Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2010

Ομιλία Βαγγέλη Αργύρη στην Αθήνα


Σε μεγάλη εκδήλωση ετεροδημοτών Ηπειρωτών μίλησε τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου, κ. Βαγγέλης Αργύρης.Στην έναρξη της ομιλίας του , ο κ. Αργύρης, είπε: «Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για τη σημερινή σας παρουσία. Σήμερα ενώνονται και οι, πέρα της Ηπείρου, Ηπειρωτικές δυνάμεις για την επίτευξη του στόχου της αλλαγής πορείας του τόπου μας. Σήμερα βρίσκονται εδώ Ηπειρώτες και Ηπειρώτισσες 1ης , 2ης και 3ης γενιάς που βρέθηκαν μακριά από τον τόπο μας είτε γιατί δεν είχαν τη δυνατότητα να παραμείνουν εκεί ελλείψει ευκαιριών , είτε γιατί οι γονείς τους είχαν υποστεί αυτή τη δοκιμασία, είτε γιατί υποχρεώνονται να ζουν εδώ και οι οικογένειές τους στην Ήπειρο, είτε γιατί η προσωρινή απομάκρυνση εξελίχθηκε σε μόνιμη κατάσταση.Βρίσκονται όλοι εδώ και ενώνουν τις δυνάμεις τους τώρα που ήρθε η ώρα , μέσω της αιρετής Περιφέρειας, να πάρουμε την τύχη της Ηπείρου στα χέρια μας.Νοιώθω την ανάγκη, λίγες μόλις μέρες πριν από τις εκλογές να απευθυνθώ σε έναν από εσάς ξεχωριστά. Θέλω να σας καλέσω να οραματιστούμε μαζί αυτό που με τον αγώνα μας επιδιώκουμε. Να γίνει η Ήπειρος Τόπος να Ζεις.Καρδιά της προσπάθειας μας ο άνθρωπος και η ποιότητα της ζωής του.Καθοριστικό της κριτήριο η ολόπλευρη ανάπτυξη της Ηπείρου.Κάθε μέρα που περνά, όσοι πιστεύουμε σε αυτή την πατρίδα γινόμαστε και πιο πολλοί. Γινόμαστε πλειοψηφία. Από την επόμενη μέρα της Νίκης, θα γίνουμε ποτάμι δημιουργίας. Το αξίζουμε. Το αξίζει η πατρίδα μας και η ζωή μας».Στη συνέχεια και αναφερόμενος στο διακύβευμα των προσεχών εκλογών ο υποψήφιος Περιφερειάρχης τόνισε: «Στις 7 Νοεμβρίου δεν κρίνεται το προσωπικό μέλλον κανενός. Ψηφίζουμε για τη νέα εποχή των Περιφερειών. Ανοίγει μία καινούργια σελίδα και οι υπάρχουσες δομές των Νομαρχιών τελειώνουν. Απέναντι στην παραπολιτική και τις κινήσεις σκοπιμότητας, βάζουμε την ουσία και την πρόταση. Απέναντι στη στενή αντίληψη της πελατειακής και εκβιαστικής διαχείρισης των υπαρχουσών εξουσιών που καταργούνται, βάζουμε την προοπτική της αιρετής Περιφέρειας. Στις 7 Νοεμβρίου Κρίνεται το μέλλον της Ηπείρου.Απευθυνόμαστε στους Ηπειρώτες και τις Ηπειρώτισσες με πρόγραμμα και στόχους εφικτούς και μετρήσιμους».Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο κ. Αργύρης, αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες του προγράμματος του συνδυασμού «ΗΠΕΙΡΟΣ –ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ» «έτσι όπως αυτοί παρουσιάστηκαν σε όλους τους πολίτες. Γιατί οι Ηπειρώτισσες και οι Ηπειρώτες, όπου και εάν βρίσκονται, θέλουν να δουν την Ήπειρο να πάει μπροστά με ουσία και σιγουριά».«Τους πρώτους 6 μήνες της θητείας μας» , δήλωσε στους ετεροδημότες της Αθήνας, «κατοχυρώνουμε Περιφερειακή Διοίκηση με Διαφάνεια, Συνέπεια και Αποτέλεσμα και ξεκινάμε την υλοποίηση του ολοκληρωμένου Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης της Ηπείρου.Συνεργάτες μας σε αυτή την προσπάθεια όλοι οι φορείς της Ηπείρου και οι εκφράσεις όλων των Ηπειρωτών ανά τον Κόσμο».Ακολούθησε παρουσίαση του προγράμματος της τετραετίας και ανάλυση αυτού με βάση τους κύριους άξονες που το συνθέτουν:

 • Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της διατήρησης των θέσεων εργασίας και δημιουργία νέων μέσα από καινοτόμες δράσεις….
 • Δημιουργία δομών απόδοσης ταυτότητας στα προϊόντα/υπηρεσίες που παράγει ο τόπος μας αλλά και στο σύνολο των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και πλεονεκτημάτων της Περιφέρειας..….
 • Μετατροπή της Ηπείρου σε πρότυπη Υγειονομική Περιφέρεια….
 • Ενίσχυση των υποδομών της εκπαίδευσης ώστε να καταστούν λειτουργικές, μέσα από ενιαίο σχέδιο συντονισμού και σύνδεσής τους με την τοπική κοινωνία και οικονομία….
 • Δημιουργία του Ηπειρώτικου καλαθιού ποιοτικών προϊόντων….
 • Ολοκλήρωση των απαραίτητων υποδομών (μεταφορές-ενέργεια-επικοινωνίες) και εξασφάλιση της λειτουργικότητάς τους με βάση το σχέδιο ανάπτυξης….
 • Κατοχύρωση της Ηπείρου ως πρότυπο της Πράσινης Οικονομίας….

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου είπε: « Το έδαφος, η θάλασσα, τα βουνά και οι κάμποι, οι λίμνες και τα ποτάμια δίνουν πλούτο που διασφαλίζει την αυτάρκεια και την επάρκεια της διατροφής. Η γνώση, η επιστήμη, η καινοτομία, η πρωτοβουλία του πολυμήχανου Ηπειρώτη δίνει προστιθέμενη αξία στο προϊόν. Η ιστορία και οι πηγές του τόπου μας δίνουν υπόσταση στον ξεχωριστό πολιτισμό, στη γλώσσα, στην τέχνη, στο πνεύμα μιας παμπάλαιης περιοχής. Το ανυπέρβλητο περιβάλλον, το οικοσύστημα, ο φυσικός πλούτος που απλώνεται από τις άκρες μέχρι τα κορφοβούνια, δίνουν δύναμη σ’ ένα τρόπο ζωής γεμάτο και πλούσιο σε χρήσιμες αξίες. Η Δωδώνη, η Ζίτσα, το Ζαγόρι, η Πίνδος, ο Αμβρακικός, το Σούλι, η Νικόπολη, τα Τζουμέρκα, η Μουργκάνα, η Λίμνη, δεν είναι μόνο μύθος και ιστορία.Δεν είναι μόνο τοπωνύμια. Είναι παραγωγή, σύγχρονος πλούτος, πηγές ευημερίας. Είναι συνεταιρισμός, γίνεται εμπορικός δρόμος και επώνυμο προϊόν, αναδεικνύεται τουριστικός πόλος, μετατρέπεται σε παραγωγική δύναμη. Συναντώνται η ιστορία, ο πολιτισμός, η διατροφή, η παραγωγή, ο ολοκληρωτικός αναπτυξιακός ιστός. Όλα αυτά είναι η δική μας ταυτότητα. Και στην ταυτότητά μας δίνουμε ποιότητα και δημιουργούμε ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για τον τόπο μας.Ποιότητα στην υγεία, στη γνώση, στα παραγόμενα προϊόντα/τρόφιμα, στις υπηρεσίες τεχνολογίας, στην εργασία, στην επιχειρηματική δράση, στο περιβάλλον, στη λειτουργικότητα των υποδομών, στα πολιτιστικά μας μνημεία και τους χώρους υποδοχής επισκεπτών, στον τουρισμό.Όλο το αναπτυξιακό στρατηγικό σχέδιο της Ηπείρου, την καθιστά ιδανικό προορισμό , ιδανικό τόπο να ζεις.Το πολύπλευρο αναπτυξιακό μας σχέδιο καθιστά τον τόπο μας:

 • Τόπο ασφάλειας.
 • Τόπο καλής διαμονής.
 • Τόπο Ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος
 • Τόπο αναψυχής.
 • Τόπο που βιώνεις ένα γνήσιο φυσικό περιβάλλον.
 • Τόπο που παράγει ποιοτικά προϊόντα υγιεινής διατροφής.

Αυτός ο τόπος μπορεί να είναι μόνιμος τουριστικός προορισμός των Ελλήνων αλλά και των πολιτών όλου του κόσμου 12 μήνες το χρόνο. Τουριστικός προορισμός κάθε μορφής».Και συνέχισε αναφερόμενος στους πόρους που απαιτούνται για την υλοποίηση του προγράμματος του συνδυασμού: «Δε λέμε λόγια του αέρα. Όσα λέμε έχουν κοστολογηθεί και γίνονται. Με αξιοποίηση ορθολογική και διαφανή των εθνικών πόρων της Περιφέρειας. Καμία χρηματοδότηση δε θα δοθεί σε δράσεις που δεν εντάσσονται στο συνολικό σχεδιασμό.Με αξιοποίηση των Περιφερειακών πόρων του ΕΣΠΑ μετά από την αναμόρφωσή του το 1ο 6-μηνο και με αξιοποίηση όλων των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ σε κεντρικό επίπεδο.Με την εισαγωγή της Ηπείρου, με σχέδιο και τεχνογνωσία, σε απευθείας χρηματοδοτούμενες δράσεις και προγράμματα της ΕΕ και διεθνών Οργανισμών. Μπαίνουμε εκεί που η συντήρηση μας είχε καταδικάσει σε απουσία και απομόνωση».Ολοκληρώνοντας την ομιλία του προς το πολυπληθές ακροατήριο των ετεροδημοτών της Αθήνας, ο κ. Αργύρης, δήλωσε:« Σήμερα στέλνουμε μήνυμα Νίκης και προοπτικής. Αρνούμαστε να ακούσουμε της φωνές που μας καλούν να μη δούμε το μέλλον του τόπου μας και να συνεχίσουμε στη μιζέρια και την απραξία. Αρνούμαστε να συνεχίσουμε τη λογική του «βλέποντας και κάνοντας» και προχωράμε για να σηκώσουμε την Ήπειρο ψηλά , με σχέδιο και όραμα.Αφήνουμε το χτες και προχωράμε μπροστά. Για την Ήπειρο των άξιων και των Αξιών.Για την Ήπειρο της Δημιουργίας και της Καλής Ζωής.Για την Ήπειρο που μπορεί να φέρει πίσω όλα τα «παιδιά» της και να τους εξασφαλίσει ποιότητα και ευημερία».

Επίσκεψη Φίλιου στους Αμπελόκηπους


«Το μοντέλο της απερχόμενης δημοτικής αρχής είναι αυτό που χαράτσωσε τους Γιαννιώτες. Το μοντέλο τους κατέρρευσε. Η πρότασή μας είναι ξεκάθαρη. Διοικούμε με διαφάνεια, υπευθυνότητα και ισοτιμία πιστεύοντας βαθιά ότι τα Γιάννινα μπορούν να αλλάξουν». Αυτά τόνισε, μεταξύ των άλλων, ο επικεφαλής της Ενότητας Πολιτών και υποψήφιος δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος, ο οποίος μίλησε σε συγκέντρωση κατοίκων στους Αμπελοκήπους.Οι Αμπελόκηποι όπως και άλλες συνοικίες του Δήμου Ιωαννιτών, δεν έτυχαν κανενός ενδιαφέροντος και ορισμένες παρεμβάσεις που έγιναν ήταν αποσπασματικές και αναποτελεσματικές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν και οι οποίες τελικά δημιούργησαν περισσότερα προβλήματα από όσα έλυσαν.Ο κ. Φίλιος έκανε ειδική και εκτενή αναφορά στην πλατεία Χατζή, η ανάπλαση της οποίας αποτελούσε έναν από τους δέκα στόχους που είχε θέσει το 2006 ο Νίκος Γκόντας και έμεινε υπόσχεση κενή περιεχομένου.«Η πλατεία Χατζή είναι η ανάσα της περιοχής και το μόνο που μπορεί να γίνει είναι πλατεία. Τίποτα άλλο», υπογράμμισε ο κ. Φίλιος, με αφορμή την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να αναθέσει μελέτη η οποία θα εξετάσει το περιθώριο κατασκευής υπόγειου πάρκινγκ με την σύμπραξη ιδιωτών.«Οι κοινόχρηστοι χώροι και η δημόσια περιουσία ανήκουν στους δημότες. Στους πολίτες. Όποιος θέλει να επενδύσει θα τύχει της υποστήριξής μας, όμως η δημοτική περιουσία είναι για όλους και όχι για μερικούς», επεσήμανε ο κ. Φίλιος.Ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών» αναφέρθηκε και στα σοβαρά προβλήματα που έχουν ανακύψει στο Δήμο Ιωαννιτών από την οικονομική πολιτική που ακολούθησε η απερχόμενη δημοτική αρχή, βασικά χαρακτηριστικά της οποίας υπήρξαν τα πολύ υψηλά τέλη που πληρώνουν οι δημότες και ο υπέρογκος δανεισμός.«Ζητούμε να στηρίξετε την πρότασή μας. Μία πρόταση που θα σημάνει αλλαγή ρότας, που θα οδηγήσει στο νοικοκύρεμα, που θα μας σώσει από την χρεοκοπία» υπογράμμισε ο κ. Φίλιος.

Περιοδεία Γ. Παπαδημητρίου - Ηλ. Χάϊδα στην Πρέβεζα


Περιοδεία σε φορείς και στην αγορά της Πρέβεζας πραγματοποίησε χθες το πρωί κλιμάκιο του «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» με επικεφαλής τους Γιάννη Παπαδημητρίου και Ηλία Χάϊδα.Κατά την επίσκεψη στο νοσοκομείο Πρέβεζας η αντιπροσωπεία του ΑΥΡΙΟ συναντήθηκε με τον Διοικητή Δημήτρη Τσούτση, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων Χρήστο Νέσσερη και υπηρεσιακούς παράγοντες και ενημερώθηκε για τα κενά στο προσωπικό, ειδικά στα Κέντρα Υγείας, και για την πορεία των επισκευών στον φέροντα οργανισμό του κτιρίου. Μετά από την επίσκεψη ο Γιάννης Παπαδημητρίου δήλωσε τα εξής : «Η μεγάλη πολιτική μάχη θα δοθεί για να μη παραδοθούν οι υπηρεσίες υγείας στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Όπως ο λαός της Πρέβεζας αντέδρασε στους εκβιασμούς της προηγούμενης κυβέρνησης της Ν.Δ. και στις μεθοδεύσεις ανέγερσης του νέου νοσοκομείου με το σύστημα ΣΔΙΤ, έτσι θα αγωνιστεί και πάλι ενάντια στη διάλυση της δημόσιας υγείας, που μας επιφυλάσσει το μνημόνιο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Η παραχώρηση της ευθύνης των νοσοκομείων στις υποχρηματοδοτούμενες αιρετές Περιφέρειες ανοίγει ένα νέο κύκλο διεκδικητικών αγώνων, στον οποίο συμπεριλαμβάνεται η κατασκευή του νέου δημόσιου νοσοκομείου. Θα αγωνιστούμε όλοι μαζί για τα δικαιώματα των ασθενών, Ελλήνων και μεταναστών, για τη συμπλήρωση των κενών σε όλες τις ειδικότητες, για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και την στήριξη των εργαζομένων». Η αντιπροσωπεία βρήκε ενδιαφέρουσες τις προτάσεις για οικονομίες κλίμακας που μπορεί να εξασφαλίσει η συνεργασία των νοσοκομείων της παραλιακής ζώνης της Δυτικής Ελλάδας.Η αντιπροσωπεία του ΑΥΡΙΟ επισκέφθηκε τα γραφεία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πρέβεζας και συνομίλησε με τον Πρόεδρό της Δημήτρη Ντούσκα. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η κακή κατάσταση του αγροτικού κόσμου και του συνεταιριστικού κινήματος δεν διορθώνεται με ευχολόγια για «καλάθια ποιοτικών προϊόντων» αλλά με την ανάδειξη κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων ανατροπής των δεδομένων. Η αντιπροσωπεία ζήτησε να αντιμετωπιστούν οι καθυστερήσεις στη μισθοδοσία των υπαλλήλων της Ένωσης.Η επόμενη στάση ήταν στο Δημαρχείο, όπου έγινε συνάντηση με τον Σύλλογο των εργαζομένων στους ΟΤΑ και συζητήθηκε ο οικονομικός στραγγαλισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο του Καλλικράτη και η επίθεση στο εισόδημα των εργαζομένων με το νέο μισθολόγιο. Η αντιπροσωπεία εξέφρασε την αλληλεγγύη της στις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Έγινε εκτεταμένη συζήτηση για τις κοινωνικές δομές του Δήμου Πρέβεζας, η λειτουργία των οποίων τίθεται σε άμεσο κίνδυνο, και ειδικότερα για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι».Το κλιμάκιο περιόδευσε στην αγορά της Πρέβεζας και είχε συζητήσεις με καταστηματάρχες και επαγγελματίες. Συναντήθηκε και με τον υποψήφιο Δήμαρχο Πρέβεζας Γιάννη Ρέντζο, στο ψηφοδέλτιο του οποίου συμμετέχουν δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ΕΛΕΠΑΠ ο Χρήστος Μαντάς


Επίσκεψη στην ΕΛΕΠΑΠ πραγματοποίησε σήμερα ο υποψήφιος Δήμαρχος κος Χρήστος Μαντάς συνοδευόμενος από υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο της παράταξης, όπου είχε συνάντηση με την Πρόεδρο του Δ.Σ κα Νατάσα Μπέγκα.Ο κος Μαντάς ενημερώθηκε από την ίδια όσο και από την Διευθύντρια Κα Μάστακα Βασιλική τόσο για τα τρέχοντα προγράμματα και τις πραγματικά πρωτοποριακές δράσεις του Ιδρύματος όσο και για τους επόμενους στόχους αλλά και για τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ΕΛΕΠΑΠ στην συνέχιση κάποιων προγραμμάτων λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.Ως ζήτημα πρώτης προτεραιότητας η κα Μπέγκα έθεσε την ανάγκη για την δημιουργία των Σπιτιών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για άτομα με ειδικές δυσκολίες τονίζοντας ότι είναι άμεση ανάγκη να δοθεί η έγκριση σκοπιμότητας για την υλοποίηση του έργου η οποία «σκαλώνει» σε ασάφειες του σχετικού νόμου, ενώ μετέφερε εκ μέρους του Δ.Σ. την πικρία της για την αδυναμία συνέχισης του πιλοτικού προγράμματος ημερήσιας απασχόλησης ενηλίκων το οποίο έχει διακοπεί λόγω έλλειψης κονδυλίων.Όσον δε αφορά την ενίσχυση όλων των δομών από τον κρατικό προϋπολογισμό, αυτή έχει μειωθεί από το 30% μόλις στο 12%, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο δύσκολο το έργο του ιδρύματος.Ο κος Μαντάς από την πλευρά του τόνισε πως γίνονται πλέον εμφανείς σε όλο το φάσμα των κοινωνικών δομών πρόνοιας της πόλης μας οι συνέπειες από την εφαρμογή του μνημονίου ενώ και ο «Καλλικράτης» δυστυχώς δεν προοιωνίζει τίποτε καλύτερο για την τύχη τους, ενώ διαβεβαίωσε την διοίκηση του Ιδρύματος πως ο ίδιος και η παράταξή του θα στηρίξουν τόσο τα αιτήματα του ιδρύματος όσο και τις ίδιες τις κοινωνικές δομές τόσο μέσα όσο και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Επίσκεψη Γ.Νίτσα στην ΒΙ.ΠΕ.


Χθες ο υποψήφιος δήμαρχος Γιώργος Νίτσας και στελέχη του συνδυασμού ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΡΑ, πραγματοποίησαν περιοδεία στην ΒΙ.ΠΕ. Πρέβεζας όπου και συναντήθηκαν με τον πρόεδρο των εγκατεστημένων επιχειρήσεων Κο Θωμά Μποντίνα. Ο Κος Μποντίνας επισήμανε, μεταξύ άλλων, τα έντονα προβλήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανική περιοχή σε επίπεδο Υποδομής.Στη συνέχεια ο συνδυασμός ευχήθηκε καλή επιτυχία στους τρεις αγροτικούς συνεταιρισμούς εν όψει της επικείμενης κοινοπραξία τους.Τέλος ο υποψήφιος Δήμαρχος επισκέφθηκε την ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΒΕ, μια εκ των μεγαλύτερων επιχειρήσεων της ΒΙ.ΠΕ., όπου και συνομίλησε με τους εργαζομένους, ανταλλάσοντας απόψεις σε κρίσιμα ζητήματα που τους αφορούν.Ο κος Νίτσας επισήμανε τα τεράστια περιθώρια ανάπτυξης της ΒΙ.ΠΕ. και τις εκατοντάδες θέσεις εργασίας που αυτή θα μπορεί να δημιουργήσει, μιας και αυτήν την στιγμή οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις καλύπτουν μόλις το 35% της περιοχής.Στόχος του συνδυασμού είναι να καταγράφει και να διεκδικεί τις λύσεις των προβλημάτων που θα καταστήσει την ΒΙ.ΠΕ. πόλο ανάπτυξης του δευτερογενούς τομέα, όχι μόνο του δήμου μας αλλά και ολόκληρου του νομού μας.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ:14,5 εκ. ευρώ για έργα υποδομών στον τομέα του τουρισμού


Με επιπλέον 14,5 εκ. ευρώ ενισχύονται τα έργα υποδομών στον τομέα του τουρισμού στην Ήπειρο από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» του Υπουργείου Πολιτισμού Τουρισμού.Οι συντονισμένες ενέργειες της Περιφέρειας Ηπείρου απέδωσαν «καρπούς» και έτσι στο Τομεακό Πρόγραμμα του Υπουργείου εκτός από το μουσείο αργυροτεχνίας εντάχθηκαν ή πρόκειται να ενταχθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα έργα συνολικού προϋπολογισμού 14.368.780ευρώ.«Όλες μας οι προσπάθειες και ενέργειες πιστεύω πως καταδεικνύουν ότι για μας ο τομέας του τουρισμού με αυτόν του πολιτισμού αποτελούν έναν πολύτιμο θύλακα αισιοδοξίας για να αντιμετωπίσουμε την κρίση. Η ανάπτυξή τους ορθολογικά, βιώσιμα και άρα με σεβασμό στους φυσικούς πόρους και το περιβάλλον αποτελούν τις καλύτερες προϋποθέσεις για την τόνωση της οικονομίας και την ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας», επισημαίνει η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα.Τα έργα που ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Τουρισμού Γεώργιος Πουσσαίος ότι προγραμματίζεται να υλοποιηθούν από τη Γενική Γραμματεία Τουρισμού στην Περιφέρειά κατά την προγραμματική περίοδο 2007-2013 είναι τα ακόλουθα:

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ
Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝΑ/Α Τίτλος έργου / δράσης ΕΠ π/υ σε ευρώ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑ
4 Ανάδειξη ορειβατικής διαδρομής Αστράκας (Όρος Τύμφη) - Εγκατάσταση συστημάτων προστασίας και εξοικονόμησης ενέργειας. ΕΠΑΕ 646.000,00 ΗΠΕΙΡΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
6 Τουριστική αξιοποίηση και ανάδειξη παραλίμνιας περιοχής του Δήμου Περάματος. ΕΠΑΕ 2.983.000,00 ΗΠΕΙΡΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
23 Μουσείο Αργυροτεχνίας στα Ιωάννινα ΕΠΑΕ 7.109.780,00 ΗΠΕΙΡΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ10.738.780,00
Ν. ΠΡΕΒΕΖΗΣΑ/Α Τίτλος έργου / δράσης ΕΠ π/υ σε ευρώ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑ
25 Ανάπλαση Κυανής Ακτής Δήμου Πρεβέζης ΕΠΑΕ 3.630.000,00 ΗΠΕΙΡΟΥ ΠΡΕΒΕΖΗΣ3.630.000,00
ΣΥΝΟΛΟ
14.368.780,00

Ο Βαγγέλης Αργύρης στην ΝΕΤ


Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Βαγγέλης Αργύρης και επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος τόπος να ζεις» μίλησε στην εκπομπή της ΝΕΤ ΠΡΩΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ των δημοσιογράφων Κώστα Αρβανίτη και Μαριλένας Κατσίμη.Ο κ. Αργύρης ανέπτυξε τις θέσεις της παράταξης για την αιρετή Περιφέρεια τονίζοντας ότι μοναδικό κριτήριο είναι η ολόπλευρη ανάπτυξη της Ηπείρου, με συγκεκριμένους, μετρήσιμους και ισόρροπους στόχους και στους τέσσερις νομούς Άρτας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων και Πρέβεζας.«Η Περιφερειακή Διοίκηση της διαφάνειας και της συνέπειας με σκοπό την άμεση εξυπηρέτηση των αναγκών του πολίτη, η ανάπτυξη με επίκεντρο τον άνθρωπο, η ασφάλεια, η ποιότητα ζωής, η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και η υποστήριξη των υπαρχουσών, αποτελούν το σχέδιό μας για την νέα Ήπειρο των ανοιχτών οριζόντων.Οδηγός μας είναι η ποιότητα και ταυτότητα σε όλα τα αγαθά που παράγει η Ήπειρος.Στα προϊόντα, υπηρεσίες, κοινωνικά αγαθά στην υγεία και παιδεία, στον πολιτισμό.Η δημιουργία του Ηπειρώτικου καλαθιού ποιοτικών προϊόντων, προϊόντα με ταυτότητα, σήμα και διαπίστευση, σε συνδυασμό με το εξαίρετο φυσικό περιβάλλον είναι το διαβατήριο για μια Ήπειρο εξωστρεφή, άφοβη, τολμηρή με ενεργό ρόλο στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον Κόσμο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αργύρης.Σε ερώτηση των δημοσιογράφων σχετικά με τα όσα έχουν βγει στο φως της δημοσιότητας σχετικά με υποθέσεις του συνυποψήφιού του, ο κ. Αργύρης τόνισε « δεν μπορούμε να πολιτευόμαστε με το σύνθημα είσαι ή δεν είσαι έντιμος. Θεωρώ προφανές και αυτονόητο ότι όταν ασχολείσαι με την πολιτική πρέπει να είσαι και έντιμος».Ο κ. Αργύρης αναφέρθηκε τέλος στο διακύβευμα των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου, λέγοντας ότι στις εκλογές αυτές δεν κρίνεται το προσωπικό μέλλον κανενός. Κρίνεται αν η Ήπειρος θα πάει μπροστά ή θα μείνει στην απραξία και τη συντήρηση.«Είμαι σίγουρος ότι οι Ηπειρώτες στην Ήπειρο και στην αποδημία θα δώσουν ένα δυνατό παρόν, γιατί πάνω από όλα νοιάζονται για το μέλλον της κοινής μας πατρίδας της Ηπείρου αλλά θα δώσουν και μια νικηφόρο ψήφο στην παράταξή μας, γιατί εμείς εγγυούμαστε αυτό το μέλλον με ελπίδα και σιγουριά » κατέληξε ο κ. Αργύρης.

Εκλογές για τους ΟΤΑ και νέα μέσα κοινωνικής δικτύωσης


Η αρχή έγινε από τον Μπαράκ Ομπάμα. Η προεκλογική του εκστρατεία ανέδειξε την επιρροή των νέων μέσων κοινωνικής δικτύωσης.Με το Facebook, το Twitter, το You Tube, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κατόρθωσε να αυξήσει σημαντικά όχι μόνο τις δωρεές στην καμπάνια του, αλλά και την προσέλευση των Αμερικανών στις κάλπες.Έκτοτε, εκλογές χωρίς διαδίκτυο δεν γίνονται - ούτε καν εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα.Οι περισσότεροι από τους υποψήφιους Δημάρχους και Περιφερειάρχες, ακόμη και συμβούλους, είτε είναι οι ίδιοι εξοικειωμένοι, είτε όχι με τις υπηρεσίες του Διαδικτύου, φαίνεται να αναγνωρίζουν την χρησιμότητά του, ή έστω, στη μάχη για τον σταυρό, δεν θέλουν να υστερούν, ειδικά στα μάτια των νεαρότερων ψηφοφόρων. Έχουν, λοιπόν, επιστρατεύσει επαγγελματίες ή «βετεράνους» χρήστες του είδους, προκειμένου να προσεγγίσουν το δύσκολο κοινό του laptop, του smart phone και του i-pad.Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν, προς το παρόν, έρευνες οι οποίες να αποδεικνύουν την επιρροή των μέσων αυτών στην τελική επιλογή του ψηφοφόρου, αλλά η κοινότητα των μπλόγκερς και των παλιών χρηστών του διαδικτύου δείχνει ότι αναγνωρίζει μάλλον εύκολα ποιοι από τους νέους «φίλους» είναι απλώς ευκαιριακοί και ποιοι ήρθαν για να μείνουν.

ΑΡΤΑ:Επίσκψη Όλγας Γεροβασίλη στις Πτηνοτροφικές Επιχειρήσεις


Επίσκεψη στις Πτηνοτροφικές Επιχειρήσεις Άρτας ΑΒΕΕ, τα γνωστά «Κοτόπουλα Ανέζας» πραγματοποίησαν το πρωί της Τρίτης 26 Οκτωβρίου 2010 υποψήφιοι Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι του Συνδυασμού «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ» με επικεφαλής την υποψήφια Δήμαρχο Αρταίων Όλγα Γεροβασίλη.Στη συζήτηση με μέλη της Διοίκησης της εταιρείας, η Όλγα Γεροβασίλη τόνισε την αναγκαιότητα ύπαρξης υγιών επιχειρήσεων στην περιοχή μας, που εξασφαλίζουν θέσεις εργασίας, προωθούν την τοπική ανάπτυξη και διασφαλίζουν την προστασία του περιβάλλοντος. Η ντόπια οικονομία χρειάζεται μονάδες που θα ικανοποιούν τις ανάγκες των παραγωγών, αλλά και των καταναλωτών, μονάδες απαλλαγμένες από παθογένειες και λάθη του παρελθόντος, που να αναπτύσσουν δυναμική πορεία στον χώρο της πτηνοτροφίας, σημείωσε η υποψήφια Δήμαρχος.Στη συνέχεια το κλιμάκιο της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ επισκέφθηκε τα τοπικά διαμερίσματα των Πλησιών και των Κιρκιζατών. Οι κάτοικοι της περιοχής σε όλα τα καφενεία που επισκέφθηκαν οι άνθρωποι της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ συζητούσαν για τη χθεσινή διακαναλική συνέντευξη του Πρωθυπουργού και μετέφεραν στην Όλγα Γεροβασίλη την αντίδρασή τους για το ότι η κυβέρνηση θέλει να χρησιμοποιήσει τις εκλογές του Νοέμβρη ως δημοψήφισμα. Διαμαρτυρήθηκαν έντονα στην υποψήφια Δήμαρχο για το ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας κινδυνολογώντας ζητά στις δημοτικές εκλογές ψήφο εμπιστοσύνης για τα μέτρα λιτότητας, την αφαίμαξη του εισοδήματος των πολιτών. Της μετέφεραν την αντίδρασή τους για το ότι η κυβέρνηση κινδυνολογεί και ζητά να αποδεχθούν οι πολίτες τα σκληρά μέτρα και να συναινέσουν σ’ αυτά, ψηφίζοντας τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές εκλογές.Η Όλγα Γεροβασίλη συμφώνησε μαζί τους και τους μετέφερε την πεποίθησή της ότι ο κόσμος είναι αποφασισμένος να τιμωρήσει τους υπαίτιους για τα δεινά που υφίσταται η χώρα. Τους μετέφερε τη βεβαιότητά της πως οι πολίτες της Άρτας δεν θα αφήσουν να μετατραπούν οι εκλογές της αυτοδιοίκησης σε ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά θα ψηφίσουν τον καλύτερο Δήμαρχο που θα είναι συνεχώς δίπλα τους και θα παλεύει για την ανάπτυξη της περιοχής μας με το βλέμμα στραμμένο μόνο στην τοπική κοινωνία και τις ανάγκες της.

Επισκέψεις του συνδυασμού «Μαζί και αύριο!» ΚΑΑΚΥ ΑμεΑ, ΓΝ Άρτας


Στις 25/10/2010 το βράδυ ο Χρήστος Παπάζογλου μαζί με υποψήφιους Δημοτικούς και Τοπικούς Συμβούλους του παρευρέθη στον Ι.Ν Αγίου Δημητρίου Γραμμενίτσας όπου εκεί τελέστηκε απογευματινή Θεία Λειτουργία. Στη συνέχεια επισκέφθηκε τις Εργατικές Κατοικίες όπου και συνομίλησε με κατοίκους της περιοχής. Ο Υποψήφιος Δήμαρχος τόνισε ότι θα βρίσκεται στο πλευρό τους σε κάθε ανάγκη τους.Στις 10:00πμ σήμερα στις 26-10-2010 ο Χρήστος Παπάζογλου και υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι επισκέφθηκαν το ΚΑΑΚΥ ΑμεΑ που βρίσκεται στην οδό Ζάρρα. Έγιναν δεκτοί από τον Πρόεδρο κο Φλούδα και τους συνεργάτες του και συνομίλησαν επί μακρόν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το εν λόγω ίδρυμα, που έχουν σχέση με την έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού καθώς και προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής που σχετίζονται με την μη παράδοση κτιριακών εγκαταστάσεων από τον εργολάβο, την ανακατασκευή πισίνας αποθεραπείας και την αναμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.Ο κος Παπάζογλου υποσχέθηκε ότι θα είναι αρωγός και συμπαραστάτης για την επίλυση των προβλημάτων τόσο του ιδρύματος όσο και των ατόμων με αναπηρία που ως γνωστόν εκπροσωπεί ο κος Φλούδας ως Πρόεδρος του αναπηρικού κινήματος.Εν συνεχεία επισκέφθηκαν το ΓΝ Άρτας και συνομίλησαν με στελέχη, εργαζομένους, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Τέλος ο κος Παπάζογλου ανακοίνωσε το πρόγραμμα Υγείας του συνδυασμού.Το πρόβλημα της ελλιπούς υγειονομικής περίθαλψης θα είναι υπαρκτό στο νέο δήμο. Ακούμε τα προβλήματα των δημοτών, ανταποκρινόμαστε άμεσα με την εφαρμογή ρεαλιστικών λύσεων. Καταθέτουμε ολοκληρωμένη πρόταση για την υγεία.
* Δημιουργούμε 3 Δημοτικά πολυιατρεία. Ένα στην πόλη της Άρτας, ένα στη βόρεια πλευρά του δήμου και ένα στη νότια πλευρά.
* Τα πολυιατρεία θα είναι στελεχωμένα με παθολόγο, καρδιολόγο, παιδίατρο, ιατρό γενικής ιατρικής.
* Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό θα απασχολούνται με προγραμματικές συμβάσεις.
* Το διοικητικό προσωπικό θα προκύψει από μετατάξεις και εσωτερικές μετακινήσεις στα πλαίσια του ενιαίου δήμου.
* Τα Πολυιατρεία θα διαθέτουν σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.
* Μια στελεχωμένη κινητή ιατρική μονάδα, με ειδικό εξοπλισμένο όχημα, θα κινείται, βάση μηνιαίου προγράμματος, σε όλες τις δημοτικές κοινότητες και τα χωριά για να προσφέρει, σε ανάλογη κλίμακα, τις ίδιες υπηρεσίες με τα Πολυιατρεία .
* Λειτουργία φωνητικής πύλης για να κλείνουν οι δημότες τα ιατρικά ραντεβού στα πολυιατρεία. Ο δημότης με ένα τηλεφώνημα ή χρησιμοποιώντας την ηλεκτρονική ιστοσελίδα του Δήμου, θα μπορεί να κλείνει ραντεβού.
* Ο δημότης αποκτά την προσωπική ηλεκτρονική κάρτα υγείας, με προδιαγραφές προστασίας του ιατρικού απορρήτου. Εκεί θα καταγράφεται το πλήρες ιστορικό του ασφαλισμένου ή του ασθενή και θα υπάρχει υπεύθυνη ενημέρωση για τα ιατρικά προσωπικά δεδομένα του δημότη από το γιατρό. Καθοριστική θα είναι η δυνατότητα επιστημονικής διασύνδεσης με το ΓΝΑρτας.
* Τα πολυιατρεία θα στεγαστούν σε υπάρχοντα δημοτικά και δημόσια κτίρια.
* Ο Δήμος θα συνάψει Προγραμματική Σύμβαση με τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και τα Υπουργεία Υγείας και Εργασίας. Η θεσμική εκχώρηση αρμοδιοτήτων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους δήμους το επιτρέπει.
* Το κόστος, για την κάλυψη των μισθολογικών αναγκών του ανθρώπινου δυναμικού, γιατρών και νοσηλευτών, για το κάθε Πολυιατρείο ανέρχεται σε ετήσια βάση σε 150.000€

Οι πόροι θα αντληθούν από :
α) Εθνικούς πόρους, β) το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ, γ) το ΕΣΠΑ, δ) τα ΠΕΠ και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», ε) κοινοτικούς πόρους (προγράμματα PROGRESS, INTERREG και URBACT), στ) τον προϋπολογισμό του Δήμου.
* Το πρόγραμμα ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ δε σταματά. Το χρειάζεται η περιοχή μας. Ο ανήμπορος ηλικιωμένος δημότης και τα ΑμεΑ θα έχουν κατ’ οίκον διοικητική υποστήριξη από το Δήμο. Ο Δήμος θα του πηγαίνει εκεί ότι πιστοποιητικό ή παραστατικό χρειάζεται.
* Στα ΚΑΠΗ αναπτύσσονται δημιουργικές δραστηριότητες για τους ηλικιωμένους, ψυχαγωγικές και πολιτισμικές εκδηλώσεις.
* Δημιουργούμε Μητρώο ΑμεΑ και Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμεΑ. Κατασκευάζουμε πρότυπη παιδική χαρά για τα παιδιά με αναπηρία, για να σταματήσει ο αποκλεισμός τους.
* Δημιουργούμε στην Άρτα Γραφείο Παροχής Συμβουλευτικών και Υποστηρικτικών υπηρεσιών για κοινωνικά θέματα. Θα παρέχεται ψυχολογική και συμβουλευτική υποστήριξη στην οικογένεια, στα προβλήματα του γάμου, στο παιδί.

Επίσκεψη και Ομιλία Θανάση Οικονόμου στο Αντάμωμα Ηπειρωτών στη Στουτγάρδη της Γερμανίας


Στο Γ' Αντάμωμα Ηπειρωτών Ευρώπης παρευρέθηκε ο Θανάσης Οικονόμου, ύστερα από πρόσκληση της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ευρώπης σε συνεργασία με την Αδελφότητα Ηπειρωτών Στουτγάρδης και Περιχώρων. Στις εκδηλώσεις του Ανταμώματος την Κυριακή 24 Οκτωβρίου, ο Θανάσης Οικονόμου μίλησε για την οικονομική ανάπτυξη της Ηπείρου και την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρας μας από το εξωτερικό.Στην ομιλία του αναφέρθηκε στα διλήμματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι έλληνες πολίτες, επισημαίνοντας ότι δεν «μπορούμε να μείνουμε μοιρολατρικοί παρατηρητές όσων επενδύουν στην καταστροφή για δικό τους μικροκομματικό όφελος ή να εξαντλήσουμε την οργή μας απέναντι σε όσους ευθύνονται για τις διαχρονικές αδυναμίες και παθογένειες του ελληνικού κράτους».Αναφέρθηκε, επίσης, στις πρωτοβουλίες που έχουν ήδη παρθεί ή δρομολογούνται για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. «Η επιτάχυνση των διαδικασιών του ΕΣΠΑ, η κατάρτιση του νέου αναπτυξιακού νόμου, η απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης εταιριών, οι παρεμβάσεις στον αγροτικό τομέα, τον τουρισμό, την ενέργεια, τα ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το Ελληνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, η ενεργοποίηση των Fast Truck, του νόμου για γρήγορες αδειοδοτήσεις, η λειτουργία του Invest in Greece, στη λογική του one stop shop είναι πρωτοβουλίες που συμβάλουν στην προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό, αλλά και τη δημιουργία επενδυτικών προϋποθέσεων στο εσωτερικό».Το βράδυ της ίδιας μέρας, παρευρέθηκε σε εκδήλωση του Τομέα Απόδημου Ελληνισμού, όπου τόνισε την ανάγκη συστράτευσης και του απόδημου ελληνισμού στην προσπάθεια ανάκαμψης της αξιοπιστίας της χώρας μας στο εξωτερικό.

Κοντά στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας ο Χρήστος Μπαϊλης


Κοντά στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας βρέθηκε χθες ο υποψήφιος Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης πραγματοποιώντας επισκέψεις στο Γηροκομείο και στο Κέντρο Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων.Ο κ.Μπαϊλης μίλησε με θερμά λόγια για την μεγάλη προσπάθεια που συντελεί η Μητρόπολη αλλά και η εθελοντική ομάδα που περιβάλλει με την αγάπη της τους ηλικιωμένους του Γηροκομείου εξασφαλίζοντάς τους αγάπη , φροντίδα και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. «Στόχος μας είναι ως επόμενη Δημοτική Αρχή να συνδράμουμε με κάθε τρόπο για την βελτίωση των υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών του Γηροκομείου» διαβεβαίωσε ο επικεφαλής της «Δημοτικής Συνεργασίας» υπογραμμίζοντας ότι κοινωνία, αυτοδιοίκηση και πολιτεία έχουν υποχρέωση να φροντίσουν τα ηλικιωμένα μοναχικά άτομα.Την δέσμευση ότι πρόσβαση στις υπηρεσίες του ΚΑΠΗ θα αποκτήσουν όλοι οι ηλικιωμένοι του νέου Δήμου εξέφρασε ο κ,Μπαϊλης επισκεπτόμενος το Κέντρο Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων της Πρέβεζας. Ο υποψήφιος Δήμαρχος , συνομίλησε τόσο με τους εργαζόμενους όσο και με μέλη του Κέντρου δηλώνοντας ότι οι δομές που αφορούν τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες αποτελούν έναν από τους βασικούς πυλώνες του προγράμματος της «Δημοτικής Συνεργασίας».Τέλος ο κ.Χρήστος Μπαϊλης επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του ΚΕ.ΚΥ.ΚΑ.ΜΕ.Α στο Νεοχώρι και ενημερώθηκε για την λειτουργία αλλά και τα προβλήματα του Κέντρου . «Τα άτομα με αναπηρία πρέπει να αποκτήσουν ίσα δικαιώματα με όλους τους άλλους πολίτες και μεις θα αγωνιστούμε μαζί τους στις διεκδικήσεις» δήλωσε ο υποψήφιος Δήμαρχος Πρέβεζας υπογραμμίζοντας ότι οι αποκλεισμοί δεν αρμόζουν στην δική μας κοινωνία.

ΔΗΜΟΣ ΑΝΩ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΟΡΟΣ ΝΕΜΕΡΤΣΙΚΑ


Ο Δήμος Άνω Πωγωνίου στην προσπάθειά του για την ανάπτυξη και ανάδειξη της περιοχής προωθεί τα τελευταία χρόνια επενδυτικά σχέδια, όπως είναι το Αιολικό Πάρκο και οι Αθλητικές Εγκαταστάσεις στο Όρος Νεμέρτσικα.Κατά την παρουσίαση των Υποψηφίων Δημάρχων Δήμου Πωγωνίου στις 25 Οκτωβρίου 2010 στο κανάλι TV1 ο Υποψήφιος Δήμαρχος Πωγωνίου και νυν Δήμαρχος Καλπακίου κύριος Κώστας Καψάλης αναληθώς υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν μελέτες για τα ανωτέρω επενδυτικά σχέδια.Προς αποκατάσταση της αλήθειας ενημερώνουμε το κοινό ότι ο Δήμος Άνω Πωγωνίου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου συνέταξε μελέτη για την κατασκευή του Αιολικού Πάρκου στο Όρος Νεμέρτσικα, η οποία παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2008 στο Δημοτικό Κατάστημα του Δήμου Άνω Πωγωνίου στο Κεφαλόβρυσο, στο πλαίσιο του έργου: «Πλαίσιο ανάπτυξης διασυνοριακής επιχειρηματικότητας- "ΕΡΜΗΣ"» και μία εβδομάδα αργότερα στο ξενοδοχείο Epirus Palace στα Ιωάννινα.Κατά την εκδήλωση αυτή παρουσιάστηκε και η μελέτη για την κατασκευή του έργου Αθλητικές Εγκαταστάσεις στο όρος Νεμέρτσικα στη θέση Πωγωνίσκος, η οποία έχει συνταχθεί από ιδιώτες μελετητές και εγκριθεί από τη Διευθύνουσα Υπηρεσία Τ.Υ.Δ.Κ.Στην εκδήλωση παρευρέθησαν πλήθος επιχειρηματιών, οι οποίοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τα εν λόγω επενδυτικά σχέδια.Εμείς σταθεροί και συνεπείς στο όραμα που έχουμε θέσει στην κρίση των πολιτών μας, οι οποίοι μας εμπιστεύτηκαν, προχωρούμε στη δημιουργία καινοτόμων σχεδίων για την πρόοδο της περιοχής μας συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και οικονομικό πλούτο στην περιοχή.Οι ανωτέρω μελέτες βρίσκονται στο Δημοτικό Κατάστημα στο Κεφαλόβρυσο, είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Δήμου www.pogoni.gr και είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου.

Κοινή περιοδεία Κουβέλη-Παρασκευόπουλου στη Ήπειρο


Κοινή περιοδεία στην Ήπειρο, με την ευκαιρία της συνεργασίας των τοπικών σχημάτων στις αυτοδιοικητικές εκλογές, θα πραγματοποιήσουν ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης και ο εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων Γιάννης Παρασκευόπουλος.Οι κ.κ. Κουβέλης και Παρασκευόπουλος, θα δώσουν κοινή συνέντευξη τύπου την Παρασκευή 29/10 στις 14:30 στο ξενοδοχείο Olympic.Στις 17:30 οι εκπρόσωποι των δύο κομμάτων θα συναντήσουν τον κ. Φίλιππα Φίλιο, επικεφαλής του ψηφοδελτίου που στηρίζουν τόσο η Δημοκρατική Αριστερά όσο και οι Οικολόγοι Πράσινοι στο Δήμο Ιωαννιτών.Τέλος, στις 20:00 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή εκδήλωση - ομιλία στο Πολυθέαμα.Το Σάββατο 30/10, οι κ.κ. Κουβέλης και Παρασκευόπουλος θα συνεχίσουν την περιοδεία σε Άρτα, Πρέβεζα και Ηγουμενίτσα.

Συνάντηση Β.Αργύρη με κτηνοτρόφους σε Τύρια και Κρανιά


Ο Βαγγέλης Αργύρης , συνοδευόμενος από τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Κώστα Αρβανίτη και περιφερειακούς συμβούλους, περιόδευσε στην Τύρια και στην Κρανιά Πρέβεζας.Ο Βαγγέλης Αργύρης μίλησε στα δύο αυτά κτηνοτροφικά χωριά για το πρόγραμμα του συνδυασμού και αναφέρθηκε ειδικότερα στα θέματα της κτηνοτροφίας αλλά και τις υποδομές που έχει ανάγκη η περιοχή. Ακολούθησε διάλογος με τους παρευρισκόμενους για τα προβλήματά τους και τις λύσεις που μπορούν να δοθούν από την αιρετή Περιφέρεια.Σε μεγάλο ακροατήριο και στα δύο χωριά, κτηνοτρόφων στην πλειοψηφία, αναφέρθηκε στο ζήτημα της ΔΩΔΩΝΗΣ, για την οποία έκανε σαφές ότι η παράταξή μας «Ήπειρος- τόπος να ζεις» εγγυάται ότι η γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ θα παραμείνει αποκλειστικά στα χέρια των παραγωγικών δυνάμεων της Ηπείρου. Μάλιστα ανακοίνωσε τη σύσταση επιτροπής στην Περιφέρεια, η οποία επεξεργάζεται πρόταση για την απόκτηση από τους Ηπειρώτες παραγωγούς του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της εταιρίας, για να μην τεθεί ξανά στο μέλλον θέμα πώλησής της σε ιδιωτικά συμφέροντα.Επίσης ο κος Αργύρης για το πρόβλημα της αδυναμίας αδειοδότησης πολλών σταβλικών εγκαταστάσεων που του τέθηκε, κατήγγειλε την υποσχεσιολογία του Αλέκου Καχριμάνη για άμεση αδειοδότηση των μονάδων αυτών, χωρίς να πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις. Καυτηρίασε την παραπλάνηση των ενδιαφερομένων αναφέροντας ότι η έκδοση αδειών χωρίς τις σύννομες προϋποθέσεις δεν εξυπηρετεί κανέναν αφού μπορεί να αποτελέσει μια διαρκή απειλή και να οδηγήσει σε ιδιότυπη ομηρία τους κτηνοτρόφους.Αντίθετα πρότεινε τη νομοθετική ρύθμιση των προϋποθέσεων μετά από αποτύπωση και χωροταξική κατανομή των μονάδων ώστε στην πλειοψηφία των περιπτώσεων να καταστεί δυνατή η σύννομη αδειοδότησή τους.Τέλος ο Βαγγέλης Αργύρης αναφέρθηκε στη σύνδεση της περιοχής με την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ και τόνισε ότι η περιοχή έχει υποστεί χρόνιο εμπαιγμό από την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά και τον νομάρχη Ιωαννίνων με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να μην έχει προχωρήσει η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου. Διαβεβαίωσε τους κατοίκους ότι το έργο θα βρίσκεται στον άμεσο σχεδιασμό της νέας Περιφερειακής Διοίκησης , μετά την ολοκλήρωση της σχετικής μελέτης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Δήλωση Βασίλη Ιωάννου για το Δήμο Ζηρού


Ο Βασίλης Ιωάννου, αναφερόμενος σε διάφορα δημοσιεύματα που αναφέρονται στις υποψηφιότητες του Δήμου Ζηρού έκανε την παρακάτω δήλωση:«Για όσα συμβαίνουν στο Δήμο Ζηρού, είχα έγκαιρα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου.Λυπάμαι που δεν εισακούστηκαν οι προτάσεις και εισηγήσεις μου, γιατί πολλά θα είχαν αποφευχθεί.Σε κάθε περίπτωση και επειδή όλοι γνωριζόμαστε, θα συνιστούσα σε μερικούς ¨κομματικούς πατριώτες¨, της περιοχής να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να αφήσουν τους πολίτες να κρίνουν πρόσωπα και συμπεριφορές».

Οριστικό ρήγμα «ντορικών» με Καχριμάνη

ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

Την ενεργοποίηση όλων των «πυρήνων» που στήριξαν πριν από έναν χρόνο την υποψηφιότητα της Ντόρας Μπακογιάννη και διαφωνούν με τους χειρισμούς του Αντώνη Σαμαρά επιδιώκουν στενοί συνεργάτες της πρώην υπουργού.Το τριήμερο –Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή- το σχέδιο της πολιτικής δράσης της ανεξάρτητης βουλευτή συζητήθηκε σε κλειστές συσκέψεις στελεχών της ΝΔ σε όλη την Ήπειρο.Ο διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου Θάνος Κούβελος κατέστησε σαφή την πρόθεση της κας Μπακογιάννη να προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος αμέσως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου. Δεν αποκλείεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η επίσημη ανακοίνωση να γίνει εντός του άλλου μήνα καθώς θα έχουν εξαχθεί τα συμπεράσματα των εκλογών και θα έχουν ερμηνευτεί τα μηνύματα της κάλπης από τις ηγεσίες και τα επιτελεία όλων των κομμάτων.

Παρενέργειες στην Ήπειρο
Η κινητικότητα αυτή πάντως επιφέρει στο πολιτικό σκηνικό της Ηπείρου κι άλλες παρενέργειες ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών. Συγκεκριμένη απόφαση για τη στάση που θα τηρήσουν τα στελέχη που στηρίζουν την κα Μπακογιάννη στις επικείμενες εκλογές δεν έχει ληφθεί. Ωστόσο, καθίσταται σαφές πως ουδείς εκ των υποστηρικτών της πρωτοβουλίας για την ίδρυση νέου κόμματος δεν προτίθεται να στηρίξει την υποψηφιότητα του Αλέκου Καχριμάνη ο οποίος διεκδικεί την Περιφέρεια Ηπείρου. «Το μόνο βέβαιο είναι ότι έχει κοπεί κάθε γέφυρα συνεργασίας», ήταν το σχόλιο στελέχους που συμμετείχε στις πρόσφατες συσκέψεις στην Ήπειρο υπό τον κ. Κούβελο. Υπάρχουν λόγοι; «Αρκετοί λόγοι» απαντούν τα στελέχη. Κι αυτό γιατί μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί συγκεκριμένες πολιτικές συμπεριφορές που καταδεικνύουν το βαθύ ρήγμα μεταξύ του «γαλάζιου» νομάρχη και των «ντορικών» στελεχών.Βασικός λόγος θεωρείται η άρνηση του Αλέκου Καχριμάνη να απευθύνει χαιρετισμό στην εσωκομματική προεκλογική ομιλία της κας Μπακογιάννη στα Γιάννενα για την προεδρία του κόμματος. Μάλιστα, ο νομάρχης είχε πιάσει… γαλαρία και κλήθηκε από μικροφώνου να προσέλθει στις πρώτες θέσεις. Επίσης, έχει καταγραφεί η δυσαρέσκεια πολλών στελεχών στη μονόπλευρη στήριξη που ο κ. Καχριμάνης παρείχε στον Κώστα Τασιούλα στις εθνικές εκλογές του 2009.

Η επιλογή της Τατιάνας Καλογιάννη
Μείζον ζήτημα αποτέλεσε και η επιλογή της Τατιάνας Καλογιάννη στη θέση της υποψήφιας αντιπεριφερειάρχη Ιωαννίνων, με αποτέλεσμα κάποιοι στενοί συνεργάτες του νομάρχη –όπως η Μαρία Νάκα ή ο Γιάννης Νικόπουλος- να μη συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο για την Περιφέρεια. Τέλος, δύο εβδομάδες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές ο ΛΑΟΣ φαίνεται ότι αποσύρει τη στήριξή του στην υποψηφιότητα του κ. Καχριμάνη, εξαιτίας των αποκαλύψεων για τον ξενώνα της οδού Τοσίτσα και της παραδοχής του νομάρχη ότι υπήρξαν όντως παραβάσεις.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Παρουσίαση του προγράμματος του συνδυασμού του «Ήπειρος, τόπος να ζεις» στους απόδημους Ηπειρώτες της ΑττικήςΤου Χαράλαμπου Γαλιάνδρα Αρτινού-Φωτογραφίες: Κώστας Μπατσής


Μακριά τα χέρια από τη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη», προειδοποίησε τον παριστάμενο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Σκανδαλίδη ο υποψήφιος περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Βαγγέλης Αργύρης κατά τη διάρκεια ομιλίας του στους απόδημους Ηπειρώτες της Αττικής.Μια ομιλία που τα είχε όλα: όραμα, προοπτική, σχεδιασμό, δυναμισμό, θέληση και πολυπληθές ακροατήριο. Εκατοντάδες απόδημοι Ηπειρώτες έσπευσαν ν΄ακούσουν το πρόγραμμα του κ. Αργύρη, επικεφαλής του συνδυασμού «Ήπειρος, τόπος να ζεις», που φιλοδοξεί ν΄αλλάξει σελίδα και προοπτική για όλη την περιοχή.Και διαβεβαίωσε τους παρευρισκόμενους πως θα είναι το πρώτο μέλημά του να κάνει την Ήπειρο ισχυρή και δυνατή, πλούσια και ακμαία ώστε πολλά από τα ξενιτεμένα παιδιά της ν΄αρπάξουν την ευκαιρία και να επιστρέψουν στις πατρογονικές εστίες, εκεί όπου είναι η θέση τους, τα σπίτια τους, η πολιτιστική κληρονομιά τους, η άλλη μισή καρδιά τους.Και είναι αποφασισμένος να το κάνει πάση θυσία, ακόμη κι αν χρειαστεί να συγκρουστεί με την κεντρική εξουσία και τους συντρόφους του στο ΠΑΣΟΚ. Ντόμπρος και ξεκάθαρος, χωρίς να μασάει τα λόγια του έθεσε κόκκινη γραμμή σ΄αυτούς που θ΄αποπειραθούν να βάλλουν χέρι στη σημαντική για τους Ηπειρώτες γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη», την οποία, όπως είπε, είναι γι΄αυτούς ότι η Ακρόπολη για τον ελληνισμό. Προειδοποιώντας και τον υπουργό-κουμπάρο του πως σε πιθανή απόπειρα, αντίθετη προς το συμφέρον των Ηπειρωτών, θα τον βρει απέναντί του.Ο κ. Αργύρης είπε πως θα μεταφέρει στην Περιφέρεια την εμπειρία του που απέκτησε από την πολύχρονη παρουσία του στη Βουλή και την κεντρική εξουσία. Με μοναδικό στόχο να την καταστήσει πρότυπο, υπόδειγμα και για τις υπόλοιπες.Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ηπείρου κατέταξε τη σπουδαία θέση που κατέχει μεταξύ Ανατολής και Δύσης, το παρθένο περιβάλλον, το πλούσιο υδάτινο δυναμικό, τα αθάνατα μνημεία, την πολιτιστική κληρονομιά, τις αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας, την παιδεία με τα δύο πανεπιστήμια που διαθέτει, το έμπειρο επιστημονικό δυναμικό, το σύγχρονο οδικό δίκτυο, τα ποιοτικά προϊόντα, τις υποδομές σε μεταφορές, ενέργεια και επικοινωνίες, τις ευοίωνες προοπτικές για την πράσινη οικονομία, την επιχειρηματικότητα, τον τουρισμό, την εργασία. Και βέβαια ο άνθρωπος, αυτός ο φιλότιμος, φιλόξενος και δραστήριος Ηπειρώτης, ο οποίος όπου επιχειρεί, δημιουργεί.Πάνω απ΄ όλα αυτά και αυτούς θα σκύψουν με επιμονή και υπομονή, θέληση και δυναμισμό ο κ. Αργύρης και οι συνεργάτες του προκειμένου να δώσουν νέα πνοή στην Ήπειρο. Μια περιοχή με αξιόλογα στοιχεία και προοπτική πράσινης ανάπτυξης, επενδύσεων, προσέλκυσης κεφαλαίων και τουριστών, δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Μια περιοχή ξεχωριστή, από τις καλύτερες της Ελλάδας, σπάνιας ομορφιάς που απλόχερα της χάρισε η φύση. Μια περιοχή που διαθέτει τα απαράμιλλα Ζαγοροχώρια, τη Δωδώνη, το Σούλι, τη Ζίτσα, τα Τζουμέρκα, την Πίνδο, τη Μουργκάνα, τη Νικόπολη, την Πάργα, την Παμβώτιδα και τα ποτάμια της, τη βυζαντινή Άρτα, τον Αμβρακικό.Μια περιοχή με διαχρονικό και σύγχρονο πλούτο, με αστείρευτες πηγές ευημερίας, με παραγωγή προϊόντων ποιότητας. Μια περιοχή όπου συναντώνται η ιστορία και ο πολιτισμός, η υγιεινή διατροφή, η παιδεία, η δημιουργία.


Πλεονεκτήματα ανεκτίμητα, τα οποία με την κατάλληλη αντιμετώπιση θα στηρίξουν την Ήπειρο ν΄αλλάξει όψη και σελίδα.Με επίκεντρο την Ηπειρώτισσα και τον Ηπειρώτη και με οδηγό τη διαφάνεια ο κ. Αργύρης κατέθεσε το πρόγραμμά του στην κρίση των συμπατριωτών. Ένα πρόγραμμα που στόχο έχει την αλλαγή πορείας της Ηπείρου, προς όφελος όλων των κατοίκων της.Τα προβλήματα πολλά και διαχρονικά. Αλλά οι Ηπειρώτες στα δύσκολα φαίνονται. Με γνώση και εμπειρία, αλλά προπαντός με την αστείρευτη αγάπη για την Ήπειρο και τους Ηπειρώτες, ο κ. Αργύρης και οι συνεργάτες του είναι αποφασισμένοι να κάνουν το όραμα πραγματικότητα και την Ήπειρο τόπο να ζεις. Το ευχόμαστε από καρδιάς.Το πέρας της ομιλίας του κ. Αργύρη καλύφτηκε με παρατεταμένα χειροκροτήματα από τους ένθερμους πατριώτες που την παρακολούθησαν, καθώς και αξιωματούχοι της κυβέρνησης, με επικεφαλής τον πρόεδρο της βουλής Φ. Πετσάλνικο, ο οποίος προλόγισε την εκδήλωση. Μεταξύ των παρευρισκομένων ο υπουργός κ. Κ. Σκανδαλίδης, οι υφυπουργοί Μιλένα Αποστολάκη, Γ. Κουτσούκος, Μ. Τιμοσίδης, οι βουλευτές Ήπείρου του ΠΑΣΟΚ Μ. Παντούλας, Θ. Οικονόμου, Β. Παπαχρήστος, Δ. Τσιρώνης, Π. Στασινός, Χρ. Κατσούρας, καθώς και οι Τόνια Αντωνίου, Ανδρ. Τριανταφυλλόπουλος, Ν. Σαλαγιάννης, ο νομάρχης Πρεβέζας . Β. Ιωάννου, ο πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ηλ. Λιακόπουλος, ο πρόεδρος και μέλη της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, υποψήφιοι συμβούλοι, κομματικά στελέχη και βεβαίως πολλοί, πάρα πολλοί απόδημοι που γέμισαν ασφυκτικά τη μεγάλη αίθουσα του κινηματογράφου «Κεραμεικός» της Αθήνας, όπου πραγματοποιήθηκε η ομιλία.

Με ίωση στο κρεβάτι ο Κάρολος Παπούλιας


Ένα κρυολόγημα κρατά στο κρεβάτι του εδώ και τρείς ημέρες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας πήγε κανονικά στο γραφείο του το Σάββατο ωστόσο από την Κυριακή ταλαιπωρείται από μία ίωση που τον κράτησε σήμερα και χθες μακριά από τα καθήκοντά του.Ο κ. Παπούλιας την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή βρισκόταν στα Γιάννενα και κρυολόγησε.Η χθεσινή του συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο αναβλήθηκε για τις επόμενες ημέρες.

Η ελληνική «τρόικα» απειλεί το χρεοκοπημένο δήμο Ιωαννιτών!

ΣΤΑ 14,6 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΟΙ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ-ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ

Είναι πλέον βέβαιο ότι ο δήμος Ιωαννιτών θα μπει σε καθεστώς επιτήρησης από το ελληνικό κράτος μετά τον υπέρογκο δανεισμό του και την αδυναμία του να ανταπεξέλθει σε βασικές του υποχρεώσεις.Σύμφωνα με στοιχεία που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα ο «Ηπειρωτικος Αγών», στο τέλος Σεπτεμβρίου 2010, ο δήμος Ιωαννιτών έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 14,6 εκατομμυρίων ευρώ. Από το ποσό αυτό, το 76% (11,1 εκατ. ευρώ) αφορά υποχρεώσεις που δεν έχουν εξοφληθεί ένα τρίμηνο από την ημερομηνία που έπρεπε να εξοφληθούν.Ο δήμος Ιωαννιτών χρωστάει από ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ μέχρι αναλώσιμα υλικά. Με την εφαρμογή του μνημονίου, όλοι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας είναι υποχρεωμένοι να αποστέλλουν κάθε μήνα στο υπουργείο Εσωτερικών το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους, προς τρίτους και προς φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Όχι φυσικά ότι χωρίς «μνημόνιο» ο δήμος δεν θα χρωστούσε ή δεν θα έπρεπε με κάποιο τρόπο να αποπληρώσει τις οφειλές του.Και να σκεφτεί κανείς ότι στο πιο πάνω ποσό δεν περιλαμβάνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Δημοτικών Επιχειρήσεων και των άλλων Νομικών Προσώπων του Δήμου.Κάτι ήξερε ο δήμαρχος και δεν έφερε ακόμη για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο τον ισολογισμό του Δήμου, για τη χρήση 2009, παρότι οι σχετικές προθεσμίες έχουν εκπνεύσει.Ο δήμος Ιωαννιτών είναι ο μοναδικός «επαρχιακός» δήμος μαζί με τη Ρόδο που εμφανίζεται στην πρώτη δεκάδα των χρεωμένων δήμων προς τις τράπεζες. Όλοι οι άλλοι είναι δήμοι της πρωτεύουσας. Το χρέος του ανερχόταν σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των οφειλών δήμων προς τράπεζες σε 32.433.246 ευρώ. Δεν υπολογίζονται σε αυτό το δυσθεώρητο νούμερο τα χρέη προς τρίτους, ούτε οι οφειλές επιχειρήσεων όπως η ΔΕΥΑΙ.

Τι προβλέπει ο «Καλλικράτης»
Με αυτά τα δεδομένα και με το συνολικό χρέος να φθάνει τα 70 εκατομμύριο ευρώ, ο δήμος δεν πρόκειται να αποφύγει την «επιτήρηση» με όσα αυτή συνεπάγεται.Ποιος όμως θα ασκήσει την επιτήρηση; Ο «Καλλικράτης» προβλέπει την ένταξη των χρεωμένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε ειδικό πρόγραμμα για την οικονομική τους εξυγίανση. Η ένταξη μπορεί να γίνει ακόμη και με αίτημα του ίδιου του δήμου. Για το σκοπό αυτό θα συσταθεί στο υπουργείο Εσωτερικών ελεγκτική επιτροπή αποτελούμενη από έναν σύμβουλο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τον γενικό διευθυντή Τοπικής Αυτοδιοίκησης του υπουργείου και έναν εκπρόσωπο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Μια ελληνική «τρόικα» με άλλα λόγια που θα ελέγχει τους δήμους.Για να κάνει ο ίδιος ο δήμος αίτηση πρέπει να συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο και με πλειοψηφία των 3/5 του συνόλου να καθοριστεί επιχειρησιακό πρόγραμμα εξυγίανσης, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, μέτρα και δράσεις. Αν το πρόγραμμα κριθεί ανεπαρκές θα το συντάξει η ελεγκτική επιτροπή του υπουργείου.

Λιτότητα από το υπουργείο
Σε αυτή την περίπτωση το υπουργείο έχει δικαίωμα να απαγορεύσει τη συνομολόγηση νέου δανείου όπως και να επιβάλλει την αναστολή οποιασδήποτε πρόσληψης μόνιμου ή έκτακτου προσωπικού. Και επειδή ο δήμος δανείζεται πλέον για να λειτουργήσει και να πληρώσει μισθούς και ηλεκτρικό ρεύμα, εξαίρεση από δανεισμό σημαίνει λουκέτο. Τόσο απλά.Ανάμεσα στα μέτρα του προγράμματος εξυγίανσης προβλέπεται και η διάθεση μέρους ή του συνόλου των εσόδων, συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από ΣΑΤΑ, του δήμου, της περιφέρειας ή εκείνων που αντιστοιχούν στη δημοτική ενότητα για έργα, δράσεις και υπηρεσίες του, προκειμένου οι πόροι να χρησιμοποιηθούν για αποπληρωμή του δανεισμού.Και φυσικά, περικοπές κάθε είδους και μορφής σε όλες τις δραστηριότητες του δήμου.Βλέπουμε λοιπόν σιγά σιγά ότι το χρέος του δήμου δεν είναι θεωρητικό αλλά αντίθετα αναμένεται να έχει άμεσο αντίκτυπο στους πολίτες και την καθημερινότητά τους.Ο Καλλικράτης προβλέπει επίσης τη δημιουργία λογαριασμού «Εξυγίανσης και Αλληλεγγύης της Αυτοδιοίκησης» στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με σκοπό τη χρηματοδότηση του προγράμματος εξυγίανσης των δήμων και περιφερειών. Το θέμα ασφαλώς είναι πού θα βρει το κράτος τα χρήματα για να τα δώσει. Όπως επίσης, το γιατί να πληρώνουν οι πολίτες άλλων δήμων, τακτικών και νοικοκυρεμένων για να ξεχρεώνει ο δήμος Ιωαννιτών τους εκατοντάδες συμβασιούχων του και τις αόρατες δαπάνες των επιχειρήσεών του.Να ξεκαθαρίσουμε επίσης ότι στο πρόγραμμα εξυγίανσης μπορούν να μπουν ανεξάρτητες δημοτικές κοινότητες. Σε αυτή την περίπτωση θα την πληρώσει μόνο ο δήμος Ιωαννιτών και όχι για παράδειγμα ο πρώην δήμος Ανατολής που δεν έχει αυτά τα χρέη.

Προϋποθέσεις για να μπει ο δήμος σε επιτήρηση

Οι ετήσιες υποχρεώσεις του ενδιαφερόμενου δήμου υπερβαίνουν το 20% των τακτικών του εσόδων και το συνολικό χρέος της δημοτικής κοινότητας υπερβαίνει το 60% των τακτικών τους εσόδων.Ως συνολικό χρέος θεωρούνται οι συνολικές μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις τους.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Στοιχεία μιας οικονομικής διεξόδου

Του Νίκου Κοτζιά

Η χώρα χρειάζεται επειγόντως άμεσα μέτρα ανάπτυξης. Χρειάζεται, επίσης μέτρα επανάκαμψης κλάδων οικονομίας που μπορούν να λειτουργούν ως ατμομηχανή της οικονομίας. Όσον αφορά μέτρα που συνδέονται με τη μακρόχρονη ειδίκευση της χώρας, τα έχω ήδη καταγράψει παλαιότερα στην παρούσα στήλη.

Ανόητες θεωρίες δανεισμού
Υπάρχει μια «θεωρία» σύμφωνα με την οποία είναι προτιμότερο να φάει κανείς τα σωθικά μου παρά να φτιάξει καινούργιο φαί για τον ίδιο και προς πώληση σε τρίτους. Το επιχείρημα είναι ότι προκειμένου να βγάλει τα έξοδά του θα χρειαστεί αρχικά να δανειστεί. Πρόκειται για μια άποψη τόσο παλιά και ανόητη όσο υπάρχουν οι νεοφιλελεύθερες συνταγές που ακολουθεί η Τρόικα στην Ελλάδα, αλλά δεν εφαρμόζονται, πλέον, ούτε στην Ιαπωνία και στις ΗΠΑ, και πολύ λιγότερο στη Βραζιλία και στην Κίνα. Δεν χρειάζεται πολύ σοφία για να καταλάβει κανείς ότι αν φάει τα χέριά του προκειμένου να μην ξοδέψει χρήματα για τη διατροφή του, την επόμενη φορά που θα πεινάσει δεν θα έχει καν χέρια τόσο για να φάει, όσο για να δουλέψει και να εξασφαλίσει τα προς το ζειν.Το περίεργο δεν είναι ότι η αυτό-ανθρωποφαγία θα έχει τέτοιες αρνητικές επιπτώσεις, αλλά ότι υπεύθυνοι πολιτικοί δείχνουν να αγνοούν μια τόσο απλή αλήθεια. Ανάλογα δεν κατανοούν το γεγονός ότι δεν είναι κάθε είδους δάνειου ή χρέους ίδιας ποιότητας και προοπτικής. Άλλες επιπτώσεις έχει, επί παραδείγματι, ο δανεισμός προκειμένου να πάει κάποιος στα μπουζούκια και άλλο να δανείζεται προκειμένου να φτιάξει μια παραγωγική επιχείρηση ή να σπουδάσει το παιδί του. Το πρώτο δάνειο δεν θα φέρει τα χρήματα πίσω. Επιπλέον, ο σπάταλος θα υποχρεωθεί να δανειστεί προκειμένου να ξεπληρώσει το αρχικό δάνειο. Αντίθετα, στην δεύτερη περίπτωση, το δάνειο θα πιάσει τόπο. Λογικά θα παράγει εισόδημα και κέρδος. Τέλος το χειρότερο που μπορεί να συμβεί, είναι να υπάρχει ο όρος στο ο δεύτερο δάνειο που θα πάρει ο σπάταλος ότι οφείλει να εργάζεται όσο το δυνατό λιγότερο και να παράγει το ελάχιστο. Θα πρόκειται για σκέτη τρέλα.Κάποιος θα μου πει ότι αποκλείεται να υπάρχει άτομο τόσο ανόητο που να παίρνει δάνεια για να τα σπαταλήσει στα μπουζούκια και κατόπιν να δανείζεται με τον όρο της υποαπασχόλησης. Διότι σε αυτή την περίπτωση δεν θα μπορέσει να πληρώσει ποτέ το δάνεια. Ορθά! Ορθότατη η παρατήρηση. Αλλά στην ίδια τη ζωή γίνονται αυτά που αποκλείει ο κοινός νους. Διότι τι άλλο έκανε η Ελλάδα από να δανειστεί προκειμένου να αποπληρώσει άλλα δάνεια; Εξάλλου, δεν δέχτηκε και δεν υλοποιεί όρους σύμφωνα με τους οποίους προβλέπεται ότι προκειμένου να δανειστεί από την τρόικα θα πρέπει να μειώσει το σύνολο των δαπανών του δημοσίου και όσα λειτουργούν ως σπατάλες και όσα είναι απαραίτητα προκειμένου να αναπτυχθεί η χώρα, όπως είναι οι δημόσιες επενδύσεις; Όροι που συνδέονται με το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν χρησιμοποίησε πέρσι την αρχή προϋπολογισμού μηδενικής βάσης, όλα υπολογιζόμενα εξαρχής και με διαχωρισμό ανάμεσα σε απαραίτητες και παραγωγικής δαπάνες από τη μία και εκείνες που είναι σπατάλες από την άλλη.

Άμεσα μέτρα
Αυτό που άμεσα χρειάζεται η χώρα είναι ένα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής που θα διασφαλίζει όχι την ύφεση της οικονομίας, αλλά την ανάπτυξή της, ώστε να μπορέσει να ξεπληρώσει τα δάνεια. Μια τέτοια πολιτική πρέπει να κτυπά την μαύρη (παρά-) οικονομία, πηγή διάχυσης της διαφθοράς, αφού διακινεί παράνομα το 30% περίπου του ελληνικού ΑΕΠ. Γεγονός που περιέργως έχουν ξεχάσει οι κυβερνώντας.Τα άμεσα μέτρα ανάπτυξης πρέπει να στηρίζονται σε δύο πυλώνες: πρώτον, στην ενίσχυση της λαϊκής κατανάλωσης με την ενίσχυση των μικρών εισοδημάτων, που ότι εισπράττουν το πάνε απευθείας στα δάνεια και στην κατανάλωση, καθώς, δεύτερον, στις δημόσιες επενδύσεις. Μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις που καλώς κάνει και στηρίζει η κυβέρνηση (αλλά απαιτείται σαφές και καθαρό νομοθετικό πλαίσιο) καθώς και δημόσιες επενδύσεις όχι μόνο θα βάλουν μπρος τη μηχανή, αλλά λογικό είναι να συμπαρασύρουν σε θετική κατεύθυνση και τις σχετικά μικρότερες επενδύσεις. Οι τελευταίες έχουν ειδική σημασία για την απασχόληση. Όλη δε αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να στηρίζεται σε έναν ισχυρό κρατικό τραπεζικό τομέα με βάση τις σημερινές συμμετοχές του δημοσίου στο τραπεζικό σύστημα. Τέλος, άμεσο μέτρο είναι η καταπολέμηση των καρτέλ που κυριαρχούν στην ελληνική αγορά λαϊκής κατανάλωσης. Με αυτό τον τρόπο θα φτηνύνει σε εποχή ύφεσης το κόστος για την λαϊκή κατανάλωση και ταυτόχρονα αυτή θα αναπτυχθεί.Μόνο με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει κίνηση της μηχανής της οικονομίας. Θα παραχθεί πλούτος και θα φτηνύνει η κατανάλωση. Θα αναστραφεί δηλαδή η κατεύθυνση του αρνητικού σπιράλ. Ετσι, αντί η οικονομία να συρρικνώνεται και κατά συνέπεια να αυξάνει δυσμετρικά η σημασία των δανειακών δεσμεύσεων, θα αυξάνει το ΑΕΠ και κατά προέκταση θα μειώνεται το κλάσμα της οικονομίας που θα κατευθύνεται στην εξυπηρέτηση των δανείων.

Άμεσα μέτρα ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας
Κάθε χώρα έχει συγκεκριμένους κλάδους που ιστορικά στηρίζουν την ανάκαμψή της. Οι κλάδοι αυτοί είναι εκείνοι που λειτουργούν στο εσωτερικό της οικονομίας και διαχέουν την παραγωγή υποστηρικτικών υλικών στην εσωτερική αγορά. Στην Ελλάδα υπάρχουν δύο εσωτερικές ατμομηχανές άμεσης υποστήριξης της ανάκαμψης, η οικοδομή και ο τουρισμός, καθώς και μια τρίτη που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί. Εξάλλου ο κλάδος της οικοδομής συνδέεται τόσο με την τσιμεντοβιομηχανία, την μεταλλουργία και τις κατασκευές, όσο και με τον τουρισμό. Όπως με την κατασκευή θερινής κατοικίας και ξενοδοχείων. Προκαλεί κακή εντύπωση το γεγονός ότι αντί να στηρίζεται η εγχώρια ατμομηχανή, κάποιοι σκέφτονται αποκλειστικά με όρους που παραπέμπουν στις ανάγκες της ατμομηχανής τρίτης χώρας, όπως είναι η αυτοκινητοβιομηχανία που κινεί την γερμανική οικονομία (πάνω από το 1/7 των θέσεων εργασίας της) και εν μέρει τη γαλλική. Όμως, για την ανάκαμψη προηγείται η εγχώρια παραγωγή παρά η εγχώρια ζήτηση για εισαγωγές.Στις δεκαετίες του πενήντα και εξήντα η ελληνική οικονομία έδειχνε ικανή να δημιουργήσει και έναν τρίτο πυλώνα εσωτερικής ενίσχυσης της ανάκαμψης: η κατασκευή μηχανών, από λευκές συσκευές μέχρι τα ναυπηγεία, ακόμα και αυτοκίνητα. Δυστυχώς, αντί να στηριχθεί αυτή η κατασκευή και να υποστηριχτεί ένας εξαγωγικός της προσανατολισμός, οι ελληνικές εταιρείες πουλήθηκαν σε ξένους που ουσιαστικά τις έκλεισαν ή έγιναν προβληματικές από τον ιδιωτικό τομέα και προκειμένου να σωθούν κρατικοποιήθηκαν. Από αυτή τη σκοπιά η κυβέρνηση θα πρέπει να συζητήσει σοβαρά με τους Έλληνες εφοπλιστές για την ανασυγκρότηση της ναυπηγοκατασκευής στην χώρα.Στα άμεσα μέτρα πρέπει να είναι, επίσης, η δημιουργία μιας παραγωγικής βάσης σε τεχνολογίες αιχμής. Θεμέλιο της οικονομικής πολιτικής θα πρέπει να είναι ότι δεν σώζεται η οικονομία με την εισαγωγή νέας τεχνολογίας προκειμένου να αντί- (ή υπό-) κατασταθεί μια παλαιότερη. Επειδή η χώρα συνδυάζει προβλήματα χρηματοπιστωτικών ροών και περιορισμένης παραγωγικής βάσης, πρέπει να αποκτήσει την τελευταία χωρίς να επιδεινώνει τα προβλήματα ροών. Ακριβώς όπως η λύση του ζητήματος των ελλειμμάτων δεν μπορεί να αποσυνδέεται από την ανάπτυξη, και πολύ χειρότερα να καταλήγει να συμπορεύεται με την ύφεση, διότι τότε μόνο λύση δεν θα υπάρξει.Τι σημαίνει ο συνδυασμός που επισημάνω; Σημαίνει ότι η λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη δεν θα είναι ανάπτυξη αν θεωρεί ότι το ζήτημα είναι να εισάγονται πιο φιλοπεριβαντολλογικά αγαθά, ή να εισάγονται μηχανές παραγωγής προσανατολισμένες στο περιβάλλον. Διότι τότε κινδυνεύει η χώρα να συσσωρεύσει πράσινα ελλείμματα αντί να διασφαλίσει ανάπτυξη. Αυτό που χρειάζεται είναι η παραγωγή τεχνογνωσίας στα ελληνικά ΑΕΙ και ερευνητικά κέντρα, καθώς και όπου χρειάζεται η εισαγωγή τεχνογνωσίας σε συνεργασία με ξένες εταιρίες, προκειμένου να υπάρξει παραγωγή νέας τεχνολογίας και φιλοπεριβαλλοντικών μέσων στην Ελλάδα. Η δε παραγωγή τέτοιας τεχνολογίας να προσβλέπει στην εξαγωγή στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, αλλά και στις αναδυόμενες αγορές. Αν, μάλιστα, μπορέσουμε, και αυτό θα ήταν το καλύτερο, σε ανεπτυγμένες χώρες.Αν ένας τέτοιος προσανατολισμός συνδυαστεί με την ειδίκευση των ελληνικών περιφερειών σε συγκεκριμένους τομείς για τους οποίους διαθέτουν πλεονεκτήματα (όπως παραγωγή ιατρικών εργαλείων και υπηρεσιών στην Ήπειρο, βιογεννητικων προϊόντων στην Κρήτη κοκ) σε συνδυασμό και συνεργία με τα ΑΕΙ της χώρας, τότε η Ελλάδα θα είχε μια προοπτική ανάπτυξης και απόκτησης οικονομικής ταυτότητας στον διεθνή καταμερισμό εργασίας.

Την στήριξη του Γκόντα και του Καχριμάνη ζητά ο Κώστας Τασούλας


«Η υπερψήφιση των κ.κ.Καχριμάνη και Γκόντα ως Περιφερειάρχη Ηπείρου και Δημάρχου Ιωαννιτών αντίστοιχα οφείλεται στο σημαντικό τους έργο που αποτελεί και την καλύτερη εγγύηση για την συνέχισή του από τους ίδιους, μέσα από το νέα διοικητικά όρια των αξιωμάτων που διεκδικούν. Η Ηπειρος και τα Γιάννενα έχουν απόλυτη ανάγκη να συνεχισθεί η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και 8 χρόνια στο αυτοδιοικητικό μέτωπο, γιατί, για πρώτη φορά, βλέπουμε τέτοια βελτίωση σε μικρά και μεγάλα έργα, τέτοια μεταμόρφωση του νομού και του μεγαλύτερου δήμου του. Και ακριβώς αυτή η πορεία, με την ψήφο των Ηπειρωτών, στις 7 Νοεμβρίου, θα συνεχισθεί προς όφελος του τόπου».Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του προς το Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων ο βουλευτής Ιωαννίνων και Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδος της Ν.Δ. κ.Κώστας Τασούλας, αναφερόμενος στις τοπικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου.Ο κ.Κ.Τασούλας μαζί με εκατοντάδες ακόμη Γιαννιώτες των Αθηνών παρακολούθησε το Σάββατο 23-10-2010, στην αίθουσα του Συλλόγου Παρνασσός εκδήλωση τιμής για την επέτειο του ΟΧΙ. Στην εκδήλωση συμμετείχε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ζαγορισίων Ιωαννίνων και ομιλήτρια ήταν η εκπαιδευτικός κ.Ε. Δούβλη με θέμα : «Η γυναίκα της Πίνδου». Χθες, τέλος, ο κ.Κ.Τασούλας παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό σε εκδήλωση του υποψηφίου Δημάρχου Ηγουμενίτσας κ.Β.Γιόγιακα προς απόδημους Θεσπρωτούς των Αθηνών.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Στη "φάκα" έμπορος ναρκωτικών


Στις 14.50΄ χθες,στην Πρέβεζα αστυνομικοί της του Τμήμα Ασφαλείας Πρέβεζας συνέλαβαν έναν 28χρονο Πρεβεζάνο γιατί σε γενόμενο έλεγχο κατελήφθη να κατέχει μικροποσότητα ηρωίνης.Σε έρευνα που διενεργήθηκε στην οικία του όπου διαμένει με την ημεδαπή φίλη του βρέθηκαν ποσότητα ηρωίνης βάρους (73,4) γραμμαρίων, σαράντα πέντε (45) ναρκωτικά χάπια και μία ζυγαριά ακριβείας.Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημ/κών Πρέβεζας ενώ τα ναρκωτικά και η ζυγαριά κατασχέθηκαν από το Τμήμα Ασφαλείας Πρέβεζας που διενεργεί την προανάκριση.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Συνεχίζει τις περιοδίες του ο Στέργιος Γιαννάκης


Την αγωνία, τα παράπονα και τις ανησυχίες των κατοίκων ορεινών χωριών του σημερινού δήμου Λούρου κατέγραψε ο επικεφαλής της Δημοτικής Ανανεωτικής Κίνησης και υποψήφιος δήμαρχος Πρέβεζας Στέργιος Γιαννάκης, κατά τις επισκέψεις που πραγματοποίησε στην Άνω Ράχη, το Κοτσανόπουλο, το Σφηνωτό, τον Σκιαδά, την Άνω και Κάτω Ρευματιά και την Βρυσούλα.Τα χωριά αυτά βρίσκονται μακριά από την έδρα του νέου δήμου, αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα στον τομέα των υποδομών και οι κάτοικοι ανησυχούν ότι με την εφαρμογή του Καλλικράτη η κατάσταση θα επιδεινωθεί.Ο κ. Γιαννάκης τόνισε ότι ο Καλλικράτης αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα και υπογράμμισε η παράταξή του θα απαντήσει σ΄ αυτό, εφαρμόζοντας ένα νέο μοντέλο διοίκησης, βασικός άξονας του οποίου είναι να πάει ο δήμος κοντά στον πολίτη και όχι ο πολίτης στον Δήμο. Η ισόρροπη ανάπτυξη όλων των δημοτικών διαμερισμάτων αποτελεί αδιαπραγμάτευτη αρχή για την Δημοτική Ανανεωτική Κίνηση."Ο νέος δήμος για να είναι αποτελεσματικός απαιτεί αναδιάρθρωση και οργάνωση των υπηρεσιών του σε νέα βάση. Οι υπηρεσίες πρέπει να αποκεντρωθούν και στο πρόγραμμά μας προβλέπεται οργάνωσή τους στις έδρες των παλιών δήμων με επικεφαλής μάλιστα αρμόδιο αντιδήμαρχο. Έτσι θα επιτευχθεί άμεση εξυπηρέτηση των κατοίκων και αποφυγή της ταλαιπωρίας. Φυσικά μεγάλο στοίχημα αποτελεί ο ηλεκτρονικός δήμος. Η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών όχι μόνο μπορεί να εκμηδενίσει τις αποστάσεις αλλά μπορεί να περιορίσει και τα έξοδα. Μέριμνά μας είναι η διοίκηση με απόλυτη διαφάνεια και υπεύθυνα. Μπορούμε να το κάνουμε», επεσήμανε ο κ. Γιαννάκης.Οι ορεινές περιοχές, οι οποίες αντιμετωπίζουν συσσωρευμένα προβλήματα χρίζουν ιδιαίτερης αντιμετώπισης και απαιτούν στοχευμένες παρεμβάσεις για την αναστροφή της σημερινής κατάστασης.Κυρίαρχη προτεραιότητα είναι να συμπληρωθούν όλα τα κενά στον τομέα των υποδομών, να στηριχθεί η τοπική αγροτική οικονομία και να αξιοποιηθούν τομείς όπως το περιβάλλον και ο πολιτισμός.Πέραν όλων αυτών, ο Δήμος, τόνισε ο κ. Γιαννάκης, έχει υποχρέωση να σταθεί αρωγός των κατοίκων που έχουν απομείνει «να κρατούν Θερμοπύλες» και οφείλει να δείχνει το κοινωνικό του πρόσωπο, στηρίζοντας και αναπτύσσοντας προγράμματα όπως είναι το «Βοήθεια στο Σπίτι».

Ξενύχτι με… τσιγάρο στη Γαριβάλδη

ΥΠΕΡ ΤΣΙΓΑΡΟΥ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΩΡΑΡΙΟΥ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Πιστός στο προεκλογικό ραντεβού του με τους καταστηματάρχες της οδού Γαριβάλδη, ο δήμαρχος Νίκος Γκόντας ευθυγραμμίστηκε απόλυτα με τις θέσεις ορισμένων εξ αυτών.Είπε μεταξύ άλλων ότι θα εξετάσει το αίτημα των καταστηματαρχών για επέκταση του ωραρίου των καταστημάτων, παρότι την ίδια στιγμή, οι κάτοικοι της Σιαράβα διαμαρτύρονται για την όχληση από τα καταστήματα! Η επίσκεψη του κ. Γκόντα γίνεται την ίδια στιγμή που δημότες έχουν καταγγείλει ότι, επιχείρηση που έφτασε στο «παρα πέντε» του κλεισίματος, χρησιμοποίησε το «παραθυράκι» του ελληνικού νόμου, άλλαξε ονομασία και δουλεύει κανονικά. Μόλις προχθές οι κάτοικοι της Σιαράβα έλεγαν ότι «η δημοτική αρχή Ιωαννίνων αδιαφόρη­σε για την αναστάτωση της ζωής μας και για το βασανιστήριο της αϋπνίας στο οποίο μας έχουν υποβάλει εδώ και 6 μήνες ορισμένα κα­ταστήματα της οδού Γαριβάλδη».

Μίζερες οι καταγγελίες

Για το δήμαρχο, οι καταγγελίες των κατοίκων συνιστούν «άνευ προηγουμένου μιζέρια» στην οποία η δημοτική αρχή «απαντάει με έργα», για τα οποία φυσικά η πόλη έχει «βραβευτεί ως χρυσός τουριστικός προορισμός» και τα λοιπά γνωστά που λέει συνήθως ο δήμαρχος σε επίσημες εμφανίσεις. Αφού λοιπόν γίναμε «χρυσός προορισμός», δεν θα κοιμηθεί κανείς στη Γαριβάλδη…Ο κ. Γκόντας μίλησε ακόμη για «350 θέσεις εργασίας» που θεωρεί ότι υπάρχουν στην περιοχή για να στηρίξει τους καταστηματάρχες, ενώ πήρε θέση υπέρ τους και για το νόμο περί απαγόρευσης του καπνίσματος. Κάνοντας μια από τις πλέον ηχηρές του «τούμπες», ο δήμαρχος πέρασε από τις δηλώσεις του Σεπτεμβρίου υπέρ του νόμου απαγόρευσης του καπνίσματος, στο… σκεπτικισμό. Στις 3 Σεπτεμβρίου, ημέρα παρουσίασης της δημοτικής αστυνομίας, ο κ. Γκόντας έλεγε ότι «πρέπει να συναινέσουμε όλοι σε αυτό, να κάνουμε και την αυτοκριτική μας εμείς οι καπνιστές». Προφανώς, η αυτοκριτική έγινε και οι θέσεις του κ. Γκόντα μεταβλήθηκαν στα εξής: «Η πολιτεία μεταφέρει την ευθύνη στις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να δημιουργεί ακόμη περισσότερα προβλήματα σε αυτούς τους δύσκολους οικονομικά καιρούς». Πρόσθεσε δε το λογικό, ότι καπνιστές και μη καπνιστές χρήζουν σεβασμού.Τέλος, ο κ. Γκόντας υποσχέθηκε ότι η ανάπλαση της περιοχής θα συνεχιστεί και προς την πλευρά του Κάστρου και της ακτής Μιαούλη, με έργα προϋπολογισμού 18,5 εκ. ευρώ.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Σύνδεση Ευρωπαϊκού Βορρά και Νότου μέσω Εγνατίας και Via Karpatia


Την κοινή δήλωση για τον διεθνή οδικό άξονα Via Carpatia συνυπέγραψε στην Πολωνία ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης, μαζί με τους έξι ομολόγους του (Λιθουανία, Πολωνία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Βουλγαρία).Η «Via Carpatia Route» είναι ένας διεθνής οδικός άξονας, ο οποίος θα συνδέει τη Βαλτική με τη Μεσόγειο, το Βορρά με το Νότο της Ε.Ε., αποτελώντας τον ανατολικότερο οδικό άξονα, που διέρχεται από χώρες της Ε.Ε. Ο ενιαίος αυτός άξονας θα αξιοποιήσει τα λιμάνια της Ανατολικής Μεσογείου, δίνοντας νέα αναπτυξιακή προοπτική στα λιμάνια και τους οδικούς άξονες της χώρας μας.Ο κ. Μαγκριώτης, στην παρέμβασή του, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να ενταχθεί ο συγκεκριμένος άξονας στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών, ως επέκταση του υφιστάμενου «Άξονα 7», που συνδέει την Κεντρική Ευρώπη, από τη Βουδαπέστη μέσω Ρουμανίας και Βουλγαρίας, με τη Θεσσαλονίκη. Με αυτό τον τρόπο θα είναι πιο αποτελεσματική η διεκδίκηση πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε., για την κατασκευή του. Το οδικό δίκτυο της Ελλάδας είναι ενταγμένο στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών και τα τελευταία βασικά του τμήματα ολοκληρώνονται το 2012.Η σύνδεση του Άξονα 7 («Ηγουμενίτσα-Αλεξανδρούπολη / Πάτρα-Αθήνα - Θεσσαλονίκη- Σόφια-Βουδαπέστη») με τη «Via Carpatia», θα αξιοποιήσει τις υπάρχουσες υποδομές της «Εγνατίας Οδού» και του ΠΑΘΕ, που έχουν ήδη κατασκευαστεί με τη συγχρηματοδότηση της ΕΕ.Επίσης, ο κ. Μαγκριώτης πρότεινε να συμμετέχει η «Εγνατία Οδός ΑΕ» ως τεχνικός σύμβουλος στο έργο της «Via Carpatia», προκειμένου να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια δια της τεχνογνωσίας και εμπειρίας που διαθέτει στη μελέτη και κατασκευή μεγάλων έργων υποδομής.

Πλησιάζει η ώρα της δικαίωσης για την Αγγελική

Κοντά στην εξιχνίαση της υπόθεσης οι αρχές

Το μυστήριο της εξαφάνισης της 26χρονης Αγγελικής Πεπόνη από την Πρέβεζα βρίσκονται κοντά στο να επιλύσουν οι αρχές. Έμπειροι αξιωματικοί από τη Διεύθυνση Εγκλημάτων κατά Ζωής έχει μεταβεί εδώ και τρεις ημέρες στην Πρέβεζα και ξεσκονίζουν από την αρχή τον φάκελο της εξαφάνισης της όμορφης Αγγελικής, μία υπόθεση που έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη.Οι αστυνομικοί έχουν δώσει ιδιαίτερη έμφαση στα στοιχεία που αρχικά θεωρήθηκαν δευτερευούσης σημασίας και είναι αισιόδοξοι ότι σύντομα θα καταφέρουν να λύσουν τον γρίφο της εξαφάνισης.Η 26χρονη εξαφανίστηκε από την Πρέβεζα στις 17 Ιουνίου. Ο τελευταίος άνθρωπος που την είδε ήταν ο φίλος της. Έφυγε από το σπίτι του ώστε να πάει στο πατρικό της, όπου δεν έφτασε ποτέ.

newsbeast

Ευχές στο εκλογικό του κέντρο θα δεχθεί ο Δημήτρης Ρογκότης


Σήμερα 26/10,ημέρα του Αγίου Δημητρίου ο υποψήφιος Δήμαρχος Δήμου Ζίτσας Δημήτρης Ρογκότης θα δεχθεί ευχές στο εκλογικό κέντρο της παράταξης Δήμος Ζίτσας – Αυτοδιοικητική Ενότητα στην Ελεούσα από τις 13:00 το μεσημέρι.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Εντυπωσιακή Συγκέντρωση από το Συνδυασμό Ανάπτυξη ΤΩΡΑ του Γ. Νίτσα


Πρωτοφανής για τα χρονικά των Δημοτικών εκλογών στο Δήμο Πρέβεζας συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 24 Οκτωβρίου, στην μεγάλη αίθουσα του 2ου Λύκειου από τον συνδυασμό ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΡΑ του Γ. Νίτσα. Στην κατάμεστη αίθουσα, έγινε η επίσημη παρουσίαση του ψηφοδελτίου του συνδυασμού. Η ατμόσφαιρα πανηγυρική ενώ είναι φανερό ότι έχει δημιουργηθεί ένας τρίτος πόλος με σαφή προοπτική νίκης για το Δήμο Πρέβεζας.Ο Γιώργος Νίτσας επικεφαλής του συνδυασμού δήλωσε σχετικά με την συγκέντρωση και το μήνυμά της: «Ευχαριστούμε τον κόσμο, τους ανθρώπους ,τους συμπολίτες του νέου διευρυμένου Δήμου Πρέβεζας για την συμμετοχή τους στην συγκέντρωση για την επίσημη ανακοίνωση του ψηφοδελτίου του συνδυασμού. Η Ιστορικά πρωτόγνωρη λαϊκή συμμετοχή, στην συγκέντρωση, μας δίνει αέρα νίκης. Η ψήφος διαμαρτυρίας του κόσμου που προσήλθε δεν είναι απλά ψήφος διαμαρτυρίας ενάντια στα δύο κόμματα, είναι ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΝΙΚΗΣ για τον συνδυασμό μας. Είναι ανατροπή δεδομένων για το πολιτικό σκηνικό του τόπου μας. Θα συνεχίσουμε μπροστά με την ίδια δυναμική μέχρι την τελική δικαίωση. Δεν θα ησυχάσουμε μέχρι την τελική ανατροπή της κομματοκρατίας. Είμαστε υπερήφανοι για το τόλμημα μας, γιατί γεννηθήκαμε από τις κραυγές του απλού ανθρώπου για αλλαγή, για ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τα παιδιά μας. Όμως όλα αυτά απαιτούν συνέπεια και δυναμική συνέχεια στο έργο που έχουμε αναλάβει.Ζητάμε την αρωγή σας. Είμαστε μαζί σας, στα όνειρα σας, στο δρόμο που τολμούμε να χαράξουμε όλοι μαζί. Είμαστε ο συνδυασμός των ανθρώπων, που τολμούν να έρθουν σε ρήξη με το βόλεμα, την διαφθορά την καρέκλα και τις συντεχνίες του κατεστημένου.
Θέλουμε διαφάνεια και προκοπή για τον τόπο μας
Θέλουμε η Μιζέρια να ανήκει στο παρελθόν.
Θέλουμε το Νέο !!
Μας προικίζετε με δύναμη, κουράγιο, τόλμη και περίσσεια θάρρους.Σας ευχαριστούμε όλους για την συμμετοχή σας. Μας δίνετε κουράγιο και δύναμη να συνεχίσουμε ακόμη πιο δυναμικά».

Εγκαινίασε γήπεδο που λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια!!!


Εγκαίνια έγιναν στο γήπεδο της ΕΠΣΗΠ που φέρει το όνομα του αείμνηστου τερματοφύλακα πολλών τοπικών ομάδων, αλλά και του Ολυμπιακού Στάθη Τσανακτσή χθες το πρωί από τον δήμαρχο Ν. Γκόντα και τον πρόεδρο της ΕΠΣΗΠ Β. Μάντζιο. Το γήπεδο της ΕΠΣΗΠ,λειτουργεί τρία ολόκληρα χρόνια(!!!) και κατασκευάστηκε με έξοδα της ΕΠΟ σε έκταση που παραχωρήθηκε από το δήμο Ιωαννιτών. Η ΕΠΟ ανέλαβε το κόστος για την τοποθέτηση του πλαστικού χλοοτάπητα και του ηλεκτροφωτισμού.Η Ενότητα Πολιτών του Φίλιππα Φίλιου,με ανακοίνωσή της εξέφρασε τη διαφωνία της με τα εγκαίνια: "Θα ήμασταν πραγματικά χαρούμενοι εάν ο απερχόμενος δήμαρχος έκοβε την κορδέλα στο γήπεδο του ΠΑΣ Γιάννινα, στα Σάδια Μαρμάρων. Ήταν η μία από τις δέκα δεσμεύσεις του 2006, που μαζί με τις άλλες εννέα, αποτελούν και τα δέκα μεγάλα ψέματα. Αντ΄ αυτού λοιπόν ο Νίκος Γκόντας εγκαινίασε σήμερα το γήπεδο της ΕΠΣΗΠ το οποίο λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια. Είμαστε σίγουροι ότι μέχρι την λήξη της θητείας του, στις 31 Δεκεμβρίου, θα βρει κι άλλα πολλά να εγκαινιάσει" σημειώνει στην ανακοίνωσή της.

Aνακοίνωση της Ν.Α.Ι. για τις Δικαστικές Φυλακές Ιωαννίνων


Σχετικά με δηλώσεις της Προέδρου του Συλλόγου Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων, για τη μελέτη επισκευής των Δικαστικών Φυλακών Ιωαννίνων, γίνονται γνωστά τα εξής:Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων, προσφέρθηκε να εξυπηρετήσει τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την εκπόνηση μελέτης βελτίωσης των χώρων των φυλακής. Μετά από συζήτηση με τη Διεύθυνση του Καταστήματος και κατάληξη στο είδος των εργασιών που πρέπει να γίνουν, (και οι οποίες εκτός από επισκευές αφορούν και την κατασκευή νέου τμήματος κτιριακών εγκαταστάσεων), στις 17 Σεπτεμβρίου 2010 ο φάκελος διαβιβάστηκε στη Διεύθυνση Μελετών της Ν.Α.Ι. η οποία προχωρά τις διαδικασίες για την εκπόνησή της.Σημειώνεται ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση έχει υλοποιήσει στο παρελθόν σειρά παρεμβάσεων για τη βελτίωση της λειτουργικότητας των φυλακών.

Σύσκεψη για το λιμάνι της Πρέβεζας


Την άμεση έναρξη έργων υποδομής ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ στο λιμάνι της Πρέβεζας, διεκδίκησαν οι φορείς της πόλης από το Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων. Στην σύσκεψη που συγκάλεσε η αρμόδια αρχή του Υπουργείου και αφορούσε την εκπόνηση της οριστικής πρότασης για το Μάστερ Πλαν του Λιμανιού, συμμετείχαν ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Κλάπας, ο λιμενάρχης κ. Δούκας, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Πουρσαλίδης, οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ κ.κ. Κανιώρης, Μήτσιος και Σταμουλάκης αλλά και ο Nομάρχης κ. Ιωάννου, αφού η Γενική Γραμματεία Λιμένων απέδωσε την μη πρόσκλησή του σε λάθος το οποίο αποκαταστάθηκε τελικά την Παρασκευή. Οι φορείς επέμειναν στην πρόταση που διαμορφώθηκε κατά την διάρκεια της σύσκεψης την π. Παρασκευή στο Δημαρχείο Πρέβεζας και αφορά τον διαχωρισμό του εμπορικού από τον τουριστικό λιμένα με παράλληλη όμως έναρξη εργασιών έτσι ώστε η μια δραστηριότητα να μην επηρεάσει την άλλη. Η εκτίμηση είναι ότι προκειμένου να υλοποιηθεί το μάστερ πλαν στο λιμάνι πρέπει να γίνουν μακροπρόθεσμα-και συγκεκριμένα σε ορίζοντα 25 ετών- έργα ύψους 32 εκατομμυρίων ευρώ ενώ για κάθε έργο που συμπεριλαμβάνεται στην πρόταση των μελετητών απαιτούνται μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων τεχνικές μελέτες κλπ, διαδικασία που καθιστά ακόμη πιο δύσκολη και χρονοβόρα την κατασκευή τους.