Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2010

"Προπέτασμα καπνού" η συνάντηση Καχριμάνη-Γκόντα

Με ...αιχμή το Ρυθμιστικό και κοινά έργα

Συνάντηση για ανύψωση του ... ηθικού και... αλληλοστήριξη για τη δύσκολη εκλογική μάχη, μαζί με κριτική στην κυβέρνηση για σειρά ζητημάτων του δήμου και του νομού, με «αιχμή» το Ρυθμιστικό που δεν θεσμοθετήθηκε και δεν επέτρεψε στη δημοτική αρχή να περάσει το ΓΠΣ με ένταξη χιλιάδων στρεμμάτων στο σχέδιο πόλης, ήταν η σημερινή του νομάρχη και υποψηφίου περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη και του δημάρχου Ιωαννίνων και εκ νέου υποψηφίου Νίκου Γκόντα, στο διοικητήριο της νομαρχίας.Οι δυο άνδρες σε μια από τις σπάνιες συναντήσεις τους στη νομαρχία (στο δημαρχείο είχε πάει μια-δυο φορές ο νομάρχης για τη σύμβαση του Β΄ Κλειστού) εξέτασαν λίγο πριν τις εκλογές την πορεία έργων και την εξέλιξη προγραμματικών συμβάσεων, με κυριότερη αυτή για το κλειστό γυμναστήριο, αλλά και τη γενικότερα ζητήματα ανάπτυξης της περιοχής. Αυτά, τουλάχιστον, ήταν στην επίσημη ατζέντα, ωστόσο εκτιμάται ότι με την συνάντηση τους θέλησαν να εμφανιστούν ενωμένοι και προς τους ψηφοφόρους της Ν.Δ, δηλαδή ότι οι σχέσεις τους είναι άριστες και εμμέσως ή αμέσως να ασκήσουν κριτική για όσα έργα δεν κατάφεραν να προωθήσουν, επιρρίπτοντας την ευθύνη στην κεντρική διοίκηση.Χαρακτηριστική περίπτωση το Β΄ κλειστό γυμναστήριο.

Κριτική για το Ρυθμιστικό και οριοθέτηση Παμβώτιδας
Εκτός των έργων, ο βασικός στόχος της συνάντησης ήταν να αναδειχθεί το θέμα του Ρυθμιστικού, αλλά και της οριοθέτησης της λίμνης, δυο ζητήματα άκρως σημαντικά και σοβαρά που οι κ.κ Καχριμάνης και Γκόντας επιχειρούν να ...σηκώσουν για ευνόητους λόγους. Ρόλο στην κριτική για το Ρυθμιστικό ανέλαβε στις δηλώσεις (για τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ) και ο εκπρόσωπος της παράταξης Γκόντα, ο Τάσος Παπασταύρος.Από τη συζήτηση των δυο ανδρών υπήρξε ταύτιση απόψεων, αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου (το περίεργο θα ήταν το αντίθετο) και δεν έλειψε η κριτική, αφού, υπογραμμίστηκε η μεγάλη σημασία που έχει για το Λεκανοπέδιο η εφαρμογή του και επισημάνθηκαν οι δυσμενείς επιπτώσεις που υπάρχουν από την καθυστέρηση έγκρισής του, από την αρμόδια υπουργό.Σε δηλώσεις που έκανε, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο κ. Γκόντας, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «το Ρυθμιστικό, αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα και για τον κ. Νομάρχη και για μας και είμαι βέβαιος, ότι αφού έχει εγκριθεί από όλους τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης κάθε προεργασία, μια υπογραφή χρειάζεται για να μπορέσει να υλοποιηθεί αυτό το όραμα που θα δώσει πνοή και δυναμική σ΄ ένα Λεκανοπέδιο που πραγματικά ασφυκτιά».Ξέχασε, προφανώς, ο δήμαρχος ότι επί έναν και πλέον χρόνο δεν οργάνωσε συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο με την παρουσία του τότε υφυπουργού Στ. Καλογιάννη και επίσης διαβεβαίωνε ότι ανεξαρτήτως της τύχης του Ρυθμιστικού θα εγκρίνονταν το ΓΠΣ.Για το ίδιο θέμα ο κ. Καχριμάνης, τόνισε ότι: «το μεγαλύτερο εργαλείο των τελευταίων ετών είναι το Ρυθμιστικό Σχέδιο του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων. Ήδη αυτή την ώρα έπρεπε να λειτουργεί ο Οργανισμός του Ρυθμιστικού. Λυπάμαι γιατί αυτό που γίνεται αυτή στιγμή δεν είναι πρόοδος, είναι σε βάρος της περιοχής μας. Πρέπει άμεσα να υπογραφεί από την αρμόδια Υπουργό. Όλα τα άλλα είναι υπεκφυγές».Ο κ. Παπασταύρος μίλησε για καθυστέρηση και ζήτησε να θεσμοθετηθεί ως είχε, δηλαδή με την πρόταση του πρώην υφυπουργού Σταύρου Καλογιάννη και αναρωτήθηκε τι είδους διαβούλευση γίνεται όλο αυτό το διάστημα.

Με τους νέους δήμους η θεσμοθέτηση
Το Ρυθμιστικό, για όσους δεν θυμούνται, δεν θεσμοθετήθηκε από την κυβέρνηση της Ν.Δ, λόγω των εκλογών πέρυσι, ιδρύθηκε μόνον ο Οργανισμός του. Θετικά είχαν γνωμοδοτήσει το νομαρχιακό συμβούλιο και δημοτικά συμβούλια, πλην του δήμου Ιωαννιτών. Η νέα κυβέρνηση έθεσε από τον Φεβρουάριο (έγινε παρουσίαση στα Γιάννινα στην αίθουσα του ΤΕΕ) δε δημόσια διαβούλευση την αρχική μελέτη, χωρίς τις προτάσεις και παρεμβάσεις του πρώην υφυπουργού και γενικότερα του ΠΕΧΩΔΕ.Αυτή η διαβούλευση όντως έχει καθυστερήσει, όμως είναι σαφές ότι πριν τις εκλογές και πριν οργανωθεί ο νέος δήμος Ιωαννιτών τον οποίο αφορά άμεσα, δεν είναι δυνατόν να θεσμοθετηθεί, όσο κι αν αυτό δεν εξυπηρετεί τη δημοτική αρχή Ιωαννίνων η οποία έμεινε με τη μελέτη της αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού και δεν μπόρεσε να εντάξει χιλιάδες στρέμματα στο σχέδιο, όπως ήταν ο διακαής πόθος της. Μάλιστα το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων κλήθηκε να συζητήσει το Ρυθμιστικό μετά την νέα διαδικασία διαβούλευσης που επέλεξε το ΥΠΕΚΑ και η δημοτική αρχή απέρριψε την αρχική μελέτη, υιοθετώντας την πρόταση του Στ. Καλογιάννη...Η ανακίνηση του θέματος λίγο πριν τις εκλογές δεν προσφέρει τίποτε, πλην της προσπάθειας των δυο υποψηφίων της Ν. Δ να ασκήσουν την όποια κριτική μπορούν για τη μη θεσμοθέτηση, ξεχνώντας ότι παραμονές των εθνικών εκλογών η ΤΕΔΚ με παρούσα μόνο την πλειοψηφία υπό τον Ν. Γκόντα συζητούσε το Ρυθμιστικό, παρόντος του κ. Καλογιάννη...Ο τελευταίος με μπαράζ ερωτήσεων στη βουλή επιδιώκει να πιέσει προς την ίδια κατεύθυνση, αλλά οι

Όψιμο ενδιαφέρον για την οριοθέτηση

Για το θέμα της οριοθέτησης της Παμβώτιδας το ενδιαφέρον νομάρχη και δημάρχου χαρακτηρίζεται πολύ όψιμο, αφού όλα τα προηγούμενα χρόνια ελάχιστα έως καθόλου ασχολήθηκαν και μόνο μόλις αντέδρασαν οι ιδιοκτήτες στους Λογγάδες ανακάλυψαν όσα συμβαίνουν. Επί των ημερών του Δ. Πανοζάχου, για διαφορετικούς λόγους, νομάρχης και δήμαρχος δεν μπήκαν ποτέ στον κόπο να παρέμβουν για τις...εκπτώσεις που γίνονταν.Σε ότι αφορά την οριοθέτηση «υπογραμμίστηκε, ότι βεβιασμένες ενέργειες προκάλεσαν προβλήματα, τα οποία θα αντιμετωπιστούν με γνώμονα την πραγματική κατάσταση, χωρίς να επιβαρύνεται η λίμνη και να μην αδικούνται οι αγρότες», είναι η θέση των κ.κ Καχριμάνη και Γκόντα.

Κλειστό και άλλα για να προλάβουν την κριτική...
Ορισμένα από τα έργα τα οποία εξέτασαν νομάρχης και δήμαρχος, είναι από εκείνα που επιτρέπουν την άσκηση κριτικής σε βάρος τους και επιχείρησαν ... να βγουν πρώτοι μπροστά, ώστε να την αποφύγουν.
-Για το Καταφύγιο Αδέσποτων ζώων, προέκυψε από τη συζήτηση ότι έχει ολοκληρωθεί και απομένει η σύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος από τη ΔΕΗ.Να θυμίσουμε εδώ ότι πριν παραδώσει ο πρώην πρύτανης Ιωάννης Γεροθανάσης, μαζί με το νομάρχη και το δήμαρχο επισκέφτηκαν το καταφύγιο και δήλωσαν ότι ήταν θέμα ημερών να τεθεί σε λειτουργία με εθελοντές από το πανεπιστήμιο.Προφανώς δεν απέδωσε η προσπάθεια και ...φταίει η ΔΕΗ που δεν συνδέει...Είναι κι αυτό μια εκκρεμότητα που επιτρέπει να ασκηθεί κριτική, έστω κι αν η εμπλοκή της νομαρχίας έγινε για να καλυφθεί το κενό του δήμου...
-Για το Β΄ Κλειστό Γυμναστήριο, η Γ.Γ.Α., παρά το γεγονός ότι έχει δεσμευμένα για φέτος 700.000 ευρώ, εν τούτοις δεν έχει καταβάλει μέχρι σήμερα ούτε ένα ευρώ στον ανάδοχο και είναι ορατός διάλυσης της εργολαβίας.«Πονεμένη» ιστορία το έργο αυτό, τα περί κινδύνου διάλυσης της εργολαβίας τα είχαν αναδείξει πρόσφατα με ρεπορτάζ οι «Ν.Α» και το πρόβλημα είναι γενικότερο με τις πιστώσεις της ΓΓΑ που έχουν περικοπεί λόγω του μνημονίου.Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χάθηκε χρόνος μέχρι να αποφασίσει η προηγούμενη κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει το έργο που το προόριζε για ΣΔΙΤ (όπως το κωπηλατοδρόμιο...), όταν υπήρχαν πόροι.Προφανέστατα η νομαρχιακή αρχή και η δημοτική που συνυπέγραψαν τη σύμβαση με τη ΓΓΑ και ανέλαβαν και τα λειτουργικά, θα επικαλεστούν αυτό ακριβώς, ότι δεν διατίθενται οι πρώτες πιστώσεις για το έργο και εφόσον ο ανάδοχος το εγκαταλείψει η ζημιά θα είναι μεγάλη.
-Αθλητικό Κέντρο Κάτω Μαρμάρων (Καρδαμίτσια): Έχει ολοκληρωθεί από τη Ν.Α.Ι. η β΄ φάση των εργασιών και είναι πλέον στη διάθεση του Δήμου Ιωαννιτών για την διαμόρφωση των χώρων άθλησης. Αυτό είναι έργο που τουλάχιστον φέρεται ως ολοκληρωμένο, αλλά ο δήμος πρέπει να παρέμβει για να μπορεί να αξιοποιηθεί.
-Αποχετευτικό Κοινότητας Νήσου: Ολοκληρώθηκε από τη Ν.Α.Ι. η στεγανότητα του δικτύου και μπορεί πλέον να προχωρήσουν οι υπόλοιπες εργασίες για τη σύνδεσή του με τον Βιολογικό Καθαρισμό της ΔΕΥΑΙ.Κι αυτό το θέμα είναι πολύ σοβαρό και έγινε αιτία να διαταραχθούν και οι σχέσεις του νομάρχη με τον κοινοτάρχη της Νήσου και τα λύματα αντί να οδηγηθούν στον βιολογικό, είχαν άλλη κατάληξη.Αν όντως ο αγωγός στεγανοποιήθηκε, είναι θετικό στοιχείο, αλλά επί σειρά ετών υπήρχε πρόβλημα και το γνωρίζουν όλοι, και ο δήμος και η νομαρχία.
-Σχολική Στέγη: Εκτός των δύο οικοπέδων που έχουν εξασφαλιστεί από τη Ν.Α.Ι., στους πρώην στρατιωτικούς φούρνους και στο παλιό νοσοκομείο «Χατζηκώστα», ο Δήμος Ιωαννιτών πρόκειται να διαθέσει και νέα για την ανέγερση διδακτηρίων.Κι αυτό το θέμα είναι σοβαρό, όταν δεν βρέθηκαν χώροι για τα προκάτ έστω νηπιαγωγεία με το πρόγραμμα του ΟΣΚ και καταβάλλονται ενοίκια σε μισθωμένα και ακατάλληλα κτίρια, αλλά στην σχολική στέγη έγιναν βήματα μέσα από το Γ΄ΚΠΣ και το ΕΣΠΑ.

ΝΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Περιοδεία Γιάννη Παπαδημητρίου στη Φιλιππιάδα


Ομάδα υποψηφίων και φίλων του συνδυασμού “ΑΥ.ΡΙ.Ο. ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ” με υποψήφιο Περιφερειάρχη τον Γιάννη Παπαδημητρίου, περιόδευσε την Τρίτη το απόγευμα στη Φιλιππιάδα.Συναντήθηκε με νέους και νέες σε στέκια νεολαίας, οι οποίοι εξέφρασαν την αγωνία τους για το μέλλον της ανεργίας και της ανασφάλειας που οικοδομήθηκε από τις πολιτικές του δικομματισμού, με αποτέλεσμα να συζητούν ως μία από τις πιθανές λύσεις, τη μετανάστευση σε άλλες χώρες.Οι επαγγελματίες της πόλης μίλησαν για τη μείωση του τζίρου και την άνοδο του κόστους ζωής που θέτουν σε δοκιμασία την ίδια τους την επιβίωση.Ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης του συνδυασμού, Ηλίας Χάιδας, τόνισε τη σημασία του να δοθεί και μέσα από τις εκλογές στο Νομό Πρέβεζας και σε όλη την Ήπειρο ένα μήνυμα αντίστασης και ελπίδας, για την αντιστροφή της κοινωνικής οπισθοδρόμησης:
-για στοχευμένες πολιτικές που θα ικανοποιούν τις ανάγκες των πολλών και όχι την κερδοφορία των ισχυρών
-για να «μεταναστεύσουν», τελικά, οι πολιτικές του Δικομματισμού και της Τρόικας και όχι η νεολαία.

Έκλεψαν λείψανα Αγίων στην Πρέβεζα!


Ιερόσυλοι χτύπησαν στην καρδιά της Πρέβεζας, κλέβοντας από τον Ναό του Αγίου Νικολάου τεμάχια από τα ιερά λείψανα που βρισκόταν στο Ιερό μαζί με άλλα θρησκευτικά κειμήλια.Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η λάρνακα με τα ιερά λείψανα στο Ιερό του ναού και την μακάβρια «ανακάλυψη» έκανε ο ιερέας του Ναού την Τετάρτη το απόγευμα όταν , λίγο πριν την τέλεση εσπερινού κατάλαβε ότι τα λείψανα Αγίων που φυλάσσονταν στο Ιερό είχαν εξαφανιστεί και ως ήταν λογικό προκάλεσε έκπληξη και έντονη αγανάκτηση για τους αδίστακτους ιερόσυλους που δεν νοιάζονται για τίποτα.Άγνωστο με ποιο τρόπο ο δράστης... ή οι δράστες έδρασαν και ποια μέρα έγινε η κλοπή αφού οι υπεύθυνοι είδαν τελευταία φορά την θήκη στις αρχές Οκτωβρίου.Ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου βρίσκεται σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης και μάλιστα γειτνιάζει με το Γηροκομείο. Να σημειώσουμε ότι παραμένει όλη την ημέρα ανοιχτός και ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε συμβεί παρόμοιο περιστατικό Η είδηση της κλοπής των λειψάνων προκάλεσε την πικρία των πιστών, οι οποίοι βρέθηκαν στον Ιερό Ναό χθες για τον εορτασμό του προστάτη της Ελληνικής Αστυνομίας Αγίου Αρτεμίου. Οι περισσότεροι μιλούσαν για απίστευτο ανοσιούργημα, που όπως μας είπανε προσβάλλει τις αξίες και τις αρχές.Κατά πάσα πιθανότητα δράστης ή οι δράστες γνώριζαν τα κατατόπια καθώς και τις ώρες στις οποίες δεν υπήρχε κόσμος στον Άγιο Νικόλαο και έτσι προέβησαν στην ιερόσυλη πράξη τους χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από κανέναν.Εκτεταμένες έρευνες διεξάγονται από την αστυνομία της Πρέβεζας , η οποία συλλέγει στοιχεία που ευελπιστεί ότι θα οδηγήσουν στην εξιχνίαση της κλοπής.Να σημειώσουμε τέλος ότι εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι δεν αφαίρεσαν κάποιο άλλο αντικείμενο(εκτός από ένα πετραχήλι και ένα βιβλίο) ή χρήματα γεγονός που ενισχύει την άποψη ότι στόχος τους από την αρχή ήταν τα λείψανα των Αγίων.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Απάντηση Φίλιππα Φίλιου στην Δημοτική Αρχή


Οι απρέπειες της απερχόμενης δημοτικής αρχής συνεχίζονται. Οι υβριστικοί χαρακτηρισμοί των ανακοινώσεων, δείχνουν μόνο τον πανικό της και το έλλειμμα επιχειρημάτων.Ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών-Νέα Γιάννενα» έδωσε από το Πέραμα πλήρη και ξεκάθαρη απάντηση για την χωροθέτηση και την δημοπράτηση του εργοστασίου βιολογικού καθαρισμού, καταθέτοντας και όλα τα επίσημα έγγραφα.Ο απερχόμενος δήμαρχος και οι συνεργάτες του δεν θέλουν να καταλάβουν. Συνεχίζουν να εκτίθενται. Θα τους κρίνουν οι πολίτες.Όπως θα τους κρίνουν και για την ανικανότητά τους να λειτουργήσουν σωστά τη μονάδα του βιολογικού καθαρισμού. Για την αδιαφορία τους να συντηρήσουν το αποχετευτικό δίκτυο και την ανεπάρκειά τους στην διαχείριση των περιβαλλοντικών προβλημάτων.Δεν θα τους ακολουθήσουμε. Θεωρούμε ότι είναι πιο χρήσιμο να σταθούμε με ευθύνη απέναντι σε όσα έρχονται. Στο μέλλον. Με το παρελθόν ας ασχοληθούν όσοι ανήκουν οριστικά σε αυτό.

ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ-ΝΕΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στο νοσοκομείο της Άρτας ο Γιάννης Παπαδημητρίου


Αντιπροσωπεία του συνδυασμού «ΑΥ.ΡΙ.Ο ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ», με επικεφαλής τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Γιάννη Παπαδημητρίου, τον υποψήφιο Αντιπεριφερειάρχη Άρτας Παναγιώτη Ψυχογιό και κλιμάκιο περιφερειακών συμβούλων, περιόδευσε την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου στην Άρτα και συζήτησε με παράγοντες της δημόσιας ζωής και συλλόγους εργαζομένων τα προβλήματα που ανακύπτουν τόσο από το διαβόητο μνημόνιο όσο και από την εφαρμογή της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη».

ΠΡΕΒΕΖΑ:Συνεχείς συναντήσεις του Γ. Νίτσα και των συνεργατών του με τους πολίτες

Γ. Νίτσας: «Θέλουμε να ακούμε τους πολίτες, παρά να ανταλλάσσουμε χειραψίες»

Ακούραστα συνεχίζουν τη ζωντανή επικοινωνία με τους πολίτες ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιώργος Νίτσας και οι συνεργάτες του υποψήφιοι δημοτικοί Σύμβουλοι, επισκεπτόμενοι εργαζόμενους στους τόπους εργασίας τους και μεταφέροντάς τους ο ίδιος την καλή είδηση για την ίδρυση του νέου συνδυασμού ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΡΑ. Σειρά σήμερα είχαν οι δημόσιες υπηρεσίες.Ο Γ. Νίτσας, μαζί με τους συνεργάτες του επισκέφτηκαν την ΔΟΥ Πρέβεζας, την Αγροτική Τράπεζα, τον ΟΑΕΕ(ΤΕΒΕ) την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πρέβεζας, το Λιμεναρχείο, τα γραφεία της Α θμιας Εκπαίδευσης, το Ταχυδρομείο, τη ΔΕΗ και τη Νομαρχία. Στα πλαίσια τως επισκέψεών τους συνάντησαν τον προεδρο της ένωσης αγροτικού συνεταιρισμού Πρέβεζας κο Ντούσκα και το Νομάρχη κο Βασίλη Ιωάννου, ο οποίος ευχήθηκε καλή επιτυχία στο συνδυασμό ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΡΑ. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας επισκέφτηκαν και συνομίλησαν με κατοίκους των χωριών του νέου Δήμου Πρέβεζας.Ο Γιώργος Νίτσας δήλωσε ότι οι κατά τόπους επισκέψεις και η συνομιλία με τους πολίτες, δεν είναι μια πρακτική που ο συνδυασμός ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΡΑ υιοθέτησε προεκλογικά, αλλά μια πρακτική την οποία ο ίδιος ακολούθησε στην πετυχημένη πολιτική του διαδρομή για μια δεκαετία τουλάχιστον και θα συνεχίσει και μετά από τις εκλογές. «Οι άνθρωποι του συνδυασμού, και εγώ προσωπικά δεν είμαστε πολιτικοί της καρέκλας, αποστασιοποιημένοι από τους πολίτες και τα προβλήματά τους αλλά ισότιμοι συνομιλητές. Ξέρουμε να ακούμε, παρά να ανταλλάσουμε χειραψίες. Γι’ αυτό κατεβαίνουμε και θα συνεχίσουμε να κατεβαίνουμε καθημερινά στους δρόμους και είναι σίγουρο ότι θα μας δείτε συχνότερα από οποιονδήποτε πολιτικό άλλης παράταξης.»

Ο Γκόντας απέρριψε την πρόταση της ΝΕΤ για debate!


Χωρίς πολλές εξηγήσεις και για αδιευκρίνιστους λόγους, ο απερχόμενος Δήμαρχος Ιωαννίνων κος Νίκος Γκόντας, απέρριψε την πρόταση της ΝΕΤ για τηλεοπτική συζήτηση μεταξύ όλων των επικεφαλείς των Δημοτικών παρατάξεων της πόλης μας, στο κανάλι εθνικής εμβέλειας. Προφανώς ο κος Δήμαρχος δεν ενδιαφέρεται να ενημερωθούν για τα ζητήματα & τα προβληματα της πόλης μας οι χιλιάδες Γιαννιώτες που βρίσκονται στην Αθήνα και διάσπαρτοι στην υπόλοιπη χώρα,μεταξύ των οποίων είναι και πολλοί ετεροδημότες. Ελπίζουμε τουλάχιστον να μην φυγομαχήσει και να αποδεχτεί την πρόταση για τηλεοπτική συζήτηση όλων των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, στα τοπικά τηλεοπτικά μέσα και να μην επιδείξει ανάλογη απαξία προς τους Δημότες.

ΤΡΙΑ ΚΛΙΚ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Ως το τέλος του χρόνου τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ


Η ΔΕΗ έχει αποστείλει στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής τα νέα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας και αναμένει την τελική έγκριση, προκειμένου οι νέες χρεώσεις να ισχύσουν από 1ης Ιανουαρίου, ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Αρθούρος Ζερβός σήμερα, στο περιθώριο του συνεδρίου του Εκόνομιστ για την κλιματική αλλαγή.Στις αρχές του μήνα το ΥΠΕΚΑ ανακοίνωσε αυξήσεις μέχρι 13,7 % και μειώσεις μέχρι 13,8 % στα οικιακά τιμολόγια, μειώσεις 4-10 % σε εμπορικά και βιομηχανικά τιμολόγια και αυξήσεις 5 - 7 % στα αγροτικά. Τα ποσοστά αυτά προκύπτουν αφού συνυπολογιστούν, εκτός από τις χρεώσεις για την ενέργεια, επιπλέον τα πάγια, οι λεγόμενες «μονοπωλιακές» χρεώσεις (για τη χρήση των δικτύων, τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας), το τέλος Ανανεώσιμων Πηγών και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Ομιλία Βαγγέλη Αργύρη στο Νεοχώρι Άρτας


Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου Βαγγέλης Αργύρης πραγματοποίησε μεγάλη πολιτική ομιλία στο Νεοχώρι Άρτας.Τον κ. Αργύρη συνόδεψαν ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης κ. Κώστας Μπόβολος και υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης «ΗΠΕΙΡΟΣ – ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ».Ο κ. Αργύρης στην ομιλία του αναφέρθηκε καταρχήν στην τεράστια πολιτική σημασία που έχουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές για το παρόν και το μέλλον της Ηπείρου.«Το νέο αυτοδιοικητικό μοντέλο, που καθιστά τις Περιφέρειες αιρετές, δίνει τη δυνατότητα να πάρουμε την τύχη της Ηπείρου στα χέρια μας. Απορρίπτουμε την μιζέρια , την μικροκομματική και πελατειακή εκμετάλλευση της αυτοδιοίκησης. Θέλουμε μία Περιφέρεια κινητήριο μοχλό ανάπτυξης, ισχυρή αυτοδιοικητική δομή, που εξυπηρετεί τον Ηπειρώτη και τις κοινωνικές του ανάγκες» τόνισε ο κ. Αργύρης.Στη συνέχεια ο κ. Αργύρης παρουσίασε το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της Ηπείρου, της παράταξης «Ήπειρος τόπος να ζεις», για την περιοχή της Άρτας και ειδικότερα για τον Αρτινό κάμπο.«Η Ήπειρος με την ολοκλήρωση της Ιόνιας οδού γίνεται πόλος συνδυασμένων μεταφορών. Δεν φτάνει όμως αυτό. Πρέπει να δημιουργηθούν και οι Κόμβοι, ώστε όλες οι περιοχές του Νομού Άρτας, να έχουν άμεση πρόσβαση στην Ιόνια οδό. Ο κάμπος της Άρτας μπορεί να γίνει πρότυπο πράσινης επιχειρηματικότητας. Τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα η ελιά, τα ακτινίδια, τα εσπεριδοειδή, πρέπει να αποκτήσουν και ταυτότητα. Οδηγός μας είναι Ποιότητα και Ταυτότητα Παντού» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αργύρης.Ήταν κατηγορηματικός στο θέμα της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ : « Η ΔΩΔΩΝΗ είναι πυλώνας της παραγωγής της περιοχής μας. Για εμάς τους Ηπειρώτες είναι ότι η Ακρόπολη για την Ελλάδα. Δεν πουλιέται, ήταν, είναι και θα παραμείνει Ηπειρωτική Βιομηχανία» είπε ο κ. Αργύρης.Το ίδιο κατηγορηματικός ήταν και στο πρόβλημα που έχει προκύψει σχετικά με την λειτουργία του Διβαριού στον Αμβρακικό κόλπο. «Ως επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος τόπος να ζεις», δηλώνω ξεκάθαρα ότι το Διβάρι όπως ανήκε για 60 χρόνια στον Αλιευτικό Συνεταιρισμό, και στους ψαράδες του, έτσι θα συνεχίσει και να ανήκει». Και συνέχισε : « Ο Αμβρακικός θα ξαναγίνει ο ψαρότοπος που θα βελτιώσει το εισόδημα των κατοίκων του. Ο Αμβρακικός χρειάζεται συνεχή ροή από τον Άραχθο, μαζί με τον οποίο αποτελούν πηγή ζωής για όλο το νότιο κομμάτι της Ηπείρου, και μαζί θα τους προστατέψουμε. Με το ειδικό πρόγραμμα ΑΝΑΣΑ, το οποίο δίνει κίνητρα μετεγκατάστασης των ιχθυοκαλλιεργειών, η μείωση των οργανικών φορτίων, η απομάκρυνση των καυσίμων και η δημιουργία αλιευτικών καταφυγίων, η τάφρος Φιλοκάστρου και η πλωτή εξέδρα στην Κόπραινα θα δώσουν πραγματική ανάσα στον Αμβρακικό ». Τέλος ο κ. Αργύρης κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν μαζικά στις εκλογές, δίνοντας έτσι την μάχη τους για μια νέα Ήπειρο, για μια Ήπειρο που θα μπορείς να ζεις και να δημιουργείς.«Σας καλώ όλους να δώσουμε μαζί αυτή τη μάχη. Να γράψουμε μαζί μία νέα σελίδα ιστορίας για την Ήπειρο. Να πάρουν οι Ηπειρώτες την τύχη της στα χέρια τους. Το μπορούμε και το αξίζουμε», κατέληξε ο κ. Αργύρης.

Επίσκεψη Χρ.Παπαβρανούση σε Πυροσβεστική και Αστυνομια


Ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Ιωαννίνων, κ. Χρίστος Παπαβρανούσης, και περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης «ΗΠΕΙΡΟΣ – ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ» επισκέφθηκαν τις υπηρεσίες της Αστυνομίας Ιωαννίνων και Πυροσβεστικής αντίστοιχα.Στην αστυνομία ο κ. Παπαβρανούσης συναντήθηκε με τον Αστυνομικό Διευθυντή Ιωαννίνων, κ. Νίκο Βάντζο και με τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Περιφέρειας Ηπείρου κ. Κωνσταντίνο Σκαλτσά.Ο κ. Παπαβρανούσης και το κλιμάκιο των υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων ενημερώθηκαν για το έργο και τις δράσεις της Αστυνομίας τόσο στον Νομό Ιωαννίνων όσο και συνολικά στην Περιφέρεια, έργο που κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητικό.Στην Πυροσβεστική το κλιμάκιο της παράταξης «Ήπειρος τόπος να ζεις» συναντήθηκε με τον Περιφερειακό Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου κ. Χρήστο Σταυρόπουλο, όπου ενημερώθηκε για το έργο στην καταπολέμηση τόσο των αστικών όσο και των δασικών πυρκαγιών καθώς και στην αντιμετώπιση πλημυρικών φαινομένων.Στο τέλος των συναντήσεων ο κ. Παπαβρανούσης δήλωσε τα εξής:«Επισκεφθήκαμε σήμερα δύο νευραλγικούς τομείς την Αστυνομία και την Πυροσβεστική, δύο τομείς που αφορούν την ασφάλεια του πολίτη και την προστασία του αστικού και φυσικού περιβάλλοντος. Διαπιστώσαμε την ετοιμότητα και το υψηλό σθένος των δύο υπηρεσιών να βρίσκονται πάντα δίπλα στον άνθρωπο. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ενίσχυση του έργου των δύο αυτών υπηρεσιών αποτελεί η περαιτέρω υλικοτεχνική υποδομή, τα επαρκή οχήματα και το προσωπικό. Η αιρετή Περιφέρεια θα συνδράμει και θα βοηθήσει στην συνολική προσπάθεια για εμπέδωση του κλίματος ασφάλειας στην περιοχή και στην αποτελεσματικότερη άσκηση του σημαντικού έργου που προσφέρουν»

ΑΡΤΑ:Η πρώτη συνάντηση των υποψηφίων του συνδυασμού «Μαζί και αύριο!»


Πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο ξενοδοχείο ΚΡΟΝΟΣ, η πρώτη συνάντηση των υποψηφίων του συνδυασμού «Μαζί και αύριο!».Τον λόγο πήρε ο επικεφαλής του συνδυασμού κ. Χρήστος Παπάζογλου, ο οποίος αφού καλωσόρισε τους συνεργάτες του, τους ζήτησε να δώσουν τον υπέρτατο αγώνα πηγαίνοντας πόρτα-πόρτα, ούτως ώστε να επικρατήσουν στις επικείμενες εκλογές. Έδωσε έμφαση στον ανεξάρτητο χαρακτήρα του συνδυασμού και στους νέους και αξιόλογους υποψήφιους που απαρτίζουν το συνδυασμό με κριτήριο την ανανέωση και την προσφορά στους πολίτες. Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα που θα δημοσιευθεί εντός ολίγων ημερών και έχει σαν γνώμονα τον άνθρωπο και μόνον αυτόν.Εν συνεχεία τον λόγο πήραν αρκετοί υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι οι οποίοι εξέφρασαν τη βεβαιότητά τους για τη νίκη στις προσεχείς εκλογές, μεταφέροντας τα μηνύματα που δέχονται από τους συμπολίτες τους.Η συγκέντρωση έκλεισε με τον κ. Χρήστο Παπάζογλου να αναφέρεται στο πρόγραμμα των περιοδειών του συνδυασμού.

Γιαννιώτικο ντέρμπυ το Σάββατο, αλλά με νέα δεδομένα


Την τελευταία δεκαετία οι αναμετρήσεις των δύο ισχυρών ομάδων της πόλης Κρόνου και ΑΓΣΙ, έκρυβαν ανταγωνισμό και αντιπαλότητες.Αντιπαλότητες που τελικά δεν οδηγούσαν πουθενά.Το Σάββατο λοιπόν θα αναμετρηθούν στο ΕΑΝΚΙ τα ΓΙΑΝΝΕΝΑ B.C. με τον ΑΓΣΙ σε ένα παιχνίδι διαφορετικό από αυτά των προηγούμενων ετών.Από το περασμενο καλοκαίρι οι διοικήσεις και των τριών ομάδων μπάσκετ της πόλης έβαλαν τις διαφορές τους στην άκρη και πλέον προχωρούν μαζί με μοναδικό στόχο και όραμα την πρόοδο του Γιαννιώτικου μπάσκετ.Δημιουργήθηκε μια ισχυρή ανδρική ομάδα τα, ΓΙΑΝΝΕΝΑ B.C. με στόχο τον πρωταθλητισμό στην Α1 ΕΣΚΑΒΔΕ ενώ η ομάδα του ΑΓΣΙ αποτελεί το φυτώριο για τα νέα ταλαντούχα παιδιά της πόλης.Έτσι η Σαββατιάτικη αναμέτρηση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν ένα παιχνίδι μεταξύ δύο ομάδων που βρίσκεται κάτω από την ίδια "ομπρέλα".Αυτό βέβαια δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση ότι η αναμέτρηση θα έχει το χαρακτήρα φιλικού.Τα νέα και φιλόδοξα παιδιά του ΑΓΣΙ σίγουρα θα μπουν στο γήπεδο με φιλοδοξίες και όχι για να παίξουν το ρόλο του... κομπάρσου.Αναμένεται λοιπόν μια ενδιαφέρουσα αναμέτρηση όπου για να φύγουν νικητές οι παίκτες του Γ.B.C θα πρέπει σίγουρα να ιδρώσουν αρκετά τη φανέλα.Το παιχνίδι θα γίνει το Σάββατο στο ΕΑΝΚΙ με ώρα έναρξης στις 17:00 το απόγευμα.

ΑΡΤΑ:Την Παρασκευή τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου της Όλγας Γεροβασίλη


Την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου και ώρα 20.30΄ στον πεζόδρομο της Κασσοπίτρας θα γίνουν τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ και η παρουσίαση του συνόλου των υποψηφίων συμβούλων. Την εκδήλωση θα προλογίσει ο δημοσιογράφος Μπάμπης Παπαπαναγιώτου.

Στην μείζονα Ολομέλεια του ΣτΕ ο «Καλλικράτης»


Στη μείζονα Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκαν οι αιτήσεις δεκάδων δήμων και κοινοτήτων που ζητούν να κριθεί αντίθετος στις συνταγματικές επιταγές και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ο «Καλλικράτης».Η συζήτηση έγινε υπό την προεδρία του Π. Πικραμμένου και με την συμμετοχή πέντε αντιπροέδρων.Ειδικότερα, οι σύμβουλοι Επικρατείας Ν. Μαρκουλάκης και Παναγιώτα Καρλή πρότειναν να απορριφθούν οι αιτήσεις των Δήμων.Οι δύο σύμβουλοι Επικρατείας ανέφεραν ότι «δεν αντίκειται στις διατάξεις του άρθρου 102 του Συντάγματος νόμος με τον οποίο προβλέπεται η κατάργηση, ακόμη και σε ευρύτατη έκταση, πρωτοβάθμιων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με συνένωση ή συγχώνευσή τους σε ενιαίους (μεγαλύτερους) οργανισμούς και η ανάθεση στους οργανισμούς αυτούς της διοίκησης των τοπικών υποθέσεων των καταργούμενων Δήμων και Κοινοτήτων βάσει τοπικών δεδομένων και κριτηρίων, τα οποία συναρτώνται κατ’ αρχήν με τις γεωοικονομικές, κοινωνικές και συγκοινωνιακές συνθήκες των οικείων περιοχών, σύμφωνα με το άρθρο 101 του Συντάγματος».Οι συνενώσεις των Δήμων, κατά τους συμβούλους Επικρατείας, έγιναν με βάση δέσμη κριτηρίων που αντιστοιχούν στα κριτήρια του άρθρου 101 του Συντάγματος, αλλά και με βάση επιπλέον ειδικών κριτηρίων που εφαρμόστηκαν στο σύνολο των συνενώσεων σε όλη τη χώρα.Αναφορικά με τις συνενώσεις των ορεινών Δήμων, που κατά κανόνα έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, οι δύο δικαστές ανέφεραν ότι δεν απαιτείται ειδική αιτιολόγηση της επιλογής του νομοθέτη σε σχέση με κάθε συνένωση των ΟΤΑ.Κατά την ακροαματική διαδικασίας από έδρας ο Πικραμμένος ανέφερε ότι το ΣτΕ δεν ευθύνεται για την αναβολή εκδίκασης της υπόθεσης που έγινε προ καιρού και προσέθεσε ότι αποκλειστικά υπεύθυνο είναι το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς δεν απέστειλε έγκαιρα τα σχετικά στοιχεία. Μάλιστα είπε ότι μόλις χθες στάλθηκαν στο ΣτΕ συμπληρωματικά στοιχεία από το υπουργείο Εσωτερικών.Οι συνήγοροι των Δήμων ανέφεραν ότι σε αντίθεση με τις συνταγματικές επιταγές δεν τηρήθηκαν τα γεωοικονομικά κριτήρια στις συνενώσεις των Δήμων. Ορεινές, ημιορεινές και αστικές περιοχές συνενώθηκαν σε έναν Δήμο (όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν έγινε στο Νομό Γρεβενών) χωρίς να ληφθούν υπ’ όψιν τα κοινωνικά και τοπικά κριτήρια της κάθε περιοχής που συνενώνεται.Ακόμη, οι νομικοί παραστάτες των Δήμων ανέφεραν την αντισυνταγματικότητα των συνενώσεων και ειδικά των ορεινών περιοχών καθώς δεν υπάρχουν τα κριτήρια που επιβάλλει ο συνταγματικός χάρτης της χώρας.Ο δικηγόρος του Δημοσίου ανέφερε ότι σε περίπτωση κατά την οποία το ΣτΕ αποφασίσει αντίθετα από την θέση των δύο εισηγητών αυτό θα έχει ως συνέπεια την ακύρωση των δημοτικών εκλογών του ερχόμενου Νοεμβρίου, ανεξάρτητα αν η δικαστική απόφαση εκδοθεί προ ή μετά τις δημοτικές εκλογές. Επίσης, είπε ότι πριν την υλοποίηση του Καλλικράτη ο υπουργός Εσωτερικών επισκέφθηκε όλους τους νομούς της χώρας. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις ο υπουργός Εσωτερικών επισκέφθηκε και δύο φορές τον ίδιο νομό.Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών είπε ότι οι συνενώσεις έγιναν χωρίς να διασπάται η εδαφική συνέχεια των ΟΤΑ, ενώ δεν έκρυψε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι συνενώσεις έγιναν για λόγους εθνικού συμφέροντος.Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις του.

Παρουσίαση του προγράμματος της παράταξης «ΗΠΕΙΡΟΣ-ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ»


Ο συνδυασμός «ΗΠΕΙΡΟΣ-ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ» από την πρώτη ημέρα της προεκλογικής περιόδου έχει τονίσει πως οι Αυτοδιοικητικές Εκλογές της 7ης Νοεμβρίου πρέπει να σηματοδοτήσουν τη νέα σελίδα για την Ήπειρο και τους κατοίκους της.Αυτός είναι και ο λόγος που τόσο ο υποψήφιος Περιφερειάρχης, κ. Βαγγέλης Αργύρης, όσο και το σύνολο των στελεχών του συνδυασμού μας , όλη αυτή την περίοδο συζητούν με τους φορείς και τους πολίτες της Ηπείρου για την επόμενη ημέρα των εκλογών και τις προοπτικές που πρέπει αν ανοίξουν για την Ανάπτυξη της Ηπείρου και την Ευημερία των πολιτών από τη νέα αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.Κάθε μέρα καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις και θέσεις τόσο για τα γενικά θέματα στρατηγικής και ανάπτυξης της Ηπείρου όσο και για επιμέρους ζητήματα που θα διαχειριστεί η νέα Περιφερειακή Αρχή.Προτάσεις ενταγμένες σε ένα Συνολικό Στρατηγικό Σχέδιο για την Ήπειρο.Αυτό το Συνολικό Στρατηγικό Σχέδιο ολόπλευρης Ανάπτυξης του Τόπου μας θα παρουσιάσουμε στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, το Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010 και ώρα 11.00πμ, στο Ξενοδοχείο DU LAC.Θα παρουσιάσουμε το πρόγραμμα του Συνδυασμού «ΗΠΕΙΡΟΣ-ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ» που συνιστά και την «πυξίδα» κίνησης της νέας Περιφερειακής Διακυβέρνησης.

Άθλιες μεθοδεύσεις καταγγέλλει ο Γιώργος Κάτσινος


Συνδημότισσες και συνδημότες,

Φίλες και φίλοι,
Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία των Αυτοδιοικητικών εκλογών της 7ης Νοεμβρίου, που αποτελούν ένα σταυροδρόμι για το μέλλον του τόπου μας. Στον προεκλογικό αγώνα που επιλέξαμε να κάνουμε κατεβαίνουμε με εφόδια τις ιδέες, τις θέσεις και τις προτάσεις μας. Με πίστη και αφοσίωση στης αρχές και τις αξίες του πολιτικού μας πολιτισμού.Κυρίως όμως με θέληση να βρούμε λύσεις στα προβλήματα του Δήμου.Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα, ο απερχόμενος Νομάρχης και υποψήφιος Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, προφανώς υπό συνθήκες πανικού, με απαράδεκτες ενέργειες και μεθοδεύσεις πέρα από κάθε έννοια πολιτικής αντιπαράθεσης, κατασπαταλά το δημόσιο χρήμα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία. Ευτελίζει και καταρρακώνει τους θεσμούς, ποδοπατά την αξιοπρέπεια των συμπολιτών μας, με απώτερο σκοπό να περιορίσει την εκλογική του ήττα, την οποία επιβεβαιώνει και η πρόσφατη δημοσκόπηση που ο ίδιος ανέθεσε να κάνει γνωστή εταιρεία.Χρησιμοποιεί για το σκοπό αυτό κάθε αθέμιτο μέσο. Ασκεί πιέσεις, δίνει ανέξοδες υποσχέσεις, πραγματοποιεί επιλεκτικά και χωρίς την προηγούμενη έγκριση των συλλογικών οργάνων, έργα για την προσωπική εξυπηρέτηση των γνωστών «ημετέρων», διαθέτει τα μηχανήματα της Νομαρχίας για διευθετήσεις ατομικών ιδιοκτησιών, υπόσχεται παραχωρήσεις και ανταλλαγές δημόσιας γης, τακτοποίηση καταπατημένων δημοτικών εκτάσεων αν και γνωρίζει ότι είναι παράνομες, προκειμένου να δεσμεύσει εκλογικά συμπολίτες μας.Είμαι σίγουρος, ότι σε αυτού του είδους τις παρωχημένες πολιτικές, οι συμπολίτες μας θα σταθούν με αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια, καταδικάζοντάς τες με την ψήφο τους, την κρίσιμη ώρα της κάλπης.
Φίλες και φίλοι,
Εμπιστεύομαι την κρίση σας, γιατί γνωρίζετε όλοι την πολιτική διαδρομή του καθενός υποψηφίου, την οποία μπορείτε να συγκρίνετε.Σας καλώ όλους σε έναν έντιμο προεκλογικό αγώνα.Αποφασιστικά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, για την τελική νίκη.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΙΝΟΣ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

Απάντηση Δ.Γεωργακοπούλου στον εκπρόσωπο της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας»


Η αναφορά του εκπροσώπου της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» Τάσου Παπασταύρου, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Ηπείρου την Παρασκευή(15/10/10) με αντικείμενο την αξιοποίηση των κτιριακών υποδομών και η προσωπική επίθεση εναντίον της Γενικής Γραμματέα Περιφέρειας Ηπείρου Δήμητρας Γεωργακοπούλου-Μπάστα θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί επιεικώς αναίτια και αδικαιολόγητη.Για την αποκατάσταση λοιπόν της αλήθειας θα θέλαμε να διευκρινίσουμε τα εξής:
* Η σύσκεψη έγινε ύστερα από αίτημα της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ανάπτυξης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.) προς την Περιφέρεια Ηπείρου.
* Η Ε.Ε.Τ.Α.Α. το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου πραγματοποίησε αντίστοιχες συσκέψεις σε Πανελλαδικό επίπεδο και στο πλαίσιο του έργου που έχει αναλάβει για το σχεδιασμό της αξιοποίησης του κτιριακού αποθέματος των Περιφερειών και των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.
* Οι συσκέψεις διοργανώθηκαν ενόψει της εφαρμογής του Προγράμματος «Καλλικράτης», της συγκρότησης των νέων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και Περιφερειών και της ορθολογικής διαχείρισης των κτιριακών υποδομών που επιχειρεί το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
* Στην σύσκεψη τόσο από την πλευρά της Γενικής Γραμματέα όσο και των υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας κατατέθηκαν προτάσεις και στοιχεία για τις κτιριακές υποδομές τις οποίες θα αξιοποιήσει η Ε.Ε.Τ.Α.Α. ,η Εταιρία της ΚΕΔΚΕ δηλαδή.
Κατόπιν αυτών, η Γενική Γραμματέας «δεν κατανέμει κτίρια» όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας», απλά προτείνει και αφήνει να έχουν τον πρώτο λόγω οι αιρετοί μέσω της Ε.Ε.Τ.Α.Α.

Διαψεύδει τις καταγγελίες Ντακαλέτση ο Γιώργος Σταύρου


Σχετικά με τις ψευδείς καταγγελίες του κυρίου Ντακαλέτση προς το πρόσωπό μου, αισθάνομαι την ανάγκη να προασπίσω την τιμή και την αξιοπρέπειά μου, τονίζοντας τα παρακάτω:«Το ήθος και το ύφος με το οποίο άσκησε Διοίκηση ο νυν Δήμαρχος Λάκκας Σουλίου είναι γνωστό τόσο στους δημότες και τους υπαλλήλους του Δήμου, όσο και σ΄ όλους όσοι ασχολούνται με τα κοινά του τόπου μας. Η τακτική του να εξαπολύει ύβρεις και συκοφαντίες είναι πάγια και δεδομένη.Σ’ αυτό το παρωχημένο μοντέλο διοίκησης, η πρώτη απάντηση των δημοτών του Δήμου Λάκκας Σουλίου αλλά και αυτών του νέου Καλλικρατικού Δήμου Δωδώνης δόθηκε ήδη, με την άρνησή τους να συμμετάσχουν στο ψηφοδέλτιο του και έπεται συνέχεια…Αυτή η ηχηρή άρνηση, ήταν το μοναδικό εμπόδιο στο δρόμο του προς την κατάθεση του συνδυασμού του στο Πρωτοδικείο. Όσον αφορά το πρόσωπό μου, το μόνο εμπόδιο που έβαλα στον κ. Ντακαλέτση είναι η υποψηφιότητά μου με την παράταξη του Γιάννη Μπάρκα, του οποίου το ήθος, η αξιοπρέπεια και η ακεραιότητα του χαρακτήρα είναι αδιαμφισβήτητα.Η απρόκλητη, αβάσιμη και αήθη προσωπική επίθεση τη δεδομένη χρονική στιγμή από τον ανωτέρω, είναι δείγμα του πανικού και του αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει και αποδεικνύει το ποιόν του πολιτικού άνδρα. Όσον αφορά τις συκοφαντικές και δυσφημιστικές αναφορές στο πρόσωπό μου και την επαγγελματική μου πορεία –οι οποίες δεν έχουν καμία δόση αληθείας-, η απάντηση θα δοθεί στις αίθουσες των δικαστηρίων.

Με τιμή

Γεώργιος Σταύρου
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος
Δήμου Δωδώνης

Παρουσίαση υποψηφίων Περάματος από τον Φίλιππα Φίλιο


Τους υποψηφίους δημοτικούς και κοινοτικούς συμβούλους της εκλογικής περιφέρειας Περάματος, παρουσίασε σήμερα ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών-Νέα Γιάννενα» Φίλιππας Φίλιος.Ο κ. Φίλιος συναντήθηκε και συζήτησε με τον δήμαρχο Περάματος Μιχάλη Κασσή και εξήρε το έργο που έχει υλοποιήσει στην περιοχή.«Καλωσορίζω τον αυριανό δήμαρχο Ιωαννίνων και θεωρώ ότι ως η επόμενη δημοτική αρχή θα συνεχίσετε την μεγάλη προσπάθεια που έγινε στην περιοχή μας. Ο σημερινός δήμος είναι σε πολύ καλό δρόμο και οι άνθρωποι που βρίσκονται δίπλα σας, πολλοί εκ των οποίων ήταν και δικοί μου συνεργάτες, γνωρίζουν τα προβλήματα και έχουν την εμπειρία της αυτοδιοίκησης», ανέφερε ο κ. Κασσής κατά την παρουσίαση του ψηφοδελτίου.Ο κ. Φίλιος ευχαρίστησε τον δήμαρχο Περάματος για την συνεχή και μεγάλη βοήθειά του στον προεκλογικό αγώνα και τον συνεχάρη για την προσφορά του στην αυτοδιοίκηση επί σειρά ετών.Χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το έργο που έχει γίνει στον Δήμο Περάματος τόσο στον τομέα των υποδομών, όσο και στην βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων και την προβολή της περιοχής.«Μπροστά σε αυτή την δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνουμε, είναι επιβεβλημένο να στηρίξουμε τον τουρισμό και στην προσπάθεια αυτή, το Πέραμα, με το σπήλαιο και τη λίμνη, μπορεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Η μετατροπή της ΔΕΤΑΙ σε μοχλό προβολής της περιοχής είναι στις προτεραιότητές μας, όπως και η εφαρμογή πολιτικών στήριξης της αγροτικής παραγωγής», τόνισε ο κ. Φίλιος.Από τον Δήμαρχο Περάματος και δημοτικούς συμβούλους τονίστηκαν ιδιαίτερα τα σοβαρά προβλήματα που έχουν ανακύψει και πάλι τις τελευταίες ημέρες, στην λειτουργία του εργοστασίου βιολογικού καθαρισμού. Οι αγωγοί ακαθάρτων έχουν υπερχειλίσει και λύματα ρέουν κατευθείαν στην τάφρο και τα χωράφια. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που τείνει να εξελιχθεί σε μόνιμο τα τελευταία χρόνια.Ο κ. Φίλιος σημείωσε ότι το πρόβλημα οφείλεται στην μη σωστή λειτουργία του εργοστασίου, όπως άλλωστε διαπιστώθηκε και από τους ελέγχους των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.Από το Πέραμα, ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών» έδωσε συνολική απάντηση στις κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί το τελευταίο διάστημα από την απερχόμενη δημοτική αρχή, σχετικά με την επιλογή του χώρου κατασκευής του βιολογικού καταθέτοντας μάλιστα και όλα τα σχετικά έγγραφα όπως το συμβόλαιο αγοράς του οικοπέδου, την έγκριση χωροθέτησης και την προκήρυξη του διαγωνισμού.«Η αγορά του οικοπέδου και η χωροθέτηση του έργου έγινε το 1985 από τον τότε δήμαρχο Χαρίλαο Τόλη. Η προκήρυξη του διαγωνισμού έγινε τον Αύγουστο του 1986. Όταν εγώ ανέλαβα, τον Ιανουάριο του 1987, βρήκα μία κατάσταση ολοκληρωμένη. Το εργοστάσιο κατασκευάστηκε με όλες τις διεθνείς προδιαγραφές», ανέφερε ο κ. Φίλιος και συμπλήρωσε πως οι βασικές αιτίες των προβλημάτων που καταγράφονται σήμερα είναι οι ανεξέλεγκτες ροές ομβρίων και η ελλιπής συντήρηση.«Ο σχεδιασμός του λεκανοπεδίου θα πρέπει να είναι ισόρροπος. Ως νέα Δημοτική Αρχή θα λάβουμε όλα τα μέτρα που απαιτούνται για την ισόρροπη ανάπτυξη», κατέληξε ο κ. Φίλιος.

ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ
Στο δημαρχείο του Περάματος έγινε η παρουσίαση των υποψηφίων της εκλογικής περιφέρειας. «Το ψηφοδέλτιο είναι πλήρες και δυνατό και σύμμαχο τον Μιχάλη Κασσή είμαστε σίγουροι ότι στις 7 Νοεμβρίου θα ανοίξει μία άλλη σελίδα για το νέο δήμο Ιωαννιτών», τόνισε ο κ. Φίλιος.Υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι στην εκλογική περιφέρεια Περάματος είναι:
1. Γκόγκος Κωνσταντίνος
2. Λάππα Γεωργία
3. Τσιγάρας Δημήτριος


Υποψήφιοι σύμβουλοι στην δημοτική Κοινότητα Περάματος:
1. Δόσης Ευάγγελος
2. Ζιάκκας Σωτήρης
3. Μελά Παρασκευή
4. Μπιντεβής Δημήτριος
5. Νταλαμπίρα Αικατερίνη
6. Ντόβας Βασίλειος

Τοπική Κοινότητα Αμφιθέας

1. Θάνος Δημήτριος
2. Λώλη Μαρία
3. Παπαδημητρίου Βασίλειος
4. Χαντζάρας Ηλίας
Τοπική Κοινότητα Κρανούλας
1. Θρασκιάς Γεώργιος
2. Στάμος Ανδρέας
3. Τασιούλας Δημήτριος
4. Τραχανά Χριστίνα
Τοπική Κοινότητα Κρύας
1. Ευαγγέλου Θεοχάρης
2. Μαμακής Χριστόφορος
3. Μπαμπούλιας Χρήστος
4. Παππά Γιαννούλα
Τοπική Κοινότητα Κρυόβρυσης
1. Γιώτης Μιχάλης
2. Μήτσης Χαρίλαος
Τοπική Κοινότητα Λιγκιάδων
1. Σιαφάκας Κωνσταντίνος
2. Χολέβας Γιώργος
Τοπική Κοινότητα Μάζιας
1. Κωτσιαμής Βασίλειος
2. Σαρακατσάνος Ιωάννης
3. Τάσιου Ιουλία
Τοπική Κοινότητα Περιβλέπτου
1. Αποστόλου Βασίλειος
2. Καταγής Παναγιώτης
3. Σταμάτη Ελευθερία
4. Τασιούλας Μιχαήλ
Τοπική Κοινότητα Σπόθων
1. Τάσσιος Σπυρίδων

Επίσκεψη Μαντά στο Μπιζάνι


Το Δημαρχείο Μπιζανίου επισκέφθηκε το πρωί της Τρίτης ο Χρήστος Κ. Μαντάς και είχε εκτενή συνομιλία με τον Δήμαρχο. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της παράταξης η ένταξη στο Δήμο Ιωαννιτών δημιουργεί ανησυχία στην περιοχή κυρίως για το πώς ένα Δημαρχείο τόσο μακρινό, θα μπορέσει να ανταποκριθεί στην καθημερινότητα του πολίτη, όπως σημειώνεται.Συζητήθηκαν με λεπτομέρειες τα προβλήματα των υποδομών, στα οποία πρέπει να δοθεί προτεραιότητα ιδιαίτερα στην ολοκλήρωση της αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης, καθώς και στην κατασκευή και σύνδεση του αποχετευτικού δικτύου της Πεδινής. Ο Χρ. Μαντάς εκτίμησε πως η ολοκλήρωση του ΣΧΟΑΠ είναι ένα σημαντικό έργο, που διαμορφώνει το τοπίο των δραστηριοτήτων για τα επόμενα χρόνια, ωστόσο είναι επείγουσα ανάγκη να προχωρήσει και το ρυθμιστικό της ευρύτερης περιοχής του.

Ναυαρχίδες ντροπής-Μέρος 3ο

Τα πάντα μπορεί να βρει κανείς στο γκέτο του κέντρου.

Παντόφλες ξεχασμένες πάνω στη βρύση


Παπούτσια παρατημένα δίπλα σε σύριγγες, ποτά και σκουπίδια όλων των ειδών


Σκουριασμένα και επικίνδυνα σίδερα φυτεμένα στο χορταριασμένο γκαζόνΕστίες μόλυνσης μέσα σε τάφρους


Παρατημένα επικίνδυνα ηλεκτροφόρα καλώδιαΟ εγκαινιαστής έργων όμως ουδόλως ενδιαφέρεται. Μικρές και καλά κρυμμένες αυτές οι ναυαρχίδες.Σήμερα ενώ εγκαινίαζε νέο παιδικό σταθμό, ταυτόχρονα άλλος, παλιός εκκενώνονταν λόγω πλημμύρας από φθινοπωρινή νεροποντή.Η φύση ανέλαβε το ρόλο που έχουν ξεχάσει οι άνθρωποι. Να τιμωρεί.


ororra

Με τους συνεργάτες των τσάμηδων και Υπουργικό αυτοκίνητο κυκλοφορούσε ο Καχριμάνης στην Αλβανία!

Γράφει ο Δραγουμάνος
http://www.ipiros.gr/portal2/images/kaxrimanissss.jpg
Ο έφ. Συνταγματάρχης – Νομάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης,κατά την διάρκεια της προχθεσινής του επίσκεψης στην Βόρειο Ήπειρο,κυκλοφορούσε με το Υπουργικό αυτοκίνητο του κουμπάρου του κ. Σπυρου Ξέρα!Είχαν μάλιστα και συνοδευτικό αυτοκίνητο με φάρο και Αλβανούς αστυνομικούς!!!Να θυμίσουμε πως ο σημερινός Υπουργός Εργασίας στην Αλβανία, πρώην Περιφερειάρχης Αργυροκάστρου και κουμπάρος του Αλέξανδρου Καχριμάνη,είναι πιστός συνεργάτης του Σαλί Μπερίσα και ένας από τους συνιδρυτές του κόμματος MEGA,που έχει ως στόχο τον διχασμό της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.Ο κ.Ξέρας,είναι ταυτόχρονα και συνεργάτης των Τσάμηδων,οι οποίοι μιλούν για «γενοκτονία των Ελλήνων κατά του τσάμικου πληθυσμού»!!!Οι Τσάμηδες αποτελούν την αιχμή της επιθετικής πολιτικής της Αλβανίας εναντίον της χώρας μας. Σήμερα, οι Τσάμηδες, είναι εγκατεστημένοι στις περιοχές των Αγίων Σαράντα, Δελβίνου, Αυλώνος, Βερατίου, Τιράνων και κυρίως στην Κονίσπολη. Ιδιαίτερα εχθρική είναι η στάση των Τσάμηδων προς την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας. Ενδεικτικά αναφέρονται μερικά γεγονότα:
• Την ημέρα της ενθρονίσεως του Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστασίου, οι Τσάμηδες πρωτοστάτησαν σε επεισόδια και ανθελληνικές εκδηλώσεις, πλαισιώνοντας τον εθνικιστή Αλβανό βουλευτή Uran Butka.
• Στους Αγίους Σαράντα, έριξαν με πυροβολισμούς το σταυρό της στέγης του ιερού ναού του Αγίου Χαραλάμπους.
• Έκαψαν το ναό του Αγίου Γεωργίου στο χωριό Μετόχι.
• Βεβήλωσαν το ναό της Αναστάσεως Εξαμιλίων, καταστρέφοντας τις εικόνες και αφοδεύοντας ομαδικά στο δάπεδο του ναού.
• Πρωτοστατούν σε καταπατήσεις εκκλησιαστικών περιουσιών. Συγκεκριμένα Τσάμηδες και Λιάπηδες από την Αυλώνα έκτισαν αυθαίρετα σπίτια σε ιδιοκτησία της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Τσούκας Αγίων Σαράντα. Χωρίς την έγκριση της Εκκλησίας ιδιοποίησαν οικόπεδα της Ιεράς Μονής των Αγίων Σαράντα στην περιοχή Γκιάστα.
• Πρόσφατα εκδόθηκε στην Αλβανία ένα δίτομο έργο 1.600 σελίδων του Αλμπέρτ Κοτίνι που αναφέρεται στις περίφημες διεκδικήσεις για την Τσαμουριά. Επίσης καθιέρωσαν την 24η Ιουνίου ως «ημέρα γενοκτονίας των Τσάμηδων από τους Έλληνες».
Μαζί με τον Αλέκο Καχριμάνη και τον Σπύρο Ξέρα,άριστοι συνεργάτες των Τσάμηδων και της Κυβέρνησης Μπερίσα,είναι η Πρόεδρος της Κρατικής Επιτροπής Μειονοτήτων Κωσταντίνα Μπεζιάνη,στην ουσία η υπεύθυνη για τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει μεταξύ των άλλων η παιδεία στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα και ο Επιθεωρητής Παιδείας στο Νομό Αργυροκάστρου κ. Παντελής Παπάς.Με αυτούς συνεργάζεται λοιπόν στην γειτονική Αλβανία ο έφ. Συνταγματάρχης – Νομάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης,αλλά και ο απερχόμενος δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Νίκος Γκόντας,ο οποίος με εντολή του Σπύρου Ξέρα,συμπεριέλαβε στο ψηφοδέλτιό του για το Δημοτικό Συμβούλιο και ένα μέλος της...αμαρτωλής παρέας τον Παναγιώτη(Ντόντη)Μάντη.Φοβόμαστε πως το δίδυμο Καχριμάνη-Γκόντα θα μας μπλέξει σε μεγάλες πολιτικές περιπέτειες με την γείτονα χώρα...Η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας οφείλει να παρέμβει άμεσα!Με ενδιαφέρον θα αναμένουμε και την επίσκεψη του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου,αρμόδιο για την εξωτερική πολιτική στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα Γιάννενα...

Στις 4 Νοεμβρίου η κεντρική ομιλία του Ν.Γκόντα


Ο υποψήφιος Δήμαρχος κ. Νίκος Γκόντας θα πραγματοποιήσει ομιλίες σε ανοιχτές συγκεντρώσεις, στις έδρες των Περιφερειακών Δήμων, ως εξής:
- Πεδινή, 30 Οκτωβρίου, ημέρα Σάββατο, στις 8:30 το βράδυ.
- Πέραμα, 1 Νοεμβρίου, ημέρα Δευτέρα, στις 8:30 το βράδυ.
- Ανατολή, 3 Νοεμβρίου, ημέρα Τετάρτη, στις 8:30 το βράδυ.
- Κατσικάς, 5 Νοεμβρίου, ημέρα Παρασκευή, στις 8 το βράδυ.
Η κεντρική ομιλία του Νίκου Γκόντα στα Γιάννινα, θα γίνει στην Πέμπτη 4 Νοεμβρίου, στις 9 το βράδυ, μπροστά στο Δημαρχείο.

Το μνημόνιο συνεργασίας του εφ.Συνταγματάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη με τον πρώην «Σμήναρχο» – Αρχιτέκτονα του Νίκου Γκόντα

Γράφει ο Πυρπολητής Κανάρης

Όσο περνάει ο καιρός τόσο πιο πολύ θα βγαίνουν και καινούργια στιλέτα που θα καταφέρονται εναντίων του υποψήφιου Περιφερειάρχη για την Ήπειρο του Βαγγέλη του Αργύρη και που θα επαίρονται της κάθαρσης και της απόλυτης διαφάνειας καθώς θα είναι οι τιμητές των πάντων, δηλαδή (Γκόντα και Καχριμάνη) δίκην Ρομπέν των Δασών στην σύγχρονη πολιτική Αυτοδιοικητική ζωή.Κυρίες και κύριοι σας παρουσιάζουμε την ομελέτα (omeleta) την οποία μαγειρεύει ένας απότακτος από την Σχολή Ικάρων της Πολεμικής Αεροπορίας πολύτεκνος αλλά και Αρχιτέκτων στο επάγγελμα, με άλλα πολλά τινά στο βιογραφικό του που θα σας τα πούμε εν ευθέτω χρόνω. Άρτι αφιχθείς στα νέα επικοινωνιακά δρώμενα των Blogs προέκυψε ξαφνικά συνεργαζόμενος με τον έφεδρο Συνταγματάρχη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αλέξανδρο Καχριμάνη, μάλλον επειδή βρίσκεται σε γεροντική άνοια, αφού όπως μάθαμε πριν από αρκετό χρονικό διάστημα τούχει φύγει και η γυναίκα του, έτσι λοιπόν αφού «έλυσε τα συζυγικά του καθήκοντα» είπε ας ασχοληθούμε και με τα Blogs για να πετάξουμε και κανα κουβά λάσπης στον Βαγγέλη τον Αργύρη. Πρόκειται για τον γνωστό «αντιστασιακό» που έχει περάσει από το ΠΑΣΟΚ και την Αριστερά για να καταλήξει στους Αυτοδιοικητικούς θώκους του νυν Δημάρχου Νίκου Γκόντα. Αυτός λοιπόν ο τύπος εσχάτως δημιούργησε ένα Blog με αυγά τηγανισμένα κοινώς ομελέτα (omeleta) και στο οποίο έχει αναλάβει την εργολαβία της λάσπης κατά του υποψήφιου Δημάρχου για τα Γιάννενα Φίλιππα Φιλιού, αλλά και «έτσι ξαφνικά» και κατά του Βαγγέλη Αργύρη.Έτσι είναι λοιπόν αγαπητέ Σμήναρχε του Νίκου Γκόντα τα πράματα, δεν θα ξεσκίζεις εσύ όλους και για όλα, τώρα λοιπόν θα δεχτείς και σύ κριτική για όλα και σε όλα.Αυτά τα λίγα και άλλα πολλά πάντως εμείς θα είμαστε εδώ με την γραφίδα του Πυρπολητή.

Επιμένει ο Φ. Φίλιος για το debate


Το αίτημα για κοινή τηλεοπτική συνέντευξη όλων των υποψηφίων δημάρχων Ιωαννίνων, επανέφερε ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών» Φίλιππας Φίλιος, κατά την συνάντηση που είχε με τους υποψηφίους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους της εκλογικής περιφέρειας Μπιζανίου. Νωρίτερα είχε συναντηθεί με τον δήμαρχο Μπιζανίου Αχιλλέα Σίντο, με τον οποίο αντάλλαξαν ευχές για έναν πολιτισμένο προεκλογικό αγώνα προς όφελος της τοπικής αυτοδιοίκησης.Η «Ενότητα Πολιτών» είχε διατυπώσει το αίτημα για κοινή τηλεοπτική συνέντευξη πριν από μία εβδομάδα χωρίς όμως τα τεχνικά ζητήματα να έχουν διευθετηθεί από εκπροσώπους των παρατάξεων έως σήμερα. Ο κ. Φίλιος αναφερόμενος στην εκλογική περιφέρεια Μπιζανίου, έκανε ειδική μνεία στα σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα, με αιχμή του δόρατος την χωματερή.Σήμερα το μεσημέρι, ο κ. Φίλιος θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Περάματος Μιχάλη Κασσή και στην συνέχεια θα παρουσιάσει τους υποψηφίους της «Ενότητας Πολιτών» στην εκλογική περιφέρεια.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΦΙΛΙΑΤΩΝ κ. ΜΗΝΑ ΠΑΠΠΑ


Καταγγέλλουμε την απερχόμενη Δημοτική Αρχή και ειδικά τον Υπόδικο και Διαβόητο ανά το πανελλήνιο Δήμαρχο Μηνά Ντουμάζιο, ότι χωρίς ίχνος μεταμέλειας έστω και ύστατα ,απέναντι στους δημότες του , έχει διαθέσει πλήρως τον μηχανισμό του Δήμου Φιλιατών και το Δημαρχείο στον εκλεκτό του υποψήφιο Δήμαρχο κ.Δάλλα Γεώργιο.Με περίσσευμα θράσους ,όλη την ημέρα μπαινοβγαίνουν άτομα άσχετα με τον Δήμο χρησιμοποιούν τα τηλέφωνα , τα fax , γραφική ύλη , υπολογιστές κ.τ.λ. για τις προεκλογικές τους ανάγκες.Αποκορύφωμα όλων αυτών είναι ότι το υπηρεσιακό αυτοκίνητο του Δημάρχου το οδηγούν συγγενικά ή και άλλα πρόσωπα γυρίζοντας τα χωριά καθημερινά.Κλείνοντας θα παρακαλούσα την Γραμματέα της Περιφέρειας Ηπείρου κ. ΜΠΑΣΤΑ –ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ για τις άμεσες ενέργειες της, ώστε να αποφεύγονται πράξεις που προσβάλουν την αξιοπρέπεια των συμπολιτών μας.Ο Υποψήφιος Δήμαρχος Φιλιατών ΠΑΠΠΑΣ ΜΗΝΑΣ

Στην Κόνιτσα οι εκδηλώσεις του Συλλόγου Πολυτέκνων Ν. Ιωαννίνων


Στην ακριτική Κόνιτσα, πραγματοποιούνται οι φετινές εκδηλώσεις του Συλλόγου Πολυτέκνων Ν. Ιωαννίνων, που συνδιοργανώνονται από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και το Δήμο Κόνιτσας.Σύμφωνα με το πρόγραμμα, σήμερα στις 5.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί αιμοδοσία στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων (πλατεία Ομήρου). Το Σαββατοκύριακο, οι εκδηλώσεις μεταφέρονται στην Κόνιτσα. Το Σάββατο από τις 9.30 π.μ. θα γίνει δενδροφύτευση από μαθητές του Δήμου. Την Κυριακή μετά τη Θεία Λειτουργία και την αρτοκλασία στον Ι.Ν. Αγίου Κοσμά, θα ακολουθήσει ομιλία του Διευθυντή του 1ου Γυμνασίου Ανατολής κ. Δημ. Τσακτσίρα, και βράβευση των πολυτέκνων γονέων που απέκτησαν παιδί κατά τον τελευταίο χρόνο, ως και βραβεύσεις μαθητών γυμνασίων – λυκείου, που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό της Έκθεσης που έγινε πριν ένα χρόνο.

Σύσκεψη της ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων


Η ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων καλεί όλα τα μέλη της,σήμερα Τετάρτη 20 Οκτωβρίου στις 18:00 στο Αγνάντι σε σύσκεψη - ενημέρωση με θέμα: "Ενημέρωση για τρέχουσες εξελίξεις - Μισθοδοτικά - Ασφαλιστικά κ.α." στην οποία θα παρευρίσκεται και κλιμάκιο της ΑΔΕΔΥ από την Αθήνα.

«EE – Τιμωρός»: Νέες ιδέες Επιτροπής και Γερμανίας

Του Νίκου Κοτζιά

Με την ενοποίηση της, η Γερμανία έγινε από ημικυρίαρχη και πάλι κυρίαρχη. Δείχνει να εγκαταλείπει ακόμα και την πολιτική συμβιβασμών με τη Γαλλία. Βαθμιαία εγκατέλειψε τα ομοσπονδιακά οράματα και τη διάθεση συμβολής στην πολιτική εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Η συνεχής διεύρυνση έγινε, πλέον, και δικός της μονόδρομος. Αντικειμενικά βρέθηκε στον ίδιο δρόμο με τους Βρετανούς που ουδέποτε επιθύμησαν την ουσιαστική ισχυροποίηση της ΕΕ. Σήμερα πια, πάει και «πιο κάτω». Στα πλαίσια της κρίσης τείνει όλο και περισσότερο στον οικονομικό εθνικισμό. Δείχνει να μετακινείται σε μια αυταρχική αντίληψη για την Ευρώπη. Μια ΕΕ με μαστίγιο, αλλά «χωρίς ζαχαρωτά».Όπως γνωρίζουμε, πλέον, την άνοιξη του 2010, το Βερολίνο πρότεινε ένα πρόγραμμα συγκρότησης στην ΕΕ μηχανισμών τιμωρίας όσων αποκλίνουν από τα προβλεπόμενα στις συνθήκες ελλείμματα. Αρχικά πρότεινε να τιμωρούνται οι αποκλίνοντες με χρηματικές ποινές (αυστηρότερες των ήδη υφισταμένων προβλέψεων). Στη συνέχεια πρότεινε να τους αφαιρείται η ψήφος στην ευρωζώνη. Κατόπιν διατύπωσε τη σκέψη ότι θα «ήταν ορθό» να αποβάλλονται από αυτήν, ακόμα και να τους αφαιρείται η ψήφος στην ΕΕ συνολικά. Τέλος πρότεινε, όπως ήδη έχει πείσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι όποιες τιμωρίες να εφαρμόζονται με αυτοματισμό. Να μην χρειάζεται, δηλαδή, απόφαση των οργάνων της Ένωσης για την επιβολή τους!Πριν λίγες ημέρες ο αρμόδιος Επίτροπος σε συνεργασία με την Γερμανία, παρουσίασε μια νέα δέσμη «προτάσεων». Σε αυτή προβλέπεται να ισχύει η επέκταση των μέτρων τιμωρίας κρατών-μελών και σε περιπτώσεις πέραν εκείνων των ελλειμμάτων. Να συμφωνηθούν, δηλαδή, τιμωρίες κρατών-μελών και για εκείνη την περίπτωση που η οικονομική τους πολιτική δεν ακολουθεί τους κανόνες ανταγωνιστικότητας που θέτει η ΕΕ (λέγε με Γερμανία)! Ιδιαίτερα αν αυτά, σύμφωνα με γράμμα του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών «δεν εφαρμόζουν την ορθή οικονομική πολιτική»! Η πρόταση που υιοθετήθηκε από τον αρμόδιο Επίτροπο, τον Φιλανδό Ρεν, στοχεύει στην εισαγωγή μιας ειδικής «Διαδικασίας ως προς την μη επαρκή ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας». Αυτή θα εφαρμόζεται όταν τα κράτη δεν λαμβάνουν «τα ορθά μέτρα αντιμετώπισης της μακροοικονομικής ασυμμετρίας». Προβλέπονται δε, αυστηρές οικονομικές ποινές στο ύψος συγκεκριμένων κάθε φορά ποσοστών του ΑΕΠ.Ως παράδειγμα πιθανών ασυμμετριών, κατονομάστηκαν: οι τιμές για κατοικία, μη δημογραφικά διασφαλισμένα συστήματα σύνταξης καθώς και η πολιτική μισθών. Και στις τρεις περιπτώσεις δεν προβλέπεται η υπεράσπιση καταναλωτών και μισθωτών, αλλά η διασφάλιση της ρύθμισης της αγοράς κατοικίας και οι περιορισμοί στους μισθούς και στις συντάξεις! Σύμφωνα με τον Ρεν και τους Γερμανούς, όποια χώρα δεν εισακούσει έγκαιρα τις συστάσεις της Επιτροπής ως προς αυτά τα μεγέθη θα τιμωρείται με χρηματικά ποσά.Με άλλα λόγια, καταβάλλεται προσπάθεια λήψης μέτρων σε βάρος των εργαζομένων με επεμβάσεις όχι μόνο από τα πάνω, αλλά και από τα απέξω ενός εθνικού κράτους. Η ΕΕ, χωρίς ουσιαστικά εργαλεία οικονομικής πολιτικής, με διαφορετικά μεγέθη εργασιακού κόστους και τιμών των προϊόντων στις αγορές των κρατών μελών, θα δύναται να αποφαίνεται αν και κατά πόσο οι μισθοί που κατακτιούνται σε εθνικό επίπεδο, παραβιάζουν «τις διαδικασίες ανταγωνιστικότητας». Θα τιμωρούνται δε, οι κυβερνήσεις που «έκαναν υποχωρήσεις σε τέτοια αιτήματα», η πιο ορθά, θα αποτρέπονται οι κυβερνήσεις την αποδοχή κοινωνικών αιτημάτων στο όνομα «της διαδικασίας ανταγωνιστικότητας».

Παρουσίαση των υποψηφίων της Λαϊκής Συσπείρωσης για τα Ιωάννινα


Η παρουσίαση των υποψηφίων της “Λαϊκής Συσπείρωσης” για την εκλογική περιφέρεια του νομού Ιωαννίνων έγινε χθες το απόγευμα στα Λιθαρίτσια από τον Κώστα Αλυσανδράκη στέλεχος του ΚΚΕ, πρώην βουλευτή και ευρωβουλευτή.Πριν την παρουσίαση των περιφερειακών συμβούλων ο Κώστας Αλυσανδράκης στάθηκε εισηγητικά στον γενικό πολιτικό χαρακτήρα των επερχόμενων εκλογών. «Οι εκλογές, σημείωσε πως έχουν μεγάλη πολιτική σημασία γιατί είναι η πρώτη πολιτική εκλογική αναμέτρηση μετά τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στηριγμένη πάνω στην προεργασία που έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ. Έχουν πολιτική σημασία γιατί με τον Καλλικράτη αναδιαρθρώνεται το σύστημα της τοπικής αυτοδιοίκησης και παίρνει άλλο χαρακτήρα. Ανοίγει τεράστιους ορίζοντες για τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα ,κλείνει πρακτικά ορίζοντα για τον εργαζόμενο και το λαό».Προλογίζοντας τους υποψηφίους περιφερειακούς συμβούλους της Λαϊκής Συσπείρωσης σημείωσε πως οι υποψήφιοι της Λαϊκής Συσπείρωσης προέρχονται μέσα από την εργατική τάξη και το λαό.

Ο «ψηφιακός δήμος» έχει μόνο φαξ…

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΕΡΗΦΑΝΕΥΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΗΜΟΠΟΙΗΣΕΙ

Την ημερήσια ανακοίνωσή της κατά του υποψήφιου δημάρχου Ιωαννιτών Φίλιππα Φίλιου εξέδωσε η δημοτική αρχή, χρησιμοποιώντας και πάλι βαρείς χαρακτηρισμούς.Αυτή τη φορά η αφορμή ήταν η δήλωση του κ. Φίλιου στην Ανατολή, ότι «στόχος είναι ο ηλεκτρονικός δήμος» ώστε να εξυπηρετούνται πιο εύκολα οι πολίτες χωρίς να χρειαστεί να μεταβαίνουν στο κέντρο κ.λπ. Αυτό, η δημοτική αρχή το εξέλαβε μάλλον ως… προσβολή και κατηγόρησε τον κ. Φίλιο ως «ψεύτη» γιατί όπως τονίζει στην ανακοίνωσή της «ο ψηφιακός δήμος είναι πραγματικότητα».Βέβαια, η δημοτική αρχή μάλλον δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το «ψηφιακό» επίτευγμά της, γιατί τη συγκεκριμένη ανακοίνωση την έχει αποστείλει μόνο με… φαξ. Ωστόσο, τονίζει στην ανακοίνωση εμφατικά ότι «ο ψηφιακός δήμος είναι πραγματικότητα. Ευρυζωνικά, ασύρματα δίκτυα και οπτικές ίνες προϋπολογισμού 3,5 εκ. ευρώ είναι σε λειτουργία». Η αλήθεια βρίσκεται σε μια σχετική (έως μεγάλη) απόσταση, καθώς τα ασύρματα του Δήμου λειτουργούν ενίοτε και δεν είναι η κατεξοχήν εφαρμογή των ευρυζωνικών (είναι κάτι σα να κάνει κάποιος παράδοση πίτσας με… Πόρσε). Τα ευρυζωνικά δίκτυα των Ιωαννίνων εφαρμόζονται μεν ως βάση για την πρόσβαση στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, μια εφαρμογή όμως που την «τρέχει» το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.Η ευθύνη της απουσίας υπηρεσιών δεν βαραίνει αποκλειστικά τη δημοτική αρχή, καθώς αρκετές από τις δράσεις της «Ψηφιακής Σύγκλισης» καθυστερούν. Ωστόσο, η ανακοίνωσή της για την περιλάλητη χρήση των ευρυζωνικών δικτύων, απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Ίσως όμως να μην έχει και τόση σημασία, αφού η διείσδυση των νέων τεχνολογιών στην ελληνική κοινωνία, είναι ακόμη σε χαμηλά ποσοστά.Κατά τα άλλα, η δημοτική αρχή κατηγορεί τον κ. Φίλιο ως «μόνιμο υποψήφιο» που δυσκολεύεται να παρουσιάσει πρόγραμμα και του συστήνει «να μην συμπεριφέρεται σαν πολιτικός καιροσκόπος. Ας επιλέξει άλλον τρόπο, με τη βεβαιότητα πως ό,τι και αν πει θα είναι και πάλι ψέμα, εκτός κι αν δεν γνωρίζει ποια έργα έγιναν στα Γιάννινα, που δεν αποκλείεται κιόλας».

«Κορδέλα» στον Οίκο Ευγηρίας
Στο μεταξύ, η επόμενη «κορδέλα» της δημοτικής αρχής θα είναι στον Οίκο Ευγηρίας. Αυτή την Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου θα γίνουν τα εγκαίνια, στις 12 το μεσημέρι, στο εντυπωσιακό και υπερσύγχρονο κτίριο απέναντι από το πάρκο Πυρσινέλλα. Ωστόσο, τα εγκαίνια δεν θα σηματοδοτήσουν και την άμεση λειτουργία του (όπως συνήθως κάνουν τα εγκαίνια, αλλά όχι σε προεκλογικές περιόδους), καθώς η δημοτική αρχή είχε στόχο να ξεκινήσει τη λειτουργία του τον Σεπτέμβριο, φαίνεται όμως πως τα προβλήματα δεν ξεπεράστηκαν.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Συνεχίζει τις περιοδείες του στα χωριά της Θεσπρωτίας ο Γρηγόρης Τζιοβάρας


Συνεχίζοντας τις προγραμματισμένες επισκέψεις σε όλες τις πόλεις και τα χωριά του νομού Θεσπρωτίας για να ενημερώσουν τους πολίτες για το πρόγραμμα του συνδυασμού «Ήπειρος, Τόπος Να Ζεις» με υποψήφιο περιφερειάρχη τον Βαγγέλη Αργύρη, κλιμάκιο στελεχών του ψηφοδελτίου, αποτελούμενο από τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Γρηγόρη Τζιοβάρα και τους ένδεκα υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους για την Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, θα πραγματοποιήσουν, τις προσεχείς ημέρες, τις ακόλουθες επισκέψεις:
*Την Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου, στα χωριά του Δήμου Σουλίου Παραμυθιάς Ελευθεροχώρι, Αγία Κυριακή, Πετούσι, Σαλονίκη.
*Την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου στην αγορά των Φιλιατών.
*Την Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου στην πόλη της Ηγουμενίτσας.
*Το Σάββατο, 23 Οκτωβρίου, το πρωί στην αγορά της Παραμυθιάς και το απόγευμα στα χωριά του Δήμου Σουλίου Πολύδροσο, Πλακωτή, Πέντε Εκκλησιές, Πετροβίτσα, Βρυσοπούλα, Καλλιθέα, Νεράιδα, Νεοχώρι και Κρυσταλλοπηγή.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΟΓΚΟΤΗΣ: «Να πηγαίνει ο υπάλληλος στον πολίτη, κι όχι το αντίστροφο»


Ο Δημήτρης Ρογκότης ασχολείται με τα κοινά από το 1994. Πρώτη φορά εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος στον δήμο Πασσαρώνας το 2002. Το 2006 ήταν υποψήφιος δήμαρχος. Από τότε μέχρι σήμερα υπηρετεί τον Δήμο από τη θέση του επικεφαλής της αντιπολίτευσης. Στις επερχόμενες εκλογές διεκδικεί τη δημαρχία για έναν πολύ μεγαλύτερο δήμο, τον νέο δήμο Ζίτσας. Ο συνδυασμός του έχει την επίσημη στήριξη του ΠΑΣΟΚ.

Πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι η διαχείριση του «Καλλικράτη» για τους ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης;
Η διοικητική μεταρρύθμιση που επιχειρείται σήμερα είναι ένα δύσκολο εγχείρημα. Είναι όμως απολύτως αναγκαίο. Η μορφή της διοίκησης του κράτους, έτσι όπως έχει ασκηθεί μεταπολιτευτικά, έχει φτάσει στα όρια της. Πρέπει να φροντίσουμε και να μπορέσουμε μέσα από τον Καλλικράτη, οι υπηρεσίες οι οποίες θα μεταφερθούν στο επίπεδο των δήμων -και αυτές είναι αρκετές (πρόνοιας, παιδείας, υγείας, πολεοδομίας)- να λειτουργήσουν υπέρ του πολίτη. Πρέπει να εφαρμοστεί το τεκμήριο της εγγύτητας της υπηρεσίας στον πολίτη. Να μην πηγαίνει ο πολίτης στην υπηρεσία, αλλά να πηγαίνει ο υπάλληλος στον πολίτη. Οι διοικητικές μεταβολές στη χώρα είχαν πάντα δυσκολίες όσες φορές επιχειρήθηκαν, π.χ. με την αιρετή νομαρχία. Σήμερα και λόγω της οικονομικής κρίσης είναι ακόμα πιο δύσκολα. Αλλά πρέπει να τολμήσουμε. Σε διαφορετική περίπτωση, θα μείνουν σε όλη τη χώρα δέκα πόλεις.

Συνένωση των δήμων, αλλά όχι και συνένωση δυνάμεων για το ΠΑΣΟΚ.

Όσοι αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με τον δήμο Ζίτσας -και ήμασταν εννιά όσοι ζητήσαμε την πολιτική στήριξη του ΠΑΣΟΚ-, είχαμε δηλώσει από την αρχή ότι θα σεβαστούμε το αποτέλεσμα αυτή της διαδικασίας. Αυτό δυστυχώς δεν κατέστη δυνατό στην πορεία. Δεν έχουμε όμως δύο ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ στην περιοχή. Η στήριξη του ΠΑΣΟΚ είναι σε ένα πρόσωπο. Πίστευα ότι όλοι θα αποδεχτούμε το αποτέλεσμα. Δεν γίνεται να ανήκουμε σε έναν πολιτικό χώρο, και όταν ο πολιτικός χώρος μας βολεύει ή είναι υπέρ μας, να είμαστε μαζί του και διαφορετικά να είμαστε απέξω. Και μάλιστα για συναδέλφους που τον υπηρέτησαν από μέσα, οι οποίοι σήμερα καταγγέλλουν μηχανισμούς όταν οι ίδιοι υπήρξαν προϊόν των μηχανισμών αυτών.

Ο Σάκης Βλέτσας ήταν καλός δήμαρχος;

Πάρα πολύ κακός δήμαρχος, ένας δήμαρχος ο οποίος υποσχέθηκε στους πάντες τα πάντα. Πολύ κακής κοπής παλαιοκομματικός δεξιός δήμαρχος. Υποσχέθηκε στις προηγούμενες εκλογές σχέδιο πόλης και δεν έγινε, υποσχέθηκε δημοτική αστυνομία για να προσλάβει 11 ανθρώπους. Αλλά 11 θέσεις σήμαιναν υποσχέσεις σε πολλαπλάσιους αριθμούς. Παρακολουθούσα τα στοιχεία του «Θησέα» και διαπίστωσα το εξής εκπληκτικό: Η απορρόφηση για τον δήμο Πασσαρώνας είναι μόλις 60%. Και μιλάμε για ένα πρόγραμμα πολύ εύκολο. Υπάρχει και κάτι σημαντικό που δείχνει την παλαιοκομματική νοοτροπία. Ξέρετε, πόσα έργα έχει εντάξει ο δήμος Πασσαρώνας μέσω του «Θησέα»; 95! Αυτό σημαίνει κατακερματισμό των πόρων. Έργα που είχαν να κάνουν μόνο με προσωπικές εξυπηρετήσεις. Θα δείτε στον «Θησέα» έργο αποχέτευσης από την κα Αγγέλη μέχρι τον κ. Ρογκότη. Λες και το έργο τελειώνει στο τάδε σπίτι και δεν είναι ένα συνολικό έργο. Να πω και κάτι ακόμα: Ο κ. Βλέτσας υποσχέθηκε έργα στο ΕΣΠΑ και ο Δήμος δεν έχει καν πιστοποιηθεί για να διεκδικήσει πόρους.

Μια πονεμένη ιστορία του νέου δήμου είναι ο Καλαμάς.
Όντως. Εμείς ως δημοτική αρχή (σ.σ. ήταν αντιδήμαρχος την τετραετία 2003-2006) ξεκινήσαμε μια προσπάθεια σύνδεσης της ΒΙΠΕ με τον βιολογιικό καθαριασμό. Από όσο γνωρίζω, ακόμα και σήμερα, όπως αναφέρει και το πόρισμα των επιθεωρητών περιβάλλοντος, η σύνδεση της ΒΙΠΕ με τον βιολογικό της πόλης γίνεται χωρίς αποφάσειςκαι χωρίς να έχει προηγηθεί η δυνατότητα της μετατροπής των λυμάτων των βιομηχανικών σε αστικά. Είναι μια ιστορία που τώρα στον ενιαίο δήμο μπορεί να βρει τη λύση του.

Ποια έργα θεωρείτε ότι πρέπει να μπουν στο ΕΣΠΑ;

Είναι πολλά. Καταρχήν το αποχετευτικό των οικισμών όλου του λεκανοπεδίου είναι ένα βασικό έργο. Δεν αφορά μόνο την Ελεούσα. Η ολοκλήρωση των οδικών δικτύων επίσης. Τα περισσότερα δίκτυα ύδρευσης είναι πεπαλαιωμένα. Ένα σημαντικό κομμάτια αφορά τον πολιτισμό και τις προοπτικές ανάπτυξης που υπάρχουν γύρω από τον πολιτισμό, τον πρωτογενή τομέα, την αμπελουργία. Προς τα εκεί νομίζω ότι πρέπει να στραφεί η προσοχή μας. Όσους δρόμους κι αν φτιάξουμε και όσα δίκτυα κι αν αλλάξουμε, προτεραιότητα έχει η ανάπτυξη.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Κορδέλα εγκαινίων σε άδειο κτίριο...

Από τη δημοτική αρχή στον Οίκο Ευγηρίας

Κορδέλα εγκαινίων, μετά τους δυο βρεφονηπιακούς σταθμούς, και στον Ζωγράφειο Οίκο Ευγηρίας θα κόψει μεθαύριο η δημοτική αρχή Ιωαννίνων, θέλοντας να αναδείξει ένα μεγάλο έργο στον τομέα της κοινωνικής μέριμνας, αλλά στην ουσία πρόκειται μόνο για το κτίριο και όχι για τη λειτουργία του, όπως ήταν ο στόχος της, πιλοτικά έστω από αυτή την περίοδο.Ο Οίκος Ευγηρίας είναι ένα μεγάλο έργο, που αποτελούσε επιδίωξη όλων των Δημοτικών Αρχών, όπως σωστά επισημαίνεται στην ανακοίνωση για τα εγκαίνια στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής από τον δήμαρχο Νίκο Γκόντα.Ως «πραγματικό κόσμημα», που έρχεται να προστεθεί στις κοινωνικές δομές που έχει αναπτύξει ο Δήμος Ιωαννιτών τα τελευταία χρόνια, χαρακτηρίζεται ο Οίκος Ευγηρίας από τη δημοτική αρχή, ενώ παρατίθενται οικονομικά και χωροταξικά στοιχεία.Ο Ζωγράφειος Οίκος Ευγηρίας βρίσκεται απέναντι από το Πάρκο Πυρσινέλλα-Γιαννιώτικο Σαλόνι, ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 9.010.000 ευρώ και κατασκευάστηκε με πολύχρονη καθυστέρηση σε δυο φάσεις, η πρώτη με προϋπολογισμό 2.419.000 ευρώ και η δεύτερη 6.000.000 ευρώ, ενώ περίπου 600.000 ευρώ κόστισε η μελέτη. Το μεγαλύτερο μέρος του κόστους καλύφθηκε από το Ζωγράφειο Κληροδότημα, ενώ η δωρεά του οικοπέδου έγινε από την Ελένη Κοτρώτσου-Παπαθεοδώρου.

Θεμελίωση-εγκαίνια, 12 χρόνια...
Θεμελιώθηκε τον Δεκέμβριο του 2002 από τον απερχόμενο, τότε, δήμαρχο Τάσο Παπασταύρο και χρειάστηκαν 12 χρόνια (υπήρξε καθυστέρηση μεταξύ των δυο φάσεων του έργου το οποίο παραλήφθηκε προσωρινά τον περασμένο Δεκέμβριο) για να κοπεί η κορδέλα των εγκαινίων, χωρίς να έχουν επιλυθεί τα βασικότατα προβλήματα, προμήθειας του εξοπλισμού, πρόσληψης προσωπικού και κυρίως το λειτουργικό κόστος που είναι σημαντικό.Το θέμα απασχόλησε πολλάκις το δημοτικό συμβούλιο, ο προβληματισμός ήταν έντονος σε όλες τις παρατάξεις, όμως αποτέλεσμα δεν υπήρξε, πλην της περαίωσης του έργου.Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Επαμεινώντας Ριστάνης έχει πάρει...επί προσωπικού το όλο θέμα και με το διοικητικό συμβούλιο προσπάθησε από την Άνοιξη να βρει λύσεις, εγκρίνοντας αρχικά τον οργανισμό και την μελέτη για την προμήθεια του εξοπλισμού, όμως τα χρήματα δεν υπήρχαν και ο στόχος, το ...στοίχημα για έναρξη της πιλοτικής λειτουργίας από το Φθινόπωρο, δεν επιτυγχάνεται, όπως είχε δηλώσει προ διμήνου σχεδόν.Αν και το θέμα δεν προσφέρεται για προεκλογική ή άλλη αντιπαράθεση, η ίδια η δημοτική αρχή δίνει την αφορμή, κάνοντας εγκαίνια σε ένα κλειστό κτίριο και όχι σε ένα κτίριο που λειτουργεί, έστω με μέρος των ηλικιωμένων που μπορεί να φιλοξενεί.

Δεν συνέβαλε το υπουργείο Υγείας

Σαφώς και το υπουργείο Υγείας δεν στάθηκε αρωγός, διέθεσε μόνο 1,6 εκ. ευρώ και ...χρωστά τον εξοπλισμό, (υπόσχεση του πρώην υπουργού Δ. Αβραμόπουλου), αλλά και η δημοτική αρχή δεν μερίμνησε για να εξασφαλίσει κονδύλια για τον εξοπλισμό (τουλάχιστον 1 εκ. ευρώ) και τις προσλήψεις προσωπικού, απλά μετέφερε εργαζόμενους από δημοτικές επιχειρήσεις με καθήκοντα φύλαξης και συντήρησης.Με βάση τον οργανισμό ο Οίκος Ευγηρίας σε πλήρη ανάπτυξη, δηλαδή για φιλοξενία 110 ηλικιωμένων, χρειάζεται 100 άτομα προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων και αυτά μόνο με προσλήψεις μπορεί να εξασφαλιστούν, πέρα από 10-15 άτομα ως βοηθητικό προσωπικό, φύλακες κλπ.Οι προσλήψεις μαζί με τα λειτουργικά του κτιρίου και της φιλοξενίας των τροφίμων, απαιτούν μεγάλο κόστος και το κληροδότημα δεν μπορεί να ανταποκριθεί.Η περίπτωση να εισρεύσουν στο ταμείο του 3-4 εκ. ευρώ από το οικόπεδο στον Βοτανικό, ως αποζημίωση για το γήπεδο του Παναθηναϊκού, μάλλον θα καθυστερήσει κι άλλο, αλλά κι αυτή θα ήταν μια λύση για λίγα χρόνια.Η επόμενη δημοτική αρχή θα κληθεί να βρει τρόπο και χρήματα για να ανοίξει ο Οίκος Ευγηρίας και να δώσει λύσεις σε δεκάδες συμπολίτες που ζητούν στέγη.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Νέο θεσμικό πλαίσιο στα δημόσια έργα


Τις βασικές αρχές και τη φιλοσοφία ενός νέου συστήματος παραγωγής δημοσίων έργων, που πέραν της αρτιότητας θα σκοπεύει στην εμπέδωση της βεβαιότητας ότι υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον υπό συνθήκες πλήρους διαφάνειας, ανέπτυξε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.Το όλο εγχείρημα θα τεθεί στη διαδικασία της ανοικτής διαβούλευσης, δεδομένου ότι, όπως φάνηκε και από την προκαταρκτική συζήτηση στην επιτροπή, εκφράζεται έντονος προβληματισμός μέχρι και βαθμού ενστάσεων, όχι μόνον από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και από κυβερνητικούς βουλευτές στο ενδεχόμενο δημιουργίας μίας ακόμη ανεξάρτητης διοικητικής αρχής.Καρδιά της νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι, όπως ανέφερε ο υπουργός, η δημιουργία μίας ανεξάρτητης αρχής ελέγχου που με τις εγγυήσεις της πλήρους ανεξαρτησίας έναντι του υπουργείου, θα υποδεικνύεται από τη Διάσκεψη των Προέδρων με την αυξημένη πλειοψηφία των 4/5 και θα βοηθά τη δημόσια διοίκηση με τον ελεγκτικό της ρόλο, με στόχους καλύτερους χρόνους στην εξέλιξη ενός έργου και μεγαλύτερο ποσοστό διαφάνειας στις επιλογές.Όπως σημείωσε ο κ. Ρέππας, η Αρχή θα έχει πέντε βασικές αρμοδιότητες:
-Ο έλεγχος και η πιστοποίηση ωριμότητας ενός έργου προκειμένου να προχωρήσει η δημοπράτησή του
-Ο έλεγχος στα τεύχη δημοπράτησης πριν δημοσιευθούν για αποφυγή ενδεχόμενης κριτικής για φωτογραφικές διατάξεις
-Η αξιολόγηση των ενστάσεων πριν γίνει η δημοπράτηση
-Ο έλεγχος ενός έργου κατά τη φάση της εξέλιξής τους και
-Η συμμετοχή της στην επιτροπή προσωρινής παραλαβής έργου ή μελέτης.
Παράλληλα, θα προβλέπεται η δημιουργία ενός μητρώου για μελετητές και κατασκευαστικές εταιρείες, ενώ ο υπουργός αποδέχθηκε να δημιουργηθεί και μητρώο κατασκευαστών ιδιωτικών έργων.Ο υπουργός σημείωσε ως ευρωπαϊκό θεσμό που θα εισαχθεί τη θέσπιση "συμφώνου ακεραιότητας" για την τήρηση των υποχρεώσεων των αναδόχων με αυστηρές ποινές για τη μη τήρησή του.Ο κ. Ρέππας υπογράμμισε ότι το σύστημα ανάθεσης από τον απόλυτο μειοδοτικό διαγωνισμό θα αλλάξει για έργα άνω των 5 εκατ. ευρω στο σύστημα της "πλέον συμφέρουσας οικονομικής προσφοράς" με τρία κριτήρια, την τιμή, το χρόνο ολοκλήρωσης του έργου και την εγγύηση για τη διάρκεια της ζωής του έργου.Πέραν αυτού εισάγεται η σε τακτική βάση, ανά τρίμηνο, κατάθεση από πλευράς αναδόχου και διευθύνουσας υπηρεσίας έκθεση προόδου του έργου, ενώ θα προβλεφθεί προθεσμία κατάθεσης αιτημάτων και προβλημάτων εντός διμήνου από την έναρξη του έργου, για να αποφευχθεί το φαινόμενο να καταθέτουν οι εργολάβοι αιτήματα όταν σχεδόν ολοκληρώνεται ένα έργο.

Σε δυο εβδομάδες θα είναι έτοιμος ο αναπτυξιακός νόμος


Σε δυο εβδομάδες θα είναι έτοιμος ο νέος αναπτυξιακός νόμος, όπως δήλωσε από το βήμα του Συνεδρίου του ΣΕΤΕ ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επισημαίνοντας ότι βασική του φιλοσοφία είναι οι φοροαπαλλαγές και οι αποσβέσεις.Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός, ο νέος νόμος αποτελεί τομή στη μεταπολιτευτική πρακτική της «φούσκας» των επιδοτήσεων που ακολουθήθηκε. Όπως είπε, θα προσφέρει ειδικά κίνητρα για την ενθάρρυνση της καινοτομίας, της εξωστρέφειας, των νέων δράσεων, της επιχειρηματικότητας των νέων και προσφέρει μια ολοκληρωμένη, ρεαλιστική και δυναμική προοπτική για την υπέρβαση της κρίσης.«Λέμε ναι στην ποιότητα και την καινοτομία, αρνούμαστε να μπούμε στο φαύλο κύκλο της ατέρμονης κρατικής επιδότησης χωρίς αντίκρισμα», δήλωσε χαρακτηριστικά.Αναφερόμενος στο πλέγμα δράσεων του υπουργείου, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε στους επιχειρηματίες του κλάδου, ότι δημιουργούνται σύγχρονα επενδυτικά ταμεία που παρέχουν εγγυήσεις, χαμηλότοκα δάνεια και κεφάλαιο εκκίνησης στις επιχειρήσεις συνδυάζοντας τα κονδύλια των διαρθρωτικών ταμείων με τραπεζικά κεφάλαια.

Κονδύλια 2,5 δισ. ευρώ για την απασχόληση


Δεκαεπτά προγράμματα στήριξης της εργασίας, συνολικού ύψους 2,3 δισ. ευρώ, τα οποία θα προέλθουν από τον ΟΑΕΔ και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός μιλώντας στους κοινωνικούς εταίρους. Τα προγράμματα απευθύνονται σε νέους, γυναίκες, μακροχρόνια άνεργους, πολύτεκνους και άτομα με αναπηρίες. Συνολικά, θα ωφεληθούν 667.000 άνεργοι και εργαζόμενοι.Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα είναι, σύμφωνα τον πρωθυπουργό, "διαφανής, σαφής, εύκολη και γρήγορη", ενώ οι αιτήσεις θα γίνονται αρχικά ηλεκτρονικά μέσω των δομών του ΟΑΕΔ και στη συνέχεια μέσω των δομών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, αλλά και άλλους μη κυβερνητικούς οργανισμούς.Ο πρωθυπουργός ζήτησε ενότητα από τους κοινωνικούς εταίρους, για "να ολοκληρώσουμε φέτος τις μεγάλες αλλαγές, ώστε το 2011 να είναι το τέλος της ύφεσης"."Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τους κοινωνικούς εταίρους για να υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα ανάχωμα στο μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας μας που είναι η ανεργία", τόνισε παρουσιάζοντας, σε συνέντευξη Τύπου, τα 17 προγράμματα δράσεις του ΟΑΕΔ η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Λούκα Κατσέλη."Πρόκειται" είπε η υπουργός Εργασίας, "για ένα δίχτυ προστασίας που έχει σαν πρώτο στόχο την ανάσχεση των απολύσεων, και σαν δεύτερο την ενίσχυση της εργασίας".

Ανεπαρκής ο έλεγχος

Μόνο τύποις ισχύει η απαγόρευση του καπνίσματος στους εσωτερικούς χώρους στα Γιάννινα

Σε «εθνικό διχασμό» μεταξύ καπνιστών και μη καπνιστών οδηγείται η χώρα με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, στην οποία αντιδρούν κυρίως οι επαγγελματίες του κλάδου τροφίμων και ποτών, ζητώντας τουλάχιστον την αναβολή του μέτρου μέχρι το 2011.Τα αποτελέσματα των ελέγχων τόσο σε ολόκληρη τη χώρα, όσο και στο νομό Ιωαννίνων δείχνουν ότι η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου κάθε άλλο παρά καθολική είναι, όπως εξάλλου μπορεί να διαπιστώσει οποιοσδήποτε πολίτης.Αυτό δε σημαίνει πως δεν υπάρχουν καταγγελίες στην τηλεφωνική γραμμή 1142 αλλά και στις αρμόδιες υπηρεσίες που συνεχίζουν να πραγματοποιούν ελέγχους σε κλειστούς δημόσιους χώρους, εφαρμόζοντας το νόμο, στο βαθμό βέβαια που οι έλεγχοι αυτοί είναι εφικτοί.Στο νομό Ιωαννίνων και ιδιαίτερα στην πόλη των Ιωαννίνων η μόνη υπηρεσία που πραγματοποιεί ελέγχους είναι η Διεύθυνση Υγιεινής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, καθώς ακόμη δεν έχει ξεκινήσει ουσιαστικά η λειτουργία της δημοτικής αστυνομίας του δήμου Ιωαννιτών.Ακολουθώντας τις εγκυκλίους του υπουργείου Υγείας οι επόπτες υγείας της Διεύθυνσης ερευνούν και διαπιστώνουν τις καταγγελίες που φτάνουν στα γραφεία της υπηρεσίας και πραγματοποιούν ελέγχους σε δημόσιους χώρους με τα αποτελέσματα να είναι ανάλογα με αυτά της υπόλοιπης χώρας, όπως σημείωσε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Γιάννης Νικόπουλος.Σύμφωνα με τον κ. Νικόπουλο υπάρχουν πολλές καταγγελίες για διάφορους χώρους είτε σε απομακρυσμένα χωριά είτε ακόμη και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και σημαντικό σημείο είναι να αντιληφθούν όλοι πως η απαγόρευση του καπνίσματος γίνεται για την προστασία της δημόσιας υγείας.«Το θέμα είναι σοβαρό και πρέπει να τεθεί στις πραγματικές του διαστάσεις. Να καταλάβουν δηλαδή όλοι ότι δεν πρέπει να καπνίζουν για την υγεία τους και όχι για τα πρόστιμα. Αν πρυτανεύσει αυτό, τότε η συνύπαρξη καπνιστών και μη θα είναι καλύτερη. Ακούω διάφορες δηλώσεις για την δημιουργία καταστημάτων μόνο για καπνιστές. Τότε θα δημιουργηθούν αντίπαλα στρατόπεδα και δεν πρόκειται να βοηθηθεί κανένας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Νικόπουλος.

Ελάχιστοι οι επόπτες
Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλουν οι επόπτες υγείας της υπηρεσίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, δεν μπορούν φυσικά να καλύψουν με ελέγχους όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους του νομού, ούτε καν της πόλης των Ιωαννίνων.Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις έξι άτομα είναι επιφορτισμένα με αυτούς τους ελέγχους, την ώρα που ασκούν παράλληλα τις πλείστες άλλες αρμοδιότητες της υπηρεσίας.Το αποτέλεσμα είναι η έλλειψη ισονομίας, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Νικόπουλος.«Αναμφίβολα αν είχε δραστηριοποιηθεί η δημοτική αστυνομία θα είχε μεγάλη συμβολή στην ισονομία των ελέγχων. Οι έξι επόπτες μαζί με τις υπόλοιπες αρμοδιότητες που έχουν κάνουν πιο γενικούς ελέγχους και είναι φυσικό να υπάρχει μια αδικία και να υπάρχουν διαμαρτυρίες ότι στο τάδε μαγαζί έγιναν έλεγχοι ενώ στο δείνα όχι. Η λειτουργία της δημοτικής αστυνομίας θα ωφελούσε όχι μόνο την υπηρεσία αλλά όλους μας», σημείωσε.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ