Δευτέρα, 15 Αυγούστου 2011

Νέα επεισόδια και στο σίριαλ Καχριμάνη


Η έκδοση οικοδομικής άδειας μέσα σε μία ώρα, υπό ιδανικές συνθήκες θα αποτελούσε δείγμα γραφής ενός αποτελεσματικού κρατικού μηχανισμού. Οταν όμως η έκδοση οικοδομικής άδειας με ταχύτητα "Fast Track" γίνεται στα Ιωάννινα, σε κτίριο που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο, και τις εργασίες έχει αναλάβει εταιρεία που συμμετέχουν συγγενείς πρώτου βαθμού του τότε νομάρχη και νυν περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλ. Καχριμάνη, αποδεικνύει ότι οι συμπτώσεις δεν είναι τυχαίες.Επειτα από αυτοψία της Πολεοδομίας Ιωαννίνων που έγινε τον Αύγουστο του 2010 όπου διαπιστώθηκαν πολεοδομικές παραβάσεις σε διατηρητέο κτίριο στην πόλη των Ιωαννίνων, η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος προέβη σε έλεγχο για τις εργασίες που είχαν πραγματοποιηθεί.Πρόσφατα εκδόθηκαν τα αποτελέσματα της έκθεσης ελέγχου για τη μη τήρηση της ορθής διαδικασίας αδειοδότησης και υλοποίησης του έργου: "Αλλαγή χρήσης από οικία σε ξενώνα Α' τάξης - Διαρρύθμιση και επισκευή διατηρητέου κτιρίου" επί της οδού Τοσίτσα 31, όπου καταγράφουν "πράγματα και θάματα".Το κτίριο που βρίσκεται στην οδό Τοσίτσα 31 στα Γιάννενα έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο. Στις 28 Ιουνίου 2010 η εταιρεία "Ε. Κασσάρου - Μ. Καχριμάνη ΟΕ" κατέθεσε αίτηση για χορήγηση άδειας στην Πολεοδομία με σκοπό την αλλαγή χρήσης των παραδοσιακών κτισμάτων σε ξενώνα πραγματοποιώντας μικρής έκτασης οικοδομικές εργασίες. Εναν μήνα αργότερα η κατασκευάστρια εταιρεία που είχε ως μελετητές τον συγγενή του Περιφερειάρχη Ηπείρου, μηχανικό Γ. Καχριμάνη(υιό του Αλέκου Καχριμάνη) και τον Κ. Συλάκο, εκμίσθωσε τα κτίρια από τον ιδιοκτήτη Σπυρίδωνα Μπαμπαλέκο. Λίγες ημέρες αργότερα η Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου ενέκρινε τα σχέδια που είχε καταθέσει η κατασκευάστρια εταιρεία.

Υπερβάσεις
Στις 3 Αυγούστου γνωστοποιήθηκε στην Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στη Γενική Επιθεώρηση της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος το γεγονός ότι εκτελούνται οικοδομικές εργασίες στο κτίριο που αλλοιώνουν την παραδοσιακή του μορφή, χωρίς την απαιτούμενη άδεια.Οπως αναφέρει η έκθεση της ΕΥΠΕ κατασκευάστηκε σοφίτα, προστέθηκε πέργκολα, "κλείστηκε" υμιυπαίθριος χώρος (χαγιάτι) χωρίς να υπάρχει η αντίστοιχη άδεια. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τη Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Ιωαννιτών, έλαβε τη διαβεβαίωση ότι δεν έχει εκδοθεί σχετική άδεια και αμέσως μετά απέστειλε επιστολή, με την οποία ζητήθηκε να διαπιστωθεί αν εκτελούνται εργασίες χωρίς οικοδομική άδεια ή σε περίπτωση που έχει εκδοθεί άδεια, να εξεταστεί η νομιμότητά της.Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νυν Περιφερειάρχης, Αλ. Καχριμάνης, ήταν πολιτικός προϊστάμενος της Πολεοδομίας και της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου ως νομάρχης Ιωαννίνων και δεν διέταξε την παραμικρή διοικητική έρευνα μετά την αποκάλυψη των παρανομιών.Από την έκθεση της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος προκύπτει ότι:Οι μελετητές Γ. Καχριμάνης και Κ. Συλάκος με τη σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη Σπυρίδωνα Μπαμπαλέκου και της μισθώτριας εταιρείας "Κασσάρου Ε. Καχριμάνη Μ. ΟΕ", παρείχαν ψευδή στοιχεία, επεδίωξαν να αποσπάσουν παράνομη έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες, δρομολογώντας ταυτόχρονα την εκτέλεση παράνομων εργασιών στο διατηρητέο κτίριο.Η Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Ιωαννίνων εξέδωσε μη σύννομη οικοδομική άδεια, ενέκρινε την κατεδάφιση διατηρητέου κτιρίου, αγνόησε τις καταγγελίες αυθαιρέτων εργασιών και προχώρησε στην έκδοση οικοδομικής άδειας δίχως να ζητήσει τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής αρχαιολογικής υπηρεσίας.


ethnos

«Ταυτότητα» στα τοπικά προϊόντα και τις υπηρεσίες


Πιστοποίηση τύπου... ISO προτίθεται να λάβει ο Φορέας Διαχείρισης Πάρκου Βόρειας Πίνδου για υπηρεσίες και προϊόντα που προέρχονται και αφορούν το Πάρκο, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών κρατών.Με βάση την ευρωπαϊκή εμπειρία, η νέα διοίκηση του Φορέα, στο πλαίσιο του νέου στρατηγικού σχεδιασμού, προτίθεται να προσελκύσει νέους επισκέπτες και να αναδείξει περαιτέρω το μοναδικό φυσικό πλούτο του Πάρκου Βόρειας Πίνδου.Η πιστοποίηση προϊόντων και υπηρεσιών αποτελεί τακτική που ακολουθείται σε αντίστοιχους ευρωπαϊκούς φορείς και αποτελεί κίνητρο προσέλκυσης επισκεπτών, κυρίως από το εξωτερικό, που επιθυμούν πιστοποιημένες υπηρεσίες στα ταξίδια και τις διακοπές τους.Κατά την τελευταία συνεδρίαση του νέου διοικητικού συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης, την περασμένη Πέμπτη, αποφασίστηκε να ενταχθεί στο νέο τεχνικό πρόγραμμα μελέτη για την πιστοποίηση των υπηρεσιών και των προϊόντων του πάρκου.Σύμφωνα με το νέο πρόεδρο του Φορέα Στέργιο Βέργο, πολλοί Ευρωπαίοι επιλέγουν τις επισκέψεις τους σε περιοχές περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος με βάση αυτή την πιστοποίηση. Και σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η σχετική μελέτη, συμπλήρωσε.Ακόμη ανακοίνωσε πως το τεχνικό δελτίο περιλαμβάνει μελέτη σήμανσης του πάρκου με παράλληλη διαμόρφωση θεματικών χαρτών, μελέτη διαχείρισης των επισκεπτών, μελέτη για την επιβίωση των αρπακτικών πτηνών του πάρκου, καθώς και μελέτη για την ενημέρωση – ευαισθητοποίηση του κοινού.Είναι χαρακτηριστικό πως όλες οι μελέτες συνοδεύονται από τελικά δελτία, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η δημοπράτησή τους, μετά την ολοκλήρωσή τους.Για την επίτευξη των στόχων του στρατηγικού σχεδιασμού αναμένεται να πραγματοποιηθούν και άλλες δράσεις που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και την σύνδεση με την τοπική κοινωνία.Ο κ. Βέργος αναγνώρισε την σημασία σύνδεσης του πάρκου με τις ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως είναι ο τουριστικός κλάδος, ο κτηνοτροφικός και ο κυνηγετικός κόσμος.«Ο Φορέας δεν ήρθε να απαγορεύσει, να τιμωρήσει, να γίνει εμπόδιο στην ανάπτυξη. Ζητούμενο είναι η βιώσιμη ανάπτυξη και αυτή δεν είναι ασύμβατη με το περιβάλλον», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Απαιτείται συνεργασία από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και επαγγελματισμός για να στηριχθεί το έργο τόσο του Φορέα, όσο και των τοπικών κοινωνιών.

Σχεδιασμός για
το Προεδρικό Διάταγμα

Την τελευταία συνεδρίαση του Φορέα Διαχείρισης απασχόλησε ακόμη η ετήσια έκθεση σχετικά με τη διαμόρφωση του Προεδρικού Διατάγματος του Φορέα που θα αντικαταστήσει τη σημερινή ΚΥΑ, με την οποία λειτουργεί.Σύμφωνα με τον κ. Βέργο, η Κοινή Υπουργική Απόφαση παρουσιάζει ατέλειες και σε αρκετά σημεία είναι ανελαστική. Είναι χαρακτηριστικό πως στις ζώνες 1 και 2, που είναι και οι πιο αυστηρές, επιτρέπονται δραστηριότητες που στην περιφερειακή ζώνη απαγορεύονται.Όλα αυτά τα σημεία αναδεικνύονται στην ετήσια έκθεση με στόχο τη διόρθωσή τους και την αντιμετώπιση των προβλημάτων, σημείωσε. Η ετήσια έκθεση θα αποσταλεί στο υπουργείο ΠΕΚΑ και το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανοίξει ουσιαστικά ο διάλογος για το τελικό σχέδιο.


ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

ΠΡΕΒΕΖΑ:Μήνυμα ενότητας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας


Η παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια λάμπρυνε τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου στην Πρέβεζα.Ο Πρόεδρος έφτασε στην Παναγία των Ξένων στις 10 το πρωί όπου και τον υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαίλης ενώ άγημα του στρατού απέδωσε τιμές στον πρώτο πολίτη της χώρας.Ο ίδιος ο κ.Παπούλιας ζήτησε να μην διοργανωθεί επίσημη τελετή ενώ μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας παραχώρησε δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει όλοι μας σε αυτή την δύσκολη περίοδο να δείξουμε ομόνοια και ομοψυχία και να στρέψουμε το νου μας και το ενδιαφέρον μας σε αυτούς που έχουν ιδιαίτερη ανάγκη."Είναι μια μεγάλη μέρα για τη Χριστιανοσύνη (...) Εύχομαι ομόνοια και σύμπνοια. Τη χρειαζόμαστε σε αυτές τις ημέρες, να είμαστε όλοι ενωμένοι σε αυτό τον κοινό αγώνα, του ξεπεράσματος αυτής της βαθιάς κρίσης. Κοινωνική αλληλεγγύη και ο νους μας σε αυτούς που υποφέρουν", ανέφερε ο κ. Παπούλιας.Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Απασχόλησης Γιάννης Κουτσούκος ενώ στις εκδηλώσεις παρέστησαν ακόμη η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δήμητρα Γεωργακοπούλου Μπάστα ο βουλευτές Βαγγέλης Παπαχρήστος και Δημήτρης Τσουμάνης, οι στρατιωτικές αρχές της Ηπείρου και άλλοι τοπικοί φορείς.Η εκκλησία των Ξένων την οποία επέλεξε να επισκεφθεί ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο χτίστηκε στα 1872 από χρήματα που συγκεντρώθηκαν από προσφορές επισκεπτών και των ξενων που διέμεναν εκείνη την εποχή στην Πρέβεζα.

Ο Νέος Ραγιαδισμός του Κόμματος του Μνημονίου

Του Νίκου Κοτζιά

Η Ελλάδα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Κινδυνεύει η κυριαρχία της. Οι δημοκρατικές και κοινωνικές κατακτήσεις. Το κράτος δικαίου και ότι υπάρχει ακόμα από το κοινωνικό κράτος. Η συνοχή και το ίδιο το μέλλον της. Υπάρχουν, όμως, δυνάμεις που τα βλέπουν όλα διαφορετικά. Πρόκειται για τις δυνάμεις του Κόμματος του Μνημονίου. Η κρίση είναι για αυτές μια «μεγάλη ευκαιρία να αλλάξει η χώρα» έτσι όπως επιθυμούν να επιβάλλουν εδώ και δεκαετίες. Συχνά αυτές οι δυνάμεις ομιλούν για μονόδρομο, αλλά εννοούν, βέβαια, τον δρόμο που εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους. Ένας δρόμος που αυξάνει τα προβλήματα της χώρας, πράγμα που τους είναι αδιάφορο, αλλά λύνει τα δικά τους.Όλο και περισσότεροι από εκείνους που συνιστούν το Κόμμα του Μνημονίου θεωρούν ότι καλώς έχουν παραδοθεί τα κλειδιά της χώρας στους ξένους, διότι εμείς όλοι οι υπόλοιποι είμαστε τάχα ανίκανοι σε αντίθεση με τους ξένους, ειδικότερα τους Γερμανούς, οι οποίοι «θα βάλουν επιτέλους τα πράγματα σε τάξη». Η ιδεολογία που εκπέμπουν οι γραφιάδες και οι πολιτικοί του Κόμματος του Μνημονίου μπορεί να χαρακτηριστεί με έναν και μοναδικό τρόπο: Πρόκειται για τον Νέο Ραγιαδισμό.Πυρήνας του Νέου Ραγιαδισμού είναι ένας κοσμοπολίτικος επαρχιωτισμός: ότι ξένο είναι εξ’ ορισμού καλύτερο από το δικό μας. Ο χειρότερος δυτικός είναι καλύτερος και από τον καλύτερο έλληνα. Πρόκειται για μια ιδεολογική – πολιτική κατασκευή που συναντάται στο βάθος του χρόνου της ιστορίας. Είναι η ίδια αντίληψη που ήθελε να εμποδίσει την εξέγερση του έθνους στις αρχές του 19ου αιώνα. Που θεωρούσε πρέπον και παραγωγικό τον ξένο έλεγχο μετά την πτώχευση στο μεταίχμιο του 19ου προς τον 20ο αιώνα. Είναι η λογική με την οποία πήγαν και συνεργάστηκαν, μαυραγορίτες, δοσίλογοι, κουκουλοφόροι με τον ξένο κατακτητή. Μάλιστα, σήμερα οι αναθεωρητές της ιστορίας, όπως κάποια καλόπαιδα από αμερικάνικα πανεπιστήμια, υποστηρίζουν με άρθρα τους στις εφημερίδες του Κόμματος του Μνημονίου, υποστηρίζουν ότι κακώς ο ελληνικός λαός αντιστάθηκε στη διάρκεια της κατοχής, διότι έτσι «προκάλεσε τα αντίποινα των Γερμανών». Είναι η ίδια η λογική που χαιρέτησε το πραξικόπημα της χούντας ως μια αλλαγή που «επιτέλους θα έβαζε τάξη». Εξάλλου στην Ελλάδα για όλες τις ατιμίες και τα ξεπουλήματα πάντα υπήρχε πλειάδα ν επιχειρημάτων.Σήμερα ο Νέος Ραγιαδισμός επικεντρώνεται σε ένα ζήτημα: στην αιτιολόγηση της αφαίρεσης κυριαρχίας από τη χώρα. Την υποστήριξη της κυριαρχίας της τρόικας. Η νέα αποικιοκρατική τάξη των πραγμάτων γίνεται αντιληπτή ως μια ευκαιρία για το Κόμμα του Μνημονίου να αλλάξουν από τα έξω οι συσχετισμοί ισχύος της Ελλάδας. Πρόκειται για μια μειοψηφία στην Ελλάδα η οποία πανηγυρίζει για την παράδοση της χώρας. Δεν καταδέχεται να τη θεωρήσει ούτε καν αναγκαίο κακό. Οι πανηγυρισμοί τους έχουν βάση: χάρη στις νέες συνθήκες μπορεί η μειοψηφία να επιβάλλει τις απόψεις και τα συμφέροντά της. Αυτό γίνεται με τον φόβο. Με την παράλυση της κοινωνίας. Με την επιβολή του ξένου παράγοντα, ο οποίος ως ο νέος εκπρόσωπος της «θεϊκής θέλησης», επιτρέπεται να κάνει ότι θέλει καθότι, υποτίθεται, ότι κάνει, το κάνει κάλλιστα.Πίσω από αυτό το «κάλλιστο» υπάρχει το εξής υποστηρικτικό σκεπτικό:
Α) Εμείς, «όλοι μαζί, είμαστε εξίσου υπεύθυνοι για ότι έγινε και θα πρέπει κάποιος τρίτος να μας σώσει». Καταρχάς δεν είμαστε όλοι υπεύθυνοι, αλλά και όσοι είναι υπεύθυνοι δεν έχουν ίδιας έκτασης ευθύνες. Το επιχείρημα να έρθει το εξωτερικό να μας σώσει και προκειμένου να γίνε αυτό του παραδίδουμε τμήμα της κυριαρχίας μας είναι ένα άλλοθι για να φέρουν κάποιοι τον μεγάλο τους αδελφό και να τους βοηθήσει ώστε ότι συμβεί στην Ελλάδα, να γίνει σε βάρος των υπολοίπων και όχι εκείνων.
Β) Εμείς «όλοι, είμαστε ανίκανοι να λύσουμε μόνοι μας τα προβλήματα». Στην πραγματικότητα εκείνοι αποδείχτηκαν ανίκανοι. Σύμφωνα με τη λογική τους, δεν αρκεί να έρθει η βοήθεια από το εξωτερικό, αλλά πρέπει η χώρα «να παραδοθεί σε αυτούς που την βοηθούν, προκειμένου να την σώσουν». Πράγματι σε δύσκολες συνθήκες χρειάζεται κανείς την βοήθεια τρίτων, όπως των εταίρων του. Όμως, άλλο είναι η βοήθεια από τρίτους για να σωθούμε από μια φωτιά στο σπίτι μας και άλλο να παραδώσουμε τη διεύθυνση του σπιτιού και όλη την οικογένεια στις διαθέσεις και ορέξεις τους. Άλλο, δηλαδή βοηθιέμαι για να βγω από μια δυσκολία και άλλο στο όνομα της δυσκολίας πάω στα σκλαβοπάζαρα ως δούλος. Επίσης, πράγματι οι δυνάμεις που μας έφεραν ως εδώ που δεν είναι άλλες από το Κόμμα του Μνημονίου, πράγματι δεν μπορούν να βγάλουν την χώρα από την κρίση. Αυτό το γνωρίζουν οι ίδιοι και το ξέρουμε, πλέον, όλοι. Όμως η λύση δεν είναι πώς θα παραμείνει το Κόμμα του Μνημονίου στην ηγεσία της χώρας χάρη στην παράδοση της στους τρίτους. Αυτός ακριβώς είναι ο Νέος Ραγιαδισμός. Το ζήτημα είναι απλό: δεν μπορούν, ας φύγουν.Οι ξένοι δεν σώζουν την Ελλάδα, τον εαυτό τους σώζουν και δια μέσου αυτής της πράξης δίνουν χέρι βοηθείας στους ανίκανους που μας έφεραν εδώ που φτάσαμε. Κατά συνέπεια η παράδοση της κυριαρχίας σημαίνει την παράδοση της τύχης της χώρας σε τρίτους που έχουν διαφορετικά κριτήρια, παραδόσεις και συμφέροντα από εμάς. Ή αλλιώς, το λιγότερο, διαφορετικές προτεραιότητες.
Γ) Σύμφωνα με τους κονδυλοφόρους του Κόμματος του Μνημονίου, με την παράδοση της κυριαρχίας δεν συμβαίνει και τίποτα κακό, απλά «μας σώζουν» υποτίθεται, από μια κατάσταση που δεν είχε διαφορετικά σωτηρία. Μας παίρνουν υπηρετικό προσωπικό στο ίδιο μας το σπίτι και αυτοί οι κονδυλοφόροι το θεωρούν σωτηρία. Ουσιαστικά, αυτοί οι κονδυλοφόροι παριστάνουν ως να μην κατανοούν, αν και καταλαβαίνουν, ότι ο περιορισμός της κυριαρχίας της χώρας σημαίνει και άρνηση της δημοκρατίας. Όταν οι Βρυξέλλες, η τρόικα, οι επίτροποι και οι ελεγκτές αποφασίζουν για μας και πριν από εμάς, σημαίνει κυριαρχία ξένων τεχνοκρατών και κατάργηση των διαδικασιών της δημοκρατίας. Σήμερα στην Ελλάδα ο λαός, οι βουλευτές, όπως και οι περισσότεροι εκ των υπουργών παίζουν έναν ασήμαντο ρόλο σε σχέση με τις αρμοδιότητες που έχουν οι υπάλληλοι της τρόικας. Αυτοί διαφεντεύουν, εκτιμούν, αποφασίζουν. Μάλιστα, εδώ και λίγες ημέρες όχι μόνο ελέγχουν το ελληνικό κράτος, αλλά είναι εκείνοι που εγκρίνουν ή απορρίπτουν τις επιλογές της κυβέρνησης. Με άλλα λόγια, πρόκειται για έναν «εξωθεσμικό τεχνοκρατικό θεό» που δεν έχει καμία νομιμότητα πέραν των παράνομων συμφωνιών που έχουν κάνει μερικοί ραγιάδες μαζί τους.
Δ) Πρόσφατα παρουσιάστηκε στην ναυαρχίδα του Κόμματος του Μνημονίου το επιχείρημα ότι στη σημερινή εποχή, ιδιαίτερα στα πλαίσια της ΕΕ, όλα τα κράτη – μέλη παραδίδουν τμήμα της κυριαρχίας τους σε αυτήν. Ότι κατά συνέπεια δεν έχει συμβεί κάτι το μεμπτό. Το επιχείρημα αποτελεί απόδειξη πώς η «ναυαρχίδα» αγνοεί τις βαθύτερες διαδικασίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.Αλλά ας ξεχάσουμε για μια στιγμή τις επιστημονικές αναλύσεις και ας δούμε σε ποιο σχήμα στηρίζεται αυτό το ρηχό επιχείρημα ραγιαδισμού. Σύμφωνα με τις αρχικές θεωρίες για την ΕΕ, κάθε κράτος μέλος τής εκχωρεί ίση δόση κυριαρχίας και κατόπιν -στο επίπεδο της ΕΕ- διαχειρίζεται μαζί με άλλα κράτη ισότιμα αυτό το «καλάθι» κυριαρχίας. Αυτό, όμως, που συμβαίνει με τα Μνημόνια δεν επιβεβαιώνει ούτε καν αυτό το ρηχό σχήμα που επικαλούνται οι φορείς του Νέου Ραγιαδισμού. Στην πραγματικότητα, σήμερα, η Ελλάδα, εκχωρεί όλο και περισσότερο την κυριαρχία της, ενώ για άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως είναι η Ολλανδία, τη Γερμανία, η Φιλανδία, δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Αντίθετα, τα τελευταία, ιδιαίτερα η Γερμανία, διαχειρίζονται αυτή την επιπλέον εκχωρηθείσα κυριαρχία της Ελλάδας, ενώ η Ελλάδα δεν απέκτησε αντίστοιχα επιπλέον διαχειριστικά δικαιώματα επί της δικής τους κυριαρχίας (όπως υποθέτει το ρηχό επιχείρημα). Κατά συνέπεια εδώ, σήμερα, δεν έχουμε να κάνουμε με μια απλή ισότιμη εκχώρηση κυριαρχίας σε ένα καλάθι που διαχειρίζονται ισότιμα όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Αλλά για μονόπλευρη και αυξανόμενη εκχώρησης κυριαρχίας από την Ελλάδα, ενώ οι άλλοι αυξάνουν τα δικαιώματά τους να διαχειρίζονται την εκχωρηθείσα από τη χώρα μας κυριαρχία. Κάτι που προσομοιάζει περισσότερο σε Αυτοκρατορίες (διαβαθμισμένες περιοχές / κράτη με διαφορετικά δικαιώματα και δυνατότητες) παρά σε ένα μόρφωμα ισότιμων κρατών και πολύ λιγότερο από οποιαδήποτε προοπτική ομοσπονδιακής συγκρότησης της ΕΕ.