Κυριακή, 21 Απριλίου 2013

ΠΡΕΒΕΖΑ:Αδυναμία του ΚΤΕΛ να εκτελέσει ακόμα και τα προγραμματισμένα δρομολόγια!

Λόγω των μεγάλων οφειλών των μαθητικών δρομολογίων
Την αδυναμία τους να εκτελέσουν ακόμα και τα προγραμματισμένα δρομολόγια των λεωφορείων λόγω των μεγάλων οφειλών των μαθητικών δρομολογίων διατυπώνει η διοίκηση του ΚΤΕΛ Πρέβεζας, ενώ ανάλογη είναι και η κατάσταση των ιδιοκτητών ΤΑΞΙ σε όλο το νομό. Οι οφειλές ξεπερνούν τον ένα χρόνο, ενώ ακόμα και οι μικρές πιστώσεις που έφτασαν, λόγω νομικών κωλυμάτων δε μπορούν να εισπραχθούν και τόσο το ΚΤΕΛ όσο και τα ΤΑΞΙ αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΚΤΕΛ γίνεται προσπάθεια να ξεπεραστούν κάποια νομικά κωλύματα προκειμένου τις επόμενες ημέρες να γίνει η εκταμίευση των χρημάτων. Οι οφειλές φτάνουν το 1 εκ ευρώ για το ΚΤΕΛ με τα έξοδα να τρέχουν. Σε λίγο , μας είπαν , αν δεν λάβουν τα οφειλόμενα δεν θα έχουν να βάλουν πετρέλαιο για να κινηθούν τα οχήματά τους. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στα ταξί της Φιλιππιάδας, η οποία οδήγησε την προηγούμενη εβδομάδα σε αναστολή των δρομολογίων σε όλο το Δήμο Ζηρού. Την ίδια στιγμή, φαίνεται ότι βρέθηκε μια προσωρινή λύση, μετά και τις συναντήσεις του Προεδρείου του Σωματείου, με υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας και το Σωματείο ΤΑΞΙ Φιλιππιάδος, αποφάσισε να συνεχίσει κανονικά την μεταφορά των μαθητών στα σχολεία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο ιδιοκτητών ΤΑΞΙ Πρέβεζας κ. Αλέκο Ντόντορο η καθυστέρηση της καταβολής των χρημάτων για δρομολόγια που έχουν γίνει τους έχει πλήξει όλους και έχει δημιουργήσει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Η κίνηση στα ΤΑΞΙ είναι ήδη μειωμένη κατά 85% και υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες που επιβιώνουν με τα μαθητικά δρομολόγια και όπως είναι φυσικό έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους σε αυτά. Τόσο η διοίκηση του ΚΤΕΛ όσο και οι διοικήσεις των σωματείων ΤΑΞΙ δεν θέλουν να δημιουργήσουν προβλήματα στην μετακίνηση των μαθητών και να σταματήσουν τα δρομολόγια, όμως η καθυστέρηση της καταβολής των χρημάτων είναι ένα πρόβλημα» το οποίο δεν φαίνεται να βρίσκει εύκολα λύση.

1 εκ. ευρώ ζητά ο Δήμος Ιωαννιτών,, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προέκυψαν από τα κατολισθητικά και πλημμυρικά φαινόμενα


Αίτημα για άμεση χρηματοδότηση του Δήμου Ιωαννιτών, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προέκυψαν από τα κατολισθητικά και πλημμυρικά φαινόμενα κατά τη διάρκεια του Φθινοπώρου και του Χειμώνα, υπέβαλε ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ιωαννιτών Δημήτρης Νάστος προς το Υπουργείο Εσωτερικών.Στο αναλυτικό υπόμνημα, που κοινοποιείται στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, στον Αναπληρωτή Υπουργό Υποδομών Σταύρο Καλογιάννη, στους βουλευτές του Νομού Ιωαννίνων, στον Περιφερειάρχη Ηπείρου και στον Δήμαρχο Ιωαννίνων, γίνεται πλήρης καταγραφή των προβλημάτων και των έργων που απαιτούνται, ενώ υπάρχει και η κοστολόγηση των παρεμβάσεων.Προβλήματα από κατολισθήσεις έχουν καταγραφεί στα εξής σημεία:
- Στην επαρχιακή οδό Κράψης – Ανατολικής, η οποία έκλεισε από μεγάλη κατολίσθηση και το κόστος των απαιτούμενων εργασιών εκτιμάται σε 70.000 ευρώ.
- Στην Τ.Κ. Μουζακαίων, όπου από το Νοέμβριο 2010 μέχρι και σήμερα υπάρχει μεταθετική ολίσθηση εντός του οικισμού και απαιτούνται παρεμβάσεις κόστους 80.000 ευρώ.
- Στην Τ.Κ. Ηλιόκαλης, όπου έχουν εντοπιστεί ρωγμές στο έδαφος στην εκκλησία και σε κατοικίες, με την άμεση αποκατάσταση των ζημιών να εκτιμάται σε κόστος 60.000 ευρώ.
- Στην Τ.Κ. Δαφνούλας, όπου έχει καταγραφεί μεταθετική ολίσθηση σε οικίες, αποθήκες και τσιμεντένιους δρόμους σε έκταση 14 στρεμμάτων, με το κόστος των απαιτούμενων έργων να εκτιμάται σε 60.000 ευρώ.
- Στην Τ.Κ. Δροσοχωρίου με την άμεση αποκατάσταση των ζημιών από κατολισθητικά φαινόμενα να απαιτεί 40.000 ευρώ.
Ακόμη πιο δαπανηρές είναι οι παρεμβάσεις που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει από τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.
Σε 630.000 ευρώ εκτιμά ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ιωαννιτών Δημήτρης Νάστος το κόστος των εργασιών αποκατάστασης της παροχετευτικής ικανότητας καταβοθρών Πεδινής – Μπιζανίου – Αμπελειάς και αύξηση της φέρουσας ικανότητας αποστράγγισης όμβριων υδάτων της περιβάλλουσας περιοχής στις θέσεις «Παλαιόμυλος» και «Μαυρογιάννη» της Δ.Κ. Πεδινής, «Ντάμνο» της Τ.Κ. Αμπελιάς και «Καταβόθρες» της Τ.Κ. Μπιζανίου.Στις περιοχές αυτές, καθώς και παραπλεύρως της Εγνατίας Οδού, παρατηρείται το φαινόμενο να κλείνουν δρόμοι και να πλημμυρίζουν επιχειρήσεις μετά από ισχυρές βροχοπτώσεις διάρκειας, ενώ λόγω της κακής λειτουργίας των καταβοθρών είχε διακοπεί και η κυκλοφορία της Εγνατίας οδού.Μικρότερα είναι τα ποσά που απαιτούνται για τη διάνοιξη τάφρων σε Κατσικά και Πέραμα, προκειμένου να μην πλημμυρίζουν δρόμοι, υπόγεια σπιτιών, οικόπεδα, αγροκτήματα και αγροτικά κτίρια μετά από έντονες βροχοπτώσεις. Συγκεκριμένα, σε 80.000 ευρώ κοστολογούνται τα έργα στον Κατσικά και σε 50.000 ευρώ στο Πέραμα.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Δωρεά από τον GEA στο Μουσικό Σχολείο Ιωαννίνων

ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΑΛΑΝΗ:" Είναι καθήκον και υποχρέωση όλων μας να είμαστε δίπλα στους μελλοντικούς μουσικούς"


Τις εκπαιδευτικές ανάγκες του Μουσικού Σχολείου Ιωαννίνων, το οποίο αντιμετωπίζει από τις αρχές της σχολικής χρονιάς σημαντικά οικονομικά προβλήματα, αποφάσισε να στηρίξει ο GEA-Grammo, Ερατώ, Απόλλων εκπροσωπώντας τους μουσικούς, τραγουδιστές και παραγωγούς της Ελλάδας και του κόσμου.Οι άνθρωποι του GEA-Grammo, Ερατώ, Απόλλων, ευαισθητοποιημένοι από τα ρεπορτάζ σχετικά με τα προβλήματα ελλείψεων στα μουσικά σχολεία της Ελλάδας, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε επικοινωνία με αυτά και να διερευνήσουν τη δυνατότητα επικείμενης προσφοράς για την κάλυψη βασικών λειτουργικών αναγκών των σχολείων.Κατόπιν αυτού, ο GEA ανταποκρινόμενος στο αίτημα του Διευθυντή του Μουσικού Γυμνασίου-Λυκείου Ιωαννίνων, κου Ιωάννη Γιώσα, έλαβε γνώση των αναγκών του σχολείου και αποφάσισε να προχωρήσει στην ενίσχυση του εκπαιδευτικού φορέα. Συγκεκριμένα, εκπρόσωπος του GEA, η κυρία Αλκμήνη Θάνου, παρευρέθηκε στους χώρους του μουσικού σχολείου για να παραδώσει αυτοπροσώπως τα τρία μουσικά όργανα, έναν ταμπουρά, ένα φλάουτο και ένα μπουζούκι. Οι μαθητές με τη βοήθεια των καθηγητών του σχολείου είχαν ετοιμάσει μία θερμή υποδοχή με τραγούδια έντεχνης, παραδοσιακής και σύγχρονης μουσικής για την παραλαβή των μουσικών οργάνων.H Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του GEA, κυρία Δήμητρα Γαλάνη δήλωσε μεταξύ άλλων:«Η προσφορά που έκανε ο GEA, ένας οργανισμός που αποτελείται από μουσικούς, τραγουδιστές και παραγωγούς, προς το Μουσικό Σχολείο Ιωαννίνων, δεν είναι απλά μία κίνηση καλής θέλησης, ούτε μία βοήθεια. Είναι καθήκον και υποχρέωση όλων μας να είμαστε δίπλα στους μελλοντικούς μουσικούς, να τους ενθαρρύνουμε και να διευκολύνουμε όπως μπορούμε την άρτια εκπαίδευσή τους. Άλλωστε μία μέρα, ίσως κάποιος από εμάς να έχει την χαρά να συνεργαστεί με έναν νέο και ταλαντούχο απόφοιτο των σχολείων αυτών».Ο Γενικός Διευθυντής του GEA, κ. Δημήτρης Γιαρμενίτης, ανέφερε σχετικά με τη δωρεά:«Τα Μουσικά Σχολεία της Ελλάδας είναι οι κιβωτοί της ελληνικής μουσικής παράδοσης και η πρώτη γνωριμία με την παγκόσμια μουσική παιδεία. Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ανάμεσα στους μαθητές, που ήδη έχουν ξεχωρίσει με το ταλέντο τους, βρίσκεται και η επόμενη γενιά Ελλήνων καλλιτεχνών. Ως οργανισμός που εκπροσωπεί τα συγγενικά δικαιώματα των μουσικών, τραγουδιστών και παραγωγών βρίσκουμε αν μη τί άλλο υποχρέωσή μας να συνδράμουμε με όσα μέσα διαθέτουμε στο έργο αυτών των εκπαιδευτηρίων».

Οι Αλβανοί «μπλοκάρουν» την είσοδο Βορειοηπειρωτών στην Ελλάδα!..

Στα διαβατήριά τους αναγράφουν ελληνικά τοπωνύμια στα Αλβανικά
Μείζον θέμα έχει προκύψει για χιλιάδες Βορειοηπειρώτες, εξαιτίας της προκλητικής τακτικής των Αλβανών, να αναγράφουν στη γλώσσα τους, τα ονόματα ελληνικών περιοχών, στις οποίες έχουν γεννηθεί κυρίως τα παιδιά των ομογενών μας, μετά το άνοιγμα των συνόρων.Το αποτέλεσμα αυτής της τακτικής είναι να μην επιτρέπεται στους ομογενείς μας η είσοδος στην μητέρα Ελλάδα, μιας και στα διαβατήρια τα τοπωνύμια πρέπει να αναγράφονται στην διεθνή γλώσσα, δηλαδή τα Αγγλικά.
Όπως αναφέρει, με επιστολή του στον «Πρωινό Λόγο», ο κ. Δημήτρης Περδίκης, μέλος της «Ομόνοιας», στα τέλη του Μαρτίου, νέος Βορειοηπειρώτης, φοιτητής στην Αθήνα πέρασε την συνοριακή διάβαση της Κακαβιάς για να επισκεφθεί την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Χιμάρα. 
Όμως, οι Έλληνες αστυνομικοί τον ενημέρωσαν πως δεν μπορεί να επιστρέψει στην Ελλάδα και αυτό γιατί το διαβατήριο που έχει λάβει από το αλβανικό κράτος αναφέρει ως τόπο γέννησης «KORFUZ GREQI» δηλαδή ΚΕΡKΥΡΑ ΕΛΛΑΣ. Και βέβαια, ουκ έστιν αριθμός ανάλογων περιστατικών! 

Θέμα Πολιτείας… 
Είναι δεδομένο, πως τα… τερτίπια των Αλβανών άπτονται καθαρά στην βούληση της ελληνικής Πολιτείας να τα διαχειριστεί. Το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας έχει θεσπίσει συγκεκριμένους κανόνες, που βέβαια ισχύουν διεθνώς, για το πώς πρέπει να αναγράφονται τα ονόματα όλων στα διαβατήρια.Και οι κανόνες αυτοί δεν μπορούν να καταστρατηγηθούν, για αυτό και έχουν δοθεί οι εντολές στην Αστυνομία να μην επιτρέπει την είσοδο στη χώρα σε όσους έχουν τέτοια διαβατήρια. «Πρόκειται για άδικο μέτρο, αλλά το θέμα αφορά την Αλβανία. Μακάρι να λυθεί το συντομότερο δυνατόν» σχολιάζουν κύκλοι.

Εθνικιστικά παιχνίδια…
Δυστυχώς όμως, οι Αλβανοί συνεχίζουν τα εθνικιστικά τους παιχνίδια, αφού τα ονόματα που αναφέρουν στα διαβατήρια, όπως π.χ. αυτό των Ιωαννίνων, είναι τα ονόματα που υπάρχουν στον κατασκευασμένο χάρτη της δήθεν Μεγάλης Αλβανίας!Ο σκοπός τους είναι προφανής: Να δημιουργήσουν εντυπώσεις στη διεθνή κοινότητα και να εκφράσουν εκ νέου αλυτρωτικές τάσεις.

Η αρχή… 
Το θέμα ξεκίνησε όταν κάποιος προσπάθησε να εισέλθει στην Ελλάδα με αλβανικό διαβατήριο που έγραφε ως τόπο γέννησης MAGELLICI CAMERI, δηλαδή ΜΑΡ­ΓΑ­ΡΙΤΙ ΤΣΑΜΟΥΡΙΑΣ (Θεσπρωτίας)!Ο αρμόδιος Έλληνας αστυνομικός στα σύνορα του είχε απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα μας, με την προφανή δικαιολογία ότι δεν υπάρχει καμία χώρα στον κόσμο που να ονομάζεται Τσαμουριά! Από αυτή την στιγμή ξεκίνησαν τα προβλήματα για τους Βορειοηπειρώτες.Μόλις άνοιξαν τα σύνορα, οι περισσότεροι Βορειοηπειρώτες ήλθαν στην Ελλάδα, και τότε χιλιάδες παιδιά ομογενών με αλβανικά διαβατήρια γεννήθηκαν στην Ελλάδα.Αυτά τα παιδιά τώρα είναι εγκλωβισμένα σε έναν αλβανικό παραλογισμό και δεν μπορούν να διέλθουν τα σύνορα προς την Ελλάδα…

Αυτά είναι τα 56 φιλέτα που ξεπουλά το δημόσιο στην Ήπειρο


Αξιολογούνται προς αξιοποίηση μεγάλα παραλιακά «φιλέτα» μεταξύ των οποίων εκτάσεις σε όλο το μήκος του αττικού αιγιαλού, αλλά και τα κτίσματα και ακίνητα της ΕΡΤ, δικαστηρίων, Ολυμπιακών Ακινήτων, ΟΣΕ, Μετρό. Δείτε όλη η λίστα των ακινήτων.Τα 3.151 «φιλέτα» του δημοσίου «προς αξιοποίηση» από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών. Η λίστα περιλαμβάνει μεγάλα παραλιακά «φιλέτα» μεταξύ των οποίων εκτάσεις σε όλο το μήκος του Αττικού αιγιαλού, αλλά και τα κτίσματα και ακίνητα της ΕΡΤ, δικαστηρίων, Ολυμπιακών Ακινήτων, ΟΣΕ, Μετρό, μεγάλα αγροτεμάχια, οικόπεδα στρατοπέδων πάρκα και κάθε λογής άλλα ακίνητα.Δεν είναι όλα «καθαρά». Πολλά είναι αυτά που δεν έχουν τίτλους. Αλλα είναι παραχωρημένα, άλλα αμφίβολα, κατεχόμενα, ειδικής φύσης, διεκδικούμενα δικαστικά κλπ. Αλλα είναι εντός αλλά τα πιο πολλά βρίσκονται εκτός σχεδίου.

«Φιλέτα» στην Ήπειρο
Ειδικά,σε ότι αφορά την περιοχή της Ηπείρου,στην Ηγουμενίτσα προς αξιοποίηση έχουν αξιολογηθεί πέντε ακίνητα, στο Μαργαρίτι ένα, στον Παραπόταμο τρία, στα Σύβοτα τρία, , ένα στη Δημοτική Ενότητα Αχέροντα, τέσσερα στην Παραμυθιά, έξι στη Σαγιάδα και ένα στους Φιλιάτες.Στο Δήμο Ιωαννιτών δέκα, ένα στη Χρυσοβίτσα, τέσσερα στον πρώην δήμο Αράχθου Άρτας, δέκα στον πρώην δήμο Φαναρίου, ένα στον πρώην δήμο Ζαλόγγου, πέντε στο Δήμο Πρέβεζας.Αναλυτικά η λίστα με τα ακίνητα στην Ήπειρο:
1. ΤΑΧΔΙΚ Αγίων Αποστόλων Ε92 ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΗΣ Ηγουμενίτσας
2. ΕΤΑ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΗΣ Ηγουμενίτσας ΕΤΑ
3. ΚΕΔ Ηγουμενίτσα ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΗΣ Ηγουμενίτσας ΠΛΗΡΗΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΥΠΟΙΚ ΕΛΕΥΘΕΡΟ Εκτός Σχεδίου
4. ΚΕΔ Ηγουμενίτσα ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΗΣ Ηγουμενίτσας ΠΛΗΡΗΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΥΠΟΙΚ ΕΛΕΥΘΕΡΟ Εντός Σχεδίου
5. ΚΕΔ Ηγουμενίτσα ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΗΣ Ηγουμενίτσας ΠΛΗΡΗΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΥΠΟΙΚ ΠΑΡΑΧΩΡΗΜΕΝΟ Εντός Σχεδίου
6. ΚΕΔ Μαζαρακιά ΜΑΡΓΑΡΙΤΙΟΥ Ηγουμενίτσας ΠΛΗΡΗΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΥΠΟΙΚ ΠΑΡΑΧΩΡΗΜΕΝΟ Εντός Σχεδίου
7. ΚΕΔ Παραπόταμος ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΟΥ Ηγουμενίτσας ΠΛΗΡΗΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΥΠΟΙΚ ΕΛΕΥΘΕΡΟ Εντός Σχεδίου
8. ΚΕΔ Κορίτιανη ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΟΥ Ηγουμενίτσας ΠΛΗΡΗΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΥΠΟΙΚ ΕΛΕΥΘΕΡΟ Εντός Σχεδίου
9. ΚΕΔ Κορίτιανη ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΟΥ Ηγουμενίτσας ΠΛΗΡΗΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΥΠΟΙΚ ΕΛΕΥΘΕΡΟ Εκτός Σχεδίου
10. ΟΠΕΚΕΠΕ ΣΥΒΟΤΩΝ Ηγουμενίτσας
11. ΚΕΔ Σύβοτα ΣΥΒΟΤΩΝ Ηγουμενίτσας ΠΛΗΡΗΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΥΠΟΙΚ ΠΑΡΑΧΩΡΗΜΕΝΟ Εκτός Σχεδίου
12. ΕΤΑ ΣΥΒΟΤΩΝ Ηγουμενίτσας ΕΤΑ
13. ΤΑΧΔΙΚ Ιωάννινα ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ Ιωαννιτών
14. ΚΕΔ Βορείου Ηπείρου 20 ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ Ιωαννιτών ΠΛΗΡΗΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΥΠΟΙΚ ΠΑΡΑΧΩΡΗΜΕΝΟ Εντός Σχεδίου
15. ΥΠ.ΥΓΕΙΑΣ Λεωφόρος Παπανδρέου Γεώργιου & Πατριάρχη Ευαγγελίδη ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ
16. ΥΠ.ΥΓΕΙΑΣ Ιωάννινα ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ
17. ΥΠ.ΥΓΕΙΑΣ Ιωάννινα ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ
18. ΥΠ.ΥΓΕΙΑΣ Ιωάννινα ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ
19. ΕΤΑ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ ΕΤΑ
20. ΚΕΔ Ιωάννινα ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ ΠΛΗΡΗΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΥΠΟΙΚ ΡΥΜΟΤΟΜΟΥΜΕΝΟ Εντός Σχεδίου
21. ΚΕΔ Ιωάννινα ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ Ιωαννιτών ΠΛΗΡΗΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΥΠΟΙΚ ΠΑΡΑΧΩΡΗΜΕΝΟ Εντός Σχεδίου
22. ΚΕΔ Λόφος Βελισσάριου ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ Ιωαννιτών ΠΛΗΡΗΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΥΠΟΙΚ ΡΥΜΟΤΟΜΟΥΜΕΝΟ Εντός Σχεδίου
23. ΟΠΕΚΕΠΕ ΜΠΙΖΑΝΙΟΥ Ιωαννιτών
24. ΚΕΔ Χρυσοβίτσα ΕΓΝΑΤΙΑΣ Μετσόβου ΠΛΗΡΗΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΥΠΟΙΚ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΟ
25. ΟΠΕΚΕΠΕ ΑΡΑΧΘΟΥ Νικολάου Σκουφά
26. ΟΠΕΚΕΠΕ ΑΡΑΧΘΟΥ Νικολάου Σκουφά
27. ΟΠΕΚΕΠΕ ΑΡΑΧΘΟΥ Νικολάου Σκουφά
28. ΟΠΕΚΕΠΕ ΑΡΑΧΘΟΥ Νικολάου Σκουφά
29. ΚΕΔ Θέμελο ΦΑΝΑΡΙΟΥ Πάργας ΠΛΗΡΗΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΥΠΟΙΚ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΟ Εκτός Σχεδίου
30. ΚΕΔ Θέμελο ΦΑΝΑΡΙΟΥ Πάργας ΠΛΗΡΗΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΥΠΟΙΚ ΑΜΦΙΒΟΛΟ
31. ΚΕΔ Κορώνη ΦΑΝΑΡΙΟΥ Πάργας ΠΛΗΡΗΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΥΠΟΙΚ ΕΛΕΥΘΕΡΟ Εκτός Σχεδίου
32. ΚΕΔ Κορώνη ΦΑΝΑΡΙΟΥ Πάργας ΠΛΗΡΗΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΥΠΟΙΚ ΕΛΕΥΘΕΡΟ Εκτός Σχεδίου
33. ΚΕΔ Κορώνη ΦΑΝΑΡΙΟΥ Πάργας ΠΛΗΡΗΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΥΠΟΙΚ ΕΛΕΥΘΕΡΟ Εκτός Σχεδίου
34. ΚΕΔ Φαναρίου Πάργας ΠΛΗΡΗΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΥΠΟΙΚ ΕΛΕΥΘΕΡΟ Εντός Σχεδίου
35. ΚΕΔ Κορώνη ΦΑΝΑΡΙΟΥ Πάργας ΠΛΗΡΗΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΥΠΟΙΚ ΕΛΕΥΘΕΡΟ Εκτός Σχεδίου
36. ΚΕΔ Κορώνη ΦΑΝΑΡΙΟΥ Πάργας ΠΛΗΡΗΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΥΠΟΙΚ ΕΛΕΥΘΕΡΟ Εκτός Σχεδίου
37. ΚΕΔ Κορώνη ΦΑΝΑΡΙΟΥ Πάργας ΠΛΗΡΗΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΥΠΟΙΚ ΕΛΕΥΘΕΡΟ Εκτός Σχεδίου
38. ΚΕΔ Κορώνη ΦΑΝΑΡΙΟΥ Πάργας ΠΛΗΡΗΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΥΠΟΙΚ ΕΛΕΥΘΕΡΟ Εκτός Σχεδίου
39. ΟΠΕΚΕΠΕ ΖΑΛΟΓΓΟΥ Πρέβεζας
40. ΤΑΧΔΙΚ Τσαλδάρη Παναγή & Βενιζέλου Ελευθέριου ΠΡΕΒΕΖΗΣ Πρέβεζας
41. ΚΕΔ Μιχαλίτσι ΠΡΕΒΕΖΗΣ Πρέβεζας ΠΛΗΡΗΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΥΠΟΙΚ ΕΛΕΥΘΕΡΟ Εκτός Σχεδίου
42. ΚΕΔ Πρέβεζα ΠΡΕΒΕΖΗΣ Πρέβεζας ΠΛΗΡΗΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΥΠΟΙΚ ΕΛΕΥΘΕΡΟ Εκτός Σχεδίου
43. ΚΕΔ Άγιος Θωμάς ΠΡΕΒΕΖΗΣ Πρέβεζας ΠΛΗΡΗΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΥΠΟΙΚ ΕΛΕΥΘΕΡΟ Εκτός Σχεδίου
44. ΥΑΜΣ Πρέβεζα ΠΡΕΒΕΖΗΣ Πρέβεζας
45. ΚΕΔ Σκάνδαλο ΑΧΕΡΟΝΤΑ Σουλίου ΠΛΗΡΗΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΥΠΟΙΚ ΜΙΣΘΩΜΕΝΟ
46. ΤΑΧΔΙΚ Παραμυθιά ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ Σουλίου
47. ΚΕΔ Αγία Κυριακή ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ Σουλίου ΠΛΗΡΗΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΥΠΟΙΚ ΑΓΝΩΣΤΟ Εκτός Σχεδίου
48. ΚΕΔ Σεβαστό ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ Σουλίου ΠΛΗΡΗΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΥΠΟΙΚ ΕΛΕΥΘΕΡΟ Εκτός Σχεδίου
49. ΚΕΔ Καλλιθέα ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ Σουλίου ΠΛΗΡΗΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΥΠΟΙΚ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕΝΟ
50. ΟΠΕΚΕΠΕ ΣΑΓΙΑΔΑΣ Φιλιατών
51. ΚΕΔ Κεστρίνη ΣΑΓΙΑΔΑΣ Φιλιατών ΠΛΗΡΗΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΥΠΟΙΚ ΕΛΕΥΘΕΡΟ
52. ΚΕΔ Σαγιάδα ΣΑΓΙΑΔΑΣ Φιλιατών ΠΛΗΡΗΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΥΠΟΙΚ ΜΕΡΙΚ. ΕΛΕΥΘΕΡΟ Εντός Σχεδίου
53. ΚΕΔ Ασπροκκλήσι ΣΑΓΙΑΔΑΣ Φιλιατών ΠΛΗΡΗΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΥΠΟΙΚ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΟ
54. ΚΕΔ Σαγιάδα ΣΑΓΙΑΔΑΣ Φιλιατών ΠΛΗΡΗΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΥΠΟΙΚ ΕΛΕΥΘΕΡΟ
55. ΚΕΔ Σαγιάδα ΣΑΓΙΑΔΑΣ Φιλιατών ΠΛΗΡΗΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΥΠΟΙΚ ΜΕΡΙΚ. ΕΛΕΥΘΕΡΟ Εντός Σχεδίου
56. ΚΕΔ Κερασοχώρι ΦΙΛΙΑΤΩΝ Φιλιατών ΠΛΗΡΗΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΥΠΟΙΚ ΕΛΕΥΘΕΡΟ Εντός Σχεδίου

Αδειάζουν οι τσέπες, λιγοστεύουν οι δίκες


Με… ριζοσπαστικό τρόπο αποφάσισε η Πολιτεία να αντιμετωπίσει την καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας που οδηγεί στην ατιμωρησία και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.Σύμφωνα με τον νόμο που ψηφίστηκε και ισχύει εδώ και ένα χρόνο, η προσφυγή στην Δικαιοσύνη είναι τόσο δαπανηρή, που πολλοί πολίτες το αποφεύγουν, ενώ από τον ίδιο νόμο πλήττονται και επαγγελματικοί κλάδοι.Είναι χαρακτηριστικό πως για την επιβολή παραβόλου για την άσκηση της έφεσης, της αναίρεσης και της αναψηλάφησης θα πρέπει να κατατεθεί παράβολο ποσού 200, 300 και 400 ευρώ αντίστοιχα, υπέρ του ελληνικού δημοσίου, δηλαδή χωρίς να υπολογίσει κανείς τα έξοδα δικηγόρου. Αποτέλεσμα είναι οι υποθέσεις που εισάγονται στα δικαστήρια από τις αρχές του 2013 να αντιστοιχούν στο ένα τρίτο του αντίστοιχου αριθμού του πρώτου τριμήνου του 2012, αφού το κόστος καθιστά την διαδικασία αποτρεπτική.Το ζήτημα αυτό αποτέλεσε το προηγούμενο διάστημα ένα από τα βασικά αιτήματα των κινητοποιήσεων του δικηγορικού κλάδου, όπως υπενθύμισε η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων Αναστασία Γιογλή, σημειώνοντας πως με τον τρόπο αυτό αποκλείονται οι μη έχοντες από την προσφυγή στην δικαιοσύνη.«Η Δικαιοσύνη θα καταντήσει προνόμιο μόνο για λίγους, έχοντες και κατέχοντες. Ο αριθμός των εισερχόμενων υποθέσεων έχει μειωθεί, πλην των μηνύσεων, στο ένα τρίτο και υπάρχει φθίνουσα πορεία, εξαιτίας των μεγάλων δαπανών που απαιτούνται υπέρ του ελληνικού δημοσίου», σημείωσε και αναφέρθηκε σε ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα.Για παράδειγμα σε φορολογικές υποθέσεις προκειμένου να προσφύγει κανείς στην Δικαιοσύνη, θα πρέπει να καταβάλλει ποσοστό επί του προστίμου, πριν κριθεί αν αυτό επεβλήθη νόμιμα, ενώ χαρακτηριστικό είναι και το πλαφόν των 50.000 ευρώ για τις ενστάσεις σε διαγωνισμούς δημοσίων έργων.Ο Δικηγορικός Σύλλογος όπως ανέφερε η κ. Γιογλή προσπαθεί μέσω προγραμμάτων να στηρίξει τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, κακοποιημένες γυναίκες και νέους ως 35 χρονών, ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που μόλις ενημερώνονται για τα έξοδα που πρέπει να καταβάλλουν, αλλάζουν γνώμη.«Πρόκειται ουσιαστικά περί κατάργησης της απονομής δικαιοσύνης. Οι φτωχοί πλέον είμαστε περιττοί σε αυτή την κοινωνία και δεν έχουμε δικαίωμα ούτε καν να προσφύγουμε στα Δικαστήρια», σημείωσε η κ. Γιογλή.Την ίδια στιγμή, υποτίθεται ότι τα χρήματα που καλούνται να πληρώσουν όσοι προσφεύγουν στην δικαιοσύνη είναι ανταποδοτικά, όμως η κατάσταση των υποδομών του Υπουργείου Δικαιοσύνης τουλάχιστον στα Γιάννενα, όπως και οι ελλείψεις σε δικαστικούς λειτουργούς και προσωπικό, δεν αντικατοπτρίζουν κάτι τέτοιο…

Οι υποθέσεις με αριθμούς
Στα Δικαστήρια των Ιωαννίνων η μείωση των υποθέσεων που εισάγονται αποτυπώνεται στα παρακάτω στοιχεία, με εξαίρεση τις μηνύσεις που έχουν αυξηθεί (σε 1721, ενώ το 2012 ήταν 1605) και τις φορολογικές υποθέσεις, λόγω της οικονομικής κατάστασης και των οφειλών προς το δημόσιο.
Οι αναιρέσεις στο πρώτο τρίμηνο του έτους ανήλθαν σε επτά, έναντι 17 του προηγούμενου έτους, οι αγωγές στο Πολυμελές Πρωτοδικείο σε 64, έναντι 87, τα ασφαλιστικά μέτρα σε 286 έναντι 572, οι εφέσεις σε 54 έναντι 73.Μειωμένες κατά 22 ήταν οι αγωγές στο Μονομελές Πρωτοδικείο και κατά 80 οι υποθέσεις στο Διοικητικό Εφετείο (από 207 του 2012, σε 127 το 2013).

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Κινδυνεύει το θρυλικό Θεογέφυρο;


Ένα από τα πιο όμορφα μνημεία της Ηπειρωτικής φύσης, το Θεογέφυρο, που βρίσκεται στην κοινότητα Λιθίνου του δήμου Ζίτσας, μπορεί και να κινδυνεύει με κατάρρευση!Και αυτό γιατί λόγω των έντονων βροχοπτώσεων σημειώθηκε μια μεγάλη κατολίσθηση, πενήντα μόλις μέτρα από την δυτική βάση του.Οι κάτοικοι της περιοχής ανησυχούν,μιας και ο κίνδυνος παραμένει μεγάλος δεδομένου ότι οι βροχοπτώσεις τις επόμενες ημέρες θα συνεχιστούν και το κατολισθητικό φαινόμενο μπορεί και να μην έχει σταματήσει.Ήδη η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Ηπείρου έκανε αυτοψία στο σημείο,ενώ και συνεργείο του Δήμου Ζίτσας,κατόπιν εντολής του αρμόδιου αντιδημάρχου κ. Βασίλη Γαρδίκου,επισκέφθηκε την περιοχή.

Το πρώτο βραβείο καλύτερης εργασίας απέσπασε η Β' Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Σε συνεργασία με το Εργαστήριο Βιοχημείας του Τμήματος Χημείας και το Ερευνητικό Κέντρο Αθηροθρόμβωσης
Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι η Β’ Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Υπεύθυνος ο Καθηγητής κ. Μωυσής Ελισάφ) σε συνεργασία με το Εργαστήριο Βιοχημείας του Τμήματος Χημείας και το Ερευνητικό Κέντρο Αθηροθρόμβωσης (Υπεύθυνος ο Καθηγητής κ. Αλέξανδρος Τσελέπης) απέσπασε το πρώτο βραβείο καλύτερης εργασίας με τίτλο «Η Επίδραση της ροσουβαστατίνης στην έκφραση των toll-like υποδοχέων (toll like receptors) σε υπερχοληστερολαιμικούς ασθενείς» (Μουτζούρη Ελισάβετ, Λυμπερόπουλος Ευάγγελος, Τέλλης Κων/νος, Μηλιώνης Χαράλαμπος, Τσελέπης Αλέξανδρος, Ελισάφ Μωυσής) στο πλαίσιο του 3ου Πανελληνίου Συνεδρίου του Ινστιτούτου Μελέτης, Έρευνας και Εκπαίδευσης για το Σακχαρώδη Διαβήτη και τα Μεταβολικά Νοσήματα, που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα από τις 12 έως τις 14 Απριλίου 2013.Οι Πρυτανικές Αρχές εκφράζουν τα θερμά τους συγχαρητήρια και εύχονται ανάλογες επιτυχίες στο μέλλον.

Εκδήλωση για αλληλέγγυα οικονομία στα Γιάννενα


Η Χειρονομία- Αντιεξουσιαστική Κίνηση διοργανώνει ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση με θέμα «Αλληλέγγυα και Συνεργατική Οικονομία: Η απάντηση της Κοινωνίας» την Κυριακή, 21 Απριλίου 2013 στις 7 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων (Γ. Ελιγιά 7).Θα μιλήσουν:
-Ανδρέας Ρουμελιώτης, δημοσιογράφος –συγγραφέας του βιβλίου «Μπορώ και χωρίς ευρώ»
-Γιώργος Λιερός, συγγραφέας του βιβλίου «Υπαρκτός καινούργιος κόσμος – Κοινωνική/Αλληλέγγυα και Συνεργατική Οικονομία»
-Νίκος Ιωάννου, μέλος του κοινωνικού συνεταιρισμού «Μαστοράντζα»
Η «αλληλέγγυα και συνεργατική οικονομία» βρίσκεται, το τελευταίο διάστημα, στο επίκεντρο του διαλόγου και της πράξης των «από τα κάτω» εμπνέοντας πάμπολλα εγχειρήματα αυτοδιαχείρισης σε όλη την Ελλάδα.Είτε ως μοναδική λύση για την επιβίωση της κοινωνίας από την επίθεση Κράτους και αφεντικών είτε ως κοινωνικός πειραματισμός θέτει ερωτήματα, ερωτήματα που καταρχήν πρέπει να απαντηθούν από τους ίδιους τους ανθρώπους που συμμετέχουν, στηρίζουν, συν-δημιουργούν στα εγχειρήματα μαζί με τους συμπολίτες που βιώνουν τη βαθιά οικονομική εκμετάλλευση της «ελεύθερης αγοράς».Μπορεί η «αλληλέγγυα οικονομία» να αποτελέσει το εφαλτήριο για την υπέρβαση του υπάρχοντος συστήματος της ληστρικής οικονομικής εκμετάλλευσης ανθρώπων και φυσικών πόρων;Πώς μπορεί να συγκροτηθεί ως ένας αμεσοδημοκρατικός θεσμός εμπνευσμένος από αξίες οι οποίες συγκρούονται με το φαντασιακό της καταναλωτικής κοινωνίας, το φαντασιακό του homo economicus και την ιδεολογία της «ανάπτυξης», χωρίς να εξατμιστεί σε μία ακόμη «εναλλακτική λύση» εντός συστήματος;Πώς μπορεί να συγκροτηθεί μια οικονομία όπου μέτρο επιτυχίας της θα είναι η κάλυψη των αναγκών μας και όχι το κέρδος, μια οικονομία από τα κάτω, μια οικονομία που δεν παράγει πολιτική εξουσία, η οποία αντιθέτως παράγεται από την κοινωνική δύναμη και την πολιτική πράξη της άμεσης δημοκρατίας;

Ο Σαμαράς, η νέα εκπρόσωπος της ΝΔ και η τέως βασιλική οικογένεια

Η βουλευτής Ιωαννίνων Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου είναι η νέα εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας. Η επιλογή δεν είναι καθόλου τυχαία εκτός από την προσπάθεια προώθησης νέων προσώπων, υπάρχει και παλιά γνωριμία με τον πρωθυπουργό.Τον Αντώνη Σαμαρά και την η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου τους συνδέει η πολιτική σχέση με τονΕυάγγελο Αβέρωφ, τον οποίο πρωθυπουργός τον χαρακτηρίζει «δάσκαλό» του.Ο πρωθυπουργός τη γνώρισε καλύτερα από την εποχή που ήταν ευρωβουλευτής και η κ. Ασημακοπούλου εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αξιολόγηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.Η κυρία Ασημακοπούλου, οικονομολόγος και νομικός, εξελέγη βουλευτής Ιωαννίνων με τη ΝΔ στις εκλογές του Ιουνίου 2012 και πρόκειται για τη μοναδική γυναίκα που έχει εκλεγεί βουλευτής στα Ιωάννινα.Και πλέον είναι η πρώτη γυναίκα εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, αφού πρώτα πέρασε και από την αξιολόγηση του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού και βουλευτή επικρατείας Χρύσανθου Λαζαρίδη, που πλέον έχει τον πρώτο λόγο στην χάραξη της επικοινωνιακής στρατηγικής.Πάντως δεν είναι εύκολη η θέση που της εμπιστεύτηκε ο Πρωθυπουργός, το κατάλαβε και ίδια από την πρώτη στιγμή όταν και βγήκε στη δημοσιότητα φωτογραφία που την έδειχνε να καμαρώνει δίπλα στην (νονά) τέως βασίλισσα Αννα-Μαρία.Ήδη κάποιοι μάλιστα εντός ΝΔ διοχετεύουν πληροφορίες για τους ισχυρούς δεσμούς με την τέως βασιλική οικογένεια, ενώ κάποιοι άλλοι βάζουν από τώρα στοίχημα για το πόσο θα αντέξει στην συγκεκριμένη «ηλεκτρική καρέκλα».

newpost.gr

Το πρότυπο του Ιντιάνα Τζόουνς επιθυμούν να ακολουθήσουν δεκάδες φιλόδοξοι χρυσοθήρες και στην Ήπειρο!


Το πρότυπο του Ιντιάνα Τζόουνς επιθυμούν να ακολουθήσουν δεκάδες φιλόδοξοι χρυσοθήρες, που είτε έχοντας συγκεκριμένες πληροφορίες, όπως χάρτες, είτε βασιζόμενοι σε εικασίες και προφορικές διηγήσεις, πραγματοποιούν εκσκαφές σε αναζήτηση χρυσού, κυρίως νομισμάτων που έχουν θαφτεί από την ύστερη οθωμανική κυριαρχία, μέχρι και την περίοδο του Εμφυλίου. Το θέμα βέβαια είναι εάν και κατά πόσο η ραγδαία αύξηση που καταγράφεται τα τρία τελευταία χρόνια αποκτά επίσημο χαρακτήρα, ακολουθώντας τη νόμιμη διαδικασία ή εάν διάφοροι ανά την Ελλάδα «χτυπούν» όπου και όπως νομίζουν, χωρίς τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις για να εντοπίσουν τον κρυμμένο θησαυρό που θα άρει τα οικονομικά αδιέξοδα. Η φημολογία που συνοδεύει το θέμα εντείνεται διαρκώς, όσο αυξάνεται η οικονομική κρίση. Σε αυτή τη φημολογία εντάσσονται ανά περιόδους διάφορα γεγονότα και πληροφορίες που τα συνοδεύουν, όπως η αναζήτηση και εκσκαφή που πραγματοποιήθηκε στα ορεινά της Κόνιτσας, μεταξύ Πυρσόγιαννης και Φούρκας, η οποία λέγεται ότι στέφθηκε με επιτυχία. Έπειτα από τον φημολογούμενο εντοπισμό όμως του κρυμμένου θησαυρού τα μέλη της ομάδας δεν τα βρήκαν στη διανομή και οι φήμες κάνουν λόγο για παρέμβαση των αρχών που κατάσχεσαν για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου τον θησαυρό. Το παραπάνω συμβάν πάντως δεν επιβεβαιώνεται αλλά κυκλοφορεί ευρέως όπως και άλλα στην περιοχή. Υπάρχουν από την άλλη πραγματικά περιστατικά, όπως είναι η αφαίρεση λίθων από τις αντηρίδες του πέτρινου γεφυριού στους Μηλιωτάδες, που έχει γίνει και στο παρελθόν στόχος επίδοξων χρυσοθήρων. Από τις πιο γνωστές αναζητήσεις των τελευταίων ετών φυσικά αυτή με ιθύνοντα νου έναν Ελληνοαυστραλό που εμφανίζεται βέβαιος, για το που βρίσκεται θαμμένος ο θησαυρός του Αλή Πασά, όμως οι μέχρι στιγμής αναζητήσεις δεν έχουν αποδώσει καρπούς.

Επίκεντρο αναζητήσεων η Δυτ. Μακεδονία 
Σε αντίθεση πάντως με την παράδοση και τον θρύλο που θέλει την Ήπειρο να κατέχει την πρωτοκαθεδρία στις αναζητήσεις θησαυρού, τα επίσημα στοιχεία όπως προκύπτουν από τις αιτήσεις που καταθέτουν ενδιαφερόμενοι στις υπηρεσίες, αποδεικνύουν ότι επίκεντρο των αναζητήσεων αυτών είναι η Δυτική Μακεδονία. Κάθε ενδιαφερόμενος απευθύνεται στην Κτηματική Εταιρεία στην περιοχή όπου ενδιαφέρεται να πραγματοποιήσει εκσκαφές, καταθέτοντας τοπογραφικό διάγραμμα, σχετική αίτηση με τα προσωπικά στοιχεία και στη συνέχεια ενημερώνονται από την Υπηρεσία οι αρχαιολογικές υπηρεσίες και εφόσον προκύπτει, οι δασικές υπηρεσίες, εάν πρόκειται για δασική έκταση. Από τα στοιχεία τα οποία συγκεντρώνονται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας προκύπτει ότι για το 2011 εγκρίθηκαν και πραγματοποιήθηκαν έξι αιτήσεις εκσκαφής στην Κοζάνη, μία στα Γρεβενά, δύο στη Φλώρινα, πέντε στην Καστοριά και μία στην Άρτα. Για το 2012 εγκρίθηκαν και έγιναν τέσσερις εκσκαφές στην Κοζάνη, μία στα Γρεβενά, τέσσερις στη Φλώρινα και μία στην Άρτα, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2013 υπάρχουν ήδη δύο αιτήσεις για την Κοζάνη, δύο στη Φλώρινα, δύο στην Καστοριά, μία στα Γρεβενά και εκκρεμεί μία, η πρώτη εδώ και πολλά χρόνια στα Ιωάννινα. Σύμφωνα πάντως με την αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ο θησαυρός σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις εκσκαφών αποδείχθηκε... άνθρακας. Για την ιστορία πάντως να σημειωθεί πως εφόσον κάποιος ενδιαφέρεται, εκτός από την παραπάνω διαδικασία, θα πρέπει να γνωρίζει ότι η άδεια εκδίδεται για εκσκαφή μίας ημέρας, ενώ εάν επιθυμεί να συνεχίσει και την επόμενη, μπορεί να δοθεί χρονική παράταση από την οικεία Κτηματική υπηρεσία με απόφαση του προϊσταμένου. Στις εκσκαφές παρίστανται εκπρόσωποι της Αρχαιολογίας, της Αστυνομίας και της Κτηματικής, με τον αιτούντα να αναλαμβάνει και την κάλυψη των οδοιπορικών εξόδων για τους υπαλλήλους των υπηρεσιών. Είναι δυνατή τέλος και η χρησιμοποίηση ανιχνευτών μετάλλων, για την οποία ωστόσο προβλέπεται η κατάθεση αιτήματος και η σχετική άδεια από την Γενική Γραμματεία Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού.

ΕΛΕΥΕΘΡΙΑ

Την δωρεάν μετακίνηση των ανέργων ζητά ο Κώστας ΜπάρκαΕπίκαιρη Ερώτηση στην Βουλή κατέθεσε ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ν. Πρέβεζας Κώστας Μπάρκας, σχετικά με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης για τη δωρεάν μετακίνηση των ανέργων και την ανάγκη για άμεση και πανελλαδική εφαρμογή του.Στην επίκαιρη ερώτηση αναπτύσσεται η σημερινή πραγματικότητα για τους άνεργους και επισφαλείς εργαζόμενους και την αδυναμία μετακίνησης τους. Σε μια περίοδο όπου τα ωράρια λειτουργίας και η συχνότητα των ΜΜΜ μειώνονται δραστικά, οι λεωφορειακές γραμμές συμπτύσσονται ή και καταργούνται με το κριτήριο της οικονομικής βιωσιμότητας, ενώ παράλληλα μειώνεται ακόμα περισσότερο η κρατική επιδότηση στις συγκοινωνίες, η κυβέρνηση επιβάλλει αυξήσεις (της τάξης του 25%) στα κόμιστρα των αστικών συγκοινωνιών από το 2013 πανελλαδικά.Έχοντας δεδομένη την θεμελιώδη ανάγκη για μετακίνηση, αλλά και το δικαίωμα των ανθρώπων που ζουν και δραστηριοποιούνται σε αστικό περιβάλλον, δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα σε αρκετές κοινωνικές ομάδες (ειδικότερα στις πιο ευάλωτες), οι οποίες από τη μία βλέπουν τα εισοδήματα τους να μειώνονται συνεχώς λόγω των μνημονιακών πολιτικών που εφαρμόζονται και από την άλλη κάθε ίχνος κοινωνικής προστασίας να εξαφανίζεται. Σε αυτές τις κοινωνικές ομάδες σαφώς και συμπεριλαμβάνονται οι άνεργοι, το ποσοστό των οποίων έχει εκτιναχθεί σε 26,8%, κατέχοντας την πρώτη θέση σε ποσοστό στην Ευρωζώνη.Επειδή στις 28.3.2012 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης, έκανε δεκτό το αίτημα του Δικτύου Επισφαλώς Εργαζομένων και Ανέργων, αναφορικά με τη δωρεάν μετακίνηση των ανέργων στα αστικά λεωφορεία του ΟΑΣΘ.Προκύπτουν τα ερωτήματα:
1) Σε ποιές ενέργειες σκοπεύετε να προβεί ο Υπουργός Ανάπτυξης ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του Δικτύου Επισφαλώς Εργαζομένων και Ανέργων Θεσσαλονίκης για τη δωρεάν μετακίνηση των ανέργων και συνακόλουθα να εφαρμοστεί η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης;
2) Με το επίδομα ανεργίας στα 360 ευρώ και την «ταρίφα» στην αγορά εργασίας στο 400 Ευρώ, θα κινηθεί άμεσα ο Υπουργός στην κοινωνικά αναγκαία λύση της δωρεάν μεταφοράς των ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων συμπολιτών μας πανελλαδικά, ώστε να διατηρηθεί το θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών και να τηρηθεί η στοιχειώδης υποχρέωση της πολιτείας απέναντί τους;

Την ένταξη στο ΕΣΠΑ, έργου ύδρευσης στο Δήμο Αρταίων υπέγραψε ο Περιφερειάρχης

Με απόφαση που υπέγραψε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ.Αλέξανδρος Καχριμάνης, εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ η πράξη «Αντικατάσταση τμήματος καταθλιπτικού αγωγού ύδρευσης (Β΄ φάση)», με τελικό δικαιούχο το Δήμο Αρταίων. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 584.350 ευρώ και με αυτό προβλέπεται η αντικατάσταση του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης που διαχειρίζεται ο Σύνδεσμος Ύδρευσης, που κρίνεται απαραίτητη καθώς παρουσιάζονται λόγω διαρροών μεγάλες διαρροές νερού, υψηλή κατανάλωση ρεύματος και εγκυμονούνται κίνδυνοι για τη δημόσια Υγείας, λόγω της σκουριάς του προς αντικατάσταση χαλυβδοσωλήνα.

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: Εξετάσεις για την χορήγηση άδειας άσκησης επαγγέλματοςΑπό τη Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας γίνεται γνωστό ότι ορίστηκε η ημερομηνία εξετάσεων των υποψηφίων για την άδεια άσκησης επαγγέλματος κουρέων, κομμωτών και κομμωτριών καθώς και τεχνικών περιποίησης χεριών- ποδιών.Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα 22 Απριλίου στις εννέα το πρωί, στα γραφεία της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Ιωαννιτών, στην οδό Αβέρωφ 6.Η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών για τις εξετάσεις λήγει την Παρασκευή 19 Απριλίου. Τα δικαιολογητικά υποβάλλονται στη Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας και Υγείας του Δήμου Ιωαννιτών.

Κέντρο Συμβουλευτικής θα λειτουργήσει στην ΠρέβεζαΣτην τελική ευθεία για την διαμόρφωση του χώρου που θα φιλοξενήσει το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης των γυναικών θυμάτων βίας καθώς και την στελέχωσή του με το εξειδικευμένο προσωπικό βρίσκεται ο Δήμος της Πρέβεζας. Πρόκειται για ένα Κέντρο το οποίο θα αναλάβει δράση σε τοπικό επίπεδο ενώ προβλέπεται, επίσης η συνεργασία με φορείς, που αποδεδειγμένα έχουν δραστηριοποιηθεί σε θέματα καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών και υποστήριξης γυναικών θυμάτων κάθε μορφής βίας, με σκοπό την αξιοποίηση της εμπειρίας και τεχνογνωσίας τους.Το Τοπικό Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας θα στεγαστεί στο ισόγειο διώροφης πολυκατοικίας επί της οδού Πολυτεχνείου 66 το οποίο διέθεσε στον Δήμο με διαθήκη της η αείμνηστη Κλεονίκη Γιαννουλάτου.Η προκήρυξη για την πρόσληψη ψυχολόγου και κοινωνιολόγου δημοσιεύτηκε και ολοκληρώθηκε η υποβολή των φακέλων από τους ενδιαφερόμενους ενώ η ομάδα έργου που έχει συσταθεί θα διαμορφώσει και θα εξοπλίσει το κτίριο με τρόπο ώστε να παρέχει κάθε δυνατή υποστήριξη προς τις γυναίκες που θα αναζητήσουν τις υπηρεσίες του.Όπως τονίζει ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Δήμος προκειμένου να στηρίξει σε αυτή την δύσκολο περίοδο γυναίκες που έχουν πέσει θύματα κακοποίησης υπογραμμίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν δομές που μπορούν να συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Σύνδεση του αεροδρομίου του Ακτίου με την Ελβετία!


Ανάσα στην τουριστική κίνηση του Νομού Πρέβεζας αναμένεται να δώσει η σύνδεση του αεροδρομίου του Ακτίου με την Ελβετία και κατ’ επέκταση την Κεντρική Ευρώπη. Οι πτήσεις θα ξεκινήσουν μέσα στο Μάιο και θα πραγματοποιούνται μια φορά την εβδομάδα, από τη Βέρνη προς Άκτιο και αντίστροφα, με αεροπλάνο 72 θέσεων, ενώ όπως επισήμανε η κα Θεανώ Γκόση, υπεύθυνη επικοινωνίας της αεροπορικής εταιρείας skywork, για όποιον επιθυμεί να ταξιδέψει στο εξωτερικό, από τη Βέρνη θα υπάρχουν πτήσεις προς όλους τους μεγάλους προορισμούς της Ευρώπης. «Είναι πολλοί αυτοί που επιθυμούν να επισκεφτούν την περιοχή για 3 με 4 ημέρες, να απολαύσουν τις παραλίες και τον ελληνικό ήλιο και η ακτογραμμή της Ηπείρου τους προσφέρει αυτό το μοναδικό πλεονέκτημα» υπογραμμίζει η κα Γκόση, η οποία βρέθηκε στην Πρέβεζα και συναντήθηκε με τον αντιπεριφειάρχη Πρέβεζας κ. Στράτο Ιωάννου. Ο κ. Ιωάννου υπογράμμισε πως είναι σημαντικό να υπάρχει σύνδεση του αεροδρομίου με μεγάλες πρωτεύουσες της Ευρώπης και όχι μόνο και επισήμανε πως η αεροπορική σύνδεση θα συμβάλλει στην προσέλκυση τουριστών που επιθυμούν να γνωρίσουν νέους μη κορεσμένους προορισμούς. Σε αυτές τις πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες που διανύουμε αναμένεται ότι ο τουρισμός θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στη στήριξη της τοπικής οικονομίας και γι’ αυτό δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στον συγκεκριμένο τομέα.

ΑΡΤΑ: Σημαντική μείωση στις εξαγωγές εσπεριδοειδών


Σημαντική μείωση υπέστησαν οι εξαγωγές εσπεριδοειδών από την Περιφερειακή Ενότητα της Άρτας, η οποία αποδίδεται στην μεγάλη ακαρπία.Η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών επεξεργάστηκαν όλα τα στοιχεία και από τον απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα προκύπτει σημαντική μείωση των εξαγωγών.Ειδικότερα: Σύμφωνα με εκτιμήσεις, για την εμπορική περίοδο 2012-13, η συνολική παραγωγή πορτοκαλιών υπολογίζεται σε 58.000 τόνους, οι δε εξαγωγές σε 37.400 τόνους, δηλαδή ποσοστό 64,5 % της συνολικής παραγωγής, αλλά κατά 14.600 τόνους λιγότερα από πέρυσι.Η συνολική παραγωγή μανταρινιών υπολογίζεται σε 14.000 τόνους, οι δε εξαγωγές σε 7.000 τόνους, δηλαδή ποσοστό 50 % της συνολικής παραγωγής, αλλά κατά 13.000 τόνους λιγότερα από πέρυσι.Τέλος, για την εμπορική περίοδο 2012-13, η συνολική παραγωγή ακτινιδίων υπολογίζεται σε 23.000 τόνους, οι δε εξαγωγές σε 21.000 τόνους, δηλαδή ποσοστό 91,3 % της συνολικής παραγωγής, κατά 2.000 τόνους περισσότερα από πέρυσι.

Οι Ηπειρώτες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή σχετικά με την υποβάθμιση της Χημικής Υπηρεσίας Ιωαννίνων


Οι Ηπειρώτες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Όλγα Γεροβασίλη- Άρτας, Χρήστος Μαντάς –Ιωαννίνων και Κώστας Μπάρκας-Πρέβεζας κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή σχετικά με την υποβάθμιση της Χημικής Υπηρεσίας Ιωαννίνων από Διεύθυνση σε επίπεδο Τμήματος και την ταυτόχρονη κατάργηση των Χημικών Υπηρεσιών Ηγουμενίτσας και Πρέβεζας.Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αναφερόμενοι στις δραστηριότητες των Χημικών Υπηρεσιών της Ηπείρου, απευθύνονται στα Υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης τονίζοντας ότι
α)Επειδή με την προτεινόμενη αναδιάρθρωση , δημιουργείται μία υπηρεσία 16 ατόμων (με προοπτική τα 19 άτομα) με ένα και μόνο προϊστάμενο τμήματος που θα έχει τη νομική ευθύνη για όλα τις προαναφερθείσες αρμοδιότητες της Χ.Υ Ιωαννίνων
β)Επειδή με τον προτεινόμενο υποβιβασμό της Χ.Υ Ιωαννίνων δημιουργείται πρόβλημα συνεργασίας της με άλλες κρατικές υπηρεσίας που λειτουργούν σε επίπεδο Διεύθυνσης, χωρίς να καλύπτουν το κριτήριο του ελάχιστου αριθμού ατόμων
γ)Επειδή η Χ.Υ Ιωαννίνων είναι μετά τις Χ.Υ Αθηνών και Θεσσαλονίκης η πρώτη σε παραγωγή έργου
δ)Επειδή προτείνεται να παραμείνουν ως Διευθύνσεις Χημικές Υπηρεσίες , που αυτή τη στιγμή δεν είναι διαπιστευμένες
ε)Επειδή ο όγκος των αρμοδιοτήτων της προτεινόμενης υπηρεσίας αναμένεται να αυξηθεί
στ)Επειδή οι Χ.Υ Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας έχουν εξ ίσου σημαντικές για την υγεία των περιοχών τους αρμοδιότητες
καταλήγοντας απευθύνουν τα ακόλουθα ερωτήματα στους αρμόδιους Υπουργούς :
1.Με ποια κριτήρια προτείνεται η ουσιαστική κατάργηση των Χ.Υ Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας και ο υποβιβασμός της Χ.Υ Ιωαννίνων από επίπεδο Διεύθυνσης σε επίπεδο Τμήματος ;
2.Προτίθενται , λαμβάνοντας υπόψη το σημαντικό έργο που επιτελείται στις Χ.Υ της Ηπείρου , να διατηρήσουν σε επίπεδο Διεύθυνσης τη Χ.Υ Ιωαννίνων και ταυτόχρονα να μην καταργήσουν τις Χ.Υ Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας;

Ημερίδα για τις νέες τεχνολογίες και το περιβάλλον


Το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου διοργανώνει ημερίδα με θέμα:«Χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας για την ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων και την προστασία του περιβάλλοντος».Η ημερίδα θα διεξαχθεί στο Αμφιθέατρο του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου την Δευτέρα 22 Απριλίου 2013 και ώρα 9.30-14.00.