφαλείς για το περιβάλλον και για τους εργαζόμενους. Όπως τόνισε μετά το πέρας της ξενάγησης ο ιδιοκτήτης κος Jan Foppen, η επιχείρηση πληρεί όλες τις προϋποθέσεις ποιότητας: «Παράγουμε περίπου 10 διαφορετικά προϊόντα με βάση το σολομό, το χέλι και την πέστροφα. Έχουμε πάρει πιστοποιήσεις ποιότητας, οι οποίες διασφαλίζουν το υψηλό επίπεδο ποιότητας των προϊόντων. Είμαστε η μοναδική επιχείρηση στην Ελλάδα η οποία έχει πάρει πιστοποίηση MSA. Στην επιχείρηση εργάζονται περισσότεροι από 100 εργαζόμενοι και υπάρχουν προοπτικές για επέκτασή της.»

Δήλωση Ιωάννου
Ο Νομάρχης Πρέβεζας κος Βασίλης Ιωάννου δήλωσε μετά το πέρας της επίσκεψης: «Ευχαριστούμε την εταιρία Foppen για την πρόσκληση, τον ίδιο τον κύριο Foppen και όλους τους συνεργάτες του. Είναι αυτονόητο ότι σε μια περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης σαν αυτήν που περνάμε, με έντονα τα στοιχεία της ύφεσης και της ανεργίας, είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι στην περιοχή μας δραστηριοποιήθηκε μια εταιρεία αυτού του επιπέδου, αυτής της πιστοποίησης, δημιουργώντας 100 και πλέον θέσεις εργασίας. Μάλιστα η σχεδιαζόμενη επέκτασή της δημιουργεί και προοπτικές για το μέλλον. Πρόκειται για μια επιχείρηση που πολλές περιοχές της χώρας μας θα τη ζήλευαν, γι’ αυτό αισθανόμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς, διότι ως Νομαρχιακή Αρχή, μέσω των Υπηρεσιών μας, ενισχύσαμε και στηρίξαμε. Παροτρύναμε τους επιχειρηματίες, την οικογένεια Foppen, να μείνουν στην περιοχή μας και να επιχειρήσουν στην περιοχή μας και θα έχουν την υποστήριξή μας. Θυμίζω ότι πριν από λίγα χρόνια η επιχείρηση η οποία λειτουργούσε σε νοικιασμένες εγκαταστάσεις ήταν έτοιμη να κλείσει και χάριν στις προσπάθειες μας, με τις επαφές και την επίσκεψη που πραγματοποιήσαμε στην Ολλανδία, καταφέραμε να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον της εταιρίας για να παραμείνει στην Πρέβεζα.Θέλω προσωπικά να ευχαριστήσω τον Jan Foppen ιδιοκτήτη της επιχείρησης ο οποίος αγάπησε την Πρέβεζα. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω όλα τα στελέχη των συναρμόδιων υπηρεσιών, τη Δ/νση Ανάπτυξης, τη Δ/νση Κτηνιατρικής, τη Δ/νση Υγείας, τη Δ/νση Αλιείας, αλλά και το τμήμα Περιβάλλοντος, οι οποίες ξεπερνώντας γραφειοκρατικές δυσκολίες, πολλές φορές βάζοντας και την προσωπική τους ευθύνη, μπροστά από το υπηρεσιακό καθήκον, κατάφεραν να φτάσουμε εδώ.» Απευθυνόμενος μάλιστα στους Δ/ντές των Δ/νσεων της Ν.Α. δήλωσε ο Νομάρχης: «Σε αυτές τις δύσκολες εποχές, σας προτρέπω να αναλαμβάνετε πρωτοβουλίες, να στηρίζετε την επιχειρηματικότητα για να μπορέσουμε τελικά να επιβιώσουμε ως περιοχή.» «Επίσης, θέλω, εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας, παρότι δε είναι δική μας ευθύνη, να ζητήσω από την εταιρεία Foppen, αλλά και από τις άλλες εταιρίες που δραστηριοποιούνται εδώ, ένα μεγάλο συγνώμη, για την ‘’κατάντια,, της ΒΙΠΕ, του χώρου στον οποίο είναι εγκαταστημένες οι επιχειρήσεις. Δεν μπορεί να επενδύονται δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και ακόμη να η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ να μην έχει κάνει ούτε τις απαραίτητες βασικές υποδομές. Η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ως ιδιοκτήτρια της περιοχής υποχρεούται να κατασκευάσει τους δρόμους προσπέλασης και όλα τα άλλα απαραίτητα έργα υποδομής.Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κο Jan Foppen, για τη φιλοξενία και την ξενάγηση στους χώρους της επιχείρησης αλλά και την αγάπη της οικογένειάς του για τον τόπο μας».Αμέσως μετά οι εκπρόσωποι της εταιρείας ΟLYMPIC κάλεσαν τους επισκέπτες να δοκιμάσουν από τα προϊόντα της επιχείρησης, ενώ τους προσέφεραν και από μία συσκευασία σολομού .

Πρωτιά στο ΕΣΠΑ για την Ήπειρο

Το ΠΕΠ έχει τη μεγαλύτερη απορρόφηση από όλα

Στην πρώτη θέση μεταξύ όλων των Περιφερειακών και Τομεακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-2013, ως προς την απορρόφηση κονδυλίων...φιγουράρει το ΠΕΠ Ηπείρου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που προκύπτουν, αφού βρίσκονταν χθες στο 15,24%. Σε αντίθεση με την γενικότερη αρνητική πορεία του ΕΣΠΑ για τη χώρα, η Ήπειρος φαίνεται ότι κινείται πολύ καλύτερα και τουλάχιστον μπορεί να ελπίζει σε αύξηση πόρων και μέσα από την αναθεώρηση που επίκειται.Περισσότερα αναμένεται να γίνουν γνωστά από τον αρμόδιο υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλη Χρυσοχοϊδη ο οποίος θα βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο Παρασκευή στα Γιάννινα (μαζί και ο υφυπουργός Παναγιώτης Ρήγας) και θα προεδρεύσει ευρείας σύσκεψης για την πορεία και τις αποφάσεις που θα ληφθούν για το ΕΣΠΑ.Αναμένεται να συμμετέχουν οι βουλευτές, οι νεοεκλεγέντες περιφερειάρχης και δήμαρχοι της Ηπείρου και εκπρόσωποι φορέων. Με δεδομένο ότι από 1-7-2011 θα αναλάβουν οι αιρετές περιφέρειες την διαχείριση του ΕΣΠΑ η σύσκεψη αποκτά μεγάλο ενδιαφέρον.

Τα αρχικά ποσά

Σχεδόν 2,5 χρόνια μετά από την πρώτη πρόσκληση για το ΠΕΠ Ηπείρου (κοινό με Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα το σωστότερο) αποδίδει η όλη προσπάθεια που έγινε και από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας και από της αυτοδιοίκηση (έστω με προβλήματα και υστερήσεις) και άλλους τελικούς δικαιούχους.Το αρχικό ποσό για το ΠΕΠ Ηπείρου ήταν 485 εκ. ευρώ εκ των οποίων 420 εκ. ευρώ αφορούν τα συγχρηματοδοτούμενα έργα και δράσεις και τα 65 εκ. ευρώ αφορούν ποσό που καλύπτει υπερβάσεις στις απαλλοτριώσεις άνω του 10% και εθνική συμμετοχή σε έργα που απαιτούν πάνω από 25%, καθώς και μη επιλέξιμες δαπάνες για τα έργα που εντάσσονται.Εκτός από αυτά τα 485 εκ. ευρώ, μέσω τραπεζών για προγράμματα στήριξης της επιχειρηματικότητας έχουν διατεθεί 76 εκ. ευρώ για την περιφέρεια μας και ήδη από αυτά απορροφήθηκαν 41,5 εκ. ευρώ, μια καλή επίδοση τηρουμένων των αναλογιών και δυσκολιών.

Πληρώθηκαν 51 εκ. ευρώ

Ως προς το ΠΕΠ καθαρά, μέχρι τώρα έχουν εκδοθεί περισσότερες από 40 προσκλήσεις και έγιναν και τροποποιήσεις, ενώ αναμένονται κι άλλες για Μέτρα και δράσεις που καλύπτουν όλους τους άξονες του προγράμματος.Η εκχώρηση κονδυλίων έφτασε τα 332 εκ. ευρώ, αρκετά υψηλά δηλαδή, τα ενταγμένα έργα είναι δεκάδες και σε προϋπολογισμό 293 εκ. ευρώ (σε ποσοστό 88,12%), οι νομικές δεσμεύσεις, δηλαδή τα έργα και οι δράσεις που έχουν συμβατοποιηθεί ανέρχονται στα 128 εκ. ευρώ.Τέλος η απορρόφηση που αποτελεί και το στόχο, μεταφράζεται σε 51 εκ. ευρώ και σε ποσοστό 15,24%.Ουσιαστικά από το καλοκαίρι του 2009 η απορρόφηση τριπλασιάστηκε και αυτό οφείλεται στην δουλειά που προηγήθηκε και στην προσπάθεια αυτής της χρονιάς.

Μεγάλα και μικρότερα έργα
Τα μεγαλύτερα ενταγμένα ή εκτελούμενα έργα είναι κυρίως στις οδικές υποδομές, την ύδρευση και αποχέτευση και το περιβάλλον, στην Υγεία και την εκπαίδευση.Ο μεγαλύτερο με προϋπολογισμό 45 εκ. ευρώ είναι η βελτίωση του εθνικού δρόμου από Καρτέρι μέχρι Πάργα, ακολουθεί η είσοδος των Ιωαννίνων, δηλαδή από τον κόμβο Εγνατίας μέχρι τον κόμβο Ανατολής με 14,5 εκ. ευρώ, το Πολυδύναμο Κέντρο Αντιμετώπισης Αλκοολισμού και Κρίσης των χρηστών Ναρκωτικών στο «Χατζηκώστα» με 9,3 εκ.ευρώ, το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών Ηγουμενίτσας με 7,9 εκ. ευρώ και με άλλα τόσο η αποκατάσταση της χωματερής Δουρούτης και ακολουθούν πολλά ακόμη με προϋπολογισμούς αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.Έργα ύδρευσης και αποχέτευσης δήμων έσα από προγραμματικές συμβάσεις με την Περιφέρεια, έργα στο πολιτισμό και πολλά νέα σχολεία και παιδικοί σταθμοί.Πάντως μέχρι να αναλάβει η αιρετή περιφέρεια την διαχείριση του ΕΣΠΑ θα περάσει το μεταβατικό διάστημα των έξι μηνών του 2011 και σίγουρα ο χρόνος φαίνεται επαρκής για την αλλαγή αυτή.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Στην Αθήνα Φίλιος και Καχριμάνης


Στην εκδήλωση που οργάνωσε χθες σε ξενοδοχείο των Αθηνών το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με αντικείμενο την εφαρμογή του "Καλλικράτη" και με τη συμμετοχή των νεοεκλεγέντων Περιφερειαρχών και Δημάρχων παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος.Στην εκδήλωση μίλησαν ο Πρωθυπουργός κ. Γεώργιος Α. Παπανδρέου και ο Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Ιωάννης Ραγκούσης.

Από το Εφετείο περνά ο δρόμος Τύρια-Σιστρούνι...

Ο έκπτωτος ανάδοχος ζητά ακύρωση της απόφασης

Καθυστέρηση στην διαδικασία ανάθεσης στον δεύτερο μειοδότη, του έργου «Βελτίωση οδού Τύρια-Σιστρούνι», προκαλεί η προσφυγή στη δικαιοσύνη του πρώτου αναδόχου ο οποίος κηρύχθηκε έκπτωτος από τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων, προ διμήνου περίπου, με απόφαση της αρμόδιας επιτροπής και με το αιτιολογικό της, επί μακρόν, άρνησης να υπογράψει τη σύμβαση. Μέχρι την έκπτωση είχαν παρέλθει 14 μήνες και δεν προσέρχονταν για τη σύμβαση, προφανώς λόγο της σημαντικής έκπτωσης (36% περίπου) που είχε δώσει και του ύψους της εγγυητικής επιστολής, περίπου 2,8 εκ. ευρώ.Αν και η...μετάβαση στον νέο ανάδοχο για να ξεκινήσει ο προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο αναμένονταν απλή υπόθεση, ο έκπτωτος ανάδοχος αφού δεν πέτυχε κάτι με την ένσταση επί της απόφασης της επιτροπής, κατέφυγε στο Εφετείο, ως είχε δικαίωμα και ζήτησε, αφενός αναστολή εφαρμογής της απόφασης έκπτωσης του και αφετέρου να καταπέσει αυτή η απόφαση.Στην καλύτερη περίπτωση το έργο δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν την άνοιξη και λόγω χειμώνα και για τη διαδικασία που απαιτείται.

Η πρώτη απόφαση θα δείξει...

Η απόφαση επί της αίτησης αναστολής αναμένεται από μέρα σε μέρα, αλλά με την δικαστική εμπλοκή η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να καλέσει τον δεύτερο μειοδότη για να αρχίσει ο προσυμβατικός έλεγχος και άρα χάνεται κι άλλος χρόνος, εκτός κι αν δικαιωθεί ο πρώτος ανάδοχος από το Εφετείο, οπότε τα πράγματα αλλάζουν.Εκτιμάται ότι η προσφυγή στη δικαιοσύνη έχει αποκλειστικό σκοπό να αποφύγει ο έκπτωτος ανάδοχος τις οικονομικές επιπτώσεις, αφού θα του παρακρατηθεί υπέρ της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης το ποσό της εγγύησης συμμετοχής στο διαγωνισμό, περίπου 200.000 ευρώ...Πάντως ο νέος ανάδοχος αποδέχεται να εκτελέσει το έργο και αυτό είναι το θετικό.Από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών στάλθηκε έγγραφο για παράταση ισχύος της προσφοράς που είχε δώσει.

Αναμενόμενη η έκπτωση
Η έκπτωση του πρώτου αναδόχου ήταν αναμενόμενη εξέλιξη αφού παρήλθε και η τελευταία προθεσμία μέσα στον Αύγουστο, χωρίς να προσέλθει για την υπογραφή της σύμβασης. Η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση σε σχετική ανακοίνωση που είχε εκδώσει ανέφερε: «Mε ομόφωνη απόφαση η Νομαρχιακή Επιτροπή Προγραμματισμού, Εκτέλεσης Έργων, Εκπόνησης Μελετών και Προμηθειών της Ν.Α Ιωαννίνων, ανέθεσε το έργο της «Βελτίωσης της οδού Τύρια - Σιστρούνι», προϋπολογισμού 12.600.000 ευρώ, στην τεχνική εταιρεία «ΠΡΙΣΜΑ ΔΟΜΗ ΑΤΕ» , με έκπτωση 32,33%. Η απόφαση της Ν.Ε., πάρθηκε μετά την απόφαση έκπτωσης της εταιρείας «Α. ΚΑΠΕΤΑΝΙΔΗ Α.Τ.Ε.Ε.», η οποία επέδειξε απροθυμία να υπογράψει τη σύμβαση και να εκτελέσει το έργο».

«Μισός» δρόμος σύνδεσης με Εγνατία
Το έργο που είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα «Πίνδος»αφορά τη σύνδεση του νοτίου τμήματος του νομού Ιωαννίνων και του νομού Πρέβεζας (Θεσπρωτικό) με την Εγνατία οδό στον κόμβο Τύριας. Δημοπρατήθηκε τον Ιούνιο του 2009 με μεγάλη συμμετοχή εργοληπτικών εταιρειών. Το τμήμα που προωθείται προς κατασκευή, έχει μήκος 14, 5 χιλιόμετρα, το πλάτος του φτάνει τα 8,5 μέτρα και περιλαμβάνει πάρα πολλά τεχνικά.Το υπόλοιπο της σύνδεσης στο νομό Πρέβεζας βρίσκεται ακόμη σε επίπεδο εκπόνησης της μελέτης.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Στα Γιάννενα αύριο ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης


Στα Γιάννενα θα βρεθεί αύριο,ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.Ο κ. Χρυσοχοϊδης,θα προεδρεύσει ευρείας σύσκεψης στην Περιφέρεια Ηπέιρου για την πορεία και τις αποφάσεις που θα ληφθούν για το ΕΣΠΑ,ενώ θα συναντηθεί με στελέχη του ΠΑΣΟΚ και τον νέο δήμαρχο Ιωαννίνων κ. Φίλιππα Φίλιο.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων από τους συνδικαλιστές της ΠΝΟ


Χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση έχει μείνει η Κέρκυρα, καθώς κλιμακώνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) και την Ενωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας (ΕΕΝ) με αφορμή την υπογραφή των νέων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ). Ηδη τα πλοία παραμένουν δεμένα στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας για τρίτη συνεχή ημέρα, ενώ στη σημερινή συνεδρίαση της διοίκησης της ΠΝΟ, κατά πληροφορίες, αναμένεται να αποφασισθεί περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων καθώς οι συνδικαλιστές της ΠΝΟ θεωρούν ότι δεν υπάρχει σημείο επαφής με τη διοίκηση της ΕΕΝ. Η διοίκηση της ΕΕΝ, θέλοντας να προλάβει τις συνέπειες μιας νέας απεργίας από την ΠΝΟ, σε επιστολή της προς τους νησιωτικούς δήμους και νομαρχίες παρουσιάζει τις θέσεις της σημειώνοντας ότι η μη εκτέλεση των δρομολογίων είναι αποκλειστικά και μόνο ευθύνη της ΠΝΟ.

Τριγμοί και στις ακτοπλοϊκές εταιρείες

Εν τω μεταξύ, η έντονη αντιπαράθεση της ΠΝΟ με την ΕΕΝ προκαλεί τριγμούς στην εύθραυστη ενότητα των ακτοπλοϊκών εταιρειών, οι οποίες εκπροσωπούνται από δύο ενώσεις: την ΕΕΝ, με πρόεδρο τον Απόστολο Βεντούρη, και τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), με πρόεδρο τον Μάρκο Φόρο. Η ΕΕΝ διαπραγματεύεται τις ΣΣΕ με την ΠΝΟ για την ακτοπλοΐα και ο ΣΕΕΝ διαπραγματεύεται για τα κρουαζιερόπλοια και τα πλοία που εκτελούν δρομολόγια Ηγουμενίτσα - Ιταλία. Ο ΣΕΕΝ υπέγραψε ΣΣΕ ύψους 2% και ο όμιλος Attica, που ανήκει στον ΣΕΕΝ, ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει ανάλογη αύξηση και στα πληρώματα των πλοίων της BlueStar Ferries και του SuperFast που εκτελούν δρομολόγια στην ακτοπλοΐα, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από την πλευρά του κυρίου Βεντούρη.Σε ανακοίνωσή του ο όμιλος Attica αναφέρει ότι είναι αντίθετος στο κλίμα εργασιακής έντασης που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες στην ελληνική ακτοπλοΐα. «Η τρέχουσα διαπραγματευτική γραμμή της ΕΕΝ, στην οποία δεν μετέχουμε και δεν μας εκπροσωπεί, μας βρίσκει αντίθετους καθώς θεωρούμε ότι οδηγεί σε αδιέξοδα», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

ΣΔΟΕ:Αύξηση 136% παρουσίασαν τα πρόστιμα


Σημαντική αύξηση σε ποσοστό 136% παρουσίασαν τα πρόστιμα και ο ΦΠΑ που καταλογίστηκαν από τους ελέγχους που πραγματοποίησε το ΣΔΟΕ το δεκάμηνο Ιανουάριος-Οκτώβριο 2010 σε σχέση με το αντίστοιχο δεκάμηνο του 2009.Ειδικότερα το συνολικό εκτιμώμενο ύψος των προστίμων και του ΦΠΑ ανήλθε σε 3,570 δισ.ευρώ έναντι 1,512 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό δεκάμηνο.Αξιοσημείωτο είναι ότι μόνο από τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν για μη απόδοση ΦΠΑ φόρου μισθωτών υπηρεσιών καθώς και άλλων παρακρατούμενων φόρων όπως και από τις παραβάσεις πλαστών και εικονικών στοιχείων συνυπολογιζόμενου του ύψους της αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης το συνολικό ποσό που βεβαιώθηκε ανήλθε σε 2,846 δισ.ευρώ έναντι 1,077 δισ.ευρώ πέρσι.

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις προμήθειες νοσοκομείων


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να προσφύγει εκ νέου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Ελλάδας, καταλογίζοντας στη χώρα μη συμμόρφωση προς την κοινοτική νομοθεσία που αφορά τις προμήθειες ιατρικού υλικού από τα κρατικά νοσοκομεία.Όπως σημειώνει η Επιτροπή, η Ελλάδα δεν έχει ακόμα συμμορφωθεί στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, της 19ης Μαρτίου του 2009, βάσει της οποίας όφειλε να εναρμονίσει το εθνικό της δίκαιο προς το κοινοτικό, σε ό,τι αφορά τις προμήθειες των νοσοκομείων.Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν έχει ως σήμερα συμμορφωθεί, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να της επιβάλλει ένα ημερήσιο πρόστιμο ύψους 7.173,6 ευρώ, για κάθε μέρα που παρέρχεται από την πρώτη απόφαση του Δικαστηρίου και ως την ημέρα της πλήρους συμμόρφωσής της.Παράλληλα, η Επιτροπή ζητά από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να επιβάλλει και ένα δεύτερο ημερήσιο πρόστιμο, ύψους 43.724,8 ευρώ. Το πρόστιμο αυτό θα επιβάλλεται όταν θα εκδοθεί η δεύτερη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ως την ημερομηνία πλήρους συμμόρφωσης της Ελλάδας.Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταλογίζει στα κρατικά νοσοκομεία της Ελλάδας ότι επί σειρά ετών, και ειδικότερα από το 2003, απορρίπτουν τις προσφορές προμηθευτών, παρά το γεγονός ότι τα προσφερόμενα υλικά φέρουν την ειδική σήμανση «CE». Κατά την Επιτροπή, η σήμανση αυτή εγγυάται την ασφάλεια των προϊόντων και μόνο κάτω από εξαιρετικά ειδικούς όρους μπορούν οι εθνικές αρχές να απορρίψουν τη συμμετοχή τους σε ένα διαγωνισμό κρατικών προμηθειών.

Σχέδιο διαχείρισης των λεκανών απορροής της Ηπείρου


Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στις 18 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της Επιτροπής που έχει συσταθεί για την εκπόνηση του Σχεδίου Διαχείρισης των λεκανών απορροής της Ηπείρου στην Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου με τη συμμετοχή των Διευθύνσεων Υδάτων των Περιφερειών. Στη σύσκεψη- όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωσή του υπουργείου- έγινε μια συνοπτική ενημέρωση των εκπροσώπων των Διευθύνσεων Υδάτων για το αντικείμενο των υπό εκπόνηση Διαχειριστικών Σχεδίων και ζητήθηκε να παράσχουν στον ανάδοχο του έργου όλα τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους και αφορούν στην περιοχή της μελέτης (μετρήσεις, μελέτες που έχουν εκπονηθεί από διάφορους φορείς, χαρακτηριστικά υφισταμένων έργων και προγραμματιζόμενα έργα).Ζητήθηκε ακόμη από τις κατά τόπους διευθύνσεις υδάτων να επισημάνουν τα σημαντικά θέματα που κατά την άποψή τους πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διερεύνησης στο πλαίσιο της κατάρτισης των Σχεδίων Διαχείρισης και τέλος να συμμετάσχουν ενεργά ήδη από τα αρχικά στάδια κατάρτισής τους στην ενημέρωση των εμπλεκομένων, εν όψει και της προγραμματισμένης διαβούλευσης.Μετά την ολοκλήρωσή τους τα Προσχέδια Διαχείρισης θα τεθούν σε εξαμηνιαία δομημένη διαβούλευση προκειμένου τα οριστικά Σχέδια, χωρίς να παραβιάζουν τις απαιτήσεις της Οδηγίας Πλαίσιο για τα Νερά, να έχουν κατακτήσει την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση. Για το σκοπό αυτό πρόκειται να γίνουν συναντήσεις και με εκπροσώπους άλλων Υπηρεσιών, Φορέων και Οργανώσεων που σχετίζονται με το θέμα της προστασίας και διαχείρισης των υδατικών πόρων. Στα Γιάννενα τα στελέχη της Επιτροπής αναμένεται να έλθουν μέσα στον Δεκέμβριο.