Δευτέρα, 1 Αυγούστου 2011

Υπό διωγμόν και στην Ήπειρο οι παράνομες εκδρομές που γίνονται από ιδιώτες


Υπό διωγμόν και στην Ήπειρο είναι οι παράνομες εκδρομές εσωτερικού και εξωτερικού που γίνονται από ιδιώτες. Μια «πειρατεία» που έχει λάβει διαστάσεις, προκαλώντας ζημιές τόσο στα επίσημα τουριστικά γραφεία, όσο και στο Δημόσιο. Όλα δείχνουν ότι αυτή η παράνομη δραστηριότητα χρόνων, παίρνει τέλος, καθώς καθημερινά εντοπίζονται οι «πειρατές», τους επιβάλλονται πρόστιμα και υποβάλλονται σε βάρος τους μηνύσεις.Λειτουργούν πειρατικά σαν «τουριστικά γραφεία», διοργανώνοντας εκδρομές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, συνήθως με τιμές μεγαλύτερες των επίσημων τουριστικών γραφείων και με τεράστια φοροδιαφυγή αφού ποτέ δεν κόβουν αποδείξεις (δεν έχουν και το δικαίωμα άλλωστε αφού δεν κρατούν λογιστικά βιβλία), δεν ασφαλίζονται οι εκδρομείς σύμφωνα με όσα προβλέπει η νομοθεσία και τα χρήματα που εισπράττουν «μαύρα», πάνε όλα στις τσέπες τους. Χρέη «πρακτόρων» εκτελούν διάφορες κυρίες κυρίως, δημόσιοι υπάλληλοι, ακόμη και αποκλειστικές νοσηλεύτριες. «Θύματά» τους κυρίως ηλικιωμένοι που ενημερώνονται τηλεφωνικά για να δηλώσουν συμμετοχή και οι αναχωρήσεις γίνονται ή πολύ πρωϊνές ώρες ή βραδινές για να μην εντοπίζονται.Σε όλη την Ελλάδα τα κρούσματα είναι καθημερινά και μόνο στην περιοχή Μακεδονίας -Θράκης τους τελευταίους μήνες έχει επέμβει σε αρκετές περιπτώσεις η Ένωση Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας, το ΣΔΟΕ, η Τουριστική Αστυνομία και ο ΕΟΤ, απαγορεύοντας την πραγματοποίηση της εκδρομής, επιβάλλοντας μεγάλα πρόστιμα στους «πειρατές - πράκτορες», ενώ υποβάλλονται και μηνύσεις εναντίον τους. Έχει ξεκινήσει λοιπόν μια πανελλαδική εκστρατεία για να σταματήσει αυτή η μάστιγα που δεν θίγει μόνο τα επίσημα τουριστικά γραφεία, επιπλέον είναι τεράστια η απώλεια εσόδων για το δημόσιο.Στην περιοχή της Ηπείρου, δραστηριοποιούνται πολλοί «πειρατές» αλλά από προχθές είναι υπό διωγμό.Το ΣΔΟΕ και η Τουριστική Αστυνομία, στην Πεδινή Ιωαννίνων μπλόκαραν την παράνομη αναχώρηση λεωφορείου με εκδρομείς για την Τήνο και στην «πράκτορα» επιβλήθηκε βαρύ πρόστιμο, ενώ της υποβλήθηκαν και μηνύσεις. Ταυτόχρονα το ΣΔΟΕ ξεκινά έρευνα και για άλλες περιπτώσεις παράνομων εκδρομών, έχοντας ήδη τα στοιχεία αυτών που τις διοργάνωναν.Σύμφωνα με το νόμο, «…τα τουριστικά γραφεία είναι σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ν 393/76 νόμιμες οργανωμένες επιχειρήσεις οι οποίες δια των υπ΄ αυτών διατιθεμένων μέσων και προσφερόμενων υπηρεσιών αναλαμβάνουν την μεταφορά - διακίνηση και την διαμονή μεμονωμένων ατόμων ή ομάδων (group) εντός και εκτός χώρας. Εκτός των τουριστικών γραφείων κανένας άλλος δεν έχει το δικαίωμα να προβαίνει στην διοργάνωση εκδρομών (κρατήσεις ξενοδοχείων, έκδοση ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, μεταφορά) διότι σε διαφορετική περίπτωση θα θεωρηθεί σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία 393/76, 2160/93 ότι εκτελεί παράνομο τουριστικό έργο, η οποία επισύρει σοβαρές κυρώσεις. ..».

Σύσκεψη για τον Χ.Α.Δ.Α. και τη διαχείριση των απορριμμάτων σήμερα στην Πρέβεζα


Την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας επισκέφθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, προκειμένου να ενημερωθεί για τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκληθεί για τη Δημόσια Υγεία εξαιτίας του αποκλεισμού της χωματερής «Κούκος» από κατοίκους των τοπικών κοινοτήτων Μιχαλιτσίου, Νικόπολης και Μύτικα.Ο Περιφερειάρχης, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Στράτο Ιωάννου και τους περιφερειακούς συμβούλους κ. κ. Ν. Ανατολιωτάκη, Β. Γιολδάση και Ι. Ευθυμίου επισκέφτηκε τη χωματερή, όπου και συναντήθηκε με την Επιτροπή Αγώνα και τους κατοίκους που του εξέθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.Στη συνέχεια παραβρέθηκε σε σύσκεψη που έγινε στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, με τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη, του Δημάρχου Πρέβεζας κ. Χρήστου Μπαϊλη, περιφερειακών συμβούλων, στελεχών του Δήμου και της Επιτροπής Αγώνα.«Στην Πρέβεζα έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες ένα σοβαρότατο πρόβλημα που πρέπει να λυθεί κατεπειγόντως. Για τη Διοίκηση της Περιφέρειας η λειτουργία των χωματερών δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Για λόγους Δημόσιας Υγείας, περιβαλλοντικούς, αλλά και οικονομικούς, καθώς ανάπτυξη χωρίς την αντιμετώπιση του προβλήματος της διάθεσης των παντός φύσεως αποβλήτων δεν μπορεί να γίνει», τόνισε ανάμεσα στα άλλα ο Περιφερειάρχης. «Είχαμε- συνέχισε – μια ειλικρινή συζήτηση με τους κατοίκους και τη Δημοτική Αρχή. Και οι δύο πλευρές έχουν το δίκιο τους. Η Περιφερειακή Αρχή ανέλαβε τη σημερινή πρωτοβουλία, επιθυμώντας να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο που υπάρχει. Προτείναμε και ο Δήμαρχος – που επίσης προσπαθεί να αντιμετωπίσει το ταχύτερο δυνατό ένα πρόβλημα που ταλανίζει επί 45 χρόνια την περιοχή των τριών τοπικών κοινοτήτων- συμφώνησε να συγκαλέσει έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο μέσα στο επόμενο 48ωρο, προκειμένου: Να ανακληθεί η απόφαση δημιουργίας προσωρινού Σταθμού Μεταφόρτωσης στη θέση «Κούκος», να ακυρωθεί ο διαγωνισμός για την μεταφορά των απορριμμάτων που είχε προκηρυχθεί για το επόμενο εξάμηνο από τη συγκεκριμένη τοποθεσία και με κατεπείγουσες διαδικασίες, σύμφωνα και με τις οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών, να γίνει νέα πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη μεταφορά των απορριμμάτων. Μετά την έγκριση των αποφάσεων αυτών, ζητήθηκε από τους κατοίκους και αναμένεται η απόφαση τους να σταματήσουν τον αποκλεισμό της χωματερής ( Χ.Α.Δ.Α) έως τρεις μήνες, ώστε να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών που θα οδηγήσουν στο οριστικό κλείσιμο και στην αποκατάστασή της. Η Διοίκηση της Περιφέρειας και η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας ανέλαβαν να είναι εγγυητές της συμφωνίας αυτής, παρακολουθώντας από κοντά την πορεία της»

Η παράταξη «Ήπειρος Τόπος να Ζεις» δεν μπορεί να δεχθεί τους ισχυρισμούς του κ.Καχριμάνη


Στη 14η. Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου συζητήθηκε το θέμα του Οικονομικού Απολογισμού του έτους 2010 των πρώην Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Άρτας, Θεσπρωτίας , Ιωαννίνων και Πρέβεζας.Όπως κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού του έτους 2011, έτσι και τώρα, όσοι αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα, συνειδητοποιούν την μεθοδευμένη προσπάθεια του κ.Καχριμάνη να εξαπατήσει τους Ηπειρώτες πολίτες παρουσιάζοντας ως «τεράστιο έργο» την κακοδιαχείριση των προηγούμενων ετών και κατ’ επέκταση την υποθήκευση του μέλλοντος της Ηπείρου εξαιτίας των υπέρογκων χρεών που δημιούργησε.Τεράστια χρέη προς τους επαγγελματίες της περιοχής οι οποίοι, σήμερα, είναι σε απόγνωση και κινδυνεύουν άμεσα.Στον απολογισμό του έτους 2010 φανερώθηκε η τακτική του κ.Καχριμάνη. Η πρώην Νομαρχία Ιωαννίνων προϋπολόγισε έσοδα περίπου 92,000,000 € και κατάφερε να εισπράξει μόλις 35,000,000€.Η παράταξη «Ήπειρος Τόπος να Ζεις» δεν μπορεί να δεχθεί τους ισχυρισμούς του κ.Καχριμάνη ότι η πολιτεία χρωστάει χρήματα στην πρώην Νομαρχία Ιωαννίνων για τους εξής λόγους:
-Ζητήσαμε να μας κοινοποιήσει έγγραφα απ’ τα οποία να προκύπτει έγκριση χρηματικού κονδυλίου από κάποιο Υπουργείο το οποίο δεν αποδόθηκε.
Αν υπήρχε κάτι τέτοιο θα συμφωνούσαμε και θα συμβάλλαμε κι εμείς, ώστε να αποδοθούν τα χρήματα αυτά.Το γεγονός , όμως ότι δεν μας κοινοποιήθηκαν τέτοια έγγραφα, δείχνει ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχουν τέτοιες δεσμεύσεις από τα Υπουργεία.Συνεπώς ο κ.Καχριμάνης προσπαθεί να καλύψει την κακοδιαχείρισή του , με ανεύθυνο τρόπο.Κάθε νοήμων άνθρωπος αναρωτιέται γιατί η πολιτεία να χρωστάει τόσα πολλά εκατομμύρια ευρώ μόνο στην πρώην Νομαρχία Ιωαννίνων;Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η προχειρότητα , η ανευθυνότητα και η έλλειψη προγραμματισμού απ’ τον κ.Καχριμάνη έχει οδηγήσει την Ήπειρο σε αδιέξοδο , γιατί τα προβλεπόμενα έσοδα της Περιφέρειας Ηπείρου απ’ τους ΚΑΠ του Υπουργείου Εσωτερικών ύψους 15,877,164€ για φέτος, θα διατεθούν για πληρωμές χρεών, όπως και τα αντίστοιχα έσοδα των επόμενων ετών.Επιπλέον, μας εξέπληξε αρνητικά το γεγονός ότι συνεχίζει την ίδια τακτική υποθηκεύοντας το μέλλον και της Περιφέρειας.Αυτό προκύπτει από την απόφαση που ψήφισε κατά πλειοψηφία στην προηγούμενη Συνεδρίαση (27/7/2011) με την οποία τροποποιήθηκε ο προϋπολογισμός έτους 2011 εγγράφοντας εικονικά έσοδα, «εκτιμώντας» ότι για φέτος η κρατική επιχορήγηση προς την Περιφέρεια Ηπείρου θα αυξηθεί!!!λήθεια, πόσο πιστεύει ότι μπορεί να υποτιμά την νοημοσύνη των Περιφερειακών Συμβούλων;Είναι απόλυτα σίγουρο ότι όσοι επαγγελματίες κληθούν να υλοποιήσουν αυτές τις παρεμβάσεις δεν θα πληρωθούν ποτέ.Επιτέλους ας καταλάβουν ότι η τοπική οικονομία δεν αντέχει άλλα χρέη και βέβαια η Ήπειρος έχει ανάγκη από πρόγραμμα και έργα ουσίας και ανάπτυξης και βέβαια από διαφάνεια.

ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ

Δήλωση Θανάση Οικονόμου Βουλευτή Ιωαννίνων


Μετά την προκλητική και βίαιη επίθεση ομάδας ταξιτζήδων στο πολιτικό του γραφείο στα Γιάννενα σήμερα το πρωί και αφού επιτέθηκαν σε εργαζόμενους προκαλώντας σημαντικές καταστροφές, ο Θανάσης Οικονόμου έκανε την ακόλουθη δήλωση:«Η ενέργεια αυτή δεν έχει καμία σχέση με το δημοκρατικό δικαίωμα κάθε Έλληνα πολίτη να διαμαρτυρηθεί.Θέλω να πω μόνο αυτό:Όλοι όσοι ποντάρουν σε τέτοιου τύπου ενέργειες κάνουν κακό κυρίως σε αυτούς που υποτίθεται ότι εκπροσωπούν.Είναι απλώς εκτός κλίματος και μάλιστα σε επικίνδυνο βαθμό όσοι πιστεύουν ότι μπορούν να σταματήσουν τις αλλαγές που γίνονται.Είναι σαφές με τι πρέπει να τελειώνουμε ώστε να σταθεί η χώρα στα πόδια της.Υποστηρίζω ξεκάθαρα και υπεύθυνα αυτό που πιστεύω.Και δεν αποδέχομαι τους εκβιασμούς και τους τραμπουκισμούς, κανενός τύπου.Δεν φοβίζουν ούτε εμένα, ούτε τους υπόλοιπους βουλευτές.Η θέση με την οποία με τίμησαν οι συμπολίτες μου επιβάλλει να είμαι με εκείνους που θέλουν το δημόσιο καλό και όχι με εκείνους που θεωρούν ότι τα δημόσια αγαθά τους ανήκουν.Επιλέγω να είμαι με εκείνους που παίρνουν την ευθύνη για να μπουν οι βάσεις για μια παραγωγική και δυναμική οικονομία, μακριά από λογικές «προστατευτισμού» και κρατισμού και όχι με εκείνους που θέλουν να προστατεύσουν το μικροσυμφέρον τους σε βάρος όλων των υπολοίπων.Όπου δίνεται πραγματικά η μάχη των αλλαγών είμαι και θα είμαι παρών».

Ζημιές και στο γραφείο του Μιχάλη Παντούλα


Γυαλιά καρφιά έκαναν "αγανακτισμένοι" οδηγοί ταξί από τα Γιάννενα και το γραφείο του βουλευτή Μιχάλη Παντούλα.Είχε προηγηθεί η επίθεση στο γραφείο του Θανάση Οικονόμου.

"Καλοκαιρινό" το πολιτικό Γραφείο του βουλευτή Θανάση Οικονόμου


Εκτεταμένες ζημιές έκανε ομάδα αυτοκινητιστών ΤΑΞΙ που εισέβαλε πριν λίγη ώρα στο πολιτικό Γραφείο του βουλευτή Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ, Θανάση Οικονόμου. Έσπασαν γραφεία, καρέκλες, υπολογιστές, απείλησαν το προσωπικό του Γραφείου, εισαγάγοντας νέα... ήθη στην πόλη των γραμμάτων και των τεχνών. Η αφορμή ήταν τι άλλο, τα επικείμενα μέτρα Ραγκούση που απελευθερώνουν το επάγγελμα και τα οποία έχουν φέρει στα όρια της απόγνωσης τους ιδιοκτήτες των αδειών. Η εισβολή έγινε στο περιθώριο της πορείας που πραγματοποίησαν στην κεντρική πλατεία των ιωαννίνων οι αυτοκινητιστές.

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία ο 7ο Κολυμβητικός Διάπλους Αμβρακικού


Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη, Κυριακή 31-7-2011, ο 7ος κολυμβητικός Διάπλους Αμβρακικού Κόλπου, εκδήλωση που φέτος πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Αρταίων, συνεχίζοντας τη παράδοση, αφού μέχρι πέρυσι και για έξι συνεχή χρόνια τη πραγματοποιούσε ο Δήμος Αμβρακικού. Οι 23 κολυμβητές Ελίνα Μάνθα, Νίκος Τσώλας, Μάνος Ελευθεριάδης, Ιωάννης Παππάς, Χριστίνα Σταύρου, Αλεξάνδρα Γαλήνα, Αγγελική Παπαδιά, Φωτεινή Παπαδιά, Παναγιώτης Σουραβλιάς, Θεόδωρος Σαλαμούρας, Κωνσταντίνος Μάνθας, Ουρανία Καρύδη, Ναταλία Γρέβια, Γεώργιος Τσαφούλης, Λουκάς Ζάψας, Παντελής Τσιρκινίδης, Γρηγόρης Ευαγγελίδης, Νίκος Νάσης, Βασίλης Γραμματικόπουλος, Δημήτριος Λαμπράκης, Λάμπρος Λαμπράκης, Χριστόφορος Λαμπράκης και Βασίλειος Ντουχανιάρης, κολύμπησαν τα 11 χιλιόμετρα, μεταξύ Βόνιτσας Αιτ/νίας και Κορωνησίας, μεταφέροντας το μήνυμα «Σώστε τον Αμβρακικό». Ο πρόεδρος Παύλος Χαραλάμπους, ο γραμματέας Λάμπρος Θοδωρής και τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Ενεργών Πολιτών Περιοχής Αμβρακικού, στήριξαν εμπράκτως την εκδήλωση με τη παρουσία και τη βοήθεια τους από την ώρα της επιβίβασης στη Σαλαώρα μέχρι το πέρας της εκδήλωσης. Οι κολυμβητές ξεκίνησαν στις 08:00 πμ. από τη Βόνιτσα και κατέληξαν στη Κορωνησία μέσα σε χρονικό διάστημα από 2 ώρες και 40 λεπτά έως 4 ώρες και 40 λεπτά, όπου τους περίμεναν και τους υποδέχτηκαν εκπρόσωποι της Περιφέρειας Ηπείρου, του Δήμου Αρταίων, των Ενεργών Πολιτών Περιοχής Αμβρακικού καθώς και πλήθος κόσμου.
Τίμησαν με τη παρουσία τους τον 7ο Κολυμβητικό Διάπλου Αμβρακικού και μοίρασαν τα αναμνηστικά μετάλλια στους κολυμβητές οι: Παντελής Κολόκας, Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου, Γιάννης Παπαλέξης, Δήμαρχος Αρταίων, Φίλιππος Παππάς και Θεόδωρος Γκούβας, Αντιδήμαρχοι, Νικόλαος Κέφης, δημοτικός Σύμβουλος, Βασίλειος Γέμος, πρόεδρος Δημοτικής ενότητας Άρτας, ο πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. των Ενεργών Πολιτών Περιοχής Αμβρακικού.

Υπέρ του συνεταιριστικού χαρακτήρα της ΔΩΔΩΝΗΣ


Η κυβέρνηση είναι υπέρ του να διατηρηθεί ο συνεταιριστικός της χαρακτήρας της γαλακτοβιομηχανίας της Δωδώνης, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, από την Άρτα σε παρέμβασή του κατά τη σύσκεψη των τοπικών φορέων, όταν τέθηκε το θέμα της πώλησης της Ηπειρωτικήςγαλακτοβιομηχανίας.Ζήτησε, δε οι κτηνοτρόφοι, οι τοπικοί φορείς και ειδικά οι συνεταιρισμοί να αναλάβουν πρωτοβουλίες, είτε αγοράζοντας οι ίδιοι τις μετοχές που κατέχει η Αγροτική Τράπεζα είτε συνεργαζόμενοι με άλλους συνεταιρισμούς, όπως των Καλαβρύτων, που είναι κερδοφόροι.«Μην αφήνετε το θέμα στην τύχη», είπε ο Πρωθυπουργός. «Δείτε τι συμμαχίες μπορείτε να συνάψετε. Εμείς είμαστε υπέρ της κοινωνικής οικονομίας και θέλουμε όχι μόνον να παραμείνει, αλλά και να μεγαλώσει η συνεταιριστική παράδοση», επεσήμανε. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επισημαίνοντας πως απαιτείται ένα πολύ δυναμικό σχήμα, με μεγάλα κεφάλαια και πρόσβαση σε νέες αγορές, γιατί διαφορετικά δε θα μπορέσει να επιβιώσει.Δήλωση για τη Δωδώνη έκανε και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Δριβελέγκας ο οποίος σημείωσε

Ρεαλιστικός και αληθινός


Ο Γραμματέας της Π.Ε. ΠΑΣΟΚ Ηπείρου, Γιώργος Λάμπρος, συμμετείχε στη Σύσκεψη με την ιδιότητα του προέδρου του Νοσοκομείου Άρτας. Παίροντας το λόγο είπε αλήθειες για το χώρο της υγείας και κυρίως για τη λειτουργία των δημόσιων Νοσοκομείων, τις οποίες θα πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη η ηγεσία του υπουργείου. Γιατρός ο ίδιος, ξέρει απ'έξω κι ανακατωτά το χώρο της υγείας και καθημερινά δίνει τον καλύτερό του εαυτό για να αναβαθμίσει τη δημόσια υγεία στην περιοχή της Άρτας.

Επίσκεψη κλιμακίου της Δημοκρατικής Αριστεράς στο δημαρχείο Ιωαννίνων


Με επίσκεψη στο Δήμαρχο Φίλιππα Φίλιο αντιπροσωπείας από τους, Αλέκο Σόφη, Τάσο Βασιλείου και Γιώργο Ζάψα, ολοκληρώθηκε σειρά επαφών της Δημοκρατικής Αριστεράς στα Γιάννινα με φορείς και συλλογικότητες της περιοχής, με αντικείμενο την ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων για τα βασικά προβλήματα που την απασχολούν την κρίσίμη περίοδο που διανύει η χώρα.Από μέρους του Δημάρχου του διευρυμένου νέου δήμου Ιωαννίνων υπήρξε περιεκτική επισήμανση των θεσμικών και πραγματικών περιστάσεων και συνθηκών υπό τις οποίες καλείται ο δήμος να επιτελέσει το έργο του στα πλαίσια των προγραμματικών του στοχεύσεων και τις προσπάθειες που καταβάλει προς αυτή την κατεύθυνση.Η αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Αριστεράς τόνισε το ενδιαφέρον της για επιτυχία της δημοτικής αρχής στην όλη προσπάθεια της, στα πλαίσια της γενικότερης αντίληψης και πολιτικής του κόμματος για εποικοδομητική κριτική και προγραμματική παρέμβαση στα δημόσια και ειδικότερα στα αυτοδιοικητικά πράγματα του τόπου, σημειώνοντας ενδεικτικά, ζητήματα της επικαιρότητας που απαιτούν την προώθησή τους.

Σημαντικές παρουσίες στη Σύσκεψη


Αθέατοι όπως πάντα αλλά με μεγάλη προσφορά στα δρώμενα του τόπου, παρακολουθούν τη Σύσκεψη ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ηπείρου, Μάκης Χατζηεφραιμίδης, έχοντας δίπλα τους την Αρτινή Ελευθερία Κοσσυβάκη (μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ). Στην πίσω σειρά, το παρόν δίνει ο Ανδρέας Οικονόμου (μέλος της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Άρτας και μέλος της
Διοικούσας του ΤΕΕ), ενώ στα... ορεινά, διακρίνουμε το στέλεχος της εκπαίδευσης, Στέφανο Τσιάλο (Προϊστάμενος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Ηπείρου). Θα κάνουμε ειδική αναφορά στην παρουσία του, γιατί ήταν από τα ελαχιστότατα στελέχη της εκπαίδευσης που ταξίδεψαν μέχρι την Άρτα για να τιμήσουν τον Πρωθυπουργό. Το ίδιο ισχύει και για τον Γραμματέα της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων, Δημήτρη Παπαγεωργίου, που μαζί με την αναπληρώτρια Γραμματέα κα Ζωή Αλεξίου, έδωσαν το παρόν στη Σύσκεψη.

Άψογη καθ' όλα η Σύσκεψη στην Άρτα


Αφανής ήρωας της Σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό στην Άρτα, ήταν ο Γραμματέας της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Άρτας, Δημήτρης Τάτσης ο οποίος κατάφερε και έφερε σε πέρας μια πραγματικά δύσκολη αποστολή. Γι' αυτό μετά το πέρας της διαδικασίας δεχόταν μόνο συγχαρητήρια. Σημαντικό κομματικό και συνδικαλιστικό στέλεχος, του οποίου οι δυνατότητες αλλά και η προσφορά είναι γνωστές στα κεντρικά κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ.

Η τριάδα της ανάκαμψης δίπλα στον πρωθυπουργό


Οι σημερινοί βελτιωμένοι δείκτες ανάπτυξης της Ηπείρου αλλά καιειδικότερα της Άρτας, σηματοδοτούν την εποικοδομητική συνεργασία τηςτοπικής κοινωνίας και της κυβέρνησης. Μια πορεία ανάκαψης την οποίατρέχει με γοργούς ρυθμούς η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης (και πρώην Περιφερειάρχης) Δήμητρα Γεωργακοπούλου και στην οποία
πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν τόσο ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, όσο και οι βουλευτές του Νομού με πρωτεργάτη τον Δημήτρη Τσιρώνη.

Συγχαρητήρια Χριστοφιλοπούλου σε Νόκα


Το εγκώμιο της Περιφερειακής Διευθύντριας Εκπαίδευσης ΦιλιώςΝόκα-Ζαράχη, έπλεξε η υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου. Τα συγχαρητήρια και η δημόσια αναφορά της υφυπουργού στο πλούσιο και σημαντικό εκπαιδευτικό έργο που επιτελείται καθημερινά στην Ήπειρο, τιμά τις αέναες προσπάθειες της κας Νόκα που καθημερινά δίνει αποτελεσματικά τη μάχη με τα προβλήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Ενωμένοι οι απανταχού Ηπειρώτες στο πλευρό της πατρίδας τους


Με κεντρικό μήνυμα το «ενωμένοι πάμε μπροστά» και με κύριο στόχο οι απόδημοι Ηπειρώτες με μία φωνή προ τα έξω να αγωνιστούν προκειμένου η μικρή Ήπειρος να βοηθηθεί στην κρίσιμη σημερινή συγκυρία και να οδηγηθεί ξανά στον δρόμο της ανάπτυξης, ολοκληρώθηκε χθες το μεσημέρι το 2ο συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού.Στα πλαίσια του συνεδρίου εξελέγη και το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών, πρόεδρος του οποίου είναι εκ νέου ο κ. Χρυσόστομος Δήμου. Ο κ. Δήμου σε δηλώσεις του εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συμμετοχή περίπου 150 αποδήμων συμπατριωτών μας στο συνέδριο, προερχόμενων από τις πέντε ηπείρους, σημειώνοντας ότι «για μία ακόμη φορά επαναβεβαιώθηκε το πνεύμα ενότητας των Ηπειρωτών ανά τον κόσμο».Χθες το πρωί το νέο Δ.Σ. του Παγκ. Συμβουλίου παρακολούθησε την θεία λειτουργία στην Μητρόπολη Ιωαννίνων, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε η πρώτη του συνεδρίαση, κατά την οποία σκιαγραφήθηκε το πλαίσιο δράσεων του Συμβουλίου για την επόμενη τριετία, όσο δηλαδή θα διαρκέσει και η θητεία του, πάνω σε θέματα που αφορούν τους Ηπειρώτες και τις οργανώσεις τους ανά τον κόσμο, αλλά και την δυνατότητα προβολής της Ηπείρου στο εξωτερικό.

Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ Δ.Σ.

Μεταξύ άλλων, η οργάνωση έχει θέσει στην ατζέντα της για την ερχόμενη τριετία ζητήματα που έχουν να κάνουν με την απόδημη Ηπειρωτική νεολαία, με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με την καταγραφή των επιστημόνων, τους οικονομικούς πόρους, αλλά και με την καλύτερη οργάνωση την διοχέτευσης πληροφοριών από την Ήπειρο προς το εξωτερικό.

ΤΟ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ
Εκτενής συζήτηση για τους Βορειοηπειρώτες έγινε στην χθεσινή συνεδρίαση του νέου Δ.Σ. του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού, όπου διατυπώθηκε η καταρχήν αντίθεση του Συμβουλίου σε συγκεκριμένα σημεία του προτεινόμενου σχεδίου απογραφής του πληθυσμού που πρόκειται να διεξαχθεί στην γειτονική Αλβανία. «Υπάρχει μία αντίθετη άποψη από την δική μας πλευρά σε σημεία του σχεδίου που θα την καταθέσουμε όταν δοθεί στην δημοσιότητα το επίσημο κείμενο», δήλωσε χθες ο κ. Χρυσόστομος Δήμου. Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου έκανε παράλληλα λόγο για την ανάγκη να γίνει μια πιο συντονισμένη προσπάθεια ώστε να υπάρχει στη Βόρειο Ήπειρο «μια ενωτική φωνή, για να δοθεί η δυνατότητα ο κόσμος που ζει εκεί να περνάει την θέση του για πολλά θέματα και προβλήματα που τον απασχολούν».

Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ - ΓΡ. ΝΙΩΤΗΣ
Με τα πιο θερμά λόγια εξάλλου αναφέρθηκαν στους Ηπειρώτες τόσο ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, όσο και ο Α’ αντιπρόεδρος της Βουλής Γρηγόρης Νιώτης κατά το επίσημο δείπνο που δόθηκε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στο ξενοδοχείο «Grand Serai - Ξενία», παρουσία δεκάδων αποδήμων Ηπειρωτών και εκπροσώπων τοπικών φορέων.
«Το παράδειγμα των Ηπειρωτών μπορεί σήμερα να γίνει έμπνευση για το κοινό των Πανελλήνων», τόνισε στην ομιλία του ο κ. Χρυσοχοΐδης, κάνοντας εκτενή αναφορά στην ανεξίτηλη προσφορά των Ηπειρωτών ευεργετών προς την χώρα μας.«Σήμερα περισσότερο από ποτέ η Ελλάδα χρειάζεται το παράδειγμα των μεγάλων Ευεργετών της Ηπείρου που έδωσαν σπουδαία δείγματα γραφής», υπογράμμισε από την πλευρά του ο κ. Νιώτης, καλώντας παράλληλα τους παρισταμένους να πείσουν τους αποδήμους να φέρουν τα χρήματά τους στις ελληνικές τράπεζες.Τέλος, κατά τον χαιρετισμό του την ίδια βραδιά ο εκ νέου πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού κ. Χρυσ. Δήμου τόνισε ότι «η Ηπειρωτική διασπορά θέτει κα πάλι ζήτημα διασύνδεσής της με την Ήπειρο» και έκανε λόγο για ηθική υποχρέωση των αποδήμων να συντονίσουν τις δυνάμεις τους με σκοπό την διατήρηση και εξέλιξη της ιδιαίτερης ταυτότητας της περιοχή μας.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Τα είπε όλα ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου


"Έγραψε" με την τοποθέτησή του ο πρόεδρος. Με συνοπτικό και αναλυτικότρόπο μίλησε για όλα. Για τους βελτιωμένους δείκτες ανάπτυξης, τα προβλήματα της αγοράς αλλά και τις προτεραιότητες που θα πρέπει να θέσουμε για να βρει η Ήπειρος τη θέση που της ανήκει. Ήταν από τουςλίγους που πραγματικά σεβάστηκε το χρόνο των ομιλητών.

Δεν προλάβαινε να χαιρετά κόσμο


Δεν προλάβαινε να χαιρετά κόσμο στην Άρτα ο Γιώργος Παπανδρέου. Το λέγανε στους συνεργάτες του αλλά κανείς δεν τους πίστευε. Όχι μόνο παρατάξεις κρανοφόρων δεν χρειάστηκαν αλλά ούτε καν καπελάδες. Μιλάμε έτριβαν τα μάτια τους οι άνθρωποι της προσωπικής του φρουράς. Περίμεναν πετροπόλεμο και δακρυγόνα, όπως έγινε σε Κοζάνη, Λευκάδα και Καλάβρυτα. Ακόμη και ο πρόεδρος βρέθηκε προ εκπλήξεως και φυσικά δεν προλάβαινε να χαιρετά.

Θερμή η υποδοχή Παπανδρέου στην Άρτα


Όχι μόνο μύτη δεν άνοιξε αλλά ούτε ένα γιουχάϊσμα δεν ακούστηκε κατά την προσέλευση Παπανδρέου στο Ξενοδοχείο "Βυζαντινό". Όλα πολιτισμένα και άριστα οργανωμένα. Εδώ βλέπετε τον Πρωθυπουργό να πνίγεται στις αγκαλιές των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Τσιρώνη και Παύλου Στασινού.Στην πρώτη γραμμή της υποδοχής ακόμη και ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Παπασιώζιος, ο οποίος μαζι με την Δήμητρα Μπάστα και τον Γιάννη Παπαλέξη ετοιμάζονται να υποδεχθόύν τον Γιώργο Παπανδρέου.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Παρέσυρε 17χρονο πεζό


Χθες βράδυ στο Μεσοπόταμο Πρεβέζης, δίκυκλο οδηγούμενο από 34χρονο ημεδαπό παρέσυρε 17χρονο πεζό με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του πεζού και το σοβαρό τραυματισμό του οδηγού του δικύκλου.Προανάκριση για τις συνθήκες του τροχαίου ατυχήματος διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Καναλλακίου Πρέβεζας.

4 νέες προσλήψεις Συμβολαιογράφων στην Ήπειρο

undefined
Γραπτό διαγωνισμό για την πρόσληψη 160 Συμβολαιογράφων, σε κενές οργανικές θέσεις, ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης.Οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά υποβάλλονται έως τις 29 Σεπτεμβρίου.Η κατανομή των θέσεων στην Ήπειρο έχει ως εξής:
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Ειρηνοδικείο Πρέβεζας 1
Ειρηνοδικείο Θεσπρωτικού 1
Ειρηνοδικείο Μετσόβου 1
Ειρηνοδικείο Πάργας 1

Περικοπές και στον θεραπευτικό τουρισμό καταγγέλλει το Σωματείο Συνταξιούχων του νομού Ιωαννίνων


Περικοπές και στον θεραπευτικό τουρισμό που παρέχει το ΙΚΑ στους συνταξιούχους, καταγγέλλει το Σωματείο Συνταξιούχων του νομού Ιωαννίνων με αφορμή την έναρξη διάθεσης των δελτίων από το Ίδρυμα. Το Σωματείο εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του και καταδικάζει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια για τους δικαιούχους έγιναν πιο αυστηρά, με αποτέλεσμα την μικρότερη συνολικά παροχή δελτίων κατά 2.000 με 3.000 σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.Παράλληλα, όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος των συνταξιούχων του ΙΚΑ κ. Βαμβέτσος, μειώνονται οι ημέρες, το ύψος των εισοδημάτων που καθιστά κάποιον δικαιούχο, ενώ αυξάνονται τα ηλικιακά όρια.Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Αλέξης Τσίπρας και Δημήτρης Παπαδημούλης, στην ερώτησή τους προς τον υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης ρωτούν: "Επειδή οι συνταξιούχοι έχουν υποστεί ήδη μια μεγάλη σειρά επώδυνων περικοπών στα δικαιώματα και εισόδημα τους,
Ερωτάται ο κ. υπουργός
- Θα μεριμνήσει το υπουργείο, ώστε να μην υπάρξουν περικοπές στον θεραπευτικό τουρισμό που παρέχει το ΙΚΑ στους συνταξιούχους;"

Διήμερο ροκ φεστιβάλ στον Γοργόμυλο


Την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 Αυγούστου ο Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος διοργανώνει το 8ο Φεστιβάλ Μουσικής Γοργομύλου «Rapido Molino» στην πλατεία του Γοργομύλου του Δήμου Zηρού.Την Παρασκευή 5 Αύγουστου στις εκδηλώσεις, που θα ξεκινήσουν στις 20:15, την αυλαία ανοίγει ένα DJ Set by studio E. Συνεχίζονται με Croosroads - a tribute to Bon Jovi by G.Vavas Τέλος στις 10:30 στη σκηνή ανεβαίνουν ο Γ. Γάκης και οι Troumblemakers και στις 12 οι Blues Wire.Tο Σάββατο 6 Αυγούστου στις 20:15 είναι η σειρά του συγκροτήματος «¾» για την Ακολουθεί η Ε. Δούκα (πρώην C-Real), ενώ η συναυλία θα κλείσει με τους «15 50». Το συγκρότημα θα βρεθεί μαζί με τον Πέτρο Μπουσουλόπουλο και το Νίκο Ζιώγαλα, o οποίος εμφανίζεται για δεύτερη φορά στη σκηνή του Rapido Molino.Το Φεστιβάλ Μουσικής Γοργομύλου ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Γοργομύλου το καλοκαίρι του 2004. Το 1ο Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε με πενιχρά μέσα, χαμηλό προϋπολογισμό και με τη συμμετοχή τοπικών συγκροτημάτων. Ωστόσο, η ανταπόκριση του κόσμου ήταν μεγάλη με αποτέλεσμα το 2ο Φεστιβάλ να έχει περισσότερες συμμετοχές συγκροτημάτων.Σήμερα το Φεστιβάλ Μουσικής Rapido Molino αποτελεί καλλιτεχνικό γεγονός για την περιοχή της Ηπείρου και όχι μόνο.Η διοργάνωση πραγματοποιείται στην πλατεία του Γοργομύλου και με την συμπαράσταση του Δήμου, με είσοδο 3 ευρώ.

Αφιέρωμα του Δήμου Πωγωνίου στον Μάνο Χατζιδάκι


Μια ξεχωριστή βραδιά διοργανώνει ο Δήμος Πωγωνίου στο Καλπάκι, την Κυριακή 7 Αυγούστου και ώρα 9 το βράδυ, με την 50μελή ορχήστρα του Φιλαρμονικού Συλλόγου Σκριπερού Κέρκυρας. Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στο έργο του μεγάλου μουσικού Μάνου Χατζιδάκι, με είσοδο δωρεάν για το κοινό.Ο Φιλαρμονικός Σύλλογος Σκριπερού ιδρύθηκε τις 3 Μαΐου 1909 στο χωριό Σκριπερό που βρίσκεται 18 χλμ. ΒΔ της πόλης της Κέρκυρας. Είναι η τέταρτη κατά σειρά ίδρυσης μπάντα, από τις 20 συνολικά που δρουν στο νησί.Ο σκοπός ίδρυσής της ήταν και είναι η παροχή δωρεάν μουσικής παιδείας στους νέους της περιοχής και η συμμετοχή τους με την φιλαρμονική σε πολιτιστικές εκδηλώσεις ευρύτερου ενδιαφέροντος καθιστώντας τους ενεργούς πολίτες. Από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα έχει συμμετάσχει σε πλήθος κοινωνικών, πολιτιστικών, θρησκευτικών και μορφωτικών εκδηλώσεων, ενώ πραγματοποιεί κατά μέσο όρο 50 δημόσιες εμφανίσεις ετησίως με την μπάντα, την μπαντίνα (νεανική μπάντα) και τα σύνολα μουσικής δωματίου που λειτουργούν στη φιλαρμονική ενώ εκδίδει και εξαμηνιαίο ενημερωτικό δελτίο με στόχο την προώθηση των δράσεών του. Στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο με δική του αίθουσα συναυλιών 285 τ.μ. Έχει δώσει συναυλίες σε πολλές πόλεις της Ελλάδας όπως και στην Ιταλία και την Αυστρία. Αρχιμουσικός της φιλαρμονικής από το 2004 ο Σπύρος Ρουβάς.

Ο Βασίλης Καζούλης στη Βίτσα Ζαγορίου


Την Τετάρτη 10 Αυγούστου ο Βασίλης Καζούλης με τον Νίκο Γώγο, τους Εlectrica, και τους Αlma the Band εγκαινίάζουν το 1ο φεστιβάλ μουσικής στη Βίτσα Ζαγορίου.Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βίτσας υπόσχεται μια εκπληκτική καλοκαιρινή βραδιά με στόχο να γίνει θεσμός και για τα καλοκαίρια που θα έρθουν. Είσοδος ελεύθερη.

Εκδηλώσεις στο Βουργαρέλι Άρτας


Ομιλίες, προβολές ντοκιμαντέρ για τον πολιτισμό και την τέχνη και έκθεση εικαστικών έργων θα πραγματοποιηθούν στο Βουργαρέλι, την έδρα του δήμου κεντρικών Τζουμέρκων. Στις 17 Αυγούστου, 7.30 το απόγευμα θα γίνει βραδιά ντοκιμαντέρ με θέμα «Τα συμπόσια τέχνης στην Ελλάδα». Θα προβληθούν οι ταινίες του Άγγελου Πανάγου «Περίπατος με τη Σαπφώ», «Λήμνος – ώχρα και πέτρα» και «Το βλέμμα του ζώου», η οποία προβλήθηκε στην Άρτα και τα Γιάννενα στα πλαίσια εκθέσεων του Β. Σταύρου. Στην εκδήλωση αυτή θα παρευρεθεί ο ίδιος ο σκηνοθέτης των ταινιών, καθώς και ο γλύπτης- καθηγητής Θ. Παπαγιάννης, οι οποίοι και θα μιλήσουν για τα συμπόσια τέχνης. Την επιμέλεια των εκδηλώσεων έχει ο ζωγράφος Βασίλης Σταύρου, με την στήριξη του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, του συλλόγου Βουργαρελιωτών και του «Tzoumerka art festival».Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Αυγούστου και θα είναι ανοιχτή καθημερινά 10-2π.μ. και 6-9μ.μ.. Πληροφ. 26853 6219 - 26853 6213.

Ακόμη μια φορά για το ΚΚΕ Ιωαννινων


Διαβάζουμε και ξαναδιαβάζουμε την ανακοίνωση του ΚΚΕ Ιωαννινων σχετικά με την φιλοξενία των ανήλικων μεταναστών στο Κ.Π.Μ.Α. Πωγωνιανης και το μόνο συμπέρασμα που βγάζουμε είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν μπερδέψει ορισμένα πράγματα!Υπάρχει κατ αρχή πρόβλημα στην διατύπωση των επιχειρημάτων στο κείμενο. Τόσους μορφωμένους ανθρώπους έχει το ΚΚΕ, δεν βρεθηκε κανένας να ελέγξει το κείμενο προτού το δώσουν στην δημοσιότητα; Ας έρθουμε στην ουσία : Φαίνεται ότι το δημοσίευμα στο προηγούμενο «φύλο» του Epirusgate που αναφερόταν στην περίοδο 1946-49 τότε που χιλιάδες κυνηγημένοι άνθρωποι, ανάμεσα τους έγκυες γυναίκες και με μικρά παιδιά στο χέρι (όπως τα σημερινά παιδιά του Αφγανισταν) περνούσαν παράνομα τα σύνορα της Αλβανίας (της Γιουγκοσλαβίας, της Βουλγαρίας ) για να σωθούν από τη φρίκη του εμφυλίου, η περιγραφή εκείνης της περιόδου λοιπόν, δεν έπεισε το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ Ιωαννινων !Ας τους θυμίσουμε κάτι άλλο μπας και τους πείσουμε : Την ίδια περίοδο 1946-1952 (αλλά και αργότερα επί χούντας) μερικά στρατόπεδα (και φυλακές ) της χώρας ήταν ασφυκτικά γεμάτα με αγωνιστές, οι οποίοι δεν ζητούσαν τίποτε άλλο εκείνη την στιγμή (ακόμη και οι θανατοποινίτες) παρά να μεταφερθούν σε άλλα λιγότερο κορεσμένα στρατόπεδα.Σκεφτείτε τι θα γινόταν τότε αν κάποιος (όπως κάνει σήμερα το ΚΚΕ Ιωαννινων) «συμβούλευε » αυτούς τους ανθρώπους να μην ζητήσουν ούτε οι ίδιοι, ούτε οι συγγενείς τους, ούτε οι συναγωνιστές τους που ήταν έξω, να μην ζητήσουν την αποσυμφόρηση των φυλακών χωρίς να εξασφαλιστούν πρώτα στις νέες φυλακές ιδανικές συνθήκες κράτησης….μέχρι τότε να παραμείνουν αποθηκεμένοι «πατώσμε πατωσσε» εκεί που ήταν, μαζί με τους ποινικούς κατάδικους, γιατί αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί σαν ανεύθυνη οπορτουνιστική ενέργεια κλπ.κλπ Τι να πει κανείς ? Αν δεν έχουν πεισθεί ούτε τώρα , να επανέλθουμε με άλλο ιστορικό εκείνης της εποχής ?

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Ολοκληρώθηκαν οι δειγματοληψίες από τον Δημόκριτο στη χωματερή της Δουρούτης


Ξεκίνησαν το μεσημέρι της Πέμπτης και ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή,οι δειγματοληψίες που έγιναν στην περιοχή από επιστήμονες του Δημόκριτου, προκειμένου να διαπιστωθεί η επιβάρυνση ή μη από διοξίνες, μετά την φωτιά στη χωματερή της Δουρούτης.Ο Δήμος Ιωαννιτών από την πρώτη στιγμή και σε συνεχή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο πήρε όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα για το σβήσιμο της φωτιάς και την προστασία της δημόσιας υγείας.Με την ίδια ευθύνη αντιμετωπίζει και το ζήτημα της πιθανής επιβάρυνσης με διοξίνες. Έτσι απευθύνθηκε στο Δημόκριτο, τον μοναδικό επιστημονικό φορέα στη χώρα, αρμόδιο για τέτοιου είδος αναλύσεις, προκειμένου να πάρει δείγματα στην περιοχή και να κάνει τις απαραίτητες αναλύσεις.Η διαδικασία της δειγματοληψίας ολοκληρώθηκε και τα αποτελέσματα θα γνωστοποιηθούν επισήμως στο Δήμο με το πέρας των αναλύσεων.

Απόφαση πέντε σημείων για το ΧΥΤΑ Ελληνικού


Σε απόφαση πέντε σημείων κατέληξε για το ΧΥΤΑ Ελληνικού το Περιφερειακό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της Παρασκευής 29 Ιουλίου, θέμα που συζητήθηκε ύστερα από πρόταση που είχαν καταθέσει οι παρατάξεις «ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ» και «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ». Η απόφαση, την οποία εισηγήθηκε ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης και έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία (παράταξη «ΑΞΙΟΒΙΩΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»), αναφέρει:
-Η Περιφερειακή Αρχή θα σεβαστεί απόλυτα τη νομιμότητα και, τις ως τώρα αποφάσεις της Δικαιοσύνης, και θα προχωρήσει στην έκδοση άδειας λειτουργίας.
-Η Περιφερειακή Αρχή είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη λειτουργία το ΧΥΤΑ, καθώς το έργο είναι συγχρηματοδοτούμενο.
-Το χρονικό όριο λειτουργίας του ΧΥΤΑ, ορίζεται από τις νομικές και όχι τις πολιτικές δεσμεύσεις που είχαν ή έχουν αναληφθεί. Σε διαφορετική περίπτωση το κόστος για τους πολίτες της Ηπείρου θα είναι δυσβάσταχτο. Αν παρά ταύτα υπάρξει απόφαση της Κυβέρνησης που να ορίζει διαφορετικά, η Διοίκηση της Περιφέρειας θα την υλοποιήσει στο ακέραιο.
-Η Περιφερειακή Αρχή δεν αρνείται τη συζήτηση για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων. Αρνείται όμως να συμπράξει στο λαϊκισμό και στην μικροπολιτική, χωρίς ταυτόχρονα να προτείνεται καμία συγκεκριμένη λύση.
Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, στην τοποθέτησή του, αναφέρθηκε στο ιστορικό του θέματος του ΧΥΤΑ, αλλά και στη νομιμότητα που πρέπει να τηρήσει. «Εγώ θα δώσω την άδεια λειτουργίας», τόνισε για να αποκαλύψει ότι πριν λίγες ημέρες τον επισκέφτηκε στην Περιφέρεια η ΕΔΕΛ, η Επιτροπή που κάνει έλεγχο στα συγχρηματοδοτούμενα έργα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Της έθεσε το θέμα για λειτουργία περιορισμένης διάρκειας του ΧΥΤΑ Ελληνικού, για να πάρει την απάντηση ότι σε μια τέτοια περίπτωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ζητήσει να της επιστραφούν όλα τα χρήματα που διέθεσε. «Σέβομαι αυτό που λένε οι κάτοικοι του Ελληνικού και των Μουζακαίων και δεν τους καταλόγισα ποτέ άδικο στις αντιδράσεις τους, γιατί ο ΧΥΤΑ πήγε στην περιοχή τους, ενώ θα μπορούσε να πάει παντού. Όμως με το χέρι στην καρδιά θέλω να πω στους κατοίκους του Ελληνικού, ότι κανένας δεν μπορεί να υπογράψει άδεια με τον μαγικό αριθμό “3”», τόνισε ο Περιφερειάρχης που ζήτησε από όλους να σκεφτόμαστε «Ηπειρωτικά» και όχι τοπικιστικά. «Είμαστε Ήπειρος, πάμε όλοι μαζί, πάμε να αλλάξουμε την τύχη του τόπου», τόνισε χαρακτηριστικά.

ΠΡΕΒΕΖΑ: Στις 5 Αυγούστου η κλήρωση των οικοπέδων στον Ωρωπό


Με την συμμετοχή όλων των δικαιούχων αλλά και φορέων της περιοχής θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 5 Αυγούστου ώρα 10 το πρωί η κλήρωση των 76 οικοπέδων σε «άστεγες» οικογένειες του Ωρωπού.Η κλήρωση θα γίνει στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ωρωπού και θα λάβει «πανηγυρικό» χαρακτήρα δεδομένου ότι η απήχηση που είχε η διαδικασία ανά το πανελλήνιο ήταν μεγάλη.Παρόντες θα είναι ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαίλης, οι αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων αλλά και μέσα ενημέρωσης τα οποία έδειξαν έντονο ενδιαφέρον για την πρωτοβουλία αυτή.Χαρακτηριστικό είναι ότι όχι μόνο οι υπηρεσίες του Δήμου αλλά και ο ίδιος ο Δήμαρχος δέχτηκαν δεκάδες τηλεφωνήματα από πολίτες οι οποίοι εξέφρασαν την επιθυμία να γίνουν μόνιμοι κάτοικοι Ωρωπού προκειμένου να συμμετάσχουν στην κλήρωση!Τα 76 οικόπεδα καλύπτουν το σύνολο των δικαιούχων που υπάρχουν αυτή την στιγμή στον Ωρωπό ενώ ο Δήμος σκέφτεται -εφόσον υπάρξουν κι άλλοι δικαιούχοι- να υπάρξει και επόμενη διανομή.Η αξία των οικοπέδων υπερβαίνει τις εξι χιλιάδες το καθένα ενώ οι δικαιούχοι θα καταβάλλουν μόνο το αντίτιμο που προβλέπει ο νόμος , δηλαδή 1.500 ευρώ.Για να διασφαλιστεί ότι τα οικόπεδα δεν θα μείνουν αναξιοποίητα υπάρχει ειδικη ρήτρα η οποία προβλέπει την «ακυρωση» της παραχώρησης εάν αυτά δεν χτιστούν σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Ξένοι γαμπροί για τη Δωδώνη


Παρά τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας στην Ηπειρο, η Αγροτική Τράπεζα έχει δροµολογήσει την πώληση του 67,77% που κατέχει στη γαλακτοβιοµηχανία ∆ωδώνη προσδοκώντας έσοδα άνω των 120 εκατ. ευρώ. Αν µάλιστα η εταιρεία µέσα από τη διαγωνιστική διαδικασία αποκτήσει ιδιοκτήτη που δεν µιλάει... ελληνικά, η Αγροτική ακούσια θα συµβάλει στη δραστική αλλαγή του εγχώριου γαλακτοκοµικού κλάδου.Το τελευταίο διάστηµα στην περιοχή των Ιωαννίνων όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της ∆ωδώνης δεν είναι λίγοι αυτοί που συνδέουν το µέλλον της εταιρείας µε τους αδερφούς ∆ηµήτρη και Μιχάλη Σαράντη, ιδιοκτήτες της Τυράς και της Ολυµπος που δραστηριοποιούνται αντίστοιχα σε Τρίκαλα και Λάρισα και ελέγχουν γαλακτοβιοµηχανίες σε Βουλγαρία και Ρουµανία. Το 2008 η Τυράς είχε αποκτήσει το 70% της γαλακτοβιοµηχανίας Ροδόπη από την Αγροτική Τράπεζα, γι’ αυτό και ίσως οι Ηπειρώτες θεωρούν ότι οι δύο επιχειρηµατίες θα ενδιαφερθούν και για τη ∆ωδώνη κάνοντας ένα σηµαντικό βήµα για να µεγεθύνουν τον όµιλό τους.Σύµφωνα µε πληροφορίες του «Βήµατος» η ελληνική λύση δεν είναι ψηλά στην ατζέντα της Αγροτικής, που θα προτιµούσε η θυγατρική της να περάσει σε ξένο όµιλο ώστε να µη διαταράξει το σηµερινό status quo της εφοδιαστικής αλυσίδας της βιοµηχανίας που µεταφράζεται σε υψηλές τιµές παραγωγού του γάλακτος, διότι σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος δεκάδες µικρές κτηνοτροφικές επιχειρήσεις της περιοχής να χαθούν.

Ελληνικό γιαούρτι στις ΗΠΑ

Από την άλλη πλευρά και τα αδέλφια Σαράντη έχουν άλλες προτεραιότητες αφού τον Φεβρουάριο του 2010 έλαβαν άδεια εξαγωγής γιαουρτιού προς τις ΗΠΑ. Πλέον έχουν επικεντρώσει εκεί το ενδιαφέρον τους αφού το ελληνικό γιαούρτι στις ΗΠΑ κάνει θραύση. Επίσης, η απόκτηση µιας εταιρείας του µεγέθους της ∆ωδώνης θα απαιτούσε τη σύναψη υψηλού δανεισµού.Αντιθέτως, παράγοντες του κλάδου θεωρούν ότι δύο µεγάλες ευρωπαϊκές συνεταιριστικές επιχειρήσεις θα επιδείξουν ενδιαφέρον. Πρόκειται για τη σκανδιναβική Αrla και την ολλανδική Friesland. Η γαλακτοβιοµηχανία Arla είναι η τρίτη σε µέγεθος συνεταιριστική βιοµηχανία γαλακτοκοµικών προϊόντων στον κόσµο. Η σηµερινή εταιρεία δηµιουργήθηκε το 2000 µε τη συγχώνευση της σουηδικής Arla και της δανέζικης MD Foods. Aριθµεί 7.625 µέλη, διαθέτει εργοστάσια σε 13 χώρες και απασχολεί 16.231 εργαζοµένους. Η Friesland (Nουνού) έχει έδρα την Ολλανδία και από το 2007 µετονοµάστηκε σε Friesland - Campina. Mέλη της είναι περισσότεροι από 15.000 συνεταιρισµοί κτηνοτρόφων στην Ολλανδία, στη Γερµανία και στο Βέλγιο, εξάγει τα προϊόντα της σε 100 χώρες και απασχολεί 20.000 εργαζοµένους. Βεβαίως, οι αγροτικοί συνεταιρισµοί της Ηπείρου που ελέγχουν το 32,23% της ∆ωδώνης δεν θα πέσουν αµαχητί και θα προσπαθήσουν να αποκτήσουν οι ίδιοι την εταιρεία. Γι’ αυτό και σχεδιάζουν τη δηµιουργία φορέα στον οποίο κατ’ αρχάς όλες οι ενώσεις των συνεταιρισµών που είναι µέτοχοι της εταιρείας θα συνεισφέρουν τις µετοχές που κατέχουν.Στη συνέχεια θα γίνει µια έκκληση σε ολόκληρη την ηπειρωτική κοινωνία και µε τη συνδροµή της τοπικής συνεταιριστικής τράπεζας θα συγκεντρωθούν κεφάλαια για να διεκδικήσουν το ποσοστό της ΑΤΕ. ∆ύσκολο εγχείρηµα όµως αφού η ΑΤΕ όπως προαναφέρθηκε κοστολογεί τη ∆ωδώνη πάνω από 120 εκατ. ευρώ.Οι κτηνοτρόφοι - παραγωγοί και οι µέτοχοι µειοψηφίας της γαλακτοβιοµηχανίας ∆ωδώνη στα Ιωάννινα έχουν διαµηνύσει στη διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας ότι η σχεδιαζόµενη πώληση θα αποτελέσει «αφορµή πολέµου» για όλη την Ηπειρο. Η διοίκηση όµως της τράπεζας δεν µπορεί να κάνει διαφορετικά αφού έως τις 30.6.2012 έχει δεσµευτεί στην τρόικα και στην Επιτροπή Ανταγωνισµού της Ευρωπαϊκής Ενωσης να απεµπλακεί από τις µη τραπεζικές δραστηριότητες που διατηρεί. Μάλιστα, την ερχόµενη Τετάρτη 3 Αυγούστου, στη γενική συνέλευση της ∆ωδώνης που είχε διακοπεί τον Απρίλιο, η Αγροτική ως πλειοψηφών µέτοχος θα επιχειρήσει να αλλάξει το καταστατικό, το οποίο προβλέπει ότι σε περίπτωση που η τράπεζα θέλει να αποχωρήσει από την εταιρεία θα πρέπει να επιστρέψει τις µετοχές της στους συνεταιρισµούς µε βάση την αξία της γαλακτοβιοµηχανίας όπως αυτή καταγράφεται στους ισολογισµούς.Με την αλλαγή του καταστατικού θα ανοίξει ο δρόµος για τη διενέργεια πλειοδοτικού διαγωνισµού για την πώληση του ποσοστού της τράπεζας.Στην προηγούµενη επεισοδιακή συνέλευση η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισµών (ΕΑΣ) Ιωαννίνων ως κάτοχος του 24,78% ζήτησε αναβολή της συνέλευσης αλλά πλέον δεν έχει αυτό το δικαίωµα.Οι κτηνοτρόφοι και οι συνεταιρισµοί φοβούνται ότι αν αλλάξει ο βασικός µέτοχος θα διαβρωθεί ο κοινωνικόςρόλος της εταιρείας.

Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φέτας
Η ∆ωδώνη ιδρύθηκε το 1963 από την Αγροτική Τράπεζα και τις έξι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισµών της Ηπείρου. Σε ετήσια βάση η εταιρεία επεξεργάζεται περίπου 80.000 τόνους γάλα. Η αξιοποίηση της πρώτης ύλης γίνεται κατά 60% για παραγωγή φέτας, κατά 25% για την παραγωγή νωπών προϊόντων (γάλα, γιαούρτι, ανθότυρο, βούτυρο κ.ά.) και κατά 15% για παραγωγή σκληρών τυριών (κεφαλογραβιέρα, γραβιέρα κ.ά.). Η εταιρεία προµηθεύεται γάλα από 7.000 παραγωγούς - κτηνοτρόφους, συναλλάσσεται µε 350 προµηθευτές και 1.200 πελάτες, ενώ απασχολεί περίπου 470 εργαζοµένους. Κατά το έτος 2010 οι πωλήσεις της εταιρείας ανήλθαν σε 103,882 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη µετά από φόρους σε 3,53 εκατ. ευρώ. Η ∆ωδώνη είναι η κορυφαία εξαγωγική εταιρεία στον τοµέα των τυροκοµικών προϊόντων. Την περσινή χρονιά το 20% της ετήσιας παραγωγής φέτας και σκληρών τυριών διοχετεύτηκε στις αγορές του εξωτερικού.

Αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία

Σύµφωνα µε τους µετόχους µειοψηφίας της ∆ωδώνης που είναι οι αγροτικοί συνεταιρισµοί της περιφέρειας της Ηπείρου, η εταιρεία µπορεί να λειτουργήσει ανταγωνιστικά, να συνεχίσει να προσφέρει υψηλές τιµές στον κτηνοτρόφο και στον παραγωγό και παράλληλα να παραµείνει κερδοφόρα. «Θα είναι λάθος να περάσει σε “ξένα” χέρια η παραγωγικότερη µονάδα της Ηπείρου» δηλώνουν χαρακτηριστικά οι τοπικοί φορείς. Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η ΕΑΣ Ιωαννίνων άφησε σαφείς αιχµές για τη συµβολή της ΑΤΕ στην ανάπτυξη της ∆ωδώνης:« Η µόνη συνεισφορά της ΑΤΕ στη ∆ωδώνη ήταν τα 94 χιλιάδες ευρώ (32 εκατ. δρχ.) που έβγαλε από το ταµείο της και τα εισέφερε στο µετοχικό κεφάλαιο της βιοµηχανίας. Η Αγροτική έχει εισπράξει µέχρι σήµερα µερίσµατα πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ και έχει µονοπωλιακά τη χρηµατοδότηση της εταιρείας εισπράττοντας έως σήµερα πάνω από 70 εκατ. ευρώ σε τόκους».Οι ενοποιηµένες πωλήσεις της εταιρείας (µαζί µε τη θυγατρική Ζωοτροφές ∆ωδώνη) διαµορφώθηκαν το 2010 στα 112,8 εκατ. ευρώ (110,7 εκατ. ευρώ το 2009) και τα καθαρά κέρδη στα 2,52 ε κατ. ευρώ από 1,27 εκατ. ευρώ το 2009. Η θυγατρική έχει επιβαρύνει µε τις ζηµιές της το καθαρό αποτέλεσµα κατά 1,2 εκατ. ευρώ. Σηµειώνεται ότι εκτός από την Αγροτική Τράπεζα και την ΕΑΣ Ιωαννίνων, στο µετοχικό κεφάλαιο της ∆ωδώνης µετέχουν επίσης η ΕΑΣ Πωγωνίου µε 2,9%, η ΕΑΣ Πρεβέζης µε 2,4%, η ΕΑΣ Θεσπρωτίας µε 1,6% και η ΕΑΣ Αρτας - Φιλιππιάδας µε 0,55%.

tovima