Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2010

Δήλωση Παναγιώτη Λαζοκίτσιου για το αθλητικό σχολείο


Το υπουργείο παιδείας για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνει την διαπίστωσή μας ότι οι αποφάσεις του όχι μόνο δεν είναι προς την κατεύθυνση επίλυσης προβλημάτων αλλά έχουν στόχο να δημιουργούν προβλήματα σε καθηγητές, γονείς και μαθητές.Δεν εξηγείται διαφορετικά η νέα απαράδεκτη και αντιπαιδαγωγική εγκύκλιος του με αριθμό πρωτ 15643/9-12-2010 με θέμα: Προϋποθέσεις λειτουργίας αθλητικών σχολείων Τ.Α.Δ-Ε.Τ.Α.Δ σχολικού έτους 2010-2011.Τρείς μήνες μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς το υπουργείο θέτει αριθμητικό όριο που δεν ικανοποιείται σε αρκετά τμήματα των σχολείων αυτών, με παγκόσμιες διακρίσεις μάλιστα στα αθλήματα, και καλεί τους μαθητές:
A. να συνεχίσουν τη φοίτησή τους σε τμήματα γενικής παιδείας στο ίδιο σχολείο ή
Β. να μετεγγραφούν σε οποιοδήποτε άλλο σχολείο επιθυμούν
Το Υπουργείο Παιδείας για τα ίδια σχολεία με προηγούμενο έγγραφό του σταματά την δωρεά μεταφορά των μαθητών από και προς τους χώρους άθλησης.Τώρα με το παραπάνω έγγραφό του αναφέρει: Τα τμήματα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ασφαλούς μετακίνησης των μαθητών παύουν να λειτουργούν άμεσα!Το σύνθημα του Υπουργείου παιδείας “πρώτα ο μαθητής„ μόνο ως εμπαιγμός μπορεί να εκλαμβάνεται πλέον.

Με τιμή
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΖΟΚΙΤΣΙΟΣ

Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ...ΝΤΟΥΜΠΑΙ!

Στη χώρα μας μόλις χθες αποφάσισαν τη σύσταση Ειδικού Φορέα τη στιγμή που στο παραμεθόριο Πωγώνι μας... κοιτούν τα κοιτάσματα του μαύρου χρυσού!

Σε ένα δεύτερο… Ντουμπάι μετατρέπεται σιγά – σιγά η Αλβανία, καθώς όλο και πιο πολλές πετρελαϊκές εταιρίες, κυρίως Αμερικάνικες και Καναδικές, δραστηριοποιούνται, για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων που υπάρχουν, ακόμη και κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα!Και όλα αυτά, τη στιγμή που στη χώρα μας ακόμη συζητάμε για δημιουργία… Φορέα Έρευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων! Το θέμα εγκρίθηκε στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο και εξετάστηκε η επικαιροποίηση του παλαιού Νόμου για έρευνα κοιτασμάτων σε περιοχές της Ελλάδος. Στη σύσταση του Φορέα συμφωνεί και η Νέα Δημοκρατία, η οποία αφού μελετήσει συστηματικά τις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου, θα τοποθετηθεί στη Βουλή.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ
Έτσι, αναπτερώνονται οι ελπίδες των κατοίκων αρκετών περιοχών της Ηπείρου, κυρίως αυτών που βρίσκονται κοντά στα Ελληνοαλβανικά σύνορα, όπου κατά το παρελθόν είχαν γίνει προσπάθειες να βρεθούν κοιτάσματα. Ο δήμαρχος Καλπακίου και νέος δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης,μιλώντας για το θέμα δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την σύσταση του Φορέα.«Αρκετές εταιρίες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για να κάνουν γεωτρήσεις στο Καλπάκι, εκεί όπου είχαν γίνει και παλαιότερα. Όμως τότε δεν υπήρχε Φορέας. Τώρα, σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, θα υπάρξει, οπότε έχουμε και εμείς ελπίδες». Εξηγεί παράλληλα, πως «ο Φορέας θα επιλέξει κάποιες περιοχές, για να ξεκινήσουν οι έρευνες. Ελπίζουμε να είμαστε μέσα σε αυτές. Όπως και να έχει όμως θα παρακολουθούμε στενά το θέμα. Θα διαθέσουμε ό, τι μπορούμε».

ΕΡΕΥΝΕΣ ΑΠΟ ΠΑΛΙΑ
Υπενθυμίζεται, ότι αρκετές φορές κατά το παρελθόν έχουν γίνει προσπάθειες για ανεύρεση κοιτασμάτων στην Ήπειρο. Ενδεικτικά αναφέρουμε, ότι έγιναν πριν από 15 χρόνια περίπου κοντά στα Ελληνοαλβανικά σύνορα, στη διασταύρωση Δελβινακίου Πωγωνιανής, όπου είχε εγκατασταθεί μηχάνημα και μετρούσε τα κύματα από εκρήξεις και πώς αυτά διοχετεύονταν στο έδαφος. Πρόκειται για γεωφυσική διασκόπηση με σεισμική μέθοδο.Επίσης, έρευνες έχουν γίνει και στους ακριτικούς Φιλιάτες, κοντά στο γήπεδο, όπως στην Ανεμορράχη της Άρτας, στον Κάμπο της Πρέβεζας, ανάμεσα από Πρέβεζα και Παξούς, ενώ ενδείξεις πισσασφάλτου υπήρχαν στη Λάβδανη και στη Δραγοψά Ιωαννίνων. Τέλος, έχει γίνει μια γεωφυσική έρευνα και στον Αμβρακικό Κόλπο και φυσικά οι πιο συστηματικές έρευνες έγιναν στους Νεγράδες Καλπακίου, οι οποίες όμως σταμάτησαν απότομα και χωρίς να δοθούν κάποιες εξηγήσεις για το πολύχρονο εγχείρημα.

ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΚΗ ΑΛΒΑΝΙΑ

Σε ότι αφορά τη Νότια Αλβανία, έρευνες είχαν γίνει, μεταξύ άλλων, στο Δέλβινο και τη Φοινίκη, ενώ Αμερικανικές και Καναδικές εταιρίες, πραγματοποιούν έρευνες κοντά στα Ελληνοαλβανικά σύνορα, γεγονός, που ενισχύει τις πιθανότητες «φλέβες» πετρελαίου να υπάρχουν και στις περιοχές μας (κυρίως Πωγωνίου και Φιλιατών), όπου παλαιότερα είχαν διεξαχθεί έρευνες. Μόλις πριν ένα μήνα (10.11.2010) ο Υπουργός Οικονομίας της Αλβανίας δήλωσε ότι οι επενδύσεις στην εξερεύνηση και παραγωγή πετρελαίου στην Αλβανία έφθασαν στην αξία των 500 εκατ. ευρώ, ενώ τόνισε, ότι η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αυξήσει τις επενδύσεις στον τομέα αυτόν και ότι θα χρηματοδοτήσει κάθε σχέδιο εξερεύνησης και εξόρυξης πετρελαίου.

ΠΡΙΝ ΑΠΟ 2000 ΧΡΟΝΙΑ!

Το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών στην Αλβανία έχει αυξηθεί τελευταία. Και αυτό, γιατί η ιστορία του πετρελαίου της Αλβανίας χρονολογείται περίπου 2.000 χρόνια, όταν οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν την άσφαλτο της Απολλωνίας (σήμερα Fier) για τα πλοία τους. Σύγχρονη εξερεύνηση άρχισε στις αρχές της δεκαετίας του 1900, από την Standard Oil Ροκφέλερ και την Anglo Περσικά Oil Company. Το 1932, ανακαλύφθηκαν τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χερσαία πετρελαϊκά κοιτάσματα βαρέως τύπου, στο Patos-Marinza, τα οποία σύμφωνα με αξιολόγηση της 31 Δεκεμβρίου του 2009 από την Καναδική εταιρεία RPS Energy Ltd ανέρχονται σε 5.7 δισ. βαρέλια!Η εταιρία δεν έχει ανησυχία για την εξεύρεση πετρελαίου επειδή έχει άδεια για εξαγωγή από την περιοχή Patos-Marinza, όπου υπάρχει μεγάλη ποσότητα μαύρου χρυσού. Αυτό βέβαια είναι "βαρύ πετρέλαιο" και πωλείται σε πολύ χαμηλότερη τιμή, περίπου στο 60% της τιμής του αργού πετρελαίου, τύπου Brent.Η εταιρία όμως έχει αναπτύξει σύγχρονη τεχνολογία για να αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά παραγωγής. Σε πρόσφατη παρουσίαση, η πρόγνωσή της είναι ότι η παραγωγή στο τέλος του 2011 θα φθάσει τα 12.000 βαρέλια ημερησίως (!). Ο Doug Urch, Γενικός Διευθυντής της Bankers Petroleum, σε μια συνέντευξή του μίλησε για παραγωγή περίπου 40.000 βαρέλια ημερησίως!

ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΗΣ SKY
Εκτός από τα παραπάνω, η εταιρία Sky προσπαθεί στην Αλβανία να αναπτύξει τις υποδομές για την καλύτερη εκμετάλλευση με μια διαδικασία τριών βημάτων: έρευνα για πετρέλαιο, εξαγωγή και πώληση. Η εν λόγω εταιρία συνεχίζει την εκτέλεση γεωτρήσεων για να αξιολογήσει πλήρως το αποθεματικό δυναμικό των κοιτασμάτων πετρελαίου, καθώς της έχουν χορηγηθεί αποκλειστικά δικαιώματα εξερεύνησης περιοχών (Blocks Α, Β, Δ, Ε, 2 και 3), που αντιπροσωπεύουν το 20% της ξηράς της Αλβανίας!Πρόσφατα, στις 23 Σεπτεμβρίου 2010, η Sky ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε την πραγματοποίηση των γεωφυσικών σεισμικών εξετάσεων και την καταγραφή δεδομένων για τα τρία τμήματα εξερεύνησης (τέσσερα, πέντε και Dumres), τα αποτελέσματα των οποίων αναφέρονται σε έκθεση που περιλαμβάνει και την εκτίμηση της δυνητικής αξίας των τριών μπλοκ εξερεύνησης.

ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Το Μπλοκ τέσσερα βρίσκεται στη νοτιοανατολική Αλβανία, που συνορεύει με την Ελλάδα και καλύπτει μια έκταση 2.264 τετραγωνικών χλμ. (540.000 στρέμματα). Το συνολικό εκτιμώμενο δυνητικό αποθεματικό ανέρχεται σε 350 MMBOE.Το Block πέντε βρίσκεται στη νοτιοδυτική Αλβανία δίπλα στην Αδριατική θάλασσα και καλύπτει μια έκταση 2.076 χιλιομέτρων 2 (498.000 στρέμματα). Το μπλοκ έχει συνολικό εκτιμώμενο δυνητικό αποθεματικό 375 MMBOE.

ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΡΕΝΟ!

Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες αποθεματικών -η μία εκπονήθηκε από την Αυστριακή OMV- οι εκτιμήσεις δείχνουν μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στην Αλβανία. Για την καλύτερη εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, η εταιρεία βρίσκεται στη διαδικασία απόκτησης των απαραίτητων υλικών και την οριστικοποίηση της διαδρομής ΜΕ σιδηροδρομική γραμμή, μήκους 44 χιλιομέτρων, η ολοκλήρωση της οποίας έχει προγραμματιστεί για τις αρχές του 2011. Η γραμμή θα συνδέει το κύριο κοίτασμα πετρελαίου σιδηροδρομικώς, τόσο με τον τερματικό σταθμό εξαγωγής, όσο και με τα δύο τοπικά διυλιστήρια που βρίσκονται στο Ballsh και Fier στη νότια Αλβανία, τα οποία έχουν ικανότητα να επεξεργάζονται πάνω από 10.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα (bopd), μέσω της χρήσης του κόμβου στην πόλη Fier.

ΣΤΗ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ
Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στην ανάγκη να προχωρήσουν οι έρευνες, κυρίως στη Δυτική Ελλάδα.Υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «υπάρχει αμεσότατη ανάγκη να προχωρήσουμε ταχύτατα, ιδιαίτερα στην περιοχή του Ιονίου και της Δυτικής Ελλάδος, στον εμπλουτισμό των ερευνητικών δεδομένων που έχουμε, διότι τα στοιχεία που υπάρχουν στα αρχεία του Υπουργείου είναι αρκετά αισιόδοξα, ότι μπορούμε να έχουμε πολύ θετικά αποτελέσματα».

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ

Αισιόδοξος, ότι μπορεί να υπάρχουν αξιόλογα κοιτάσματα τόσο στην Ήπειρο, όσο και στη Δυτική Ελλάδα εμφανίζεται ο Καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Αβραάμ Ζεληλίδης, που έχει προχωρήσει σε σχετικές μελέτες. Μάλιστα, πρόσφατα δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή, πως τα συνεργεία έφυγαν βιαστικά και χωρίς ιδιαίτερο λόγο από περιοχές της Ηπείρου, δηλώνοντας την πεποίθησή του, πως η περιοχή μας έχει κοιτάσματα πετρελαίου.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ο Καθηγητής κ. Ζεληλίδης, μεταξύ άλλων περιοχών, έχει προτείνει δυο τοποθεσίες δυτικά και ανατολικά των Στροφάδων, την Πρέβεζα και το κοίτασμα του Κατάκολου, ανατολικά της Κέρκυρας ανάμεσα από Παξούς και Πάργα. «Ξέρω ότι τα κοιτάσματα είναι μεγάλα, αλλά δεν μπορώ να πω ακριβώς για τι μεγέθη μιλάμε. Θα πρέπει πρώτα να γίνουν γεωτρήσεις και τότε θα ξέρουμε με ασφάλεια για τις ποσότητες, τόσο σε πετρέλαιο, όσο και σε φυσικό αέριο» σημειώνει σε δηλώσεις του.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΛΑ.Ο.Σ.
Επίκαιρη Επερώτηση σχετικά με τον ανεκμετάλλευτο ορυκτό και γεωθερμικό πλούτο της χώρας κατέθεσε ο ΛΑ.Ο.Σ. στη Βουλή, προς τα Υπουργεία Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Περιβάλλοντος.«Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν πληροφορίες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε ηπειρωτικές περιοχές, κυρίως της Δυτικής Ελλάδας» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην επερώτηση, που υπογράφει και ο Πρόεδρος του Κόμματος Γιώργος Καρατζαφέρης, μαζί με όλους τους βουλευτές. Οι βουλευτές ρωτούν τους Υπουργούς «σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε, ώστε να επισπεύσετε την εκμετάλλευση των πόρων του ελληνικού υπεδάφους, ειδικά, μάλιστα, σήμερα που η ανάγκη για επενδύσεις στη χώρα είναι πιο επιτακτική από ποτέ; Γιατί δεν έχει προχωρήσει η συστηματική αξιοποίηση του επιβεβαιωμένου σημαντικού γεωθερμικού δυναμικού της χώρας;».

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Σε μαρασμό και ερήμωση το ηρωικό Σούλι

➤Προτάσεις από την Αδελφότητα Σουλίου για να μπει ο ιστορικός χώρος σε τροχιά προόδου

Από τους τοπικούς άρχοντες και την επίσημη πολιτεία ζητά η Αδελφότητα «Το Ηρωικό Σούλι» να καταθέσουν εγγράφως τις θέσεις τους για μια σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζει η ιστορική περιοχή και oι ελάχιστοι εναπομείναντες κάτοικοι αυτής.Πρόκειται για μια ενέργεια η οποία ξεκίνησε πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 7ης και της 14ης Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους και η οποία γίνεται πλέον πιο επίκαιρη, με την έννοια ότι γνωρίζουμε τη νέα Δημοτική Αρχή του διευρυμένου πλέον Δήμου Σουλίου.Εκτός από τα προβλήματα της καθημερινότητας (χαμηλές συντάξεις, τιμές αγροκτηνοτροφικών προιόντων, ελλείψεις στις υποδομές και προβληματικές υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας, παιδείας), όπως τα κατονόμαζε προεκλογικά η Αδελφότητα, υπάρχουν και τα περαιτέρω προβλήματα τα οποία είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν στο μαρασμό και την ερήμωση το Σούλι, αν και εφόσον δε δοθεί προτεραιότητα σε ορισμένες ενέργειες που θα δώσουν λύσεις σε ορισμένα χρονίζοντα για την περιοχή ζητήματα.Η νέα Δημοτική Αρχή αποκτά ελέω και Καλλικράτη αυξημένες αρμοδιότητες και το Δ.Σ της Αδελφότητας καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις, ούτως ώστε οι νέοι άρχοντες του Δήμου να τις μελετήσουν, να τις αξιοποιήσουν και να δώσουν το βάρος που αρμόζει στα παρακάτω θέματα, βάση και της αξιολόγησης που θα γίνει.


Προτάσεις για την ανάδειξη του Σουλίου

Τα έργα τα οποία η Αδελφότητα Σουλίου προτείνει είναι τα εξής:
- Να Δημοπρατηθεί η συντήρηση του Δρόμου Γλυκή προς το Σούλι και τα Σουλιοτοχώρια με την κατασκευή κόμβου στην έξοδο προς Γλυκή διαπλάτυνση όπου χρειάζεται (ιδίως Γεφύρι Μαμάκου έως Σούλι όπου σε πολλά σημεία οι νεροφαγιές έχουν κάνει μεγάλη ζημιά).
- Να σηματοδοτηθεί με πινακίδες όλο το δίκτυο προς το Σούλι, από το σημείο εισόδου Γλυκής και σε όλη την διαδρομή, που σήμερα είναι από κακή έως ανύπαρκτη.
- Να συντηρηθεί ο δρόμος από Φροσύνη που ενώνει την Εγνατία με το δρόμο προς το Σούλι. Επίσης να συντηρηθούν όλοι οι εσωτερικοί των κοινοτικών διαμερισμάτων καθώς και ο δρόμος προς το Λειβάδι και το Ζωτικό.
- Να τεθεί άμεσα σε λειτουργία ο Ξενώνας, που αν και η ανακαίνισή του έχει ολοκληρωθεί, καθυστερεί απαράδεκτα η παράδοσή του στην Κοινότητα.
- Να διαπλατυνθεί (όπου χρειάζεται) και εν συνεχεία να ασφαλτοστρωθεί ο δρόμος Κιάφας- Αβαρίκου - Μπενούκας και εν συνεχεία να γίνει διάνοιξη 3 χιλιομέτρων δρόμου προς τα Σερτζιανά. Με το έργο αυτό θα εξασφαλισθεί η ασφαλής οδική πρόσβαση προς τα υπόλοιπα χωριά του Ιστορικού τετραχωρίου. Παράλληλα, με το ίδιο έργο- με την διάνοιξη του δρόμου προς τα Σερτζιανά- θα συνδεθεί το Σούλι με τα χωριά της Λάκκας Σουλίου και από εκεί με τον Λούρο, την Πρέβεζα και την Άρτα. Έτσι εκτός του ότι θα εξυπηρετεί τους συγχωριανούς μας που διαμένουν μόνιμα εκεί, θα είναι και προσβάσιμος ο δρόμος σε όλα τα χωριά του Σουλίου από το πλήθος των τουριστών που επισκέπτονται το Ιστορικό τετραχώρι.
- Να συντηρηθεί - πλακοστρωθεί ο δρόμος από το Σούλι προς το εκκλησάκι του Αγίου Δονάτου (περίπου 1.500 μέτρα) και στα πλαϊνά να κατασκευασθεί πέτρινο τοιχίο, που είναι επικίνδυνος επειδή σε πολλά σημεία έχει φύγει η άσφαλτος, ενώ η μια πλευρά του δρόμου έχει πάθει ζημιές από τις νεροφαγιές.
- Να βελτιωθεί και όπου χρειάζεται να διαπλατυνθεί ο δρόμος Σούλι- Σαμωνίβας, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση των πούλμαν σε Σαμωνίβα- Κιάφα (στα 50 μέτρα από το Σούλι υπάρχει κλειστή στροφή που κάνει δύσκολη έως αδύνατη τη συνέχιση των πούλμαν).
- Να ολοκληρωθεί ο δασικός δρόμος από Σαμωνίβα προς το ποτάμι του Αχέροντα και το γεφύρι Ντάλα για την αντιπυρική προστασία του δάσους. Είναι γνωστό ότι στο παρελθόν το δάσος στην περιοχή Σκάλας Τζαβέλαινας υπέστη μεγάλη καταστροφή από πυρκαγιά, επειδή δεν υπήρχε δασικός δρόμος με συνέπεια την αδυναμία πρόσβασης στην πυροσβεστική για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Με τη διάνοιξη του ίδιου δρόμου, θα γίνει δυνατή η μεταφορά υλικών για την ανακατασκευή του μικρού γεφυριού στον Αχέροντα (θέση Ντάλα) που καταστράφηκε στα τέλη του 2003 από θεομηνία, που είχε ξεσπάσει στην περιοχή κάνοντας αδύνατη την πρόσβαση προς την Σαμωνίβα και το Σούλι.
- Να διανοιχτεί δρόμος προς το οροπέδιο της Μούργκας, όπου οι κτηνοτρόφοι έχουν σύμφωνα με το κτηματολόγιο (της δεκαετίας του 1930) προσωπικούς κλήρους αρκετών στρεμμάτων ο καθένας, τα οποία αδυνατούν να τα εκμεταλλευτούν λόγω ανυπαρξίας οδικής πρόσβασης.
- Να δοθεί η δυνατότητα στους συγχωριανούς μας να αναστηλώσουν Σουλιώτικα σπίτια στο ιστορικό τετραχώρι (Σούλι- Σαμωνίβα- Κιάφα- Αβαρίκο) και την Μπενούκα, με προδιαγραφές που θα τεθούν από την αρχαιολογική υπηρεσία και την πολεοδομία έτσι ώστε να διακοπεί η ερήμωση της.
- Να συντηρηθούν και αναπαλαιωθούν οι νερόμυλοι του Σουλίου και του Ντάλλα.
- Να αναδειχθούν- με την ανακατασκευή τους- τα 400 πηγάδια στο Σούλι και την Κιάφα.
- Να δημιουργηθεί Λαογραφικό Μουσείο στο Δημοτικό Σχολείο Σαμωνίβας (η Σαμωνίβα ορίστηκε ως ιστορική έδρα του νέου Δήμου Σουλίου) και στον προαύλιο χώρο του να κατασκευαστεί πλατεία.
- Να τοποθετηθεί αναμεταδότης τηλεόρασης ώστε να έχουν την δυνατότητα να ενημερώνονται και οι λιγοστοί κάτοικοι της Σαμωνίβας που ζούνε μέσα στην ερημιά. Επίσης να συντηρηθούν - επισκευαστούν οι αναμεταδότες και όλων των Σουλιοτοχωρίων ώστε έχουν εικόνα από όλα τα κεντρικά κανάλια.
- Να συντηρηθούν- πλακοστρωθούν τα παλιά Σουλιώτικα μονοπάτια από:
1. την Σαμωνίβα (Εκκλησία της Ευαγγελίστριας) προς την Σπέλλα την Μαύρη και τον Μύλο του Σουλίου, από όπου οι Σαμωνιβιώτισσες μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του ΄70 κουβαλούσαν το νερό.
2. την Κιάφα προς το Κάστρο της Κιάφας.
3. την εκκλησία Ευαγγελίστρια προς την θέση Τόπι και την Μούργκα
4. το αμφιθέατρο Αγ. Δονάτου προς το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής.
5. Σούλι προς Μούργκα.
- Να εφαρμόσει επιτέλους την τελεσίδικη απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας και με αποζημίωση των δικαιούχων περίπου 1.500 Ευρώ που προβλέπει την πλήρη διάνοιξη του δρόμου στην θέση Σέλκια και οδηγεί προς την εκκλησία Ευαγγελίστρια και το μοναδικό νεκροταφείο του Ιστορικού Τετραχωρίου, ώστε τα αυτοκίνητα να μην κινδυνεύουν να βρεθούν στο παρακείμενο ρέμα (λάκκο).

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων


Τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων δέχθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Τριαντάφυλλος Αλμπάνης ενημέρωσε τον Πρόεδρο για τις προσπάθεια που καταβάλλεται ώστε να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση χωρίς να ανακοπεί η ανάπτυξη του Ιδρύματος, χωρίς να ανασταλεί κάτι από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και χωρίς να θιγεί η φοιτητική μέριμνα. Ανέφερε δε ότι το Πανεπιστήμιο έχει σήμερα 12.500 εγγεγραμμένους φοιτητές, εκ των οποίων 9.500 είναι ενεργοί και ότι επιχειρείται να καλυφθούν οι κτιριακές ανάγκες μέσω του ΕΣΠΑ. Τον κ. Αλμπάνη συνόδευαν οι Αντιπρυτάνεις Γεώργιος Καψάλης, Ισαάκ Λαγαρής και Βενετσάνος Μαυρέας.

Παράταση έως τις 28/2 για τους ημιυπαίθριους


Με τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα, Παρασκευή στη Βουλή, η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών για τη ρύθμιση των ημιυπαίθριων χώρων παρατείνεται μέχρι και 28 Φεβρουαρίου 2011 και αφορά τόσο την αυτοπρόσωπη απευθείας υποβολή, όσο και την υποβολή τους με συστημένη επιστολή.

ΑΡΤΑ:Πρόσκληση σε εθελοντική αιμοδοσία


Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Άρτας σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Άρτας θα πραγματοποιήσει Εθελοντική Αιμοδοσία την Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου από 09:00-13:30 στα γραφεία του ΣΕΣ Σκουφά 79 (Άγιος Δημήτριος). Για το σκοπό αυτό, καλούνται όλοι οι πολίτες να συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια δίνοντας 10 λεπτά από το χρόνο τους, προκειμένου η Χώρα μας να γίνει αυτάρκης σε αίμα. «Η Εθελοντική Αιμοδοσία πρέπει να γίνει στάση και σκοπός ζωής για όλους μας» τονίζεται στην ανακοίνωση την οποία υπογράφουν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Άρτας Κώστας Πανέτας και ο Γεν. Γραμματέας του Συλλόγου Γρηγόρης Τατσιόπουλος.

Και ο Παπούλιας ρωτά για την τύχη της ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.!!!


Για την πορεία των διαπραγματεύσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ενημέρωσε νωρίτερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης.O κ. Σκανδαλίδης, όπως είπε μετά το τέλος της συνάντησης, πρότεινε στον Κάρολο Παπούλια να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη στροφή στην παραγωγή.«Ο Πρόεδρος και λόγω της καταγωγής του, γνωρίζει πολύ καλά το θέμα, ξέρει τι πρέπει να γίνει για να επιβιώσει η χώρα μας, να αναπτύξει την παραγωγή της, να πουλήσει τα προϊόντα της, να βγάλει ποιότητα και να ενισχύσει τους αγρότες της».Υποδεχόμενος τον κ. Σκανδαλίδη, ο κ. Παπούλιας έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για την τύχη της βιομηχανίας γαλακτοκομικών «Δωδώνη».Σημειώνεται ότι το ενδεχόμενο πώλησης της γαλακτοβιομηχανίας από την ΑΤΕ έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Ήπειρο, από όπου κατάγεται ο Πρόεδρος.

"Ο ποιητής του Αιγαίου"

Τριάντα ένα χρόνια από την απονομή του Νόμπελ στον Οδυσσέα Ελύτη

Ήταν 10 Δεκεμβρίου του 1979, όταν o Οδυσσέας Ελύτης παρέλαβε το Νόμπελ Λογοτεχνίας από τα χέρια του Σουηδού βασιλιά Κάρολου Γουστάβου. Και μ' εκείνη την, καθιερωμένη από το πρωτόκολλο, ελαφρά υπόκλιση ευγενείας , "ο ποιητής του Αιγαίου" ύψωνε την Ελλάδα στους γαλαξίες του λόγου.Σήμερα, τριάντα ένα χρόνια από τότε, το όνομα "Ελύτης" αντιφεγγίζει στη γη της παγκόσμιας ποίησης. Δεκαέξι χρόνια μετά το θάνατό του, (18 Μαρτίου του 1996, από ανακοπή καρδιάς ) ο ποιητής είναι εδώ. Τραγουδιέται. Διαβάζεται. Μελετάται. Το όνομά του διαπέρασε το χρόνο: 'Έχει κι θάνατος τη δικιά του Ερυθρά Θάλασσα".Ο κατά κόσμον Οδυσσέας Αλεπουδέλης, του Παναγιώτη και της Μαρίας Βρανά, με πατρική καταγωγή από την Παναγιούδα Λέσβου, γεννηθείς στις 2 Νοεμβρίου του 1911 στο Ηράκλειο Κρήτης, το τελευταίο παιδί από τα έξι της οικογένειας, ο γιός που αρνήθηκε να συνεχίσει το πατρικό εργοστάσιο σαπωνοποιίας και πυρηνελαιουργίας, πήρε δικό του όνομα για να πορευτεί στο δρόμο της ποίησης.Η δόξα, που ήρθε το 1964 με την μελοποίηση του "'Αξιον Εστί" από τον Μίκη Θεοδωράκη και η υποδοχή που είχαν τα προηγούμενα έργα του "Προσανατολισμοί", " Ήλιος ο Πρώτος", "Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας", " Η καλοσύνη στις λυκοποριές", δεν τον άλλαξαν.Στην επτάχρονη χούντα, αν και δεν προχώρησε σε δήλωση κατά της δικτατορίας, κυκλοφόρησε δυνατά έργα συμβολισμού όπως: "Ήλιος ο ηλιάτορας", "Το φωτόδεντρο", αλλά και "Τα ρω του έρωτα", που είναι αλληγορικά και ριμαδόρικα τραγούδια με παιχνιδίσματα του στυλ "Θαύμασα τον Παρθανώνα/ και σε κάθε του κολόνα / βρήκα τον χρυσό κανόνα/ Όμως σήμερα το λέω/ βρίσκω το καλό κι ωραίο/ σε μία σπόρ Alfa Romeo"…Συνέχισε την ποιητική γραφή μέχρι το τέλος της ζωής του, με κυριότερα δημιουργήματα "Τα ετεροθαλή", "Η Μαρία Νεφέλη", "Τρία ποιήματα σε σημαία ευκαιρίας", "Το μονόγραμμα", "Ο Μικρός ναυτίλος".Τιμήθηκε και βραβεύτηκε από πολλούς φορείς και Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του κόσμου. Ταξίδεψε σε Ευρώπη και Αμερική τιμώμενος για το έργο του με το οποίο ανανέωσε την ποίηση.

Απ΄τα ψηλά στα χαμηλά κι απ΄τα ζεστά στα κρύα...


Απότομη μεταβολή του καιρού αναμένεται από σήμερα, καθώς σύμφωνα με την ΕΜΥ ο υδράργυρος θα κατρακυλήσει κατά 14 βαθμούς και θα φρενάρει κοντά στο 0, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες για χιονόπτωση σε πολλές περιοχές της χώρας. Η μεταβολή του καιρού ξεκίνησε από τα βόρεια από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, με κύρια χαρακτηριστικά την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και τους θυελλώδεις βοριάδες, που βαθμιαία θα φτάσουν στα πελάγη τα 9 και τα 10 μποφόρ.Για συνηθισμένες συνθήκες, οι οποίες όμως δημιουργούν σύγχυση στον κόσμο, λόγω της παρατεταμένης καλοκαιρίας μιλούν οι ειδικοί, καθώς το νέο στοιχείο δεν συνίσταται στα χαμηλά του υδράργυρου, αλλά στα ασυνήθιστα υψηλά του το προηγούμενο διάστημα. Έτσι, η «ψυχρή εισβολή» γίνεται πιο αισθητή μετά τον δεύτερο θερμότερο Νοέμβριο των τελευταίων 84 ετών, σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο Αθηνών. Ο σταθμός του Αστεροσκοπείου στο Θησείο κατέγραψε για τον Νοέμβριο μέση μέγιστη θερμοκρασία 21,9 βαθμούς Κελσίου, επίδοση, κατά 3,3 βαθμούς υψηλότερη από τη μέση κλιματική τιμή για τον συγκεκριμένο μήνα.«Πρόκειται για μια συνηθισμένη χειμωνιάτικη κακοκαιρία, χωρίς εξάρσεις, έπειτα από μια ασυνήθιστη παρατεταμένη καλοκαιρία», δήλωσε ο διευθυντής του ΕΜΚ Αντώνης Λάλος.Σύμφωνα με την ΕΜΥ, οι ψυχρές αέριες μάζες έχοντας περάσει από την Ανατολική Ευρώπη (κυρίως Πολωνία και Ρωσία), φτάνουν σταδιακά στην Ελλάδα. Στα άσπρα θα ντυθούν η Θεσσαλία, η Στερεά Ελλάδα και η Βορειοανατολική Πελοπόννησος. Ο χιονιάς, που ήδη επηρεάζει τα βόρεια της χώρας, θα κατέβει νοτιότερα φέρνοντας πυκνή χιονόπτωση στο Πήλιο.Τα φαινόμενα στις περιοχές Λήμνου, Σποράδων, Ευβοίας, Κυκλάδων, Κρήτης και Δωδεκανήσων θα είναι έντονα.Από αύριο τη νύχτα αναμένεται εξασθένηση των φαινομένων. Την Κυριακή θα επικρατήσει παγετός και από την νύχτα της Κυριακής προς το πρωί της Δευτέρας τα φαινόμενα και πάλι θα ενταθούν με καταιγίδες στα νότια και χιόνια στην Κρήτη.Το χειμωνιάτικο τοπίο θα συνεχιστεί κατά μεγάλα διαστήματα προς τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, χωρίς ακραίες διακυμάνσεις.

ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ:Εθνική προτεραιότητα οι αλλαγές στην Παιδεία


Συνάντηση με την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, είχε στο πλαίσιο του διαλόγου για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου.Σε δηλώσεις της, η κ. Διαμαντοπούλου χαρακτήρισε θετική και ουσιαστική τη συνάντηση, τονίζοντας ότι κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα, ακαδημαϊκοί φορείς και κοινωνικοί εταίροι, θα κριθούν όλοι από τις προτάσεις τους για τις αλλαγές στην Παιδεία. «Η αλλαγή στην Παιδεία είναι εθνική προτεραιότητα και ανάγκη, που δεν μας την επιβάλλει κανείς. Έχουμε την ευθύνη και τη δυνατότητα να την ορίσουμε μόνοι μας», επισήμανε η υπουργός, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.Από την πλευρά της, η κ. Μπακογιάννη, ανακοίνωσε ότι η Δημοκρατική Συμμαχία θα συμμετάσχει στον διάλογο, σημειώνοντας ότι το κείμενο των αλλαγών, είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, επισήμανε, χρειάζεται επεξεργασία στις λεπτομέρειες του. «Πρέπει όλοι να επιδείξουμε αίσθημα ευθύνης. Είναι αδιανόητο η Ελλάδα να έχει σήμερα, αυτό το επίπεδο παιδείας. Μπορούμε και καλύτερα», τόνισε.

Διορισμός 468 αγροτικών γιατρών


Με σχετική υπουργική απόφαση διορίζονται 468 αγροτικοί γιατροί. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για 401 υπόχρεους ιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου, δύο υπόχρεους ιατρούς σε πλοίο, 24 γενικούς ιατρούς και 41 ιατρούς με θητεία σε θέση αγροτικού ιατρού.

Επιστολή Μ.Χατζηεφραιμίδη στον πρόεδρο του Νομαρχιακού Συμβουλίου για το θέμα των φυλακών Σταυρακίου


Επιστολή προς τον πρόεδρο του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ιωαννίνων κ. Κωνσταντίνο Πέτσιο,με αφορμή την «απεργία πείνας» των κρατουμένων στις Φυλακές των Ιωαννίνων,απέστειλε ο κ. Μάκης Χατζηεφραιμίδης.Στην επιστολή του ο κ. Χατζηεφραιμίδης αναφέρει:"Πολλές φορές ως επικεφαλής της παράταξής μας ΑΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ασχολήθηκα με τα προβλήματα του σωφρονιστικού καταστήματος Ιωαννίνων. Πρόθεσή μας ήταν να αναδείξουμε την κατάσταση και τις απάνθρωπες συνθήκες διαμονής των κρατουμένων σε αυτή, αλλά και να απαιτήσουμε λύσεις.Δυστυχώς μέχρι σήμερα ελάχιστα έως μηδαμινά επιτύχαμε.Αυτές τις μέρες οι διαμαρτυρίες των ίδιων των κρατουμένων , αλλά και οι δημόσιες δηλώσεις της προέδρου των σωφρονιστικών υπαλλήλων, μας θυμίζουν για άλλη μια φορά ότι το σοβαρότατο πρόβλημα των υπεράριθμων κρατουμένων παραμένει και μάλιστα στη χειρότερή του μορφή. Ο αριθμός των κρατουμένων είναι έξω και πάνω από κάθε όριο.Θυμίζω ότι εκεί ζουν άνθρωποι και είναι υποχρέωση όλων μας να απαιτήσουμε αποσυμφόρηση και τήρηση από τη μεριά της πολιτείας των διεθνών κανόνων κράτησης.Ειδ΄ άλλως είμαστε συμμέτοχοι στο διαρκές αυτό «έγκλημα».Παρακαλώ κ. Πρόεδρε να παρέμβουμε ως Ν.Σ και να ζητήσουμε- απαιτήσουμε από το αρμόδιο υπουργείο την άμεση αποσυμφόρηση των φυλακών Σταυρακίου.Θυμίζω επίσης ότι το Νομαρχιακό Συμβούλιο, μετά από ερώτησή μας και παράκλησή μας, είχε δεσμευθεί για τη σύνταξη μελέτης από τις υπηρεσίες της Ν.Α.Ι, για ορισμένες εργασίες που κρίνονται απαραίτητες από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, για την ασφάλεια των φυλακών.Δυστυχώς ακόμη δεν συντάχθηκε για άγνωστους σε μας λόγους.Παρακαλώ έστω και τώρα να φανούμε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας ως Νομαρχιακό Συμβούλιο, χωρίς βέβαια να αγνοούμε ότι το πρωτεύον είναι η αποσυμφόρηση των φυλακών".

Παραχωρούμε την Πέρδικα στην ΔΕΠΑ;

Γράφει η Γεωργία Λαχανίδου

Μέτα από περίπου τρία χρόνια που ασχολούμαστε με το θέμα του φυσικού αερίου, σήμερα βρισκόμαστε στην δυσάρεστη θέση να πρέπει να αντικρίσουμε την αλήθεια του ότι η ΔΕΠΑ, παρ’ όλη την άρνηση της τοπικής κοινωνίας, δεν έχει αλλάξει τίποτα στα σχέδια της για τον αγωγό φυσικού αερίου και για τον συμπιεστή. Το μόνο που άλλαξε είναι ότι η περιοχή που πλέον κοιτάνε είναι δίπλα στην μεγαλύτερη παραλία του χωριού με τα περισσότερα καταλύματα και τις περισσότερες θέσεις εργασίας. Είναι δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο. Είναι μέσα στις αυλές μας, στα κτήματα μας, και θα πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι θέλοντας η μη θα πρέπει να ζήσουμε με όλες τις συνέπιες αυτού του έργου. Αυτή η κοινωνία, οι κάτοικοι της Πέρδικας έδηξαν την άρνηση τους με την διαδήλωση τους στην πόλη της Ηγουμενίτσας και το κλείσιμο του λιμανιού της Ηγουμενίτσας. Έγινε δημοψήφισμα στο οποίο 99% των ατόμων που ψήφισαν έδειξαν την άρνηση τους προς το να μην γίνει το έργο. Έγιναν συναντήσεις με διάφορους πολιτικούς που έδειξαν το μεγάλο τους «ενδιαφέρον» για το ζήτημα και έτρεξαν να το παλέψουν. Το «τρέξιμο» τους όμως όπως και τις ΔΕΠΑ ήταν πάντα σε απόσταση λιγότερο από 3 χιλιόμετρα και πάντα εντός Πέρδικας. Όλα αυτά για τίποτα. Μερικοί παλέψαμε, μερικοί είπαμε ότι δεν μας ενδιαφέρει, και μερικοί έκαναν την δουλειά τους, απ’ ότι φαίνεται.Μέτα από τρία χρόνια τα ερωτήματα είναι πολλά και διάφορα. Το πρώτο ερώτημα πάντα είναι γιατί η ΔΕΠΑ δεν έφυγε ποτέ από τα διοικητικά όρια της Κοινότητας Πέρδικας , ενώ θα μπορούσε εύκολα να βρεθεί μια άλλη λύση, μακριά από κατοικημένη περιοχή; Δεύτερον, πως έρχονται σήμερα, ενώ η κοινωνία έχει φωνάξει και έχει βγει στους δρόμους, και βρίσκουν την καλύτερη θέση για τον αγωγό δίπλα στην μεγαλύτερη παραλία της Θεσπρωτίας; Τρίτον, γιατί οι υπάλληλοι της ΔΕΠΑ έρχονται κρυφά να κάνουν τις έρευνες τους; και πως δεν γνωρίζει κανείς από τους συμβούλους της τοπικής αυτοδιοίκησης ότι είναι εδώ; Τέταρτoν, ποιανού συμφέροντα κοιτάει το κράτος – τον επιχειρήσεων της περιοχής που μέσα στο κλίμα της οικονομικής κρίσης παλεύουν να σωθούν ή της εταιρίας που θέλει να ασελγήσει μια περιοχή με έναν αγωγό «transit»;Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει γίνει κάθε προσπάθεια να χαθεί όποια αξία έχει η Πέρδικα σαν τουριστική περιοχή. Το λεωφορείο που υπήρχε για την μεταφορά του κόσμου προς τις παραλίες σταμάτησε να λειτουργεί. Το Πάρκο Αναψυχής, που έφερνε αρκετό κόσμο στην Πέρδικα σταμάτησε να λειτουργεί. Το τουριστικό περίπτερο σαν υπηρεσία της Κοινότητας σταμάτησε να λειτουργεί. Οι πινακίδες των δρόμων έμειναν στις αποθήκες μέχρι που με χίλια παρακάλια τοποθετήθηκαν. Οι ζημιές στο Καραβοστάσι δεν αποκατασταθήκανε, οι δρόμοι παραμένουν στα ίδια χάλια με τις ίδιες λακκούβες και τα ίδια επικίνδυνα σημεία. Το θέατρο της Πέρδικας παραμένει σε άθλια κατάσταση. Το Πνευματικό Κέντρο εγκαταλελειμμένο. Το λαογραφικό Μουσείο κρατάει τις πόρτες κλειστές.Τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν έχει γίνει καμιά κίνηση για καλυτέρευση του χωριού. Τα σχολεία και τα παιδιά μας υποφέρουν, το ιατρείο υπολειτουργεί σε μόνιμη βάση. Βλέπουμε γύρω μας καθημερινά εγκαταλελειμμένα έργα – παιδικές χαρές γεμάτες από σκουπίδια και από βρομιά με σπασμένα επικίνδυνα παιχνίδια, σιντριβάνια και κτήρια που σαπίζουν κάτω από τον ήλιο και μέσα στην βροχή.Όλα αυτά είναι συμπτώσεις; Μπορεί να είναι. Μπορεί το δικό μου φτωχό μυαλό να τα βλέπει έτσι. Όμως οι ερωτήσεις μένουν αναπάντητες, και η ΔΕΠΑ παραμένει στην Πέρδικα.Ο καιρός ίσως δείξει την αλήθεια, ίσως και όχι, γιατί όλοι ξέρουμε ότι εδώ στο χωριό μας βάζουμε πολλά άλλα μπροστά από το τι είναι σωστό.Μια ταινία που ασχολείται με το ίδιο θέμα είναι η ταινία «Εριν Μπροκοβιτς». Όσοι δεν την έχετε δει, η ταινία δείχνει την μάχη μιας Αμερικανίδας όταν ανακαλύπτει την μόλυνση του νερού σε μια μικρή κοινωνία, η οποία μόλυνση προέρχεται από το εργοστάσιο συμπίεσης φυσικού αερίου. Είναι αληθινή ιστορία, και η Εριν Μπροκοβιτς υπάρχει και ακόμα και σήμερα παλεύει για θέματα όπως το δικό μας θέμα. Η ουσία είναι όμως να μην καταστρέψουν τα πάντα και μετά να καταλάβουμε ότι πρέπει να τα σώσουμε.Όπως είπα και πριν, με το φτωχό μου το μυαλό μπορεί να βγάζω δικά μου συμπεράσματα για τα τελευταία τέσσερα χρόνια, άλλα η αλήθεια είναι ότι αυτό το έργο που θέλει να κάνει η ΔΕΠΑ στο χωριό μας είναι απαράδεκτο. Οι καρκινογόνες ουσίες θα υπάρχουν, η μόλυνση θα υπάρχει, η καταστροφή θα έρθει . Τα παιδιά μας, η καλλιέργειες μας, οι δουλειές μας θα υποφέρουν.Όμως οφείλουμε όλοι να νοιαζόμαστε. Οφείλουμε να παλέψουμε για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας που αποκαλούν την Πέρδικα σπίτι τους και τόπο τους. Οφείλουμε να εξασφαλίζουμε το μέλλον τους, όπως μπορεί ο καθένας και όχι να εξαρτόμαστε από άδειες υποσχέσεις. Οφείλουμε να δίνουμε το πνεύμα της ενότητας και πάνω απ’ όλα οφείλουμε να υποστηρίζουμε αυτά που πιστεύουμε. Δεν πρέπει να αποσιωπούμε και να κρυβόμαστε από καμιά εταιρία και ιδιαίτερα από άτομα που κρατάν μυστικά προς όφελος τους.Σε άλλα κράτη ο κόσμος ακούγεται – εδώ η φωνή του απλά δεν υπάρχει.Οι πολιτικοί και τα κόμματα κατάφεραν ένα πράγμα αυτά τα τρία χρόνια. Διέσπασαν την Πέρδικα, και την έφεραν στα μέτρα τους . Αυτό δεν ήθελαν άλλωστε;Κλείνω με κάποιες εικόνες - αληθινές για όσους αμφισβητούν - από έναν συμπιεστή φυσικού αερίου κοντά στην θάλασσα σε μικρότερο μέγεθος από αυτό που πρόκειται να γίνει εδώ
Σας παρουσιάζω το μέλλον μας:

Διακόσια χρόνια πίσω...

Του Δημήτρη Μυ


Αν μπερδευτήκατε από τον χτεσινό επικοινωνιακό βομβαρδισμό σχετικά με τη νέα εργασιακή νομοθεσία, τα πράγματα συνοψίζονται με μια φράση: Διακόσια χρόνια πίσω...Το 1817 ο Ρόμπερτ Όουεν, ένας Ουαλός ουτοπιστής ήταν ο πρώτος που συνόψισε το εργατικό αίτημα για «οκτώ ώρες εργασία, οκτώ ώρες αναψυχή, οκτώ ώρες ανάπαυση». Η ελληνική κυβέρνηση με τα κατεπείγοντα νομοσχέδια (τα χτεσινά και αυτά που θα ακολουθήσουν) επαναφέρει στην επικαιρότητα το σύνθημα περί οκταώρου, για όσους τουλάχιστον έχουν εργασία...Πριν σημειώσουμε κάποια πράγματα σχετικά με με τα βασικά σημεία διατάξεων για ειδικές επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις Εργασίας καλό είναι να υπενθυμίσουμε ότι:

  • Οι Εθνικές Γενικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.) καθορίζουν τους ελάχιστους όρους εργασίας, που ισχύουν για τους εργαζόμενους όλης της χώρας. Στους εργαζομένους αυτούς περιλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου στο Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ και τους ΟΤΑ.
  • Με τις ΕΓΣΣΕ θεσπίζονται οι κατώτεροι υποχρεωτικοί μισθοί - ημερομίσθια και συμπληρώνονται οι γενικοί όροι εργασίας, που ρυθμίζονται από τους σχετικούς νόμους και κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα.

Όλα αυτά τα «συνταγματικά κατοχυρωμένα» που ξέραμε, τέλειωσαν χτες -από τη σοσιαλιστική(!!!) ελληνική κυβέρνηση- καθώς:

1. Στο πλαίσιο του συστήματος των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, εισάγεται στο συλλογικό Εργατικό Δίκαιο νέα μορφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, η ΕΕΣΣΕ«Ειδική Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση»

2. Στο πλαίσιο αυτών των ΕΕΣΣΕ, είναι δυνατόν οι μισθοί να αποκλίνουν από την αντίστοιχη κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας,

3. Με βάση τις ΕΕΣΣΕ μπορεί να προσδιορίζεται ο αριθμός των θέσεων εργασίας, καθώς και λοιποί όροι, όπως μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία, διαθεσιμότητα.

4. Οι ΕΕΣΣΕ μπορούν να συναφθούν και σε επιχειρήσεις με λιγότερους από 50 εργαζόμενους Με ποιο απλά λόγια: Η ελληνική σοσιαλιστική(!!!) κυβέρνηση επαναφέρει το εργασιακό περιβάλλον στο μεσαίωνα, εκεί όπου ο «άρχοντας» απασχολούσε όποιους ήθελε, όταν ήθελε και για όσο του έκανε κέφι. Με ακόμη απλούστερα λόγια: Οι εργαζόμενοι θα μπαίνουν (όταν και αν μπαίνουν) στην δουλειά με 500 ευρώ και θα συνταξιοδοτούνται (αν και όταν) με 1000!!!H νέα ελληνική εργασιακή νομοθεσία αποτελεί το πρώτο παράδειγμα παλιννόστησης , σε ευρωπαικό επίπεδο, της παγκοσμιοποιημένης νεοφεουδαρχικής «κάστας» η οποία προωθεί την ιδιωτικοποίηση ολόκληρου του κόσμου. Σε ότι μας αφορά, έχει πάρει θέση στο τραπέζι για να μας ξεκοκαλίσει. Εμάς τους εργαζόμενους, μαζί με τη χώρα...

Υ.Γ. Αν είμαστε ως εργαζόμενοι και πολίτες (συν)υπεύθυνοι σε κάτι, είναι αυτό: Ολα αυτά συμβαίνουν γιατί τους το επιτρέπουμε.Μέχρι πότε;
topontiki

Στις απολύσεις σε «Τυποεκδοτική» και «902» αναφέρθηκε ο Γ. Παπανδρέου απευθυνόμενος στην Α.Παπαρήγα


"Το κύριο μέλημά μας είναι να χτυπήσουμε την ανεργία, να διατηρήσουμε και να διασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας, και να βγούμε από το τούνελ της κρίσης, με τις μικρότερες δυνατές απώλειες", τόνισε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός απαντώντας στην Α. Παπαρήγα για το νομοσχέδιο που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή.Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ χαρακτήρισε «επικίνδυνη» την κυβέρνηση επισημαίνοντας ότι «ηγείται τον πιο βάρβαρων μέτρων μετά τη μεταπολίτευση και «γράφει στα παλιά της τα παπούτσια το λαό». «Αυτά που φέρατε δεν αφορούν το χρέος και το έλλειμμα αλλά είναι η εξυπηρέτηση παλιών υποχρεώσεων ώστε να ξεθεμελιωθούν όλα τα κεκτημένα».«Επικίνδυνη είναι η κατάσταση και όχι η κυβέρνηση σε εμάς έλαχε ο κλήρος και είμαστε αποφασισμένοι να φέρουμε ελπίδα και να οδηγήσουμε τη χώρα στην ασφάλεια» ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού ο οποίος συμπλήρωσε δηκτικά: «Δεν υπάρχει μονοπώλιο στην ευαισθησία. Αν δεν κάνουμε κάτι τώρα θα βυθιστούμε ακόμα περισσότερο και όλο και πιο βαθιά στην ύφεση».«Επιλογή μας είναι να μην κλείσουν εταιρείες και να σώσουμε θέσεις εργασίας γιατί ήδη υπάρχει εργασιακός μεσαίωνας» είπε ο πρωθυπουργός και επιτέθηκε στο ΚΚΕ λέγοντας ότι ενώ μιλά για απολύσεις, ο Περισσός έχει προχωρήσει σε περικοπές και απολύσεις στις επιχειρήσεις του, την «Τυποεκδοτική» και τον «902».Η αναφορά αυτή εξόργισε την γραμματέα του ΚΚΕ, «είπατε πολλά σαν να μου ήρθε μια μπάλα στο κεφάλι, είναι μικροπρέπεια αυτό το οποίο κάνετε» είπε η Αλέκα Παπαρήγα συμπληρώνοντας ότι «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί».Ο πρωθυπουργός πάντως προανήγγειλε την ενίσχυση της επιθεώρησης Εργασίας.

Έφοδος της δίωξης στο πανεπιστήμιο μετά από διαπραγματεύσεις

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΕΝΟΙΚΟΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΕΣΤΙΩΝ ΓΙΑ ΚΑΤΟΧΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

Σε μια ασυνήθιστη επιχείρηση προχώρησαν αργά το βράδυ της Τετάρτης οι άνδρες της δίωξης ναρκωτικών Ιωαννίνων. Νωρίτερα το απόγευμα συνέλαβαν, εκτός πανεπιστημιούπολης, έναν αλβανό υπήκοο ο οποίος διέμενε στις φοιτητικές κατοικίες στην πανεπιστημιούπολη (σε χώρο πανεπιστημιακού ασύλου δηλαδή) για κατοχή και εμπορία χασίς.Στην «παγίδα» έπεσαν άλλοι τρεις, Έλληνες, με τη συνολική ποσότητα που βρέθηκε επάνω τους να μην ξεπερνάει τα 215 γραμμάρια. Ο Αλβανός ομολόγησε ότι είχε και άλλη ποσότητα χασίς στο δωμάτιό του. Η αστυνομία ήρθε σε επαφή με την εισαγγελία και την πρυτανική αρχή και αφού εφαρμόστηκε ο σχετικός νόμος που προβλέπει τις συνθήκες υπό τις οποίες μπορεί να επέμβει αστυνομία σε χώρο πανεπιστημιακού ασύλου, χθες το μεσημέρι τελικά βρήκε άλλα 500 περίπου γραμμάρια χασίς στο δωμάτιο του Αλβανού. Στο σπίτι ενός από τους τρεις Έλληνες που συνελήφθησαν βρέθηκε και άλλη μικροποσότητα χασίς.

«Ειδικό βάρος»
Παρότι η αστυνομία έχει επέμβει άλλη μια φορά για διακίνηση ναρκωτικών σε πανεπιστημιακό χώρο στα Γιάννενα, η είδηση αποκτάει «ειδικό βάρος» καθώς γίνεται μόλις λίγες μέρες μετά από το περιστατικό της εισόδου ενστόλων στην πανεπιστημιούπολη, η οποία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις καθώς έγινε χωρίς άδεια. Καθώς η ποσότητα των κατασχεμένων ναρκωτικών δεν είναι μεγάλη, η επιχείρηση αποκτά σημασία λόγω της «πολιτικής» χροιάς της και του χώρου στον οποίο έγινε η επιχείρηση της αστυνομίας.


ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

ΚΟΝΙΤΣΑ:Αλβανός μαχαίρωσε ομοεθνή του


Στην Κόνιτσα αστυνομικοί του τοπικού αστυνομικού τμήματος συνέλαβαν έναν Αλβανό γιατί ύστερα από διαπληκτισμό με ομοεθνή του τον μαχαίρωσε στην κοιλιακή χώρα,τραυματίζοντάς τον ελαφρά. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

Δύο νεκροί ο απολογισμός τροχαίου δυστυχήματος στην εθνική οδό Καλπακίου-Κακαβίας


Δύο νεκροί, είναι ο απολογισμός τροχαίου δυστυχήματος που έγινε στο 20ο χλμ. της εθνικής οδού Καλπακίου - Κακαβιάς, όταν επιβατικό αυτοκίνητο ξέφυγε από την πορεία του και ανατράπηκε. Από το αυτοκίνητο ανασύρθηκε νεκρός ο 90χρονος πατέρας του οδηγού και σοβαρά τραυματισμένη η 77χρονη μητέρα του-και οι δύο αλβανικής καταγωγής- η οποία στη συνέχεια υπέκυψε στα τραύματά της στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε, Ελαφρά τραυματίστηκε ο οδηγός του αυτοκινήτου. Προανάκριση για το τροχαίο δυστύχημα γίνεται από το αστυνομικό τμήμα Δελβινακίου.

Στο 12,8% η ανεργία στην Ήπειρο τον Σεπτέμβριο

✓ Αύξηση των μακροχρόνιων ανέργων προβλέπει η ΕΚΤ

Στο 12,8% ανήλθε το ποσοστό της ανεργίας στην Ήπειρο τον Σεπτέμβριο, έναντι 12,3% τον αντίστοιχο μήνα το 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή.Ο πανελλαδικός μέσος όρος εκτινάχθηκε στο 12,6% από 9,1% πέρυσι τον ίδιο μήνα. Με βάση τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑ.Τ., το σύνολο των απασχολουμένων κατά το Σεπτέμβριο 2010 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.366.495 άτομα.Οι άνεργοι ανήλθαν σε 627.715 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.319.930 άτομα.Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 211.349 άτομα σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2009 (μείωση 4,6%) και κατά 32.395 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2010 (μείωση 0,7%).Επίσης, οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 170.912 άτομα σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2009 (αύξηση 37,4%) και κατά 14.607 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2010 (αύξηση 2,4%).Το μεγαλύτερο ποσοστό εντοπίζεται στην Δυτική Μακεδονία (16,3%), ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία (14%), η Θεσσαλία (13,7%) και η Δυτική Ελλάδα (13,1%). Μονοψήφιο αριθμό είχε μόνο το Νότιο Αιγαίο με 7,5%.

ΕΚΤ: ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ

Η αύξηση των μακροχρόνια ανέργων στην Ευρωζώνη δημιουργεί ανησυχίες και πρέπει να αντιμετωπιστεί, ανέφερε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο μηνιαίο δελτίο της.«Η αύξηση της μακροχρόνιας ανεργίας αποτελεί λόγο ανησυχίας και απαιτεί μια αποτελεσματική πολιτική, προκειμένου να αποφευχθεί η μόνιμη αύξηση της διαρθρωτικής ανεργίας», τόνισε η ΕΚΤ.Απηύθυνε μάλιστα έκκληση για αλλαγή πολιτικής στην αγοράς εργασίας, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.«Πολιτικές που προωθούν συγκράτηση των μισθών και μειώνουν τις δυσκαμψίες σε συνδυασμό με δραστήριες πολιτικές στην αγορά εργασίας [...] καθώς και μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν τη σχέση της αγοράς εργασίας με τους μακροχρόνια άνεργους, θα μειώσουν τη διαρθρωτική ανεργία», αναφέρει, μεταξύ άλλων.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Προσπάθησαν να... αδειάσουν τα «Ατλάντικ»!

Ενώ οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι

Μία εβδομάδα μετά την έναρξη της επίσχεσης εργασίας και οι εργαζόμενοι στα Σούπερ Μάρκετ «Ατλάντικ» αντί να βρουν κοινό σημείο επαφής με την εταιρία βρέθηκαν το πρωί εντελώς ξαφνικά αντιμέτωποι με τον Περιφερειακό Διευθυντή της αλυσίδας ο οποίος έφτασε στο κατάστημα που βρίσκεται επί της οδού Γ. Παπανδρέου προκειμένου να μεταφέρει ευπαθή προϊόντα από εκεί σε άλλα Σούπερ Μάρκετ των Αθηνών.Όπως ήταν φυσικό η αντίδραση των εργαζομένων ήταν άμεση και η φόρτωση των εμπορευμάτων δεν έγινε πότε.Ο υπεύθυνος της Ηπείρου της αλυσίδας εμφανίστηκε στο κατάστημα της πόλης γύρω στις 7 το πρωί μαζί με ένα φορτηγό - ψυγείο έτοιμος να φορτώσει όσα περισσότερα προϊόντα μπορούσε προκείμενου να τα μεταφέρει σε άλλα καταστήματα.Οι εργαζόμενοι, που συνεχίζουν την επίσχεση από την περασμένη Πέμπτη, έφτασαν στο χώρο του Σούπερ Μάρκετ μιάμιση ώρα αργότερα αποτρέποντας οποιοδήποτε φόρτωμα προϊόντων, αν πρώτα δεν εξοφληθούν.Όπως καταγγέλλουν σκοπός της εταιρίας είναι μεταφερθούν τα εμπορεύματα αυτά σε άλλα καταστήματα που παραμένουν ανοιχτά, κυρίως στην πρωτεύουσα, με σκοπό όχι να πουληθούν για να μαζευτούν χρήματα ώστε να εξοφληθούν οι εργαζόμενοι που είναι απλήρωτοι εδώ και σχεδόν τέσσερις μήνες, αλλά για να ξεχρεώσει η εταιρία τους προμηθευτές της.Σύμφωνα μάλιστα με τους εργαζόμενους η εταιρία προσανατολίζεται στο κλείσιμο όλων των περιφερειακών της καταστημάτων και τη διατήρηση μόνο αυτών που υπάρχουν στην Αθήνα, κάτι που σημαίνει πως όλοι οι εργαζόμενοι στα τέσσερα Σούπερ Μάρκετ των Ιωαννίνων και τα επτά συνολικά της Ηπείρου θα μείνουν ξαφνικά χωρίς δουλειά.Για το λόγο αυτό άλλωστε μέσα στις επόμενες μέρες και οι 64 υπάλληλοι στα καταστήματα των Ιωαννίνων μαζί με τους συναδέλφους τους από την Άρτα και την Πρέβεζα, ετοιμάζονται να κατέβουν στην Αθήνα προκείμενου να επιδιώξουν συνάντηση με τους εργοδότες τους για να βρουν επιτέλους μια λύση.Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν χθες τόσο μέλη του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων όσο και του νέου διοικητικού Συμβουλίου του Εργατικού Κέντρου, οι οποίοι εξέφρασαν την συμπαράστασή τους κατηγορώντας ταυτόχρονα όχι μόνο την εταιρία αλλά και την κυβερνητική πολιτική την οποία θεωρούν υπεύθυνη για την όξυνση τέτοιων φαινομένων στους χώρους εργασίας.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Συνάντηση Παπούλια με τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων


Στις 2 σήμερα το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, θα δεχθεί τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Τριαντάφυλλο Αλμπάνη και τους αντιπρυτάνεις του Ιδρύματος.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στις ακριτικές περιοχές Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας από μέτρα της Κυβέρνησης


Το θέμα των επιπτώσεων που θα έχουν τα ενδεχόμενα μέτρα της Κυβέρνησης για τους Νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, έφερε στη Βουλή ο Σταύρος Καλογιάννης με Ερώτηση που κατέθεσε προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.Ειδικότερα στην Ερώτησή του αναφέρει: Αποφάσεις που θα έχουν σοβαρότατες επιπτώσεις στην ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή της Περιφέρειας Ηπείρου σχεδιάζει να πάρει η Κυβέρνηση. Ειδικότερα, πληροφορίες από τα αρμόδια Υπουργεία αναφέρουν ότι επίκειται η κατάργηση του 583 Τάγματος Πεζικού στην Κόνιτσα και του 628 ΤΠ στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας, το κλείσιμο των Τελωνείων: Μέρτζιανης και Δρυμάδων στα ελληνοαλβανικά σύνορα, Σαγιάδας και Αμπελώνα Θεσπρωτίας, ο οποίος έχει μεγάλη βαρύτητα για την οικονομία της επαρχίας Φιλιατών και παρουσιάζει έντονη κίνηση ιδίως κατά τις εορτές των Χριστουγέννων, του Πάσχα και τους καλοκαιρινούς μήνες, το κλείσιμο των ΔΟΥ Κόνιτσας, Μετσόβου, Φιλιατών και Παραμυθιάς, και το κλείσιμο του αγροτικού κτηνιατρείου Κόνιτσας. Εάν πράγματι επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες αυτές, αναφέρει στην ερώτηση ο κ. Καλογιάννης είναι βέβαιο ότι οι ακριτικές περιοχές των Νομών Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, των νεοσύστατων ενιαίων Δήμων Κόνιτσας, Πωγωνίου και Φιλιατών αλλά και ευρύτερες περιοχές θα αντιμετωπίσουν σοβαρότατα προβλήματα, με μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, πέραν της εθνικής διάστασης του θέματος. Ο Σταύρος Καλογιάννης ρωτά τους αρμόδιους Υπουργούς: Εάν αληθεύουν οι προαναφερόμενες πληροφορίες; Βάσει ποιών κριτηρίων σχεδιάζει η Κυβέρνηση το κλείσιμο των δύο παραμεθόριων Στρατοπέδων και των προαναφερόμενων Υπηρεσιών; και εάν γνωρίζει η Κυβέρνηση τις νέες μεγάλες επιπτώσεις στην κοινωνία των Νομών Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας που θα έχουν τα σχεδιαζόμενα μέτρα.

Καταγραφή ζημιών από το ΙΓΜΕ

Τι αναφέφει η έκθεση που υπέβαλλε στις υπηρεσίες της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων

Στην καταγραφή των ζημιών από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις στο Νομό Ιωαννίνων προχώρησε το ΙΓΜΕ και υπέβαλλε σχετική έκθεση στις υπηρεσίες της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων:Κατά τη διάρκεια της μέχρι τώρα επί τόπου εργασίας, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Ν. Α. Ιωαννίνων, εξετάσθηκαν τα φαινόμενα κατολισθήσεων στην Περιοχή του Μετσόβου και δόθηκαν οδηγίες για την ασφάλεια, στην Περιοχή Δαφνούλας, όπου το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και παρακολουθείται, στην Περιοχή Ελεύθερου όπου προτάθηκαν τεχνικά έργα αποστράγγισης των επιφανειακών νερών και υποστήριξη με τοίχους αντιστήριξης θεμελιωμένους σε υγιή εδάφη, στην Περιοχή Ζωτικού, στην Περιοχή Μουζακαίοι, όπου το φαινόμενο βρίσκεται υπό παρακολούθηση, Περιοχή Ζάβροχου, όπου θα συνταχθεί έκθεση για τα αναγκαία μέτρα προστασίας, Δρόμος Γερακάρη-Ηλιοκαλή για τον οποίο έγιναν προτάσεις για άμεση αποκατάσταση.Στην Περιοχή Μικρής και Μεγάλης Γότιστας, εντοπίσθηκαν σε οικίες μικρής έκτασης αστοχίες, που αποδίδονται σε ολισθήσεις, χωρίς όμως άμεσο πρόβλημα, όπως και στον οικισμό Ανθοχωρίου και Δροσοχωρίου, ενώ στον οικισμό Μάζια επλήγησαν από τα καταστροφικά φαινόμενα δύο (2) οικίες, που βρίσκονται υπό κατάρρευση και προτάθηκε να εγκαταλειφθούν. Τέλος για τα πλημμύρισα φαινόμενα στο λεκανοπέδιο το ΙΓΜΕ αποδίδει την αδυναμία αποστράγγισης στη μορφολογίας της περιοχής και στη μειωμένη παροχετευτική ικανότητα της καταβόθρας αλλά και στην κακή κατάσταση των δευτερευουσών τάφρων. Προτάθηκε ο άμεσος καθαρισμός των τάφρων για τη γρήγορη αποστράγγιση προς την κεντρική τάφρο όσων περιοχών είναι δυνατόν υψομετρικά να αποστραγγιστούν σ΄αυτή.Συμπληρωματικά προτάθηκε η διάνοιξη δύο γεωτρήσεων μεγάλης διαμέτρου (στους ασβεστό-λιθους) στην άμεση περιοχή του στομίου της καταβόθρας με κατάλληλες τεχνικές προδιαγραφές μέσω των οποίων θα παροχετεύονται στους υπόγειους καρστικούς αγωγούς της καταβόθρας μεγαλύτερες ποσότητες νερών.
Επίσης προτάθηκε:
- καθαρισμός των στομίων όλων των καταβοθρών του λεκανοπεδίου από τα πάσης φύσης απορρίμματα που κατά καιρούς συσσωρεύονται σ΄αυτά και μειώνουν την απορροφητική ικανότητα των καταβοθρών.
- Ο καθορισμός ζωνών προστασίας στις λεκάνες απορροής όλων των καταβοθρών.

Κορυφώνονται οι αντιδράσεις για το ενδεχόμενο πώλησης της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη»


Κορυφώνονται οι αντιδράσεις για το ενδεχόμενο πώλησης της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» από την ΑΤΕ και στο πλαίσιο αυτό την ερχόμενη Κυριακή συγκαλείται στα Ιωάννινα Πανηπειρωτική Σύσκεψη φορέων για το συγκεκριμένο ζήτημα. Όπως τονίζει η ΕΑΣ Ιωαννίνων (μέτοχος της Δωδώνη), η σύσκεψη οργανώνεται «με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της ΑΤΕ και την τοποθέτηση του υφυπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη, στη Βουλή, οι οποίες βάζουν υπό αμφισβήτηση το ιδιοκτησιακό καθεστώς της «Δωδώνη Α.Ε.» Προστίθεται ακόμη, ότι πάγια θέση της ΕΑΣ Ιωαννίνων είναι η διατήρηση του συνεταιριστικού χαρακτήρα της γαλακτοβιομηχανίας, η οποία προβλέπεται και από την ιδρυτική της πράξη και πως, ως εκ τούτου, είναι αντίθετη σε κάθε τροποποίηση των προβλεπομένων, ιδίως όταν δεν υπάρχει κανένας σοβαρός λόγος.Ακόμη η Ένωση επαναφέρει την παλαιά υπόθεση της αγοράς μετοχών από την ΑΤΕ, που ανήκαν στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Άρτας, Πωγωνίου και Κόνιτσας-Ζαγορίου Μετσόβου, για την οποία εκκρεμεί προσφυγή στη Δικαιοσύνη καθώς έχει καταγγελθεί ως παράνομη. «Τη θέση μας αυτή (για την αγορά των μετοχών) τη στηρίζαμε και τη στηρίζουμε πάντα. Τη στήριξη αυτή την αποδείξαμε έμπρακτα με την προσφυγή μας στη Δικαιοσύνη για την παράνομη αγοραπωλησία μέρους των μετοχών, η οποία αποτελεί ωμή παραβίαση της ιδρυτικής πράξης της βιομηχανίας», επισημαίνει η ΕΑΣ Ιωαννίνων.

20εκ. ευρώ για έργα αστικής ανάπτυξης από το ΕΣΠΑ


Άλλο ένα ισχυρό χρηματοδοτικό «εργαλείο» αποκτούν οι δήμοι των πρωτευουσών των τεσσάρων Νομών της Ηπείρου για έργα και δράσεις που θα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, θα ενισχύουν τη φυσιογνωμία των πόλεων και θα στηρίζουν την αναπτυξιακή προσπάθεια της κάθε περιοχής.Η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα υπέγραψε την πρόσκληση για υποβολή προτάσεων στο Ε.Π. «Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας-Ηπείρου» και στον τομέα «Ολοκληρωμένα Σχέδια για την Αστική Ανάπτυξη και Αγροτική Αναγέννηση».Η πρόσκληση, συνολικής δημόσιας δαπάνης 19.800.000,00€, απευθύνεται στους Δήμους, Αρταίων, Ηγουμενίτσας, Ιωαννιτών και Πρέβεζας που από τη Δευτέρα 13/12/10 μπορούν να υποβάλουν προτάσεις έργων για «Ολοκληρωμένες αστικές αναπλάσεις ευρείας κλίμακας» προκειμένου να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 6 «Αειφόρος ανάπτυξη και ποιότητα ζωής Ηπείρου» του Επιχειρησιακού Προγράμματος.Ειδικότερα, οι προτάσεις που θα υποβληθούν θα αφορούν επιλεγμένες περιοχές παρέμβασης, οι οποίες περιλαμβάνονται σε εγκεκριμένα Ολοκληρωμένα Σχέδια Αστικής Ανάπτυξης (Ο.Σ.Α.Α.) και θα περιλαμβάνουν τις εξής κατηγορίες δράσεων:
* Κατασκευές και αναπλάσεις πεζοδρόμων
* Κατασκευή νέων και ανάπλαση υφιστάμενων πλατειών
* Δημιουργία, βελτίωση και επέκταση παιδικών χαρών
* Δημιουργία ή/και ανάπλαση χώρων πρασίνου, αναψυχής και πραγματοποίησης εκδηλώσεων
* Ανάπλαση, αξιοποίηση και επαναχρησιμοποίηση χώρων και κτιρίων
* Δημιουργία ή/και βελτίωση χώρων στάθμευσης
* Διαμόρφωση χώρων και δημιουργία υποδομών για δραστηριότητες αναψυχής και πραγματοποίηση εκδηλώσεων
* Κατασκευή – βελτίωση υποδομών (κατασκευή – ανακατασκευή δρόμων, βελτίωση – επέκταση δικτύων αντιπλημμυρικής προστασίας, φωτισμοί κ.λ.π.) σε περιοχές ανάπλασης.

Καλπάζει η ανεργία στην Άρτα


Σοκ προκαλεί η δήλωση του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Άρτας Κώστα Παπαϊωάννου ότι η ανεργία στην Άρτα ξεπερνά το 25%. «Αυτή τη στιγμή το ποσοστό ανεργίας στην Άρτα δεν κάνω καμιά κουβέντα ότι μπορεί να είναι παρακάτω από 25%, είναι πολύ παραπάνω» δήλωσε ο κ. Παπαϊωάννου. Επίσης έκανε λόγο για νέους ανέργους που θα προκύψουν με το κλείσιμο και νέων επιχειρήσεων στην Άρτα. Εξελίξεις που δυστυχώς κατά τις πληροφορίες του προέδρου του ΕΚΑ, πρόκειται να επισυμβούν μέσα στον τρέχοντα μήνα του Δεκεμβρίου. Την ίδια ώρα σε επίσχεση εργασίας προχώρησαν την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010 οι εργαζόμενοι της γνωστής αλυσίδας Σούπερ Μάρκετ "ΑΤΛΑΝΤΙΚ" στην πόλη της Άρτας διεκδικώντας την καταβολή δεδουλευμένων τριών μηνών (Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και Νοεμβρίου 2010). Τη συμπαράστασή του στον αγώνα τους εξέφρασε ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Άρτας Κώστας Παπαϊωάννου ο οποίος βρέθηκε χθες το πρωί κοντά τους, στη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι έξω από το χώρο του Σούπερ Μάρκετ, στην πλατεία Κιλκίς. Οι εργαζόμενοι ζητούν να πληρωθούν για τους μήνες που τους χρωστούν και διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Σε περίπτωση δηλαδή που αλλάξει χέρια η εταιρία, να παραμείνουν στη δουλειά για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Στο συγκεκριμένο σούπερ μάρκετ δουλεύουν 20 εργαζόμενοι, οι περισσότερες γυναίκες, ηλικίας από 29 έως 56 χρονών.

Διάρρηξη σε εργοστάσιο ξυλείας στα Γιάννενα


Κατά το χρονικό διάστημα από 29-10-2010 έως 9-12-2010 στα Ιωάννινα άγνωστος-οι δράστες εισήλθαν σε εργοστάσιο ξυλείας παραβιάζοντας την κύρια είσοδο και αφαίρεσαν ηλεκτρικούς πίνακες υψηλής τάσης αξίας τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ, πλάκες ξυλείας αξίας δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ, δέκα κουλούρες καλωδίων υψηλής τάσης αξίας πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ και δέματα παρκέ αξίας χιλίων τριακοσίων (1.300) ευρώ, κατά δήλωση του παθόντος.Προανάκριση για την κλοπή διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ιωαννίνων.

"Κλείδωσαν" τα διόδια στην Εγνατία Οδό


Ζήτημα χρόνου είναι να μπει οριστικό τέλος στο «τσάμπα» της Εγνατίας Οδού που έχει στοιχίσει μέχρι σήμερα στο δημόσιο τουλάχιστον 90 εκατομμύρια ευρώ, όσο δηλαδή είναι το ετήσιο κόστος συντήρησης του αυτοκινητοδρόμου μήκους 670 χιλιομέτρων που συνδέει την Ηγουμενίτσα με τους Κήπους του Έβρου.Η εταιρεία έχει προκηρύξει διαγωνισμό για την επιλογή των εταιρειών που θα αναλάβουν όχι μόνο την εγκατάσταση συστήματος ηλεκτρονικών διοδίων αλλά και την προσωρινή λειτουργία και συντήρησή του. Η άμεση τοποθέτηση διοδίων στην Εγνατία αποτελούσε αίτημα της Κομισιόν που έχει χρηματοδοτήσει το έργο με περίπου τρία δισ. ευρώ. Αλλά και οι πιστώτριες τράπεζες είχαν ασκήσει εντονότατες πιέσεις για την εγκατάσταση διοδίων, καθώς η Εγνατία Οδός, ελλείψει εσόδων, δεν μπορεί να εκπληρώσει τις δανειακές υποχρεώσεις της.Στο πλαίσιο αυτό, τους τελευταίους μήνες έχει τεθεί στον οδικό άξονα ο σταθμός του Πολύμυλου Κοζάνης (2,80 ευρώ + ΦΠΑ) που καλύπτει τη διαδρομή 80 χιλιομέτρων από το Δερβένι Θεσσαλονίκης μέχρι τη Βέροια, όπως και το τμήμα του αυτοκινητόδρομου μέχρι την Κατερίνη. Πάντως, όταν εγκατασταθεί το ηλεκτρονικό σύστημα διοδίων, η Εγνατία θα διαιρεθεί σε 30 ζώνες χρέωσης (ανά 22,3 χιλιόμετρα).

Προς ιδιωτικοποίηση η Εγνατία
Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρεται στον κρατικό προϋπολογισμό, έχει δρομολογηθεί η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού Α.Ε. σε ιδιώτες για το τέταρτο τρίμηνο του 2011. Με τον τρόπο αυτό θα εξυπηρετηθούν οι δανειακές συμβάσεις που έχουν συναφθεί για την υλοποίηση του αυτοκινητοδρόμου και τις οποίες το ελληνικό δημόσιο δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει.«Στην Εγνατία οδό, που κατασκευάστηκε ως δημόσιο έργο με χρήματα των ελλήνων φορολογουμένων και κοινοτικές χορηγίες, έπρεπε από χρόνια να λειτουργούν διόδια για να ξεχρεωθούν εκτός άλλων τα δάνεια που αναγκάστηκε να συνάψει λόγω της αδυναμίας του δημοσίου να χρηματοδοτήσει πλήρως το έργο. […] Εάν λοιπόν η πεντάχρονη σκόπιμη απραξία του τέως ΥΠΕΧΩΔΕ, συνεχιστεί και άλλο με το νυν ΥΠΟΜΕΔΙ, δεν είναι περίεργο ότι η τρόικα και το αρμόδιο για τις ιδιωτικοποιήσεις υπουργείο θα προστρέξουν στην «βοήθεια» του πάντα πρόθυμου για φιλέτα ιδιωτικού τομέα. […] Πολιτικές επιλογές με πράξεις ή παραλείψεις θα οδηγήσουν στην εκποίηση του εθνικού πλούτου, με πρόσχημα τον υπερδανεισμό» αναφέρουν οι εργαζόμενοι στην Εγνατία, οι οποίοι αντιτίθενται στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Που καταλήγουν τα έσοδα από διόδια;
Σήμερα τα έσοδα από διόδια κατευθύνονται στην υλοποίηση των υπό πέντε υπό κατασκευή οδικών αυτοκινητοδρόμων (Ολυμπία Οδός, Ιονία Οδός, Ε65, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου και Μορέας). Το δημόσιο θα ξεκινήσει, σύμφωνα με τις συμβατικές ημερομηνίες των συμβάσεων παραχώρησης, να έχει σταδιακά έσοδα από το 2012 και μετά, τα οποία κλιμακωτά αντιστοιχούν μέχρι το 92% των εισπραττόμενων εσόδων. Στην τριακονταετή διάρκεια των παραχωρήσεων το δημόσιο υπολογίζεται ότι θα εισπράξει συνολικά περίπου 11 δισ. ευρώ, ήτοι το 60% των ακαθάριστων εσόδων.


capital

Νέο συλλαλητήριο των μεταναστών που εργάζονται στα Θερμοκήπια Καλπακίου


Σε νέο συλλαλητήριο με την αμέριστη στήριξη και πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ προχώρησαν χΘες το βράδυ στα Γιάννενα οι μετανάστες εργάτες γης, από Σενεγάλη και Πακιστάν με αιχμή διεκδίκησης την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων από την εργοδοσία «Θερμοκήπια Ηπείρου Κρίτων» στο Καλπάκι. Οι εργαζόμενοι από νωρίς το πρωί συγκεντρώθηκαν στη Νομαρχία.Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με την περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα και απαιτήθηκε να ανανεωθεί η άδεια παραμονής για όσους από τους μετανάστες αυτή έχει λήξει, προκειμένου να μπορέσουν να διεκδικήσουν, χωρίς το φόβο να απελαθούν, τα δεδουλευμένα τους που ανέρχονται σε 40.000 ευρώ. Γι' αυτό το ζήτημα ορίστηκε συνάντηση με την αρμόδια υπηρεσία της Αστυνομίας σήμερα. Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε νέο συλλαλητήριο από το ΠΑΜΕ μέσα στην πόλη με τους μετανάστες εργάτες γης να μπαίνουν μπροστά. Το σύνθημα «Ελλάδα - Σενεγάλη ίδιος ο εχθρός, οι κεφαλαιοκράτες και ο καπιταλισμός», κατέδειξε ακριβώς την ανάγκη κοινής δράσης και πάλης Ελλήνων και ξένων εργατών, με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, μαζί με το ΠΑΜΕ. Του κοινού ταξικού αγώνα για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, για δουλειά, μισθούς και δικαιώματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Σε τεταμένο κλίμα ξεκινάει σήμερα η έκτακτη Σύνοδος των πρυτάνεων


Σε κλίμα τεταμένο ξεκινάει σήμερα το απόγευμα στο Τεχνολογικό Πάρκο του Λαυρίου η έκτακτη Σύνοδος των πρυτάνεων ΑΕΙ στην οποία και αναμένεται να κατατεθεί η πρόταση τους για τις αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση της χώρας. Στη Σύνοδο δεν έχει προσκληθεί εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας λόγω του έκτακτου χαρακτήρα της.Σχεδόν στο σύνολό τους τα πανεπιστήμια έχουν ταχθεί, με αποφάσεις των Συγκλήτων τους, στην «αντίθετη όχθη» απο το υπουργείο Παιδείας. Πολλά μάλιστα έχουν καταγγείλει σε σκληρό τόνο την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας για παρέμβαση στον αυτοδιοίκητο χαρακτήρα τους.

Ανακοίνωση των εργαζομένων στην ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.


Η Γενική Συνέλευση του Σωματείου των Εργαζομένων στη ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε., συνήλθε την 6/12/2010 σε πλήρη απαρτία και αποφάσισε με απόλυτη ομοφωνία τα εξής:
Α. Συμμετέχουμε στην γενική απεργία που έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ για την 15η Δεκεμβρίου 2010 και εκφράζουμε την αντίθεσή μας για κάθε νέο αντεργατικό μέτρο. Οι εργαζόμενοι έχουν εξαντλήσει τα όρια αντοχής και δεν θα ανεχθούν την παράταση, πόσο μάλλον την επαύξηση των περικοπών, της λιτότητας, των απολύσεων και την κατάργηση κάθε εργασιακού και κοινωνικού δικαιώματος.
Β. Ειδικότερα για τα συμβαίνοντα στην εταιρία μας:
1. Τονίζουμε την ανάγκη η ΔΩΔΩΝΗ να διατηρήσει το χαρακτήρα της και να συνεχίσει να λειτουργεί σύμφωνα με τις ιδρυτικές καταστατικές της δεσμεύσεις:
o Να στηρίζει το εισόδημα των παραγωγών
o Να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της Ηπείρου
2. Καλούμε την Διοίκηση της εταιρίας και τις Διοικήσεις των μετόχων να αναλάβουν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να αποτελέσει η ΔΩΔΩΝΗ και στο μέλλον μια εταιρία πρότυπο στο πεδίο εφαρμογής των αρχών της εταιρικής διακυβέρνησης, της επιχειρηματικής ηθικής και της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.
3. Καταγγέλλουμε τις επανειλημμένες προσπάθειες της Διοίκησης να καταπατήσει με βάναυσο τρόπο θεμελιώδεις διατάξεις του εσωτερικού κανονισμού εργασίας. Δεν θα επιτρέψουμε να καταργηθούν ουσιαστικά στοιχεία της εργασιακής μας σχέσης, που επί μακρόν συνέβαλαν στην πρόοδο της επιχείρησης και την εργασιακή ειρήνη.
4. Καταδικάζουμε τις αλαζονικές και προσβλητικές συμπεριφορές και σχόλια εις βάρος των εργαζομένων και της ίδιας της επιχείρησης από όπου και αν προέρχονται. Η ΔΩΔΩΝΗ χαρακτηρίζεται από την επιτυχημένη κερδοφόρα παρουσία της στον κόσμο των επιχειρήσεων και αυτή η πορεία μέχρι σήμερα βασίζεται σ’ αυτούς ακριβώς τους εργαζόμενους, που σήμερα λοιδορούνται. Απαιτείται περίσσεια θράσους και παντελής αδυναμία κατανόησης του μεγέθους και των επιτευγμάτων της ΔΩΔΩΝΗΣ για να τολμήσει κανείς να απαξιώσει και να υποτιμήσει αυτή την ιστορία της οποίας συστατικό στοιχείο αποτελούν οι εργαζόμενοι.
5. Διαμαρτυρόμαστε για την αδράνεια των Διοικήσεων να ασχοληθούν με ουσιώδη προβλήματα οργάνωσης και λειτουργίας της εταιρίας και συγκεκριμένα με τον εκσυγχρονισμό του οργανογράμματος και την περιγραφή των θέσεων εργασίας. Απαιτούμε την άμεση ενασχόληση και την παρουσίαση χρονοδιαγράμματος στο επόμενο κιόλας Διοικητικό Συμβούλιο για την αποδοχή των απόλυτα αιτιολογημένων και δίκαιων προτάσεών μας, που πρωτίστως θα ωφελήσουν την ίδια την επιχείρηση και θα συμβάλουν στην λειτουργική της ενίσχυση.
6. Διεκδικούμε -παρά την εκφοβιστική ρητορική των εκφραστών του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου- τη διαμόρφωση των εισοδημάτων των εργαζομένων στις κερδοφόρες επιχειρήσεις της πραγματικής οικονομίας, όπως είναι η ΔΩΔΩΝΗ, προς την κατεύθυνση του κοινοτικού μέσου όρου. Οι εργαζόμενοι έχουν μερίδιο στην επιτυχία και τα κέρδη και όχι μόνο σε ζημιές και ελλείμματα τα οποία μάλιστα δεν οφείλονται σε αυτούς.

Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Με λειψή μελέτη το...ορφανό της Ιόνιας

Παραδίδεται σύντομα για τον άξονα Γιάννινα-Κακαβιά

Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα παραδοθεί από το ανάδοχο μελετητικό γραφείο στο υπουργείο Υποδομών το υλικό της μελέτης για το λεγόμενο και ...ορφανό τμήμα της Ιόνιας οδού, από τον κόμβο με την Εγνατία μέχρι Καλπάκι και Κακαβιά.Ο φάκελος όμως, θα είναι λειψός, αφού απουσιάζουν ορισμένες μελέτες, κάποιες σημαντικές, αλλά και τα τεύχη δημοπράτησης του έργου.Φυσικά, δεν είναι ευθύνη του αναδόχου ο οποίος παραδίδει όσα προέβλεπε η σύμβαση με μια μικρή διαφοροποίηση, αλλά της αναθέτουσας αρχής που ήταν το πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ και δεν μερίμνησε για να είναι πλήρης ο φάκελος του έργου.Έστω κι έτσι όμως, αν συνταχθούν τα τεύχη δημοπράτησης μπορεί να θεωρηθεί ότι το έργο είναι ώριμο για ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.Η ουσία είναι ότι με ...λειψή μελέτη και με σχεδόν καμιά προοπτική να εκτελεστεί ως δημόσιο έργο, ίσως αργήσουμε να δούμε ολοκληρωμένη την Ιόνια, εφόσον βέβαια προχωρήσει, επιτέλους το μεγάλο κομμάτι της σύμβασης παραχώρησης από Αντίρριο μέχρι Γιάννινα.

Ούτε για την ολοκλήρωση των μελετών...

Το υπουργείο Υποδομών....κληρονομώντας μια κατάσταση ως προς τη μελέτη όχι και τόσο ολοκληρωμένη, αλλά και με όσες πρόσθετες μελέτες προέκυψαν από την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, δεν προχώρησε ακόμη ούτε σε συμπληρωματική ανάθεση των υπολειπόμενων μελετών, ούτε και σε νέο διαγωνισμό για να ανατεθούν. Προφανώς ισχύει η τελευταία σχετική δήλωση του υφυπουργού Γιάννη Μαγκριώτη το καλοκαίρι στα Γιάννινα, ότι η χρηματοδότηση ακόμη και της ολοκλήρωσης της μελέτης αποτελεί πρόβλημα για το υπουργείο και αναζητούνταν οι πιστώσεις.Είναι ενδεικτική άλλωστε και η απάντηση που είχε δώσει στις αρχές του 2010 ο κ. Μαγκριώτης σε ερώτηση βουλευτών: «Λόγω ανεπαρκούς προετοιμασίας από την απελθούσα κυβέρνηση, κατά τη σύνταξη του φακέλου, του έργου (Νοέμβριος του 2006) παραλείφτηκαν η μελέτη Σήμανσης- Ασφάλισης, η μελέτη Ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και τα τεύχη δημοπράτησης, τα οποία είναι αναγκαία για τη δημοπράτηση του έργου της οδικής σύνδεσης των Ιωαννίνων με την Κακαβιά.Μετά την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) προέκυψε αύξηση του μελετητικού τεχνικού αντικειμένου της σύμβασης. Ήδη ζητείται και εξετάζεται η αύξηση των οικονομικών στοιχείων της μελέτης με τίτλο «Μελέτη τμήματος Ιόνιας Οδού από το τέλος Παραχώρησης έως Κακαβιά» κατά 50% προκειμένου να καλυφθούν οι αναφερόμενες δαπάνες μελετών».

Ποιες μελέτες απομένουν, μαζί και τα τεύχη δημοπράτησης
Αν και εκ του νόμου το υπουργείο μπορεί να αναθέσει στον ίδιο μελετητή την ολοκλήρωση των μελετών, συμπληρωματικά και ως υπέρβαση κατά 50% από το ήδη ανατεθέν οικονομικό αντικείμενο, εντούτοις δεν το έχει πράξει, όπως πληροφορηθήκαμε από το μελετητικό γραφείο και ειδικότερα τον κ. Κώστα Γαλερίδη.Ο ανάδοχος (στις 15 Νοεμβρίου έληξε τυπικά η παράταση, αλλά υπάρχει περιθώριο) έχει παραδώσει το μεγαλύτερο μέρος (σε ποσοστό 95%) του συμβατικού αντικειμένου και ως το τέλος του έτους και το σύνολο του κτηματολογίου που είναι απαραίτητο για τις απαλλοτριώσεις. Ο προϋπολογισμός της μελέτης που ανατέθηκε επί των ημερών του Σταύρου Καλογιάννη στο ΥΠΕΧΩΔΕ, ήταν 6 εκ. ευρώ, δόθηκε η ανώτερη έκπτωση του 20% και με το υπόλοιπο της έκπτωσης χρηματοδοτήθηκαν από το υπουργείο οι γεωτεχνικές έρευνες.Δεν... χώρεσαν στο οικονομικό αντικείμενο, μετά τα πρόσθετα που προέκυψαν από την ΜΠΕ, δυο οριστικές μελέτες για ισάριθμες γέφυρες, η μελέτη ανάπλασης του αρχαιολογικού χώρου Πασσαρώνας η οποία απαιτεί πτυχίο άλλης κατηγορίας. Επίσης απουσιάζει η μελέτη των ηλεκτρομηχανολογικών και της σήμανσης και κυρίως τα τεύχη δημοπράτησης. Όλα αυτά μαζί απαιτούν με πρόχειρες εκτιμήσεις ποσό άνω του 1,2 εκ. ευρώ.Για τα τεύχη δημοπράτησης μπορεί να αναλάβει και η «Εγνατία οδός Α.Ε» να τα συντάξει, όμως οι άλλες μελέτες αν αφεθούν για τον ανάδοχο, κάποια στιγμή, του έργου θα κοστίσουν πολύ περισσότερο, αν και η μελέτη για τον αρχαιολογικό χώρο δεν μπορεί να μην συνταχθεί και να δημοπρατηθεί το έργο, αφού η αρχαιολογική υπηρεσία μπορεί να μπλοκάρει τη διαδικασία...

Μεγάλο «αγκάθι» η χρηματοδότηση, ανοιχτή και η παραχώρηση

Παρόλο που με το μελετητικό υλικό και την προσθήκη και των τευχών δημοπράτησης μπορεί να ζητηθεί η ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, αυτό φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο. Και η κυβέρνηση δια του υφυπουργού Υποδομών έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν μπορεί να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.Με αυτό το δεδομένο και αναφορές ακόμη και σε κατασκευή με το σύστημα της παραχώρησης και από τον νεοεκλεγμένο περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη (κι αυτό δεν φαίνεται εύκολο) κανείς δεν μπορεί να αισιοδοξεί ότι θα βρεθεί χρηματοδοτικό μέσο για το έργο, του οποίου ο προεκτιμώμενος προϋπολογισμός φτάνει τα 280 εκ. ευρώ! Ίσως η εξαίρεση του από το έργο παραχώρησης, ήταν καθοριστική για την τύχη του, όμως το έργο επιβάλλεται να γίνει. Η επιλογή να κατασκευαστεί τμηματικά έχει προβληθεί από τον κ. Μαγκριώτη στην σύσκεψη που είχε γίνει το καλοκαίρι στην Περιφέρεια, όμως αν το πρώτο τμήμα είναι από κόμβο Εγνατίας μέχρι τη Βιομηχανική Περιοχή δεν θα πρόκειται για λύση του κυκλοφοριακού στο λεκανοπέδιο, αφού η κίνηση θα μένει στην Ελεούσα.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Ψήφισμα της Πανηπειρωτικής για τη ΔΩΔΩΝΗ


Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΣΕ συζήτησε το θέμα της πώλησης των μετοχών της Γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ τις οποίες κατά 67% κατέχει η ΑΤΕ και συζήτησε επί των τελευταίων εξελίξεων,όπως και για τη δεσπόζουσα στο ζήτημα αυτό πρόταση εξαγοράς της ΑΤΕ από άλλη τράπεζα ιδιωτικών συμφερόντων. Ομόφωνα η συνέλευση επιβεβαιώνει πλήρως το περιεχόμενο του ψηφίσματος της 20/7/2010 και στο ψήφισμά της αναφέρει πως:«Τάσσεται αλληλέγγυα προς τους κτηνοτρόφους και τη δίκαιη αντίδρασή τους για αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και δημόσιου χαρακτήρα της εταιρείας ΔΩΔΩΝΗ. Ως προς το ζήτημα της πώλησης της ΑΤΕ σε ιδιωτικών συμφερόντων τράπεζες επισημαίνει: τον κίνδυνο εκποίησης και των θυγατρικών εταιρειών της ΑΤΕ μεταξύ των οποίων και της ΔΩΔΩΝΗΣ.» Η Γ.Σ της Πανηπειρωτικής εκτιμά ότι Για τους λόγους αυτούς και επειδή το ζήτημα έχει πολιτική και μόνο λύση και «απαιτεί από την κυβέρνηση: Να μην επιχειρήσει την αλλαγή του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΩΔΩΝΗΣ πωλώντας της μετοχές της ΑΤΕ, Στήριξη με συγκεκριμένες πολιτικές της γαλακτοβιομηχανίας και του σχετικού πρωτογενούς τομέα, που ανταποδοτικά θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα, εξυγίανση, στήριξη και σωστή λειτουργία των παραγωγικών Συνεταιρισμών και Συνεταιριστικών οργανώσεων και τέλος να απορρίψει εξαγορά της ΑΤΕ από άλλες ιδιωτικές τράπεζες, αλλά αντιθέτως να προχωρήσει με πρόσφορα μέτρα στην εξυγίανσή της».

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ:Υπάλληλος της Κοινότητας Πέρδικας ζητά με επιστολή του σε πολιτικά πρόσωπα να μην μετακινηθεί!!!


ΑΚΟΥΣΩΝ -ΑΚΟΥΣΩΝ
Υπάλληλος της κοινότητας Πέρδικας Θεσπρωτίας έστειλε επιστολή σε όλους τους εκλεγέντες από τον συνδυασμό του κ.Κάτσινου όπως και στο γραφείο του βουλευτή (4σέλιδη παρακαλώ) με προτάσεις για τον καλικρατικό δήμο και συγκεκριμένα σε ότι αφορά τους δημόσιους υπάλληλους της Πέρδικας.Σε παράγραφο για τις μετατάξεις προτείνει στο να μη μετακινηθούν- ΠΡΩΤΟ και καλύτερο τον ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ. Αυτό συμβαίνει επειδή το θράσος του ως δημόσιος υπάλληλος έχει ξεπεράσει κάθε όριο.Πολέμιος του Καλλικράτη ο παραπάνω ανώτερος υπάλληλος της κοινότητας πέρδικας και φιλόδοξος προσπαθεί με την επιστολή αυτή να σώσει το «τομάρι του» να μη μεταταχθεί από το γραφειάκι του στη κοινότητα(λίγο καιρό μετά της δημοτικές εκλογές ως ημέτερος του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να χειραγωγήσει τους καινούριους εκλεγμένους του «δήθεν» πολιτικού του χώρου ενώ είναι ευρύτερα γνωστό ότι δεν ήταν και θερμός υποστηρικτής τους αλλά το αντίθετο μάλιστα).Οφείλει ο ίδιος να δημοσιοποιήσει την επιστολή στο χωριό για να ξέρει και το χωριό το περιεχόμενο της και όχι μόνο οι εκλεγμένοι σύμβουλοι .αλλιώς οφείλουν οι εκλεγμένοι παραλαβόντες την επιστολή να δώσουν απαντήσεις στο ίδιο αλλά και στο χωριό εάν εκλαμβάνουν σοβαρά τέτοιου είδους επιστολές -εάν ναι τότε να αρχίσουν 2000 κάτοικοι να γράφουν κάτι παρόμοιο...

ΜΑΡΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

170 κρατούμενοι σε «απεργία πείνας» στις Φυλακές των Ιωαννίνων


Διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες συνθήκες κράτησής τους, συνεχίζουν την αποχή τους από το συσσίτιο 170 περίπου κρατούμενοι στις Φυλακές Σταυρακίου Ιωαννίνων, από τους 260 που κρατούνται.Να σημειωθεί ότι περισσότεροι από 1.000 κρατούμενοι βρίσκονται σε απεργία πείνας σε διάφορες φυλακές της Ελλάδας, σύμφωνα με στοιχεία της «Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων». Περί τους 9.000 κρατούμενοι από τους συνολικά 12.600, σε 26 από τις 33 φυλακές της χώρας, απέχουν από τα συσσίτιά τους.

ΑΡΤΑ:Εκδήλωση , διοργανώνει «Το Χαμόγελο του Παιδιού»


Εκδήλωση τόσο για τους μικρούς όσο και για τους μεγάλους, διοργανώνει στην Άρτα «Το Χαμόγελο του Παιδιού», το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου και την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010, από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, στην αίθουσα του Συλλόγου «Σκουφάς». Σε ανακοίνωση απ’ το «Χαμόγελο του παιδιού» αναφέρονται: «15 χρόνια καθημερινού αγώνα, αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας, κακοποίησης, διαβίωσης χιλιάδων παιδιών σε όλη την Ελλάδα, που περιμένουν από όλους εμάς ουσιαστική ανταπόκριση. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» προσκαλεί όλους τους φίλους του, μικρούς και μεγάλους, να επισκεφθούν και φέτος το Χριστουγεννιάτικο παζάρι που διοργανώνει στην Άρτα, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010 και την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010, από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Σκουφάς», στην πλατεία Σκουφά. Μέσα σε ένα χαρούμενο και εορταστικό κλίμα, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε πολλά είδη του Οργανισμού (όπως χριστουγεννιάτικες κάρτες, σχολικά, λευκά είδη και άλλα χριστουγεννιάτικα είδη) και αν ενημερωθούν για το ευρύ φάσμα των δράσεών του πανελλαδικά. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» περιμένει το δυναμικό «παρών» όλων των πολιτών, για να αυξήσουν τους ρυθμούς της ζωντανής καρδιάς, στέλνοντας μηνύματα ζωής & αγάπης στα παιδιά όλων! Σας περιμένουμε όλους και αυτές τις γιορτές για να στηρίξουμε τα παιδιά».

Καταγγελιών συνέχεια για την αστυνομία

ΝΕΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ

Το «θερμό» μέτωπο των συγκεντρώσεων, ειδικά μετά τη βίαιη διάλυση της πορείας της περασμένης Δευτέρας κορυφώνεται αύριο και την ερχόμενη εβδομάδα. Το Σάββατο είναι προγραμματισμένο στις 12 το μεσημέρι συλλαλητήριο στη νομαρχία, ενώ την ερχόμενη Τετάρτη γίνεται η πορεία για την πανεργατική απεργία.Η νεολαία Συνασπισμού Ιωαννίνων καταδικάζει και αυτή με τη σειρά της τα επεισόδια της περασμένης Δευτέρας, κατηγορώντας κυβέρνηση και αστυνομία για τους ξυλοδαρμούς, τους τραυματισμούς και τις προσαγωγές. «Το ΠΑΣΟΚ, περίπου ένα χρόνο μετά την εκλογή του και δύο χρόνια μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, συνεχίζει και εντείνει τη λογική των «πραιτόρων» και τη στρατηγικής της έντασης, δείχνοντας έτσι ότι δεν έχει καταλάβει τίποτα από την εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008. Καλούμε τη νεολαία και τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στους αγώνες του αμέσως επόμενου διαστήματος» αναφέρει η ανακοίνωση. Η νεολαία του ΣΥΝ ζητάει επίσης την απελευθέρωση των συλληφθέντων της πορείας, στην οποία δεν σημειώθηκαν έκτροπα από πλευράς διαδηλωτών. Επίσης, οι «Εργαζόμενοι, άνεργοι, φοιτητές και μαθητές ενάντια στην καταστολή» που καλούν και αυτή στην αυριανή συγκέντρωση της Νομαρχίας, καταγγέλλουν ότι οι αστυνομικοί τραυμάτισαν συνολικά έντεκα άτομα, ενώ άνδρες της Ασφάλειας αποπειράθηκαν να συλλάβουν πολίτη μπαίνοντας στο χώρο δουλειάς του, ενώ ώρα υπηρεσίας του.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ