Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου 2010

Ετοιμάζονται για «λουκέτο» τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ

Στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων των Επαγγελματιών Πρακτόρων Παιχνιδιών Πρόγνωσης ΟΠΑΠ τα οικονομικά αιτήματα

Νέες μορφές κινητοποιήσεων, με 48ωρες κυλιόμενες απεργίες, προγραμματίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Πρακτόρων Παιχνιδιών Πρόγνωσης ΟΠΑΠ, έχοντας στο επίκεντρο καίρια οικονομικά αιτήματα του κλάδου.Στην έκτακτη γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας αποφασίστηκε η οργάνωση 48ωρης απεργίας την Πέμπτη 25 και την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου με βασικά αιτήματα διεκδίκησης την κατάργηση της υποχρέωσης τήρησης βιβλίων, την άμεση κατάθεση της Νομοθετικής ρύθμισης που κατοχυρώνει το περιεχόμενο των Συμβάσεων, την αποκλειστική διάθεση όλων των παιχνιδιών της ΟΠΑΠ ΑΕ μέσα από τα πρακτορεία, την άμεση ανανέωση και βελτίωση των υφισταμένων παιχνιδιών, με ανταγωνιστικούς όρoυς καθώς και την επαναδιαπραγμάτευση της Σύμβασης με τον ΟΤΕ και άμεση απόδοση του 35% από την ΟΠΑΠ ΑΕ.Η γενική συνέλευση αποφάσισε επίσης μεταξύ άλλων την καταβολή ενός ευρώ ανά εκκαθαριστικό ανά πράκτορα το οποίο θα παρακρατείται από τα μέλη των σωματείων/ μέλη της ΠΟΕΠΠΠ μέσω του μηχανογραφικού συστήματος της ΟΠΑΠ ΑΕ, και θα αποδίδεται στην ΠΟΕΠΠΠ, προκειμένου αυτή να ενισχύσει την οικονομική της αυτοτέλεια.Όπως σημείωσε ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Πρακτόρων ΟΠΑΠ Νομού Ιωαννίνων Γιώργος Ρεντζής, η αντίδρασή τους είναι έντονη ειδικά για θέματα που αφορούν στην τήρηση βιβλίων εσόδων – εξόδων, καθώς η λειτουργία των πρακτορείων ελέγχεται από ηλεκτρονικά συστήματα και δεν μπορεί να υπάρξει φοροδιαφυγή.Ζητούμενο είναι ακόμη η άμεση απόδοση του 35%, με βάση την σύμβαση που υπάρχει με τον ΟΤΕ, καθώς σήμερα τα πρακτορεία και οι ιδιοκτήτες τους επιβαρύνονται από αυτή τη λειτουργία.Ο κ. Ρεντζής αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη ασφάλισης των επαγγελματιών του κλάδου, που σήμερα είναι εκτεθειμένοι τόσο σε ασθένειες, όσο και σε ζημιές και ληστείες.Παράλληλα κάλεσε τους συναδέλφους του στο νομό Ιωαννίνων να συμμετέχουν στην επικείμενη κινητοποίηση, καθώς και στη νέα 48ωρη απεργία που προγραμματίζεται για τις 29 και 30 Νοεμβρίου. Ακόμη ζήτησε την κατανόηση των Γιαννιωτών για την ταλαιπωρία που θα προκληθεί εξαιτίας της απεργίας.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΦΑΝΑΡΙΟΥ Γ.ΚΑΟΥΡΗ


Αγαπητό blog Epirusgate
Επειδή δεν γίνετε να αδιαφορούμε για όλα πόσο μάλλον να τα καταπίνουμε όλα , Α ν α γ κ α ζ ό μ α σ τ ε να απαντήσουμε στον εν λόγω κύριο υπενθυμίζοντας του απλά ότι «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί» και ο νοών νοείτω.Ευχαριστούμε για την φιλοξενία.

Αναγνώστης

Σταθερά αυξημένοι οι άνεργοι στην Ήπειρο


Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ τον Οκτώβριο έφτασαν τους 609.249, αριθμός που είναι κατά 3,75% μεγαλύτερος σε σχέση με αυτόν του Σεπτεμβρίου
Στην Ήπειρο 19.893 άνεργοι αναζητούν εργασία, και είναι 680 περισσότεροι από όσους ζητούσαν εργασία τον Σεπτέμβριο που σημαίνει αύξηση κατά 3,54%. Να προσθέσουμε και 2068 ανέργους που καταγράφονται ως μη αναζητούντες εργασία. Η συμβολή της ανεργίας στην Ήπειρο στο συνολικό ποσοστό είναι κατά 3,27% ποσοστό από τα μικρότερα θα πρέπει να πει κανείς, με υψηλότερο αυτό του 35,11% στην Αττική που εμφανίζεται να έχει το ένα τρίτο της ανεργίας στη χώρα.Αυξήθηκαν όμως στην Ήπειρο και οι μακροχρόνιοι άνεργοι κατά 8,1% για την ακρίβεια και έφτασαν από τους 7.547 τον προηγούμενο μήνα στους 8.158, (αυξήθηκαν δηλαδή κατά 611 άτομα).Οι επιδοτούμενοι άνεργοι σε όλη τη χώρα (μαζί με τους εποχικούς του τουρισμού) είναι 183.161 και είναι λιγότεροι κατά 7,46% από τον Σεπτέμβριο. Στην Ήπειρο παρατηρείται επίσης μείωση των επιδοτούμενων ανέργων οι οποίοι είναι 4424 από 4871 τον προηγούμενο μήνα.Αξιοσημείωτο όμως είναι ότι ενώ τον Σεπτέμβριο καταγράφονταν μόνο 5 επιδοτούμενοι άνεργοι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων, αυτή τη φορά καταγράφηκαν 56 που σημαίνει αύξηση 1024%, η μεγαλύτερη από κάθε άλλη περιφέρεια. Πράγμα που σημαίνει ότι πολλές τουριστικές επιχειρήσεις οδήγησαν στην ανεργία κόσμο τον Οκτώβριο, έστω κι αν σε απόλυτους αριθμούς αυτά τα νούμερα είναι μικρά. Σε περιφέρειες με εκατοντάδες εποχικούς εργαζομένους παρατηρήθηκε επίσης αύξηση των επιδοτούμενων τον Οκτώβριο, αλλά όχι σε τέτοια κλίμακα.Ενδιαφέροντα είναι και τα στοιχεία από τη ροή των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.Στην Ήπειρο καταγράφηκαν 530 απολύσεις (καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου, όπως λέγονται για την ακρίβεια), 1240 λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου και 472 οικειοθελείς αποχωρήσεις, (σ.σ οι οποίες πολλές φορές στην πράξη υποκρύπτουν απολύσεις). Οι αναγγελίες προσλήψεων ήταν 1848 άρα «περισσεύουν» 394 άνθρωποι χωρίς δουλειά, στην περιοχή μας. Από τον πίνακα των περιφερειών προκύπτει ότι η Ήπειρος είναι από τις περιφέρειες με τις λιγότερες αναγγελίες προσλήψεων.Συνολικά σε όλη τη χώρα, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν σε 91.594, αυξημένες κατά 1,03% από τον προηγούμενο μήνα Σεπτέμβριο και μειωμένες κατά -9,78% σχετικά με τον Οκτώβριο του 2009. Οι απολύσεις (καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου) έφθασαν τις 31.241, οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου τις 77.850 - αντανακλώντας κυρίως το τέλος της τουριστικής περιόδου, όπως επισημαίνει και ο ΟΑΕΔ - και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις τις 26.805. Το σύνολο των καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου και των λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου κατά τον Οκτώβριο, ανέρχεται σε 109.091, το 71,36% του οποίου οφείλεται σε αποχωρήσεις από την αγορά εργασίας λόγω λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Το μέγεθος αυτό είναι μειωμένο κατά -0,87% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2009 (110.045).Οι καθαρές ροές της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα ανέρχονται σε -44.302 έναντι -39.227 τον Οκτώβριο του 2009, ακολουθώντας μια τάση που χαρακτηρίζει τον συγκεκριμένο μήνα σε όλη την προηγούμενη 5ετία.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Απαγχονισμένος βρέθηκε 20χρονος στην Κληματιά Ιωαννίνων


Απαγχονισμένος βρέθηκε στην αυλή του σπιτιού του στην Κληματιά Ιωαννίνων 20χρονος. Απο την Αστυνομία αποκλείστηκε η εγκληματική ενέργεια. Την υπόθεση ερευνά το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα.

Με δωρεάν εξετάσεις απαντούν στην κρίση οι νοσοκομειακοί γιατροί!


Αντιμέτωποι με το σκληρό πρόσωπο των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στην κοινωνία, έρχονται πλέον καθημερινά οι νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας, οι οποίοι αποφάσισαν να κλείσουν τα ταμεία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων από τις 22 έως τις 28 Νοεμβρίου.Οι γιατροί αντιδρώντας στα μέτρα που λαμβάνονται, προκειμένου να εξοικονομηθούν χρήματα στον χώρο της υγείας, καλούν όσους ασθενείς επιθυμούν να έχουν δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας από τη Δευτέρα, οπότε και δεν θα πληρώνουν ούτε τα τρία ευρώ αλλά ούτε και τις εξετάσεις στις οποίες θα υποβάλλονται.Οι εκτιμήσεις των νοσοκομειακών γιατρών είναι άκρως ανησυχητικές καθώς αναφέρουν ότι αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των ανθρώπων που επισκέπτονται τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, με συμπτώματα κατάθλιψης και αγχώδους διαταραχής, ενώ ήδη το ψυχιατρικό νοσοκομείο στο Δαφνί, μετά από εισήγηση του επιστημονικού του συμβουλίου ξεκινά μελέτη για να διαπιστώσει πόσοι ασθενείς ζητούν και κάνουν εισαγωγή μόνο και μόνο για να τρέφονται από το νοσοκομείο, είπαν οι νοσοκομειακοί γιατροί.Επίσης, αναφερόμενοι στις προθέσεις του υπουργείου Υγείας, που έχουν να κάνουν με την χορήγηση μόνο γενόσημων φαρμάκων στους ανασφάλιστους και στους άπορους, εκτίμησαν ότι θα αυξηθούν οι ασθενείς του AIDS στη χώρα μας καθώς ενώ είναι οροθετικοί δεν θα μπορούν να παίρνουν την απαραίτητη αγωγή.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Βασίλης Χήτος αντί του Γρηγόρη Γκίκα

ΑΛΛΑΓΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ

Μπορεί τα τηλεγραφήματα που καταχώρησε το αρμόδιο τμήμα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων να έβγαζαν ως (τελευταίο στη σειρά των σταυρών προτίμησης) εκλεγέντα δημοτικό σύμβουλο με την παράταξη «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» του Νίκου Γκόντα τον Γρηγόρη Γκίκα.Το Πρωτοδικείο Ιωαννίνων, που προχώρησε στην καταμέτρηση των σταυρών, έφερε την ανατροπή και εκλέγει ως όγδοο δημοτικό σύμβουλο της παράταξης Γκόντα τον επιχειρηματία Βασίλη Χήτο.Στην πρώτη καταμέτρηση ο κ. Χήτος ακολουθούσε τον κ. Γκίκα με διαφορά μόλις 8 σταυρών.Με την καταμέτρηση του Πρωτοδικείου ο κ. Χήτος κατάφερε να προσπεράσει τελικά τον κ. Γκίκα με συν 30 σταυρούς. Έτσι στο νέο δημοτικό συμβούλιο συμμετέχουν (προς το παρόν) εκτός από τον κ. Γκόντα και τον κ. Χήτο, ο Βασίλης Κοσμάς, η Άννα Ασημακοπούλου, ο Επαμεινώνδας Ριστάνης, ο Κώστας Τσάγκας, ο Φώτης Μπουραντάς και ο Κώστας Λαδόπουλος. Ο κ. Γκίκας μέσα στις επόμενες δύο ημέρες μπορεί να ζητήσει νέα καταμέτρηση. Αν συμβεί αυτό και αν η νέα καταμέτρηση βγάλει διαφορετικό αποτέλεσμα, θα έχουμε και πάλι ανατροπή.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

κ. Καχριμάνη βοήθα τον κ. Ζαχάρη


Διάβασα ότι ο Δήμαρχος Εκάλης κ. Χρ. Ζαχάρης, πικράθηκε επειδή έφαγε μαύρο σαν υποψήφιος του Καχριμάνη και στο Β΄ γύρο την έκανε γυριστή υπέρ του Αργύρη και του Ρογκότη.Είδα από τα αποτελέσματα ότι στο χωριό του το Πετσάλι και στην Εκάλη βυθίστηκε ο Βλέτσας και ο Καχριμάνης.Άκουσα ότι ως τώρα δεν είχε ξανακατέβει με σταυρό, αλλά μόνο σαν επικεφαλής και γι΄ αυτό την έφαγε και πήγε άδαρτος.Κρίμα είναι να ξαναγυρίσει στη θυρίδα του στο Δήμο Ιωαννίνων.κ. Καχριμάνη τώρα που βγήκες περιφερειάρχης, δεν κανονίζεις να τον τακτοποιήσεις σαν σύμβουλο ή να του κάνεις καμιά αποσπασούλα σε καμιά καλή θέση στην Περιφέρεια?Κρίμα είναι να πάει ο Ζαχάρης πίσω από το γκισέ. Νερό & αλάτι. Σιγά μη γκρινιάξει κανένας !!!Γιατί κ. Καχριμάνη αν τον κ. Ζαχάρη δεν τον βολέψεις εσύ θα σε προλάβει ο κ. Αργύρης ή ο κ. Ρογκότης.

Αναγνώστης από Ζίτσα

Οι Ηπειρώτες που φέρετε να στηρίζουν το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη


Με ενδιαφέρον αναμένει ο πολιτικός κόσμος της χώρας την εκκίνηση του νέου κόμματος της Ντόρας Μπακογιάννη την Κυριακή 21 Νοεμβρίου στο θέατρο Μπάνμπιγκτον στην Αθήνα Στο επιτελείο της τονίζουν ότι ξεκινά ένα νέο πολιτικό κίνημα και σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο η διακήρυξη όσο και η ομιλία της πρώην υπουργού θα δώσουν το στίγμα του νέου πολιτικού εγχειρήματος.Η Ντόρα Μπακογιάννη προσανατολίζεται μάλιστα αμέσως μετά την ομιλία της να ζητήσει από όσους θα βρίσκονται εκεί να υπογράψουν τη διακήρυξη, η οποία την επόμενη ημέρα θα κατατεθεί στον Άρειο Πάγο. Εκείνη την ημέρα θα παρουσιαστεί το όνομα και το σύμβολο του κόμματος. Επιδίωξή της είναι το όνομα να αναδείξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον λόγο, για τον οποίο δημιουργείται αυτό το κίνημα, τον προσανατολισμό που θα έχει και τη μέθοδο με την οποία θα κινηθεί.

www.21noemvriou.gr

Ασφαλής πληροφορίες αναφέρουν ότι από το γραφείο της κ. Μπακογιάννη δεν έχει γίνει ουδεμία κινητοποίηση, πλην των αιτήσεων ενδιαφέροντος που συμπληρώνονται ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του νέου κόμματος, και μάλιστα υπάρχει δυνατότητα εγγραφής ακόμη και εκείνων που δε θα ταξιδέψουν έως την Αθήνα αλλά θα ήθελαν να μετάσχουν στις διεργασίες.Το επιτελείο της κ. Μπακογιάννη, στη λογική - όπως αναφέρεται στον ιστοχώρο της στο www.21noemvriou.gr.- ότι πρόκειται για «λιτή εκδήλωση του ανώνυμου Έλληνα», δεν έχει στείλει προσκλήσεις -τουλάχιστον όχι ταχυδρομικά- σε θεσμικούς εκπροσώπους, ενώ δεν έχει καν προβλεφθεί κάποια προτεραιότητα ως προς του πού θα καθίσει ο καθένας.Οι επιτελείς της κ. Μπακογιάννη εκτιμούν ότι θα ανταποκριθούν περίπου 2.500 - 3.000 κόσμου, οι περισσότεροι εκ των οποίων θα συνυπογράψουν κατόπιν την ιδρυτική διακήρυξη. Περίπου μέσα σε ένα τρίμηνο από την εκδήλωση προγραμματίζεται να διοργανωθεί το ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος.

Όσοι υπέγραψαν
Σε ότι αφορά τώρα κάποια ονόματα από την Ήπειρο που φέρετε ότι θα ακολουθήσουν την Ντόρα Μπακογιάννη στο εγχείρημά της αυτό ακούγονται και λέγονται πολλά.Πρέπει ωστόσο να διευκρινίσουμε από την αρχή ότι η κ. Μπακογιάννη επέλεξε όλες οι προσκλήσεις ή οι τηλεφωνικές επαφές σε άτομα να γίνουν από το γραφείο της στην Αθήνα. Και το επέλεξε αυτό, λένε όσοι γνωρίζουν, απλά και μόνο γιατί δεν θέλει αφενός να φανεί το προσωπικό της ενδιαφέρον και αφετέρου για να αποφύγει οποιαδήποτε παρερμηνεία η οποία μπορεί να έχει σχέση με «ορισμούς κομματαρχών» στην Ήπειρο και τους νομούς.Το επιτελείο της Ντόρας φαίνετε ότι γνωρίζει πολύ καλά ότι υπάρχουν κόντρες μεταξύ προσώπων οι οποίου την στηρίζουν και για το λόγο αυτό δεν θέλει να φανεί ότι δίνει προβάδισμα σε κάποιους.Σε ότι αφορά λοιπόν τον νομό Ιωαννίνων, αν θελήσει κάποιος να προσφύγει σε ονοματολογία για το ποιοι θα ακολουθήσουν την κ. Μπακογιάννη στο νέο κόμμα, θα πρέπει να επικαλεστεί δύο γεγονότα. Το ένα έχει να κάνει με αυτούς που υπέγραψαν το κείμενο για να είναι υποψήφια στην διεκδίκηση της αρχηγίας της Ν.Δ. και το δεύτερο έχει να κάνει με την κατηγορία εκείνη των πολιτών οι οποίοι συχνά πυκνά είχαν εκδηλωθεί δημόσια υπέρ της.Θεωρητικά λοιπόν τα άτομα από το νομό που μπορεί να ακολουθήσουν την Ντόρα είναι ο παραιτηθείς από την Κεντρική Επιτροπή της ΟΝΝΕΔ, Νίκος Δάλλας, οι πρώην πρόεδροι της ΟΝΝΕΔ Ιωαννίνων Δημήτρης Γεωργακόπουλος και Κώστας Ευθυμίου, ο πρώην αντιδήμαρχος Μετσόβου Βασίλης Κατσώρας γυμναστής, η Λένα Σταμάτη εκπαιδευτικός, ο Γρηγόρης Γκίκας πρόεδρος του ΚΤΕΛ ο Νίκος Ντούγιας οι οποίοι είναι μεταξύ αυτών που είχαν υπογράψει για την υποψηφιότητά της, ενώ ακούγονται ακόμη τα ονόματα του Γιάννη Πεδιαδιτάκη, του Οδυσσέα Πότση του Άγγελου Πριόβολου του Γιώργου Γιαννάκη και φυσικά του Νίκου Γερασιμίδη.Να διευκρινιστεί επίσης ότι τα παραπάνω ονόματα δεν σημαίνει ότι θα πάνε να υπογράψουν την ιδρυτική διακήρυξη.

Σε Άρτα Θεσπρωτία
Στους νομούς Άρτας τώρα Θεσπρωτίας τώρα φαίνεται να ακολουθούν την κ. Μπακογιάννη οι Γιώργος Παπαγεωργίου πρώην υφυπουργός Υγείας, Κώστας Καραμπίνας πρώην βουλευτής, Νίκος Καμπέρης απόστρατος αξιωματικός της Πυροσβεστικής, από την Άρτα ενώ από τη Θεσπρωτία φέρετε να την ακολουθούν οι Θωμάς Πιτούλης δήμαρχος Ηγουμενίτσας και αιρετός αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας, Θωμάς Πάντος πρώην δήμαρχος Ηγουμενίτσας και ο κ. Δημάκος.

Τηλεφωνικές προσκλήσεις

Πληροφορίες από στελέχη της Ν.Δ., αναφέρουν ότι, προκειμένου να διερευνήσει τις προθέσεις των στελεχών σε τοπικό επίπεδο, είχε έρθει στην πόλη της Πρέβεζας πριν ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος των αυτοδιοικητικών εκλογών και είχε κατ' ιδίαν επαφές με Νεοδημοκράτες στενός συνεργάτης της κ. Μπακογιάννη.Οι ίδιες πληροφορίες μιλούν ότι ο κατάλογος που είχε δημιουργηθεί απ' τις εκλογές της 29ης Νοεμβρίου 2009 με τα πρόσωπα, κομματικά μέλη και στελέχη τής Ν.Δ. που στήριξαν την υποψηφιότητα της Ντόρας Μπακογιάννη για την προεδρία του κόμματος, ανασύρθηκε και χρησιμοποιήθηκε για να απευθυνθούν προσκλήσεις.Όσον αφορά το νομό μας στελέχη της Ν.Δ υποδέχονται «μουδιασμένα» στην πλειοψηφία τους τις τηλεφωνικές προσκλήσεις, για να παραστούν στην πρώτη εκδήλωση του νέου κόμματος. Κι ανεξάρτητα απ' το τι θα πράξουν στη συνέχεια και αν θα στηρίξουν ή όχι τον καινούργιο πολιτικό φορέα, τουλάχιστον προς το παρόν δε φαίνονται διατεθειμένοι να συμμετάσχουν, να φύγουν δηλαδή απ' το κόμμα τους.Έτσι λοιπόν περίπου είκοσι στελέχη της ΝΔ στο νομό δέχθηκαν τηλεφωνικά πρόσκληση να είναι παρών στην εκδήλωση της Κυριακής.Μεταξύ αυτών ο πρώην Βουλευτής Γιώργος Τρυφωνίδης, οι δήμαρχοι Φιλιππιάδας κ. Γιολδάσης και Πάργας Νάστας, ο πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ κ. Πέτρου και τα μέλη της ΝΟΔΕ κ. Γιώργος Βαρέλας και κ. Φωτεινή Ζήση , η εκπρόσωπος τον γυναικών κ. Πόπη Παππά, οι πολίτευσες Γεωργία Ξώνα και Δημήτρης Παππάς, ο κ. Χρήστος Ματσίρας, ο κ. Αντώνης Μάρης και ο κ. Σπύρο Κυργιάκης.Να σημειώσουμε τέλος ότι στελέχη του νομού που στο παρελθόν είχαν συνδέσει το όνομά τους με το περιβάλλον της κ. Μπακογιάννη, δε θέλησαν να δημοσιοποιήσουν προς το παρόν τις σκέψεις τους για το όλο εγχείρημα και τη στάση που θα κρατήσουν απέναντί του και μας είπανε ότι όλα θα γίνουν γνωστά την Κυριακή μετά τη συνάντηση στο Μπάνμπιγκτον.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ:Ανακοίνωση για το θέμα των διοδίων στην Εγνατία


Ο συνδυασμός ΗΠΕΙΡΟΣ-ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ παρακολουθώντας δημοσιεύματα του τοπικού τύπου και δηλώσεις σε τοπικά ΜΜΕ του αντιπροέδρου του ΔΣ της «Εγνατία ΑΕ» Ιωάννη Τσακλίδη που κάνουν λόγο για προσωρινή καθιέρωση διοδίων στην θέση «Παμβώτης» της Εγνατίας οδού, δηλώνει την απόλυτη αντίθεσή του στην προοπτική αυτή.Μόνη αποδεκτή λύση είναι η καθιέρωση διοδίων αναλογικά με την διαδρομή που διανύεται.Αυτή είναι η δέσμευση που έχει αναληφθεί και δεν αποδεχόμαστε καμία παρέκκλιση.

Σταύρος Καλογιάννης: Σοβαρές περιβαλλοντικές εκπτώσεις και στο νομοσχέδιο για την «Επιτάχυνση των Στρατηγικών Επενδύσεων»


Στην Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, όπου ολοκληρώθηκε το θέμα της ισόρροπης προώθησης του δίπτυχου «Περιβάλλον και ανάπτυξη» μίλησε ο βουλευτής Σταύρος Καλογιάννης ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για την “Επιτάχυνση των Στρατηγικών Επενδύσεων” (fast track). Ειδικότερα ανέφερε:Η Κυβέρνηση μέσα σε ένα τετράμηνο έφερε δύο νομοσχέδια με παρόμοιους στόχους:
* Το νόμο για την ταχεία προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) (Νόμος 3851/2010)
* Το σχέδιο νόμου για την ταχεία προώθηση των Στρατηγικών Επενδύσεων
Όλοι θέλουμε να βοηθήσουμε τη χώρα μας στη δύσκολη οικονομική περίοδο και να δημιουργήσουμε θετικό επενδυτικό κλίμα. Όμως είναι πρωτόγνωρο δύο ρυθμίσεις που υπογράφονται από τους ίδιους Υπουργούς να προβλέπουν διαφορετικές διατάξεις για την αντιμετώπιση των ίδιων σοβαρών θεμάτων, όπως είναι η παραχώρηση αιγιαλού, η χωροθέτηση των συνοδών έργων των επενδύσεων και η περιβαλλοντική αδειοδότηση των έργων. Αυτό δείχνει ότι η Κυβέρνηση έχει σοβαρό πρόβλημα συντονισμού και κάθε Υπουργός της αυτοσχεδιάζει.Ειδικότερα στο σ/ν προβλέπεται για τον ορθολογικό σχεδιασμό και την ολοκληρωμένη ανάπτυξη των περιοχών υποδοχής των στρατηγικών επενδύσεων, η κατάρτιση και έγκριση Ειδικών Σχεδίων Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης, με Προεδρικό Διάταγμα. Δίνεται μάλιστα, η δυνατότητα παρεκκλίσεων από τους ισχύοντες όρους δόμησης πάλι με Προεδρικό Διάταγμα, ενώ είναι δυνατή και η παραχώρηση δικαιώματος χρήσης αιγιαλού και παραλίας στον δυνητικό επενδυτή.Δηλαδή το Υπουργείο Επικρατείας κινεί την διαδικασία χωροθέτησης των επενδύσεων με Προεδρικά Διατάγματα για να αποφύγει εμπλοκές στη συνέχεια, λόγω ενδεχόμενων προσφυγών στο ΣτΕ. Είναι όμως μάλλον βέβαιες οι εμπλοκές. Εξηγώ γιατί:Με το ν/σ καταστρατηγείται ο πολεοδομικός σχεδιασμός, η πολεοδομική νομοθεσία και ο κτιριοδομικός Κανονισμός, καθώς επιτρέπονται «συγκεκριμένες και ειδικές παρεκκλίσεις» από τους ισχύοντες όρους και περιορισμούς δόμησης σε περιοχές τόσο εντός όσο και εκτός σχεδίου πόλεως, για την πραγματοποίηση στρατηγικών επενδύσεων. Αυτό συνιστά μία ακόμα μεγάλη περιβαλλοντική υποχώρηση της «πράσινης» κατά τα λοιπά Κυβέρνησης. Είχαν προηγηθεί πολλές άλλες, όπως η ακύρωση της ρύθμισης για τα τέλη κυκλοφορίας των παλιών ρυπογόνων αυτοκινήτων που είχε θεσμοθετήσει το ΥΠΕΧΩΔΕ, η ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους χώρους που όχι μόνον δεν την κατήργησε η Κυβέρνηση όπως διατείνονταν, αλλά το Υπουργείο Περιβάλλοντος την επέκτεινε (σε πιλοτές, σοφίτες, κα) εις βάρος του περιβάλλοντος, η δυνατότητα αλλαγής χρήσης της γης υψηλής παραγωγικότητας για χωροθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων.Συνεπώς, τα περί ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού και «πράσινης» ανάπτυξης που επικαλείται διαρκώς η Κυβέρνηση μένουν για μία ακόμη φορά λόγια του αέρα.

Στο «πόδι» οι κάτοικοι σε Πάργα, Αγιά και Ανθούσα

Ανησυχία για τα αυξημένα περιστατικά διαρρήξεων

Ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί στους κατοίκους πολλών χωριών της ευρύτερης περιοχής της Πάργας, το φαινόμενο των συχνών και επαναλαμβανόμενων διαρρήξεων.Τόσο στην Πάργα, όσο και στην Αγιά αλλά ειδικά στην Ανθούσα από το καλοκαίρι και μετά έχουν σημειωθεί αρκετά κρούσματα που έχουν «θορυβήσει» τους κατοίκους, οι οποίοι είναι ανάστατοι.Να σημειώσουμε ότι τους τελευταίους μήνες έχουν κάνει «φτερά» τουλάχιστον 15 μηχανές μεγάλου κυβισμού από τα τρία δημοτικά διαμερίσματα ενώ οι άγνωστοι «χτυπούν» πλέον και καταστήματα της περιοχής κάτι που, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι οι κάτοικοι, δεν έχει προηγούμενο στην περιοχή τους.Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι σε διάστημα τριών ημερών άγνωστοι δράστες μπήκαν σε καταστήματα εστίασης, αγροεφοδίων και ένα φαρμακείο ενώ μεταξύ άλλων αφαίρεσαν και μια ταμειακή μηχανή με αποτέλεσμα ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης να αναγκαστεί να πληρώσει και... πρόστιμο.Οι κάτοικοι του Δήμου, ανάστατοι, αναγκάζονται να τοποθετούν τις μηχανές τους ακόμη και μέσα στα σπίτια αφού φοβούνται ότι δεν θα τις βρουν το επόμενο πρωί. Προβληματισμό προκαλεί πάντως το γεγονός ότι δύο από τις μηχανές που εκλάπησαν βρέθηκαν στον ποταμό Καλαμά ,προφανώς γιατί οι δράστες δεν κατάφεραν να τις περάσουν απέναντι-ενώ κάποιες άλλες βρέθηκαν από ιδιοκτήτες τους στην Αλβανία.Η αύξηση της εγκληματικότητας αυτής δημιουργεί ανησυχία στους κατοίκους οι οποίοι ζητούν από την πολιτεία την στελέχωση με προσωπικό του αστυνομικούς τμήματος ώστε να υπάρχει καλύτερη αστυνόμευση.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Παράταση για την περαίωση


Η ανταπόκριση των φορολογουμένων στην περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων κρίνεται ικανοποιητική, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών και τονίζει ότι για την περαίωση ανέλεγκτων υποθέσεων, χωρίς να υπολογίζονται οι ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων και τα ποσά που κατεβλήθησαν απευθείας στις ΔΟΥ, εισπράχθηκαν ήδη μέσω τραπεζών, μέχρι χθες, περίπου 300 εκ. ευρώ. Ήδη, 170.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες αποδέχθηκαν την περαίωση καταβάλλοντας τα σχετικά ποσά.Επίσης το υπουργείο αναφέρει ότι: "Ανταποκρινόμενο στο αίτημα των παραγωγικών φορέων για παράταση των προθεσμιών περαίωσης ανέλεγκτων υποθέσεων, ώστε να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι, δεδομένου ότι υπάρχει συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών, το Υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να χορηγήσει παράταση της προθεσμίας που λήγει σήμερα, μέχρι και την 29-11-2010.Η περαίωση των ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων είναι προαιρετική.

ΜΑΝΙΤΑΡΟΦΙΛΟΙ ΗΠΕΙΡΟΥ:Eκδήλωση με τίτλο «Τα μανιτάρια στη λίμνη Ζηρού Πρέβεζας»


Η εκδήλωση με τίτλο «Τα μανιτάρια στη λίμνη Ζηρού Πρέβεζας», θα πραγματοποιηθεί στους χώρους του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης δίπλα στη Λίμνη Ζηρού (πρώην παιδόπολη),την Κυριακή 21 Νοεμβρίου. " και συνδιοργανώνεται με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε) Φιλιππιάδας Πρέβεζας.Η εκδήλωση, θα ξεκινήσει με μικρή εξόρμηση στο υπέροχο δρυοδάσος της περιοχής για την αναγνώριση μανιταριών στις 11 το πρωί και θα συνεχιστεί στους χώρους του Κ.Π.Ε. με σύντομη παρουσίαση του συλλόγου και του Κ.Π.Ε, ομιλία για τις βασικές γνώσεις για τα μανιτάρια από μέλος του συλλόγου, ομιλία για τη «Σημασία της βιοποικιλότητας στην περιβαλλοντική ισορροπία του συστήματος» από τον πρόεδρο του φορέα διαχείρισης Αμβρακικού.Επίσης θα παρουσιαστεί και θα λειτουργήσει έκθεση με φωτογραφίες μυκήτων αλλά και αποξηραμένα μανιτάρια σε φυσικό μέγεθος ενώ στο τέλος της εκδήλωσης θα μοιραστεί και μανιταρόσουπα.

Ο χαιρετισμός της Γ.Γ.Π.Η. στο Διεθνές Συνέδριο για τη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας στη περιοχή των χωρών του Εύξεινου Πόντου


Στην έναρξη εργασιών του Διεθνούς Συνέδριου Οδικής Ασφάλειας της Οικονομικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Ευρώπη (United Nations Economic Commision for Europe – UNECE - www.unece.org) και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (Organization of the Black Sea Economic Cooperation – BSEC), που διεξάγεται στα Ιωάννινα (ξενοδοχείο Epirus Palace), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων παρευρέθηκε η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα και απεύθυνε χαιρετισμό,παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Χάρη Τσιόκα.Το συνέδριο διοργανώνεται στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του ΟΣΕΠ, από το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, την Περιφέρεια Ηπείρου και τον Ελληνικό Επιμελητηριακό Σύνδεσμο Μεταφορών και αναμένεται να συμβάλει στην κατεύθυνση της εφαρμογής της Δεκαετίας Δράσης για την Οδική Ασφάλεια στην περιοχή του ΟΣΕΠ και τα απτά αποτελέσματα που παρήχθησαν από το πρόσφατα ολοκληρωμένο σχέδιο της Οικονομικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Ευρώπη, για την «βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας: Θέτοντας τους περιφερειακούς και εθνικούς στόχους μείωσης των θυμάτων οδικής κυκλοφορίας».Στο χαιρετισμό της η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας μεταξύ άλλων τόνισε: «Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την όμορφη πρωτεύουσα της Ηπείρου να φιλοξενεί αυτή την τόσο σημαντική συνάντηση αρμόδιων πολιτικών, υπηρεσιακών και επιστημονικών Φορέων. Για το λόγο αυτό, επιτρέψτε μου να συγχαρώ το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, τον Ελληνικό Επιμελητηριακό Σύνδεσμο Μεταφορών αλλά και το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, που καταφέρνουν και αναδεικνύουν με τον πλέον επίσημο και εμπεριστατωμένο τρόπο, το ζήτημα της οδικής ασφάλειας.Αισθάνομαι την υποχρέωση να ευχαριστήσω δημόσια τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χάρη Τσιόκα για την ανταπόκρισή του, στην πρόσκλησή να βρίσκεται σήμερα εδώ μαζί μας.Μας αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο το αμέριστο Κυβερνητικό ενδιαφέρον για το κρίσιμο αυτό θέμα.Στους συμμετέχοντες, θα δοθεί η δυνατότητα να συνδιαμορφώσουμε τη βάση μιας πλατφόρμας συνεργασίας με στόχο:
* Τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και
* Την περαιτέρω αύξηση της ευαισθητοποίησης και του ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης, για θέματα οδικής ασφάλειας στην περιοχή.
Ταυτόχρονα, είμαι σίγουρη, ότι ο εποικοδομητικός διάλογος που θα αναπτυχθεί στη θεματολογία του Συνεδρίου, θα δικαιώσει τις προσδοκίες των διοργανωτών, αφού θα μας οδηγήσει σε πολύ χρήσιμα και σημαντικά συμπεράσματα.Όλοι συμφωνούμε, ότι η αποτελεσματικότητα στο θέμα της οδικής ασφάλειας εξαρτάται κύρια από την έμφαση που δίνουμε στον ορθολογικό σχεδιασμό της.Όμως ο σύγχρονος τρόπος ζωής προκαλεί μια διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση για μετακινήσεις και κατά συνέπεια και για ασφάλεια σε αυτές, γεγονός που μας υποχρεώνει να παρέμβουμε με άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις.Δυστυχώς η χώρα μας, για το 2009, κατέχει μία από τις τελευταίες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με περίπου 150 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων το χρόνο, γεγονός που αποτελεί για τον τόπο μια σύγχρονη κοινωνική μάστιγα.Για τη σημερινή ελληνική κυβέρνηση, η αντιμετώπιση αυτής της άσχημης κατάστασης είναι μονόδρομος και ταυτόχρονα δέσμευση ευθύνης.Γι’ αυτό μέσα από συντονισμένες και ορθολογικά σχεδιασμένες ενέργειες και κυρίως λαμβάνοντας υπόψη τη διεθνή εμπειρία, ήδη εφαρμόζεται στη χώρα μας, μια συγκροτημένη πολιτική πρόληψης των τροχαίων ατυχημάτων.Ταυτόχρονα, μέσα από τη συνεργασία με αρμόδιους οργανισμούς και εμπλεκόμενους φορείς, γίνεται καθημερινά πράξη ο σχεδιασμός και η προώθηση μέτρων, για τη βελτίωση της ανθρώπινης οδικής συμπεριφοράς, ενώ επιτυγχάνεται και η απαραίτητη ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, καθώς είναι δεδομένο, ότι τα οδικά δυστυχήματα αποτελούν ένα πρόβλημα που αφορά τον κάθε πολίτη.Για το λόγο αυτόν άλλωστε, δίνεται μεγάλη σημασία στην εκπαιδευτική διαδικασία στα σχολεία, αλλά και σε εστιασμένες εκστρατείες ενημέρωσης των πολιτών.Το γεγονός ότι -εν μέσω οικονομικής κρίσης και χρηματοπιστωτικών περιορισμών- η Ελλάδα καταφέρνει να προωθεί τη συνέχιση της χρηματοδότησης και της υλοποίησης μεγάλων αλλά και μικρών οδικών έργων, στο πλαίσιο της ασκούμενης πολιτικής για σύγχρονες μεταφορές και υποδομές μεταφορών, μας γεμίζει αισιοδοξία για ένα καλύτερο και πιο ασφαλές “αύριο”.
Κυρίες και κύριοι,
Είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξη για το μέλλον και πεπεισμένη, ότι από κοινού θα καταφέρουμε να συντονίσουμε με αποτελεσματικό τρόπο τις δυνάμεις μας και να κάνουμε πολύ περισσότερα, σε ό,τι αφορά το σχεδιασμό, την αξιολόγηση και τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, για τη μεγαλύτερη δυνατή οδική ασφάλεια όλων μας».

Απάντηση στον "Πρωινό Λόγο" για τα περί χρηματοδότησης Τμημάτων του ΤΕΙ Ηπείρου…

Τι τονίζει ο Προϊστάμενος του Τμήματος Ζωικής Παραγωγής

Σε χθεσινό ρεπορτάζ του «Πρωινού Λόγου» με τίτλο "Χρηματοδότησαν δύο Τμήματα ΤΕΙ Ηπείρου, χωρίς εισακτέους", απαντά ο Προϊστάμενος του Τμήματος Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ και αναπλ. Καθηγητής κ. Αναστάσιος Τσίνας, δίνοντας διευκρινίσεις σχετικά με το θέμα. Η απάντηση του κ. Τσίνα έχει ως εξής:
«Κύριε Διευθυντά,
Επειδή είμαι βέβαιος ότι αποσκοπείτε στην αντικειμενική πληροφόρηση των αναγνωστών σας, επιτρέψτε μου να θέσω υπόψη σας κάποιες απαραίτητες διευκρινίσεις που αφορούν το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου, σχετικά με το ρεπορτάζ που δημοσιεύσατε στον «Π.Λ.» στις 17/11/2010, με τίτλο "Χρηματοδότησαν δύο Τμήματα ΤΕΙ Ηπείρου, χωρίς εισακτέους".Κατά τη γνώμη μου, ο συντάκτης σας, προφανώς άθελά του, αδικείτε κατάφορα και εκμηδενίζετε συνολικά το εκπαιδευτικό και επιστημονικό-ερευνητικό έργο του συγκεκριμένου Τμήματος, καταλήγοντας σε επικριτικά συμπεράσματα, βασιζόμενη αποκλειστικά και μόνο στον αριθμό των εισακτέων σπουδαστών κατά το ακαδημαϊκό έτος 2009-10, παραβλέποντας όμως τις ουσιώδεις παραμέτρους του ζητήματος που πραγματεύεστε στο ρεπορτάζ.Ειδικότερα, στο ρεπορτάζ αναφέρεται στη χρηματοδότηση της πρακτικής άσκησης των σπουδαστών του Τμήματος Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου κατά τη διάρκεια τριών ακαδημαϊκών ετών (2005-08), στα πλαίσια σχετικού προγράμματος ΕΠΕΑΕΚ του ΤΕΙ Ηπείρου (ενταγμένου στο Γ’ Κ.Π.Σ.) και υπό την εποπτεία της Επιτροπής Ερευνών του Ιδρύματος. Δεν αναφέρεται όμως καθόλου στο ουσιαστικό αντικείμενο του έργου, στον αριθμό των σπουδαστών που επωφελήθηκαν από αυτό, ούτε στο συνολικό αριθμό των σπουδαστών που φοιτούσαν στο Τμήμα κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.Σας ενημερώνω λοιπόν ότι σκοπός του προγράμματος ήταν η οικονομική ενίσχυση των σπουδαστών μας που πραγματοποιούσαν την εξάμηνη υποχρεωτική πρακτική τους άσκηση σε φορείς του Δημοσίου σχετικούς με το αντικείμενο των σπουδών τους (Ερευνητικά Κέντρα και Ινστιτούτα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων κλπ.) και κατά τη διάρκειά της δεν είχαν καμία άλλη πηγή χρηματοδότησης. Έτσι στη διάρκεια των τριών ακαδημαϊκών ετών 2005-08, από το σύνολο των 211 σπουδαστών του Τμήματος που έκαναν την πρακτική τους άσκηση, οι 107 εντάχθηκαν στο πρόγραμμα και χρηματοδοτήθηκαν από αυτό.Είναι γεγονός ότι το ακαδημαϊκό έτος 2009-10 το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου είχε έναν μόνο εισακτέο μέσω των εισαγωγικών εξετάσεων. Την ίδια όμως χρονιά φοιτούσαν στο Τμήμα 569 ενεργοί σπουδαστές, δηλαδή σπουδαστές που παρακολουθούσαν τις διαλέξεις και τις εργαστηριακές ασκήσεις του προγράμματος σπουδών τους, προσέρχονταν στις εξετάσεις, συμμετείχαν σε ερευνητικά έργα που εκπονούνταν στο Τμήμα, όπως και σε προγράμματα πρακτικής άσκησης. Δε νομίζω συνεπώς ότι εξαιτίας του μοναδικού εισακτέου θα συστήνατε την αναστολή της λειτουργίας του Τμήματος, τη βιαία διακοπή των σπουδών όλων αυτών των νέων ανθρώπων και την υπονόμευση του μέλλοντός τους. Τέλος, σας ενημερώνω ότι κατά την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά εγγράφηκαν στο Τμήμα 95 νέοι σπουδαστές.Είναι προφανές ότι το κατά πόσο ένα Τμήμα ΑΕΙ έχει σπουδαστές ή όχι δεν εξαρτάται μόνο από τον αριθμό των εισακτέων που συγκυριακά ή λόγω τεχνιτών μέτρων είναι μειωμένος κάποιες χρονιές, ούτε από το ποσοστό κάλυψης του συνολικού αριθμού εισακτέων που μαξιμαλιστικά το Υπουργείο Παιδείας επιμένει να προκηρύσσει κάθε χρονιά, παρά τις περί του αντιθέτου εισηγήσεις του Τμήματος για δραστικά μικρότερο αριθμό, με γνώμονα τις δυνατότητές του σε επιστημονικό δυναμικό και υποδομές, αλλά και με βάση τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.Πρέπει συνεπώς να συνυπολογίζεται και ο αριθμός των σπουδαστών που πραγματικά φοιτούν, αποφοιτούν και τελικά εξασκούν το επάγγελμα το οποίο σπούδασαν. Όχι άδικα λοιπόν, το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου υπερηφανεύεται ότι πάνω από το 70% των αποφοίτων του εξασκούν το επάγγελμά τους, είτε αναπτύσσοντας οι ίδιοι τη δική τους επιχείρηση είτε στελεχώνοντας σε επιτελικές θέσεις μεγάλες και επώνυμες επιχειρήσεις του αγροτοδιατροφικού κλάδου, κυρίως στην περιφέρεια της Ηπείρου και τη Δ. Ελλάδα, όπου το 65% του ΑΕΠ προέρχεται από την παραγωγή και τη μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων. Σημειώστε δε, ότι το Τμήμα είναι το μοναδικό στην περιοχή, σε επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που το γνωστικό του αντικείμενο είναι συνυφασμένο με την τοπική κτηνοτροφική παραγωγή, η οποία συνεισφέρει το 22% των αντίστοιχων προϊόντων που παράγει η χώρα.Τέλος, το να κρίνει κανείς το κατά πόσο ένα Τμήμα τριτοβάθμιου εκπαιδευτικού Ιδρύματος «υπολειτουργεί» ή δεν έχει «υψηλά στάνταρτ», βασιζόμενος αποκλειστικά και μόνο στον αριθμό των εισακτέων μιας συγκεκριμένης χρονιάς είναι μάλλον παρακινδυνευμένο για την αξιοπιστία των συμπερασμάτων που καταλήγει. Υπάρχουν πολύ πιο αντικειμενικοί δείκτες που αξιολογούν την πραγματική δουλεία που γίνεται και αντανακλούν την αρτιότητα της εκπαίδευσης που παρέχει το Τμήμα, το ερευνητικό του έργο, την ποιότητα και την ποσότητα της παραγόμενης νέας γνώσης, το ποσοστό επαγγελματικής αναγνώρισης των αποφοίτων του, την αποδοχή και την εκτίμηση του έργου του από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα και γενικότερα τη συμβολή του Τμήματος στην Κοινωνία και την Επιστήμη. Σε μια τέτοια περίπτωση, να είστε βέβαιη ότι το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου μόνο ως προβληματικό δε μπορεί να χαρακτηριστεί.Παραμένουμε στη διάθεσή σας και θα χαρούμε να σας υποδεχθούμε στην έδρα του Τμήματός μας για να διαπιστώσετε "ιδίοις όμμασι" το έμψυχο και άψυχο δυναμικό του, το έργο, τη δυναμική και τις προοπτικές του καθώς, όπως σημειώνω και στην απάντησή μου, είναι το μόνο Τμήμα τριτοβάθμιου εκπαιδευτικού Ιδρύματος στην Ήπειρο που το γνωστικό του αντικείμενο είναι άμεσα συνυφασμένο με την κινητήριο δύναμη της περιοχής, δηλαδή την παραγωγή επώνυμων, παραδοσιακών και υψηλής ποιότητας κτηνοτροφικών προϊόντων.

Με εκτίμηση
Αναστάσιος Τσίνας
Αναπληρωτής Καθηγητής
Προϊστάμενος του Τμήματος
Ζωικής Παραγωγής
του ΤΕΙ Ηπείρου».

Ψάχνοντας τον Καραμανλή στο internet

thumb

Της Βάλιας Μπαζού

Εάν βάλετε στο Google το όνομα Κώστας Καραμανλής, το έκτο αποτέλεσμα της αναζήτησης θα σας βγάλει στη Φρικηπαίδεια και στη σελίδα της με τίτλο Κωνσταντίνος Καραμανλής Β' ο Σεμνός και Ταπεινός, σελίδα στην οποία φιγουράρει η πειραγμένη φωτογραφία του πρώην πρωθυπουργού (την κοπιάραμε αμέσως) που σύμφωνα με τη νέα διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια κοσμεί το Λούβρο!Η Φρικηπαίδεια έχει αναλυτικό βιογραφικό για τον Κώστα Καραμανλή με πλείστες ενότητες. Επέλεξα να σας μεταφέρω αυτούσιες τις πληροφορίες από δύο ενότητες:

-Μεταρρυθμίσεις στην Οικονομία

Ο Κωστάκης σε συνεργασία με τον Αλογογκούφυ έκανε διαρθρωτικές αλλαγές με αποτέλεσμα η ελληνική οικονομία να σφύζει από λίπος και ανεργία. Πλέον, ο κλάδος της ταχυφαγίας αποτελεί τη βαριά και ασήκωτη βιοτεχνία της Ελληνικής οικονομίας με τη κατανάλωση κοτογύρου και τη χοληστερίνη να έχουν αυξηθεί σημαντικά.

-Η ζωή μετά την πολιτική

Είναι ο μοναδικός εν ζωή πρώην πρωθυπουργός που δεν έχει άποψη για τα τεκταινόμενα της χώρας και που δεν είχε ποτέ ακόμα και όταν ήταν στο τιμόνι της χώρας.Παρόλα αυτά του αρέσει που και που να επισκέπτεται την Βουλή των Ελλήνων, και κάθεται πάντα στο τελευταίο θρανίο. Πρόσφατα τιμήθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τον σχεδιασμό και την εξέλιξη του παιχνιδιού για πλεηστέισιον 1,2,3 (και προσεχώς 4) Minister Manager 2010, το οποίο παίζει ανελλιπώς από τον Οκτώβριο του 2009.Για όσους ενδιαφέρονται περισσότερο υπάρχουν και άλλες ενότητες όπως:

Παιδικά-Νεανικά Χρόνια

Πολιτική καριέρα

Πολιτικό έργο

Αθλητικές δραστηριότητες

Λίστα Βραβείων

Ελεύθερος χρόνος

Διατροφή

(και άλλες που δεν μεταφέρονται)

Υ.Γ Η Φρηκιπαίδεια αυτοσυστήνεται ως «μία εγκυκλοπαίδεια γεμάτη λανθασμένες πληροφορίες και ψέματα. Κάτι σαν την πολιτική, μόνο που είναι γραμμένη με χιούμορ. Αυτή είναι ίσως η μοναδική σελίδα που περιέχει χρήσιμες πληροφορίες, χωμένες μέσα σε ένα κυκεώνα ασυναρτησίας και απόλυτης σύγχυσης».topontiki

ΟΑΕΔ: Προγράμματα ύψους 52,9 εκατ. ευρώ για ευπαθείς ομάδες


Την προσεχή Δευτέρα 22 Νοεμβρίου ξεκινά η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων στον ΟΑΕΔ για τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων σε δύο νέα προγράμματα απασχόλησης που αφορούν την ένταξη στην αγορά εργασίας συνολικά 3.100 ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες ανεύρεσης εργασίας. Η συνολική δαπάνη για την εφαρμογή των δύο προγραμμάτων ανέρχεται στα 52.900.000 ευρώ.Πιο αναλυτικά, με το πρόγραμμα απασχόλησης ατόμων ευπαθών κοινωνικών ομάδων, συνολικής διάρκειας 48 μηνών, ο ΟΑΕΔ δημιουργεί 2.300 νέες θέσεις εργασίας, σε όλη την Ελλάδα, με επιδότηση ίση προς το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών των ατόμων που θα προσληφθούν για τρία χρόνια και με δέσμευση για διατήρηση του προσωπικού για 12 μήνες ακόμα.Παράλληλα, με το πρόγραμμα Επιχορήγησης Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών ο ΟΑΕΔ προσφέρει σε 800 ανέργους ευπαθών κοινωνικών ομάδων οικονομική ενίσχυση για την ανάπτυξη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών απασχόλησης.Σημειώνεται ότι για τα άτομα που έχουν ενταχθεί στα δύο παραπάνω προγράμματα και με στόχο την εξασφάλιση καλύτερης πρόσβασης στους χώρους δουλειάς αλλά και καλύτερων συνθηκών εργασίας για εργαζόμενους με αναπηρία, ο Οργανισμός ενέκρινε τη χρηματοδότηση της εργονομικής διευθέτησης του χώρου εργασίας τους, καλύπτοντας με επιδότηση ύψους 2.500 ευρώ, το 90% της δαπάνης της εργονομικής προσαρμογής. Από το πρόγραμμα (συνολικού προϋπολογισμού 250.000 ευρώ) θα ωφεληθούν 50 εργαζόμενοι ΑμεΑ που έχουν προσληφθεί με το πρόγραμμα απασχόλησης καθώς και 50 ελεύθεροι επαγγελματίες ΑμεΑ που έχουν δημιουργήσει επιχείρηση με επιχορήγηση από το πρόγραμμα ΝΕΕ του ΟΑΕΔ.Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΟΑΕΔ, για πρώτη φορά παρέχεται η δυνατότητα πρόσληψης ΑμεΑ που παρέχουν τις υπηρεσίες τους με τηλεργασία. Επίσης για πρώτη φορά επιχορηγούνται για την πρόσληψη απεξαρτημένων θεραπευτών, τα ψυχιατρικά νοσοκομεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης καθώς και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ).

Ωφελούμενοι άνεργοι
Στα προγράμματα μπορούν να ενταχθούν άνεργοι, που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, και συγκεκριμένα: AμεΑ με πιστοποιημένη αναπηρία 50% και άνω, αποφυλακισμένα άτομα, απεξαρτημένα άτομα από εξαρτησιογόνες ουσίες, νεαρά παραβατικά άτομα (δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα ΝΕΕ) ή νεαρά άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο κοινωνικού αποκλεισμού.Οι άνεργοι που εντάσσονται στα προγράμματα θα πρέπει να διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ, να έχουν υπηκοότητα ελληνική ή κράτους - μέλους της Ε.Ε. ή να είναι Έλληνες ομογενείς με δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας, να έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο Έντυπο εξατομικευμένης παρέμβασης και να έχουν συμφωνήσει σε ατομικό σχέδιο δράσης.Διευκρινίζεται ακόμη ότι στο πρόγραμμα πρόσληψης ανέργων δεν μπορούν να ενταχθούν άτομα που τοποθετούνται αναγκαστικά με τις διατάξεις του Ν.2643/98, ούτε άτομα που κατά το τελευταίο 12μηνο, είχαν απασχοληθεί στην ίδια επιχείρηση. Είναι, κατ' εξαίρεση, δυνατή η υπαγωγή των επιχειρήσεων για την απασχόληση των ίδιων ατόμων, εφ' όσον:
-Η επιχείρηση είχε υπαχθεί σε προηγούμενο πρόγραμμα Σύμβασης Ορισμένου Χρόνου για την απασχόληση Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων και έληξε κατά το δωδεκάμηνο που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης,
-Τα άτομα βρίσκονται το ανώτερο πέντε χρόνια πριν την θεμελίωση δικαιώματος πλήρους συνταξιοδότησής,
-Πρόκειται για άτομα με ψυχική διαταραχή ή με νοητική υστέρηση ή τύφλωση ή παραπληγία/τετραπληγία ή μυΐκή δυστροφία ή αυτά που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή πάσχουν από μεσογειακή αναιμία.
Επιπλέον για πρώτη φορά οι επιχειρήσεις μπορούν να προσλαμβάνουν άτομα για άσκηση επαγγέλματος μέσω τηλεργασίας με έδρα την οικία των εργαζομένων εφ όσον τα άτομα αυτά, λόγω της αναπηρίας τους αντιμετωπίζουν προβλήματα στη μετακίνησή τους και συγκεκριμένα άτομα με παραπληγία/τετραπληγία ή μυϊκή δυστροφίσα ή τύφλωση ή αυτά που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση. Στις περιπτώσεις αυτές ένας χώρος της οικίας του εργαζόμενου θα πρέπει να μετατραπεί σε τυπικό γραφείο και να εξοπλιστεί αναλόγως με τις απαιτήσεις του αντικειμένου της εργασίας τους.Προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών οι άνεργοι πρέπει επίσης να έχουν προβεί σε έναρξη επιτηδεύματος από την 1η Σεπτεμβρίου 2009 και μετά, να διαθέτουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου καθώς και τα νόμιμα πιστοποιητικά (άδεια άσκησης επαγγέλματος) για την άσκηση της δραστηριότητάς τους, όπου αυτά απαιτούνται (οι ίδιοι ή ένας τουλάχιστον από τους εργαζόμενους στην επιχείρησή τους). Ο άντρες υποψήφιοι θα πρέπει επίσης να έχουν εκπληρώσει ή νόμιμα απαλλαγεί από τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.Κατ' εξαίρεση των γενικών προγραμμάτων ΝΕΕ του ΟΑΕΔ παρέχεται η δυνατότητα υποβολής αίτησης υπαγωγής στο πρόγραμμα στους επαγγελματίες οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ- μηχανικοί, αρχιτέκτονες, ιατροί, φαρμακοποιοί, οδοντίατροι, κτηνίατροι και δικηγόροι) και σε μέλη Συνεταιρισμών ή Κοινοπραξιών (η επιχορήγηση δίνεται το ανώτερο σε πέντε μέλη του ίδιου εταιρικού σχήματος).

Περιεχόμενο προγραμμάτων
Ειδικότερα, τα προγράμματα που ενέκρινε ο ΟΑΕΔ έχουν ως εξής:
1. Πρόγραμμα για την πρόσληψη 2.300 ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες
Σκοπός του ειδικού τριετούς προγράμματος ενίσχυσης εργοδοτών με επιχορήγηση αντίστοιχη των συνολικών ασφαλιστικών εισφορών, για την πρόσληψη 2.300 ατόμων Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με την επιχορήγηση μέρους του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους. Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα πλήρους (2.200 θέσεις) ή μερικής απασχόλησης (100 θέσεις).

Δικαιούχοι
Στο πρόγραμμα εντάσσονται ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, με προτεραιότητα στις μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 άτομα.Η επιχείρηση δεν θα πρέπει να έχει προβεί, κατά τη διάρκεια του εξαμήνου πριν την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα, σε μείωση προσωπικού λόγω καταγγελίας σύμβασης εργασίας.Στο πρόγραμμα απασχόλησης μπορούν επίσης να ενταχθούν συνεταιρισμοί, Επαγγελματικά Σωματεία και Ενώσεις αυτών, Σωματεία, Αστικές Εταιρίες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί (Ν.2716/17.5.1999), Κοινοπραξίες του ιδιωτικού τομέα, αλλά όχι για τα μέλη των διοικητικών τους συμβουλίων. Εντάσσονται επίσης επιχειρήσεις Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄και Β΄ Βαθμού για την απασχόληση ΑμεΑ (σε εφαρμογή του Ν.3812/28-12-2009, άρθρο1, παρ.ιη), καθώς και το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., το ΚΕΘΕΑ, ο Ο.ΚΑ.ΝΑ, το Ψ.Ν.Α και το Ψ.Ν.Θ. για την απασχόληση θεραπευτών στους ίδιους φορείς, πρώην τοξικομανείς για τα προγράμματα απεξάρτησης από τα ναρκωτικά (Ν. 3812/2009 άρθρο 1 πρ. 1 στ).

Διαδικασία υπαγωγής
Οι επιχειρήσεις υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση υπαγωγής στο δικτυακό τόπο www.oaed.gr του Οργανισμού. Πραγματοποιείται επιτόπιος έλεγχος για τη δυνατότητα υπαγωγής της επιχείρησης στο πρόγραμμα. Ακολουθεί η απόφαση έγκρισης υπαγωγής η οποία κοινοποιείται στο ΙΚΑ ελέγχεται η διαθεσιμότητα εργατικού δυναμικού, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που έχει καθορίσει η επιχείρηση για τις θέσεις απασχόλησης, γίνεται παραπομπή των ανέργων στις επιχειρήσεις και η επιχείρηση οφείλει να προχωρήσει στην πρόσληψη εντός 35 ημερών από την εγκριτική απόφαση.

Ύψος επιχορήγησης

Η επιχορήγηση αντιστοιχεί στο σύνολο (100%) των ασφαλιστικών εισφορών,( εργοδοτών και εργαζομένων) που αντιστοιχούν στην πλήρη ή τη μερική απασχόληση και για τα τρία έτη. Διαρκεί 36 μήνες, μετά τη λήξη των οποίων οι επιχειρήσεις δεσμεύονται να διατηρήσουν το προσωπικό για 12 μήνες ακόμα. Σημειώνεται ότι η επιχείρηση οφείλει να διατηρήσει το σύνολο του προσωπικού της (παλαιό και νέο) καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος.Το ποσό της επιχορήγησης είναι ίσο με το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών για όλους τους κλάδους κύριας ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και της επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΕΑΜ καθώς και αυτών που το ΙΚΑ εισπράττει ή συνεισπράττει υπέρ Φορέων και Κλάδων Κοινωνικής Ασφάλισης. Ως βάση υπολογισμού λαμβάνονται οι πραγματικές μηνιαίες ακαθάριστες αποδοχές των επιχορηγουμένων που αντιστοιχούν μέχρι του ύψους του κατώτατου βασικού μισθού, όπως ορίζεται κάθε φορά από την ΕΓΣΣΕ.

Χρηματοδότηση

Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 30.500.000 ευρώ για τα έτη 2011-2015. Οι δαπάνες για την εφαρμογή του προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν από πόρους του ΟΑΕΔ και τον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό για τα ’τομα με αναπηρίες.

2. Πρόγραμμα Επιχορήγησης 800 Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες

Σκοπός του προγράμματος είναι η προώθηση στην απασχόληση 800 ανέργων, ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (ΕΚΟ), μέσω της οικονομικής ενίσχυσης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών τους.
-Οι 600 θέσεις θα καλυφθούν από άνεργα άτομα με αναπηρίες, ηλικίας 18-64 ετών,
-Οι 100 θέσεις θα καλυφθούν από άνεργα άτομα Απεξαρτημένα από εξαρτησιογόνες ουσίες ηλικίας 18-64 ετών και
-Οι 100 θέσεις θα καλυφθούν από άνεργα άτομα Αποφυλακισμένα ηλικίας 18-64 ετών.
Στο πρόγραμμα μπορεί να υπαχθεί μέλος Ομόρρυθμης Εταιρείας (Ο.Ε.), Ε.Π.Ε ή Ετερόρρυθμης Εταιρείας (μόνο για το ομόρρυθμο μέλος της) υπό την προϋπόθεση ότι μετέχει με ποσοστό τουλάχιστον 51% στο εταιρικό κεφάλαιο.

Διάρκεια και ύψος επιχορήγησης
Η διάρκεια της επιχορήγησης για κάθε νέο Επαγγελματία που εντάσσεται στο πρόγραμμα ορίζεται σε 36 μήνες, ενώ το ύψος της καθορίζεται στις 28.000 ευρώ καταβαλλόμενο σε επτά δόσεις (η πρώτη δόση ύψους 7.000 ευρώ καταβάλλεται μετά την έκδοση της απόφασης υπαγωγής και τα υπόλοιπα σε έξι ισόποσες εξαμηνιαίες δόσεις των 3.500 ευρώ στο τέλος κάθε εξαμήνου από την ημερομηνία έκδοσης της σχετικής εγκριτικής απόφασης και μετά από επιτόπιο έλεγχο).

Διαδικασία υπαγωγής

Οι δικαιούχοι υποβάλλουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, ηλεκτρονικά στην ειδική περιοχή του δικτυακού τόπου του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr). Της υποβολής της αίτησης προηγούνται εξατομικευμένη παρέμβαση και υποβολή του επιχειρηματικού σχεδίου του ενδιαφερόμενου στον Εργασιακό Σύμβουλο με στόχο την παροχή συμβουλευτικής πριν την έναρξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην αρμόδια ΔΟΥ. Σε διάστημα ενός μήνα από την υποβολή της αίτησης η επιχείρηση του υποψηφίου πρέπει να είναι έτοιμη να ελεγχθεί από τον ΟΑΕΔ. Μετά τον επιτόπιο έλεγχο των δικαιολογητικών και των δαπανών τεκμηρίωσης λειτουργίας της επιχείρησης εκδίδεται εγκριτική απόφαση υπαγωγής στο πρόγραμμα.

Χρηματοδότηση
Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 22.400.000 ευρώ, κατανεμημένος στα έτη 2010-2015.

Οι αλλαγές στο δημόσιο


Το 2011, όπως όλα δείχνουν, θα είναι καθοριστικός χρόνος στη ζωή των 768.000 δημόσιων υπαλλήλων, καθώς για πρώτη φορά θα βρεθούν μπροστά σε πρωτόγνωρες εξελίξεις και μάλιστα μετά από μία δύσκολη περίοδο, που συνοδεύτηκε από τη μείωση των αποδοχών τους.Η πρώτη αλλαγή, που θα επέλθει στη ζωή των δημοσίων υπαλλήλων, θα σχετίζεται με την αναδιάρθρωση όλων των δημοσίων υπηρεσιών και στην εκτεταμένη κινητικότητα που θα υπάρξει στο έμψυχο δυναμικό των δημόσιων υπηρεσιών με τις μετακινήσεις και μετατάξεις υπαλλήλων.Η δεύτερη αλλαγή θα είναι η περαιτέρω μείωση των αποδοχών τους με το νέο ενιαίο μισθολόγιο, καθώς αναμένεται να περικοπεί μεγάλο μέρος επιδομάτων και ιδίως αυτών, όπως υποστηρίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, που δημιουργούν μεγάλες μισθολογικές ανισότητες, ακόμη και στο ίδιο γραφείο ενός υπουργείου.Έτσι, υπό την πίεση του μνημονίου και της «τρόικας» για μείωση των δημόσιων δαπανών, αλλά και την ανάγκη για εξορθολογισμό σε υπηρεσίες του Δημοσίου, με ελάχιστη προσφορά στην κρατική μηχανή και στην εξυπηρέτηση του πολίτη, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης συντάσσει νομοσχέδιο, που θα έχει κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το πρώτο τετράμηνο του επόμενου έτους, με το οποίο δεκαπέντε υπουργεία θα πρέπει να προχωρήσουν στην αναδιάρθρωση όλων των υπηρεσιών τους.Γενικότερος στόχος του υπό σύνταξη νομοσχεδίου αποτελεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η ανασύσταση από νέα βάση όλων των υπηρεσιών στα υπουργεία, να περιοριστεί σταδιακά ο αριθμός των δημόσιων υπαλλήλων, με το περαιτέρω πάγωμα των προσλήψεων και την κατάργηση των προσωποπαγών θέσεων, αλλά και με την αποχώρηση συμβασιούχων.Βασικό εργαλείο στην επίτευξη αυτού του στόχου, είναι η απογραφή των δημόσιων υπαλλήλων, που είχε πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι.

Κατατέθηκε στη Βουλή ο προϋπολογισμός


Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, από τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο προϋπολογισμός του 2011, (μαζί με τους προϋπολογισμούς ορισμένων ειδικών ταμείων και υπηρεσιών), καθώς και ο ισολογισμός-απολογισμός του οικονομικού έτους 2009.Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, ο Προϋπολογισμός θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής σε πέντε συνεχείς συνεδριάσεις, από το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου μέχρι και τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 22 Δεκεμβρίου, αφού θα έχει συζητηθεί προηγουμένως, στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής. Ο ισολογισμός-απολογισμός του 2009, θα συζητηθεί ξεχωριστά.Ο προϋπογογισμός βρέθηκε στο επίκεντρο του υπουργικού συμβουλίου, που συνεδρίασε το πρωί, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Στο υπουργικό επρόκειτο να συζητούν επίσης τα νομοσχέδια που αφορούν στη σύσταση Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, στη διαδικασία επίλυσης συλλογικών διαφορών αλλά και στην ίδρυση υπηρεσίας ασύλου και πρώτης υποδοχής.Οι τελικές αποφάσεις για τον νέο προϋπολογισμό ελήφθησαν χθες, Τετάρτη, σε συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου με τους αξιωματούχους της τρόικας, στην οποία συμμετείχε ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ και νυν σύμβουλος του πρωθυπουργού, Λουκάς Παπαδήμος. Σύμφωνα με ανώτερο παράγοντα του υπουργείου, η επιπλέον δημοσιονομική προσαρμογή, μετά την αναθεώρηση από τη Eurostat των στοιχείων για το έλλειμμα, θα γίνει εξ ολοκλήρου το 2011 και το έλλειμμα πρέπει να μειωθεί από τα 22 δισ. ευρώ στα 17 δισ. ευρώ.«Η κυβέρνηση αποκλείει περικοπή μισθών, συντάξεων και άλλους φόρους», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, θέλοντας να βάλει "φρένο" στη "μετρολογία", με αφορμή την κατάθεση του Προϋπολογισμού, ο οποίος θα εξεταστεί στην σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

ΒΑΤΟΠΕΔΙ:Ένσταση της ΝΔ για την ψηφοφορία


Θέμα επανάληψης της ψηφοφορίας στη Βουλή επί του πορίσματος για την υπόθεση του Βατοπεδίου, θέτει η Νέα Δημοκρατία και θα παρουσιάσει το ζήτημα σε συνέντευξη τύπου σήμερα.Στελέχη της ΝΔ, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, έκαναν λόγο για "κατάρρευση της πολιτικής και της νομικής σκευωρίας, αφού από τους πέντε υπουργούς φθάσαμε στους τρεις για ένα μόνον αδίκημα και αυτό κολοβό".Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τζαβάρας τοποθετήθηκε από του βήματος της Βουλής, λέγοντας ότι οι τρεις υπουργοί που παραπέμπονται για κρίση στο Δικαστικό Συμβούλιο παραπέμπονται με άλλο αδίκημα από αυτό που ανέφεραν τα κόμματα της Αριστεράς, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.Σήμερα ο κ. Τζαβάρας είπε ότι αντί για την απιστία του άρθρου 256 του Ποινικού Κώδικα έχει γραφτεί η απιστία του άρθρου 390, άρα για άλλο αδίκημα παραπέμφθηκαν οι τρεις πρώην υπουργοί και ως εκ τούτου πρέπει να επαναληφθεί η ψηφοφορία.Δικαιωμένος από την έκβαση της χθεσινής ψηφοφορίας και τη μη παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο εμφανίστηκε ο Θόδωρος Ρουσόπουλος. Θέμα ακυρότητας εγείρει για τις κατηγορίες και την παραπομπή του ο πρώην υφυπουργός Πέτρος Δούκας.

ΦΙΛΙΠΠΑΣ ΦΙΛΙΟΣ:Συνάντηση με δήμαρχο-επίσκεψεις σε Υπουργεία


Αντιπροσωπεία της παράταξης «Ενότητα Πολιτών- Νέα Γιάννενα» με επικεφαλής τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Φίλιππα Φίλιο συναντήθηκε σήμερα με τον δήμαρχο Νικόλαο Γκόντα και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Βασίλη Κοσμά.Κατά την διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν τρέχοντα θέματα, ορίστηκε ημερομηνία ορκωμοσίας του νέου δημοτικού συμβουλίου -22 Δεκεμβρίου- ενώ η πρώτη συνεδρίαση για την εκλογή οργάνων θα πραγματοποιηθεί στις 2 Ιανουαρίου 2011.Ο κ. Φίλιος την ερχόμενη Τρίτη αναχωρεί για την Αθήνα, όπου θα έχει συναντήσεις στα Υπουργεία Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

ΑΡΤΑ:Εντατικοί έλεγχοι από Δευτέρα για το κάπνισμα


Εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής Δήμου Αρταίων ανακοινώνεται ότι η περίοδος συστάσεων για την απαγόρευση του καπνίσματος στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος λήγει την Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010 και από τη Δευτέρα θ’ αρχίσουν εντατικοί έλεγχοι από πλευράς της Δημοτικής Αστυνομίας για την εφαρμογή του νόμου και την επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων στους παραβάτες.

Μπίλλυ, μη ζγόνς σμά – αλάργα!


O Nομάρχης του ΠΑΣΟΚ στην Πρέβεζα Βασίλειος Ιωάννου συμπεριλαμβάνεται όπως όλοι γνωρίζουν στα άτομα που εξέθρεψαν και υπηρέτησαν μία σαθρή ακινησία και υποκρισία στις τοπικές υποθέσεις του Ν. Πρέβεζας.Όλοι έχουν ακούσει με ποιους τρόπους και τι ανταλλάγματα εκλεγόταν!Όλοι γνωρίζουν με ποιους τρόπους μηδένιζε συντρόφους!Όλοι ξέρουν πως αποκαλούσε τον Πρόεδρο Γ. Παπανδρέου!Η συνέχιση αυτής της κατάστασης αποδιάρθρωσης και κατάπτωσης της ηθικής στην πολιτική, επιφέρει την παρακμή στην πολιτική ζωή του τόπου. Η ανιστόρητη στάση του κ. Ιωάννου απέναντι στην υποψηφιότητα του κ. Αργύρη, κρίνεται ως περίεργη, διότι θα περίμενε κανείς, η οχταετής φθορά του στη Νομαρχία, να τον αποτρέψει από τις γνωστές του μικροπολιτικές συμπεριφορές.Για παράδειγμα, δεν πέρασαν ούτε 2 ημέρες από τις εκλογές και πρόλαβε και κάλεσε στο γραφείο του τον νέο αντιπεριφερειάρχη κ. Στράτο Ιωάννου με τους συμβούλους του για ενημέρωση των θεμάτων του Νομού λέει και συγχρόνως να παρακαλέσει και για συνάντηση με τον νέο Περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη. Η κατάντια της πολιτικής σε όλο της το μεγαλείο! Γιατί δε ζητά από τον Αργύρη να παρακαλέσει τον Καχριμάνη να τον προσλάβει ως Σύμβουλο αντί να παρακαλά τον Στράτο άραγε; H μήπως πρέπει να κουκουλωθεί καμιά κατάσταση;Είναι ανάγκη, τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Χρειάζεται να εκφραστεί η πλατιά λαϊκή απαίτηση για κάθαρση της πολιτικής ζωής στον τόπο μας από οτιδήποτε και οποιουσδήποτε το κρατούν σε μαρασμό και υπανάπτυξη. Να παραμεριστούν οι παραγοντισμοί, τα μικροκομματικά τερτίπια, τα χρίσματα και οι κομματικές συμπεριφορές τύπου Βασίλη Ιωάννου.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Τροχαίο με τουριστικό λεωφορείο στο Μαργαρίτι Θεσπρωτίας

Νεκρός ανασύρθηκε ο οδηγός

Τροχαίο δυστύχημα με έναν νεκρό σημειώθηκε λίγο πριν τις 11 το πρωί στην εθνική οδό Ηγουμενίτσας- Πρέβεζας στο ύψος του Μαργαριτίου όταν επιβατικό αυτοκίνητο πέρασε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και συγκρούστηκε μετωπικά με τουριστικό λεωφορείο.Σύμφωνα με πληροφορίες, στο λεωφορείο επέβαιναν 34 γυναίκες, μέλη του Συλλόγου Γυναικών Μπενίτσας.Ο άτυχος οδηγός του οχήματος ανασύρθηκε νεκρός από την άμορφη μάζα των σιδερικών, ενώ οι επιβαίνοντες στο λεωφορείο είναι καλά στην υγεία τους.

Επίσκεψη Φίλιππα Φίλιου στο δημαρχείο


Το Δήμαρχο Ιωαννίνων κ. Νικ. Γκόντα επισκέφθηκε σήμερα στο Δημαρχείο, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος κ. Φίλιππας Φίλιος, με τους Δημοτικούς Συμβούλους κ.κ. Μωϋσή Ελισάφ και Δημήτρη Θεμελή.Ο κ. Γκόντας, παρουσία και του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Βασίλη Κοσμά, τους ενημέρωσε για όλα τα θέματα του Δήμου, ενώ συμφωνήθηκαν λεπτομέρειες για επί μέρους ζητήματα.

Ολομόναχος σε πράσινο φόντο

ΕΝΤΟΝΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗ Ν.Δ. ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΚΟΥ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗ

Οι χαρές και τα πανηγύρια για τα επιτυχή εκλογικά αποτελέσματα της Κυριακής στην Περιφέρεια Ηπείρου και τους δήμους τέλειωσαν για όλους τους αιρετούς και τα επιτελεία τους.Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε περισυλλογή και έντονο προβληματισμός, καθώς οι κάλπες δεν δικαίωσαν τους χειρισμούς της ηγεσίας και τις στηρίξεις που έδωσε σε υποψήφιους για τους δήμους. Τρεις μέρες μετά την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, η φράση του Αντώνη Σαμαρά περί λεξοτανίλ ταιριάζει απόλυτα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η Ήπειρος αποδείχθηκε η χειρότερη περιφέρεια, καθώς στους 18 συνολικά δήμους οι περισσότεροι νέοι δήμαρχοι -14 συνολικά- που εξελέγησαν ανήκουν στον κυβερνών κόμμα. Έτσι, η νίκη του Αλέκου Καχριμάνη περνά ουσιαστικά σε δεύτερη μοίρα και τα περισσότερα «γαλάζια» τοπικά στελέχη δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους.Το μόνο θετικό αποτέλεσμα είναι η εκλογή του νυν νομάρχη Ιωαννίνων στη θέση του αιρετού περιφερειάρχη. Από εκεί και πέρα η παράταξη του Αντώνη Σαμαρά μετρά δεκάδες ήττες στους δήμους όλης της Ηπείρου. Και ο αιρετός περιφερειάρχης θα βρίσκεται, μόλις ξεκινήσει η εφαρμογή του «Καλλικράτη», εγκλωβισμένος σ’ ένα απέραντο πράσινο φόντο. Το στοιχείο αυτό προβληματίζει την τοπική Νομαρχιακή Διοικούσα Επιτροπή (ΝΟΔΕ) της Ν.Δ., γνωρίζοντας πως ο Αλ. Καχριμάνης δεν θα έχει τη δυνατότητα να ασκεί αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. «Είναι μόνος και μόνο για την περιφέρεια», παραδέχονται τα τοπικά στελέχη.

Γκρίνια για σταυρούς

Την ίδια ώρα, η εκλογική επιτυχία του Αλ. Καχριμάνη σκιάζεται από την εσωκομματική διαμάχη για τη σταυροδοσία. Όπως όλα δείχνουν, ο νυν δήμαρχος Εκάλης, Χρήστος Ζαχάρης, δεν θα αποτελεί μέλος του περιφερειακού συμβουλίου. Οι βολές των υποστηρικτών του στρέφονται εναντίον τόσο του επικεφαλής της «Αξιοβίωτης Ανάπτυξης» όσο και κατά του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Κώστα Τασούλα. Ο βουλευτής της Ν.Δ. δέχεται σωρηδόν τα πυρά ενός μεγάλου μέρους κομματικών και αυτοδιοικητικών στελεχών, καθώς εκτιμάται ότι, για μια ακόμη φορά, έπαιξε ρόλο «κομματάρχη».Στην παράταξη του Νίκου Γκόντα, η οποία καθηλώθηκε στη δεύτερη θέση της «μονομαχίας» με το Φίλιππα Φίλιο, η κατήφεια και η γκρίνια ξεκίνησαν λίγο μετά το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου. Οι σταυροί προτίμησης υπέρ τριών υποψηφίων (Άννα Ασημακοπούλου, Βασίλη Βλέτσα και Επαμεινώνδα Ριστάνη) επισκίασαν από την πρώτη στιγμή το αποτέλεσμα. Αρκετοί υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο του Νίκου Γκόντα εξέφραζαν τη δυσφορία τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της «μεθοδευμένης σταυροδοσίας» αποτελεί το γεγονός ότι ο Κώστας Αυδής, στην οικογένεια του οποίου ανήκει το πάρκνγκ της κεντρικής πλατείας, έμεινε εκτός δημοτικού συμβουλίου. Το ίδιο ισχύει και για τον Γρηγόρη Γκίκα, πρόεδρο του υπεραστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, ο οποίος στο παραπέντε έχασε την έδρα από τον Βασίλη Χήτο. Τέλος, αίσθηση προκάλεσε η μη εκλογή του Γιάννη Πεδιαδιτάκη, πρώην προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, των αντιδημάρχων Νίκου Φάη και Βασίλη Μάντζιου, καθώς και της Γιούλας Μητροκώστα, η οποία ήταν πολιτευτής της Ν.Δ.

Αδυναμία

Τα εκλογικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών κατέδειξαν, όμως, την αδυναμία του δίδυμου «Τασούλας – Καχριμάνης» να συνδράμουν στην εκλογή πρωτοκλασάτων στελεχών της Ν.Δ. που διεκδικούσαν το αξίωμα του δημάρχου. Στο δήμο Ζαγορίου, παρά την προσπάθειά τους, ο Γιώργος Σουκουβέλος έμεινε στην τρίτη θέση και εκτός της διεκδίκησης της δημαρχίας. Ούτε και η έλευση του Λευτέρη Ζαγορίτη και της Ευγενίας Τσουμάνη ήταν αρκετή προκειμένου να ξεπεράσει τον σκόπελο του πρώτου γύρου ο κ. Σουκουβέλος, που ήταν ανέκαθεν από τους βασικούς και με μεγάλη συχνότητα συνομιλητές του κ. Καχριμάνη.«Στραπάτσο» δέχθηκε ο «άξονας» των κορυφαίων στελεχών της Ν.Δ. και στο Μέτσοβο. Η έμμεση στήριξή τους στην υποψηφιότητα του Κώστα Τζαφέα –ορισμένα τοπικά στελέχη επιμένουν πως οι κ.κ. Καχριμάνης και Τασούλας βοήθησαν στην κατάρτιση του ψηφοδελτίου του νυν δημάρχου- δεν έπεισε τους πολίτες. Ως γνωστό, δήμαρχος εξελέγη ο Νίκος Τσομπίκος, που σε καμιά περίπτωση δεν είχε τη στήριξή τους. Να σημειωθεί πως ο συγκεκριμένος δήμος είναι ο μοναδικός στο νομό Ιωαννίνων που «κατοχυρώνεται» ως γαλάζιος στον εκλογικό χάρτη.

Πατατράκ στην Άρτα

Μια από τις μεγαλύτερες ήττες της Ν.Δ. στην Ήπειρο ήταν η μη εκλογή του Γιώργου Παπαβασιλείου στο δήμο Αρταίων. Ο νυν νομάρχης βρέθηκε δεύτερος στις προτιμήσεις των πολιτών. Στελέχη του κόμματος υπενθυμίζουν πως στο δήμο Αρταίων ο κ. Παπαβασιλείου έχασε με διαφορά 7 μονάδων, ενώ την ίδια στιγμή, στο ίδιο εκλογικό σώμα, ο Αλέκος Καχιμάνης κέρδισε με 10 μονάδες διαφορά τον Βαγγέλη Αργύρη. Ήδη, στο γειτονικό νομό, ξεκίνησε η εσωστρέφεια με ορισμένα τοπικά στελέχη να ζητούν διευκρινίσεις από την τοπική ΝΟΔΕ καθώς και από τη Ρηγίλλης. Τοπικά στελέχη προτρέπουν τον κ. Παπαβασιλείου να απευθυνθεί ο ίδιος στην κεντρική διοίκηση του κόμματος, θεωρώντας πως ορισμένοι ομοϊδεάτες τους «επέδειξαν ολιγωρία και κάποιοι άλλοι πολεμική διάθεση». Σημειώνουν, δε, πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης που είχε την ευθύνη των εκλογών, για τη Ν.Δ., στο νομό, δεν επισκέφθηκε ούτε μια φορά την περιοχή.Τέλος, «ατυχής» αποδείχθηκε και η επιλογή του Βασίλη Γιόγιακα για το δήμο Ηγουμενίτσας, όπου, ουσιαστικά, ο Θωμάς Πιτούλης, «αναγκάστηκε» να αποσύρει την υποψηφιότητά μετά την επίσημη στήριξη που η Ρηγίλλης έδωσε στον νυν νομάρχη. Στο νομό Θεσπρωτίας και οι τρεις δήμοι περιήλθαν στις υποψηφιότητες που στήριζε το ΠΑΣΟΚ.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Αίσιο τέλος για αλλοδαπό που παρασύρθηκε στον Άραχθο


Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια ενός Αφγανού στην Άρτα ο οποίος παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του Αράχθου όταν γλίστρησε στην προσπάθειά του να πλύνει κάποιο αντικείμενο στην άκρη της γέφυρας. Σώθηκε όταν κρατήθηκε από παρακείμενο κλαδί κι αφού το νερό τον είχε ήδη παρασύρει 500 μέτρα μακριά από το σημείο της πτώσης. Το συμβάν έλαβε χώρα τη Δευτέρα το μεσημέρι κινητοποιώντας τις αστυνομικές και πυροσβεστικές δυνάμεις που προσπαθούσαν να εντοπίσουν και να διασώσουν το συνάνθρωπο ενώ αναστάτωσε και τους κατοίκους πέριξ της γέφυρας Άρτας. Εκείνη την ώρα το ύψος του νερού στο ποτάμι ήταν πάνω από ένα μέτρο αλλά λόγω των έντονων βροχοπτώσεων η ορμή του ήταν πάρα πολύ δυνατή. Στο συμβάν αναφέρθηκε ο Αστυνομικός Διευθυντής Άρτας Γεώργιος Ντοκομές ο οποίος δήλωσε: «Κάποιος αλλοδαπός απ’ αυτούς που κατά εκατοντάδες πλέον είναι στον παραποτάμιο χώρο προσπάθησε κάτι να πλύνει στην άκρη της γέφυρας. Το νερό όπως ξέρετε και λόγω των βροχοπτώσεων αυτών των ημερών έχει μεγάλη ροή και μεγάλη δύναμη, γλίστρησε και έπεσε μέσα. Έγινε μια μεγάλη κινητοποίηση τόσο των αστυνομικών όσο και των πυροσβεστικών αρχών. Στην αρχή θεωρήσαμε ότι το άτομο αυτό θα το βρούμε νεκρό πλην όμως και ευτυχώς για τον ίδιο μετά από 500 μέτρα κάπου βρήκε κάποιο κλαδί, κρατήθηκε, τον εντοπίσαμε και βγήκε». Η συγκέντρωση των μεταναστών στην περιοχή της γέφυρας λόγω και των υπαρκτών κινδύνων από την αυξομείωση της ροής νερού στο ποτάμι αλλά και γενικότερα οι συνθήκες διαβίωσής τους είναι ένα πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι αρμόδιες αρχές τόνισε ο κ. Ντοκομές. Ο Αστυνομικός Διευθυντής εκτιμά ότι αυτή την εποχή υπάρχουν περίπου 3.500 με 4.000 μετανάστες στην Άρτα, Αφγανοί κατά κόρον και Πακιστανοί που ήρθαν για να δουλέψουν στο πορτοκάλι, αριθμός αρκετά μεγαλύτερος απ’ ότι ήταν προηγούμενες χρονιές και οι οποίοι διαβιούν σε άθλιες συνθήκες. «Πλέον ήταν εντοπισμένοι, τώρα δεν είναι εντοπισμένοι, τους βλέπεις να γυρίζουνε παντού σε όλη την πόλη» είπε ο κ. Ντοκομές ο οποίος χαρακτήρισε εκρηκτικό το πρόβλημα δεδομένου ότι μαζί με τον αριθμό αυτών των μεταναστών αυξάνονται όπως είπε και τα κρούσματα μικροεγκληματικότητας. Η επίσημη πολιτεία θα πρέπει να δώσει κάποια λύση διότι, όπως τόνισε ο κ. Ντοκομές «και οι συνθήκες διαβίωσης και εξυπηρέτησης αυτών των ανθρώπων και ιατρικής κάλυψης και ιατρικής παρακολούθησης είναι όλα στον αέρα. Οι περισσότεροι κοιμούνται πίσω από τους πορτοκαλαιώνες σε παλιές καλύβες εγκαταλελειμμένες ή χτίζουν πρόχειρα ξυλόσπιτα με νάιλον σκεπασμένα και ζουν κάτω από αθλιότατες συνθήκες. Δεν φαίνονται, είναι πίσω από τους πορτοκαλαιώνες και πιστεύω ότι αν κανένας μπει σε ένα ελικόπτερο και πετάξει ψηλά το θέαμα το οποίο θ’ αντικρίσει από ψηλά θα είναι φοβερό».

Παραμένουν ενεργοί 13 ΧΑΔΑ στην Ήπειρο


Πέντε χρόνια έχουν περάσει από τότε που η Ελλάδα καταδικάστηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το ότι δεν είχε καταφέρει να προχωρήσει τη διαδικασία κλεισίματος των παράνομων χωματερών που λειτουργούσαν σε ολόκληρη την Επικράτεια, και ακόμη το θέμα αυτό εξακολουθεί να απασχολεί τους αρμόδιους Ευρωπαίους επιτρόπους.Η Κομισιόν εξακολουθεί να γίνεται ακόμη και σήμερα δέκτης καταγγελιών από την Ελλάδα για τη λειτουργία παράνομων χωματερών και ζητά ξανά από τη χώρα μας, να αποστείλει πλήρη κατάλογο ανά περιφέρεια με τις τοποθεσίες και τις ονομασίες των 750 περίπου ΧΑΔΑ που είτε εξακολουθούν να λειτουργούν ή βρίσκονται σε διαδικασία αποκατάστασης.Η Κομισιόν ζητά απαντήσεις έως τις 28 Δεκεμβρίου και εφιστά την προσοχή της κυβέρνησης στις χρηματικές κυρώσεις που μπορεί να επιβάλει το δικαστήριο σε κράτος - μέλος που δεν συμμορφώθηκε με την απόφασή του.Διευκρινίζει ακόμη, ότι η εκτέλεση της απόφασης αφορά και όσες χωματερές άνοιξαν μετά το 2005. «Η απόφαση του δικαστηρίου έχει γενικό πεδίο εφαρμογής και αφορά στην ύπαρξη των ΧΑΔΑ και στους κινδύνους που ενέχουν για το περιβάλλον και την υγεία του ανθρώπου», αναφέρεται στη σχετική επιστολή.

Στο νομό Ιωαννίνων
Η επιστολή της Κομισιόν δεν αναφέρεται ακόμη σε συγκεκριμένα παραδείγματα, όμως δε μπορεί παρά να αφορά και την Περιφέρεια της Ηπείρου και το νομό Ιωαννίνων.Στο νομό Ιωαννίνων οι ΧΑΔΑ ήταν αρχικά 127 και μέχρι πριν από δύο μήνες είχε ολοκληρωθεί η αποκατάσταση σε 113. Ο τελευταίος επικαιροποιημένος κατάλογος της Περιφέρειας Ηπείρου κάνει λόγο για 13 ΧΑΔΑ στην Ήπειρο που είναι σε φάση αποκατάστασης.Η μεγάλη ανοιχτή πληγή στο νομό Ιωαννίνων φυσικά δεν είναι άλλη από τη χωματερή της Δουρούτης, που μετά από ατέρμονες συζητήσεις και εξαντλητικό διάλογο, αλλά και κινητοποιήσεις, έφτασε στο στάδιο της δημοπράτησης της αποκατάστασης.Αυτή την περίοδο ο φάκελος με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά έχει σταλεί από τη ΔΕΥΑΙ στο ΕΣΡ και αναμένεται η έγκρισή του, όπως και από το Ελεγκτικό Συνέδριο.Θα ακολουθήσει ο προσυμβατικός έλεγχος από την Περιφέρεια της Ηπείρου κάτι που σύμφωνα με τον διευθυντή της ΔΕΥΑΙ αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.Το πρώτο δίμηνο του 2011 λογικά, θα έχει ολοκληρωθεί και η προεργασία που απαιτείται για τόσο μεγάλα έργα και οι εργασίες πρόκειται να ξεκινήσουν το νωρίτερο στις αρχές Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου.Μέχρι τότε όμως, αλλά και αργότερα, αφού η αποκατάσταση θα γίνεται σταδιακά, τα απορρίμματα από τους δήμους της Ηπείρου θα συνεχίσουν να οδηγούνται στη Δουρούτη, ενδεχομένως βέβαια και σε κάποιες άλλες ανεξέλεγκτες χωματερές, μερικές εκ των οποίων μπορεί να μην είναι καν καταγεγραμμένες.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Ανοικτή επιστολή από τον Πρώην Δήμαρχο Φαναρίου Καούρη Γεώργιο


Οι εκλογές στον ¨Καλλικρατικό¨ Δήμο Πάργας τελείωσαν, ο κ. Λιόλιος είναι ο νικητής.Η παράταξη του κ. Νάστα υποστηριζόμενη από τη Ν.Δ. για να μη συγχαρούν τον κ. Λιόλιο για τη νίκη του εφεύραν το εξής: Ότι θα προσφύγουν στο εκλογοδικείο γιατί αδικήθηκαν από τους δικαστικούς αντιπροσώπους στο Δημοτικό Διαμέρισμα Βαλανιδορράχης, στο οποίο οι Δικαστικοί αντιπρόσωποι ήταν δύο πολύ διακεκριμένοι- εμπειρότατοι δικηγόροι της Πρέβεζας. (Αυτά διαδίδουν ορισμένοι συμβουλάτορες του κ. Νάστα στον κόσμο του Δήμου.)Όλος ο λαός του ¨Καλλικρατικού¨ Δήμου Πάργας συγχαίρει από την Κυριακή το βράδυ τον κ. Λιόλιο, ο μόνος που δεν τον έχει συγχαρεί ακόμα είναι ο κ. Νάστας και κάποιοι συμβουλάτορες του.Είναι ντροπή για τον κ. Νάστα η συμπεριφορά αυτή και δεν αρμόζει στην παράταξή του την οποία και εκθέτει.Θα συνιστούσα στον κ. Νάστα ας αφήσει τους συμβουλάτορες του και ας πάρει τώρα έστω και αργοπορημένα να συγχαρεί τον κ. Λιόλιο και να του ευχηθεί καλή επιτυχία στο έργο του.Από 1/1/2011 Δήμαρχος του Δήμου Πάργας θα είναι ο κ. Λιόλιος και ας του ευχηθούμε όλοι μας καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΟΥΡΗΣ

Στις 3 Μαρτίου και ... κατασκευασμένος ο ΧΥΤΑ στο ΣτΕ

Ενώ αναμένεται η χωροθέτηση του ΧΥΤΥ

Μετά την ολοκλήρωση και πιθανά και την δοκιμαστική λειτουργία του στο Ελληνικό θα αποφανθεί η δικαιοσύνη για το νόμιμο ή μη της χωροθέτησης και της κατασκευής στο σημείο που κατασκευάζεται, αφού η νέα δικάσιμος στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τις αιτήσεις ακύρωσης δήμων και φορέων, ορίστηκε για τις 3 Μαρτίου 2011.Η προηγούμενη, που είχε οριστεί για χθες 17 Νοεμβρίου, είχε αναβληθεί ήδη. Λόγω της προκήρυξης των αυτοδιοικητικών εκλογών με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης ανεστάλησαν όλες οι εκδικάσεις από το ΣτΕ για τέτοια ζητήματα μέχρι και χθες, κατά σύμπτωση συμπεριέλαβε η απόφαση και τον ΧΥΤΑ Ελληνικού.Κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει αν ήταν τυχαίο ή όχι, πάντως για άλλη μια φορά δεν θα δοθεί μια απάντηση για την νομιμότητα ή όχι του έργου εκεί που κατασκευάζεται και έχει φτάσει πλέον κοντά στην ολοκλήρωση. Ίσως ο καιρός να μην επέτρεψε να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, αλλά έστω και με νέα καθυστέρηση το έργο που τόσο πολύ συζητήθηκε, προκάλεσε αντιδράσεις, δυο επεμβάσεις των ΜΑΤ για να περάσει ο εργολάβος θα τελειώσει χωρίς να έχει αποφανθεί το ΣτΕ, το οποίο θα κρίνει επί τετελεσμένων.Άλλωστε, λήξασα θεωρείται ήδη η υπόθεση, μετά και τις αποφάσεις της Περιφέρειας και τις δεσμεύσεις για τριετή λειτουργία και μέχρι να ολοκληρωθεί η λύση σε επίπεδο Ηπείρου με μονάδα επεξεργασίας και ΧΥΤΥ, που δεν θα αφορά όμως το Ελληνικό.Ήδη το πρώτο στάδιο της μελέτης για την επιλογή μεθόδου επεξεργασίας ολοκληρώθηκε προ των εκλογών και τώρα η αρμόδια επιτροπή που έχει αναλάβει την παρακολούθηση της όλης υπόθεσης, αναμένεται να συνέλθει την ερχόμενη εβδομάδα για να προχωρήσει σε αποφάσεις ως προς το χώρο που θα υποδεχτεί το εργοστάσιο και τον ΧΥΤΥ. Πρόκειται για μια πολλή σημαντική διαδικασία και η απόφαση θα πρέπει να είναι τέτοια που να μην αμφισβητείται από κανέναν.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Ευχαριστήριο Χρήστου Μπαϊλη


O νεοεκλεγείς Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης και τα μέλη του συνδυασμού «Δημοτική Συνεργασία» ευχαριστούν μέσα από την καρδιά τους όλους τους δημότες της Πρέβεζας, του Ζαλόγγου και του Λούρου οι οποίοι συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία της 14ης Νοεμβρίου αναδεικνύοντας την «Δημοτική Συνεργασία» σε πρώτη δύναμη αλλά και εκείνους που επέλεξαν να ψηφίσουν άλλους συνδυασμούς.Επίσης ευχαριστεί τους συνυποψηφίους του για το πολιτισμένο κλίμα μέσα στο οποίο διεξήχθη ο προεκλογικός αγώνες εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η ίδια συναίνεση θα επικρατήσει και στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο.«Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι.Από την επομένη των εκλογών είμαστε όλοι ενωμένοι σα μια μια γροθιά έχοντας απέναντί μας τα προβλήματα του Δήμου» τονίζει ο κ.Μπαϊλης και συνεχίζει:«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ακούραστα και μεθοδικά κάνοντας πράξη τα όσα έχουμε υποσχεθεί στους δημότες.Εχοντας ανοιχτές τις πόρτες του Δημαρχείου για όλους , αφουγκραζόμενοι τις αγωνίες και προσπαθώντας να κάνουμε καλύτερη την καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Θα συνεχίσουμε να έχουμε «σημαία» μας την διαφάνεια, τον σεβασμό στο δημόσιο χρήμα, την συμπαράσταση σε εκείνους που έχουν την ανάγκη μας.Διατηρώντας την παράδοση, την ιστορία , τον πολιτισμό αλλά και τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας θα δημιουργήσουμε έναν Δήμο με προοπτική.Και σ΄αυτή μας την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς».

ΠΙΚΕΤΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ


Το βράδυ της Τρίτης 16 Οκτώβρη στους δρόμους της Πρέβεζας ακουστήκαν βροχή τα συνθήματα «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη», «Καμία θυσία για την πλουτοκρατία, Μέτωπο λαέ για την εξουσία», «Θυσίες στον αγώνα για άλλη κοινωνία, Μη ματώνεις άδικα για την πλουτοκρατία», «Δουλειά για όλους, μόρφωση, υγεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία».Το μήνυμα πεντακάθαρο: Ανεπιθύμητοι στην Ελλάδα οι σφαγείς των δικαιωμάτων του ελληνικού λαού. Καταδικασμένη στη λαϊκή συνείδηση η πολιτική του ΠΑΣΟΚ και η αντιμνημονιακή δημαγωγία της ΝΔ και των άλλων συμμάχων της κυβέρνησης. Απορριπτέα τα αναχώματα. Δεν τους φοβόμαστε.Πρέπει να μας φοβούνται. Και στάλθηκε από πολλούς περισσότερους αυτή τη φορά, αποφασισμένους να κάνουν το βήμα της συμπόρευσης με το ΚΚΕ, δίνοντας έτσι την καλύτερη συνέχεια στο βήμα που έκαναν και στην κάλπη, με την ενίσχυση των ψηφοδελτίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Τη βαρύτητα αυτής της επιλογής στη διαμόρφωση ενός άλλου κλίματος μέσα στο λαό, τη μεγαλύτερη δυναμική που μπορεί να δώσει στο εργατικό λαϊκό κίνημα, επιβεβαίωσαν όλοι όσοι βρέθηκαν στην πικετοφορία, αναγνωρίζοντας την ανάγκη να δυναμώσει η συμπόρευση με το ΚΚΕ, να πυκνώσουν οι γραμμές του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ, των εργατικών και λαϊκών συσπειρώσεων, μέσα στις οποίες δρουν οι κομμουνιστές και χιλιάδες ακόμα αγωνιστές.Όλοι μαζί, σαν μια γροθιά, ανανέωσαν τη δέσμευσή τους να κάνουν ό,τι περνά απ' το χέρι τους, να καταθέσουν όλες τους τις δυνάμεις, για την ανάπτυξη σε στέρεες βάσεις ενός αγώνα διαρκείας, πολύμορφου, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, παντού. Κι αυτός ο αγώνας, ο καθημερινός, να ενισχύει την προοπτική, να «χτίζει» τη λαϊκή συμμαχία. Για να ορθώσει ο λαός το γιγαντιαίο του ανάστημα. Να γίνει η πάλη του ο προάγγελος της δικής του εξουσίας.

sardelas

Στο συνέδριο Οδικής Ασφάλειας ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών


Ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων Χάρης Τσιόκας θα εκπροσωπήσει το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων στο Διεθνές Συνέδριο Οδικής Ασφάλειας της Οικονομικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Ευρώπη και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, που θα διεξαχθεί στα Γιάννενα από σήμερα 18 έως 20 Νοεμβρίου υπό την αιγίδα του Υπουργείου.

Ανοιχτή συζήτηση για την Λαθροθηρία στους Υγροτόπους του Αμβρακικού


Μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας και στη συνέχεια ανοιχτή συζήτηση για την αντιμετώπιση της λαθροθηρίας στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού διοργανώνει ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010 το μεσημέρι στην Άρτα.Όπως αναγράφεται στην ανακοίνωση – πρόσκληση του προέδρου του Φ.Δ. Υγροτόπων Αμβρακικού Τριαντάφυλλου Αλμπάνη, Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η συζήτηση θα έχει ως θέματα: την παρουσίαση της υφιστάμενης κατάστασης σχετικά με τα κρούσματα λαθροθηρίας που παρατηρούνται στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού, τα προβλήματα και οι αντιξοότητες που εμποδίζουν την εφαρμογή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου του Εθνικού Πάρκου, την εξεύρεση τρόπων αποτελεσματικής αντιμετώπισης της λαθροθηρίας εντός του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού, καθώς και προτάσεις για τη ρύθμιση της θήρας μετά την 20η Μαρτίου 2011, ημερομηνία που λήγει η καθολική απαγόρευση της δραστηριότητας.Στη συζήτηση έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν Υπουργοί, Κυνηγετικές Ομοσπονδίες, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και αρμόδιοι φορείς.

Συλλήψεις παράνομων μεταναστών και του διακινητή τους στην Ηγουμενίτσα


Συνελήφθη, χθες στις 22.55, στο λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας από προσωπικό της Λιμενικής Αρχής ένας 53χρονος οδηγός φορτηγού οχήματος με επικαθήμενο, διότι μετέφερε κρυμμένους στο κενό που δημιουργείται πάνω από τις παλετοθήκες και του σασί, τέσσερις (04) αλλοδαπούς στερούμενους νομιμοποιητικών εγγράφων, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα, οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν.Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση κατά την αυτόφωρη διαδικασία, κατασχέθηκε το φορτηγό όχημα.

Νέος αυτοκινητόδρομος στην είσοδο της πόλης

ΣΤΙΣ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΚΟΜΒΟ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ

Ένα από τα σημαντικότερα οδικά έργα για την πόλη, η βελτίωση του τμήματος από τον κόμβο Ανατολής μέχρι τον κόμβο της Εγνατίας, δημοπρατείται από τη Διεύθυνση Δημοσίων Έργων της Περιφέρειας Ηπείρου. Ο διαγωνισμός θα γίνει στις 7 Δεκεμβρίου.Το έργο χρηματοδοτείται από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς με 13,6 εκατομμύρια ευρώ και έρχεται να αντικαταστήσει ένα στενό τμήμα της υφιστάμενης εθνικής οδού Ιωαννίνων-Αθηνών με ένα μεγαλύτερο σε πλάτος τμήμα, με προδιαγραφές αυτοκινητόδρομου. Τα τρία χιλιόμετρα από τον κόμβο της Ανατολής, στο Πανηπειρωτικό Στάδιο, μέχρι τον κόμβο της Εγνατίας θα αλλάξουν εντελώς μορφή για να επιτευχθεί αφενός μεν η καλύτερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αφετέρου δε για να μη προστατευτούν όσο το δυνατόν περισσότερο η ζωή των οδηγών και επιβατών αλλά και των πεζών. Το οδικό τμήμα αυτό βρίσκεται εντός ενός επιχειρηματικού και εμπορικού ιστού, που εκ των πραγμάτων, όπως είναι σήμερα, δημιουργεί αρκετά προβλήματα στην ασφάλεια των πολιτών.Τη μελέτη για τη μεταμόρφωση του δρόμου την έχει κάνει η Διεύθυνση Ελέγχου Συντήρησης Έργων (ΔΕΣΕ) της Περιφέρειας Ηπείρου σε συνεργασία με την Εγνατία Οδό Α.Ε. Η ΔΕΣΕ έχει σχεδιάσει έναν δρόμο με πλάτος 33 μέτρων, με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση, και διαχωριστική νησίδα, αλλά και κατασκευή πεζοδρομίων και ποδηλατόδρομου. Έχει κάνει δε πρόβλεψη και για τις προσβάσεις στις επιχειρήσεις. Παράλληλοι δρόμοι δεν θα υπάρχουν, θα υπάρχει όμως μια ειδική λωρίδα για την είσοδο-έξοδο στις επιχειρήσεις.Η δημοπράτηση του έργου αυτού αναμενόταν νωρίτερα. Αυτή την προσδοκία είχαν δημιουργήσει τουλάχιστον δηλώσεις της γενικής γραμματέα Περιφέρειας Ηπείρου Δήμητρας Γεωργακοπούλου-Μπάστα. Το επίμαχο κομμάτι της εθνικής οδού η κ. Γεωργακοπούλου το είχε επισκεφτεί οκτώ μήνες πριν. Στις 3 Μαρτίου βρέθηκε επί τόπου και ανακοίνωσε ότι η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ ήταν θέμα δύο εβδομάδων. Η χρονοτριβή οφείλεται σε μια εμπλοκή που υπήρχε με μια έκταση του δήμου Ανατολής για την παραχώρηση της οποίας χρειαζόταν να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση. Ένα πραγματικά τυπικό θέμα, που κατάφερε όμως να προκαλέσει καθυστέρηση. Σημειωτέον ότι οι απαλλοτριώσεις εκτάσεων δίπλα από τον υφιστάμενο δρόμο είχαν γίνει εδώ και χρόνια. Με την επίλυση και των τελευταίων εκκρεμοτήτων, η δημοπράτηση αποτελεί πια γεγονός. Η κατασκευή στην ουσία μιας εθνικής οδού μέχρι τον κόμβο Εγνατίας με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση θα ανακουφίσει κυκλοφοριακά την πόλη. Το εν λόγω έργο πάντως συνδέεται πάντως με την αναγκαιότητα ανακατασκευής του κόμβου της Εγνατίας, για τον οποίο δεν υπάρχει κανένα νεότερο από το μέτωπο του υπουργείου Υποδομών.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ