Σάββατο, 16 Οκτωβρίου 2010

Με… απολύσεις κρατουμένων (!) θα «ανασάνει» η φυλακή Ιωαννίνων


Αναμένεται σύντομα να αποσυμφορηθεί η φυλακή των Ιωαννίνων, όταν ψηφιστεί στη Βουλή η εξαγορά ποινών φυλάκισης έως τρία χρόνια, με δόσεις (!) από τους κρατούμενους.Και βέβαια όχι με την… απελευθέρωση 270 ψαριών που θα τα ρίξει στην Παμβώτιδα συμβολικά σήμερα η Διοίκηση της Ένωσης Υπαλλήλων των φυλακών. Ο αριθμός των ψαριών αντιπροσωπεύει τον αριθμό των φυλακισμένων τώρα στο Σταυράκι (270 αντί 100 που είναι η δυναμικότητα του ιδρύματος).Στην τοπική φυλακή οι περισσότεροι κρατούμενοι είναι χρήστες ναρκωτικών και χωρίς εισόδημα. Αυτοί, σύμφωνα με το νέο Νόμο, προβλέπεται να πληρώσουν μόνο 5 ευρώ ημερησίως και αυτά με δόσεις. Βέβαια παράγοντες της φυλακής Ιωαννίνων τονίζουν, ότι πολλοί από τους κρατούμενους, δεν μπορούν να καταβάλλουν ούτε καν τα 5 ευρώ την ημέρα!Το περίεργο, όμως, στην εξαγγελία είναι ότι το κράτος προσπαθεί να κερδίσει χρήματα ακόμη και από τους φυλακισμένους!

ΕΞΑΓΟΡΑΣΙΜΕΣ…

Πάντως, οι ποινές έως τρία χρόνια θα είναι πλέον εξαγοράσιμες και μάλιστα τα χρήματα μπορούν να καταβληθούν σε δόσεις εντός τριών ετών, ενώ ανασταλτικό χαρακτήρα θα έχουν οι πλημμεληματικού χαρακτήρα ποινές φυλάκισης, μέχρι πέντε ετών.Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις, οι ποινές φυλάκισης έως τρία έτη θα μετατρέπονται σε χρηματικές (σήμερα ισχύει για ποινές έως δύο έτη), εκτός αν το Δικαστήριο κρίνει, ότι ο καταδικασθείς είναι υπότροπος ή ίσως τελέσει άλλο αδίκημα. Η εξαγορά θα γίνεται σύμφωνα με την οικονομική κατάσταση του καταδικασθέντος.

Η ΚΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
Η μετατροπή της ποινής σε χρηματική σήμερα κοστολογείται από 10 ως 60 ευρώ ανά ημέρα, ενώ με τη συγκεκριμένη ρύθμιση θα κοστολογείται από 5 ως 100 ευρώ ημερησίως.Έτσι, ο άνεργος θα εξαγοράζει την ποινή του προς 5 ευρώ την ημέρα, ενώ ο ευκατάστατος προς 100 ευρώ. Αν ο καταδικασθείς δηλώσει οικονομική αδυναμία να καταβάλει το ποσό τοις μετρητοίς, μπορεί το Δικαστήριο να καθορίσει την εξόφλησή του σε δόσεις εντός τριών ετών.Ο ευεργετικός υπολογισμός των ημερών κράτησης για όσους εργάζονται (μία ημέρα εργασίας στις φυλακές ισούται με δύο ημέρες έκτισης της ποινής) επεκτείνεται και στους πάσχοντες κρατουμένους, όπως καρκινοπαθείς, παραπληγικούς, οροθετικούς, άτομα με αναπηρία άνω του 80%, μητέρες με παιδιά κάτω των τριών ετών κτλ. Επίσης ουδείς θα φυλακίζεται επειδή αδυνατεί να πληρώσει τα έξοδα της δίκης.

ΥΠΕΡΑΡΙΘΜΟΙ
Να σημειωθεί, ότι στις φυλακές του Σταυρακίου οι κρατούμενοι είναι υπεράριθμοι, κάτι που προκαλεί σημαντικά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία τους. Το συγκεκριμένο σωφρονιστικό κατάστημα είναι χωρητικότητας 100 ατόμων, φιλοξενεί όμως, κακήν κακώς, 270! Οι νέες φυλακές, που είχαν εξαγγελθεί από τη προηγούμενη Κυβέρνηση, μένουν, όπως φαίνεται στις καλένδες…

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

«Έφυγε» ο Γ.Δαλιανίδης


Στα 87 του χρόνια εξέπνευσε, λίγα λεπτά πριν τις 8 το πρωί, στο νοσοκομείο Μετροπόλιταν, όπου νοσηλευόταν τον τελευταίο μήνα, ο Γιάννης Δαλιανίδης. Σκηνοθέτης και σεναριογράφος από τους πιο εμπορικούς του ελληνικού κινηματογράφου, ο Γ.Διαλιανίδης ξεκίνησε την καριέρα του, ως χορευτής και χορογράφος, με καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Γιάννης Νταλ. Από το 1958 άρχισε να γράφει σενάρια για κινηματογραφικές ταινίες, με πρώτο το σενάριο της ταινίας «Το τρελοκόριτσο».Η σκηνοθετική του καριέρα «ανέτειλε» το 1959 με την ταινία «Η μουσίτσα». Την ίδια χρονιά βγήκε στο πανί η ταινία «Λαός και Κολωνάκι». Το 1961 ξεκινά τη συνεργασία του με την εταιρία Φίνος Φιλμς. Συνολικά σκηνοθέτησε περισσότερες από 60 ταινίες και στις περισσότερες είχε γράψει ο ίδιος το σενάριο.Από τη δεκαετία του ΄70 μπαίνει και στον χώρο της τηλεόρασης σκηνοθετώντας σειρές, που άφησαν εποχή, όπως το Λούνα Πάρκ.Πολύ συχνά στις συνεντεύξεις του μιλούσε και για τη μητέρα του, τη γυναίκα που τον είχε υιοθετήσει, αποκαλύπτοντας μάλιστα πως η αγάπη του γι αυτήν δεν τον άφησε να φύγει στο εξωτερικό και να κάνει καριέρα εκεί. «Μου φαινόταν αδιανόητο να αφήσω μια γριούλα μετά από όσα είχε προσφέρει σε μένα».Η πολιτική του κηδεία, κατόπιν επιθυμίας του ιδίου, θα γίνει στις 15.00 της Δευτέρας από το Α΄ Νεκροταφείο της Αθήνας.

Φαγητό λέσχης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων


Χθες Παρασκευή 15 Οκτώβρη στο μεσημεριανό γεύμα της λέσχης στο Πανεπιστήμιο με περίμενε μια έκπληξη στο τέλος του επιδορπίου:Πολλά παιδιά δεν έχουμε την δυνατότητα να πληρώνουμε για να φάμε γι'αυτό φωνάζουμε για την ποιότητα του φαγητού!Ελπίζω αυτό το ατύχημα να μην ξανα επαναληφθεί...

Αρθρο - παρέμβαση του Κ.Σημίτη


«Ο δρόμος είναι μακρύς, αλλά είναι δυνατό να πετύχουμε», υπογραμμίζει ο πρ. πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, σε άρθρο του, στο οποίο αναλύει την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, και δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».Σημειώνει πως «η Ένωση έχει συμφέρον να πετύχει το πείραμα της συμπαράστασης προς την Ελλάδα», αλλιώς «θα ενταθεί κατά πολύ η αμφισβήτηση της ικανότητας της Ένωσης να αντιμετωπίζει εσωτερικές της κρίσεις, θα εξασθενίσει η διεθνής διαπραγματευτική της θέση».Ο κ. Σημίτης, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «οι δανειακές ανάγκες του 2013 και του 2014 συνολικά υπολογίζονται σε ποσό υψηλότερο από το δάνειο των 110 δισ. ευρώ, που μας "ξελάσπωσε" το 2010. Η περίοδος περί το 2013, λοιπόν, προβλέπεται δύσκολη» και προσθέτει πως «για να την αντιμετωπίσουμε θα πρέπει να έχουμε αποκτήσει την εμπιστοσύνη των εταίρων μας σε βαθμό ώστε να συζητήσουμε χωρίς πίεση τη βελτίωση των όρων εξόφλησης των μελλοντικών υποχρεώσεών μας».Σύμφωνα με τον πρ. πρωθυπουργό, το τεστ επιτυχίας, ή μη, των προσπαθειών της χώρας, θα γίνει όταν αυτή βγει με κρατικά ομόλογα στις διεθνείς αγορές. «Επιτυχία θα είναι αν δανειστούμε με επιτόκιο 5%, όσο δανείζεται σήμερα η Ισπανία», σημειώνει.Εκτιμά ότι για να μπει μπροστά η μηχανή της ανάπτυξης χρειάζονται μείωση των φόρων, κόψιμο των προνομίων «κρατικο-κομματικών μηχανισμών» και ειλικρινής προσπάθεια δικαιότερης κατανομής του εισοδήματος υπέρ των χαμηλόμισθών και των χαμηλοσυνταξιούχων.

Τουταγχαμών!!!


Το σκήνωμα του Τουταγχαμών θύμισε ο πολιτικά αναστάς Αναστάσιος! Περί Παπασταύρου ο λόγος, ο οποίος αφού ξεκουράστηκε επί μακρόν εντρωφώντας σε βιβλία και ιστορίες -τύπου που είναι ο θησαυρός του Αλή Πασά- επέστρεψε στην πεζή καθημερινότητα της πόλης.Θυμήθηκε την πλατεία Χατζή, όπου λάμπει η αντιπαροχή του, μας είπε για πέντε μελέτες και ξέχασε την τελευταία προ τριμήνου. Αυτή που ανέθεσε ο Νίκος Γκόντας για να γίνει και υπόγειο γκαράζ. Στην πέρίπτωσή του δεν κολλάει το ό,τι θυμάται χαίρεται, αλλά όταν θυμάται χαίρεται!! Τελευταία δεν θυμάται πολλά!

Αόριστες κουβέντες για το μέλλον των κτηνοτρόφων

Τα αιτήματά τους στην Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μιλένα Αποστολάκη κατέθεσαν τα μέλη του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας

Καίρια αιτήματα για την επιβίωση της ελληνικής κτηνοτροφίας μέσα από ουσιαστικές παρεμβάσεις κατέθεσαν τα μέλη του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας στην υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μιλένα Αποστολάκη κατά την συνάντησή τους την περασμένη Πέμπτη.Κατά την διάρκεια της συνάντησης δεν προέκυψαν ουσιαστικά αποτελέσματα, αν και τέθηκαν κάποιες δεσμεύσεις από την πλευρά του υπουργείου για τη συζήτηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες των αιτημάτων των κτηνοτρόφων.Μεταξύ άλλων, υπήρξε δέσμευση για την έναρξη διαλόγου με πρωτοβουλία του ΕΛΟΓΑΚ για το ζήτημα των τιμών γάλακτος με τις βιομηχανίες, και για την συζήτηση των οικονομικών αιτημάτων των κτηνοτρόφων με το υπουργείο Οικονομικών και τον πρωθυπουργό.Σύμφωνα με το μέλος του ΣΕΚ και πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων Μιχάλη Τζίμα, τα στοιχεία για την ελληνική κτηνοτροφία είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητικά, καθώς δείχνουν συνεχή απαξίωση του κλάδου και συρρίκνωσή του στο σύνολο της χώρας. Μάλιστα, δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για τις δηλώσεις της υφυπουργού που τόνισε πως για να μπορέσει η χώρα να βγει από την κρίση θα πρέπει να στηριχθεί στους πέντε «πυλώνες» της ελληνικής οικονομίας, εκ των οποίων ο ένας είναι η κτηνοτροφία.Η δήλωση αυτή δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, όπου κανείς παρατηρεί μείωση των τιμών και της παραγωγής, σημείωσε χαρακτηριστικά.Ως προς τη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ, που τέθηκε στην συζήτηση με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κ. Τζίμας τόνισε πως επαναδιατυπώθηκε η δέσμευση πως όποια απόφαση ληφθεί θα συζητηθεί πρώτα με τους κτηνοτρόφους.Το επόμενο διάστημα θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από την αποφασιστικότητα των Ελλήνων κτηνοτρόφων να εργαστούν και να αγωνιστούν σκληρά για να κρατηθεί η παραγωγή, κατέληξε ο κ. Τζίμας. Υπενθυμίζουμε πως οι κτηνοτρόφοι της χώρας ζητούν αύξηση στις τιμές γάλακτος, καθώς όπως υποστηρίζουν όλα δείχνουν πως προθέσεις των εταιρειών είναι η μείωση των τιμών κάτι που θα οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο τους παραγωγούς, αφού δε θα βγάζουν ούτε τα έξοδά τους.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Νερό με το τουλούμι

Αρκετά πάνω από το μέσο όρο οι ποσότητες βροχής

Με βροχερό σκηνικό ξεκίνησε το νέο υδρολογικό έτος, από την 1η Σεπτεμβρίου, καθώς ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος είχαν ως κύρια χαρακτηριστικά του καιρού τις έντονες βροχοπτώσεις και την υψηλή υγρασία.Σύμφωνα με τα στατιστικά, οι ποσότητες βροχής που καταγράφονται τους δύο παραπάνω μήνες ξεπερνούν κατά πολύ το μέσο όρο. Ο μέσος όρος βροχής για τον μήνα Σεπτέμβριο κυμαίνεται στα 50 χιλιοστά, όμως τον φετινό Σεπτέμβριο στην περιοχή μας καταγράφηκαν 140 χιλιοστά βροχής, σχεδόν τριπλάσια αύξηση.Ανάλογη είναι η εικόνα και για τον μήνα Οκτώβριο, παρά το γεγονός πως βρισκόμαστε ακόμη στα μισά. Ο μέσος όρος κυμαίνεται στα 120 χιλιοστά, όμως μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 180 χιλιοστά, εκ των οποίων τα 80 χιλιοστά σημειώθηκαν στην έντονη βροχόπτωση της 6ης Οκτωβρίου.Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άρη Μπαρτζώκα, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου δεν αποκλείεται τα ποσοστά βροχής να ξεπεράσουν τα 200 χιλιοστά, καθώς το σκηνικό του καιρού αναμένεται να μείνει ίδιο και τις επόμενες ημέρες με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές, την υψηλή υγρασία και τα μικρά διαστήματα ηλιοφάνειας.Το σκηνικό αυτό οφείλεται σε ένα σύστημα υψηλών πιέσεων που παρατηρείται στη Δυτική Ευρώπη και ειδικότερα στην Ισπανία, και που μετακινούμενο στη χώρα μας δημιουργεί συστήματα βροχόπτωσης. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στο Ιόνιο Πέλαγος και την Δυτική Ελλάδα.Παρά τα υψηλά ποσοστά βροχής, το σκηνικό του καιρού κρίνεται φυσιολογικό για την εποχή, ακόμη και με τα ακραία ποσοστά βροχής που σημειώθηκαν ορισμένα 24ωρα.Τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού δεν αναμένεται να διαφοροποιηθούν τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με τον κ. Μπαρτζώκα, το Σαββατοκύριακο το πρωί θα επικρατεί ανάπαυλα, όμως τις απογευματινές και βραδινές ώρες θα σημειωθούν βροχές, οι οποίες θα είναι πιο έντονες την ερχόμενη Δευτέρα. Μέχρι στιγμής δεν αναμένεται κάποια διαφοροποίηση του καιρού και την ερχόμενη εβδομάδα.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ