Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2010

Επίσκεψη Β.Αργύρη σε Νομαρχία και Εφορία


Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου Βαγγέλης Αργύρης συνοδευόμενος από τον υποψήφιο Αντιπεριφερειάρχη κ. Χρίστο Παπαβρανούση και υποψηφίους περιφερειακούς συμβούλους της παράταξης «ΗΠΕΙΡΟΣ – ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ» επισκέφθηκαν τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ν. Ιωαννίνων και τις υπηρεσίες της Εφορίας στα Γιάννενα.Στην Νομαρχία Ιωαννίνων επισκέφθηκαν τους χώρους εργασίας, συναντήθηκαν με δεκάδες υπαλλήλους αλλά και πολίτες, συζήτησαν πάνω στα προβλήματα που έχουν προκύψει και στον τρόπο αντιμετώπισης.Στις υπηρεσίες της Εφορίας ο κ. Αργύρης αλλά και το κλιμάκιο της παράταξης «Ήπειρος – Τόπος να ζεις» συνομίλησαν με τους υπαλλήλους των υπηρεσιών για τον τρόπο καλύτερης εξυπηρέτησης των πολιτών.Ο κ. Αργύρης στο τέλος των επισκέψεων έκανε την ακόλουθη δήλωση:«Επισκεφθήκαμε σήμερα ως παράταξη « Ήπειρος τόπος να ζεις», την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων και τις υπηρεσίες της Εφορίας.Στη Νομαρχία συναντηθήκαμε με δεκάδες υπαλλήλους πολλών τμημάτων και διευθύνσεων, και με πολίτες που διεκπεραίωναν εργασίες τους.Επιβεβαιώσαμε την ύπαρξη αξιόλογου ανθρώπινου δυναμικού με γνώσεις, κατάρτιση και όρεξη για δουλειά, το οποίο μένει όχι μόνο ανεκμετάλλευτο αλλά και αδικημένο.Συζητήσαμε με τους υπαλλήλους πάνω στο Οργανόγραμμα της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, το οποίο είναι σε μεταβατικό στάδιο και το οποίο είναι ανοιχτό για να προσαρμοστεί στις πραγματικές ανάγκες της Περιφέρειας και στην ανταποδοτική αξιοποίηση των υπαλλήλων.Στην νέα περιφερειακή αρχή δεν θα κυριαρχεί ο φόβος. Μέσα σε ένα αξιοπρεπές για την ανθρώπινη προσωπικότητα εργασιακό περιβάλλον θα αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις γνώσεις, την επιστημονική κατάρτιση και τον ζήλο των εργαζομένων που και τώρα κάτω από υπέρμετρες δυσκολίες κάνουν στο έπακρο το καθήκον τους.Στις υπηρεσίες της Εφορίας διαπιστώσαμε τον αγώνα των υπαλλήλων για την εξυπηρέτηση του πολίτη και την τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων στην περιοχή μας. Γίνεται μια μεγάλη δουλειά η οποία συνεχώς βελτιώνεται και η οποία πρέπει να λαμβάνει συνεχώς υπόψη τον ζήλο και την ευσυνειδησία των υπαλλήλων».

Και το ψηφοδέλτιο με... αντι-«Καλλικρατικό» πνεύμα

Από την παράταξη «Τρία κλικ Αριστερά» του Χρ. Μαντά

Με ... αντι-«Καλλικρατικό» πνεύμα και στη συγκρότηση του ψηφοδελτίου, κατέρχεται στις εκλογές στο νέο δήμο Ιωαννιτών η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, «Τρία κλικ Αριστερά, Αντίσταση - Αλληλεγγύη - Αλλαγή», ανακοινώνοντας χθες τους υποψηφίους για τον σημερινό δήμο Ιωαννιτών.Ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης και υποψήφιος δήμαρχος Χρήστος Μαντάς στην ομιλία του ανέφερε ότι η υποχρέωση για 29 τουλάχιστον υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους στον κεντρικό δήμο, δεν επέτρεψε να είναι κι άλλοι υποψήφιοι.Τα ονόματα που λίγο αργότερα ανακοινώθηκαν ήταν 27 και σε συνομιλία μετά την παρουσίαση με δημοσιογράφους δόθηκε η εξήγηση ότι αυτό έγινε ως μια πολιτική κίνηση της παράταξης για να δείξει την αντίθεση της στον «Καλλικράτη» και τονίστηκε ότι το ψηφοδέλτιο συνολικά θα είναι πλήρες για να μην υπάρξει πρόβλημα στο Πρωτοδικείο. Ουσιαστικά επιλέγεται να μην δοθεί σημασία στην σταυροδοσία, αλλά στην ψήφο υπέρ του συνδυασμού από τους πολίτες.

Ασάφεια και εξηγήσεις...
Παραθέτουμε το απόσπασμα της εισήγησης του κ. Μαντά:«Το ψηφοδέλτιό μας θα έχει υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους σε όλους τους περιφερειακούς, πρώην «Καποδιστριακούς» Δήμους και στην κοινότητα του Νησιού.Θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς και θα πούμε καθαρά ότι τα αντιδημοκρατικά όρια του «Καλλικράτη» που ορίζουν ότι στον πρώην Δήμο Ιωαννιτών πρέπει να έχουμε υποχρεωτικά τουλάχιστον 29 υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους δεν επέτρεψαν σε πολλούς φίλους και συναγωνιστές να είναι υποψήφιοι, όμως είμαστε σίγουροι ότι θα μας στηρίξουν, όπως και πολλοί άλλοι, με πίστη, ενθουσιασμό και ανιδιοτέλεια και τώρα αλλά κυρίως μετά, στην προσπάθεια που όλοι μαζί θα συνεχίσουμε σε πολλά μέτωπα».Το συμπέρασμα από αυτή την αναφορά δεν ήταν και τόσο σαφές και από τις εξηγήσεις που δόθηκαν μετά, προκύπτει ότι η παράταξη θα καταθέσει στο Πρωτοδικείο ψηφοδέλτιο που θα κριθεί έγκυρο.Απλά για το σημερινό δήμο Ιωαννιτών και εκλογική περιφέρεια, όπως ονομάζονται οι δήμοι που συνενώνονται, οι υποψήφιοι θα μπορούν να ψηφίζονται από τους ψηφοφόρους των άλλων εκλογικών διαμερισμάτων (έναν σταυρό για τους άλλους και μέχρι τρεις για αυτό της Παμβώτιδας), ενώ οι ψηφοφόροι των Ιωαννίνων επίσης μπορούν να «σταυρώσουν» έναν υποψήφιο σε άλλο διαμέρισμα.

Κριτική και το όραμα για μια άλλη πόλη
Το πώς ακριβώς σχεδιάζουν το ψηφοδέλτιο κι αν τελικά θα κατατεθεί με 27 υποψηφίους στον σημερινό δήμο ή θα καλυφθεί το κατώτατο όριο, μένει να το δούμε με την ανακήρυξη, αν και υπάρχουν πληροφορίες ότι η επιλογή αυτή υποκρύπτει και κάποια... αδυναμία συγκρότησης πλήρους ψηφοδελτίου, όχι ως προς την τήρηση των ποσοτικών δεδομένων.Για το ψηφοδέλτιο, στην παρουσίαση του οποίου ήταν παρόντες ο υποψήφιος περιφερειάρχης και αντιπεριφερειάρχης, Γ. Παπαδημητρίου και Κ. Λούκας, ο κ. Μαντάς είπε ότι συγκροτείται από «ανθρώπους που τούς γνωρίζετε ίσως, από κοινωνικούς αγώνες, από αγώνες για μεγάλα προβλήματα της πόλης και της περιοχής, πολίτες από το χώρο της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς, ενεργούς πολίτες που έχουν μια ανιδιοτελή και αγωνιστική στάση ζωή, ο κ. Μαντάς άσκησε σκληρή κριτική στον «Καλλικράτη», στη μείωση των πόρων προς την αυτοδιοίκηση και φυσικά στο Μνημόνιο, αλλά και στην δημοτική αρχή του Νίκου Γκόντα.Περιγράφοντας και το πώς θα ήθελε ο συνδυασμός του την πόλη, ανέφερε και τα εξής:«Ονειρευόμαστε μια άλλη πόλη , που δεν χωράει στον στενό κορσέ που μάς επέβαλε η απερχόμενη νεοφιλελεύθερη δημοτική αρχή με τις καταστροφικές της πολιτικές στους δημόσιους χώρους, όπως στην «ΟΑΣΗ», την Πλατεία και το «Ξενία», στις υποδομές, στα δημοτικά τέλη και που οδήγησε τα οικονομικά του Δήμου «στο κόκκινο», κρατώντας σε ομηρία χιλιάδες οικογένειες. Ονειρευόμαστε μια άλλη πόλη της απασχόλησης, της συνεργασίας και της αλληλεγγύης, των ελεύθερων δημόσιων χώρων, ενάντια στον κυκλοφοριακό βραχνά της μόλυνσης και του θορύβου. Μια πόλη με ριζικές αλλαγές στην λειτουργία του Δήμου, με ριζικές αλλαγές στην διαχείριση των απορριμμάτων και των λυμάτων, με ριζικές αλλαγές στην διαχείριση των υδάτινων πόρων, με ριζικές αλλαγές στην διαχείριση του οικοσυστήματος της Λίμνης, με ριζικές αλλαγές στις υπηρεσίες της Παιδείας, της Υγείας και της Κοινωνικής Πρόνοιας.Μια πόλη που η δημοκρατία και η συμμετοχή θα καθορίσουν την εξέλιξή της ενάντια σε κάθε είδους κερδοσκοπικά κεφάλαια».

Ποιοι είναι οι 27 υποψήφιοι
Τους 27 υποψηφίους παρουσίασε το μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και εκπρόσωπος της παράταξης Γιάννης Ευθυμίου και με αλφαβητική σειρά είναι:
-Βάσσος Νικόλαος, Φοιτητής στο ΤΕΙ Λογοθεραπείας , Γραμματέας νεολαίας ΣΥΝ
-Γιαννώρος Γιώργος, Φυσικός Ραδιοηλεκτρολόγος-συνταξιούχος ΟΤΕ
-Γκότζου Εριφύλη, Φαρμακοποιός
-Διαμάντης Θεόφιλος, Εργολάβος οικοδομών
-Διαμάντη Αικατερίνη, Συνταξιούχος Πανεπιστημιακός
-Καζατζή Χρυσούλα, Συνταξιούχος ιδιωτική υπάλληλος
-Κακαϊδής Βασίλειος, Οικονομολόγος, καθηγητής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, πρόεδρος Δημ. Συμβουλίου Περάματος
-Καραμανίδης Βασίλειος, Μαρμαράς
-Κωστανάσιος Λάζαρος, Δάσκαλος, MSC στην Παιδαγωγική
-Μαντζούτσου Αλεξάνδρα, Καθηγήτρια αγγλικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση
-Μαργιόλας Γιώργος, Δημόσιος υπάλληλος
-Μαρέτης Ανδρέας, Φαρμακοποιός
-Μπασιούκας Κωνσταντίνος, Αναπληρωτής Καθηγητής Δερματολογίας, συνδικαλιστής στο χώρο του Πανεπιστημίου και της Υγείας
-Μότσιος Γιάννης, Συνταξιούχος πανεπιστημιακός, φιλόλογος
-Νάκος Παναγιώτης, Ηθοποιός
-Νάτσης Λάζαρος, Βιολόγος
-Νέος Κωνσταντίνος, Νομικός, Καθηγητής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση-συγγραφέας
-Παπαδοπούλου Θεοδώρα, Κομμώτρια
-Παπαϊωάννου Σοφία, Ιδιωτική υπάλληλος
-Πρίφτης Φίλιππος, Ψυχίατρος
-Ρουμπέλας Κωνσταντίνος, Συνταξιούχος ΙΚΑ
-Σδράνης Γιάννης, Κλινικός Χημικός στο ΠΓΝΙ
-Σέρμπος Σωτήριος, Φυσικός, καθηγητής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ
-Τζιόβας Κωνσταντίνος, Απόφοιτος ΤΕΙ, εργαζόμενος στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας
-Τριάντης Κωνσταντίνος, Δασολόγος - Περιβαλλοντολόγος, προϊστάμενος του Δασαρχείου Κόνιτσας
-Χαραλάμπους Σωτηρία, Eκπαιδευτικός - Μητέρα 6 παιδιών
-Χήτος Βασίλειος, Αγρότης

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Τηλεοπτικό debate μεταξύ των Υποψηφίων Περιφερειαρχών προτείνει ο Γιάννης Παπαδημητρίου


Το «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» επισημαίνει ότι η προεκλογική εκστρατεία εξελίσσεται με χαρακτηριστική απουσία τηλεοπτικών αλλά και ραδιοφωνικών διαλόγων μεταξύ των επικεφαλής των ψηφοδελτίων για την Περιφέρεια της Ηπείρου. Χωρίς ασφαλώς να αποτελεί ολοκληρωμένη ενημέρωση, η ζωντανή αντιπαράθεση μεταξύ των υποψηφίων Περιφερειαρχών δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να έχουν μέτρα σύγκρισης και βοηθάει στην τελική τους επιλογή.Ειδικά τα δημόσια Μέσα Ενημέρωσης, η Κρατική Ραδιοφωνία και τα Δημοτικά Ραδιόφωνα, οφείλουν να προγραμματίσουν άμεσα ζωντανούς διαλόγους, και εφ’ όλης της ύλης και θεματικούς, και να καλέσουν όλους τους υποψήφιους Περιφερειάρχες Ηπείρου, όπως απαιτεί η Οδηγία του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου. Εάν κάποιοι από αυτούς δεν θέλουν να εμφανιστούν στους διαλόγους αυτούς, έχουν ασφαλώς κάθε δικαίωμα, αυτό όμως δεν πρέπει να παρασύρει στην αφωνία τα δημόσια Μέσα Ενημέρωσης, τα οποία χρηματοδοτούν οι πολίτες της Ηπείρου.Ο Γιάννης Παπαδημητρίου προτείνει επίσης τη διεξαγωγή τηλεοπτικού debate μεταξύ όλων των υποψηφίων Περιφερειαρχών και την ταυτόχρονη μετάδοσή του από όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς της Ηπείρου. Καλεί μάλιστα τους συνυποψηφίους του να αποδεχθούν δημόσια την πρόταση αυτή, ώστε να γίνει εφικτός ο άμεσος προγραμματισμός της. Εκ μέρους του «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» δεν τίθεται κανένα θέμα επιλογής ή αποκλεισμού δημοσιογράφων.

Απάντηση τον αερολιμενάρχη κο Μητσιμαρη


Με μεγαλη εκπληξη και απορια διαβασα την απαντηση του αερολιμεναρχη Κου Μητσιμαρη σχετικα με τις καταγγελιες της Λεσχης μας. Αφου παραδεχεται οτι εχει ολοκληρωθει η νεα πιστα,γιατι δεν την παραλαμβανει?Στη νεα πιστα,δεν εκτελουνται εργασιες(λογικα αφου εχει ολοκληρωθει),και εχει τη δυνατοτητα να φιλοξενησει οχι μονο 20 ,αλλα 50 μικρα αεροπλανα!Εχει συνδεθει με τον κυριως διαδρομο, και τα αεροπλανα της εκδηλωσης θα σταθμευανε μονο λιγες ωρες(απο το πρωι μεχρι το απογευμα)διχως να παρενοχλουνε τις 2 πτησεις που εξυπηρετουνται στην παλια πιστα. Η εκδηλωση θα γινοτανε το Σαββατο 23 ή εναλλακτικα 31 Οκτωβριου, ημερα που δεν εκτελουνται εργασιες λογω αργιας!!!Σχετικα με τον χαρακτηρισμο του αερολιμεναρχη οτι το αεροδρομιο μοιαζει με εργοταξιο,θα ελεγα οτι το αεροδρομιο μοιαζει με ξεφραγο αμπελι,και οποιος θελει μπαινει οτι ωρα θελει και κλεβει οτι θελει,οπως συνεβει προσφατα(αλλα αποσιωπηθηκε...)με 700 μετρα καλωδιο,τοποθετημενο σε 1 μετρο βαθος,το οποιο κλαπηκε μεσα απο το αεροδρομιο!!!Και δεν ειναι το μονο περιστατικο. Σχετικα με την γελοια δικαιολογια του Κου Μητσιμαρη, οτι περυσι υπηρχε η μοναδα της Αεροποριας, η εν λογω μοναδα,ουδεμια σχεση ειχε με τους χωρους της πιστας που ελεγχονται αποκλειστικα απο την ΥΠΑ και δεν ειχε καμια αρμοδιοτητα να επιτρεψει(οπως και δεν εκανε)κανενος ειδους εκδηλωση. Ο χωρος παραχωρηθηκε παρανομα και παρατυπα απο τον Κο Μητσιμαρη,ενω δεν τον ειχε παραλαβει(κι ακομη δεν εχει),εξυπηρετωντας τον "φιλο" του και προεδρο της Αερολεσχης Κο Δημο, ο οποιος εκτος αλλων, πετουσε και επι πολλα χρονια παρανομα με το ιδιωτικο του αεροπλανο,μιας και δεν διαθετει πτυχιο!!!Ο Κος Μητσιμαρης προσπαθει να δικαιολογησει τα αδικαιολογητα και τηρει μια σταση ανευθυνη και επικινδυνη. Παρομοια περιστατικα εχουν καταγγελθει στην κεντρικη υπηρεσια, η οποια δεν παιρνει θεση. Το αεροδρομιο ειναι "κλειδωμενο" και απαγορευμενο για οσους δεν ανηκουν στους "κολητους" της διευθυνσης του. Ευχομαι η δικαιοσυνη,να δωσει επιτελους μια λυση στο τεραστιο αυτο προβλημα.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΑΡΑΒΙΔΑΣ

Συνάντηση Φ.Φίλιου με τις Πρυτανικές Αρχές


Την προγραμματική δέσμευση της «Ενότητας Πολιτών – Νέα Γιάννενα» για μόνιμη και διαρκή συνεργασία με την μορφή σταθερού πρωτοκόλλου μετέφερε στη συνάντησή του με τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ο υποψήφιος Δήμαρχος, επικεφαλής της παράταξης Φίλιππας Φίλιος.Στη συζήτηση με τον Πρύτανη Τριαντάφυλλο Αλμπάνη και τους αντιπρυτάνεις τέθηκαν ακόμη τα ζητήματα της αξιοποίησης του επιστημονικού δυναμικού του Πανεπιστημίου προς όφελος της πόλης, αλλά και θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος. Ο κ. Φίλιος σημείωσε πως πρέπει να συνδεθεί η Πανεπιστημιακή Κοινότητα και οι φοιτητικές οργανώσεις με την πόλη, κι ως ένα καλό παράδειγμα συνεργασίας έφερε το ζήτημα της ανακύκλωσης την οποία το Πανεπιστήμιο έχει προωθήσει ενώ στο Δήμο Ιωαννιτών δεν έχει προχωρήσει ουσιαστικά τίποτα.Αναφερόμενος στο θέμα της σύνδεσης του Πανεπιστημίου με την πόλη, ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα» άσκησε κριτική στην απερχόμενη δημοτική αρχή, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όλα αυτά τα χρόνια ακούμε για τη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και ψηφίζουμε στο δημοτικό συμβούλιο αποφάσεις που ποτέ δεν υλοποιούνται. Ο απερχόμενος Δήμαρχος μας έχει συνηθίσει στα ωραία λόγια, που ποτέ δε μετουσιώνονται σε πράξη».Από την πλευρά του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη του Φ. Φίλιου, με τον οποίο, όπως και ο ίδιος τόνισε, γνωρίζονται πολύ καλά, αφού ο Τρ. Αλμπάνης είχε εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του υποψήφιου δημάρχου.«Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θέλει τη συνεργασία με το Δήμο σε όλα τα επίπεδα. Χρειάζεται την πόλη, κυρίως για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των φοιτητών. Αλλά και ο Δήμος Ιωαννιτών χρειάζεται το Πανεπιστήμιο, που είναι ανοιχτό να συμβάλει σε πολλά επίπεδα, κυρίως στις νέες τεχνολογίες, στον πολιτισμό, στην υγεία και σε άλλα ζητήματα που είναι απαραίτητα για να λειτουργήσει σωστά η Τοπική Αυτοδιοίκηση», υπογράμμισε σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης ο Τρ. Αλμπάνης και ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εκλογές στον Φ. Φίλιο.Τέλος ο κ. Φίλιος συναντήθηκε επίσης με τους Καθηγητές Κώστα Δραίνα και Επαμεινώνδα Τσιάνο, με τους οποίους συζήτησε θέματα που απασχολούν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Συνάντηση Κώστα Αρβανίτη με τον πρόεδρο του ΤΕΙ Ηπείρου


Με τον πρόεδρο του ΤΕΙ Ηπείρου, κ. Γρηγόρη Γκίκα, καθώς και καθηγητές του παραρτήματος της Πρέβεζας συναντήθηκε εχτές, κλιμάκιο στελεχών του συνδυασμού «ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ» στα νέα κτίρια του ΤΕΙ.Επικεφαλής του κλιμακίου ήταν ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας.Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη λειτουργία του ΤΕΙ στην Πρέβεζα και ειδικότερα τις ανάγκες για τη βελτίωση της πρόσβασης και τη σύνδεση με το βιολογικό καθαρισμό της Πρέβεζας. Επίσης συζητήθηκαν οι προοπτικές ανάπτυξης και καλύτερης λειτουργίας του παραρτήματος.Εκ μέρους του συνδυασμού και του Υποψήφιου Περιφερειάρχη , κ. Βαγγέλη Αργύρη, ο κ. Αρβανίτης αναφέρθηκε στη σημασία που δίνεται στο ρόλο των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Ηπείρου και την αναγκαιότητα ενεργούς συμμετοχής τους στις τοπικές προσπάθειες ανάπτυξης και προόδου.Επίσης έγινε αναφορά στην ανάγκη να συνδεθεί στενά η λειτουργία του ΤΕΙ με τις παραγωγικές δραστηριότητες της περιοχής με στόχο να υποστηριχθεί επιστημονικά η παραγωγική διαδικασία. «Ιδιαίτερα σημαντική μπορεί να είναι η υποστήριξη αυτή στην εισαγωγή νέων μεθόδων και τεχνολογιών στην αγροτική παραγωγή, τη βελτίωση της ποιότητας και την προώθηση των προϊόντων στην αγορά» τονίστηκε.Επίσης συνάντηση του κλιμακίου πραγματοποιήθηκε και με εκπροσώπους των σπουδαστών και συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με τη στέγαση, τη φιλοξενία και την εξυπηρέτηση των σπουδαστών στην περιοχή της Πρέβεζας.

Συνεδρίαση της Επιτροπής για το ΧΥΤΥ Ηπείρου

Γενική Γραμματέας Περιφέρειας: «Χωρίς παλινδρομήσεις και με αξιόπιστα κριτήρια η χωροθέτηση»

Την ικανοποίησή της για τη διαδικασία που έχει τηρηθεί ως τώρα εξέφρασε η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου, Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα, ανοίγοντας τη συνεδρίαση της Επιτροπής Επίβλεψης και Παραλαβής της μελέτης για τη χωροθέτηση του εργοστασίου επεξεργασίας των Αστικών Στερεών Αποβλήτων(ΑΣΑ) και του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων(ΧΥΤΥ), το πρωί στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΤΕΕ Τμήματος Ηπείρου. Συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματέας εξήρε τόσο τη δουλειά της μελετητικής ομάδας όσο και τις διαδικασίες που έχουν ακολουθήσει ως τώρα τα μέλη της επιτροπής προκειμένου να καταλήξουν σε σύντομο χρονικό διάστημα στην επιλογή της τεχνολογίας επεξεργασίας των Αστικών Στερεών Αποβλήτων στην Ήπειρο που ήταν και η πρώτη φάση της μελέτης. Ταυτόχρονα ζήτησε και από τις δύο πλευρές να ακολουθήσουν την ίδια τακτική και στο δεύτερο σκέλος, αυτό της χωροθέτησης.«Το έχω ξεκαθαρίσει από την αρχή και το επαναλαμβάνω και σήμερα που ξεκινάμε μια πιο δύσκολη φάση, αυτή της χωροθέτησης, η λύση που θα δοθεί για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο θα πρέπει να είναι οικονομικά βιώσιμη, κοινωνικά αποδεκτή και φιλική προς το περιβάλλον» ανέφερε η κα. Γεωργακοπούλου-Μπάστα.Ζήτησε δε, να προχωρήσουν στην χωροθέτηση χωρίς παλινδρομήσεις και διασφαλίζοντας πως τα κριτήρια θα είναι αξιόπιστα ώστε να μην εγείρουν αντιδράσεις, ή οποιαδήποτε μορφή αμφισβήτησης. «Εγώ θέλω να φύγω από εδώ καθώς, τελειώνει η θητεία μου, και οι διαδικασίες να μην αμφισβητηθούν ποτέ. Πρέπει να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες όπως έχει γίνει μέχρι σήμερα» υπογράμμισε με νόημα. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Επιτροπής Θανάσης Μανταλόβας καθόρισε το πλαίσιο της συνεδρίασης και τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν το επόμενο διάστημα ώστε να διασφαλιστεί η επιστημονική εγκυρότητα και η αξιοπιστία του εγχειρήματος χωροθέτησης της μονάδας επεξεργασίας των Αστικών Στερεών Αποβλήτων(ΑΣΑ) και του ΧΥΤΥ στην Ήπειρο.Οι μελετητές ακολούθως, παρουσίασαν το περιεχόμενο του 2ου παραδοτέου της μελέτης που αφορά τα κριτήρια σχεδιασμού σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και τη μεθοδολογία χωροθέτησης η οποία περιλαμβάνει:

  • Τον καθορισμό των ευρύτερων περιοχών με βάση το κριτήριο της κεντροβαρικότητας,
  • Τον προσδιορισμό των κριτηρίων αποκλεισμού και τον καθορισμό των αποκλεισμένων περιοχών,
  • Τον καθορισμό των κριτηρίων συγκριτικής αξιολόγησης των ευρύτερων περιοχών χωροθέτησης.

Επίσης, παρουσίασαν διάφορα σενάρια ως προς τον καθορισμό των ευρύτερων περιοχών σύμφωνα με τη μεθοδολογία και τα κριτήρια χωροθέτησης.Τα μέλη της Επιτροπής από την πλευρά τους, ζήτησαν διευκρινίσεις από τους μελετητές για τη μεθοδολογία και τα κριτήρια που τους παρουσίασαν. Ανέπτυξαν τους δικούς τους προβληματισμούς και μετέφεραν την εμπειρία τους από τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στην πρώτη φάση. Παράλληλα αποφάσισαν ομόφωνα μετά από σχετική πρόταση του Προέδρου της Επιτροπής, Θ. Μανταλόβα τα εξής:

  • Να αποστείλουν στον ανάδοχο μελετητή μέσα στην επόμενη εβδομάδα, συγκεκριμένες παρατηρήσεις-συμπληρώσεις κυρίως όσον αφορά τα κριτήρια οικονομικής βιωσιμότητας ή αποκλεισμού διαφόρων περιοχών προκειμένου να τις λάβει υπόψη του τόσο στη διαδικασία, όσο και στα κριτήρια επιλογής του χώρου.
  • Να ζητήσουν στο πλαίσιο του παρόντος παραδοτέου να εξετάσει εκτενώς ο μελετητής δύο εναλλακτικά σενάρια ως προς τη χωροθέτηση του εργοστασίου και του ΧΥΤΥ. Συγκεκριμένα, το πρώτο θα αφορά τη χωροθέτηση μονάδας επεξεργασίας ΑΣΑ και νέου ΧΥΤΥ και το δεύτερο μονάδας επεξεργασίας και αξιοποίησης των υφιστάμενων υποδομών ΧΥΤΑ με τη μετατροπή τους σε ΧΥΤΥ. Να σημειωθεί, πως σε αυτή την περίπτωση εξαιρείται ο ΧΥΤΑ στο Ελληνικό όπως έχει δεσμευθεί προς τους κατοίκους της περιοχής η Γενική Γραμματέας και αναφέρεται ξεκάθαρα και στη συγκεκριμένη μελέτη.
  • Τέλος , το δεύτερο παραδοτέο της μελέτης αφού διορθωθεί σύμφωνα με τις παρατηρήσεις- συμπληρώσεις των μελών της Επιτροπής να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση προς τους επιστημονικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς της Ηπείρου.
Τα μέλη της Επιτροπής αποφάσισαν να συνεδριάσουν εκ νέου το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου.

Απάντηση Φ.Φίλιου στην Δημοτική Αρχή


Η απρεπής και υβριστική τακτική, η τακτική «λέμε συνέχεια ψέματα, στο τέλος κάτι θα μείνει» συνεχίζονται από την απερχόμενη δημοτική αρχή και το Νίκο Γκόντα. Κούρασαν και κουράστηκαν!Μονόδρομος για τους ίδιους ο κατήφορος που επέλεξαν.Η «Ενότητα Πολιτών- Νέα Γιάννενα» ανέμενε σήμερα από την Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία να ορίσει τον εκπρόσωπό της, ώστε μαζί με τους εκπροσώπους και των υπολοίπων παρατάξεων να συζητήσουν την διαδικασία και τους όρους του τηλεοπτικού διαλόγου, για τον οποίο δεσμεύτηκε ο Νίκος Γκόντας.Δεν το έπραξαν.Έχουμε υπομονή και περιμένουμε να το κάνουν άμεσα.Είναι εύκολο να επιδίδονται σε υβριστικούς μονολόγους, αλλά ο διάλογος είναι σίγουρα πιο εποικοδομητικός και σαφώς πιο χρήσιμος για τους πολίτες.Τον προκαλέσαμε, τον επιδιώκουμε και τον επιζητούμε.

ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ-ΝΕΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τακτική λάσπης και συκοφαντίας από τον Γκόντα και την τοπική Νέα Δημοκρατία


Νέα σφοδρή επίθεση κατά του Φίλιππα Φίλιου,εξαπολύει με ανακοίνωσή του ο απερχόμενος δήμαρχος Νίκος Γκόντας,αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά,πως έχει κυριολεκτικά χάσει την ψυχραιμία του.Ο κ. Γκόντας αναφέρεται για μια ακόμη φορά στην διακυβέρνηση της πόλης από τον κ. Φίλιο,λέγοντας πως η θητεία του ήταν καταστροφική και εξυμνεί τον Τάσο Παπασταύρο για το..."έργο" του.Η τακτική της λάσπης και της συκοφαντίας που ακολουθούν τα στελέχη της τοπικής Νέας Δημοκρατίας,θα είναι το κυριότερο χαρακτηριστικό των δημοτικών εκλογών.

ΑΡΤΑ:Επίσκεψη Όλγας Γεροβασίλη στο Δήμο Φιλοθέης


Στις 1 το μεσημέρι η Όλγα Γεροβασίλη, συνοδευόμενη από υποψήφιους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους της «ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ» επισκέφθηκε τον Δήμαρχο Παναγιώτη Τσώλα στο Δημαρχείο του Δήμου Φιλοθέης στους Χαλκιάδες.Σε εκτενή συζήτηση με τον κο Τσώλα η υποψήφια Δήμαρχος Αρταίων του μετέφερε τις προγραμματικές θέσεις της παράταξής της. Ζήτησε ακόμη τη συνδρομή του στο μεσοδιάστημα από τις 15 Νοεμβρίου μέχρι και την 1η του Γενάρη, για να μην υπάρξει αναξιοποίητος χρόνος και η νέα Δημοτική Αρχή να είναι έτοιμη να ασκήσει τα καθήκοντά της με τον καλύτερο τρόπο και για την ενότητα του Δήμου Φιλοθέης.Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω απ’ την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων του Δήμου Φιλοθέης.Συγκεκριμένα η Όλγα Γεροβασίλη κατέθεσε στον Δήμαρχο Φιλοθέης τις απόψεις της για την αξιοποίηση των κοινοτικών εκτάσεων του Δήμου, την τόνωση της νεολαίας με δημιουργία κέντρων αθλητισμού και πολιτισμού μέσα στους οικισμούς, την αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού του στραγγιστικού δικτύου, βελτίωσης του δικτύου ύδρευσης και κατασκευής δικτύου αποχέτευσης, την εκπόνηση διαχειριστικής μελέτης που θα αναδείξει τις πραγματικά κορεσμένες περιοχές για την κτηνοτροφία και την πτηνοτροφία. Τέλος αναφέρθηκε και στην άστοχη επιλογή κατασκευής του ΒΙΟ.ΠΑ. στα Ρόκκα.Ο Δήμαρχος ενημέρωσε την Όλγα Γεροβασίλη για την ωριμότητα και την πορεία των μελετών που έχουν υποβληθεί από το Δήμο Φιλοθέης στο ΕΣΠΑ.Η Όλγα Γεροβασίλη συνομιλώντας στη συνέχεια με κατοίκους του Δήμου ανέφερε:«Οι κοινοτικές εκτάσεις του Δήμου Φιλοθέης ανέρχονται σε χιλιάδες στρέμματα και σε πολλά Τοπικά Διαμερίσματα παραμένουν ανεκμετάλλευτα. Η δική μας πρόταση για την αξιοποίησή τους είναι στην κατεύθυνση της πράσινης ανάπτυξης για κάποια τμήματα και για το μεγαλύτερο μέρος τους στην κατεύθυνση, είτε των δενδροκαλλιεργειών, που με λογιστικούς όρους αποφέρουν 10 εργατοώρες ανά στρέμμα, είτε παραγωγής κτηνοτροφικών φυτών που θα στηρίξουν οικονομικά τους απασχολούμενους στον κλάδο της κτηνοτροφίας.Επίσης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην αναγκαιότητα στήριξης της νεολαίας του Δήμου με δημιουργία κέντρων πολιτισμού και νεολαίας στα κέντρα των οικισμών, αξιοποιώντας τα παλιά κοινοτικά γραφεία και χρησιμοποιώντας, για παράδειγμα δασκάλους μουσικής, ζωγραφικής και δημιουργικής απασχόλησης που θα συνεργάζονται με το Δήμο. Αναγκαία επίσης θεωρείται και η κατασκευή μικρών αθλητικών χώρων, όχι σε απομακρυσμένες περιοχές αλλά μέσα στους οικισμούς ώστε να δοθεί ακόμα μία διέξοδος στη νεολαία της περιοχής.»

ΣΑΓΙΑΔΑ:ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ 19ΧΡΟΝΟΣ ΑΛΒΑΝΟΣ ΜΕ 80 ΚΙΛΑ ΧΑΣΙΣ!


Νέα επιτυχία είχαν οι άντρες της Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας σήμερα το πρωί, στην περιοχή Στόμιο Λωριδας Σαγιάδας.Συνέλαβαν έναν 19χρονο Αλβανό στο αμάξι του οποίου βρήκαν 79 κιλά και 684 γραμμάρια.Όλα συνέβησαν σήμερα το πρωί. Οι άντρες της Δίωξης Ναρκωτικών είχαν στήσει μπλόκο στην Σαγιάδα.Ο νεαρός Αλβανός βλέποντας το μπλόκο των Αστυνομικών προσπάθησε να διαφύγει, με αποτέλεσμα το όχημά του να κάνει άλμα 10 μέτρων και να καρφωθεί σε τοιχίο οικίας.Οι Αστυνομικοί συνέλαβαν τον 19χρονο, ο οποίος τραυματίστηκε ελαφρά, καθώς στο πίσω κάθισμα βρήκαν σάκο με τα ναρκωτικά τα οποία ηταν ειδικά συσκευασμένα, όπως βλέπετε και στην φωτογραφία.Το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 19χρονος, το είχε κλέψει εχτές το βράδυ από την περιοχή της Πεντέλης στην Αθήνα.Προανάκριση διενεργεί η Ασφάλεια Ηγουμενίτσας.

ΡΑΔΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

Οι δημοτικοί αστυνομικοί στο εκλογικό του Γκόντα;


Αγαπητό blog,πριν από 5 λεπτάκια πέρασα από το εκλογικό κέντρο του Νίκου Γκόντα και μέσα είδα τους άνδρες της δημοτικής αστυνομίας με την στολή τους να...κάθονται!!!Γιατί τους πληρώνουμε εμείς οι φορολογούμενοι δημότες;Για να είναι γιουσουφάκια του Γκόντα;Γράψτε κάτι ρε παιδιά.Μην μας περνάνε για μαλ.. τα λαμόγια της Νέας Δημοκρατίας.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Ο Γκόντας άδειασε τον Μουστακλή!!!


«Πριν από 25 χρόνια ο κ. Φίλιος χωροθέτησε και τοποθέτησε έναν βιολογικό καθαρισμό, απηρχαιωμένο και με μέσα του προ-προηγούμενου αιώνα, δίπλα από το στολίδι του λεκανοπεδίου, δίπλα από τη λίμνη, δίπλα από τις πηγές ύδρευσης» τόνιζε σε ανακοίνωσή του προχθές ο απερχόμενος δήμαρχος κ. Νίκος Γκόντας.Ο κ. Γκόντας μάλλον θα λησμόνησε πως ο πρόεδρος της επιτροπής παραλαβής του έργου ήταν ο κ. Ντίνος Μουστακλής.Εκτός και άν το θυμόνταν και ήθελε για άλλους λόγους να τον αδειάσει...

Η Ηλιάνα Τσολιού στο ψηφοδέλτιο του Φίλιππα Φίλιου


Στο ψηφοδέλτιο του Φίλιππα Φίλιου,συμμετέχει η νέα γενιά στελεχών του τοπικού ΠΑΣΟΚ. Επιτυχημένοι επαγγελματίες,με εντυπωσιακά βιογραφικά σπουδών και με κοινωνική αποδοχή.Η Ηλιάνα Τσολιού,συμμετείχε ενεργά στην σπουδάζουσα νεολαία ΠΑΣΟΚ.Σε νεαρή ηλικά εκλέχτηκε μέρος της Περιφερειακής Επιτροπής Καταστατικού του ΠΑΣΟΚ. Είναι μέλος της διοικούσας επιτροπής του ΓΕΩΤΕΕ Ηπέιρου-Νήσων και εκπροσωπεί επάξια στο ψηφοδέλτιο του Φίλιππα Φίλιου τον κλάδο των γεωτεχνικών.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Επίσκεψη Γιώργου Κάτσινου στα Κ.Α.Π.Η.


Ο υποψήφιος Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιώργος Κάτσινος επισκέφθηκε σήμερα το Κ.Α.Π.Η. Ηγουμενίτσας, όπου συζήτησε με τους παρευρισκόμενους θέματα και προβλήματα που τους απασχολούν, τονίζοντας την ευαισθησία του για τους ηλικιωμένους και την πρόθεσή του να εξευρεθούν άμεσες λύσεις.Δεσμεύτηκε να προστεθούν καινοτόμες υπηρεσίες στα Κ.Α.Π.Η. για την εξυπηρέτηση των ηλικιωμένων και τη δημιουργική αξιοποίηση του ελευθέρου χρόνου τους, με την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών και επιτυχημένων πρακτικών, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.Τόνισε ότι, «οι ηλικιωμένοι αποτελούν μια παραμελημένη και αναξιοποίητη κοινωνική ομάδα. Η λογική αυτή πρέπει να αλλάξει».

ΠΡΕΒΕΖΑ:Επίσκεψη Χ.Μπαίλη στη ΒΙ.ΠΕ.


Διαδοχικές επισκέψεις στην Βιομηχανική Περιοχή Πρέβεζας και τις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ στο Ψαθάκι πραγματοποίησε ο υποψήφιος Δήμαρχος και επικεφαλής του συνδυασμού «Δημοτική Συνεργασία» Χρήστος Μπαίλης.Ο κ.Μπαϊλης ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο των εγκατεστημένων επιχειρηματιών στην ΒΙΠΕ κ. Θωμά Μποντίνα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Βιομηχανική Περιοχή (έλλειψη οδικών συνδέσεων, εσωτερική οδοποιία , ασφαλτοστρώσεις, διάθεση ομβρίων υδάτων κλπ) διαβεβαιώνοντάς τον ότι ο ίδιος ως Δήμαρχος θα καταβάλλει-σε στενή συνεργασία με τους επιχειρηματίες- κάθε δυνατή προσπάθεια για την αναβάθμιση της ΒΙΠΕ έτσι ώστε να γίνει εφικτή η προσέλκυση και νέων δραστηριοτήτων.Ο υποψήφιος Δήμαρχος Πρέβεζας κατά την επίσκεψή του στο ΤΕΙ Πρέβεζας συνομίλησε με τον Πρόεδρο του ΤΕΙ Ηπείρου κ.Γρηγόρη Γκίκα για την λειτουργία των Τμημάτων της Πρέβεζας και τις ελλείψεις που παρουσιάζει το νέο κτίριο κυρίως σε ότι αφορά την οδική πρόσβαση προς το Ψαθάκι. Ο κ.Μπαίλης χαρακτήρισε το ΤΕΙ ως ένα ζωντανό οργανισμό ο οποίος «τροφοδοτεί» με νέους επιστήμονες την αγορά εργασίας , υπογραμμίζοντας ότι τα ζητήματα που αφορούν την εκπαίδευση γενικότερα και τους φοιτητές ειδικότερα αποτελούν πρώτη προτεραιότητα τόσο για τον ίδιο όσο και για την «Δημοτική Συνεργασία»

Επίσκεψη Γιάννη Παπαδημητρίου στην Περιφέρεια Ηπείρου


Την Περιφέρεια Ηπείρου επισκέφθηκε χθες κλιμάκιο του «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» με επικεφαλής τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Ηπείρου Γιάννη Παπαδημητρίου.Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με την Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας Ηπείρου Δήμητρα Γεωργακοπούλου – Μπάστα, στην οποία ανέπτυξε τις προγραμματικές θέσεις της παράταξης για μια περιφερειακή αυτοδιοίκηση ανοιχτή στους πολίτες και αποκεντρωμένη σε περιφερειακά διαμερίσματα, εκλεγμένη δημοκρατικά με απλή αναλογική και έμμεση εκλογή περιφερειάρχη.«Το σχέδιο Καλλικράτης δεν διαπνέεται από αυτοδιοικητική λογική αλλά αναπαράγει το αυταρχικό και συγκεντρωτικό μοντέλο του κεντρικού κράτους» επισήμανε ο Γιάννης Παπαδημητρίου ενώ παράλληλα υποστήριξε ότι πρέπει να καταργηθεί η παράλληλη κρατική Περιφέρεια Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας και να μεταφερθούν όλες οι αρμοδιότητες στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα χρηματοδοτείται με θεσμοθετημένους σταθερούς πόρους. Η αντιπροσωπεία έθεσε επίσης ζητήματα υγείας, εκπαίδευσης και διαχειριστικού ελέγχου των επενδυτικών προτάσεων.Από την πλευρά της η Γενική Γραμματέας επέμεινε στο ρόλο των προσώπων, που θα μπορέσουν να ανταποκριθούν αξιόπιστα αλλά και να διευρύνουν τις δυνατότητες του Καλλικράτη, και αναφέρθηκε στα μεγάλα ζητήματα και στο έργο της Περιφέρειας Ηπείρου.Το κλιμάκιο του «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» περιόδευσε στις Υπηρεσίες της Περιφέρειας ενώ είχε εκτεταμένη συζήτηση με την Διευθύντρια και το προσωπικό της Διεύθυνσης Υδάτων. Η αντιπροσωπεία ενημερώθηκε για το δύσκολο έργο της Υπηρεσίας, η οποία στελεχώνεται με 7 μόλις υπαλλήλους για ολόκληρη την Ήπειρο (!), και για την πορεία των μελετών, που αφορούν τα Σχέδια Διαχείρισης Υδατικών Πόρων κατά λεκάνη απορροής. Έγινε επίσης ενημέρωση για την τοποθέτηση υδρομετρητών στους μεγάλους καταναλωτές νερού στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων και για την απροθυμία ορισμένων επιχειρηματιών αλλά και της ΔΕΥΑΙ να ανταποκριθούν στην υποχρέωση αυτή.Τέλος αρκετή συζήτηση έγινε για την άντληση υπογείων νερών από ιδιωτικές εταιρίες εμφιάλωσης, για την οποία ο Γιάννης Παπαδημητρίου έκανε την εξής δήλωση : «Η πορεία της ιδιωτικοποίησης των αποθεμάτων του πόσιμου νερού στην περιοχή μας, έναντι ευτελούς αντιτίμου προς τον αντίστοιχο ΟΤΑ, έχει πάρει διαστάσεις σκανδάλου κατά την τελευταία τετραετία με αυξήσεις των αντλούμενων ποσοτήτων της τάξης του 1.000 %. Πρόκειται για μια πολιτική που άνθησε επί κυβέρνησης Ν.Δ. και συνεχίζεται αδιατάρακτα επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Οι κάτοικοι της πιο βροχερής περιοχής της Ελλάδας πληρώνουν το ακριβότερο νερό και γι’ αυτό απαιτούν τον έλεγχο των αποθεμάτων από το κοινωνικό σύνολο και την ανάπτυξη δημοσίων δικτύων. Ζητάμε να ματαιωθεί κάθε νέα αδειοδότηση μέχρι την ολοκλήρωση των Σχεδίων Διαχείρισης, να διακοπεί κάθε σχετική διαδικασία και να ανακληθούν όλες οι άδειες επέκτασης, που δόθηκαν τα τελευταία χρόνια, χωρίς να έχουν τηρηθεί οι προδιαγραφές και τα χρονοδιαγράμματα της Οδηγίας – Πλαίσιο 2000/60 για τα νερά».Τέλος το κλιμάκιο του «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων Περιφέρειας Ηπείρου και ενημερώθηκε για τα προβλήματα, που δημιουργεί η σκόπιμη ασάφεια των διατάξεων του Καλλικράτη και η επικάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ της κρατικής Περιφέρειας και της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Οι εργαζόμενοι εξέθεσαν την αγωνία για το μέλλον τους και ιδιαίτερα αυτών που εργάζονται στις τεχνικές υπηρεσίες. Από την πλευρά της παράταξης τονίστηκε η ανάγκη της συσπείρωσης των εργαζομένων στο σύλλογό τους αλλά και της ενίσχυσης των δυνάμεων, που αγωνίζονται ενάντια στο Μνημόνιο και τον Καλλικράτη, στις προσεχείς εκλογές.

Η ζέστη είναι ακριβή στα Γιάννενα


Μπορεί να είμαστε στη μέση προεκλογικής περιόδου, αλλά υπάρχουν και… σοβαρότερα θέματα: ένα από αυτά είναι η προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης η οποία ξεκινάει υπό κανονικές συνθήκες από την Παρασκευή.Σήμερα ωστόσο θα είναι η κρίσιμη συνάντηση των βενζινοπωλών με το υπουργείο, καθώς είναι σε εκκρεμότητα οφειλές από την επιστροφή του φόρου στους βενζινοπώλες.Το κακό όμως είναι ότι ακόμη και αν συμφωνήσουν οι δύο πλευρές και οι βενζινοπώλες πάρουν τα χρήματα, τα οποία στο κάτω-κάτω δικαιούνται, το πετρέλαιο θα είναι ακριβότερο από πέρυσι.Από την αρχή, τα πράγματα έχουν ως εξής. Οι βενζινοπώλες αγοράζουν το καύσιμο σε μια συγκεκριμένη τιμή, επιβαρυμένη με τον ειδικό φόρο και το πουλάνε στους καταναλωτές φθηνότερα. Τα χρήματα της διαφοράς, τους τα επιστρέφει το υπουργείο Οικονομικών. Αυτό το τελευταίο όμως, δεν συμβαίνει εδώ και αρκετό καιρό. «Το υπουργείο χρωστάει στους βενζινοπώλες περί το 1 εκατομμύριο ευρώ συνολικά» λέει ο πρόεδρός τους στα Γιάννενα, Παντελής Κολόκας. Συμπληρώνει ότι αυτή τη φορά θέλουν δεσμεύσεις γιατί «ποιος μας λέει ότι δεν θα μας γελάσουν και πάλι», όπως λέει χαρακτηριστικά.Συνεχίζει λέγοντας πως «είναι στο χέρι του υπουργείου να δώσει λύση» και ότι, ούτως ή άλλως, υπάρχουν πολλά πρατήρια που περιμένουν να δουλέψουν τώρα, με το πετρέλαιο θέρμανσης. «Ήδη, έχουν κλείσει τρία πρατήρια στο νομό Ιωαννίνων και άλλα δέκα περιμένουν να δουν αν θα μπορέσουν να ορθοποδήσουν με το πετρέλαιο θέρμανσης» όπως τονίζει.

Ξεκίνημα 70 λεπτά

Χαμένοι και πάλι, θα είναι οι καταναλωτές. Η τιμή εκκίνησης φέτος θα είναι η τιμή που έκλεισε πριν από έξι μήνες η «πετρελαϊκή περίοδος», δηλαδή τα 70 λεπτά το λίτρο. Η επιβάρυνση είναι δεδομένη με τις αυξήσεις που έχουν επέλθει το τελευταίο τρίμηνο στους φόρους και έτσι, το κόστος της θέρμανσης φέτος θα είναι μεγαλύτερο για τα νοικοκυριά. Πάντα φυσικά υπάρχει η δυνατότητα καλύτερων τιμών καθώς συνήθως οι τιμές υπολογίζονται στον τόνο, αλλά και πάλι φέτος, δύσκολα θα «αντέξουν» εκπτώσεις και οι βενζινοπώλες. Το Ινστιτούτο Προστασίας Καταναλωτών Ηπείρου (Θ. Πασχίδη 52 Ιωάννινα, τηλ. 2651065178 ή 6946290582 και email inpka.hp@gmail.com.) επιστά την προσοχή στους καταναλωτές, με τις κλασικές συμβουλές: καθαρισμός και ρύθμιση εγκαταστάσεων (καυστήρας, σώματα κ.λπ), προσοχή τόσο στις ακριβές, αλλά και στις πολύ χαμηλές τιμές. Επίσης, συνιστά την ογκομέτρηση της δεξαμενής (πολλαπλασιάζοντας μήκος επί πλάτος και διαιρώντας δια 1.000). Η ποσότητα του πετρελαίου θα σταματήσει 1 με 2 εκατοστά από εκεί που θα έπρεπε να σταματήσει, επειδή οι δεξαμενές μετά την παραλαβή πετρελαίου παρουσιάζουν μια μικρή διόγκωση, όπως επισημαίνει το ΙΝΚΑ. Επίσης, το ΙΝΚΑ συστήνει τη μέτρηση του πετρελαίου πριν και μετά την παράδοση, με διαγραμμισμένη, μεταλλική βέργα, έλεγχο της μάνικας ότι είναι άδεια στο τέλος της παράδοσης.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

ΣΑΓΙΑΔΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ:Μετέφερε κιλά 90 χασίς!

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Ένας 19χρονος Αλβανός συνελήφθη πριν από λίγα λεπτά στην Σαγιάδα Θεσπρωτίας,γιατί μετέφερε στην Ελλάδα 90 κιλά χασίς.Νεότερες πληροφορίες για το συμβάν σε λίγη ώρα στο epirusgate.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Πρώτη προτεραιότητα του συνδυασμού «Κοινωνία Αξιών»


Κύρια τάση της σημερινής εποχής, τείνει να γίνει η απαξίωση της πολιτικής. Αυτό απορρέει από την κατάργηση της σχέσης ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης του πολίτη με την πολιτική γενικότερα.Πρώτη προτεραιότητα του συνδυασμού «Κοινωνία Αξιών» και εμού προσωπικά, είναι η αποκατάσταση αυτής της σχέσης.Είμαστε ανοικτοί στο διάλογο και τη συμμετοχή. Λειτουργούμε χωρίς δογματισμούς. Κάθε γόνιμη ιδέα, κάθε δημιουργική πράξη είναι ευπρόσδεκτη, όχι μόνο στα πλαίσια των προεκλογικών διαδικασιών, αλλά κυρίως την επόμενη μέρα. Απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες, χωρίς διακρίσεις, χωρίς διαχωριστικές γραμμές. Δεν θα μπουν ποτέ προσωπικά ή άλλα συμφέροντα, πάνω από το καλό και το συμφέρον του τόπου.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΙΝΟΣ
Υποψήφιος Δήμαρχος Ηγουμενίτσας

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΡΓΥΡΗΣ:«Θέλουμε μια Ηπειρο ξανά στην πρωτοπορία»

Ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ υπόσχεται μια περιφέρεια που θα συνδέει την πρωτογενή παραγωγή με τον τουρισμό, τις υποδομές και το ανθρώπινο δυναμικό

Συνέντευξη Βαγγέλη Αργύρη,στον δημοσιογράφο Χρίστο Τελίδη στην εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ".

Τι αλλάζει στην Ηπειρο με τον «Καλλικράτη»;

Με τον «Καλλικράτη» παίρνουμε την τύχη της Ηπείρου στα χέρια μας. Η Περιφέρεια Ηπείρου και οι νέοι δήμοι αποτελούν πια τις νέες ισχυρές αναπτυξιακές αυτοδιοικούμενες οντότητες, που οφείλουν να λειτουργήσουν συλλογικά και συντονισμένα. Με διαφάνεια και λογοδοσία.Αποκτούμε τη δυνατότητα να κάνουμε την κρίση που μας δημιούργησαν ευκαιρία για ένα πρότυπο ολοκληρωμένης ανάπτυξης.

Οι αποκαλύψεις γύρω από το διατηρητέο της οδού Τοσίτσα, τα «45άρια» κ.λπ. βαρύνουν τον υποψήφιο της ΝΔ και σημερινό νομάρχη. Ποια είναι η θέση σας;

Ο κ. Καχριμάνης έχει δική του θεώρηση του νόμιμου και ηθικού. Η εφημερίδα σας έχει δημοσιεύσει τα έργα και τις ημέρες του ως νομάρχη.Δεν είναι στις προθέσεις μου να κάνω παραπολιτική. Να κάνω τον δικαστή. Ομως, ο κ. Καχριμάνης πρέπει να δώσει απάντηση εάν ως νομάρχης ασκούσε και επαγγελματική δραστηριότητα.Γι’ αυτό το «ασυμβίβαστο» υποχρεούται να απαντήσει, αντί να επιχειρεί να «πετάξει την μπάλα στην εξέδρα» για τις γνωστές, οικογενειακές, επαγγελματικές, δραστηριότητες που έχει αναπτύξει.

Ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ηπείρου ώστε και να αντιμετωπίσει τη γενικότερη σημερινή κρίση και να μπει σε πορεία ανάπτυξης;
Εχουμε μια Ηπειρο ξεχωριστή για την αυθεντικότητά της.Θέλουμε να εμπνέει το ανθρώπινο δυναμικό της όπου κι αν βρίσκεται και να καταστεί ιδανικός «τόπος να ζεις». Θέλουμε μια Ηπειρο, ξανά, στην πρωτοπορία των γραμμάτων, των τεχνών, της δημιουργίας, της παραγωγής, της καλής ζωής.Να ολοκληρώσουμε τις υποδομές που κάνουν τη Θεσπρωτία πύλη της Ευρώπης και των Βαλκανίων και πρότυπο μεταφορικό και επικοινωνιακό κέντρο. Να κάνουμε τα Γιάννενα πραγματική μητρόπολη της ενιαίας Περιφέρειας Ηπείρου, αντάξια του πολιτισμού και των ανθρώπων της.Οδηγός μας: Ποιότητα και Ταυτότητα Παντού.

Η Ηπειρος σήμερα διαθέτει ιδιαίτερα αναπτυγμένη κτηνοτροφία, πτηνοτροφία και μονάδες εμφιάλωσης νερού. Σε ποιους άλλους τομείς βλέπετε προοπτικές ανάπτυξης;
Η διέξοδος βρίσκεται στην ενοποίηση όλων των δραστηριοτήτων της Ηπείρου με βάση ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης, που θα συνδέει την πρωτογενή παραγωγή με τον τουρισμό και τον πολιτισμό, τη μεταποίηση, τη γνώση, τις νέες τεχνολογίες, τις υποδομές, το ανθρώπινο δυναμικό, το κοινωνικό κράτος και τον φυσικό μας πλούτο.Μπορούμε να έχουμε ένα ενιαίο σύνολο που θα χαρακτηρίζεται από Ποιότητα και Ηπειρωτική Ταυτότητα. Αυτός είναι ο στόχος μας και αυτόν υπηρετεί η πρότασή μας για το αύριο.
Ποιότητα και Ηπειρωτική Ταυτότητα είναι η πρόταση του Βαγγέλη Αργύρη για την Ηπειρο, καταθέτοντας ένα σχέδιο ανάπτυξης το οποίο θα αξιοποιεί με σεβασμό στο περιβάλλον όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής. Ενδεικτικός και ο τίτλος που επέλεξε για τον συνδυασμό του: «Ηπειρος, τόπος να ζεις».

Πρεμιέρα κάνει σήμερα το "Κουτί της Πανδώρας" με τον Κώστα Βαξεβάνη

"Αγρότης μόνος, ψάχνει…"

Δείτε την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου στις 23:00 στη ΝΕΤ:Γιατί η Ελλάδα μια γεωργική χώρα δεν παράγει πια γεωργικά προϊόντα; Γιατί ένας καλλιεργεί και δέκα μεταπωλούν; Γιατί ένα γεωργικό προϊόν καταλήγει έως και δέκα φορές πιο ακριβό στον καταναλωτή; Γιατί τα τρακτέρ είναι πλέον πιο γνωστά από τα μπλόκα και όχι από το όργωμα;Η εκπομπή παρουσιάζει τη μοναχική πορεία του αγρότη και της γεωργίας τις τελευταίες δεκαετίες. Τι συνέβη στην Ελλάδα; Η αγωνιώδης προσπάθεια του Έλληνα καλλιεργητή, αλλά και ο χορός των δισεκατομμυρίων στο όνομά του. Πώς η πρακτική των επιδοτήσεων δημιούργησε παρασιτικές λογικές; Γιατί οι αγρότες προτιμούν να αφήνουν τη σοδειά να σαπίζει και να εισπράττουν τις επιδοτήσεις;Η χώρα μας καταναλώνει 33.000 τόνους φασόλια, αλλά παράγει μόνο τους 8.000. Το βαμβάκι όμως πλεονάζει. Οι λογικές του «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά» που απέδωσαν στο 20% των παραγωγών, το 80% των επιδοτήσεων.Υπάρχει μέλλον για την ελληνική γεωργία, ή η επόμενη βασική καλλιέργεια θα είναι τα…φωτοβολταϊκά;
Ένα αποκαλυπτικό οδοιπορικό για ένα θέμα ταμπού, για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ:Kαμιά εξέλιξη για το ρυθμιστικό


Καμία απολύτως εξέλιξη δεν υπάρχει στο ζήτημα του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων επισημαίνει ο βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλογιάννης με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κα Τίνα Μπιρμπίλη.Ειδικότερα στην ερώτησή του αναφέρει: «Μία από τις πρωτοβουλίες που είχε αναλάβει το ΥΠΕΧΩΔΕ την περίοδο 2004 – 2009 ήταν η εκπόνηση Ρυθμιστικών Σχεδίων στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας: στην Πάτρα, τη Λάρισα, τα Ιωάννινα, το Βόλο, το Ηράκλειο. Ο κ. Καλογιάννης ερωτά την αρμόδια Υπουργό:
1 .Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων και των άλλων μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας, που όφειλε το Υπουργείο να έχει ολοκληρώσει από πέρυσι;
2. Για ποιους λόγους δεν έχουν οριστεί ακόμη τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Οργανισμού Ιωαννίνων;
3. Γιατί το Υπουργείο δεν έχει δείξει κανένα απολύτως ενδιαφέρον για τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, το μεγαλύτερο τμήμα του οποίου ανήκει, βάσει του προγράμματος «Καλλικράτης», στον ενιαίο δήμο Ιωαννιτών;

Συνάντηση Φ. Φίλιου με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου


Σήμερα Πέμπτη στις 12:30 το μεσημέρι ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών- Νέα Γιάννενα» και υποψήφιος Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος θα συναντηθεί με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Τριαντάφυλλο Αλμπάνη. Η συνάντηση θα γίνει στο γραφείο του Πρύτανη.

Δόθηκε στην κυκλοφορία η Κενάν Μεσαρέ


Δόθηκε στην κυκλοφορία χθες το απόγευμα η οδός Κενάν Μεσαρέ. Η Κενάν Μεσαρέ έχει δύο κόμβους. Έναν ψηλά στη Δωδώνη, με την Δομπόλη κι έναν χαμηλά, στη Νικοπόλεως. Δίνει τη δυνατότητα μεγάλης παράκαμψης του κέντρου για όσους κινούνται από το πάνω προς το κάτω μέρος της πόλης και το αντίστροφο.

Έργα ύδρευσης – αποχέτευσης στο Δήμο Ηγουμενίτσας


Μετά από τη δημοπράτηση του έργου «Αντικατάσταση Δικτύου Ύδρευσης Δήμου Ηγουμενίτσας» προϋπολογισμού 6.461.700,00 €, που χρηματοδοτείται από τα μέτρα του Ε.Σ.Π.Α. και περιλαμβάνει την αντικατάσταση των σωλήνων ύδρευσης παλαιάς τεχνολογίας σε όλη την έκταση του Δήμου Ηγουμενίτσας, ο Δήμος Ηγουμενίτσας προχωρά σε νέα δημοπράτηση και εντάξεις δράσεων στα μέτρα του Ε.Σ.Π.Α. , όπως η δημοπράτηση του έργου αποχέτευση Νότιας Ενότητας (Δ.Δ. Λαδοχωρίου) προϋπολογισμού 5.412.000,00€ Το έργο αυτό περιλαμβάνει την ένταξη στο αποχετευτικό δίκτυο του τελευταίου τμήματος του Δήμου, την περιοχή Λαδοχωρίου.Με αυτό το έργο ολοκληρώνεται η ένταξη των πυκνοκατοικημένων περιοχών του Δήμου Ηγουμενίτσας στο δίκτυο αποχέτευσης .

ΑΡΤΑ:Κινήσεις «καρτέλ» στα ακτινίδια!


Μεθοδεύσεις από μέρους των εμπόρων για την διαμόρφωση χαμηλής τιμής στα ακτινίδια.καταγγέλλουν οι παραγωγοί ακτινιδίων στο νομό Άρτας, οι οποίοι ετοιμάζονται να καταθέσουν υπόμνημα προς τη Γενική Γραμματεία Προστασίας Καταναλωτή , ενώ ζητούν και την παρέμβαση όλων των βουλευτών και των θεσμικών φορέων του νομού στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία καρτέλ. Η συλλογή των ακτινιδίων στην Άρτα ξεκίνησε πριν λίγε ημέρες και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνεταιρισμού Παραγωγής και Εμπορίας Ακτινιδίων Άρτας σε συνέντευξη Τύπου καταγγέλλει ότι υπάρχουν κινήσεις για δημιουργία καρτέλ.«Πέρυσι είχαμε μια πάρα πολύ άσχημη χρονιά σχετικά με τις τιμές. Η φετινή είναι πάλι άσχημη σε ότι αφορά την ποσότητα της παραγωγής. Έχουμε μεγάλη ακαρπία, όχι μόνο στην περιοχή της Άρτας όπου η παραγωγή υπολογίζεται σε 15.000 τόνους, ενώ κανονικά θα έπρεπε να ήταν 30.000 τόνοι, αλλά ταυτόχρονα μεγάλη ακαρπία υπάρχει σε όλη την Ελλάδα, η οποία φτάνει στο 50%.Την ίδια στιγμή, μεγάλη ακαρπία έχει και η Ιταλία που φτάνει στο 40%. Έτσι φέτος θα υπάρξει έλλειμμα παραγωγής περίπου 250.000 τόνων, συνολικά. Οπότε η φετινή παραγωγή ακτινιδίων του δυτικού ημισφαιρίου όχι μόνο δεν φτάνει για την παγκόσμια αγορά αλλά ούτε για την κάλυψη των καταναλωτών της Ευρώπης. Είναι λοιπόν μια ευκαιρία όχι να πλουτίσουν οι παραγωγοί αλλά να καλύψουν την περυσινή απώλεια εισοδήματος που είχαν», ανέφερε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Χρήστος Κολιός προσθέτοντας ότι οι έμποροι δεν έχουν δώσει ακόμη τιμές προς τους παραγωγούς. Η τιμή για τα ακτινίδια καθορίζεται στην Ιταλία και όπως είπε ο κ. Κολιός φέτος τα ακτινίδια πουλήθηκαν πάνω από 65 λεπτά το κιλό.

Επέκταση της Εγνατίας Οδού στις Βαλκανικές χώρες


Επέκταση της Εγνατίας Οδού στις Βαλκανικές χώρες, αλλά και σύνδεση με αεροδρόμια, λιμάνια και αναπτυξιακά κέντρα της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της Δυτικής Μακεδονίας, της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας, και της Θράκης. προβλέπει το master plan που παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Υποδομών κ. Γιάννης Μαγκριώτης μαζί με τη διοίκηση της Εγνατίας Οδού ΑΕ. Συνολικά το έργο μήκους 670 χλμ. που ξεκινά από την Ηγουμενίτσα και καταλήγει στους Κήπους του Έβρου, βρίσκεται στην τελική ευθεία της ολοκλήρωσής του μετά από 14 χρόνια λειτουργίας και προβλέπει 13 νέους κάθετους άξονες σύνδεσης. Η Εγνατία Οδός Α.Ε. θα έχει την ευθύνη και την αρμοδιότητα να σχεδιάσει, να συντονίσει και να κατασκευάσει τον άξονα Βορρά – Νότου από τη Νίκη, τα σύνορα με τη FYROM, τη Φλώρινα, την Πτολεμαΐδα, την Κοζάνη, τη Λάρισα. Έναν άξονα που χαρακτηρίζεται ιστορικής σημασίας και θα είναι προβλεπόμενης δαπάνης περίπου 1 δισ. ευρώ. Ο άξονας θα περνά από δύο Περιφέρειες και από πολλούς Νομούς. Επιπλέον, η Εγνατία Οδός Α.Ε, θα αναλάβει να σχεδιάσει, να μελετήσει και να κατασκευάσει τον Ε61, που θα ξεκινά από την περιμετρική των Σερρών, θα πηγαίνει προς το Νομό Δράμας και από εκεί θα συνδέεται με την Εγνατία στο Νομό Καβάλας.

Ξεκίνησε στα Γιάνννενα το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αθηροσκλήρωσης


Περισσότεροι από 1000 σύνεδροι από ολόκληρη την χώρα συμμετέχουν στις εργασίες του 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Αθηροσκλήρωσης που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης στα Γιάννενα, από χθες και μέχρι το Σάββατο.Για πρώτη φορά αντίστοιχο συνέδριο πραγματοποιείται στην πόλη, συγκεντρώνοντας για τέσσερις ημέρες το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας, καθώς η αθηροσκλήρωση αποτελεί το βασικό παθολογοανατομικό υπόστρωμα των σοβαρότερων και πιο συχνών καρδιαγγειακών νοσημάτων. Οι εργασίες του 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Αθηροσκλήρωσης ξεκίνησαν χθες με την εναρκτήρια εκδήλωση. Την κήρυξη των εργασιών πραγματοποίησε η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου Δήμητρα Γεωργακοπούλου – Μπάστα. Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί στις 16 Οκτωβρίου.

Κόντρες... στον αέρα

Καταγγελία για την απαγόρευση διεξαγωγής αεραθλητικής συνάντησης

Η διοργάνωση μίας εκδήλωσης αλλά και γενικότερα η χρήση των χώρων του αεροδρομίου Ιωαννίνων έχει γίνει αφορμή για να ξεσπάσει αντιπαράθεση μεταξύ των μελών της Λέσχης Αεραθλητών Ιωαννίνων και της διοίκησης του αεροδρομίου.Σύμφωνα με καταγγελία που έφθασε στα γραφεία της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», ο αερολιμενάρχης του αεροδρομίου Ιωαννίνων «απαγόρευσε» τη διεξαγωγή μίας πανελλήνιας συνάντησης αεραθλητών στα Γιάννινα, βάζοντας «φρένο» στην προσπάθεια της λέσχης για ανάπτυξη της αεροπορικής ιδέας και εξάπλωσης του αεραθλητισμού.Ο εκπρόσωπος της Λέσχης Σωκράτης Καραβίδας τόνισε πως η συγκεκριμένη εκδήλωση περιελάμβανε μία ανοιχτή συζήτηση για θέματα αεραθλητισμού, ενώ θα μπορούσε να αποτελέσει ένα βήμα για την τουριστική προβολή της Ηπείρου.«Στόχος μας ήταν η γνωριμία των Γιαννιωτών, ειδικά των νέων παιδιών με το αεροπλάνο», σημείωσε κατηγορώντας την διοίκηση του αεροδρομίου πως με δικαιολογίες και προφάσεις δεν επέτρεψε την διοργάνωση της εκδήλωσης.Ο κ. Καραβίδας, ερωτηθείς σχετικά απέρριψε το ενδεχόμενο άρνησης λόγω θεμάτων ασφάλειας, καθώς όπως είπε μία ανάλογη εκδήλωση είχε πραγματοποιηθεί πριν ένα χρόνο περίπου από άλλον φορέα με την άδεια του αερολιμενάρχη.«Με τέτοιες νοοτροπίες δεν είναι δυνατόν να γίνει κάποιο βήμα προόδου και η Ήπειρος θα μείνει καταδικασμένη στην αφάνεια και την απομόνωση. Λυπούμαστε για την κατάντια ορισμένων», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Απάντηση στην καταγγελία
Βέβαια, από την άλλη πλευρά, είναι γνωστό πως αυτό το διάστημα πραγματοποιούνται εργασίες στην πίστα του αεροδρομίου, ενώ παράλληλα αυτό λειτουργεί, γεγονός που θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πολύ σοβαρό λόγο για την άρνηση πραγματοποίησης μίας τέτοιας εκδήλωσης.Μάλιστα η διοίκηση του αεροδρομίου είχε αποστείλει σχετικό έγγραφο στα μέλη της λέσχης εκφράζοντας τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση.Οι λόγοι που επικαλείται η διοίκηση έχουν να κάνουν με τα εν εξελίξει έργα και με το γεγονός πως ακόμη, παρόλο που έχει ολοκληρωθεί, η νέα πίστα δεν έχει παραληφθεί από το αεροδρόμιο.Παράλληλα για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης θα χρειαζόταν ορισμένες εργασίες όπως φωτισμός και διαγράμμιση του συνδετήριου δρόμου μεταξύ της νέας και της παλιάς πίστας, εργασίες που αν και αρχικά είχαν προβλεφθεί, έπειτα λόγω κόστους, δεν προχώρησαν.Σύμφωνα με τον αερολιμενάρχη κ. Μητσιμάρη, στον οποίο απευθυνθήκαμε «το αεροδρόμιο αυτή τη στιγμή μοιάζει με εργοτάξιο» και δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μια ανάλογη εκδήλωση.Όπως σημείωσε ο κ. Μητσιμάρης το αεροδρόμιο είναι ήδη επιβαρυμένο καθώς παράλληλα με τις εργασίες, δουλεύει κανονικά και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ατυχήματος.Σε ότι αφορά την πραγματοποίηση εκδήλωσης την περασμένη χρονιά, ο κ. Μητσιμάρης τόνισε πως πέρυσι λειτουργούσε το αεροπορικό απόσπασμα το οποίο φέτος έχει κλείσει ενώ εκείνο το διάστημα τα έργα είχαν σταματήσει.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Ενιαίες παροχές σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία


Οι δαπάνες των Ασφαλιστικών Ταμείων σε παροχές Υγείας είναι 3,5 δισ. ευρώ το χρόνο από τα οποία τα 2 δισ. είναι δαπάνες σε φάρμακα, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του Συντονιστικoύ Συμβουλίου Παροχών Υγείας (ΣΥ.Σ.ΠΥ.), που συνεδρίασε για πρώτη φορά, υπό την προεδρία της Γενικής Γραμματέως Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αθηνάς Δρέττα.Ο κ. Κουτρουμάνης, εξέφρασε τη βεβαιότητα, πως για το 2010, θα υπάρξει συγκράτηση των δαπανών κατά 700 εκατ. Ευρώ, από τα οποία τα 500 εκατ. θα προέλθουν από τον περιορισμό των δαπανών σε φάρμακα ενώ το 2011 θα υπάρξει επιπλέον μείωση 1 δισ. ευρώ.Η καθιέρωση ενιαίου πακέτου παροχών για όλα τα Ταμεία, αρνητικής λίστας πλαφόν συνταγογράφησης και οι προδιαγραφές για θέματα προμήθειας υγειονομικού υλικού, είναι μεταξύ των θεμάτων που βρέθηκαν στο τραπέζι της πρώτης συνεδρίασης του ΣΥ.Σ.ΠΥ.Η επεξεργασία των ενιαίων παροχών, καθώς και ανώτατα όρια στις συνταγές φαρμάκων, θα εξεταστούν από επιτροπές με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων που θα δημιουργήσει το ΣΥ.Σ.ΠΥ. και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2011.

Αύξηση της ανεργίας τον Σεπτέμβριο


Αύξηση 3,16% παρουσιάζουν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ κατά το μήνα Σεπτέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ κατά το μήνα Σεπτέμβριο φθάνουν στα 587.213 άτομα. Αύξηση κατά 5,84% καταγράφεται σχετικά και με τους μακροχρόνια ανέργους.Οι επιδοτούμενοι άνεργοι ανέρχονται σε 197.922 άτομα και εμφανίζονται αυξημένοι κατά 3,27% (6.269 άτομα) σε σχέση με τον Αύγουστο του 2010 ενώ οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας εμφανίζονται αυξημένες 3.348 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Και οι 5 στην TV

Συμφωνούν σε τηλεοπτικό διάλογο με τη συμμετοχή όλων των παρατάξεων οι Φ. Φίλιος και Ν. Γκόντας

Δεκτή υπό όρους έγινε από τον επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» Νίκο Γκόντα η πρόκληση – πρόσκληση του Φίλιππα Φίλιου για τηλεοπτικό διάλογο, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει με απόλυτη βεβαιότητα ότι οι Γιαννιώτες ψηφοφόροι θα έχουν τη δυνατότητα να κρίνουν θέσεις και προτάσεις σε ένα τηλεοπτικό ντιμπέϊτ, καθώς ενδεχομένως να προκύψουν προβλήματα στους όρους και στις τεχνικές λεπτομέρειες, με αποτέλεσμα το όλο εγχείρημα να τιναχτεί στον αέρα.Ωστόσο, είναι κατ’ αρχήν θετική η διάθεση των δύο «μονομάχων» να αντιπαρατεθούν άμεσα και όχι μέσω ανακοινώσεων, όπως συμβαίνει κατά κόρον μέχρι σήμερα.Ο Ν. Γκόντας, με ανακοίνωσή του, δηλώνει ότι αποδέχεται την πρόταση για τηλεοπτικό διάλογο και ανταποδίδει την πρό(σ)κληση προτείνοντας αυτός να διεξαχθεί και με τη συμμετοχή των επικεφαλής όλων των παρατάξεων.Η απάντηση συνοδεύεται από νέα επίθεση στον Φ. Φίλιο, στον οποίο καταλογίζεται περιφρόνηση και αλαζονεία στις άλλες παρατάξεις.«Αλλά θα δεχτεί να κάνει διάλογο με τον «χωριάτη», όπως είχε αποκαλέσει τον κ. Γκόντα; Άραγε, καταδέχεται να πάει έξω από την πόλη και να συνομιλήσει με τους κατοίκους των συνενούμενων με το Δήμο περιοχών; Μ’ εκείνους που όσοι μεταδημότευαν έλεγε ότι αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία των Ιωαννίνων και διασπάται ο κοινωνικός ιστός; Για τον άνθρωπο που αποκηρύσσουν όλες οι παρατάξεις της Αριστεράς, για τον υβριστή του ΠΑ.ΣΟ.Κ., τελείωσαν τα ψέματα. Τους χρησιμοποίησε όλους για να επιτύχει τις προσωπικές του επιδιώξεις και τώρα μάταια ψάχνει συμμάχους», τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας».Από την πλευρά του ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών – Νέα Γιάννενα» Φίλιππας Φίλιος εκφράζει τη χαρά του για την αποδοχή της πρότασης και εμφανίζεται σύμφωνως με τη συμμετοχή των υπολοίπων παρατάξεων, σημειώνοντας ότι περιμένει από τη δημοτική αρχή και από τις υπόλοιπες παρατάξεις που μετέχουν στις δημοτικές εκλογές να ορίσουν τους εκπροσώπους τους, ώστε να συζητηθούν και να συμφωνηθούν οι λεπτομέρειες.«Ο κ. Γκόντας ας μην έχει καμιά ανησυχία για την δυνατότητα επικοινωνίας του κ. Φίλιου με τους κατοίκους του λεκανοπεδίου. Ας κρατήσει την αγωνία για τον εαυτό του και για την δυνατότητα επικοινωνίας του με τους κατοίκους της πόλης», σημειώνεται επίσης στην ανακοίνωση.Υπέρ του τηλεοπτικού διαλόγου για το Δήμο Ιωαννιτών χωρίς αποκλεισμούς και επιλεκτικές προβολές, τάσσεται και η Λαϊκή Συσπείρωση.«Στον τηλεοπτικό διάλογο έχουν θέση όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι όσες φορές κριθεί σκόπιμο και για όλη την θεματολογία που αφορά τις λαϊκές ανάγκες», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Κόντρα με προσωπικό χαρακτήρα
Στο μεταξύ, η ανταλλαγή ανακοινώσεων των δύο παρατάξεων συνεχίζεται με ακατάπαυστους ρυθμούς και σε ιδιαίτερα οξείς τόνους, με τους προσωπικούς χαρακτηρισμούς να δίνουν και να παίρνουν.Σε ανακοίνωση της δημοτικής αρχής σημειώνονται τα εξής: «Ο μόνιμος υποψήφιος δήμαρχος φαίνεται ότι ενοχλείται από την υπενθύμιση των δικών του λόγων, κενών βεβαίως περιεχομένου, του παρελθόντος του ως πολιτικού προσώπου και των πράξεών του που οδήγησαν σε τραγικά αδιέξοδα την πόλη. Η περιγραφή αναμφισβήτητων γεγονότων δεν είναι ύβρις, όπως αρέσκεται να λέει με την γνωστή του έπαρση και αλαζονεία.Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ποιοι διεκδικούν την ψήφο τους και τι έχουν κάνει γι’ αυτούς. Για το δήμαρχο κ. Νικόλαο Γκόντα μιλάνε τα έργα που κατέστησαν τα Γιάννινα σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη. Αυτά, που δεν αφήνει ο πολιτικός του καιροσκοπισμός και η ματαιοδοξία του, να δει ο άνθρωπος του παρελθόντος. Για εκείνον είναι αρκετά φλύαρη η ανυπαρξία έργου και η επανάληψη του «θα φέρω τα πάνω-κάτω»!
Δηλαδή, τι ακριβώς θα κάνει που δεν έκανε ως δήμαρχος τη δεκαετία του ’80; Θα ηγείται διαδηλώσεων κατά της κυβέρνησης, όπως έκανε π.χ. τον Οκτώβριο του 1988 όταν διοργανώνονταν στα Γιάννινα η Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας; Θα βρίζει πάλι την κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., όπως έκανε τότε, παρά το γεγονός ότι χρηματοδοτούσε με 300 εκ. περίπου την ανακαίνιση του «Ξενία» και μέχρι σήμερα δε δόθηκε απάντηση πού πήγαν τα λεφτά, ποσό ιλιγγιώδες για την εποχή.
Τι άλλο ακριβώς θα κάνει; Θα χειριστεί τις υποθέσεις του Δήμου με την ίδια… διαφάνεια που τις χειρίζονταν στο παρελθόν; Που απέκρυβε στοιχεία από τους ορκωτούς λογιστές και αλλοίωνε οικονομικά δεδομένα; Που δεν πλήρωνε τις δόσεις των δανείων, που η Δ.Ε.Υ.Α.Ι. πληρώνει σήμερα; Που δεν απέδιδε φόρους, δεν πλήρωνε ασφαλιστικά ταμεία, που δεν τηρούσε καν τα στοιχειώδη λογιστικά βιβλία και παρουσίαζε μια εικονική πραγματικότητα, όπως έλεγαν τα πορίσματα των ελέγχων;Αν εννοεί όλα αυτά ο πολιτικός αλχημιστής και ότι θα διαλύσει τα πάντα, τότε δικαιολογείται το «θα φέρω τα πάνω-κάτω». Ας συνειδητοποιήσει όμως πως οι πολίτες των Ιωαννίνων κουράστηκαν από τις οβιδιακές μεταφορτώσεις του, τον πολιτικό του καιροσκοπισμό και τις τερατολογίες του.Δεν πρόκειται να επιτρέψουν να σταματήσει η αναπτυξιακή πορεία των Ιωαννίνων. Η νέα μεγάλη πόλη θέλει ηρεμία και έργα. Θέλει δήμαρχο και όχι διαδηλωτή».Σαφώς πιο ήπιους τόνους επιλέγει στην απάντηση της στη δημοτική αρχή η «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα», δηλώνοντας ότι δε θα την ακολουθήσει στον κατήφορο.« Οι ύβρεις, οι συκοφαντίες και οι απρέπειες συνεχίζονται δείχνοντας τον πανικό τους, την δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει και σε καμία περίπτωση πολιτικό πολιτισμό.Μετά την επιστράτευση του αποτυχόντα Αναστάσιου Παπασταύρου και μαζί με τον Νίκο Γκόντα πρέπει να απολογηθούν για τα χρέη του δήμου, τα σχέδια πόλης που δεν εγκρίθηκαν, τις οφειλές των δημοτικών επιχειρήσεων και τα πανάκριβα τιμολόγια.Να απολογηθούν για τις χαμένες ευκαιρίες. Για τα δέκα μεγάλα ψέματα του 2006, που εσκεμμένα ο απερχόμενος δήμαρχος θέλει να ξεχνάει. Είναι καλό να κορδακίζονται, αλλά ούτε είχαν, ούτε έχουν πρόταση για να βγάλουν τον δήμο από τα αδιέξοδα που άλλωστε οι ίδιοι δημιούργησαν.Το ύφος των ανακοινώσεων της απερχόμενης δημοτικής αρχής συνάδει μόνο με την αλαζονεία της. Αυτή που έδειξε στο δημοτικό συμβούλιο, αυτή που έδειξε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, πιστεύοντας ότι δεν θα έρθει η ώρα της κρίσης», σημειώνεται στην ανακοίνωσή της.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Το Πανεπιστήμιο άνοιξε τις πόρτες τους για τους πρωτοετείς

Οι Πρυτανικές αρχές σε ειδική εκδήλωση υποδέχθηκαν τους νέους φοιτητές του Ιδρύματος

Τους πρωτοετείς φοιτητές στους χώρους, τις δομές και τις δραστηριότητες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων καλωσόρισαν οι πρυτανικές αρχές σε μια ειδική εκδήλωση χθες το πρωί.Συνεχίζοντας την παράδοση των τελευταίων ετών, οι πρυτανικές αρχές ενημέρωσαν τους πρωτοετείς φοιτητές για τη λειτουργία του εκπαιδευτικού ιδρύματος και για τις δραστηριότητες που μπορούν να αναπτύξουν τόσο σε εκπαιδευτικό, όσο και πολιτιστικό επίπεδο.Παρουσία των αντιπρυτάνεων Γ. Καψάλη και Β. Μαυρέα καθώς και των προέδρων των σχολών του Πανεπιστημίου, ο πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης καλωσόρισε τους πρωτοετείς, κάνοντας εκτενή αναφορά σε βασικούς τομείς του Πανεπιστημίου, όπως η στέγαση, η διδασκαλία, η βιβλιοθήκη και η σύνδεση με την τοπική κοινωνία.Ο κ. Αλμπάνης αναγνώρισε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μία ελληνική οικογένεια για το κόστος σπουδών ενός νέου φοιτητή, στο δύσκολο σημερινό οικονομικό τοπίο.Παράλληλα παρουσίασε τους στόχους της νέας πρυτανικής αρχής που είναι η διαμόρφωση ενός δημόσιου πανεπιστημίου με υψηλό επίπεδο, κυρίαρχα ακαδημαϊκά χαρακτηριστικά στη λειτουργία του και ανοιχτό στην κοινωνία.Η τελετή υποδοχής περιελάμβανε ακόμη την απονομή δώρων στους πρωτεύσαντες των τμημάτων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Παράλληλα εκπρόσωποι διάφορων πολιτιστικών και κοινωνικών ομάδων του Πανεπιστημίου αναφέρθηκαν στη δράση τους.Στην τελετή παρενέβησαν τα μέλη του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών που ζήτησαν από τις πρυτανικές αρχές την βελτίωση των υποδομών της φοιτητικής στέγης και την μείωση του κόστους σπουδών, καταγγέλλοντας το σύστημα που έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια στα Πανεπιστήμια.Το λόγο έλαβε το μέλος του ΜΑΣ Δημήτρης Κώτσης, ζητώντας την φροντίδα των πρυτανικών αρχών για τη στέγαση των νέων φοιτητών, καθώς οι σημερινές υποδομές επαρκούν μόλις για το 6% του συνόλου των φοιτητών, την καταβολή μηνιαίου επιδόματος 600 ευρώ σε φοιτητές που οι οικογένειές τους έχουν χαμηλό εισόδημα και την διασφάλιση της δωρεάν παιδείας.Βέβαια για λίγα λεπτά επικράτησε ένταση ανάμεσα στους εκπροσώπους των πρυτανικών αρχών και τα μέλη του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ