Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2011

Συνεδριάζει την Παρασκευή το Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας


Με 16 θέματα στην ημερήσια διάταξη θα συνεδριάσει την Παρασκευή 25-2-2011 και ώρα 7:30μμ το Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας. Η συνεδρίαση θα γίνει στην αίθουσα Δ.Σ. και τα θέματα είναι τα εξής:
1. Επιλογή Συμπαραστάτη του Δημότη & της Επιχείρησης (άρθρο 77).
2.Συγκρότηση Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης (άρθρο 76 Ν.3852/2010).
3. Συγχώνευση ΝΠΔΔ του Δήμου Αρταίων και σύσταση νέου ΝΠΔΔ κατά τις διατάξεις του ν. 3852/10 (άρθρο 103 παρ.4 Ν.3852/2010)
4.Ορισμός Διοικητικού Συμβουλίου νέου ΝΠΔΔ Δήμου Αρταίων (άρθρο 103 παρ.4 Ν.3852/2010)
5.Συγχώνευση σχολικών επιτροπών Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης
6.Συγχώνευση σχολικών επιτροπών Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης
7.Ορισμός Διοικητικού Συμβουλίου Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία: Ενιαία Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης
8.Ορισμός Διοικητικού Συμβουλίου Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία: Ενιαία Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης
9.Συγχώνευση των κοινωφελών επιχειρήσεων του Δήμου Αρταίων
10.Ορισμός Διοικητικού Συμβουλίου της νέας κοινωφελούς επιχείρησης του Δήμου Αρταίων
11.Συγκρότηση Α/θμιου Συμβουλίου Επιθεώρησης Θεάτρων και Κινηματογράφων Δήμου Αρταίων - Ορισμός μελών
12.Ορισμός εκπροσώπου στην ΕΤΑΝΑΜ ΑΕ ΟΤΑ
13.Επί αιτήσεως Δ. Πολίτη για μίσθωση του χώρου της παλιάς Ψαραγοράς για τοποθέτηση παιδικών παιχνιδιών κατά την περίοδο των Απόκρεων»
14.Επί αιτήσεως Ε.Γ.Σ.Α.-Φ. για απαλλαγή από τέλη καθαριότητας και φωτισμού
15.Περί αναπροσαρμογής ενοικίου
16.Αποδοχή δωρεάς

Προσφυγή δικηγορικού συλλόγου Ιωαννίνων στο ΣτΕ κατά της αύξησης στα παράβολα


Κατά της αύξησης του παραβόλου της μήνυσης κατά 1.000% και του τέλος της πολιτικής αγωγής κατά 500% προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας,μετά από πρόταση του Δ.Σ. Ιωαννίνων,δέκα Δικηγορικοί Σύλλογοι. Πρόκειται για τους δικηγορικούς συλλόγους Ιωαννίνων, Αρτας, Σύρου, Κω, Χίου, Αιγίου, Λαμίας, Φλώρινας, Κατερίνης και Αλεξανδρούπολης.Οι δέκα Σύλλογοι ζητούν να ακυρωθεί η υπ' αριθμ. 123827/2010 απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Δικαιοσύνης με την οποία αναπροσαρμόσθηκαν το παράβολο της μήνυσης από 10 σε 100 ευρώ και το τέλος πολιτικής αγωγής από 10 σε 50 ευρώ.Όπως υποστηρίζουν, το παράβολο της μήνυσης αποτελεί φόρο και αυτό γιατί «δεν συνδέεται με κάποια ειδική αντιπαροχή στον μηνυτή, ούτε συνάπτεται καθ' οποιονδήποτε τρόπο με το κόστος της πράξεως της οποίας αποτελεί αντιπαροχή, ώστε να δύναται να χαρακτηρισθεί ως ''τέλος''».

Eπανάληψη του αγώνα ζητά ο ΠΑΣ Γιάννενα!


Η μη τήρηση του fair play από τον Φουρτάδο στη φάση της ισοφάρισης ανάγκασε την ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα να ζητήσει με ανακοίνωσή της,συγγνώμη από τον Παναιτωλικό αλλά και την επανάληψη του αγώνα!Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΑΣ,έχει ως εξής:"Ο ΠΑΣ Γιάννινα έχει λαμπρή ιστορία και τιμά την Ήπειρο. Δεν ανήκει ούτε στους παίκτες, ούτε στην διοίκηση. Η σημερινή διοίκηση και ο λαός του ΠΑΣ Γιάννινα έχουν στόχο να κερδίζουν μέσα στον αγωνιστικό χώρο και να μην αφήνουν καμία σκιά για οποιοδήποτε θέμα.Θέλουμε να τονίσουμε ότι όχι μόνο δεν έχουμε κανένα παράπονο, αλλά ευχαριστούμε θερμά τη διοίκηση του Παναιτωλικού και ειδικότερα τον πρόεδρο κ. Κωστούλα για την άψογη φιλοξενία και συμπεριφορά μέχρι την έναρξη του αγώνα, κατά τη διάρκεια αυτού, αλλά και στο τέλος της αναμέτρησης.Κατά συνέπεια, εκφράζουμε την βαθύτατη θλίψη και απογοήτευση και ζητούμε ευθέως συγγνώμη γιατί από ασυνεννοησία στον αγωνιστικό τομέα δεν τηρήθηκε το fair play στο οποίο ο ΠΑΣ Γιάννινα πιστεύει αταλάντευτα. Πόσο μάλλον αφού η συγκεκριμένη φάση προήλθε από τήρηση fair play η οποία τιμά την ομάδα του Παναιτωλικού.Μακάρι να μπορούσε η διοργανώτρια αρχή να επαναλάβει τον αγώνα. Και προς αυτή την κατεύθυνση την παροτρύνουμε. Αισθανόμαστε την ανάγκη να τονίσουμε ξανά, ότι είμαστε βαθύτατα απογοητευμένοι από την ασυνεννοησία που προήλθε και αυτό θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα. Για όποια απόφασή μας στον τομέα αυτό, η οποία αφορά το εσωτερικό μας, θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση".

Ένα συγκλονιστικό Βίντεο από την ζωή των μεταναστών στην Ηγουμενίτσα!

Πάνω από 600 παράνομοι μετανάστες έχουν εγκλωβιστεί τους τελευταίους μήνες στην Ηγουμενίτσα. Προσπαθούν να κρυφτούν σε φορτηγά για να περάσουν στην Ιταλία. Ελάχιστοι όμως τα καταφέρνουν...

Βίντεο- Φωτογραφίες: Enri Canaj, Ρεπορτάζ- Μοντάζ: Γιάννης Παπαδόπουλος/ ΤΑ ΝΕΑ

Αυξομειώσεις στις τιμές φαρμάκων ευρείας κυκλοφορίας


Αυξομειώσεις στις τιμές φαρμάκων ευρείας κυκλοφορίας προκύπτουν με το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων, το οποίο θα έχει ισχύ από τις 23 Φεβρουαρίου.Με το νέο δελτίο καθορίζονται οι ανώτατες τιμές πώλησης 3.437 φαρμακευτικών προϊόντων και σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, υπάρχουν μειώσεις στις ανατιμολογήσεις τιμών φαρμάκων οι οποίες ξεκινούν από 0, 5% και φθάνουν και το 87% και αυξήσεις στις ανατιμολογήσεις τιμών φαρμάκων, που ξεκινούν από 0,16% και φθάνουν και το 11%.Το Δελτίο Τιμών Φαρμάκων αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα: ttp://www.gge.gr/37/index.asp και όπως αναφέρει το υπουργείο από την ανατιμολόγηση των 3.437 φαρμάκων, τα 1.322 είναι πρωτότυπα και τα 2.115 είναι αντίγραφα.Η ανατιμολόγηση του συνόλου των φαρμακευτικών προϊόντων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά (Δελτία Σεπτεμβρίου 2010 και Φεβρουαρίου 2011) επέφερε συνολική μείωση της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης κατά 14,46%.

Πυροσβέστες 5ετούς υποχρέωσης θα υποκαταστήσουν τους εποχικούς


Οι «πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης» θα υποκαταστήσουν σταδιακά το θεσμό του εποχικού πυροσβέστη, όπως πληροφορεί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, τον ανεξάρτητο βουλευτή Φώτη Κουβέλη, με έγγραφο του που διαβιβάστηκε στη Βουλή σε απάντηση σχετικής ερώτησης του βουλευτή.Η πρόνοια για τη δημιουργία ιδιαίτερης κατηγορίας προσωπικού μέσα στο Πυροσβεστικό Σώμα, τους «πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης», έχει περιληφθεί στο νομοσχέδιο «Σύσταση Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και άλλες διατάξεις», η ψήφιση του οποίου εκκρεμεί.Οι πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης θα έχουν ως κύριο καθήκον τη δασοπυρόσβεση και τη δασοπροστασία. Θα επικουρούν, όμως, παράλληλα το πυροσβεστικό προσωπικό και σε όλα τα λοιπά καθήκοντά του, στην άσκηση των οποίων παρατηρούνται σήμερα αδυναμίες, λόγω των μεγάλων ελλείψεων στο προσωπικό αυτό.Όπως αναφέρει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη «με τη ρύθμιση αυτή το Πυροσβεστικό Σώμα μπορεί έτσι να καλύψει με επάρκεια πολλές από τις ελλείψεις του, ενώ παράλληλα, θα επιλυθούν πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εποχικοί πυροσβέστες, οι οποίοι έχουν προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στον τομέα της δασοπυρόσβεσης και έχουν αποκτήσει πολύτιμη σχετική εμπειρία».Η πρόσληψη θα γίνεται με αντικειμενικά κριτήρια ενώ η σχετική διαδικασία θα διενεργείται υπό τον έλεγχο και την ευθύνη της ανεξάρτητης επιτροπής, στην οποία θα συμμετέχει και εκπρόσωπος του ΑΣΕΠ, αναφέρει επίσης ο κ. Παπουτσής.

Επεισοδιακή η διάλεξη του Πρωθυπουργού στο Βερολίνο


Μετ' εμποδίων πραγματοποιήθηκε η διάλεξη του Πρωθυπουργού στο πανεπιστήμιο Χούμπολντ του Βερολίνου, καθώς ομάδα νεαρών διέκοψε την ομιλία του κ. Παπανδρέου φωνάζοντας συνθήματα στα ελληνικά και προσπαθώντας να ξεδιπλώσει αντικυβερνητικό πανό.Ο Πρωθυπουργός παρότρυνε τους νεαρούς να τον ακούσουν και μετά να διαμαρτυρηθούν. «Εγώ θα ήθελα να ακούσω τις απόψεις των παιδιών», ανέφερε χαρακτηριστικά, προτείνοντας αν υπάρχει κάποιος εκπρόσωπός τους να λάβει το λόγο, χωρίς να εισακουστεί.«Χρειάζεται ο διάλογος, εγώ είμαι ανοιχτός στο διάλογο», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε πως «μακάρι η διαμαρτυρία από μόνη της να έλυνε το πρόβλημα στην Ελλάδα».Η διάλεξη του πρωθυπουργού συνεχίστηκε μετά από την αποχώρηση των νεαρών από την αίθουσα.

Συνεχίζουν την αποχή οι δικηγόροι


Τη συνέχιση της πανελλαδικής αποχής μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2011, αποφάσισε η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων του κράτους (εκτός Αθηνών και Πειραιά), εκφράζοντας τη ριζική αντίθεσή της στο περιεχόμενο του ψηφισμένου νομοσχεδίου για το άνοιγμα των επαγγελμάτων.Παράλληλα την προσεχή Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου, όλοι οι δικηγορικοί σύλλογοι θα συμμετάσχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ σε ένδειξη διαμαρτυρίας τόσο για τα μέτρα που πλήττουν τους δικηγόρους, όσο και τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες.Η Ολομέλεια χαρακτηρίζει «μικρή αλλά σημαντική νίκη» την απάλειψη της φράσης «από διαφορετικούς Συλλόγους» από το άρθρο 6 παρ.1 του ψηφισμένου νομοσχεδίου, που αφορά στις δικηγορικές εταιρείες, ενώ επιφυλάσσεται να αντιδράσει άμεσα και δυναμικά σε περίπτωση απόπειρας επαναφοράς του ζητήματος στο μέλλον με άλλη μορφή.Υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη αναθεώρησης του ισχύοντος πλαισίου λειτουργίας της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, προκειμένου το όργανο αυτό να γίνει περισσότερο αντιπροσωπευτικό.Οι δικηγόροι εξουσιοδότησαν τον προεδρεύοντα της Ολομέλειας και πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Μαν. Λαμτζίδη να ζητήσει άμεσα από το υπουργείο Οικονομικών γραπτές διευκρινίσεις για τη φορολογική μεταχείριση των αμοιβών των δικηγόρων μετά τη θέση σε ισχύ του ψηφισμένου νομοσχεδίου.Η Ολομέλεια τέλος εκφράζει τη συμπαράστασή της στους 300 μετανάστες απεργούς πείνας και αξιώνει από την πολιτεία να εξετάσει τα αιτήματά τους με σκοπό δρομολόγησης ουσιαστικών λύσεων.

Ξεκινά ο ηλεκτρονικός υπολογισμός σύνταξης ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ


Εντός των επόμενων ημερών ξεκινά από την ιστοσελίδα του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών ο ηλεκτρονικός υπολογισμός σύνταξης των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο διοικητής του Οργανισμού, Γεράσιμος Βουδούρης.Το σύστημα ηλεκτρονικής προσυνταξιοδότησης θα επιτρέπει στους ασφαλισμένους να γνωρίζουν πότε θα βγουν στη σύνταξη και ποιο είναι το ποσό της σύνταξης που δικαιούνται.Αρχικά θα εφαρμοστεί για τους ασφαλισμένους του ΤΕΒΕ όπου τα στοιχεία είναι πιο αναλυτικά, και στη συνέχεια θα επεκταθεί και στους υπόλοιπους ασφαλισμένους.Ο χρόνος αναμονής των ασφαλισμένων για συνταξιοδότηση από τον ΟΑΕΕ ανέρχεται σήμερα σε τρεις έως επτά μήνες.

Ο Ηπειρώτης Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Ελευθέριος Οικονόμου τιμήθηκε στα Γιάννινα


Τον Ηπειρώτη Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο Ελευθέριο Οικονόμου τίμησαν το απόγευμα του Σαββάτου η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου και η Ένωση Αξιωματικών Αστυνομίας Ηπείρου.Ο κ. Οικονόμου, που βρέθηκε στα Γιάννινα με αφορμή τη σημερινή 98η επέτειο από την απελευθέρωση της πόλης, δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος, αφού τιμάται τόσο από την Αστυνομική Διεύθυνση που ξεκίνησε τη θητεία του, όσο και ως Ηπειρώτης.Τον κ. Οικονόμου προσφώνησαν ο Αρχηγός της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου Κωνσταντίνος Σκαλτσάς και ο Πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Αστυνομίας Ηπείρου.«Υπηρετείτε σε μια περιοχή με πολίτες που απαιτούν και δικαιούνται να ζουν σε περιβάλλον ασφάλειας και αυτό καλούμαστε να προσφέρουμε» είπε προς τους Αστυνομικούς.Και συνέχισε λέγοντας: «Μέσα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία, οι πολίτες θέλουν κοντά τους την Αστυνομία. Μπορούμε να σταθούμε όρθιοι. Μέσα από την κρίση αυτή είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία για την Ελληνική Αστυνομία, οι σχέσεις της με τους πολίτες να αλλάξουν σελίδα και να δημιουργηθεί ένα νέο κεφάλαιο. Οι τραυματικές εμπειρίες από το παρελθόν έχουν αφήσει κηλίδες και από μας σήμερα εξαρτάται κατά πόσο θα εκμεταλλευθούμε αυτή την ευκαιρία που μας παρουσιάζεται».

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Σταδιακή υποχώρηση της νέας γρίπης από τις αρχές Μαρτίου αναμένουν οι ειδικοί

99 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό Η1Ν1

Σταδιακή υποχώρηση της νέας γρίπης από τις αρχές Μαρτίου αναμένουν οι επιδημιολόγοι, εκτιμώντας ότι μέσα σε έξι εβδομάδες θα έχει υποχωρήσει πλήρως η μεταδοτικότητά της.Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, μέχρι στιγμής 99 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό Η1Ν1, ενώ 127 άτομα νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας.Όπως ανακοινώθηκε σήμερα σε συνάντηση εργασίας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, με τη συμμετοχή ειδικών εκπροσώπων του Υπουργείου Υγείας και άλλων φορέων, 30% όσων νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, λόγω της νέας γρίπης, καταλήγουν. Η μέση ηλικία όσων προσβάλλονται από τον ιό Η1Ν1 είναι τα 53 έτη, ενώ υπολογίζεται ότι 57% όσων νοσούν είναι άνδρες.Φέτος, είναι κατειλημμένα 126 κρεβάτια ΜΕΘ, λόγω γρίπης Η1Ν1, ενώ πέρσι ήταν 70. Οι επιστήμονες τόνισαν ότι από όσους εμφανίζουν επιπλοκές, εκείνοι που χρειάζονται εντατική θεραπεία, είναι σχεδόν διπλάσιοι από πέρσι. Εκτιμούν ότι αυτό συνέβη:
Α. Διότι οι ευπαθείς ομάδες, όπως οι χρόνιοι πάσχοντες, που έπρεπε να έχουν εμβολιαστεί, δεν το έκαναν φέτος.
Β. Διότι ο ιός Η1Ν1 αποδεικνύεται ότι έχει πιο λοιμογόνα στελέχη.
Γ. Επειδή η εμφάνιση των κρουσμάτων έγινε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και η διασπορά του ιού ήταν μεγάλη.
Οι ειδικοί τόνισαν για μία ακόμα φορά ότι τα αντιικά φάρμακα, αν δοθούν έγκαιρα, καλύπτουν απόλυτα την πρόληψη και σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να σώσουν ζωές. Παράλληλα, οι φαρμακοποιοί ανακοίνωσαν ότι έχει αποκατασταθεί το θέμα με την επάρκεια αντιικών φαρμάκων στα φαρμακεία.Οι επιστήμονες επισήμαναν ακόμη ότι ποτέ δεν είναι αργά για εμβολιασμό, ενώ υπολογίζετα πως στη χώρα μας έχει εμβολιαστεί το 8,5% του πληθυσμού.

Συναντήσεις Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στα Ιωάννινα


Σήμερα Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011, ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγύης, κ. Ανδρέας Λοβέρδος πραγματοποίησε σύσκεψη με τις διοικήσεις των νοσοκομείων του νομού Ιωαννίνων (Γ.Ν . Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστας», Π. Γ. Ν. Ιωαννίνων), καθώς και τους υπεύθυνους των λογιστηρίων. Στη συνέχεια, ακολούθησαν ξεχωριστές συναντήσεις με την ΕΙΝΗ, τις διοικήσεις των νοσοκομείων, καθώς και με τους εκπροσώπους των εργαζομένων των νοσοκομείων και της ΠΟΕΔΗΝ.

Βαθμός ανόδου στο Αγρίνιο για τον ΠΑΣ

Unfair από τον Φουρτάδο!!!

Ισόπαλο 1-1 έληξε το ντέρμπι της 23ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ στη Β΄ Εθνική κατηγορία (φούτμπολ λιγκ), ανάμεσα στον Παναιτωλικό και τον ΠΑΣ Γιάννινα.Έτσι η διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες παρέμεινε στους πέντε βαθμούς με τον ΠΑΣ να έχει 54 και την ομάδα του Μπάμπη Τεννέ να είναι στη δεύτερη θέση με 49 έχοντας έξι βαθμούς περισσότερους από τον τρίτο ΟΦΗ που έχει 43 πόντους.

Το φιλμ του αγώνα
Πολύ δυνατό το ξεκίνημα του Παναιτωλικού στην αναμέτρηση, με τους παίκτες του Μπάμπη Τεννέ να προσπαθούν να επιβάλουν το ρυθμό τους. Με τους Θεοδωρίδη και Παππά να δημιουργούν πολλά προβλήματα στη δεξιά πλευρά του ΠΑΣ, οι γηπεδούχοι είχαν δύο καλές στιγμές στο πρώτο 15λεπτο με τους Βούκοβιτς και Παππά. Οι φιλοξενούμενοι από την άλλη μπήκαν αρχικά στο γήπεδο με αμυντικούς προσανατολισμούς, προσπαθώντας να «χτυπήσουν» στην αντεπίθεση. Όσο περνούσε η ώρα οι παίκτες του ΠΑΣ ισορροπούσαν το παιχνίδι, άρχισαν να παίρνουν τον έλεγχο της μεσαίας γραμμής και βγήκαν μπροστά. Ο Τζενάμο υποχρεώθηκε σε πολύ δύσκολη επέμβαση σε κεφαλιά του Κώτσιου, ενώ η μεγάλη ευκαιρία για τους Γιαννιώτες χάθηκε στο 12' όταν ο Μπακαγιόκο έκανε ωραία γυριστή κεφαλιά και ο Μπαϊκαρά έδιωξε πάνω στη γραμμή. Ντε Βινσέντι και Βάντερσον έκαναν καλό πρώτο ημίχρονο, συνδυάστηκαν πολλές φορές και δημιούργησαν αρκετά προβλήματα στους γηπεδούχους μετά το 30', χωρίς να μπορέσουν να κάνουν τη μεγάλη φάση.Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με τις δύο ομάδες να μη βρίσκουν ρυθμό. Μετά το 55' ο Παναιτωλικός ανέλαβε την πρωτοβουλία των κινήσεων, όμως η υπεροχή του ήταν ανούσια. Οι μοναδικές φάσεις μέχρι εκείνο το σημείο ήταν ένα αδύναμο σουτ του Κυριάκου στο 49', ενώ μεγάλη ευκαιρία έχασαν οι γηπεδούχοι με τον Ετζεγκέλε στο 51' να πιάνει την κεφαλιά από το ύψος της μικρής περιοχής και να στέλνει την μπάλα άουτ. Η έμπνευση του Ντεμόλ να περάσει τον Ντε Βινσέντι στον άξονα της μεσαίας γραμμής τον έβγαλε τελείως εκτός ρυθμού. Η λανθασμένη έξοδος του Τζενάμο παραλίγο να δώσει την ευκαιρία στον Κώτσιο να ισοφαρίσει, όμως ο τελευταίος δεν έπιασε καλά την κεφαλιά και η μπάλα κατέληξε άουτ. Ο Τάσος Πάντος είδε την πρώτη κίτρινη κάρτα στο 65' και τέσσερα λεπτά αργότερα κατάφερε να δεχθεί και δεύτερη καθώς ανέτρεψε τον Γούρμα, ο οποίος αν περνούσε θα έβγαινε φάτσα με τον Κηπουρό, σε μία φάση πάντως που ελέγχεται και για επιθετικό φάουλ του παίκτη του Παναιτωλικού. Στο 74' έγινε η φάση που έκρινε το τελικό αποτέλεσμα και σήκωσε θύελλα αποδοκιμασιών και παραπόνων από την πλευρά των γηπεδούχων. Οι παίκτες του Παναιτωλικού έβγαλαν την μπάλα πλάγιο επειδή βρισκόταν τραυματισμένος παίκτης στο γήπεδο. Οι Γιαννιώτες το εκτέλεσαν, ο Κώτσιος έκανε το γέμισμα (άγνωστο αν ήθελε να βγάλει πάσα στον Φουρτάδο), οι Αγρινιώτες είχαν σταματήσει καθώς περίμεναν η μπάλα να φτάσει στον Τζενάμο, ο Φουρτάδο πετάχτηκε, μπήκε στην περιοχή και σκόραρε... Αμέσως όλοι οι παίκτες του Παναιτωλικού έπεσαν πάνω του, υπήρξε γενικευμένη σύρραξη και έγινε ένας... χαμός! Οι γηπεδούχοι ζητούσαν από τους παίκτες του ΠΑΣ να βάλουν αυτογκολ, οι τελευταίοι το αρνήθηκαν!Οι παίκτες του Παναιτωλικού πίεσαν στο τέλος, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Οι συνθέσεις των ομάδων
Παναιτωλικός (Μπάμπης Τεννές): Τζενάμο, Παλαιολόγος, Βούκοβιτς, Κούσας, Ετζενγκουέλε, Μουμίν, Ρότσα (57' Δέντσας), Μπαϊκαρά (84' Γκουέι), Παππάς, Θεοδωρίδης, Γκούρμα (72' Καούνος).
ΠΑΣ Γιάννινα (Στεφάν Ντεμόλ): Κηπουρός, Ντάσιος, Βάντερσον, Πάντος, Κώτσιος, Κεϊτά, Ανδράλας (46' Τζάνης), Ντε Βινσέντι (65' Σιαλμάς), Πατσατζόγλου (46' Κυριάκος), Φουρτάδο, Μπακαγιόκο.

Επεισόδια οπαδών πριν από
την έναρξη του αγώνα

Είκοσι λεπτά πριν την έναρξη της αναμέτρησης οι οπαδοί του ΠΑΣ Γιάννινα εισήλθαν στις κερκίδες του γηπέδου. Αμέσως μετά οι οπαδοί των δύο ομάδων μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο και συγκρούστηκαν, τόσο μεταξύ τους, όσο και με τους άνδρες των ΜΑΤ. Οι αστυνομικές δυνάμεις μάλιστα, αναγκάστηκαν να κάνουν χρήση χημικών. Μετά από δύο λεπτά οι παίκτες των δύο ομάδων μπήκαν στα αποδυτήρια λόγω της «βαριάς» ατμόσφαιρας που επικρατούσε.

Επεισόδια και μετά τον αγώνα
Επεισόδια έγιναν έξω από το γήπεδο του Παναιτωλικού στο Αγρίνιο, αμέσως μετά το σφύριγμα της λήξης.Οπαδοί των γηπεδούχων συγκρούστηκαν με την αστυνομία, οι οπαδοί των φιλοξενούμενων με τη σειρά τους δεν μπορούσαν να φύγουν (!) από τις θέσεις τους, ενώ επεισόδια προκλήθηκαν και στα αποδυτήρια ανάμεσα σε παίκτες και παράγοντες των δύο ομάδων!!!Ο πρόεδρος του ΠΑΣ Γιάννινα, Γιώργος Χριστοβασίλης, με τους συνεργάτες του,χρειάστηκαν αρκετή ώρα για να φύγουν από το γήπεδο.

Στα...κάτω της η κτηνοτροφία

Μείωση, ζωικού κεφαλαίου, ποσοτήτων γάλακτος στην Ήπειρο

Κάθε πέρσι και καλύτερα ισχύει για την κτηνοτροφία στην Ήπειρο, τόσο σε ζωικό κεφάλαιο, όσο και στις παραγόμενες ποσότητες γάλακτος και φαίνεται και από τους αριθμούς ότι, οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων δεν κινδυνολογούν όταν μιλούν για αφανισμό του κλάδου αν δεν στηριχθεί από την πολιτεία. Τα προβλήματα είναι πολλά, τόσο ως προς το κόστος παραγωγής, όσο και στις τιμές που δίνονται από τις γαλακτοκομικές εταιρείες και αν δεν υπήρχε και η «Δωδώνη» τα πράγματα θα 'ήταν πολύ χειρότερα.Η μείωση της κτηνοτροφικής παραγωγής είναι εμφανής στο νομό Ιωαννίνων, αλλά και στους άλλους τρεις τα πράγματα δεν είναι καλύτερα και φαίνεται ότι αποχωρώντας οι ηλικιωμένοι, δύσκολα αναπληρώνονται από νεώτερους.Τα στοιχεία από τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) για την ενιαία ενίσχυση προβάτων και αιγών την τριετία 2007-2009 καταδεικνύουν την μεγάλη μείωση του ζωικού κεφαλαίου κάθε χρόνο, ενώ από τον(Ελληνικό Οργανισμό Γάλακτος και Κρέατος) ΕΛΟΓΑΚ τα στοιχεία με τις ποσότητες γάλακτος που παραδόθηκαν μαρτυρούν ότι αποτελεί φυσική εξέλιξη η μείωση τους.

Δεκάδες χιλιάδες πρόβατα...μείον σε τρία χρόνια

Αν και τα στοιχεία από τον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν ήταν πλήρως οριστικοποιημένα, οι απώλεια ζωικού κεφαλαίου είναι πολύ μεγάλη σε όλους τους νομούς με τις μεγαλύτερες μειώσεις σε πρόβατα να καταγράφεται στο νομό Ιωαννίνων, όπου μειώθηκαν κατά 20.000 τα πρόβατα την τριετία 2007-2009 και συνεχίστηκε και πέρυσι η ίδια πορεία.Το 2007 ο αριθμός των αιγών στο νομό Άρτας ήταν 27.310, μειώθηκε σε 25.599 το 2008 και ακόμη πιο πολύ στις 24.643 το 2009. Στα πρόβατα η μείωση επίσης είναι σημαντική, αφού το 2007 ήταν 158.132 και μέσα σε ένα χρόνο το 2008 μειώθηκε στις 151.374. Το 2009 η απώλεια ήταν πολύ μεγάλη και ο νομός αριθμούσε 139.724 πρόβατα. Σε μια τριετία περίπου 20.000 πρόβατα λιγότερα στο νομό.Στη Θεσπρωτία οι αίγες το 2007 ήταν 66.684 και τον επόμενο χρόνο 60.727 κι ακόμη πιο λίγες 56.587 το 2009. Φθίνουσα και η πορεία ως προς τον αριθμό των προβάτων, αφού από 125.901 το 2007, «χάθηκαν» περίπου 3.500 το 2008, δηλαδή ο νομός είχε 122.476 και 117.953 με απώλεια ακόμη μεγαλύτερη το 2009.Και ο νομός Ιωαννίνων είχε απώλειες σε αίγες την ίδια περίοδο, από 52.424 το 2007, μειώθηκαν σε 51.448 το 2008 και σε 48.412 το 2009.Σχεδόν 20.000 πρόβατα «έχασε» ο νομός την ίδια περίοδο και ειδικότερα, το 2007 ήταν 230.289 και την επομένη χρονιά 223.364 για να καταλήξει το 2009 στις 209.899 πρόβατα.Ο νομός Πρέβεζας δεν εξαιρέθηκε από τις μειώσεις στο ζωικό κεφάλαιο και σε ότι αφορά τις αίγες το 2007 είχε 45.933 κεφάλια τον επόμενο χρόνο 43.404 και το 2009 ακόμη πιο κάτω στις 40.589. Ως προς τον αριθμό των προβάτων η απώλεια την τριετία είναι περίπου 15.000 κεφάλια και ειδικότερα το 2007 υπήρχαν 163.404 πρόβατα, το 2008 μειώθηκαν σε 156.842 και το 2009 ακόμη πιο λίγα, 148.354 πρόβατα.

Μειώνονται οι ποσότητες γάλακτος

Δεν είναι αισιόδοξα και τα στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ για την τριετία 2007-2009 ως προς τις ποσότητες γάλακτος που παραδόθηκε από τους παραγωγούς και είναι φυσικό αφού μείωση του ζωικού κεφαλαίου συνεπάγεται και λιγότερο γάλα.Για το 2010 στο νομό Ιωαννίνων παρατηρείται μείωση στο πρόβειο της τάξης του 20%

Νομός Άρτας


Έτος αγελαδινό (σε κιλά) γίδινο πρόβειο

2007 4.469.701 1.398.895 13.257.136

2008 4.264.986 1.230.203 12.553.597

2009 4.681.904 1.251.993 12.352.293

Νομός Θεσπρωτίας

Έτος αγελαδινό γίδινο πρόβειο

2007 1.076.025 2.289.400 11.930.849

2008 957.292 2.073.373 11.431.830

2009 912.523 2.153.560 11.670.827

Νομός Ιωαννίνων

Έτος αγελαδινό γίδινο πρόβειο

2007 11.317.982 3.231.157 22.908691

2008 10.296.308 2.936.744 21.193.419

2009 9.419.634 2.892.955 20.459.572

Νομός Πρέβεζας


Έτος αγελαδινό γίδινο πρόβειο

2007 10.213.545 2.953.625 15.842.781

2008 10.045.463 2.393.331 15.115.413

2009 10.317.325 2.522.761 14.646.834

Και οι κτηνοτρόφοι λιγοστεύουν

Για τον αριθμό των παραγωγών ανά είδος γάλακτος τα στοιχεία του 2009 δείχνουν μικρό πληθυσμό σε σχέση με το παρελθόν, αφού νέοι άνθρωποι δεν μπαίνουν στο επάγγελμα λόγω της δυσκολίας του και των οικονομικών συνθηκών που επικρατούν.Στο νομό Άρτας το 2009 υπήρχαν 35 παραγωγοί αγελαδινού γάλακτος, 402 με κοπάδια αιγών και 1.533 προβατοτρόφοι.Στη Θεσπρωτία υπήρχαν 14 αγελαδοτρόφοι, 411 αιγοτρόφοι και 1.202 προβατοτρόφοι.Στο νομό Ιωαννίνων οι παραγωγοί αγελαδινού ήταν 85, με κοπάδια αιγών 695 και οι προβατοτρόφοι 2.632.Τέλος στο νομό Πρέβεζας οι αγελαδοτρόφοι ήταν 86, κοπάδια αιγών είχαν 564 και προβάτων 1.543.Μειωμένοι είναι οι αριθμοί και το 2010 και αυτό δείχνει ότι σταδιακά λιγοστεύουν οι ασχολούμενοι με την κτηνοτροφία στην Ήπειρο, μια περιοχή που στηρίζεται σε αυτή.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Εγκύκλιος Γ.Ραγκούση για προσλήψεις στο δημόσιο


Να μην προβούν σε διορισμό ή πρόσληψη προσωπικού μέχρι να εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις για καθορισμό των προτεραιοτήτων στην κάλυψη των αναγκών ζητεί με εγκύκλιό του ο υπουργός Εσωτερικών από τα υπουργεία και όλες τους αρμόδιους φορείς του δημοσίου.Ο κ. Ραγκούσης προχώρησε στην έκδοση της εγκυκλίου, προκειμένου να μη χαθεί ο έλεγχος στον προγραμματισμό των προσλήψεων και να μην αλλοιωθεί ούτε στο ελάχιστο η αναλογία μία πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις από το δημόσιο.Η εγκύκλιος αφορά και όλους όσοι έχουν μετάσχει επιτυχώς σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και δεν έχουν ακόμη διοριστεί, λόγω του παγώματος των προσλήψεων.Επισημαίνεται δε ότι η αυστηρή υπενθύμιση για την αναλογία «ένας προς πέντε» συμπεριλαμβάνει τους εκπαιδευτικούς, τους γιατρούς, το νοσηλευτικό προσωπικό και τα Σώματα Ασφαλείας.

Οι δολοφόνοι στον τόπο του εγκλήματος

thumb

Του Σταύρου Χριστακόπουλου

Η δήλωση του επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος - Καν ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γ. Παπανδρέου ήδη από τον Δεκέμβριο του 2009, ούτε δύο μήνες αφότου ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, είχε ζητήσει την παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη χώρα μας, παρότι δημοσίως απέρριπτε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, για πολλούς ήταν κεραυνός εν αιθρία.Το ρεπορτάζ της χθεσινής Καθημερινής έλεγε για την ακρίβεια ότι ο Στρος - Καν έκανε τη σχετική δήλωση σε ντοκιμαντέρ του γαλλικού καναλιού Canal+ που θα μεταδοθεί τον επόμενο μήνα. Τι είπε ο... φίλος μας ο Ντομινίκ; Αντιγράφω από το ρεπορτάζ της εφημερίδας:«Σύμφωνα με τον κ. Στρος- Καν, όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός του έθεσε πριν από 14 μήνες την ιδέα προσφυγής στο ΔΝΤ, εκείνος απάντησε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα δεχτούν σε καμία περίπτωση τη μονομερή παρέμβαση του Ταμείου σε μία χώρα της Ευρωζώνης».Γιατί, όμως, πρόκειται περί «βόμβας», όπως χαρακτηρίστηκε η συγκεκριμένη είδηση; Υποτίθεται επειδή αποκαλύπτεται ότι ο Παπανδρέου εσκεμμένα και προσχεδιασμένα μας οδήγησε στο ΔΝΤ και την τριπλή επιτήρηση, της οποίας τα καταστροφικά αποτελέσματα και το πλήρες αδιέξοδο ήδη διαπιστώνει και υφίσταται ολόκληρη η χώρα.

Μήπως όμως ο ίδιος και οι υπουργοί του δεν έχουν κατ’ επανάληψη πει ότι τον παρόντα μηχανισμό «στήριξης» τον δημιούργησαν οι ίδιοι;

Μήπως αυτό δεν το γνωρίζαμε ήδη από τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο, ο οποίος έχει δηλώσει ότι πριν από τις εκλογές του 2009 Καραμανλής και Παπανδρέου είχαν εγκαίρως ενημερωθεί από τον ίδιο για την κατάσταση της οικονομίας;

Μήπως αυτό δεν το γνωρίζαμε ήδη από τη μαρτυρία του νυν υφυπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη, ο οποίος έχει δηλώσει ότι ήδη από τις 5 Οκτωβρίου (την... επομένη των βουλευτικών εκλογών) το ΠΑΣΟΚ, πριν ακόμη αναλάβει την κυβέρνηση και ενημερωθεί επισήμως, είχε αποφασίσει την προσφυγή στο ΔΝΤ – άρα γνώριζε άριστα από πριν και είχε μάλιστα ήδη επιλέξει το... «φάρμακο»;

Βεβαίως λοιπόν ο πρωθυπουργός ήξερε και βεβαίως είχε επιλέξει τον δρόμο στον οποίο θα έβαζε την Ελλάδα. Μήνες τώρα το λέμε. Όσο για το τι ακριβώς ήξερε και από πότε, θυμίζουμε ότι, σε κείμενό μας με τίτλο Ομερτά συνενοχής, στις 7 Οκτωβρίου 2010, γράφαμε:«Ο σοσιαλδημοκράτης Γερμανός πολιτικός Πέερ Στάινμπρουκ, τον Ιανουάριο του 2009, ήταν υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του “μεγάλου συνασπισμού” υπό την Άγγελα Μέρκελ. Από μια μαρτυρία του (η οποία καταγράφεται στο βιβλίο του με τίτλο Under Strich, που στα ελληνικά σημαίνει κάτι σαν “Ο απολογισμός”) προκύπτει ότι ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου γνώριζε την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας από τον Ιανουάριο του 2009!Όπως καταγράφεται σε χθεσινά δημοσιεύματα (Ελευθεροτυπία, Ελεύθερος Τύπος κ.λπ.), Στάινμπρουκ και Παπανδρέου είχαν συναντηθεί εκείνες τις μέρες στο Βερολίνο και, όπως ισχυρίζεται ο τότε υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού άκουσε όσα του είπε ο Γερμανός ομοϊδεάτης του για την εξαιρετικά κακή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, “του ζήτησε συμβουλές για τη μείωση του ελλείμματος”.Ύστερα από την ενημέρωση, ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι “δεν είναι πλέον σίγουρος αν πραγματικά θέλει να κερδίσει τις εκλογές”...».Γιατί όμως ο Ιανουάριος του 2009 είναι σημαντικός μήνας και γιατί η πληροφόρηση που δίνει ο Στάινμπρουκ στον Παπανδρέου είναι κρίσιμης σημασίας; Διότι εκείνο τον μήνα η κυβέρνηση Καραμανλή αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα κάλυψης των ελληνικών ομολόγων. Είναι η πρώτη κρίση δανεισμού μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας κρίσης. Αυτού του είδους την κρίση παρέλαβε η κυβέρνηση Παπανδρέου και, εξ αιτίας των δημόσιων χειρισμών της, τη μετέτρεψε σε κρίση χρέους φέρνοντας την Ελλάδα σε κατάσταση χρεοκοπίας...

Το «πιστόλι»

Να θυμίσουμε ότι ήδη από τον Δεκέμβριο του 2009 ο νυν πρωθυπουργός απειλούσε τους Ευρωπαίους πως, αν δεν «βοηθήσουν» την Ελλάδα, θα προσφύγει μονομερώς στο ΔΝΤ. Ήταν το περίφημο «πιστόλι πάνω στο τραπέζι». Βεβαίως λίγο αργότερα όλοι καταλάβαμε πού ακριβώς θα κατέληγε το πιστόλι...Εκείνη άλλωστε την εποχή κυβερνητικά στελέχη έλεγαν σε δημοσιογράφους ακόμη και την ακριβή επιχειρηματολογία περί προσφυγής στο ΔΝΤ αν δεν «βοηθούσε» η Ε.Ε.: το ΔΝΤ θα μας δάνειζε... φθηνότερα! Τα παλληκάρια είχαν ήδη κάνει όχι μόνο την προσέγγιση, αλλά και τη συμφωνία. Έλειπε μόνο το σερβίρισμα.Τα ερωτήματα όμως που συνεχώς επανέρχονται από ΜΜΕ και αντιπολίτευση είναι γιατί η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν είπε την αλήθεια αμέσως μετά τις εκλογές και γιατί δεν έλαβε μέτρα που θα περιόριζαν το έλλειμμα για να μην αναγκαστούμε να προσφύγουμε στον περίφημο «μηχανισμό». Την απάντηση δίναμε στο ίδιο κείμενό μας τον Οκτώβριο:

● «Σύμφωνα με όσα ο ίδιος ο νυν υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου είπε στο Mega, δεν μπορούσε η κυβέρνηση να αναιρέσει όσα το ΠΑΣΟΚ έλεγε προεκλογικά: δηλαδή όλα όσα εν συνεχεία στην πράξη αναίρεσε στο φορολογικό, το ασφαλιστικό κ.λπ.».

● «Κατά έναν άλλο ισχυρισμό, το να μιλούσαν θα επιδείνωνε το διεθνές κλίμα. Αυταπόδεικτο το ψέμα, από τη στιγμή που ο ίδιος ο πρωθυπουργός γύριζε τον πλανήτη φωνάζοντας ότι η Ελλάδα είναι μια χρεοκοπημένη και βαθύτατα διεφθαρμένη χώρα προκαλώντας διεθνή σάλο και θέτοντας επί της ουσίας ο ίδιος την Ελλάδα “εκτός αγορών”».

Σήμερα απλώς αποδεικνύεται, κατά τον πιο επίσημο τρόπο, το γιατί έγινε εκείνη η απίστευτη εκστρατεία δυσφήμησης της χώρας από τον ίδιο τον πρωθυπουργό της.

Πολλαπλό αδιέξοδο

Αν όμως μένει κάτι από την κατραπακιά που ρίχνει ο Στρος - Καν στον Παπανδρέου, δεν είναι τα παραπάνω ερωτήματα, που κατά κόρον έχουν ήδη τεθεί, αλλά το γιατί το ΔΝΤ επιλέγει να εκθέτει συνεχώς την κυβέρνηση τις τελευταίες μέρες. Ας μην ξεχνάμε ότι, λίγα εικοσιτετράωρα νωρίτερα, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ David Hawley δήλωνε πως το σχέδιο του πλήρους ξεπουλήματος της ελληνικής περιουσίας μέχρι τα 50 δισ. ευρώ δεν ήταν σχέδιο του Ταμείου, αλλά της κυβέρνησης.Παράλληλα δεν θα πρέπει να ξεχνάμε αυτό που κατ’ επανάληψη έχουν καταγράψει τα ρεπορτάζ: τη δυσαρέσκεια των Ευρωπαίων για τους συνεχείς εκβιασμούς της κυβέρνησης και την προσκόλλησή της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.Αυτό που αρχίζει να φαίνεται λοιπόν είναι ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε πολλαπλό αδιέξοδο. Καθώς οι ανισορροπίες μεταξύ ΔΝΤ και ισχυρών Ευρωπαίων δείχνουν να εξομαλύνονται με την υιοθέτηση του μόνιμου μηχανισμού επιτήρησης, εσαεί λιτότητας και ελεγχόμενων πτωχεύσεων, ο οποίος αποτελεί την επιθυμητή από τις «αγορές» «ενιαία απάντηση» στην κρίση της Ευρωζώνης, η Ελλάδα καλείται να «ξεμπερδεύει». Αφού ο λογαριασμός έτσι κι αλλιώς δεν βγαίνει και η αναπόφευκτη κατάληξη είναι η ελεγχόμενη πτώχευση, καλείται να ξεφορτωθεί με το ζόρι και σε ελάχιστο χρόνο την περιουσία της.Ο χρόνος που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση Παπανδρέου, ώστε να υλοποιήσει όσα η ίδια έχει ήδη συμφωνήσει με τους δανειστές και επιτηρητές της χώρας, είναι ελάχιστος. Όσα ψέματα κι αν λέει περί «αξιοποίησης» της εθνικής περιουσίας ή περί νόμου που θα απαγορεύει το ξεπούλημα «ελληνικής γης», Ευρωπαίοι και ΔΝΤ ξεκαθαρίζουν πανομοιότυπα ότι απαιτούν πώληση - ρευστοποίηση.

Αρχίζει ο Γολγοθάς

Η αδυναμία της κυβέρνησης όμως σήμερα να διαχειριστεί πολιτικά στο εσωτερικό της χώρας τις συμφωνίες της είναι προφανής. Όπως άλλωστε και η προσπάθειά της να μετριάσει τις εντυπώσεις ή, έστω, να βρει το «επικοινωνιακό» μοντέλο για να περάσει τα πρωτοφανή που έχει συμφωνήσει μέσω της δανειακής σύμβασης για τα 110 δισ. ευρώ του μηχανισμού «στήριξης». Κανείς ωστόσο δεν δείχνει διατεθειμένος να την περιμένει:

● Η ελληνική κοινωνία, σοκαρισμένη και έκπληκτη από το μέγεθος της επίθεσης που εξαπολύθηκε εναντίον της, δείχνει ότι πλησιάζει στο όριο αντοχής της.

● Οι διεθνείς νταβατζήδες απαιτούν «εδώ και τώρα» τη ρευστοποίηση κάθε σημαντικού περιουσιακού στοιχείου και την εκχώρηση – με απειλή κατάσχεσης – όσων είναι αδύνατο ή ασύμφορο να ρευστοποιηθούν.

Εύκολη πολιτική διαχείριση δεν υπάρχει πια. Η κυβέρνηση Παπανδρέου θα πρέπει να πιει το πικρό ποτήρι μέχρι το τέλος και μάλιστα μόνη ή, στην καλύτερη περίπτωση, με τη μορφή μιας «ψευδο-οικουμενικής» με τσόντες από «μνημονιακά» κόμματα και κομματίδια – για όσο υπάρχουν ακόμη, καθώς ύστερα από εκλογές δεν είναι βέβαιο τι θα επιβιώσει κοινοβουλευτικά.Όσο η κοινωνική κρίση θα οξύνεται τόσο περισσότερο κάθε ράπισμα στην κουρελιασμένη «αξιοπιστία» του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του θα γίνεται επικίνδυνο ακόμη και για την επιβίωσή της. Όσο οι – εγχώριοι και διεθνείς – νταβατζήδες θα πιέζουν για την επίσπευση των υπεσχημένων και των υπογεγραμμένων τόσο η κυβέρνηση θα διακινδυνεύει να βρεθεί προ της πλήρους απαξίωσης.Με δεδομένα όλα τα παραπάνω χρήζει πολλών αναγνώσεων το κύριο άρθρο της χθεσινής Καθημερινής, το οποίο καταλήγει ως εξής:«Ο κ. Παπανδρέου έδωσε το σύνθημα, με τον χειρισμό στην υπόθεση της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, στο βαθύ ΠΑΣΟΚ και τις συντεχνίες να σηκώσουν παντιέρα και να καταστήσουν αδύνατη την υλοποίηση του Μνημονίου.Αυτός ο ίδιος προκαλεί την τύχη του με τις αποφάσεις του και το στυλ διακυβέρνησης. Και συνεπώς ο ίδιος θα φέρει την ευθύνη – και όχι το βαθύ ΠΑΣΟΚ ή οι συντεχνίες – όταν οι δανειστές μας αρνηθούν να πληρώσουν μια δόση του δανείου οδηγώντας τη χώρα σε μια άνευ προηγουμένου δοκιμασία. Αν ο κ. Παπανδρέου το καταλάβει αυτό σήμερα, όχι αύριο, και δράσει αναλόγως, έχει ακόμη λίγες ελπίδες να είναι ο πολιτικός που θα μας βγάλει από την κρίση. Αν όχι...».Αν όχι... έχει κι αλλού πορτοκαλιές. Το κρίσιμο καταληκτικό ερώτημα όμως είναι αν ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του, που μόνο με ψέματα κινήθηκαν ήδη πριν κατακρεουργήσουν εκλογικά τον Καραμανλή, έχουν τη δύναμη να ανέβουν τον Γολγοθά που μας περιμένει όλους – ο οποίος μόλις τώρα αρχίζει. Εγκαταλελειμμένοι μάλιστα από τους κηδεμόνες και συνεργούς τους (Τρόικα), οι οποίοι πλέον συμπεριφέρονται ανοιχτά ως κοινοί εκβιαστές.Το ζήτημα πάντως δεν είναι αν η συγκεκριμένη κυβέρνηση θα δεχτεί αυτόν τον ανοιχτό εκβιασμό, αλλά αν ο ελληνικός λαός θα θελήσει να παραμείνει απαθής θεατής σε μια τραγωδία της οποίας ο κεντρικός ήρωας είναι και θα παραμείνει ο ίδιος...

topontiki

ΑΡΤΑ:Σε φάση εκλογικής ετοιμότητας μπαίνει η ΝΔ


Σε φάση εκλογικής ετοιμότητας μπαίνει η ΝΔ θεωρώντας ότι μπορεί να προκύψουν αιφνιδιαστικά εκλογές και θα πρέπει το κόμμα να είναι έτοιμο να δώσει τη μάχη προσδοκώντας σε ένα νικηφόρο αποτέλεσμα. «Δεν θέλουμε να γίνουμε απλά κυβέρνηση, θέλουμε να γίνουμε κυβέρνηση που θα στιγματίσει τη χώρα» ανέφερε ο Μάριος Σαλμάς, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και πρώην Υφυπουργός Υγείας ο οποίος ήταν ο κεντρικός ομιλητής στη Νομαρχιακή Συνέλευση (ΝΟΣ) των μελών της Νέας Δημοκρατίας που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην αίθουσα «Σκουφάς».Πριν από την έναρξη της διαδικασίας τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του αδικοχαμένου Αντιπεριφερειάρχη Άρτας Κώστα Παππά. Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ευστάθιος Νάνος αναφέρθηκε στην εκλογή του Βασίλη Ψαθά ως νέου Αντιπεριφερειάρχη Άρτας τον οποίο και συνεχάρη. «Οι εξελίξεις μας ξεπερνούν, έρχονται πιο γρήγορα, εμείς σαν κόμμα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε» τόνισε ο κ. Σαλμάς με βάση το σκεπτικό ότι υπάρχει κρυφή ατζέντα εκλογών από την κυβέρνηση και πως οι εκλογές δεν θα αργήσουν. Τόνισε ότι η προοπτική επανόδου της ΝΔ στην εξουσία επανέρχεται ισχυρή κι ότι ένα χρόνο σχεδόν μετά την εκλογική ήττα, η ψαλίδα από τις 11 και πλέον μονάδες που ήταν έκλεισε στις 2 μονάδες διαφορά "κι αυτή είναι η επιτυχία του Αντώνη Σαμαρά" όπως ανέφερε. «Πρέπει να αναγεννήσουμε τη ΝΔ απ’ την αρχή και θέλουμε να γίνει απ’ όλους» τόνισε ο κ. Σαλμάς. Σε δηλώσεις του ανέφερε: "Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις αλλά και οι σημερινές δείχνουν ότι η ψαλίδα έχει κλείσει πάρα πολύ κι ότι τον επόμενο μήνα ή το επόμενο δίμηνο πιθανώς να έχει μηδενιστεί που σημαίνει ότι η προοπτική επανόδου της ΝΔ στην εξουσία επανέρχεται ισχυρή. Αυτό όμως δίνει μεγάλη αίσθηση ευθύνης και μεγάλο φορτίο στις πλάτες μας γιατί ως πολιτικό σύστημα δεν πρέπει να επαναλάβουμε λάθη που έγιναν στο παρελθόν και πρέπει να συγκεκριμενοποιήσουμε όλες μας τις προτάσεις. Ο Αντώνης Σαμαράς κατέθεσε πρόταση τόσο στο κομμάτι των οικονομικών όσο και στο κομμάτι της ανάπτυξης και της υγείας. Μένουν και οι υπόλοιποι τομείς να εξειδικεύσουμε τις προτάσεις μας. Κι έτσι νομίζω ότι οι πολίτες θα καταλάβουν πόσο δίκιο είχαμε όταν πολύ νωρίς, από πέρσι, είχαμε προβλέψει πρώτον το αδιέξοδο του μνημονίου και δεύτερον το επαχθές της συμβάσεως. Πολύ νωρίς είχαμε δίκιο όταν είχαμε προτείνει από πέρυσι μια σειρά μέτρων στην κυβέρνηση για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας όπως η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας που χρειάστηκαν 9 μήνες για να καταλάβει η κυβέρνηση ότι χρειάζεται να αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία και βεβαίως έχει δαπανηθεί ήδη ο μισός χρόνος της κυβέρνησης αυτής και δεν έχει ξεκινήσει απολύτως τίποτα". Αυτή η πολιτική δεν οδηγεί πουθενά, τόνισε ο κ. Σαλμάς συνεχίζοντας την κριτική προς την κυβέρνηση και την πολιτική του μνημονίου, τονίζοντας ότι η ύφεση απορροφά όλα τα μέτρα που παίρνονται χωρίς καμία ανάπτυξη. Ανέφερε δε ένα απλό παράδειγμα. «Το 2010 πήρε μέτρα η κυβέρνηση 20 δις. από τους πολίτες είτε με φόρους είτε με περικοπή των μισθών και συντάξεων. Από τα 20 δις. μόνο τα 14 δις. έπιασαν τόπο, τα 6 δις. εξαφανίστηκαν απ’ την ύφεση. Το ίδιο θα γίνει και φέτος. Δηλαδή παίρνουμε μέτρα και χάνονται αυτά. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο γιατί η χώρα βυθίζεται».Για κρυφή ατζέντα εκλογών έκανε λόγο και ο βουλευτής Άρτας της ΝΔ Κώστας Παπασιώζος. Υπερασπίστηκε το έργο της ΝΔ τονίζοντας πως «ειδικά στον αγροτικό τομέα η ΝΔ είχε προσφέρει πολλά στους αγρότες κι αυτό αποδεικνύεται από το βιβλιάριο της Αγροτικής Τράπεζας. Θα δουν οι αγρότες μας ότι εκείνα τα χρόνια της ΝΔ η ροή των χρημάτων από αποζημιώσεις γενικά απ’ τα αγροτικά προϊόντα ήταν συνεχής ενώ τώρα δύο χρόνια που πορεύεται το ΠΑΣΟΚ δεν έχουν πάρει ακόμα ούτε τις αποζημιώσεις τις οποίες δικαιούνται».

Συνάντηση πρατηριούχων με υφυπουργό Ανάπτυξης


Στρεβλώσεις στους κανόνες λειτουργίας του ανταγωνισμού που έχουν σαν αποτέλεσμα τις μεγάλες αποκλίσεις τιμών από πρατήριο σε πρατήριο κατήγγειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων σε συνάντηση με τον υφυπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Ντίνο Ρόβλια και τον Γ. Γραμματέα του υπουργείου κ. Στέφανο Κομνηνό την Παρασκευή.Η ΠΟΠΕΚ έθεσε επίσης θέμα βιωσιμότητας για τα πρατήρια στη παραμεθόριο με Σκόπια, Βουλγαρία και Τουρκία, εξ αιτίας των χαμηλότερων τιμών στα πρατήρια των χωρών αυτών, στα οποία οδηγούνται οι Έλληνες καταναλωτές με απώλεια δημοσίων εσόδων χιλιάδων ευρώ ημερησίως όπως επίσης από την επαναλειτουργία των πρατηρίων αφορολόγητων καυσίμων των ΚΑΕ.Η αντιπροσωπεία της ΠΟΠΕΚ, επεσήμανε ακόμη κενά στην Υπουργική Απόφαση που θέσπισε τις προδιαγραφές για την εγκατάσταση των συστημάτων ελέγχου εισροών εκροών και του τρόπου χρηματοδότησης αυτών και ζήτησε να πληροφορηθεί αν υπάρχουν αποτελέσματα μετά την θέσπιση αυστηρότερων ποινών στα πρατήρια με «πειραγμένες» αντλίες.

Εντυπωσιακή η παρέλαση για την 98η επέτειο απελευθέρωσης των Ιωαννίνων

Κ. Παπούλιας: Πρέπει να δείξουμε τόλμη

Πεπεισμένος ότι «τελικά θα νικήσουμε» εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, σε δηλώσεις του από τα Ιωάννινα, μετά τη λήξη της μεγάλης παρέλασης για την 98η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης από τον τουρκικό ζυγό.Ειδικότερα, ο κ. Παπούλιας με αφορμή τον 98ο εορτασμό της επετείο προέβη σε σύγκριση με την τρέχουσα περίοδο, τονίζοντας τα ακόλουθα: «Δύσκολες οι συνθήκες τότε. Η οθωμανική αυτοκρατορία βραχνάς από πάνω μας. Ένα Μπιζάνι με πίστη και θέληση να απελευθερώσει την πατρίδα. Σήμερα η κρίση βραχνάς από πάνω μας».Πρέπει», πρόσθεσε, «να δείξουμε την ίδια τόλμη, το ίδιο θάρρος και τον ίδιο πατριωτισμό που έδειξαν εκείνοι που πολέμησαν σε αυτές τις βουνοκορφές».Επιπλέον, εμφανίστηκε βέβαιος ότι «τελικά θα επικρατήσουμε γιατί έχουμε την θέληση να επικρατήσουμε». «Δεν πρέπει να χάσουμε την ελπίδα μας. Οι αγωνιστές δεν χάνουν ποτέ την ελπίδα. Πρέπει να διορθωθούν ορισμένα πράγματα. Αυτοί που αντέχουν λιγότερο, πρέπει να βοηθηθούν. Αλλά είμαι βέβαιος ότι τελικά θα νικήσουμε», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.Οι σημερινές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με μεγάλη παρέλαση τμημάτων μαθητών, προσκόπων καθώς και των Ενόπλων Δυνάμεων.Λόγω της οικονομικής κρίσης δεν παρήλασαν μηχανοκίνητα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων και δεν έγιναν πτήσεις από αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας.Εντυπωσιακή ήταν και φέτος η παρέλαση με τμήματα Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς. Το πρωί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακολούθησε επίσημη δοξολογία στο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αθανασίου και στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο Μπιζανομάχων.Την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις εκπροσώπησε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου και τη ΝΔ ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Ανδρέας Λυκουρέντζος. Παραβρέθηκε επίσης και η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη.

Εως 31 Μαρτίου η υποβολή δικαιολογητικών για το φοιτητικό επίδομα


Από σήμερα και έως τις 31 Μαρτίου μπορούν να υποβάλουν οι φοιτητές τα απαραίτητα δικαιολογητικά στις κατά τόπους Εφορίες για την καταβολή του φοιτητικού επιδόματος.Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το επίδομα των 1.000 ευρώ καταβάλλεται στους γονείς των φοιτητών εφόσον οι τελευταίοι φοιτούν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ σε ανώτερες σχολές τουριστικών επαγγελμάτων και Ακαδημίες εμπορικού ναυτικού, καθώς και σε σχολές του πανεπιστημίου της Κύπρου, που περιλαμβάνονται στο σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων.Στις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την χορήγηση του επιδόματος, περιλαμβάνονται η ελληνική ιθαγένεια ή η ιθαγένεια κράτους μέλους της ΕΕ, η μίσθωση κατοικίας λόγω σπουδών σε πόλη άλλη από αυτή που βρίσκεται η κύρια κατοικία της οικογένειας, ενώ απαιτείται το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνάει τα 30.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.Το επίδομα μπορεί να χορηγηθεί και στους ίδιους τους φοιτητές, εφόσον έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους, είναι ορφανοί και από τους δυο γονείς ή οι γονείς τους είναι κάτοικοι εξωτερικού.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ:Σχέδιο διαχείρισης του μεγάλου αριθμού συγκεντρωμένων μεταναστών στην Ηγουμενίτσα


Ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστο Παπουτσή,με θέμα την κατάσταση που επικρατεί στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας,από την παρουσία των μεταναστών,κατέθεσαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς κ.κ. Φώτης Κουβέλης και Νίκος Τσούκαλης.Αναλυτικά στην ερώτηση τους,αναφέρουν τα εξής:"Στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας έχει δημιουργηθεί μια εκρηκτική κατάσταση εξαιτίας της συγκέντρωσης 1000 και άνω αλλοδαπών μεταναστών, οι οποίοι προσπαθούν να επιβιβαστούν λαθραία σε νταλίκες που ταξιδεύουν με τα πλοία της γραμμής προς Ιταλία. Ωστόσο, οι περισσότεροι εγκλωβίζονται για μήνες στην Ηγουμενίτσα ζώντας σε παρακείμενο δάσος υπό πρωτόγονες συνθήκες που προσβάλλουν βάναυσα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.Παρά το γεγονός ότι η απαράδεκτη κατάσταση αυτή είναι γνωστή στους αρμοδίους - έγκαιρα αναδείξαμε κοινοβουλευτικά το εν λόγω θέμα με σχετική μας ερώτηση από 18-6-2010 - δεν φαίνεται να γίνεται κατανοητό, ότι όσο η Πολιτεία αδιαφορεί και καθυστερεί να εφαρμόσει ένα σχέδιο διαχείρισης της συγκέντρωσης τόσο μεγάλου αριθμού μεταναστών σε μια μικρή πόλη όπως η Ηγουμενίτσα μέσω ενός ολοκληρωμένου σχεδίου τοπικού - εν προκειμένω - πλαισίου, τόσο το πρόβλημα θα οξύνεται.Ειδικά το τελευταίο διάστημα, αποτελούν καθημερινό φαινόμενο οι συμπλοκές μεταξύ των συγκεντρωμένων αλλοδαπών, εξαιτίας της αντιπαλότητας που έχει αναπτυχθεί στις διαφορετικές εθνικότητες (Σομαλοί, Κούρδοι, Αλγερινοί, Τυνήσιοι, Μαροκινοί, Ιρανοί κλπ) για σειρά ζητημάτων όπως ο έλεγχος συγκεκριμένων περιοχών και περασμάτων, η αναζήτηση τροφής σε κάδους κ.ά. Στα σοβαρά αυτά επεισόδια έχουν σημειωθεί ήδη αρκετοί τραυματισμοί από μαχαιρώματα, οι συγκρούσεις με την Αστυνομία γίνονται ολοένα συχνότερες (πρόσφατα υπήρξε και τραυματισμός αστυνομικού), ενώ πρόσφατα καταγράφηκε περιστατικό πυροβολισμού και τραυματισμού μετανάστη από επιβάτη κινούμενου οχήματος. Η τεταμένη κατάσταση έχει επιφέρει αναστάτωση στην καθημερινή ζωή όσων εργάζονται και κατοικούν στην περιοχή γύρω από το λιμάνι, ενώ κάποιοι καταφεύγουν σε απαράδεκτες πρακτικές (απαγόρευση εισόδου αλλοδαπών σε συγκεκριμένη αλυσίδα σούπερ μάρκετ).Σύμφωνα με εκτιμήσεις της FRONTEX, αν δεν βρεθεί σύντομα λύση, το καλοκαίρι στην πόλη της Ηγουμενίτσας θα έχουν συγκεντρωθεί περισσότεροι από 3000 μετανάστες, το πρόβλημα θα διογκωθεί και η κατάσταση θα γίνει ανεξέλεγκτη.Με δεδομένο ότι η αντιμετώπιση του φαινομένου δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με την καταστολή, αλλά με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο τοπικού πλαισίου για την Ηγουμενίτσα,ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
· Ποια μέτρα θα λάβει, προκειμένου να βρεθεί άμεσα μια λύση που θα επιτρέπει, αφενός, στους μετανάστες να διαβιούν ανθρώπινα και αξιοπρεπώς στην περιοχή και, αφετέρου, θα διασφαλίζει τη βιώσιμη λειτουργία της τοπικής κοινωνίας χωρίς παρενέργειες;
· Σε ποιους λόγους οφείλεται η αδράνεια της κυβέρνησης να θέσει σε λειτουργία ένα αποτελεσματικό σχέδιο διαχείρισης της ασφυκτικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην Ηγουμενίτσα με συνέπεια το πρόβλημα - και με ευθύνη της - να οξύνεται δραματικά;".

Δήλωση Α.Διαμαντοπούλου μετά την παρέλαση για την επέτειο απελευθέρωσης των Ιωαννίνων


Δήλωση της Υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννας Διαμαντοπούλου, μετά την παρέλαση για την επέτειο απελευθέρωσης των Ιωαννίνων:"Σήμερα είναι ημέρα τιμής για αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους και πάλεψαν για την ελευθερία και την εθνική μας ανεξαρτησία.Όμως, αυτά τα αγαθά δεν κερδίζονται μια για πάντα. Χρειάζεται συνεχής αγώνας.Αγώνας όλων μας, όλων των Ελλήνων, όπου και αν βρίσκονται. Σε αυτό τον πολύ δύσκολο αγώνα που έχουμε σήμερα, ο καθένας από την πλευρά του, μπορεί και πρέπει να προσπαθήσει.Η κυβέρνηση είναι επικεφαλής ενός τιτάνιου έργου. Είμαστε σίγουροι ότι και σήμερα θα μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα και η χώρα μας γρήγορα να έχει τη θέση που της αξίζει".

Σε διαθεσιμότητα τέθηκε ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Κορυτσά


Σε διαθεσιμότητα τέθηκε ο γενικός πρόξενος στην Κορυτσά Θ. Οικονόμου - Καμαρινός με αφορμή τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στα Τίρανα από τις δηλώσεις του για την ύπαρξη Ελλήνων στην Κορυτσά,την ελληνική ταυτότητα των Βλάχων της περιοχής αλλά και για την έκκλησή του στους Ελληνες μειονοτικούς να μη φοβηθούν να δηλώσουν την εθνική καταγωγή τους στην απογραφή πληθυσμού. Τα Τίρανα, υπό την πίεση ακραίων κύκλων,αλλά και του κόμματος των «Τσάμηδων»,το οποίο συμμετέχει στην Κυβέρνηση,είχαν ζητήσει την απομάκρυνση του διπλωμάτη, για να μην τον κηρύξουν persona non grata.

Υπόγειοι θόρυβοι ταρακουνούν Καστρίτσα και Βασιλική!

Φοβισμένοι οι κάτοικοι ζητούν απάντηση

Φοβισμένοι είναι οι κάτοικοι της Καστρίτσας και της Βασιλικής, από συνεχείς υπόγειους θορύβους, που ακούγονται κυρίως τις βραδινές ώρες. Όπως αναφέρουν κάποιοι «εδώ και 3 μήνες περίπου ακούγεται υπόγεια πολύ δυνατός θόρυβος και τραντάζονται τα σπίτια. Είναι κανονιές μέσα από τη γη, φοβόμαστε πολύ και δεν ξέρουμε τι είναι».Μάλιστα, ένας από τους κατοίκους, ο κ. Σωτήρης Ζαρογιάννης, όπως ανέφερε έχει επικοινωνήσει με Καθηγητές του Σεισμολογικού Κέντρου στη Θεσσαλονίκη εδώ και ένα μήνα, αλλά δεν μπορούν, όπως του είπαν, να κάνουν κάτι.Για το θέμα θα πρέπει άμεσα να επιληφθούν οι αρμόδιες αρχές της περιοχής, αφού είναι πρόσφατες ακόμη οι κατολισθήσεις και οι καθιζήσεις που υπέστησαν πολλές περιοχές στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, από την κακοκαιρία, που έπληξε τα Γιάννενα στα τέλη Νοεμβρίου και στις αρχές Δεκεμβρίου.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δήλωση Κ. Παπασιώζου για την εκλογή Ψαθά


Την εκλογή του Β. Ψαθά στη θέση του Αντιπεριφερειάρχη Άρτας σχολίασε σήμερα ο βουλευτής ΝΔ Άρτας Κώστας Παπασιώζος σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ. Ο κ. Παπασιώζος εύχεται στον κ. Ψαθά καλή επιτυχία και δηλώνει ότι θα είναι στο πλευρό του. Τόνισε πάντως ότι κατά τη γνώμη του η εκλογή του Αντιπεριφερειάρχη Άρτας θα έπρεπε να αποτελέσει απόφαση των έξι περιφερειακών συμβούλων της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, που θα ήταν η πιο σωστή διαδικασία και όχι του συνόλου των περιφερειακών συμβούλων της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου διότι είναι μια εσωτερική υπόθεση. Η δήλωση του κ. Παπασιώζου έχει ως εξής: "Μετά το θλιβερό γεγονός του φίλου του Κώστα του Παππά που έφυγε τόσο γρήγορα έγινε η διαδικασία στην Περιφέρεια στο σύνολο των 31 περιφερειακών συμβούλων. Θεωρώ ότι εδώ υπάρχει λάθος από πλευράς της πολιτείας σ’ αυτή τη διαδικασία. Η διαδικασία ήταν καθαρά μια υπόθεση τοπικής απόφασης των 6 εκλεγμένων περιφερειακών συμβούλων αλλά αφού αυτό προβλέπει ο νόμος εξελέγη ένας εκ των έξι κι όπως καταλαβαίνετε αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς είναι να ευχηθούμε στον κύριο Ψαθά καλή επιτυχία. Θα είμαστε στο πλευρό του". Ως προς τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν εν δυνάμει τον επόμενο Αντιπεριφερειάρχη Άρτας ο κ. Παπασιώζος είπε: "Είναι έξι αξιόλογοι περιφερειακοί σύμβουλοι. Εγώ έτσι το χαρακτηρίζω, το έχω δείξει κατ’ επανάληψη. Ούτε συμμετέχω σε τέτοιες διαδικασίες να εκλέξω κάποιον εκλεκτό μου. Η κοινωνία το αποφάσισε ποιοι θα είναι οι περιφερειακοί μας σύμβουλοι και το Περιφερειακό Συμβούλιο επέ

Διαφώνησε με την προσφώνηση του περιφερειάρχη ο Κάρολος Παπούλιας!


Υποδεχόμενος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια,στο μέγαρο της Περιφέρειας Ηπείρου,ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης,σημείωσε πως "ο κ. Παπούλιας είναι το τελευταίο στήριγμα γι' αυτόν τον αγώνα που δίνει ο ελληνικός λαός για να ξεπεράσει την κρίση".Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζοντας τη διαφωνία του με την προσφώνηση του περιφερειάρχη,απάντησε: «Δεν το δέχομαι. Είμαστε όλοι μαζί στο ίδιο χαράκωμα. Θα βγούμε νικητές όλοι μαζί γιατί έχουμε την ίδια θέληση που είχαν αυτοί που πολέμησαν στο Μπιζάνι»

Οι πρώτες δηλώσεις του νέου αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Ψαθά


«Η θέση αυτή ηθικά και πνευματικά ανήκει στον αδικοχαμένο Κώστα Παππά» δήλωσε ο νεοεκλεγμένος – μόλις χθες – Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς στην πρώτη δήλωση που έκανε μετά την εκλογή του. Στο περιθώριο της Νομαρχιακής Συνέλευσης της ΝΟΔΕ ΝΔ Άρτας που έγινε σήμερα το πρωί στην αίθουσα «Σκουφάς», στην οποία παραβρέθηκε, ο κ. Ψαθάς κληθείς από τα ΜΜΕ έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Κατά τη χθεσινή μέρα καλεστήκαμε για να εκλέξουμε το νέο Αντιπεριφερειάρχη Άρτας. Ήταν μια δύσκολη συγκυρία, έγινε σε έντονη συναισθηματική φόρτιση και σ’ ένα περίεργο κλίμα όπως καταλαβαίνετε. Οι συνάδελφοι είχα την τιμή να εκλέξουν εμένα αλλά σας δηλώνω και τονίζω ότι η θέση αυτή ανήκει στον αδικοχαμένο Κώστα Παππά. Η θέση αυτή, τονίζω, ηθικά και πνευματικά ανήκει στον αδικαχαμένο. Μετά τη συνεδρίαση καλούμαστε και υποχρέωση έχουμε να στηρίξουμε την οικογένειά του. Υποχρέωσή μας είναι να ξεπεράσουμε με ταπεινότητα, κατεβασμένα τα κεφάλια τις προσδοκίες που είχε ο Αρτινός λαός από την εκλογή του Κώστα Παππά και χρέος και υποχρέωσή μας είναι όλοι μαζί οι σύμβουλοι οι εκλεγμένοι και οι υπόλοιποι της παράταξης να εργαστούμε για το καλό της Ηπείρου υπό την άξια ηγεσία του Αλέκου Καχριμάνη».Ο κ. Ψαθάς εκλέχτηκε με την τρίτη ψηφοφορία λαμβάνοντας 17 ψήφους έναντι 13 που πήρε ο κ. Γαλάνης. Βάσει του νόμου για την εκλογή η πρώτη και η δεύτερη ψηφοφορία απαιτούσε απόλυτη πλειοψηφία και η τρίτη σχετική πλειοψηφία. Οι υποψηφιότητες ήταν τέσσερις. Εκτός απ’ τον κ. Ψαθά τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη Άρτας διεκδίκησαν και οι Αντώνης Γαλάνης, Διονύσιος Διβάρης και Ιωάννης Κατέρης. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι 30 από τους 31 περιφερειακούς συμβούλους της πλειοψηφούσας παράταξης του Αλέξανδρου Καχριμάνη «Αξιοβίωτη ανάπτυξη» και μόνο ένας από την Π.Ε. Θεσπρωτίας ήταν απών.Ο κ. Ψαθάς θα αναλάβει επίσημα τα καθήκοντα του Αντιπεριφερειάρχη μετά την ορκωμοσία η οποία θα γίνει πιθανότατα την εβδομάδα που έρχεται. Σε σχέση με την διαδικασία εκλογής και τους προβληματισμούς οι οποίοι διατυπώθηκαν από διάφορες πλευρές ως προς το εάν έπρεπε να ψηφίσουν και οι 31 περιφερειακοί σύμβουλοι της «Αξιοβίωτης ανάπτυξης» ή μόνο οι 6 από την Π.Ε. της Άρτας, στη λογική ότι η εκλογή του τοπικού Αντιπεριφερειάρχη αποτελεί εσωτερική υπόθεση, ο κ. Ψαθάς είπε «η διαδικασία πλέον έχει λήξει, εξυπακούεται και είναι αυτονόητο ότι ήταν η νόμιμη διαδικασία». Να σημειωθεί πάντως ότι η διαδικασία εκλογής νέου Αντιπεριφερειάρχη ήταν πρωτόγνωρη σε όλη την Ελλάδα αφού δεν υπήρχε παρόμοιο προηγούμενο από την εφαρμογή του νόμου της Αιρετής Αυτοδιοίκησης.

Συμβολική κατάληψη των Δημαρχείων αύριο


Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.) ανακοινώνει ότι, την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011, από τις 10.00 το πρωί έως τις 1.00 το μεσημέρι, θα πραγματοποιήσει κατάληψη όλων των Δημαρχείων της χώρας. Η Πανελλαδική αυτή κινητοποίηση έχει συμβολικό χαρακτήρα και εντάσσεται στον αγώνα που κάνουν οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για να μην μπουν στο «γύψο» τα δικαιώματά τους και υποθηκευτεί το μέλλον των ίδιων και των παιδιών τους για τις επόμενες δεκαετίες όπως σημειώνει η ΠΟΕ-ΟΤΑ. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρονται: «Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αγωνίζονται να ανατραπεί η πολιτική του μνημονίου που εφαρμόζει η κυβέρνηση με πρόσχημα την οικονομική κρίση και τα προβλήματα του δημοσίου χρέους, που αφαιρούν ένα-ένα τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων και της κοινωνίας, για να ικανοποιήσουν τα συμφέροντα των δανειστών, των κερδοσκόπων, των τραπεζιτών και των εργοδοτών. Η επίθεση που δέχονται αφορά το σύνολο των δικαιωμάτων τους. Τα εισοδήματά τους μειώνονται με τις περικοπές του 13ου και 14ου μισθού και των επιδομάτων, με τις αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων λαϊκής κατανάλωσης, με τις αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων, των διοδίων, με την ακρίβεια και την ασυδοσία της αγοράς. Τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα καταργούνται με τους αντιασφαλιστικούς Νόμους. Αγωνίζονται για ένα νέο, ενιαίο και δίκαιο μισθολόγιο, διατήρηση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα των Ο.Τ.Α., αποτροπή των ελαστικών σχέσεων εργασίας και εφαρμογή μόνιμης και σταθερής σχέσης εργασίας. Αντιτίθενται επίσης στην προσπάθεια που επιχειρεί η κυβέρνηση να εκχωρήσει τη διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων σε ιδιώτες, κάτι που θα επιβαρύνει σημαντικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό, θα οδηγήσει σε απολύσεις εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και θα απαξιώσει εγκαταστάσεις και μηχανολογικό εξοπλισμό αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ».

Τραγικό θάνατο βρήκε ζευγάρι ηλικιωμένων στο Παλαιοχωράκι Άρτας


Τραγικό θάνατο βρήκε ένα ζευγάρι ηλικιωμένων μέσα στο σπίτι τους στο Παλαιοχωράκι Άρτας ο οποίος πιθανολογείται ότι προκλήθηκε από δηλητηρίαση από μονοδείξιο του άνθρακα. Πρόκειται για έναν 80χρονο ο οποίος ζούσε στο σπίτι μαζί με την 83χρονη σύζυγό του, η οποία έπασχε από Αλτσχάιμερ. Εικάζεται ότι λόγω μιας διακοπής ρεύματος, άναψαν κερί το οποίο είχαν τοποθετήσει πάνω στο κομοδίνο για να φωτίζει το δωμάτιο. Το ζευγάρι των ηλικιωμένων θα πρέπει να αποκοιμήθηκε, το κερί άρχισε να στάζει και κάποια στιγμή «άρπαξε»το κομοδίνο. Από τους καπνούς και τις αναθυμιάσεις φαίνεται ότι προκλήθηκε και ο θάνατος του ζευγαριού δεδομένου ότι το δωμάτιο ήταν μικρό και ο χώρος κλειστός, ενώ στο δωμάτιο δεν υπήρχαν άλλα έπιπλα εκτός απ' τα κρεβάτια, τα οποία όμως δεν ήταν κοντά, για να εξαπλωθεί η φωτιά. Αν και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Άρτας, η οποία πραγματοποίησε αυτοψία στο χώρο, ενημερώθηκε για το συμβάν το Σάββατο το πρωί, όταν πήγε στο σπίτι και τους βρήκε η γυναίκα που πρόσεχε το ηλικιωμένο ζευγάρι, ωστόσο πιθανολογείται ότι το περιστατικό έγινε το βράδυ της Παρασκευής 18-2-2011. Τα ακριβή αίτια του θανάτου θα δείξει η νεκροψία-νεκροτομή.

50 δισεκατομμύρια μονόδρομου αντί δημοκρατίας

Του Νίκου Κοτζιά

Oι λογιστές που μας κυβερνούν έχουν την αίσθηση ότι το Βατοπέδιο ήταν «το σκάνδαλο», ενώ το ξεπούλημα 50 δισεκατομμυρίων δημόσιου πλούτου σε περίοδο κρίσης, με χρονοδιάγραμμα αναγκαστικής εκποίησης θα είναι «εθνικό έργο» αξιοπρέπειας και καλής διακυβέρνησης. Βέβαια, οι αγοραστές δεν θα έχουν παρά να περιμένουν να τελειώνει ο χρόνος για κάποια από τις επόμενες δόσεις, οπότε η κυβέρνηση θα ξεπουλήσει όσο – όσο μιλώντας για υποχρεωτική εκποίηση διότι «το επιβάλλει ο μονόδρομος». Προκλητικά δε, θα μας καλούν να τους πούμε τότε ποιους εναλλακτικούς αγοραστές έχουμε υπόψη μας.Οι λογιστές, οι τοκογλύφοι των τραπεζών και των εργολάβων καθώς και τα φερέφωνά τους, ανακάλυψαν την ανάγκη να παριστάνουν τις μωρές παρθένες έναντι υπαλλήλων διεθνών οργανισμών που τους εξέθεσαν δημοσιοποιώντας τον ήδη υπάρχοντα προγραμματισμό του μεγαλύτερου σκανδάλου της σύγχρονης Ελλάδας. Καμώνονται ότι τσακώθηκαν μαζί τους, ασφαλώς όχι βέβαια για την Πολιτική, αλλά για την επικοινωνία της λογιστικής της εκποίησης. Αναρωτιέμαι, που πάει η κυβέρνηση; Είναι δυνατό να τσακώνεται με τους εκπροσώπους «της μονοδρομικής λύσης σωτηρίας της χώρας»; Με αυτούς στους «οποίους χρωστάμε και δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε»;Η ανακοίνωση εκ μέρους των υπαλλήλων της τρόικας, για την εκποίηση του εθνικού μας πλούτου, αποκληρώνοντας τις επόμενες γενιές, απέδειξε ότι στην Ελλάδα δεν λειτουργεί η δημοκρατία. Η Βουλή δεν είχε καν το δικαίωμα να ψηφίσει την εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας. Τους βουλευτές η κυβέρνηση τους βλέπει απλά ως μαριονέτες ενός θεάτρου σκιών που ψηφίζουν την περαίωση με την οποία οι φοροφυγάδες καλούνται να βάλουν χαρτόσημα στην φοροκλοπή τους, αλλά είναι έτοιμοι να στείλουν φτωχούς ανθρώπους φυλακή εάν δεν πληρώσουν 1.40 ευρώ. Μια κυβέρνηση που ωρύεται ότι δεν θα αφήσει να καταργηθεί η νομιμότητα, ενώ παραβιάζει κάθε μέρα το Σύνταγμα. Η οποία εισήγαγε στη Βουλή τη διαγραφή 24 δισεκατομμυρίων χρεών εκείνων που εδώ και χρόνια πράττουν: «δεν πληρώνω – δεν πληρώνω για τα εκατομμύρια μου»;Οι δημόσιες δηλώσεις των αλλοδαπών υπαλλήλων, αποκάλυψαν ότι στην Ελλάδα δεν λειτουργεί η δημοκρατία. Την εκποίηση δεν την γνώριζε θεσμικά ούτε καν το Υπουργικό Συμβούλιο. Μόνο ένας υπουργός. Ίσως και κάποιοι κομματικοί που η πολιτική τους ευστροφία τους οδήγησε καμαρωτοί – καμαρωτοί να δηλώνουν ότι αυτά τα προέβλεπε το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, ενώ άλλοι, της ΝΔ, περιφέρονταν από κανάλι σε κανάλι υποστηρίζοντας ότι εκείνοι τα είπαν πριν την Τρόικα. Ω! Τη τιμή και τη δόξα!Η φασαρία για την αποκάλυψη της εκποίησης δείχνει ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ απέτυχε ακόμα και στην πρόθεσή της να δημιουργήσει τεχνική κρίση με την Τρόικα, για λόγους επικοινωνιακούς - εκλογικούς. Δείχνει, επίσης, ότι η Τρόικα θέλει να δέσει τον γάιδαρο των συμφερόντων που εκπροσωπεί τώρα που υπάρχει μια κυβέρνηση που της επιτρέπει επί της ουσίας όλα. Διότι μην μου πείτε ότι είναι αδιάφορο το ότι δεν υπάρχουν ανάλογα επεισόδια στο Δουβλίνο. Ότι ουδείς τόλμησε να πει οποιαδήποτε κουβέντα σε βάρος της Ιρλανδίας. Ότι η τρόικα δεν τόλμησε να κάνει εκεί αυτά που κάνει εδώ. Διότι αυτές οι διαφορές μάλλον δεν οφείλονται στο ότι τα εκεί τροϊκανόπαιδα έχουν καλύτερο χαρακτήρα από τα εδώ. Μάλλον, τελικά έχει να κάνει με το τι κυβέρνηση και επιχειρηματίες «διαθέτει» η Ελλάδα…

Ουσιαστική διαπραγμάτευση με το Βερολίνο ζήτησε από τα Γιάννενα η Ντόρα Μπακογιάννη


Την ανάγκη εξασφάλισης της επιμήκυνσης του δανείου, με χαμηλότερο επιτόκιο, όπως επίσης και την εξασφάλιση «της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, χωρίς να μπούμε σε λογικές γερμανικής φύσεως, που δεν θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να έχει αναπτυξιακά εργαλεία» επεσήμανε η επικεφαλής της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» από τα Γιάννενα όπου βρίσκεται, αναφερόμενη στο σημερινό ταξίδι του πρωθυπουργού στη Γερμανία και της συνάντησής του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ."Περιμένω να γίνει μια πολύ σκληρή και ουσιαστική διαπραγμάτευση. Η Ευρώπη οφείλει να πάρει δύσκολες αποφάσεις, αν θέλουμε σοβαρά να στηρίξουμε το ευρώ" δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη.Σε ότι αφορά την εκλογολογία, η επικεφαλής της "Δημοκρατικής Συμμαχίας" είπε: "Δεν πιστεύω ότι μπορούν να γίνουν εκλογές στο ορατό μέλλον, γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφή -και το εννοώ-, για την οικονομία, στην δύσκολη φάση των διαπραγματεύσεων".

Σε λίγο ξεκινά η μεγάλη παρέλαση στα Γιάννενα για την 98η επέτειο από την απελευθέρωση της πόλης


Στα Γιάννενα βρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, για τις εορταστικές εκδηλώσεις με την ευκαιρία της 98ης επετείου απελευθέρωσης της πόλης. Σήμερα, ο κ. Παπούλιας,παρακολούθησε την Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου,επισκέφθηκε το Στρατηγείο της 8ης Μεραρχίας και κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο των Μπιζανομάχων.Στις 11.45 θα παρακολουθήσει μεγάλη παρέλαση μαθητών, σπουδαστών, φοιτητών προσκόπων κ.λ.π. καθώς και τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και αμέσως μετά στη Λέσχη Αξιωματικών 8ης Μεραρχίας, θα παρακαθίσει σε επίσημο γεύμα προς τιμήν του το οποίο θα παραθέσει ο Διοικητής της VIIIης Μεραρχίας Ηπείρου.

Κατέθεσαν στεφάνια στο Ηρώο Μπιζανομάχων Παπούλιας-ΔιαμαντοπούλουΟ Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας (ΦΩΤΟ), καθώς και η υπουργός Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου κατέθεσαν πριν απο λίγη ώρα στεφάνια στο Ηρώο Μπιζανομάχων, προς τιμή αυτών που έπεσαν για την απελευθέρωση της Πρωτεύουσας της Ηπείρου στις 21 Φεβρουαρίου 1913.

Η απελευθέρωση των Ιωαννίνων μας


Σπάνιες φωτογραφίες από το 1913


Πέμπτη , 21η Φεβρ. 1913, μετά από 4μηνη πολιορκία και πολύνεκρες μάχες, ο Ελληνικός Στρατός μπήκε απελευθερωτής στα Γιάννενα, τερματίζοντας αιώνων τουρκική σκλαβιά. Με αφορμή την 98η επέτειο από την Απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων από τον Τουρκικό ζυγό, σας παρουσιάζουμε ένα μικρό αφιέρωμα με φωτογραφίες από την κατάληψη του Μπιζανίου και την απελευθέρωση των Ιωαννίνων.Οι σπάνιες φωτογραφίες είναι από την βάση του ελληνικού γενικού στρατηγείου, στο Χάνι Εμίν Αγά,την μάχη της Μανωλιάσας,τα οχυρά του Μπιζανίου και τελος την είσοδο του Ελληνικού Στρατού στα Γιάννενα.Οι φωτογραφίες είναι των γνωστών φωτογράφων Romaides – Zeitz.O Zeitz, συνέταιρος στα 1912-1913 του σημαντικού έλληνα φωτογράφου Αριστοτέλη Ρωμαϊδη ακολουθεί το διάδοχο Κωνσταντίνο και άλλους ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς στη εκστρατεία της Ηπείρου και τραβά, πέρα των αναμνηστικών φωτογραφιών, και φωτογραφίες που απεικονίζουν τη φρίκη και την ένταση του πόλεμου.