Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2011

Περιοδεία του Νίκου Χουντή στους Νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας


Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής θα πραγματοποιήσει διήμερη περιοδεία στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου στους Νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας.Αναλυτικά το πρόγραμμα της διήμερης περιοδείας του Νίκου Χουντή έχει ως εξής :
Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου
14:00 : Επίσκεψη στη Γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ» όπου θα έχει συνάντηση με το Σωματείο των εργαζομένων της εταιρίας και φορείς των συνεταιριστών κτηνοτρόφων με θέμα την επικείμενη ιδιωτικοποίηση της εταιρίας.
18:00 : Συνάντηση στο ξενοδοχείο «Ολυμπίκ» με την «Επιτροπή Αγώνα» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (εκπροσώπους ΔΕΠ – 2 συλλόγων εργαζομένων και φοιτητών). Συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ.
20:00 : Ομιλία σε ανοιχτή συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα : «Οικονομική Κρίση σε Ελλάδα και Ευρώπη: Η απάντηση της Αριστεράς» στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου
10:00 : Επίσκεψη στον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας και συνάντηση με εκπροσώπους εργαζομένων και τοπικών φορέων. Συνάντηση με εκπροσώπους οικολογικών κινήσεων («Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Πέρδικας και Πάργας, ενάντια στην κατασκευή σταθμού συμπίεσης του αγωγού φυσικού αερίου»).
12:00 : Ανοιχτή συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ με παρουσία μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ στη αίθουσα «Πάνθεον» του Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Ηγουμενίτσας

Παρελθόν οι αποθήκες καυσίμων στην Ηγουμενίτσα


Mείζον ζήτημα δημιουργεί το...λουκέτο στις αποθήκες πετρελαιοειδών-καυσίμων στο Λαδοχώρι της Ηγουμενίτσας, δίπλα από το λιμάνι της Θεσπρωτικής πρωτεύουσας, με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης για τη Γ' Φάσης του έργου «Νέος Λιμένας Ηγουμενίτσας».Η υπογραφή της σύμβασης σήμανε αυτομάτως και το κλείσιμο στις αποθήκες οι οποίες δεν τροφοδοτούν πλέον την αγορά, από τη στιγμή που ο χώρος που χρησιμοποιούνταν για αποθήκες αποτελεί χώρο χρήσης για τη Γ' Φάση και μέρος του έργου.Συνειδητοποιεί κανείς την ανάγκη για χωροθέτηση αποθηκευτικών χώρων πετρελαιοειδών, αφού η περιοχή μένει «γυμνή» από καύσιμα, όταν τόσα χρόνια θεωρούνταν προνομιούχος και έχοντας ανά πάσα στιγμή τη δυνατότητα να καλύψει τα όποια κενά δημιουργούνταν, εκ των «έσω».Με τα έργα υποδομής τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη στο Νομό και όσα σχεδιάζονται (ότι τουλάχιστον προχωρήσει λόγω της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας),...φωνάζει η ανάγκη να χωροθετηθούν οι αποθήκες αυτές, χωρίς χρονοτριβές, αλλά και χωρίς να επηρεάζουν δραστηριότητες οι οποίες δεν μπορούν να συμβαδίσουν με πετρελαιοειδή (π.χ ιχθυοκαλλιέργειες).

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη εξέλιξη
Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη εξέλιξη από τη στιγμή που δεν τροφοδοτούν οι αποθήκες του Λαδοχωρίου πλέον, ενώ σύμφωνα με το Δήμαρχο της Ηγουμενίτσας, δεν έχει υπάρξει κάποιο συγκεκριμένο αίτημα, με το θέμα να μην έχει καν...ανοίξει ως προς τη λύση που θα δοθεί.Σύμφωνα με το Γενικό Πολεοδομικό της Ηγουμενίτσας, για δημιουργία αποθηκών αποθήκευσης πετρελαίων και λοιπών καυσίμων, προβλέπεται ως χώρος η θέση «Γάτα» στην Γωνιά. Θέση για την οποία όταν είχε υπάρξει θέμα, είχε αντιδράσει ο Δήμος Συβότων, αφού πρόκειται για τουριστική ζώνη.Ενώ και στην περίπτωση της Σαγιάδας, με τα περίφημα «ασφαλτικά στη Λωρίδα, δεδομένη είναι η άρνηση των ιχθυοκαλλιεργητών και ευρύτερα τοπικών φορέων (Επιμελητήριο, Δήμος Σαγιάδας τότε, Φιλιατών πλέον), ενώ και το χωροταξικό για τις ιχθυοκαλλιέργειες φαίνεται ότι θα λέει όχι, για μια ακτίνα αρκετά μεγάλη, σε τέτοιες εγκαταστάσεις, εάν υφίστανται ιχθυοκαλλιέργειες σε μια χ απόσταση.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες
Οι ανάγκες στην τοπική αγορά, με το λιμάνι, την Εγνατία κλπ. είναι τεράστιες και μεγιστοποιούνται όταν ο μοναδικός...πνεύμονας καυσίμων που υπήρχε στο Λαδοχώρι, παύει να λειτουργεί.Τι γίνεται από εδώ και στο εξής; Χρόνος δεν υπάρχει και επομένως απαιτούνται οι κινήσεις εκείνες από τις αρμόδιες τοπικές αρχές (Περιφέρεια...), που θα ανοίξουν το δρόμο για δημιουργία χώρου ή χώρων αποθήκευσης καυσίμων. Και φυσικά χωρίς να καταπατούνται δικαιώματα λοιπών επαγγελματικών ομάδων, οι δράσεις των οποίων δεν μπορούν να συμβαδίζουν με τα καύσιμα.Το πόσο γρήγορα θα λυθεί το θέμα, επαφίεται και στη βούληση των αρμοδίων, αφού θεωρούμε ότι θέση μπορεί να βρεθεί και μάλιστα τέτοια που δεν θα επηρεάζει το περιβάλλον. Και οφείλουν οι όποιες μελέτες, οι οποίες αποδεικνύονται ουκ ολίγες φορές χρονοβόρες, να μπουν μπροστά, σε χρονικό ορίζοντα πολύ κοντινό.Η τροφοδοσία του Νομού με καύσιμα, αυτή γίνεται οδικώς από Θεσσαλονίκη, ενώ οι εργαζόμενοι στις εδώ εγκαταστάσεις απορροφώνται σε θέσεις εργασίας σε άλλες εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Αμφιλοχία και στη Θεσσαλονίκη.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Συγκέντρωση εκσυγχρονιστών του ΠΑΣΟΚ στην Πρέβεζα!

Πολιτικές εξελίξεις άμεσα, δηλαδή εκλογές, βλέπουν οι εκσυγχρονιστές. Τη Δευτέρα έλαβε χώρα πολιτικό δείπνο στην Πρέβεζα με οργανωτικό εγκέφαλο τον Λευτέρη Κατσικαρέλη και επίσημο καλεσμένο τον Γιώργο Φλωρίδη.Στο κάλεσμα για τη δημιουργία πυρήνα, στα πρότυπα του πάλαι ποτέ ΟΠΕΚ του Κώστα Σημίτη, ανταποκρίθηκαν 20 στελέχη από όλη την Ήπειρο,ανάμεσα τους και αρκετοί νεολαίοι του ΠΑΣΟΚ.Στο τραπέζι έπεσαν διάφορα ερωτήματα και προτάσεις.Άλλοι ρωτούσαν «αν θα γίνουε μια τάση στο ΠΑΣΟΚ, όπως η Αριστερή Πρωτοβουλία» και άλλοι παρότρυναν τον πρώην βουλευτή να βρει κι άλλα στελέχη και να φύγουν από το ΠΑΣΟΚ!!!Ιδιαίτερη σημασία έχει η τοποθέτηση του Γιώργου Φλωρίδη. Ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών τα έψαλλε κανονικά στον Γιώργο Παπανδρέου, άσκησε κριτική στην οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης, αλλά απέφυγε τις αιχμές στον Βαγγέλη Βενιζέλο.Μάλιτσα,ο ίδιος έδειξε να προτιμά στην παρούσα φάση την δημιουργία ενός πολιτικού ομίλου.Αντίστοιχες συγκεντρώσεις λαμβάνουν χώρα αυτές τις ημέρες σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ:Συγχαρητήρια σε Τσίλη, Τζιάλλα και Τσιάβου


Συγχαρητήρια στους Γιάννη Τσίλη, Γιώργο Τζιάλλα και Αλεξάνδρα Τσιάβου για την παρουσία τους στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κωπηλασίας, έστειλε με ανακοίνωσή του ο ΠΑΣ Γιάννινα.Αναλυτικά η ανακοίνωση του «Άγιαξ της Ηπείρου»:«Η ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 1966 αισθάνεται την υποχρέωση να συγχαρεί τους Ηπειρώτες αθλητές Γιάννη Τσίλη, Γιώργο Τζιάλλα από τον Ναυτικό Όμιλο Ιωαννίνων, αλλά και την αθλήτρια Αλεξάνδρα Τσιάβου από τον Ναυτικό Όμιλο Ηγουμενίτσας για τα χρυσά μετάλλια που κατέκτησαν στο Πανευρωπαικό Πρωτάθλημα Κωπηλασίας που διεξήχθη στην Βουλγαρία την περασμένη Κυριακή διαπρέποντας για ακόμη μια φορά σε επίπεδο πρωταθλητισμού, τιμώντας τα χρώματα της Ελλάδας.Η συγκεκριμένη επιτυχία, καθώς και άλλες επιτυχίες (Παγκόσμιο) που έχουν φέρει οι αθλητές κατά το παρελθόν μας δημιουργούν περηφάνια και ανεβάζουν οπωσδήποτε το επίπεδο του αθλήματος.Η ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 1966 στο επόμενο εντός έδρας παιχνίδι θα απευθύνει πρόσκληση στους τρεις αθλητές για να παρακολουθήσουν από κοντά την προσπάθεια του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ».

Δηλώσεις Θανάση Οικονόμου για εργασιακή εφεδρεία και πρόωρες εκλογές


Για το φλέγον ζήτημα της εργασιακής εφεδρείας αλλά και τη γενικότερη πορεία της χώρας, μίλησε ο Θανάσης Οικονόμου σε πρόσφατες συνεντεύξεις του.Όπως υποστήριξε ο Βουλευτής Ιωαννίνων «στην εργασιακή εφεδρεία θα πρέπει να υπάρξει διακομματική συμφωνία και να μπουν πρώτοι στη διαδικασία αξιολόγησης οι συνεργάτες βουλευτών και κομμάτων που με διάφορους νόμους διορίστηκαν στο δημόσιο». Στον ίδιο τόνο, επεσήμανε ότι στη διαδικασία αξιολόγησης «προφανώς πρέπει να ενταχθούν και οι υπάλληλοι της Βουλής». Είναι η ελάχιστη απόδειξη ότι οι πολιτικοί συναισθάνονται το δικό τους μερίδιο για την κρίση.Είναι ενδεικτικό ότι με απόφαση του τότε Προέδρου της Βουλής, Δ. Σιούφα, τον Ιούνιο του 2008, ορίζονταν ότι αποκτούσαν δικαίωμα μονιμοποίησης όσοι προσελήφθησαν ως μετακλητοί μέχρι τη διάλυση της τελευταίας Βουλής. Η φωτογραφική ρύθμιση αφορούσε τους μετακλητούς στα γραφεία των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων και των κοινοβουλευτικών αξιωματούχων. Αποτέλεσμα αυτής της απόφασης ήταν να προσληφθούν στη Βουλή 232 άτομα. Να σημειωθεί, ότι κ. Πετσάλνικος αδυνατούσε να «παγώσει» τις προσλήψεις αυτές, καθώς οι έχοντες το δικαίωμα θα μπορούσαν να προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια και να δικαιωθούν.Ο Βουλευτής Ιωαννίνων υπήρξε δε ιδιαίτερα σαφής όταν πρότεινε «να μην μπουν καν στη διαδικασία αξιολόγησης όσοι διορίστηκαν μέσω ΑΣΕΠ. Πρέπει να προσπαθήσουμε να υπάρχει όσο μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη επιτρέπουν οι περιστάσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά.Ο Θανάσης Οικονόμου, όμως, στις συνεντεύξεις του μίλησε και για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών αλλά την ανάγκη συνειδητοποίησης της κρισιμότητας των περιστάσεων από το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του. «Όποιος χαράσσει προσωπική στρατηγική αυτή την περίοδο διαπράττει άγος κατά της πατρίδας. Το ελάχιστο που πρέπει να μας αφορά είναι τι θα απογίνουν οι καρέκλες του καθενός από εμάς».Το αμέσως επόμενο διάστημα έχει τρία ορόσημα: την ανταλλαγή ομολόγων , την ψήφιση του προϋπολογισμού και την επικύρωση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου από την Ευρώπη και από εμάς. «Μέχρι να περάσουν αυτά, πιθανές εκλογές θα οδηγούσαν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Αυτό το δίμηνο είναι το ελάχιστο χρονικό πλαίσιο που δεν πρέπει για εθνικούς λόγους να γίνουν εκλογές».Σε αυτή την κατεύθυνση και απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, δημοσιοποίησε την πρόθεση για κοινοβουλευτική στήριξη των παραπάνω στόχων, καθώς έτσι διασφαλίζεται και σηματοδοτείται η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.«Να παλέψουμε για να γίνει ο δρόμος πιο σύντομος και πιο φαρδύς. Περιθώρια ελιγμών την ώρα μηδέν δεν υπάρχουν. Να τοποθετηθούμε όλοι οι Βουλευτές προσωπικά και οι πολίτες θα μας κρίνουν. Όπως ακριβώς θα μας κρίνει και η ιστορία».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κεντρικών Τζουμέρκων είναι κατηγορηματικά αντίθετη στη δημιουργία νέων φραγμάτων στην περιοχή

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κεντρικών Τζουμέρκων είναι κατηγορηματικά αντίθετη και θα αντιπαλέψει την μετατροπή και των Τζουμέρκων σε φιλέτα για τα κάθε είδους οικονομικά συμφέροντα, καθώς και την παράδοση των φυσικών πόρων της περιοχής (ποτάμια, δάση κ.λ.π.) στο ασύδοτο ιδιωτικό κεφάλαιο.Στη βάση αυτή εδώ και χρόνια είμαστε αντίθετοι στην έγκριση αδειών και εγκτάσταση υδροηλεκτρικών εργοστασίων, αιολικών πάρκων, μεγάλων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων στην περιοχή των Τζουμέρκων, που εκτός του σπάνιου φυσικού της πλούτου είναι ενταγμένη στο Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων και στο δίκτυο ΦΥΣΗ 2000. Ευνόητο είναι ότι το ίδιο ισχύει και για τις άλλες περιοχές της χώρας μας. Άλλωστε είναι κοινή η διαπίστωση, ύστερα και από την εμπειρία μας με τη λειτουργία ενός υδροηλεκτρικού έργου της ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ στα Θεοδώριανα, ότι τα έργα αυτά δεν είναι συμβατά με το φυσικό περιβάλλον, δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη της περιοχής και δεν δημιουργούν θέσεις εργασίας. Κατά συνέπεια η εγκατάσταση τριών ακόμα υδροηλεκτρικών στα Θεοδώριανα ( δύο από την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και ένα από την εταιρεία ΕΔΡΑΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ), αλλά και στα άλλα ποτάμια των Τζουμέρκων ( 21 άδειες παραγωγής για μικρά Υ/Η από τη ΡΑΕ στους Δήμους Κεντρικών και Βόρειων Τζουμέρκων και 2 άδειες για μεγάλα αιολικά πάρκα), θα έχουν τραγικές συνέπειες στο φυσικό περιβάλλον, στη χλωρίδα, πανίδα και στο μικροκλίμα της περιοχής μας. Επομένως όλοι οι φορείς σε συνεργασία με τις δημοτικές παρατάξεις και τους Δήμους, θα πρέπει άμεσα να κινητοποιήσουν τις τοπικές κοινωνίες για δυναμικούς αγώνες με σκοπό την αποτροπή της κατασκευής των παραπάνω έργων.Είναι γεγονός ότι η μέχρι τώρα επιβίωση και η όποια ανάπτυξη της περιοχής των Τζουμέρκων, στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα της κτηνοτροφίας, που δυστυχώς χρόνο με το χρόνο συρρικνώνεται με τραγικές συνέπειες. Για να διατηρηθεί η κτηνοτροφία και για να αναπτυχθεί χρειάζεται μια άλλη πολιτική, που θα προσφέρει στους κτηνοτρόφους εγγυημένες και ικανοποιητικές τιμές στα προϊόντα τους για να μην εκβιάζονται από τους μεγαλέμπορους, που θα προσφέρει φτηνές ζωοτροφές και φάρμακα καθώς και κίνητρα για τον εκσυγχρονισμό της ζωικής παραγωγής και των εγκαταστάσεων . Δυστυχώς αυτά δεν μπορούν να γίνουν μέσα από τις ολέθριες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου με τις ποσοστώσεις, τις χωρίς περιορισμό εισαγωγές αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων, που τελικά διώχνουν τους φτωχούς αγροτοκτηνοτρόφους από το επάγγελμα.Οι ανυπέρβλητες φυσικές ομορφιές και το περιβάλλον, τα ιστορικά μνημεία ( πέτρινα γεφύρια, μοναστήρια, μονοπάτια κ.ά) και ο λαϊκός πολιτισμός, είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας και αυτά πρέπει να εκμεταλλευτούμε για την ανάπτυξη του οικοτουρισμού. Απαραίτητη όμως προϋπόθεση είναι η βελτίωση των αναγκαίων υποδομών (οδικό δίκτυο, υπηρεσίες, δημόσια υγεία, παιδεία, πολιτισμός). Όλα αυτά σε συνδυασμό με τα εξαιρετικά αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, τη σωστή παροχή υπηρεσιών, την τυποποίηση παραδοσιακών προϊόντων, θα προσφέρουν θέσεις εργασίας και ικανοποιητικό εισόδημα στους εργαζόμενους και στους αυτοαπασχολούμενους για να μείνουν στον τόπο τους και θα ενισχύσουν τον αγροτοτουρισμό. Σε κάθε περίπτωση όμως για να σταματήσει η ερήμωση, η φτώχια και η ανεργία που πλήττουν κυρίως τα Τζουμέρκα, χρειάζεται και μια άλλη φιλολαϊκή πολιτική, διαμετρικά αντίθετη με την εφαρμοζόμενη που εξυπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα και το μονοπωλιακό κεφάλαιο.Η «Λαϊκή Συσπείρωση», που στηρίζεται από το Κ.Κ.Ε. , έχει την άποψη ότι οι βασικοί τομείς της οικονομίας, όπως η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, οι μεταφορές, τα νερά , τα δάση, ο φυσικός πλούτος, είναι λαϊκή περιουσία. Δεν αποτελούν εμπόρευμα και θα πρέπει να αξιοποιούνται και να προσφέρονται δωρεάν ή σε χαμηλές τιμές από δημόσιες κοινωνικοποιημένες υπηρεσίες. Όλα αυτά όμως μπορούν να γίνουν από μια λαϊκή εξουσία και οικονομία.

Γιάννης Νάκης
Υποψήφιος Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Στην Πειθαρχική Επιτροπή της Super League θα απολογηθεί ο ΠΑΣ Γιάννινα


Στην Πειθαρχική Επιτροπή της Super League θα απολογηθεί ο ΠΑΣ Γιάννινα για τα όσα ακούστηκαν εις βάρος του διαιτητή Αναστάσιου Σιδηρόπουλου στην αναμέτρηση με τον Αστέρα Τρίπολης. Η ομάδα των Ιωαννίνων κατηγορείται ότι έχει παραβεί τα άρθρα 1 επ και 15 του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ.Η ανακοίνωση αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 1966 κλήθηκε προς απολογία από την Πειθαρχική Επιτροπή της Super League για τα ακόλουθα:
1)Στο 38΄ λεπτό του αγώνα φίλαθλοι της εγκαλουμένης εκφώνησαν κατά του διαιτητή του αγώνα το υβριστικό σύνθημα: "ΠΟΥΛΗΜΕΝΕ, ΠΟΥΛΗΜΕΝΕ" με αποτέλεσμα την προσωρινή διακοπή του αγώνα για δύο (2) λεπτά προκειμένου να γίνουν οι απαραιτήτες συστάσεις από τα μεγάφωνα του γηπέδου.
2)Στο 38΄ λεπτό του αγώνα φίλαθλος της εγκαλούμενης έριξε ένα (1) χάρτινο ποτήρι γεμάτο με coca cola μπροστά από τον πάγκο του 4ου διαιτητή.Όπως αυτά σημειώθηκαν στον αγώνα μεταξύ των ομάδων ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ - ΠΑΕ ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ που έγινε στις 18/9/2011, στα πλαίσια της 3ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος "SUPERLEAAGUE ΕΛΛΑΔΑ".Επί παραβάσει των άρθρων 1 επ, 15 του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ».

Κινητοποιήσεις κατά της εργασιακής εφεδρείας


Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις κατά του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 13.00 και πορεία προς τη Βουλή πραγματοποιούν σήμερα εργαζόμενοι φορέων, το προσωπικό των οποίων εντάσσεται στο μέτρο.Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν την Τρίτη οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών ΠΟΣΠΕΡΤ - ΕΙΝ - ΠΟΘΑ και των σωματείων ΟΣΚ - ΙΓΜΕ - ΟΔΔΥ- ΕΟΜΜΕΧ - ΕΘΙΑΓΕ - ΟΠΕΓΕΠ - ΔΗΜΗΤΡΑ - ΗΔΙΚΑ, τόνισαν ότι τα μέτρα τα οποία έχουν εξαγγελθεί δεν αποσκοπούν στην ορθολογική αναδιάρθρωση των φορέων, αλλά στη δραστική συρρίκνωσή τους και την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων στον ευρύτερο, αλλά και στο στενό δημόσιο τομέα.Η επόμενη σύσκεψη του συντονιστικού των Ομοσπονδιών έχει προγραμματιστεί για το μεσημέρι της Παρασκευής 23 Σεπτεμβρίου.Εν τω μεταξύ, σε τετράωρη στάση εργασίας (11.30 - λήξη ωραρίου) καλεί την Πέμπτη η ΠΟΕ-ΟΤΑ, όλους τους εργαζομένους στην τοπική αυτοδιοίκηση, διαμαρτυρόμενη για την εργασιακή εφεδρεία, τις περικοπές μισθών και συντάξεων, αλλά και για την υποβάθμιση της Παιδείας.Την ίδια ημέρα 3ωρη παναττική στάση εργασίας για όλο το Δημόσιο (12:30 - λήξη ωραρίου) κήρυξε και η ΑΔΕΔΥ προκειμένου να διευκολυνθεί η συμμετοχή των εργαζομένων στο συλλαλητήριο για την Παιδεία, που θα πραγματοποιηθεί στις 13:00 στα Προπύλαια.

Δηλώσεις Δημάρχου για Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο


Έκκληση προς όλους, να αποφύγουν αύριο τη χρήση του αυτοκινήτου, απηύθυνε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος. Αφορμή η Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο, κατά την οποία ο Δήμος απαγορεύει την κίνηση των οχημάτων, στους εμπορικούς δρόμους που πρόκειται σε λίγους μήνες να πεζοδρομηθούν.Όπως ήδη ανακοινώθηκε, από τις εννέα το πρωί μέχρι τη μία το μεσημέρι, η κίνηση θα απαγορευθεί στις οδούς Μιχαήλ Αγγέλου, Μελανίδη, Βλαχλείδη, Οπλαρχηγού Πουτέτση, Γρηγορίου Σακκά και Ζυγομάλλη.Ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος ζήτησε να αποφευχθεί το παρκάρισμα στους συγκεκριμένους δρόμους πριν την ώρα έναρξης της απαγόρευσης, ώστε έτσι να δοθεί η δυνατότητα να πάρουμε όλοι, μία μικρή γεύση του κέντρου της πόλης που θα δημιουργηθεί το επόμενο διάστημα.«Είναι μία ευκαιρία ώστε να κατανοήσουμε όλοι ότι λιγότερα αυτοκίνητα σημαίνουν καλύτερη πόλη. Περισσότερη ποιότητα στη ζωή. Άλλωστε, όπως φαίνεται, ο κόσμος που λέει όχι στο ΙΧ αυξάνεται», υπογράμμισε ο Δήμαρχος.Ο κ. Φίλιος ευχαρίστησε την Διοίκηση του Αστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων το οποίο αύριο διαθέτει ένα λεωφορείο, το οποίο δωρεάν για το κοινό, θα κάνει το γύρο της λίμνης από τις δέκα το πρωί μέχρι τις δώδεκα το μεσημέρι. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να αναδειχθεί η αξία αλλά και η αποτελεσματικότητα των μέσων μαζικής μεταφοράς.Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι κι αυτή τη φορά η συνεργασία του Δήμου με την Τροχαία Ιωαννίνων υπήρξε άριστη.

Πέντε επιλογές δημοκρατικής νομιμοποίησης

Γράφει ο Μίμης Ανδρουλακης

Η κρίση χρέους στην Ελλάδα και σε πολλές χώρες της ευρωζώνης προσεγγίζει την οικονομική, κοινωνική και πολιτική καταιγίδα που έχουμε περιγράψει στο Βαμπίρ και Κανίβαλοι (2004). Όσο περνά μάλιστα ο χρόνος θα βλέπετε ότι πίσω από την κρίση δημοσίου χρέους υποβόσκει η δημογραφική γήρανση. Μερικοί έχουμε το ατύχημα να βλέπουμε το εφιαλτικό «έργο» δύο φορές. Τη μια στην ανάλυση μας, στη φαντασία μας, την άλλη στην πραγματικότητα σαν από φθαρμένη, κομμένη κόπια. Πολλοί ενοχλούνται και από τις έγκαιρες προειδοποιήσεις κινδύνου, μια και καταστρέφουν την ατμόσφαιρα της μέθης, και δεύτερη φορά ξανατσατίζονται όταν αυτές επιβεβαιώνονται και συνεπώς καταστρέφονται οδυνηρά οι συλλογικές αυταπάτες μιας δεκαετίας. Αυτό συνέβη και με τις ύστατες κραυγές αγωνίας ενώπιον του ναρκοπεδίου όπως ήταν η προεκλογική του Ε, Πρόεδρε!Τώρα η κρίση ξεπερνά το κλασικό «τι να κάνουμε;». Αφορά στο «ποιός», «πότε», «πώς». Άντε να πείσεις 17 κοινοβούλια, 17 εκλογικά σώματα και καμιά εξηνταριά κόμματα για να υπάρξει κοινή, αμοιβαία εγγύηση του δημοσίου χρέους και να υπάρξουν μεταβιβάσεις πόρων από τις πλεονασματικές στις ελλειμματικές χώρες. Άντε να πείσεις τον Φιλανδό για το ευρωομόλογο ή τον Γερμανό για να μπορεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προσφέρει αναγκαία απεριόριστη ρευστότητα στο EFSF, σε κυβερνήσεις και τράπεζες, δηλαδή ουσιαστικά να «κόψει χρήμα». Ίσως η ευρωζώνη με τις 17 κυβερνήσεις να μη μπορεί μόνη της να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους και να χρειαστεί συγχρηματοδότηση του EFSF από το G20, τις χώρες του BRIC ειδικά από την πλεονασματική Κίνα. Όλα αυτά όμως θέλουν χρόνο και για μας ο χρόνος τελειώνει. Έρχεται μια στιγμή στη διαχείριση της κρίσης που τίθεται ένα Ζήτημα Πολιτικό Ζήτημα Ηγεσίας σε εθνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια κλίμακα. Ζήτημα Δημοκρατικής Νομιμοποίησης.Η Ελλάδα είναι παγιδευμένη σε μια οριακή παράδοξη κατάσταση: να μείνει στο ευρώ θα φαίνεται δυσβάσταχτο λόγω του καθοδικού σπιράλ ύφεσης – χρέους. Να φύγει μόνη της θα είναι καταστροφικό όχι μόνο στο οικονομικό επίπεδο αλλά και στο «γεωπολιτικό» της περιοχής. Να την εξαναγκάσουν σε έξοδο μπορεί να τροφοδοτήσει ένα απροσδιόριστο οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό και νομικό Αρμαγεδδώνα σ’ όλη την ευρωζώνη και ενδεχόμενα την παγκόσμια οικονομία.Τα Προγράμματα Διάσωσης, όπως έχουμε αναλύσει, βασίζονται σε μερικές φαντασιωτικές υποθέσεις, σ’ ένα σύστημα αμοιβαίων προσποιήσεων για να δοθεί το δανεικό χρήμα, να «κερδηθεί» χρόνος και «βλέπουμε». Άντε μπας και έρθει η παλίρροια μιας νέας ανάκαμψης στον κόσμο η οποία μαζί με τα υπερωκεάνια θα σήκωνε και τις βάρκες. Αντί όμως για αυτήν έρχεται μια Μεγάλη Συρρίκνωση στην παγκόσμια οικονομία και το κάθε τι γίνεται πια αυτοτροφοδοτούμενος πανικός. Οι κατά συνθήκη προσποιήσεις στην ευρωζώνη δοκιμάζονται, ο φαύλος κύκλος στην Ελλάδα γίνεται ξέφρενος, τα παλίνδρομα κύματα απειλούν να καταπιούν και τη λεγόμενη ιστορική συμφωνία της 21ης Ιουλίου που δεν έχει επικυρωθεί ενώ μερικές δυνάμεις, πέρα από τις γνωστές κερδοσκοπικές, το ξανασκέφτονται μήπως πρέπει να μετατρέψουν την SD (selective default), σε συντεταγμένη D! Οι σχετικές πιέσεις και εντάσεις θα ξετυλίγονται απ’ ότι φαίνεται γύρω από την επόμενη δόση, αρχές Δεκεμβρίου. Πιθανόν το IMF να θέσει πρώτο ζήτημα αξιόχρεου της Ελλάδας, αν δε το μπλοκάρουν έγκαιρα οι Αμερικάνοι για γνωστούς δικούς τους λόγους.
Η Ελλάδα, έτσι κι αλλιώς βρίσκεται μπροστά σε ιστορικές καταστάσεις που θα κρίνουν την τύχη της για μια ολόκληρη γενιά και συνεπώς χρειάζεται ενισχυμένη δημοκρατική νομιμοποίηση στη διαχείριση της κρίσης. Είναι επείγουσα ανάγκη κάτι να αλλάξει στην κεντρική πολιτική σκηνή ώστε να υπάρξει αποσυμπίεση, να εξελιχθεί ομαλά ο ψυχολογικός κύκλος «άρνηση της πραγματικότητας, θυμός, αγανάκτηση, κατάθλιψη, δημιουργική προσαρμογή και αλλαγή» ώστε τουλάχιστον να αποφευχθεί η ροπή προς το χειρότερο, το αυτοκαταστροφικό σενάριο και να επιτευχθεί τουλάχιστον μια ελάχιστη αναγκαία εθνική και κοινωνική συνοχή ενώπιον των μεγάλων κινδύνων. Οι επιλογές δημοκρατικής νομιμοποίησης των αποφάσεων μπορεί να είναι:
Πρώτη, η κυβέρνηση κερδίζει ντε φάκτο νομιμοποίηση στην κοινωνία για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Έχει συμβεί να εκλεγεί κάποιος μ’ ένα πρόγραμμα όπως ο Ρούζβελτ και στη συνέχεια να κάνει «άλλα» λόγω κραχ ή πολέμου και τελικά να έχει στο πλευρό του την ανάδυση μιας σιωπηλής πλειοψηφίας. Σ’ ένα βαθμό το πέτυχε προσωρινά και αυτή η κυβέρνηση όπως έδειξαν οι δημοτικές εκλογές. Ωστόσο για σειρά λόγους, όχι μόνο με δική της ευθύνη, απέτυχε να δημιουργήσει στην κοινωνία μια τραγική συναίσθηση μιας κοινής μοίρας. Δε συγκεντρώθηκε στο «λιγότερα και καλύτερα» crisis management, στα χειροπιαστά αποτελέσματα αλλά κατά καιρούς χάνεται, μη μπορώντας να ξεκοπεί από τις αρχικές ψευδαισθήσεις της. Έκαψε αρκετό κοινωνικό και πολιτικό κεφάλαιο.
Δεύτερη, μετεξέλιξη σε κυβέρνηση εθνικής ανάγκης, ευρύτερης βάσης, διαφορετικής υφής απ’ αυτήν που πρότεινα προεκλογικά με το Ε, Πρόεδρε!, η οποία πρέπει να έχει θητεία το ελάχιστο ενός χρόνου μέχρι την προκήρυξη εκλογών ώστε να ενταχθεί ομαλά η χώρα στο νέο ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης (ESM 2013). Ενδεχόμενα με Πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, με επιφάνεια στην ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση, δίχως μεγάλες ανακατωσούρες στο μηχανισμό διοίκησης. Το μειονέκτημα της πιθανόν να είναι ότι όλοι θα βγάζουν την ουρά τους απ’ έξω και θα επιδοθούν σε μια παρατεταμένη ανεύθυνη προεκλογική εκστρατεία. Το πρόβλημα εδώ είναι η γνωστή αθλιότητα του ευρύτερου πολιτικού συστήματος και η απουσία κουλτούρας συνεννόησης και στοιχειωδώς συναίνεσης που θα ενίσχυε τη διαπραγματευτική θέση της χώρας.
Τρίτη, άμεση προκήρυξη εκλογών. Η κυβέρνηση δυστυχώς έχασε το timing να υποβάλλει στο εκλογικό σώμα τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου ώστε να αποφασίσει ο ίδιος ο λαός αν θέλει διάσωση εντός του ευρώ ή άμεση χρεοκοπία και αποχώρηση από το κοινό νόμισμα. Το μειονέκτημα αυτής της «καθαρής» λύσης είναι η πολιτική αστάθεια στο κρίσιμο τρίμηνο που ακολουθεί και οι κίνδυνοι μιας τυφλής εξέλιξης προς τη χρεοκοπία και της εγκατάλειψης μας και από πολύτιμους εταίρους. Το κλίμα ήδη έχει γίνει βαρύ για την Ελλάδα στην κοινή γνώμη και παραδοσιακών φίλων μας. Την ανησυχία εντείνει η τυχοδιωκτική ηθελημένη άγνοια της κατάστασης που έδειξε στη Θεσσαλονίκη ο αρχηγός της αξιωματική αντιπολίτευσης και η υψηλού κινδύνου αναφορά του σε ενδεχόμενο διπλών απανωτών εκλογών! Δηλαδή μιας επικίνδυνης περιπέτειας στην πιο τραγική στιγμή του Ελληνισμού μετά το χαοτικό πραξικόπημα στην Κύπρο και την εισβολή της Τουρκίας.
Τέταρτη, δημοψήφισμα για να αποφασίσει ο λαός στο ιστορικό δίλημμα διάσωση πάση θυσία εντός του ευρώ ή επιστροφή στη δραχμή. Το μειονέκτημα είναι ότι δεν υπάρχει βιωμένη κουλτούρα δημοψηφισμάτων και είναι πολύ δύσκολο να μορφοποιηθεί με ευρύτερη συναίνεση το σχετικό ερώτημα. Ενδεχόμενα μπορεί να εντείνει τον εθνικό διχασμό ενώπιον των μεγάλων κινδύνων.
Πέμπτη, ανάδυση νέων δυνάμεων έξω από το καθιεριωμένο πολιτικό σκηνικό που θα έβγαζαν τη χώρα από την κρίση. Μέχρι στιγμής όμως και στο αμέσως επόμενο κρίσιμο χρονικό διάστημα, παρά τη ρευστότητα, τις ζυμώσεις, και την αναταραχή, οι δυνάμεις αδράνειας είναι ισχυρότερες και δεν προβλέπεται σύντομα η ανάδυση μιας αξιόπιστης νέας εναλλακτικής πρότασης. Στο μέλλον είναι σίγουρο, αλλά “μακροπρόθεσμα θα είμαστε νεκροί” όπως λέει ο μακαρίτης ο Κέινς.Όλες αυτές οι επιλογές έχουν σημαντικό ρίσκο αλλά φαίνεται ότι η δεύτερη λύση, υπό προϋποθέσεις, είναι η πιο πρόσφορη και με την ευρύτερη αποδοχή στην κοινωνία και την ευρωζώνη. Λογικά, έτσι είναι, αλλά το παράλογο κυριαρχεί εδώ και καιρό στη ζωή της Ελλάδας.Είναι αυτονόητο ότι το βάρος των εξελίξεων δεν μπορεί να το αναλάβει ένας ή περισσότεροι μεμονωμένοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην πρώτη ψηφοφορία για ένα σοβαρό ζήτημα διαφωνίας.Θα ήταν τυχοδιωκτικό να προκληθούν τυφλές εξελίξεις εν μέσω χρεοκοπίας. Χρειάζεται συνεννόηση και συντεταγμένη κίνηση προς τα μπρος από τις υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις της χώρας.

ΠΡΕΒΕΖΑ: Αγόρασε ναρκωτικά χάπια με κλεμμένο μπλοκ ιατρικών συνταγών!


Xθες το πρωϊ καταγγέλθηκε στο Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας ότι άγνωστος-οι δράστες αφαίρεσαν από το Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας τη σφραγίδα ειδικευόμενης ιατρού Παθολογίας, μία σφραγίδα της Παθολογικής Κλινικής και ένα μπλοκ ιατρικών συνταγών ναρκωτικών χαπιών.Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι 46χρονος κάτοικος της περιοχής, την 17-09-2011, κάνοντας χρήση ιατρικής συνταγής από το προαναφερόμενο μπλοκ, στην οποία υπήρχε η σφραγίδα της ιατρού και πλαστογραφημένη η υπογραφή της, προμηθεύτηκε δύο κουτιά ναρκωτικών χαπιών από φαρμακείο στην Πρέβεζα. Επιπρόσθετα, στην κατοχή του ανωτέρω βρέθηκε ιατρική συνταγή στην οποία αναγράφονταν ψευδή στοιχεία ασθενή και η οποία ήταν θεωρημένη με την προαναφερθείσα σφραγίδα της Παθολογικής Κλινικής.Προανάκριση συνεχίζεται από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.

Μίλησε για όλους και για όλα και είπε σκληρές αλήθειες χθες ο Χρυσόστομος Βούζας


Τη γλώσσα της αλήθειας μίλησε χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια τηλεοτικής του συνέντευξης στο ITV, ο πρώην Γραμματέας της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων και σημερινός επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης στο δήμο Ζίτσας, Χρυσόστομος Βούζας. Κράτησε σαφείς αποστάσεις από τα αντιλαϊκά κυβενρητικά μέτρα που αφαιμάζουν τα λαϊκά εισοδήματα, άσκησε δριμεία κριτική στην τοπική πράσινη φράξια που "στραγγάλισε" την υποψηφιότητα για την ΠΕΔ του δημάρχου Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιου, ενώ δεν δίστασε να στηλιτεύσει την στάση του πράσινου βουλευτή του Νομού Θανάση Οικονόμου για το γεγονός ότι μέσα από συνέντευξη που έδωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, στήριξε ένθερμα τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων(!!!).Μάλιστα τον στόλισε με αρκετά κοσμητικά επίθετα για τη στάση του αυτή.Πραγματικά τον χαρήκαμε χθες τον Χρυσόστομο. Μας απέδειξε ότι όταν θέλει μπορεί να αποτελέσει μια γνήσια αγωνιστική φωνή και να εκφράσει τις αγωνίες και τις προσδοκίες των μη προνομιούχων σε αυτόν εδώ τον τόπο. Όμως κατά το παρελθόν, κάπου παραστράτησε και κατέληξε να γίνει υπομόχλιο των μηχανισμών που σήμερα καταγγέλει. Μπορεί το EpitusGate κατά το παρελθόν να του έχει ασκήσει σκληρή κριτική, όμως σήμερα αναγνωρίζουμε το θάρρος του να βγει και να πει σκληρές αλήθειες,σε μια δύσκολη μάλιστα εποχή...

Η Δημοτική Αρχή Πρέβεζας είναι επικίνδυνη για τον τουρισμό !!!


Το παρόν δελτίο Τύπου θα μπορούσε να έχει γραφτεί από κάθε σοβαρό επαγγελματία, κάθε νοήμονα πολίτη που ζει και εργάζεται στην Πρέβεζα και τα πέριξ, κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο που είδε στον Καλλικράτη τα καλά και τα κακά, και προβληματίστηκε περισσότερο για τα δεύτερα. Η παράταξή μας, αποδίδοντας φόρο τιμής σε αυτούς τους «πολλούς χωρίς λόγο», τους πολίτες που δεσμεύτηκαν ή λύγισαν κάτω από το βάρος της κομματικής σημαίας τους και επέλεξαν με εσφαλμένο δυστυχώς κριτήριο, τους συντοπίτες μας, οι οποίοι δε μπόρεσαν να δουν τη νέα πραγματικότητα της «επόμενης μέρας», τους καλούς και αγαθούς περί τις σκοπιμότητες και τα συμφέροντα, τους κάνει γνωστό - κυριολεκτώντας - ότι πια σημαίες δεν υπάρχουν.Και πράγματι κυριολεκτούμε: Οι δύο εμβληματικές παραλίες του Δήμου Πρέβεζας, η Κυανή Ακτή και η παραλία Μονολιθίου δεν διαθέτουν πλέον γαλάζια σημαία και δεν θα ξαναποκτήσουν δικαίωμα να επανεπιλεγούν πριν το 2013.Όλοι γνωρίζουμε την αξία μιας γαλάζιας σημαίας. Με την απονομή της σηματοδοτείται η καταλληλότητά της τόσο από την άποψη της καθαρότητας των υδάτων όσο και από την άποψη της γενικής εικόνας της.Είναι μια σημαντικότατη, όσο και δύσκολη, διεθνής βράβευση που συμβολίζει την περιβαλλοντική υπεροχή της παραλίας και εμπνέει ασφάλεια στους λουόμενους, ημεδαπούς και αλλοδαπούς.Η "Γαλάζια Σημαία", σύμβολο ποιότητας σε πάνω από 41 χώρες σήμερα, που απονέμεται με αυστηρά κριτήρια σε οργανωμένες ακτές και μαρίνες που διαχειρίζονται παράκτιοι Δήμοι, ξενοδόχοι και άλλοι φορείς. Για να κερδίσει μια ακτή τη Γαλάζια Σημαία πρέπει να πληροί αυστηρά κριτήρια που σχετίζονται με:
1) την ποιότητα νερών κολύμβησης, που να επιβεβαιώνεται με δειγματοληπτικές μετρήσεις, με την μη απόρριψη βιομηχανικών λυμάτων στην ακτή, την επεξεργασία αστικών λυμάτων, όπως απαιτεί η σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία.
2) Την Περιβαλλοντική Διαχείριση της ακτής με σχέδιο χρήσης γης και περιβαλλοντική διαχείριση που προϋποθέτει περιοδικούς καθαρισμούς της ακτής από σκουπίδια, αποτσίγαρα κλπ., επάρκεια κάδων απορριμμάτων, που να αδειάζονται σε τακτά διαστήματα, διευκολύνσεις για ανακυκλώσιμα υλικά, επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, με ελεγχόμενο σύστημα αποχέτευσης, απαγόρευση της οδήγησης οχημάτων και μοτοποδηλάτων στην ακτή.
3) την Ασφάλεια των λουομένων, ναυαγοσωστικά, πρώτες βοήθειες, υπηρεσίες και εγκαταστάσεις, Εκπαιδευμένοι ναυαγοσώστες - ή άμεση πρόσβαση σε τηλέφωνο - σωστικά εφόδια και πρώτες βοήθειες, Σχέδια για την αντιμετώπιση κάποιου ατυχήματος ρύπανσης, με άμεση ενημέρωση του κοινού, Ασφαλής δίοδος στην ακτή και φροντίδα για άτομα με ειδικές ανάγκες καθώς και μια σειρά από προϋποθέσεις για
4) Περιβαλλοντική εκπαίδευση και πληροφόρηση, όπως πληροφορίες για το παράκτιο οικοσύστημα και το ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον στον παράκτιο χώρο, πληροφόρηση του κοινού για την ποιότητα των νερών κολύμβησης, την διεξαγωγή δραστηριοτήτων που να προβάλουν ενεργά τη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της ακτής.
Η γαλάζια σημαία είναι αναγνωρίσιμη τόσο από Έλληνες όσο και από ξένους επισκέπτες και αποτελεί το γόητρο κάθε παραλίας και κάθε τόπου που διαθέτει μια τέτοια παραλία. Η γαλάζια σημαία μαρτυρά πολλά για την παραλία όπου τοποθετείται και ακόμα περισσότερα για τους κατοίκους του τόπου της. Το ίδιο και η απουσία της...!!!Η παρούσα Δημοτική Αρχή τραυμάτισε, σε ελάχιστο χρόνο από την ανάληψη των καθηκόντων της – και υπογραμμίζουμε τη λέξη «καθήκοντα» - το γόητρο των ακτών της Πρέβεζας.Η Κυανή Ακτή και η παραλία Μονολιθίου είχαν επιτύχει να βραβευτούν με γαλάζιες σημαίες.Όχι τυχαία, όχι επειδή «είχαμε μπάρμπα στην Κορώνη», αλλά επειδή την άξιζαν. Είναι σπάνιο το φαινόμενο των ρευμάτων που προκύπτουν από τη σύμπλεξη του Ιονίου με τον Αμβρακικό και ευτυχές το φαινόμενο που προκύπτει. Να το πούμε πιο απλά, είμαστε τυχεροί που δεν έχουμε βιομηχανίες στην περιοχή, αλλά, κι αν είχαμε, η θάλασσά μας θα έκανε το έργο της. Εκεί όμως που η φύση θα πετύχαινε, ο άνθρωπος αποτυγχάνει. Η ακραία ανικανότητα, η κραυγαλέα ολιγωρία και η υπό μίαν έννοια αδιαφορία - έως του σημείου του επιδεικτικού - της Δημοτικής Αρχής και οι δυο παραλίες έχασαν τις γαλάζιες σημαίες.Οι πρόδηλα λυπημένοι - όσο και αντικειμενικοί - από την απαράδεκτη εξέλιξη υπεύθυνοι του προγράμματος των γαλάζιων σημαιών (ΕΕΠΦ), ήσαν και καταπέλτες: Ο λόγος που οι δύο παραλίες έχασαν τις γαλάζιες σημαίες δεν ήταν η ποιότητα των υδάτων, αλλά η άθλια εικόνα που παρουσίαζε η ακτή, από την άποψη της καθαριότητας και των υποδομών υγιεινής!!!Και πότε έγινε ο έλεγχος….; Τον Αύγουστο!!!Δηλαδή χάθηκαν, όχι λόγω ενός δυσμάχητου παράγοντα, όπως π.χ. η μόλυνση, αλλά εξαιτίας ενός φαιδρού, ουτιδανού, ανάξιου και ευτελούς λόγου: ότι η Δημοτική Αρχή δεν φρόντισε να καθαρίσει στοιχειωδώς τις ακτές. Λόγω του ότι άφησε τις ακτές στη μοίρα τους, ρυπαρές και αφρόντιστες, εγκαταλελειμμένες και δυσώδεις. Οι φιλότιμες προσπάθειες των εθελοντών που καθάρισαν τις παραλίες δεν θα μπορούσαν να αναπληρώσουν το έλλειμμα της Δημοτικής Αρχής, παρότι αποκατέστησαν μέρος της αθλιότητας. Έτσι το κακό έγινε. Και μάλιστα, σύμφωνα με τους κανονισμούς, δεν θα μπορέσει να διεκδικήσει η Πρέβεζα πριν το 2013 τις χαμένες γαλάζιες σημαίες! Η παράταξή μας ήδη έχει προχωρήσει σε ενέργειες, προκειμένου να διορθωθεί το δυσμενές για τον τόπο μας αποτέλεσμα, επιζητώντας την επανεξέταση των συγκεκριμένων παραλιών, ακόμη και δικαιολογώντας, αν και δε θα ‘πρεπε, την Δημοτική εξουσία, προκειμένου για το καλό του τόπου. Ίσως το εγχείρημα πέσει στο κενό, δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσπαθήσουμε.Εδώ θα πρέπει να γίνει μια παύση: Αμέσως παραπάνω αναφερθήκαμε στο «δεύτερο λόγο» υποβαθμίζοντάς τον έως του ορίου του ελαχίστου. Οι άξιοι υπάλληλοι του Δήμου Πρέβεζας ίσως ενοχληθούν. Δεν θα έπρεπε όμως. Γνωρίζουμε καλά ότι κάποιοι από αυτούς βρέθηκαν από την αρχή, από τη στιγμή που διαπιστώθηκε εκ των ένδον το πολιτικό έλλειμμα, ανάμεσα στους εθελοντές που καθάρισαν μόνοι τους, μαζί με άλλους ενεργούς πολίτες, χωρίς κανείς να τους «προστάξει», ως Άρχων και προεστός. Οι δημοτικοί υπάλληλοι είναι οι ίδιοι, χάρη στους κόπους και τις υπηρεσίες των οποίων η πόλη και η Ήπειρος ολάκερη είχε να περηφανεύεται για τις δυο παραλίες στολίδια και καυχήματα και αποκούμπι για τους πέριξ νομούς, όταν η οικονομική κρίση ενέσκηψε στη χώρα και έκανε τις μακρινές διακοπές απλησίαστες. Οι δημοτικοί υπάλληλοι είναι οι ίδιοι που θα μπορούσαν να συνεχίσουν το εξαίρετο έργο τους και φέτος. Είναι πασιφανές ότι το έργο τους διαταράχθηκε από δοθείσες εντολές περί το αντίθετο. Το πού απασχολήθηκαν αυτοί οι συντοπίτες μας, οι επιφορτισμένοι κάθε χρονιά με το ίδιο έργο – την προστασία του απόλυτου, το με ποιου τις εντολές, το πού είπε ο προεστός στους υποτακτικούς του να πάνε να του δουλέψουν, θα το μάθουμε και θα το αποκαλύψουμε σε νεώτερο Δελτίο μας. Σήμερα όμως ένα είναι το ζητούμενο: Η καταστροφή.Η απουσία των γαλάζιων σημαιών από τις παραλίες Μονολιθίου και Κυανής Ακτής, που επάξια τις είχαν κερδίσει, δημιουργεί δικαιολογημένα στους επισκέπτες υπόνοιες για την καταλληλότητα των υδάτων, η απώλεια των γαλάζιων σημαιών αποκαλύπτει την απόλυτη έκπτωση του επιπέδου της περιβαλλοντικής μέριμνας του Δήμου, «επισημοποιώντας» και επισφραγίζοντας την υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος του Δήμου Πρέβεζας, Αδέξιος αυτοτραυματισμός, κύημα αδιαφορίας, ή αποτέλεσμα ανικανότητας και αβελτηρίας;;;Οι πιο εμβληματικές παραλίες του Δήμου απαξιώνονται, υποβαθμίζονται για ήσσονα λόγο, που σχετίζεται ευθέως με την ανικανότητα της Δημοτικής αρχής. Η απώλεια των γαλάζιων σημαιών είναι για την Πρέβεζα απώλεια κεκτημένων. Οι παραλίες μας, τις οποίες θαυμάζουν επισκέπτες από όλο τον κόσμο, δικαιωματικά αξίζουν την βράβευση και γι αυτό την είχαν κατακτήσει. Το ότι για δύο τουλάχιστον χρόνια θα στερηθούν αυτή τη βράβευση, είναι απαράδεκτη εξέλιξη, που θα έπρεπε να είχε προκαλέσει παραιτήσεις αν υπήρχε αυτή η σπάνια στις μέρες μας ιδιότητα που λέγεται ευθιξία.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

‘ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΡΑ’

Κλειστές αύριο οι Δ.Ο.Υ. Άρτας-Πρέβεζας-Λευκάδας

Κλειστές θα παραμείνουν αύριο οι Δ.Ο.Υ. Άρτας-Πρέβεζας-Λευκάδας λόγω της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης των εφοριακών. Ειδικότερα, με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εφοριακών Υπαλλήλων Άρτας – Πρέβεζας – Λευκάδας κάνει γνωστό ότι πραγματοποιεί την εκλογοαπολογιστική του συνέλευση την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου και ώρα 10:30 στο ξενοδοχείο «ΜΑΡΓΑΡΩΝΑ» στην Πρέβεζα. Για το λόγο αυτό οι Δ.Ο.Υ. Άρτας – Πρέβεζας – Λευκάδας – Πάργας – Φαναρίου και οι Κτηματικές Υπηρεσίες Άρτας – Πρέβεζας – Λευκάδας θα είναι κλειστές από τις 09:30 της 22-09-2011.

Συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας


Αύριο Πέμπτη 22-09-2011 και ώρα 10.00 π.μ. συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, με 44 θέματα να περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη.

Σύλληψη 45χρονου στην Πρέβεζα για ναρκωτικά


Συνελήφθη χθες το μεσημέρι στην Πρέβεζα από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ, ένας ημεδαπός, ηλικίας 45 ετών, γιατί σε γενόμενο έλεγχο κατελήφθη να κατέχει μία χάρτινη συσκευασία η οποία περιείχε ποσότητα κάνναβης συνολικού βάρους (0,7) γραμμαρίων.Ναρκωτικές ουσίες κατασχέθηκαν από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας που διενεργεί την προανάκριση.

Με στάση εργασίας την Πέμπτη συνεχίζει η ΠΟΕ-ΟΤΑ


Mε τετράωρη πανελλαδική στάση εργασίας (11.30 - 15.30) την Πέμπτη 22/9, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ.Στις 12.30 το μεσημέρι οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα συγκεντρωθούν έξω από τα γραφεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ (Καρόλου 24-Πλατεία Καραϊσκάκη-Αθήνα) και από εκεί θα κάνουν πορεία στο υπουργείο Εσωτερικών. Στη συνέχεια αναμένεται να κινηθούν προς τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου η πορεία τους θα ενωθεί με αυτή των φοιτητών και των εκπαιδευτικών.

ΤΕΕ ΗΠΕΙΡΟΥ:Να προχωρήσουν Ρυθμιστικό και Π.Δ. λίμνης


Την άμεση ολοκλήρωση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων και την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος προστασίας λίμνης Παμβώτιδας, ζητά με επιστολή του προς το υπουργείο Περιβάλλοντος το Τμήμα Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.Η καθυστέρηση έκδοσης του Π.Δ., με στόχο τη διαχείριση και προστασία των ευαίσθητων οικοσυστημάτων του Λεκανοπεδίου (χαρακτηρισμός όπως χερσαίας και υδάτινης περιοχής όπως λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων, των πηγών Κρύας και Τούμπας, όπως τάφρου Λαψίστας, του αισθητικού δάσους Ιωαννίνων, καθώς και όπως εποχιακής λίμνης Βρέλλη ως περιοχή οικοανάπτυξης με περιφερειακή ζώνη προστασίας, και καθορισμός χρήσεων γης όρων και περιορισμών δόμησης) αλλά και η μη ολοκλήρωση του Ρυθμιστικού έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας, καθώς και φορέων με το ΤΕΕ να επαναφέρει το ζήτημα, επιδιώκοντας να ασκήσει πίεση στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, ώστε να «ξεμπλοκάρουν» οι διαδικασίες.Όπως είναι γνωστό, το ΥΠΕΚΑ από τον Φεβρουάριο του 2010 έχει προχωρήσει σε νέα διαδικασία διαβούλευσης για το Ρυθμιστικό με βάση την αρχική μελέτη και όχι με την πρόταση του ΥΠΕΧΩΔΕ και έκτοτε υπάρχει καθυστέρηση στην κατάληξη και την θεσμοθέτηση.Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το ΤΕΕ/ΤΗ «Η καθυστέρηση της ολοκλήρωσής τους ενθαρρύνει τη προώθηση ενεργειών που επιφέρουν αποτελέσματα μη αναστρέψιμα, με σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στον ορθολογικό χωροταξικό σχεδιασμό του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων», κάνοντας λόγο για «ολιγωρία» και «οχύρωση πίσω από το ισχύον καθεστώς δόμησης», η οποία δεν δικαιολογεί, αντίθετα μεγιστοποιεί τις ευθύνες όσων πρέπει να προωθήσουν και να θεσμοθετήσουν τους κανόνες προστασίας και ορθολογικού σχεδιασμού.Το Προεδρικό Διάταγμα, ορίζει προστατευόμενη ζώνη πλάτους 300 μέτρων και αποκλείει τις οικοδομικές δραστηριότητες και τις τουριστικές χρήσεις στη λίμνη, με το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ να επικαλείται τις διαδικασίες Περιβαλλοντικής αδειοδότησης και τη θετική γνωμοδότηση ως προς την Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αξιολόγηση (Π.Π.Ε.Α.) για τουριστικές μονάδες στη παραλίμνια περιοχή, που είχαν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση.«Άμεσα πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες για την ολοκλήρωση των παραπάνω σχεδιασμών ώστε τετελεσμένα γεγονότα να μην είναι εις βάρος της περιοχής και νομότυπες ενέργειες να αποτελούν άλλοθι για κάθε υπεύθυνο» καταλήγει στην επιστολή του το ΤΕΕ/ΤΗ.

Άμεση θεσμοθέτηση του Π.Δ. Παμβώτιδας ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ
Αντίθετος στην δημιουργία νέων ξενοδοχειακών μονάδων στη λίμνη Παμβώτιδα εμφανίζεται και ο ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων, απαιτώντας την άμεση θεσμοθέτηση του Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία της Λίμνης Παμβώτιδας, όπως εξάλλου είχαν υποστηρίξει οι παρατάξεις «ΑΥΡΙΟ» και «3 Κλικ Αριστερά» στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου και στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων αντίστοιχα.Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους πολίτες των Ιωαννίνων να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους και του δημόσιου συμφέροντος και την αποτροπή του σκανδάλου.

ΠΡΩΙΝΑ ΝΕΑ

"Πολύ αργά ξεκίνησε την προσπάθειά του ο κ. Πρύτανης"


Διαβάζω ότι ο πρύτανης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων ο κ. Αλμπάνης κάνει τώρα «προσπάθεια» να κρατηθούν τα πανεπιστήμια ανοιχτά . Πιστεύω ότι πολύ αργά ξεκίνησε την προσπάθειά του ο κ. Πρύτανης και πολύ φοβάμαι ότι δε θα έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα...Λυπάμαι αλλά οι πρυτάνεις έσπειραν ανέμους και τώρα θα θερίσουμε θύελλες. Μόνο που τις θύελλες αυτές θα τις πληρώσουν κύρια οι ίδιοι οι φοιτητές, οι οικογένειές τους και η κοινωνία και καθόλου οι πρυτάνεις και οι καθηγητές. Δυστυχώς για τη χώρα μας που βρίσκεται μάλιστα σε αυτή τη δεινή κατάσταση οι θεσμικοί της αντί να βρίσκονται στο προσκήνιο και να παίζουν τους βασικούς τους ρόλους, βρίσκονται στο παρασκήνιο κομπάρσοι . Κάποιοι και μάλιστα πρυτάνεις συνιστούν την ανατροπή των νόμων της πατρίδας τους γιατί αυθαίρετα και χωρίς διάλογο ίσως το ίδιο αυθαίρετα που κατηγορούν ότι ενήργησε η πολιτεία κα ι χωρίς επιχειρήματα , αποφαίνονται ότι είναι αντισυνταγματικοί . Κάποιοι άλλοι που περίμεναν το σύνθημα στα «ρήματα εκείνων πειθόμενοι τους τσαλαπατούν γιατί έτσι τους βολεύει εκμεταλλευόμενοι την ανυπαρξία και την αδυναμία ή ανικανότητα του κράτους να υπερασπιστεί τη νομιμότητα. Κάποτε σε αυτή τη χώρα υπήρχε και διάλογος και αυτοσεβασμός και αλληλοσεβασμός και αλληλεγγύη. Απορώ πως οι πρυτάνεις δεν ξέρουν ότι σε μια δημοκρατία οι νόμοι είτε μας αρέσουν είτε όχι , είτε μας συμφέρουν είτε όχι είναι σεβαστοί και εφαρμοστέοι όσο ισχύουν. Κάτι πολύ σοβαρό είχε κάνει( δεν είχε πει) ο Σωκράτης. Στη δημοκρατία υπάρχουν διαδικασίες τροποποίησης ή αλλαγής των νόμων και όχι σίγουρα με κλειστά τα πανεπιστήμια. Και εν πάση περιπτώσει κάποτε πρέπει να σταματήσει αυτή η ελληνική πρωτοτυπία με τις καταλήψεις και με την ιδιοκτησιακή αντίληψη του εργασιακού τους χώρου από τους εργαζομένους σε αυτούς . Ούτε η ΔΕΗ είναι του κ. Φωτόπουλου ,ούτε οι δρόμοι των ταξιτζήδων και των φορτηγατζήδων ,ούτε τα πανεπιστήμια των πρυτάνεων, των καθηγητών και των φοιτητών μόνο.. Πως μπορεί να είναι ανοικτό ένα πανεπιστήμιο στη γνώση όταν τον περισσότερο εκπαιδευτικό του χρόνο είναι κλειστές οι πόρτες του; Το δικαίωμα εργασίας του καθενός και το δικαίωμα της απεργίας είναι σεβαστά. Το δικαίωμα χρησιμοποίησης του εργασιακού χώρου ως εκβιασμού της πολιτείας και της κοινωνίας είναι απαράδεχτο και επικίνδυνο όχι μόνο στο χώρο της παιδείας ( εδώ μάλιστα έχει και μια ιδιαίτερη σημασία) αλλά σε όλους τους χώρους .Σκεφτείτε αν όλοι μας σκεφτόμαστε και ενεργούμε έτσι….

Κ.ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Μηχ/γος – Ηλ/γος Μηχανικός Ε. Μ.Π

Τις φταίει; Ποιος εκβιάζει;

Του Νίκου Κοτζιά

Ακούσαμε τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς του σε ομιλίες και παρεμβάσεις στη Θεσσαλονίκη το προηγούμενο σαββατοκύριακο, που ήταν ένα μείγμα ψέματος, ιεραποστολής, αγνόησης του τι έλεγαν πριν λίγους μήνες οι ίδιοι, αντιγραφής του «μπορούμε» του Ομπάμα πριν τρία χρόνια καθώς και κειμένων των Νέων Εργατικών του Μπλερ πριν δέκα χρόνια. Όλα αυτά λέχθηκαν σε εντελώς διαφορετικές εποχές από εκείνες που γεννήθηκαν αυτές οι ιδέες και το αναμάσημά τους σε εποχή κρίσης απλά επιβεβαιώνει ότι (α) αυτά που λέει η κυβέρνηση είναι εκτός τόπου και χρόνου και (β) ότι δεν τα πιστεύει. Τα λέει για να ετοιμάσει άλλα!

Ποιος δρόμος είναι επικίνδυνος;
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε κάθε άλλη πολιτική πέραν της δικής του ως «Επικίνδυνη» για τη χώρα. Με άλλα λόγια, δηλαδή, υπάρχει μια ουσιαστική μετακίνηση στις απόψεις του. Μέχρι τώρα, σύμφωνα με την κυβέρνηση υπήρχε για την χώρα μόνο ένας δρόμος. Ήταν ο δρόμος που βεβαίωνε τους έχοντες και κατέχοντες ότι υπάρχει άλλος δρόμος για αυτούς προκειμένου να μη θιγούν τα συμφέροντά τους, ο δρόμος της λεηλασίας των εργαζομένων με πρόσχημα «το κακό κράτος». Αυτός ο δρόμος που βολεύει τους πρώτους εμφανίζεται στον απλό πολίτη ως μονόδρομος. Η θεωρία του μονόδρομου δεν καλύπτει μόνο τα εγκληματικά λάθη της κυβέρνησης στις μη διαπραγματεύσεις που κάνει με την τρόικα, αλλά πριν απ’ όλα την τρομερή ανακατανομή που γίνεται στη χώρα υπέρ των λίγων σε βάρος των μισθωτών, των συνταξιούχων και των μικροϊδιοκτητών. Με άλλα λόγια, στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάστηκε ως αναγκαίος ο δανεισμός όπως γίνεται από το εξωτερικό και αποσιωπήθηκε και πάλι η τρομερή ανακατανομή εισοδήματος και πλούτου.Με τη θεωρία του μονόδρομου ως του μόνου τάχα μη επικίνδυνου δρόμου, η κυβέρνηση καλύπτει το γεγονός ότι η κατάσταση χειροτερεύει. Το υψηλό έλλειμμα της χώρας δεν θα μας οδηγούσε από μόνο του σε χρεωκοπία ή ακόμα μεγαλύτερη εξάρτηση από τρίτους (χρεωκοπία δημοκρατίας και κυριαρχίας). Εκεί οδηγείται η χώρα από την έλλειψη παραγωγικής βάσης, την ύφεση αλλά και από το συνεχώς αυξανόμενο χρέος. Ως προς τις ελλείψεις σε παραγωγική ικανότητα της χώρας είναι εξίσου συνυπεύθυνη με την ΝΔ.Η κυβέρνηση αποφεύγει να απαντήσει έστω και μια φορά στην απλή αριθμητική ότι όταν έχεις εισόδημα εκατό και δεν μπορείς να πληρώσεις πέντε, είναι αδύνατο να ανταποκριθείς σε ένα αυξανόμενο χρέος, ας πούμε στα δέκα, όταν πέφτει το εισόδημά σου στα ογδόντα. Ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη δεν μίλησε για αυτή την χειροτέρευση (ύφεση, κλείσιμο επιχειρήσεων, αυξανόμενη ανεργία, έλλειψη προσδοκιών για τους νέους κοκ), αλλά μίλησε για τις επιτυχίες της κυβέρνησής του. Το καινούργιο στην Θεσσαλονίκη ήταν, ότι ενώ η κυβέρνηση καλούσε σε νέες θυσίες τον λαό, ταυτόχρονα μας κάλεσε να νιώσουμε τα δίκαια και τις θυσίες των τοκογλύφων.Στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι δημιουργεί ατμόσφαιρα καταστροφολογίας. Φαίνεται ότι ξέχασε ότι την ιστορία της καταστροφολογίας την άνοιξε ο ίδιος μετά των υπουργών του όταν ταξίδευαν στην κινδυνολογία του «Τιτανικού» και την συνέχισαν οι υπουργοί του πριν την πέμπτη δόση με ανοησίες στις οποίες προστέθηκε και οι κινδυνολογίες από εκείνο το ανόητο κορίτσι που ήθελε να στείλει τον πατέρα του στη φυλακή. Στην πραγματικότητα, αν συνεχίσει η Ελλάδα στο ίδιο μοτίβο, είναι φανερό ότι δεν θα αποφύγει τα χειρότερα, αφού η ακολουθητέα πολιτική θυμίζει την ιατρική του μεσαίωνα που θεωρούσε ότι ο ασθενής θα γίνει καλά εάν χάσει αίμα. Ότι όσο πιο πολύ αίμα έχανε τόσο πιο γρήγορα υποτίθεται ότι θα απαλλασσόταν από το σαράκι. Ως που τελικά πέθαινε.

Ποιος έχει ευθύνες;
Η κυβέρνηση έχει τις μέγιστες ευθύνες για εδώ που φτάσαμε. Την Ελλάδα που τόσο αντιπαθεί την έφτιαξαν οι σημερινοί υπουργοί της και εκείνοι της ΝΔ. Το μοντέλο ανάπτυξης είναι και δική της επιλογή. Η στήριξη στα παράσιτα της διαπλοκής είναι και δική της πολιτική. Η προστασία των τοκογλύφων ήταν και είναι βασική της αντίληψη. Τα πανεπιστήμια που παρήγαν και θα παράγουν άνεργους φτιάχτηκαν από εκείνη με δύο κριτήρια (α) φτηνές σχολές και (β) διάσπαρτες στον ορίζοντα. Ο περιορισμός της αγροτικής παραγωγής είναι δικό της αποτέλεσμα και της ΝΔ. Μάλιστα το τελευταίο από τα εργοστάσια ζάχαρης που έκλεισαν, το 2006, το έκλεισε το άλλο αστέρι της Ελληνικής πολιτικής ζωής, ο Κ.Καραμανλής που κάποιοι θέλουν να μας τον εμφανίσουν ως τον επόμενο σωτήρα. Δεν ήταν παρά δικός υπουργός κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που δεν φρόντισε να φτιαχτεί ειδικό εργαστήρι για το βαμβάκι και το κάλλιστο ελληνικό βαμβάκι έπεσε από την πρώτη θέση στον κόσμο στη δέκατη. Η χώρα εισάγει, πλέον, βαμβάκι, ζάχαρη, σπαράγγια και ελαιόλαδο (από την Γερμανία παρακαλώ), λεμόνια και ρόδια. Ενώ η ΝΔ δέσμευσε μακρόχρονα σε εξευτελιστικές τιμές τον ορυκτό πλούτο της χώρας, όπως το νικέλιο, την παραγωγό του οποίου θέλει να ξεπουλήσει η σημερινή κυβέρνηση.Για την διάλυση του παραγωγικού ιστού της χώρας και την μη πραγματοποίηση επενδύσεων δεν φταίνε ούτε οι μισθωτοί, δημόσιοι υπάλληλοι ή μη, ούτε οι συνταξιούχοι. Φταίνε οι κυβερνήσεις που υποτάχτηκαν σε τραπεζίτες και διαπλοκή. Φταίει το ότι οι τράπεζες πράττουν κατά κανόνα μόνο τοκογλυφία, ενώ οι ιδιώτες επιχειρηματίες αν είναι ταλαντούχοι και δυναμικοί υποφέρουν από την κυβερνητική πολιτική, αντίθετα με εκείνους που λεηλατούν το κράτος και τις ίδιες τις επιχειρήσεις τους.Μπορεί στη Θεσσαλονίκη να μας βεβαίωνε η κυβέρνηση πόσο σκληρά διαπραγματεύεται. Τόσο, όμως, το παρελθόν της, όσο και το τι πράττει πραγματικά, την διαψεύδουν. Ως προς το παρελθόν δεν τις καταλόγισα αυθαίρετα το γεγονός ότι δεν διαπραγματεύεται και ότι η αντιπροσωπεία που έστειλε αρχικά στις Βρυξέλλες ήταν άπειρη και άσχετη από την τέχνη και την επιστήμη των διαπραγματεύσεων. Με αφορμή την τότε κριτική μου η κυβέρνηση ερωτήθηκε επανειλημμένα, και εκείνη με πειθώ δήλωνε ότι όταν χρωστάς δεν μπορείς να διαπραγματεύεσαι (υπάρχουν πολλαπλές δηλώσεις από Θ.Πάγκαλο, Φ.Σαχινίδη, Γ.Παπακωνσταντίνου, όλοι αρμόδιοι και υπεύθυνοι εκείνων των διαπραγματεύσεων). Τα λάθη εκείνων των διαπραγματεύσεων έβαλαν σαθρό θεμέλιο στην όλη θέση της χώρας. Αντί τότε η ελληνική πλευρά να ζητήσει μεγάλο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής και μικρό τόκο, εξασφαλίζοντας δάνεια και από τις αναδυόμενες αγορές, πρότεινε μικρότερο χρονοδιάγραμμα, ενώ έβαλε τη διαπλοκή να βρίζει με πρωτοσέλιδα όποιον σκεφτόταν εξασφάλιση δανεισμού από τρίτες χώρες. Το σημερινό πρόβλημα είναι αποτέλεσμα εκείνων των επιλογών.Η κυβέρνηση όχι μόνο αρνείται να κάνει αυτοκριτική για τις τότε ανοησίες της, αλλά επιμένει να μην θέλει να διδαχτεί από αυτές. Αντ’ αυτού παριστάνει ότι διαπραγματεύεται τα σημερινά προβλήματα. Δεν είναι έτσι και ας μου επιτραπεί ένα παράδειγμα. Ο Β.Βενιζέλος μαζί με τον πρωθυπουργό έκαναν ένα μεγάλο σφάλμα για το οποίο έχουν και την πρώτη ευθύνη. Δέχτηκε να συμφωνήσει με την Φιλανδία να της δοθούν εγγυήσεις. Μετά ήρθε το δεύτερο βήμα ανικανότητας. Η έγκριση και με την ελληνική ψήφο της παραγράφου 9 των συμπερασμάτων της 21ης του Ιουλίου Αυτή η ανοησία αποκάλυψε τη ρηχότητα και την επικινδυνότητα των κυβερνώντων. Προκειμένου ο Β.Βενιζέλος να αποσείσει από πάνω του τις ευθύνες, έγραψε ένα επιπόλαιο γράμμα στην Επιτροπή με το οποίο υπογράμμιζε ότι το θέμα της παραγράφου εννέα είναι πολιτικό και άρα όχι ελληνικό ζήτημα, αλλά των Βρυξελλών. Φοβάμαι ότι δεν κατάλαβε τι έκανε. Με αυτό τον τρόπο επέτρεψε στην Πολωνική Προεδρία, στην Φιλανδία, στην Επιτροπή και στους γαλλογερμανούς να διαπραγματεύονται μεταξύ τους για το τι θα εμπεριέχουν οι ελληνικές εγγυήσεις και κατόπιν θα κλιθεί η Ελλάδα να πει σε έτοιμες αποφάσεις τις προτάσεις της.

Νέοι Εκβιασμοί;

Οι ανόητες επιθέσεις στους δημόσιους υπαλλήλους και από την ΔΕΘ, επιζητούν να συγκαλύψουν τους πραγματικούς υπεύθυνους –που η κυβέρνηση υπηρετεί- για την ένταση της ελληνικής κρίσης. Αποσκοπεί, όμως, και στην προετοιμασία νέων εκβιασμών. Όλα δείχνουν ότι κυβέρνηση και τρόικα αναζητούν και μεθοδεύουν νέους τρόπους με τους οποίους θα σοκάρουν την κοινωνία. Τέτοια μορφή είναι να υπάρξουν δάνεια για την αποπληρωμή του χρέους δεσμευμένο ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί για πληρωμή μισθών και συντάξεων. Πρόκειται για ένα παραδειγματικό σενάριο για το πώς μπορεί να φτιαχτεί σκηνικό εκβιασμών, αλλά και εκλογών. Μέχρι τότε θα πρέπει να είναι σαφές το τι ετοιμάζεται, από ποιόν ετοιμάζεται, ποιος έχει ποια ευθύνη. Διότι υπάρχει πάντα το αύριο. Και το χειρότερο που μπορεί να πάθει η χώρα είναι αυτοί που την οδήγησαν στην κρίση και που σήμερα την διαχειρίζονται, να θέλουν να διαχειρίζονται την πολιτική, την διακυβέρνηση, την ενημέρωση και τις επενδύσεις και εμείς να τους αφήσουμε.

Αναταράξεις φέρνουν στο ΠΑΣΟΚ τα νέα μέτρα ‎

Νέες αναταράξεις προκαλεί το πλαίσιο των μέτρων που συμφωνήθηκε μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας. Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αλλά ακόμη και υπουργοί εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η εφαρμογή αυτών των παρεμβάσεων. Στον αντίποδα, άλλα κυβερνητικά στελέχη που υπογραμμίζουν την ανάγκη λήψης αυτών των αποφάσεων.Ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Οικονόμου προανήγγειλε στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα 99,5 ότι θα ξεκινήσει μια πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών υπέρ της προσπάθειας που κάνει η κυβέρνηση για να αποφύγει η χώρα την πτώχευση. Αρκετοί βουλευτές, οι οποίοι εξελέγησαν ασθμαίνοντες στις εκλογές του 2009 συσπειρώνονται κατά των εκλογών καθώς θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα επανεκλεγούν.

Ξεκίνησαν και στα Γιάννενα οι καταλήψεις Σχολείων-Κατειλημμένο από μαθητές το Γυμνάσιο Ελεούσας


Μεγαλώνει μέρα με τη μέρα ο αριθμός των σχολείων που τελούν υπό κατάληψη σε όλη τη χώρα, με τους μαθητές να σκληραίνουν τη στάση τους, απέναντι στα εφαρμοζόεμνα μέτρα του υπουργείου Παιδείας. Στην Ήπειρο, μετά την Άρτα στο χορό των καταλήψεων μπήκαν και τα Γιάννενα, καθώς το Γυμνάσιο Ελεούσας ήδη τελεί υπό κατάληψη. Θυμίζουμε, ότι στα Γιάννενα, με πρωτοβουλία του Συντονιστικού Αγώνα δόθηκε αγωνιστικό ραντεβού για αύριο Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι στο Δημαρχείο Ιωαννίνων, ενώ επίσης, θα γίνει συνέλευση του Συντονιστικού το Σάββατο το απόγευμα στις 7 μ.μ. μπροστά από τη Νομαρχία.

Κλέινει η εφορία στην Πάργα!


Κατεβάζουν ρολά 19 εφορίες της περιφέρειας έως το τέλος του έτους στο πλαίσιο της πρώτης φάσης του σχεδίου αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, θέτοντας σε εφαρμογή το σχέδιο αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών του.Στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνονται οι Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες Πάργας, Τροπαίων, Ακράτας, Κλειτορίας, Ανδρίτσαινας, Βάρδας , Τυμπακίου, Καστελλίου Πεδιάδας, Ληξουρίου, Νεάπολης Βοίου, Δερβενίου, Αρεόπολης, Κροκεών, Νεάπολης Βοιών, Νεάπολης , Πλωμαρίου, Μήθυμνα, Γαργαλιάνων και Φιλιατρών και Καρλοβασίου.Οι εφορίες αυτές θα ενσωματωθούν σε γειτονικές Δ.Ο.Υ. Εντός του 2012, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει τη δραστική συρρίκνωση των εφοριών από 288 σήμερα σε λιγότερες από 100. Οι φορολογούμενοι θα διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις τους μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών και θα πληρώνουν τους φόρους στις τράπεζες και οι εφοριακοί θα ασχολούνται με διασταυρώσεις και ελέγχους έχοντας στο πλευρό τους και ιδιώτες οι οποίοι θα συνδράμουν στον εντοπισμό των οφειλετών και των περιουσιακών τους στοιχείων τα οποία θα μπορούν να κατασχεθούν στην περίπτωση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σύλληψη 48χρονου για ναρκωτικά στη Νεοκαισάρεια Ιωαννίνων

Συνελήφθη χθες το μεσημέρι στη Νεοκαισάρεια Ιωαννίνων από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Περιφέρειας Ιωαννίνων σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, ένας κάτοικος της περιοχής , ηλικίας 48 ετών, για καλλιέργεια ναρκωτικών ουσιών.Ειδικότερα, σε γενόμενη έρευνα στο σπίτι του, βρέθηκε ποσότητα κάνναβης συνολικού βάρους (40,1) γραμμαρίων καθώς και τρία (3) δενδρύλλια κάνναβης.Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ οι ναρκωτικές ουσίες κατασχέθηκαν από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων που διενεργεί την προανάκριση.

SΟΣ Αμβρακικός: Μήπως οι τοπικοί πολιτικοί στοχεύουν να πυροβολήσουν την λογική;

Ομολογία ανικανότητας φύλαξης του φυσικού πλούτου της Ηπείρου, επιβεβαίωση των τοπικών πελατειακών σχέσεων και πρωτοφανή προσπάθεια απαξίωσης επιστημόνων του θεσμοθετημένου από το κράτος Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού κόλπου επιβεβαιώνουν τα δημοσιεύματα των ΜΜΕ, όπου φαίνεται ότι οι τοπικοί πολιτικοί σε ανώτερο επίπεδο προσπαθούν να δρομολογήσουν χωρίς διαφάνεια και με την επίκληση δήθεν αρμοδιοτήτων, το άνοιγμα του κυνηγιού στην ζώνη απόλυτης προστασίας του Αμβρακικού, μιας περιοχής με παγκόσμια σημασία για την διατήρηση απειλούμενων ειδών.Το δυστύχημα βέβαια αφορά κυρίως την τοπική κυνηγετική οικογένεια που αντί να καταγγείλει τέτοιες μεθοδεύσεις, όπως έκαναν ήδη οι 10 μεγαλύτερες ΜΚΟ της χώρας με εμπεριστατωμένο και επιστημονικό τρόπο και αποτελεί δέσμευση της ευρωπαϊκής κυνηγετικής συνομοσπονδίας FACE, επιβεβαιώνει το χειρότερο πρόσωπό της. Αντί να καλεί ούτως ή άλλως σε άμεσες δράσεις φύλαξης για την σωτηρία του κόλπου από τους λαθροθήρες, ανεξάρτητα από την επιδιωκόμενη «κυνηγετική κάρπωση», εκβιάζει από πέρυσι το κράτος με την επαναλαμβανόμενη τριετή καταστροφή των αυγών των πελεκάνων (που «τυχαία» συμβαίνει όσα χρόνια ίσχυε η τριετής ΚΥΑ), ζημιά τεράστια που έχει εκθέσει διεθνώς την χώρα και οδηγεί σε οικοτουριστικό μποϋκοτάζ την ευρύτερη περιοχή που περιλαμβάνεται ήδη από το 1990 στην «μαύρη λίστα» των περιοχών της Σύμβασης Ραμσάρ (Κατάλογος Μοντρέ), χρεώνοντας βέβαια την καταστροφή αυτή σε «άγνωστους», αλλά τελικά «συγγενείς» λαθροθήρες αφού θέλει, αλλά δεν μπορεί να πείσει κανέναν, ότι οι «λαθροθήρες» δεν ανήκουν στην νομιμόφρωνα οικογένεια, η ίδια που θέλει όμως σήμερα υπογείως και ενάντια στην αρνητική απόφαση του φορέα διαχείρισης, να ανοίξει το κυνήγι!!!Ο τοπικός κυνηγετικός κόσμος θα πρέπει να αποδείξει επιτέλους την ευαισθησία του για τους υγροτόπους, καταγγέλλοντας τα μπαζώματα, τις μαρίνες, τις νέες διανοίξεις δρόμων, τα άχρηστα έργα «ανάπτυξης» των λιμνοθαλασσών, τις αποξηράνσεις, τα πετρελαιοειδή, τις φόλες, τις εντατικές ιχθυοκαλλιέργειες, την φραγματοποίηση των ποταμών, την ρύπανση και τόσα άλλα για πού για πολλές δεκαετίες εάν δεν σιγούσε, επικροτούσε, καθώς μέχρι σήμερα δεν έκανε ποτέ κάποια ενέργεια για να τα σταματήσει. Θυμίζουμε ότι μέχρι τώρα, μόνο κάποιοι ρομαντικοί «οικολόγοι» δίνουν αγώνες για να «σταματήσουν την ανάπτυξη» που οδήγησε νομοτελειακά, όπως βλέπουμε σήμερα, σε ασφυκτική κατάσταση τον πλουτοπαραγωγικό αυτό πόρο, έναν ακόμη παράδεισο που δίνει ατελώς και αφειδώς, προϊόντα, υπηρεσίες και αγαθά σε όλους τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.Συνιστούμε τέλος στους τοπικούς άρχοντες όλων των κομματικών αποχρώσεων να σταματήσουν να ξερογλείφονται για τις ψήφους των κυνηγών, να αποδεσμευτούν επιτέλους από τους αναχρονιστικές μεθοδεύσεις του κυνηγετικού λόμπι και να αντιληφθούν, ως υπηρέτες του δημοσίου συμφέροντος, τις ευθύνες τους στην διαφύλαξη της φυσικής κληρονομιάς της Ηπείρου, διότι με τις αυτοκαταστροφικές τους ενέργειες επιβεβαιώνουν στο κοινωνικό σώμα, που τους έχει ήδη γυρίσει την πλάτη, όταν λέει ότι «όλοι ίδιοι είναι»!

Τοπική Πολιτική Κίνηση -
Οικολόγων Πράσινων Ιωαννίνων

Ο ΥΓΡΟΤΟΠΟΣ ΚΑΛΟΔΙΚΙΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΑΠΟ ΔΙΑΠΛΑΤΥΝΣΗ ΔΡΟΜΟΥ

Ερώτηση του Μιχ. Τρεμόπουλου στην ευρωβουλή, σχετικά με τις «περίεργες» συνθήκες αδειοδότησης και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Το Έλος Καλοδικίου στην Ήπειρο, ανατολικά της Πάργας, είναι μια σημαντική προστατευόμενη περιοχή του ευρωπαϊκού Δικτύου Natura 2000, καθώς αποτελεί μοναδικό σχηματισμό τυρφώδους – γαιώδους περιοχής με μεγάλη οικολογική και ιδιαίτερη αισθητική αξία. Σε αυτή την περιοχή και πιο συγκεκριμένα στην Περιφερειακή Ζώνη Β5, ξεκίνησε η κατασκευή του συγχρηματοδοτούμενου έργου «Παραλιακή οδός Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας, Τμήμα Καρτέρι – Κόμβος Πάργας», καταστρέφοντας και σημαντικούς αναπαραγωγικούς χώρους σπάνιων πουλιών, όπως βαλτόπαπιας και κραυγαετού.Τις παρατυπίες που συνόδευσαν την αδειοδότηση του έργου, καθώς και τις περιβαλλοντικές του επιπτώσεις φέρνει υπόψη της Επιτροπής ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων κ. Μιχάλης Τρεμόπουλος,ο οποίος δήλωσε: «Η εποχή που η κάθε υπηρεσία και ο κάθε εργολάβος έκαναν ό,τι ήθελαν μέσα σε πολύτιμες περιοχές της ελληνικής φύσης έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Υπάρχουν πλέον πολλοί ευαισθητοποιημένοι συμπολίτες μας και πολλές οργανώσεις που δεν θα επιτρέψουν τη συνέχιση της αυθαιρεσίας και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης, ιδιαίτερα σε μια εποχή κρίσης που υπονομεύει τις συνθήκες της επιβίωσής μας. Εμείς θα σταθούμε δίπλα τους, αναδεικνύοντας κάθε μικρή και μεγάλη περίπτωση».

Νέο Δ.Σ. στην Κίνηση Πολιτών «Καθαρός Καλαμάς»


Το νέο Δ.Σ. στην Πανελλήνια Κίνηση Ενεργών Πολιτών για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη «Καθαρός Καλαμάς»,το οποίο προέκυψε μετά την εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση της 21ης Αυγούστου που πραγματοποιήθηκε στην Κληματιά του Δήμου Ζίτσας:
Πρόεδρος: Τζώρτζης Γεώργιος (παπα-Γιώργης)
Αντιπρόεδρος: Παππάς Νίκος
Γ. Γραμματέας: Λεοντίου Κων/νος
Οργ. Γραμματέας: Γεωργίου Κων/νος
Ταμίας: Μπάτσος Θεόδωρος
Ειδ. Γραμματέας: Μάντζιος Αριστοτέλης
Μέλη: Κασαγγιάννη Μαίρη, Κοψίδης Δημήτριος και Πίκουλης Λάμπρος.

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς-Εκδηλώσεις στην Άρτα και την Πρέβεζα


Η ΛΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας – Άρτας στο πλαίσιο συμμετοχής της στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2011-2012, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου 2011, με θέμα «Κρίσεις. Συνέχειες και ασυνέχειες στην ιστορία», ενημερώνει ότι στα δυο μουσεία αρμοδιότητάς της, το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης και το Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας, θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες εκδηλώσεις:
Α. Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης
-Το Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου, θα εγκαινιασθεί περιοδική έκθεση με τίτλο «Η αυτοκρατορία σε κρίση. Οικονομική κρίση στη Νικόπολη κατά την ύστερη αρχαιότητα», στην οποία θα εκτεθούν νομισματικά σύνολα (θησαυροί) του 3ου και 4ου αι. μ.Χ., πλαισιωμένα από πλούσιο εποπτικό υλικό. Η έκθεση θα έχει διάρκεια 2 μήνες.
-Την Κυριακή, 25.09.2011, και ώρα 19.00 μ.μ. θα δοθεί διάλεξη από την κ. Αικατερίνη Λιάμπη, Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας και Πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με θέμα «Φαινόμενα οικονομικών κρίσεων κατά την αρχαιότητα».Επισημαίνεται ότι και τις δύο ημέρες εορτασμού (24-25/09/2011) η είσοδος στο μουσείο θα είναι ελεύθερη για το κοινό.Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνείτε με την κ. Αθηνά Κωνσταντάκη, αρχαιολόγο, στο τηλέφωνο 2682089890.

Β. Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας
-Το Σάββατο, 24.09.2011, θα εγκαινιασθεί περιοδική έκθεση με θέμα «Συνέχειες και ασυνέχειες στην ιστορία της Αμβρακίας». Η έκθεση θα έχει διάρκεια 2 μήνες.
-Το απόγευμα της ίδιας ημέρα, Σάββατο, 24.09.2011, και ώρα 19.00 μ.μ., θα δοθεί διάλεξη από την κ. Αικατερίνη Λιάμπη, Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας και Πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με θέμα «Φαινόμενα οικονομικών κρίσεων κατά την αρχαιότητα». Θα ακολουθήσει θεματική ξενάγηση στην ενότητα του μουσείου που αναφέρεται στο τέλος της Αμβρακίας.Επισημαίνεται ότι και τις δύο ημέρες εορτασμού (24-25/09/2011) η είσοδος στο μουσείο θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Σύλληψη αλλοδαπού διακινητή και παράνομων μεταναστών στην Ηγουμενίτσα


Συνελήφθη, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στην πύλη του λιμένα εξωτερικού της Ηγουμενίτσας, από προσωπικό της Λιμενικής Αρχής, πριν την επιβίβασή του σε πλοίο με προορισμό την Ιταλία, 41χρονος αλλοδαπός χωρίς νόμιμα έγγραφα, διότι μετέφερε τέσσερις αλλοδαπούς (2 ενήλικες και 2 παιδιά) οι οποίοι κατείχαν και επέδειξαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα.Προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας ενώ το όχημα κατασχέθηκε.

Μαθητικές κινητοποιήσεις στα Γιάννενα


Η απαίτηση των μαθητών «θέλουμε βιβλία, καθηγητές, σχολεία» ακούστηκε σε πολλές πόλεις της χώρας, στις κινητοποιήσεις που έγιναν χτες το πρωί.Μαθητές από δέκα σχολεία, κόντρα στις απειλές για απουσίες και αποβολές, πραγματοποίησαν κινητοποίηση χτες και στα Γιάννενα. Με συγκεντρώσεις, που περνούσαν και από άλλα σχολεία καλώντας τους συμμαθητές τους να πάρουν μέρος στον αγώνα, η κινητοποίηση κατέληξε στην κεντρική πλατεία. Εκεί με πρωτοβουλία του Συντονιστικού Αγώνα έγινε συζήτηση για την κλιμάκωση και διεύρυνση της πάλης ανανεώνοντας το αγωνιστικό ραντεβού για αύριο, Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι στο Δημαρχείο. Επίσης, θα γίνει συνέλευση του Συντονιστικού το Σάββατο στις 7 μ.μ. στην νομαρχία.

Ακύρωση πτήσης της Olympic Air από την Αθήνα προς τα Ιωάννινα λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών


Ακυρώθηκε η χθεσινοβραδινή πτήση της Olympic Air από τα Ιωάννινα προς την Αθήνα λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών.Το αεροσκάφος απογειώθηκε κανονικά από το "Ελ. Βενιζέλος", αλλά στην διαδρομή του προς τα Γιάννινα, λόγω καταιγίδας ο κυβερνήτης του δεν διακινδύνευσε κάθοδο και προσγείωση στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων και επέστρεψε στην Αθήνα.Οι επιβάτες που είχαν προορισμό την Αθήνα και βρίσκονταν στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων, αναγκάστηκαν να ταξιδέψουν οδικά.Στα Γιάννινα και στο μεγαλύτερο τμήμα της Ηπείρου,χθες βράδυ επικρατούσαν άσχημες καιρικές συνθήκες με βροχόπτωση που κατά διαστήματα μετατρέπονταν σε καταιγίδα.

Ανέδειξε τα ρήγματα το τελικό αποτέλεσμα


Πολύ περισσότερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η επόμενη ημέρα της εκλογικής αναμέτρησης στην ΠΕΔ Ηπείρου, από την ίδια την εκλογική διαδικασία, που ανέδειξε νικήτρια την παράταξη που υποστηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ.Η διαμόρφωση των συσχετισμών, όπως ήταν αναμενόμενο από τον αριθμό των εκλεκτόρων, ακολουθεί εν πολλοίς τη δική της λογική, υπάρχουν όμως παράμετροι που χρήζουν δημοσιογραφικής ανάλυσης, ενδεχομένως και πολιτικής αναζήτησης από τους συμμετέχοντες στις εκλογές.Ξεκινώντας από την παράταξη που κέρδισε τις εκλογές, προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση το γεγονός πως ο επικεφαλής Ι. Παπαλέξης έλαβε λιγότερους σταυρούς από το δήμαρχο Ηγουμενίτσας Γ. Κάτσινο, ισοψήφισε με την δήμαρχο Σουλίου Σταυρούλα Μπραϊμη και είχε σε απόσταση μόλις δύο ψήφων το δήμαρχο Δωδώνης Κ. Κατσανάκη.Αυτό με μία πρόχειρη ανάλυση δεν θα σήμαινε πολλά ή ενδεχομένως και τίποτα, όμως η αριθμητική αναλογία προκαλεί ήδη τριγμούς και συζητήσεις στην πρώτη διοίκηση της ΠΕΔ, με κάποιους να φτάνουν ακόμη και στο σημείο να λένε πως δεν αποκλείεται να τεθεί ακόμη και θέμα ηγεσίας, από τη στιγμή που η επιλογή του ΠΑΣΟΚ για τη θέση του επικεφαλής δε συναντά την απόλυτη προτίμηση των εκλεκτόρων.Ουσιαστικά, η απώλεια για τον Ι. Παπαλέξη μεταφράζεται σε 20 σταυρούς, σε σύνολο 67 εκλεκτόρων που στήριξαν την παράταξη, αλλά όχι τον ίδιο.Με δεδομένες και γνωστές τις αντιρρήσεις που διατυπώθηκαν πριν από δύο εβδομάδες στη συνεδρίαση της Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ, συνάγεται εύκολα το συμπέρασμα πως οι εκλέκτορες των Ιωαννίνων δεν στήριξαν την επιλογή Παπαλέξη.Όμως μία δεύτερη ανάλυση των ψηφοδελτίων, σύμφωνα με καλά γνωρίζοντες, αποδεικνύει ότι οι εκλέκτορες των Ιωαννίνων στήριξαν την επιλογή αυτή, δεν έκαναν όμως το ίδιο και οι εκλέκτορες από την Πρέβεζα και τη Θεσπρωτία, που εικάζεται πως προτιμούσαν ως επικεφαλής τον Χρ. Μπαΐλη.Ο τελευταίος εμφανίζεται δυσαρεστημένος από την επιλογή του ΠΑΣΟΚ στο πρόσωπο του Ι. Παπαλέξη, δεν είναι όμως στο χαρακτήρα του να δημιουργεί ή και να συντηρεί εντάσεις. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί, πως στο πλαίσιο της φημολογίας για επικείμενη αλλαγή στην ηγεσία της ΠΕΔ, περιλαμβάνεται και το ότι ο τομέας Αυτοδιοίκησης του ΠΑΣΟΚ ουδέποτε ανακοίνωσε επισήμως τη στήριξη στον δήμαρχο Αρταίων, παρά μόνο ενημερώθηκε ο ίδιος τηλεφωνικά.Εξίσου πολλά παράπονα διατυπώνονται και από υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους που έμειναν εκτός της διοίκησης, που κάνουν λόγο για μπαράζ μονοσταυριών, φωτογραφίζοντας τους εκλέκτορες από το δήμο Ιωαννιτών.

Δ. Ρογκότης:«Προτιμούσα Μπαΐλη»
Αν και τόνισε πως το παρασκήνιο δεν έχει κανένα νόημα μία ημέρα μετά τις εκλογές, ο δήμαρχος Ζίτσας και μέλος της διοίκησης της ΠΕΔ Δ. Ρογκότης τόνισε πως μεταξύ των Παπαλέξη – Μπαΐλη, όταν τέθηκε αυτό το δίπολο, προτιμούσε τον δήμαρχο Πρέβεζας.«Η επιλογή μου ήταν αυτή λόγο του ότι ο κ. Μπαϊλης έχει μεγαλύτερη εμπειρία στην τοπική αυτοδιοίκηση. Από εκεί και πέρα όμως, εμείς στα Γιάννινα στηρίξαμε την επιλογή του ΠΑΣΟΚ που ήταν ο κ. Παπαλέξης», σημείωσε χαρακτηριστικά.Ο κ. Ρογκότης πάντως διατύπωσε και αιχμές για την τεράστια καθυστέρηση με την οποία το υπουργείο κινεί τις διαδικασίες εκλογής των θεσμικών οργάνων της αυτοδιοίκησης.«Ίσως ήταν σκόπιμη αυτή η καθυστέρηση, ώστε να μην υπάρχει θεσμική εκπροσώπηση, άρα και αντιδράσεις και διεκδίκησης ενός συγκεκριμένου πλαισίου», τόνισε.

Έκπληξη η
μη εκλογή Βλέτσα

Δε λείπουν όμως και τα αντίστοιχα παρασκηνιακά σενάρια που καθόρισαν το αποτέλεσμα και την εκλογή των μελών της δεύτερης παράταξης, αφού ο πρώην δήμαρχος Πασσαρώνος Σάκης Βλέτσας, που ανέλαβε το βαρύ φορτίο του συντονισμού της παράταξης όλο το προηγούμενο διάστημα, τελικώς δεν εξελέγη.Η μη εκλογή συνιστά έκπληξη πρώτου μεγέθους, με δεδομένη όχι τόσο τη δυναμική του Σ. Βλέτσα, όσο τους αριθμητικούς συσχετισμούς της παράταξης και τον αριθμό των εκλεκτόρων από τα Γιάννινα.Έτσι, αποδεικνύεται εν πολλοίς, ότι μεγάλο τμήμα των εκλεκτόρων της παράταξης από τα Γιάννινα, δεν στήριξαν την υποψηφιότητα Βλέτσα, αλλά υποψηφιότητες συμβούλων, ακόμη και από άλλους νομούς.Σε τέτοιες περιπτώσεις, η ευθύνη είναι λογικό να περιστρέφεται γύρω από εκείνους που ηγούνται μεγάλων εκλεκτορικών σωμάτων και ένας τέτοιος επικεφαλής είναι ο Ν. Γκόντας.Το βέβαιο είναι πως οι εκλογές της ΠΕΔ ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας, τα συντροφικά μαχαιρώματα όμως και στις δύο παρατάξεις εξακολουθούν να βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ