Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2010

Εξαρτημένοι από το διαδίκτυο


Το διαδίκτυο φέρνει τον κόσμο στο σπίτι. Μαζί του φέρνει και μια νέα μορφή εξάρτησης καθώς όσο εξαπλώνεται η χρήση του τόσο μεγαλώνουν και τα ποσοστά των εθισμένων σ' αυτό.Ενήλικες και παιδιά βλέπουν στο διαδίκτυο ένα τεράστιο χώρο ενημέρωσης, επικοινωνίας, επιμόρφωσης αλλά και ψυχαγωγίας. Όμως, η διαχωριστική γραμμή μεταξύ χρήσης και κατάχρησης είναι πολύ λεπτή και δύσκολα διακρίνεται, ειδικά όταν πρόκειται για ενήλικες, που η χρήση του διαδικτύου είναι μέρος της δουλειάς τους.Το διαδίκτυο, όμως, είναι ταυτόχρονα κι ένας λαμπρός χώρος επιχειρηματικής δραστηριοποίησης, καθώς πολλές δράσεις του, ίσως οι περισσότερες, αποσκοπούν στο κέρδος. Κι όσο οι χρήστες αυξάνονται, τόσο οι διαδραστικές εφαρμογές πληθαίνουν και γίνονται διαρκώς ελκυστικότερες και συνάμα πιο εθιστικές.Ταυτόχρονη αύξηση με την κατάχρηση του διαδικτύου, παρατηρείται και στην προσφορά απεξάρτησης απ' αυτό, όπου ειδικοί επιστήμονες επισημαίνουν ότι δεν είναι λίγες οι φορές, που γίνεται εκμετάλλευση των εθισμένων για μακροχρόνιες και ιδιαίτερα δαπανηρές θεραπείες.Στην Ελλάδα επιστήμονες έγκαιρα έχουν σημάνει τον κώδωνα του κινδύνου για την αντιμετώπιση του εθισμού στο διαδίκτυο, τόσο για τους ενήλικες, όσο και για τα παιδιά και τους εφήβους.Στη Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, που εδρεύει στο Νοσοκομείο Παίδων "Π & A Κυριακού", λειτουργεί η γραμμή βοήθειας 800 11 800 15, στην οποία απαντούν ειδικοί παιδοψυχολόγοι που παρέχουν συμβουλές σε παιδιά και οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη χρήση του διαδικτύου. Η γραμμή λειτουργεί χωρίς χρέωση στις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Πικρία και αιχμές κατά ΠΑΣΟΚ από τον Μίλτο Μπούκα

Για τη μη εκλογή του με την «Ενότητα Πολιτών»

Με αιχμές κατά του ΠΑΣΟΚ, για επιβολή κομματικής πειθαρχίας, κατά την διάρκεια των εκλογών, που λειτούργησαν σε βάρος του αυτοδιοικητικού χαρακτήρα της παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννινα», έκανε λόγο χθες το μέλος των Οικολόγων Πράσινων και υποψήφιος με το συνδυασμό του Φίλιππα Φίλιου, Μίλτος Μπούκας.Ο κ. Μπούκας κάνοντας μια αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος τόνισε ότι η απουσία κάποιου εκπροσώπου από το χώρο των Οικολόγων στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ιωαννιτών ήταν αποτέλεσμα του «καπελώματος» της παράταξης στην οποία συμμετείχε από μεγάλα πολιτικά γραφεία, ενώ δεν έριξε καμία ευθύνη για το γεγονός αυτό στον επικεφαλής Φίλιππα Φίλιο τον οποίο είπε πως συνεχίζει να στηρίζει.

Πολιτικό καπέλωμα

Το μέλος της Τοπικής Κίνησης των Οικολόγων με δηλώσεις του εξέφρασε την πικρία του, (υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι για προσωπικούς λόγους), γιατί όπως είπε ενώ η παράταξη της Ενότητας Πολιτών ξεκίνησε μέσα από καθαρά αυτοδιοικητικές διαδικασίες στην πορεία «καπελώθηκε» από την κομματική πειθαρχία που δόθηκε από μεγάλους πολιτικούς χώρους, εννοώντας φυσικά το ΠΑΣΟΚ, που είναι το μόνο μεγάλο κόμμα που στήριξε την παράταξη.«Φαίνεται ότι οι άνθρωποι δεν έχουν καμία ιδεολογία συνεργασιών. Η σταυροδοσία όπως δόθηκε θυμίζει τις σταυροφορίες του 1204 που πέρασαν από την Πόλη και την έφεραν πολλά χρόνια πίσω», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Η αυτοδιοικητική συνεργασία έτσι όπως παίχτηκε δεν τιμά κανέναν από τους μεγάλους χώρους».Παράλληλα επισήμανε ότι η λογική των κομματικών γραμμών που προέρχονται από πολιτικά γραφεία δεν έχουν καμία αξία

Στηρίζουμε τον Φίλιππα Φίλιο
Κατηγορώντας ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ και εκφράζοντας την απογοήτευσή του για το εκλογικό αποτέλεσμα, πάντα σε ότι αφορά τους Οικολογούς Πράσινους, ο κ .Μπούκας ρωτήθηκε αν μετάνιωσε που συμμετείχε στην Ενότητα Πολιτών.Η απάντηση που έδωσε ήταν πως οι Οικολόγοι δεν έχουν μετανιώσει σε καμία περίπτωση που στήριξαν αυτή την προσπάθεια γιατί ο επικεφαλής της, Φίλιππας Φίλιος, δεν είχε καμία ανάμειξη με τα όσα έγιναν.«Ο Φίλιππας Φίλιος προέρχεται από τα αυτόνομα αυτοδιοικητικά κινήματα τα όποια τιμάμε. Εκπροσωπεί το χώρο της αριστεράς και ήταν έξω από κάθε μηχανισμό και παιχνίδι. Το ΠΑΣΟΚ πήγε στον Φίλιο και όχι ο Φίλιος στο ΠΑΣΟΚ», τόνισε ο κ. Μπούκας

Με δικό τους συνδυασμό στις επόμενες εκλογές

Αναφερόμενος στις επιλογές που θα κάνει ο ίδιος προσωπικά αλλά και η Τοπική Κίνηση των Οικολόγων γενικότερα, σε ότι αφορά την αυτοδιοίκηση, ο κ. Μπούκας σημείωσε πως ήρθε η ώρα να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους με μία αυτόνομη παράταξη στις επόμενες εκλογές.«Στο μέλλον σαν χώρος μπορούμε να ανταπεξέλθουμε κι αυτό θα κάνουμε την επόμενη φορά. Δεν καπελώνουμε κινήματα. Θέλουμε να συνδράμουμε με ενεργούς πολίτες το μέλλον της αυτόδιοίκησης», τόνισε.Κλείνοντας ο κ. Μπούκας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αλλαγή που ήρθε στο δήμο, υπογραμμίζοντας πως «το προπύργιο της συντήρησης και της αλαζονείας που ζήσαμε το τελευταίο διάστημα με διάφορες παρεμβάσεις φίλων της απελθούσας παράταξης, με πολιτικούς λίβελους και κατάπτυστα φειγ-βολάν ευτυχώς αποτελεί παρελθόν».

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Ελπίδες για την παράσταση του θεάτρου

ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ

Στη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης μεταξύ νέας και απερχόμενης δημοτικής αρχής τέθηκε και το θέμα του δημοτικού θεάτρου. Ο δημοτικός σύμβουλος Μωυσής Ελισάφ ζήτησε από το δήμαρχο Νίκο Γκόντα να βρεθεί λύση στο οικονομικό αδιέξοδο, αφού η προγραμματισμένη για την περασμένη Τετάρτη πρεμιέρα της παιδικής σκηνής αναβλήθηκε. Ο δήμαρχος από την πλευρά του δεσμεύθηκε ότι θα βρεθεί λύση.Λίγη ώρα αργότερα, στις τρεις το μεσημέρι συνεδρίασε εκτάκτως το διοικητικό συμβούλιο του θεάτρου παρουσία του καλλιτεχνικού διευθυντή Σπύρου Μισθού, των ηθοποιών και των εργαζομένων στο θέατρο. Εκεί ο πρόεδρος του πνευματικού κέντρου Νίκος Φάης μετέφερε τη δέσμευση του δημάρχου να δοθούν 30.000 ευρώ προκειμένου να τακτοποιηθεί μέρος της οφειλής προς τους εργαζόμενους, να κατασκευασθούν τα σκηνικά κ.λπ. Μάλιστα τα 10.000 ευρώ θα καταβληθούν σήμερα, αφού οι εργαζόμενοι έχουν χάσει την υπομονή τους μετά τις συνεχείς υποσχέσεις της διοίκησης και του δήμου. Αν τελικά ο δήμαρχος τηρήσει τη δέσμευσή του, τα σκηνικά θα αρχίσουν να κατασκευάζονται άμεσα και η πρεμιέρα θα προγραμματισθεί για τις 2 Δεκεμβρίου.Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν οι δημοτικοί σύμβουλοι Βαγγέλης Γκόλας, Κώστας Αυδής, Γιάννης Γιαννακάκης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δήμος δεν μπορεί να πάρει την τελευταία δόση της κρατικής επιχορήγησης ύψους 120.000 ευρώ, επειδή δεν έχει καταβάλλει τις ασφαλιστικές εισφορές. Τα προβλήματα αυτά είναι πολύ μεγάλα, αλλά ευχή όλων είναι να γίνει τουλάχιστον η παράσταση. Περίπου δύο χιλιάδες παιδιά από σχολεία της πόλης έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να τη δούνε. Οι πρόβες γίνονται από τις 20 Σεπτεμβρίου.Είναι κρίμα να πάει τόσος κόπος χαμένος.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

ΘΥΜΑΤΑ ΤΡΟΧΑΙΩΝ:Εκτός στόχων η Ελλάδα


Η Εθνική Στρατηγική των 12 χωρών που συμμετέχουν στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου για την οδική ασφάλεια και την μείωση των θυμάτων «χαράσσεται» στην πόλη των Ιωαννίνων που φιλοξενεί για ένα διήμερο το Διεθνές Συνέδριο Οδικής Ασφάλειας της Οικονομικής Επιτροπής για την Ευρώπη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι χάνονται κάθε χρόνο στους δρόμους της Ευρώπης, ενώ σε δεκάδες εκατομμύρια ανέρχονται οι τραυματίες και τα θύματα τροχαίων με αναπηρίες.Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η γενική συνέλευση του ΟΗΕ να ανακηρύξει τη δεκαετία 2011-2020 Δεκαετία Δράσης για την Οδική Ασφάλεια.Το συνέδριο που πραγματοποιείται με την συμμετοχή εκπροσώπων των κρατών – μελών του ΟΣΕΠ και ειδικών διεθνούς κύρους από κυβερνητικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις πρόκειται να συμβάλλει καθοριστικά στην εφαρμογή του σχεδίου του ΟΗΕ για την οδική ασφάλεια και να προτείνει μέτρα και δράσεις για την μείωση των θυμάτων.Εκτός από την ανθρώπινη απώλεια, η αξία της οποία δεν μπορεί να υπολογιστεί, το οικονομικό κόστος της έλλειψης οδικής ασφάλειας ανέρχεται στο 1,5 με 2,5% του ΑΕΠ της παγκόσμιας οικονομίας, ένα κόστος τεράστιο που θα μπορούσε να απαλειφθεί με την εφαρμογή απλών μέτρων και την ευαισθητοποίηση των πολιτών.Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε ο επικεφαλής του Τομέα Διευκόλυνσης Μεταφορών και Οικονομίας Μεταφορών της Οικονομικής Επιτροπής για την Ευρώπη του ΟΗΕ, Μιχάλης Αδαμαντιάδης η χώρα μας αν και τα τελευταία χρόνια έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου, δεν έχει επιτύχει τον στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση των θυμάτων στο 50% σε σχέση με το 2001.Βέβαια η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες του ΟΣΕΠ, όπου πεθαίνουν ετησίως 62.000 άνθρωποι.

Εθνική στρατηγική και δράσεις
Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου θα αναφερθούν οι αιτίες για τα τροχαία ατυχήματα αλλά και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την επίτευξη των στόχων.Τα περισσότερα από αυτά τα μέτρα, σύμφωνα με τον κ. Αδαμαντιάδη είναι απλά αλλά δεν εφαρμόζονται. Είναι χαρακτηριστικό πως ένας στους τρεις θανάτους οφείλεται στην υπερβολική ταχύτητα, ενώ υψηλή θέση στην κατάταξη των αιτιών καταλαμβάνει η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, η μη χρήση ζωνών, κράνους, ειδικού καθίσματος για τα παιδιά.Στο συνέδριο θα τεθούν οι πέντε πυλώνες του σχεδίου της Οικονομικής Επιτροπής του ΟΗΕ. Πρόκειται για την Εθνική Στρατηγική και το Σχέδιο Δράσης σε Εθνικό και Περιφερειακό Επίπεδο καθώς και την συγκρότηση φορέα που θα συντονίζει τους εμπλεκόμενους φορείς, τις υποδομές και τα προβληματικά οδικά δίκτυα, που υπάρχουν και στην Ελλάδα, η ασφάλεια των οχημάτων, η συμπεριφορά των οδηγών και η εκπαίδευση και τέλος η φροντίδα μετά το ατύχημα, ένας τομέας που συνήθως παραγνωρίζεται.Όπως σημείωσε ο κ. Αδαμαντιάδης, μία χώρα από τις 12 του ΟΣΕΠ καταμετρά ως θανάτους από τροχαία μόνο τους θανάτους που συμβαίνουν στον χώρο του ατυχήματος, και όχι κατά την διακομιδή στο νοσοκομείο ή αργότερα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων να είναι τριπλάσιος από αυτόν που παρουσιάζεται.

Πρωτοστατεί
το Επιμελητήριο Ιωαννίνων

Το σημαντικό αυτό Διεθνές Συνέδριο πραγματοποιείται από το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, την Περιφέρεια Ηπείρου και τον Ελληνικό Επιμελητηριακό Σύνδεσμο Μεταφορών, στα πλαίσια της Ελληνικής Προεδρίας του ΟΣΕΠ.Στην επίσημη έναρξη του συνεδρίου θα παρευρίσκεται ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων ενώ ευχή όλων είναι η διακήρυξη των Ιωαννίνων που θα προκύψει να υιοθετηθεί σε επίπεδο υπουργών των χωρών του ΟΣΕΠ.Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρης Μπαράτσας χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό το συνέδριο καθώς θα συμβάλλει όχι μόνο στην ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων για την μείωση των τροχαίων, αλλά κυρίως για την ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των νέων.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Eτήσια γιορτή του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Ιωαννίνων


Την καθιερωμένη ετήσια Γιορτή του θα πραγματοποιήσει ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Ιωαννίνων (Ι.Ο.Ι.) την ερχόμενη Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου, από τις 9:30 μ.μ., στο «Au Bar». Η είσοδος είναι 5 ευρώ ανά άτομο υπέρ του Ομίλου, με εξαίρεση τα ανήλικα παιδιά και περιλαμβάνει ειδικές τιμές στην κατανάλωση, προσφορά του «Au Bar».Για ρεζερβέ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τηλεφωνούν στα 2651- 068 220 ή 6937 151 455 (κ. Αμαλία) καθημερινά από τις 12 μ. έως τις 2 μ.μ. και από τις 6 έως τις 9 μ.μ..

Νέο Δ.Σ. του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Άρτας


Νέα σύνθεση του 7μελούς Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Άρτας προέκυψε από τις εκλογές που έγιναν στις 8 Νοεμβρίου 2010. Η σύνθεση του νέου Δ.Σ. έχει ως εξής: πρόεδρος Λεωνίδας Σπαής, αντιπρόεδρος Χρήστος Κούρτης, γραμματέας Λεωνίδας Ασλανίδης, ταμίας Βασίλειος Παπαδημητρίου, έφορος ορειβασίας Χρήστος Νούτσος, έφορος υλικού Θεόδωρος Κοσσυβάκης, έφορος χιονοδρομίας και εγκαταστάσεων Δημήτρης Μανούσης.

Επιμορφωτική διημερίδα νεοεκλεγέντων Δημάρχων-Περιφερειαρχών-Αντιπεριφερειαρχών στα Γιάννενα


Ταυτόχρονα με το σφράγισμα της κάλπης ξεκινά η επιμόρφωση των νέων αιρετών, Δημάρχων, Περιφερειαρχών και Αντιπεριφερειαρχών, στη νέα πραγματικότητα του «Καλλικράτη»: το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, η ΚΕΔΚΕ και το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης διοργανώνουν επιμορφωτικές διημερίδες για τους 325 νεοεκλεγμένους δημάρχους, τους 13 νεοεκλεγμένους περιφερειάρχες και τους 58 νεοεκλεγμένους αντιπεριφερειάρχες από τις 20 Νοεμβρίου ως τις 8 Δεκεμβρίου σε έξι μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Ιωάννινα και Λάρισα.Στα Ιωάννινα,η διημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 2-3 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο Grand Serai,για τους αιρετούς της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας (30 Δήμαρχοι και 10 Περιφερειάρχες και Αντιπεριφερειάρχες).

Χωρίς συμψηφισμό χρεών οι επιστροφές φόρου στους πρατηριούχους


Δεν θα διενεργείται από το υπουργείο Οικονομικών συμψηφισμός της επιστροφής του ειδικού φόρου πετρελαίου θέρμανσης στους πρατηριούχους με τα βεβαιωμένα και μη ληξιπρόθεσμα χρέη τους προς το δημόσιο.Αυτό προβλέπεται σε απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών κ.Δημήτρη Κουσελά προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία της επιστροφής του φόρου προς τους πρατηριούχους.

Απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας


Κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την τρόικα προκειμένου να αποφευχθεί η παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αλλά και να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του μνημονίου για απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και πρόσβαση των ανταγωνιστών της ΔΕΗ σε λιγνιτική παραγωγή ρεύματος, βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ της κυβέρνησης και εκπροσώπων της τριμερούς.Το νεώτερο στοιχείο που προκύπτει από τις διαπραγματεύσεις που γίνονται σε Αθήνα και Βρυξέλες είναι ότι η "τρόικα" δεν θεωρεί ως αποδεκτή λύση μόνο την παραχώρηση σε ιδιώτες των ανεκμετάλλευτων κοιτασμάτων λιγνίτη σε Δράμα, Ελασσόνα και Βεγόρα, αλλά πιέζει ώστε μέχρι να γίνουν οι παραχωρήσεις των κοιτασμάτων (αν επιλεγεί αυτή η λύση για το άνοιγμα της αγοράς) να γίνουν και άλλες ενέργειες που θα διευκολύνουν / επιταχύνουν την πρόσβαση των ιδιωτών στους λιγνίτες.Τέτοιες προτάσεις που έχουν ακουστεί περιλαμβάνουν την πώληση ή μίσθωση του 40 % των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, την ανταλλαγή λιγνιτικής ενέργειας με άλλης μορφής παραγωγή από ευρωπαϊκές εταιρίες ηλεκτρισμού ή τη διενέργεια δημοπρασιών για την παραχώρηση σε ιδιώτες ενέργειας από τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.

Ο πολιτικός αριβισμός και το παπατζιλίκι στην Πρέβεζα…


Κάθε εκλογική διαδικασία έχει και την αστεία πλευρά της. Έχει τα πρόσωπα που δίνουν έναν άλλο τόνο στις σκληρές αντιπαραθέσεις και τους πολιτικούς ανταγωνισμούς.Για την Πρέβεζα αυτές οι εκλογές αποκάλυψαν τη γραφικότητα του Νομάρχη Πρέβεζας που ακούει στο όνομα Βασίλειος Ιωάννου. Καταγγελίες κατά πάντων εκτός του εαυτού του βέβαια,υποδείξεις, χλευασμούς και όσα δεν βάζει ο λογισμός σας! Όλα τα είχε μελετήσει, τζάμπα ήταν άλλωστε!Με ύφος χιλίων καρδιναλίων, μόνος ως άλλος αυτοκράτορας έκανε νέες ιστορικές δηλώσεις για την Περιφέρεια Ηπείρου ασκώντας, κατά την προσφιλή του τακτική, την αρχή του ενός ανδρός, περιφρόνησε και ευτέλισε τα στελέχη και τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ αρνούμενος να ζητήσει ούτε καν τη γνώμη τους. Μα ποια γνώμη να ζητήσει; Μας χρησιμοποίησε για να βγει Νομάρχης και τα κατάφερε. Και εμείς πιστέψαμε τις πολιτικές του βλακείες και δεν είδαμε το αλισβερίσι του με οποιονδήποτε μπορούσε να του εξασφαλίσει λίγες στιγμές δόξας! Ουδέποτε κάποιος που απολαμβάνει παχυλούς μισθούς και με περισσή αλαζονεία τολμά και αυτοπροσδιορίζεται ως τοπικός άρχοντας ενδιαφέρθηκε πραγματικά να λύσει κάποιο πρόβλημα εκτός από το πώς να γεμίσει τις τσέπες του.Ποιος αριβίστας μπορεί να τσαλαπατά κατ αυτό τον τρόπο τη δημοκρατία, τους θεσμούς, τις προσωπικότητες των ανθρώπων;Η πολιτική απαιτεί κανόνες και ιδεολογία σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Δεν μπορεί να βασίζεται σε αριβίστες και πρόσωπα «παντός καιρού». Πολιτικός αριβισμός και παπατζιλίκι πάνε μαζί λένε πολλοί. Άλλοι όμως λένε ότι, Χόρτασε η ψείρα και βγήκε στο γιλέκο κ. Ιωάννου!


ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΑΠΟ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΓΡ. ΑΥΔΙΚΟΣ:Εισαγωγή στις σπουδές του λαϊκού πολιτισμού


Το βιβλίο προτείνει ένα ταξίδι στον λαϊκό πολιτισμό, τη λαογραφία και τις σχέσεις της με άλλους επιστημονικούς κλάδους, παρουσιάζοντας την ιστορική της εξέλιξη τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.Ο συγγραφέας κινείται σε τέσσερις βασικούς άξονες:
* Η αναζήτηση του αρχετυπικού μύθου – ο ρόλος του ως αφήγησης που πιστοποιεί την καταγωγή από ένα απώτατο παρελθόν και η συμβολή του στη συγκρότηση των εθνικών κρατών κατά τον 19ο κυρίως αιώνα.
* Από το υπερεθνικό στο εθνικό και αντιστρόφως – η διαδικασία μετάβασης από την οθωμανική αυτοκρατορία στο εθνικό, τουρκικό κράτος και από τις εθνικές ομάδες σε μια υπερεθνική κρατική οντότητα (Σοβιετική Ένωση).
* Η ελληνικότητα, ο πολιτικός αυταρχισμός και ο Μεσοπόλεμος – η συμβολή του λαϊκού πολιτισμού στην έξοδο από την κρίση των εθνικών κρατών, αλλά και η εκμετάλλευσή του από τα φασιστικά καθεστώτα του Μεσοπολέμου.
* Ο λαϊκός πολιτισμός σε νέους δρόμους κατά τη μεταπολεμική περίοδο – η θεματική, θεωρητική και μεθοδολογική εξέλιξη της λαογραφίας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.Συνεξετάζονται, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, παραδείγματα από την Τουρκία, τις ΗΠΑ, την πρώην Σοβιετική Ένωση, τη Φινλανδία, τη Λατινική Αμερική, προσφέροντας έτσι μια σφαιρική αντίληψη για τις συνθήκες δημιουργίας των σπουδών λαϊκού πολιτισμού, αλλά και τη σχέση τους με το εθνικό κράτος, με τα διάφορα πολιτικά κινήματα, καθώς και με τις συνθήκες που διαμορφώνει η παγκοσμιοποιημένη αγορά.Στον πυρήνα του βιβλίου βρίσκεται ο αναστοχασμός και η συνειδητή προσπάθεια του συγγραφέα να προσεγγίσει τον λαϊκό πολιτισμό ως ένα σύνθετο φαινόμενο. Η απόσταση από τα γεγονότα αλλά και οι αλλαγές που συντελέστηκαν στην ελληνική κοινωνία κατά τη μεταπολεμική περίοδο διευκολύνουν την αποστασιοποίηση του λαογράφου από το ρόλο του «οιονεί υπερασπιστή» του δικαιώματος του εθνικού κράτους να αποδείξει τους δεσμούς του με την αρχαιότητα και τον επαναπροσδιορισμό της λαογραφίας, χωρίς, ασφαλώς, αυτή να εγκαταλείπει τον πρωταρχικό της χαρακτήρα.Ένα βιβλίο που πορεύεται πέρα από στερεότυπα, που δεν εγκλωβίζει τη σκέψη, παρακινώντας τον αναγνώστη να μάθει, να προβληματιστεί και να διαμορφώσει τη δική του άποψη.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Ο Ευάγγελος Γρ. Αυδίκος σπούδασε στο Κλασικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και εργάστηκε για πολλά χρόνια στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ως φιλόλογος. Είναι καθηγητής Λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά, συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων. Στο συγγραφικό του έργο συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων οι τίτλοι: Η Θράκη και οι άλλοι. Ιχνηλατώντας τα πολιτισμικά όρια και την ιστορική μνήμη (Οδυσσέας 2007), Ήταν μια φορά κι έναν καιρό αλλά μπορεί να γίνει και τώρα. Η εκπαίδευση ως χώρος διαμόρφωσης παραμυθάδων (Ελληνικά Γράμματα 1999), Το παιδί στην παραδοσιακή και τη σύγχρονη κοινωνία (Ελληνικά Γράμματα 1996), Το λαϊκό παραμύθι. Θεωρητικές προσεγγίσεις (Οδυσσέας 1994).

Νέα βραβεία για Γιάννενα-Ζαγοροχώρια


Έγινε χθες βράδυ στο πλαίσιο της έκθεσης «Philoxenia», από τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Π. Γερουλάνο, η απονομή των βραβείων για τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδος, που αναδείχτηκαν μέσα από την ψηφοφορία που διενεργήθηκε μέσω τις ιστοσελίδας της «Ηelexpo». Στην κατηγορία των αγαπημένων ορεινών προορισμών, το δεύτερο βραβείο απονεμήθηκε στα Ζαγοροχώρια, στην κατηγορία των δημοφιλέστερων πόλεων το πέμπτο βραβείο απονεμήθηκε στα Γιάννινα και στην κατηγορία των φιλικότερων προς το περιβάλλον περιοχές το δεύτερο βραβείο απονεμήθηκε επίσης στα Ζαγοροχώρια.Αναφερόμενος στις ανωτέρω βραβεύσεις ο Νομάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, έκανε την εξής δήλωση:«Οι διακρίσεις που για μια ακόμη φορά γνώρισαν στην Έκθεση “Philoxenia”, ως δημοφιλέστεροι τουριστικοί προορισμοί, τα Ζαγοροχώρια και η πόλη των Ιωαννίνων, δεν είναι τυχαίο γεγονός, αλλά απόρροια της συνεχούς προσπάθειας των φορέων του Νομού και των δύο περιοχών για τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, τη βελτίωση των τουριστικών υποδομών και της επιτυχημένης προβολής τους, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν.Στόχος μας είναι τέτοιου είδους διακρίσεις να επαναλαμβάνονται συνεχώς στο μέλλον και ταυτόχρονα να περιλαμβάνονται στους αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς Ελλήνων και ξένων επισκεπτών και άλλες περιοχές μας.Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την περαιτέρω βελτίωση των υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών, την αλληλοσυμπλήρωση του ορεινού με τον θαλάσσιο τουρισμό με σεβασμό πάντα στην παράδοση και στο φυσικό περιβάλλον και φυσικά μέσα από την ενιαία τουριστική προβολή της Ηπείρου».

Ομιλία Θανάση Οικονόμου στην Βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την «Επιτάχυνση και διαφάνεια υλοποίησης Στρατηγικών Επενδύσεων»


Στην ολομέλεια της Βουλής, επί του νομοσχεδίου για την επιτάχυνση στην υλοποίηση στρατηγικών επενδύσεων “fast track”, τοποθετήθηκε ο Θανάσης Οικονόμου, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μία εξέλιξη που αφορά σε πρώτη φάση τις μεγάλες επενδύσεις, στην ουσία, όμως, αποτελεί μοντέλο και προπομπό και για τις μικρότερες επενδύσεις, με τελικό στόχο, όλες οι επενδύσεις στην Ελλάδα να γίνονται γρήγορα, με διαφανείς διαδικασίες και με ισόρροπη σύνθεση των αναπτυξιακών και περιβαλλοντικών προτεραιοτήτων.Όπως, τόνισε, τρία σημεία υπογραμμίζουν την πολύπλευρη σημασία του νομοσχεδίου. Πρώτον, τι σημαίνει για την ανάπτυξη. «Σημαίνει, πως αλλάζουμε σταδιακά το καθεστώς της ακινησίας των γραφειοκρατικών διαδικασιών, οι οποίες αποθαρρύνουν πλήρως τις επενδύσεις και προωθούμε τη στροφή στην παραγωγή καινοτόμων λύσεων και την προετοιμασία ενός καλά εκπαιδευμένου ανθρώπινου δυναμικού που μπορεί να αυξήσει την διαπραγματευτική του δύναμη στο νέο περιβάλλον.Δεύτερον, τι σημαίνει για την κοινωνία. «Σημαίνει, ότι λέμε στους πολίτες που βρίσκονται αντιμέτωποι με την χειρότερη εκδήλωση της ύφεσης, την ανεργία, ότι η επανένταξή τους στην αγορά εργασίας αποτελεί απόλυτη εθνική προτεραιότητα».Και τρίτον, η σημασία του νόμου για το κεντρικό μοντέλο διοίκησης, καθώς είναι «η πρώτη διαδικασία αξιολόγησης η οποία απαλείφει στρεβλώσεις, υποκειμενικές αξιολογήσεις επιτροπών και μηχανισμούς που στην ουσία λειτουργούν ως τροφοδότες της διαπλοκής. Και ως εξ’ αυτού λειτουργεί τελικά ως η “εισαγωγική παράγραφος” ενός νέου κώδικα λειτουργίας του κράτους.Πρόκειται για το απαραίτητο βήμα που πρέπει να κάνουμε, την ίδια ώρα που οι συνθήκες πιέζουν και η κοινωνία - έγινε πολύ σαφές και με την τελευταία της ετυμηγορία - δεν ακούει τίποτε άλλο εκτός από ότι μπορεί να δώσει ουσιαστική ελπίδα και να προωθήσει τις αναγκαίες αλλαγές».

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Στα χέρια της αστυνομίας ο 38χρονος που πυροβόλησε Κούρδο μετανάστη


Στις 12.00΄ σήμερα στην Ηγουμενίτσα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας συνελήφθη ένας 38χρονος Έλληνας κατηγορούμενος για απόπειρα ανθρωποκτονίας.Ειδικότερα, την 10-11-2010 και ώρα 13.00΄ στο 170ο χλμ. Εγνατίας Οδού Ιωαννίνων-Ηγουμενίτσας (Κόμβος Νεοχωρίου) άγνωστος δράστης πυροβόλησε εναντίον ομάδας πέντε (5) λαθρομεταναστών με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στα γεννητικά όργανα ένας 23χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Ιράκ.Η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας διεξήγαγε έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του άγνωστου δράστη.Η σχηματισθείσα δικογραφία με το συλλεχθέν αποδεικτικό υλικό υπεβλήθη την 18-11-2010 στον κ. Εισαγγελέα Πλημ/κών Θεσπρωτίας και κατόπιν μελέτης της δικογραφίας την 19-11-2010 εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης κ. Ανακριτή Θεσπρωτίας κατά 38χρονου, ο οποίος και συνελλήφθη από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηγουμενίτσας.

70% πιο ακριβό το πετρέλαιο θέρμανσης!

Από 1ης Ιανουαρίου, εξισώνεται με αυτό της κίνησης

Σχεδόν τα διπλά χρήματα απ’ ότι τώρα, θα πληρώνουμε από την 1η Ιανουαρίου για να ζεσταθούμε, καθώς η Κυβέρνηση, υπό την πίεση της Τρόικας, θα εξισώσει τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, αναγκάζοντας τους καταναλωτές να βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη!Έτσι, ενώ σήμερα για να βάλει κανείς πετρέλαιο στα Γιάννινα πληρώνει περίπου από 68 έως 74 λεπτά το λίτρο (σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών του Υπουργείου Οικονομικών), από την εξίσωση των φόρων και μετά θα πληρώνει το λίτρο περίπου 45 λεπτά παραπάνω! «Σίγουρα, αν επέλθει η εξίσωση, το πετρέλαιο θα γίνει πιο ακριβό, κάτι που θα επιβαρύνει πολύ τους καταναλωτές» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Ιωαννίνων Παντελής Κολόκας.

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΑΝ
Τις τελευταίες ημέρες παίχτηκε ένα σίριαλ με φόντο την εξίσωση των δυο Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης. Αρχικά, η Κυβέρνηση είχε πει, ότι οι δυο ΕΦΚ θα εξισωθούν τον Οκτώβριο του 2011. Υπό την πίεση όμως του Δ.Ν.Τ. και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ζητούν άμεσα μέτρα, για να πιάσει η χώρα μας τους όρους του Μνημονίου (ώστε να εξασφαλιστεί η τρίτη δόση του δανείου), πείσθηκε να επιβάλλει και αυτό το μέτρο άμεσα, σε βάρος φυσικά των καταναλωτών!..

Η ΑΝΑΛΥΣΗ
Η αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης αναλύεται ως εξής: αυτή τη στιγμή ο ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης ανέρχεται σε 0,412 ευρώ το λίτρο. Εξίσωση του ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης με το σημερινό επίπεδο του ΕΦΚ του κίνησης σημαίνει αυτόματα πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση 0,391 ευρώ το λίτρο για το πετρέλαιο θέρμανσης. Αν συνυπολογιστεί και ο ΦΠΑ επί της διαφοράς των 0,391 ευρώ, τότε η συνολική πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση για κάθε λίτρο πετρελαίου θέρμανσης θα φτάσει τα 0,48 ευρώ το λίτρο! Προβλέπεται, όμως, μείωση του ενιαίου φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.Προκειμένου η πρόσθετη επιβάρυνση των καταναλωτών να μη φτάσει στα επίπεδα των 0,48 ευρώ το λίτρο, αλλά να περιορισθεί σε χαμηλότερα επίπεδα, έχει αποφασιστεί ταυτόχρονη, μικρή μείωση του ενιαίου ΕΦΚ για το πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης κατά 5%. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο ενιαίος ΕΦΚ θα διαμορφωθεί στα 0,39 ευρώ το λίτρο, η αύξηση του ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης θα είναι της τάξης των 0,37 ευρώ το λίτρο, ενώ η συνολική πρόσθετη επιβάρυνση των καταναλωτών θα ανέλθει στα 0,45 ευρώ το λίτρο.

ΠΕΣΜΕΝΗ Η ΚΙΝΗΣΗ

Μέχρι στιγμής στο Νομό Ιωαννίνων η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης κινείται σε χαμηλά επίπεδα. «Ειδικά την τελευταία εβδομάδα η κίνηση είναι πολύ πεσμένη. Ο κόσμος δεν έχει χρήματα, για να φουλάρει και κάθε φορά το κάνει, βάζει τόσο, όσο πρέπει.Δεν κάνει πια σπατάλες» σημειώνει ο Παντελής Κολόκας.Όσον αφορά τις πληρωμές, αυτές γίνονται με το ζόρι. «Το πρόβλημα είναι έντονο σε όλους τους καταναλωτές. Ειδικά στις πολυκατοικίες, αλλά πλέον και σε μονοκατοικίες. Κάποιοι βέβαια δεν βάζουν επί πιστώσει, αφού ορισμένοι πελάτες δεν πληρώνουν ποτέ» λέει ο κ. Κολόκας.

ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ…
Τέλος, η Κυβέρνηση σκέφτεται την καταβολή επιδόματος θέρμανσης σε νοικοκυριά με χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, σε ανέργους, αναπήρους, τριτέκνους και πολυτέκνους με πολύ χαμηλό ετήσιο εισόδημα. Δεν αποκλείεται να υιοθετηθούν κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια ή να οριστεί ως γενικό ανώτατο εισοδηματικό όριο για κάθε άτομο το σημερινό αφορολόγητο των 12.000 ευρώ. Το ύψος του επιδόματος, όμως, θα διαφοροποιείται με βάση γεωγραφικά κριτήρια.

Ο ΚΑΙΡΟΣ
Και αυτό τη στιγμή που έχουν μπει για τα καλά τα κρύα και η ανάγκη για ζέστη μεγαλώνει! Μέχρι και το Σαββατοκύριακο η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 13 βαθμούς στα Γιάννινα, ενώ ίσως σημειωθούν και ασθενείς βροχές.
Ο υδράργυρος θα πέσει ακόμη πιο πολύ στην ορεινή Ήπειρο, όπως για παράδειγμα στο Μέτσοβο, που θα αγγίξει τους 5 βαθμούς, ενώ στις νότιες περιοχές, όπως στην Πρέβεζα η θερμοκρασία θα φτάσει τους 19 βαθμούς, θα υπάρχουν όμως και εκεί βροχές και καταιγίδες.Χθες, αρκετοί ήταν οι Ηπειρώτες που, πληροφορούμενοι την επικείμενη αύξηση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, έλεγαν χαριτολογώντας: «ευτυχώς που ακόμη δεν κάνει τόσο πολύ κρύο, αλλά από σήμερα κιόλας θα πρέπει να κάνουμε… επιδρομή στα πρατήρια για να βάλουμε πετρέλαιο με την παλιά τιμή, αφού από το Γενάρη θα είναι απλησίαστο!»…

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

"ΟΧΙ" στα διόδια λέει και η «Ενότητα Πολιτών- Νέα Γιάννενα»


Η «Ενότητα Πολιτών- Νέα Γιάννενα» εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της, στην λειτουργία σταθμού διοδίων στο Δροσοχώρι.H λειτουργία αυτή θα επιβαρύνει σημαντικά όσους κινούνται εντός του Νομού Ιωαννίνων και του νέου Δήμου και το κόστος της μετακίνησης θα επηρεάσει πολλούς τομείς της τοπικής οικονομίας.Θεωρούμε ότι είναι επιβεβλημένη η άμεση αναθεώρηση της απόφασης αυτής και η κατάργηση του σταθμού διοδίων, για την οποία έχει δεσμευτεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών.«Η λειτουργία σταθμού διοδίων εντός του Νομού, πράγμα που δεν συμβαίνει σε καμία άλλη περιοχή, από όσες διέρχεται η Εγνατία Οδός, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους. Μία τέτοια εξέλιξη θα έχει δυσμενείς συνέπειες για την περιοχή μας και από κοινού, όλοι οι φορείς του Νομού Ιωαννίνων, οφείλουμε να απαιτήσουμε την κατάργησή τους», ανέφερε σε δήλωσή του ο επικεφαλής της παράταξης και νέος δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος, συμπληρώνοντας πως η πλέον δίκαιη λύση είναι αυτή που είχε ανακοινώσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών για την καθιέρωση ηλεκτρονικών διοδίων.

Δημοπρατείται η βελτίωση του τμήματος από τον κόμβο Ανατολής μέχρι τον κόμβο της Εγνατίας


Ένα σημαντικό οδικό έργο για την πόλη των Ιωαννίνων, η βελτίωση του τμήματος από τον κόμβο Ανατολής μέχρι τον κόμβο της Εγνατίας, δημοπρατείται από τη Διεύθυνση Δημοσίων Έργων της Περιφέρειας Ηπείρου στις 7 Δεκεμβρίου.Το έργο χρηματοδοτείται από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς με 13,6 εκατομμύρια ευρώ και έρχεται να αντικαταστήσει ένα στενό τμήμα τριών χιλιομέτρων της υφιστάμενης εθνικής οδού Ιωαννίνων-Αθηνών, από τον κόμβο της Ανατολής, στο Πανηπειρωτικό Στάδιο, μέχρι τον κόμβο της Εγνατίας, με ένα μεγαλύτερο σε πλάτος τμήμα, με προδιαγραφές αυτοκινητόδρομου για να επιτευχθεί αφενός μεν η καλύτερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αφετέρου δε για να αυξηθεί η ασφάλεια της οδού για οδηγούς, επιβάτες και πεζούς.

Μάχη για το οικονομικό αδιέξοδο με το «καλημέρα»


Εθιμοτυπικό χαρακτήρα είχε η χθεσινή συνάντηση του Φίλιππα Φίλιου με τον απερχόμενο δήμαρχο Νίκο Γκόντα, αλλά οι οικονομικές διαφωνίες διαφάνηκαν και πάλι.Ο κ. Φίλιος συνοδευόμενος από τους δημοτικούς συμβούλους Μωυσή Ελισάφ και Δημήτρη Θεμελή επισκέφθηκαν το δήμαρχο προκειμένου να εξασφαλίσουν την ομαλή μεταβίβαση της δημοτικής εξουσίας και την απρόσκοπτη συνεργασία των προϊσταμένων του δήμου. Στη συνάντηση που έγινε σε καλό κλίμα, παρουσία του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Βασίλη Κοσμά, ο Νίκος Γκόντας ναι μεν τόνισε ότι η νέα δημοτική αρχή θα έχει στη διάθεσή της, όποια στοιχεία εκείνη επιθυμεί, πλην όμως αρνήθηκε να αναγνωρίσει οικονομικό πρόβλημα στο δήμο.Ο δήμαρχος τόνισε ότι το θέμα υπάρχει μόνο στις δημοτικές επιχειρήσεις, αφού ο δήμος έχει πλεονασματικό προϋπολογισμό 4,5 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτά βέβαια θα ακούνε οι δεκάδες προμηθευτές, αλλά και οι εργαζόμενοι στο δημοτικό θέατρο και θα απορούν πώς ένας δήμος εκατομμυριούχος δεν βρίσκει να δώσει 30 χιλιάδες ευρώ για να γίνει η παράσταση του ΔΗΠΕΘΙ που αναβλήθηκε λόγω οικονομικού αδιεξόδου.

Ζήτημα με την ΑΔΕΙ

Την αντιπολίτευση ενδιαφέρει ιδιαίτερα η τύχη 120 ανθρώπων που εργάζονται στην ΑΔΕΙ, αλλά ουσιαστικά χωρίς συμβάσεις με αποτέλεσμα να βρίσκονται στον αέρα. Ο δήμαρχος από την πλευρά του πιστεύει ότι πολλοί από αυτούς μπορούν να μονιμοποιηθούν προσφεύγοντας τα δικαστήρια, αλλά αυτή η προοπτική δεν δείχνει να γίνεται πιστευτή ούτε καν από τους εργαζομένους.Στη διάρκεια της συνάντησης ορίστηκε ως ημερομηνία ορκωμοσίας του νέου δημοτικού συμβουλίου η 22η Δεκεμβρίου, ημέρα Τετάρτη. Η πρώτη συνεδρίαση για την εκλογή οργάνων θα πραγματοποιηθεί ημέρα Κυριακή, 2 Ιανουαρίου του 2011.Ο κ. Φίλιος την ερχόμενη Τρίτη αναχωρεί για την Αθήνα, όπου θα έχει συναντήσεις στα Υπουργεία Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Μείζον ζήτημα για το δήμαρχο είναι ασφαλώς το θέμα των δανείων και της υπερχρέωσης του δήμου.


ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Αντιδράσεις για τα διόδια της Παμβώτιδας στην Εγνατία Οδό


Διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με το Γενικό Γραμματέα Συγχρηματοδοτούμενων Έργων του Υπουργείου Υποδομών και Δικτύων κ. Σ. Λαμπρόπουλο και Αντιπρόεδρο και Εντεταλμένο Σύμβουλο του Δ.Σ. της «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ» κ. Ι. Τσακλίδη είχε τις τελευταίες ημέρες ο Νομάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, με αφορμή δημοσιεύματα για επικείμενη λειτουργία του σταθμού διοδίων στην περιοχή του Δήμου Παμβώτιδος.Ο κ. Καχριμάνης, επανέλαβε το αίτημα της τοπικής κοινωνίας να μη λειτουργήσει ο συγκεκριμένος σταθμός διοδίων έως ότου τεθούν σε εφαρμογή τα ηλεκτρονικά διόδια, υπενθύμισε τις τοποθετήσεις του πρώην Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ και του νυν Υφυπουργού Υποδομών και Δικτύων και τόνισε ότι ειδικά στη σημερινή δύσκολη συγκυρία, δεν πρέπει επ’ουδενί να επιβαρυνθούν επιπλέον οικονομικά οι κάτοικοι για να μετακινούνται εντός Νομού.Σε νέα επικοινωνία που είχε χθες με τον κ. Λαμπρόπουλο, έθεσε και πάλι το ζήτημα της κατασκευής κόμβου στην περιοχή Δροσοχωρίου, ζητώντας του να παρέμβει προς το Δ.Σ. της «ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ», ώστε να εξεταστούν οι προτάσεις της Νομαρχιακής Αρχής και να προχωρήσουν γρήγορα οι σχετικές διαδικασίες. Παράλληλα τον ενημέρωσε και για άλλες εκκρεμότητες που υπάρχουν με την Εγνατία Οδό στην ευρύτερη περιοχή. Ο κ. Λαμπρόπουλος, σύμφωνα με ανακοίνωση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, ανέφερε μεταξύ άλλων στο Νομάρχη, ότι η «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα για αυτό και συζητείται η λειτουργία των συμβατικών σταθμών διοδίων, ωστόσο εκτίμησε εύλογο το αίτημα για τη μη λειτουργία του σταθμού Παμβώτιδας, προσθέτοντας ότι είναι πιθανό αυτός να μεταφερθεί στην περιοχή Μαλακασίου. Ο συνδυασμός ΗΠΕΙΡΟΣ-ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ παρακολουθώντας δημοσιεύματα του τοπικού τύπου και δηλώσεις σε τοπικά ΜΜΕ του αντιπροέδρου του ΔΣ της «Εγνατία ΑΕ» Ιωάννη Τσακλίδη που κάνουν λόγο για προσωρινή καθιέρωση διοδίων στην θέση «Παμβώτις» της Εγνατίας οδού, με ανακοίνωσή του δηλώνει την απόλυτη αντίθεσή του στην προοπτική αυτή. Μόνη αποδεκτή λύση είναι η καθιέρωση διοδίων αναλογικά με τη διαδρομή που διανύεται. Αυτή είναι η δέσμευση που έχει αναληφθεί και δεν αποδεχόμαστε καμία παρέκκλιση, καταλήγει η ανακοίνωση του συνδυασμού.

Ορκωμοσία Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 22 Δεκεμβρίου


Στις 22 Δεκεμβρίου θα ορκιστεί το νέο δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων, ενώ η εκλογή των οργάνων θα γίνει στην πρώτη συνεδρίασή του στις 2 Ιανουαρίου. Αυτό ανακοινώθηκε από την παράταξη του Φίλιππου Φίλιου, μετά τη συνάντηση με το δήμαρχο Νίκο Γκόντα.

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ:Αγωγός φυσικού αερίου και χερσαία ζώνη, προτεραιότητες για την επόμενη μέρα

Κυβέρνηση, νέα αιρετή Περιφέρεια και Δήμος, έρχονται αντιμέτωποι με δύο κρίσιμα ζητήματα

Σε δύο πολύ κρίσιμα ζητήματα θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις την επόμενη μέρα, η οποία τοποθετείται από την 1η του Γενάρη του νέου έτους. Η κυβέρνηση, το Υπουργείο Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, η νέα αιρετή Περιφέρεια Ηπείρου και η νέα Δημοτική Αρχή, θα κληθούν με την ανάληψη των καθηκόντων τους να μπουν αμέσως στα...βαθειά, αφού δύο κρίσιμα ζητήματα που παραμένουν εκκρεμή, είναι αυτό του αγωγού φυσικού αερίου, από πού αυτός θα διέλθει, που θα εγκατασταθεί ο σταθμός συμπίεσης, αλλά και σε δεύτερη φάση, τι πρόκειται να γίνει με τη χερσαία ζώνη του Λιμένα της Ηγουμενίτσας και το επίμαχο κομμάτι, για το οποίο βούληση του Διευθύνοντα Συμβούλου κ. Κιτσαντά, ήταν να περάσει και πάλι στη δικαιοδοσία του Οργανισμού, από ένα καθεστώς το οποίο δεν έχει διευκρινιστεί, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, η ζώνη αυτή είχε περάσει στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου και κατά κάποιο τρόπο, «ανήκει» στους Δημότες της Ηγουμενίτσας.

Ο αγωγός σε περίοπτη θέση
Χωρίς να υπονοούμε ότι η χερσαία ζώνη της Ηγουμενίτσας πρέπει να περάσει σε δεύτερη μοίρα, δικαιωματικά ίσως σε πρώτο πλάνο, για τις διοικήσεις σε Περιφέρεια και Δήμο Ηγουμενίτσας (από τη στιγμή που η Πέρδικα προσαρτήθηκε στην Ηγουμενίτσα), περνά το θέμα της διέλευσης του αγωγού φυσικού αερίου ή καλύτερα, της λύσης που μπορεί να δοθεί, για να μην επηρεαστεί ο φυσικός πλούτος της περιοχής και φυσικά ο τουριστικός της χαρακτήρας.Η προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του υποθαλάσσιου ελληνοϊταλικού αγωγού εγκρίθηκε στις 17/09/2010, από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ, σύμφωνα με το γραφείο τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.Βαρικό και Ομπρέλα 2 είναι οι θέσεις εγκατάστασης του σταθμού συμπίεσης και προσαιγιάλωσης του αγωγού αντίστοιχα.Η Θέση Βαρικό, βρίσκεται σε απόσταση 7,5 περίπου χιλιομέτρων από την ακτή και τη θέση Ομπρέλα 2.Και οι δύο θέσεις βρίσκονται στα διοικητικά όρια της Κοινότητας Πέρδικας του Νομού Θεσπρωτίας, πολύ κοντά στα διοικητικά όρια της Πρέβεζας.Με αφορμή την έγκριση της προμελέτης αυτής, φορείς και κάτοικοι της Πέρδικας είχαν αντιδράσει, εκφράζοντας την αποφασιστικότητά τους, να μην επιτρέψουν να περάσει ο αγωγός από τις εν λόγω θέσεις.Προεκλογικά είχαμε έναν πόλεμο ανακοινώσεων μεταξύ των υποψηφίων Περιφερειαρχών, Αλέξανδρου Καχριμάνη και Ευάγγελου Αργύρη για το θέμα αυτό και πλέον ο πρώτος, με την εκλογή του και τα καθήκοντα που θα αναλάβει, θα κληθεί, μαζί με τη νέα Δημοτική Αρχή Ηγουμενίτσας, να μεριμνήσουν για λύση στο μείζον αυτό ζήτημα. Θέμα το οποίο διαχειρίζεται η ελληνική κυβέρνηση, ευθύνη της οποίας είναι να δώσει αποδεκτή λύση, αλλά οι τοπικοί παράγοντες της Ηπείρου και κυρίως η Περιφέρεια, οφείλουν να μεταφέρουν τις θέσεις και γιατί όχι, να πιέσουν, για αντιμετώπιση του θέματος, με γνώμονα που δεν θα επιδρά αρνητικά στην όποια περιοχή επιλεγεί για τη διέλευση και την εγκατάσταση του εργοστασίου.

Χερσαία ζώνη Ηγουμενίτσας

Θέμα το οποίο προέκυψε εντελώς ξαφνικά και σε προεκλογική περίοδο και η κατάληξη στο οποίο μοιάζει ιδιαίτερα σημαντική για την περιοχή, είναι αυτό της χερσαίας ζώνης της Ηγουμενίτσας. Έπειτα από πρόθεση του Διευθύνοντα Συμβούλου της ΟΛΗΓ Α.Ε δηλαδή, ο οποίος έθεσε ως θέμα ημερήσιας διάταξης στο Δ.Σ του Οργανισμού, την επιστροφή της ζώνης στον ΟΛΗΓ.Μετά την αντίδραση των Θεσπρωτών μελών του Δ.Σ, η συζήτηση στα τέλη Σεπτεμβρίου αναβλήθηκε, ώστε να συζητηθεί με τους τοπικούς φορείς, όταν αυτοί εκλεγούν και αναλάβουν καθήκοντα. Κάτι που οριοθετείται στις αρχές του Γενάρη, εκτός απροόπτου.Με απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου, ο Δήμος Ηγουμενίτσας, είχε προχωρήσει σε έκδοση ψηφίσματος, μέσω του οποίου καταδικαζόταν ένα τέτοιο ενδεχόμενο και τονιζόταν η απόφαση να μην επιτραπεί κάτι τέτοιο.Φυσικά είχαμε και διάφορες ανακοινώσεις τοπικών αρχών, υποψηφίων και φορέων που καυτηρίαζαν την πρόθεση της ΟΛΗΓ.Πλέον, σε λιγότερο από δύο μήνες, αναμένεται ίσως να δοθεί συνέχεια στο θέμα, κάτι το οποίο βέβαια εξαρτάται από τη στάση της ΟΛΗΓ και αν θα επαναφέρει το ζήτημα στο προσκήνιο.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

ΑΡΤΑ: Επίκαιρη φορολογική ημερίδα


Επίκαιρη φορολογική ημερίδα διοργανώνει η Ένωση Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Άρτας – Φιλιππιάδας το Σάββατο 20 Νοεμβρίου στις 9π.μ. στο ξενοδοχείο «Βυζαντινόν» στη Φιλοθέη Άρτας. Στην ημερίδα θα γίνει ανάλυση του Νόμου 3842/2010 και συγκεκριμένα: το θέμα του ΦΠΑ θ’ αναλύσει η Καρύδα Αικατερίνη-Διεύθυνση ΦΠΑ Υπ. Οικονομικών, για τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων («ΚΒΣ») θα μιλήσει ο Σαΐτης Ευθύμιος – Διευθυντής Κ.Β.Σ. Υπ. Οικονομικών και για το «Εισόδημα» το οποίο αναφέρεται και στο θέμα της περαίωσης θα μιλήσει ο Κατούδης Ηλίας – Δ/νση Εισοδήματος Υπ. Οικονομικών. Κόστος συμμετοχής: Λογιστές 50€, Βοηθοί 10€, Λοιποί: 50€. Πληροφορίες: Μπακόλας Βασίλης 2681078049, Κλάγκου Παναγιώτα 2681028239.

Απαγχονισμένος βρέθηκε χθες 20χρονος στην Κληματιά Ιωαννίνων


Απαγχονισμένος βρέθηκε χθες το απόγευμα,στην αυλή του σπιτιού του στην Κληματιά Ιωαννίνων 20χρονος. Απο την Αστυνομία αποκλείστηκε η εγκληματική ενέργεια. Την υπόθεση ερευνά το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα.

Επιτέλους, πιστώσεις, για το Β΄ κλειστό γυμναστήριο

Στάλθηκαν 200.000 ευρώ για τον πρώτο λογαριασμό

Σχεδόν 1,5 χρόνο μετά την ανάδειξη του αναδόχου για την κατασκευή του Β΄ κλειστού γυμναστηρίου Ιωαννίνων στον Βοτανικό, δόθηκαν τα πρώτα χρήματα από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και μάλλον αποφεύγεται η διάλυση της σύμβασης που έχει υπογραφεί, κάτι που μέχρι πρότινος φαίνονταν ως πολύ πιθανή εξέλιξη.Ο νομάρχης (με αυτή την ιδιότητα αναφέρθηκε στο θέμα) Αλέξανδρος Καχριμάνης ανακοίνωσε χθες ότι υπογράφτηκε η σχετική ΣΑΕ 016 που αφορά αθλητικά έργα και μέσα σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και το νέο κλειστό γυμναστήριο της πόλης.Η πίστωση που διατίθεται για το 2010 (και θα εξηγήσουμε τι σημαίνει) είναι μόλις 800.000 ευρώ και από αυτό το ποσό στάλθηκαν στη νομαρχία 200.000 ευρώ, ποσό που δεν καλύπτει καν τον πρώτο λογαριασμό που εκκρεμεί και έγινε αιτία να επιθυμεί την αποχώρηση ο ανάδοχος.

Θα βάλει χρήματα και η νομαρχία

Ο κ. Καχριμάνης, ωστόσο, υλοποιώντας παλιότερη δέσμευση του, τόνισε ότι το υπόλοιπο άμεσα απαιτητό ποσό, που είναι 180.000 ευρώ θα καλυφθεί από την νομαρχιακή αυτοδιοίκηση στα πλαίσια της προγραμματικής σύμβασης που έχει υπογραφεί με το δήμο Ιωαννιτών και την ΓΓΑ για την υλοποίηση του έργου. «Σήμερα έφτασαν 200.000 ευρώ στη νομαρχία και θα βάλουμε κι εμείς λεφτά για να πληρώσουμε τον πρώτο λογαριασμό», είπε ο νομάρχης και πρόσθεσε ότι το έργο μπορεί άμεσα να ξεκινήσει, αφού από τη ΓΓΑ τον ενημέρωσαν ότι θα υπάρχει χρηματοδότηση.Τα πράγματα όμως δεν είναι και τόσο απλά. Ο πρώτος λογαριασμός εκκρεμεί από την άνοιξη, όταν ο ανάδοχος ολοκλήρωσε την μελέτη εφαρμογής και την έκδοση της οικοδομικής άδειας και ζήτησε να πληρωθεί αυτό το ποσό για να ξεκινήσει το έργο.Ουσιαστικά έργο δεν εκτελέστηκε σε...χωματουργικό επίπεδο στο παλιό γήπεδο Βοτανικού, απλά περιφράχθηκε και διαμορφώθηκε ο χώρος για να στηθεί εργοτάξιο.Η ΓΓΑ όμως δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της σύμβασης για το έργο και ο ανάδοχος έχει κάνει χρήση των δίμηνων προθεσμιών διακοπής εργασιών, με δικαίωμα να λύσει τη σύμβαση αν δεν πληρωθεί.

Ευτύχημα η μη αποχώρηση

Πέρασε όλο το καλοκαίρι και φτάσαμε στο τέλος του φθινοπώρου για να εγκριθεί η πρώτη πίστωση από τη ΓΓΑ και το ευτύχημα είναι ό ανάδοχος δεν αποχώρησε. Διαφορετικά το έργο θα έμπαινε σε νέες περιπέτειες, επαναδημοπράτηση και αβέβαια κατάληξη, δεδομένων των περιορισμένων πόρων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.Οι διαθέσιμοι εθνικοί πόροι για τέτοια έργα είναι πλέον πολύ περιορισμένοι και φυσικό επακόλουθο ήταν η καθυστέρηση έγκρισης του προγράμματος από το υπουργείο Οικονομικών.Το μόνο θετικό ήταν και τελικά φαίνεται να σώζει το έργο προς την στιγμήν, το γεγονός ότι το Β΄ κλειστό εντάσσονταν στα νέα έργα που θα υλοποιηθούν. Πρωταρχικός στόχος ήταν για τη ΓΓΑ να αποπληρώσει έργα που βρίσκονται στο τέλος τους και υπό αυτή την έννοια και με τις πολιτικές παρεμβάσεις που έγιναν και από βουλευτές, είναι ...επίτευγμα που το έργο είναι στη λίστα και δόθηκαν τα πρώτα χρήματα. Η διαφορά είναι ότι αυτές οι 800.000 ευρώ θα αποτελέσουν την...προίκα μέχρι να εγκριθεί το πρόγραμμα του 2011, προφανώς σε ένα χρόνο από τώρα και άρα μέχρι τότε θα υπάρχει μικρό ποσό για το κυρίως έργο, αφού αφαιρεθούν οι 200.000 ευρώ για τον πρώτο λογαριασμό.Η εκτίμηση όσων γνωρίζουν την κατάσταση με τις πιστώσεις του ΠΔΕ και τις επιχορηγήσεις προς την ΓΓΑ, είναι ότι θα απαιτηθούν αρκετά χρόνια και πολλή υπομονή για να ολοκληρωθεί.

Με ανάδοχο από τον Ιούνιο του 2009
Η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση έχει υπογράψει προγραμματική σύμβαση με τη ΓΓΑ και το δήμο Ιωαννιτών (μετέχει με συμβολή το οικόπεδο, το παλιό γήπεδο Βοτανικού).Το έργο έχει ...ιστορία από το 1995 και μόλις το 2008 υπήρξε θετική κατάληξη, αφού...κινδύνευσε να πάει και για ΣΔΙΤ. Μέχρι να οριστικοποιηθεί ο προϋπολογισμός και να αποφασίσει η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου και της ΓΓΑ να εγκρίνει την δημοπράτηση καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια.Τον Ιούνιο του 2009 από την αρμόδια επιτροπή της Ν.Α η οποία διενήργησε το διαγωνισμό στον οποίο μετείχαν 17 εργοληπτικές εταιρείες, έγινε η ανάδειξη του αναδόχου.Ο προϋπολογισμός ήταν 8 εκ. ευρώ, με τον τίτλο του έργου «Πανηπειρωτικό Κλειστό Γυμναστήριο Ιωαννίνων». Ανάδοχος αναδείχθηκε η «ΣΧΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ & EΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», προσφέροντας μεγάλη έκπτωση (άνω του 40%) και υπογράφτηκε η σύμβαση. Μεσολάβησε από τότε η έκδοση οικοδομικής άδειας και η εκπόνηση της μελέτης εφαρμογής. Τώρα που θα πληρωθεί ο πρώτος λογαριασμός, μπορεί να αρχίσουν οι εκσκαφές και σταδιακά να εκτελεστεί το έργο που τόσο πολύ λείπει από την περιοχή.Το Β΄ κλειστό γυμναστήριο θα είναι 2.700 θέσεων με δυνατότητα αύξησης σε 3.000 θέσεις και θα περιλαμβάνει γήπεδα μπάσκετ, χαντ-μπολ, βόλεϊ, τένις κ.λπ. και τα λειτουργικά έξοδα θα καλύπτονται κατά 50% από το Δήμο και 50% από τη Ν.Α. και στο εξής από την αιρετή περιφέρεια.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Τραγικό δυστύχημα στη Θεσπρωτία με θύμα 33χρονο Γιαννιώτη


Τραγικό δυστύχημα με απολογισμό έναν νεκρό σημειώθηκε λίγο πριν τις 11:00 π.μ. χθες, στην Ε.Ο. Ηγουμενίτσας - Πρέβεζας στο ύψος του Μαργαριτίου Θεσπρωτίας.Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε 33χρονος Γιαννιώτης, εισήλθε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας με αποτέλεσμα να συγκρουστεί μετωπικά με τουριστικό λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν 34 μέλη του Συλλόγου Γυναικών Μπενίτσας Κέρκυρας. Το λεωφορείο είχε ξεκινήσει για εκδρομή από την Κέρκυρα προορισμό το Ναύπλιο.Από τα συντρίμμια του Ι.Χ. νεκρός ανεσύρθη ο 33χρονος οδηγός του, ενώ οι επιβάτες του λεωφορείου και ο οδηγός του, όλοι καλά στην υγεία τους, παρελήφθησαν από άλλο λεωφορείο, μερικές ώρες αργότερα.

ΑΡΤΑ:Διαδικτυακή πύλη στη διάθεση των επιχειρήσεων


Το Επιμελητήριο Άρτας ενημερώνει τις επιχειρήσεις- μέλη του, ότι μέσω της διαδυκτιακής πύλης “Agora” (http://www.agora.mfa.gr/ ), έχουν τη δυνατότητα της έγκυρης και άμεσης ενημέρωσης για τις τελευταίες οικονομικές εξελίξεις καθώς και της αναζήτησης και εύρεσης πληροφοριών, ανάλογα με το προϊόν ή την υπηρεσία που προσφέρουν, όπως και ανάλογα με την χώρα ενδιαφέροντός τους.

Χαριστική βολή στο Αθλητικό Σχολείο


Ένα ακόμη καίριο χτύπημα στη λειτουργία των αθλητικών σχoλείων που έχουν διαδραματίσει και τοπικά έναν σημαντικό εκπαιδευτικό και αθλητικό ρόλο επέφερε η απόφαση του υπουργείου Παιδείας που έφτασε την Τετάρτη στα σχολεία,σύμφωνα με την οποία στο εξής δε θα ισχύει η κάλυψη του κόστους της μετακίνησης των μαθητών με δαπάνες της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.Η απόφαση αυτή σε συνδυασμό με την καθυστέρηση τοποθέτησης προπονητών στα αθλητικά σχολεία έχει δημιουργήσει τεράστια αναστάτωση και το κλίμα είναι εξαιρετικά βαρύ. Από την πρώτη στιγμή στο Αθλητικό Γυμνάσιο Ιωαννίνων επικράτησε αναβρασμός,ενώ οι μαθητές ομόφωνα έλαβαν την απόφαση χθες το πρωί να προχωρήσουν σε αποχή διαρκείας, μέχρι να λυθούν και τα δύο προβλήματα.Στο Αθλητικό Γυμνάσιο Ιωαννίνων βρέθηκε το πρωί ο προϊστάμενος του γραφείου Φυσικής Αγωγής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κώστας Καμπέρης που τόνισε πως υπήρξε κινητοποίηση από την πρώτη στιγμή και ζητήθηκε εγγράφως από την Περιφέρεια, τη Νομαρχία και τους Δήμους Ιωαννιτών, Μετσόβου και Κόνιτσας να αναλάβουν την χρηματοδότηση της μετακίνησης.«Ευελπιστούμε στην ευαισθητοποίηση των φορέων,διαφορετικά ο αριθμός των μαθητών στο Αθλητικό Γυμνάσιο αναμένεται να μειωθεί, αφού πολλοί γονείς δεν μπορούν λόγω χρόνου και κόστους να αναλάβουν την μετακίνηση», σημείωσε ο κ.Καμπέρης.Ο προϊστάμενος του γραφείου Φυσικής Αγωγής αναφέρθηκε και στο ζήτημα της τοποθέτησης των προπονητών που λείπουν, με αποτέλεσμα να μην γίνονται οι προγραμματισμένες προπονήσεις – μαθήματα στο σχολείο.«Το πρόβλημα προέκυψε στη μηχανοργάνωση του υπουργείου όταν διαπιστώθηκε πως κάποιοι εκπαιδευτικοί είχαν καταθέσει ψευδή στοιχεία. Ελπίζω εντός των επόμενων ημερών να τακτοποιηθεί και αυτό το θέμα», τόνισε.

Ανακοίνωση της Ενωτικής
Κίνησης Γυμναστών

Σε ανακοίνωσή της η Ενωτική Κίνηση Γυμναστών κάνει λόγο για εξωφρενική και ανέντιμη απόφαση του υπουργείου που οδηγεί στην αποσταθεροποίηση του οικογενειακού περιβάλλοντος των μαθητών.«Η τοποθέτηση του «μαχαιριού στον λαιμό» των γονέων είτε υπογράψουν την υπεύθυνη δήλωση είτε όχι, αποτελεί πράξη ειλημμένης απόφασης και «μονόδρομο» για τη βούληση του υπουργείου να «τελειώσει» με την υπόθεση «ΤΑΔ – ΕΤΑΔ» η οποία αποτελεί αγκάθι στα δημοσιονομικά σχέδια του κράτους. Και αυτό, αφού οι γονείς που θα αποφασίσουν να επωμιστούν το βάρος της μετακίνησης των παιδιών τους έπειτα από σοβαρή σκέψη υπογράφοντας το χαρτί που απαιτείται, θα κληθούν πολλοί απ’ αυτούς μετά από λίγο να εγκαταλείψουν ούτως ή άλλως τα τμήματα αυτά αφού ο αριθμός των μαθητών που θα παραμείνει δεν θα πληροί σε πολλές περιπτώσεις τις προϋποθέσεις ύπαρξης του αθλητικού τμήματος και την πρόσληψη Γυμναστή», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Η εσωστρέφεια υποσκάπτει τα θεμέλια της Πανηπειρωτικής

Του Χαράλαμπου Γαλιάνδρα Αρτινού

Το διχαστικό ενδοπαραταξιακό κλίμα που επικρατεί στην πλειοψηφούσα παράταξη Πανηπειρώτικη Ενωτική Ανεξάρτητη Κίνηση (Π.Ε.Α.Κ.) από την εκλογή των νέων μελών της διοίκησης της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΣΕ), εδώ και επτά μήνες, θέτει σε κίνδυνο την πορεία, ακόμη και την ύπαρξη της κορυφαίας οργάνωσης της ηπειρώτικης αποδημίας.Η εσωστρέφεια, οι αντιπαραθέσεις, οι αντεγκλήσεις και η διαμάχη που εκπορεύονται από τη διεκδίκηση της προεδρίας και άλλων θέσεων στο διοικητικό συμβούλιο αποτελούν ανυπέρβλητα εμπόδια στη λειτουργία της Συνομοσπονδίας και στην προσπάθεια ορισμένων μελών να παραγάγουν έργο. Γεγονός που επισημάνθηκε με ανακοίνωση-καταγγελία της Ηπειρώτικης Συσπείρωσης, στην προσπάθειά της να ενημερώσει τις αδελφότητες και τους απανταχού απόδημους για το αρνητικό κλίμα που σοβεί στην ΠΣΕ.Εξαιτίας αυτών των φαινομένων που παρατηρούνται μεταξύ των 16 συμβούλων που εξέλεξε η Π.Ε.Α.Κ., μέλη της που κατέχουν θέσεις στη διοίκηση δεν εμφανίζονται ούτε στις συγκλήσεις του προεδρείου, ούτε στην ολομέλεια του σώματος, προκαλώντας τοιουτοτρόπως δυσχέρειες στην απρόσκοπτη και ομαλή λειτουργία της Συνομοσπονδίας. Αλλά και όσοι εμφανίζονται το μόνο που κάνουν είναι να προκαλούν προσκόμματα στην παραγωγή έργου και τη συμμετοχή τους σ΄αυτό και βεβαίως ν΄αναδεικνύουν την εσωστρέφεια που τρώει σαν σαράκι την παράταξη της Π.Ε.Α.Κ. και υποσκάπτει τα θεμέλια της Πανηπειρωτικής.Σαράκι που μεταφράζεται σε πλήρη αδιαφορία για την κατιούσα που έχει πάρει η Συνομοσπονδία, με την εσαεί απουσία τους, με τη μη συμμετοχή στον προγραμματισμό και την ανυπαρξία τους στα οικονομικά.Αγιάτρευτο τραύμα τα οικονομικά, αφού το ταμείο είναι μείον, οι υποχρεώσεις «τρέχουν» και η διοίκηση αδυνατεί ν΄ανταπεξέλθει σ΄αυτές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το παρόν και το μέλλον της ΠΣΕ. Και οι τρέχουσες υποχρεώσεις είναι πολλές: κοινόχρηστα, εφορία, ΙΚΑ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, καθαρίστρια, υπαλληλικό προσωπικό, λειτουργικά έξοδα γραφείου, έντυπα, στεφάνια, τηλεγραφήματα, κ.λπ. Και φως στο βάθος του τούνελ δεν φαίνεται.Αναρωτήθηκαν άραγε οι υπεύθυνοι, και υπόλογοι, αυτής της κατάστασης που οδηγούν το καράβι που λέγεται Πανηπειρωτική; Δεν βλέπουν πως η Ομοσπονδία μας, ένα ιστορικό σωματείο που αριθμεί 75 και πλέον έτη ζωής, κινδυνεύει να υποπέσει στην ανυποληψία και την απαξίωση, απειλούμενη με λουκέτο εξαιτίας της στάσης τους; Ή να σκεφτούμε πως ενδιαφέρονται μόνο για τον εαυτούλη τους και όχι για τους χιλιάδες απόδημους Ηπειρώτες που διαβιούν ανά την Ελλάδα και την αλλοδαπή και στους οποίους η Πανηπειρωτική πρόσφερε και προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες τόσο στον πολιτισμικό όσο και στον κοινωνικό τομέα; Ή να υποθέσουμε πως στην περίπτωσή τους ισχύει το… μωραίνει Κύριος ον βούλεται απωλέσει;Κι επειδή η κατάσταση έχει φτάσει στο μη παρέκει, καλό είναι να συνευρεθούν και τα 16 μέλη που συγκροτούν την παράταξη της Π.Ε.Α.Κ., ν΄αναλάβει έκαστο τις ευθύνες που του αναλογούν και να δώσουν άμεση λύση στο τεράστιο πρόβλημα λειτουργίας της Πανηπειρωτικής που οι ίδιοι δημιούργησαν. Και ας έχουν κατά νου πως το «μαζί και χώρια» ή το «από δω πάμε εμείς, απ΄εκεί πάνε οι άλλοι» δεν έχει θετικό αποτέλεσμα. Όσο για τη λύση που θα δώσουν, αυτή θα πρέπει να σηματοδοτεί την πορεία της Συνομοσπονδίας από δω και πέρα.Στο χέρι τους είναι να μην αμαυρώσουν το όνομά τους, αλλά ούτε και να ζημιώσουν την Πανηπειρωτική και την αποδημία. Γιατί η Πανηπειρωτική είναι ιδέα, πάνω από κόμματα, παρατάξεις και ιδιοτελείς επιδιώξεις. Και βέβαια πρέπει να ζήσει, για το κοινό συμφέρον όλων των Ηπειρωτών, και θα ζήσει κόντρα στις αντίθετες βλέψεις ή βλακείες ορισμένων. Και θα ζήσει είτε με τους ίδιους είτε με κάποιους άλλους.Και κάτι τελευταίο: κάνω έκκληση στις διοικήσεις των ομοσπονδιών, αδελφοτήτων και ηπειρώτικων συλλόγων, απ΄όπου εκπορεύονται τα μέλη τα οποία διοικούν την Ομοσπονδία μας, να επέμβουν δυναμικά και ν΄απαιτήσουν από τους εμπλεκόμενους να άρουν άμεσα το πρόβλημα που τους ταλανίζει και που έχει αρνητικές επιπτώσεις στη διοίκηση της Πανηπειρωτικής. Αφού βέβαια πρώτα συνειδητοποιήσουν πως το δικό τους πρόβλημα δεν μπορεί να γίνεται και πρόβλημα της Συνομοσπονδίας.Και στο κάτω-κατω , αν δεν μπορούν να το λύσουν ας πάνε στα σπίτια τους, αν και στην υπόθεση της πανηπειρώτικης αποδημίας δεν περισσεύει κανένας. Άλλωστε θα πρέπει να γνωρίζουν πότε πληρώνεται ο χρόνος της αποχώρησης, που πρέπει να γίνεται με το κεφάλι ψηλά. Κι ας πάψουν να πιστεύουν πως μετά απ΄αυτούς θα υπάρξει… χάος. Ουδείς αναντικατάστατος.

Να περάσει στους παραγωγούς η «Δωδώνη»

Ο Πανηπειρωτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός επανέρχεται...

Με το ρητορικό ερώτημα, «σε ποιον άραγε ανήκει η γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ», στην ΑΤΕ, στις Ενώσεις ή στους ίδιους τους άμεσους παραγωγούς, στους ίδιους τους κτηνοτρόφους όπως πιστεύουμε εμείς;», ο Πανηπειρωτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός επανέρχεται μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, στις οποίες δεν έλλειψε η αντιπαράθεση σε επίπεδο περιφέρειας, στο μείζον θέμα του ιδιοκτησιακού και στην πρόταση του να περάσει η γαλακτοβιομηχανία στους παραγωγούς. Η δημόσια παρέμβαση του δεν γίνεται τυχαία, αφού όλοι περιμένουν εξελίξεις και θέλουν οι κτηνοτρόφοι να προλάβουν πιθανές αρνητικές.Ταυτόχρονα, ο Συνεταιρισμός καλεί με την ανακοίνωση που εξέδωσε, την κυβέρνηση να στηρίξει έμπρακτα την κτηνοτροφία και δώσει οριστική απάντηση για το ιδιοκτησιακό μέλλον της εταιρείας. Ο Συνεταιρισμός τάσσεται και κατά της προταθείσας λύσης για συμμετοχή και ηπειρωτικών επιχειρήσεων σε ένα μετοχικό σχήμα χωρίς της Αγροτική Τράπεζα, για την οποία τονίζει ότι έχει βγάλει και με το παραπάνω όσα χρήματα διέθεσε όλα αυτά τα χρόνια και το μόνο που πρέπει να κάνει είναι να μεταβιβάσει τις μετοχές στους παραγωγούς μέσω του πρωτοβάθμιου κλαδικού Συνεταιρισμού τους.Φυσικά, διαφωνεί κάθετα και με την πρόταση του Σταύρου Καλογιάννη για εισαγωγή στο χρηματιστήριο και καλεί τους βουλευτές της Ηπείρου και τους νεοεκλεγέντες, περιφερειάρχη (ο Αλ. Καχριμάνης μονίμως τάσσονταν υπέρ της λύσης με τους κτηνοτρόφους) και δημάρχους σε ένα κοινό μέτωπο για να υπερασπιστούν τον κοινωνικό χαρακτήρα της «Δωδώνης».

Αφορά τη ζωή χιλιάδων κτηνοτρόφων

Ο Πανηπειρωτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός σημειώνει για το ερώτημα που έθεσε ότι «δεν πρόκειται για ένα γενικόλογο θεωρητικό πολιτικό και οικονομικό ερώτημα, αλλά για ένα ερώτημα άμεσο και πρακτικό που αφορά τη ζωή χιλιάδων κτηνοτρόφων. Είναι ένα ερώτημα που «έπαιξε» και «παίζει» αμεσότατα μπροστά στην επιλογή της ΑΤΕ, λόγω μνημονίου και κρίσης, να πουλήσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τις θυγατρικές της».Ο Συνεταιρισμός κάνει αναδρομή στο 1963 και στην ίδρυση της γαλακτοβιομηχανίας, με σκοπό να «στηρίξει την κτηνοτροφική παραγωγή και τους κτηνοτρόφους από τους εκβιασμούς των εμπόρων γάλακτος που άφηναν το γάλα αδιάθετο για να χτυπήσουν τις τιμές». Σημειώνει ότι δεν είναι μια τυπική εταιρεία, αλλά μια εταιρία με διευρυμένο κοινωνικό χαρακτήρα στήριξης και υπεράσπισης των κτηνοτρόφων και ότι αυτός ο χαρακτήρας δεν πρέπει και δεν θα χαθεί.Προσθέτει ακόμη ότι «κατά την ίδρυσή της σημαντικός αριθμός κτηνοτρόφων που τότε χαρακτηρίστηκαν κομμουνιστές έβαλαν οι ίδιοι μέρισμα 500 δραχμών. Μόνο που τα λεφτά δεν έφτασαν και τότε χρειάστηκε να παρθεί δάνειο 30.000.000 δραχμών από την ΑΤΕ. Η ΑΤΕ όμως για να εξασφαλίσει πως θα πάρει τα λεφτά της πίσω, μπήκε «δερβέναγας» στην εταιρία, παίρνοντας ως ενέχυρο το 60% των μετοχών».

Η ΑΤΕ έβγαλε τα λεφτά της και με το παραπάνω
Σύμφωνα με τον Συνεταιρισμό, ύστερα από 47 χρόνια η ΑΤΕ όχι μόνο έχει πάρει τα λεφτά της και με το παραπάνω αλλά με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχει βγάλει μπόλικο τοκογλυφικό κέρδος. Κατά συνέπεια, προσθέτει, όχι μόνο δεν δικαιούται να πουλήσει τίποτε αλλά απεναντίας αυτό που θα πρέπει να κάνει με βάση αυτή την πρωταρχική συμφωνία είναι να μεταβιβάσει τις μετοχές της στους κτηνοτρόφους διαμέσου ενός πρωτοβάθμιου κτηνοτροφικού πανηπειρωτικού συνεταιρισμού.Υπενθυμίζει γεγονότα που ίσως δεν είναι γνωστά στο ευρύ κοινό, ότι το 1967 για να στηριχθεί το σύνολο της Ηπειρωτικής κτηνοτροφικής παραγωγής και με βάση την αύξηση των αναγκών της βιομηχανίας, η εταιρία άρχισε να παίρνει γάλα από όλη την Ήπειρο και παράλληλα μεταβιβάστηκαν μετοχές και στις υπόλοιπες Ενώσεις της Ηπείρου, δωρεάν. Το γεγονός ότι οι Ενώσεις Άρτας - Πωγωνίου - Κόνιτσας πούλησαν τις μετοχές στην ΑΤΕ(αυτό έγινε τα τελευταία χρόνια και απέκτησε ποσοστό άνω του 67% η Τράπεζα και εκκρεμεί στη δικαιοσύνη με προσφυγή των άλλων Ενώσεων το θέμα), όχι μόνο είναι λάθος αλλά συνιστά μια ακόμη παραβίαση και αναίρεση της αρχικής συμφωνίας που εξασφάλιζε και εξασφαλίζει τον χαρακτήρα για τον οποίο δημιουργήθηκε η εταιρία, δίνοντας το δικαίωμα στην ΑΤΕ - που όπως είπαμε δεν της ανήκει τίποτε επί της ουσίας - να κερδοσκοπεί σε βάρος των κτηνοτρόφων αλλά και της ίδιας της ανάπτυξης της εταιρίας.«Η αρχική συμφωνία και ο χαρακτήρας που ως ένα σημείο συνεχίζει να έχει η εταιρία αν ίσχυε μια φορά πριν 47 χρόνια σήμερα ισχύει εκατό», τονίζει ο Πανηπειρωτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός γιατί αν τότε, σημειώνει οι κτηνοτρόφοι είχαν ως ανταγωνιστές τους εμπόρους, σήμερα έχουν τις αθρόες εισαγωγές γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, τις πολυεθνικές και τα καρτέλ που «κανονίζουν» τις τιμές της πρώτης ύλης όπως αυτοί θέλουν.

Η πρόταση για το μέλλον της και της κτηνοτροφίας

ΟΙ κτηνοτρόφοι θέλουν μια «Δωδώνη» που θα μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και να αντισταθεί στο χτύπημα της κτηνοτροφικής παραγωγής, μαζί με άλλες συνεταιριστικές επιχειρήσεις και καταθέτουν την πρόταση τους με το ερώτημα:«Ποια «ΔΩΔΩΝΗ» όμως; Όχι αυτή που θα ξεπουληθεί κοψοχρονιά στα καρτέλ και στις πολυεθνικές. Όχι αυτή που θα οδηγηθεί στα χέρια Ηπειρωτών κεφαλαιοκρατών που ονειρεύονται να πάρουν μερτικό από τα κέρδη της εταιρίας. Όχι αυτή που θα καταλήξει στο χρηματιστήριο, αλλάζοντας με βίαιο τρόπο τον κοινωνικό χαρακτήρα που θα πρέπει να έχει η εταιρία. Αλλά μια ΔΩΔΩΝΗ» στα χέρια των παραγωγών της μέσα από ένα πρωτοβάθμιο κλαδικό συνεταιρισμό με κρατική στήριξη - ενίσχυση, που θα δυναμώνει τη συνεργασία των κτηνοτρόφων, των εργαζόμενων στη βιομηχανία και των κατοίκων της περιοχής. Έτσι μόνο θα αναβαπτισθεί και θα ενδυναμώσει ο κοινωνικός χαρακτήρας της. Αυτό μπορεί να συμβεί μέσα στο υπάρχον πολιτικό και κοινωνικό σύστημα. Ας μην ξεχνάμε πως όλες οι αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες, ιδιαίτερα της Ευρώπης έχουν ισχυρούς καθετοποιημένους παραγωγικούς συνεταιρισμούς εδώ και πολλά χρόνια πριν».

Τι ζητούν από κυβέρνηση και διοίκηση της «Δωδώνης»

Καταλήγοντας ο Πανηπειρωτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός καλεί την κυβέρνηση, αν θέλει να στηριχθεί για την ανάπτυξη της χώρας στον πρωτογενή τομέα και ιδιαίτερα στην κτηνοτροφία της:
-Να κλείσει άμεσα το ιδιοκτησιακό της γαλακτοβιομηχανίας γιατί αυτή η περιρρέουσα φημολογία δεν βοηθάει ούτε την βιομηχανία, ούτε τους κτηνοτρόφους. Η πρόταση γι' αυτό είναι μία και μοναδική: να περάσει η «ΔΩΔΩΝΗ» στους ίδιους τους κτηνοτρόφους μέσα από ένα πρωτοβάθμιο κλαδικό συνεταιρισμό με την εποπτεία και τον έλεγχο του ίδιου του Υπουργείου Γεωργίας.
-Να καθορίσει η «ΔΩΔΩΝΗ» άμεσα τις τιμές για την γαλακτοκομική σεζόν 1/10/2010 έως 30/9/2011, τέτοιες που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής, τιμές τέτοιες που να αποτελούν μπούσουλα διεκδίκησης και των άλλων κτηνοτρόφων σε. όλη την Ελλάδα από τις ιδιωτικές βιομηχανίες.
-Να μοιραστούν τα κέρδη σαν τιμή εκκαθάρισης όπως δεσμεύτηκε και ο Πρωθυπουργός στην προεκλογική του συγκέντρωση στα Γιάννενα.
-Η κυβέρνηση να προχωρήσει στην επίλυση των υπόλοιπων γενικότερα αιτημάτων για την στήριξη και ανάπτυξη της κτηνοτροφίας.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Διαψεύδει ο Οδυσσέας Πότσης τα δημοσιεύματα περί συμμετοχής του στο κόμμα της Ντόρας


Σχετικά με τη φημολογία, που αναφέρετε στο σχόλιό σας, σας απαντώ ότι "ο Οδυσσέας αντί της Ντόρας,την Κυριακή θα επιλέξει την Αφροδίτη (τη σύζυγό του) και μετ' αυτής θα βρίσκεται στο Μέτσοβο,όπου θα συνφάγουν τραχανά.

Με τιμή
Οδυσσέας Πότσης

Τη Δευτέρα το απόγευμα το συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων


Μέσα σε μία εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία πραγματοποιείται τη Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου στις 5:30 το απόγευμα το συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων.Στο πλαίσιο αυτό η παράταξη Ταξική Ενότητα με ανακοίνωσή της αναφέρεται στις πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών και τονίζει πως παρεμβαίνει στο συνέδριο του ΕΚΙ για να δείξει σε όλους τους εργαζόμενους, ότι μπορεί να υπάρξει ένας διαφορετικός ταξικός δρόμος για το Εργατικό Κίνημα και καλεί όλους τους αντιπροσώπους στην εκλογή μιας διοίκησης που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Συντονισμός όλων των υπηρεσιών για καλύτερη απόδοση

Συναντήσεις και επισκέψεις με φορείς όλων των Νομών της Ηπείρου έχει ήδη ξεκινήσει ο αιρετός Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης

Την επομένη των αυτοδιοικητικών εκλογών ξεκίνησε η οργάνωση των νέων Περιφερειών και Δήμων από τις αρχές που αναδείχθηκαν στον β’ γύρο της εκλογικής διαδικασίας.Από την περασμένη Δευτέρα ο πρώτος αιρετός Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης επισκέφθηκε και τους τέσσερις Νομούς της Ηπείρου, συναντήσεις που αναμένεται να συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα.Παράλληλα, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους νεοεκλεγέντες Δημάρχους.Το επόμενο διάστημα, όπως σημείωσε ο κ. Καχριμάνης, θα επισκεφτεί τις τρεις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις σε Άρτα, Θεσπρωτία και Πρέβεζα, για να συζητήσει από κοντά με τους αρμόδιους και τους υπαλλήλους τα θέματα που τους απασχολούν και τυχόν προβλήματα που οι ίδιοι εντοπίζουν.Ζητούμενο είναι ο συντονισμός και η δουλειά από όλους, καθώς το υπάρχον οργανόγραμμα, αλλά και οι συνεχώς νέες αποφάσεις για την εφαρμογή του «Καλλικράτη» δεν βοηθούν σημαντικά την οργάνωση του νέου εγχειρήματος, υπογράμμισε. Είναι χαρακτηριστικό πως κάποιες αρμοδιότητες θα διατεθούν στη νέα περιφερειακή αρχή μετά την 1η Ιουλίου.Όπως ανακοίνωσε, ήδη έχει ζητήσει να εξεταστούν προβλήματα σε ολόκληρη την Ήπειρο και να προετοιμαστούν μελέτες, ώστε να μην πάει χαμένος ο χρόνος που απομένει. «Έτσι θα πορευτούμε για να βοηθήσουμε τον τόπο.Πρόκειται για μία δύσκολη μάχη σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία, όμως είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τον αγώνα για τους πολίτες. Θέλει πολύ δουλειά», σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Ο Φίλιος στο Δημαρχείο


Αντιπροσωπεία της παράταξης «Ενότητα Πολιτών- Νέα Γιάννενα» με επικεφαλής τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Φίλιππα Φίλιο συναντήθηκε χθες με τον δήμαρχο Νικόλαο Γκόντα και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Βασίλη Κοσμά.Κατά την διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν τρέχοντα θέματα, ορίστηκε ημερομηνία ορκωμοσίας του νέου δημοτικού συμβουλίου -22 Δεκεμβρίου- ενώ η πρώτη συνεδρίαση για την εκλογή οργάνων θα πραγματοποιηθεί στις 2 Ιανουαρίου 2011.Ο κ. Φίλιος την ερχόμενη Τρίτη αναχωρεί για την Αθήνα, όπου θα έχει συναντήσεις στα Υπουργεία Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Επικεφαλής της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας ο βουλευτής Μ. Παντούλας


Με απόφαση του Προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου, ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Νομού Ιωαννίνων Μιχάλης Παντούλας ορίστηκε επικεφαλής της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας. Τη συγκεκριμένη θέση κατείχε ο Τηλέμαχος Χυτήρης, Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού.Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας αποτελείται από Κοινοβουλευτικές Αντιπροσωπείες 20 κοινοβουλίων - μελών της οργάνωσης (Αλβανία, Αρμενία, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, Εσθονία, Κύπρος, Καζακστάν, Λετονία, Λευκορωσία, Λιθουανία, Μολδαβία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσική Ομοσπονδία, Σερβία, Σλοβακία, Τσεχία, Ουκρανία και Φινλανδία), καθώς και ομάδες Βουλευτών από Αυστραλία, Ασία, Αφρική και ΗΠΑ.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Ενέργειες για την επίλυση του προβλήματος στο δρόμο της Ταράνας


Σε ενέργειες για την οριστική επίλυση του προβλήματος υπερχείλισης της θάλασσας που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στον δρόμο της Ταράνας με αποτέλεσμα να δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα στην διέλευση των κατοίκων της περιοχής. , προχωρά ο Δήμος της Πρέβεζας με την συνεργασία της Περιφέρειας Ηπείρου.Σύμφωνα με το Δήμαρχο Πρέβεζας Μιλτιάδη Κλάπα οι τεχνικές υπηρεσίες προχώρησαν στην εκπόνηση της μελέτης και η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα ενέκρινε άμεσα τη χρηματοδότηση δίνοντας την υπόσχεση ότι οι εργασίες θα προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό. Στο σημείο της υπερχείλισης θα υπάρξει ανύψωση του δρόμου με τεχνικά μέσα, ενώ, όπως διαβεβαιώνει ο κ. Κλάπας, έχει ληφθεί υπόψη ο παράγοντας προστασίας της αλιευτικής παραγωγής. «Ευχαριστούμε θερμά την Γενική Γραμματέα για την άμεση ανταπόκρισή της στο αίτημά μας» τονίζει ο Δήμαρχος Πρέβεζας ευελπιστώντας ότι οι εργασίες θα ολοκληρωθούν γρήγορα κι έτσι δεν θα παρουσιαστούν ξανά τα προβλήματα.

Στη PHILOXENIA η Περιφέρεια και οι Ν.Α. της Ηπείρου


Στην 26η διεθνή έκθεση Τουρισμού «PHILOXENIA» που πραγματοποιείται στην Θεσσαλονίκη από συμμετέχει η Περιφέρεια Ηπείρου και οι τέσσερις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις. Στο κοινό περίπτερο, στους χώρους του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου, όπου πραγματοποιείται φέτος η «PHILOXENIA» οι τέσσερις Νομοί της Ηπείρου θα έχουν την ευκαιρία να προβάλλουν τις ομορφιές, τη φιλοξενία, τη λαϊκή παράδοση, καθώς και τη μοναδικότητα στην εφαρμογή των εναλλακτικών μορφών τουρισμού που προσφέρουν σε όσους επιλέγουν να τους επισκεφθούν.Στόχος είναι η ανάδειξη και προβολή των τουριστικών προορισμών της Ηπείρου και η προσέλκυση όλο και περισσότερων επισκεπτών.

Εθελοντική αιμοδοσία στη Ν.Α. Ιωαννίνων


Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων και ο σύλλογος εργαζομένων της σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα» διοργανώνουν την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου εθελοντική αιμοδοσία.Η αιμοληψία θα γίνει στην αίθουσα συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου από ώρα 9 π.μ.

Ανεκτέλεστα τα δρομολόγια στο πορθμείο της Ηγουμενίτσας την Τρίτη λόγω απεργίας


Ανεκτέλεστα θα παραμείνουν τα περισσότερα δρομολόγια των πλοίων του πορθμείου Ηγουμενίτσας την προσεχή Τρίτη,αφού το ΔΣ του Σωματείου Μηχανικών και κατωτέρων πληρωμάτων κοντινών αποστάσεων «Ο Άγιος Σπυρίδων», που εργάζονται στην πορθμειακή γραμμή Ηγουμενίτσας – Κέρκυρας, Παξών και Λεύκιμης ανακοίνωσε την απόφασή του για συμμετοχή στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που εξήγγειλε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία για την Τρίτη 23/11 από τις 06:00 π.μ. έως τις 06:00 το πρωί της Τετάρτης 24/11.

Με το βραβείο του ΠΣΑΤ θα τιμηθούν οι Γιαννιώτες Κωπηλάτες


Με το ειδικό βραβείο του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικών Συντακτών (ΠΣΑΤ) θα τιμηθούν οι Γιαννιώτες Ολυμπιονίκες της κωπηλασίας Μιχάλης Ναστόπουλος, Απόστολος Λαμπρίδης, (ασημένιο μετάλλιο στη δίκωπο άνευ πηδαλιούχου), Λυδία Νταλαμάγκα και Ελένη Διαμάντη (χάλκινο μετάλλιο στη δίκωπο άνευ πηδαλιούχου).Το ΔΣ του ΠΣΑΤ αφού έλαβε υπόψη προτάσεις συντακτών και αθλητικών ομοσπονδιών, που ανταποκρίθηκαν στη σχετική πρόσκληση του ΔΣ, αποφάσισε να απονείμει εφέτος ειδικές βραβεύσεις, στο πλαίσιο της Τελετής Απονομής Αθλητικών Βραβείων ΠΣΑΤ, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου και ώρα 19:00 στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας. Εκτός από τους τέσσερις αθλητές του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων, ειδικές βραβεύσεις θα γίνουν και σε άλλους νεαρούς αθλητές και αθλήτριες που κατέκτησαν μετάλλια στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων, στη Σιγκαπούρη.

Εορτασμός των 50 χρόνων της Κυπριακής Ανεξαρτησίας στα Γιάννενα


Στο πλαίσιο του εορτασμού των 50 χρόνων της Κυπριακής Ανεξαρτησίας και σε συνεργασία με το Σύλλογο Κυπρίων Ηπείρου, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων και το Δήμο Ιωαννιτών, διοργανώνεται συναυλία - αφιέρωμα, με την Αντιγόνη Κατσούρη, που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Νοεμβρίου, στις 8.30, στην αίθουσα Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος στη Ζωσιμαία Ακαδημία.

Ο Χριστοβασίλης βρήκε κεφάλαια για το γήπεδο

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ

Τέτοιες μέρες πριν από δύο χρόνια διάβηκε το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου ο πρόεδρος του ΠΑΣ Γιώργος Χριστοβασίλης, επισκεπτόμενος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, με την συνοδεία και του τότε τεχνικού διευθυντή Θαλή Τσιριμώκου.Δεν ήταν απλά μια εθιμοτυπική επίσκεψη, αλλά είχε και ένα ουσιαστικό νόημα, καθώς τέθηκε υπόψη του Προέδρου και το σημαντικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας να αποκτήσουν και τα Γιάννινα ένα σύγχρονο στάδιο. Δεν μπορεί μια τόσο μεγάλη περιφέρεια, όπως είναι η Ήπειρος και ευρύτερα η Βορειοδυτική Ελλάδα, να μη έχει ένα στάδιο σύγχρονων προδιαγραφών. Βέβαια ο θεσμικός ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι να επιλύει τέτοια προβλήματα, αλλά σίγουρα ο λόγος του έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Και ο Κάρολος Παπούλιας γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα των αθλητικών υποδομών που υπάρχουν στα Γιάννινα, καθότι επί πολλά χρόνια υπήρξε βουλευτής της περιοχής, γνωρίζει τα αθλητικά ζητήματα και έχει προσωπική άποψη περί όλων αυτών.Στα δύο αυτά χρόνια μπορεί να μη έγινε κάποιο ουσιαστικό βήμα προς την κατεύθυνση του γηπέδου, αλλά είναι βέβαιο ότι ο Εξοχότατος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας δεν το έχει ξεχάσει το αίτημα αυτό, είναι γνώστης όλων των αθλητικών ζητημάτων αφού προέρχεται από το χώρο του αθλητισμού και ότι περνά από το χέρι του θα το κάνει. Το θέμα είναι να το δουν σοβαρά και οι υπόλοιποι φορείς του τόπου και να γίνει μια συντονισμένη προσπάθεια ώστε να χτιστεί και στην Ήπειρο ένα σύγχρονο στάδιο, Πανηπειρωτικό με την πραγματική έννοια και παράλληλα να βοηθηθεί και ο ΠΑΣ Γιάννινα για να πάρει την έκταση που ζητά στην περιοχή του παλιού αεροδρομίου Κατσικά για να χτίσει το δικό του γήπεδο και οι «Ζωσιμάδες» να αξιοποιηθούν με άλλο τρόπο. Και για να μη μπερδεύουμε το πνεύμα των γραφομένων μας, όπως θα εξηγήσουμε και παρακάτω, η κατασκευή ενός Πανηπειρωτικού σταδίου στα Γιάννινα από την Πολιτεία, δεν έχει καμία σχέση με την κατασκευή ιδιόκτητου γηπέδου που θέλει να κάνει ο Χριστοβασίλης για τον ΠΑΣ. Ο ΠΑΣ θέλει το δικό του σπίτι, κάτι που είναι αυτονόητο για να απαλλαγεί από τις φασαρίες με το στάδιο και να γλιτώσει τα ποσοστά και τα ενοίκια, αλλά και η Ήπειρος θέλει ένα σύγχρονο στάδιο που να καλύπτει τις ανάγκες της.Επαναλαμβάνουμε ότι το θέμα γηπέδου έχει δύο σκέλη για τα Γιάννινα και τον ΠΑΣ. Είναι αδιανόητο, από την Πάτρα και πάνω, μέχρι την Κέρκυρα και τα Αλβανικά σύνορα, να μη υπάρχει ένα σύγχρονο στάδιο. Και είναι αδιανόητο, τα Γιάννινα που είναι η πρωτεύουσα της Ηπείρου, η πόλη των μεγάλων εθνικών ευεργετών που αναστήλωσαν την Ελλάδα, να έχει ένα στάδιο με πολλά προβλήματα, προδιαγραφών της δεκαετίας του πενήντα. Ανεξάρτητα από το τι θα κάνει ο Χριστοβασίλης και ο ΠΑΣ Γιάννινα, η Πολιτεία οφείλει από μόνη της να κατασκευάσει ένα σύγχρονο στάδιο στην Ήπειρο. Είναι η μοναδική περιοχή στην οποία δεν μπορούν να γίνουν διεθνείς αγώνες, γιατί το στάδιο «Ζωσιμάδες» δεν πληροί τις προϋποθέσεις, αλλά ούτε μπορεί να γίνει και καμία άλλη σοβαρή αθλητική διοργάνωση στον κλασικό αθλητισμό. Επί πολλά χρόνια, αναγγέλλονταν από διάφορους Υπουργούς και Κυβερνήσεις η κατασκευή του λεγόμενου Πανηπειρωτικού σταδίου. Δυστυχώς αντί για ένα σύγχρονο στάδιο, όπως είναι το Πανθεσσαλικό, το Παγκρήτιο, το Πανθεσσαλικό, κατασκευάστηκε με πολλές κακοτεχνίες ένα αθλητικό κέντρο, με ένα γήπεδο χωρητικότητας 2500 περίπου θεατών. Αυτό ονόμασαν για…Πανηπειρωτικό στάδιο. Κι αυτό το κέντρο είναι χρήσιμο, αλλά δεν είναι το Πανηπειρωτικό στάδιο που χρειάζονται τα Γιάννινα και η Ήπειρος.

Ο Χριστοβασίλης βρήκε τα κεφάλαια
Το δεύτερο σκέλος αφορά καθαρά τον ΠΑΣ Γιάννινα. Αν περιμένει από την Πολιτεία και με τους βραδείς ρυθμούς που κινούνται οι γραφειοκρατικοί μηχανισμοί, να φτιάξει ένα στάδιο στα Γιάννινα και να χρησιμοποιεί αυτό ως έδρα του θα χρειαστεί να περιμένει πολλά χρόνια. Ο Γιώργος Χριστοβασίλης, που στην Αμερική υπήρξε ένας από τους μεγάλους κατασκευαστές δημοτικών κτιρίων στη Νέα Υόρκη, ως ευφυής άνθρωπος που είναι, αντιλήφθηκε ότι θα πρέπει να αναλάβει ο ίδιος πρωτοβουλίες και να φτιάξει ένα δικό του ιδιόκτητο γήπεδο στα πρότυπα της Ξάνθης, της Λάρισας και άλλων ομάδων. Αν περιμένει να φτιάξει το κράτος δικό του στάδιο στα Γιάννινα, θα απογοητευτεί. Η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι πλέον μονόδρομος.Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Χριστοβασίλης έχει βρει ήδη τα κεφάλαια που χρειάζονται για την κατασκευή γηπέδου, δημόσια έχει πει πολλές φορές ότι το ζήτημα αυτό είναι πρώτης προτεραιότητας και ψάχνει να βρει την κατάλληλη οικοπεδική έκταση. Εδώ χρειάζεται την βοήθεια των τοπικών παραγόντων και φορέων. Υπάρχουν κοινόχρηστες εκτάσεις που μπορούν να μετατραπούν σε αθλητικούς χώρους και εκεί να γίνει η επένδυση του ΠΑΣ. Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ο Χριστοβασίλης αν βρει την οικοπεδική έκταση, είναι σε θέση την επόμενη ημέρα να ξεκινήσει τις διαδικασίες κατασκευής. Γιατί θέλει να κερδίσει το στοίχημα του μέλλοντος, καθώς με την Εγνατία οδό και την κατασκευή της Ιόνιας οδού, θα υπάρξουν σημαντικές ανακατατάξεις και τα Γιάννινα θα αποτελέσουν το εμπορικό, διοικητικό και πνευματικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Ήδη πολλές μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες και μεγάλα πολυκαταστήματα εγκαταστάθηκαν στα Γιάννινα, προβλέποντας τις μελλοντικές εξελίξεις. Κι απ’ αυτό το παιχνίδι της ανάπτυξης και των μεγάλων ανακατατάξεων δεν μπορεί να μείνει αμέτοχος ο ΠΑΣ Γιάννινα.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ