Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου 2010

Απάντηση Φ.Φίλιου στη δημοτική αρχή για τα οικονομικά του δήμου


Η απερχόμενη δημοτική αρχή και ο Νίκος Γκόντας αντί να απολογηθούν για τα τεράστια οικονομικά αδιέξοδα που δημιούργησαν προβαίνουν σε ανέξοδες δηλώσεις, οι οποίες είναι σε πλήρη αντίφαση με την οικονομική πολιτική που εφήρμοσαν.Μία οικονομική πολιτική που αποτελεί αντικείμενο πανελλαδικής μελέτης. Είναι χαρακτηριστικό το σχόλιο της έγκριτης οικονομικής εφημερίδας «Ημερησία» η οποία σε δημοσίευμά της για τους δέκα πιο υπερχρεωμένους δήμους που οδηγούνται στο Μνημόνιο, και στηρίζεται στα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, περιλαμβάνει δυστυχώς και το δήμο Ιωαννιτών.Το τραγικό αδιέξοδο που δημιούργησε ο κ. Γκόντας και η παράταξή του, τα δώδεκα τελευταία χρόνια, δεν αντιμετωπίζεται με τις κορώνες της προεκλογικής περιόδου. Ειδικά όταν αυτές προέρχονται από τον μοναδικό υπόλογο για τις τεράστιες οφειλές του δήμου και των δημοτικών επιχειρήσεων και το βάρβαρο χαράτσωμα των συνδημοτών μας.Οι Γιαννιώτες κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι κι με ένα δεύτερο Μνημόνιο. Γι΄ αυτό έχει την απόλυτη ευθύνη η απερχόμενη δημοτική αρχή. Σήμερα οφείλουν να απολογηθούν.Η «Ενότητα Πολιτών» έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για την άρση του οικονομικού αδιεξόδου. Πρόταση που οδηγεί στο νοικοκύρεμα του Δήμου και σταδιακά στην μείωση των τελών που αποτελούν ένα δυσβάσταχτο βάρος για τους συνδημότες μας.

ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ-ΝΕΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Επίσκεψη Β.Αργύρη σε Πανεπιστήμιο και Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο


Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης κ. Βαγγέλης Αργύρης επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο.Τον κ. Αργύρη συνόδεψε ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Χρίστος Παπαβρανούσης και κλιμάκιο περιφερειακών συμβούλων της παράταξης «Ήπειρος τόπος να ζεις».Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ο κ. Αργύρης συναντήθηκε με την διοίκηση του Νοσοκομείου και με τον Σύλλογο εργαζομένων και συζήτησαν τα προβλήματα και τις προοπτικές παροχής υγείας στην Ήπειρο. Επισκέφθηκε δε διάφορες κλινικές και χώρους εργασίας του Νοσοκομείου.Ο κ. Αργύρης κατά τη διάρκεια της επίσκεψης δήλωσε: «Για μας η υγεία και η πρόνοια αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα του ανθρώπου. Πρώτιστη προτεραιότητά μας αποτελεί η στήριξη και ανάπτυξη όλων των υγειονομικών δομών της Ηπείρου. Αυτό άλλωστε αποδεικνύει η δημόσια παρουσίαση του προγράμματός μας για την υγεία η οποία αποτελεί και δέσμευσή μας προς τον Ηπειρωτικό λαό».Στο Πανεπιστήμιο ο κ. Αργύρης συναντήθηκε με τις Πρυτανικές αρχές όπου κατά την διάρκεια συνεργασίας με τον πρύτανη κ. Τριαντάφυλλο Αλμπάνη συζήτησαν τα προβλήματα τόσο των πόρων και της υλικοτεχνικής υποδομής όσο και θεσμικών θεμάτων που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο.Ο κ. Αργύρης αναφέρθηκε εκτενώς στην ανάγκη σύνδεσης του πανεπιστημίου με την Ήπειρο και τις ανάγκες της κυρίως δε με την τοπική οικονομία.Συζητήθηκε επίσης το θέμα της ίδρυσης Πολυτεχνικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπου ο κ. Αργύρης συμφώνησε στην ανάγκη επίλυσης του ζητήματος. Επιπλέον οι κκ Παπαβρανούσης και Ρεκατσίνας εκ μέρους του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) αναφέρθηκαν στην στήριξη του τοπικού ΤΕΕ στο αίτημα ίδρυσης της Πολυτεχνικής Σχολής στα Γιάννενα.

Περιοδεία Γιάννη Παπαδημητρίου και Σπύρου Κάτση στην Ηγουμενίτσα


Περιοδεία σε φορείς και στην αγορά της Ηγουμενίτσας πραγματοποίησε σήμερα το πρωί κλιμάκιο του «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» με επικεφαλής τους Γιάννη Παπαδημητρίου και Σπύρο Κάτση.Η αντιπροσωπεία του ΑΥΡΙΟ επισκέφθηκε τον Δήμο Ηγουμενίτσας, όπου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Θωμά Πιτούλη και τη Νομαρχία Θεσπρωτίας, όπου ενημερώθηκε για την πορεία της εκλογικής προετοιμασίας και για την εντολή του Υπουργείου να αναλάβουν τελικά οι μηχανισμοί των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων τη διανομή των ψηφοδελτίων στους Δήμους, όπως εξάλλου γινόταν σταθερά σε όλες τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος του Καλλικράτη (ν. 3852/2010, άρθρο 128) επιβάλλει τη διανομή των ψηφοδελτίων στους Δήμους από τους ίδιους τους συνδυασμούς. «Με τον Καλλικράτη πάνε να ιδιωτικοποιήσουν ακόμα και την εκλογική διαδικασία, εξέλιξη που επιβαρύνει και δυσκολεύει τους μικρότερους συνδυασμούς» σχολίασε ο Γιάννης Παπαδημητρίου.Η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας, συνάντησε την αναπληρώτρια Συντονίστρια Αναστασία Τασοπούλου και ενημερώθηκε για τις μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων και βασικών ειδών πρώτης ανάγκης, για τα κενά στο ιατρικό προσωπικό και για τα προβλήματα του κτιρίου. Όλα αυτά σε μια μονάδα, που καλύπτει μια περιοχή 30.000 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων και κατοίκων της Αλβανικής επικράτειας. Ο Γιάννης Παπαδημητρίου επικρότησε την προσπάθεια του προσωπικού και τη νοοτροπία εξυπηρέτησης όλων χωρίς διακρίσεις και τόνισε τη σημασία της αντίστασης στο μνημόνιο και τις πολιτικές ιδιωτικοποίησης της υγείας.Τέλος το κλιμάκιο του ΑΥΡΙΟ συναντήθηκε με μέλη της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Ηγουμενίτσας. Όπως είναι γνωστό στην Ηγουμενίτσα διαμένει προσωρινά, σε άθλιες συνθήκες, ένας μεγάλος αριθμός προσφύγων από τις εμπόλεμες ζώνες της Ασίας και της Αφρικής, στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη και να βρουν ένα καλύτερο μέλλον. Ο Γιάννης Παπαδημητρίου δήλωσε τα εξής : «Τόσο οι εκδηλώσεις κοινωνικής αλληλεγγύης της Πρωτοβουλίας και η λειτουργία ιατρείου για τους πρόσφυγες όσο και η πολιτική της δραστηριότητα, η προσπάθεια για ευαισθητοποίηση του λαού της Ηγουμενίτσας και για απομόνωση των ακροδεξιών πυρήνων, που έκαναν τελευταία την εμφάνισή τους, δίνουν μια εικόνα της κοινωνίας που οραματιζόμαστε».Η αντιπροσωπεία του ΑΥΡΙΟ περιόδευσε επίσης στην αγορά της Ηγουμενίτσας και συζήτησε τα προβλήματα των επαγγελματιών της περιοχής.

Ανακοίνωση της ΔΡΑΣΥ για τα «βρώμικα» δημοσιεύματα στο τύπο και στο διαδίκτυο


Δεν μπορούμε παρά να καταγγείλουμε απερίφραστα τους βρώμικους τρόπους που διεξάγεται η προεκλογική εκστρατεία. Προσωπικές αντεγκλήσεις άνευ ουσίας για τα προβλήματα των Γιαννιωτών, συκοφαντικά και «βρώμικα» δημοσιεύματα στο τύπο και στο διαδίκτυο.Πολιτικές αντιπαραθέσεις για το θεαθήναι με μια άκρως συντηρητική και μικροαστική λογική και αντίληψη , δίχως να αγγίζουν την ουσία των πραγμάτων και να ερευνούν απαντήσεις στα ζωτικά και μεγάλα προβλήματα των πολιτών.Αυτή η θλιβερή κατάσταση υπερέβη στα εσκεμμένα όταν με ένα ανοικτά προβοκατόρικο ρατσιστικό και αντισημιτικό τρόπο έγινε στο διαδίκτυο αναφορά σε υποψηφίους της παράταξης ενότητα πολιτών.Μια άκρως αρρωστημένη εικόνα, φαινόμενα σήψης μιας καπιταλιστικής κοινωνίας σε βαθιά κρίση, που δίνει έδαφος να δράσουν σε φασιστικές, ρατσιστικές και αντισημιτικές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις όπως αυτές που κατάστρεψαν επανειλημμένως το Εβραϊκό νεκροταφείο.Για την δική μας παράταξη, κίνηση και φιλοσοφία οι διαφορές με τις άλλες παρατάξεις είναι διαφορές αντιλήψεων, απόψεων και στάσεων. Ιδιαίτερα δε με τις παρατάξεις του Ν. Γκόντα και Φ. Φίλιου έχουμε ριζικές διαφορές, διαφορές στρατηγικών επιλογών.Δηλαδή αν η πόλη και η κοινωνία πρέπει να εργάζεται με βάσεις τις ανάγκες της αγοράς, με γνώμονα το κέρδος ή με βάση τις ανάγκες των πολιτών, των εργαζόμενων και του περιβάλλοντος.Όχι μόνο μας αφήνει παγερά αδιάφορους αλλα στεκόμαστε και απέναντι σε μια πολιτική που δίνει σημασία στο αν ο ένας ή ο αλλος υποψήφιος κατάγεται από την καλούτσιανη ή την καραβατιά. Αν είναι παλαιό ή νέο τζάκι, αν είναι Εβραίος, χριστιανός, μουσουλμάνος ή άθεος. Αν είναι ανάπηρος ή «κανονικός», αν είναι γκέι, μπαι ή «νορμάλ».Θα αγωνιστούμε με όλες τις ζωντανές δυνάμεις αυτού του τόπου και τα κοινωνικά κινήματα να μην κυλιστεί η κοινωνία μας στο βούρκο της καπιταλιστικής παρακμής. Οπως επιχειρούν να το ρίξουν οι σκοτεινές δυνάμεις του ζόφου και των αχόρταγων εκφραστών των νόμων της αγοράς.Η λαϊκή αντίσταση είναι το μέλλον μας, ας την οργανώσουμε….

ΔΡΑΣΥ

ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΑΡΓΥΡΗ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΑΚΙ


Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου Βαγγέλης Αργύρης περιόδευσε σε χωριά του Φαναρίου Πρεβέζης. Στη συνέχεια μίλησε στο Καναλάκι Πρεβέζης, όπου έγινε μία από τις μεγαλύτερες πολιτικές συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων.Τον κ. Αργύρη συνόδεψαν ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης κ. Κώστας Αρβανίτης και υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης «ΗΠΕΙΡΟΣ – ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ».Ο κ. Αργύρης στην ομιλία του τόνισε :«Έχουμε παρουσιάσει εδώ και πολύ καιρό το Πρόγραμμά μας. Ένα πρόγραμμα αυστηρό, λιτό και συγκεκριμένο. Με στόχους, προτεραιότητες και χρονοδιάγραμμα, που πραγματώνει τους πόθους και τις προσδοκίες των Ηπειρωτών.Η άλλη παράταξη που διεκδικεί την ψήφο των πολιτών δεν έχει παρουσιάσει τίποτε. Ούτε μία πρόταση. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Δεν προτείνουν, δεν έχουν σχέδιο για το παρόν και το μέλλον της Ηπείρου. Θέλουν μόνο να υφαρπάξουν την ψήφο του Ηπειρώτη.Κτυπάνε όμως σε λάθος πόρτα. Οι Ηπειρώτες έκαναν την επιλογή τους. Δεν θα επιτρέψουν να πάει η Ήπειρος πίσω στη συντήρηση και την απραξία. Ψηφίζουν μέλλον. Ψηφίζουν δημιουργία. Ψηφίζουν «Ήπειρο τόπο να ζεις» επεσήμανε ο κ. Αργύρης.Στη συνέχεια ο κ. Αργύρης μίλησε για την προοπτική ανάπτυξης του Ν. Πρέβεζας και ειδικότερα της περιοχής Φαναρίου.« Το Φανάρι μία από τις παραγωγικότερες περιοχές της Ηπείρου, με έναν αξιόλογο κάμπο και τον Αχέροντα αποτελεί μία δυναμική περιοχή στην αγροτική παραγωγή, στον τουρισμό, στο περιβάλλον. Η παράταξή μας εγγυάται μία σειρά δράσεων που αναδεικνύει τον κάμπο, την θάλασσα και τον Αχέροντα, την ιστορία και τον τοπικό πολιτισμό, ως κύριους πλουτοπαραγωγικούς τομείς που παράγουν προϊόντα με ποιότητα και διαπίστευση.Εδώ στο Φανάρι συναντιόνται η αγροτική παραγωγή, ο τουρισμός, το επώνυμο προϊόν, η ιστορία και ο πολιτισμός. Σύνθημά μας είναι ποιότητα και ταυτότητα παντού. Για το Φανάρι της ανάπτυξης και της παραγωγής. Για την Ήπειρο της ποιότητας και της δημιουργίας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αργύρης.«Στις εκλογές αυτές διακυβεύεται η τύχη της Ηπείρου και των Ηπειρωτών. Οι πολίτες του Φαναρίου αλλά και όλης της Ηπείρου έχουν πάρει την απόφασή τους. Αυτό δείχνει η σημερινή συγκλονιστική παρουσία σας. Να πάρετε την τύχη της Ηπείρου και την δικιά σας στα χέρια σας. Δυνατά και αποφασιστικά.Το ποτάμι των Ηπειρωτών, το ποτάμι δημιουργίας και αγώνα, γίνεται όλο και μεγαλύτερο. Και θα γίνει ακόμα μεγαλύτερο μέχρι το βράδυ των εκλογών, όταν θα κληθούμε να κάνουμε πράξη όσα υποσχεθήκαμε.Να είστε σίγουροι ότι όπως μας εμπιστευθήκατε έτσι εμείς θα σας δικαιώσουμε» κατέληξε ο κ. Αργύρης.

ΑΡΤΑ:Συνάντηση της Όλγας Γεροβασίλη με τον Πάνο Οικονομίδη


Τις επισκέψεις της στους Δημάρχους των πέντε δημοτικών ενοτήτων του νέου Δήμου Αρταίων ολοκλήρωσε σήμερα, στις 11 το πρωί, η Όλγα Γεροβασίλη. Η υποψήφια Δήμαρχος συνοδευόταν από υποψήφιους συμβούλους του συνδυασμού της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ και επισκέφθηκε σ’ έναν πολύ γνώριμο γι΄ αυτήν χώρο, το Δημαρχείο της Άρτας, τον Δήμαρχο του μητροπολιτικού Δήμου κο Παναγιώτη Οικονομίδη. Την Όλγα Γεροβασίλη και τους ανθρώπους της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ υποδέχθηκαν και ήταν παρόντες στη συζήτηση που ακολούθησε και οι τέσσερις Αντιδήμαρχοι του Δήμου Αρταίων. Ο Παναγιώτης Οικονομίδης σε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση, που έγινε σε συγκινησιακά φορτισμένο και φιλικό κλίμα, μετέφερε στην Όλγα Γεροβασίλη τις απόψεις του για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν τόσο σε λειτουργικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο διεκδίκησης και συνέχισης προγραμματισμένων έργων, ώστε να μη διαρραγεί η συνέχεια του Δήμου μετά την 1η Ιανουαρίου του 2011.Η υποψήφια Δήμαρχος Αρταίων συμφώνησε απόλυτα με τον κο Οικονομίδη και επεσήμανε το γεγονός πως η συγκυρία για την Αυτοδιοίκηση και τη χώρα μας είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, γι’ αυτό και στο νέο Συμβούλιο που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης και 14ης Νοεμβρίου θα πρέπει να εκλεγούν άνθρωποι με γνώση των θεμάτων και αυτοδιοικητική εμπειρία, άνθρωποι έτοιμοι για δουλειά. Τόνισε ακόμη πως ο Δήμος Αρταίων έχει συνέχεια, δε γεννιέται στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, κάθε Δημοτική Αρχή προσθέτει κάτι στην αναπτυξιακή πορεία του και πως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.«Γνωρίζετε καλά κε Δήμαρχε πως η παρουσία των συμβούλων μας στο Δημοτικό Συμβούλιο τα τελευταία οκτώ χρόνια, σε καμία περίπτωση δεν ήταν τέτοια που να μηδενίζει τις επιλογές και το έργο της Δημοτικής Αρχής. Υπηρετώντας το θεσμικό μας ρόλο, πάντα ενήμεροι για τα θέματα, συνεισφέραμε στην εύρυθμη λειτουργία του Δήμου μας, καταθέτοντας στο κορυφαίο όργανο διοίκησής του, το Δημοτικό Συμβούλιο, τις επεξεργασμένες προτάσεις μας και παίρνοντας την ευθύνη της συμφωνίας ή της διαφωνίας με τις εισηγήσεις της Δημοτικής Αρχής. Καταψηφίσαμε όσες προτάσεις ήταν διαφορετικές από τις αρχές και τις προγραμματικές μας θέσεις και υπερψηφίσαμε όσες προσέδιδαν λειτουργικότητα και αναπτυξιακό χαρακτήρα στο Δήμο μας» σημείωσε η υποψήφια Δήμαρχος Αρταίων.Ο κος Οικονομίδης συμφώνησε με την Όλγα Γεροβασίλη, ευχαρίστησε τους ανθρώπους της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ για την επίσκεψή τους, τους ευχήθηκε καλή δύναμη στον προεκλογικό τους αγώνα και δήλωσε τη διαθεσιμότητά του για οποιοδήποτε ζήτημα αφορά τη νέα Δημοτική Αρχή, ώστε ο Δήμος Αρταίων να ανταποκριθεί με τον καλύτερο τρόπο στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται για την αυτοδιοίκηση με την εφαρμογή του «Καλλικράτη».

Επισκέψεις Φ.Φίλιου σε Δημοτικά Διαμερίσματα του Περάματος


«Ο πρώτος λόγος θα ανήκει στα Τοπικά Συμβούλια. Ο ρόλος τους θα ενισχυθεί και οι αποφάσεις τους θα είναι δεσμευτικές για το Δημοτικό Συμβούλιο». Αυτό τόνισε ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών» και υποψήφιος δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος μιλώντας σε μεγάλη συγκέντρωση κατοίκων στο Δημοτικό Διαμέρισμα της Περιβλέπτου.Ο κ. Φίλιος επαναδιατύπωσε την πρόταση για αποκεντρωμένο δήμο, για δήμο που θα εξυπηρετεί τον πολίτη στον τόπο κατοικίας του.«Όλες οι νεοεντασσόμενες περιοχές θα τύχουν ισότιμης μεταχείρισης. Δεν θα δημιουργήσουμε δήμο δύο ταχυτήτων. Θέλουμε ένα μεγάλο δήμο που θα αντιμετωπίζει με τα ίδια κριτήρια όλους τους πολίτες του. Έναν μεγάλο δήμο ευημερίας και προόδου.Αυτά θα είναι τα νέα Γιάννενα», υπογράμμισε στην ομιλία του ο κ. Φίλιος.Στην συνέχεια ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών» επισκέφθηκε την Κρανούλα, όπου παρουσία του Δημάρχου Περάματος και υποψηφίου περιφερειακού συμβούλου με την παράταξη «Ήπειρος, τόπος να ζεις» Μιχάλη Κασσή και του πρώην δημάρχου Ιωαννίνων Λευτέρη Γκλίναβου διατύπωσε τις θέσεις του για το δίκτυο αθλητικών εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων, το οποίο θα αναλάβει να συντηρεί, να συντονίζει και να οργανώνει ο Οργανισμός Νεολαίας και Άθλησης.«Το ποδοσφαιρικό γήπεδο και οι εγκαταστάσεις της Κρανούλας, αλλά και το σύνολο των αθλητικών υποδομών του δήμου Περάματος αποτελούν πρότυπο για την περιοχή. Ο νέος Δήμος θα διασφαλίσει την συνέχιση της λειτουργίας τους και την περαιτέρω ενίσχυσή τους» τόνισε ο κ. Φίλιος, ο οποίος με την ευκαιρία αυτή ευχήθηκε μόνο νίκες στην ποδοσφαιρική ομάδα της Κρανούλας.Ο Δήμαρχος Περάματος Μιχάλης Κασσής ανακοίνωσε χθες το βράδυ την δημοπράτηση ενός μεγάλου έργου. Πρόκειται για το έργο ανάπλασης και ανάδειξης της παραλίμνιας ζώνης, με συνολικό προϋπολογισμό 2,5 εκατομμύρια ευρώ.Πρόκειται για ένα έργο μείζονος σημασίας, το οποίο ο Δήμος Περάματος είχε συμπεριλάβει στις προτεραιότητές του και με την ολοκλήρωσή του θα μετατρέψει σε σημείο αναφοράς την ζώνη παρέμβασης.

ΑΡΤΑ:Περιοδεία του συνδυασμού «Μαζί και αύριο!» στα χωριά Στρογγυλή, Βίγλα, Πολύδροσο και Ράχη


Το πρωί της 28ης Οκτωβρίου ο Χρήστος Παπάζογλου παρευρέθη στην Δοξολογία του Ι.Ν Αγ. Δημητρίου και στην κατάθεση στεφάνου.Το βράδι ο υποψήφιος Δήμαρχος μαζί με υποψήφιους Συμβούλους περιόδευσε στα χωριά Στρογγυλή, Βίγλα, Πολύδροσο και Ράχη.Στην Στρογγυλή σε ομιλία που έκανε αναφέρθηκε στον ανεξάρτητο χαρακτήρα του συνδυασμού και πως αποτελείται από νέους ανθρώπους που δεν είναι επαγγελματίες πολιτικοί, αλλά άνθρωποι που θέλουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον πολίτη με μοναδικό στόχο την αποτελεσματικότητα για το κοινό καλό. Επίσης αναφέρθηκε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή καθώς έχει μαραζώσει οικονομικά επειδή δεν μπορούν να ψαρέψουν λόγω του ότι η περιοχή εκεί έχει κηρυχθεί σε Εθνικό Πάρκο του Αμβρακικού. Τόνισε πως στόχος του συνδυασμού «Μαζί και αύριο!» είναι ο άνθρωπος και όχι η περιβαντολλογική ανάπτυξη εις βάρος του.Στη Βίγλα σε συγκέντρωση συνομίλησε με κατοίκους της περιοχής όπου και του εξέφρασαν το πρόβλημα για τη γέφυρα της Βίγλας που τόσα χρόνια τώρα δεν έχει ολοκληρωθεί και πως έτσι αισθάνονται απομονωμένοι. Καθώς το χωριό έχει αρκετούς νέους που μένουν εκεί. Ο Χρήστος Παπάζογλου τους είπε πως είναι γνώστης του προβλήματος και τους ενημέρωσε πως το πρόβλημα με τις απαλλοτριώσεις δεν έχει λυθεί ακόμη γιατί κάποιοι αρμόδιοι δεν είχαν τη βούληση. Επεσήμανε δε πως άλλο ένα πρόβλημα της περιοχής είναι και η μη λειτουργία του αντλιοστασίου που είναι εντελώς απαράδεκτο. Υποσχέθηκε πως αν βγει Δήμαρχος με τη συνεργασία τη δική τους θα μπορέσει να βοηθήσει να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η περιοχή.Στο Πολύδροσο και στη Ράχη επεσήμανε πως ο ίδιος και οι Σύμβουλοί του θα βρίσκονται πάντα στις υπηρεσίες των πολιτών και πως και την επόμενη μέρα μετά τις εκλογές ο ίδιος θα βρίσκεται πάλι εδώ.

Απεργία εργαζομένων "Βοήθεια στο σπίτι"


Απεργούν την Τρίτη, 2 Νοεμβρίου, οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι». Την 24ωρη πανελλαδική απεργία καλύπτει συνδικαλιστικά η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ – ΟΤΑ.Οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, την ημέρα της απεργίας, στις 9 το πρωί έξω από το υπουργείο Εσωτερικών στην Αθήνα.Διεκδικούν –μεταξύ άλλων- την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για την κατοχύρωση των θέσεων εργασίας και την μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου, τη δημιουργία μόνιμων δομών «Βοήθεια στο σπίτι» και Κοινωνικών Υπηρεσιών στους ΟΤΑ καθώς και την εξασφάλιση του κόστους μισθοδοσίας όλων των εργαζομένων στις προνοιακές δομές και την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους.

Αρχισε η υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στο νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ


Ξεκίνησε, σήμερα, η υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή επιχειρήσεων και εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα στο νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, για την "απόκτηση εργασιακής εμπειρίας", μέσω της απασχόλησης 10.000 ανέργων, ηλικίας 16 έως 24 ετών, νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας.Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσουν σταδιακά άλλα επτά προγράμματα , που στόχο έχουν την ενίσχυση της απασχόλησης και την εξασφάλιση των υπαρχόντων θέσεων εργασίας.To νέο πρόγραμμα, που είναι στα πρότυπα του παλαιού stage διαφοροποιείται, σε σχέση με προηγούμενα αντίστοιχα προγράμματα, ως προς τα εξής σημεία:
- Απευθύνεται μόνο σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα
- Παρέχει στους ωφελούμενους νέους μισθό και ασφάλιση
- Η χρονική του διάρκεια είναι συγκεκριμένη (6-12 μήνες)
- Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο οι νέοι ηλικίας 16-24 ετών
- Παρέχει ισχυρά κίνητρα στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα να μετατρέψουν την σύμβαση απόκτησης εργασιακής εμπειρίας σε σύμβαση εργασίας.
Ο ΟΑΕΔ καταβάλει ως επιχορήγηση το ποσό που αντιστοιχεί στο 100% των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων για τους κλάδους σύνταξης, ασθενείας και επαγγελματικού κινδύνου του ΙΚΑ ΕΤΑΜ, ενώ οι εργοδότες καταβάλουν στους νέους με τους οποίους συνάπτουν σύμβαση εργασιακής εμπειρίας μισθό, ο οποίος αντιστοιχεί στο 80% του κατώτατου βασικού μισθού ή ημερομισθίου.Το πρόγραμμα επιχορήγησης έχει διάρκεια 12 μήνες και παρέχει ισχυρά κίνητρα για επέκταση για 12 επιπλέον μήνες, ύστερα από την μετατροπή της σύμβασης απόκτησης εργασιακής εμπειρίας σε σύμβαση εργασίας.Από την εφαρμογή του προγράμματος θα προκληθεί δαπάνη ύψους 53.940.400 ευρώ (9.058.500 για το 2010, 26.481.900 για το 2011 και 18.400.000 για το 2012, ΚΑΕ 2493). Ο προϋπολογισμός επιμερίζεται σε δαπάνη 21.740.400 για το πρώτο 12μηνο Σύμβασης Απόκτησης Εργασιακής Εμπειρίας και 32.200.000 ευρώ προϋπολογισμό δεύτερου 12μηνου εφόσον μετατραπεί σε σύμβαση εργασίας.Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους (ΠΔΕ), Η Εθνική Συμμετοχή θα καλυφθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.Η κατανομή των πόρων και των θέσεων του προγράμματος γίνεται με βάση τις προτεραιότητες του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού" 2007-2013 ως εξής:
-Kρήτη, Ιόνια Νησιά, Β. Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησος: 29.667.220 ευρώ και 5.500 θέσεις.
-Αττική, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία: 22.115.564 ευρώ και 4.100 θέσεις.
-Νότιο Αιγαίο και Στερεά Ελλάδα: 2.157.616 ευρώ και 400 θέσεις.

Απάντηση Θεόδωρου Βέργου σε δημοσίευση


Με αφορμή της δημοσίευσης στο blog σας των απόψεων του κ. Γιωρσπύρου Βησσαρίωνα με τίτλο « Η κρίση του πολιτικού συστήματος και η στάση των αυτοδιοικητικών στο Δήμο Ζηρού» , αν και δεν είναι μέσα στις πρακτικές μου η συνομιλία μέσα από το διαδίκτυο, αλλά ο απευθείας διάλογος, εν τούτοις δεν άντεξα στο πειρασμό να μην απαντήσω.Προσωπικά δεν είχα την τύχη να γνωρίζομαι με τον κ. Γιωρσπύρο, αν και εδώ και 30 περίπου χρόνια εργάζομαι, ζω, κινούμαι κοινωνικά και πολιτικά στην περιοχή του Δήμου Ζηρού, όπου έχει ενταχθεί και η Κοινότητα Κρανιάς, τόπος καταγωγής μου.Επειδή στο κείμενο του αναφέρεται για κοινωνική «αναρρίχηση» μέσα από τη συμμετοχή και την παρουσία μας στο ΠΑΣΟΚ θέλω να τον πληροφορήσω ότι δεν φτάνει μόνο αυτό και θα το διαπιστώσει πολύ γρήγορα μιας και είναι υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο του «χρισμένου» από το ΠΑΣΟΚ.Η κοινωνική καταξίωση του καθενός από εμάς που βρέθηκαν να υπηρετούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε χαλεπούς καιρούς για το ΠΑΣΟΚ στο νομό μας, είναι πολύ σύνθετη διαδικασία και έχει να κάνει με τη στάση ζωή, τους κοινωνικούς αγώνες του καθενός και το έργο που έχουν να παρουσιάσουν.Και είναι κοινώς αποδεκτό από όλη την κοινωνία του νομού Πρέβεζας το έργο που έχει κάνει αυτή η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, όσο και αν θέλουν κάποιοι να το απαξιώσουν τελευταία.Έφτασε μόνο η δική μου υποψηφιότητα σε ένα ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο για να βγάλουν κάποιοι τα απωθημένα τους, να δείξουν την μικροψυχία τους, ξεχνώντας το πρόσφατο παρελθόν και τις δικές τους συμπεριφορές στις κομματικές επιλογές.Κάποιοι όψιμα ανακάλυψαν την κομματική νομιμότητα να την υπηρετήσουν.Κάποιοι όψιμα ανακάλυψαν το νέο Δήμο Ζηρού μετά από πολύχρονη απουσία από τα δρώμενα αυτού του τόπου. Κάποιοι όψιμα κόπτονται για το ΠΑΣΟΚ και τις διαδικασίες και τώρα διερυγνύουν τα ιμάτια τους.Κάποιοι όψιμα ανακάλυψαν προσωπικές στρατηγικές για τους άλλους ξεχνώντας τη διαδρομή τους.Κάποιοι δεν θέλουν να δουν το διαφορετικό πολιτικό χάρτη του νέου Δήμου Ζηρού και μάλιστα αγωνιούν για τη τύχη του, αλλά παράλληλα απειλούν ότι τη δεύτερη Κυριακή θα στηρίξουν το σημερινό Δήμαρχο. Εάν κύριοι αυτό θέλετε, να συνεχίσει η σημερινή δημοτική αρχή γιατί δεν το κάνετε από την πρώτη Κυριακή; Και αν αυτό πιστεύετε να το πείτε στους πολίτες πριν τις εκλογές.Κάποιοι όλα αυτά τα χρόνια αγωνίστηκαν, συγκρούστηκαν με λογικές και αντιλήψεις του παρελθόντος για να βγει αυτός ο τόπος από την αφάνεια και μάλιστα κατά μήκος και πλάτος και όχι μόνο «καθ’ ύψος» και οι πολίτες του Δήμου Ζηρού το γνωρίζουν πολύ καλά και θα δώσουν απαντήσεις σε όλους μας.

Βέργος Θεόδωρος

Νομαρχιακός Σύμβουλος
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος
με τη Συνεργασία Πολιτών Δήμου Ζηρού

ΠΑΣΚ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ:ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ


Συνάδελφοι/σσες τις 3 Νοέμβρη ψηφίζουμε για την ανάδειξη αιρετών στα υπηρεσιακά συμβούλια. Κοινός τόπος όλων είναι ότι η λειτουργία του ΠΥΣΔΕ Θεσπρωτίας, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα ΠΥΣΔΕ της χώρας, διέπεται από καθεστώς αδιαφάνειας, καθώς οι περισσότερες αποφάσεις δεν ανακοινώνονται, τα ωρολόγια προγράμματα των σχολείων αποτελούν κρατικό μυστικό, οι τοποθετήσεις και οι διαθέσεις σε σχολικές μονάδες γίνονται σε πολλές περιπτώσεις με μη διαφανή κριτήρια.Με τις μικρές μας δυνάμεις στην ΕΛΜΕ (αφού τα τελευταία χρόνια η παράταξή μας δεν εκπροσωπείται στο ΠΥΣΔΕ), πάμπολλες φορές αναδείξαμε τα ζητήματα αυτά συναντώντας όμως τη μόνιμη αντίδραση αυτών που ενώ εξελέγησαν με τη σημαία της κάθαρσης, οι ίδιοι έχουν μετατραπεί σε παράγοντες και έχουν προβεί επανειλημμένως σε εξυπηρετήσεις ημετέρων με ευνοικές τοποθετήσεις και ανύπαρκτα ωράρια. Εμείς σταθήκαμε πάντα δίπλα στον αδικημένο συνάδελφο ανεξαρτήτου παράταξης όπως στην περίπτωση της κάλυψης της κενής θέσης διευθυντή στο Γυμν. Πλαταριάς και σε πλήθος άλλων περιπτώσεων.Εν κατακλείδι ζητάμε από τον καθένα σας με την ψήφο του να στηρίξει ουσιαστικά το καθολικό αίτημα του κλάδου για διαφάνεια και σπάσιμο των πελατειακών δικτύων ,που μόνο εμείς αναδεικνύουμε ως κεντρικό ζήτημα αυτών των εκλογών διότι πάντα στο επίκεντρο της δράσης μας βρίσκεται ο εκπαιδευτικός και οι ανάγκες του.
Απαιτούμε-διεκδικούμε:
-Δημιουργία ιστοσελίδας ΠΥΣΔΕ στην οποία θα δημοσιεύονται ΟΛΕΣ οι αποφάσεις του υπηρεσιακού συμβουλίου με τη νομική τους αιτιολόγηση, τα ωρολόγια προγράμματα των σχολείων καθώς και οι εκδηλώσεις δημοσίου ενδιαφέροντος για κάθε θέση ευθύνης μαζί με τα αντικειμενικά κριτήρια που πρέπει να έχουν οι ενδιαφερόμενοι. Οποιαδήποτε απόφαση δε δημοσιεύεται ,να ακυρώνεται.
-Οι προσφυγές συναδέλφων εναντίων αποφάσεων του ΠΥΣΔΕ να μην εξετάζονται πάλι από το ίδιο συμβούλιο αλλά από το ΑΠΥΣΔΕ.
-Να μη γίνεται καμία διάθεση συναδέλφων στην πρωτοβάθμια αν δεν έχουν καλυφθεί πρώτα όλα τα κενά στην δευτεροβάθμια και οι διαθέσεις αυτές να γίνονται με ισοκατανομή ωρών και με αντικειμενικά κριτήρια.
-Να υπάρχουν μετρήσιμα μόρια όσον αφορά τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών τα οποία θα αφορούν μόνο την οικογενειακή κατάσταση και θέματα υγείας του εκάστοτε εκπαιδευτικού ή μελών της οικογένειάς του.
- Μεταθέσεις, αποσπάσεις, τοποθετήσεις, επιλογές μαθημάτων να τελειώνουν όλα 30 Ιουνίου κάθε χρονιάς.
- Να διευρυνθεί ο αριθμός των εκλεγμένων μελών των ΠΥΣΔΕ από 2 σε 3 και να εκλέγονται μέχρι το πολύ 2 θητείες.
-Να περιοριστεί ο υποχρεωτικός χρόνος παραμονής των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών στην πρώτη τοποθέτησή τους από 3 σε 2 χρόνια.
Οι υποψήφιοι για τα υπηρεσιακά συμβούλια με το ψηφοδέλτιο της ΠΑΣΚ είναι:
Για το ΠΥΣΔΕ Για το ΑΠΥΣΔΕ

Ζήση Σταυρούλα (ΓΕΛ Παραμ.) Γεωργίου Ιωάννης(1ο Γυμν. Ηγ/τσας)

Καπρινιώτης Λάμπρος (Γυμν. Πλατ.) Μιχαλάς Γιώργος (ΕΠΑΛ Ηγ/τσας)

Πετρίδης Μιχάλης (ΕΠΑΛ Παραμ.)

Τζάνης Νικόλαος (ΕΠΑΣ Ηγ/τσας) Για το ΚΥΣΔΕ

Τσουμέτης Χρήστος (1ο ΓΕΛ Ηγ/τσας) Τζάνης Βασίλειος (ΕΠΑΛ Ηγ/τσας)

Χαρίσης Κωνσταντίνος (Γυμν. Φιλιατ.)

Sprider Stores: Νέο κατάστημα στην Πρέβεζα


Εγκαινιάστηκε την περασμένη Τετάρτη το νέο κατάστημα Sprider [SPDr.AT] Σχετικά άρθρα Store στην πόλη της Πρέβεζας. Το νέο σημείο πώλησης του ομίλου Sprider Stores βρίσκεται στο 2ο χλμ. Εθνικής Οδού Πρέβεζας - Ιωαννίνων, διαθέτει δε επιφάνεια πώλησης 1.300 τ.μ. περίπου, που εκτείνεται σε δύο επίπεδα.Επιπλέον, ο όμιλος -στο πλαίσιο της στρατηγικής για σύγχρονη αισθητική και εναρμονισμένη εικόνα του δικτύου του- ξεκίνησε την ανακαίνιση ενός ακόμη καταστήματος, στην Ανθούσα Αττικής. Πρόκειται για το όγδοο σημείο πώλησης που ανακαινίζεται φέτος σε Ελλάδα και εξωτερικό.Τέλος, σε συνέχεια της εφαρμογής του προγράμματος βέλτιστης διαχείρισης και εξορθολογισμού του λειτουργικού κόστους, ο Όμιλος προχώρησε στην οριστική διακοπή των εργασιών του καταστήματος στην Λεωφόρο Αθηνών, το οποίο βρίσκεται στη συμβολή της οδούς Καρπενησίου 13 με την οδό Δερβενακίων 51, καθώς απέβησαν άκαρπες οι διαπραγματεύσεις με τον ιδιοκτήτη του εν λόγω σημείου πώλησης, οι οποίες είχαν ως σκοπό την μείωση του μισθώματος.

Αναγνώστης για τον Σωτήρη Ζαρμπαλά


Είναι αρκετά αισιόδοξο σε αυτούς του χαλεπούς καιρούς για την κοινωνία και το πολιτικό σύστημα να βλέπεις νέα παιδιά να ασχολούνται με τα κοινά, παρατήρησα ότι υπάρχουν αρκετοί αξιόλογοι νέοι άνθρωποι που κατεβαίνουν υποψήφιοι σε δήμους και περιφέρεια μεγάλη εντύπωση μου προκάλεσε ένας από αυτούς ο Σωτήρης Ζαρμπαλάς καθώς έτυχε να τον συναντήσω σε περιοδεία του σε χωριό του νομού μας να συζητά για την ζωή και τα προβλήματα των ελάχιστων παιδιών που κατοικούν ακόμα μόνιμα στο χωριό, ίσως τελικά η λύση για να μείνουν οι νέοι στα χωριά μας να είναι οι συνομήλικοι τους. Μπράβο του!

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Ο Μιχάλης Παντούλας στην Διακοινοβουλευτική Συνάντηση του Ευρωκοινοβουλίου με τα Εθνικά Κοινοβούλια


Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ν. Ιωαννίνων κ. Μιχάλης Χρ. Παντούλας έλαβε μέρος, ως εκπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, στη Διακοινοβουλευτική Συνάντηση του Ευρωκοινοβουλίου με τα Εθνικά Κοινοβούλια των χωρών - μελών της Ε.Ε., που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.Θέμα της συνάντησης ήταν η “Βελτίωση της διαδικασίας αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων”.Ο κ. Παντούλας κατά την παρέμβασή του τόνισε τα εξής:«Κυρία Πρόεδρε και κύριοι ευρωβουλευτές και εθνικοί βουλευτές,Η Ελλάδα μετά από μία μακρά περίοδο συζητήσεων, αντιπαραθέσεων και έντονων αντιδράσεων ενσωμάτωσε, το Μάιο του 2010, με ρυθμιστική πράξη (μέσω Π.Δ.) στην εθνική έννομη τάξη την Οδηγία 2005/35/ΕΚ του Ευρωκοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 7/9/2005. Η ενσωμάτωση της Οδηγίας αυτής αποτέλεσε προτεραιότητα της Υπουργού Παιδείας κας Άννας Διαμαντοπούλου, η οποία - όπως πολλοί γνωρίζουν σε αυτή την αίθουσα - διετέλεσε επίτροπος της ΕΕ.Από τη μελέτη των σχετικών κειμένων που μας διανεμήθηκαν διαπίστωσα, ίσως να κάνω λάθος, ότι η εξέλιξη αυτή δεν έχει μεταφερθεί ως ενημέρωση στο σχετικό Πίνακα Εσωτερικής Αγοράς του Ιουλίου 2010. Το γεγονός αυτό οδηγεί στο να μην υπάρχει σαφής απεικόνιση της πραγματικής εικόνας σε ό,τι αφορά την πρόοδο της χώρας μου στο συγκεκριμένο θέμα. Προφανώς και δεν υπονοώ οποιαδήποτε σκοπιμότητα. Το επισημαίνω, απλά και μόνο, για να συμπεριληφθεί στον επόμενο Πίνακα. Εξάλλου, η εκτίμησή μου στο έργο της Επιτροπής και στο πρόσωπο της Προέδρου είναι δεδομένη. Ούτε θέλω, επίσης, να δικαιολογήσω την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε. Όμως, η Ελληνική Κυβέρνηση κινείται πλέον με σταθερά βήματα προς την κατεύθυνση να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο και να υπερβούμε με θετικό τρόπο τα οποιαδήποτε προβλήματα. Η εφαρμογή της Οδηγίας διευκολύνεται από τις εξαντλητικά λεπτομερείς διατάξεις του Π.Δ. που προανέφερα, γεγονός που απορρόφησε ήδη διοικητικές, συντεχνιακές ή άλλου είδους αγκυλώσεις του παρελθόντος.Μέρος των προβλημάτων που εξακολουθούν να υπάρχουν αναφέρθηκαν ήδη από άλλους ομιλητές. Θα ήθελα να σταθώ στις επισημάνσεις της Ιταλίδας γερουσιαστού κας Boldi, τις οποίες η Ελλάδα έθετε διαχρονικά στο τραπέζι των συζητήσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι συμπίπτουμε στους προβληματισμούς μας με την Ιταλία. Οι χώρες με τις οποίες γειτνιάζουμε έχουν ειδικά προβλήματα, άγνωστα - εν πολλοίς - στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη.Στο χρόνο που μου απομένει θα επιθυμούσα, κα Πρόεδρε, να θέσω υπόψη του Σώματος μερικά παραδείγματα για να καταφανούν οι αντικειμενικές δυσκολίες στην εφαρμογή της Οδηγίας για επιμέρους επαγγελματικές ομάδες.Το πρώτο παράδειγμα αφορά τους μηχανικούς. Γνωρίζουμε όλοι ότι σε Πολυτεχνεία ευρωπαϊκών χωρών το μάθημα της αντισεισμικής προστασίας δεν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα των σπουδών τους. Ο λόγος είναι πολύ απλός. Οι χώρες αυτές δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα σεισμών. Στην Ελλάδα, όμως, όπως και σε άλλες χώρες, δεν συμβαίνει το ίδιο, με αποτέλεσμα η εθνική νομοθεσία να αυστηροποιείται συνεχώς για την αντισεισμική θωράκιση των κάθε είδους κατασκευών. Η διαδικασία, επομένως, αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων των επαγγελματιών αυτής της κατηγορίας δεν μπορεί να είναι αυτόματη, αλλά πρέπει να υπόκειται και σε επιπλέον έλεγχο των γνώσεων των ενδιαφερομένων για εγκατάσταση στη χώρα. Η ασφάλεια των ευρωπαίων πολιτών είναι κρίσιμο σημείο, που πρέπει να διασφαλίζεται απολύτως.Το δεύτερο παράδειγμα αφορά έναν άλλο τομέα. Την ειδικότητα του φυσιοθεραπευτή και κατ' επέκταση την παροχή των επαγγελματικών προσόντων, που αναλογούν σε αυτή. Υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες που την απονέμουν με την αποφοίτηση κάποιου από το Επαγγελματικό Λύκειο ή μετά ένα χρόνο σπουδών σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης. Στην Ελλάδα ο φυσιοθεραπευτής είναι απόφοιτος της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Εάν με έναν ισοπεδωτικό τρόπο δίδουμε σε όλους τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα και δεν λαμβάνουμε υπόψη τις διαφορές μεταξύ των εκπαιδευτικών συστημάτων τότε είναι φανερό ότι τίθεται θέμα ανισότητας μεταξύ των πολιτών της ΕΕ. Δεν νομίζω ότι υπάρχει οποιοσδήποτε, που μπορεί να αποδεχθεί κάτι τέτοιο.Κλείνοντας την παρέμβασή μου θα ήθελα να ενημερώσω τη Διακοινοβουλευτική Συνάντηση ότι η Ελλάδα, μετά την ενσωμάτωση της Οδηγίας, εφαρμόζει την αυτόματη αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων στις εξής επαγγελματικές κατηγορίες πολιτών χωρών της ΕΕ: αρχιτεκτόνων, ιατρών, φαρμακοποιών, μαιών και νοσηλευτών. Να τονίσω και κάτι ακόμη. Κατά τις συζητήσεις και διαβουλεύσεις, έως την αναθεώρηση της Οδηγίας, η γνώση της γλώσσας των χωρών εγκατάστασης των επαγγελματιών, προκειμένου αυτοί να ασκήσουν το επάγγελμά τους, θα πρέπει να τύχει ενδελεχούς μελέτης. Το τόνισαν πολλοί σε αυτή την αίθουσα.Με τη βεβαιότητα ότι ο διάλογος του Ευρωκοινοβουλίου με τα Εθνικά Κοινοβούλια στο θέμα της αναθεώρησης της Οδηγίας θα συνεχιστεί, η Ελλάδα δηλώνει τη διάθεσή της να συμβάλει με θετικό και γόνιμο τρόπο προς αυτή την κατεύθυνση».Ο Επίτροπος κ. Μπαρνιέ κλείνοντας τις εργασίες της Διακοινοβουλευτικής Συνάντησης ενημέρωσε το Σώμα ότι το αναθεωρημένο προσχέδιο της Οδηγίας θα δημοσιοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2011 και η επικύρωση θα πραγματοποιηθεί το 2012.

Πρόστιμο 110.000 ευρώ στην ΔΕΥΑΙ


Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε! Μετά τους ελέγχους και το πόρισμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, η ΔΕΥΑΙ καλείται να πληρώσει πρόστιμο 110 χιλιάδων ευρώ για την ελλιπή και προβληματική λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού.Τα τελευταία τρία χρόνια από την θέση της αντιπολίτευσης του Δήμου Ιωαννιτών, εκλιπαρούσαμε την δημοτική αρχή, να μεριμνήσει για την σωστή λειτουργία των αποχετευτικών δικτύων και του εργοστασίου βιολογικού καθαρισμού.Οι φωνές διαμαρτυρίας από τους Δήμους Περάματος και Πασσαρώνας έφταναν μέχρι τα Γιάννινα.Οι κραυγές αγωνίες των παρακαλάμιων δήμων, μέσα από τις συνεχείς συναντήσεις τους, έφταναν κι αυτές μέχρι τα Γιάννινα.Όμως η διοίκηση της ΔΕΥΑΙ και ο απερχόμενος δήμαρχος δεν τις άκουγαν, αφήνοντας τα προβλήματα να διογκώνονται ως συνέπεια της αμέλειας και της αδιαφορίας τους.Σήμερα, συνέπεια της αλαζονικής και ανεύθυνης συμπεριφοράς τους, οι Γιαννιώτες καλούνται να πληρώσουν, εκτός των άλλων, το πρόστιμο των 110 χιλιάδων ευρώ.

ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ-ΝΕΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ

κ. Καχριμάνη αποκαλύπτεστε καθημερινά…


Αποκαλυπτική της αντίληψης και των προθέσεων για τον τρόπο διοίκησης της νέας αιρετής Περιφέρειας, αν ποτέ του δινόταν η δυνατότητα, ήταν η σημερινή συνέντευξη του κ. Καχριμάνη στην ΕΡΤ.Απατώντας σε ερώτηση για το ποιο είναι το πρόγραμμά του για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και της διαφάνειας δήλωσε με έπαρση: «εγώ 8 χρόνια ως Νομάρχης, έχω ανοικτό το γραφείο μου στους πολίτες, από τις 7.00π.μ ως τις 3.00μ.μ. Αυτό θα κάνω και στην Περιφέρεια με αντίστοιχα γραφεία σε κάθε νομό»!!!Επιβεβαιώνει ο κ. Καχριμάνης, με τον πιο επίσημο τρόπο την πελατειακή αντίληψη που τον διακατέχει και το γεγονός ότι επιθυμεί προσωποκεντρικές, έως και μοναρχικές, λειτουργίες.Δεν τον ενδιαφέρει να λειτουργήσουν οι νέες δομές διοίκησης που προβλέπονται στον Καλλικράτη.Δεν τον ενδιαφέρει να δημιουργήσει μια νέα διοικητική δομή αποτελεσματική για την Ήπειρο και εξυπηρετική για τον πολίτη.Δεν θέλει να δημιουργήσει μια διοίκηση με αξιοκρατία, συλλογική λειτουργία και προσπάθεια για αξιοποίηση των τεχνολογικών εξελίξεων προς όφελος των πολιτών.Δεν τον απασχολεί το θέμα της διαφανούς διοίκησης και της δημοσιοποίησης όλων των αποφάσεων.Είναι φανατικός οπαδός της άποψης ότι και η Περιφέρεια πρέπει να γίνει κομματικό και προσωπικό του «φέουδο».κ. Καχριμάνη, αποκαλύπτεστε…
Είστε το πρότυπο του απροκάλυπτου κομματισμού, της προσπάθειας χειραγώγησης των πολιτών, της αδιαφορίας για τη συλλογικότητα, τη διαφάνεια και τη νομιμότητα και της προσωποκεντρικής λειτουργίας των θεσμών.Αρνείστε να υιοθετήσετε ακόμη και τους θεσμούς που κατοχυρώνει ο Καλλικράτης για την αξιοκρατία και τη διαφάνεια.Προφανώς γι’ αυτό δεν καταθέτετε πρόγραμμα για την Ήπειρο αφού το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι η εξουσία ως μηχανισμός αναρρίχησης και εξέλιξης των προσωπικών σας στόχων.Οι πολίτες σας έχουν καταλάβει.Τη νέα εποχή της εκλεγμένης περιφέρειας επιλέγουν αξιοκρατία, διαφάνεια, συλλογικότητα και προοπτική ανάπτυξης και ευημερίας.Επιλέγουν τον συνδυασμό «ΗΠΕΙΡΟΣ – ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ»

Νέα σκανδαλώδης απόφαση του Νομάρχη Θεσπρωτίας

"Εξαφάνισε" πολεοδομικές παραβάσεις στην οικοδομή του προϊσταμένου της πολεοδομίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσπρωτίας!!!

Τα έργα και οι ημέρες του Νομάρχη Θεσπρωτίας και υποψηφίου δημάρχου με το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας κ. Βασίλη Γιόγιακα,θα μείνουν πραγματικά στην ιστορία.Την προηγούμενη εβδομάδα,του ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματοςγια την υπόθεση της μίσθωσης του Κέντρου Ψυχικής Υγείας.Σήμερα,το epirusgate αποκαλύπτει άλλη μια υπόθεση που αφορά τις πολεοδομικές παραβάσεις στην οικοδομή του κ. Γεώργιου Σγουρίδη,ο οποίος είναι ο προϊστάμενος της πολεοδομίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσπρωτίας!!!Ο κ. Σγουρίδης,έχτισε μια οικοδομή.Στην εν λόγω οικοδομή κατά διαπίστωση της υπηρεσίας, έχουν λάβει χώρα πολεοδομικές παραβάσεις και είχε διαταχθεί από την πολιτεία η κατεδάφιση συγκεκριμένων τμημάτων της.Πριν από ένα περίπου μήνα,κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και συγκεκριμένα στις 24 Σεπτεμβρίου 2010,ο "γαλάζιος" νομάρχης Θεσπρωτίας και υποψήφιος δήμαρχος,αποφασίζει με το υπαριθ.4464 έγγραφο,την εξαίρεση από την διαδικασία των κατεδαφίσεων και επιβάλει κάποια μικρά χρηματικά πρόστιμα!!!Και μια...μικρή λεπτομέρεια:Την άδεια της οικοδομής,έχει υπογράψει ο ίδιος ο κ. Σγουρίδης,μιας και το Ελληνικό Κράτος δίνει αυτή αυτή τη δυνατότητα στους μηχανικούς που είναι δημόσιοι υπάλληλοι!!!Με ενδιαφέρον θα περιμένουμε την απάντηση του Νομάρχη.

Στα Γιάννενα σήμερα ο Φώτης Κουβέλης

Τι θα αναφέρει το βράδυ στην ομιλία του

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, Φώτης Κουβέλης, περιοδεύει σήμερα στα Γιάννενα. Το βράδυ θα μιλήσει σε συγκέντρωση του κόμματος στον πολυχώρο «ΠΟΛΥΘΕΑΜΑ» και θα αναφερθεί, μεταξύ άλλων, στα εξής ζητήματα:Για την εκλογολογία:«Η παρατεταμένη εκλογολογία οδηγεί τη χώρα σε αστάθεια. Αυτές τις στιγμές χρειάζεται σοβαρότητα και υπεύθυνη στάση. Επιτέλους, πρέπει να πάψει να κυριαρχεί το κομματικό συμφέρον πάνω από το δημόσιο.Την Κυριακή 7 Νοεμβρίου, ψηφίζουμε για αυτοδιοίκηση, για δημάρχους και περιφερειάρχες. Δεν ψηφίζουμε για κυβέρνηση και υπουργούς.Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ επιμένει ότι η στρατηγική της πόλωσης δεν οδηγεί πουθενά. Έχει κουράσει τους πολίτες. Ο Αντώνης Σαμαράς έπληξε με τη «γραμμή» του ανεπανόρθωτα τον χαρακτήρα των επικείμενων εκλογών και ο Γιώργος Παπανδρέου αυτοεγκλωβίστηκε στην ίδια κατεύθυνση και την τροφοδότησε με τις απειλές του για πρόωρες εκλογές.Το φθαρμένο πολιτικό σύστημα στις «δόξες» του και πάλι, επιδιώκει την αναπαλαίωσή του στη βάση του δικομματισμού».Για την Ευρώπη και τη Σύνοδο Κορυφής:«Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συνεπικουρούμενη από το γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, με τα μέτρα που θέλουν να επιβάλουν στο σύνολο της ευρωζώνης, οδηγούν την Ευρώπη σε έναν οικονομικό και πολιτικό χορό του Ζαλόγγου. Ασφαλώς και είναι απαραίτητη, ιδιαιτέρως για την Ελλάδα, η αντιμετώπιση χρεών και ελλειμμάτων. Ωστόσο αυτό δεν μπορεί να γίνεται με την επιβολή αυταρχικών μέτρων από τις ισχυρές προς τις ασθενέστερες χώρες. Οι οικονομικές κυρώσεις και η στέρηση του δικαιώματος ψήφου είναι προτάσεις που αφενός διαιωνίζουν την ύφεση και την συνεπακόλουθη ανεργία και αφετέρου βάλλουν κατά της αρχής της εθνικής και ευρωπαϊκής λαϊκής κυριαρχίας. Αν μάλιστα ενσωματωθούν σε συνθήκες δημιουργούν ένα απολύτως αντιδημοκρατικό ασφυκτικό πλαίσιο καθώς συνταγματοποιούν με ανορθόδοξο τρόπο την κυρίαρχη οικονομική ορθοδοξία περιορίζοντας δραματικά τις δυνατότητες εφαρμογής εναλλακτικών πολιτικών. Η Ευρώπη χρειάζεται επειγόντως αλλαγή προσανατολισμών. Είναι ζήτημα που αφορά την ίδια της την ύπαρξη. Για να την εμπιστευθούν οι πολίτες χρειάζεται να ξαναβρεί το δρόμο της αλληλεγγύης και να προωθήσει την ουσιαστική οικονομική και πολιτική ενοποίηση με ενίσχυση του κοινού προϋπολογισμού, με την οικονομική και κοινωνική σύγκλιση των κρατών μελών και με όλα τα όργανά της εκλεγμένα».

Γέμισε το Μέτσοβο με γιγαντοαφίσες ο Καχριμάνης


Στο Μέτσοβο ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης , χρησιμοποιώντας τις τοπικές αρχές και κάνοντας κατάχρηση των δημόσιων χώρων εχει γεμίσει ολόκληρη την πλατεία και άλλους δρόμους του Μετσόβου από γιγαντοαφίσες . Δεν ξέρω αν είναι σωστό την σήμερον ημέρα να χρησιμοποιούνται τα καλύτερα σημεία του χωρίου για τέτοιους πολιτικούς σκοπούς , την ίδια στιγμή που ο Δήμος έχει απαγορεύσει την πολιτική αφισοκόλληση μέσα στο Μέτσοβο . καχριμανισμός στο μεγαλείο του.

Αναγνώστης

Στα Γιάννενα την Τρίτη ο Γιώργος Παπανδρέου


Σκληρή επίθεση στη Νέα Δηµοκρατία που «ζητάει και τα ρέστα» ενώ είναι υπεύθυνη για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα εξαπέλυσε ο Γιώργος Παπανδρέου σε συνοµιλία που είχε µε στενούς συνεργάτες του προχθές.Ο Πρωθυπουργός ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι αν το αποτέλεσµα των εκλογών της 7ης Νοεµβρίου συνιστά αποδοκιµασία της κυβερνητικής πολιτικής, δεν θα διστάσει να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εθνικές εκλογές. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «έχουµε χρέος να µην καταστούµε όµηροι τυχοδιωκτικών πρακτικών. Και αν χρειαστεί να µιλήσει ο λαός για να καταδικάσει την πολιτική αποσταθεροποίησης της χώρας, αυτό θα γίνει. Στη δηµοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα».Στο μεταξύ,ο Γιώργος Παπανδρέου, εντείνει το πρόγραµµα των δηµόσιων παρεµβάσεών του για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Στο πλαίσιο αυτό, πραγµατοποιεί την προσεχή Τρίτη επίσκεψη στα Γιάννενα προκειµένου να στηρίξει και προσωπικά τις υποψηφιότητες του Βαγγέλη Αργύρηγια την περιφέρεια Ηπείρου και του Φίλιππα Φίλιου για το Δήμο των Ιωαννίνων.Το αναλυτικό πρόγραμμα της επίσκεψης του Γιώργου Παπανδρέου δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη,σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός δεν θα πραγματοποιήσει ανοιχτή ομιλία, αλλά θα έχει σειρά συναντήσεων και συζητήσεων με φορείς

Στο νοσοκομείο ο Κάρολος Παπούλιας!


Η ίωση που τον ταλαιπωρεί από την προηγούμενη βδομάδα, εξελίχθηκε αρνητικά και η κατάσταση της υγείας του προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Κάρολου Παπούλια εμπνέει πλέον ανησυχία, σύμφωνα με τους ιατρούς.Ο κ. Παπούλιας έχει εισαχθεί, σε συνθήκες απόλυτης μυστικότητας από την προηγούμενη Τρίτη, σε νοσοκομείο της Αθήνας.Για την κατάστασή του έχει ενημερωθεί από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός, κ. Γιώργος Παπανδρέου.

Νέα προειδοποίηση από την Ε.Ε. για την χωματερή της Δουρούτης


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την Ελλάδα να υλοποιήσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σχετικά με τους παράνομους χώρους υγειονομικής ταφής.Υπενθυμίζεται ότι το 2005, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα, επειδή δεν έλαβε επαρκή μέτρα για την παύση λειτουργίας όλων των παράνομων χωματερών και την αποκατάστασή τους. Ωστόσο εξακολουθούν να λειτουργούν στη χώρα αρκετές εκατοντάδες παράνομων χωματερών,μεταξύ των οποίων και αυτή της Δουρούτης,για την οποία η δημοτική αρχή Γκόντα δεν έχει κάνει καμία απολύτως ενέργεια...Μετά από αίτημα του αρμόδιου, για το περιβάλλον, επιτρόπου Γιάνες Ποτότσνικ, η Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει στην Ελλάδα συμπληρωματική προειδοποιητική επιστολή. Σε περίπτωση που οι ελληνικές αρχές δεν ενεργήσουν, η Επιτροπή ενδέχεται να αποφασίσει να προσφύγει στο Δικαστήριο και να ζητήσει την επιβολή χρηματικών προστίμων.Την ανικανότητα λοιπόν του Νίκου Γκόντα και των συνεργατών του,θα την πληρώσουν οι πολίτες από την τσέπη τους.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Συνάντηση Κώστα Αρβανίτη με τα μέλη του ΤΕΕ


Συνάντηση με τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Πρέβεζα του ΤΕΕ πραγματοποίησε κλιμάκιο του συνδυασμού του Βαγγέλη Αργύρη για την Περιφέρεια ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ, με επικεφαλής τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Κώστα Αρβανίτη.Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΤΕΕ έγινε αναλυτική συζήτηση για τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την Περιφερειακή ενότητα της Πρέβεζας και παρουσιάστηκαν οι προτάσεις της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΤΕΕ για τα θέματα αυτά, προτάσεις που θεωρήθηκαν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες από την πλευρά του Κώστα Αρβανίτη.Πιο συγκεκριμένα παρουσιάστηκε η λύση που επιλέχθηκε στη συνάντηση στην Αθήνα για την οριστικοποίηση του master plan για το λιμάνι. Ειδικότερα η απελευθέρωση από την εμπορική δραστηριότητα του τμήματος του εμπορικού λιμανιού που βρίσκεται κοντά την παραλία της πόλης και η συγκέντρωση των δραστηριοτήτων του εμπορικού λιμανιού στην ανατολική του ζώνη αλλά και η χωροθέτηση όλων των λοιπών δραστηριοτήτων του με πολύ καλά οργανωμένο τρόπο, έχει ενσωματώσει τη λογική αντίστοιχης πρότασης του ΤΕΕ για το λιμάνι. Χαιρετίστηκε και από τα δύο μέρη η συμφωνία όλων των ενδιαφερόμενων μερών στη λύση αυτή και προτάθηκε από το ΤΕΕ η αναζήτηση σε δεύτερο χρόνο άλλης κατάλληλης θέσης για τη μεταφορά του εμπορικού λιμανιού.Επίσης έγινε συζήτηση για την πορεία των οδικών αξόνων που ενδιαφέρουν την Πρέβεζα, καθώς και η πρόταση του ΤΕΕ για τη δημιουργία παρατηρητηρίου για την οδική ασφάλεια.Ενημερώθηκε το κλιμάκιο του συνδυασμού για την ενεργό συμμετοχή του ΤΕΕ στην προσπάθεια ένταξης της Νικόπολης στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, κάτι που χαιρετίστηκε με ικανοποίηση από τον Κώστα Αρβανίτη.Επίσης συζητήθηκαν τα λοιπά μεγάλα θέματα που αφορούν την περιοχή της Πρέβεζας όπως η ρύπανση και η ανανέωση των νερών του Αμβρακικού, η στασιμότητα των υποδομών στη ΒΙΠΕ, τα θέματα διάβρωσης ακτών, η διαχείριση απορριμμάτων, η αξιοποίηση των ευρυζωνικών δικτύων με έξυπνες εφαρμογές για την περιοχή.Τέλος συζητήθηκαν θέματα που αφορούν το Δήμο Πάργας και ειδικότερα η καθυστέρηση στη σύνταξη Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου καθώς και η αναγκαιότητα κατασκευής τουριστικής μαρίνας αλλά και μέτρων προστασίας από πλημμύρες της παραλιακής ζώνης της πόλης.Κλείνοντας ο Κώστας Αρβανίτης αναφέρθηκε στη μεγάλη συμβολή της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΤΕΕ στην ανάδειξη λύσεων για τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν την περιοχή και παρέδωσε στα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής το πρόγραμμα του συνδυασμού ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ, τονίζοντας το ρόλο του ΤΕΕ ως επιστημονικού συμβούλου της αιρετής Περιφέρειας.

Αλλαξε το κλίμα και στα Γιάννενα η παρέμβαση Γ. Παπανδρέου


Μηνύματα αισιοδοξίας εκπέμπει η Ιπποκράτους για την αναμέτρηση της 7ης Νοεμβρίου μετά τη διακαναλική συνέντευξη του πρωθυπουργού. Οι επιτελείς του δηλώνουν πως οι αναφορές από τις τοπικές οργανώσεις είναι θετικές. Αναγνωρίζοντας, όμως, το ρίσκο της κίνησης του Γ. Παπανδρέου, επαναλαμβάνουν πως ο πήχυς για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών είναι την πρώτη Κυριακή, και αφορά τα ποσοστά ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.Στα Γιάννενα, τα πρώτα δείγματα από τις δημοσκοπήσεις που ξεκίνησαν την Τετάρτη είναι πως η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει και μαζί της πλησιάζει η νίκη του Φίλιππα Φίλιου από την πρώτη Κυριακή. Προηγείται πλέον καθαρά και ο Βαγγέλης Αργύρης στις δημοσκοπήσεις.Αυτό το γνωρίζουν πια και στο στρατόπεδο του Αλέκου Καχριμάνη,οι επιτελείς του οποίου,απλά περιμένουν να ξημερώσει η Δευτέρα της πρώτης Κυριακής, για να ξεδιπλώσουν την τακτική αντιμετώπισής του στο δεύτερο γύρο. Αυτό που φοβίζει ακόμη περισσότερο τους συνεργάτες του Νομάρχη,είναι οι πολύ καλές σχέσεις του Β.Αργύρη με τα κόμματα της Αριστεράς.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ:«Φυγή προς τα εμπρός με ποιότητα και ταυτότητα»

Την τελευταία πενταετία, ο κ. Καχριμάνης λειτούργησε περισσότερο ως κομματάρχης παρά ως νομάρχης, δηλώνει ο υποψήφιος για την περιφέρεια Ηπείρου Β. Αργύρης στην "Ημερησία"


Πώς τοποθετείστε για ζητήματα, που αφορούν τα έργα και τις ημέρες του συνυποψήφιού σας για την Περιφέρεια Ηπείρου, κ. Α. Καχριμάνη, ως νομάρχη Ιωαννίνων;

Στις επικείμενες περιφερειακές εκλογές δεν κρίνεται η θητεία κανενός. Κρίνεται ο νέος θεσμός της εκλεγμένης Περιφερειακής Διοίκησης και το γεγονός ότι από 1η Ιανουαρίου παίρνουμε την τύχη της Ηπείρου στα χέρια μας.Βέβαια, τα δείγματα γραφής του κ. Καχριμάνη ως νομάρχη είναι ενδεικτικά για το πώς αντιλαμβάνεται συνολικά τους θεσμούς κάθε μορφής. Πελατειακή λογική, συγκεντρωτισμός συσκότισης και εξυπηρέτησης στόχων ξένων προς το αξίωμα, μικρο-διευθετήσεις, προτεραιότητα στο κόμμα και όχι στην περιοχή και γενικά δράση με τη λογική «βλέποντας και κάνοντας». Ταυτόχρονα την τελευταία 5-ετία, ο κ. Καχριμάνης λειτούργησε περισσότερο ως κομματάρχης παρά ως νομάρχης. Υπερασπίστηκε κάθε ενέργεια που εμποδίζει την ανάπτυξη της περιοχής και συνέβαλε σε σειρά στρεβλώσεων και αυταρχικών αποφάσεων που επιβαρύνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών. Στις 7 Νοεμβρίου τα πράγματα αλλάζουν. Ο νέος θεσμός της εκλεγμένης Περιφέρειας απαιτεί, βάση νόμου, συλλογικότητα, διαφάνεια, σεβασμό στους θεσμούς και την άποψη των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων και αξιοκρατία. Και βέβαια απαιτεί πάνω από όλα Ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης της Ηπείρου. Εμείς το παρουσιάσαμε με σαφήνεια και τεκμηριωμένες λύσεις. Ο κ. Καχριμάνης απλά εξακολουθεί και πολιτεύεται με το «κατόπιν ενεργειών μου», αλλά η εποχή των Μαυρογυαλούρων έχει παρέλθει.

Ποια είναι η θέση σας για το μέλλον της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη; Θα συμφωνούσατε με μία ενδεχόμενη πώλησή της από την ΑΤΕ, ιδιαίτερα εάν αυτή επιβληθεί από την τρόικα, στο πλαίσιο της κεφαλαιακής ενίσχυσης της τράπεζας και της πώλησης συμμετοχών της σε επιχειρήσεις του μη χρηματοοικονομικού τομέα;
Νομίζω πως είμαι από αυτούς που διαχρονικά είμαι απόλυτα συνεπής στη θέση που εκφράζω για το θέμα της Δωδώνης. Η Δωδώνη είναι δημιούργημα του κόπου των Ηπειρωτών παραγωγών και των συλλογικών εκφράσεών τους.Με την απόλυτη στήριξη της εκλεγμένης Περιφερειακής Διοίκησης θα συνεχίσει να έχει τον ρόλο αυτό. Ηταν, είναι και θα παραμείνει Ηπειρωτική Γαλακτοβιομηχανία και ανήκει στις παραγωγικές-κτηνοτροφικές δυνάμεις του τόπου μας.Αυτός είναι και ο λόγος που έχω πει στο παρελθόν πως η Δωδώνη είναι για την Ηπειρο, ότι είναι η Ακρόπολη για την Αθήνα και την Ελλάδα. Εμείς, ως νέα Περιφερειακή Διοίκηση, αυτό το εγγυόμαστε και έχουμε δεσμευτεί γι’ αυτό απέναντι στους πολίτες. Ο κ. Καχριμάνης, αφού κατά τη διάρκεια της θητείας του άσκησε αφόρητες πιέσεις στις οργανώσεις που ήλεγχε η Ν.Δ. στην Ηπειρο, να πουλήσουν τη συμμετοχή τους στην ΑΤΕ, σήμερα αρχίζει να «ψελλίζει» πώς μπορεί να μείνει η Δωδώνη σε ηπειρώτικα χέρια. Στερνή μου γνώση...

Πού πιστεύετε ότι πρέπει να επικεντρωθεί η ανάπτυξη της Ηπείρου, όπως αυτή εξάγεται από τις προγραμματικές θέσεις σας;
Για εμάς το σχέδιο Ανάπτυξης της Ηπείρου στηρίζεται στην αναγκαιότητα για ποιότητα και ταυτότητα παντού. Στην παραγωγή, στην επιχειρηματικότητα, στη γνώση, στο κοινωνικό κράτος, στις υπηρεσίες, στον τουρισμό και τον πολιτισμό, στις συνθήκες εργασίας, στη διατήρηση του φυσικού πλούτου, στις υποδομές.Η Ηπειρος δεν είναι μόνο τοπωνύμια. Είναι παραγωγή, σύγχρονος πλούτος, πηγές ευημερίας. Είναι συνεταιρισμός, γίνεται εμπορικός δρόμος και επώνυμο προϊόν, αναδεικνύεται τουριστικός πόλος, μετατρέπεται σε παραγωγική δύναμη. Συναντώνται η ιστορία, ο πολιτισμός, η διατροφή, η παραγωγή, ο ολοκληρωτικός αναπτυξιακός ιστός. Ολα αυτά είναι η δική μας ταυτότητα. Και σε όλα αυτά προσδίδουμε ποιότητα και αξία μέσα από συγκεκριμένες δομές και πρωτοβουλίες που έχουμε σχεδιάσει. Μέσα από ένα ολοκληρωμένο και τεκμηριωμένο χρηματο-οικονομικά, σχέδιο ανάπτυξης της Ηπείρου ισόρροπα και συντονισμένα από μία νέα, σύγχρονη και αποτελεσματική διοικητική δομή της αιρετής περιφέρειας, που πρώτο στόχο της θα έχει την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Θετικά τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων για το ΠΑΣΟΚ


Τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι η πρωτοβουλία Παπανδρέου να ανεβάσει το πολιτικό θερμόμετρο των εκλογών πέτυχε τον στόχο της. Σύμφωνα λοιπόν με τις έρευνες της Ιπποκράτους, αυξημένο εμφανίζεται μετά τη Δευτέρα το ενδιαφέρον των πολιτών για τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου.Μειώθηκε το ποσοστό όσων δήλωναν ότι δεν θα ψηφίσουν, ενώ ανεβαίνει και η συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα η συσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ οριακά υπερβαίνει το 60%.

Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα και το ψηφοδέλτιο του Γιάννη Μπάρκα


Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα και το ψηφοδέλτιο της παράταξης «ΟΡΑΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ» με επικεφαλής τον Ιωάννη Μπάρκα για τον νεοσύστατο Δήμο Δωδώνης. Πλήθος κόσμου παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες παρευρέθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Κρυφοβού. Η ανάλυση του προγράμματος και η παρουσίαση του συνδυασμού έγινε από τον εκπαιδευτικό κ. Θανάση Κωστούλα ο οποίος εξήρε το πρόγραμμα και το συνδυασμό του κ. Μπάρκα καθώς και το ήθος του επικεφαλής της παράταξης:«Εμείς ως δημότες του νέου Δήμου Δωδώνης έχουμε το προνόμιο της σύγκρισης και της εκτίμησης της ποιότητας δουλειάς, της προσπάθειας και της αποτελεσματικότητας του καθενός που ασχολήθηκε μέχρι σήμερα με τα κοινά. Είναι ευτυχές γεγονός, ότι το ψηφοδέλτιό μας απαρτίζεται κυρίως από ανθρώπους που έχουν δώσει πολλαπλά δείγματα γραφής, αλλά και νέους ανθρώπους στην αυτοδιοίκηση, με όρεξη για δουλειά.Ο συνδυασμός «ΟΡΑΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ» δε διακατέχεται από υπερφίαλο και μονομερή προσέγγιση της εξουσίας. Στηρίζεται στη γνώση επίλυσης αυτοδιοικητικών θεμάτων, έχοντας αρωγό τη δικαιολογημένη αγωνία για το αύριο της νέας πρόκλησης. Ο νέος Δήμος Δωδώνης είναι για μας, ένας Δήμος με σίγουρη προοπτική και στέρεες βάσεις, που με την συντονισμένη προσπάθεια όλων θα επιτύχει.Αυτά τα εγγυάται ο συνδυασμός «ΟΡΑΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΊΑΣ» με επικεφαλής υποψήφιο Δήμαρχο τον Γιάννη Μπάρκα, έναν άνθρωπο με κύρος, ισχύ επιρροή και λόγο που υπηρέτησε αδιάκοπα την τοπική αυτοδιοίκηση και στους Δύο βαθμούς για οκτώ χρόνια ως πρόεδρος της κοινότητας Κουκλεσίου, ως Δημοτικός Σύμβουλος Αγίου Δημητρίου για τέσσερα χρόνια και ως Νομαρχιακός Σύμβουλος και Αντινομάρχης τα τελευταία οκτώ χρόνια. Και σήμερα επανέρχεται και πάλι στην Α/θμια τοπική αυτοδιοίκηση. Χαιρόμαστε για την προσωπικότητά του, η οποία εκπέμπει περισσή ευγένεια, σοβαρότητα, έργο προσφοράς ,διαφάνεια, ήθος και αξιοπρέπεια».Ο επικεφαλής του συνδυασμού Γιάννης Μπάρκας φανερά συγκινημένος και αισιόδοξος για την έκβαση του εκλογικού αγώνα τόνισε μεταξύ άλλων:" Οι Δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου, σηματοδοτούν την αφετηρία μίας νέας διαφορετικής εποχής για την Αυτοδιοίκηση, για τον διευρυμένο Δήμο Δωδώνης, για κάθε μια και κάθε έναν από εμάς. Η Αυτοδιοίκηση με αυξημένες αρμοδιότητες, αποκτά τη δυνατότητα να παρεμβαίνει αποφασιστικά σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας και σε ότι αφορά την ποιότητα της ζωής μας. Το ΟΡΑΜΑ ΜΑΣ αγκαλιάζει ένα εύρος δραστηριοτήτων που αφορούν την οργάνωση του νεοσύστατου δήμου, την κοινωνική πολιτική, την ανάπτυξη, την οικιστική διαχείριση, την απασχόληση, το περιβάλλον, την ύδρευση, τον υδάτινο πλούτο – τον πολιτισμό- τουρισμό, και τον αθλητισμό . Δεν είναι ώρα για πειραματισμούς. Χρειαζόμαστε ανθρώπους που ξέρουν και μπορούν και αυτό οι συνδημότες μας το γνωρίζουν».Αυτά τα εγγυάται ο συνδυασμός μας «ΟΡΑΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ» Πρέπει όλοι μαζί να δώσουμε έναν αγώνα πολιτισμένο και δημιουργικό, μια ελπιδοφόρα μάχη για το μέλλον που έρχεται, γι’ αυτά που ενώνουν τους δημότες της Δωδώνης.«Ζητούμε τη στήριξη όλων των ενεργών πολιτών που αγαπούν και αγωνιούν για το μέλλον το δικό τους, των παιδιών τους, του τόπου. Ζητούμε την στήριξη όλων των πολιτών έξω και πέρα από κομματικές δεσμεύσεις και προτιμήσεις. Έχουμε τη γνώση, διαθέτουμε εμπειρία και όραμα για να δημιουργήσουμε. Αναγνωρίζουμε τις ευθύνες και τις δυσκολίες. Υποσχόμαστε ειλικρίνεια, υπευθυνότητα χρηστή Διοίκηση και πολλή δουλειά.Σήμερα από αυτό εδώ το βήμα οι συνεργάτες μου και εγώ δηλώνουμε, ότι είμαστε έτοιμοι να υπηρετήσουμε τις ανάγκες και την προοπτική ανάπτυξης της περιοχής μας και των κατοίκων της. Σήμερα είμαι και είμαστε εδώ, δίνοντας ένα νέο αγώνα, όχι για τις καρέκλες, αλλά έναν αγώνα ώστε να δοθούν ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ στον Δήμο Δωδώνης!Έναν αγώνα για την ουσία και όχι για την εξουσία.Εμπρός λοιπόν όλοι μαζί στις 7 Νοέμβρη να δώσουμε με την ψήφο μας την δύναμη να γίνει πράξη το όραμά μας».Ακολούθησε η παρουσίαση των υποψηφίων Δημοτικών Συμβούλων για το νέο Δήμο Δωδώνης, οι οποίοι στελεχώνουν το ψηφοδέλτιο της παράταξης «ΟΡΑΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ»

ΑΡΤΑ:Με λαμπρότητα γιορτάστηκε η επέτειος του «ΟΧΙ»


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε στην Άρτα η επέτειος του «ΟΧΙ» ενάντια στον ιταλικό φασισμό. Αν και το πρωινό ψιλοβρόχι απείλησε προς στιγμήν να χαλάσει τη γιορτή τελικά η καθιερωμένη παρέλαση από τους μαθητές των σχολείων πραγματοποιήθηκε ανεμπόδιστα. Η παρέλαση ξεκίνησε στις 11.30 από την πλατεία Κιλκίς, διήλθε από τον πεζόδρομο της Σκουφά και κατέληξε στην πλατεία Αγίου Γεωργίου ενώ την παρακολούθησε πολύς κόσμος. Είχε προηγηθεί δοξολογία στον Άγιο Δημήτριο, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από τους φορείς στο μνημείο που βρίσκεται προ του ιερού ναού. Στις εκδηλώσεις την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Ε.Γ. Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος του Υπουργείου Οικονομικών Γιάννης Καπελέρης ενώ παρέστησαν επίσης όλοι οι επίσημοι φορείς του τόπου, βουλευτές, Νομάρχης, Δήμαρχος, εκπρόσωποι των στρατιωτικών, δικαστικών, αστυνομικών αρχών και εκπρόσωποι των αναπήρων. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε εντός του ιερού ναού ο Γεώργιος Μαργώνης, Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου Καλαμιάς οποίος αναφέρθηκε στο νόημα της επετείου.

Παρέλαση με ένταση στα Γιάννενα


Με ένταση σημαδεύτηκε η χθεσινή παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου στα Γιάννενα. Αρκετή ώρα πριν ξεκινήσει η παρέλαση, φοιτητές του τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών συγκεντρώθηκαν στη νομαρχία κρατώντας πανό για τα επαγγελματικά δικαιώματα του πτυχίου τους.Σε λίγα λεπτά όμως και αφού προειδοποιήθηκαν να αποχωρήσουν, συνελήφθησαν από άντρες της ΟΠΚΕ(!) και οδηγήθηκαν στο αστυνομικό μέγαρο οκτώ άτομα, χωρίς ωστόσο να έχουν προκαλέσει. Η παρέμβαση στην παρέλαση ήταν υλοποίηση της απόφασης της γενικής συνέλευσης του συλλόγου φοιτητών του τμήματος, καθώς καθυστερεί ακόμη να αναγνωριστεί το "πολυτεχνικό" κομμάτι του πτυχίου τους.Όπως ήταν φυσιολογικό, ακολούθησε μια σχετική ένταση με συγκεντρωμένους έξω από το αστυνομικό μέγαρο που ζητούσαν να απελευθερωθούν οι συλληφθέντες, πράγμα που έγινε δύο περίπου ώρες αργότερα.Πρέπει να σημειωθεί ότι και άλλες φορές, σε διαμαρτυρίες αντίστοιχες με τη χθεσινή σε παρελάσεις δεν είχαν γίνει προσαγωγές και οι αστυνομικές δυνάμεις παρακολουθούσαν διακριτικά.Ανακοινώσεις καταγγελίας εξέδωσαν η Αριστερή Παρέμβαση και η ΔΡΑΣΥ, καθώς και το ΑΥ.ΡΙ.Ο. Επίσης, ανακοίνωση εξέδωσε και ο σύλλογος φοιτητών του τμήματος.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Την συγκάλυψη σοβαρών εγκληματικών συμπεριφορών από τις αστυνομικές αρχές,καταγγέλλει το «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο»


Τρία ασύνδετα εκ πρώτης όψεως περιστατικά, που έγιναν γνωστά σήμερα, αναδεικνύουν την όξυνση της αστυνομικής καταστολής απέναντι στην κοινωνική διαμαρτυρία αφενός αλλά την συγκάλυψη σοβαρών εγκληματικών συμπεριφορών αφετέρου.Το πρώτο περιστατικό είναι η σύλληψη και προσαγωγή 8 φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κατά τη διάρκεια της σημερινής παρέλασης, επειδή είχαν το «θράσος» να σηκώσουν πανώ διαμαρτυρίας για την διασφάλιση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων.Το δεύτερο περιστατικό έγινε γνωστό από ρεπορτάζ της τοπικής ιστοσελίδας Epirus Gate, που αναφέρει ότι την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου σε δασική έκταση του Δήμου Μολοσσών άγνωστοι πυροβόλησαν με κυνηγετικά όπλα Αλβανούς «λαθρομετανάστες» και τους τραυμάτισαν σοβαρά. Οι τραυματισμένοι νοσηλεύθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, χωρίς όμως όλο αυτό το διάστημα η Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων να ανακοινώσει τίποτε σχετικό στα Μέσα Ενημέρωσης, όπως είχε υποχρέωση.Σύμφωνα εξάλλου με το ίδιο ρεπορτάζ της ιστοσελίδας, στις 22 Οκτωβρίου σε άλλη περιοχή του Δήμου Μολοσσών η Θηροφυλακή συνέλαβε ομάδα 5 λαθροκυνηγών και προχώρησε σε υποβολή μηνύσεων σε βάρος τους για παράνομη κατοχή κυνηγετικών όπλων. Δεν γνωρίζουμε, εάν τα δύο τελευταία περιστατικά συνδέονται μεταξύ τους, αυτό όμως που μας εξοργίζει είναι η πληροφορία, που αναφέρεται στο ρεπορτάζ, ότι ασκήθηκαν πιέσεις από πολιτικό γραφείο των Ιωαννίνων προκειμένου να συγκαλυφθεί το θέμα !Το «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» θεωρεί ότι τα ερωτηματικά, που αναδεικνύονται, είναι πολύ σοβαρά.Καταγγέλλουμε με οργή και αποτροπιασμό τη δολοφονική επίθεση εναντίον συνανθρώπων μας και ζητούμε να διερευνηθούν οι συνθήκες τέλεσής της.Απαιτούμε από την Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων να δώσει άμεσα εξηγήσεις για τη στάση της.Απαιτούμε να γίνει γνωστό, ποιό πολιτικό γραφείο άσκησε πιέσεις στη Θηροφυλακή για τη συγκάλυψη των δραστών του τρίτου περιστατικού.Και τέλος καταγγέλλουμε την αναίτια καταστολή της ειρηνικής διαμαρτυρίας των φοιτητών.

ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Eργα υποδομών για τον τουρισμό συνολικού ύψους 14,5 εκατ. ευρώ


Με 14,5 εκατ. ευρώ ενισχύονται τα έργα υποδομών στον τομέα του τουρισμού στην Hπειρο από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.Οι συντονισμένες ενέργειες της Περιφέρειας Ηπείρου απέδωσαν «καρπούς» και έτσι στο τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου, εκτός από το Mουσείο Αργυροτεχνίας, εντάχθηκαν ή πρόκειται να ενταχθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα έργα συνολικού προϋπολογισμού 14.368.780 ευρώ.Τα έργα που προγραμματίζεται να υλοποιηθούν από τη Γενική Γραμματεία Τουρισμού στην Περιφέρεια Ηπείρου κατά την προγραμματική περίοδο 2007-2013 είναι το Μουσείο Αργυροτεχνίας στα Ιωάννινα, προϋπολογισμού 7,1 εκατ. ευρώ, η τουριστική αξιοποίηση και ανάδειξη της παραλίμνιας περιοχής του Δήμου Περάματος, προϋπολογισμού 2,98 εκατ. ευρώ, η ανάπλαση της Κυανής Ακτής Δήμου Πρεβέζης, 3,63 εκατ. ευρώ και η ανάδειξη της ορειβατικής διαδρομής Αστράκας (Oρος Τύμφη - Εγκατάσταση συστημάτων προστασίας και εξοικονόμησης ενέργειας), προϋπολογισμού 646.000 ευρώ.«Oλες οι προσπάθειες και ενέργειες πιστεύω πως καταδεικνύουν ότι για μας ο τομέας του τουρισμού με αυτόν του πολιτισμού αποτελούν έναν πολύτιμο θύλακα αισιοδοξίας για να αντιμετωπίσουμε την κρίση. Η ανάπτυξή τους ορθολογικά, βιώσιμα και άρα με σεβασμό στους φυσικούς πόρους και το περιβάλλον αποτελούν τις καλύτερες προϋποθέσεις για την τόνωση της οικονομίας και την ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας», επισημαίνει η γ.γ. της Περιφέρειας Ηπείρου Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα.

Προεκλογική δράση χωρίς εορτές και αργίες


Ούτε η εθνική επέτειος δε σταμάτησε τις περιοδείες και τις δραστηριότητες των συνδυασμών για τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, που με παρεμβάσεις, επισκέψεις σε προεκλογικά περίπτερα και δηλώσεις, συνέχισαν τη δράση τους.

Νέοι τομείς του ΕΚΑΒ στην Ήπειρο


Με στόχο την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την άμεση επέμβαση σε ενδεχόμενο ατύχημα, η κεντρική και τοπική διοίκηση του ΕΚΑΒ της 7ης Περιφέρειας Ηπείρου, Κέρκυρας και Λευκάδας σχεδιάζει την δημιουργία νέων τομέων του ΕΚΑΒ στην Παραμυθιά και το Μέτσοβο.

Μεταθέσεις δικαστικών στην Ήπειρο


Με αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης μετατέθηκαν στα Γιάννινα η κ. Παναγιώτα Γκόγκου, Πρόεδρος Πρωτοδικών και ο Ευστ. Βεργώνης, Εισαγγελέας Πρωτοδικών.Στην Πρέβεζα μετατάχθηκαν η Πρόεδρος Πρωτοδικών κ. Μαρία Πετρίδου και ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ευ. Μάστακας, ενώ στη Θεσπρωτία η κ. Μαρία Γαζή, Εισαγγελέας Πρωτοδικών.

Ούτε λέξη για το χρέος από το δήμαρχο

ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ

Το δρόμο της επίθεσης προς τον Φίλιππα Φίλιο επέλεξε ο δήμαρχος Ιωαννιτών για να δικαιολογήσει το οικονομικό χάος που φέρνει τα Γιάννενα προ των πυλών της επιτήρησης. Δεν λέει όμως τι ακριβώς θα κάνει εκείνος ώστε ο υπερχρεωμένος δήμος να αποφύγει το δεδομένο με τις παρούσες συνθήκες πρόγραμμα εξυγίανσης.Αναφερόμενος στον συνυποψήφιό του Νίκος Γκόντας τονίζει: «Σαφέστερος δε θα μπορούσε να γίνει ο μόνιμος υποψήφιος δήμαρχος. Μην έχοντας κανένα πρακτικό και ρεαλιστικό σχεδιασμό, μεταθέτει πάλι τις ευθύνες στην κυβέρνηση, θέλει ‘μνημόνιο’ και επιτηρητές στο Δήμο Ιωανιτών, θέλει απολύσεις, κλείσιμο τωνΚΑΠΗ και των βρεφονηπιακών σταθμών, τη διάλυση όλων των κοινωνικών δομών».Όλα αυτά δεν είναι βέβαια στις προθέσεις της αντιπολίτευσης, ούτε του υπουργείου Εσωτερικών που θα αναλάβει, αν ο δήμος δεν εκπονήσει ο ίδιος πρόγραμμα εξυγίανσης, την επιτήρηση των οικονομικών της πόλης.Για μια ακόμη φορά η δημοτική αρχή ρίχνει το βάρος της κριτικής της στις δημαρχίες του Φίλιππα Φίλιου λέγοντας ότι και τότε οι εργαζόμενοι έμεναν επί μήνες απλήρωτοι. Θυμίζει 89 αδιαφανείς προσλήψεις του 1994 και εργολαβίες που δόθηκαν την ίδια χρονιά σε ένα πρόσωπο. Παρατίθενται επίσης έξοδα ταξιδιών και τα χρέη της ΔΕΥΑΙ στο Ξενία και το Πνευματικό Κέντρο.

Καμία κουβέντα για το σήμερα
Για το σήμερα και τη χρεοκοπία ο δήμαρχος δεν λέει κουβέντα. Όπως σημειώσαμε και χθες, η δημοτική αρχή μη παραδεχόμενη το αποδεδειγμένο αδιέξοδο (άτυπη στάση πληρωμών στους υπαλλήλους, αδυναμία σύναψης νέων δανείων, ληξιπρόθεσμες οφειλές 14,6 εκατομμυρίων ευρώ) ουσιαστικά προσκαλεί την κυβέρνηση να αναλάβει εκείνη τη διαχείριση του χρέους. Ο δήμος προτιμά να ασχολείται με τον κ. Φίλιο.«Αυτός, που δεν έκανε απολύτως τίποτε, που βούλιαξε το Δήμο και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις, τολμά να καταγγέλλει τη Δημοτική Αρχή και τον κ. Γκόντα, που άλλαξε την εικόνα των Ιωαννίνων με έργα, τα οποία ο μόνιμος υποψήφιος δήμαρχος υπόσχονταν ως συνήθως, όπως κάνει άλλωστε και τώρα» διερωτάται η δημοτική αρχή.

«Να προλάβουμε το μνημόνιο Γκόντα»

Από την πλευρά του ο Φίλιππας Φίλιος κατέθεσε και χθες προτάσεις ώστε ο δήμος να εξυγιανθεί από μόνος του χωρίς να ασκεί πολιτική για λογαριασμό του το υπουργείο Εσωτερικών. Προανήγγειλε κατάργηση των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί με υπαλλήλους που δεν προσφέρουν, την περικοπή των εξόδων με μεταφορά του δημαρχείου στη νομαρχία και άλλα μέτρα.«Αν κάποιοι οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις είναι αυτοί, που μετά από δώδεκα χρόνια στην διοίκηση, το μόνο που κατάφεραν είναι να οδηγήσουν το δήμο στην χρεοκοπία. Οφείλουν λοιπόν να δώσουν εξηγήσεις για τα δάνεια, τους απλήρωτους υπαλλήλους, τα χρέη, τις απλήρωτες ρυμοτομίες, τις οφειλές στο ΙΚΑ».

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ