Τετάρτη, 3 Αυγούστου 2011

ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ:Σχετικά με τη λειτουργία του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό


Η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 29/7 με θέμα τον ΧΥΤΑ στο Ελληνικό, του πρώην δήμου Κατσανοχωρίων και νυν Β. Τζουμέρκων, υπήρξε χρήσιμη και συνάμα αποκαλυπτική των προθέσεων της Περιφέρειας, αλλά και του πολιτικού προσωπικού που εκπροσωπεί τους Ηπειρώτες. Φώτισε πτυχές της υπόθεσης στην οποία πρωταγωνίστησαν πρόσωπα που στο πρόσφατο παρελθόν διαδραμάτισαν ρόλο στην πολιτική και την αυτοδιοίκηση της Ηπείρου και επηρέασαν τη ροή των γεγονότων.Πρόσφερε σημαντική υπηρεσία στην ενημέρωση όλων, αποκάλυψε “αστοχίες” της τότε διοίκησης ώστε να μιλούμε σήμερα για ευθύνες του τότε ΓΓΠΗ, του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, αφού υποστηρίχτηκε ότι τα κριτήρια χωροθέτησης του ΧΥΤΑ στα Γιάννενα δεν ήταν καθαρά επιστημονικά, αλλά χώρεσαν παρεμβάσεις στο πολιτικό επίπεδο και τέλος αναδείχτηκε η αδυναμία των θεσμικών και συλλογικών οργάνων της τότε αυτοδιοίκησης (Νομαρχία, ΤΕΔΚ, Δήμοι & Δήμαρχοι), να διαχειριστούν σημαντικά ζητήματα όπως είναι αυτό των σκουπιδιών.Στο Ελληνικό καταλήξαμε μετά την ματαίωση της χωροθέτησης ΧΥΤΑ στο ΤΣΙΜΠΟΥΡΙ, στη ΜΑΖΙΑ, στη ΦΤΕΡΗ κ.α., με αποφάσεις που αμφισβητήθηκαν και δεν υποστηρίχτηκαν αρκούντως επιστημονικά, και έμεινε η εντύπωση πως η τελική επιλογή επιβλήθηκε από την τότε πολιτική εξουσία και τον ΓΓΠΗ ή τροποποιήθηκαν οι όροι μόλις άλλαξε η Κυβέρνηση (3ετής λειτουργία του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό).Η αλήθεια είναι πως με τους χειρισμούς τους οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης και οι πολιτικοί παράγοντες, ανέδειξαν το έλλειμμα της πολιτικής και της αυτοδιοίκησης, της εποχής μας.Yποστηρίξαμε από τον περασμένο Γενάρη, στο Περιφερειακό Συμβούλιο, πως ανεξάρτητα με τη χρήση και τη λειτουργία του ΧΥΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ η πρώτη διαχειριστική ενότητα πρέπει να χωροθετήσει το δικό της ΧΥΤΥ στα Γιάννενα και να μην υπολογίζουν πως θα στείλουμε τα σκουπίδια στους ΧΥΤΥ Άρτας και Θεσπρωτίας, στη Βλαχέρνα και στο Καρβουνάρι! Το καλύτερο θα ήταν κάθε Περιφερειακή Ενότητα να έχει το δικό της ΧΥΤΥ. Το ενιαίο της Περιφέρειας δεν δικαιολογεί να στείλουμε τα σκουπίδια στην αυλή του γείτονα! Οι προϋποθέσεις υπάρχουν και συμφέρει. Ο μεγαλύτερος όγκος σκουπιδιών παράγεται στην έδρα της περιφέρειας. Η Καλλικρατική δομή των δήμων διευκολύνει τη συζήτηση. Να μην αφήσουμε αυτή την εκκρεμότητα στους επόμενους γιατί τότε θα είμαστε εμείς κατώτεροι των περιστάσεων. Αρκεί να θελήσουμε.Mαζί με το Εργοστάσιο ΑΣΑ (Εργ/σιο στερεών αποβλήτων), να χωροθετήσουμε τώρα τον ΧΥΤΥ Ιωαννίνων. Όπου μας υποδείξουν οι ειδικοί. Τόπο έχουμε στα Γιάννενα.Εάν η χωροθέτηση του Εργοστάσιου ΑΣΑ στο “Ελευθεροχώρι” προχωρήσει χωρίς προβλήματα θα είναι και μια ευκαιρία διεκδίκησης και άσκησης πίεσης στην Κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει και την κατασκευή του δρόμου ΤΥΡΙΑ – ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟ που καρκινοβατεί από 8ετίας.Ο επικεφαλής της παράταξης ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ, Γ. Ζάψας, τοποθετήθηκε στο Περ/κο Συμβούλιο με ξεκάθαρο τρόπο, πως χρειαζόμαστε:
-Μια τίμια συμφωνία με τους κατοίκους του Ελληνικού, σε ότι αφορά τον ΧΥΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ και την άδεια λειτουργίας του, στο πλαίσιο της νομιμότητας. Η τοπική κοινωνία ήταν (και παραμένει) από την αρχή απέναντι στη χωροθέτηση του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό. Οι Κατσανοχωρίτες κατέχουν το μοναδικό προνόμιο να έχουν προτείνει άλλη θέση χωροθέτησης στα όρια του πρώην δήμου τους και ΔΕΝ εισακούστηκαν γιατί αντέδρασε ο τότε δήμαρχος του γειτονικού δήμου ΑΓ. Δημητρίου.
-Άμεση χωροθέτηση ΧΥΤΥ στην Π.Ε. Ιωαννίνων, που θα συνδυαστεί με ένα “Ταχύρυθμο” πρόγραμμα ελαχιστοποίησης του όγκου των απορριμάτων με διαχωρισμό στην πηγή, ανακύκλωση, επανάχρηση και κομποστοποίηση.
Σε πρώτο στάδιο να ξεκινήσει η πρωτογενής διαχείριση των σκουπιδιών στο σπίτι, στο σχολείο, στη γειτονιά, στην επιχείρηση, στο εργοστάσιο, στο δήμο! Κάθε ένας από τους δεκαοχτώ δήμους της Ηπείρου να περιφράξει, ανάλογα με το μέγεθός του από 30 μέχρι 100 στρέμματα και να εναποθέτει – χύμα, σε οριοθετημένους χώρους 1-5 στρεμμάτων, ξεχωριστά, τα δέκα βασικά είδη υλικών (Γυαλί, αλουμίνιο, σίδηρο, πλαστικό, ελαστικά, οικιακές συσκευές, ηλεκτρονικό εξοπλισμό, ξύλο, χαρτί [σε στεγασμένο χώρο] και τα οικοδομικά υλικά), μέχρι να μάθουμε να τα ανακυκλώνουμε και να τα επαναχρησιμοποιούμε (αυτό θα μας πάρει χρόνο). Με τα οργανικά θα δούμε τι θα κάνουμε και στο μεταξύ θα έχει προχωρήσει και ο περιφερειακός σχεδιασμός με το εργοστάσιο ΑΣΑ και τους ΧΥΤΥ. Εύκολο είναι, δεν θέλει πολλά λεφτά. Ας το κάνουμε. Και κυρίως ας πάρουμε τώρα τις αποφάσεις. Είναι και αυτό ανάπτυξη.Nα χωροθετήσουμε από τώρα τους ΧΥΤΥ της επόμενης μέρας, να ξέρουμε που θα πάμε τα σκουπίδια όταν θα κλείσουν η Βλαχέρνα, το Καρβουνάρι και το Ελληνικό!Σε τρία χρόνια, στο τέλος της θητείας του 1ου ΠΣ, δεν πρόκειται να κατηγορήσουμε τον Περιφερειάρχη ακόμα κι αν δεν έχει απορροφήσει ούτε ένα ευρώ, φτάνει να έχει, να έχουμε καταφέρει να αφήσουμε στους επόμενους τρία πράγματα: Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την Ήπειρο, μια αυτοδιοικητική μηχανή ανασυγκροτημένη για να μπορεί να συμβάλει στην υλοποίησή του και όλες εκείνες τις άυλες υποδομές, χωροταξικές, πολεοδομικές, φορείς διαχείρισης κ.α., ώστε να είναι σαφές σε όλους τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται σε κάθε τετραγωνικό μέτρο της Ηπείρου.

Περιφερειακή Συνεργασία Πολιτών της Οικολογίας και της Αριστεράς

ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΔΩΔΩΝΗ


Καταγγέλλουμε στους εργαζόμενους και μικρομεσαίους παραγωγούς την φραστική και τραμπούκικη επίθεση “αγροτοπατέρων”, εκπροσώπων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού στην σημερινή συγκέντρωση της Πανηπειρωτικής Επιτροπής Αγώνα ενάντια στο ξεπούλημα της “ΔΩΔΩΝΗΣ”. Διαμόρφωσαν αναίτια τεχνητό κλίμα έντασης , προκάλεσαν και επιδίωξαν να έρθουν στα χέρια με συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ, επιχείρησαν να ξηλώσουν την μικροφωνική της συγκέντρωσης που διοργάνωσε η Πανηπειρωτική Επιτροπή Αγώνα. Άθλιες πρακτικές που δηλώνουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι και μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι αντιλαμβάνονται τον υπονομευτικό και εχθρικό για τα λαικά συμφέροντα ρόλο όλων αυτών μεγαλοαγροτών και συμβιβασμένων ηγεσιών. Χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για το ξεπούλημα την ίδια ώρα που κλείνουν το μάτι στην “συνεταιριστική” ιδιωτικοποίηση και αναζητούν δυνατότητα συμμετοχής, παρουσία σε σχήματα εξαγοράς της ΔΩΔΩΝΗΣ όπως πρόσφατα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στην Άρτα. Την υποκριτική και αποπροσανατολιστική αυτή στάση τους, την παγίδα που στήνουν με το επιχείρημα των “φυσικών φορέων” αποκάλυψε από την πρώτη στιγμή η Πανηπειρωτική Επιτροπή Αγώνα. Γνωρίζουν ότι όλοι και περισσότεροι εργαζόμενοι, φτωχοί κτηνοτρόφοι τους έχουν πάρει χαμπάρι, ότι παίζουν παιχνίδια στις πλάτες τους. Αυτή είναι και η βαθύτερη αιτία της απρόκλητης και αναίτιας αυτής επίθεσης. Το γεγονός ότι είναι έκθετοι, αποκαλύπτεται ο επιζήμιος ρόλος τους για την φτωχή και μεσαία αγροτιά και τους εργαζόμενους. Τέτοιες και άλλες παρόμοιες τέτοιες ενέργειες δε θα κάμψουν την αποφασιστικότητα του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ να οργανώσει τον αγώνα ενάντια στο ξεπούλημα της ΔΩΔΩΝΗΣ, να ανοίξει ο δρόμος για μια άλλη φιλοαγροτική πολιτική ενάντια στα μονοπώλια με κριτήριο τις λαικές ανάγκες. Η ΔΩΔΩΝΗ και ο πλούτος της ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΝΗΚΟΥΝ. Ανήκει στους εργαζόμενους και τους κτηνοτρόφους που τον παράγουν, στο λαό. Είναι υποχρεωμένοι να το καταλάβουν.

ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΡΕΒΕΖΑΣ , ΑΡΤΑΣ, ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ,
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΑΡΤΑΣ, ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΓΑΛΑΤΟΣ-ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ Ν.ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΠΑΣΥ, ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ

Στα Γιάννενα αύριο ο ΥΠΕάρχης Παναγιώτης Γκούμας


Στα Γιάννενα θα βρίσκεται αύριο Πέπμπτη 4 Αυγούστου ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ, κ. Παναγιώτης Γκούμας, ο οποίος θα επισκεφθεί το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων για να ενημερωθεί από τον διοικητή του Νοσοκομείου κ. Βασίλη Δημόπουλο για τα ζητήματα που απασχολούν το Νοσοκομείο. Αμέσως μετά ο κ. Γκούμας θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου

Τέσσερις κωπηλάτες του Ν.Ο.Ι. στο Παγκόσμιο Εφήβων – Νεανίδων


Μία ακόμη διάκριση εκτός συνόρων κυνηγούν αυτές τις ημέρες, με τα χρώματα της Εθνικής Ομάδας Κωπηλασίας, τέσσερις νεαροί αθλητές και αθλήτριες του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων.Ο λόγος για τους Ηλία Κούρο, Θανάση Τσιάλιο, Ελένη Διαμάντη και Βασιλική Νταλαμάγκα που ήδη μαζί με άλλους οκτώ Έλληνες κωπηλάτες αγωνίζονται στο Παγκόσμια Πρωτάθλημα Εφήβων – Νεανίδων το οποίο διεξάγεται στην πόλη Ήτον της Μεγάλης Βρετανίας. Οι δύο πρώτοι αθλητές συμμετέχουν στο πλήρωμα της Τετρακώπου άνευ Εφήβων, ενώ οι δύο Γιαννιώτισσες πρωταθλήτριες τρέχουν με την Δίκωπο άνευ Νεανίδων. Στόχος και των τεσσάρων να ανέβουν στο βάθρο του Πρωταθλήματος, κάτι που μοιάζει πολύ πιθανό, αν αναλογιστεί κανείς τις διεθνείς επιτυχίες που σταθερά κατακτούν οι Γιαννιώτες Κωπηλάτες κάθε χρόνο.Το συγκεκριμένο Πρωτάθλημα αποτελεί για τους Βρετανούς ένα test event για την Ολυμπιακή Ρεγκάτα που θα διεξαχθεί στις ίδιες εγκαταστάσεις, στα πλαίσια των Ολυμπιακών αγώνων του 2012.Αξίζει να σημειωθεί εδώ, ότι στην συγκεκριμένη διοργάνωση λαμβάνουν μέρος συνολικά 578 νέοι αθλητές και αθλήτριες από 48 χώρες. Την αποστολή της Ελληνικής Εθνικής Ομάδας συνοδεύει ο τεχνικός σύμβουλος της ΕΚΟΦΝΣ Τζιάνι Ποστιλιόνε και ο ομοσπονδιακός προπονητής Κώστας Κοντομανώλης, ενώ από πλευράς του Ν.Ο.Ι. στο Ήτον ταξίδεψε η προπονήτρια Ευγενία Μουτσίκα.

Δέκα μήνες με αναστολή σε ταξιτζή για τα σπασίματα σε γραφεία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στα Γιάννενα


Δέκα μήνες φυλάκιση (με τριετή αναστολή) επέβαλε σήμερα στα Γιάννενα το Τριμελές Πλημμελειοδικείο, σε έναν από τους πέντε συλληφθέντες για τις ζημιές που προκάλεσε ομάδα διαμαρτυρόμενων ταξιτζήδων προχθές, στα γραφεία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Παντούλα και Θανάση Οικονόμου.Οι άλλοι τέσσερις συγκατηγορούμενοί του, αθωώθηκαν γιατί δεν υπήρχαν στοιχεία, ικανά να στοιχειοθετήσουν σε βάρος τους κατηγορίες. Ο καταδικασθείς, είχε την ατυχία να βρεθεί στο ένα από τα δύο πολιτικά γραφεία, το δακτυλικό του αποτύπωμα.

Δήλωση Θανάση Οικονόμου -καταβολή 3.000 ευρώ στο ΚΕΘΕΑ Ιωαννίνων


Σήμερα το πρωί οι ιδιοκτήτες ταξί του ν. Ιωαννίνων αποδέχτηκαν την πρότασή μου και κατέβαλαν 3.000 ευρώ στο ΚΕΘΕΑ Ιωαννίνων (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων).Σε ότι με αφορά, η συμβολική κίνησή τους με την ταυτόχρονη δημόσια καταδίκη των περιστατικών βίας που προκάλεσαν συνάδελφοι τους, αποτελεί πλήρη ηθική δικαίωση και ειλικρινή ένδειξη μεταμέλειας για τα όσα τραγικά συνέβησαν στο πολιτικό μου γραφείο.Είμαι βέβαιος ότι όλη η γιαννιώτικη κοινωνία καταδικάζει ομόθυμα εκφράσεις βίας, από όποιους και αν προέρχονται και με όποια «αφετηρία».Ο διάλογος και η εμβάθυνση των δημοκρατικών διαδικασιών είναι και παραμένει η άμυνα και η λύση κάθε υγιούς κοινωνίας, κάθε κοινωνικής ομάδας.

Η υψηλή τεχνολογία βοήθησε τον... «Καλλικράτη»


Στο γκρουπ των «έξυπνων» πόλεων, με προηγμένες τεχνολογίες στη διάθεση των δημοτών, συγκαταλέγονται και τα Ιωάννινα. Ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Σκοπούλης, υπεύθυνος του Τομέα Νέων Τεχνολογιών και Επικοινωνιών του Δήμου Ιωαννίνων και σύμβουλος για το Μητροπολιτικό Δίκτυο Οπτικών Ινών, μιλάει για τις «αφανείς» υπηρεσίες διασύνδεσης. «Εγκαιρα ο δήμος υλοποίησε την επέκταση του ενδοδικτύου του μέσω ασύρματων ζεύξεων, διαθέσιμων από προηγούμενα έργα προς τα κέντρα πέντε νέων δημοτικών διαμερισμάτων, που συμπτύχθηκαν στον καλλικρατικό δήμο. Αυτό αποδείχθηκε σωτήριο για την λειτουργία βασικών υπηρεσιών όπως η έκδοση πιστοποιητικών, οικονομικών πράξεων κ.λπ. σε όλα τα ενοποιηθέντα διαμερίσματα με κεντρικό εξυπηρετητή και ενιαίο πρωτόκολλο, κάτι που ήταν αδύνατο να λειτουργήσει διαφορετικά». Παράλληλα, όπως εξηγεί ο κ. Σκοπούλης, ο δήμος ενοποιεί οπτικές και ασύρματες υποδομές και επεκτείνει τη λειτουργική σύνδεση των σχολείων προς το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο και των δημοτικών κτιρίων σε ενιαίο εσωτερικό δίκτυο. «Διατηρεί πανελλαδική πρωτοπορία ως προς τον αριθμό των διασυνδεδεμένων σχολείων. Εντός του έτους ο αριθμός των σχολείων με ευρυζωνική σύνδεση θα τριπλασιαστεί».Με 25 σημεία ανοιχτής πρόσβασης (hot spot) κατανεμημένα εντός της πόλης των Ιωαννίνων, ο δήμος προσφέρει πρόσβαση επισκεπτών και πολιτών στο Διαδίκτυο. Το Παράθυρο στους Θρύλους των Ιωαννίνων και η Ηπειρωτική Ψηφίδα είναι τα πολιτιστικά έργα υψηλής τεχνολογίας, στα οποία παρέχεται η δυνατότητα πρόσβασης, σε ψηφιοποιημένα εκθέματα από το Δημοτικό Μουσείο, τη Δημοτική Πινακοθήκη, στο αρχείο αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου από το 1913 μέχρι το 1991 και πολιτισμικό υλικό από όλη την Ηπειρο. Με το έργο «Γιάννενα και σύγχρονη δημιουργία», το οποίο απέσπασε Αριστείο από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κοινωνία της Πληροφορίας, δημιουργήθηκε ηλεκτρονική βάση δεδομένων, η οποία περιλαμβάνει ένα μοναδικό πολιτιστικό χάρτη καλλιτεχνών της περιοχής. Ηδη έχουν συγκεντρωθεί στοιχεία για περισσότερους από 850 καλλιτέχνες και επιλεγμένα έργα τους.

ΤΑ ΝΕΑ

Την αναβάθμιση της Γαλακτοκομικής Επαγγελματικής Σχολής Ιωαννίνων ζητάει ο Σταύρος Καλογιάννης


Την αναβάθμιση της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων προτείνει ο Σταύρος Καλογιάννης, με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή (υπ’ αρ. 21138/2011) προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης. Στην Ερώτησή του αναφέρει:Στον Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α. «ΔΗΜΗΤΡΑ» υπάγονται οι Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ), οι οποίες εποπτεύονται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και λειτουργούν σύμφωνα με το Ν.3475/2006.Στις Σχολές αυτές ανήκει και η Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, στην οποία λειτουργεί η ειδικότητα της «Γαλακτοκομίας - Τυροκομίας» που αποτελεί το μοναδικό φορέα εκπαίδευσης τυροκόμων στην Ελλάδα. Στη Σχολή, η οποία έχει πολύ σημαντική προσφορά όχι μόνον στον πρωτογενή τομέα αλλά γενικά στον τόπο, φοιτούν περισσότεροι από εκατό (100) νέοι, απ’ ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ παράλληλα στη Σχολή λειτουργεί και οικοτροφείο, στο οποίο παρέχεται δωρεάν στέγαση και σίτιση σε όσους το επιθυμούν.Στον ίδιο χώρο με τη Γαλακτοκομική Σχολή λειτουργεί και ο Σταθμός Γεωργικής Έρευνας Ιωαννίνων. Το 1989 ο Σταθμός εντάχθηκε στο Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ) όπως όλα τα ερευνητικά Ιδρύματα του Υπουργείου Γεωργίας. Οι ερευνητικές δραστηριότητες του Σταθμού, τα τελευταία 30 χρόνια, αφορούν τις ενότητες: α) Γενετική βελτίωση προβάτων της ντόπιας φυλής «Μπούτσικο», β) Διατροφή των προβάτων, γ) Φυσιολογία αναπαραγωγής, δ) Λιβάδια , τεχνητοί λειμώνες και κτηνοτροφικά φυτά.Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο: «Ρυθμίσεις για την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική εξυγίανση - Θέματα αρμοδιότητας Υπουργείων Οικονομικών, Πολιτισμού και Τουρισμού και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης» κατατέθηκε τροπολογία, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται: Με κοινή υπουργική απόφαση συγχωνεύονται σε ενιαίο φορέα με την επωνυμία «Ενιαίος Γεωργικός Οργανισμός - «ΔΗΜΗΤΡΑ», τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία: αα) «Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ)». ββ) «Οργανισμός Γεωργικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Κατάρτισης και Απασχόλησης (ΟΓΕΕΚΑ) - «ΔΗΜΗΤΡΑ». γγ) ο «Οργανισμός Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (ΟΠΕΓΕΠ)» με διακριτικό τίτλο AGROCERT και δδ) ο «Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ)».Οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στον αγροτικό τομέα, τονίζει ο Σταύρος Καλογιάννης, επιβάλλουν τη συνεχή επιμόρφωση και κατάρτιση αυτών που δραστηριοποιούνται και όσων πρόκειται να δραστηριοποιηθούν στον κλάδο, ώστε να είναι σε θέση να υιοθετήσουν τις σύγχρονες γνώσεις, καινοτομίες και πρακτικές στην αγροτική παραγωγή.Ο Σταύρος Καλογιάννης ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς εάν προτίθενται να αναβαθμίσουν τη λειτουργία της Γαλακτοκομικής Επαγγελματικής Σχολής και του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Ιωαννίνων, που τόσα πολλά προσέφεραν και συνεχίζουν να προσφέρουν στον τόπο μας.

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ:Συνελήφθησαν τρία άτομα για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος 54χρονης ημεδαπής


Συνελήφθησαν, χθες το βράδυ, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, ένας ημεδαπός, ηλικίας 50 ετών, ένας ομογενής, ηλικίας 31 ετών και ένας υπήκοος Αλβανίας, ηλικίας 46 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος 54χρονης ημεδαπής, η οποία έγινε το βράδυ της 01-08-2011, σε αγροτική έκταση στην περιοχή των Φιλιατών Θεσπρωτίας.Ειδικότερα, από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι ο 50χρονος ημεδαπός από κοινού με τον 46χρονο υπήκοο Αλβανίας, σχεδίασαν επίθεση κατά της οικογένειας ημεδαπού, με τον οποίο είχαν οικογενειακές διαφορές και για αυτό το λόγο προσέλαβαν τον 31χρονο ομογενή, έναντι συμφωνηθέντος χρηματικού ποσού 1.000 ευρώ.Σε υλοποίηση της παραπάνω συμφωνίας, την 01-08-2011 βραδυνές ώρες, ο 50χρονος ημεδαπός οδήγησε τον 31χρονο ομογενή σε αγροτική έκταση στην περιοχή των Φιλιατών Θεσπρωτίας, όπου βρισκόταν η παθούσα και στη συνέχεια ο 31χρονος χρησιμοποιώντας σιδερόβεργα, προκάλεσε πολλαπλά τραύματα στην 54χρονη ημεδαπή, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό της.Σε έρευνα που ακολούθησε στην οικία του 50χρονου ημεδαπού βρέθηκε να κατέχει παράνομα ένα δίκαννο κυνηγετικό όπλο, το οποίο κατασχέθηκε.Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.Προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας .

Σήμερα η γενική συνέλευση στη ΔΩΔΩΝΗ


Προγραμματισμένη για σήμερα Τετάρτη είναι η γενική συνέλευση των μετόχων της αγροτικής βιομηχανίας γάλακτος ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ, στην οποία πρόκειται να συζητηθεί η τροποποίηση του καταστατικού της εταιρείας.Η τροποποίηση αυτή του καταστατικού αποτελεί ουσιαστικά την τελευταία κίνηση της ΑΤΕ πριν την πώληση της γαλακτοβιομηχανίας, αφού μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2012, η τράπεζα έχει δεσμευτεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απεμπλακεί από τις μη τραπεζικές δραστηριότητες που διατηρεί.

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ:Σοβαρά τραυματισμένη 54χρονη


Σοβαρά τραυματισμένη βρέθηκε σε αγροτική έκταση στην περιοχή του Αετού Φιλιατών Θεσπρωτίας 54χρονη, η οποία έφερε τραύματα από χτυπήματα με αιχμηρό αντικείμενο στο κεφάλι, στην κοιλιακή χώρα και σε αλλά σημεία του σώματος της.Η 54χρονη, Ελληνίδα στην καταγωγή, μεταφέρθηκε αρχικά με ασθενοφόρο στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Φιλιατών Θεσπρωτίας και στη συνέχεια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, όπου και νοσηλεύεται.Η Αστυνομική Διεύθυνση Θεσπρωτίας διενεργεί έρευνες για απόπειρα ανθρωποκτονίας και ερευνά όλα τα ενδεχόμενα.

Συνεδριάζει την Πέμπτη η Οικονομική Επιτροπή


Την Πέμπτη 04-08-2011 και ώρα 10.00 π.μ. συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, με 29 θέματα ημερήσιας διάταξης.

Παρουσίαση της μελέτης για τη διαχείριση των ζωικών υποπροϊόντων


Την Παρασκευή 5 Αυγούστου και ώρα 10.00 π.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο Περιφέρειας Ηπείρου (πρώην ΕΛΚΕΠΑ) θα γίνει η παρουσίαση της μελέτης «διαχείρισης ζωικών υποπροϊόντων και λυμάτων πτηνοκτηνοτροφικών μονάδων, σχεδιασμός παρεμβάσεων και δράσεων προς υλοποίηση, έλεγχος σκοπιμότητας και καταλληλότητας των σχεδίων που υποβάλλονται από φορείς και επενδυτές», που εκπονείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού προγράμματος Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας – Ηπείρου.

Σήμερα η δικάσιμος για 5 οδηγούς ΤΑΞΙ


Στο αυτόφωρο οδηγηθήκαν χθες το πρωί πέντε οδηγοί ταξί, ηλικίας 41,34,27,35 και 37 ετών αντίστοιχα ,μετά τους βανδαλισμούς το μεσημέρι της Δευτέρας στα γραφεία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, Θανάση Οικονόμου και Μιχάλη Παντούλα. H δικάσιμος ορίστηκε για σήμερα στις 11.30 το πρωί, αφού οι οδηγοί μέσω τους δικηγόρου τους ζήτησαν και πήραν αναβολή μιας ημέρας.

Στο ρυθμό των ανεμογεννητριών ζει η Ήπειρος


Στο πόδι και χωρίς να ακολουθείται η βασική αρχή της φέρουσας ικανότητας της Ηπείρου οι αρχές του τόπου, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση, όπως και οι συναρμόδιες υπηρεσίες, συνεχίζουν να αποδέχονται μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων.Ειδικά τους τελευταίους μήνες, η Ήπειρος ζει στο ρυθμό των ανεμογεννητριών, χωρίς κανείς να είναι σε θέση να δώσει κάποιον σχετικό αριθμό για το πόσα αιολικά πάρκα και τι ισχύος μπορεί να «σηκώσει» το δυναμικό των ανέμων στην περιφέρεια.Αυτό που γίνεται μπορεί να χαρακτηριστεί από περίεργο, έως πρωτοφανές, αφού με περισσή ευκολία, οι φορείς της αυτοδιοίκησης εγκρίνουν τις αιτήσεις και τους περιβαλλοντικούς όρους, ακόμη και σε περιπτώσεις, που υπάρχουν και ισχυρές ενστάσεις των τοπικών κοινωνιών, ακόμη όμως και αρνητικές εισηγήσεις άλλων υπηρεσιών!Εξαιρετικό ενδιαφέρον για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην περιφέρεια της Ηπείρου είχε η χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος που ενέκρινε τις ΜΠΕ τριών αιολικών πάρκων και απέρριψε ομόφωνα άλλη μία, για την οποία υπήρχε αρνητική γνωμοδότηση του δήμου Ηγουμενίτσας.Είναι ιδιαίτερα σημαντικό αυτό που τονίστηκε από την Αντιπεριφερειάρχη Ιωαννίνων Τατιάνα Καλογιάννη στη χθεσινή συνεδρίαση μάλιστα χαρακτηριστικό, ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας θα παρουσιάσει στα τέλη Σεπτεμβρίου τη μελέτη, για το ενεργειακό ισοζύγιο της Ηπείρου στα πλαίσια υλοποίησης των στόχων της χώρας για το 2020!Παρ’ όλα αυτά οι αιτήσεις για την κατασκευή αιολικών πάρκων κατατίθενται σωρηδόν…Η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά κατά πλειοψηφία για τη ΜΠΕ του αιολικού πάρκου στους Δήμους Σουλίου και Ζίτσας, με αρκετές υποσημειώσεις ωστόσο για τις παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν και οι οποίες χρειάζεται να περιληφθούν στη μελέτη.Σύμφωνα με τον Θωμά Φώτση, κάτοικο του Πολυδρόσου του δήμου Σουλίου, στα όρια του οποίου προβλέπεται η ανάπτυξη του μισού αιολικού πάρκου, και του άλλου μισού στο Ζάλογγο του Δήμου Ζίτσας, ο τρόπος κατασκευής του αιολικού πάρκου καταργεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής. Προειδοποίησε μάλιστα, ότι εάν δεν υποχρεωθεί ο μελετητής από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση να συμπεριλάβει στη μελέτη τους όρους και τα μέτρα αποκατάστασης θα ακολουθήσουν γενικευμένες αντιδράσεις.«Η περιοχή μας είναι ενταγμένη στο δίκτυο Φύση 2000 και εκείνο που θέλουμε είναι η ήπια τουριστική ανάπτυξη με επίκεντρο το περιβάλλον και την παράδοση. Θέλουν να δημιουργήσουν ένα νέο δρόμο πρόσβασης, ενώ δεν προβλέπεται και δεν μπορεί να γίνει φυτοτεχνική αντικατάσταση. Έχουν μία ανεπαρκέστατη μελέτη θορύβου για την απόσταση των ανεμογεννητριών από τις κατοικίες εκτός σχεδίου. Στην αρχική μελέτη δεν ανέφεραν το παραμικρό για την ορνιθοπανίδα και μετά από παρεμβάσεις αναγνωρίζουν απλώς ότι θα υπάρχουν θάνατοι πουλιών, χωρίς να προβλέπουν κανένα μέτρο. Τέλος, δεν προβλέπεται λέξη για τα μέτρα αποκατάστασης. Εάν αύριο αλλάξει ο ενεργειακός χάρτης θα παραμείνουν εκεί οι οικίσκοι, τα μπετά, οι βάσεις των ανεμογεννητριών. Μάλιστα, η Επιτροπή σήμερα δεν έλαβε καν υπόψιν την αρνητική θέση του Φορέα Διαχείρισης Στενών Αχέροντα – Καλαμά. Είναι καλύτερα να τροποποιήσουν σήμερα το έργα και να το προσαρμόσουν στις ανάγκες της περιοχής, γιατί δεν πρόκειται να καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια», τόνισε ο κ. Φώτσης.Η Επιτροπή ενέκρινε το αιολικό στη θέση «Τούρλα – Γρανίτσα - Φωλέα.» συνολικής ισχύος12,6 MW, που βρίσκεται στον καλλικρατικό Δήμο Ηγουμενίτσας Π.Ε. Θεσπρωτίας», καθώς και τον αιολικό σταθμό στη θέση «Γεραμπή», των Δήμων Γ. Καραϊσκάκη & Αμφιλοχίας, των Νομών Άρτας & Αιτωλοακαρνανίας αντίστοιχα».

«Όχι» για το αιολικό σε ΚΑΖ
Λαμβάνοντας υπόψιν στο μεταξύ την αρνητική γνωμοδότηση του δήμου Ηγουμενίτσας, η Επιτροπή Περιβάλλοντος ομόφωνα γνωμοδότησε αρνητικά για τη ΜΠΕ του αιολικού πάρκου στη θέση «Βάραθρο» του δήμου Ηγουμενίτσας.Στον προτεινόμενο χώρο υπάρχει καταφύγιο άγριας ζωής (ΚΑΖ), ενώ όπως φάνηκε και κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο μελετητής δεν έχει αποκρυσταλλώσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτασης.Οι ελλείψεις αυτές προκάλεσαν την αντίδραση πολλών μελών της επιτροπής που ανήκουν στην περιφερειακή αρχή, προς το μελετητή, ενώ και οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης εξέφρασαν αρνητικές απόψεις.Καταλήγοντας, η πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, αντιπεριφερειάρχης Ιωαννίνων Τατιάνα Καλογιάννη επανέλαβε πως η Περιφερειακή Αρχή τάσσεται υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, παράλληλα όμως είναι υποχρεωμένη να αφουγκραστεί τις τοπικές κοινωνίες και τις δικές τους ενστάσεις.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Ο Βασίλης Καζούλης στη Βίτσα Ζαγορίου


Την Τετάρτη 10 Αυγούστου ο Βασίλης Καζούλης με τον Νίκο Γώγο, τους Εlectrica, και τους Αlma the Band εγκαινίάζουν το 1ο φεστιβάλ μουσικής στη Βίτσα Ζαγορίου.Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βίτσας υπόσχεται μια εκπληκτική καλοκαιρινή βραδιά με στόχο να γίνει θεσμός και για τα καλοκαίρια που θα έρθουν. Είσοδος ελεύθερη.

Στο Καλοχώρι τιμήθηκε η Ελληνίδα Αγρότισσα


Στο Καλοχώρι Ζίτσας Ιωαννίνων τιμήθηκε η Ελληνίδα Αγρότισσα με πρωτοβουλία του Δήμου Ζίτσας & συνδιοργάνωση του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Καλοχωρίου, της Τοπικής Κοινότητας Καλοχωρίου και της Περιφέρειας Ηπείρου.Η σεμνή επιμνημόσυνη δέηση έγινε στο μνημείο της Αγρότισσας, επί της εθνικής οδού Ιωαννίνων-Ηγουμενίτσας (Χάνι Τσίκα), το οποίο είναι έργο του γλύπτη Γιάννη Καγιώργου (24-6-1986) με απεικόνιση μιας αγρότισσας (Ευθαλίας Κανάτα), μετά από δωρεά της Φανής Λαγογιάννη και του Παναγιώτη Νικολάου. Στο μνημείο διακρίνεται μια αγρότισσα να οργώνει με ένα ζευγάρι υποζύγια και να λέει: «Άντε Μαρτίνη, άντε Μαγιούλη, ώσπου να έρθει ο αφέντης μου από τα ξένα». Λίγο παραπίσω έχει διαμορφωθεί από παλαιότερα «Το Πάρκο της Αγρότισσας», μέσα στον ποταμό Καλαμά. Στεφάνια κατέθεσαν μεταξύ άλλων, ο Δήμος Ζίτσας, ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος, η Τοπική Κοινότητα Καλοχωρίου και η ΠΕΝΑ.Ακολούθως όλοι οι συμμετέχοντες πήγαν στο διπλανό Καλοχώρι όπου το πρόγραμμα προέβλεπε χαιρετισμό του Δημάρχου Ζίτσας, κεντρική ομιλία από τον εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών κ. Δημ. Μιχαηλίδη και παραδοσιακά τραγούδια από την χορωδία Κόνιτσας.Ανάμεσα στους συμμετέχοντες επισημαίνεται η παρουσία του κ. Δημ. Ρογκότη (Δήμαρχος Ζίτσας), κ. Παν. Παπά (Πρόεδρος Δημ. Συμβουλίου), κ. Βασ. Γαρδίκου (Αντιδήμαρχος Ζίτσας), κ. Σπύρου Μάντζιου (Αντιδήμαρχος Ζίτσας), κα Αικατερίνα Μπαλάφα (Πρόεδρος Τοπ. Κοινότητας Καλοχωρίου), κα Αικ. Μάντζιου (Πρόεδρος Τ.Κ. Βουτσαρά), κα Γεωργία Κοντοδήμου (Πρόεδρος Εκπολιτιστικού Συλλόγου Καλοχωρίου), κ. Χρ. Οικονόμου (Μουσικοπαιδαγωγός Χορωδίας Κόνιτσας), κ. Τάσ. Βασιλείου (π. Πρόεδρος Καλοχωρίου), κ. Σάκ. Βλέτσας (Δημ. Σύμβουλος), κ. Δ. Τζίμας (Δημ. Σύμβουλος), κ. Δημ. Μιχαηλίδη (Τεχνικό Συνεργάτη της ΠΕΝΑ) και πολλών άλλων.Η κεντρική ομιλία με θέμα «Νέοι Αγρότες-Επιχειρηματίες της υπαίθρου» τοποθέτησε νέους προβληματισμούς και διήγειρε το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων με την εξειδικευμένη οπτική των αγροτικών θεμάτων. Ειδικότερα προσεγγίσθηκαν θέματα, όπως: Τι επάγγελμα να διαλέξω και τα πλεονεκτήματα των αγροτικών επαγγελμάτων, Το λαμπρό μέλλον του αγροτικού τομέα (τρόφιμα) και ιδιαίτερα του αγροδιατροφικού, Ο προβληματισμός για την επιβίωση του αγροτικού κόσμου (αγροτών), Η συμβολή του Αγροτικού τομέα στην εθνική οικονομία & ανάπτυξη, Η ανάγκη αποσαφήνισης του αντικειμένου των αγροτικών επαγγελμάτων (Γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, δασοπονία, ενέργεια, μεταποίηση, εμπορία, ρύποι, υπηρεσίες (αγροτουρισμός, αγροτικά μηχανήματα κλπ) με κύριο προσανατολισμό στην βασική ιδιότητα ότι ο αγρότης είναι ο ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΣ του περιβάλλοντος, Η επιχειρηματικότητα ως τόλμη για ενεργό συμμετοχή στο κοινωνικό, πολιτικό & οικονομικό γίγνεσθαι, Η έλλειψη αγροτικών σχολείων, Η ανάγκη αδείας ασκήσεως επαγγέλματος για την χρήση φυτοφαρμάκων-δηλητηρίων στα τρόφιμα, Η ανάγκη λειτουργίας υποστηρικτικών δομών (έρευνα, θερμοκοιτίδες, πειραματικά αγροκτήματα, μεταφορά τεχνογνωσίας, ανταλλαγή εμπειριών, αγροτικά επιμελητήρια κλπ), Η διέξοδος στην αγορά (Αγροτικές Αγορές, Δημοπρατήρια), Η τοπική ανάπτυξη & Αυτάρκεια των Τοπικών Κοινωνιών, Τα Τοπικά Σύμφωνα (αγροτική παραγωγή, τουρισμός, πολιτισμός) και βέβαια η σημαντικότητα του θηλυκού κομματιού του πληθυσμού, των αγροτισσών.«Η τιμή στην Ελληνίδα Αγρότισσα» περιγράφεται θαυμάσια στην 70σέλιδη έντυπη έκδοση της τότε Αναπτυξιακής Επιχείρησης Δήμου Μολοσσών (2006) με επιμέλεια του Τάσου Βασιλείου, με πολλές φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις από το 1986 μέχρι πρόσφατα.Μετά την μεγάλη ποικιλία τραγουδιών της χορωδίας Κόνιτσας, που ήταν μια πετυχημένη και έξυπνη υποστήριξη, σε διαδικασία αμοιβαιότητας μεταξύ Δήμων, ακολούθησε η πλούσια γευσιγνωσία τοπικών παραδοσιακών εδεσμάτων, που ήταν προσφορά των μελών του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Καλοχωρίου με τοπικά φημισμένα κρασιά Ζίτσας, ενώ την φιλοξενία της εκπροσώπησης της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών πρόσφερε ο ξενώνας ΠΟΛΥΔΩΡΟ, στο χωριό Πολύδωρο με την φροντίδα της κας Λαμπρινής.Η φετινή ΓΙΟΡΤΗ ΑΓΡΟΤΙΣΣΑΣ ήταν ενταγμένη στις καλοκαιρινές ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ Εκδηλώσεις 2011 του Δήμου Ζίτσας, που επεκτείνονται από 6/6/2011 έως 11/9/2011, καλύπτοντας όλη την περίοδο που οι απόδημοι επιστρέφουν στις πατρίδες τους, και στις οποίες περιλαμβάνεται και η Γιορτή Κρασιού Ζίτσας (19/8/2011).Μοιάζει ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να προδιαγραφούν οι όροι και προϋποθέσεις για να χαρακτηρίζεται κάποια εκδήλωση ως «τοπική πολιτιστική δραστηριότητα» ή «αγροτουριστική», και ιδιαίτερα τα φεστιβάλ, οι γιορτές και τα πανηγύρια, ώστε να μην έχουμε κακόγουστες, διαφημιστικές «καλλιτεχνών», άσχετες εκδηλώσεις, με «επαγγελματίες», χωρίς την από κάτω συμμετοχή εθελοντών και της τοπικής κοινωνίας, που έχουν στόχο συγκέντρωση κόσμου και οι οποίες ενισχύονται από δημόσιους ή αυτοδιοικητικούς (Δήμοι & Περιφέρειες) ή άλλους τοπικούς πόρους.

Πανσέληνος στους αρχαιολογικούς χώρους της Ηπείρου


Η κρίση δεν αγγίζει την πανσέληνο που θα λάμπει στις 13 Αυγούστου στον νυχτερινό ουρανό, ως εκ τούτου εκδηλώσεις οργανώνονται από το υπουργείο Πολιτισμού σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία από άκρη σε άκρη της χώρας.Το πρόγραμμα που εγκρίθηκε τελικά από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο περιλαμβάνει περισσότερους από 60 χώρους, μουσεία και μνημεία, που θα είναι ανοικτά και με ελεύθερη είσοδο για το κοινό:
Ηπειρος
-Κάστρο Ιωαννίνων: Μουσική εκδήλωση.
-Αρχαιολογικός χώρος Δωδώνης: Θεατρική παράσταση με παραμύθι του Λόρκα από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.
-Κάστρο Αρτας: Μουσική εκδήλωση.
-Αρχαιολογικός χώρος Νεκρομαντείου Πρέβεζας: Εκδήλωση με κλασική μουσική.
-Πύργος Ραγίου Θεσπρωτίας: Ανοικτός για το κοινό.
-Ελέα Παραμυθιάς Θεσπρωτίας: Μουσική εκδήλωση με το μουσικό σχήμα «Απειρος».

Η Νατάσσα Μποφίλιου στα Άνω Πεδινά


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πανωσουδενιωτών, διοργανώνει μια συναυλία με την Νατάσσα Μποφίλιου, στην παραδοσιακή πλατεία του χωριού του Ζαγορίου το βράδυ του Σαββάτου, 20 Αυγούστου. Η γνωστή και αγαπημένη νέα τραγουδίστρια, προστίθεται σε μία σειρά καλών συναυλιών που έχει διοργανώσει ο σύλλογος «συνεχίζοντας την προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια, να προσφέρει στους κατοίκους και επισκέπτες του νομού Ιωαννίνων, τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν από κοντά σημαντικά ονόματα της ελληνικής - και όχι μόνο - μουσικής σκηνής, με Ψαραντώνη, Περιδή, Ρασούλη, Ξυδάκη, Γκανά κ.α Παράλληλα, το χωριό ετοιμάζεται να φιλοξενήσει και άλλες εκδηλώσεις από το "Party στον Πλάτανο" το Σάββατο 13/8 που θα διοργανωθεί για όσους αισθάνονται μικρότεροι, με την παρουσία dj, ως τη συναυλία με γνωστό συγκρότημα της πόλης και το διήμερο του παραδοσιακού πανηγυριού. Για ακόμα ένα καλοκαίρι λοιπόν το σύνθημα είναι ένα: Πάρτε τα Βουνά, Άνω Πεδινά! Μας λένε οι διοργανωτές και θα δώσου περισσότερες λεπτομέρειες προσεχώς.

Μπλόκο… στη «Δωδώνη»


Οι κτηνοτρόφοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι, αν σήμερα γίνει η γενική συνέλευση των μετόχων της «Δωδώνης», θα είναι η αρχή του τέλους για τη γαλακτοβιομηχανία, έτσι τουλάχιστον όπως τη γνωρίζουν.Αν γίνει η συνέλευση, η διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδας (ΑΤΕ) θα προχωρήσει στην τροποποίηση επίμαχου άρθρου του καταστατικού, που θα της επιτρέψει να διαθέσει προς πώληση το ποσοστό της, το 67,77%. Γι’ αυτό και οι κτηνοτρόφοι σήμερα θα τα παίξουν όλα για όλα. Ήδη εδώ και μέρες, ο κτηνοτροφικός κόσμος ετοιμάζεται για την ημέρα αυτή και είναι αποφασισμένος να εμποδίσει τη διεξαγωγή της γενικής συνέλευσης. Από νωρίς το πρωί, θα βρίσκονται έξω από τη «Δωδώνη» για να αγωνιστούν για τη διατήρηση του κοινωνικού χαρακτήρα της εταιρίας.
Η κρίσιμη αυτή συνέλευση ήταν να γίνει στις 5 Ιουλίου. Μετά από αίτημα της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων (ΕΑΣΙ) αναβλήθηκε η συζήτηση του επίμαχου θέματος. Δικαίωμα για υποβολή νέου, τέτοιου αιτήματος δεν υπάρχει πια.Το καταστατικό της εταιρίας στο άρθρο 8 αναφέρει ότι σε περίπτωση που η τράπεζα θέλει να αποχωρήσει από τη «Δωδώνη», θα πρέπει να επιστρέψει τις μετοχές της στους συνεταιρισμούς με βάση την αξία της γαλακτοβιομηχανίας όπως αυτή καταγράφεται στους ισολογισμούς. Υπάρχει όμως παραθυράκι. Κι αυτό είναι η τροποποίηση αυτού του άρθρου, που θα οδηγήσει στη διενέργεια διαγωνισμού για την πώληση του ποσοστού της τράπεζας. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί απέναντι στην τρόικα ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2012 θα έχει ξεφορτωθεί τις μη τραπεζικές δραστηριότητες που διατηρεί, είτε είναι κερδοφόρες είτε όχι.Σε κυβερνητικό επίπεδο, η σημερινή συνέλευση θεωρείται στην ουσία τυπικό ζήτημα. Ήδη εξάλλου, όπως είναι γνωστό, η ΑΤΕ έχει έρθει εδώ και καιρό σε επικοινωνία με ιδιωτικές εταιρίες που φέρεται να ενδιαφέρονται για την αγορά της «Δωδώνης», με την ελπίδα ότι θα αποκομίσει από αυτήν περί τα 120 εκατ. ευρώ. Το «Βήμα της Κυριακής» αναφερόταν ονομαστικά στους αδελφούς Σαράντη, ιδιοκτήτες της «Τυράς» και της «Όλυμπος», αλλά και σε δύο μεγάλες ευρωπαϊκές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, τη σκανδιναβική Arla και την ολλανδική Friesland.Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη. Όσον αφορά τους κτηνοτρόφους, μετά και τη δήλωση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στην Άρτα ο οποίος κάλεσε τους φορείς να μην αφήσουν το θέμα στην τύχη του, υποστηρίζουν ότι οι ίδιοι είναι έτοιμοι εδώ και καιρό να διαπραγματευτούν την αγορά των μετοχών της Αγροτικής Τράπεζας, αλλά η τελευταία δεν τους καλεί σε διάλογο.Ο κτηνοτροφικός κόσμος θέλει να διαπραγματευτεί πριν αλλάξει το καταστατικό, ελπίζοντας προφανώς σε μια καλύτερη τιμή από αυτή των 120 ή 150 εκατ. ευρώ. Το κόστος αυτό είναι απαγορευτικό γι’ αυτόν παρά τις όποιες οικονομικές συμμαχίες μπορεί να βρεθούν –και οι οποίες από πέρσι, όταν και άνοιξε επίσημα το θέμα της πώλησης, δεν έχουν ακόμα συναφθεί. Η Αγροτική Τράπεζα και η κυβέρνηση όμως φαίνονται αποφασισμένες να διεκδικήσουν το μεγαλύτερο δυνατό έσοδο. Το ερώτημα πια είναι μόνο ένα: Αν οι κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων θα καταφέρουν να «πονοκεφαλιάσουν» την ΑΤΕ και αν η τελευταία αναγκαστεί στη συνέχεια να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση με τους υπόλοιπους μετόχους.