Τετάρτη, 25 Απριλίου 2012

ΕΥΠ-Με αφορμή την υπόθεση Βασίλη Χήτου> Πράκτορες "Θ.Β", δημοσιογράφοι και πολιτικά κόμματα σε ιστορίες για γέλια και για κλάματα...

Από την Ιόλη Πιερίδη
Μια γεύση από την υπηρεσία –μπάχαλο της ΕΥΠ και τον τρόπο που διαπλέκεται με όλο σχεδόν το κομματικό φάσμα πήραμε τη Τετάρτη με αφορμή την υποτιθέμενη απόδειξη πληρωμής για λογαριασμό του δημοσιογράφου Βασίλη Χήτου.Ο δημοσιογράφος και υποψήφιος με τους Ανεξάρτητους Έλληνες στο Νομό Ιωαννίνων, μετά και με το σάλο που έχει προκληθεί έχει σχεδόν σίγουρη την εκλογή του.Αυτό όμως που προκαλεί θλίψη είναι το γεγονός ότι η Υπηρεσία μιας τόσο εκτεθειμένης σε εθνικούς κινδύνους χώρας, αντί να αγωνίζεται για την εθνική μας ακεραιότητα εμπλέκεται με παντός είδους «απατεωνιές» στο προεκλογικό παιγνίδι.Δεν είναι άλλωστε η πρώτη και δυστυχώς ούτε η τελευταία φορά. Κάτι πράκτορες της συμφοράς επιπέδου «Θ.Β»-υπάρχουν φυσικά και ικανά στελέχη-όταν δεν δουλεύουν σαν ντέντεκτιβ επιχειρηματιών και όταν δεν χορεύουν στα μπουζούκια με ανοιχτά πουκάμισα και χρυσές καδένες, πουλάνε μούρη στις γκόμινες δηλώνοντας την ιδιότητά τους.Για τέτοια πρακτόρια μιλάμε. Οι πρόσφατες υποθέσεις της Διοίκησης Κοραντή που ερευνώνται από τη Δικαιοσύνη είναι αποκαλυπτικές της κατάστασης. Στη προκειμένη περίπτωση είναι πολύ δύσκολο να πιστέψει κανείς πως ένας δημοσιογράφος που πληρώνεται από την ΕΥΠ κόβει απόδειξη στ’ όνομά του, στην οποία φιγουράρουν επίσης η «υπογραφή» του Διοικητή και κάποιου στελέχους της υπηρεσίας.Αυτή δεν μπορεί να είναι μυστική υπηρεσία αλλά πιο διάφανη από μινιμαλιστικό στριγκάκι της Τζούλιας Αλεξανδράτου.Πάμε παρακάτω. Στην ΕΥΠ στη διάρκεια της μεταπολίτευσης έχουν γίνει ένα σκασμό προσλήψεις. Όχι φυσικά με τα αυστηρά κριτήρια που επιβάλλουν οι μυστικές υπηρεσίες που σέβονται- τον έστω και βρώμικο- ρόλο τους.Αντίθετα οι προσλήψεις του κάθε τραχανοπλαγιά-υπάρχουν βέβαια και αξιόλογοι Έλληνες πράκτορες-έγιναν με κομματικά κριτήρια. Οι τελευταίες μαζικές προσλήψεις προέκυψαν επί Παυλόπουλου-Πολύδωρα. Τότε διορίσθηκαν καμιά 500 δεξιούληδες πράκτορες απ’ αυτούς που κυκλοφορούν στα κομματικά γραφεία με διακριτικό μαύρο γυαλί Ray Ban, πένθιμο νύχι, καπαρτίνα και το γιακά σηκωμένο. Είναι το γνωστό στυλ αούα -πράκτορας.Πρόσφατα σε μια εκδήλωση-ομιλία του Πολύδωρα στο Χολαργό είχαν σκάσει μύτη καμιά 70αριά από τους 500 που διόρισαν ο Πάκης και ο Πολύδωρας.Οι υπόλοιποι δεν πήγαν στην εκδήλωση γιατί-απ’ ότι πληροφορούμεθα-θα ψηφίσουν Ανεξάρτητους Έλληνες!Οι νεοδημοκράτες λοιπόν ζοχαδιασμένοι από τη ζημιά που κάνει ο Καμμένος στην αθώα ΝΔ έστησαν –σύμφωνα με πληροφορίες-ως εξής το σκηνικό.Τρείς μερακλήδες πράκτορες-από τους οποίους 2 βρίσκονται σε αργία και ο τρίτος εργάζεται κανονικά- συναντήθηκαν σε καφετερία του Ψυχικού και έστησαν την ιστορία της απόδειξης του Χήτου.Αυτό δε σημαίνει ότι δεν εργάζονται δημοσιογράφοι στην ΕΥΠ, οι γυναίκες, οι αδελφές, τα παιδιά τους κλπ. Όπως όλα δείχνουν ποιο εύκολα μπαίνεις στην ΕΥΠ παρά υπάλληλος στο Δήμο της Αθήνας.

ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ:Ανακοίνωση για το Σχέδιο Π.Δ. για τη λίμνη Παμβώτιδα

Η τελευταία παρέμβαση - και μάλιστα μία εβδομάδα προ των βουλευτικών εκλογών - του Τμήματος Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος για το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος προστασίας της λίμνης Παμβώτιδας, πλήττει ευθέως την αξιοπιστία και ιδιαίτερα το ρόλο του ως επιστημονικού συμβούλου της Πολιτείας.Ο Πρόεδρός του όφειλε και οφείλει, προκειμένου να προασπίσει το κύρος του Οργάνου, να παραμείνει εκτός των πολιτικών αντιπαραθέσεων και κυρίως να διαχωρίσει το ρόλο του Προέδρου από αυτόν του αντιπολιτευόμενου περιφερειακού συμβούλου.Το ΤΕΕ/τμ. Ηπείρου - όπως και άλλοι φορείς που κατά τα άλλα έχουν κάνει αυτοσκοπό της ύπαρξης τους τη λίμνη- δεν προσήλθε (εκτός της πρώτης συνεδρίασης) στην Κοινή Επιτροπή που συγκρότησαν Περιφέρεια και Δήμος Ιωαννιτών για την κατάρτιση και κατάθεση ολοκληρωμένης πρότασης προς το Υπουργείο.Σε καμία όμως περίπτωση δεν μπορεί να εμφανίζεται ως αποκλειστικός εκφραστής της δήθεν προστασίας της λίμνης, επιχειρώντας να μηδενίσει κάθε άλλη προσπάθεια, να ενοχοποιήσει κάθε άλλη αντίληψη.Είναι ανεπίτρεπτο τις αγωνίες των κατοίκων των παραλίμνιων περιοχών και τη διαφορετική θέση που προβάλλουν, τον προβληματισμό φορέων και εν γένει τις ξεχωριστές από τις δικές του (και μονομερείς σε ορισμένα σημεία) προτάσεις - τις οποίες επιδεικνύοντας πρωτοφανή αλαζονεία θεωρεί προφανώς αλάθητες και αδιαπραγμάτευτες- να τις χαρακτηρίζει ως παρασκηνιακές μεθοδεύσεις, εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων κ.α. Και εν πάση περιπτώσει το ΤΕΕ/τμ. Ηπείρου οφείλει αντί χαρακτηρισμών και υπαινιγμών να παραθέτει συγκεκριμένα στοιχεία.Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ Ηπείρου και ο Πρόεδρος της, ο οποίος σκόπιμα και μεθοδευμένα συγχέει τους ρόλους του, στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου το λιγότερο που είχε κάνει, ήταν να επιδείξει τη δέουσα σοβαρότητα αφήνοντας εκτός της προεκλογικής αντιπαράθεσης το Σχέδιο Π.Δ. για τη λίμνη, ώστε να αποφευχθούν εντάσεις και όξυνση των παθών, που είναι ο χειρότερος σύμβουλος για την εξεύρεση των καλύτερων δυνατόν λύσεων προκειμένου να συνδυαστεί η προστασία της λίμνης με την ανθρώπινη παρουσία.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΑΛΙΑΜΑΝΗΣ: Ολοκληρωμένος σχεδιασμός για τη λαθρομετανάστευση

Υπευθυνότητα, σοβαρότητα και αισθήματα ανθρωπισμού πρέπει να διακατέχουν την πολιτική ηγεσία αλλά και τις τοπικές κοινωνίες για το θέμα της αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης, που απασχολεί την επικαιρότητα και την περιφέρεια της Ηπείρου ειδικότερα, σύμφωνα με τον υποψήφιο Βουλευτή του Νομού Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Βασίλη Τσιαλιαμάνη.Η συζήτηση για την δημιουργία και λειτουργία των Κέντρων Κράτησης, σύμφωνα με τον υποψήφιο Βουλευτή, δεν πρέπει να αποτελεί ένα προεκλογικό «πυροτέχνημα», αλλά οφείλει η Πολιτεία να σχεδιάσει και να προτείνει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο με όρους που θα διασφαλίζουν την αντιμετώπιση των λαθρομεταναστών με βάση τις αρχές του απόλυτου σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και την λειτουργία δομών με αναπτυξιακό περιεχόμενο για τις τοπικές κοινωνίες.Σύμφωνα με τον κ. Τσιαλιαμάνη, η όποια πρόταση για δημιουργία Κέντρων Κράτησης, θα πρέπει να συνδυάζεται με την επιτάχυνση των απαραίτητων διαδικασιών που θα διευκολύνουν τον επαναπατρισμό των μεταναστών, διαφορετικά θα μιλάμε σύντομα για «αποθήκες ψυχών» που όχι μόνο θα καταπατούν κάθε ανθρώπινο δικαίωμα, αλλά θα εγείρουν αρνητικά συναισθήματα σους κατοίκους.Το αναπτυξιακό κομμάτι αντίστοιχων δομών, σχετίζεται με τα ανταποδοτικά οφέλη προς τις τοπικές κοινωνίες που θα τις «φιλοξενούν». Τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προβλέπονται για αυτό το σκοπό, θα πρέπει, σύμφωνα με τον υποψήφιο Βουλευτή, να διατεθούν στην τοπική κοινωνία, από την οποία θα πρέπει να προέρχονται και όλοι οι εργαζόμενοι.Όπως σημειώνει ο κ. Τσαλιαμάνης, πάγια θέση του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας είναι πως το μεγάλο θέμα της λαθρομετανάστευσης θα πρέπει να λήξει οριστικά και με την βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα σύνορα της οποίας ταυτίζονται με αυτά της χώρας μας, υπενθυμίζοντας πως ως κυβέρνηση η ΝΔ είχε παρέμβει προς αυτή την κατεύθυνση.«Όταν μιλάμε για Κέντρα Φύλαξης θα πρέπει να υποδεικνύουμε την απαιτούμενη σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Χρειάζονται ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την αντιμετώπιση του ζητήματος σε όλες του τις πτυχές, από την επιτάχυνση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, μέχρι την διασφάλιση των συνθηκών διαμονής των ανθρώπων αυτών, που ήρθαν στην χώρα μας όχι από επιλογή, αλλά από ανάγκη. Τέλος, οι τοπικές κοινωνίες απαιτούν συγκεκριμένες προτάσεις που θα αφορούν και στις συνθήκες λειτουργίας των Κέντρων αλλά και στα ανταποδοτικά οφέλη», κατέληξε ο κ. Τσιαλιαμάνης.

Καταγγελία: Επίθεση στο εκλογικό περίπτερο της εκλογικής συνεργασίας ΚΚΕ(μ-λ) και Μ-Λ ΚΚΕ στα Γιάννενα!

Καταγγέλουμε την φασιστική επίθεση που δέχτηκε σήμερα τα ξημερώματα (Τετάρτη 25/4) το εκλογικό περίπτερο του συνδυασμού μας στην νομαρχία από αγνώστους.Η πρόσπαθεια τρομοκράτησης, μας κάνει ακόμη πιό δυνατούς και αποφασιστικούς στον αγώνα που δίνουμε.Η χρονική περίοδος όπου γίνονται και εντείνονται οι επιθέσεις σε κοινωνικούς και πολιτικούς χώρους δεν είναι καθόλου τυχαία, και είναι σε άμεση σχέση με την επίθεση που γίνεται στα στοιχειώδη δικαιώματα μας και τις κατακτήσεις του λαού και των εργαζομένων.Καλούμε όλους τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς ανθρώπους και δυνάμεις να καταδικάσουν την επίθεση .

ΚΚΕ(μ-λ) & Μ-Λ ΚΚΕ

Καταγγελία των υποψήφιων βουλευτών του ΚΚΕ Νίκου Έξαρχου και Λάμπρου Ευαγγέλου

“Aποκλεισμό στην πολιτική δραστηριότητα του ΚΚΕ επιχείρησε η διοίκηση της ΠΙΝΔΟΥ σήμερα 25/4/2012 κατά την περιοδεία κλιμακίου του Κόμματος στο εργοστάσιο. Η διοίκηση της εταιρίας με πρόφαση την “καθολική” απαγόρευση διακίνησης προεκλογικού υλικού σε όλα τα κόμματα!!! επιχείρησε να αποτρέψει την είσοδο μας.Προκλητικά μάλιστα, δήλωσε πως ούτε ο ίδιος ο πρόεδρος της εταιρίας, υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής δεν επιτρέπεται να απευθυνθεί στους εργαζόμενους στο χώρο του εργοστασίου!! Καλό ανέκδοτο αλλά δεν πιάνει. Τι να πει στους εργάτες? Ότι τους έχει απλήρωτους ή ότι θα τους μειώσει τους μισθούς όπως διατείνεται? Εξάλλου η εργοδοσία έχει το μαστίγιο στα χέρια της για να πείθει τους εργάτες. Η επιχειρούμενη απαγόρευση της πολιτικής δραστηριότητας είναι φωτογραφική για το ΚΚΕ αφού είναι το μόνο κόμμα που ήταν δίπλα στον εργάτη της ΠΙΝΔΟΥ όλο το προηγούμενο διάστημα. Οι λοιποί αντιμνημονιακοί και μη, τι να τους πουν? Για το “πρότυπο συνεταιριστικής ανάπτυξης και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας” του τόπου μας για το οποίο αγωνίζονται? Από αυτό το πρότυπο μοντέλο έχουν καεί οι μικρομεσαίοι πτηνοτρόφοι και οι εργάτες της ΠΙΝΔΟΥ. Εργάτη, εργάτρια τρομοκράτησε τους στις 6 Μάη με πανίσχυρο ΚΚΕ και την δική σου οργανωμένη συμμετοχή στους αγώνες”.

Περιοδείες κλιμακίων του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων

Συνεχίζονται οι περιοδείες κλιμακίων του ΣΥΡΙΖΑ – Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο με επικεφαλής υποψήφιους βουλευτές σε χωριά του νομού και εργασιακούς χώρους. Αύριο το πρωί κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ θα επισκεφθεί την ΔΕΗ ενώ το βράδι θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση και ομιλία στην Κοσμηρά.


Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΝΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ του ΚΚΕ για τις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου για την “ΔΩΔΩΝΗ”

Η τοποθέτηση του κ Βενιζέλου για το μέλλον της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ, όσο προσεκτικά και αν διατυπώθηκε δεν μπορούσε να διαφοροποιείται από την ουσία των συμφερόντων του κεφαλαίου που το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα της πλουτοκρατίας εξυπηρετεί. Γι αυτό και το ξεπούλημα του κόπου των εργαζομένων στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, βγήκε αβίαστα ως “λύση” από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και χαιρετήθηκε ένθερμα από τον υποψήφιο βουλευτή του Μιχάλη Κασσή (το αφεντικό της άλλης “συνεταιριστικής” επιχείρησης στην ΠΙΝΔΟ).Το όποιο συνεταιριστικό πνεύμα υπήρχε στην ίδρυση αυτών των επιχειρήσεων, έχει χαθεί από καιρό μετατρέποντας τες σε μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις που λειτουργούν με αποκλειστικά γνώμονα το κέρδος το οποίο όπως φαίνεται από τις δηλώσεις της δεν αντιλαμβάνεται η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.Ο νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς, που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τον Σεπτέμβρη του 2011 και θα πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως μέχρι τον Ιούνιο του 2012 δεν αφήνει κανένα περιθώριο για αμφισβητήσεις. Επιδιώκει όσο γίνεται λιγότερους και μεγαλύτερους συνεταιρισμούς που θα λειτουργούν ως κεφαλαιουχικές εταιρίες, ξεκληρίζοντας την φτωχομεσαία αγροτιά. Ούτε μια ψήφος χαμένη στις 6 Μάη. Με το ΚΚΕ ισχυρό και οργανωμένο λαό υπάρχει λύση.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Πάνου Καμμένου στα Γιάννενα

Από το γραφείο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νομού Ιωαννίνων ανακοινώνεται ότι την Πέμπτη, 26 Απριλίου, 2012 θα επισκεφτεί την πόλη των Ιωαννίνων ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Πάνος Καμμένος. Ακολουθεί το πρόγραμμα της επίσκεψης:
- 12:00 μ.μ. άφιξη στην κεντρική πλατεία Κατσικάς, και συνάντηση με τους κατοίκους.
- Στην συνέχεια θα ακολουθήσει την διαδρομή Γαριβάλδη-Αβέρωφ-Παρασκευοπούλου όπου θα επισκεφτεί τα γραφεία του Κινήματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων (Παρασκευοπούλου 4).
- Θα ακολουθήσουν δηλώσεις μπροστά στο Δημαρχείο του Δήμου Ιωαννιτών (περί τις 1:00 μ.μ.) και στην συνέχεια επίσκεψη στην αγορά της πόλης, καταλήγοντας στην πλατεία Πάργης από όπου και θα αναχωρήσει

 Έδρες με … ονοματεπώνυμο

Ο Χρήστος Αηδόνης στη Δράμα φαίνεται πως έχει «κατοχυρώσει» την έδρα, καθώς άσκησε επιμελώς τα κυβερνητικά του καθήκοντα.Ενδιαφέρον έχει η υποψηφιότητα του Χρήστου Βερελή στην Αιτωλοακαρνανία, ενώ σίγουρη φαίνεται με βάση τις μετρήσεις η επανεκλογή του Γιώργου Νικητιάδη, Υφυπουργού αρμόδιου για τον τουρισμό, στην Περιφέρεια Δωδεκανήσων.Στη Ζάκυνθο δίνει μάχη για πρώτη φορά ως υποψήφιος Βουλευτής ο δημοσιογράφος Διονύσης Μποτώνης, ενώ στην Καβάλα το προβάδισμα το έχει ο Σάββας Εμινίδης και στην Καρδίτσα η Μαρία Θεοχάρη. Πρώτη στην Κέρκυρα πορεύεται προς την 6η Μαΐου η Άντζελα Γκερέκου, πρώτος και ο Φίλιππος Σαχινίδης στη Λάρισα, παρά το γεγονός ότι πήρε δύσκολες και επώδυνες αποφάσεις ως σημαίνον μέλος του οικονομικού επιτελείου των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου.Στην Πέλλα φαίνεται πως προηγείται η Θεοδώρα Τζάκρη και στην Πρέβεζα ο Περικλής Βασιλάκης.

Η Άποψη του Σαββατοκύριακου

Απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων στο Ν.Έξαρχο

Το Γραφείο Τύπου θέλει να ευχαριστήσει τον υποψήφιο του ΚΚΕ κ. Έξαρχο για τη … συμμετοχή του στο διάλογο για την Αριστερά. Το δυστύχημα γι’ αυτόν είναι ότι την εκτίμησή του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μεγάλος κίνδυνος αυτών των εκλογών δεν την συμμερίζεται ο κόσμος της Αριστεράς, που αντιλαμβάνεται αυτή την προοπτική ως ελπίδα. Ο κ. Έξαρχος μπορεί ωστόσο να υπολογίζει ότι τον φόβο αυτό τον συμμερίζχονται οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου και του δικομματισμού και τα κάθε είδους αντιδραστικά, εθνικιστικά και ρατσιστικά στοιχεία.

ΣΥΡΙΖΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Αντίθετο με το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία της Παμβώτιδας το ΤΕΕ

Δημιουργεί προϋποθέσεις για την καταπάτηση της λίμνης
Αντίθετο με το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία της Παμβώτιδας, εμφανίζεται στην ουσία το παράρτημα Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Θεωρεί μάλιστα ότι πρόκειται για το «χειρότερο» σχέδιο που έχει κατατεθεί ως σήμερα.Η τοποθέτηση αυτή του ΤΕΕ δημιουργεί νέα δεδομένα στη συζήτηση, αφού είχε διαφανεί ένα κλίμα συναίνεσης γύρω από το νέο σχέδιο, ή τουλάχιστον ότι υπήρχαν περιθώρια για συναινέσεις.Με τη ανακοίνωσή του, που αποστέλλει σε όλες τις αρμόδιες αρχές, μετέχει στη δημόσια διαβούλευση και «σπάει» το μέτωπο που είχε προκύψει στο περιφερειακό συμβούλιο με την επιτροπή που είχε προταθεί να δημιουργηθεί ώστε να καταγραφεί μία «τοπική» φωνή για το Προεδρικό Διάταγμα.Οι αντιρρήσεις δε, του ΤΕΕ είναι πάνω σε ζωτικής σημασίας θέματα, οπότε, είναι σίγουρο ότι δεν μπορεί να προκύψουν συμφωνίες με άλλες πλευρές σε αυτά τουλάχιστον τα σημεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι διαφωνεί με τη μείωση της ζώνης προστασίας σε 200 μέτρα που τη θεωρεί αυθαίρετη, αλλά και στις αλλαγές χαρακτηρισμού στο Μάτσικα κ.α

Καταπάτηση

Το ΤΕΕ υπενθυμίζει στην ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρός του Χρίστος Παπαβρανούσης πως ανέκαθεν θεωρούσε ότι μετά την ακύρωση της ΚΥΑ του 2003, «είναι επείγουσα και απολύτως αναγκαία, η θεσμοθέτηση του σχετικού Π.Δ. με στόχο την διαχείριση και προστασία των ευαίσθητων οικοσυστημάτων της Λίμνης και του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων». Αυτό διατύπωσε ήδη από το 2009, όταν δημοσιοποιήθηκε το πρώτο Σχέδιο σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.Το ΥΠΕΚΑ μετά από σημαντική καθυστέρηση, σημειώνει, έδωσε στην δημοσιότητα την τελική εκδοχή του σχεδίου Π.Δ., το οποίο «προς μεγάλη έκπληξη για το ΤΕΕ/ΤΗ αλλά και για άλλους φορείς, αντί να είναι καλύτερο από τα προηγούμενα και να δημιουργεί ουσιαστικές προϋποθέσεις για την προστασία και την διαχείριση της λίμνης, είναι το χειρότερο που έχει κατατεθεί έως τώρα». Διότι όχι μόνο δεν προστατεύει την λίμνη αλλά «δημιουργεί προϋποθέσεις για την καταπάτηση των υδάτινων εκτάσεων και τον περιορισμό της επιφάνειας της», τονίζεται χαρακτηριστικά.Επιπλέον οποιαδήποτε άποψη για οικολογική διαχείριση των βιοτόπων σε περιοχές γειτνίασης της λίμνης με τους οικισμούς της Κατσικάς και της Ανατολής, με την δημιουργία Οικολογικών και Μητροπολιτικών πάρκων, «θυσιάστηκε στον βωμό της οικιστικής ανάπτυξης, σε βάρος της λίμνης και των οικοσυστημάτων, σε βάρος του περιβάλλοντος, που αποτελεί και στρατηγικό πλεονέκτημα της περιοχής».Το ΤΕΕ κάνει ένα βήμα πιο μπροστά μάλιστα και μιλάει για «οικονομικά συμφέροντα, πολιτικές σκοπιμότητες, παρασκηνιακές μεθοδεύσεις από ντόπιους παράγοντες, ανεπίσημα και ανυπόγραφα κείμενα, ολιγωρία και καθυστέρηση, και από την Κεντρική Διοίκηση του Υπουργείου» που είχαν σαν αποτέλεσμα την παραγωγή ενός σχεδίου Π.Δ. που μοναδικό στόχο είχε να ισορροπήσει όλα τα παραπάνω αντί να προστατεύσει την λίμνη και το οικοσύστημα της.«Η μέχρι σήμερα πορεία για τη θέσπιση ενός Π.Δ. προστασίας της περιοχής μας πείθει ότι υπάρχουν σκόπιμες καθυστερήσεις και μεθοδεύσεις. Είναι απόλυτη αναγκαιότητα η λήψη πρωτοβουλιών για την άμεση σύνταξη Π.Δ. προστασίας, σε ορθολογική και επιστημονική βάση, μακριά από μικροπολιτικές, κοντόφθαλμες και τελικά καταστρεπτικά αντιαναπτυξιακές σκοπιμότητες» καταλήγει το ΤΕΕ.

Σε ποια σημεία διαφωνεί το ΤΕΕ Ηπείρου


Αιτιολογώντας τη θέση του το ΤΕΕ επισημαίνει μία σειρά από παραμέτρους:
- Επισημαίνουμε ότι το Π.Δ. πρέπει να περιλαμβάνει την ρητή αναφορά ότι τα όρια της υδάτινης επιφάνειας της Λίμνης ταυτίζονται με την πολυγωνική με απόλυτο υψόμετρο 469,54 μ. Με βάση αυτή την παραδοχή έχει γίνει, μέχρι σήμερα, η οριοθέτηση του μεγαλύτερου τμήματος της περιμέτρου της Λίμνης. Η διατύπωση, όπως περιλαμβάνεται στο σχ. ΠΔ, χωρίς αναφορά στο υψόμετρο 469,54 μ. είναι εντελώς ασαφής και μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις αμφισβήτησης των ορίων ακόμη και εκεί που έχουν ήδη καθοριστεί. Δεν πρέπει να αφεθεί καμία κερκόπορτα ανοικτή σε βάρος της Λίμνης.
- Αδικαιολόγητα και εντέλει απαράδεκτα, αποκόπτεται το τμήμα της υδάτινης επιφάνειας της Λίμνης πίσω από το ανάχωμα της Αμφιθέας. Αναγνωρίζεται σαν τμήμα ξηράς με συνέπεια εκτός των άλλων να απομονώνονται οριστικά τις πηγές τροφοδοσίας της Λίμνης. Για την Ζώνη αυτή (Ζώνη Α.4.1) δεν γίνεται καμία αναφορά για τις δραστηριότητες που επιτρέπονται καθώς και για την έκτασή τους. Δημιουργούνται εύλογες επιφυλάξεις για την τελική τύχη της περιοχής.
- Η Ζώνη Α.2. είναι τμήμα της υδάτινης επιφάνειας της Λίμνης. Αν και δεν αμφισβητείται η σπουδαιότητά της και η ανάγκη προστασίας της, δεν δικαιολογείται η οριοθέτησή της – και μόνο αυτής – τόσο δεσμευτικά από το Π.Δ.. Αυτή η περιοχή αλλά και άλλες - και η τροποποίηση της έκτασής τους – πρέπει να εντοπίζονται και να δεσμεύονται από τις ειδικές μελέτες που συντάσσονται στα πλαίσια των πενταετών διαχειριστικών σχεδίων. Εξάλλου όπως είναι διατυπωμένες οι επιτρεπόμενες δραστηριότητες για την περιοχή αυτή δε διαφέρουν καθόλου από αυτές της υπόλοιπης υδάτινης επιφάνειας της Λίμνης.
- Σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκδοχές του Σχεδίου Π.Δ. περιορίστηκε η αδόμητη περιοχή γύρω από τις όχθες των ρεμάτων και χειμάρρων εντελώς αδικαιολόγητα από τα 50 μέτρα στα 20 μέτρα. Δεν δίνεται κανένα στοιχείο για την επιστημονική βάση, τις επιπτώσεις και την σκοπιμότητα της αλλαγής αυτής. Τουλάχιστον στις κύριες τάφρους προς και από την λίμνη πρέπει να υπάρχει το ίδιο καθεστώς προστασίας.
- - Πέραν των μεγάλων πηγών υδροληψίας πόσιμου νερού που προστατεύονται, όπως είχαμε επισημάνει από το έτος 2009, πρέπει να εντοπιστούν και προστατευθούν μικρότερες πηγές υδροληψίας που εξυπηρετούν αρκετούς οικισμούς του Λεκανοπεδίου. Δεν πρέπει να περιοριστεί η προστασία μόνο στις καταβόθρες αλλά να επεκταθεί σε όλα τα ενεργά και εν δυνάμει σημεία λήψης πόσιμου νερού.
Επισημαίνουμε πάλι ότι οι Ζώνες Β7.1, Β7.2, Β7.3, η περιοχή του Μάτσικα, του Πάρκου Κατσάρη και η περιοχή του Μητροπολιτικού πάρκου, αντιμετωπίζονται ως οικιστικές περιοχές αν και μέχρι σήμερα ορίζονται σαν περιοχές προστασίας της φύσης. Δεν ελήφθησαν υπ' όψη ούτε και οι κατευθύνσεις του υπό θεσμοθέτηση Ρυθμιστικού Σχεδίου.
- Η Ζώνη προστασίας της λίμνης αυθαίρετα περιορίστηκε στα 200 μ. Από στοιχεία του φυσικού ανάγλυφου της Λίμνης, από ορθοφωτοχάρτες και παλαιότερες φωτογραφίες, το πλάτος της Ζώνης που αποτελεί ζωτικό και απαραίτητο χώρο λειτουργίας του οικοσυστήματος της Λίμνης όφειλε να είναι, σε πολλά σημεία, μεγαλύτερο των 300 μ. Η Ζώνη αυτή των 300 μ. έχει οριστεί Τόπος Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους και προστατεύεται με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού. Πρέπει να γίνει σεβαστή και από τα όργανα εκείνα που διατάξεις νέων νομοθετημάτων ορίζουν ως υπεύθυνα και υπόλογα.
- Σε μεγάλα τμήματα της Ζώνης Γ υφίστανται περιοχές με εγγειοβελτιωτικά έργα. Μερικά από αυτά βρίσκονται στην φάση αναβάθμισης και ανακαίνισης. Εντελώς γραφειοκρατικά και ανορθολογικά δεν περιλαμβάνονται και δεν προστατεύεται η γη υψηλής παραγωγικότητας, τόσο απαραίτητη και για την οικονομία του τόπου όσο και για την επιβίωση της πανίδας της περιοχής, που βρίσκεται εκτός ΖΟΕ. Από τώρα οι περιοχές αυτές πρέπει να προστατευθούν από αλλότριες δραστηριότητες, που μπορεί να απαξιώσουν και αχρηστεύσουν έργα και επενδύσεις ολόκληρης της κοινωνίας. Οι περιοχές αυτές και από το υπό θεσμοθέτηση Ρυθμιστικό Σχέδιο Ιωαννίνων έχει εντοπιστεί η αναγκαιότητα και δίνεται κατεύθυνση να αντιμετωπιστούν σαν γη υψηλής παραγωγικότητας. Η κατεύθυνση αυτή πρέπει άμεσα να υλοποιηθεί με την ενσωμάτωση - των περιοχών με εγγειοβελτιωτικά έργα- στις Ζώνες γης υψηλής παραγωγικότητας, με εφαρμογή του πνεύματος και της ουσίας των νομοθετημάτων που ορίζουν κριτήρια κατάταξης της γεωργικής γης.

ΠΡΩΙΝΑ ΝΕΑ

ΠΡΕΒΕΖΑ:Πρωτομαγιά στον Αγιο Βαρνάβα από την Δ.Ε Λούρου και τους Πολιτιστικούς Συλλόγους της περιοχής

Πρωτομαγιά στο ειδυλλιακό δάσος του Αγίου Βαρνάβα μας καλούν να γιορτάσουμε η Δημοτική Ενότητα Λούρου και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της περιοχής.Οσοι επιλέξουν να περάσουν την ημέρα τους στο παραποτάμιο δάσος θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την φύση και συνάμα να χαρούν άφθονο κρασί και φαγητό με την συνοδεία ορχήστρας.Όπως τονίζει ο αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Λούρου Λάζαρος Παπαχρήστος στόχος της εκδήλωσης αυτής είναι αφενός να αναδειχθεί το μοναδικό τοπίο της περιοχής και αφετέρου οι οικογένειες –που δοκιμάζονται σκληρά από την οικονομική κρίση- να περάσουν μια όμορφη ημέρα μακριά από το άγχος και όλα τα δυσάρεστα που τους επιφυλάσσει η καθημερινότητα.Ο Αγιος Βαρνάβας είναι ένα από τα ελάχιστα παραποτάμια δάση της Ευρώπης και οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια από την Δημοτική Αρχή έχουν δημιουργήσει έναν μοναδικό προορισμό για όσους επιθυμούν να χαρούν την φύση.Τα υπεραιωνόβια δέντρα, η παιδική χαρά, η βλάστηση , αλλά και η μοναδική στην Ελλάδα-και η δεύτερη σε όλη την Χριστιανωσύνη- ιστορική εκκλησία του Απόστολου Βαρνάβα είναι μερικά μόνο από τα όσα μπορεί να θαυμάσει ο επισκέπτης.Περπατώντας λίγα μέτρα από την εκκλησία θα φτάσει στην προβλήτα που υπάρχει εκεί και θα θαυμάσει τον ποταμό Λούρο.Στόχος των διοργανωτών της εκδήλωσης είναι το αισθητικό δάσος να αποτελέσει προορισμό για τους κατοίκους όχι μόνο της Πρέβεζας αλλά και της ευρύτερης περιοχής.Την πρόσκληση για την γιορτή της Πρωτομαγιάς θ΄ ακολουθήσουν κι άλλες εκδηλώσεις ενώ στις 11 Ιουνίου ανήμερα της γιορτής του Αγίου Βαρνάβα ο Δήμος Πρέβεζας και η Δημοτική Ενότητα Λούρου θα υποδεχτούν τις εκατοντάδες πιστών που κάθε χρόνο επισκέπτονται την περιοχή.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ:Aποφάσεις της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων

Στην έγκριση της απόφασης της πενταμελούς επιτροπής της Π.Ε. Ιωαννίνων της Περιφέρειας Ηπείρου σχετικά με την τοποθέτηση πωλητών στις υπό ίδρυση λαϊκές αγορές στο Δήμο Ιωαννιτών προχώρησε η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων κατά τη σημερινή συνεδρίασή της.Οι υπό ίδρυση λαϊκές αγορές θα λειτουργήσουν εκ περιτροπής στην περιοχή των Σεισμοπλήκτων και της Δροσιάς του Δήμου Ιωαννιτών. Σύμφωνα με την απόφαση της πενταμελούς επιτροπής της Π.Ε. Ιωαννίνων, που παρουσίασε ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης της Περιφέρειας κ. Ευ. Βαγενάς, για τις δύο λαϊκές αγορές προβλέπονται συνολικά 140 θέσεις πωλητών (80 για τη λαϊκή αγορά των Σεισμοπλήκτων και 60 για τη λαϊκή της Δροσιάς). Οι θέσεις μπορούν να καλυφθούν τόσο από επαγγελματίες, όσο και από παραγωγούς, όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία.Ακόμη, η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων έκανε ομόφωνα δεκτό το αίτημα της 8ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων για τη συμμετοχή του προσωπικού της σε σεμινάρια πρώτων βοηθειών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Αντιπεριφερειάρχη (αρμόδιο για θέματα Υγείας) κ. Οδυσσέα Πότση, τα σεμινάρια πρώτων βοηθειών έχουν ήδη ξεκινήσει με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ηπείρου με τη συμμετοχή επαγγελματιών οδηγών (οδηγών λεωφορείων και ταξί), ενώ θα ακολουθήσουν σεμινάρια με τη συμμετοχή των κυνηγών. Μάλιστα, σε δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης (αρμόδιος για θέματα Μεταφορών και Επικοινωνιών) κ. Ι. Καραμπίνας υπογράμμισε πως τα σεμινάρια πρώτων βοηθειών θα συνεχιστούν το αμέσως επόμενο διάστημα στο σύνολο των Περιφερειακών Ενοτήτων.

Ο Πάνος Καμμένος απάντησε μέσω Facebook στον "Ελέυθερο Τύπο",για το δημοσίευμα που αφορά τον Βασίλη Χήτο!

Πριν απο λίγο,μέσω του προσωπικού του facebook,o Πρόεδρος του κινήματος ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, Πάνος Καμμένος,απάντησε ως εξής στο δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελέυθερος Τύπος",που αφορά τον υποψήφιο του κόμματος στο Νομό Ιωαννίνων κ. Βασίλη Χήτο:"Οι πλαστογράφοι που διαδέχτηκαν τόν Μιχελάκη στόν Ελεύθερο τύπο νομίζουν ότι εκτελώντας συμβόλαια τών χαλκείων τής τρόικας θα ανακόψουν το τσουνάμι τών Ανεξάρτητων Ελλήνων.Ας αρκεστούν στίς πλαστογραφίες υποτίτλων και ας μήν ξοδέψουν τίς μαύρες σακούλες τών αργυρίων λάσπης, θα τις αποδόσουν πίσω στόν Ελληνικό λαό αφού πληρώσουν στήν ποινική δικαιοσύνη.
Τελειώσατε όλοι μαζί.Δέν σάς φοβόμαστε.
ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ
ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΛΟΙ
ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ
ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ"

Το Travel Channel International στα Ιωάννινα

Στα Ιωάννινα και συγκεκριμένα στο Ζαγόρι βρίσκεται από χθες το βράδυ το Travel Channel International μετά από πρόσκληση του ΕΟΤ.Ο ΕΟΤ στα πλαίσια της τουριστικής προβολής της χώρας μας στο εξωτερικό, έχει προσκαλέσει στην Ελλάδα το δορυφορικό κανάλι Travel Channel International. Το κανάλι αυτό εκπέμπει σε 118 χώρες, σε 20 διαφορετικές γλώσσες και υπολογίζεται ότι το πρόγραμμά του μεταδίδεται σε περίπου 60 εκατομμύρια νοικοκυριά. Έτσι ο ΕΟΤ αποφάσισε την υλοποίηση διαφημιστικής ενέργειας με το συγκεκριμένο κανάλι που θα περιλαμβάνει:
- Τη δημιουργία 5 θεματικών μικρών films διάρκειας 60 δευτερολέπτων που θα αφορούν 5 θεματικές εμπειρίες για την Ελλάδα υπό την καθοδήγηση του ΕΟΤ.
Η προβολή των θεματικών films θα είναι 910 φορές και θα διαρκέσει 3 μήνες. Παράλληλα το διάστημα αυτό θα μεταδίδονται και άλλα προγράμματα που αφορούν την Ελλάδα από τις πρόσφατες παραγωγές του καναλιού.
-Θεματικό Σαββατοκύριακο αφιερωμένο στην Ελλάδα
Κατά τη διάρκεια της καμπάνιας, το πρόγραμμα του Travel Channel θα είναι για ένα Σαββατοκύριακο εξ’ ολοκλήρου αφιερωμένο στην Ελλάδα, με προβολή των πιο πρόσφατων παραγωγών του καναλιού για τη χώρα μας. Παράλληλα θα προβάλλονται και τα 5 θεματικά films
-. Διαγωνισμός
•Το Travel Channel International θα προβεί στην παραγωγή ενός σποτ διαγωνισμού 30 δευτερολέπτων (competition film 30’’) το οποίο και θα προβληθεί 300 φορές για ένα μήνα κατά τη διάρκεια της τρίμηνης καμπάνιας.
Επιπλέον ο ΕΟΤ θα παραλάβει όλο το υλικό της παραγωγής, ελεύθερο δικαιωμάτων προς το κανάλι για τη περαιτέρω χρήση τουΟ Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ, σε συνεργασία με τον Δήμο Ζαγορίου, στον οποίο είχε γίνει σύσκεψη κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην περιοχή, προχώρησαν στην υλοποίηση των προτάσεων των φορέων και προσκάλεσαν το τηλεοπτικό συνεργείο στο Ζαγόρι. Έτσι μια θεματική ενότητα θα αφορά παραδοσιακούς οικισμούς στην Ελλάδα – τουρισμό υπαίθρου, με κύριο στόχο το Ζαγόρι. Έγιναν λήψεις γεφυριών, οικισμών και κυρίως της χαράδρας του Βίκου από την Οξυά.Θεωρώντας αυτή την ενέργεια ως την πιο σημαντική έως σήμερα για την προβολή της περιοχής μας σε παγκόσμιο επίπεδο, ο ΕΟΤ και ο Δήμος Ζαγορίου ευχαριστούν όλους όσους συνέβαλαν σ’ αυτή την προσπάθεια και κυρίως το ξενοδοχείο ``ΜΑΧΑΛΑΣ`` για την παροχή φιλοξενίας και το τουριστικό γραφείο `` ROBINSON TRAVEL`` για την άριστη ξενάγηση από την κ. Κατερίνα Βασιλείου.

Επισκέψεις του συνδυασμού της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κλιμάκια υποψηφίων του συνδυασμού της Δημοκρατικής Αριστεράς περιόδευσαν σε Μπάφρα, Νεοκαισάρεια, Μάρμαρα, Καρδαμίτσια και στην περιοχή των Γραμμενοχωρίων. Από τη Δημοκρατική Αριστερά Ιωαννίνων γίνεται γνωστό ότι το εκλογικό κέντρο του συνδυασμού λειτουργεί επί της οδού Καπλάνη 1 τηλ: 26510 32313.

Η κεντρική ανοιχτή εκδήλωση του συνδυασμού ΚΚΕ (μ-λ) & Μ-Λ ΚΚΕ Ιωαννίνων

Η κεντρική ανοιχτή εκδήλωση του συνδυασμού ΚΚΕ (μ-λ) & Μ-Λ ΚΚΕ Ιωαννίνων έχει προγραμματιστεί για σήμερα Τετάρτη μπροστά στο εκλογικό περίπτερο στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων.

Ο Κώστας Μπακογιάννης θα παρουσιάσει το ψηφοδέλτιο της "Δημοκρατικής Συμμαχίας" στα Γιάννενα

Ο δήμαρχος Καρπενησίου Κώστας Μπακογιάννης, γιός του Παύλου Μπακογιάννη και της Ντόρας,θα παρουσιάσει την ερχόμενη Κυριακή,στους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ τους υποψήφιους της "Δημοκρατικής Συμμαχίας" στο Νομό Ιωαννίνων.Ο κ. Μπακογιάννης,θα έχει μάλιστα και συνάντηση με τα στελέχη του κόμματος από όλη την Ήπειρο.

Με βουλευτές τους Π. Δήμα στο Επικρατείας και Μ. Παντούλα στα Γιάννενα οι βορειοηπερώτες μπορούν να ελπίζουν

Η τοποθέτηση του βορειοηπειρώτη ολυμπιονίκη αρσιβαρίστα Πύρρου Δήμα στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, αναδεικνύει την ανάγκη να ενισχυθεί με συνέπεια και αποτελεσματικότητα η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, ώστε να αποτελέσει μια πραγματική γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο χωρών. Ταυτόχρονα το γεγονός σηματοδοτεί τον ακούραστο και συνεχή αγώνα του Γιανννιώτη υποψήφιου βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Παντούλα, ο οποίος μέσα από μια σταθερή και ανιδιοτελή διαχρονική προσφορά στον Ελληνισμό καταφέρνει να προωθεί πρωτοβουλίες με σκοπό προώθηση και επίλυση των ζητημάτων που άπτονται της Ελληνικής εθνικής μειονότητας. Με βουλευτές τους Πύρρο Δήμα στο Επικρατείας και Μιχάλη Παντούλα στα Γιάννενα, ο βορειοηπειρωτικός ελληνισμός μπορεί να ατενίζει αισιόδοξα το μέλλον.


ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΑΠΟ ΑΓΙΟΥΣ ΣΑΡΑΝΤΑ

Μάγκας ο Γερασιμίδης δικαιώνεται σήμερα για όσα εδώ και καιρό υποστήριζε

Τον περνούσαμε για υπερβολικό τον υποψήφιο βουλευτή της ΔΗ.ΣΥ. στο νομό, Νίκο Γερασιμίδη, όταν εδώ και πολλούς μήνες μας έλεγε ότι η επόμενη βουλή θα έχει περισσότερα των οκτώ κομμάτων και πως κανένα από τα δύο κόμματα δεν πρόκειται να ξεπεράσει σε πανελλαδικό ποσοστό το 29%. Να όμως που τα σημερινά δεδομένα τον δικαιώνουν και τον αναδεικνύουν ως ένα ισχυρό πολιτικό μυαλό που βλέπει μπροστά και προβλέπει τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Γι' αυτό άλλωστε οι πολίτες τον τίμησαν με 11.500 ψήφους στις εκλογές του 2009 αλλά και με το ακατάρριπτο ρεκόρ των 2.300 ψήφων, στις δημοτικές εκλογές του 2002 στον παλαιό δήμο Ιωαννιτών. Με δεδομένη δε την είσοδο του κόμματος της Ντόρας στη βουλή, ανοίγει και τοπικά η όρεξη για έδρα της Δημοκρατικής Συμμαχίας. "Σφίγγα" όμως ο Νίκος δεν του παίρνεις κουβέντα σε αυτό το θέμα. Να είναι το γεγονός ότι είναι σεμνός πολιτικά και ποτέ δεν προβάλει το "εγώ" του και κατά συνέπεια την υποψηφιότητά του ή μήπως ότι προηγούνται άλλοι νομοί της χώρας; Λίγες ημέρες υπομονή και θα το διαπιστώσουμε...

Πράσινη μάχη για μια θέση στον ήλιο

Στην κυριολεξία λαιμητόμος θα είναι για την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ η πτώση των ποσοστών του κόμματος στις εκλογές της 6ης Μαΐου. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μείνει εκτός βουλής ένας μεγάλος αριθμός βουλευτών, ενώ σε ό,τι αφορά τα καθ' ημάς, η αποχώρηση από τη βουλή του Βαγγέλη Αργύρη ανατρέπει τα δεδομένα στο τοπικό πράσινο στρατόπεδο. Το λέμε αυτό, γιατί με δεδομένη τη σίγουρη πρωτιά του Μιχάλη Παντούλα για τη δεύτερη θέση γίνεται στην κυριολεξία μάχη στήθος με στήθος μεταξύ του Μιχάλη Κασσή και του Μάκη Χατζηεφραιμίδη. Για να εξηγούμαστε, όταν λέμε μάχη δεν εννοούμε αντιπαράθεση αλλά δυναμικό προεκλογικό αγώνα με θέσεις και προτάσεις που τους φέρνει κολλητά στη δεύτερη θέση. Με τον πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Θανάση Οικονόμου να βλέπει την υποψηφιότητά του να καταποντίζεται εκλογικά, ανοίγει η όρεξη της συντοπίτισσάς του (Πωγωνήσιας) Μαργαρίτας Κιτσανού αλλά και του Οικονομολόγου Δημήτρη Φίλη για πλασάρισμα στην πρώτη προνομιούχο τετράδα. Δεν ξεχνάμε την πολλά υποσχόμενα υποψηφιότητα της Πέρσης Ντούλια αλλά δεν νομίζουμε ότι θα δώσει μάχη για την τετράδα. Για να δούμε...

Απάντηση του Βαγγέλη Βενιζέλου για τη ΔΩΔΩΝΗ

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, στο πλαίσιο της διακαναλικής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε χθες το μεσημέρι σε περιφερειακά μέσα ενημέρωσης της χώρας, μίλησε για το θέμα της ΔΩΔΩΝΗΣ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.«Έχω αντιμετωπίσει από πάρα πολύ κοντά και έχω βοηθήσει για να προωθηθεί η καλύτερη λύση ώστε να παραμείνει η «ΔΩΔΩΝΗ» στα χέρια των συνεταιριστικών οργανώσεων και του ελληνικού της δυναμικού», είπε ο κ. Βενιζέλος, σημειώνοντας ότι γνωρίζει πολύ καλά το θέμα από τις συνεχείς συνομιλίες που είχε με την διοίκηση της ΑΤΕ και με εκπροσώπους του συνεταιριστικού κόσμου της Ηπείρου αλλά και όλους τους βουλευτές και υποψηφίους βουλευτές της περιοχής.Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε το ήδη γνωστό, δηλαδή την υποχρέωση της ΑΤΕ (που απορρέει από το μνημόνιο και όχι μόνο) να μεταβιβάσει τις μη χρηματοπιστωτικού χαρακτήρα συμμετοχές της και κατέληξε λέγοντας πως «η ΔΩΔΩΝΗ έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία για την Ήπειρο και για την ελληνική βιομηχανία γάλακτος και βεβαίως υπάρχουν λύσεις και με διεθνείς συνεργασίες υψηλοτάτης ποιότητος, οι οποίες έχουν και το κεφάλαιο και την τεχνογνωσία και που μπορούν να κάνουν τα επώνυμα προϊόντα υψηλής ποιότητας της ΔΩΔΩΝΗΣ ακόμα καλύτερα».

ΕΥΠ: Πλαστή και κατασκευασμένη η απόδειξη αμοιβής για τον Βασίλη Χήτο

Πλαστή και κατασκευασμένη χαρακτηρίζει η ΕΥΠ την χρηματική απόδειξη στην οποία αναφέρεται στο σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα που εμφανίζει τον δημοσιογράφο και υποψήφιο βουλευτή με το κόμμα «Ανεξάρτητοι Ελληνες» του Πάνου Καμμένου, Βασίλη Χήτο να έχει εισπράξει το ποσό των 30.000 ευρώ από την υπηρεσία.ιδικότερα, η ΕΥΠ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:"Η χρηματική απόδειξη στην οποία αναφέρεται το σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», με τίτλο «Έμμισθος της ΕΥΠ, υποψήφιος Βουλευτής» και κατά την οποία η ΕΥΠ φέρεται να έχει δώσει 30.000 ευρώ στο δημοσιογράφο κ. Βασίλειο Χήτο είναι καθ’ ολοκληρία πλαστή και κατασκευασμένη. Συνακόλουθα δε, το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας διαψεύδεται στο σύνολό του με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο.Εντός της ημέρας, ο Διοικητής της ΕΥΠ, κ. Κωνσταντίνος Μπίκας θα προβεί στις απαιτούμενες νομικές κινήσεις.Ένα τόσο σοβαρό θέμα όφειλε να είχε διασταυρωθεί από την εφημερίδα, πριν από τη δημοσίευσή του.

ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ"

Οργισμένη η αντίδραση του Βασίλη Χήτου για το δημοσίευμα του "Ελέυθερου Τύπου"


Οργισμένη ήταν η αντίδραση του υποψήφιου βουλευτή με τους Ανεξάρτητους Ελληνες στο Νομό Ιωαννίνων και δημοσιογράφου, Βασίλη Χήτου με αφορμή σημερινό δημοσίευμα που παρουσιάζει τον ίδιο, να έχει έμμισθη σχέση με τη ΕΥΠ!!!Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», ο δημοσιογράφος εμφανίζεται να λαμβάνει τον προηγούμενο Ιανουάριο από τα μυστικά κονδύλια της ΕΥΠ το ποσό των 30.000 ευρώ για «προσφερθείσες υπηρεσίς το Β' εξάμηνο του 2011».Μάλιστα, η εφημερίδα δημοσιεύει και την απόδειξη της υποτιθέμενης πληρωμής, όπου φέρεται να υπογράφει ο δημοσιογράφος ως εισπράξας.«Δεν μπορούν να χτυπήσουν τον Πάνο Καμμένο και χτυπούν εμένα. Είναι πλαστή η απόδειξη που παρουσιάζει η εφημερίδα, και κανείς δεν με πήρε τηλέφωνο, να με ρωτήσει», ανέφερε σήμερα το πρωί στον Βήμα FM 99,5 σε έντονο ύφος ο κ. Χήτος και πρόσθεσε: «Αν αποδειχθεί οποιαδήποτε έμμισθη σχέση μου με την ΕΥΠ να δημεύσουν αμέσως την ακίνητη περιουσία μου».Απέδωσε το δημοσίευμα στο γεγονός ότι ο ίδιος είναι σε θέση -όπως είπε- να κερδίσει την έδρα της Ν.Δ στα Ιωάννινα και συμπλήρωσε: «Καλώ τον διοικητή της Υπηρεσίας, κ. Μπίκα να δώσει απαντήσεις».Εξάλλου, με δηλώσεις του και στον ΣΚΑΙ, ο κ. Χήτος υποστήριξε πως «είχε αντιπαλότητα με την ΕΥΠ εδώ και πολλά χρόνια».Όπως είπε, η μοναδική φορά που επισκέφτηκε τα γραφεία της ΕΥΠ ήταν για να δοθούν διευκρινίσεις για δημοσίευμα της εφημερίδας όπου εργαζόταν τότε.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ


Το πιο μεγάλο κοίτασμα πλούτου που διαθέτει η Ήπειρος είναι η ομορφιά

Γράφει ο Μίλτος Μπούκας

Ο κατακερματισμός του γνωστού κομματικού συστήματος και η αναζήτηση νέων κομμάτων μέσα από μνημονιακά και αντι-Μνημονιακά μονοπάτια, γεννούν πρωτόγνωρες δημοσκοπικές και εκλογικές συμπεριφορές. Οι προϋποθέσεις για μετάβαση σε καινούρια πολιτικά τοπία, έστω και διλημματικά, υπάρχουν. Ωστόσο πιο ώριμοι είναι εκείνοι που αναζητούν την συγκρότηση ενός διακριτού Οικολογικού πόλου με Ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ, όπως θεμελιώνονται από το κόμμα των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ και τούτο διότι αποτελεί ανάγκη μιας σύγχρονης και εναλλακτικής κοινωνίας που θέλει να οικοδομήσει το δικό της σπίτι. Ανοίγει ένας νέος ιστορικός κύκλος για την αυτονόμηση του οικολογικού χώρου στην Ελλάδα.Σήμερα σε συνθήκες «Παγκοσμιοποιημένης» Περιβαλλοντικής και Κοινωνικής κρίσης, η πολιτική οικολογία είναι η μόνη διέξοδος στη σαθρή μεγέθυνση της οικονομίας και στον ενεργειακό «πυρετό» που θα επιβάλλουν τα πολυεθνικά γεωτρύπανα, στο ενεργειακό σταυροδρόμι (φυσικού αερίου-πετρελαίου) του Ευρωπαϊκού νότου, όπου συμπεριλαμβάνεται γεωπολιτικά και η περιοχή της Ηπείρου.Η πράσινη πολιτική μπορεί να απαλείψει την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής της αποσύνθεσης της κοινωνικής αλληλεγγύης, γιατί έχει σαν πρόταγμα την αναζωογόνηση της υπαίθρου, τις μορφές άμεσης δημοκρατίας και την αναβάθμιση των συλλογικών αγαθών.Η Περιφερειακή και δικομματική εξουσία θυσιάζουν την αξιοπρέπεια των πολιτών στις Ελεύθερες Οικονομικές Ζώνες (ΕΟΖ) και δημιουργούν ψευδαισθήσεις ευημερίας με την εγκαθίδρυση του εργασιακού μεσαίωνα και την “κινεζοποίηση” των όρων εργασίας. Η διπολική αντιπαράθεση του πολιτικού συστήματος ομονοεί και μέσω των κοινών ευρωπαϊκών πολιτικών ΜΕΡKOZY και Τρόϊκας, στηρίζουν την εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών, την ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών με το δόγμα της “ασφάλειας” και με ελάχιστες δημοκρατικές εγγυήσεις.Το μεγαλύτερο κομμάτι της Ηπειρωτικής Περιφέρειας περιθωριοποιείται, καταρρέει και παραδίνεται βορά στην Βιομηχανοποίηση των ενεργειακών οικοπέδων στην ενδοχώρα (Καλπάκι) και ακτές Ιονίου (Πέρδικα) και στις μελλοντικές ανάγκες αποθηκών, διυλιστηρίων, τερματικών σταθμών LNG (υγροποιημένου αερίου).Δάση και βιότοποι συρρικνώνονται (Παμβώτιδα, Καλοδίκι, Αμμουδιά, κ.ά.), πολύτιμοι φυσικοί πόροι της γεωργίας ή υδάτινοι και αλιείας καταστρέφονται (Καλαμάς), Λούρος (από τις ιχθυοκαλλιέργειες) καθώς και του Τουρισμού που λεηλατούνται και εξανεμίζονται.Η χώρα εκχωρείται στους κοντόφθαλμους διαχειριστές της εξουσίας, στους εντολοδόχους των οικονομικών συμφερόντων, με fast track διαδικασίες, στις ορέξεις ντόπιων και διεθνών εργολάβων.Είναι σαφές ότι η οικολογική κρίση δεν περιορίζεται πια στο περιβάλλον αλλά διαβρώνει τον κοινωνικό ιστό και τις προοπτικές της οικονομίας, δημιουργώντας ένα συνολικότερο έλλειμμα βιωσιμότητας για την περιοχή μας.Το πιο ανησυχητικό όμως είναι, η σχεδόν καθολική άρνηση των σημερινών κοινοβουλευτικών κομμάτων, δια των αντιπροσώπων τους, να περάσουν στην πολιτική συζήτηση μια συνολική ριζοσπαστική και φιλιπεριβαλλοντική οπτική υπέρ του συλλογικού συμφέροντος της περιοχής!Οι επόμενες γενιές θα πληρώσουν τον βιασμό και την αναπτυξιακή ασέλγεια του φυσικού μας κεφαλαίου και κύριο συστατικό στοιχείο του μοναδικού τουριστικού μας προϊόντος. Οι θιασώτες των σπρέντ του χρηματιστηρίου των ορυκτών καυσίμων πρέπει να αναζητηθούν στα αυτοδιοικητικά και κοινοβουλευτικά μας έδρανα. Η οικολογία κατά της οικονομικής μεγέθυνσης παρουσιάζεται από τους επιτήδειους ως καταστροφολογική, ακραία και ανέφικτη ιδεολογία…Γι’ αυτό απευθυνόμαστε σε όλους όσους ασφυκτιούν στις σημερινές προκλήσεις, σε όλες τις ζωντανές αυτόνομες φωνές που ανέπτυξαν συνεπή τοπική και θεματική δράση και κάθε ευαίσθητη σκέψη, χωρίς να θυσιάσουν την αξιοπρέπειά τους στο βωμό των ποικιλώνυμων εξουσιών και της εξαργύρωσης να στηρίξουν την ελπιδοφόρα κάθοδο των Οικολόγων Πράσινων στις εκλογές της 6ης Μαΐου.Το πιο μεγάλο κοίτασμα πλούτου που διαθέτει η “ευλογημένη” Ηπειρωτική γη είναι η ομορφιά.Η ανασυγκρότηση του οικολογικού χώρου και η ριζοσπαστική μας παρουσία, δεν είναι μόνο επίκαιρη αλλά άκρως απαραίτητη, για απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και προστασία της βιοποικιλότητας, θεμελιώδεις στόχοι της πολιτικής μας ατζέντας.

Μπούκας Μίλτος
Υποψήφιος Βουλευτής Ν. Ιωαννίνων
Οικολόγων Πράσινων

Εργασίες εκσυγχρονισμού στις γεωτρήσεις της Τούμπας

Εργασίες εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων θα πραγματοποιηθούν αύριο στις γεωτρήσεις της Τούμπας προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του υδροδοτικού συστήματος.Οι παρεμβάσεις αυτές εντάσσονται στο έργο «βελτίωση υδροδοτικού συστήματος ΣΥΔΛΙ με τηλεδιοίκηση και αντικατάσταση δικτύων» το οποίο είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας- Στερεάς- Ηπείρου με προϋπολογισμό 6,9 εκατομμυρίων ευρώ.Εξαιτίας των εργασιών θα γίνει διακοπή σε γεωτρήσεις της Τούμπας από τις οκτώ το πρωί μέχρι στις τέσσερις μετά το μεσημέρι.Κατ’ επέκταση θα υπάρξει μείωση υδροδότησης σε περιφερειακά αντλιοστάσια και κατά συνέπεια μείωση τροφοδοσίας δεξαμενών: στα Τ.Κ. Βουνοπλαγιάς, Αμπελάκια και τμήμα Ζωοδόχου Πηγής Δήμου Ζίτσας, Δ.Κ. Ανατολής, Τ.Κ. Μπάφρας και Νεοκαισάρειας Δημοτικής Ενότητας Ανατολής, Δ.Κ. Κατσικάς και Τ.Κ. Κουτσελιού Δημοτικής Ενότητας Παμβώτιδας, Δ.Κ. τμήμα Πεδινής, Τ.Κ. Κολωνιάτι και Τ.Κ. Μπιζανίου Δημοτικής Ενότητας Μπιζανίου, Τ.Κ. Σερβιανών, Τ.Κ. Αυγού και Τ.Κ. Μολυβαδιάς Δήμου Δωδώνης, Τ.Κ. Καρδαμιτσίων, τμήμα Τ.Κ. Σταυρακίου, Εργατικές Κατοικίες Σταυρακίου, Εργατικές Κατοικίες Κάτω Μαρμάρων, τμήμα Τ.Κ. Νεοχωρόπουλου, Πανεπιστήμιο καθώς και μεμονωμένες συνδέσεις ιδιωτών και πτηνοτροφεία από τους κεντρικούς αγωγούς του Σ.ΥΔ.Λ.Ι. στις ίδιες περιοχές.Επίσης υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστεί μείωση πίεσης στην υδροδότηση των κατοίκων ή και διακοπή. Η αποκατάσταση της υδροδότησης θα πραγματοποιηθεί σταδιακά μετά το πέρας των εργασιών.

H Επιτροπή Αγώνα κατοίκων Λογγάδων, Μάζιας και Βασιλικής συναντήθηκε με τον δήμαρχο

H Επιτροπή Αγώνα κατοίκων Λογγάδων, Μάζιας και Βασιλικής που έχει συγκροτηθεί συνεχίζει τον αγώνα της και τις επαφές της με τους τοπικούς παράγοντες και φορείς. Έτσι, τη Δευτέρα μέλη της Επιτροπής συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Φ. Φίλιο, που σύμφωνα με όσα οι ίδιοι δήλωσαν μιλώντας στο ITV, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης της διαδικασίας για την οριοθέτηση της λίμνης στα όρια των Λογγάδων.Σε δηλώσεις τους η πρόεδρος των Λογγάδων Γιαννούλα Αγγέλη και μέλη της Επιτροπής τόνισαν, ότι θεωρούν εξωφρενικές τις προβλέψεις του Σχεδίου ΠΔ για την περιοχή που βρίσκεται στα όρια των Λογγάδων, όπως όμως και για τις προβλέψεις κατά τη διαδικασία της οριοθέτησης για την ίδια περιοχή, που καλλιεργείται εδώ και δεκαετίες και οι υπηρεσίες τη θεωρούν ως λιμναία έκταση.«Στις πλημμύρες του 2012 εμείς δεν είχαμε κανένα απολύτως πρόβλημα, σε αντίθεση με άλλες περιοχές. Εάν εφαρμοστούν αυτές οι προβλέψεις, το μόνο που θα καταφέρουν θα είναι να μας διώξουν από τα κτήματά μας», τόνισε η κα Αγγέλη.«Απευθυνόμαστε ειδικότερα στους κ.κ Φίλιο και Καχριμάνη για να τελειώσουν την υπόθεση, γνωρίζοντας την αλήθεια και ότι το δίκιο είναι με το μέρος μας», τόνισε ο κ. Γκόλιας, ενώ ένας από τους επαγγελματίες αγρότες, ο Δημ. Γκόλιας χαρακτήρισε αδύνατη τη μετατροπή των παραδοσιακών καλλιεργειών σε βιολογικές.«Δε γνωρίζουμε τι θα γίνει με αυτό το θέμα, αφού κανείς δε λέει το παραμικρό για το που θα πουλήσουμε τα προϊόντα μας, ενώ θα είμαστε στον ίδιο πάγκο με άλλους καλλιεργητές που θα παράγουν τα ίδια προϊόντα με το μισό κόστος και τη μισή τιμή. Στέλνουμε ένα μήνυμα σε όλους τους τοπικούς παράγοντες και στην κεντρική εξουσία, ότι σε μία περίοδο που το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δίνει χωράφια σε νέους για να καλλιεργήσουν, στους Λογγάδες, παίρνουν τα χωράφια από τους αγρότες», τόνισε ο κ. Γκόλιας.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΑΡΤΑ:Επίσκεψη Γ.Στύλιου στα Τζουμέρκα

Ο Γιώργος Στύλιος επισκέφθηκε το Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων, στα πλαίσια των περιοδειών του και της επικοινωνίας με τους απλούς πολίτες. Συνομίλησε και συνεργάστηκε με τους οργανωτές των αγώνων « Άθλου Τζουμέρκων». Πρόκειται για πανελλήνια αθλητική διοργάνωση η οποία πραγματοποιήθηκε για ενδέκατη χρονιά. Είναι ένας λαϊκός αγώνα ορεινού τρεξίματος που συνδυάζεται με άλλες ήπιες αθλητικές δραστηριότητες όπως ποδηλατοδρομία. Συμμετέχουν αθλητές οι οποίοι έχουν διακριθεί σε πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο και είναι κορυφαίοι στην κατηγορίας τους. Ο Γιώργος Στύλιος τους ευχαρίστησε για την προσπάθεια τους η οποία βοηθά στην ανάδειξη των Τζουμέρκων και την προσέλκυση τουριστών και επισκεπτών από όλη την Ελλάδα. Τόνισε ότι με το φιλότιμο και την πίστη μπορούμε να καταφέρουμε πολλά.Επιπλέον συναντήθηκε με το Δήμαρχο Κεντρικών Τζουμέρκων κο. Χρήστο Χασιάκο. Αντάλλαξαν απόψεις για τα προβλήματα, τις ανάγκες και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να στηριχθεί και να αναπτυχθεί η περιοχή. Συζήτησαν για τις υποδομές που χρειάζονται και για την αξιοποίηση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς ως βασικό μοχλό ανάπτυξης για την ορεινή Άρτα και τα Τζουμέρκα ειδικότερα. Συζήτησαν για το ΕΣΠΑ και τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει με τη χρηματοδότηση βασικών αναπτυξιακών υποδομών και δραστηριοτήτων. Η προσπάθεια πρέπει να είναι συνεχής. Ο Γ. Στύλιος επισκέφθηκε όλα τα χωριά του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων. Μίλησε με τους συμπατριώτες του για τα ζητήματα που απασχολούν τους κτηνοτρόφους και τον πρωτογενή τομέα και τη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη». Ο Γιώργος Στύλιος επεσήμανε ότι οι άνθρωποι μπορούν να διαμορφώσουν το μέλλον τους με τη σταθερότητα, την επιμονή, τον ειλικρινή λόγο και την πίστη. Την Δευτέρα 23 Απριλίου συμμετείχε στην πανηγυρική λειτουργία στο Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στο Βουργαρέλι, που είναι ο τόπος καταγωγής του.

Την Δευτέρα στα Γιάνενα ο Φώτης Κουβέλης

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ Φώτης Κουβέλης θα επισκεφτεί τα Γιάννενα την Δευτέρα 30-4-2012 και θα μιλήσει σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση, όπως ανακοινώθηκε από τη Δημοκρατική Αριστερά Ιωαννίνων.

ΚΕΝΑΝ ΜΕΣΑΡΕ - Κυκλικούς κόμβους ζητούν οι κάτοικοι

Την επείγουσα λήψη μέτρων οδικής ασφάλειας στην Κενάν Μεσαρέ ζητούν οι κάτοικοι της περιοχής με επιστολή τους στον Περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη και τον Δήμαρχο Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιο, καλώντας τους να σταματήσουν να τηρούν ουδέτερη στάση.Το νέο δεδομένο συνίσταται στο ότι η Επιτροπή Κατοίκων κατέφυγε σε συγκοινωνιολόγο, που, όπως σημειώνουν, συνέταξε ειδική μελέτη για άμεση, ανέξοδη, προσωρινή εφαρμογή κυκλικού κόμβου στη Βελισσαρίου.«Επειδή όμως ο κόμβος αυτός δεν θα αγγίξει ούτε κατ’ ελάχιστο τα προβλήματα των 140 Km/h και των 100db σε μια περιοχή που σκοπίμως και «εντέχνως» την έχουν καταστήσει ακατοίκητη (κι ας την προορίζει το νέο ΓΠΣ για Γενική Κατοικία και το υπάρχον για Αμιγή!), ο εν λόγω συγκοινωνιολόγος μας διαβεβαίωσε πως μόνη λύση είναι η κατασκευή δυο ακόμη κυκλικών κόμβων. Η μελέτη του ενός από αυτούς είναι έτοιμη και απομένει για τις Τεχνικές Υπηρεσίες η προσαρμογή αυτού της Βεργίνας που απαιτεί κάποιες επί τόπου σταθμίσεις», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην επιστολή και επισυνάπτονται τα σχέδια για τους κόμβους.Τέλος, οι κάτοικοι υπενθυμίζουν ότι τη λήψη μέτρων έχει ζητήσει η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και ο Συνήγορος του Πολίτη.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Την Δευτέρα στα Γιάννενα ο Αλέξης Τσίπρας

Την Δευτέρα 30 Απριλίου θα επισκεφθεί τα Γιάννενα ο Αλέξης Τσίπρας. Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ – Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων στις 8.30 το βράδι.

Αναγνώστης για το νερό στην Πάργα

Από χθες (24-4-2012) το νερό ύδρευσης στην Πάργα είναι Θολό, σχεδόν κόκκινο.Δεν μπόρεσε κανείς από την αντιδημαρχία της Πάργας ή από το δημαρχείο, που έχει έδρα στο καναλάκι, να ενημερώσει με κάθε δυνατό τρόπο τους κατοίκους της Πάργας για την ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ;Η αντικατάσταση του δικτύου σε συνδυασμό με αποκατάσταση βλάβης είχε σαν αποτέλεσμα να πίνουμε δύο μέρες τώρα βρομιές και κοκκινόχωμα.!Τον κάθε τόπο , είναι γνωστό, ότι τον διοικούν οι άνθρωποι που του ταιριάζουν, αλλά Όχι και έτσι.Είναι άλλο τα λάθη και οι παραλήψεις και άλλο η Επικίνδυνη Αδιαφορία και ο οχαδερφισμός.Δεν φτάνει που το χρυσοπληρώνουμε ,και με ΦΠΑ, αλλά να μην μπορούμε ούτε να πλυθούμε;Εκτός και αν και αυτό εντάσσετε ‘’στο νοικοκύρεμα του δήμου’’ που επανειλημμένα διατυμπανίζει ότι έκανε ο δήμαρχος. Δεν ξέρουν οι υπεύθυνοι όλοι, και όταν λέμε όλοι ενώνουμε όλοι, ότι η Υγεία είναι το πολυτιμότερο πράγμα στον άνθρωπο και ότι έχουν υποχρέωση να ενημερώσουν, αν μη τι άλλο, τους καταναλωτές;

Α.Α

Το Σάββατο η ομιλία του Γ. Καρατζαφέρη στα Γιάννενα

Στα Ιωάννινα, το Αγρίνιο και την Πάτρα θα περιοδεύσει το Σαββατοκύριακο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.Ειδικότερα ο κ. Καρατζαφέρης θα επισκεφθεί το Σάββατο 28 Απριλίου 2012 τα Ιωάννινα, όπου θα πραγματοποιήσει ομιλία στις 19:00.

ΠΡΕΒΕΖΑ: Οι ασκήσεις του Πολεμικού ναυτικού υπεύθυνες για το θάνατο δελφινιών;

Οι ασκήσεις πολεμικού ναυτικού κατά τις οποίες χρησιμοποιήθηκαν συστήματα στρατιωτικών σόναρ μεσαίων συχνοτήτων είναι η πιο πιθανή αιτία του μαζικού εκβρασμού δελφινιών που εντοπίστηκαν τον περασμένο Νοέμβριο στις ακτές της Κέρκυρας και σε άλλες περιοχές του Ιονίου.Αυτό σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους οι περιβαλλοντικές οργανώσεις που υλοποιούν το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Θάλασσα: Μάθε, Δράσε, Προστάτεψε» WWF Ελλάς, ΜΟm, Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος και Tethys Research Institute, ενώ με επιστολή τους προς το ΥΠΕΚΑ ζητούν από το Υπουργείο να σχεδιάσει και να προβεί σε ενέργειες προκειμένου να αποφευχθούν αντίστοιχα περιστατικά στο μέλλον.

ΑΡΤΑ: Αποχετευτικά έργα ύψους 4,9 εκ ευρώ

Ένα νέο έργο, προϋπολογισμού 4.920.207,67 ευρώ €, για το Δήμο Αρταίων, εντάχθηκε για χρηματοδότηση. Η πράξη με τίτλο:"ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΓΡΑΜΜΕΝΙΤΣΑΣ ΚΑΙ ΒΛΑΧΕΡΝΑΣ Δ.Ε. ΒΛΑΧΕΡΝΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΤΑΙΩΝ" και Δικαιούχο τη ΔΕΥΑ Άρτας εντάχθηκε στον Άξονα Προτεραιότητας 02 – “Προστασία και Διαχείριση Υδατικών Πόρων" του Ε.Π. "Περιβάλλον - Αειφόρος Ανάπτυξη" με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.Η πράξη χρηματοδοτείται από το Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α. (Ταμείο Συνοχής - Εθνικοί Πόροι - ίδια συμμετοχή της ΔΕΥΑΑ) με προϋπολογισμό 4.920.207,67 ευρώ €.Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του δήμου Αρταίων, η ολοκλήρωση των έργων αυτών θα συμβάλλει ουσιαστικά στην προστασία του ευαίσθητου οικοσυστήματος του ποταμού Άραχθου.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Σήμερα Τετάρτη 25 Απρίλη 2012 στις 8:30μμ ο Νίκος Έξαρχος θα μιλήσει σε οικοδόμους στο Καφενείο «Μήτση» στην Ανατολή.Από το πρωί, η Ολυ Τσουμάνη θα κάνει περιοδεία στην Περιφέρεια και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ενώ στις 7:00 το απόγευμα θα μιλήσει σε εργαζόμενους της αγοράς στο καφενείο «Καννής».Η Φωτεινή Τσώλου από τις 9:00πμ θα περιοδεύσει σε γυμνάσια και λύκεια της πόλης ενώ στις 7:30 το απόγευμα θα συναντηθεί με εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.Ο Δημήτρης Τασούλας το πρωί της Τετάρτης θα περιοδεύσει στα γιαπιά της πόλης, και στις 6:30 το απόγευμα θα κάνει περιοδεία στον Κατσικά.Ο Γιώργος Πρέντζας στις 9:45 το πρωί θα περιοδεύσει στα ΕΠΑΣ και στις 10:30 στο Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.Ο Λάμπρος Ευαγγέλου από το πρωί θα κάνει περιοδείες σε εργοστάσια του λεκανοπεδίου.

ΑΡΤΑ: Αναστέλλονται οι διαδικασίες των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Ε.Π. "Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού" του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κατόπιν υπόδειξης του ΑΣΕΠ αναστέλλονται όλες οι διαδικασίες επιλογής και πρόσληψης προσωπικού για τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, μέχρι τη διενέργεια των εκλογών.Κατόπιν αυτού, αναστέλλεται από σήμερα Τέταρτη 25/4/2012 και η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για την προκήρυξη, που αφορά το πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας που υλοποιεί το ΙΝ.Ε Γ.Σ.Ε.Ε στην Π.Ε Άρτας, μέσω του οποίου προβλέπεται η πρόσληψη 90 ωφελούμενων στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας. Οι νέες ημερομηνίες για την κατάθεση των αιτήσεων και την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα καθοριστούν με νεώτερες ανακοινώσεις του ΙΝ.Ε-ΓΣΕΕ, μετά την διενέργεια των εκλογών.

Συνέντευξη του Στρατή Κυπριωτέλη στο Ράδιο Πρέβεζα

Ο υποψήφιος βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Στρατής Κυπριωτέλης φιλοξενήθηκε στο Ράδιο Πρέβεζα στην εκπομπή «Παράθυρο στον Αμβρακικό» με Δημήτρη Λούπα.Σε ερώτηση του δημοσιογράφου κ. Δημήτρη Λούπα σχετικά με του λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση της υποψήφιότητάς του με το κόμμα του Πάνου Καμμένου απάντησε:« Όπως οι περισσότεροι Έλληνες είχα προβληματισθεί με τι εξελίξεις .Ως οικονομολόγος είχα ασχοληθεί και μελετήσει τα σημερινά φαινόμενα στην ελληνική οικονομία πριν ακόμα εμφανισθούν.Είχα δημοσιεύσει ένα άρθρο το 2006 περί της κρίσης που έρχεται ,γιατί έβλεπα κάποιους οικονομικούς δείκτες που μας οδηγούσαν εκεί και άρχισα να προβληματίζομαι.Ο προβληματισμός μου γινόταν πιο έντονος όταν εντάθηκαν τα φαινόμενα της κρίσης και κυρίως όταν έβλεπα πως οι λύσεις που προτεινόταν ήταν λανθασμένες .Οι θέσεις και προτάσεις του Πάνου Καμμένου –που δεν με ενδιέφερε από ποιο χώρο προέρχεται - ταυτιζόταν απόλυτα με αυτές που μελετούσα ως επιστήμονας.Σε άλλη ερώτηση για το που απευθύνεται το κίνημα των ανεξάρτητων Ελλήνων, ο Στρατής Κυπριωτέλης απάντησε:« Το κίνημα απευθύνεται παντού σε όλους ψηφοφόρους όλων των πολιτικών χώρων.Δεν απευθύνεται μόνο σε δεξιούς και κεντροδεξιούς αλλά και στους αριστερούς πολίτες και σε ψηφοφόρους όλως των πολιτικών αποχρώσεων.Είναι ένα Κίνημα που σιγοβράζει και συγκεντρώνει υποστηρικτές απ΄ όλους τους πολιτικούς χώρους, τους παλιούς πολιτικούς χώρους - γιατί πιστεύω πως το πολιτικό σύστημα αλλάζει -και σηματοδοτεί κάτι καινούριο στην πολιτική.Πιστεύω, και το λέω με το χέρι στην καρδιά πως δεν μπορούμε πλέον να μιλάμε για ιδεολογίες, για χώρους και πολιτικά στεγανά.Έχουμε ένα τεράστιο πρόβλημα.Έρχονται πολύ δύσκολες μέρες. Οι μισθοί και οι συντάξεις θα είναι τόσο χαμηλές που θα οδηγούν στην εξαθλίωση το λαό.

Η «Ακρόπολις» του Μενέλαου Συκοβέλη από σήμερα στο Ίτς ΚαλέΗ 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ανακοινώνει τη διοργάνωση της έκθεσης φωτογραφίας «Ακρόπολις» του γνωστού Γιαννιώτη φωτογράφου Μενέλαου Συκοβέλη. Θέμα της το Κάστρο των Ιωαννίνων και η διαρκώς μεταβαλλόμενη, αλλά πάντα διαλεκτική σχέση μεταξύ μνημείων, ανθρώπων και φυσικού περιβάλλοντος.Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν σήμερα Τετάρτη 25 Απριλίου στις 19:00, στην Αίθουσα Πολλαπλών Εκδηλώσεων, στην Ακρόπολη Ιτς Καλέ. Διάρκεια έκθεσης από τις 20 Απριλίου ως τις 14 Μαΐου.

Εκπαιδευτικά προγράμματα στο αρχαιολογικό μουσείο Ιωαννίνων

Κάθε Τετάρτη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων υλοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Ο κύκλος των εκπαιδευτικών δράσεων για το 2012 άρχισε στις 18/1/2012 και θα ολοκληρωθεί στις 6/6/2012.Σήμερα Τετάρτη 25 Απριλίου 2012 ώρα 10.00π.μ. και 12.00π.μ. θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα «Αγωνίες θνητών-χρησμοί θεών» για παιδιά των τριών τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και την επόμενη Τετάρτη 9.30π.μ. και 11.00π.μ το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πουλιά και ζώα στο Αρχαιολογικό Μουσείο», για παιδιά νηπιαγωγείου και των πρώτων τάξεων του Δημοτικού.

ΑΡΤΑ: Κοινές δράσεις για Έλληνες και Λετονούς μαθητές

Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Comenius, όπου η αδελφοποίηση σχολείων, η ανταλλαγή στοιχείων πολιτισμού και ο εθελοντισμός αποτελούν πρωτεύοντα στόχο, το 2ο ΓΕΛ Άρτας εκπονεί το πρόγραμμα σε συνεργασία με το σχολείο της πόλης Cibla της Λετονίας. Μαθητές, Έλληνες και Λετονοί, θα αναπτύξουν από κοινού δράσεις, θα περιηγηθούν στην πόλη της Άρτας και θα επισκεφθούν αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία καθώς και το ΤΕΙ Ηπείρου. Οι κεντρικές δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν είναι οι εξής:
1. Τετάρτη 25/4/2012, στις 11:00, ομιλία του Ιατρού – Καρδιολόγου κ. Η. Τασούλα με θέμα: «Το κάπνισμα και οι συνέπειές του για την υγεία και τη ζωή του ανθρώπου» στο 2ο ΓΕΛ Άρτας
2. Πέμπτη 26/4/2012, στις 9:00, δεντροφύτευση στο λόφο της Περάνθης
3.Παρασκευή 27/4/2012 στις 21:00 μουσικοχορευτική εκδήλωση στην αίθουσα «Μακρυγιάννης» , με χορούς και τραγούδι από τις δυο χώρες.
4. Κυριακή 29/4/2012 στις 9:00, καθαρισμός παραλίας στην Κορωνησία.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Let’s do it και στα Σύβοτα

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος και οι Sivotistas καθαρίζουν από κοινού τα νησάκια των Συβότων.Την Κυριακή 29-04-2012 και ώρα 9:00 π.μ., με το λιμάνι των Συβότων και με βάρκες οι εθελοντές θα μεταφερθούν στις πανέμορφες παραλίες της περιοχής και θα προσπαθήσουν να απομακρύνουν ότι δεν ταιριάζει στο φυσικό περιβάλλον. Ο καθαρισμός θα γίνει στα πλαίσια του "Lets do it Greece" όπου είναι μία Πανευρωπαϊκή δράση ημέρας εθελοντισμού και καθαρισμού των τόπων διαμονής μας.

Συλλήψεις νεαρών Αλβανών μετά από καταδίωξη

Μετέφεραν 84 κιλά χασίς!
Οι Αλβανοί, ηλικίας 33 και 34 ετών, συνελήφθησαν στο δημοτικό διαμέρισμα Λίθινου Δήμου Ζίτσας Ιωαννίνων, μετά από καταδίωξη, γιατί σε έρευνα που έγινε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, όπου επέβαιναν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 66 δέματα με συνολικά 83 κιλά και 860 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης.Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι συλληφθέντες παρέλαβαν τις ναρκωτικές ουσίες από περιοχή του Δ.Δ. Σιταριάς Δήμου Πωγωνίου Ιωαννίνων, όπου τις είχαν αποκρύψει.Σε έρευνα που έγινε στο σημείο απόκρυψης βρέθηκαν επίσης και κατασχέθηκαν άλλοι επτά σάκοι, που περιείχαν συνολικά 163 δέματα βάρους 190 κιλών και 218 γραμμαρίων της ίδιας ναρκωτικής ουσίας. Κατασχέθηκε επίσης το όχημα στο οποίο επέβαιναν οι συλληφθέντες.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Πρωτοβουλίες της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση μελλοντικών πλημμυρικών φαινομένων στη Βρυσέλλα

Την περιοχή της Βρυσέλλας της Π.Ε. Θεσπρωτίας, οι καλλιέργειες της οποίας υπέστησαν ζημιές από την υπερχείλιση του ποταμού Καλαμά εξαιτίας των πρόσφατων έντονων βροχοπτώσεων, επισκέφτηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.Ο Περιφερειάρχης, μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Θεσπρωτίας κ. Θωμά Πιτούλη και τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Μιχάλη Πλιάκο, είχε συνάντηση με τους προέδρους των ΤΟΕΒ Ελαίας – Φιλιατών κ. Αντώνη Ρούση και Ράγιου – Κεστρίνης κ. Νίκο Στεργίου, με στελέχη των δύο οργανισμών και αγρότες, από τους οποίους ενημερώθηκαν για το ύψος των ζημιών που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες και για τις παρεμβάσεις που απαιτούνται προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν στο μέλλον παρόμοια προβλήματα.Ως άμεση προτεραιότητα τέθηκε ο καθαρισμός των καταπτώσεων που έχουν σημειωθεί στην κοίτη του ποταμού, στη θέση «Νησάκι» της τοπικής κοινότητας Αγίου Βλασίου του Δήμου Ηγουμενίτσας. Για το θέμα αυτό ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης είχε επικοινωνία με την Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας κ. Δήμητρα Γεωργακοπούλου – Μπάστα, ζητώντας την κατ΄ εξαίρεση έκδοση σχετικής άδειας από τη Διεύθυνση Δασών, σύμφωνα με το από 19 Απριλίου 2012 υποβληθέν αίτημα του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Θεσπρωτίας κ. Θωμά Πιτούλη.Η Περιφέρεια Ηπείρου, θα συνδράμει επίσης με μηχανήματα το έργο του ΤΟΕΒ Ελαίας – Φιλιατών για τον καθαρισμό των αποστραγγιστικών τάφρων του κάμπου και ακόμη συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο συνεργασίας και συντονισμού ανάμεσα στις Π.Ε. Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και των αντίστοιχων ΤΟΕΒ, ώστε να λαμβάνονται από κοινού αποφάσεις για τη λειτουργία των θυροφραγμάτων κ.α. στις περιόδους έντονων καιρικών φαινομένων.